Clubinfo Kracht en Vlugheid Pijnacker Mei 2013, nr. 3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Clubinfo Kracht en Vlugheid Pijnacker Mei 2013, nr. 3"

Transcriptie

1 Clubinfo Kracht en Vlugheid Pijnacker Mei 2013, nr. 3 Voorwoord Beste leden, ouder/verzorgers, K&V bruist! Of wist u dat nog niet? Op dit moment wordt er weer ontzettend hard gewerkt door een aantal heel enthousiaste K&V ers. Ik noem het maar even op: De voorbereidingen voor de Clubkampioenschappen zijn in volle gang. Het gymweekend komt er aan. Dit jaar in samenwerking met DEO uit Nootdorp, erg leuk! De A-selectie gaat op trainingskamp, ook dit is in voorbereiding. Er komen nog een aantal wedstrijden buiten de deur aan. K&V organiseert in september het besturentoernooi (tja, dan hadden we het maar niet moeten winnen vorig jaar ) We zijn hard bezig om de uren en de trainers/trainsters voor het volgende seizoen weer helemaal goed op orde te krijgen. Deze Krachtvoer wordt weer in elkaar gezet. En daarnaast wordt er gewoon iedere week weer heel enthousiast training gegeven aan de meer dan 300 leden die K&V heeft! Zoals u ziet er is genoeg werk aan de winkel! En bij al dat werk kunnen we vanzelfsprekend alle hulp gebruiken. Daarom zijn we ontzettend blij dat we in Pieter van der Roest een nieuw bestuurslid hebben gevonden. Hij is inmiddels sinds de Algemene Ledenvergadering vol enthousiasme en energie in het bestuur gestart. Welkom Pieter! Naast bestuursleden zijn er natuurlijk nog veel meer vrijwilligers nodig. Die hebben we wel, maar om te voorkomen dat er een te groot beroep gedaan wordt op een te klein clubje mensen, gaan we binnenkort echt veel actiever op zoek naar vrijwilligers voor allerlei kleine en grotere taken. Tijdens de Clubkampioenschappen start deze campagne! Maar misschien weet u nu al waar u de club mee kunt ondersteunen Aarzel niet en neem contact op met één van de trainers of bestuursleden. Het bestuur wenst iedereen veel plezier bij de komende evenementen en bedankt natuurlijk iedereen die op één of andere manier de club ondersteunt. Namens het bestuur, Yolanda Oole (bestuurslid)

2 Peuter/kleutergym op zaterdag bij Ellen In de gymzaal aan de Goudenregensingel gymt een enthousiaste groep peuters/kleuters. Op het moment bestaat de groep uit 17 kinderen die elke zaterdagochtend een uurtje komen bewegen o.a. klimmen/klauteren, balanceren, duikelen, springen of met klein materiaal bezig zijn. We laten ze kennismaken met het bewegen al dan niet op de gymtoestellen en met allerhande klein materiaal. Sinds 2 jaar zijn er ook enthousiaste ouders die mij, bij toerbeurt, helpen tijdens de gymles. Dat gaat zo ontzettend leuk, dat er meerdere ouders zich aangemeld hebben om te helpen. Daar maak ik natuurlijk gretig gebruik van, zodat nu 2 ouders mij assisteren in de les. De kinderen kunnen dan in kleinere groepjes hun oefeningen doen en krijgen zo voldoende aandacht. Afgelopen zaterdag hadden we een gezellige thema les, een Oranje Boven gymles. Heel toepasselijk voor deze feestelijke week rondom de troonswisseling. Aan de ouders was gevraagd om de kinderen in het oranje of in het rood/wit/blauw te laten komen en daar werd goed gehoor aan gegeven. Nadat we alle toestellen neergezet waren en de zaal versierd was met oranje slingers en ballonen, begon dan toch de les. We begonnen met z n allen rondom de grote parachute, waarop oranje ballonnen lagen. De kinderen moesten flink wapperen of rennen om de ballonnen eraf te krijgen. Dikke pret natuurlijk toen dat lukte. Daarna werden de kinderen in groepjes verdeeld. Ze mochten springen in de trampoline, zo hoog dat ze met hun hoofd de opgehangen ballonnen zouden raken. Ze gingen zaklopen, nadat ze eerst een oranje ketting omgedaan hadden. Dat deden ze heel goed en dat terwijl er aan aantal dit nog nooit had gedaan. Daarna ze mochten klimmen in het wandrek. Velen durfden zo hoog te klimmen dat ze de slingers aan konden raken en bij het wandrek ernaast probeerden ze de pittenzakjes zo hoog mogelijk door het wandrek te gooien. Tussendoor heb ik nog flink wat foto s kunnen maken. Ze zijn te vinden via onze website De les verliep zo gezellig dat we bijna de tijd vergaten. Het was een geslaagde Oranje Boven les. Ouders, bedankt voor jullie enthousiaste hulp tijdens alle lessen! Groetjes van gymjuf, Ellen Verheul.

3 Recreatie meisjes op vrijdag bij Stefanie Vrijdag 26 april begonnen we de lessen met het liedje van de koningsspelen bewegen is gezond. Aangezien bijna alle meisjes deze eerder hadden aangeleerd op school, konden ze dit dansje al erg goed! Sommige meiden vonden het erg leuk om vooraan te staan en het dansje voor te doen. De rest van de groep en trainsters deden ze dan na (zie de foto s). Het was erg leuk om te zien hoeveel verschillende variaties er op één dansje mogelijk waren! De meisjes mochten tijdens de training ook iets opschrijven voor in de krachtvoer. Hieronder een aantal uitspraken: Eline: De grote trampoline en de tumblingbaan vind ik het leukste, omdat je daar op kan springen. Lynn: Ik vind alles leuk, behalve de balk. Babette: Ik vind de clubkampioenschappen erg leuk! Lotte: Ik vind het hier heel leuk. Gwen: Ik vind het leuk. Vooral de grote trampoline en het schommelstoeltje. Ook de tumblingbaan is leuk. En het turnkamp en de clubkampioenschappen zijn leuk! Jamaica: Ik vind het leukste op turnen de trampoline en de tumblingbaan. Omdat je er op kan springen en er lekker druk van wordt. Sabine: Erg leuk. De juf is erg aardig. Dylona: De touwen en het springkussen. Amanda: Ik vind turnen de leukste sport die er is. Ik hou van de grote trampoline en de tumblingbaan. Ik heb heel veel zin in mijn eerste clubkampioenschappen!! Amy M.: Ik vind de tumblingbaan het leukste. Suzanne: Ik vind turnen leuk, omdat ik vooral lol heb met mijn vriendinnen en omdat het soms leuke toestellen zijn. Els: Ik vind turnen echt super leuk. Ik heb echt super veel zin in de clubkampioenschappen!!! Beau: Ik vind het heel leuk. Sanne: Heb zin in de wedstrijd! Anna: Ik vind het heel leuk dat Sonja er is. Sonja: Ik vind het heel leuk dat Anna er is. Esmée: IK vind de tumblingbaan het leukste. Amy B.: Ik vind het leuk, omdat je er veel lol hebt en de juffen leren het heel goed!

4 Gymweekend Ik weet niet precies wanneer we zijn gestart met de Gymweekenden, maar minstens 15 jaar geleden kwamen we op het idee een weekend met K&V en Oliveo te organiseren voor de gymnasten tussen de 10 en 14 jaar. Dit omdat zij dan op een andere manier bij de vereniging betrokken werden dan de gebruikelijke gymles. De eerste jaren heette het nog Tienerweekend. Later kwamen de verzoeken van jongere kinderen en in de loop van de jaren ging de leeftijd naar 8 en nog later naar 6 jaar. Alle jaren zijn we in mei of juni naar de Notelaer gegaan met groepen van 35 tot 70 kinderen en enthousiaste, vrijwillige leiding. Van vrijdag t/m zondag vermaken de kinderen (en leiding) zich met allerlei spelletjes, lopen op je sokken met je haar in de war, slapen op zolder of in een tent, samen eten, in je pyjama tanden poetsen, de ijscoman, de feestavond op zaterdag en op zondag naar Outdoor Valley om te survivallen of kano varen. En omdat de kinderen gingen vragen of we ook wel eens niets gingen doen, houden we ook ruimte om ze lekker vrij te laten spelen. Voor veel kinderen is zo n weekend een minivakantie op een heerlijk buitenterrein, dus dan moet je ook even kunnen schommelen, onder een boom een boekje lezen, met een waterpistool in een badje zitten, elkaars haar invlechten, 20x oefenen voor zaterdagavond, turnkunstjes doen in het gras, helpen met snoepjes, limonade uitdelen en tafeldekken enz. enz. En zeker als het zonnetje schijnt is het zowel voor de kinderen als voor de leiding elk jaar weer een feestje. Outdoor Valley Sinds vorig jaar gaf Oliveo aan zelfstandig iets te willen organiseren dus was de K&V groep in 2012 niet zo groot, maar wel reuze gezellig!! En voor dit jaar heeft de vereniging DEO Nootdorp gevraagd of ze mee mochten en nu hebben we wel...71 deelnemers. Dus het beloofd weer een fantastisch weekend te worden van 21 t/m 23 juni. Voor een korte impressie, bekijk de foto s eens op de website van Dan is het voor iedereen duidelijk waarom we elk jaar weer met veel plezier een weekend organiseren. Elleke Kemp en ik zijn er al vanaf het begin bij en ieder jaar zijn er gelukkig genoeg anderen (leiding, bestuursleden en ouders) om ook mee te organiseren, of pannenkoeken te bakken, foto s te maken, te rijden naar Outdoor Valley of te begeleiden als we meer mensen nodig hebben. Fantastisch!! Zonder zoveel vrijwilligers zou het echt niet lukken. We hopen voor het weekend in juni dus vooral nog op een heerlijk warm zonnetje. De leiding en kinderen hebben er weer reuze veel zin in. Sportieve groet, Diana Heuvink

5 Stukje van de b-selectie De afgelopen maanden hebben alle turnsters van de B-selectie hun regio wedstrijden geturnd in Amsterdam en in Den Haag. Alle turnsters hebben mooie resultaten neergezet en zelfs 3 turnsters hebben zich geplaatst voor de districtfinale op 25 mei 2013! Op 12 januari mochten Chiara en Noa naar Amsterdam toe voor hun allereerste regio wedstrijd. Deze 2 turnsters komen uit in de nieuwe oefenstof District 1, beide turnsters hebben hard geoefend om alles onder de knie te krijgen, en dat was goed gelukt! Ze lieten beide op alle 4 de toestellen nette oefeningen zien! Deze 2 dames zien we op 25 mei terug in Amsterdam! Op 2 maart kwamen er 5 turnsters in actie, eerst Alicia en Iris, zei turnen voor het eerst 4 de divisie. Voor beide dames was het hard trainen afgelopen periode, maar hebben laten zien de oefeningen te beheersen. Door de zenuwen lieten beide turnsters punten liggen op verschillende toestellen, maar trainen nu hard voor nieuwe elementen om volgend jaar stabieler te turnen! In de middag kwamen Robin, Solene en Wieke in actie. Voor Robin en Solene was het de eerste keer in de keuze oefenstof 5 de divisie, en Wieke turnt er al een jaar. Deze dames hebben een stabiele wedstrijd geturnd. Wieke turnde een prachtige brug oefening, Robin turnde nette oefeningen, en Solene turnde voor het eerst een nette wisselspagaat op de vloer! Alle 5 de turnsters hebben goed gepresteerd in de regio! Op 9 maart kwamen de 2 oudste turnsters in actie van de B-selectie, Saskia en Amarins. Beide dames lieten vooral zien dat ze op vloer mooie oefeningen kunnen neerzetten. Helaas was de balk niet de beste vriend van Amarins maar op de andere 3 de toestellen zette ze nette oefeningen neer. Saskia turnde op alle 4 de toestellen stabiel. Op 23 maart kwamen Juliette en Dilara in actie. Beide turnsters waren er klaar voor. Juliette opende de wedstrijd meteen goed met een nette op de brug en turnde op de andere toestellen ook stabiel! Dilara was haar concentratie helemaal kwijt op de balk en haalde niet zo n hoge score. Dilara liet op de 3 andere toestellen wel zien dat ze in de 4 de divisie thuis hoort, maar plaatste zich helaas niet voor de finale. Juliette plaatste zich als 10 de voor de districtfinale op 25 mei! Op 30 maart kwamen de pré instap en de pré-pré instappers in actie tijdens de turn en fundag. De turn en fundag is een gezellige en leuke wedstrijd! Er kwamen 4 turnsters in actie op de R1, deze dames hebben laten zien wat ze de afgelopen periode geleerd hadden, en was allemaal erg netjes! Maar voor een medaille kwamen ze helaas te kort. De pré instappers kwamen in actie op het district 2 niveau, ze moesten ook turnen tegen meisjes die 1 of bijna 2 jaar ouder waren! Ondanks dat hebben ze goede oefeningen laten zien!

6 Zaterdag 13 april kwamen er 3 turnsters in actie, Dieuwertje en Marloes O. turnde bij de pupil 1, 5 de divisie een nette wedstrijd, Marloes O. zette een hoge score neer op de brug, een ! Dieuwertje turnde op vloer erg strak, ze zette een score van neer! Marloes werd 15 de en Dieuwertje 16 de van de 73 deelnemers! Nour (pupil 2) turnde voor het eerst mee in de regio, doordat ze 2 jaar afwezig was met de regio wedstrijden. Ze wou graag een medaille score, en ze turnde een strakke wedstrijd, en werd knap 3 de! De laatste wedstrijd in april was zaterdag 20 april, hier kwamen 6 turnsters in actie, Lotte mocht in de ochtend, ze turnt nog maar kort bij de B-selectie, maar liet zien dat ze er zeker thuis hoort. Ze werd knap 6 de, maar kan nog oefeningen verbeteren! In de middag zaten er op 2 banen turnsters, in baan 1 kwamen de pupillen 2, 5 de divisie in actie. Meike, Marloes D. en Larissa. Alle 3 de turnsters lieten veel nieuwe elementen zien, en beheerste deze erg goed! Larissa turnde de meeste stabiele wedstrijd van alle turnsters en mocht naar voren komen voor een medaille op de 5 de plek! Marloes werd 12 de en Meike 22 ste, in een groot deelnemers veld! In de andere baan turnde Isa en Joelle, jeugd 6 de divisie. Deze dames hebben laten zien dat ze erg gegroeid zijn! Isa is 14 de geworden, en Joelle knap 5 de! Naast de vele wedstrijden hebben de turnsters nog 3 extra trainingen afgewerkt bij Pro patria in Zoetermeer, op 9 feb, 16 maart en 27 april. Tijdens deze extra trainingen oefenen we veel nieuwe elementen, maar herhalen we ook veel elementen!

7 Aanmelden/afmelden Het aanmelden en afmelden kan gebeuren door middel van formulieren. Deze formulieren zijn verkrijgbaar bij de leiding in de zaal. De formulieren dienen bij de leiding in de zaal weer ingeleverd te worden (een aanmeldformulier wordt bij de 2 de proefles mee gegeven). Alleen schriftelijke afmeldingen kunnen worden geaccepteerd. Afmelden dient te gebeuren voor 1 juni of voor 1 december! Welkom nieuwe leden Rianne Ilse Lukas Maite Elvyra Coen Nina Femke Tamara Esmée Emma Kyan Lydia Ashley Raffaele Annemijn Yadira Julia Linde Ruby Yara Floor Naomi Lisa Ymke Floortje Evy Suzanne Nora Sacha Thijs

8 Uitleg jurering wedstrijden Tijdens de wedstrijden (waaronder bij de Clubkampioenschappen) wordt er gejureerd volgend een bepaalde wijze. Niet iedereen weet even goed hoe deze jurering in zijn werking gaat, maar heeft hier misschien wel interesse in. Hieronder een stukje uitleg over de manier van jureren, geschreven door Arie Gravesteijn. De dames turnen op vier onderdelen: - Sprong; - Brug Ongelijk; - Evenwichtsbalk; - Vloer. Per onderdeel/toestel krijgt de turnster een cijfer. Dit cijfer bestaat uit twee delen: - de D-score = de inhoud van de oefening; - de E-score = de uitvoering van de oefening. De oefenstof bestaat uit: - Voorgeschreven oefenstof; - Keuze oefenstof. De voorgeschreven oefenstof staat op papier en moet ook zo geturnd worden. Een voorbeeld voorgeschreven oefenstof van een brugoefening: Brug Ongelijk Niveau 11 Oefenstof Basis D-score = 4.20 p. 1. Komen tot strekhangzwaai aan de hoge ligger, voorzwaai en achterzwaai: heupen minimaal 60 onder de horizontaal 2. Voorzwaai en achterzwaai: heupen minimaal 60 onder de horizontaal, gevolgd door neerspring tot stand. 3. Streksprong met ½ draai om de lengteas (evt. pasjes voorwaarts) tot borstlingse stand voor de lage ligger 4. Met één- of tweebenige afzet borstwaartsom gehurkt/gehoekt = p 5. Heupdraai achterover 6. Neerspringen tot stand en tegenspreiden/ hoeken en (spreid)-zolenonderzwaai tot stand. Keuze D-score plus en min Strekhangzwaai < 45 onder de horizontaal = p. Ophurken op lage ligger tot hurkzit streksprong af tot stand = p. Wanneer je een onderdeel vergeet uit kolom 1 dan gaat er 0.30 p van de D-score af. Dat betekent ook dat de E-score van 10 punten naar 8 punten gaat. Bij geen voetplaatsing bij tegenspreiden 0.30 p af van de D-score hier blijft de E-score 10 p, omdat er geen sprake is van weglating van het onderdeel.

9 Een overzicht van een paar fouten en hun aftrekken: Val of steunen op 1 of 2 handen Per keer 1.00 p. Gebogen armen of gebogen knieën Per keer 0.1 of 0,3 of 0,5 Geopende benen of knieën Per keer 0.1 of 0.3 Hoogte Per keer 0.5 of 0.8 Bewegingen om in evenwicht te blijven Per keer 0.1 of 0.3 Tussenzwaai Per keer 0.5 Hulpverlening trainer Per keer 0.5 Niet presenteren voor en na de oefening Per keer 0.3 Onvoldoende hurk of strekhouding Per keer 0.1 of 0.3 Onvoldoende beenspreiding (bij loopsprongen) Per keer 0.1 of 0.3 Onvoldoende dynamiek (spanning,kracht en snelheid) 0.1 of 0.3 Lichaamshouding (strekking en spanning) 0.1 of 0.3 De D-score + de E-score wordt het eindcijfer. Voorbeeld: Brug Ongelijk Niveau 11 Afrekken Aftrekken Oefenstof Basis D-score = 4.20 p. Keuze D-score plus en min 1. Komen tot strekhangzwaai aan de hoge ligger, voorzwaai en achterzwaai: heupen minimaal 60 onder de horizontaal 0.1 Strekhangzwaai < 45 onder de horizontaal = p Voorzwaai en achterzwaai: heupen minimaal 60 onder de horizontaal, gevolgd door neerspring tot stand Streksprong met ½ draai om de lengteas (evt. pasjes voorwaarts) tot borstlingse stand voor de lage ligger 9. Met één- of tweebenige afzet borstwaartsom gehurkt/gehoekt 10. Heupdraai achterover Neerspringen tot stand en tegenspreiden/ hoeken en (spreid)-zolenonderzwaai tot stand. Ophurken op lage ligger tot hurkzit streksprong af tot stand = p. 0.1 De aftrekken zijn attitude/houding = 2.1 p aftrek. Het eindcijfer is D-score= E-score (10 2.1=7.9)= p. (De D-score is verhoogd, omdat gebruik is gemaakt van de keuze onderdelen)

10 Het onderdeel sprong (voorgeschreven) De sprong wordt tweemaal, het beste cijfer telt. Behalve de sprongen in niveau 6 en 7. Daar moeten twee verschillende sprongen worden en moeten de beide cijfers gemiddeld worden dat dan het eindcijfer is. Tabel Maximale E-score bij weglaten van elementen: Maximale E-score Niveau 3 en 4 Niveau 5 t/m 7 Niveau 8 t/m punten 0 elementen weglaten 0 elementen weglaten 0 elementen weglaten 8.00 punten 1 element weglaten 1 element weglaten 1 element weglaten 6.00 punten 2/3 elementen weglaten 2/3 elementen weglaten 2/3 elementen weglaten 4.00 punten 4/5 elementen weglaten 4/5 elementen weglaten 4 elementen weglaten 2.00 punten 6/7 elementen weglaten 6 elementen weglaten 5 elementen weglaten 0.00 punten > 8 elementen weglaten > 7 elementen weglaten > 6 elementen weglaten Keuze oefenstof Voor de keuze oefenstof wordt gebruik gemaakt van turnelement die beschreven zijn in het Nationaal Turn Systeem (NTS) Technische Reglement Turnen Dames Onderdeel Sprong Dit onderdeel staat geheel op zichzelf. Er is een tabel waarin de sprongen staan die je wil springen. Elke sprong heeft een bepaalde D-score. De E-score is 10 punten waar de aftrekken vanaf gaan. Het cijfer voor de sprong wordt dus bepaald door de D-score en E-score bij elkaar op te tellen. Er worden twee sprongen gesprongen, de beste sprong telt. De onderdelen Brug, Balk en Vloer: Het samenstellen van de D-score bij keuze oefenstof wordt bepaald door: - de Moeilijkheidswaarde (MW) - de Samenstellingseisen (SE) - de Verbindingswaarde (VW) De Moeilijkheidswaarde (MW): Bij de keuze oefenstof geldt per element een vaste waarde. Er zijn TA, A, B, C en D elementen. Deze hebben een waarde van TA(0,1); A(0,1); B(0,2); C(0,3); D(0,4); E(0,5) De Samenstellingseisen (SE): Elke eis is 0,5 p. waard. Per onderdeel zijn er 5 eisen. Die zijn per niveau verschillend. Voorbeeld: Niveau 8 (6 elementen) BALK: Samenstellingseisen: 1. dansserie van minimaal 2 verschillende sprongen draai op 1 been of sprong van minimaal acrobatisch element acrobatisch element door of tot handstand (geen afsprong) afsprong; A 0.50; TA /0.50 Totaal dus 2,50 punten

11 Verbindingswaarde (VW): Bij niveau 7 en 8 niet mogelijk Bij niveau 5 en 6 wel, 0,1 punt per verbinding Niveau 6: A+A=0,1 Niveau 5: A of B+B=0,1 Het eindcijfer wordt dus bepaald door MW: 6 elementen maal 0,1 = 0,60 SE: alles gehaald = 5 maal 0,5 = 2,50 VW: niet in niveau 8 = 0,00 De D-score is dus De E-score is 10,00 2,30 = Eindscore 7,70 punten 3,10 punten 10,80 punten Korte oefening: Voor de uitvoering en artistieke presentatie kan de turnster een maximale E-score verdienen van : Maximale E-score Niveau 2 t/m 4 Niveau 5 t/m 7 Niveau 8 Maximaal 8 elementen Maximaal 7 elementen Maximaal 6 elementen punten 7 of meer elementen 6.00 punten 5 6 of meer elementen 4.00 punten 3 4 of meer elementen 6 of meer elementen 4 5 of meer elementen 2 3 of meer elementen 5 of meer elementen 3 4 of meer elementen 2 elementen 2.00 punten 1 2 of meer elementen 1 element 1 element 0.00 punten geen elementen geen elementen geen elementen Voor meer uitleg zie de KNGU-site, daar zijn de reglementen en de reeds veel gestelde vragen te zien en te lezen. Voor NTS 2009: Voor de komende Olympische Cyclus wordt er overgegaan naar nieuwe oefenstof, deze zijn ook te bekijken en te lezen, nieuwe oefenstof NTS

Nederlandse Studenten Turn Bond

Nederlandse Studenten Turn Bond Nederlandse Studenten Turn Bond Dames Reglement 2014 Versie: 2.0 Inhoudsopgave Inleiding 3 - D-score 3 - E-score 4 - Voorbeeld bepalen score 4 Algemene bepalingen 5 Supplementen per niveau 7 - Dames 1

Nadere informatie

NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof

NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof NTS Helpdesk Voorgeschreven Oefenstof Feb. 2011 Inhoud 1. D-score algemeen 2-3 2. E-score algemeen 4-5 3. Houding algemeen 5 4. Sprong 6 5. Brug 6-8 6. Balk 8-9 7. Vloer 9 8. Toestelbepalingen 10 Helpdesk

Nadere informatie

INSTAP t/m JEUGD1 D5. Rayon Rotterdam Zuid

INSTAP t/m JEUGD1 D5. Rayon Rotterdam Zuid INSTAP t/m JEUGD1 D5 Rayon Rotterdam Zuid Gebaseerd op NTS 2017 SPRONG NIVEAU D5 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Rayon Rotterdam Zuid 2017 Categorie Toestel Sprong D-score Sprong nr. Instap D5 Verhoogd vlak 0,60

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU D4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover

SPRONG NIVEAU D4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover SPRONG NIVEAU D VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer Pupil 1* Verhoogd Vlak (90 cm) Handstandoverslag tot ruglig.0 A Zweefrol.00 B Ophurken gevolgd door rol voorover 3.0

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover

SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer. Zweefrol 4.00 B. Ophurken gevolgd door rol voorover SPRONG NIVEAU D3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnummer Instap * Verhoogd Vlak (90 cm) Handstandoverslag tot ruglig 4.0 A Zweefrol 4.00 B Ophurken gevolgd door rol voorover

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema:

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 201 EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Instap Evenwichtsbalk

Nadere informatie

Dames 6 Uitleg & voorbeeldoefeningen

Dames 6 Uitleg & voorbeeldoefeningen Dames 6 Uitleg & voorbeeldoefeningen 12 01-2016 Dit document bevat uitleg over hoe je zelf een eigen oefening kan maken, voorbeeld oefeningen, de berekening van de uitgangswaarde en belangrijke dingen

Nadere informatie

Rayon Delfland. Oefenstof. Recreatie Wedstrijd

Rayon Delfland. Oefenstof. Recreatie Wedstrijd Rayon Delfland Oefenstof Recreatie Wedstrijd 1 Versie 1.0 d.d. januari 2019 1 Inleiding. Vanaf het seizoen 2014 heeft de rayoncommissie van Rayon Delfland gekozen voor een andere opzet van de individuele

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 201 EVENWICHTSBALK NIVEAU Pupil 1 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk

Nadere informatie

Dames 5 Uitleg & voorbeeldoefeningen

Dames 5 Uitleg & voorbeeldoefeningen Dames 5 Uitleg & voorbeeldoefeningen 19 11-2015 Aangepast op 22 02 2016 Dit document bevat uitleg over hoe je zelf een eigen oefening kan maken, voorbeeld oefeningen, de berekening van de uitgangswaarde

Nadere informatie

Regionale Technische Commissie. Turnen Dames Midden Nederland

Regionale Technische Commissie. Turnen Dames Midden Nederland Seizoen 2016-2017 Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland oefenstof 3-4 Kamp recreatie Seizoen 2016-2017 Inhoudsopgave Algemene bepalingen oefenstof... 3 Keuze onderdelen... 4 Oefenstof

Nadere informatie

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk

1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk Balk RW 6 1 Vanaf een verhoging voor de balk opstappen tot schredestand op de balk 2 Lopen tot het midden van de balk 3 Inhurken, met 2 handen de balk aanraken en komen tot stand 4 Streksprong 5 Tot het

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema: Tinnen

Nadere informatie

3-4 Kamp recreatie TD MN

3-4 Kamp recreatie TD MN 3-4 Kamp recreatie TD MN 2014-2015 Leeftijd indeling Meisjes : Pré- instap 1-2, instap (2008-2007-2006) 3 en 4 kamp : Pupil 1-2, Jeugd 1 (2005-2004-2003) 3 en 4 kamp : Jeugd 2, junior 1-2 (2002-2001-2000)

Nadere informatie

Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3

Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: Femke van der Beek E-mail: josientje78@live.nl Programma Brug Theorie Praktijk Sprong Theorie Praktijk jurycursus

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU PUPIL & JEUGD 1 DISTRICT 4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

SPRONG NIVEAU PUPIL & JEUGD 1 DISTRICT 4 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF SPRONG NIVEAU PUPIL & JEUGD 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig.0

Nadere informatie

Oefenstof Onderlinge wedstrijden meisjes

Oefenstof Onderlinge wedstrijden meisjes Oefenstof Onderlinge wedstrijden meisjes Oefenstof meisjes pre-pre-instap 2008 - ophurken, koprol, streksprong af Verd vlak 60 cm. 2.5 - koprol, streksprong af Verd vlak 60 cm. 2.9 - zweefrol, streksprong

Nadere informatie

SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT 4. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig 4.

SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT 4. Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig 4. SPRONG NIVEAU PUPIL & JEUGD 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF SPRONG NIVEAU PUPIL 1 DISTRICT Categorie Toestel Sprong D-score Sprongnr. PUPIL 1 * Verhoogd vlak (0.90 m) Handstandoverslag tot ruglig.50

Nadere informatie

D5 Pré-Instap. opspringen tot steun (+ borstwaartsom met afzet van 1 been) eventueel met plank voorover duikelen en gaan staan onderzwaai

D5 Pré-Instap. opspringen tot steun (+ borstwaartsom met afzet van 1 been) eventueel met plank voorover duikelen en gaan staan onderzwaai D5 Pré-Instap Brug opspringen tot steun (+ borstwaartsom met afzet van 1 been) eventueel met plank voorover duikelen en gaan staan onderzwaai D5 Pré-Instap Sprong verhoogd vlak van 60 cm en plankoline

Nadere informatie

Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018

Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018 Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Dames 2018 In dit bestand zijn de voornaamste aanpassingen voor het seizoen 2018 opgenomen. De wijzigingen hebben grotendeels betrekking

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 3 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 015 EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie.

Nadere informatie

Oefenstof meisjes. Verhoogd vlak 60 cm sprong 1. Verhoogd vlak 60 cm sprong 2

Oefenstof meisjes. Verhoogd vlak 60 cm sprong 1. Verhoogd vlak 60 cm sprong 2 Oefenstof meisjes Sprong: erhoogd vlak Er mag niet geplust of gemind worden bij sprong! Er wordt gesprongen met plankoline. Elk kind voert beide sprongen 1 keer uit. Beide sprongen tellen. Gemiddelde cijfer

Nadere informatie

Nederlandse Studenten Turn Bond Damesreglement 2015

Nederlandse Studenten Turn Bond Damesreglement 2015 Nederlandse Studenten Turn Bond Damesreglement 2015 Versie 1.1 Kikkie Poels Inhoudsopgave Inleiding... 3 NSTB-wedstrijden... 3 Scorebepaling... 4 D-score... 4 Moeilijkheidswaarde... 4 Samenstellingseisen...

Nadere informatie

Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Opbouw van de cursus. Programma.

Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Opbouw van de cursus. Programma. Introductiebijeenkomst TD1 Jurycursus 2017-2020 NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: Email: Programma Opbouw Cursus uitleg modules uitleg reglement Opbouw van het cijfer E-score (uitvoering)

Nadere informatie

Meisjes 6 en 7 jaar - TURNEN

Meisjes 6 en 7 jaar - TURNEN Meisjes 6 en 7 jaar - TURNEN SPRONG valmat op banken (Reutherplank) - Aanloop gevolgd door koprol. Uitgangswaarde 7.5 - Aanloop gevolgd door zweefrol. Uitgangswaarde 8.5 - Aanloop gevolgd door handstand

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 2 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema: Tinnen

Nadere informatie

HELPDESK keuze oefenstof

HELPDESK keuze oefenstof HELPDESK keuze oefenstof Versie 6 februari 2018 Doel: Het doel van de helpdesk is om verduidelijking te brengen bij het lezen van het reglement. Uitgangspunten: Het reglement is altijd leidend. Beeld en

Nadere informatie

trainer hangt turnster aan de hoge legger 3x hol/bol, bolle houding aanhouden neerspringen tot stand en streksprong ½ draai

trainer hangt turnster aan de hoge legger 3x hol/bol, bolle houding aanhouden neerspringen tot stand en streksprong ½ draai D4 Pré-Instap en Instap Brug trainer hangt turnster aan de hoge legger 3x hol/bol, bolle houding aanhouden neerspringen tot stand en streksprong ½ draai opspringen tot steun, mag met plank (+ borstwaartsom)

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU JEUGD 1 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 juni 2016

NIEUWSBRIEF 2 juni 2016 1 De meeste zaken kun je al in deze Nieuwsbrief vinden, maar de website (www.odigym.nl) proberen we helemaal up to date te houden met de actuele status van lessen en ander nieuws. Dus kijk maar snel daar

Nadere informatie

Oefenstof. Kaag en Braassem cup Selectie

Oefenstof. Kaag en Braassem cup Selectie Oefenstof Kaag en Braassem cup 2019 Selectie VLOER NIVEAU A 6-7 JAAR Aanloop voorbeweging radslag. Landing in schredestand. Doordraaien(met neus naar startpunt staan). Vluchtige handstand terug tot stand

Nadere informatie

DEEL IV ELEMENTENTABEL. Toegevoegde A-elementen

DEEL IV ELEMENTENTABEL. Toegevoegde A-elementen DEEL IV ELEMENTENTABEL Toegevoegde A-elementen Augustus 2017 LTC Turnen BRUG ONGELIJK TOEGEVOEGDE A-ELEMENTEN Augustus 2017 LTC Turnen 1.000 OPSPRONGEN (TOEGEVOEGDE A-ELEMENTEN (TA)) 1.001 Borstwaartsomtrekken,

Nadere informatie

23 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zesde divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten.

23 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zesde divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. 23 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zesde divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. Pinksterweekend 14, 15 en 16 mei 2016 www.bredagym.nl Geachte bestuursleden, train(st)ers en vrijwilligers,

Nadere informatie

Nieuwsbrief november 2018

Nieuwsbrief november 2018 Nieuwsbrief november 2018 Van het bestuur: KDO is 6 clubkampioenen rijker! Beste allemaal, wat was het fantastisch! Op 10 november werden de jaarlijkse onderlinge wedstrijden georganiseerd voor de recreatie

Nadere informatie

Programma Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3

Programma Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Programma Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus 2017-2020 NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: E-mail: Theorie Herhaling Modules Toestelspecifiek Praktijk Jureren Balk Vloer jurycursus TD1

Nadere informatie

NTS niveau 17 (jongens)

NTS niveau 17 (jongens) NTS niveau 17 (jongens) Met gelijke liggers neerspringen tot stand tussen de liggers Opzet naar achteren trekken en duwen afspringen tot stand Met reutherplank en landingsmat streksprong tot stand gevolgd

Nadere informatie

Oefenstof. Kaag en Braassem cup Recreatie

Oefenstof. Kaag en Braassem cup Recreatie Oefenstof Kaag en Braassem cup 2019 Recreatie BRUG NIVEAU 1 REKSTOK/KLEINE ONGELIJKE BRUG Opsteunen voorover duikelen Achterover duikelen onder de rekstok, komen tot stand met gestrekte armen aan de rekstok

Nadere informatie

Oefenstof meisjes recreanten

Oefenstof meisjes recreanten SPRONG: Verhoogd vlak Er mag niet geplust of gemind worden bij sprong! Er wordt gesprongen met plankoline. Elk kind voert beide sprongen 1 keer uit. Beide sprongen tellen. Gemiddeld cijfer is eindcijfer

Nadere informatie

25 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten.

25 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. 25 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. Pinksterweekend 19, 20 en 21 mei 2018 www.bredagym.nl Geachte bestuursleden, train(st)ers en vrijwilligers,

Nadere informatie

Oefenstof Vaardigheidseisen

Oefenstof Vaardigheidseisen Oefenstof Vaardigheidseisen Versie 2017 Reglement De vaardigheidseisen bestaan uit 8 graden, oplopend in de moeilijkheidsgraad. De 1e graad is dan ook bedoeld voor de beginnende turner en turnster. Graad

Nadere informatie

NTS niveau 17. Sprong Met reutherplank en landingsmat streksprong tot stand gevolgd door inhurken en rol voorover tot stand

NTS niveau 17. Sprong Met reutherplank en landingsmat streksprong tot stand gevolgd door inhurken en rol voorover tot stand NTS niveau 17 Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand vanuit schredestand gaan op platte voeten tot het midden van de balk met armen wijd. hurken en weer komen tot schredestand.

Nadere informatie

Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3

Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Praktijkdag Balk - Vloer TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: Femke van der Beek E-mail: josientje78@live.nl Programma Theorie Herhaling Modules Toestelspecifiek Praktijk Jureren

Nadere informatie

Olympia s Nieuwsflits

Olympia s Nieuwsflits Olympia s Nieuwsflits juli 2017 nummer 72 www.olympiakapelle.nl olympiakapelle@zeelandnet.nl ZOMERVAKANTIE De laatste lesweek is van maandag 10 tot en met vrijdag 14 juli 2017. Daarna mogen alle leden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF TONEO , nummer Van het bestuur! Streetdance. Dance aerobics

NIEUWSBRIEF TONEO , nummer Van het bestuur! Streetdance. Dance aerobics 2015 2017, nummer 1013 NIEUWSBRIEF TONEO Van het bestuur! Alweer een jaar voorbij! Wederom een druk seizoen gehad met bestuurszaken. Maar gelukkig hebben we vanaf het nieuwe seizoen een nieuw bestuurslid!

Nadere informatie

Instap ( ) Pupil 1 (2008) Handstand overslag tot ruglig plankoline verhoogd vlak 90 cm

Instap ( ) Pupil 1 (2008) Handstand overslag tot ruglig plankoline verhoogd vlak 90 cm Sprong Handstand overslag tot ruglig plankoline verhoogd vlak 90 cm Instap (2009-2010) Pupil 1 (2008) Handstand overslag tot ruglig plankoline verhoogd vlak 90 cm Brug - overstrekte holle kurbethouding

Nadere informatie

Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun

Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun Instap d3 balk Opspringen tot steun, 1 been overheffen tot rijzit (basis) of Ophurken, kwart draai in hurkzit, komen tot rijzit (+0,30) spreidhoeksteun Zitten op de balk; benen zijn gespreid en boven de

Nadere informatie

Oefenstof T&F niveau 6 (afgeleid van pupil I D3)

Oefenstof T&F niveau 6 (afgeleid van pupil I D3) Oefenstof T&F niveau 6 (afgeleid van pupil I D3) Sprong Zie tabel minitrampoline. Brug (D= 4.50) - Overstrekte kurbethouding (hol) in stille hang (1 sec.) - Gesloten kurbethouding (bol) in stille hang

Nadere informatie

HELPDESK voorgeschreven oefenstof

HELPDESK voorgeschreven oefenstof HELPDESK voorgeschreven oefenstof Versie 6 februari 2018 Doel: Het doel van de helpdesk is om verduidelijking te brengen bij het lezen van het reglement. Uitgangspunten: Het reglement is altijd leidend.

Nadere informatie

Turnen. Inleiding. Toestellen. Vierkante mat. De brug

Turnen. Inleiding. Toestellen. Vierkante mat. De brug Turnen Inleiding De meeste van jullie weten dat ik turn en daarom ga ik jullie iets vertellen over de toestellen zoals: de vierkante mat, de brug, de evenwichtsbalk, het sprong, de lange mat en de trampoline.

Nadere informatie

HELPDESK. Keuze oefenstof

HELPDESK. Keuze oefenstof HELPDESK Keuze oefenstof 1 2 HELPDESK Keuze oefenstof Sectie 2 Voorschriften voor turnsters Gebruik planken Een turnster heeft recht op het gebruik van een zachte plank met blauwe of zilveren veren bij

Nadere informatie

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo Klanttest blok 3 Jaana Kaismo Inleiding Voor mijn Klanttest blok 3 heb ik weer een open training gegeven. Een open training houdt in dat iedereen een keer gratis mag mee trainen en kijken hoe hij of zij

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong

EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL 2 DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF. = opsprong. = afsprong EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF = opsprong = afsprong November 01 EVENWICHTSBALK NIVEAU PUPIL DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Evenwichtsbalk Choreografie. Thema: Tinnen

Nadere informatie

HELPDESK. voorgeschreven oefenstof

HELPDESK. voorgeschreven oefenstof HELPDESK voorgeschreven oefenstof HELPDESK voorgeschreven oefenstof Sectie 2 Voorschriften voor turnsters Gebruik planken Een turnster heeft recht op het gebruik van een zachte plank met blauwe of zilveren

Nadere informatie

Zowel turnsters als turners kunnen kiezen uit de 11 bovenstaande toestellen Turnsters en turners moeten een keuze maken van 4 van de 11 toestellen.

Zowel turnsters als turners kunnen kiezen uit de 11 bovenstaande toestellen Turnsters en turners moeten een keuze maken van 4 van de 11 toestellen. BEPALINGEN VOOR DE VAARDIGHEIDSPROEVEN. De 1 e graad is bedoeld voor de beginnende turnster en turners, terwijl de moeilijkheidsgraad geleidelijk oploopt tot de 8 e graad. Graad 1 & 2 mogen worden overgeslagen.

Nadere informatie

Van de voorzitter. Moederdag en vaderdagturnen

Van de voorzitter. Moederdag en vaderdagturnen Nieuwsbrief Jaargang 7 nr.5 Juni 2013 www.molenwiekasten.nl Van de voorzitter Dit is alweer de laatste nieuwsbrief van het seizoen 2012-2013. De zomervakantie staat immers al bijna voor de deur Er is met

Nadere informatie

sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80)

sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80) D2 Instap Sprong sprong met drie dikke matten en plankoline handstandoverslag tot ruglig (4,50) zweefrol (3,80) ophurken, koprol (2,80) D2 Instap Brug trainer hangt turnster aan de hoge legger 3x hol/bol,

Nadere informatie

HELPDESK. Keuze oefenstof

HELPDESK. Keuze oefenstof HELPDESK Keuze oefenstof September 2019 Sectie 2 Voorschriften voor turnsters 2.3.1 Algemeen Onder de lage ligger doorlopen geeft -0.30 N aftrek van de eindscore indien de turnster na het presenteren voor

Nadere informatie

Programma. Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Programma.

Programma. Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3. Programma. Praktijkdag Sprong - Brug TD1 Jurycursus 2017-2020 NTS Voorgeschreven Oefenstof Niveau D2/D3 Docent: E-mail: Brug Theorie Praktijk Sprong Theorie Praktijk Programma jurycursus TD1 2 Theorie Herhaling Modules

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2 november 2014

NIEUWSBRIEF 2 november 2014 1 De meeste zaken kun je al in deze Nieuwsbrief vinden, maar de website (www.odigym.nl) proberen we helemaal up to date te houden met de actuele status van lessen en ander nieuws. Dus kijk maar snel daar

Nadere informatie

Bijlage. Activiteitenboek. Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland

Bijlage. Activiteitenboek. Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland Bijlage Activiteitenboek Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland Wedstrijdinformatie en oefenstof 3-4 Kamp recreatie Seizoen 2017-2018 Inhoudsopgave 3-4 Kamp recreatie TDMN 2017-2018...

Nadere informatie

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF

EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT 1 VOORGESCHREVEN OEFENSTOF EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF CHOREOGRAFIELIJNEN = opsprong = afsprong April 0 EVENWICHTSBALK NIVEAU INSTAP DISTRICT VOORGESCHREVEN OEFENSTOF Instap Evenwichtsbalk Choreografie.

Nadere informatie

Oefenstof Clubkampioenschappen

Oefenstof Clubkampioenschappen Oefenstof Clubkampioenschappen Versie 2018 DAMES LANGE MAT 5 / 6 jaar (uitgangswaarde 6,0 voor 4 basisonderdelen. Max is 8,5) 1 Trappelsprong 2 Koprol voorover Koprol voorover zonder handen opstaan 3 Streksprong

Nadere informatie

24 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten.

24 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. 24 e OBTK Een wedstrijd voor de ere- t/m zevende divisie, pré-instappers, senioren plus en recreanten. Pinksterweekend 3, 4 en 5 juni 2017 www.bredagym.nl Geachte bestuursleden, train(st)ers en vrijwilligers,

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 3 SEIZOEN

NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 3 SEIZOEN NIEUWSBRIEF SV DUO, NUMMER 3 SEIZOEN 2017-2018 Dag allemaal, De laatste nieuwsbrief van het seizoen 2017-2018. Met verslagen van activiteiten van de afgelopen periode en nieuws over onze vereniging. Aan

Nadere informatie

Bijlage. Activiteitenboek. Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland

Bijlage. Activiteitenboek. Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland Bijlage Activiteitenboek Regionale Technische Commissie Turnen Dames Midden Nederland Groepsspringwedstrijden D - E recreatie Seizoen 2017-2018 Inhoudsopgave Groepsspringwedstrijden D - E recreatie regio

Nadere informatie

INHOUD: Jurering pagina 1,2 Indelingen divisies, leeftijden en niveaus pagina 2 Doorstroming pagina 3 Organogram KNGU pagina 4

INHOUD: Jurering pagina 1,2 Indelingen divisies, leeftijden en niveaus pagina 2 Doorstroming pagina 3 Organogram KNGU pagina 4 BEOORDELING EN WEDSTRIJDSYSTEEM MEISJES INHOUD: Jurering pagina 1,2 Indelingen divisies, leeftijden en niveaus pagina 2 Doorstroming pagina 3 Organogram KNGU pagina 4 Jurering Turnen is een jurysport,

Nadere informatie

Algemene Ledenvergadering ACGV

Algemene Ledenvergadering ACGV TurnAround DIGITAAL april 2015 Algemene Ledenvergadering ACGV Op woensdag 22 april 2015 is de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van ACGV. Alle leden en ouders van jeugdleden zijn van harte uitgenodigd

Nadere informatie

TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE

TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE GVN NIEUWLEUSEN SEIZOEN 2014-2015 Pagina 1 van 6 Technisch beleidsplan Turnselectie GVN Nieuwleusen. Inleiding De vereniging richt zich binnen de recreatiesport op het aanbieden

Nadere informatie

Meisjes 6 en 7 jaar - GYM

Meisjes 6 en 7 jaar - GYM Meisjes 6 en 7 jaar - GYM - Korte aanloop gevolgd door hurkprong op de mat, gevolgd door koprol. Uitgangswaarde 9 BALK (hoogte 100 cm.) Uitgangswaarde 9 - Vanaf verhoging (kastdelen ca. 80 cm) voor de

Nadere informatie

Reglement NTS voorgeschreven oefenstof. Deel 2 Sectie 6 t/m 9. Deel 2 Sectie 6 t/m 9 Voorgeschreven oefenstof NTS 2013 LTCTD (aug14)

Reglement NTS voorgeschreven oefenstof. Deel 2 Sectie 6 t/m 9. Deel 2 Sectie 6 t/m 9 Voorgeschreven oefenstof NTS 2013 LTCTD (aug14) NTS 2013 Reglement voorgeschreven oefenstof Deel 2 Sectie 6 t/m 9 DEEL II SECTIE 6 BEOORDELING VAN DE OEFENING BEPALING VAN DE SCORE VOORGESCHREVEN Berekening van de eindscore Artikel 6.1 Algemeen De regels

Nadere informatie

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda:

t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: t Wiekendje www.dewieken.com Agenda: Donderdag 8 oktober: Vrijdag 9 oktober: Maandag 12 oktober: Dinsdag 13 oktober: Dinsdag 13 oktober: Woensdag 14 oktober Donderdag 15 oktober: studiedag. Alle kinderen

Nadere informatie

Verder zijn in de voorgeschreven oefenstof een aantal aanpassingen, mede naar aanleiding van de opgevraagde feedback uit het land.

Verder zijn in de voorgeschreven oefenstof een aantal aanpassingen, mede naar aanleiding van de opgevraagde feedback uit het land. Voorgenomen aanpassingen wedstrijdzaken, juryzaken en oefenstof Turnen Heren 2018 In dit bestand zijn de voornaamste aanpassingen voor het seizoen 2018 opgenomen. De wijzigingen hebben grotendeels betrekking

Nadere informatie

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016!

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Woordje van de voorzitter Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief. Ik vraag in dit stukje graag uw aandacht voor de wedstrijden

Nadere informatie

Uitleg voor niveau 3 en 4

Uitleg voor niveau 3 en 4 nstb wedstrijdreglement turnen heren Uitleg voor niveau 3 en 4 Bren Schaap Augustus 2014, v1.0 Inhoudsopgave 1 Algemeen 2 1.1 De oefening................................ 2 1.2 Verschillen tussen H3 en

Nadere informatie

Nederlandse Studenten TurnBond

Nederlandse Studenten TurnBond Nederlandse Studenten TurnBond Waarderingsvoorschriften Turnen Heren Editie 2014 Auteur: Raymond Nankoe ersie: 1.0 nhoudsopgave nhoudsopgave...2 nleiding en algemene regelingen...3 nleiding...3 Bepalen

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie Keuze: Senior Supplement C Junior Supplement D Jeugd 2 Supplement E Voorgeschreven: Jeugd 1 N4 Pupil

Nadere informatie

www.tilburgsekampioenschappenturnen.nl Inhoudsopgave: Voorwoord 3 Algemene wedstrijdbepalingen 4 Inschrijfbepalingen dames 5 Inschrijfbepalingen heren 5 Inschrijfformulier Bijlage 1 Beste Turnvrienden,

Nadere informatie

Mededelingen Bestuur Verbouwing turnhal. Hoi Veppers,

Mededelingen Bestuur Verbouwing turnhal. Hoi Veppers, Hoi Veppers, Het nieuwe seizoen is alweer een tijdje geleden van start gegaan dus is het weer tijd voor een nieuwsbrief. Wil je iets in de nieuwsbrief? Mail dit dan naar vepgym@hotmail.com. Namens alle

Nadere informatie

NTS niveau 17. Balk Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand

NTS niveau 17. Balk Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand NTS niveau 17 Vanaf verhoging voor de balk op de balk stappen tot schredestand vanuit schredestand gaan op platte voeten tot het midden van de balk met armen wijd. hurken en weer komen tot schredestand.

Nadere informatie

Uitnodiging Turn Totaal Breda Cup

Uitnodiging Turn Totaal Breda Cup Uitnodiging Turn Totaal Breda Cup 2 en 3 december 2017 www.bredagym.nl Geachte bestuursleden, train(st)ers, turnsters en juryleden, Voor de tweede keer organiseert BredaGym ook dit jaar weer De Turn Totaal

Nadere informatie

TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE GVN NIEUWLEUSEN SEIZOEN

TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE GVN NIEUWLEUSEN SEIZOEN TECHNISCH BELEIDSPLAN SELECTIE GVN NIEUWLEUSEN SEIZOEN 2017-2018 Pagina 1 van 7 Technisch beleidsplan Turnselectie GVN Nieuwleusen. Inleiding In het jaar 2006-2007 is er een begin gemaakt met het nadenken

Nadere informatie

Informatieboekje Afdeling gymnastiek DIO-Ugchelen

Informatieboekje Afdeling gymnastiek DIO-Ugchelen Informatieboekje Afdeling gymnastiek DIO-Ugchelen 1 Voorwoord Wij heten u van harte welkom bij de afdeling gymnastiek van DIO- Ugchelen. U bent geïnteresseerd in gymnastiek en heeft misschien al een proefles

Nadere informatie

De activiteitencommissie. Een recreanten gymles. Leer iets nieuws. van Rap en Snel. met Liz Rumathé en Jill Hommelink.

De activiteitencommissie. Een recreanten gymles. Leer iets nieuws. van Rap en Snel. met Liz Rumathé en Jill Hommelink. NR. 9 JUNI 2017 De activiteitencommissie van Rap en Snel Een recreanten gymles met Liz Rumathé en Jill Hommelink Leer iets nieuws van Noor Janssen De activiteitencommissie van Rap en Snel Nieuwtjes Binnen

Nadere informatie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie

A G E N D A. Project DANS Inloopochtend als afsluiting van het project DANS. 15.00 uur begin van de voorjaarsvakantie W E E K B R I E F 24 19 februari 2016 Datum Omschrijving A G E N D A 16, 18 en 23 februari Definitieve adviesgesprekken VO voor groep 8 Woensdag 24 februari 8.30 9.30 uur Project DANS Inloopochtend als

Nadere informatie

Reglement airtumblingspringen individueel

Reglement airtumblingspringen individueel Reglement airtumblingspringen individueel Keuze oefenstof Algemeen De oefening dient te bestaan uit: 3 of 4 series die heen en weer over de lengte van de airtumblingbaan gesprongen worden. Een serie bestaat

Nadere informatie

District Oost. Toestelkampioenschappen. 9 en 10 juni Organisatie: Districts Technische Commissie Turnen i.s.m.

District Oost. Toestelkampioenschappen. 9 en 10 juni Organisatie: Districts Technische Commissie Turnen i.s.m. District Oost Toestelkampioenschappen 9 en 10 juni 2018 Organisatie: Districts Technische Commissie Turnen i.s.m. FYSION Nijverdal De wedstrijd wordt gehouden in: VOLG BORDEN P-KNGU Sporthal de Kruidenwijk

Nadere informatie

Clubteamwedstrijden District Oost

Clubteamwedstrijden District Oost Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Clubteamwedstrijden District Oost Organisatie: RGV RUURLO & PENTA WINTERSWIJK i.s.m. districts technische commissie Turnen zaterdag 1 & zondag 11 november 2018 Sport-

Nadere informatie

WILSKRACHT NIEUWS. Sint- en pietenfeest. Geslaagd! JAN Blijf op de hoogte van onze activiteiten: volg ons op Facebook!

WILSKRACHT NIEUWS. Sint- en pietenfeest. Geslaagd!   JAN Blijf op de hoogte van onze activiteiten: volg ons op Facebook! JAN 2018 WILSKRACHT www.wilskrachtalphen.nl NIEUWS Blijf op de hoogte van onze activiteiten: volg ons op Facebook! facebook.com/rksvwilskracht U kunt Wilskracht financieel steunen door mee te spelen met

Nadere informatie

Infoboekje. Wedstrijdgroep A- en B-selectie

Infoboekje. Wedstrijdgroep A- en B-selectie Infoboekje Wedstrijdgroep A- en B-selectie Inhoudsopgave: Hoofdstuk I Informatie voor A- en B-selectie: 1. Informatie A- en B-selectie.... 4 pag. Dit 1 document heeft als doel een aantal zaken voor u als

Nadere informatie

Selectie plan GTV-Emmen

Selectie plan GTV-Emmen Selectie plan GTV-Emmen 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave. blz. 2 Voorwoord. blz. 3 Doelstellingen.. blz. 4 Trainingen blz. 5 Regels. blz. 6 Toelatingseisen blz. 7 Kleding... blz. 8 Inhoud van de lessen blz.

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 5e en 6 e divisie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 5e en 6 e divisie Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie Gelderland Midden TOESTELTURNEN DAMES 5e en 6 e divisie Keuze: Senior - Supplement E, F, G Junior - Supplement F, G, H Jeugd 2 - Supplement G, H Voorgeschreven:

Nadere informatie

Kleutergym. Algemeen. Vakanties. Gym Vereniging Koudekerke.

Kleutergym. Algemeen. Vakanties. Gym Vereniging Koudekerke. Algemeen - In verband met concentratie, onrust en veiligheid hebben we graag geen toeschouwers in de - Iedereen mag gratis 2x meedoen met de les. Tijdens deze proefl essen zijn ouders/verzorgers van harte

Nadere informatie

uur uur

uur uur 08.30 uur Ontbijt 09.45 09.55 uur Voorbereiden 1ste training 09.55 12.20 uur 1ste training 12.45 13.45 uur Lunch 13.45 14.15 uur Rust, klein spelletje, T-shirts 14.15 14.30 uur Voorbereiden 2de training

Nadere informatie

Supplement A Senioren Div. 1 D Score

Supplement A Senioren Div. 1 D Score Supplement A Senioren Div. 1 max. 2.50 0.10 of 0.20 per keer 8 hoogste waarde elementen A (0.1) B (0.2) C (0.3) D (0.4) E (0.5) ** Maximaal 5 acro elementen en minimaal 3 ** F, G en H elementen mogen geturnd

Nadere informatie

Om kennis te maken met de leiding sla je snel om

Om kennis te maken met de leiding sla je snel om Om kennis te maken met de leiding sla je snel om Summertime 2019 alles weer in kannen en kruiken voor weer een fantastische week. Dit jaar zijn er wat minder turnsters mee dan de voorgaande jaren. Je

Nadere informatie

Zaterdag 07 en zondag 08 december Sportcomplex T-kwadraat, Tilburg.

Zaterdag 07 en zondag 08 december Sportcomplex T-kwadraat, Tilburg. Zaterdag 07 en zondag 08 december 2013 Sportcomplex T-kwadraat, Tilburg www.tilburgsekampioenschappenturnen.nl Inhoudsopgave: Voorwoord 3 Algemene wedstrijdbepalingen 4 Inschrijfbepalingen dames 5 Inschrijfbepalingen

Nadere informatie

De leiding is mega trots op de lieve hardwerkende toppers van onze groep! Dikke knuffel van groep groen

De leiding is mega trots op de lieve hardwerkende toppers van onze groep! Dikke knuffel van groep groen Groepje groen: Het is een leuke groep met heeeeele lieve kiddo s met de beste begeleiders ooit! We vinden het allemaal heel leuk en hebben al veel dingen geleerd. Evita heet volgens ons ikke. We vinden

Nadere informatie

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal,

t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, t Gymwaasken WOORDJE VAN Hallo allemaal, Wie nu een kijkje gaat nemen in één van onze lessen, krijgt een heel ander beeld dan tijdens de rest van het jaar. Het is namelijk de laatste week voor onze turnshow.

Nadere informatie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie

Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden. TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie District Oost Gelderland Midden TOESTELTURNEN DAMES 3 e divisie Keuze: Senior Supplement C Junior Supplement D Jeugd 2 Supplement E Voorgeschreven: Jeugd 1 N4 Pupil

Nadere informatie