FT-104 Remsysteem. Copyright Zelfstudie en huiswerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FT-104 Remsysteem. Copyright 2002. Zelfstudie en huiswerk"

Transcriptie

1 FT-104 Remsysteem Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk

2 Zelfstudie 1 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Remsysteem ", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen: Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Terugtrapremsysteem controleren: Het systeem volgens voorschrift monteren en afstellen. Velgremsysteem controleren: Het systeem volgens voorschrift monteren en afstellen. Trommelremsysteem controleren: Het systeem met remgreep en kabel volgens voorschrift monteren en afstellen. Rollerbrakes controleren: De rollerbrake volgens de voorschriften monteren en afstellen. Schijfremmen controleren: De schijfrem volgens de voorschriften monteren en afstellen. Hydraulisch remsysteem controleren: Een hydraulisch remsysteem monteren, ontluchten en afstellen. Remblokken controleren: Remblokken van diverse remsystemen op slijtage kunnen beoordelen en vervangen.

3 Zelfstudie 2 TERUGTRAPREMMEN Bij terugtrapremmen bevindt het remvlak zich aan de binnenkant van de naaf. VRAAG 1. Uit welke hoofdonderdelen bestaat de naaf met terugtraprem? Montage Bij storingen aan een terugtraprem moeten we meestal het binnenwerk uit de naaf verwijderen. Het is dan meestal gunstiger om het complete binnenwerk te vervangen. De tijd die je nodig hebt om het binnenwerk te reviseren/repareren kost meestal meer als een compleet nieuw binnenwerk. De twee terugtrapremsystemen (zonder versnelling) die we het meest tegenkomen zijn: de CB-E110 van Shimano varianten op het Favourit binnenwerk zoals bijvoorbeeld, Velamos. In het verleden waren er vrij veel terugtrapremsystemen op de markt, waardoor er in de werkplaats nog regelmatig remsystemen ter reparatie worden aangeboden waar geen onderdelen meer voor te krijgen zijn. In zo n geval moeten we adviseren om het complete achterwiel te vervangen. Het inspaken van een nieuwe naaf is immers duurder.

4 Zelfstudie 3 1 asmoer 7 moer 13 remmantel 19 remconus 25 stofring 31 veerring 2 borgmoer 8 hevelconus 14 remconus 20 borgring 20 naafas 32 sleutel 3 ring 9 hevelconus-deksel 15 borgring 21 palhouder 27 vaste conus 4 remhevel 10 stofring 16 borgplaat 22 pal 28 stofring 5 schroef 11 kogelring 17 palring 23 drijfkop 29 kettingwiel 6 bandage 12 naafhuls 18 pal 24 kogelring 30 ring LET OP! Gebruik bij montage niet te veel vet. Teveel vet aan de remmantel kan de remwerking negatief beïnvloeden. VRAAG 2. Welke storingen (minimaal 3) kunnen in de naaf van een terugtraprem optreden?

5 Zelfstudie 4 Afstelling De speling in de lagers bij het Favourit model wordt opgeheven door eerst de asmoeren en vervolgens de borgmoer op de hevelconus los te draaien. De as van de remnaaf heeft rechts op de as een vierkantje (universeel) en hierop wordt de speciale sleutel geplaatst. Door het rechtsom draaien van de as zal deze, aan de andere kant, de hevelconus naar rechts trekken. Op die manier wordt de lagerspeling opgeheven. Daarna de hevelconus weer borgen met de borgmoer en dan de asmoeren vastzetten. Bij de Shimano CB-E110 vindt de afstelling aan de rechtse zijde van de naaf plaats. De rechtse asmoer dient dus even een aantal slagen losgedraaid te worden. Dan maken we eventueel de achterkant van de kettingkast open, zodat we bij de borgmoer en de stelconus kunnen komen. Na het stellen en borgen de rechtse asmoer weer vastzetten. VELGREMSYSTEMEN Bij velgremsystemen bevindt zich het remvlak op de vlegrand, waar de remblokjes aangrijpen. VRAAG 3. Welke soorten (4) velgremsystemen worden toegepast? Montage In de oudere typen velgrem zit de centrale rem-as in het midden van de remhoef. Het draadeind voor op de rem dient om de twee remjukken af te stellen en te borgen zodat die vrij kunnen bewegen. Het draadeind achter op de rem-as dient tot stevige bevestiging van de rem op de vork of het mannetje. Voordat men de rem goed vastzet, dient men zich ervan te overtuigen dat de remveer, die de remjukken uitzet, precies horizontaal staat. Het vastzetten van de rem dient goed strak te gebeuren. Anders loopt men het risico dat de rem, bij de eerste keer remmen, verdraait waardoor de blokjes niet meer op gelijke afstand van de velg terugkomen bij het loslaten van de remhendel.

6 Zelfstudie 5 De remjukken worden aan de voorkant van de rem met het binnenste moertje vrij bewegend afgesteld en daarna worden het binnenste- en buitenmoertje vastgezet. Dual-Pivot rem Zijoptrekremmen met één centraal draaipunt komen we niet meer zoveel tegen. Meestal wordt er gebruik gemaakt van de Dual-Pivot constructie. De zijoptrekrem heeft nu twee draaipunten in plaats van één zoals bij de oudere modellen gebruikelijk was. De hefboomwerking van een Dual-Pivot rem is ook gunstiger, wat samen met de twee draaipunten zorgt voor een verbetering ten opzichte van het oude model. Vaak zijn Dual-Pivot remmen uitgerust met een stelschroefje om de veerspanning te regelen. VRAAG 4. Waar moet op gelet worden bij het afstellen van de rem, met betrekking tot de remhevel? REMBLOKKEN Montage en afstelling Voordat we de remkabel gaan aansluiten en afstellen gaan we de remblokjes netjes afstellen. Bij alle velgremsystemen is dit een secuur werkje, het remblok moet alleen het remvlak van de velg raken. Een te hoog gemonteerd blokje zal in het ergste geval de wang van de buitenband raken. Ook een te laag gemonteerd remblokje kan zeer gevaarlijke situaties opleveren, wanneer een remblokje tijdens het remmen onder de velg kan schieten. Een optimaal contact tussen remblok en remvlak op de velg zorgt voor veilig remmen en een gelijkmatige slijtage van het remblokje. Verder is de juiste stand van het remblokje ten opzichte van de velg erg belangrijk. Een remblokje moet met de voorkant iets eerder aangrijpen als met de achterkant.

7 Zelfstudie 6 Deze manier van monteren wordt ook wel toespoor genoemd. Het remblokje zal in deze stand met minder trillingen aangrijpen op de velg, waardoor eventuele piepgeluiden en abrupt aangrijpen wegblijven. De meeste remblokjes hebben dan ook een kleine verhoging aan de achterzijde waardoor het afstellen van het toespoor gemakkelijker wordt. De stand van het remblokje wordt dan zoals hier is afgebeeld. Mocht er geen kleine verhoging achter op de remblokken zitten, dan kan een klein stukje karton tijdens het monteren hulp bieden. Het verschil tussen voorkant en achterkant van het remblokje hoeft maar zo n 1 tot 2 mm te bedragen. Meer toespoor vermindert over het algemeen wel het piepen, maar zorgt voor schokkerig remmen en ongelijkmatige slijtage van het remblokje. Verder is het van belang om op het volgende te letten: De velg mag geen grote afwijkingen vertonen (uitgesleten remvlak, slagen of deuken in het wiel). Beide remblokjes moeten gelijktijdig aangrijpen op de velg (veerspanning regelen en remblokjes goed monteren). Remblokken en velgen zijn er in veel soorten en kwaliteiten. Ben je er daarom van bewust dat sommige combinaties van velg en remblok niet werken. Raadpleeg daarom bij twijfel de fabrieksvoorschriften.

8 Zelfstudie 7 TROMMELREMSYSTEEM Bij trommelremsystemen bevindt zich het remvlak in de trommel die aan de naaf bevestigd is. Montage De ankerplaat is via een lange arm aan de vork bevestigd. Hoe dichter de arm van de ankerplaat bij de as aan de vork is vast gemonteerd, hoe groter de kracht waarmee de ankerplaat aan de vork trekt. De bevestiging aan de vork moet dan ook ver genoeg van de as liggen om te zorgen dat de krachten op de vork niet te groot worden. Afstellen Bij het afstellen van de rem moet de naaf spelingsvrij lopen en mag de slag die de remgreep moet maken niet te groot zijn. De stelschroef moet zo gedraaid worden dat de rem net vrij loopt. Bij de bevestiging van de kabel moet er op gelet worden dat de remhevel een hoek van 90 graden maakt met de remkabel op het moment dat de rem aangetrokken is. Een kleinere of grotere hoek heeft een kleinere overbrengingsverhouding tot gevolg. VRAAG 5. Welke van de twee remsegmenten in de trommel wordt weleens voorzien van een afschuining, en waarom? 1. Dopmoer (2X) 4. Kogelring (2X) 7. Kabelverbinding 2a. Remankerplaat 3. Stofdeksel (2X) 5. As met conussen,schijven 6. Tegenhouder met stelschroef

9 Zelfstudie 8 REMGREEP Montage Verwijder de handvatten. Dit kan het gemakkelijkst gebeuren met perslucht. Bij een afgesloten handvat is het nodig een klein gaatje in de voorkant te prikken. Breng de remgrepen aan op het stuur. De voorremgrepen zijn voorbereid voor montage aan de rechterkant van het stuur. De remgreep voor het achterwiel wordt dus aan de linkerkant gemonteerd. Draai de remgrepen in de gewenste positie en zet de remgrepen vast met een moment van 4 Nm. Remkabels De voorkeur gaat - bij vervanging - uit naar het vervangen van complete (binnen- en buitenkabels) die bij het type en merk remsysteem horen dat gemonteerd is. Is dit niet mogelijk dan verdienen de volgende punten de aandacht: Juiste dikte en lengte van de kabels. Eindhulsjes monteren. Voldoende smeren. Kabels zo monteren dat ze niet rammelen, knikken of doorschuren. Nippels in handgrepen moeten kunnen bewegen. Voorkom beschadiging van de binnen kabel bij het monteren. CANTILEVER REMMEN Het cantilever remsysteem is een remsysteem met twee scharnierpunten. De scharnierpunten (nokken) zijn onder de velg geplaatst. Hierdoor ontstaat een stabiel remsysteem. Dit remsysteem is dan ook voor de ATB- en hybridefiets ontworpen. Deze fietsen worden tijdens het remmen zwaar belast door het ruwe terrein.

10 Zelfstudie 9 Op de scharnierpunten zijn de cantilevers (remhoeven) gemonteerd. Deze worden door een verbindingskabel, de remkabel en een kabeldrager met elkaar verbonden. De remkabel die van de remgreep komt loopt door de kabeldrager heen naar de rechter cantilever. De verbindingskabel is een los stukje kabel. Met de bevestigingsschroef kan de cantilever gemonteerd worden. De lagerbus zorgt voor de lagering (glijlager). De veer zorgt ervoor dat bij het lossen van de rem de cantilever terugveert. In de rechter cantilever zit een klein schroefje, waarmee we de afstand tussen de velg en het remblokje kunnen afstellen. Dit schroefje kan zowel aan beide cantilevers zitten, als aan één zijde ervan. Het schroefje zet zich af tegen het veerspanningsplaatje en in principe verhoog of verlaag je dus de veerspanning aan de rechterkant.

11 Zelfstudie 10 Kabeldragers kunnen ook voorzien zijn van merktekens. Op de kabeldrager en het tonnetje van het verbindingsstuk staat dan een streepje. Het streepje op het tonnetje en op de kabeldrager moeten in één lijn liggen. Dit noemen we de unit-verbinding Het doel van deze afstelhulpen is dat er een optimale remwerking ontstaat. Hiermee bedoelen we met zo weinig mogelijk handkracht zo krachtig mogelijk remmen. De hoek tussen de verbindingskabel en de remkabel moet tijdens het remmen minimaal 90 graden zijn. Maakt men de hoek groter, dan zal de rem agressiever aangrijpen. De hoek mag niet groter worden dan 130 graden. Niet alleen de hoek tussen de remkabel en de verbindingskabel moet 90 graden zijn, de hoek tussen het remblokje en de velg moet ook 90 graden zijn. Zijn deze hoeken goed afgesteld, dan kan men een optimale remwerking verwachten. VRAAG 6. Het piepen van de remmen heeft meestal te maken met de afstelling van het remblokje. Wat kan een andere oorzaak zijn?

12 Zelfstudie 11 V-BRAKES De V-brake is eigenlijk een nieuwe variant op de cantilever rem. De V-brake heeft vrij lange remarmen en wordt op een geheel andere manier bediend. Aan de remarmen is een parallellogram gemonteerd. Dit parallellogram zorgt ervoor dat de remblokjes zich horizontaal naar de velg bewegen. Bij de cantilever remmen bewoog het blokje zich in een boog naar de velg. Bij slijtage of slechte afstelling was er een kans dat het remblokje onder de velg door schoot. Bij de meeste V-brake's is dit uitgesloten. Het afstellen van de V-brake komt overeen met het afstellen van de cantilever. De remarmen worden op de bestaande nokken gemonteerd. De remblokken worden eerst netjes afgesteld. Daarna kunnen we de remkabels gaan moteren en afstellen. De afstand tussen nhet geleidingsstukje voor de binnenkabelgeleider en de kabelbevestigingsbout moet bij de meeste V-brakes met het parallogram minimaal 39 mm zijn. Ook hier geldt weer dat op het moment dat het remblok tegen de velg wordt gedrukt, er een hoek nam 90 tussen de velg en het remblok ontstaat. V-brakes hebben meestal ook aan de zijkant een mogelijkheid om de veerspanning te regelen, zodat na het vastzetten van de remkabel de fijnafstelling kan plaats vinden.

13 Zelfstudie 12 Remblokken vervangen Het vervangen van de remblokken is de laatste jaren bij de duurdere remsystemen een stuk makkelijker geworden. Het remblok kan bij het duurdere systeem vaak uit de houder genomen worden. Je hoeft nu dus niet meer opnieuw het toespoor af te stellen, de houder is al gepositioneerd te opzichte van de velg. De blokken zij geborgd met een schroefje of een pennetje. Verder wordt er een verschil gemaakt tussen het linker- en rechter remblok. Let hierbij wel op de montagerichting. Verschil V-brake remgreep en normale remgreep De V-brakes kunnen dus op de standaard nokken van de fiets gemonteerd worden. Een fiets met cantileverremmen is dus makkelijk om te bouwen naar een V-brake systeem. Wordt een fiets omgebouwd, dan moeten er ook andere remgrepen gemonteerd worden. De V-brake remgrepen verschillen door een andere kabelweg door de remgreep. Deze mogen dan ook nooit door elkaar gebruikt worden. De remkracht in de V-brake remgreep is in te stellen door het kunststof blokje in de remgreep te verstellen.

14 Zelfstudie 13 Shimano gebruikt bij de Nexave groep remgrepen die zowel voor V-brakes met powermodulator als cantilever/rollerbrake remmen geschikt zijn. Door het verplaatsen van de cable hook han gekozen worden tussen V-brake of cantlever/rollerbrake. Voor het verplaatsen van de cable hook met het red block losgenomen worden. HYDRAULISCH REMSYSTEEM Het hydraulische remsysteem kennen we op de fiets in twee uitvoeringen, namelijk als velgremsysteem en als schijfrem. Het velgremsysteem is er in twee uitvoeringen. Voor de racefiets en voor de ATB/hybride. De schijfrem is bedoeld voor de fanatieke ATB'er (downhill).

15 Zelfstudie 14 Alle hydraulische remsystemen werken volgens hetzelfde principe. Een kleine zuiger voor de bediening en een grote zuiger voor de actie. Door het verschil in zuigeroppervlak krijgen we een krachtvergroting en een betere doseerbaarheid. De kleine zuiger zit in de remgreep, de grote achter het remblokje. Omdat een vloeistof niet samendrukbaar is krijgen we een krachtoverdracht met te verwaarlozen verliezen. Het systeem voor de ATB/hybride bestaat uit twee cilinders. Elke cilinder is voorzien van een remblokje. De linker cilinder is verbonden met rechter cilinder. Vanuit deze cilinder gaat een leiding naar de remgreep. Wordt de remgreep bediend, dan zullen zuigers in de cilinders naar buiten bewegen en de remblokjes tegen de velg aandrukken. VRAAG 7. In de linker cilinder staat een druk van 0,5 bar. Hoe hoog is de druk in de rechter cilinder? Bij een hydraulisch remsysteem is het belangrijk dat er geen luchtbellen in het systeem zitten. Luchtbellen zijn immers samendrukbaar en zullen dus de remwerking sterk verminderen. Daarom moet het systeem bij werkzaamheden aan de leidingen altijd ontlucht worden. Daarvoor is op de rechtercilinder een ontluchtingsnippel aangebracht.

16 Zelfstudie 15 Het Magura systeem wordt ontlucht aangeleverd. Het systeem is dus klaar voor gebruik. Het kan voorkomen dat een leiding te lang is of ergens door heen gehaald moet worden. Daarvoor moet de leiding losgemaakt worden. Om makkelijker bij de remmen te komen, kan het wiel gedemonteerd worden. Om het wiel uit de voorvork te krijgen moet een remcilinder losgenomen worden. De band kan namelijk niet tussen de remcilinders door. De remcilinder die losgenomen kan worden, zit altijd aan de rechter cantilevernok gemonteerd. Door de snelspanner open te maken, komt de remcilinder los te zitten en kan van de nok afgenomen worden.op de rechternok is een snelspanschroef te zien. Hiermee klemt de snelspanner de remcilinder vast.

17 Zelfstudie 16 Reparaties aan het Magura velgremsysteem. Naast het standaard onderhoud zoals het vervangen van remblokken bij een Magura velgremsysteem kan het ook wel eens voorkomen dat we de leidingen los moeten halen. Om deze reparaties te kunnen uitvoeren hebben we een magura service kit nodig. In deze kit zit ook een handleiding waarin duidelijk staat uitgelegd, hoe je bijvoorbeeld een leiding moet inkorten of vervangen. Ook het ontluchten van het remsysteem wordt hierin duidelijk beschreven. De service kit bevat naast de handleiding; olie, klemfittingen, klemringen, afdichtringen, slangpilaren, remleiding, remleidingklemblokje, en een vulspuit. Verder zijn standaard gereedschappen zoals; inbussleutels 2/3/5 mm, en steeksleutels 8mm en 13mm nodig. Voor het inkorten van de leiding kunnen we een scherp mes of een leidingknipper gebruiken. Het monteren van de slangpilaren kan met behulp van de remleidingklemblokjes uit de servicekit, en een kunststof hamer. Voor deze handeling is er echter ook een speciale nippelindrukker leverbaar. De olie die gebruikt wordt in alle typen Magura velgremsystemen (HS 33, HS 11 bijvoorbeeld) is Magura Royal Blood. Dit is dus geen DOT remvloeistof, maar een hydrauliek olie. Schijfremmen Schijfremmen worden net als velgremmen in verschillende kwaliteiten geleverd. Over het algemeen komen we twee verschillende constructies tegen. Mechanisch Hydraulisch Mechanische schijfremmen worden met een normale remkabel bedient. De remblokken worden na het aantrekken van de remkabel door een draaimechanisme tegen de schijf gedrukt. Een veer zorgt meestal voor de retourbeweging van de remblokken. De remklauw van een hydraulisch systeem kan voorzien zij van één of twee zuigers. De cilinder in de remgreep verplaatst de olie of remvloeistof naar de zuiger of zuigers van de remklauw. Aan de zuigers van de remklauw zijn de remblokken bevestigt, zodat deze naar buiten bewegen wanneer de remgreep wordt ingeknepen. Bij een remklauw met één zuiger kan de remklauw zwevend gemonteerd zijn. De zuiger duwt het remblokje tegen de schijf, en vervolgens zal de remklauw verschuiven zodat ook het tweede remblokje tegen de schijf aandrukt

18 Zelfstudie 17 Als de remklauw niet zwevend is bij een systeem met een enkele zuiger, dan wordt gebruik gemaakt van de buiging van de schijf. De zuiger duwt het remblok tegen de remschijf die vervolgens naar het vaste remblok buigt. Montage Voordat we een schijfrem kunnen monteren of afstellen is het belangrijk dat de nokken op het frame in één lijn liggen en adt de schijf niet te veel slingert. Vanaf 1998 wordt er door de fabrikanten van frames/vorken en remsystemen een standaard maatvoering gehanteerd. De benaming van deze maatvoering is: International mounting standard. Er is een versie voor de voorrem en de achterrem.

19 Zelfstudie 18 Helaas kan er ondanks deze maatafspraak weleens een afwijking in de framenokken zitten. Ook de schijf wil wel eens slingeren. Belangrijk is dan ook wanneer we een nieuwe schijf monteren, we de boutjes kruislings aandraaien. Een schijf die te veel slingert kunnen we niet richten, en zullen we moeten vervangen. Wanneer de nokken op het frame niet in lijn liggen, dan kan de remklauw niet recht over de schijf worden gemonteerd. Hierdoor zal het zeer moeilijk zijn om het remsysteem schaafvrij te laten vrijlopen. Verder is het belangrijk dat het montagevlak voor de remklauw, vlak is. Vaak zit er op de nokken van het frame of de vork een dikke laklaag of poedercoating. Hierdoor kan de remklauw nooit vlak tegen het frame liggen, wat weer resulteert in trillingen tijdens het remmen. Voor het vlakken van de remschijfnokken maken we gebruik van een schijfremnokkenfrees. In sommige gevallen worden er ook shims gebruikt om de remklauw zuiver ten opzichte van de schijf te monteren.

20 Zelfstudie 19 DE ROLLERBRAKE De rollerbrake wordt door Shimano toegepast op de Nexus en Nexave groepen. Rollerbrakes kunnen zowel op achteras als op de vooras gemonteerd worden. Wordt de rollerbrake op de vooras gemonteerd, dan is deze voorzien van een powermodulator. Deze powermodulator voorkomt het blokkeren van het voorwiel. Zoals de naam rollerbrake al zegt, maakt de naaf gebruik van rollen. Verder bestaat de rollerbrake uit een bedieningshefboom, een kamwiel, remschoen en een koelplaat. De werking is als volgt: De bedieningshefboom wordt bediend. Het kamwiel verdraait en drukt de rollen tegen de remschoen aan. De remschoen drukt weer tegen de remmantel aan. De remwerking is nu tot stand gekomen. Wordt de remhendel nu losgelaten, dan worden de rollen door een veer teruggedrukt.

21 Zelfstudie 20 De rollerbrake is een goed afgesloten geheel en zal de warmte die ontstaat tijdens het remmen slecht af kunnen voeren. De koelschijf is hiervoor de oplossing. Het rollerbrake systeem is een zeer krachtig remsysteem en zal, als deze op de vooras is gemonteerd, een wiel kunnen blokkeren. Om deze reden is de rollerbrake op de vooras voorzien van een powermodulator. De powermodulator zorgt ervoor dat een bepaalde remkracht niet overschreden wordt. Multi-Plate Friction Clutch is de naam van het mechanische dat de remkracht regelt. Deze Friction Clutch bestaat uit een aantal plaatjes. Die plaatjes verbinden de naaf met het remgedeelte; maar dit is geen vaste verbinding. Wordt er heel zachtjes of niet geremd, dan nemen de plaatjes elkaar mee. Bij een krachtige volle remming gaan de plaatjes ten opzichte van elkaar verdraaien. Het remgedeelte slipt dus ten opzichte van de naaf. Dit gebeurt dus alleen als het "clutch slip-point" wordt overschreden. VRAAG 8. Waarom is de remkracht van een rollerbrake hoger dan van een trommelrem?

22 Zelfstudie 21 Voor het inwendig smeren van de rollerbrake moet speciaal rollerbrake vet gebruikt worden. Dit vet is iets dunner dan het vet dat voor de Nexus naven gebruikt wordt. Het rollerbrakevet zal geen invloed op de remwerking hebben. De rollerbrake moet altijd vol vet zitten. Hiervoor is een smeernippel gemonteerd. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike Montagehandleiding Categorie Mountainbike Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Naam: Klas: 2 Beroepstaak Onderhoud Remsysteem De mountainbike van Peter remt niet goed meer. Zijn mountainbike heeft hydraulische schijfremmen.

Nadere informatie

Caliper rem met dubbel scharnierpunt

Caliper rem met dubbel scharnierpunt (Dutch) DM-BL0001-03 Dealerhandleiding Caliper rem met dubbel scharnierpunt BR-4700 BR-4600 BR-3500 BR-2400 BL-R780 BL-4700 BL-4600 BL-3500 BL-2400 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen Montagehandleiding Categorie Stadsfietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

FT-203 Versnellingsnaven 2

FT-203 Versnellingsnaven 2 FT-203 Versnellingsnaven 2 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag versnellingsnaven 2, die je binnenkort gaat volgen. Tijdens

Nadere informatie

Mechanische Schijfremmen

Mechanische Schijfremmen (Dutch) DM-BR0007-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Mechanische Schijfremmen BR-TX805 BR-M375 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan contact

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Highlander fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Transportfietsen

Montagehandleiding. Categorie Transportfietsen Montagehandleiding Categorie Transportfietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... -

Nadere informatie

Remvloeistof vervangen

Remvloeistof vervangen Remvloeistof vervangen Interval: Remvloeistof: twee jaarlijks 0,5 liter DOT4 Hoe werkt het? De V50 Nato is voorzien van drie schijfremmen: twee die het voorwiel afremmen en één die het achterwiel afremt.

Nadere informatie

Remmen van personenauto s

Remmen van personenauto s Remmen van personenauto s Gebruikte remsystemen: Trommelremmen Schijfremmen Bediening: Mechanisch Hydraulisch 1 Trommelremmen Systemen: Simplex = Dubbelwerkende remcilinder. 1 bekrachtigde en 1 onbekrachtigde

Nadere informatie

HANDLEIDING ALTEC FIETSEN

HANDLEIDING ALTEC FIETSEN Handleiding Altec Versie 1.1 TJ Fietsen 1-3-2016 Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel Optioneel o Voordrager o Slot Benodigdheden gereedschappen Steeksleutel 15 voor montage pedalen

Nadere informatie

6. Remmen. 6.1 Schijfremmen. Algemene instructies bij schijfremmen

6. Remmen. 6.1 Schijfremmen. Algemene instructies bij schijfremmen 6. Remmen 6.1 Schijfremmen Algemene instructies bij schijfremmen Bij schijfremmen moeten in het algemeen enkele punten in acht worden genomen, of ze nu hydraulisch of mechanisch zijn en van welke fabrikant

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Handleiding Girandola kinderfietsen 12, 14, 16

Handleiding Girandola kinderfietsen 12, 14, 16 Handleiding Girandola kinderfietsen 12, 14, 16 Matrabike Gompenstraat 21 5145 RM Waalwijk The Netherlands KvK nr: 18.127.976 Klantenservice Nederland: 0416-342 012 Klantenservice België: 03-8880990 Dagelijks

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen Montagehandleiding Categorie Omafietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 - Zadel

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Kabelrem. Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets

Kabelrem. Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets (Dutch) DM-RCBR001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Kabelrem BR-CX70 BR-CX50 BL-4700 BL-4600 BL-R780 BL-R3000 ST-7900 ST-6700 ST-5700 ST-4600 INHOUD BELANGRIJKE

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Mechanische Schijfremmen

Mechanische Schijfremmen (Dutch) DM-BR0009-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Mechanische Schijfremmen BR-CX77 BR-CX75 BR-R517 BR-R515 BR-R317 BR-R315 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Caliper-rem met dubbel draaipunt

Caliper-rem met dubbel draaipunt (Dutch) DM-RBBR001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Caliper-rem met dubbel draaipunt SORA BL-R3000 BR-R3000 CLARIS BL-R2000 BR-R2000 Remkabel BC-1051

Nadere informatie

Wij wensen u veel fietsplezier!

Wij wensen u veel fietsplezier! Alblas Online Handleiding voor montage en onderhoud Voorwoord Bedankt voor uw aanschaf bij Alblas Online. Voordat u gebruik kunt maken van uw nieuwe fiets dient deze zorgvuldig af gemonteerd te worden.

Nadere informatie

Remschijfnaaf voor wegfiets

Remschijfnaaf voor wegfiets (Dutch) DM-HB0004-01 Dealerhandleiding Remschijfnaaf voor wegfiets HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsmonteurs.

Nadere informatie

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland Deze procedure geldt voor de 740 en de 750, de 735 heeft andere remklauwen.

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Montagehandleiding Trekking- / City- / Hybride fiets

Montagehandleiding Trekking- / City- / Hybride fiets Montagehandleiding I. De transportverpakking uitpakken 4 II. Het voorwiel voorbereiden 4 III. Het voorwiel monteren 5 IV. Het voorwiel in de vork vastzetten 9 V. Stuur afstellen 10 VI. Het zadel monteren

Nadere informatie

4. De autoped mag niet gebruikt worden op de openbare weg.

4. De autoped mag niet gebruikt worden op de openbare weg. Ch. H. Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands Tel: 0031-(0)299-410000, Fax:: 0031-(0)299-410009 E-mail: international@kubbinga.nl www.e-and-l-cycles.com/yipeeh.com/volare-bicycles.com

Nadere informatie

HERSTELLING TIJD PRIJS

HERSTELLING TIJD PRIJS HERSTELLING TIJD PRIJS minuten euro BANDEN Reparatie binnenbanden voorwiel 20 12 Reparatie binnenbanden achterwiel 25 15 Vervangen buiten- en/of binnenband voorwiel met standaard naaf of naafdynamo 15

Nadere informatie

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel NUTTIGE HULPMIDDELEN Kruiskopschroevendraaier Set inbussleutels Moersleutel STAP 1 Verwijder alle verpakkingsmateriaal Verwijder alle verpakkingsmateriaal ter voorbereiding van montage Houd er rekening

Nadere informatie

Montagehandleiding Mountainbike

Montagehandleiding Mountainbike Montagehandleiding I. De transportverpakking uitpakken 4 II. Het voorwiel voorbereiden 4 III. Het voorwiel monteren 5 IV. Het voorwiel in de vork vastzetten 9 V. Stuur afstellen 10 VI. Het zadel monteren

Nadere informatie

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem)

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) (Dutch) DM-HB0005-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505

Nadere informatie

Handleiding montage fiets

Handleiding montage fiets Handleiding montage fiets Voorwiel monteren Het voorwiel zit los van de fiets in de doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande

Nadere informatie

Montage transportfiets

Montage transportfiets Montage transportfiets Hartelijk dank voor uw aankoop en het vertrouwen in Ado Bike. Na het monteren van het voorwiel, het zadel, de pedalen en het stuur, is deze fiets klaar voor gebruik. Wij wensen u

Nadere informatie

Montagehandleiding racefiets

Montagehandleiding racefiets Aufbauanleitung Rennrad I. De transportverpakking uitpakken 4 II. Het voorwiel voorbereiden 4 III. Het voorwiel monteren 5 IV. Het voorwiel in de vork vastzetten 7 V. Stuur afstellen 7 VI. Het zadel monteren

Nadere informatie

REMMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen

REMMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen REMMEN i Informatie voor de bestuurder Haal het beste uit uw wagen STOPPEN VANAF HET BEGIN Hoe werken moderne hydraulische systemen In de begindagen bestonden voertuigremmen uit een mechanisch geheel,

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET Hartelijk dank voor de aankoop van deze E4B ombouwset Deze handleiding is geschikt voor alle E4B ombouwsets. Deze handleiding is bedoeld hoe u uw eigen fiets kunt ombouwen

Nadere informatie

Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel. Optioneel Voordrager Handrem voor. o o

Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel. Optioneel Voordrager Handrem voor. o o Handleiding Altec & Umit Versie 1.0 4-1-2016 Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel o o Optioneel Voordrager Handrem voor Stap voor stap 1. Uitpakken 2. Spatbord en voorlamp 3. Voorwiel

Nadere informatie

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi Stap 1: stabi Bij een nieuwe contrast wordt standaard stabi geleverd. Dit is de dunnere uitvoering die wat meer geschikt is voor minder ervaren rijders. Zodra de coureur er aan toe is, kan het stabi vervangen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9.

Inhoudsopgave. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9. 1 Inhoudsopgave. Onderwerp. Blz. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9. Voorste velg vervangen. 11. Voorste

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voetenplaat. Monteren van de adapterplaat 1:1 6:1. Spatborden Taxifixatieset

INHOUDSOPGAVE. Voetenplaat. Monteren van de adapterplaat 1:1 6:1. Spatborden Taxifixatieset INHOUDSOPGVE Editie 1 2009 11 23 NL 1201-1 Monteren van de adapterplaat 1:1 Voetenplaat 6:1 Diepte verstelling zitunit Stoelverkanteling Verstellen van de duwbeugel Positionering van de wielen Positionering

Nadere informatie

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring

Reparatie. Reparatie. 1.1 Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring . Vervangen van schakelkabels (0,9mm specialerohloff kabel). Vervangen van schakelkabels bij eendelige asring Bij vervanging van versleten of geknapte schakelkabels moeten twee mogelijke asringversies

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal Bij een training dient veiligheid voorop te staan. Om een training veilig uit te kunnen voeren, moet je als trainer niet alleen na te denken

Nadere informatie

REMSYSTEEM REMSY STEEM. Inhoud. Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5

REMSYSTEEM REMSY STEEM. Inhoud. Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5 REMSY STEEM Inhoud Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5 Identificatie van speciale gereedschappen 8 Technische gegevens Januari 1974

Nadere informatie

DM-SL (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700

DM-SL (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700 (Dutch) DM-SL0006-02 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Schakelversteller RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen. Banden, remmen en aandrijving

Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen. Banden, remmen en aandrijving Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen Banden, remmen en aandrijving Naam: Klas: Beroepstaak Banden, remmen en aandrijving van motorfietsen Deeltaken Deeltaak 1 Deeltaak 2 Deeltaak 3 Deeltaak 4 Banden

Nadere informatie

Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar.

Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar. Schijfrem op puch bouwen Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar. Ik zal in deze FAQ zo goed mogelijk proberen uit te

Nadere informatie

FMHmotor www.fietsenmethulpmotor.nl Ombouwset elektrische fiets Installatie handleiding voorwielmotor

FMHmotor www.fietsenmethulpmotor.nl Ombouwset elektrische fiets Installatie handleiding voorwielmotor FMHmotor www.fietsenmethulpmotor.nl Ombouwset elektrische fiets Installatie handleiding voorwielmotor Inhoud 1. Aan de gang 2. Uit- en Inbouwen van het voorwiel 3. Installatie handvatten en remhendels

Nadere informatie

Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel. Optioneel Voordrager Handrem voor. o o

Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel. Optioneel Voordrager Handrem voor. o o Handleiding Altec & Umit Versie 1.0 4-1-2016 Doos inhoud Zadel Zadelpen Voorwiel Pedalen Voorlamp Bel o o Optioneel Voordrager Handrem voor Stap voor stap 1. Uitpakken 2. Spatbord en voorlamp 3. Voorwiel

Nadere informatie

RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen

RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen (Dutch) DM-HB0003-04 Dealerhandleiding RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

Verwijder de deksel van het remvloeistofreservoir onder de buddyseat. Zuig met een injectiespuit zoveel mogelijk remvloeistof uit het reservoir.

Verwijder de deksel van het remvloeistofreservoir onder de buddyseat. Zuig met een injectiespuit zoveel mogelijk remvloeistof uit het reservoir. Revisie voetrempomp Materiaal: Brembo revisieset voetrempomp 98.5029.70 Remvloeistof: 0,25 liter DOT4 Verwijder de zijtassen. Verwijder de zijdeksels. Remvloeistof is een agressief en giftig goedje dat

Nadere informatie

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype)

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) (Dutch) DM-HB0001-05 Dealerhandleiding Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) RACE HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 Trekking HB-T670 FH-T670

Nadere informatie

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de voorremmen. VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL

HANDELING Nr. H : Werkzaamheden aan de voorremmen. VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL HANDELING Nr. H78.451-1: Werkzaamheden aan de voorremmen. 1 VERVANGING VAN EEN REMTROMMEL NB: Met ingang van februari 1967, zijn de remtrommels van een ander materiaal gemaakt. Het is noodzakelijk om twee

Nadere informatie

BFT-15R Wielen, banden en remsysteem

BFT-15R Wielen, banden en remsysteem BFT-15R Wielen, banden en remsysteem Zelfstudie en huiswerk 10-08 Inhoud 2 INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 BANDHERKENNING 5 WIELHERKENNING 7 BAND CONTROLEREN/REPAREREN 8 VERWIJDEREN VAN BUITENBANDEN EN

Nadere informatie

FT-202 Derailleurs 2. Copyright Zelfstudie en huiswerk

FT-202 Derailleurs 2. Copyright Zelfstudie en huiswerk FT-202 Derailleurs 2 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Derailleurs 2", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze

Nadere informatie

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6

Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 Controle van de neerwaartse beweging van de automatische kap bij de WD6 1 Controleer of de gasveren en de watercilinders in de juiste tapgaten in het chassis zijn bevestigd, zie ook laatste pagina. 2 Controleer

Nadere informatie

& U UW GIDS REMSYSTEEM

& U UW GIDS REMSYSTEEM & U UW GIDS REMSYSTEEM HET REMSYSTEEM: CRUCIAAL ELEMENT VOOR UW VEILIGHEID Het moet onmiddellijk en nauwgezet reageren wanneer u daarom vraagt. De belangrijkste elementen zijn de remtrommels, remblokken,

Nadere informatie

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A

Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN ) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN ) A en A Nederlands Montage-instructies: Speed Triple (vanaf VIN 461332) - Speed Triple R - Street Triple - Street Triple R (vanaf VIN 471042) A9638059 en A9638060 Hartelijk dank dat u voor deze originele Triumph-accessoireset

Nadere informatie

FT-103 Versnellingsnaven 1

FT-103 Versnellingsnaven 1 FT-103 Versnellingsnaven 1 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT dag Versnellingsnaven1, die je binnenkort gaat volgen. Tijdens

Nadere informatie

1 of 4 20/01/ :42

1 of 4 20/01/ :42 1 of 4 20/01/2013 20:42 Uitgegeven: 16-nov-2012 Voorwielophanging - Voorwiellager en wielnaaf Auto's gebouwd vanaf 01/1999 Verwijderen en aanbrengen Verwijderen 1. Krik de voorkant van het voertuig op.

Nadere informatie

Revisie Remcilinder. Brembo revisieset Pakkingringen Remreiniger Remvloeistof: 0,5 liter DOT4

Revisie Remcilinder. Brembo revisieset Pakkingringen Remreiniger Remvloeistof: 0,5 liter DOT4 Revisie Remcilinder Materiaal: Brembo revisieset 98.5032.50 Pakkingringen Remreiniger Remvloeistof: 0,5 liter DOT4 Remvloeistof is een agressief en giftig goedje dat de lak en metaal aantast. Het is dus

Nadere informatie

DM-HRB (Dutch) Dealerhandleiding. Roller Brake naaf BR-C6000 BR-C3000 BR-C3010 BR-IM81 BR-IM86 BR-IM31 BR-IM35 BL-C6000 BL-C6010 BL-IM60-A

DM-HRB (Dutch) Dealerhandleiding. Roller Brake naaf BR-C6000 BR-C3000 BR-C3010 BR-IM81 BR-IM86 BR-IM31 BR-IM35 BL-C6000 BL-C6010 BL-IM60-A (Dutch) DM-HRB001-02 Dealerhandleiding Roller Brake naaf BR-C6000 BR-C3000 BR-C3010 BR-IM81 BR-IM86 BR-IM31 BR-IM35 BL-C6000 BL-C6010 BL-IM60-A INHOUD BELANGRIJK BERICHT... 4 VEILIGHEID VOOROP... 5 Montage...

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Fietstechnicus (FT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Fietstechnicus (FT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Fietstechnicus (FT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25231 versie 1v1 1 / 11 2 / 11 Inhoud Inleiding... 4 Basis kerntaak 1: Maakt fietsen afleveringsklaar en monteert

Nadere informatie

NAAFSET (SCHIJFREM) Dealerhandleiding XTR HB-M9110 FH-M9110 FH-M9125

NAAFSET (SCHIJFREM) Dealerhandleiding XTR HB-M9110 FH-M9110 FH-M9125 (Dutch) DM-MAHB001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ Comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE NAAFSET (SCHIJFREM) XTR HB-M9110 FH-M9110 FH-M9125 HB-MT900 FH-MT900 E-THRU-as 12 mm SM-AX75 SM-AX76

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR HANDELING Nr. H78.433-1a: Vervanging van een torsiestaaf voor. 1 VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR ZEER BELANGRIJK: Gezien de nogal grote kracht die met behulp van een hefboom moet worden uitgeoefend

Nadere informatie

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller METREA SL-U5000

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller METREA SL-U5000 (Dutch) DM-UASL001-01 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Schakelversteller METREA SL-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

DM-UAWH (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000

DM-UAWH (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000 (Dutch) DM-UAWH001-01 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST

Nadere informatie

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Frame, wielen en banden

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Frame, wielen en banden Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen Frame, wielen en banden Naam: Klas: Vmbo-project Beroepstaken Gemotoriseerde Tweewielers 2 Beroepstaak Frame, wielen en banden van scooters en bromfietsen

Nadere informatie

DM-WH (Dutch) Dealerhandleiding. Wielset crossfiets WH-RX830 WH-RX31 WH-RX05 WH-RX010 SM-RIMTAPE

DM-WH (Dutch) Dealerhandleiding. Wielset crossfiets WH-RX830 WH-RX31 WH-RX05 WH-RX010 SM-RIMTAPE (Dutch) DM-WH0003-03 Dealerhandleiding Wielset crossfiets WH-RX830 WH-RX31 WH-RX05 WH-RX010 SM-RIMTAPE BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsenmakers.

Nadere informatie

Naafset (Schijfrem) Dealerhandleiding. E-THRU Axle 12 mm SM-AX56 SM-AX56-B SM-AX58 SM-AX58-B

Naafset (Schijfrem) Dealerhandleiding. E-THRU Axle 12 mm SM-AX56 SM-AX56-B SM-AX58 SM-AX58-B (Dutch) DM-MBHB001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE SLX HB-M7000 HB-M7010 HB-M7010-B FH-M7000 FH-M7010 FH-M7010-B Naafset (Schijfrem) E-THRU Axle 12 mm

Nadere informatie

Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands

Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands Tel: 0031-(0)299-410000, Fax:: 0031-(0)299-410009 E-mail: info@kubbinga.nl www.volare-kinderfietsen.nl 1. Algemeen Deze montagehandleiding bevat

Nadere informatie

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype)

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) (Dutch) DM-MEHB001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) HB-TX500 FH-TX500 FH-TY500 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Checklist racefiets/mountainbike

Checklist racefiets/mountainbike Checklist racefiets/mountainbike Klimmen tegen MS Beste deelnemers van Klimmen tegen MS Cyclon Bike Care Team zal weer aanwezig zijn bij de aankomende editie van klimmen tegen MS. Net zoals de afgelopen

Nadere informatie

Ch. H. Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands

Ch. H. Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands Ch. H. Kubbinga B.V. Parallelweg 25, 1131 DM Volendam Netherlands Tel: 0031-(0)299-410000, Fax:: 0031-(0)299-410009 E-mail: international@kubbinga.nl www.e-and-l-cycles.com/yipeeh.com/volare-bicycles.com

Nadere informatie

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje BBRAAVVOK Ezelsbruggetje Om de onderhouds- en controlepunten voor de motor makkelijk te onthouden, is het volgende ezelsbruggetje bedacht: BBRAAVVOK. Dit staat, zoals in het menu te lezen is, voor: Banden,

Nadere informatie

Saab 9-3, Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE.

Saab 9-3, Saab 9-5. 900 Montagerichtlijn MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE. SCdefault 900 Montagerichtlijn SITdefault Fietshouder, trekhaak MONTERINGSANVISNING INSTALLATION INSTRUCTIONS MONTAGEANLEITUNG INSTRUCTIONS DE MONTAGE Accessories Part No. Group Date Instruction Part No.

Nadere informatie

Moderne hydraulische. Schijfrem systemen. Chris Mayer & Mikis van Es

Moderne hydraulische. Schijfrem systemen. Chris Mayer & Mikis van Es Moderne hydraulische Schijfrem systemen Chris Mayer & Mikis van Es Voorwoord Deze tekst gaat over één van de belangrijkste onderdelen van een motorfiets. Namelijk het remsysteem. Een motorfiets haalt enorme

Nadere informatie

Montagehandleiding. Fiets MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN. Bedankt! Fietsfamilie.nl

Montagehandleiding. Fiets MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN. Bedankt! Fietsfamilie.nl MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN Bedankt! 1 Algemeen 4 Handremmen afstemmen 7 Zadel en stuurpen 5 Voorspatbord monteren 8/9 De pedalen monteren 6 2 Geachte klant, Gefeliciteerd, met de aankoop van je nieuwe

Nadere informatie

6.3. Werkstuk door een scholier 1964 woorden 10 januari keer beoordeeld

6.3. Werkstuk door een scholier 1964 woorden 10 januari keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1964 woorden 10 januari 2005 6.3 173 keer beoordeeld Vak Techniek De fiets Voorwoord Ik hou mijn onderzoek over de fiets Het lijkt me wel leuk om dit onderzoek te doen, maar

Nadere informatie

FIE MON T SEN TAGEH ANDLEIDIN

FIE MON T SEN TAGEH ANDLEIDIN MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN INHOUDSOPGAVE Voorbereiding 4 Voorwiel en spatbord monteren 4 Voordrager monteren 5 Voorlamp monteren 5 Achterlicht 5 Het stuur monteren 5 Het zadel monteren 6 De trappers monteren

Nadere informatie

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen.

Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. D. Rijwielgedeelte zijspan voor de eerste maal aan de motorfiets koppelen. Plaats de motorfiets op een vlakke ondergrond en zet de motorfiets op de zijstandaard. Schakel de eerste versnelling in (om te

Nadere informatie

Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, of GreensPro 1200 greensrol

Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, of GreensPro 1200 greensrol Form No. 338-643 Rev A Aanpassingset met onderdelen voor aandrijving Model 44905, 44906 of 44907 GreensPro 00 greensrol Modelnr.: 7-5899 Modelnr.: 7-5907 Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË

Nadere informatie

Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten

Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten Hoeveel motoren er rondrijden met vervuilde remvloeistof is niet te becijferen. En dat is jammer, want daardoor wordt de veiligheid niet alleen gevoelig

Nadere informatie

Remmen. Werking en onderhoud. Jaap Blijleven. Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort

Remmen. Werking en onderhoud. Jaap Blijleven. Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort Remmen Werking en onderhoud Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com 1. Inleiding Remmen zijn er voor om de snelheid van de auto te vertragen. Voor onze auto s geldt een

Nadere informatie

1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1). 3. Verdraai de remstelnokken om te voorkomen

1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1). 3. Verdraai de remstelnokken om te voorkomen HANDELING Nr H78.420-3: Revisie van een achterste wieldraagarm 1 REVISIE VAN EEN ACHTERSTE WIELDRAAGARM DEMONTAGE 1. Klem het geheel in een bankschroef. 2. Verwijder de borgplaat (2) van de naafdop (1).

Nadere informatie

Handleiding MultiMotion Double

Handleiding MultiMotion Double Handleiding MultiMotion Double Versie 1.1 Juli 2018 1 Voor gebruik Verwijder zorgvuldig alle verpakkingen. Vermijd het gebruik van messen of andere scherpe instrumenten, omdat dit het product kan beschadigen.

Nadere informatie

Fietsworkshop Opkikker 2016

Fietsworkshop Opkikker 2016 Fietsworkshop Opkikker 2016 1. Fietsonderdelen 2. Verplichte onderdelen fiets De racefiets - twee goed functionerende remmen: één op het voorwiel en één op het achterwiel De kinderfiets - één goed functionerende

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN

MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN Inhoudsopgave Voorbereiding 4 Voorwiel en spatbord monteren 4 Voordrager monteren 5 Voorlamp monteren 5 Achterlicht 5 Het stuur monteren 5 Het zadel monteren 6 De trappers monteren

Nadere informatie

Remblokken & schijven voorkant vervangen

Remblokken & schijven voorkant vervangen Remblokken & schijven voorkant vervangen Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Martinvh & Ronlittle op het Z3 Forum hebben geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Doe-het-zelf

Nadere informatie

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl

Montagehandleiding V100 Energy Ball. V100 Energy Ball. Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 03-01-2008. 2008 Home Energy www.homeenergy.nl V100 Energy Ball Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 2008 Home Energy www.homeenergy.nl Pagina 1 van 9 Doc: HE 10 60 005 NL V 1.0 0-01-2008 Inhoudsopgave: Inleiding Pagina Inventarislijst Pagina 4 Stap

Nadere informatie

Montagehandleiding zijspanrem

Montagehandleiding zijspanrem Montagehandleiding zijspanrem Een woord vooraf. 1. Bent u niet bekend met het werken aan remmen, en heeft u nog nooit remvloeistof vervangen en remmen ontlucht e.d. begin dan niet aan deze klus, maar laat

Nadere informatie

Demonteren achterbrug

Demonteren achterbrug 6 mm imbus sleutel 10 hamer draad 1. Het handigste begin je met het delen van de ketting. Om wat meer ruimte te krijgen haal je de ketting van de spanner voorin. 1 2 2. Nu kun je bij de achteras de ketting

Nadere informatie

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden

Theoretische toets - WerkPortfolio Mijn Fiets Antwoorden Je naam Je klas De datum Vraag 1: Waarom moet je regelmatig banden oppompen? In vraag 1 is één antwoord goed. Een fiets met harde banden fietst lichter. Je hoeft, als je regelmatig de banden oppompt, niet

Nadere informatie

Team Popal Fietsen Nederland

Team Popal Fietsen Nederland Van harte gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! Welkom bij de Popal-familie. We hebben voor jouw nieuwe fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt met en van

Nadere informatie

Remklauwrem met dubbel scharnierpunt

Remklauwrem met dubbel scharnierpunt (Dutch) DM-BR0003-06 Dealerhandleiding Remklauwrem met dubbel scharnierpunt BR-9000 BR-9010 BR-6800 BR-6810 BR-5800 BR-5810 BR-5710 BC-9000 BC-R680 SM-CB90 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID

Nadere informatie

Handleiding MultiMotion Light

Handleiding MultiMotion Light Handleiding MultiMotion Light Versie 1.1 oktober 2018 1 Voor gebruik Verwijder zorgvuldig alle verpakkingen. Vermijd het gebruik van messen of andere scherpe instrumenten, omdat dit het product kan beschadigen.

Nadere informatie

5. Versnellingen. 5.1 Voorderailleur. Klemtype (standaard)

5. Versnellingen. 5.1 Voorderailleur. Klemtype (standaard) 5. Versnellingen 5.1 Voorderailleur Klemtype (standaard) De voorderailleur moet eerst goed worden uitgelijnd. De voorderailleur kan worden aangepast qua hoogte en qua hoek ten opzichte van het kettingblad

Nadere informatie

Belangrijk, voor gebruik lezen! Handleiding. Volaris rollators

Belangrijk, voor gebruik lezen! Handleiding. Volaris rollators Belangrijk, voor gebruik lezen! NL Handleiding Volaris rollators Gefeliciteerd met uw nieuwe rollator Volaris zal uw dagelijkse leven op diverse manieren vereenvoudigen Maak uzelf vertrouwd met uw rollator

Nadere informatie