Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar."

Transcriptie

1 Schijfrem op puch bouwen Omdat er steeds meer mensen komen met schijfremmen op hun Puch, en er duidelijk vraag is naar een FAQ, maak ik deze dus maar. Ik zal in deze FAQ zo goed mogelijk proberen uit te leggen hoe je dus schijfremmen maakt op je Puch. Ik ga het hier over voor en achter hebben. Als laatste zal ik ook nog de voor- en nadelen geven van bepaalde schijven en klauwen en de functies van bepaalde principes. Ik zal proberen zoveel mogelijk ook duidelijk te maken met afbeeldingen. Maar helaas heb ik niet van alles afbeeldingen/foto's gemaakt, dan probeer ik het wel in woorden duidelijk te maken. De werking van schijfremmen Het principe van de werking van een schrijfrem is dat op het moment je in de remhandle knijpt, de druk in het reservoir en dus ook in de kabel oploopt. Daar oefen je druk uit op een zuiger in de remcilinder in de remklauw. Die drukt op zijn buurt de remtegen de schijf, waardoor wrijving ontstaat, en daarmee de schijf en wat daaraan verbonden is, afgeremd wordt. De energie die verbruikt wordt, wordt in warmte omgezet. Een remschijf van een auto of motorfiets kan bij een krachtige (en langdurige) rembeweging dan ook roodgloeiend worden. De remblokken zijn gemaakt van materiaal dat op de remschijf een grote wrijvingskracht heeft, om de effectiviteit zo groot mogelijk te maken. De schijfrem wordt op veel voertuigen toegepast, van lichte fietsen tot zware treinen. Voordeel van de schijfrem is dat de remkracht evenredig met de drukkracht van de blokken en dat de dosering dus erg makkelijk is. Nadeel is dat de drukkrachten vrij groot moeten zijn om enige vertraging van betekenis te hebben. De bediening van de schijfrem vanaf het bedieningshandel of het rempedaal kan pneumatisch, hydraulisch, mechanisch (met kabels) of elektrisch/elektromagnetisch zijn. Hier is een goede afbeelding om te zien hoe het schijfremsysteem werkt: Zoals je kunt zien op de afbeelding bestaat het schijfremmen systeem vooral uit de schijf met daaromheen de klauw, en in het bijzonder de zuiger als deel dat dus zorgt voor de remmende functie.

2 Deze hydraulisch gestuurde klauw, dus samen met de remleiding en de hendel, berust op het principe van de Wet van Pascal. Deze houdt in: Druk, uitgeoefend op een deel van een vloeistof, plant zich in alle richtingen met dezelfde grootte voort.â Deze wet geldt in de praktijk echter ook als de vloeistof met een constante eenparige snelheid door een leiding stroomt. Hier een afbeelding om dit principe duidelijk te maken: Citaat: De druk die onder de kleine zuiger ontstaat als de man er op staat plant zich voort tot onder de grote zuiger. Door het grote oppervlak van deze zuiger is de totale kracht op de zuiger in staat de auto op te tillen. Ditzelfde geldt in het schijfremmen systeem. De hendel heeft hier het kleine oppervlak en de zuiger in de klauw het grote oppervlak. Dus er wordt een grotere kracht uitgeoefend op de zuiger doordat de druk (volgens de Wet van Pascal) gelijk blijft en het oppervlak groter is. Wat af te leiden is uit de Wet van Pascal want : p= F / A Wat hier dus wordt : F = p* A Als P (druk) constant blijft en A (oppervlak) groter wordt, is de kracht groter. F (kracht) is in Newton.

3 De naaf Om dus de schijf op je velg te kunnen monteren zul je een nieuwe naaf moeten maken. De tekeningen kun je vinden op (deze heb ik zelf ook gebruikt). Deze zijn opzich goed bruikbaar. Je zult alleen wat van je ouwe naaf af moeten draaien (dus de rand waar vroeger het trommelrem gedeelte op zat) voor een perfecte aansluiting op je velg. Hier zijn de links naar de tekeningen: Deze naaf is voor de bevestiging van voor + achter van de schijf te gebruiken! Het afdraaien waar ik het net over had gaat over je voorvelg. Achter is een andere aanpak nodig (vooral bij aanloopblok) omdat daar je aantrapketting aan 1 kant zit met een tandwiel en een soort uitstulping die je helemaal weg moet halen. Dit leg ik uit in een ander gedeelte verderop. Eerst leg ik de aanpak voor het voorwiel uit. Het voorwiel Ik zal in dit gedeelte vooral de klauwophanging uitleggen aan je voorvork. Indien je geen gebruik maakt van een voorvork met reeds een bevestiging erop en bijbehorende schijf + klauw: De keuze van schijf en klauw leg ik verderop uit. Er zijn eigenlijk 2 manieren om je klauw aan te bevestigen aan je voorvork. De eerste manier is die gebruikt. Deze heeft op zijn voorvork(ebr kort) een klein plaatje gelast.

4 Helaas is deze niet zomaar te kopieren voor iedere klauw in combinatie met een schijf, omdat iedere schijf en klauw weer net anders is dan een ander (iedere klauw heeft een andere ophanging)! Dus het blijft toch een zaak om zelf op te meten waarr en hoe je de klauw ophangt! De andere manier is om een verstelbare klauw ophanging te maken. Het komt op dezelfde manier uit als hiervoor beschreven (#1) Helaas heb ik op dit moment geen voorbeeld om hier te tonen. Maar het is eigenlijk heel simpel, je hebt een halve pijp die je heel strak om je voorvorkpoot heen klemt met daaraan hetzelfde principe als bij #1. Dit heeft als voordeel dat het demontabel en verstelbaar is. In tegenstelling tot #1 waar je nooit meer de normale voorvork krijgt omdat je er aan hebt gelast. Een originele voorvork lijkt me niet te gebruiken omdat deze ten eerste te smal is, dus te weinig ruimte tussen je 2 voorvorkpoten, en ten tweede is deze denk ik veel te zwak. Deze zal de krachten die erop komen te staan niet aankunnen. Dit zijn dus ook de 2 factoren waar je op moet letten bij (het kopen van) een voorvork. 1. Dat deze breed genoeg is. Ik denk minimale breedte van een EBR. 2. Dat deze stevig genoeg is om de krachten aan te kunnen. Ik denk zelf dat een ook EBR nogal zwak is. Maar ikzelf had deze al gekocht voordat ik schijfremmen had. Dus daarom moet ik deze maar op de proef nemen. Het achterwiel Oke nu heb je dus voor schijfremmen, dit is heel leuk en aardig maar als je een wat grotere uitdaging wilt hebben. Zoals al eerder vermeld kun je gewoon dezelfde naaf nemen als die je voor gebruikt. Alleen het probleem is dat je niet op de plek waar je trommelrem zit je nieuwe naaf kan zetten en dus je

5 schijf enzovoorts. Omdat aan deze kant ook je aandrijfketting loopt. Ik zal nu uitleggen hoe ik het heb gedaan bij een aanloopnaaf. Want daar heb je het probleem van de aantrapketting. Wat dus het verschil is met een 'kickwiel'. Je zult het hele gedeelte weg moeten halen wat bij de aantrapketting hoort. Hier even een exploded view om te laten zien hoe het er eerst uit ziet voordat je dingen weg gaat draaien: En hier een afbeelding om te laten zien wat er dan allemaal weg moet. Een uitleg erbij op de afbeelding! Let op dit is belangrijk! Als je dit hebt gedaan is de oude naaf zo geprepareerd dat de nieuwe naaf erop kan worden gezet. En dat deze ook perfect aansluit op de velg. Ook moet je nog aan de kant van je trommelrem een dekseltje pas maken om het gat te dichten dat is ontstaan doordat je de trommelrem hebt verwijderd. Oke, nu zijn beide wielen dus klaar om schijven op te maken. En voor heb je nu ook een ophanging voor de klauw. Het lijkt mij nu gepast om eerst uit te leggen welke schijven voorkeuren hebben boven andere schijven en ook welke klauwen voorkeuren hebben. Daarna zal ik uitleggen hoe je de klauw monteert op je nieuwe naaf en vervolgens hoe je achter de klauwophangen maakt. Schijven Je hebt 2 soorten schijven. Je hebt die zoals scooters hebben. Gewoon een platte schijf. En je hebt schijven zoals die van een Honda MB. Deze hebben al een soort soepbord effect zoals het mij ooit is uitgelegd. Dat wil zeggen dat er al een verhoging is van de schijf. Hier goed te zien:

6 Deze schijf heeft als voordeel dat je niet meer hoeft te gaan kloten met opvulbusjes tussen je naaf en schijf! Daarom adviseer ik iedereen Honda MB/NSR etc. schijven te gebruiken. Dus schijven die dat soepbord effect al hebben. Dit scheelt je echt veel werk! Het maakt verder niet echt veel uit wat voor een schijf je neemt. Let alleen goed op de dikte van de schijf en of deze niet zoveel is gesleten. Voor- en nadelen van bepaalde schijven ten opzichte van elkaar. En voor- en nadelen van schijfremmen tegenover trommelremmen leg ik nu ook uit. Schijven vs. andere schijven: Je hebt schijven die geventileerd zijn, schijven die geperforeerd zijn en schijven die geen van beiden hebben (bijv. MB schijf). Het probleem tijdens het remmen is dat er door de wrijving veel warmte vrijkomt. Er kan dan fading plaats gaan vinden. Er zijn 2 soorten fading: 1. Oververhitting van de remschijven waardoor er gassen tussen de schijven en de remblokken komen. Dit kun je voorkomen door de schijven beter te koelen of schijven met groeven te kopen. 2. De remvloeistof begint te koken waardoor er luchtbellen in het remsysteem komen en je dus geen remkracht meer kunt geven. Om dit te voorkomen/ te verhelpen kun je dus geventileerde of geperforeerde schijven nemen. Geventileerde remschijven hebben als voordeel: 1. Hardere vertraging 2. Betere warmteafvoer 3. Minder slijtage Nadeel is dat ze dikker zijn waardoor de standaard klauwen soms niet meer passen

7 Geperforeerde remschijven hebben als voordeel: 1. Keiharde vertraging 2. Goede warmteafvoer 3. Goede waterafvoer 4. Ze zijn niet dikker dan standaard. Hier zie je de 3 verschillende soorten schijven duidelijk naast elkaar en dus goed de verschillen: Daarom is het dus beter,vooral als je voertuig (in dit geval brommer) hogere snelheden bereikt en veel moet remmen, geventileerde of geperforeerde schijven te nemen. Schijfrem vs. Trommelrem Voordeel schijfrem tegenover trommelrem : 1. Een schijfrem levert een grotere remkracht, ook bij nat weer. 2. Een schijfrem aan de as is minder gevoelig voor vuil. 3. Met een schijfrem kan men beter doseren met remmen 4. Als er een grote slag in het wiel zit, kan men met een schijfrem gewoon doorrijden. Bij een trommelrem zal het wiel niet meer vrij kunnen draaien. Nadeel schijfrem tegenover trommelrem: 1. Het is zwaarder dan een trommelrem, hoewel een zware set trommelremmenset zwaarder is dan lichte schijfremmen. 2. Er is een speciale naaf en vork nodig waardoor wielen niet eenvoudig met andere brommerwielen uitgewisseld kunnen worden. 3. Een schijfrem is kwetsbaar, bij een val kan de schijf gemakkelijk krom worden, waardoor verder rijden vaak onmogelijk is. Klauwen Er zijn een aantal verschillende soorten klauwen. Je hebt ten eerste enkel zuigergestuurde klauwen. Zoals die van een Honda MB. Deze heb ik zelf achter en deze zijn heel fijn qua montage en ruimte. Want je hebt nu eenmaal niet zoveel ruimte tussen je velg en je vering. Verder heb je nog de dubbel zuigergestuurde klauwen, deze komen veel meer voor (NSR). En zijn dus ook vele malen beter te verkrijgen. Je hebt ook nog 3-,4-, zuigergestuurde klauwen. Maar deze worden eigenlijk alleen op (cross)motoren gebruikt. En lijkt mij niet echt slim om op een Puch te maken. Want deze hebben nogal een extreme remkracht. Nog een tip: Als je remmen vast zijn geslipt of iets dergelijks, er is ook remmenreiniger van Motip. Is te koop voor ongeveer 4,50 tot 12,50 euro. Het bevestigen van de schijf op de nieuwe naaf Remschijven van brommers en scooters hebben allemaal een binnendiameter van 58mm. Zoals je

8 hoogstwaarschijnlijk al hebt gemerkt is de buitenmaat maat van die cilindrische uitstulping op je nieuwe naaf ook 58 mm! De schijf past dus precies om de naaf. Alle schijven hebben 3 bevestigingspunten. Helaas zijn dus, zoals eerder verteld, scooterschijven plat. Daarom moet je ervoor zorgen dat de schijf een stuk van de naaf af komt te staan. Zo dat de afstand tussen de naaf en schijf en schijf en vering/voorvork goed is. Dit doe je door middel van opvulbusjes tussen de 3 bevestigingspunten van de schijf en de naaf. Er is niet echt een goede/bepaalde afstand te geven van hoever de schijf van het platte deel van de naaf af moeten staan. Maar de afstand die een MB schijf standaard heeft door zijn soepbord effect is een goede leidraad: 23 mm. (Dit is gemeten van de bovenkant van de schijf tot de naaf.) De schijf moet je vastzetten met M10. Je zult dus 3 tapgaten moet maken in je naaf! Ikzelf heb 5x M6 gebruikt om de schijf vast te zetten en 5x M8 rondom de schijf in de gleuven. Klauwophanging achter Voor de klauwophanging achter zijn er denk ik weer 2 manieren om je klauw op te hangen. De eerste is om weer een (verstelbaar)plaatje te maken op je achterveren. Maar ik moet dit eigenlijk afraden. Want het probleem is namelijk dat je achterwiel verstelbaar is, doormiddel van de kettingspanners. En dus de schijf ook mee beweegt, en dat zou de klauw ook moeten doen! Maar dat doet deze niet want deze zit vast aan je vering! Daarom heb ik nu iets gemaakt wat verstelbaar is en eigenlijk stukken beter. Het is een plaat die om je as heen zit, en ook nog eens verstelbaar is. Ik heb dit op een originele achterbrug gedaan. Maar met wat aanpassing aan een andere achterbrug moet dit ook wel lukken. Hier dan maar eerst een tekening van de plaat, de klauwophanging.

9 Helaas is deze speciaal voor de ophanging van een MB klauw. En dus heeft het wat aanpassingen nodig voor andere klauwen! Deze zit om de as heen en schuift daarom mee als je het wiel naar voren of naar achteren doet door middel van de kettingspanners. Aan de rechterkant van de plaat op (de tekening) zie je een gleuf in de plaat zitten. Deze gleuf zit ter hoogte van een gleuf die in een standaard achterbrug zit.

10 Maar het probleem is nu dat als je remt de plaat en dus de klauw keihard rond gaat draaien en je alles in de prak rijdt. Daarom doe je via de achterbrug (die gleuf die daar inzit) een M8 of M10 bout, en die steek je dus ook door die plaat heen. En deze zet je aan de achterkant vast. Dat is ook de reden van die gleuf in de plaat! Hij is daardoor verstelbaar en zet de plaat vast! De achterbrug en die bout moeten het gewoon houden. Maar voor de zekerheid moet je een borgmoer aan de achterkant van die M8 of M10 bout doen. En ook een veerringetje, zodat je ook verzekert dat niet alles los trilt. Dit is volgens mij de beste oplossing. Heeft nog wel wat fine-tuning nodig, maar het werkt. Ik heb hier mee gereden en ook aantal keren vol geremd. En alles blijft goed zitten en niks breekt er. Het enige zwakke puntje kan die M8 of M10 bout zijn. Maar daar kun je zelf ook een sterkere bevestiging voor maken. Resultaat: Achter:

11 Voor: Hier is de klauw niet bevestigd! Veel succes met het bouwen van je schijfrem! Dreamer.

REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER

REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER REMSCHIJVEN VERVANGEN VOORZIJDE ALFA ROMEO 145/146 BOXER Oke, we gaan de remschijven voor vervangen van een 145 boxer met een MASSIEVE SCHIJF. Van standaard schijfjes naar Brakemax schijven + blokken.

Nadere informatie

Remvloeistof vervangen

Remvloeistof vervangen Remvloeistof vervangen Interval: Remvloeistof: twee jaarlijks 0,5 liter DOT4 Hoe werkt het? De V50 Nato is voorzien van drie schijfremmen: twee die het voorwiel afremmen en één die het achterwiel afremt.

Nadere informatie

Remmen. Werking en onderhoud. Jaap Blijleven. Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort

Remmen. Werking en onderhoud. Jaap Blijleven. Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort Remmen Werking en onderhoud Jaap Blijleven Volvo Classic Academy 2013 Amersfoort www.volvo-classic.com 1. Inleiding Remmen zijn er voor om de snelheid van de auto te vertragen. Voor onze auto s geldt een

Nadere informatie

Remmen van personenauto s

Remmen van personenauto s Remmen van personenauto s Gebruikte remsystemen: Trommelremmen Schijfremmen Bediening: Mechanisch Hydraulisch 1 Trommelremmen Systemen: Simplex = Dubbelwerkende remcilinder. 1 bekrachtigde en 1 onbekrachtigde

Nadere informatie

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten

Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten Remmen: blokken, schijven, klauwen, slangen, remolie verversen en ontluchten 31/01/2013 : Copyright BMW 7-Series Club Nederland Deze procedure geldt voor de 740 en de 750, de 735 heeft andere remklauwen.

Nadere informatie

& U UW GIDS REMSYSTEEM

& U UW GIDS REMSYSTEEM & U UW GIDS REMSYSTEEM HET REMSYSTEEM: CRUCIAAL ELEMENT VOOR UW VEILIGHEID Het moet onmiddellijk en nauwgezet reageren wanneer u daarom vraagt. De belangrijkste elementen zijn de remtrommels, remblokken,

Nadere informatie

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem

Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken. Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Pilot vmbo TWT BAT Beroepstaken Tweewielers; Onderhoud Remsysteem Naam: Klas: 2 Beroepstaak Onderhoud Remsysteem De mountainbike van Peter remt niet goed meer. Zijn mountainbike heeft hydraulische schijfremmen.

Nadere informatie

Honda voorvork in Puch bouwen.

Honda voorvork in Puch bouwen. Honda voorvork in Puch bouwen. Wat vaak een probleem is bij het verstevigen van een Puch is de voorvork. Een alternatief is de EBR voorvork, echter is deze vaak nog niet sterk genoeg. Denk bijvoorbeeld

Nadere informatie

REMMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen

REMMEN. Informatie voor de bestuurder. Haal het beste uit uw wagen REMMEN i Informatie voor de bestuurder Haal het beste uit uw wagen STOPPEN VANAF HET BEGIN Hoe werken moderne hydraulische systemen In de begindagen bestonden voertuigremmen uit een mechanisch geheel,

Nadere informatie

Remblokken & schijven voorkant vervangen

Remblokken & schijven voorkant vervangen Remblokken & schijven voorkant vervangen Deze HOWTO is gebaseerd op de informatie die Martinvh & Ronlittle op het Z3 Forum hebben geplaatst. Het BMW Z3 Forum Nederland > Z3 Techniek lounge > Doe-het-zelf

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: vervangen op PEUGEOT 206 Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Vervang de remschijven op de PEUGEOT 206 volledig op elke as. Onafhankelijk van de staat van de componenten. Dit zorgt ervoor

Nadere informatie

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi

Schuif vervolgens het afstelgereedschap van achter vandaan onder een van de schijven tot het hart van de schijf (ashoogte dus). Bij de achterstabi Stap 1: stabi Bij een nieuwe contrast wordt standaard stabi geleverd. Dit is de dunnere uitvoering die wat meer geschikt is voor minder ervaren rijders. Zodra de coureur er aan toe is, kan het stabi vervangen

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike Montagehandleiding Categorie Mountainbike Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

Moderne hydraulische. Schijfrem systemen. Chris Mayer & Mikis van Es

Moderne hydraulische. Schijfrem systemen. Chris Mayer & Mikis van Es Moderne hydraulische Schijfrem systemen Chris Mayer & Mikis van Es Voorwoord Deze tekst gaat over één van de belangrijkste onderdelen van een motorfiets. Namelijk het remsysteem. Een motorfiets haalt enorme

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Mechanische Schijfremmen

Mechanische Schijfremmen (Dutch) DM-BR0007-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Mechanische Schijfremmen BR-TX805 BR-M375 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4

Nadere informatie

We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten, verlaagd door jamex veren en voorzien van enkele schijven

We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten, verlaagd door jamex veren en voorzien van enkele schijven Gereedschap: Pers Doppenset Ratel Schroevendraaier Gebogen bektang Aluminium ringen Oude lagers (gewenst) Bankschroef Pollietrekker Beitel en Hamer Etc. Etc We beginnen het avontuur met 3 gaats dieselpoten,

Nadere informatie

Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen. Banden, remmen en aandrijving

Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen. Banden, remmen en aandrijving Gemotoriseerde Tweewielers Motorfietsen Banden, remmen en aandrijving Naam: Klas: Beroepstaak Banden, remmen en aandrijving van motorfietsen Deeltaken Deeltaak 1 Deeltaak 2 Deeltaak 3 Deeltaak 4 Banden

Nadere informatie

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren:

- Verlichting. Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: - Verlichting Uiteraard is het van groot belang dat je tijdig wordt gezien. De volgende lampen moet je op hun juiste werking controleren: Dimlicht en ongedimd licht. Seinlicht. Achterlicht. Remlicht, van

Nadere informatie

1 of 4 20/01/ :42

1 of 4 20/01/ :42 1 of 4 20/01/2013 20:42 Uitgegeven: 16-nov-2012 Voorwielophanging - Voorwiellager en wielnaaf Auto's gebouwd vanaf 01/1999 Verwijderen en aanbrengen Verwijderen 1. Krik de voorkant van het voertuig op.

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: Hoe de voorste remblokken van schijfremmen vervangen op Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Voer de vervanging van remblokken volledig uit voor elke as. Hierdoor verkrijgt u effectieve remkracht.

Nadere informatie

6. Remmen. 6.1 Schijfremmen. Algemene instructies bij schijfremmen

6. Remmen. 6.1 Schijfremmen. Algemene instructies bij schijfremmen 6. Remmen 6.1 Schijfremmen Algemene instructies bij schijfremmen Bij schijfremmen moeten in het algemeen enkele punten in acht worden genomen, of ze nu hydraulisch of mechanisch zijn en van welke fabrikant

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen

Montagehandleiding. Categorie Omafietsen Montagehandleiding Categorie Omafietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 - Zadel

Nadere informatie

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder.

1) Demonteer het wiel. 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. Uitbouwen 1. Uitbouwen 1) Demonteer het wiel 2) Verwijder de remblokken en druk de remzuiger met het juiste gereedschap terug in de cilinder. 3) Maak de remtang los van zijn steun, waarbij de remleiding

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Transportfietsen

Montagehandleiding. Categorie Transportfietsen Montagehandleiding Categorie Transportfietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... -

Nadere informatie

Inhoud 1 inhoud van het pakket 2 Voorwiel of Achterwiel 3 Accu plaatsen. 4 Remmen uitwisselen. 5 Aansluiten. Wat heb je nodig -2-

Inhoud 1 inhoud van het pakket 2 Voorwiel of Achterwiel 3 Accu plaatsen. 4 Remmen uitwisselen. 5 Aansluiten. Wat heb je nodig -2- Inhoud 1 inhoud van het pakket 1.1 SmartPiekit: 1.2 MagicPiekit; 1.3 MagicPie-3kit; 1.4 Prokit-902; 1.5 Prokit-903; 1.6 Prokit-301; 2 Voorwiel of Achterwiel 2.1 Achterwiel 2.2 Voorwiel 3 Accu plaatsen.

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen Montagehandleiding Categorie Stadsfietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Caliper rem met dubbel scharnierpunt

Caliper rem met dubbel scharnierpunt (Dutch) DM-BL0001-03 Dealerhandleiding Caliper rem met dubbel scharnierpunt BR-4700 BR-4600 BR-3500 BR-2400 BL-R780 BL-4700 BL-4600 BL-3500 BL-2400 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Motorcross Inleiding Ik doe mijn werkstuk over motorcross omdat ik zelf ook aan motorcross doe want ik vind het echt leuk om te doen! Hoofdstukken 1. Motorcross 2. Bescherming 3. Wedstrijden 4. Wat is

Nadere informatie

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

Mechanische Schijfremmen

Mechanische Schijfremmen (Dutch) DM-BR0009-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Mechanische Schijfremmen BR-CX77 BR-CX75 BR-R517 BR-R515 BR-R317 BR-R315 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen.

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Voor al diegenen die niet bekend zijn met fietsen in de alpen. Ik heb gemerkt dat er behoefte is aan tips m.b.t. materiaal en kleding.

Nadere informatie

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit:

Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: Hoe een achterste wielnaaf van een Peugeot 407 vervangen Voer de vervanging in de volgende volgorde uit: 1 Vervang alle zelfborgende moeren en bouten tijdens de installatie. 2 Trek de handremhendel strak

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal Bij een training dient veiligheid voorop te staan. Om een training veilig uit te kunnen voeren, moet je als trainer niet alleen na te denken

Nadere informatie

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel!

We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan een auto bouwen waar ook wedstrijden mee gehouden worden! Wil jij weten hoe? Kijk maar snel! We gaan de auto maken met een muizenval als aandrijving! Zo ziet die van mij eruit: Als we zelf zo n

Nadere informatie

Het nieuwe trimsysteem in de Laser!

Het nieuwe trimsysteem in de Laser! Het nieuwe trimsysteem in de Laser! Al een tijdje zijn er binnen de internationale Laserklasse plannen om de Laser aan te passen aan het moderne zeilen, en daarbij het zeilen in de Laser toegankelijker

Nadere informatie

Handleiding montage fiets

Handleiding montage fiets Handleiding montage fiets Voorwiel monteren Het voorwiel zit los van de fiets in de doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande

Nadere informatie

NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING. Snelheid. De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd.

NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING. Snelheid. De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd. NASK1 - SAMENVATTING KRACHTEN en BEWEGING Snelheid De snelheid kun je uitrekenen door de afstand te delen door de tijd. Stel dat je een uur lang 40 km/h rijdt. Je gemiddelde snelheid in dat uur is dan

Nadere informatie

Hoe de remblokken vervangen op een 1994

Hoe de remblokken vervangen op een 1994 Hoe de remblokken vervangen op een 1994 Honda VFR 750 Deze gids zal u door het proces van vervanging van de remblokken op een 1994 Honda VFR 750 Interceptor. Geschreven door: Zach Ell ifixit CC BY-NC-SA

Nadere informatie

Remmen Vragen en antwoorden

Remmen Vragen en antwoorden Remmen Vragen en antwoorden Autotechniek niveau 2-3 MK Publishing Fokkerstraat 39, 3905 KV Veenendaal Telefoon (0318) 52 42 92 e-mail info@mkpublishing.nl www.mkpublishing.nl Delta Press is een merknaam

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Highlander fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan

Nadere informatie

Vervangen van de (linker) aandrijfas.

Vervangen van de (linker) aandrijfas. Vervangen van de (linker) aandrijfas. De symptomen van een niet optimaal werkende aandrijfas zijn vooral een kloppend of tikkend geluid bij het sturen door een bocht. Bij mij was het een hees geluid van

Nadere informatie

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Frame, wielen en banden

Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen. Frame, wielen en banden Gemotoriseerde Tweewielers Scooters en Bromfietsen Frame, wielen en banden Naam: Klas: Vmbo-project Beroepstaken Gemotoriseerde Tweewielers 2 Beroepstaak Frame, wielen en banden van scooters en bromfietsen

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten

Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten Remmen ontluchten Remvloeistof verversen en ontluchten Hoeveel motoren er rondrijden met vervuilde remvloeistof is niet te becijferen. En dat is jammer, want daardoor wordt de veiligheid niet alleen gevoelig

Nadere informatie

Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem).

Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem). Vervangen remschijven en -blokken voorzijde Musso & Korando (PBR-systeem). Dit document is bedoeld om aanvullende (foto)informatie te geven bij het vervangen van de remschijven en remblokken aan de voorzijde

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan contact

Nadere informatie

Montage transportfiets

Montage transportfiets Montage transportfiets Hartelijk dank voor uw aankoop en het vertrouwen in Ado Bike. Na het monteren van het voorwiel, het zadel, de pedalen en het stuur, is deze fiets klaar voor gebruik. Wij wensen u

Nadere informatie

Plasma Tellerbladen inbouwen

Plasma Tellerbladen inbouwen Plasma Tellerbladen inbouwen Al een tijd terug heb ik in me t4 (2400 Diesel) een tellerunit van een t4 1.9TD ingebouwd. De reden hier voor is dat ik dan een tellerunit heb met een toeren teller. Toen ik

Nadere informatie

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel

NUTTIGE HULPMIDDELEN. Kruiskopschroevendraaier. Set inbussleutels. Moersleutel NUTTIGE HULPMIDDELEN Kruiskopschroevendraaier Set inbussleutels Moersleutel STAP 1 Verwijder alle verpakkingsmateriaal Verwijder alle verpakkingsmateriaal ter voorbereiding van montage Houd er rekening

Nadere informatie

Opgave 1 Afdaling. Opgave 2 Fietser

Opgave 1 Afdaling. Opgave 2 Fietser Opgave 1 Afdaling Een skiër daalt een 1500 m lange helling af, het hoogteverschil is 300 m. De massa van de skiër, inclusief de uitrusting, is 86 kg. De wrijvingskracht met de sneeuw is gemiddeld 4,5%

Nadere informatie

REMSYSTEEM REMSY STEEM. Inhoud. Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5

REMSYSTEEM REMSY STEEM. Inhoud. Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5 REMSY STEEM Inhoud Bladzijde Algemene beschrijving 2 Principe van werking 4 Afstellingen en controle bij onderhoudsbeurten 5 Identificatie van speciale gereedschappen 8 Technische gegevens Januari 1974

Nadere informatie

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR

VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR HANDELING Nr. H78.433-1a: Vervanging van een torsiestaaf voor. 1 VERVANGING VAN EEN TORSIESTAAF VOOR ZEER BELANGRIJK: Gezien de nogal grote kracht die met behulp van een hefboom moet worden uitgeoefend

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Voetenplaat. Monteren van de adapterplaat 1:1 6:1. Spatborden Taxifixatieset

INHOUDSOPGAVE. Voetenplaat. Monteren van de adapterplaat 1:1 6:1. Spatborden Taxifixatieset INHOUDSOPGVE Editie 1 2009 11 23 NL 1201-1 Monteren van de adapterplaat 1:1 Voetenplaat 6:1 Diepte verstelling zitunit Stoelverkanteling Verstellen van de duwbeugel Positionering van de wielen Positionering

Nadere informatie

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK)

Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Voertuigcontrole Kawasaki Z650 (BRAVOK) Banden Controlepunten banden: - Bandenspanning: De banden moeten voldoende op spanning zijn. Per motortype is de bandenspanning verschillend, voor en achter is vaak

Nadere informatie

Oranje: Rot Blauw : Hard maar heeft aandacht nodig. Bestuurderszijde Samengevat bestuurders zijde. Samengevat bijrijders zijde

Oranje: Rot Blauw : Hard maar heeft aandacht nodig. Bestuurderszijde Samengevat bestuurders zijde. Samengevat bijrijders zijde Oranje: Rot Blauw : Hard maar heeft aandacht nodig Bestuurderszijde Samengevat bestuurders zijde Samengevat bijrijders zijde Samengevat voorkant Samengevat dak Samengevat achterkant Overzicht materialen

Nadere informatie

Wij wensen u veel fietsplezier!

Wij wensen u veel fietsplezier! Alblas Online Handleiding voor montage en onderhoud Voorwoord Bedankt voor uw aanschaf bij Alblas Online. Voordat u gebruik kunt maken van uw nieuwe fiets dient deze zorgvuldig af gemonteerd te worden.

Nadere informatie

Remschijfnaaf voor wegfiets

Remschijfnaaf voor wegfiets (Dutch) DM-HB0004-01 Dealerhandleiding Remschijfnaaf voor wegfiets HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsmonteurs.

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015.

Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Bouw je eigen Zeepkist voor de SCARB Registerdag op 31 mei 2015. Veiligheid voor alles! Niet zomaar zelf beginnen en zonder toezicht met gereedschap aan de slag. Altijd eerst overleggen met een volwassene!

Nadere informatie

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait)

Installatiehandleiding Easy Roof Evolution. Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) Installatiehandleiding Easy Roof Evolution Formaat L-1 (1676 x 1001 portrait) 1. Voorbereiding Stel de bovenkant van de schroeven van de eindklem in op dezelfde hoogte als de bovenkant van de pv module.

Nadere informatie

Montagehandleiding Mountainbike

Montagehandleiding Mountainbike Montagehandleiding I. De transportverpakking uitpakken 4 II. Het voorwiel voorbereiden 4 III. Het voorwiel monteren 5 IV. Het voorwiel in de vork vastzetten 9 V. Stuur afstellen 10 VI. Het zadel monteren

Nadere informatie

Re: W115 - Remmen gangbaar maken, wat vernieuwen? Geplaatst door HK_MB - 26 mrt :13

Re: W115 - Remmen gangbaar maken, wat vernieuwen? Geplaatst door HK_MB - 26 mrt :13 W115 - Remmen gangbaar maken, wat vernieuwen? Geplaatst door HK_MB - 26 mrt 2013 18:23 Ik moet de remmen van mijn pas gekocht W115 gangbaar maken. 1 remzuiger zit sowieso behoorlijk vast. Nu zit ik te

Nadere informatie

Quest XS - L profiel inlamineren

Quest XS - L profiel inlamineren Het lamineren moet in een ruimte gebeuren waar de temperatuur tussen de 20 en 25 graden C is, uitharden moet ook bij die temperatuur gebeuren gedurende minimaal 24 uur. Benodigdheden: - epoxy hars - glas

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager mei 2015 Tilly Light BV Inhoudsopgave Algemeen 4 Onderdelen 5 Stekker aansluiting 10 Eerste gebruik 11 Op de auto plaatsen 15 Fietsen plaatsen 18 Rijden 23 Fietsen

Nadere informatie

Transport over land en te water laten van de boot

Transport over land en te water laten van de boot Transport over land en te water laten van de boot Hier lees je alles over het transporteren van boten over het land. Ook lees je hier alles over het te water laten en uit het water halen van je boot. Vervoer

Nadere informatie

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2)

De band. Blad 1. Loopvlak. Naam: Klas: Voor deze opdracht heb je nodig: Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) De band Blad 1 Een autoband Een profieldieptemeter (afbeelding 2) Loopvlak Het deel van de band dat de weg raakt, heet het loopvlak van de band. In het loopvlak zit een profiel. Dit zie je op afbeelding

Nadere informatie

OVERBRENGINGEN II Hoofdstuk 4.5 t/m 4.10

OVERBRENGINGEN II Hoofdstuk 4.5 t/m 4.10 Schooljaar: 2015-2016 OVERBRENGINGEN II Hoofdstuk 4.5 t/m 4.10 KLAS 1A 1B 1C 1D 1E 1F Algemene Techniek H.H. Baromeo INHOUDSOPGAVE Inleiding 4.5. Van Rotatie naar Translatie 4.6. Van Translatie naar Rotatie

Nadere informatie

Nieuwe bevestigings materiaal

Nieuwe bevestigings materiaal Nieuwe bevestigings materiaal Dit maak de brommer net even af als alles weer glimt en blikt, dat dan ook de bouten en moeren weer als nieuw zijn. Deze lijst is samengesteld voor de puch grand prix standaart,

Nadere informatie

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA)

Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Werkblad 3 Bewegen antwoorden- Thema 14 (NIVEAU BETA) Theorie In werkblad 1 heb je geleerd dat krachten een snelheid willen veranderen. Je kunt het ook omdraaien, als er geen kracht werkt, dan verandert

Nadere informatie

Montagehandleiding zijspanrem

Montagehandleiding zijspanrem Montagehandleiding zijspanrem Een woord vooraf. 1. Bent u niet bekend met het werken aan remmen, en heeft u nog nooit remvloeistof vervangen en remmen ontlucht e.d. begin dan niet aan deze klus, maar laat

Nadere informatie

Patroon Een bijzonder mooie tas

Patroon Een bijzonder mooie tas Patroon Een bijzonder mooie tas Ik heb deze tas gemaakt met een combinatie van Kimara van Adriafil en Catania. Van de Kimara had ik 5 bollen nodig, van de Catania 4 bollen. Verder gebruikte ik 4 ringen

Nadere informatie

Installatie. Vervangset voor rem Workman HD of HDX serie werkvoertuig WAARSCHUWING. Losse onderdelen. Installatie-instructies

Installatie. Vervangset voor rem Workman HD of HDX serie werkvoertuig WAARSCHUWING. Losse onderdelen. Installatie-instructies Vervangset voor rem Workman HD of HDX serie werkvoertuig Modelnr.: 136-6291 Form No. 3410-435 Rev A Installatie-instructies WAARSCHUWING CALIFORNIË Proposition 65 Waarschuwing Dit product bevat een chemische

Nadere informatie

DM-UAWH (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000

DM-UAWH (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000 (Dutch) DM-UAWH001-01 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE STADS-SPORT wielset METREA WH-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST

Nadere informatie

Velgen herstellen. Het uitvoeren is geheel op eigen risico, ik ben niet aansprakelijk voor eventuele schade in welke vorm dan ook!

Velgen herstellen. Het uitvoeren is geheel op eigen risico, ik ben niet aansprakelijk voor eventuele schade in welke vorm dan ook! Uitgevoerd door: René Schouten Auteur: René Schouten Type velg: 18 M3 EVO replica Benodigde materialen: - Excentrische schuurmachine - Schuurpads in korrel 120, 180 en 320 - Velgenreiniger - Ontvetter

Nadere informatie

KOGA Signature - Custom order

KOGA Signature - Custom order KOGA Signature - Custom order WaarderingNog niet gewaardeerd Prijs Stel een vraag over dit artikel Beschrijving Je ideale fiets ontwerp je zelf Met KOGA Signature stel je je eigen fiets samen op basis

Nadere informatie

Caliper-rem met dubbel draaipunt

Caliper-rem met dubbel draaipunt (Dutch) DM-RBBR001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Caliper-rem met dubbel draaipunt SORA BL-R3000 BR-R3000 CLARIS BL-R2000 BR-R2000 Remkabel BC-1051

Nadere informatie

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG

5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG 5.9 PARKEREN ACHTER EEN VOERTUIG Vooraf Een van de manoeuvres die je tijdens het praktijkexamen zult moeten doen, is het parkeren achter een geparkeerd (of stilstaand) voertuig. Over dit examenonderdeel

Nadere informatie

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok

Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok Inbouwhandleiding 80cc 4takt GY6 / 139QMB blok De plaatjes en beschrijving zijn voor Kymco/Sym/China blokken. Gebruikers van een Piaggio 4takt scooter kunnen deze tekst ook gebruiken, het blok lijkt sterk

Nadere informatie

Beseffen dat God {...} is

Beseffen dat God {...} is Beseffen dat God {...} is Waarom zouden we straks aandacht besteden aan wie God is? Denk met de groep na over wie God is. Wat kunnen jullie allemaal over Hem vertellen? Ooit er bij stil gestaan dat God

Nadere informatie

GIANT CONDUCT SL USER S MANUAL

GIANT CONDUCT SL USER S MANUAL GIANT CONDUCT SL USER S MANUAL 1 Giant Hydraulisch schijfremsysteem BELANGRIJKE MEDEDELING Neem contact op met de bevoegde Giant-dealer waar u het remsysteem heeft gekocht voor informatie over details

Nadere informatie

Handleiding. Tilly Light fietsendrager

Handleiding. Tilly Light fietsendrager Handleiding Tilly Light fietsendrager Versie 1, 2015 Tilly Light BV 2 inhoudsopgave Inhoudsopgave Onderdelen 5 Eerste gebruik 8 Op de auto plaatsen 12 Fietsen plaatsen 15 Rijden 20 Fietsen afnemen 21 Van

Nadere informatie

Mercedes W123 Brake Pad, Receptie Replacement

Mercedes W123 Brake Pad, Receptie Replacement Mercedes W123 Brake Pad, Receptie Replacement De piepende wiel krijgt de aandacht. Dit is het geval met de remmen, ook. Als uw remmen piepen als je stopt, of je krijgt de gele remblok lampje op het dashboard

Nadere informatie

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen...

Maken van een helix voor n-spoor... 1. Bepalen van de maten... 2. voorbereiden en testen... 3. Zagen, in elkaar zetten EN sporen leggen... MAKEN VAN EEN HELIX VOOR N-SPOOR Zoals de meesten van jullie wel hebben ondervonden is het gebruik van een helix aan te raden om hoogtes te overwinnen. Dit is soms een lastige klus om dit te ontwerpen.

Nadere informatie

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001]

Hoe een LED mooi inbouwen Auteur: Geert Juchtmans (Reddevil) [0909-001] Handige knutsel tips door Reddevil In dit nieuw onderdeel van het magazine geeft Reddevil een aantal handige knutseltips die handig van pas komen bij het bouwen van behuizingen etc. In de eerste editie

Nadere informatie

Zelf een trekhaak monteren

Zelf een trekhaak monteren Zelf een trekhaak monteren Is dit voor iedereen te doen? Dat is een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Het zal er van afhangen hoe handig je bent, maar ook het juiste gereedschap is belangrijk.. Zonder

Nadere informatie

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem)

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) (Dutch) DM-HB0005-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505

Nadere informatie

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien.

Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. DE ENERGIECOACH Wat doet een energiecoach Deze dame of heer vertelt over hoe het mogelijk is om het energie verbruik te verminderen en laat energie besparende manieren zien. Een opmerking vooraf : Het

Nadere informatie

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje

Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Kies 4 kinderen uit en zing de zeppelin. Rijd als een auto door de klas en geef iedereen een autodropje Rijd als een auto achteruit door de klas en geef iedereen een autodropje Zing het liedje gaan we

Nadere informatie

Montagehandleiding Trekking- / City- / Hybride fiets

Montagehandleiding Trekking- / City- / Hybride fiets Montagehandleiding I. De transportverpakking uitpakken 4 II. Het voorwiel voorbereiden 4 III. Het voorwiel monteren 5 IV. Het voorwiel in de vork vastzetten 9 V. Stuur afstellen 10 VI. Het zadel monteren

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01

OPDRACHTKAART. Thema: Drukken. Offsetdrukken 3 Printmaster. Papier in-, door- en uitvoer DR-05-03-01 OPDRACHTKAART DR-05-03-01 Papier in-, door- en uitvoer De Printmaster moet eerst op het papier worden afgesteld. Pas dan kun je gaan drukken. Om de vellen papier goed in te kunnen voeren moet je de inleg

Nadere informatie

RC 390 2015: RACE-GENEN

RC 390 2015: RACE-GENEN RC 390 2015: RACE-GENEN Een raszuivere sportmotor. Tot de essentie teruggebracht. Wendbaar, snel, geschikt voor A2- rijbewijs en supersportief. Op landwegen of op het circuit: de Moto3-genen komen in elke

Nadere informatie

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje

BBRAAVVOK. Ezelsbruggetje BBRAAVVOK Ezelsbruggetje Om de onderhouds- en controlepunten voor de motor makkelijk te onthouden, is het volgende ezelsbruggetje bedacht: BBRAAVVOK. Dit staat, zoals in het menu te lezen is, voor: Banden,

Nadere informatie

PNI-analyse Ideeën mindmap

PNI-analyse Ideeën mindmap PNI-analyse Ideeën mindmap Versnellingen Snelheden bepalen Minder kracht hoeven leveren om sneller vooruit te komen. Groot mechanisme. Kleine fout kan fataal zijn. Meer bescherming nodig. Klem gevaar.

Nadere informatie

Opdrachten voortgezet onderwijs

Opdrachten voortgezet onderwijs Opdrachten voortgezet onderwijs Opdracht 1 Wat is veilig? Je ziet hier een kruispunt. Er staan nog geen verkeersborden, stoplichten of markeringen op het kruispunt. Hoe zou jij dit plein veilig maken voor

Nadere informatie

DE EINDMONTAGE VAN DE VERSNELLINGSBAK

DE EINDMONTAGE VAN DE VERSNELLINGSBAK DE EINDMONTAGE VAN DE VERSNELLINGSBAK NA DE UITGEBREIDE DEMONTAGEWERKZAAMHEDEN UIT DE LAATSTE PAAR NUMMERS WIJD JE JE IN DEZE MONTAGESESSIE AAN HET IN ELKAAR ZETTEN VAN DE NIEUWE VERSNELLINGSBAK Gereedschap

Nadere informatie