Enkele voorbeeldbladzijden uit deel 2

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Enkele voorbeeldbladzijden uit deel 2"

Transcriptie

1 Enkele voorbeeldbladzijden uit deel 2 Hoofdstuk 15. Inleiding generatormodel. Bladzijde Hoofdlijn van de modelonwikkeling P-model, vermogensmodelhet model van de mechanische werking wordt beknopt met het volgende blokschema weergeven: fig P-Model, model van het vermogensdeel van de synchrone generator V-model, spanningsmodel Het spanningsdeel van het model van de generator (inclusief, indien gewenst en van toepassing, step-uptransformator en koppellijn) kent twee varianten, bestaande uit de volgende combinaties van deelmodellen: fig Opbouw van het V-model, model van het spanningsdeel van de synchrone generator, twee varianten. Duidelijk is dat de kern van het model in beide varianten hetzelfde is; het verschil bestaat slechts uit de wijze van bepaling van de I a -componenten. Opmerking: de betiteling "V-model" (c.q.spanningsmodel) is gekozen om een korte term te hebben; vanzelfsprekend zijn er meer grootheden dan alleen spanning in het spel, zoals bekrachtiging, statorstroom, mmk, flux, rotatie.

2 Hoofdstuk 15. Inleiding generatormodel Bladzijde In beknopte vorm wordt het V-model als volgt weergegeven: fig V-model van de generator, twee varianten, in beknopte vorm Alternatieven:Het V-model kan ook gebaseerd worden op het U g -model, met direct de generator d- en q- klemspanning als uitgang. Het V b -model kan ook gebaseerd worden op een "omgekeerd" E r - of U g -model, met als ingang de d- en q- spanningen en als uitgang de stromen I q en I d. (I a -model) Er zijn geen fundamentele verschillen of grote practische voor- of nadelen aan deze alternatieven verbonden. De genoemde variant-modellen worden in deel 3 besproken PV-model, het volledig generatormodel. Uit de combinatie van P- en V-model ontstaat het volledig generatormodel: fig Opbouw van het PV-model van de generator, type a en type b

3 Hoofdstuk23. Regelaarinstelling voor generator in eilandbedrijf. Inleiding. Regelaarformule Bladzijde Regelaarinstelling voor generator in eilandbedrijf Als opwekeenheid wordt de 600 MVA, 21 kv eenheid uit de voorbeeldconfiguratie gebruikt; deze bevat een stoomturbineaandrijving. Specificaties: zie Gegevens, na appendix deel Inleiding Doel In dit hoofdstuk wordt nagegaan hoe in (de simulatie van) de configuratie een goede - en bij benadering de beste - instelling kan worden verkregen. Bij een simulatie is het geen probleem om veelvuldig instellingen uit te proberen, dit in tegenstelling tot instellen van een aandrijvinggeneratoreenheid in werkelijkheid. De simulatie maakt het mogelijk om een goed uitgangspunt voor het instellen van de werkelijkheid te verkrijgen en, wellicht van nog groter belang, inzicht in de invloeden van de verschillende regelaarparameters Werkwijze in het algemeen - Bepaling / keuze aangaande het gedrag van de belasting (par ). In het algemeen is de belasting spanning- en frekwentieafhankelijk. Op grond van het type belasting moet een keuze worden gedaan omtrent de mate van deze afhankeljkheid. - Bepaling / keuze van het meest kritische werkgebied (par ). Blijken zal dat de configuratie een qua demping verschillend gedrag vertoont, alnaargelang aard en grootte van de belasting en grootte van de verstoring. De instelling van de regeling moet ook voor het meest kritische gebied voldoen, met stabiliteit als absolute eis.om het meest kritische werkgebied te bepalen wordt o.m.bij één proportionele instelling en één verstoring bij verschillende belastingen naar de responsie gekeken. Dit wordt herhaald voor enkele andere waarden van de verstoring. - Volgorde van instellen van de regelingen: 1) Spanningsregeling. Het is practisch hiermede te beginnen, omdat variaties in de blindvermogensbelasting het toerental niet beinvloeden; de instelling van de toerenregeling speelt hier dan geen rol, de toerenregeling mag, theoretisch, zelfs ontbreken. 2) Toerenregeling. Voor het instelling van de toerenregeling kan het beste gewerkt worden bij goed ingestelde spanningsregeling, vooral omdat dit de normale siutatie is.bijkomende overwegingen zijn: zonder spanningsregeling hebben variaties in de vermogensbelasting invloed op de spanning; het systeem kan zelfs instabiel worden. Voorts zou, bij gegeven belasting, een variërende spanning inhouden dat de stroomsterkte omgekeerd evenredig verandert, waardoor de responsies op een moeilijk te doorziene wijze beinvloed zouden worden. - Methode van instellen: Een instelling wordt getest middels stappen in de belasting. Voor de spanningsregeling veelal stappen van + en Mvar, voor de toerenregeling stappen van + en - 20 MW. In principe wordt de instelling gemaakt voor het meest kritische gebied.

4 Volgorde bij het instellen van een regelaar: 1) Proportioneel: factor Kr van de regelaar (c.q.: de proportionele band) 2) Diffentiatie: τ d van de regelaar, bij een aangenomen tamheid 3) Indien gewenst of nodig: integratie: τ i van de regelaar Regelaarformule De toegepaste P(I)(D)-regelaars hebben volgende formule: Kr = versterkingsfactor τ i = integratietijdconstante τ d = differentiatietijdconstante a = tamheidsfactor van de differentiatie In plaats van de versterkingsfactor wordt vaak de grootheid 'proportionele band', Xp %, gebruikt. Kr = 100/Xp Met Kr een bepaalde waarde, τ i = en τ d = 0 heeft men een P(Proportionele)-regelaar Met Kr een bepaalde waarde, τ i =, τ d een bepaalde waarde en a een waarde tussen 0 en 1 heeft men een PD-regelaar Met Kr een bepaalde waarde, τ i een bepaalde waarde en τ d = 0 heeft men een PI-regelaar Als alle parameters een bepaalde waarde hebben heeft men een PID-regelaar. In het gesimuleerde systeem is het uitgangsignaal van de regelaar beperkt. Spanningsregelaar: grenzen -8 en +12, waarmede gemiddeld voor op- en neerregelen een ongeveer gelijke ruimte beschikbaar is (3,3 bij de nominale toestand) Toerenregelaar: grenzen 0 en +20 (5 bij de nominale toestand). Betekenis van de getallen: men kan denken aan ma of V voor hardware-regelaars of aan een getal in een software-regelaar.

5 Hoofdstuk 25. Regelaarinstelling voor generator gekoppeld op star net. Instelling spanningsregelaar. Bladzijde Instelling spanningsregelaar Op grond van het besprokene in par wordt de spanningsregelaar ingesteld bij P = 485 MW, Q g = 332 Mvar. Het vermogen is proportioneel geregeld met een kleine versterking, K rp = 0,02. Als eerste wordt een aantal waarden van de regelaarversterking beproefd, totdat duidelijk instabiliteit optreedt; in tweede instantie worden bij daartoe bij daartoe in aanmerking komende waarden verschillende sterkten van differentiatie toegevoegd. Integratie blijft nog buiten beschouwing Proportionele instelling, diverse waarden K ru fig 25-3 Responsies op stap - 0,05 kv en stap - 0,5 kv in de spanning U b = U n van het starre net, bij diverse waarden van K ru. Bij K ru = 14 is ook het elektrisch vermogen weergegeven. Beschouwing: - Bij lage versterking is het systeem stabiel, zowel bij kleine als grote verstoring - Boven K ru = 10 wordt het systeem instabiel (versterking bekrachtigingsketen U F / R u of U g = 2000 V/kV) - De waarde van de versterking heeft weinig invloed op de grootte van de eerste (negatieve) spanningspiek.- Bij de lagere versterkingen blijft een grotere statische afwijking over. - De verklaring van de instabiliteit bij hogere versterking ligt in het resoneren van het vermogensdeel met de het spanningsdeel, zoals besproken in par en de appendix hoodstuk 7.. Ter illustratie is bij de hoogste beproefde spanningsversterking ook het elektrisch vermogen in de figuur weergegeven. - Dat bij de grote verstoring en grote versterking de slingering uiteindelijk beperkt blijft komt door het vastlopen van regelaar en opwekker tegen hun bovengrenzen. Bij de kleine verstoring zal de slingering uiteindelijk op dezelfde waarden uitkomen.

6 Hoofdstuk 25. Regelaarinstelling voor generator gekoppeld op star net. Instelling spanningsregelaar. Bladzijde Toevoeging van differentiatie fig 25-4 Invloed van differentiatie bij twee waarden van K ru. Beschouwing:- Differentiatie heeft vrijwel geen invloed voorzover het lage waarden betreft; hogere waarden leiden tot instabiliteit. Bij de lage waarden worden de eerste slingeringen wat kleiner, waar tegenover staat dat de slingering wat langer duurt. Opmerking: een stap van 0,5 kv in de spanning van het net geeft hetzelfde beeld als de stap van 0,05 kv, uiteraard met aangepaste schaal voor U g Eerste keuze Op grond van beide voorgaande figuren wordt - voor de voorbeeldgenerator - de keuze: versterking: K ru = 5 (versterking bekrachtigingsketen = 1000 V/kV), geen differentiatie Toevoeging van integratie Bij K ru = 5 treedt bij een stap van 0,5 kv in U n stationair een afwijking van 3 V op (U g = 20,997 kv); te weinig om tot integratie over te gaan. Bij andere belastingen of veranderingen daarin kunnen echter grotere veranderingen optreden. Als voorbeeld: Bij een beginbelasting van 400 MW, 166 Mvar (80/50% van vollast) en een frekwentie-vermogensstatiek van 5% treedt in het starre net een frekwentiedaling op van 0,2 Hz. Daaardoor ontstaat ook een spanningsdaling. Zie volgende figuur.

7 Hoofdstuk 25. Regelaarinstelling voor generator gekoppeld op star net. Instelling spanningsregelaar. Bladzijde fq fq Ug Ug P P PT PT t t fig 25-5 Voorbeeld van een verstoring waarbij een grotere stationaire afwijking in de generatorklemspanning optreedt: stap - 0,2 Hz in de netfrekwentie, bij een frewentie-vermogensstatiek van 5% Links: geen integratie. Rechts: met integratie, τ i = 2 Links: door de statiek wordt het vermogen met 40 MW opgeregeld, het blindvermogen stijgt tot 172 MVAr, de generatorklemspanning daalt tot 20,973 kv, ofwel met 27 V, 0,13%; Rechts: alles verloopt hetzelfde, doch de integratie regelt de spanning terug naar 21 kv.

Inhoud deel 2 Modellering van configuraties. Transiënt gedrag

Inhoud deel 2 Modellering van configuraties. Transiënt gedrag Modellering van configuraties. Transiënt gedrag -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Regelingen. Stationair gedrag

Regelingen. Stationair gedrag Regelingen. Stationair gedrag Hoofdstuk bladzijde -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag

Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag Nadere beschouwing. Subtransiënt gedrag Hoofdstuk bladzijde 29. Invloeden op de demping van de niet-geregelde synchrone generator, gekoppeld op een star net Vooraf 29.1. Overzicht van het onderzoek 29-1

Nadere informatie

37.2. Afleiding op plaats E

37.2. Afleiding op plaats E 37. Afleiding van de dempende en synchroniserende vermogens op verschillende plaatsen in het generator-netcircu 37. Afleiding op plaats E 37.. Afleiding op plaats E De dempende en het synchroniserende

Nadere informatie

Deeltentamen Meet en Regeltechniek 14 juni 1996

Deeltentamen Meet en Regeltechniek 14 juni 1996 Deeltentamen Meet en Regeltechniek 14 juni 1996 R0281 C:\Job\MC-word\Tentamens\Tent9606.doc 1 Gegeven: Van een verwarmingssysteem van een kamer zijn de volgende gegevens bekend: t 'Tkamer K1 Q0dW Q0 Qin

Nadere informatie

Modellering windturbines met Vision

Modellering windturbines met Vision Modellering windturbines met Vision 06-078 pmo 11 mei 2006 Phase to Phase BV Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 352 3700 F: 026 352 3709 www.phasetophase.nl 2 06-078 pmo Phase to Phase

Nadere informatie

Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar

Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar Ronny Rooman 1 Inleiding Van alle PID regelaars is de zuivere proportionele regelaar ( P regelaar) het eenvoudigste algorithme.

Nadere informatie

Stroomcompensatie bij transformatorregelingen

Stroomcompensatie bij transformatorregelingen Stroomcompensatie bij transformatorregelingen 01-154 pmo 5-6-2001 Phase to Phase B Utrechtseweg 310 Postbus 100 6800 AC Arnhem T: 026 356 38 00 F: 026 356 36 36 www.phasetophase.nl 2 01-154 pmo 1 INLEIDING

Nadere informatie

Passieve filters: enkele case studies

Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies Passieve filters: enkele case studies - Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld - Voorbeeld 2: simulatieresultaten - Voorbeeld 3: simulatieresultaten Voorbeeld 1: rekenvoorbeeld

Nadere informatie

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten)

Theory DutchBE (Belgium) Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Q2-1 Niet-lineaire dynamica in elektrische schakelingen (10 punten) Neem voor het begin van deze opgave de algemene instructies uit de aparte enveloppe door! Inleiding Bistabiele niet-lineaire halfgeleider

Nadere informatie

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator

Alternator 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator 2. De werking/ basisprincipe van de wisselstroomgenerator Alternator In dit hoofdstuk zal ik het vooral hebben over de functie is van de alternator in de wagen. En hoe het basisprincipe is van deze generator. 1. De functie van de wisselstroomgenerator of de alternator

Nadere informatie

Eilandbedrijf. P.M. van Oirsouw 13 december 2005

Eilandbedrijf. P.M. van Oirsouw 13 december 2005 Eilandbedrijf P.. van Oirsouw 13 december 2005 Er bestaat behoefte aan een methode voor loadflowberekeningen voor netten in eilandbedrijf, zoals op schepen en boorplatforms en zoals dat kan voorkomen bij

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 29 januari 2009 van 14:00 tot 17:00 uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en

Nadere informatie

Meet- en Regeltechniek

Meet- en Regeltechniek Meet- en Regeltechniek Les 7: De klassieke regelaars Prof. dr. ir. Toon van Waterschoot Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ESAT Departement Elektrotechniek KU Leuven, Belgium Meet- en Regeltechniek:

Nadere informatie

Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's. Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum:

Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's. Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: Omschrijving Titel: in bedrijf nemen koppeltransformatoren en APA's Proceseigenaar: IV TM (KEB) Procesdeskundige: IV (KEB) Procesbeheerder: Procesbeheerder KEB AM Publicatiedatum: 15-04-2016 Reviewdatum:

Nadere informatie

Simulink. Deel1. Figuur 1 Model van het zonnepaneel in Simulink.

Simulink. Deel1. Figuur 1 Model van het zonnepaneel in Simulink. Simulink Deel1 In dit deel van het ontwerp simuleren we het gedrag van onze zonnepanneel bij weerstanden tussen 10 Ohm en 100 Ohm. Een beeld van hoe het model in Simulink is opgesteld is in figuur 1 opgenomen.

Nadere informatie

Berekenen van regelaars

Berekenen van regelaars Hoofdstuk 4 Berekenen van regelaars Doelstellingen 1. Regelaars kunnen berekenen voor stap- en sinusresponsies 2. Basiseigenschappen van een aantal regelaars kennen 4.1 Eigenschappen van een regelkring

Nadere informatie

Onderzoek werking T-verter.

Onderzoek werking T-verter. Onderzoek werking T-verter. De Beer Gino Page 1 02/10/2007 Inhoudstabel: 1. Doelstellingen. 2. Benodigd materiaal. 3. Bespreking van de frequentieregelaar. 4. Instellingen en gebruik van de frequentieregelaar.

Nadere informatie

Speciale transformatoren

Speciale transformatoren Speciale transformatoren 6-55 pmo 5 april 26 Phase to Phase BV Utrechtseweg 31 Postbus 1 68 AC Arnhem T: 26 352 37 F: 26 352 379 www.phasetophase.nl 2 6-55 pmo 1 INLEIDING Speciale transformatoren zijn

Nadere informatie

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105

Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Tent. Elektriciteitsvoorziening I / ET 2105 Datum: 24 januari 2011 Tijd: Schrijf op elk blad uw naam en studienummer Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad De uitwerkingen van het tentamen worden na

Nadere informatie

programma Regeling in Centrales Beveiligings- en afschakel apparatuur maandag 31 augustus :51 Si 4 B-C Pagina 1

programma Regeling in Centrales Beveiligings- en afschakel apparatuur maandag 31 augustus :51 Si 4 B-C Pagina 1 Si 4 BC Pagina 1 programma maandag 31 augustus 2015 10:51 Regeling in Centrales Beveiligings en afschakel apparatuur Si 4 BC Pagina 2 wat regelen in een centrale? dinsdag 1 september 2015 8:50 freq, spanning,

Nadere informatie

Kennisdossier Regeltechniek

Kennisdossier Regeltechniek Kennisdossier Regeltechniek Paul Stefaan Mooij Ruud Alderden Sander Rijnsaardt Ashwien Chotoe 1 Inleiding Dit kennisdossier is opgebouwd uit oude meet resultaten van proef 6. En met behulp van zowel Matlab

Nadere informatie

Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1. Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 1 = 2 ks, R 2 = 3 ks, R 3 = 6 ks 20.

Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1. Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 1 = 2 ks, R 2 = 3 ks, R 3 = 6 ks 20. Elektrische Netwerken 49 Opgaven bij hoofdstuk 20 20.1 Bepaal R 1 t/m R 3 (in het sternetwerk) als in de driehoek geldt: R 12 = 1 ks, R 23 = 3 ks, R 31 = 6 ks 20.2 Bepaal R 12 t/m R 31 (in de driehoek)

Nadere informatie

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN

VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN VOORBLAD SCHRIFTELIJKE TOETSEN OPLEIDING : MECHATRONICA TOETSCODE : UITWERKINGEN MECH5-T GROEP : MEH2 TOETSDATUM : 4 APRIL 206 TIJD : :00 2:30 AANTAL PAGINA S (incl. voorblad) : 9 DEZE TOETS BESTAAT UIT

Nadere informatie

Elektrische Netwerken 27

Elektrische Netwerken 27 Elektrische Netwerken 27 Opgaven bij hoofdstuk 12 12.1 Van een tweepoort zijn de Z-parameters gegeven: Z 11 = 500 S, Z 12 = Z 21 = 5 S, Z 22 = 10 S. Bepaal van deze tweepoort de Y- en H-parameters. 12.2

Nadere informatie

Examen Regeltechniek Take Home derde examenperiode

Examen Regeltechniek Take Home derde examenperiode Examen Regeltechniek Take Home derde examenperiode Vraag 1 Guust wil een proces regelen dat aangestuurd wordt door een actuator die gevoed wordt met een spanning tussen 0 (=0%) en 10 (=100%) Volt. De procesuitgang

Nadere informatie

6 VEELVOUDEN EN ONDERDELEN VAN EENHEDEN

6 VEELVOUDEN EN ONDERDELEN VAN EENHEDEN 6 VEELVOUDEN EN ONDERDELEN VAN EENHEDEN Bij weerstanden, maar ook bij spanning en stroom, kunnen zeer uit een lopende waarden voorkomen. Spanning kan liggen tussen bijvoorbeeld 0,000 001 V en 160 000 V.

Nadere informatie

Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC. 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul

Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC. 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul Rekenkunde, eenheden en formules voor HAREC 10 april 2015 presentator : ON5PDV, Paul Vooraf : expectation management 1. Verwachtingen van deze presentatie (inhoud, diepgang) U = R= R. I = 8 Ω. 0,5 A =

Nadere informatie

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN

WINDENERGIE : SYNCHRONE GENERATOREN WINDENERGIE : REACTIEF VERMOGEN INHOUD: SYNCHRONE GENERATOREN Het equivalent schema Geleverde stromen en vermogens Het elektrisch net Een synchrone generator is een spanningsbron. Het equivalent schema

Nadere informatie

37.8 Het stationaire synchrone vermogen

37.8 Het stationaire synchrone vermogen 37.8 Het stationaire synchrone vermogen Alhoewel hoofdstuk 37 als titel dempende en scynchroniserende vermogens heeft, dus over variaties in het vermogen gaat, zijn er veel begrippen die (ook) bij het

Nadere informatie

Tentamen Systeemanalyse (113117)

Tentamen Systeemanalyse (113117) Systeemanalyse (113117) 1/6 Vooraf Tentamen Systeemanalyse (113117) 17 augustus 2010, 8:45 12:15 uur Dit is een open boek tentamen, hetgeen betekent dat gebruik mag worden gemaakt van het dictaat Systeemanalyse

Nadere informatie

regelaar Fig. 7. 1 Regelaar in een open kring

regelaar Fig. 7. 1 Regelaar in een open kring @~@~ 71 P- en P-regelaar in een open kring P- EN P-REGELAAR N EEN OPEN KRNG Doelstellingen: De statische karakteristiek en versterkingsfactor van een P-regelaar kunnen uitleggen. Verband tussen proportionele

Nadere informatie

Rendement bij inductiemachines: motor versus generator

Rendement bij inductiemachines: motor versus generator Rendement bij inductiemachines: motor versus generator Focus Inductiemachines vinden meestal hun toepassing als motoren, hoewel er een groeiende markt is voor kleine elektrische generatoren (bijvoorbeeld

Nadere informatie

ELEKTRICITEIT GELIJKSTROOMMOTOREN - LABO

ELEKTRICITEIT GELIJKSTROOMMOTOREN - LABO ELEKTRICITEIT GELIJKSTROOMMOTOREN - LABO Technisch Instituut Sint-Jozef Wijerstraat 28, B -3740 Bilzen Cursus: I. Claesen/R.Slechten Versie:18/11/2004 1 PROEVEN OP GELIJKSTROOMMOTOREN...2 1.1 Inleiding...2

Nadere informatie

TENTAMEN NATUURKUNDE

TENTAMEN NATUURKUNDE CENTRALE COMMISSIE VOORTENTAMEN NATUURKUNDE TENTAMEN NATUURKUNDE datum : vrijdag 28 april 2017 tijd : 13.30 tot 16.30 uur aantal opgaven : 5 aantal antwoordbladen : 1 (bij opgave 1) Iedere opgave dient

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (2) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat, ISBN 97-9-97-3- 1 Inductiespanning 1.1 Introductie Eén van de belangrijkste ontdekkingen op het gebied van de elektriciteit was het

Nadere informatie

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U Inhoud Condensator... 2 Het laden van een condensator... 3 Het ontladen van een condensator... 5 Opgaven... 6 Opgave: Alarminstallatie... 6 Opgave: Gelijkrichtschakeling... 6 Opgave: Boormachine... 7 1/7

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022 Microprocessor Volledig vrij instelbare controller HD9022 MICROPROCESSOR CONFIGURATIE CONTROLLER De microprocessor gestuurde controller HD9022 is een aflees- en regelunit met

Nadere informatie

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C)

Fig. 2. Fig. 1 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 U (V) 0,5. -20 0 20 40 60 80 100 temperatuur ( C) Deze opgaven en uitwerkingen vind je op https://www.itslearning.com en op www.agtijmensen.nl Wat je moet weten en kunnen gebruiken: Zie het boekje Systeembord.. Eigenschappen van de invoer-elementen (sensor,

Nadere informatie

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8

X C D X C D. voertuigentechniek CSPE KB 2009. minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant d Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1)

Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) Magnetische toepassingen in de motorvoertuigentechniek (1) E. Gernaat, ISBN 978-90-808907-3-2 1 Magnetisme 1.1 Het magnetische veld Voor de beschrijving van een magnetisch veld gaan we uit van een staafvormige

Nadere informatie

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine

Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Verschillende normen voor de bepaling van het rendement van een inductiemachine Focus Voor elke motor die op de markt gebracht wordt, dienen enkele kengetallen te worden gegeven als maat voor de performantie

Nadere informatie

Opgaven bij hoofdstuk 9

Opgaven bij hoofdstuk 9 24 Meerkeuze-opgaven Opgaven bij hoofdstuk 9 9.14 Gegeven de complexe spanning: û = +12 + 5j [V]. Deze komt overeen met een wisselspanning: a: u(t) =!13.cos(Tt! 0,39) [V] b: u(t) = +13.cos(Tt! 0,39) [V]

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting kwantitatieve analyse ACM van de loterijmarkt

Bijlage 1 Toelichting kwantitatieve analyse ACM van de loterijmarkt Bijlage 1 Toelichting kwantitatieve analyse ACM van de loterijmarkt 1 Aanpak analyse van de loterijmarkt 1. In het kader van de voorgenomen fusie tussen SENS (o.a. Staatsloterij en Miljoenenspel) en SNS

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) Oefententamen

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) Oefententamen Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) Oefententamen Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters en studienummer in. Dit tentamen bestaat uit

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit)

Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting Natuurkunde Hoofdstuk 2 (elektriciteit) Samenvatting door een scholier 1671 woorden 2 december 2012 5,6 55 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Natuurkunde overal Natuurkunde H2 elektriciteit

Nadere informatie

Deling van elektrische stroom en spanning. Student booklet

Deling van elektrische stroom en spanning. Student booklet Deling van elektrische stroom en spanning Student booklet Deling van elektrische stroom en spanning - INDEX - 2006-04-06-17:15 Deling van elektrische stroom en spanning In deze module wordt uitgelegd

Nadere informatie

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES

5. HOOFDSTUK 5 SYNCHRONE MACHINES 5. HOOFDSTK 5 SYNCHRON MACHNS 5.1 quivalent schema, fasordiagram Zoals bij de inductiemachine heeft men ook hier te doen met een draaiveld. De rotor wordt gevoed met gelijkstroom. De spanningsvergelijkingen

Nadere informatie

1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail

1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail 1. Een magnetische levitatie systeem is schematisch weergegeven in figuur 1. r-- ~ rail I FR.ir~.P Y D I ti t. I ~- ji ti! Fdist I I I I I magnat Fgray current i Figuur 1: Een schematische weergave van

Nadere informatie

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t)

Tentamen Elektriciteitsvoorziening i. (ee2611/et2105d3-t) Tentamen Elektriciteitsvoorziening i (ee2611/et2105d3-t) Datum: 30 januari 2012 Tijd: 14:00-17:00 Schrijf op ell< blad uw naam en studienummer. Begin elke nieuwe opgave op een nieuw blad. De uitwerkingen

Nadere informatie

Algemene beschrijving van de regelprogramma's

Algemene beschrijving van de regelprogramma's Algemene beschrijving van de regelprogramma's Deze beschrijving is voor de regelprogramma's, die werken met de I/O kaart K8055 en/of VM167. Om het aantal in- en uitgangen te verhogen kan een multiplexer

Nadere informatie

Installatie van de P266 toerenregelaar

Installatie van de P266 toerenregelaar Installatie van de P266 toerenregelaar Deze vereenvoudigde instructie is opgezet om de installatie van de P266 zo gemakkelijk mogelijk in beeld te brengen. Het is desondanks wel van belang om kennis te

Nadere informatie

MONITOR ELEKTRICITEITSPRODUCTIE

MONITOR ELEKTRICITEITSPRODUCTIE MONITOR ELEKTRICITEITSPRODUCTIE Dienst uitvoering en toezicht Energie - 1 /7 -.doc Inhoudsopgave 1. DOEL VAN HET INFORMATIEVERZOEK...3 2. INVULINSTRUCTIE MONITOR PRODUCENTEN...4 2.1. Tabel 1 gegevens producent

Nadere informatie

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring

3.4.3 Plaatsing van de meters in een stroomkring 1 De stroom- of ampèremeter De ampèremeter is een meetinstrument om elektrische stroom te meten. De sterkte van een elektrische stroom wordt uitgedrukt in ampère, vandaar de naam ampèremeter. Voorstelling

Nadere informatie

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1

inkijkexemplaar Energie voor de lamp Techniek 1 Nota s: Energie voor de lamp 1. Probleemstelling 50 2. Transport van elektriciteit in een kring 50 2.1. Wat is een elektrische stroomkring? 50 2.2. Stromen van water - stromen van elektriciteit 51 2.3.

Nadere informatie

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding

BUFFEROPLOSSINGEN. Inleiding BUFFEROPLOSSINGEN Inleiding Zowel in de analytische chemie als in de biochemie is het van belang de ph van een oplossing te regelen. Denk bijvoorbeeld aan een complexometrische titratie met behulp van

Nadere informatie

Actieve demping helpt nauwkeuriger positioneren

Actieve demping helpt nauwkeuriger positioneren 05_actieve demping_nr5_2006 18-10-2006 23:11 Pagina 5 Actieve demping helpt nauwkeuriger positioneren Voor snelle en nauwkeurige bewegingen van een machine is het dynamisch gedrag van het frame van het

Nadere informatie

Analyse van de Futaba S3003 dc motor

Analyse van de Futaba S3003 dc motor Analyse van de Futaba S3003 dc motor Door Ali Kaichouhi In dit artikel wordt de RF-020-TH dc motor wat nader ondergezocht. Het eerste deel bevat informatie over de constructie en de werking van deze motor.

Nadere informatie

6.1 Afrondingsopdracht Goed en veilig werken van elektrische schakelingen

6.1 Afrondingsopdracht Goed en veilig werken van elektrische schakelingen 6. Afronding hoofdstuk 2 6.1 Afrondingsopdracht Goed en veilig werken van elektrische schakelingen Inleiding Bij de introductie van dit hoofdstuk heb je je georiënteerd op het onderwerp van dit hoofdstuk

Nadere informatie

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur

Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB2207) 31 januari 2008 van 9:00 tot 12:00 uur Schriftelijke zitting Systeem- en regeltechniek 2 (WB227) 31 januari 28 van 9: tot 12: uur Onderstaande aanwijzingen nauwkeurig lezen. Vul op het voorblad uw naam, voorletters, studienummer en opleiding

Nadere informatie

Rem- en slipgedrag (2)

Rem- en slipgedrag (2) Rem- en slipgedrag (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-7-0) 1 Normaalkracht, wrijving en slip 1.1 Normaalkracht, wrijvingkracht en wrijvingscoëfficiënt Remmen, accelereren en sturen kunnen alleen maar plaatsvinden

Nadere informatie

Historische autotechniek (4)

Historische autotechniek (4) Historische autotechniek (4) E. Gernaat (ISBN in overweging) 1 Dynamo en regelaar 1.1 Gelijkstroomdynamo De klassieke, historische dynamo (generator) staat bekent onder gelijkstroomdynamo. Moderne dynamo

Nadere informatie

UNIVERSELE TRAPPENREGELAAR IR32 en IRDR

UNIVERSELE TRAPPENREGELAAR IR32 en IRDR UNIVERSELE TRAPPENREGELAAR IR32 en IRDR KEUZE VAN DE REGELAAR IR aa b c d speciale toepassing (zie handleiding) 0 voor voelers type NTC 1 voor voelers Pt100 2 voor voelers met thermokoppel type J of K

Nadere informatie

Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer

Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer Practicum kortsluitankermotor met frequentie-omvormer ELS-practicum KA-motor mei 2016 Doel van de meting Deze proef dient om de student inzicht te geven in de werking van de kortsluitankermotor. Tevens

Nadere informatie

Opgaven bij hoofdstuk 12

Opgaven bij hoofdstuk 12 32 Meerkeuze-opgaven Opgaven bij hoofdstuk 12 12.6 Van een lineaire tweepoort is poort 1 als ingang en poort 2 als uitgang op te vatten. Bij de Z-parametervoorstelling van deze tweepoort geldt dan: a:

Nadere informatie

Normering en schaallengte

Normering en schaallengte Bron: www.citogroep.nl Welk cijfer krijg ik met mijn score? Als je weet welke score je ongeveer hebt gehaald, weet je nog niet welk cijfer je hebt. Voor het merendeel van de scores wordt het cijfer bepaald

Nadere informatie

Fig. 5.1: Blokschema van de 555

Fig. 5.1: Blokschema van de 555 5 Timer IC 555 In de vorige drie hoofdstukken hebben we respectievelijk de Schmitt-trigger, de monostabiele en de astabiele multivibrator bestudeerd. Voor ieder van deze schakelingen bestaan in de verschillende

Nadere informatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie

De dynamica van een hertenpopulatie. Verslag 1 Modellen en Simulatie De dynamica van een hertenpopulatie Verslag Modellen en Simulatie 8 februari 04 Inleiding Om de groei van een populatie te beschrijven, kunnen vele verschillende modellen worden gebruikt, en welke meer

Nadere informatie

Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V.

Kortsluitvastheid HS VP. Quercus Technical Services B.V. Kortsluitvastheid HS \!P Inhoudsapgave Inleiding Kortsluitvastheid 2.1 Kortsluitstrornen uit het openbare net ( netbijdrage') 2.1.1 Wisselstroomcornponent 2.1.2 Gelijkstroomcomponent 2.1.3 Stootkortsluitstroom

Nadere informatie

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst?

Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Matthias Van Wonterghem, Pieter Vanhulsel Aluminium en hoge snelheid, een mooie toekomst? Milieu is een hot topic. En terecht. Het is nu dat er moet gediscussieerd worden om onze huidige levenskwaliteit

Nadere informatie

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS

XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS XXX INTERNATIONALE NATUURKUNDE OLYMPIADE PADUA, ITALIË PRACTICUM-TOETS 20 juli 1999 13.1 practicum toets ---63 De Torsieslinger In dit experiment bestuderen we een relatief complex mechanisch systeem een

Nadere informatie

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

SYSTEMEN 11/3/2009. Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes! NATUURKUNDE KLAS 4 PROEFWERK HOOFDSTUK 3: AUTOMATISCHE SYSTEMEN OOFDSTUK 3: A 11/3/2009 Deze toets bestaat uit 3 opgaven (28 punten). Gebruik eigen grafische rekenmachine en BINAS toegestaan. Veel succes!

Nadere informatie

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud

VOLT POT 1K R 220. OPEN FOR 60 Hz STAB. Spanningsregelaars R 220. Installatie en onderhoud VOLT POT 1K 110 0V E+ E- OPEN FOR 60 Hz STAB Deze handleiding is van toepassing op de regelaar van de alternator die u aangekocht hebt. We wensen uw aandacht te vestigen op de inhoud van deze onderhoudshandleiding.

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN TECHNISCHE BEPALING F - 1 LEVERING VAN UITRUSTINGEN MET OMVORMERS VOOR DE VOEDING VAN KOPLICHTEN 24 V 80 W MET EEN INGEBOUWDE KNIPPERINRICHTING EN VOOR DE

Nadere informatie

Opgaven elektrische machines ACE 2013

Opgaven elektrische machines ACE 2013 Opgaven elektrische machines ACE 2013 1a. Geef de relatie tussen koppel en stroom bij een gelijkstroommachine 1b. Geef de relatie tussen hoeksnelheid en geïnduceerde spanning van een gelijkstroommachine

Nadere informatie

Elektrische energie en elektrisch vermogen

Elektrische energie en elektrisch vermogen Elektrische energie en elektrisch vermogen Grootheid Symbool Eenheid Lading Q C: Coulomb Spanning U V: Volt Stroomsterkte I A: Ampère Energie E J: Joule Weerstand R Ω: Ohm Spanning: noodzakelijk om lading

Nadere informatie

1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING 1.1 HARMONISCHE OSCILLATOREN. 1.1.1 het massa-veersysteem. Hoofdstuk 1 - Vrije trillingen

1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING 1.1 HARMONISCHE OSCILLATOREN. 1.1.1 het massa-veersysteem. Hoofdstuk 1 - Vrije trillingen 1 VRIJE TRILLINGEN 1.0 INLEIDING Veel fysische systemen, van groot tot klein, mechanisch en elektrisch, kunnen trillingen uitvoeren. Daarom is in de natuurkunde het bestuderen van trillingen van groot

Nadere informatie

natuurkunde havo 2015-II

natuurkunde havo 2015-II natuurkunde havo 05-II Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt scorepunt toegekend. Vleugel maimumscore antwoord: vier knopen en drie buiken, afwisselend afstand KB = afstand BK B maimumscore,70

Nadere informatie

Methodes voor debietsafstelling

Methodes voor debietsafstelling OPTIVENT Achtergrondbijlage 10 Methodes voor debietsafstelling Samuel Caillou Xavier Kuborn Paul Van den Bossche Afdeling Klimaat, Installaties en Energieprestatie (CLIE) Onderzoeksgroepen ventilatie en

Nadere informatie

9 PARALLELSCHAKELING VAN WEERSTANDEN

9 PARALLELSCHAKELING VAN WEERSTANDEN 9 PARALLELSCHAKELING VAN WEERSTANDEN Een parallelschakeling komt in de praktijk vaker voor dan een serieschakeling van verbruikers. Denken we maar aan alle elektrische apparaten die aangesloten zijn op

Nadere informatie

Meet en regeltechniek deel 2

Meet en regeltechniek deel 2 Meet en regeltechniek deel 2 Allround Operationeel Technicus Leerjaar 4 V 1.0 Juni 2015 Meet en regeltechniek deel 2-1- Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Tijdsgedrag van processen... 5 1.1 Inleiding... 5 1.2 0-de

Nadere informatie

Digitaal is een magisch woord

Digitaal is een magisch woord Digitaal is een magisch woord Hieronder leest u over digitale logica. De theorie en de praktijk. Dit werk moet nog uitgebreid worden met meer informatie over TTL, CMOS en varianten. Daarnaast kunnen de

Nadere informatie

Beoordeling van investeringsvoorstellen

Beoordeling van investeringsvoorstellen Beoordeling van investeringsvoorstellen C2010 1 Beoordeling van investeringsvoorstellen Ir. drs. M. M. J. Latten 1. Inleiding C2010 3 2. De onderneming C2010 3 3. Investeringen G2010 3 4. Selectiecriteria

Nadere informatie

REGELAAR. W- --i. x PROCES. Fig. 10.1 Blokschema geslolen regelkring

REGELAAR. W- --i. x PROCES. Fig. 10.1 Blokschema geslolen regelkring ~~@~ l]@ Optimaliseren van regelkringen s W- --i REGELAAR OPTIMALISEREN VAN REGELKRINGEN x y recorder Fig. 10.1 Blokschema geslolen regelkring De regelaar moet in alle omstandigheden

Nadere informatie

Versterking Principe van de versterking

Versterking Principe van de versterking 6. 6.1.a Versterking Principe van de versterking Signalen worden versterkt door lampen of halfgeleiders. Halfgeleiders worden gemaakt van halfgeleidende materialen ( bv. silicium of germanium ) waar onzuiverheden

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio / datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

Interactive Physics 2004 Nieuwe eigenschappen*

Interactive Physics 2004 Nieuwe eigenschappen* Interactive Physics 2004 Nieuwe eigenschappen* 1. Verbeterde grafische mogelijkheden 2. Direct weergeven van vectorwaarden met vectoren 3. Verbeterde gebruikersinterface 4. Kleuren van de voorwerpen zijn

Nadere informatie

Rapport ETD/PSP Systeemtechnische consequenties toepassing 4-circuit Wintrack in het EHS-net

Rapport ETD/PSP Systeemtechnische consequenties toepassing 4-circuit Wintrack in het EHS-net Rapport 77-ETD/PSP 3-33 Systeemtechnische consequenties toepassing -circuit Wintrack in het EHS-net Arnhem, januari Copyright 3, KEMA Nederland B.V., Arnhem, Nederland. Alle rechten voorbehouden. Dit

Nadere informatie

Leereenheid 1. Diagnostische toets: Soorten spanningen. Let op!

Leereenheid 1. Diagnostische toets: Soorten spanningen. Let op! Leereenheid 1 Diagnostische toets: Soorten spanningen Let op! Bij meerkeuzevragen: Duid met een kringetje rond de letter het juiste antwoord of de juiste antwoorden aan Vragen gemerkt met: J O Sommige

Nadere informatie

Procesbeheersing. Eigenschappen van processen

Procesbeheersing. Eigenschappen van processen Procesbeheersing Eigenschappen van processen Dode tijd τ v (uitspraak Tau-Vee) τ v = Dode tijd, voortplantingstijd en looptijd Dode tijd Bereken τ v φ = V / τ dus τ = V / φ V = ¼ π d 2 l dus τ = (¼ π d

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2015 PRACTICUMTOETS

NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2015 PRACTICUMTOETS NATUURKUNDE OLYMPIADE EINDRONDE 2015 PRACTICUMTOETS Opmerkingen 1. Schrijf bovenaan elk papier je naam. 2. Nummer elke bladzijde. 3. Schrijf op de eerste pagina het totale aantal bladen dat je inlevert.

Nadere informatie

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Mechatronica/Robotica Mechanical Systems ELA Sensoren Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Sessie 2: Basisschakelingen

Nadere informatie

vanwege het hoge rendement weinig warmte-ontwikkeling vanwege de steile schakelpulsen genereert de schakeling sterke hf-stoorsignalen

vanwege het hoge rendement weinig warmte-ontwikkeling vanwege de steile schakelpulsen genereert de schakeling sterke hf-stoorsignalen SCHAKELENDE VOEDING INLEIDING Bij de examenstof over voedingen is sinds 2007 behalve de stof in hoofdstuk 3.3. van het cursusboek ook kennis van de werking van schakelende voedingen opgenomen. De voordelen

Nadere informatie

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van synchrone generatoren. Remediering: Datum van opgave: Datum van afgifte: Verslag nr. : 06.

LABO. Elektriciteit OPGAVE: Karakteristieken van synchrone generatoren. Remediering: Datum van opgave: Datum van afgifte: Verslag nr. : 06. LABO Elektriciteit OPGAVE: Datum van opgave:.../ /... Datum van afgifte:.../ /... Verslag nr. : 06 Leerling: Karakteristieken van synchrone generatoren Assistenten: Klas: 3.2 EIT KTA Ieper Totaal :.../100

Nadere informatie

V: Identificatie en regelaarsinstelling

V: Identificatie en regelaarsinstelling 1 Identificatie - algemeen Om een proces te kunnen regelen of te kunnen simuleren is het nodig de transfertfunctie te kennen. Deze transfertfunctie kan exact worden berekend indien alle onderdelen met

Nadere informatie

Vermogen Elektronica : Stappenmotor

Vermogen Elektronica : Stappenmotor Naam : Sven Martens / Rob Nijs Nr : 07 /09 Datum : 8/12/04 Vermogen Elektronica : Stappenmotor 1 1 De stappenmotor De stator bevat een aantal spoelen en om de rotor te laten draaien moeten deze spoelen

Nadere informatie

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5)

Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) Uitwerkingen VWO deel 1 H2 (t/m par. 2.5) 2.1 Inleiding 1. a) Warmte b) Magnetische Energie c) Bewegingsenergie en Warmte d) Licht (stralingsenergie) en warmte e) Stralingsenergie 2. a) Spanning (Volt),

Nadere informatie

X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8

X C D. voertuigentechniek CSPE KB minitoets bij opdracht 8 voertuigentechniek CSPE KB 2009 minitoets bij opdracht 8 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord (voorbeeld 1). Geef verbeteringen aan volgens voorbeeld 2 of

Nadere informatie