FACTSHEET. Toptalenten VO in het vervolgonderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FACTSHEET. Toptalenten VO in het vervolgonderwijs"

Transcriptie

1 FACTSHEET Toptalenten VO in het vervolgonderwijs De onderwijsprestaties van Nederlandse leerlingen zijn gemiddeld genomen hoog, maar er blijft ruimte voor verbetering. Deze factsheet geeft inzicht in de doorlopende leerlijn van toptalenten in het voortgezet onderwijs. In deze factsheet wordt ingegaan op excellentie op cognitief vlak, andere mogelijke aspecten van excellentie zijn buiten beschouwing gelaten. Platform Beleidsinformatie Februari 2013 Samenstelling: Erik Fleur (DUO/IP) Merijn van Os (OCW/Kennis) Pauline Thoolen (OCW/Kennis) Rozemarijn Missler (OCW/Kennis) Uit internationale metingen blijkt dat de prestaties van de beste Nederlandse leerlingen achter blijven en achteruit gaan. Zo toont figuur 1 dat de slechtst presterende negenjarigen bij lezen bijna 5 punten vooruit zijn gegaan tussen 2001 en 2006, terwijl de best presterende leerlingen ruim 15 punten achteruit zijn gegaan. Ook op de doorstroming van de best presterende leerlingen in het PO valt het één en ander aan te merken. Bijna 20% van de leerlingen die het PO verlaten met de hoogste Cito-score (550) haalt niet binnen 6 jaar een vwodiploma (figuur 2). Naast prestaties, is ook de kwaliteit van het onderwijs van belang. Uit een peiling van Intomart blijkt dat een kwart van de vo-leerlingen zich op school vaak verveelt en vindt dat er op school onvoldoende uitdaging is. Circa een-zesde presteert onder zijn of haar niveau. Figuur 1. Ontwikkeling toetsscores voor lezen en wiskunde (PIRLS & TIMSS) Definities in dit onderzoek Toptalenten: In deze factsheet is excellentie smal gedefinieerd. Een excellente leerling behoort tot de 20% best scorende leerlingen van zijn groep. Bron: CPB policy brief 2011/05 Figuur 2. Percentages leerlingen op koers 1 voor VWO diploma binnen 6 jaar, uitgesplitst naar CITO-score, op basis van VOCL 99 Cito-score Op koers in jaar X in het VWO Diploma ,3 79,7 63,8 52,8 44,5 39,5 36, ,6 78,7 65,5 57,3 49,4 45,5 43, ,5 84,9 74,6 66,9 55,8 54,0 50, ,6 89,1 80,2 72,3 68,1 63,3 60, ,1 96,2 91,4 85,4 79,7 73,9 71, ,6 97,2 94,4 91,1 87,7 82,3 80,9 Bron: GION Hierbij gelden de volgende uitgangspunten: 1. Een groep wordt bepaald op basis van: - het schooltype (vwo, havo, vmbo b/k/gl/tl). - Indien van toepassing: profiel (havo/vwo; NT, NG, EM, CM en combinaties daartussen) of sector (vmbo) 2. Scores worden gebaseerd op de resultaten van het centraal schriftelijk eindexamen van Voor havo/vwo: gemiddelde cijfer voor NL, ENG en de verplichte profielvakken. Vmbo b en k: gemiddelde score reguliere en/of beroepsgerichte vakken en voor vmbo tl: gemiddeld alle eindexamen vakken. 3. Scores worden afgerond op twee decimalen. Er is geen cut-off point op precies 20%. Indien er meerdere leerlingen zijn waarvan de gemiddelde score gelijk is aan de grensscore (bovenste 20% of niet) worden zij allen meegenomen.

2 Toptalenten in het VMBO VMBO BASIS Figuur 1. Aandeel vmbo basis gediplomeerden 2004/2005 Wie zijn excellente vmbo basis leerlingen? De 20% best scorende leerlingen zijn in het vmbo basis naar verhouding iets vaker jongens en autochtoon. Dit is opvallend aangezien in de meeste onderwijssoorten meisjes het gemiddeld beter doen dan jongens. Leerlingen die 16 jaar oud waren in het jaar dat zij examen deden, zitten iets vaker dan gemiddeld bij de groep best presterende leerlingen. Deze groep heeft zonder vertragingen het vmbo doorlopen. Een goed resultaat op het centraal examen van het vmbo basis is geen garantie voor een succesvol afgeronde mbo-opleiding. Het percentage excellente leerlingen (in figuur decielen %) dat geen mbo-diploma haalt, is niet wezenlijk anders dan gemiddeld. Wel halen de excellerende vmbo-basis leerlingen vaker dan gemiddeld een diploma op een niveau hoger dan niveau 2. Figuur 2. Percentage doorstromers naar het mbo dat een mbo-diploma heeft gehaald, naar eindcijfers vmbo basis in decielen (cohort 2005) VMBO KADER Figuur 3. Aandeel vmbo kader gediplomeerden 2004/2005 Wie zijn excellente vmbo kader leerlingen? De resultaten voor vmbo kader lijken erg op die van vmbo basis. Excellente leerlingen zijn verhoudingsgewijs vaker jongens dan meisjes en er is een lichte oververtegenwoordiging van autochtonen. Er is geen duidelijke relatie tussen excellentie en leeftijd in examenjaar. Excellente leerlingen (decielen %) halen vaker een mbo-diploma dan andere leerlingen met een vmbo kader diploma. Bovendien halen ze vaker dan gemiddeld een diploma op niveau 4 en minder vaak een diploma op niveau 2 of 3. Dit is het duidelijkst zichtbaar bij de 10 procent beste leerlingen (deciel %). Figuur 4. Percentage doorstromers dat een mbo-diploma heeft gehaald, naar eindcijfers vmbo kader (reguliere vakken) in decielen (cohort 2005)

3 Toptalenten in het VMBO 1 VMBO TL 1 Figuur 5. Aandeel vmbo tl gediplomeerden 2004/2005 Wie zijn excellente vmbo tl leerlingen? Ook hier zijn jongens en autochtone leerlingen oververtegenwoordigd bij de 20 procent hoogst scorende leerlingen. Bij de hoogst scorenden op het centraal examen voor het vmbo tl zijn autochtone en westers allochtone leerlingen licht oververtegenwoordigd. Er is geen duidelijk verband met de leeftijd in het jaar dat de leerling examen deed. Excellente leerlingen op het vmbo tl halen iets vaker dan gemiddeld een mbo-diploma op niveau 4 en wat minder vaak op niveau 3. Het percentage uitvallers zonder mbodiploma is bij de excellente vmbo tl leerlingen echter gelijk aan het gemiddelde. Figuur 6. Percentage doorstromers dat een mbo-diploma heeft gehaald, naar eindcijfers op het vmbo tl in decielen (cohort 2005) Doorstroom naar havo Excellente vmbo tl leerlingen, die doorstomen naar de havo, halen aanzienlijk vaker een havo-diploma dan andere vmbo tl-havo doorstromers en ook binnen kortere tijd. Van de beste 20 procent (decielen %) op het centraal examen vmbo tl heeft driekwart een havo-diploma in twee jaar gehaald en nog eens vijf procent na drie jaar. De leerlingen die lagere cijfers hebben op het centraal examen vmbo tl hebben een kleinere kans om succesvol te zijn op de havo. Bij de onderste 10 procent heeft ruim twee-derde van de doorstromers geen havo-diploma gehaald. Figuur 7. Percentage doorstromers naar de havo dat een havo-diploma heeft gehaald, naar eindcijfers op het vmbo tl in decielen (cohort 2005) 1 De gemengde leerweg is erg klein en blijft hier buiten beschouwing.

4 Toptalenten in het HAVO Wie zijn excellente havo-leerlingen? Bij de havo zien we nauwelijks oververtegenwoordiging van jongens bij de excellente leerlingen. Wel zijn als in het vmbo autochtone leerlingen oververtegenwoordigd in de groep excellente leerlingen (figuur 8). Leeftijd in het examenjaar verschilde niet tussen excellente en overige leerlingen. Resultaten blijven hetzelfde wanneer de excellentiegrens wordt verlegd naar 10% best presenterende leerlingen. Figuur 8. Verdeling excellente en niet-excellente havo-leerlingen (cohort 2005) Wanneer wordt gekeken naar de 20% best presterende leerlingen (o.b.v. gemiddelde cijfer alle examenvakken) blijkt een kleine oververtegenwoordiging van de natuurprofielen (figuur 9). Gemiddeld heeft 26 procent van de havisten een natuurprofiel tegenover bijna 32 procent van de 20% best scorende havisten en 34 procent van de 10% best scorenden. Figuur 9. Verdeling havo-eindexamen deelnemers naar keuzeprofielen (cohort 2005) HAVO totaal 20% best scorende 10% best scorende Van de leerlingen die in 2005 aan een hbo studie begon heeft gemiddeld 32% het bachelorsdiploma in de nominale studieduur van 4 jaar behaald (figuur 10). Excellente havo-leerlingen halen 1,2 keer zo vaak hun bachelorsdiploma in vier jaar als niet-excellente leerlingen. Het verschil tussen excellent en niet-excellent is bij mannen en vrouwen zichtbaar, maar iets groter bij mannen dan bij vrouwen. Verder valt op dat excellente vrouwen 1,5 keer zo vaak als excellente mannen het bachelorsdiploma in 4 jaar behaalden. Verschillen tussen excellente en nietexcellente studenten zien we in ieder van de drie herkomstgroepen: ze zijn iets groter bij de westerse allochtonen dan bij de autochtonen en niet-westerse allochtonen. Figuur 10. Percentage hbo ers met hun bachelor in 4 jaar (cohort 2005) Gem. M V aut wa n-wa 2 HAVO totaal 32% 22% 40% 34% 23% 22% Niet-excellent 30% 20% 39% 32% 20% 21% Excellent 38% 30% 46% 39% 32% 27% Figuur 11. Uitval en behaalde diploma's na het havo-eindexamen (2005) voor excellente leerlingen (onderbroken lijn) en niet-excellente leerlingen (doorgetrokken lijn). Na 6 jaar heeft 59% van de excellente havoleerlingen minimaal een bachelorsdiploma, tegenover 52% van de niet-excellente leerlingen (figuur 11). Ook vallen excellente havo-leerlingen minder vaak uit op het hbo. 2 aut=autochtoo; wa=allochtoon; n-wa=niet-westers allochtoon

5 VWO: excellente leerlingen Wie zijn excellente vwo-leerlingen? Bij het vwo zien we dat autochtonen en leerlingen jonger dan 19 jaar zijn oververtegenwoordigd in de groep excellente vwo-leerlingen (figuur 12). Qua geslacht zijn er geen noemenswaardige verschillen. Figuur 12. Verdeling excellente en niet-excellente vwo-leerlingen (cohort 2005) De oververtegenwoordiging van jonge leerlingen toont dat excellente leerlingen sneller dan gemiddeld het onderwijs doorlopen. De 20% best presterende vwoleerlingen hebben vaak een natuurprofiel: 60,8 procent van de 20% best presterende leerlingen heeft een natuurprofiel (voor alle leerlingen is dit 46,0%). Voor de 10% best presterende leerlingen is dit zelfs 67,2 procent. Deze oververtegenwoordiging is duidelijker dan onder havoleerlingen. Figuur 13. Verdeling vwo-eindexamen deelnemers naar keuzeprofielen (cohort 2005) VWO totaal 20% best scorende 10% best scorende In figuur 14 is te zien dat van de leerlingen die in 2005 aan een wo studie begonnen, slechts 20% hun bachelorsdiploma heeft behaald in nominale studieduur. Wanneer we onderscheid maken tussen excellente en niet-excellente leerlingen zien we dat excellente leerlingen ruim twee keer zo vaak hun bachelorsdiploma in drie jaar halen vergeleken met niet-excellente leerlingen. Ook hier is het verschil groter bij mannen en is het iets groter bij allochtone studenten. Excellente vrouwen presteerden beter dan mannen, respectievelijk 41% tegenover 26%. Opvallend is dat van de niet-excellente mannen slechts 10% het bachelorsdiploma in 3 jaar haalt. Figuur 14. Percentage wo ers met hun bachelor in 3 jaar Gem. M V aut wa n-wa VWO totaal 20% 13% 27% 21% 17% 16% Niet-excellent 16% 10% 23% 17% 14% 14% Excellent 33% 26% 41% 34% 30% 31% Figuur 15. Uitval en behaalde diploma's na het eindexamen (2005) voor excellente leerlingen (onderbroken lijn) en niet-excellente leerlingen (doorgetrokken lijn). Na 6 jaar heeft 78% van de excellente leerlingen minimaal een hobachelorsdiploma en 38% heeft een masterdiploma, tegen 69% en 23% van de niet-excellente leerlingen (figuur 15). De uitval van excellente vwo ers op het wo ligt iets lager dan onder niet excellente vwo ers.

Stromen door het onderwijs

Stromen door het onderwijs Stromen door het onderwijs Vanuit het derde leerjaar van het vo 2003/2004 Erik Fleur DUO/IP Juni 2013 1. Inleiding In schooljaar 2003/2004 zaten bijna 200 duizend leerlingen in het derde leerjaar van het

Nadere informatie

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013

FACTSHEET. Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht. Platform Beleidsinformatie Mei 2013 FACTSHEET Instroom en succes in de opleiding tot leerkracht Platform Beleidsinformatie Mei 2013 Samenstelling: Pauline Thoolen (OCW/Kennis) Rozemarijn Missler (OCW/Kennis) Erik Fleur (DUO/IP) Arrian Rutten

Nadere informatie

FACTSHEET Verwante en niet-verwante doorstroom in de beroepskolom

FACTSHEET Verwante en niet-verwante doorstroom in de beroepskolom FACTSHEET Verwante en niet-verwante doorstroom in de beroepskolom In het Nederlands onderwijsbestel moeten kinderen op jonge leeftijd belangrijke keuzes maken die de rest van hun loopbaan beïnvloedt. De

Nadere informatie

Paper Symposium, Het belang van het onderwijsnummer voor beleidsinformatie ORD 2012

Paper Symposium, Het belang van het onderwijsnummer voor beleidsinformatie ORD 2012 1 Paper Symposium, Het belang van het onderwijsnummer voor beleidsinformatie ORD 2012 'Curiouser and curiouser!' Relatie eindcijfers op het vmbo en het succes op het MBO DUO/INP 1 juni 2012 Erik Fleur

Nadere informatie

Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs?

Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs? Welke routes doorlopen leerlingen in het onderwijs? Wendy Jenje-Heijdel Na het examen in het voortgezet onderwijs staan leerlingen voor de keuze voor vervolgonderwijs. De meest gangbare routes lopen van

Nadere informatie

Factsheet. Samenvatting

Factsheet. Samenvatting Afgestudeerden en uitvallers 2017 In deze factsheet staan de belangrijkste kengetallen en ontwikkelingen met betrekking tot uitval, studiewissel en studiesucces. Alle cijfers betreffen voltijd hbo-bachelorstudenten

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. April 2016

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. April 2016 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs April 2016 Feiten en cijfers 2 Het algemene beeld Start van de studie uitval en wisselaars Tal van inspanningen bij hogescholen

Nadere informatie

Opleidingsniveau stijgt

Opleidingsniveau stijgt Opleidingsniveau stijgt Grote doorstroom naar hogere niveaus Meer leerlingen vanuit vmbo naar havo Grote groep mbo ers naar het hbo 10 Jongens groeien gedurende hun onderwijsloopbaan Jongens na een diploma

Nadere informatie

Veranderen van opleiding

Veranderen van opleiding Totale switch na stijging weer op 20 procent... 3 Switchers pabo oorzaak stijging in 2012 en 2013... 4 Meer switch van mbo ers in sector Onderwijs in 2013... 5 Bij tweedegraads lerarenopleidingen meer

Nadere informatie

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs,

Uitval studenten. Sectorbeeld Onderwijs, Inspectie van het Onderwijs, Studenten sector Onderwijs vallen vaker uit... 2 Veel uitval bij 2 e graads hbo... 3 Meer uitval van pabo studenten met mbo-achtergrond... 5 Steeds meer mannen vallen uit bij pabo... 7 Studenten met niet-westerse

Nadere informatie

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s.

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s. Na vijf jaar 38 procent met hbo-diploma Onderwijs... 2 Hbo-rendement tot voor kort dalend... 3 Wo-rendement stijgt... 4 Mbo ers in Onderwijs hoger rendement dan havisten... 6 Vrouwen halen hoger rendement

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers April 2017 Inhoud 1 Het algemene beeld 2 2 Start van de studie: uitvallers 4 3 Start van de studie: wisselaars 5 4 Afsluiting van de studie: studiesucces

Nadere informatie

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s.

Dit onderdeel gaat over diploma s van bekostigde opleidingen. Hierbij onderscheiden we diplomarendement en het aantal diploma s. Na nominaal plus 1 jaar 45 procent een diploma... 2 Rendement wo stijgt, hbo-rendement daalt... 4 Hbo-ontwerpopleidingen laagste rendement van de sector... 6 Hoger rendement wo biologie, scheikunde en

Nadere informatie

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg NOTITIE ons kenmerk IR24052017 contactpersoon Daniël Rijckborst telefoon 0610359505 onderwerp Factsheet Vereniging Hogescholen e-mail d.rijckborst@avans.nl

Nadere informatie

Factsheet. Samenvatting

Factsheet. Samenvatting Studiesucces en uitval 2018 Deze factsheet bevat de belangrijkste ontwikkelingen in het hbo op het gebied van studiesucces, studieduur, uitval en studiewissel van voltijd bachelorstudenten uitgesplitst

Nadere informatie

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007

Landelijke Jeugdmonitor. Rapportage 2e kwartaal 2007 Landelijke Jeugdmonitor Rapportage 2e kwartaal 2007 Centraal Bureau voor de Statistiek Voorburg/Heerlen, 2007 Verklaring der tekens. = gegevens ontbreken * = voorlopig cijfer x = geheim = nihil = (indien

Nadere informatie

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs

Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Studievoortgang in het voortgezet onderwijs Lieke Stroucken 1. Leerlingen naar herkomstgroepering en aantal kinderen in het huishouden, brugklascohort 2004/ 05 Leerlingen uit éénoudergezinnen en niet-westers

Nadere informatie

Kwantitatieve gegevens examenkandidaten t/m Informatietechnologie voor vmbo TL (ITTL)

Kwantitatieve gegevens examenkandidaten t/m Informatietechnologie voor vmbo TL (ITTL) Kwantitatieve gegevens examenkandidaten 2008-2009 t/m 2012-2013 Informatietechnologie voor vmbo TL (ITTL) Carla van den Brandt Martine Hoefeijzers Wendy Albers Hans Plomp 1 TOTALE AANTAL EXAMENKANDIDATEN

Nadere informatie

5. Onderwijs en schoolkleur

5. Onderwijs en schoolkleur 5. Onderwijs en schoolkleur Niet-westerse allochtonen verlaten het Nederlandse onderwijssysteem gemiddeld met een lager onderwijsniveau dan autochtone leerlingen. Al in het basisonderwijs lopen allochtone

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaters: een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt

Voortijdig schoolverlaters: een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt : een kwetsbare groep op de arbeidsmarkt Harry Bierings en Robert de Vries Direct nadat zij school hadden verlaten, maar ook nog vier jaar daarna, hebben voortijdig naar verhouding vaak geen baan. Als

Nadere informatie

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs

Afgestudeerden en uitvallers in Avans en het hoger beroepsonderwijs Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg NOTITIE ons kenmerk IR06062016 contactpersoon Daniël Rijckborst datum 06-06-2016 telefoon 0610359505 onderwerp Factsheet Vereniging Hogescholen

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. Mei 2015

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. Mei 2015 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Mei 2015 Feiten en cijfers 2 Inleiding Op 19 mei 2015 hebben de hogescholen hun strategische agenda #hbo2025: wendbaar & weerbaar1

Nadere informatie

Schoolloopbanen. Deel twee: Een verdieping naar basisschooladvies. In opdracht van: DMO. Projectnummer: Lotje Cohen MSc

Schoolloopbanen. Deel twee: Een verdieping naar basisschooladvies. In opdracht van: DMO. Projectnummer: Lotje Cohen MSc Deel twee: Een verdieping naar basisschooladvies In opdracht van: DMO Projectnummer: 12262 Merel van der Wouden MSc dr. Esther Jakobs Lotje Cohen MSc Bezoekadres: Oudezijds Voorburgwal 300 Telefoon 020

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2009

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2009 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs mei 2009 1 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie

Nadere informatie

Stapelaars in het voortgezet onderwijs

Stapelaars in het voortgezet onderwijs [Geef tekst op] Stapelaars in het voortgezet onderwijs Een analyse van de basisschooladviezen en schooltypen van de stapelaars. Onderzoek, Informatie en Statistiek Onderzoek, Informatie en Statistiek Stapelaars

Nadere informatie

Eindexamencijfers vmbo en studiesucces op het havo. Jan Neuvel, Wil van Esch & Anneke Westerhuis

Eindexamencijfers vmbo en studiesucces op het havo. Jan Neuvel, Wil van Esch & Anneke Westerhuis Eindexamencijfers vmbo en studiesucces op het havo Jan Neuvel, Wil van Esch & Anneke Westerhuis Colofon Titel Eindexamencijfers vmbo en studiesucces op het havo Auteurs Jan Neuvel, Wil van Esch & Anneke

Nadere informatie

Uitval en studiesucces van Avans studenten vergeleken met de landelijke cijfers in 2017

Uitval en studiesucces van Avans studenten vergeleken met de landelijke cijfers in 2017 Leer- en Innovatiecentrum Breda, 's-hertogenbosch, Tilburg NOTITIE ons kenmerk IR21062018 contactpersoon Daniël Rijckborst datum 21-06-2018 telefoon 0610359505 onderwerp Factsheet Vereniging Hogescholen

Nadere informatie

De lekkende bèta/technische pijpleiding. Annemarie van Langen, KBA Nijmegen i.s.m. Universiteit Twente

De lekkende bèta/technische pijpleiding. Annemarie van Langen, KBA Nijmegen i.s.m. Universiteit Twente De lekkende bèta/technische pijpleiding Annemarie van Langen, KBA Nijmegen i.s.m. Universiteit Twente Weglek uit de bèta/technische pijpleiding Hoger opgeleiden (25-64 jaar): % bèta/technisch opgeleid

Nadere informatie

Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs Factsheet november 2017

Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs Factsheet november 2017 Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs Factsheet november 2017 Twee derde van de middelbare scholieren in Amsterdam heeft een succesvolle schoolloopbaan. Dat wil zeggen dat zij een diploma halen

Nadere informatie

Van Citotoets naar brugklas en door naar diploma

Van Citotoets naar brugklas en door naar diploma Van Citotoets naar brugklas en door naar diploma Annelie Hakkenes (CBS) en Anja de Wijs (Cito) Aan het eind van de basisschool maken leerlingen samen met hun ouders en leerkracht een keuze voor het soort

Nadere informatie

Schoolloopbanen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs

Schoolloopbanen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs Schoolloopbanen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs Amsterdamse leerlingen gestart in het VO in 2007/ 08, gevolgd tot in 2013/ 14 Foto: Amsterdams lyceum, fotograaf Edwin van Eis (2009) In opdracht

Nadere informatie

Stapeling binnen Melanchthon

Stapeling binnen Melanchthon Stapeling binnen Melanchthon Na je examen doorstromen naar een ander niveau in het voortgezet onderwijs Marieke van den Vlekkert Maatje, MSc. Versie 3 februari 2013 Besproken in AD (18/12), MMT (18/12),

Nadere informatie

Van mbo en havo naar hbo

Van mbo en havo naar hbo Van mbo en havo naar hbo Dick Takkenberg en Rob Kapel Studenten die naar het hbo gaan, komen vooral van het mbo en de havo. In het algemeen blijven mbo ers die een opleiding in een bepaald vak- of studiegebied

Nadere informatie

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt

Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 1999- ROA Colofon Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). Niets uit deze uitgave mag op enige manier worden verveelvoudigd zonder voorafgaande

Nadere informatie

Erratum Jaarboek onderwijs 2008

Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Centraal Bureau voor de Statistiek Erratum 13 december 2007 Erratum Jaarboek onderwijs 2008 Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze publicatie is samengesteld, is een aantal zaken niet juist vermeld. Onze

Nadere informatie

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW

OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN. op Christelijk College de NOORDGOUW OVERSTAP- en KEUZEMOMENTEN op Christelijk College de NOORDGOUW () Op de Noordgouw kunnen leerlingen 3 verschillende diploma s halen: 1. MAVO-diploma 2. HAVO-diploma 3. Atheneum-diploma (+) VMBO-tl = MAVO

Nadere informatie

CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen

CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen CvE-bijlage bij rapportage 2012-2013 invoering centrale toetsing en examinering referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen In dit document geeft het College voor Examens gegevens rondom de resultaten

Nadere informatie

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Toelatingseisen doorstroom

Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs. Toelatingseisen doorstroom Stichting Cambium College voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Toelatingseisen doorstroom Datum goedkeuring Directie 3 april 2017 Datum behandeling MR 21 september 2017 Toelating tot 4KB Toelating tot 4

Nadere informatie

Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs

Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs 1 Monitor schoolloopbanen voortgezet onderwijs Factsheet oktober 2014 In 2013 heeft O+S in opdracht van de Amsterdamse Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) voor het eerst onderzoek gedaan naar de

Nadere informatie

Samenvatting. Doorstroomatlas vmbo. De onderwijsloopbanen van vmbo ers in kaart gebracht

Samenvatting. Doorstroomatlas vmbo. De onderwijsloopbanen van vmbo ers in kaart gebracht Samenvatting Doorstroomatlas vmbo De onderwijsloopbanen van vmbo ers in kaart gebracht Samenvatting Doorstroomatlas vmbo De onderwijsloopbanen van vmbo ers in kaart gebracht 2012 Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Uitleg van de figuren VO 1

Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren - VO In dit document worden de verschillende figuren nader toegelicht die in het NCO rapport Waar blijven uw oud-leerlingen? worden getoond. Voor ieder

Nadere informatie

Examenmonitor VO 2017

Examenmonitor VO 2017 Examenmonitor VO 2017 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Afdeling Informatieproducten December 2017 Inhoudsopgave Examenmonitor VO 2017... 1 Inleiding... 5 Kort overzicht van de belangrijkste bevindingen...

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 3 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 4 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD 2018-2019 Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde. Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer

Nadere informatie

Factsheets. Voortijdig Schoolverlaten

Factsheets. Voortijdig Schoolverlaten Factsheets Voortijdig Schoolverlaten Februari 2007 Inleiding Deze factsheets behoren bij de brief kenmerk BVE/INI/2007/3891 en presenteren een weergave van de nu bekende feiten en getallen over de groep

Nadere informatie

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1

Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Analyse van de instroom van allochtone studenten op de pabo 1 Inleiding Hoeveel en welke studenten (autochtoon/allochtoon) schrijven zich in voor de pabo (lerarenopleiding basisonderwijs) en blijven na

Nadere informatie

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO

OP WEG NAAR KLAS 4HAVO januari 2018 INFORMATIEBOEKJE KLAS 4 OP WEG NAAR KLAS 4HAVO VMBO 4 TL 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding.blz. 3 2. Route tl-mbo-hbo vergeleken met tl-havo-hbo blz. 4 3. De tweede fase (HAVO/VWO) blz. 5 4. Welk

Nadere informatie

Notitie Aansluiting vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt van jongens en meisjes met een diploma gehaald op het mbo bol-voltijd of ho voltijd

Notitie Aansluiting vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt van jongens en meisjes met een diploma gehaald op het mbo bol-voltijd of ho voltijd Notitie a Aansluiting vanuit het onderwijs op de arbeidsmarkt van jongens en meisjes met een diploma gehaald op het mbo bol-voltijd of ho voltijd Juli 2014 Nelet Kuipers, team Onderwijs SQS 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2016-2017 Inhoud Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria voor de indeling in leerwegen van klas 8 vmbo-tl/havo

Nadere informatie

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling 2015-2016 Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria en overplaatsingscriteria 2015-2016... 1 Inhoud... 1 Klas 7... 2

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het laatste rapportcijfer

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2018-2019 1 Inhoud Inhoud... 2 Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria klas 8 vmbo-tl/havo... 4 Overgangscriteria

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2011

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2011 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs juni 2011 2 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Meer dan zeven op de tien studenten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 03 30 079 VMBO Nr. 36 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 9 oktober

Nadere informatie

Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen

Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen Technisch rapport Studentenstromen en selecterende opleidingen De hoofdlijnen Na een jarenlange daling stabiliseert de totale doorstroom vanuit

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo .................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage

Nadere informatie

Examenmonitor VO 2018

Examenmonitor VO 2018 Examenmonitor VO 2018 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Afdeling Informatieproducten December 2018 Inhoudsopgave Examenmonitor VO 2018... 1 Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 5 Kort overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

Doorstroom niet-westers allochtone scholieren naar vervolgonderwijs

Doorstroom niet-westers allochtone scholieren naar vervolgonderwijs Suzan van der Aart In augustus 1998 is de Wet Gemeentelijk Onderwijsachterstandenbeleid in werking getreden. Deze wet heeft als doel de onderwijsachterstanden van voornamelijk niet-westerse allochtonen

Nadere informatie

Instroom en inschrijvingen

Instroom en inschrijvingen Instroom en inschrijvingen Minder studenten beginnen aan opleidingen in de sector Onderwijs... 2 Instroom pabo keldert in 2015 maar herstelt zich deels in 2016... 3 Minder mbo ers naar sector Onderwijs...

Nadere informatie

Aandeel meisjes in de bètatechniek VMBO

Aandeel meisjes in de bètatechniek VMBO Vrouwen in de bètatechniek Traditioneel kiezen veel meer mannen dan vrouwen voor een bètatechnische opleiding. Toch lijkt hier de afgelopen jaren langzaam verandering in te komen. Deze factsheet geeft

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2010

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. mei 2010 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs mei 2010 1 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer per vak is

Nadere informatie

Voortijdig schoolverlaters en Citotoets-gegevens,

Voortijdig schoolverlaters en Citotoets-gegevens, , Toelichting bij geleverde maatwerktabellen 2006/2007 en 2007/2008* Levering: 17 februari 2010 De maatwerktabel over voortijdig schoolverlaters 2006/2007 bevat gegevens over het voortgezet onderwijs (vo)

Nadere informatie

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN

OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN Oktober 2015 INFORMATIEBOEKJE KLAS 3 TL OP WEG NAAR HET EINDEXAMEN VMBO 3 TL Inhoudsopgave 1. Inleiding... blz. 2 2. Welke keuzes moet ik als derdeklasser maken?... blz. 3 3. Wanneer ga ik over van klas

Nadere informatie

Schoolloopbanen. Basisrapport: Hoe het de Amsterdamse leerlingen vergaat in het voortgezet onderwijs. In opdracht van: DMO. Projectnummer: 12262

Schoolloopbanen. Basisrapport: Hoe het de Amsterdamse leerlingen vergaat in het voortgezet onderwijs. In opdracht van: DMO. Projectnummer: 12262 Basisrapport: Hoe het de Amsterdamse leerlingen vergaat in het voortgezet onderwijs In opdracht van: DMO Projectnummer: 12262 Merel van der Wouden MSc dr. Esther Jakobs Lotje Cohen MSc Bezoekadres: Oudezijds

Nadere informatie

TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 - DE LERAAR. De Staat van het Onderwijs 2015/2016. April 2017

TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 - DE LERAAR. De Staat van het Onderwijs 2015/2016. April 2017 TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 - DE LERAAR De Staat van het Onderwijs 2015/2016 April 2017 1 2 Inleiding Dit is het technische rapport dat ten grondslag ligt aan de paragraaf over de leraar van de Staat

Nadere informatie

Christiaan Huygens College

Christiaan Huygens College Welkom op de informatieavond voor ouders en leerlingen Leerjaar 2 Programma - Toelichting KWT uren door mentor - Toelichting profielen en leerwegen door decaan - 20.00 uur: Kennismakingsronde profiel Kiezen

Nadere informatie

Factsheet Afwijkende wijze van examineren

Factsheet Afwijkende wijze van examineren Factsheet Afwijkende wijze van examineren Elektronische meldingen 2010 tot en met 2014 Vooraf Scholen hebben de verplichting om aan de Inspectie van het Onderwijs te melden wanneer een leerling op afwijkende

Nadere informatie

Brug of kloof? De ervaringen van HAVO- en VWO-schoolverlaters over de aansluiting tussen VO en HO vóór en ná de invoering tweede fase VO

Brug of kloof? De ervaringen van HAVO- en VWO-schoolverlaters over de aansluiting tussen VO en HO vóór en ná de invoering tweede fase VO Brug of kloof? De ervaringen van HAVO- en VWO-schoolverlaters over de aansluiting tussen VO en HO vóór en ná de invoering tweede fase VO ROA-R-2005/8 Robert de Vries Rolf van der Velden Researchcentrum

Nadere informatie

Rekentoets Voortgezet Onderwijs Veghel, Fioretti College Veghel

Rekentoets Voortgezet Onderwijs Veghel, Fioretti College Veghel Rekentoets 2015-2016 Dit rapport toont de resultaten van de rekentoets van uw school. Er wordt een gemiddelde getoond per onderwijssoort, profiel/sector en geslacht. Met behulp van diverse benchmarks kunt

Nadere informatie

Overwegingen NKO bij Actieplan Beter Presteren

Overwegingen NKO bij Actieplan Beter Presteren Overwegingen NKO bij Actieplan Beter Presteren Inleiding Het PISA-onderzoek vergelijkt voor een groot aantal landen de prestaties van 15- jarigen op het gebied van lezen, wiskunde en natuurwetenschappen.

Nadere informatie

Waar blijven uw oudleerlingen? Technische toelichting NCO vo

Waar blijven uw oudleerlingen? Technische toelichting NCO vo Waar blijven uw oudleerlingen? Technische toelichting NCO vo Versie 2017 1 Inhoud Inhoud... 2 Algemeen... 3 Privacy... 3 Overzicht figuren... 5 Beschrijving bronbestanden... 14 Algemene definities... 15

Nadere informatie

Bijlagen bij hoofdstuk 5 Minderheden in het onderwijs Mérove Gijsberts (SCP) en Marijke Hartgers (CBS)

Bijlagen bij hoofdstuk 5 Minderheden in het onderwijs Mérove Gijsberts (SCP) en Marijke Hartgers (CBS) Jaarrapport Integratie Sociaal en Cultureel Planbureau / Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum / Centraal Bureau voor de Statistiek september, 2005 Bijlagen bij hoofdstuk 5 Minderheden in

Nadere informatie

Ervaren belasting examencorrectie hangt o.a. samen met (tevredenheid) facilitering

Ervaren belasting examencorrectie hangt o.a. samen met (tevredenheid) facilitering . Ervaren belasting examencorrectie hangt o.a. samen met (tevredenheid) facilitering Half januari 2019 stuurde minister Slob de zogenaamde examenbrief naar de Tweede Kamer. In de brief met de nodige bijlages

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2008

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2008 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs juni 2008 Meer gedetailleerde informatie kunt u vinden op de website www.hbo-raad.nl, via Feiten en Cijfers. Deze webpagina

Nadere informatie

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2008

Feiten en cijfers. Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs. juni 2008 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs juni 2008 1 Feiten en cijfers Afgestudeerden en uitvallers in het hoger beroepsonderwijs Inleiding Deze factsheet geeft informatie

Nadere informatie

Als studenten na één jaar studie niet meer staan ingeschreven in het bekostigd hoger onderwijs worden zij gerekend tot de groep van uitvallers.

Als studenten na één jaar studie niet meer staan ingeschreven in het bekostigd hoger onderwijs worden zij gerekend tot de groep van uitvallers. Uitval studenten... 2 Hbo ers in vallen minder uit... 3 Uitval in technische wo-masters lager... 5 Studenten met mbo-vooropleiding vallen minder uit... 6 Als studenten na één jaar studie niet meer staan

Nadere informatie

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl

voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl voorlichting verder na 2 vwo/havo/tl Informatie over: Het advies De inrichting van het derde leerjaar De verschillende keuzemogelijkheden Wettelijke plicht Het advies: Tijdens leerlingbespreking 2e rapport

Nadere informatie

Examenmonitor VO 2016

Examenmonitor VO 2016 Examenmonitor VO 2016 Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) Afdeling Informatieproducten November 2016 3 Inhoudsopgave Examenmonitor VO 2016... 1 Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 5 Kort overzicht van de belangrijkste

Nadere informatie

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden

Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Instroom hbo afgenomen maar forse groei aantal gediplomeerden Groei bij gezondheidszorg, aantal studenten in het hbo stabiliseert, aandeel allochtonen blijft groeien, 5% groei in diploma s, aantal Ad-studenten

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014

OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 OVERGANGSNORMEN OP- EN AFSTROOMREGELINGEN 2013-2014 Voorwoord Voor u ligt het document Overgangsnormen en op- en afstroomregelingen 2013-2014. De Johan de Witt Scholengroep is een school waar het behalen

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo .................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage

Nadere informatie

Rekentoets Udens College, sector vmbo

Rekentoets Udens College, sector vmbo Rekentoets 2015-2016 Dit rapport toont de resultaten van de rekentoets van uw school. Er wordt een gemiddelde getoond per onderwijssoort, profiel/sector en geslacht. Met behulp van diverse benchmarks kunt

Nadere informatie

Begroting 2014 Meta-data Monitor streefdoelen onderwijs

Begroting 2014 Meta-data Monitor streefdoelen onderwijs Begroting 2014 Meta-data Monitor streefdoelen onderwijs Overzicht per indicator: 1. De prestaties van leerlingen en studenten gaan omhoog Gemiddelde score Cito-eindtoets omhoog Gemiddeld eindcijfer (Centraal

Nadere informatie

Onderwijskansen. 2.1 Opleidingsniveau ouders

Onderwijskansen. 2.1 Opleidingsniveau ouders de staat van het onderwijs 2 Onderwijskansen Een aantal ontwikkelingen veroorzaakt grotere verschillen tussen leerlingen in kansen voor goed onderwijs. Allereerst is het opleidingsniveau van ouders steeds

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Versienummer

Nadere informatie

Uitval van studenten bètatechniekopleidingen van het hoger onderwijs

Uitval van studenten bètatechniekopleidingen van het hoger onderwijs 4 Uitval van studenten bètatechniekopleidingen van het hoger onderwijs 34 4 Uitval van studenten in bètatechniekopleidingen van het hoger onderwijs Ger Ramaekers In de huidige wereldeconomie is het voor

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo 29-01-2013.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Inhoudsopgave 1. Rapportage en Rapportvergaderingen

Nadere informatie

Walewyc-mavo. Waalwijk OVER DE SCHOOL NA Waalwijk. Aantal leerlingen

Walewyc-mavo. Waalwijk OVER DE SCHOOL NA Waalwijk. Aantal leerlingen Waalwijk OVER DE SCHOOL Soort onderwijs VMBO-GT Onderwijsvisie Regulier Identiteit school Rooms-katholiek Adres school Olympiaweg 8a Plaats 5143 NA Waalwijk Aantal leerlingen 637 BEOORDELING SCHOOL EINDOORDEEL

Nadere informatie

DOORSTROOM VAN VMBO NAAR HAVO Onderzoek onder ruim vmbo-scholieren naar hun intentie om voor de havo te kiezen

DOORSTROOM VAN VMBO NAAR HAVO Onderzoek onder ruim vmbo-scholieren naar hun intentie om voor de havo te kiezen DOORSTROOM VAN VMBO NAAR HAVO Onderzoek onder ruim 20.000 vmbo-scholieren naar hun intentie om voor de havo te kiezen Februari 2019 Surrounded by Talent 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 3 2. Onderzoeksvragen

Nadere informatie

Rekentoets Sterren College Haarlem

Rekentoets Sterren College Haarlem Rekentoets 2015-2016 Dit rapport toont de resultaten van de rekentoets van uw school. Er wordt een gemiddelde getoond per onderwijssoort, profiel/sector en geslacht. Met behulp van diverse benchmarks kunt

Nadere informatie

LelyStadsGeluiden. De mening van de jongeren gepeild. School en werk 2007

LelyStadsGeluiden. De mening van de jongeren gepeild. School en werk 2007 LelyStadsGeluiden De mening van de jongeren gepeild School en werk 007 In 007 hebben.37 jongeren meegewerkt aan de jongerenenquête. Het onderzoek had als doel om in kaart te brengen wat jongeren doen,

Nadere informatie

kengetallen vmbo mbo Ad hbo

kengetallen vmbo mbo Ad hbo ECABO arbeidsmarktonderzoek kengetallen vmbo mbo Ad hbo Odile Sondermeijer april 2011 1 Inhoud blz. Inleiding 3 Samenvatting 4 1 Het voortgezet onderwijs 5 1.1 Het vmbo 5 1.2 Leerlingen vmbo sector economie

Nadere informatie

Veranderen van opleiding

Veranderen van opleiding Veranderen van opleiding Veel hbo-psychologie studenten door naar een wo-opleiding... 2 Havisten in Gedrag & Maatschappij stappen vaker over naar wo... 3 Mbo ers en havisten in psychologie-opleidingen

Nadere informatie

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden

De integratie van Antillianen in Nederland. Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Presentatie 9 juni: De Caribische demografie van het Koninkrijk der Nederlanden De integratie van Antillianen in Nederland Willem Huijnk - Wetenschappelijk onderzoeker

Nadere informatie

Overgangsreglement Ichthus College Dronten

Overgangsreglement Ichthus College Dronten Overgangsreglement Ichthus College Dronten Versie: augustus 2014 Inleiding Voor u ligt een nieuw overgangsreglement, dat ingaat per augustus 2014. Er zijn twee redenen om het bestaande overgangsreglement

Nadere informatie

FACTSHEET AFWIJKENDE WIJZE VAN EXAMINERING Elektronische meldingen Trends, analyses en wetenswaardigheden

FACTSHEET AFWIJKENDE WIJZE VAN EXAMINERING Elektronische meldingen Trends, analyses en wetenswaardigheden FACTSHEET AFWIJKENDE WIJZE VAN EXAMINERING Elektronische meldingen 2009-2013 Trends, analyses en wetenswaardigheden Scholen hebben de verplichting om aan de inspectie van het Onderwijs te melden wanneer

Nadere informatie

Maatwerk en doorstroom. Maatwerkdiploma s in het voortgezet onderwijs en doorstroom naar vervolgonderwijs

Maatwerk en doorstroom. Maatwerkdiploma s in het voortgezet onderwijs en doorstroom naar vervolgonderwijs Maatwerk en doorstroom Maatwerkdiploma s in het voortgezet onderwijs en doorstroom naar vervolgonderwijs Colofon Titel Maatwerk en doorstroom Auteurs Joris Brekelmans (ecbo), Erik Fleur (DUO), Tanya Beliaeva

Nadere informatie

Analyse instroom

Analyse instroom Instroomontwikkeling 2016 2017 In 2016 was er een instroomtoename van 5,5% bij de hbo-bachelor- en ad-opleidingen, opgebouwd uit: Een toename van de directe doorstroom vanuit havo, mbo en vwo met 1,0%

Nadere informatie

1 De profielkeuze in leerjaar 4...1. 2 Eindexamenresultaten...7. 3 Doorstroom naar het bètatechnisch hoger onderwijs...10. 4 Het VHTO-effect...

1 De profielkeuze in leerjaar 4...1. 2 Eindexamenresultaten...7. 3 Doorstroom naar het bètatechnisch hoger onderwijs...10. 4 Het VHTO-effect... Het Universum Programma: Resultaten van vijf jaar bèta-innovatie op havo/vwo-scholen Februari 2011 Ten geleide Nu het Universum Programma zijn einde nadert is voor de 183 Universumscholen het effect van

Nadere informatie