Herziene Nota Reserves en Voorzieningen RDOG Hollands Midden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Herziene Nota Reserves en Voorzieningen 2014-2017 RDOG Hollands Midden"

Transcriptie

1 (AB-15-31b) Herziene Nota Reserves en Voorzieningen RDOG Hollands Midden Het Algemeen Bestuur van de RDOG Hollands Midden, gezien het voorstel van het Dagelijks Bestuur RDOG Hollands Midden, besluit vast te stellen de volgende: Herziene Nota Reserves en Voorzieningen Gemeenschappelijke regeling RDOG Hollands Midden Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van het Algemeen Bestuur, gehouden op woensdag 14 oktober J.A. de Jager Voorzitter w.g. J.M.M. de Gouw Secretaris w.g.

2 Pagina : 2 Inleiding Doel Deze nota geeft een actueel overzicht van de uitgangspunten voor de reserves en voorzieningen van de RDOG Hollands Midden. Aanleiding De huidige Nota reserves en voorzieningen RDOG Hollands Midden is door het Algemeen Bestuur vastgesteld op 11 december 2013 (AB-13-57b). Sinds die tijd hebben zich ontwikkelingen voorgedaan, waardoor de nota niet meer actueel is en aan herziening toe was. De ontwikkelingen zijn: toekomstige vennootschapsbelastingplicht voor overheidsondernemingen; harmonisatie van reserves in subregio s van de Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst (GGD); instelling van de bestemmingsreserve implementatie ERP-systeem; overdracht van de bestemmingsreserves GHOR door de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) aan de RDOG Hollands Midden; risicoanalyse van de GHOR; omzetting van de voorzieningen in reserves bij de Regionale Ambulancevoorziening (RAV); vorming van een bestemmingsreserve huisvesting RAV. Bepalingen 1. De in de herziene nota genoemde herziene uitgangspunten worden gehanteerd met ingang van boekjaar 2015; 2. Per 31 december 2015 wordt het saldo van de reserve aanvullende diensten, exclusief het aan de reserve markttaken toe te wijzen deel, toegevoegd aan de algemene reserve GGD; 3. Jaarlijks stelt het Algemeen Bestuur de hoogte van de bodems en de plafonds van de reserves vast bij het vaststellen van de begroting van de RDOG Hollands Midden. Citeertitel Deze nota wordt aangehaald als Herziene Nota Reserves en Voorzieningen RDOG Hollands Midden. Leeswijzer Na een begripsbepaling volgt een overzicht van ontwikkelingen die de aard van de reserves beïnvloeden en daarop gebaseerd de herziene uitgangspunten voor reserves in de resterende periode in Ook voor de voorzieningen zijn herziene uitgangspunten opgenomen.

3 Pagina : 3 Begripsbepaling Reserves Reserves zijn middelen die tot het eigen vermogen van de RDOG Hollands Midden behoren. Reserves worden onderscheiden in de algemene reserve en bestemmingsreserves. De algemene reserve is de financiële ruimte die aanwezig is om toekomstige tegenslagen op te vangen. Van bestemmingsreserves is sprake als middelen zijn bestemd voor specifieke doeleinden. Reserves worden gevormd via de resultaatbepaling. Een positief resultaat kan worden toegevoegd aan de reserves. Reserves kunnen worden aangewend (benut) om een negatief resultaat te dekken. Het Algemeen Bestuur is bevoegd om reserves in te stellen, middelen aan de reserves toe te voegen, de reserves aan te wenden en de bestemming van reserves te wijzigen. Voorzieningen Voorzieningen zijn reserveringen voor verwachte grote uitgaven in de toekomst. Een voorziening wordt gevormd door in een bepaald jaar alvast kosten op te nemen, die later tot uitgave komen. Wanneer de grote uitgave plaatsvindt, vallen de kosten niet in één keer in dat jaar, maar zijn ze uitgesmeerd over de jaren waarin de voorziening is gevormd. De regelgeving staat het vormen van voorzieningen maar in enkele gevallen toe. De meest gebruikelijke voorzieningen zijn voor toekomstig groot onderhoud en voor reorganisatiekosten. Omvang van de reserves en voorzieningen In onderstaand overzicht is de financiële positie van de RDOG Hollands Midden per 31 december 2014 te zien. De activa zijn de bezittingen. Het totaal van de bezittingen wordt ook wel balanstotaal genoemd. De passiva zijn de schulden en het eigen vermogen (eigen vermogen = bezittingen minus schulden). Het totaal van de bezittingen is 30,6m. De schulden zijn samen ( 2,6m + 10,0m + 12,2m =) 24,8m. Het eigen vermogen is dus 30,6m - 24,8m = 5,8m. Dit is 19% van het balanstotaal. De reserves ( 5,8m) en de voorzieningen ( 2,6m) zijn samen 8,4m, oftewel 27% van het balanstotaal. Financiële positie (Balans) per 31 december 2014 (bedragen in 1.000, afgerond) Activa Passiva Gebouwen Algemene reserve 700 2% Vervoermiddelen Bestemmingsreserves % Overige bedrijfsmiddelen Resultaat boekjaar % Verstrekte leningen 0 Eigen vermogen % Vaste activa % Voorzieningen % Voorraden 0 Vorderingen op openbare lichamen Opgenomen leningen % Debiteuren en overige vorderingen Nog te ontvangen bedragen Crediteuren Uitzettingen in 's Rijks schatkist Banksaldi Liquide middelen 400 Vooruitontvangen en nog te betalen Vlottende activa % Kortlopende schulden % Totaal % Totaal %

4 Pagina : 4 Reserves (eigen vermogen) Overzicht reserves Het volgende overzicht toont de specificatie van het eigen vermogen van de RDOG Hollands Midden per 31 december 2014 voor en na resultaatbestemming. Eigen vermogen per 31 december 2014 voor en na resultaatverdeling (bedragen in 1.000) Algemene reserve GGD Algemene reserve GHOR Reserve aanvaardbare kosten RAV Algemene reserve a Reserve aanvullende diensten GGD Reserve implementatie ERP Reserve project Officieren van Dienst, Geneeskundig Reserve huisvesting RAV Bestemmingsreserves b Onverdeeld resultaat c Eigen vermogen a + b + c ( : afgerond 5.800k) Terugstorting -296 Eigen vermogen na terustorting resultaat Ontwikkelingen die de reserves beïnvloeden Vennootschapsbelastingplicht overheidsondernemingen per 1 januari 2016 De Eerste Kamer heeft op 26 mei 2015 de Wet modernisering vennootschapsbelastingplicht aangenomen. Per 1 januari 2016 zal deze wet voor overheidsondernemingen van kracht worden. Deze wet heeft gevolgen voor de RAV en de GGD. Binnen de GGD is de belastingplicht voor de vennootschapsbelasting (vpb) vooral van toepassing op de aanvullende diensten. Op grond van deze wet zullen naar verwachting enkele aanvullende diensten worden aangemerkt als markttaken. De reserve aanvullende diensten wordt daarom opgesplitst in een reserve aanvullende diensten en een reserve markttaken. De jaarlijkse storting van 8% van de loonkosten in de reserve aanvullende diensten vervalt met ingang van 2016 en wordt omgezet in een bijdrage in de overhead. De GHOR is op grond van genoemde wet naar verwachting niet belastingplichtig voor de vpb. Bij de RAV zal de Ambulancedienst waarschijnlijk belastingplichtig voor de vpb zijn. De Meldkamer is vrijgesteld voor vpb (brief van de staatssecretaris Financiën van 18 december 2014). Harmonisatie van reserves van de GGD-subregio s Midden Holland en Zuid-Holland Noord Het Algemeen Bestuur heeft op 25 maart 2015 besloten om de verschillende reserves van de beide GGD-subregio s te harmoniseren. Hierdoor is het onderscheid in de algemene reserves en reserves aanvullende diensten met ingang van 1 januari 2015 verdwenen. Instelling bestemmingsreserve implementatie ERP In eerste instantie waren de incidentele kosten van de implementatie ERP opgenomen in de voorziening frictiekosten reorganisatie De accountant ging hiermee niet akkoord en adviseerde deze kosten te dekken uit een hiervoor in te stellen bestemmingsreserve. Het Algemeen Bestuur heeft dit advies overgenomen en de reserve implementatie ERP op 25 maart 2015 ingesteld.

5 Pagina : 5 Overdracht bestemmingsreserves GHOR-taken Naar aanleiding van de aanpassingen per 1 januari 2014 van de gemeenschappelijke regelingen VRHM en RDOG Hollands Midden is de financiering van de GHOR-taken per die datum gewijzigd en zijn de bestemmingsreserves door de VRHM eind 2014 overgedragen aan de RDOG Hollands Midden. De bestemmingsreserve project Officieren van Dienst, Geneeskundig (OvDG) is reeds voor de wijziging van de beide gemeenschappelijke regelingen door het Algemeen Bestuur VRHM ingesteld voor de opleiding van toekomstige OvDG, daar een aantal van de huidige officieren de dienst de komende jaren zal verlaten. Dit Algemeen Bestuur heeft tevens de geplande onttrekkingen tot en met 2018 vastgesteld. Het Algemeen Bestuur RDOG Hollands Midden heeft dit verloop overgenomen. Risicoanalyse van de GHOR Het Algemeen Bestuur VRHM heeft het Algemeen Bestuur RDOG Hollands Midden, op basis van in 2015 voor de GHOR-taken opgestelde risicoanalyse, geadviseerd over de bandbreedte van de algemene reserve GHOR. Het Algemeen Bestuur RDOG Hollands Midden heeft op 1 juli 2015 de bodem heeft vastgesteld op en het plafond op Omzetting voorzieningen in reserves RAV De reserve aanvaardbare kosten (RAK) voor zowel de Ambulancedienst als de Meldkamer Ambulancezorg zijn ingesteld op basis van de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het principe is dat als de werkelijke kosten meer of minder bedragen dan het budget aanvaardbare kosten, dit verschil ten gunste dan wel ten laste wordt gebracht van de RAK. De RAK heeft het karakter van een egalisatierekening, dus een voorziening, ter vereffening van budgettekorten en -overschotten. Het ministerie van Financiën heeft in 2014 echter aangegeven dat de RAK (fiscaal) niet langer als voorziening mag worden aangemerkt. Daarmee vervalt de verplichting om de RAK als voorziening aan te houden op grond van artikel 44 lid 2 van het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Op grond hiervan is op 25 maart 2015 door het Algemeen Bestuur bij de vaststelling Voorstel resultaatbestemming 2014 besloten om beide RAKs te laten vrijvallen en de vrijgevallen bedragen te storten in de reserve aanvaardbare kosten RAV, als onderdeel van het eigen vermogen. Bestemmingsreserve huisvesting RAV De voorziening onderhoud gebouwen RAV betreft het RAV-hoofdkantoor en de ambulanceposten. Op basis van het geactualiseerde meerjaren onderhoudsplan was deze voorziening per 1 januari 2014 te hoog. Het te hoge bedrag dient vrij te vallen, door het als bate in het resultaat op te nemen. Het Algemeen Bestuur heeft op 25 maart 2015 bij de vaststelling Voorstel resultaatbestemming 2014 besloten om het vrijgevallen bedrag te storten in een nieuw gevormde reserve huisvesting RAV.

6 Pagina : 6 Herziene uitgangspunten reserves voor de resterende periode in Kader De indeling in de Herziene Nota Reserves en Voorzieningen RDOG Hollands Midden is gebaseerd op het BBV. De Financiële kaderstelling gemeenschappelijke regelingen is van toepassing. Hierin staat aangegeven dat de algemene reserves worden gemaximeerd op het niveau van 1 januari 2013 (inclusief het bestemmingsvoorstel jaarrekening 2012), tenzij op basis van een gedegen risicowaardering een hoger weerstandsvermogen vereist is op basis van het BBV. Ondanks dat er nog geen volledige splitsing is aangebracht tussen de risico s ter zake van basistaken, aanvullende diensten en markttaken voldoet het proces voor het bepalen van risico s en de bijbehorende risicoklassen in euro s aan de voorwaarden in de kaderstelling voor de programma s Geneeskundige hulpverlening en Openbare gezondheidszorg. Het programma Ambulancezorg valt buiten deze kaderstelling vanwege de financiering via de zorgverzekeraars op basis van NZa-regels. Er kunnen bestemmingsreserves voor de GGD worden ingesteld voor specifieke doelen. Bij het instellen van nieuwe reserves worden het plafond, de bodem en het verloop van deze reserves door het Algemeen Bestuur vastgesteld. De instelling van bestemmingsreserves bij de GHOR worden door het Algemeen Bestuur van de RDOG Hollands Midden vastgesteld na advies van het Algemeen Bestuur VRHM. Mutaties De RDOG Hollands Midden houdt zich aan de jaarlijkse indexering van de Financiële kaderstelling gemeenschappelijke regelingen. Deze indexering betreft de inkomstenkant. Verschillen met de werkelijke indices voor loonkosten en materiële kosten worden verrekend via de algemene reserves. Resultaten van de GGD-sectoren, zowel positief als negatief, worden in eerste instantie afgewikkeld via de algemene reserve van de RDOG Hollands Midden, waardoor de deelnemende gemeenten zo min mogelijk worden geconfronteerd met afrekeningen achteraf. Resultaten van de GHOR, zowel positief als negatief, worden in eerste instantie afgewikkeld via de algemene reserve GHOR, waardoor de deelnemende gemeenten zo min mogelijk worden geconfronteerd met afrekeningen achteraf. Bij overschrijding van het plafond van de reserve markttaken wordt eerst de algemene reserve GGD volgestort. Daarna worden de eventuele overschotten uitgekeerd aan de deelnemende gemeenten. Rentebaten over de reserves worden niet toegevoegd aan de reserves. Algemene reserve De RDOG Hollands Midden heeft een algemene reserve GGD voor het opvangen van eventuele tegenvallers in de bedrijfsvoering van de GGD-sectoren. Bodem en plafond zijn gebaseerd op het risicomanagementsysteem (RMS). De RDOG Hollands Midden heeft een algemene reserve GHOR voor het opvangen van eventuele tegenvallers in de bedrijfsvoering van de GHOR. De bodem en het plafond daarvan zijn gebaseerd op een in 2015 uitgevoerde risicoanalyse op 1 juli 2015 vastgesteld door het Algemeen Bestuur RDOG Hollands Midden op advies van het Algemeen Bestuur VRHM. De RDOG Hollands Midden heeft een RAK voor het opvangen van fluctuaties in de exploitatie van de RAV. Het resultaat dient volledig ten goede te komen aan de RAV. Indien de gelden van de RAK niet worden besteed aan de RAV, dan wordt dat bedrag door de zorgverzekeraars in mindering gebracht op het initiële budget van het daarop volgende boekjaar. Bestemmingsreserves De RDOG Hollands Midden heeft de volgende bestemmingsreserves: reserve aanvullende diensten GGD reserve markttaken GGD reserve implementatie ERP reserve project OvDG reserve huisvesting RAV

7 Pagina : 7 Thans heeft de GGD nog een reserve aanvullende diensten om de risico s op de aanvullende diensten op te vangen. Omdat er, mede naar aanleiding van het ontstaan van vpb-plicht, met ingang van 2016 geen toevoegingen meer plaatsvinden aan deze bestemmingsreserve, wordt voorgesteld om de stand per 31 december 2015 over te hevelen naar de algemene reserve GGD. De bodem en het plafond na overheveling wordt bepaald op som van de eerder bepaalde bodems en plafons van de algemene reserve GGD en de reserve aanvullende diensten, exclusief het deel van de markttaken. De reserve markttaken is ingesteld om de risico s op markttaken op te vangen, zoals wachtgeldrisico. De toevoeging aan de reserve markttaken bestaat uit 8% van de loonkosten van de markttaken. Deze toevoeging is structureel in de begroting opgenomen. Bij de opstelling van het programmajaarverslag wordt de feitelijke toevoeging bepaald op basis van het jaarresultaat en de werkelijke loonkosten in dat jaar van de betreffende markttaak. Vanaf 1 januari 2016 wordt rekening gehouden met vpb-plicht. De bodem en het plafond van de reserve markttaken is bepaald op basis van het RMS. Het Algemeen Bestuur heeft op 25 maart 2015 de reserve implementatie ERP ingesteld om de incidentele kosten van de aanschaf en implementatie van het nieuwe ERP-systeem in 2015 en 2016 te dekken. Meerkosten dienen uit de reguliere exploitatie te worden bekostigd. De sector GHOR heeft een reserve project OvDG om de kosten van de opleiding van toekomstige OvDG tot en met 2018 te bekostigen. De sector RAV heeft een reserve huisvesting RAV. Onttrekkingen hieraan geschieden op basis van een meerjaren onderhoudsplan voor groot onderhoud aan de RAV-gebouwen. Bodems en plafonds Hieronder wordt de uitwerking van het RMS op de bodems en plafonds van de reserves weergegeven. Deze leidt tot de hieronder vermelde bodems en plafonds voor de resterende periode in , rekening houdend met het gegeven dat normaliter risico s zich niet tegelijkertijd voordoen. Bodems en plafonds van de reserves op basis van het RMS (bedragen in 1.000) Bodem Plafond Algemene reserve Algemene reserve GGD Algemene reserve GHOR Reserve aanvaardbare kosten RAV nvt nvt Geen grenzen aan de omvang Bestemmingsreserves Reserve aanvullende diensten GGD 0 0 Overhevelen naar algemene reserve GGD Reserve markttaken GGD Reserve implementatie ERP nvt nvt Reserve kent vooraf vastgesteld verloop Reserve project OvGD nvt nvt Reserve kent vooraf vastgesteld verloop Reserve huisvesting RAV nvt nvt Geen grenzen aan de omvang Andere ontwikkelingen De uitkomsten van uit de Ontwikkelagenda RDOG 2020, met name de ordening van de taken van de GGD in schillen en de uitwerking van opties invulling bezuinigingstaakstelling GGD-taken, kunnen van invloed zijn op de bodems en plafonds van de algemene reserve GGD en de bestemmingsreserve voor markttaken GGD. Zodra deze uitkomsten bekend zijn wordt een daarop toegespitste risicoinventarisatie uitgevoerd en verwerkt in het RMS.

8 Pagina : 8 Voorzieningen Overzicht voorzieningen Het volgende overzicht toont de specificatie van de voorzieningen van de RDOG Hollands Midden per 31 december Voorzieningen per 31 december 2014 (bedragen in 1.000) Meerjaren onderhoud Parmentierweg Leiden 669 Kostenegalisatie 669 Frictiekosten reorganisatie Frictiekosten GGD Logopedie 45 Nacalculatie RAV Verplichtingen, verliezen en risico's Bijdragen van derden voor GGD-taken 77 Beklemde gelden 77 Voorzieningen Herziene uitgangspunten voorzieningen voor de resterende periode in Kader De voorzieningen zijn op basis van het BBV onderverdeeld in: Kostenegalisatie (= onderhoudsvoorziening); Voorziening voor verplichtingen, verliezen en risico s; Van derden verkregen gelden die specifiek moeten worden besteed (beklemde gelden). Omvang In onderstaande tabel is samengevat op basis waarvan de omvang van de voorziening wordt bepaald. Voorziening Basis Onderhoud Parmentierweg te Leiden Meerjaren onderhoudsplan Frictiekosten reorganisatie 2015 Onderbouwing per medewerker Frictiekosten GGD Logopedie Besluit Algemeen Bestuur d.d. 28 maart 2012 Nacalculatie RAV Schatting verloop terugbetaling onderproductie ritten Bijdragen van derden voor GGD-taken Voorschriften subsidieverstrekker

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van de gemeenschappelijke regeling Metropoolregio Eindhoven Nr. 628 6 november 2017 Beleidsregels reserves en voorzieningen 2018 1. Inleiding Binnen de

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie

Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden

Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden Gemeenschappelijke regeling Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg Hollands Midden 1 e begrotingswijziging Vaststelling door het Algemeen Bestuur: 29 maart 14 december 2016 Inleiding Aanleiding De primitieve

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda

Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda Datum: 17-03-2015 Balans per 31 december 2014 Vaste activa 31 december 2014 31 december 2013 Materiële vaste activa Inventaris en inrichting 753.767

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018

Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Nota reserves en voorzieningen 2015-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Beleidslijnen reserves en voorzieningen... 4 2.1 Definities en regelgeving... 4 2.2 Toerekening van rente... 5 3. Huidige standen

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel

Nota Reserves en. Voorzieningen. Gemeente Ferwerderadiel Nota Reserves en Voorzieningen 2004 Gemeente Ferwerderadiel Inhoudsopgave Blz. 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen. Onderscheid reserves en voorzieningen 4.

Nadere informatie

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019

Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe 2019 Begrotingswijziging Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe Aldus vastgesteld in de vergadering van het algemeen bestuur d.d. Voorzitter Secretaris INHOUDSOPGAVE 1. VOORWOORD/SAMENVATTENDE INLEIDING... 3 2.

Nadere informatie

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD

ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD ADVIES STUKKEN GEMEENSCHAPPELIJKE REGELINGEN JAARSTUKKEN 2010 GGD Algemeen: Uit bijgevoegde checklist blijkt dat de jaarrekening 2010 GGD, op een detail na, voldoet aan het BBV. Het saldo van baten en

Nadere informatie

ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN

ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN ADMINISTRATIEVE BEGROTINGSWIJZIGING 2013 III VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN 1 colofon Auteur(s): directie en leidinggevenden van de RDOG Datum: oktober 2013 Uitgever: RDOG Hollands Midden Postbus 121 2300

Nadere informatie

Financiële verantwoording MKA Hollands Midden

Financiële verantwoording MKA Hollands Midden Financiële verantwoording 2011 Veiligheidsregio Hollands Midden Onderdeel Meldkamer Ambulancezorg Leiden Inhoud Blad Jaarverslag 3 Financiële verantwoording 7 Balans per 31 december 2011 8 Programmarekening

Nadere informatie

BG.3. Gemeenschappelijke Regeling Regionale Brandweer en GHOR Hollands Midden Onderdeel Meldkamer Ambulancezorg Leiden

BG.3. Gemeenschappelijke Regeling Regionale Brandweer en GHOR Hollands Midden Onderdeel Meldkamer Ambulancezorg Leiden BG.3 Gemeenschappelijke Regeling Financiële verantwoording 2009 1 Inhoud Blad Jaarverslag 3 Financiële verantwoording 6 Balans per 31 december 2009 7 Programmarekening over 2009 8 Grondslagen voor waardering

Nadere informatie

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Provincie Zuid Holland Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Versie GS 26 mei 1 1. Inleiding en achtergrond Deze nota gaat in op het beleid ten aanzien van reserves en voorzieningen van de provincie

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN. Gemeente Nieuwkoop NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN Gemeente Nieuwkoop Afdeling Bedrijfsvoering April 2017 1 Inhoud 1. BEGRIPPEN EN KADERS... 4 ARTIKEL 1.1 RESERVES... 4 ARTIKEL 1.2 VOORZIENINGEN... 4 ARTIKEL 1.3 RENTE...

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 17 maart 2015 Balans per 31 december 2014 Activa 31-12-2014 31-12-2013 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

NOTA RESERVES & VOORZIENINGEN RECREATIESCHAP ROTTEMEREN

NOTA RESERVES & VOORZIENINGEN RECREATIESCHAP ROTTEMEREN NOTA RESERVES & VOORZIENINGEN RECREATIESCHAP ROTTEMEREN Opgesteld door: G.Z-H In opdracht van: Recreatieschap Rottemeren Postbus 341 3100 AH Schiedam Tel.: 010-2981010 Fax: 010-2981020 September 2014 1.

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2013 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 17 maart 2014 Balans per 31 december 2013 Activa 31-12-2013 31-12-2012 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert

Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Nota Reserves en Voorzieningen 2014 Gemeente Zundert Intern document 2014/10084 behorende bij B&W nota 2014/10024 Colofon Uitgave Mei 2014 Gemeente Zundert Markt 1 4881 CN Zundert Postbus 10.001 4880 CA

Nadere informatie

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting

Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Avalex Verkorte jaarrekening 2011 Balans, Resultatenoverzicht en beknopte toelichting Den Haag 28 juni 2012 Inleiding Dit document bevat jaarcijfers van Avalex over het boekjaar 2011. Het bevat een balans

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 16 maart 2016 Balans per 31 december 2015 Activa 31-12-2015 31-12-2014 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening)

Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Jaarcijfers 2015 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24371198 ten name van Stichting Openbare

Nadere informatie

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN

NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 2014 OPENBAAR LICHAAM NOABERKRACHT DINKELLAND TUBBERGEN Nota reserves en voorzieningen 2014 GR - pagina 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Besluit Begroting en Verantwoording

Nadere informatie

RAPPORT. betreffende de jaarrekening 2013 van Stichting Importunus to Leeuwarden. Pagina 1

RAPPORT. betreffende de jaarrekening 2013 van Stichting Importunus to Leeuwarden. Pagina 1 RAPPORT betreffende de jaarrekening 2013 van Stichting Importunus to Leeuwarden Pagina 1 INHOUDSOPGAVE Pagina Algemeen JAARRAPPORT Jaarrekening Balans per 31 december 2013 Exploitatierekening over 2013

Nadere informatie

Financieel Jaarverslag 2004

Financieel Jaarverslag 2004 Financieel Jaarverslag 2004 Verantwoording van directie en bestuur Volgens de richtlijnen van het Ministerie van OC&W met betrekking tot de financiële verslaglegging in de cultuurnotaperiode 2001-2004,

Nadere informatie

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.:

Portefeuillehouder Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: Preadvies Portefeuillehouder : WL Datum collegebesluit : 1 juni 2010 Corr. nr.: 2010004432 Onderwerp : Programma : 5. Welzijn en zorg Commissie : Bestuur en Middelen Agenda nr. : 13, 2010/40 Voorstel tot

Nadere informatie

Rapportage Stichting Vrienden van Convivio

Rapportage Stichting Vrienden van Convivio Rapportage 2017 Stichting Vrienden van Convivio Rapport inzake Jaarrekening 2017 Stichting Vrienden van Convivio Inhoud Algemeen Balans per 31-12-2017 Rekening van baten en lasten over jan-dec 2017 Grondslagen

Nadere informatie

Jaarrekening 2017 Stichting Bibliotheek West-Achterhoek (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht W.N.T.)

Jaarrekening 2017 Stichting Bibliotheek West-Achterhoek (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht W.N.T.) Jaarrekening 2017 (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht W.N.T.) INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2017 3 2 Staat van baten en lasten over 2017 5 3 Grondslagen

Nadere informatie

Stichting Fokus. Jaarrekening 2016

Stichting Fokus. Jaarrekening 2016 Stichting Fokus Jaarrekening 2016 Mei 2017 Postbus 6124 9702 HC Groningen Tel. (050) 521 72 00 Fax (050) 521 72 09 2 Inhoud Financiële jaarrekening 2016 Stichting Fokus 1. Balans per 31 december 2016 4

Nadere informatie

Stichting Steun Sonshine

Stichting Steun Sonshine Rapport inzake de jaarverslaggeving 2015 Inhoudsopgave Pagina 1. JAARREKENING 1.1 Balans per 31 december 2015 2 1.2 Staat van baten en lasten over 2015 4 1.3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op:

De bij het opstellen van de jaarrekening gehanteerde uitgangspunten hebben betrekking op: ADDENDUM PROGRAMMA- VERANTWOORDING EN REKENING 2005 GEMEENTE HAAREN In het jaarverslag 2005 (bestaande uit de programmaverantwoording en programmarekening) staan enkele onderwerpen vermeld die wij alsnog

Nadere informatie

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer

Samengevoegd College Hageveld en Hageveld Beheer Jaarrekening Grondslagen Deze jaarrekening is in opdracht van het bestuur van de Stichting Hageveld Beheer en de Onderwijsstichting College Hageveld opgesteld door de Stichting Regionaal Onderwijsbureau

Nadere informatie

Jaarrekening 2017 Stichting Fokus

Jaarrekening 2017 Stichting Fokus 1/11 Inhoud Balans per 31 december 2017 Exploitatierekening 2017 Toelichting algemeen Toelichting op de balans per 31 december 2017 Bespreking van de financiële positie Toelichting op de exploitatierekening

Nadere informatie

Automatisering Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris

Automatisering Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris Balans per 31 december 2017 voor resultaatbestemming ACTIVA 2017 2016 Vaste activa Materiele vaste activa Automatisering 68.431 29.598 Bibliotheekvernieuwing - - Inventaris 198.281 124.270 266.712 153.868

Nadere informatie

Stichting Care 4 Mobility

Stichting Care 4 Mobility Stichting Care 4 Mobility Jaarrekening 2012 Jaarrekening vastgesteld door het Bestuur van Stichting Care 4 Mobility in zijn openbare vergadering van 21 juni 2013 Voorzitter Mevr. M. M. de Leeuw- Jongejans

Nadere informatie

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt

1. Ambities 2. Wat hebben we bereikt Bijlage 1 Jaarstukken 2014 Veiligheidsregio Noord-Holland Noord Op grond van artikel 26 van de gemeenschappelijke regeling legt het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio elk begrotingsjaar verantwoording

Nadere informatie

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015

ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 ERRATA II OP PROGRAMMAREKENING 2015 Datum: 23 september 2016 1 Dit betreft het overzicht van de errata die zijn verwerkt in de programmarekening nadat deze door de gemeenteraad voorlopig is vastgesteld.

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2011 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2011 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten

Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Eijsden-Margraten. Nr. 180003 20 december 2016 Nota reserves en voorzieningen 2017 Eijsden-Margraten 1 Inleiding De nota reserves en voorzieningen dient conform

Nadere informatie

Materiële vaste activa Direct in gebruik voor doelstelling Financiële vaste activa

Materiële vaste activa Direct in gebruik voor doelstelling Financiële vaste activa 7.2 Balans per 31 december (na resultaatbestemming) Activa Vaste activa Materiële vaste activa Direct in gebruik voor doelstelling 1.1 92.465 96.320 Financiële vaste activa 1.2 11 11 92.476 96.331 Vlottende

Nadere informatie

Nota. Reserves en voorzieningen. Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland

Nota. Reserves en voorzieningen. Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland Nota Reserves en voorzieningen Belastingsamenwerking Gouwe-Rijnland 2015 Inhoud Hoofdstuk 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 1.2 Leeswijzer... 3 Hoofdstuk 2 Begripsbepalingen... 4 2.1 Algemeen... 4 2.2

Nadere informatie

Financiële informatie Stichting Den Haag onder de Hemel. Den Haag

Financiële informatie Stichting Den Haag onder de Hemel. Den Haag Financiële informatie 2016 Stichting Den Haag onder de Hemel Den Haag Balans op 31 december 2016 (na voorgestelde resultaatbestemming) 31 december 2016 31 december 2015 Vlottende activa Vorderingen 1 33.410

Nadere informatie

Financiële verantwoording 2012

Financiële verantwoording 2012 Financiële verantwoording 2012 Inhoudsopgave Jaarrekening 2012 Balans per 31 december 2012 2 Rekening van baten en lasten over 2012 3 Algemene toelichting 4 Toelichting op de balans per 31 december 2012

Nadere informatie

Jaarrekening 2012 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI

Jaarrekening 2012 Stichting Bibliotheek De Kempen. versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI Jaarrekening 2012 Stichting Bibliotheek De Kempen versie t.b.v. het voldoen aan publicatieplicht ANBI 15 maart 2013 Balans per 31 december 2012 Activa 31-12-2012 31-12-2011 Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen

Nota reserves en voorzieningen Nota reserves en voorzieningen 2019 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1. INLEIDING... 3 1.1 Waarom een nota reserves en voorzieningen?... 3 1.2 Inhoud van de nota... 3 2 Regelgeving en definities reserves

Nadere informatie

Stichting Sonshine. Rotterdam. Rapport inzake de jaarverslaggeving 2015

Stichting Sonshine. Rotterdam. Rapport inzake de jaarverslaggeving 2015 Rapport inzake de jaarverslaggeving 2015 Inhoudsopgave Pagina 1. JAARREKENING 1.1 Balans per 31 december 2015 2 1.2 Staat van baten en lasten over 2015 4 1.3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

De stichting heeft over 2014 een netto resultaat behaald vóór vpb van 32.976,- (2013: -/- 165.499,-). Begroot resultaat 2014 58

De stichting heeft over 2014 een netto resultaat behaald vóór vpb van 32.976,- (2013: -/- 165.499,-). Begroot resultaat 2014 58 1 Bestuursverslag Dit verslag bevat de jaarrekening van Stichting Louis Bolk Instituut. De jaarrekening betreft de cijfers van Stichting Louis Bolk Instituut, gevestigd in Driebergen Rijsenburg. 1.1 Algemeen

Nadere informatie

Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683 173 Vervoermiddelen 2.936 -

Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683 173 Vervoermiddelen 2.936 - Bijlage 4.2 bij rapport d.d. 30 september 2013 4.2 GECONSOLIDEERDE BALANS PER 31 DECEMBER () A C T I V A 31-12- 31-12- VASTE ACTIVA Materiële vaste activa Gebouwen 125.485 286.809 Muziekinstrumenten 18.683

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Westland

Jaarrekening Stichting Bibliotheek Westland Jaarrekening 2014 Stichting Bibliotheek Westland Kwintsheul, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld door

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland

Jaarrekening Stichting Openbare Bibliotheek Waterland Jaarrekening 2015 Purmerend, april 2016 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2015 Staat van baten en lasten 2015 Algemene toelichting 1 2 3 Opgesteld door ProBiblio Financiële Diensten

Nadere informatie

Activa Passiva

Activa Passiva 1. Balans per 31 december 2017 (na resultaatbestemming) Activa 2017 2016 Vaste activa Materiële vaste activa (4.1) 886.598 1.167.766 886.598 1.167.766 Vlottende activa Vorderingen (4.2) 1.013.791 120.755

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Toelichting behorende bij concept jaarrekening 2015 Algemeen De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten

Nadere informatie

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht PUBLICATIEVERSLAG 2012-2013 van te Hendrik-Ido-Ambacht Kamer van Koophandel Rotterdam Dossiernummer 41118682 1 INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 juli 2013 (na resultaatbestemming) 3 Staat van baten en

Nadere informatie

Tweede wijziging begroting 2018

Tweede wijziging begroting 2018 Tweede wijziging begroting 2018 sregio Provincie Dienstjaar Nr. Brabant-Zuidoost Noord-Brabant 2018 2 Het Algemeen Bestuur van voormelde gemeenschappelijke regeling BESLUIT: Gehoord de Adviescommissie

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2014 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

Nota reserves en voorzieningen 2015

Nota reserves en voorzieningen 2015 Datum: 27-08-2015 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Algemene kenmerken van reserves en voorzieningen... 3 2.1 Begripsbepaling reserves... 3 2.2 Begripsbepaling voorzieningen...

Nadere informatie

Nota Reserves en. Voorzieningen

Nota Reserves en. Voorzieningen Nota Reserves en Voorzieningen 2016 Inhoudsopgave 0. Inleiding 1. Doelstelling van deze nota 2. Functies reserves en voorzieningen 3. Onderscheid reserves en voorzieningen 4. Rentetoerekening 5. Reserves

Nadere informatie

Stifting Freonen fan Tresoar/Stichting Vrienden van Tresoar Leeuwarden. Rapport inzake jaarrekening 2012

Stifting Freonen fan Tresoar/Stichting Vrienden van Tresoar Leeuwarden. Rapport inzake jaarrekening 2012 Rapport inzake jaarrekening 2012 26 februari 2013 Inhoud Blad Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2012 4 Staat van baten en lasten over 2012 5 Toelichting op de balans en de staat van baten en lasten

Nadere informatie

Financieel verslag 2016 Stichting Slinger Utrecht

Financieel verslag 2016 Stichting Slinger Utrecht Financieel verslag 2016 Stichting Slinger Utrecht Het ondernemende netwerk met hart en ambitie voor de stad Inhoud Jaarrekening Balans per 31 december 2016 3 Staat van baten en lasten over 2016 5 Toelichting

Nadere informatie

Rapportage le halfjaar 2016 Stichting Vrienden van Convivio

Rapportage le halfjaar 2016 Stichting Vrienden van Convivio Rapportage le halfjaar 216 Stichting Vrienden van Convivio Rapport inzake le halfjaar 216 Stichting Vrienden van Convivio Inhoud Algemeen Balans per 3juni 216 Rekening van baten en lasten over jan-juni

Nadere informatie

Stichting Yourney te Amsterdam. Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013

Stichting Yourney te Amsterdam. Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013 Stichting Yourney te Amsterdam Rapport inzake de jaarrekening 2012/2013 Inhoudsopgave RAPPORT Blz. Algemeen 3 Fiscale positie 4 JAARREKENING Grondslagen voor de financiële verslaggeving 5 Balans per 31

Nadere informatie

Versie Deelraad April 2012. Beleidsnotitie Reserves en Voorzieningen

Versie Deelraad April 2012. Beleidsnotitie Reserves en Voorzieningen Versie Deelraad April 2012 Beleidsnotitie Reserves en Voorzieningen Inhoud 1. Inleiding 4 2. Begripsbepaling 5 2.1 Reserves 5 2.2 Voorzieningen 7 2.3 Verschil tussen een bestemmingsreserve en een voorziening

Nadere informatie

Jaarrekening Volvo Klassieker Vereniging Flaas HH Den Dungen

Jaarrekening Volvo Klassieker Vereniging Flaas HH Den Dungen Jaarrekening 2017 Volvo Klassieker Vereniging Flaas 7 5275 HH Den Dungen 1 INHOUDSOPGAVE Jaarrekening Pagina 1 Balans per 31 december 2017 1 2 Winst- en verliesrekening over 2017 3 3 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

OPERAM JAARREKENING FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017

OPERAM JAARREKENING FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 OPERAM JAARREKENING FINANCIEEL JAARVERSLAG 2017 1 Balans per 31 december 2017 Activa Vaste activa Rekening 2017 Rekening 2016 Materiële vaste activa 192 384 Vlottende activa Voorraden 0 0 Vorderingen 1.262

Nadere informatie

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht

PUBLICATIEVERSLAG van. Stichting Hervormde Jeugdfederatie te Hendrik-Ido-Ambacht PUBLICATIEVERSLAG 2014-2015 van te Hendrik-Ido-Ambacht Kamer van Koophandel Rotterdam Dossiernummer 41118682 1 INHOUDSOPGAVE Pagina Balans per 31 juli 2015 (na resultaatbestemming) 3 Staat van baten en

Nadere informatie

Jaarrekening Volvo Klassieker Vereniging Flaas HH Den Dungen

Jaarrekening Volvo Klassieker Vereniging Flaas HH Den Dungen Jaarrekening 2016 Volvo Klassieker Vereniging Flaas 7 5275 HH Den Dungen INHOUDSOPGAVE Jaarrekening Pagina 1 Balans per 31 december 2016 1 2 Winst- en verliesrekening over 2016 3 3 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK RAALTE Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2014 2013 1. Vaste activa 1.1 terreinen 13.317 13.317 1.2 inventaris 153.507 157.886 1.3 automatisering

Nadere informatie

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen

31 december Liquide middelen Saldo 31 december Totaal reserves en fondsen 8 JAARREKENING 8.1 Balans per 31 december na resultaatbestemming ACTIVA 31 december 2017 Vaste activa Materiële vaste activa Collectie 1 1 Inventaris 1.696 3.040 1.697 3.041 Vlottende activa Balievoorraad

Nadere informatie

Financieel verslag Stichting Slinger Utrecht

Financieel verslag Stichting Slinger Utrecht Financieel verslag 2017 Stichting Slinger Utrecht Inhoud Jaarrekening Balans per 31 december 2017 3 Staat van baten en lasten over 2017 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten 6 Overige

Nadere informatie

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden

Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden Jaarrekening 2015 Stichting Bibliotheek De Lage Beemden 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (na winstbestemming) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa (1) Inventaris 143.945

Nadere informatie

Jaarrekening. Stichting Blikopeners gevestigd te Amsterdam

Jaarrekening. Stichting Blikopeners gevestigd te Amsterdam Jaarrekening gevestigd te 2016 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening Balans per 31 december 2016 3 Winst- en verliesrekening over 2016 4 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 Toelichting op de

Nadere informatie

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming)

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) Activa Referentie 31 december 2015 31 december 2014 (in euro's) Vaste activa 4.5.1 Materiele vaste activa 381 8.420 Vlottende activa

Nadere informatie

AB-14-58b HERZIENE ONTWERPBEGROTINGSWIJZIGING 2015 I VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN

AB-14-58b HERZIENE ONTWERPBEGROTINGSWIJZIGING 2015 I VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN AB-14-58b HERZIENE ONTWERPBEGROTINGSWIJZIGING I VAN DE RDOG HOLLANDS MIDDEN colofon Auteur(s): directie en leidinggevenden van de RDOG Datum: oktober 2014 Uitgever: RDOG Hollands Midden Postbus 121 2300

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2016 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten en lasten over 2016 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

Stichting Dennenheul

Stichting Dennenheul 2015 Stichting Dennenheul Jaarrekening 2015 Dennenheul jaarrapport 2015 1 Jaarrekening Stichting Dennenheul 4.1 Balans (opgesteld na resultaatbestemming) Vlottende activa Vorderingen en Overlopende activa

Nadere informatie

NOTA RESERVES VOORZIENINGEN

NOTA RESERVES VOORZIENINGEN NOTA RESERVES EN VOORZIENINGEN 1. Inleiding Reserves maken een onderdeel uit van de vermogenspositie van een organisatie. Sinds de start van de Omgevingsdienst zijn een beperkt aantal reserves gevormd.

Nadere informatie

Stichting Stad & Natuur Almere gevestigd te Almere. Jaarrekening 2013

Stichting Stad & Natuur Almere gevestigd te Almere. Jaarrekening 2013 Jaarrekening 2013 Nummer Kamer van Koophandel: 32148926 Datum: Opgesteld door: 28 mei 2014 Saskia van Haga Aantal exemplaren: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave pagina Jaarverslag Financiële positie 3 Bespreking

Nadere informatie

Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal. (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT)

Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal. (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT) Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT) INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2018 3 2 Staat

Nadere informatie

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart

Jaarverslag. Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Jaarverslag 2016 Wij staan graag tot uw dienst! Duurzaam ondernemen met hoofd en hart Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en

Nadere informatie

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013

Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 VERGADERING ALGEMEEN BESTUUR OMGEVINGSDIENST MIDDEN- EN WEST-BRABANT Datum: 4 juli 2014 Agendapunt: 4 Betreft: Jaarstukken 2013 Aanleiding Ter uitvoering van de artikelen 197 en 198 van de Gemeentewet

Nadere informatie

STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016

STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016 STICHTING ROTTERDAM FESTIVALS VERKORT FINANCIEEL VERSLAG 2016 INHOUDSOPGAVE Blz. 1. Jaarrekening 1. Waarderingsgrondslagen 1 2. Balans per 31 december 2016 1 3. Staat van Baten en Lasten 2016 Rotterdam

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2014 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2014 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE

JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE JAARREKENING 2014 STICHTING OPENBARE BIBLIOTHEEK OLST-WIJHE Balans per 31 december (na resultaatbestemming) ACTIVA 2014 2013 1. Vaste activa 1.1 inventaris 7.948 10.358 1.2 machines 738 1.355 1.3 automatisering

Nadere informatie

Stichting Hoeve Strobol te Sint Oedenrode. Rapport inzake de jaarrekening 2017

Stichting Hoeve Strobol te Sint Oedenrode. Rapport inzake de jaarrekening 2017 te Sint Oedenrode Rapport inzake de jaarrekening 2017 Inhoudsopgave Jaarrekening Pagina 1. Balans per 31 december 2017 3 2. Winst- en verliesrekening over 2017 5 3. Grondslagen voor waardering 6 4. Toelichting

Nadere informatie

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden

Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Jaarstukken lezen en begrijpen (Opfris)cursus voor gemeenteraadsleden Juni 2018 Arjan Verwoert, partner BDO Audit & Assurance De samenstelling van de jaarrekening Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012

Stichting HGD-alias Het Goede Doel. Tilburg. Jaarrekening 2012. Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1. Jaarrekening 2012 Stichting HGD-alias Het Goede Doel Tilburg Stichting HGD-alias Het Goede Doel, Tilburg 1 Samenstellingsverklaring afgegeven d.d. 28 mei 213 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 212 4 Staat van

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag OVERZICHT JAARVERSLAG 2013 Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2013 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Stichting Hoeve Strobol te Sint Oedenrode. Rapport inzake de jaarrekening 2018

Stichting Hoeve Strobol te Sint Oedenrode. Rapport inzake de jaarrekening 2018 te Sint Oedenrode Rapport inzake de jaarrekening 2018 Inhoudsopgave Jaarrekening Pagina 1. Balans per 31 december 2018 3 2. Winst- en verliesrekening over 2018 5 3. Grondslagen voor waardering 6 4. Toelichting

Nadere informatie

Beleidsnota reserves en voorzieningen

Beleidsnota reserves en voorzieningen Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Gemeente Cuijk Datum vaststelling: 14 december 2015 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding herziening beleidsnota reserves en voorzieningen 2 1.2 Doel van

Nadere informatie

Voorstel: Wij stellen uw raad voor bijgaande Nota Reserves en Voorzieningen 2013 vast te stellen. Burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel,

Voorstel: Wij stellen uw raad voor bijgaande Nota Reserves en Voorzieningen 2013 vast te stellen. Burgemeester en wethouders van Ferwerderadiel, AAN: De raad van de gemeente Ferwerderadiel. Sector : II Nr. : 06/52.13 Onderwerp : Vaststelling Nota Reserves en Voorzieningen 2013. Ferwert, 9 september 2013. Inleiding: Normaliter wordt de Nota Reserves

Nadere informatie

Jaarrekening Stichting Inloophuizen Amersfoort. Elk mens is waardevol. Amersfoort

Jaarrekening Stichting Inloophuizen Amersfoort. Elk mens is waardevol. Amersfoort Jaarrekening Stichting Inloophuizen Amersfoort Elk mens is waardevol Amersfoort 12 juni 2017 Inhoudsopgave blz. Jaarrekening Balans per 31 december 2 Staat van baten en lasten 3 Toelichting op de jaarrekening

Nadere informatie

NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken maart 2019

NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT. Rapport inzake jaarstukken maart 2019 NEDERLANDSE FEDERATIE VOOR NEFROLOGIE TE UTRECHT Rapport inzake jaarstukken 2018 13 maart 2019 INHOUDSOPGAVE Pagina BEOORDELINGSVERKLARING 1 Opdracht 4 2 Algemeen 5 3 5 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK

FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK FINANCIEEL VERSLAG 2014 STG. TUIN LAAG OORSPRONG OOSTERBEEK JAARREKENING 2014 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (na resultaatbestemming) 31 december 2014 31 december 2013 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste

Nadere informatie

Stichting ENUM Nederland Arnhem

Stichting ENUM Nederland Arnhem Stichting ENUM Nederland Arnhem Jaarverslaggeving over 2013 Statutaire vestigingsplaats: Arnhem Feitelijk adres en vestigingsplaats: Meander 501, Arnhem 1 Inhoud Jaarrekening 3 Balans per 31 december 2013

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2016 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens van dochteronderneming

Nadere informatie

Activa. Vorderingen en overlopende activa Liquide middelen

Activa. Vorderingen en overlopende activa Liquide middelen 3. Jaarrekening Stichting Vrienden van Heliomare 3.1 Balans per 31 december 2017 31-12-2017 31-12-2016 Activa Vlottende activa Vorderingen en overlopende activa 22.670 14.369 Liquide middelen 329.699 322.956

Nadere informatie

Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening)

Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) Jaarcijfers 2016 Stichting Openbare Bibliotheek Gouda (ontleend aan de jaarrekening) geschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 24371198 ten name van Stichting Openbare

Nadere informatie

JAARREKENING HOUSING4MORE

JAARREKENING HOUSING4MORE JAARREKENING 2014 HOUSING4MORE Balans per 31-12-2014 31-12-2014 31-12-2013 31-12-2014 31-12-2013 Vaste activa Reserves en fondsen Materiële vaste activa (1) 0 0 Reserves (4) Algemene reserve 11.696 7.399

Nadere informatie

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Toelichting behorende bij jaarrekening 2018 Algemeen De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten van de

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer

Jaarrekening 2014. Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Jaarrekening 2014 Stichting Openbare Bibliotheek Zoetermeer Zoetermeer, juni 2015 Inhoudsopgave Bladzijde JAARREKENING Balans 31 december 2014 Staat van baten en lasten 2014 Algemene toelichting 1 2 3

Nadere informatie

JAARSTUKKEN 2017 BATEN EN LASTEN

JAARSTUKKEN 2017 BATEN EN LASTEN BATEN EN LASTEN Jaarrekening Begroting Jaarrekening 2017 2017 2016 Opbrengsten Lumpsum Rijk 2.361.057 2.361.058 2.230.440 DVO prv Gelderland 493.269 497.599 492.282 Lumpsum Arnhem 1.090.970 1.090.970 1.128.779

Nadere informatie