FT-202 Derailleurs 2. Copyright Zelfstudie en huiswerk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "FT-202 Derailleurs 2. Copyright Zelfstudie en huiswerk"

Transcriptie

1 FT-202 Derailleurs 2 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk

2 Zelfstudie 1 Introductie Dit Zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag "Derailleurs 2", die je binnenkort gaat volgen. Tijdens deze RPT-dag ga je een aantal opdrachten uitvoeren. De informatie in de Zelfstudie is speciaal gericht op deze opdrachten. De Zelfstudie vormt een aanvulling op de Theorieleerstof die bij de beroepsopleiding hoort. In de Zelfstudie moet je een aantal vragen beantwoorden. Doe dit zo goed als je kunt. Het helpt je ook om met succes door de Starttoets te komen. De vragen worden tijdens de dag door de instructeur besproken. Neem daarom de ingevulde Zelfstudie mee naar de RPT-dag en bewaar hem goed. Hij kan ook zeer nuttig zijn bij de voorbereiding op het praktijkexamen. Doelstellingen: Na afloop van deze dag kun je met betrekking tot: Derailleursysteem ombouwen: Weten welke onderdelen gecombineerd kunnen worden. Leren omgaan met dealermanuals. SRAM ESP monteren en afstellen: Weten welke specifieke kenmerken het SRAM ESP heeft. Deze monteren en afstellen. Shimano NEXAVE afstellen: Weten welke specifieke kenmerken de Shimano NEXAVE groepen. Deze monteren en afstellen. Cassettebody vervangen: Verschillende achternaafconstructies kunnen onderscheiden. Weten hoe de verschillende typen body s gedemonteerd en gemonteerd moeten worden. Flight deck monteren en instellen: Weten hoe je te hierbij werk moet gaan. Derailleursystemen 2 In derailleursystemen 1 hebben we gekeken naar de basisvoorwaarden om een derailleursysteem goed te kunnen laten functioneren. In derailleursystemen 2 zal de voorderailleur uitvoerig worden behandeld. Verder gaan we oefenen met het begrip kettinglijn. In de praktijkopdrachten krijg je ruim de tijd om te oefenen met het monteren en afstellen van derailleursystemen uit het duurdere segment. Ook het vervangen van cassettebody s zal deze dag onder de aandacht gebracht worden.

3 Zelfstudie 2 De voorderailleur Hiervoor is uitvoerig ingegaan op de werking en afstelling van de achterderailleur. Een fiets met derailleursysteem is, niet alleen voorzien van een achterderailleur maar ook van een voorderailleur. De principewerking, het parallellogram, van de voorderailleur is nagenoeg gelijk aan de achterderailleur. Het grote verschil met de achterderailleur is dat de voorderailleur alleen in werking is als deze wordt bediend door een versteller. Deze hoeft de ketting niet op zijn plaats en onder spanning te houden zoals de achterderailleur met zijn derailleurwieltjes doet. De voorderailleur slijt hierdoor dan ook een stuk minder dan de achterderailleur. Voorderailleurs zijn er in twee uitvoeringen, namelijk: Top-pull en down-pull. Bij een top-pull derailleur wordt de versnellingskabel naar boven getrokken en bij een down-pull derailleur naar beneden. Bij het laatst genoemde type loopt de versnellingskabel onder de bracket door of via een wieltje op de achterkant van het bracket. Heel belangrijk bij de montage van de voorderailleur is de afstand van de derailleurkooi ten opzichte van het buitenste kettingwiel. Shimano voorziet zijn nieuwe derailleurs van een sticker en een afstelmal.

4 Zelfstudie 3 De sticker geeft de afstand aan ten opzichte van het buitenste kettingwiel en de mal zet de derailleur in de juiste stand. Zijn de sticker en de afstelmal niet aanwezig, dan is de afstand derailleurkooi - buitenste kettingwiel ook op zicht in te stellen. De afstand tussen de derailleurkooi en het buitenste kettingwiel varieert tussen de 1 en 3 millimeter. Is deze afstand goed ingesteld, dan moet er gekeken worden of de kooi van de derailleur in de uiterste stand "L" niet tegen de zitbuis aan komt. Is dit wel het geval, dan is er een te korte trapas gemonteerd. Het binnenste tandwiel ligt dan te dicht tegen de brackethuls aan. Door het monteren van een langere trapas kan dit probleem opgelost worden. Trapassen zijn verkrijgbaar in diverse maten, met onderling zeer kleine verschillen. Hierdoor is het dus mogelijk om de ideale kettinglijn te benaderen of te realiseren. VRAAG 1. Een voorderailleur moet op een bepaalde hoogte gemonteerd worden, afstand kooi-buitenste kettingwiel. Wat is hier de reden van en wat zou er gebeuren als deze te hoog wordt gemonteerd?

5 Zelfstudie 4 De kettinglijn In het vorige gedeelte werd de kettinglijn genoemd. Wat is dat nu precies: de kettinglijn? De kettinglijn is een maat waarbij het derailleursysteem optimaal werkt. Het zou ideaal zijn als de ketting in alle versnellingen evenwijdig aan de hartlijn van het frame zou liggen. Door de toename van het aantal versnellingen is het mogelijk om de ketting een erg grote hoek te laten maken. Wanneer de ketting onder een grote hoek staat, door bijvoorbeeld de combinatie buitenblad en de grootste krans achter. Dan zal de ketting niet echt soepel lopen. De combinaties waarbij de ketting een grote hoek maakt, veroorzaken een duidelijk waarneembare slechte loop van de ketting met versnelde slijtage als gevolg. De uiterste standen zoals de combinatie buitenblad/grootste krans achter, en binnenblad/kleinste krans achter werken dus niet echt optimaal. Toch kunnen deze geschakeld worden wanneer bij de montage van het derailleursysteem rekening is gehouden met de door de fabrikant opgegeven kettinglijn. Zo zal de ketting in alle standen redelijk evenwijdig liggen met de hartlijn van het frame. De kettinglijn is een maatvoering waarbij de trapas/crankstel combinatie perfect is afgestemd op de achternaaf/cassette combinatie. In de praktijk komt het er op neer dat we de kettinglijn gaan opzoeken/controleren bij storingen aan het derailleursysteem, en bij het bepalen van de juiste trapaslengte. De ketting kan tijdens het gebruik erg afwijken van de ideale lijn. Berekenen van de kettinglijn Wanneer we de kettinglijn gaan berekenen, moeten we twee berekeningen uitvoeren. Kettinglijn voor Deze maat gebruiken we in de praktijk het meest, omdat we hiermee de trapaslengte kunnen bepalen of controleren. Het bepalen van de juiste trapaslengte heeft niet alleen invloed op de hoek van de ketting, maar ook op het functioneren van de voorderailleur. Bij een te korte of te lange trapas kan het bereik van de voorderailleur niet optimaal benut worden. De kettinglijn voor wordt als volgt bepaald;

6 Zelfstudie 5 Kettinglijn (voor) = A + B 2 A=afstand linkerzijde zitbuis-buitenkant buitenblad B=afstand rechterzijde zitbuis-binnenkant kleinste blad Kettinglijn achter Om de kettinglijn achter te berekenen gebruiken we de volgende formule; Kettinglijn (achter) = inbouwbreedte - cassettebreedte T 2 Inbouwbreedte=afstand tussen de achterpadden Cassettebreedte=afstand buitenkant grootste krans tot buitenkant kleinste krans T=afstand binnenkant rechterpad tot buitenkant kleinste krans

7 Zelfstudie 6 Optimale werking Een derailleursysteem werkt optimaal wanneer beide kettinglijnen gelijk zijn. Doordat moderne derailleurketting zijdelings relatief soepel zijn kunnen kleine afwijkingen in de kettinglijn opgevangen worden. Capaciteit Net als de achterderailleur heeft de voorderailleur een bepaalde capaciteit. De capaciteit van een voorderailleur is het verschil tussen het grootste en kleinste kettingblad. Deze capaciteit opgeteld met de capaciteit van de achterderailleur geeft de totale capaciteit van het derailleursysteem. VRAAG 2. De kooi van de voorderailleur zit tegen de zitbuis aan, dus moet er een langere trapas gemonteerd worden. Waarom kan men niet zomaar de langste pakken, dan is men er toch zeker van dat de kooi niet meer tegen de zitbuis aan komt? Montage Een voorderailleur kan op drie verschillende manieren gemonteerd worden op de fiets: Met een klemband. Met een aansoldeernok. Met een bracketplaat. De klemband is de meest voorkomende methode. Je moet hier echter wel rekening houden met de diameter van de zitbuis. De diameter waarvoor de derailleur bestemd is staat meestal aan de binnenkant van de klemband.

8 Zelfstudie 7 De derailleur met de aansoldeernok wordt tegen de zitbuis aangeschroeft, met of zonder tussenplaatje. De bracketplaat is een plaat die tegen de brackethuls aan geschroefd wordt door de adaptercups waarmee de trapas bevestigd wordt. Bovenop deze plaat zit dan de derailleur gemonteerd.

9 Zelfstudie 8 Shimano NEXAVE Een nieuwe variant van de voorderailleur komt van Shimano. In de NEXAVE C600 en C900 groep is de voorderailleur voorzien van een speciaal mechanisme. De voorderailleur maakt gebruik van 2 pallen en nokken. Dit mechanisme is verbonden aan een speciaal crankstel. Het draaimoment dat ontstaat tijdens het roteren van de cranks wordt gebruikt om de voorderailleur te verplaatsen. Afstellen Ook het afstellen van de voorderailleur gaat in principe op dezelfde manier als bij de achterderailleur. Eerst stel je de uiterste standen "L"en "H" af. Na het afstellen in deze twee standen moet er tussen de ketting en de kooi 2 mm ruimte zijn als hij in de stand "L"en "H" staat. De derailleur moet nu - in ontspannen stand - in zijn uitgangspositie staan. Bij het ene merk zal hij nu boven het grootste kettingblad staan en bij het andere boven het kleinste blad.

10 Zelfstudie 9 Zet de versteller op het stuur in de overeenkomende stand, en controleer of de eventueel aanwezige kabelspanschroef niet helemaal uitgedraaid staat. De derailleurkabel kan nu gemonteerd worden. Let hierbij op dat de derailleurkabel in de juiste groef of positie op de voorderailleur wordt vastgezet. Schakel nu met de voorderailleur alle mogelijke standen. Controleer of alle standen goed te schakelen zijn, en controleer of de ketting in de lichtste versnelling en de zwaarste versnelling niet tegen de geleide platen van de voorderailleur loopt. Controleer nogmaals de kabelspanning als de voorderailleur in ontspannen toestand staat. VRAAG 3. Waarom moet men eerst altijd de uiterste standen van de derailleur afstellen alvorens de kabel vastgezet wordt? Het freewheel Het freewheel vormt een gedeelte van de achternaaf en heeft twee functies, namelijk: Montage kettingwielen mogelijk maken. Vrijlopen en aandrijven Zo n freewheel bestaat uit drie delen: Het buitenste huis. Het binnenste huis. Het palmechanisme. Het buitenste huis zorgt voor de montage-mogelijkheid van de kettingwielen. Deze worden hierop geschoven en met een sluitring vast gezet. Met het binnenste huis wordt het freewheel tegen de naaf gemonteerd Tussen het buitenste en binnenste huis zit het palmechanisme. Dit palmechanisme is er in twee uitvoeringen namelijk met platte pallen en cilindrische pallen. Het freewheel met de platte pallen is de meeste gangbare uitvoering.

11 Zelfstudie 10 Het binnen- en buitenhuis zijn ten opzichte van elkaar gelagerd door middel van een cup/conus-lager. De twee huizen kunnen dus ten opzichte van elkaar draaien. De binnenzijde van het buitenste huis is voorzien van tanden waar de platte pallen van het binnenste huis in aan kunnen grijpen. Houdt men nu de benen stil of trapt men achteruit, dan zal het binnenste huis sneller gaan draaien dan het buitenste huis en kunnen de nokken niet aangrijpen. Het tikken van de pallen is dan ook hoorbaar. Dit tikken is bij het freewheel met de cilindrische pallen niet te horen. Deze naaf wordt ook wel silent clutch genoemd. De cilindrische pallen worden tussen het buitenste en binnenste huis gedrukt als het buitenste huis sneller wil gaan draaien dan het binnenste huis.

12 Zelfstudie 11 Het freewheel kan als body deel uit maken van de cassettenaaf, maar kan ook als schroeffreewheel zijn uitgevoerd. De cassettenaaf komt tegenwoordig het meeste voor. De naven voor een schroeffreewheel hebben een ongunstige belasting op de as en het rechterlager, waardoor we deze naven alleen nog maar in het goedkope segment tegenkomen. Schroeffreewheelnaaf Cassettenaaf Cassettebody s moeten bij slijtage vervangen worden. Om de cassettebody van de naaf te demonteren, zijn er een aantal mogelijkheden. Sachs monteerde in het verleden de freewheelbody door middel van een perspassing.

13 Zelfstudie 12 Bij Campagnolo gebeurt dit door middel van conussen op de binnenas. Het SRAM ESP-systeem SRAM is een bedrijf dat schakelsystemen ontwikkelt en Gripshift is er daar één van. ESP, Extra Sensitive Perception is ook een product van dit bedrijf. Het ESP-schakelsysteem is specifiek voor de mountainbike wereld ontwikkeld. Kenmerkend voor dit systeem is dat de derailleur en de versteller bij elkaar horen. Een combinatie van een ESP-derailleur en een shifter van een ander merk is dan ook niet mogelijk. Ook een "normale" derailleur en een ESP-shifter is niet mogelijk. Waarom dit niet mogelijk is, wordt verderop toegelicht. ESP achter derailleur Het principe van de derailleur, het parallellogram, is hetzelfde gebleven. Maar er zijn verschillen ten opzichte van de "normale" derailleur. De afstand tussen het kettingwiel en het bovenste derailleurwieltje blijft bij een ESP-derailleur altijd gelijk. Om deze afstand gelijk te houden heeft men, onder andere, de hoek waaronder het parallellogram werkt steiler gemaakt. Bij de "normale" derailleurs was het zo. Als men naar een groter kettingwiel schakelde, dan kwam het bovenste derailleurwieltje dichter bij het kettingwiel. Vooral bij mountainbikes verandert deze afstand vrij veel. Dit komt omdat de stappen tussen de kettingwielen vrij groot zijn.

14 Zelfstudie 13 De veer op het punt waar de derailleur aan de pat wordt gemonteerd, is dan ook komen te vervallen. Een bijkomend voordeel is dat de derailleurkooi veel sterker gemaakt kan worden. Door deze aanpassingen is de derailleur erg precies geworden. Axiale speling op het bovenste derailleurwieltje is dan ook niet meer nodig. Het systeem schakelt hierdoor een stuk sneller. De ESP-derailleur is voorzien van twee soorten veren. De veer in het parallellogram, die je ook bij de Shimano-derailleurs ziet. Maar ook twee veren in de asjes aan de achterkant in het parallellogram. Deze combinatie van veren zorgt ervoor dat de veerkracht over het hele schakelbereik constant is. De shifter Een ESP-shifter kan nooit gecombineerd worden met een derailleur die niet van het ESPtype is. De reden hiervan is de kabelverplaatsing. Een "normaal" derailleursysteem heeft een overbrengingsverhouding van 1 : 2. Hiermee wordt bedoeld: als er in de versteller een kabelverplaatsing plaatsvindt van 1 centimeter, dan wordt de derailleur 2 centimeter verplaatst. Een ESP-systeem heeft een overbrengingsverhouding van 1 : 1. Dit wil dus zeggen, dat als in de shifter de kabel 1 centimeter verplaatst wordt, dat de derailleur ook 1 centimeter verplaatst wordt. Bij een 8-speed derailleursysteem moet de derailleur zich ongeveer 3,5 centimeter verplaatsen als hij alle 8 versnellingen wil doorlopen. Bij een "normaal" derailleursysteem heeft de kabel in de shifter een verplaatsing gedaan van 1,75 centimeter. Bij een ESP-systeem heeft de kabel in de shifter dan een weg afgelegd van 3,5 centimeter. Deze 1 : 1-verhouding wordt mogelijk gemaakt door de vin aan de derailleur en de speciale shifters, die meer kabel kunnen verplaatsen.

15 Zelfstudie 14 Dit is dus de reden dat het ESP-systeem één systeem is en niet uitgewisseld kan worden met niet-esp-derailleurs en verstellers. Zoals nu duidelijk zal zijn, verplaatst een ESP-shifter twee maal zoveel kabel als een "normaal" derailleursysteem. Hierdoor ontstaat een arm die tweemaal zolang is en de kabelspanning kan hierdoor halveren. Een gevolg daarvan is dat de wrijving een stuk minder is. Afstellen ESP-derailleur Het afstellen van de ESP-derailleur gaat op dezelfde manier zoals in het begin van deze zelfstudie werd aangegeven. Eerst wordt de derailleur in het padoog gemonteerd, daarna worden de schroeven "H" en "L" afgesteld. De shifter wordt op het stuur gemonteerd. Tussen de shifter en het handvat wordt nog een plastic ring geplaatst. Deze ring zorgt ervoor dat het handvat het draaien van de shifter niet belemmert.

16 Zelfstudie 15 De binnenkabel wordt door de buitenkabel naar de derailleur geleid. De shifter wordt in stand een gezet. Nu kan de binnenkabel aan de derailleur bevestigd worden. Schakel één keer op van de eerste naar de achtste versnelling, zodat de derailleurkabels "opgerekt" worden. Schakelt de derailleur niet naar behoren, dan kan de derailleurstand bijgesteld worden met behulp van de kabelstelschroef aan de shifter. VRAAG 4. Noem een praktijksituatie waarbij het handig is als we de capaciteit van de derailleur weten. Uitwisselbaarheid Er zijn dus inmiddels erg veel derailleursystemen te verkrijgen. De uitwisselbaarheid van deze derailleursystemen is echter zeer beperkt. Zo zijn componenten van een merk, vaak niet uit te wisselen met componenten van een ander merk. Ook het onderling mixen van onderdelen uit diverse groepen van één merk is zeer beperkt. Derailleursystemen worden vaak als complete groep geleverd. De onderdelen uit zo n groep zijn vaak perfect op elkaar afgestemd voor een optimale werking. Gelukkig verstrekken de fabrikanten wel informatie over de uitwisselbaarheid van hun componenten. Let hier dus op wanneer je met verschillende componenten wil gaan werken, en raadpleeg bij twijfel de dealerinformatie. Dit is het einde van de Zelfstudie. Deze Zelfstudie is zo universeel mogelijk opgezet. Er bestaat echter in de praktijk geen universele uitvoering. Alle fabrikanten hebben hun eigen uitvoeringen en oplossingen. Als je hierover onduidelijkheden bent tegengekomen of vragen hebt, zoek dit dan uit in je eigen werksituatie en breng het op de RPT-dag ter sprake tijdens de behandeling van de Zelfstudie. Veel succes op de RPT-dag.

FT-203 Versnellingsnaven 2

FT-203 Versnellingsnaven 2 FT-203 Versnellingsnaven 2 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT-dag versnellingsnaven 2, die je binnenkort gaat volgen. Tijdens

Nadere informatie

DM-TRFD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur DEORE XT FD-T8000

DM-TRFD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur DEORE XT FD-T8000 (Dutch) DM-TRFD001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur DEORE XT FD-T8000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

5. Versnellingen. 5.1 Voorderailleur. Klemtype (standaard)

5. Versnellingen. 5.1 Voorderailleur. Klemtype (standaard) 5. Versnellingen 5.1 Voorderailleur Klemtype (standaard) De voorderailleur moet eerst goed worden uitgelijnd. De voorderailleur kan worden aangepast qua hoogte en qua hoek ten opzichte van het kettingblad

Nadere informatie

Derailleurs afstellen

Derailleurs afstellen 1 van 5 8-6-2007 19:29 Derailleurs afstellen (c) 2000-2005 m.s.gerritsen achterderailleur - achterderailleur storingslijst - voorderailleur - voorderailleur afstellen - voorderailleur storingslijst Derailleurs

Nadere informatie

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 (Dutch) DM-MBFD001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 4 VEILIGHEID

Nadere informatie

DM-RBRD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur

DM-RBRD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur (Dutch) DM-RBRD001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur CLARIS RD-R2000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

Het is met shimano afgebeeld maar voor campa gelden dezelfde regels!

Het is met shimano afgebeeld maar voor campa gelden dezelfde regels! 1) De achterderailleur : Het is met shimano afgebeeld maar voor campa gelden dezelfde regels! Op de meeste achterderailleurs staat een H en een L op (zie foto): H(igh) = zware versnelling, dus kleinste

Nadere informatie

DM-SL (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700

DM-SL (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700 (Dutch) DM-SL0006-02 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Schakelversteller RAPIDFIRE Plus 11-speed SL-RS700 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Voorderailleur. Dealerhandleiding MTB FD-M670 FD-M671 FD-M675 FD-M676 FD-M785 FD-M785-E2 FD-M786. Trekking FD-T670 FD-T671 FD-T780 FD-T781

Voorderailleur. Dealerhandleiding MTB FD-M670 FD-M671 FD-M675 FD-M676 FD-M785 FD-M785-E2 FD-M786. Trekking FD-T670 FD-T671 FD-T780 FD-T781 (Dutch) DM-FD0001-03 Voorderailleur Dealerhandleiding MTB FD-M670 FD-M671 FD-M675 FD-M676 FD-M785 FD-M785-E2 FD-M786 Trekking FD-T670 FD-T671 FD-T780 FD-T781 WEG FD-3500 FD-3503 FD-A050 FD-A070 INHOUD

Nadere informatie

Voorderailleur. Dealerhandleiding FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 FD-M612 FD-M617 FD-M618 FD-M672 FD-M677

Voorderailleur. Dealerhandleiding FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 FD-M612 FD-M617 FD-M618 FD-M672 FD-M677 (Dutch) DM-FD0003-05 Voorderailleur Dealerhandleiding FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 FD-M612 FD-M617 FD-M618 FD-M672 FD-M677 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 4 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur SORA FD-R3000 FD-R3030

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur SORA FD-R3000 FD-R3030 (Dutch) DM-RBFD001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur SORA FD-R3000 FD-R3030 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST

Nadere informatie

Voorderailleur. Dealerhandleiding SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. RACE MTB Trekking

Voorderailleur. Dealerhandleiding SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. RACE MTB Trekking (Dutch) DM-MBFD001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000 INHOUD BELANGRIJKE

Nadere informatie

Voorderailleur. Dealerhandleiding SORA FD-R3000 FD-R3030 CLARIS FD-R2000 FD-R2030. RACE MTB Trekking. Stads-toer/comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE

Voorderailleur. Dealerhandleiding SORA FD-R3000 FD-R3030 CLARIS FD-R2000 FD-R2030. RACE MTB Trekking. Stads-toer/comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE (Dutch) DM-RBFD001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur SORA FD-R3000 FD-R3030 CLARIS FD-R2000 FD-R2030 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID

Nadere informatie

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller METREA SL-U5000

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Schakelversteller METREA SL-U5000 (Dutch) DM-UASL001-01 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Schakelversteller METREA SL-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

RACE MTB Trekking. Voorderailleur

RACE MTB Trekking. Voorderailleur (Dutch) DM-RAFD001-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur DURA-ACE FD-R9100 ULTEGRA FD-R8000 105 FD-5801 De procedures voor afstelling van de

Nadere informatie

Voorderailleur. Dealerhandleiding XTR FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 DEORE XT FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 DEORE FD-M612 FD-M617 FD-M618 SLX FD-M672 FD-M677

Voorderailleur. Dealerhandleiding XTR FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 DEORE XT FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 DEORE FD-M612 FD-M617 FD-M618 SLX FD-M672 FD-M677 (Dutch) DM-FD0003-06 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur XTR FD-M9000 FD-M9020 FD-M9025 DEORE XT FD-M8000 FD-M8020 FD-M8025 DEORE FD-M612 FD-M617

Nadere informatie

DM-FD (Dutch) Dealerhandleiding. Voorderailleur FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700

DM-FD (Dutch) Dealerhandleiding. Voorderailleur FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700 (Dutch) DM-FD0002-05 Dealerhandleiding Voorderailleur FD-9000 FD-6800 FD-5800 FD-4700 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 AANBRENGEN... 5 AFSTELLING... 9 ONDERHOUD... 17 2 BELANGRIJKE

Nadere informatie

DM-MAFD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ Comfort-fiets VOORDERAILLEUR XTR FD-M9100

DM-MAFD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ Comfort-fiets VOORDERAILLEUR XTR FD-M9100 (Dutch) DM-MAFD001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ Comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE VOORDERAILLEUR XTR FD-M9100 INHOUD INHOUD...2 BELANGRIJKE MEDEDELING...3 VEILIGHEID VOOROP...4 LIJST

Nadere informatie

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur METREA FD-U5000

Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Voorderailleur METREA FD-U5000 (Dutch) DM-UAFD001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorderailleur METREA FD-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

DM-RARD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur DURA-ACE RD-R9100

DM-RARD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur DURA-ACE RD-R9100 (Dutch) DM-RARD001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur DURA-ACE RD-R9100 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST

Nadere informatie

Dealerhandleiding ROAD achterderailleur

Dealerhandleiding ROAD achterderailleur (Dutch) DM-RD0003-08 Dealerhandleiding ROAD achterderailleur RD-9000 RD-6800 RD-5800 RD-4700 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN TE GEBRUIKEN GEREEDSCHAPPEN... 6 MONTAGE...

Nadere informatie

(Dutch) DM-UARD Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur METREA RD-U5000

(Dutch) DM-UARD Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur METREA RD-U5000 (Dutch) DM-UARD001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur METREA RD-U5000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike

Montagehandleiding. Categorie Mountainbike Montagehandleiding Categorie Mountainbike Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

DM-TRRD (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur DEORE XT RD-T8000

DM-TRRD (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur DEORE XT RD-T8000 (Dutch) DM-TRRD001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur DEORE XT RD-T8000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST

Nadere informatie

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal

PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal PROF OF NIET, WE DELEN DEZELFDE PASSIE! Checklist materiaal Bij een training dient veiligheid voorop te staan. Om een training veilig uit te kunnen voeren, moet je als trainer niet alleen na te denken

Nadere informatie

HERSTELLING TIJD PRIJS

HERSTELLING TIJD PRIJS HERSTELLING TIJD PRIJS minuten euro BANDEN Reparatie binnenbanden voorwiel 20 12 Reparatie binnenbanden achterwiel 25 15 Vervangen buiten- en/of binnenband voorwiel met standaard naaf of naafdynamo 15

Nadere informatie

Tarieven Lievens Bikes

Tarieven Lievens Bikes Tarieven Lievens Bikes De prijzen zijn inclusief onderdelen, arbeidsloonloon en factuur. Met drie maanden garantie op reparatie en onderdelen. Prijs Opmerkingen Banden en Wielen Binnenband vervangen (b-merk)

Nadere informatie

MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN

MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN Inhoudsopgave Voorbereiding 4 Voorwiel en spatbord monteren 4 Voordrager monteren 5 Voorlamp monteren 5 Achterlicht 5 Het stuur monteren 5 Het zadel monteren 6 De trappers monteren

Nadere informatie

RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen

RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen (Dutch) DM-HB0003-04 Dealerhandleiding RACE Voornaaf / cassettenaaf met 11 versnellingen HB-9000 HB-6800 HB-5800 FH-9000 FH-6800 FH-5800 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie

Nadere informatie

FT-103 Versnellingsnaven 1

FT-103 Versnellingsnaven 1 FT-103 Versnellingsnaven 1 Copyright 2002 Zelfstudie en huiswerk Zelfstudie 1 Introductie Dit zelfstudiepakket is een voorbereiding op de RPT dag Versnellingsnaven1, die je binnenkort gaat volgen. Tijdens

Nadere informatie

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-E

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-E (Dutch) DM-CN0001-06 Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 CN-E8000-11 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID

Nadere informatie

Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed

Schakelversteller. RAPIDFIRE Plus 11-speed (Dutch) DM-SL0005-04 Schakelversteller Dealerhandleiding RAPIDFIRE Plus 11-speed MTB XTR SL-M9000 DEORE XT SL-M8000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN TE GEBRUIKEN GEREEDSCHAPPEN...

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

RACE achterderailleur

RACE achterderailleur (Dutch) DM-RD0003-09 RACE achterderailleur Dealerhandleiding RD-9000 RD-6800 RD-5800 RD-4700 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...3 VEILIGHEID VOOROP...4 LIJST VAN TE GEBRUIKEN GEREEDSCHAPPEN...6 MONTAGE...8

Nadere informatie

Montage tips & tricks Shimano Di2 Ultegra

Montage tips & tricks Shimano Di2 Ultegra Montage tips & tricks Shimano Di2 Ultegra 10 januari 2012 Door Menno Geplaatst in Fietsnieuws, Homepage, Nieuws, Test & Techniek, Webtesten Mooi spul, die nieuwe Ultegra Di2! Heel veel 2012 middenklasse

Nadere informatie

FIE MON T SEN TAGEH ANDLEIDIN

FIE MON T SEN TAGEH ANDLEIDIN MONTAGEHANDLEIDING FIETSEN INHOUDSOPGAVE Voorbereiding 4 Voorwiel en spatbord monteren 4 Voordrager monteren 5 Voorlamp monteren 5 Achterlicht 5 Het stuur monteren 5 Het zadel monteren 6 De trappers monteren

Nadere informatie

Demonteren achterbrug

Demonteren achterbrug 6 mm imbus sleutel 10 hamer draad 1. Het handigste begin je met het delen van de ketting. Om wat meer ruimte te krijgen haal je de ketting van de spanner voorin. 1 2 2. Nu kun je bij de achteras de ketting

Nadere informatie

Cursus fietstechnieken

Cursus fietstechnieken Cursus fietstechnieken ThhI TESSENDERLO Schooljaar 2007-2008 LERAARS VANBERGEN MARNIX EN DEPREZ JOHNNY Inhoudstafel Balhoofd 03 Banden 08 Body 11 Crankstel 12 Kabels 14 Ketting 15 Pedalen 20 Remmen 21

Nadere informatie

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem)

Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) (Dutch) DM-HB0005-03 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voornaaf/ cassettenaaf (schijfrem) HB-M4050 FH-M4050 HB-M3050 FH-M3050 HB-RM33 FH-RM33 FH-RM35 HB-TX505

Nadere informatie

DM-MACD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ Comfort-fiets KETTINGHOUDER SM-CD800

DM-MACD (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ Comfort-fiets KETTINGHOUDER SM-CD800 (Dutch) DM-MACD001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ Comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE KETTINGHOUDER SM-CD800 INHOUD INHOUD...2 BELANGRIJKE MEDEDELING...3 VEILIGHEID VOOROP...4 LIJST VAN

Nadere informatie

Dealerhandleiding. Algemene bewerkingen

Dealerhandleiding. Algemene bewerkingen (Dutch) DM-GN0001-18 Dealerhandleiding Algemene bewerkingen INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 9 VEILIGHEID VOOROP... 10 ACHTERDERAILLEUR 11 VEILIGHEID VOOROP... 12 ACHTERDERAILLEUR VOOR MTB/TREKKING...

Nadere informatie

DM-CD (Dutch) Dealershandleiding. Kettingapparaat SM-CD50

DM-CD (Dutch) Dealershandleiding. Kettingapparaat SM-CD50 (Dutch) DM-CD0001-00 Dealershandleiding Kettingapparaat SM-CD50 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealershandleiding is in de eerste plaats bedoeld om gebruikt te worden door profesionele fietsmonteurs. Gebruikers

Nadere informatie

Versnellingsschakelaar

Versnellingsschakelaar (Nederlands) DM-SW0002-00 Dealerhandleiding Versnellingsschakelaar SW-E6000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 Montage... 6 SM-EWE1 gebruiken om de bekrachtigingsschakelaar op het

Nadere informatie

DM-MBRD (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur SLX RD-M7000

DM-MBRD (Dutch) Dealerhandleiding. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur SLX RD-M7000 (Dutch) DM-MBRD001-02 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur SLX RD-M7000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN TE

Nadere informatie

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen

Montagehandleiding. Categorie Stadsfietsen Montagehandleiding Categorie Stadsfietsen Altec 2019 Inhoudsopgave Inleiding... - 3 - Voorwiel monteren... - 4 - Spatbord en voorverlichting monteren... - 5 - Stuur met vaste stuurpen monteren... - 6 -

Nadere informatie

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype)

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) (Dutch) DM-HB0001-05 Dealerhandleiding Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) RACE HB-3500 FH-3500 HB-2400 FH-2400 HB-RS400 FH-RS400 HB-RS300 FH-RS300 MTB HB-MX71 HB-TX800 FH-TX800 Trekking HB-T670 FH-T670

Nadere informatie

Techniek Technolosich

Techniek Technolosich NAAM: Techniek Technolosich KLAS: NR: DATUM: VAK: Techniek LEERKRACHT: Techniek Explora 1: Extra oefeningen overbrengingen. Info voor de leerkracht. Theoretische oefeningen op overbrengingen zijn er zeer

Nadere informatie

FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82

FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82 (Dutch) DM-FC0001-00 Dealershandleiding FC-M820 / FC-M825 SM-BB71 / SM-CR82 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealershandleiding is in de eerste plaats bedoeld om gebruikt te worden door profesionele fietsmonteurs.

Nadere informatie

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Fietstechnicus (FT)

Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten. Fietstechnicus (FT) Mogelijke Proeve- of BPVopdrachten Fietstechnicus (FT) Cohort: vanaf augustus 2016 Crebo: 25231 versie 1v1 1 / 11 2 / 11 Inhoud Inleiding... 4 Basis kerntaak 1: Maakt fietsen afleveringsklaar en monteert

Nadere informatie

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype)

Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) (Dutch) DM-MEHB001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voornaaf/cassettenaaf (standaardtype) HB-TX500 FH-TX500 FH-TY500 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11

Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG CN-HG600-11 (Dutch) DM-CN0001-05 Ketting (11-speed) Dealerhandleiding CN-9000 CN-6800 CN-HG901-11 CN-HG900-11 CN-HG701-11 CN-HG700-11 CN-HG601-11 CN-HG600-11 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Remschijfnaaf voor wegfiets

Remschijfnaaf voor wegfiets (Dutch) DM-HB0004-01 Dealerhandleiding Remschijfnaaf voor wegfiets HB-CX75 HB-RS505 FH-CX75 FH-RS505 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsmonteurs.

Nadere informatie

(Dutch) DM-RD Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur XTR RD-M9000 DEORE XT RD-M8000

(Dutch) DM-RD Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Achterderailleur XTR RD-M9000 DEORE XT RD-M8000 (Dutch) DM-RD0004-08 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Achterderailleur XTR RD-M9000 DEORE XT RD-M8000 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Basis workshop fietsonderhoud. Inhoud workshop. Schoonmaak fiets algemeen. Beoordeel zelf 4-3-2014. Welkom bij RondjeNL van het NTFU

Basis workshop fietsonderhoud. Inhoud workshop. Schoonmaak fiets algemeen. Beoordeel zelf 4-3-2014. Welkom bij RondjeNL van het NTFU Welkom bij RondjeNL van het NTFU Basis workshop fietsonderhoud Jan Hendrik Kramer Fietsen met passie.! 26 februari 2014 Inhoud workshop Schoonmaak fiets algemeen Schoonmaak fiets algemeen (vork en demper)

Nadere informatie

Checklist racefiets/mountainbike

Checklist racefiets/mountainbike Checklist racefiets/mountainbike Klimmen tegen MS Beste deelnemers van Klimmen tegen MS Cyclon Bike Care Team zal weer aanwezig zijn bij de aankomende editie van klimmen tegen MS. Net zoals de afgelopen

Nadere informatie

tech. handboek 2000 voor dealers mtb onderdelen

tech. handboek 2000 voor dealers mtb onderdelen tech. handboek 000 voor dealers mtb onderdelen nederlands Copyright SRAM Corporation 999 Publ. No. 8004 Nl Informatie kan zonder voorafgaande aankondiging opgewaardeerd worden. Editie september 999 SRAM

Nadere informatie

Het aanpassen van de achterderailleur

Het aanpassen van de achterderailleur Het aanpassen van de achterderailleur Afstellen van de achterderailleur om in de juiste positie voor optimale verschuiven. Geschreven door: Travis Tonder INTRODUCTIE De derailleur is van uw fiets schakelen

Nadere informatie

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt!

Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Inleiding Vriendelijke bedankt voor de aanschaf van de NRGBike loopfiets. We hopen dat het u verder brengt! Mochten er vragen zijn omtrent gebruik, onderhoud of reparatie dan verwachten wij dat deze handleiding

Nadere informatie

De technische handleiding voor de vakhandel

De technische handleiding voor de vakhandel De technische handleiding voor de vakhandel Stappenplan voor het lokaliseren van elektrische storingen. Klacht: fiets geeft geen ondersteuning 1. Zet het contact aan en de snelheid-instelknop volledig

Nadere informatie

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding SORA FC-R3000 FC-R3030. Bottom bracket BB-RS500 BB-RS500-PB. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding SORA FC-R3000 FC-R3030. Bottom bracket BB-RS500 BB-RS500-PB. WEG MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets (Dutch) DM-RBFC001-00 Dealerhandleiding WEG MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorste kettingblad SORA FC-R3000 FC-R3030 Bottom bracket BB-RS500 BB-RS500-PB INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

DM-MBCS (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassettetandkrans SLX CS-M CS-HG500-10

DM-MBCS (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassettetandkrans SLX CS-M CS-HG500-10 (Dutch) DM-MBCS001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Cassettetandkrans SLX CS-M7000-11 CS-HG500-10 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP...

Nadere informatie

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen.

Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Kleding en Materiaal: Aandachtspunten voor het fietsen in de bergen. Voor al diegenen die niet bekend zijn met fietsen in de alpen. Ik heb gemerkt dat er behoefte is aan tips m.b.t. materiaal en kleding.

Nadere informatie

(Dutch) DM-RACS Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassette DURA-ACE CS-R9100 ULTEGRA CS-R8000 CS-HG800-11

(Dutch) DM-RACS Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassette DURA-ACE CS-R9100 ULTEGRA CS-R8000 CS-HG800-11 (Dutch) DM-RACS001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Cassette DURA-ACE CS-R9100 ULTEGRA CS-R8000 CS-HG800-11 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID

Nadere informatie

DM-SG (Dutch) Dealerhandleiding. S7000 serie. Inter-8

DM-SG (Dutch) Dealerhandleiding. S7000 serie. Inter-8 (Dutch) DM-SG0004-01 Dealerhandleiding S7000 serie Inter-8 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4... 8 Te gebruiken gereedschappen...8 van de CS-S500 tandkrans met kettingbeschermer...8

Nadere informatie

VOORBLAD. Dealerhandleiding XTR FC-M9100 FC-M9120. Bottom bracket SM-BB93 SM-BB94-41A. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-MAFC002-01

VOORBLAD. Dealerhandleiding XTR FC-M9100 FC-M9120. Bottom bracket SM-BB93 SM-BB94-41A. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-MAFC002-01 (Dutch) DM-MAFC002-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE VOORBLAD XTR FC-M9100 FC-M9120 Bottom bracket SM-BB93 SM-BB94-41A INHOUD INHOUD...2 BELANGRIJKE MEDEDELING...3

Nadere informatie

Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018

Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018 MONTAGE VAN HET DRAAGSYSTEEM: Deel II : Montagehandleiding Van n Bike model 2018 Montage adapter rechtsboven Opmerking Foto A. Open de doos en leg alle onderdelen overzichtelijk. B. Verwijder voorzichtig

Nadere informatie

INHOUD. www.contimac.be 2

INHOUD. www.contimac.be 2 INHOUD 1. Gebruik... 3 2. Gebruik en onderhoud... 3 3. Technische kenmerken... 5 4. Smering... 5 5. Accessoires... 5 6. Geleverde delen... 5 7. Onderdelenlijst en -tekening... 6 CE Certifikaat van overeenstemming...

Nadere informatie

DM-WU (Dutch) Dealerhandleiding. Draadloze eenheid SM-EWW01

DM-WU (Dutch) Dealerhandleiding. Draadloze eenheid SM-EWW01 (Dutch) DM-WU0001-02 Dealerhandleiding Draadloze eenheid SM-EWW01 BELANGRIJKE MEDEDELING BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsmonteurs. Gebruikers

Nadere informatie

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08

AT-142 EPD Basis 1. Zelfstudie en huiswerk 10-08 AT-142 EPD Basis 1 Zelfstudie en huiswerk 10-08 2 Inhoud INTRODUCTIE 3 DOELSTELLINGEN 4 ELEKTRISCH METEN 5 SPANNING METEN 6 STROOM METEN 7 WEERSTAND METEN 9 BASISSCHAKELINGEN 10 ELEKTRISCH VERMOGEN 11

Nadere informatie

WEG. Kettingblad voor

WEG. Kettingblad voor (Dutch) DM-FC0003-04 WEG Dealerhandleiding Kettingblad voor FC-9000 FC-6800 FC-5800 FC-4700 FC-4703 SM-BB9000 SM-BBR60 SM-BB92-41B SM-BB72-41B BB-RS500 BB-RS500-PB BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding

Nadere informatie

DE AANDRIJVING EN VERSNELLINGEN

DE AANDRIJVING EN VERSNELLINGEN DE AANDRIJVING EN VERSNELLINGEN De eerste experimenten met versnellingen op de fiets, dateren al van rond 1870; het tijdperk van de Hoge Bi. Hier was het rendement van de aandrijving heel hoog, omdat de

Nadere informatie

Naafset (Schijfrem) Dealerhandleiding. E-THRU Axle 12 mm SM-AX56 SM-AX56-B SM-AX58 SM-AX58-B

Naafset (Schijfrem) Dealerhandleiding. E-THRU Axle 12 mm SM-AX56 SM-AX56-B SM-AX58 SM-AX58-B (Dutch) DM-MBHB001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE SLX HB-M7000 HB-M7010 HB-M7010-B FH-M7000 FH-M7010 FH-M7010-B Naafset (Schijfrem) E-THRU Axle 12 mm

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9.

Inhoudsopgave. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9. 1 Inhoudsopgave. Onderwerp. Blz. Voorste remblokjes verwisselen. 3. Voor Remkabel verwisselen. 5. Achterste remblokjes verwisselen 7. Achter remkabel verwisselen 9. Voorste velg vervangen. 11. Voorste

Nadere informatie

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen.

Om de voorwiel te monteren dient u eerst de voorvork stangen te draaien, totdat deze naar voren wijzen. Voorwiel monteren De voorwiel komt los van de fiets uit dezelfde doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande stappen hoe u

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Popal fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan contact

Nadere informatie

Cassette. (11 versnellingen)

Cassette. (11 versnellingen) (Dutch) DM-CS0004-04 Cassette Dealerhandleiding (11 versnellingen) CS-9000 CS-6800 CS-5800 BELANGRIJKE MEDEDELING Deze dealerhandleiding is in eerste instantie bedoeld voor professionele fietsmonteurs.

Nadere informatie

Stadsfietsen trappen te zwaar

Stadsfietsen trappen te zwaar Stadsfietsen trappen te zwaar Veel fietsers in de stad komen nauwelijks vooruit. Ze ploeteren voort op een slecht rijdende fiets. En ook gloednieuwe fietsen trappen direct uit de winkel trappen soms al

Nadere informatie

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage.

Door de diverse stappen in deze montagehandleiding te doorlopen zorg je ervoor dat he in een handomdraai klaar bent met de montage. Gefeliciteerd met je nieuwe Highlander fiets! We hebben de fiets met veel zorg ontworpen, samengesteld en verpakt, zodat je veel plezier hebt aan je nieuwe fiets. Heb je een vraag over de fiets? Neem dan

Nadere informatie

Helphandleiding. (DAGELIJKS/STAD-editie)

Helphandleiding. (DAGELIJKS/STAD-editie) (Dutch) HM-C.3.2.0-01 Helphandleiding (DAGELIJKS/STAD-editie) Dank u voor uw aankoop van Shimano-producten. Deze instructiehandleiding geeft uitleg over de bediening van het E-TUBE PROJECT. Zorg dat u

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET

GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET GEBRUIKERSHANDLEIDING E4B OMBOUWSET Hartelijk dank voor de aankoop van deze E4B ombouwset Deze handleiding is geschikt voor alle E4B ombouwsets. Deze handleiding is bedoeld hoe u uw eigen fiets kunt ombouwen

Nadere informatie

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding MTB. BB-unit. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets XTR FC-M9000 FC-M9020 SM-BB93 SM-BB94-41A

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding MTB. BB-unit. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets XTR FC-M9000 FC-M9020 SM-BB93 SM-BB94-41A (Dutch) DM-MAFC001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorste kettingblad MTB XTR FC-M9000 FC-M9020 BB-unit SM-BB93 SM-BB94-41A INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

Versnellingsschakelaar RAPIDFIRE Plus

Versnellingsschakelaar RAPIDFIRE Plus (Dutch) DM-SL0001-09 Dealerhandleiding Versnellingsschakelaar RAPIDFIRE Plus MTB XTR SL-M980-A SL-M980-A-I SL-M980-B-I SM-SL98-B SAINT SL-M820 SL-M820-I SL-M820-B-I SM-SL82-B DEORE XT SL-M780 SL-M780-I

Nadere informatie

Fig Veiligheid

Fig Veiligheid 3.4.2 Crankstel; bij inrijden van een nieuwe skelter Na een gebruiksperiode van enkele dagen (bij intensief gebruik) tot twee weken (bij normaal gebruik) dienen de bevestigingsbouten (zie Fig. 3) waarmee

Nadere informatie

Voorblad. Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets ACERA FC-M3000 FC-M3000-B2 FC-M ALTUS FC-M2000

Voorblad. Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets ACERA FC-M3000 FC-M3000-B2 FC-M ALTUS FC-M2000 (Dutch) DM-MDFC001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorblad ALIVIO FC-M4000 FC-M4050 FC-M4050-B2 FC-M4060 ACERA FC-M3000 FC-M3000-B2 FC-M3000-8 ALTUS

Nadere informatie

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding. Non-Series FC-RS400. BB-unit BB-RS500 BB-RS500-PB. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-RCFC001-00

Voorste kettingblad. Dealerhandleiding. Non-Series FC-RS400. BB-unit BB-RS500 BB-RS500-PB. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets DM-RCFC001-00 (Dutch) DM-RCFC001-00 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorste kettingblad Non-Series FC-RS400 BB-unit BB-RS500 BB-RS500-PB INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING...

Nadere informatie

DE MONTAGE VAN DE KOPPELING

DE MONTAGE VAN DE KOPPELING DE MONTAGE VAN DE KOPPELING TIJDENS DEZE MONTAGESESSIE VERBIND JE HET KOPPELINGSHUIS VOOR DE TWEEGANGSVERSNELLING MET DE MOTOR VAN JE RB7. DAARNA MONTEER JE DE BOUWGROEP OP HET CHASSIS. Gereedschap & materiaal

Nadere informatie

Handleiding montage fiets

Handleiding montage fiets Handleiding montage fiets Voorwiel monteren Het voorwiel zit los van de fiets in de doos. Dit komt doordat de fiets anders niet in de doos past. U dient het voorwiel zelf te monteren. Zie in de onderstaande

Nadere informatie

Handleiding. Brompton ombouwsets. +31 (0)

Handleiding. Brompton ombouwsets. +31 (0) Handleiding Brompton ombouwsets +31 (0)77 205 05 59 info@veldia.nl www.veldia.nl/b2b Onderdelen ombouwset Overzicht van de geleverde onderdelen: 1. Accu met ingebouwde controller....3 2. Motor..4 3. Trapsensor:

Nadere informatie

Caldo G Gasveertafel 1

Caldo G Gasveertafel 1 Systeembeschrijving - C poot - Teen vastgeschroefd Caldo G Gasveertafel 1 - Enkelvoudige telescoop hoogte instelbaar 720-1200 mm met gasveer - met drukknop - Alleen in tafeldiepte 800mm verkrijgbaar -

Nadere informatie

DM-RBCS (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassette CS-HG400-9 CS-HG50-8

DM-RBCS (Dutch) Dealerhandleiding. RACE MTB Trekking. Stads-toer/ comfort-fiets. Cassette CS-HG400-9 CS-HG50-8 (Dutch) DM-RBCS001-02 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Cassette CS-HG400-9 CS-HG50-8 INHOUD BELANGRIJKE MEDEDELING... 3 VEILIGHEID VOOROP... 4 LIJST VAN

Nadere informatie

timemachine OWNERS MANUAL

timemachine OWNERS MANUAL timemachine OWNERS MANUAL DUTCH www.bmc-racing.com timemachine OWNERS MANUAL Owners Manual dutch Contents INHOUD Owners Manual Inleiding Positie op de fiets Uw positie meten De juiste framemaat en stuurpenconfiguratie

Nadere informatie

Wij wensen u veel fietsplezier!

Wij wensen u veel fietsplezier! Alblas Online Handleiding voor montage en onderhoud Voorwoord Bedankt voor uw aanschaf bij Alblas Online. Voordat u gebruik kunt maken van uw nieuwe fiets dient deze zorgvuldig af gemonteerd te worden.

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING VRAGEN? OPGELET. Modelnr. WEEVBE Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. Sticker met serienummer

GEBRUIKSAANWIJZING VRAGEN? OPGELET. Modelnr. WEEVBE Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. Sticker met serienummer Modelnr. WEEVBE3909.0 Serienr. Schrijf het serienummer hierboven voor verdere raadpleging. GEBRUIKSAANWIJZING Sticker met serienummer VRAGEN? Als fabrikant zijn wij gesteld op uw volledige tevredenheid.

Nadere informatie

Handleiding: montage tristand steeldak/damwand Auteur: Carolien Hoppenbrouwers Datum: Maart 2013 Benodigdheden: - Rolmaat / lang meetlint - Potlood - Schroefmachine met kruiskop, Torx T40, Imbus 5 - Poptang

Nadere informatie

Voorvorken Vervangen, Monteren & Afstellen

Voorvorken Vervangen, Monteren & Afstellen Voorvorken Vervangen, Monteren & Afstellen De volgende onderwerpen komen aan bod in deze handleiding; Voorvork vervangen met draad Voorvork vervangen ahead Balhoofd soorten Speling verwijderen draad balhoofd

Nadere informatie

(NL) Oorspronkelijke gebruiksaanwijzing Rohloff E-14 elektronisch schakelsysteem voor Bosch ebike aandrijfsystemen

(NL) Oorspronkelijke gebruiksaanwijzing Rohloff E-14 elektronisch schakelsysteem voor Bosch ebike aandrijfsystemen (NL) Oorspronkelijke gebruiksaanwijzing Rohloff E-14 elektronisch schakelsysteem voor Bosch ebike aandrijfsystemen Uitbreiding op de SPEEDHUB 500/14 handleiding Technische details kunnen veranderen! Versie:

Nadere informatie

R3 RIM HANDLEIDING NL. Version 1 I

R3 RIM HANDLEIDING NL. Version 1 I R3 RIM HANDLEIDING NL Version 1 I 07.02.2017 INHOUDSOPGAVE Inleiding...1 Kenmerken frame...2 Voorbereiding vork...3 Kleine onderdelen...5 Voorbereiding frame...6 Installatie mechanische kabels...7 Installatie

Nadere informatie

INSTALLATIEHANDLEIDING POWER-BIKE OMBOUWSET MIDWAY

INSTALLATIEHANDLEIDING POWER-BIKE OMBOUWSET MIDWAY ALGEMEEN De Power-Bike ombouwset Midway is alleen geschikt voor fietsen met derailleur versnellingen!!! Wij zijn niet verantwoordelijk als u de middenmotor toch op een andere fiets plaatst dan de aangegeven

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. voor de. Spring Tension Tester

Gebruiksaanwijzing. voor de. Spring Tension Tester Gebruiksaanwijzing voor de Spring Tension Tester Inhoudsopgave Leveringsomvang 4 Controleren van de riemspanning 7 2 1 Opbouw Leveringsomvang www.carbondrive.net 3 Opbouw Leveringsomvang De Spring Tension

Nadere informatie

Voorblad. Dealerhandleiding. Non-Series FC-MT500-2 FC-MT500-B2 FC-MT500-3 FC-MT600-2 FC-MT600-B2 FC-MT700-2 FC-MT700-B2

Voorblad. Dealerhandleiding. Non-Series FC-MT500-2 FC-MT500-B2 FC-MT500-3 FC-MT600-2 FC-MT600-B2 FC-MT700-2 FC-MT700-B2 (Dutch) DM-MBFC001-01 Dealerhandleiding RACE MTB Trekking Stads-toer/ comfort-fiets STADS-SPORT E-BIKE Voorblad DEORE XT FC-M8000-1 FC-M8000-B1 FC-M8000-2 FC-M8000-B2 FC-M8000-3 SLX FC-M7000-11-1 FC-M7000-11-B1

Nadere informatie