Algemene beschrijving van de regelprogramma's

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Algemene beschrijving van de regelprogramma's"

Transcriptie

1 Algemene beschrijving van de regelprogramma's Deze beschrijving is voor de regelprogramma's, die werken met de I/O kaart K8055 en/of VM167. Om het aantal in- en uitgangen te verhogen kan een multiplexer worden gebruikt. Programma EasyPLC K8055 enkel K8055 multiplexer VM167 enkel Digitale ingangen VM167 multiplexer Analoge ingangen 2 (8 bits) 8 (8 bits) 5 (10 bits) 10 (10 bits) Digitale uitgangen Analoge uitgangen PID regelaars PID regelaars cascade Aan/uit regelaars Stappen regelaars Recorders Het programma is bedoeld om met eenvoudige en relatief goedkope manier regelingen te maken. In het programma kun je werkende transmitters b.v. van 4 20 ma of 0 5 Volt inlezen. Op de uitgangen kun je kleppen aansturen die werken op 4 20 ma, 0 10 Volt of die werken met een pulssignaal. De digitale in- en uitgangen zijn of 0 volt of 5 volt, high of low.

2 Wanneer je werkt met de VM167(multiplexer) moet je eerst de driver installeren. Deze driver is te vinden op de site van Velleman. Wanneer je het programma opstart krijg je de procestekening gelijk te zien. Deze tekening staat in de map teks onder de naam procesplaat.bmp. Je kunt deze tekening naar eigen wens aanpassen in een tekenprogramma zoals b.v. Paint. Sla de tekening wel weer op als een bitmap als.bmp.

3 Project-1 Het inlezen van een leveltransmitter. De leveltransmitter geeft een signaal af van 4 20 ma. Met behulp van de weerstand van 250 Ω wordt dit omgezet in een signaal van 1 5 Volt. De weerstand 250 Ω kun je maken met 4 weerstanden van 1k parallel te schakelen. De volgende stap is het plaatsen van de blokken in de logics.

4 Met de ChangeUp wordt het zevend nulpunt uit de meting gehaald. De volgende stap is het zichtbaar maken van de recorder op je beeldscherm. Over de draden lopen de signalen bij de K bij de VM167 De digitale signalen lopen ook over deze draden waarbij 0 low is en de maximale waarde high. De K8055Multiplexer maakt gebruik van een multiplexer CD4052b. Hierdoor heb je geen 2 maar 8 analoge ingangen elk van 8 bits. (0 255). De multiplexer dient volgens tekening te worden aangesloten.

5

6 Het signaal van de transmitter wordt met de weerstand van 250 Ω omgezet in een signaal van 1 5 Volt. In de K8055 wordt dit omgezet naar een digitaal signaal van Met de ChangeUp wordt dit signaal omgezet naar In plaats van de ChangeUp kun je ook gebruik maken van het rekenblok. Als het beginsignaal nu 51 is wordt het 51 * 125/ = 0 Een ander voordeel van het rekenblok is dat je het signaal wat kan bijstellen. Het maken van een algemene voeding Met twee adapters kun je een voeding maken voor 12 resp 24 Volt. Een voeding voor 5 Volt maak je de spanningsregelaaar LM7805 en een condensator.

7 Project 2 Het opbouwen van een regelkring. Je kan de leveltransmitter van project-1 gebruiken voor het maken van een regelkring. De signalen zijn hier zowel de transmitter als de regelklep weer van 4 20 ma. De opbouw in de logics is: Als regelaar is hier voor de PID-regelaar gekozen. De letters PID staan voor Proportionele, Integrerende en Differentiërende regelaar. De uitgang van de regelaar gaat naar de analoge uitgang als een 1 5 Volt signaal.

8 (bij de VM167 moet je de PWM nog afvlakken met een condensator en weerstand) Daarna volgt de omzetting van een 1 5 Volt naar 4 20 ma. Daarvoor wordt een schakeling met een opamp gebruikt. De PID-regelaar kan gebruikt worden als: P-regelaar PI-regelaar PD-regelaar PID-regelaar P-regelaar Wanneer de I-tijd wordt ingesteld op 0 seconde, gaat de regelaar werken als P-regelaar, met een bias van 50%. De D-tijd dient op 0 seconde te staan. b.v. PB=100%, I-tijd=0 seconde, D-tijd=0 seconde.

9 PI-regelaar De D-tijd dient op 0 seconde te staan. b.v. PB=100%, I-tijd=60 seconde, D-tijd=0 seconde. PD-regelaar De I-tijd dient op 0 seconde te staan. b.v. PB=100%, I-tijd=0 seconde, D-tijd=60 seconde. PID-regelaar b.v. PB=100%, I-tijd=60 seconde, D-tijd=60 seconde. Met Outpmax en Outpmin kan de output naar wens worden beperkt. Met Setpmax en Setpmin kan het setpoint naar wens worden beperkt. Bij D staat de regelaar direct, bij R staat de regelaar indirect (reverse). PB staat voor proportionele band (PB= 100% / Kr) De Aan/Uit regelaar Deze regelaar heeft twee uitgangsstanden, of hoog of laag.

10 Project-3 Een relais aansturen Er zijn verschillende manieren om een relais aan te sturen. Via een knop op je beeldscherm kun je een relais bedienen. Plaats een knop op je beeldscherm en stuur via de logics hiermee een relais aan. Analoge signalen inlezen op de K8055multiplexer. De analoge signalen 0 5 volt komen binnen op de multiplexer. Je hebt totaal 8 ingangen, die ook geschikt zijn voor het 4 20 ma signaal.

11 Pulskleppen Pulskleppen worden tekens met een kort stroompulsje verder open of dicht gezet. Op de pulsklep zitten 3 draden: 1. een draad voor het openen. 2. een draad voor het sluiten. 3. een draad als GND. Deze pulsklep heeft circa 15 seconde nodig om volledig open of dicht te gaan. De puls-regelaar geeft om de 4 seconde telkens een signaaltje van 1 seconde af. Hierdoor heeft de klep minimaal 4 x 15 = 60 seconde nodig om volledig te openen of te sluiten. De stap-regelaar kijkt of het meetsignaal (PV) naar het setpiont (SP) toe gaat of niet, alleen als de PV niet naar het setpiont (SP) gaat geeft de regelaar zijn signaaltje af.

12 Een stap-regelaar heeft 2 digitale uitgangen, een om de klep te openen en een om de klep te sluiten. Voor het aansturen van de relais kun je een relaisblok gebruiken.

13 Project-4 De temperatuur meten met een LM35 De LM35 is een analoge temperatuursensor die een uitgangsspanning geeft van 0,01 Volt/ C Bij een temperatuur van 100 C heb je een spanning van 100 x 0,01 = 1 volt. Dit is te weinig voor de ingang van de I/O kaart, deze wil immers 5 volt hebben bij de maximale range. Met de opamp LM358 kun je dit versterken. Hiervoor moet volgens de formule R2 vier keer zo groot zijn als R1, dan heb je een versterkingsfactor van 5. Als je voor R1= 1 k neemt, moet R2= 4 k zijn (= 4 weerstanden van 1k). Met het rekenblok kun je de temperatuur meting nog iets afstellen. Het nadeel van deze eenvoudige schakeling is dat de meting bij 0 C iets gaat afwijken.

14 Project 5 Het aansturen van een vermogensrelais. Voor het aansturen van een verwarmingselement moet je een vermogens relais gebruiken, een solid state relais. Dit relais mag 10 A schakelen (of meer) en gebruikt daarvoor een stuursignaal van niet meer dan 12 ma. De uitgang van de K8055 of VM167 is dus voldoende groot om dit stuursignaal te leveren. Controleer wel altijd voor gebruik of deze waarde niet worden overschreden. Een Aan/uit-regelaar aangesloten op de uitgang naar een vermogens relais.

15 Een aan/uit-regelaar heeft slechts twee uitgangsstanden of high of low. Wanneer je de regelaar automatisch zet pendelt de uitgang om het setpoint heen, de gap bepaalt de grootte hiervan. Wanneer de output high (hoog) is, is het de cirkel links rood gekleurd. Het SetOff-blokje. Met dit blokje heb je een afvaltimer. Als knop-1 hoog komt sluit gelijk het relaisblokje waardoor ook de uitgang hoog komt. Als de ingestelde tijd is verstreken valt het blokje weer af. De in te stellen tijd is in seconde. 8 of 10 bits signalen De VM167 maak gebruik van 10 bits signalen, deze lopen van 0 tot 1023, bij de K8055 heb je 8 bits signalen en deze lopen van 0 tot 255. Zo is 45% in een 10 bits signaal gelijk aan 460 of High= en Low= (10 bits VM167) High= en Low= (8 bits K8055)

16 Project 6 Level of niveau meten. De meest simpele manier om een level te meten is gebruik te maken van een eenvoudige levelsensor, b.v. de shaluo niveau sensor. De werking van de sensor berust op een magneetvlotter die langs de reedsensoren gaat. Als het niveau hoog is heb je een weerstand van 107 Ω, de totale weerstand is dan 1107Ω. Bij een spanning van 10 Volt krijg je dan een stroom van 0,009 A. Dit geeft een deelspanning van 0,967 Volt. Als het niveau laag is heb je een weerstand van 7 Ω, de totale weerstand is dan 1007Ω. Bij een spanning van 10 Volt krijg je dan een stroom van 0,01 A. Dit geeft een deelspanning van 0,07 Volt. Deze spanning gaat naar de opamp versterker die deze spanningsuitgang met factor 5 versterkt. De uiteindelijk uitgang wordt dan 0,35 naar 4,84 volt. De versterkingsfactor berekening van de opamp kun je in project 4 terug vinden. Je hebt nu nog een kleine afwijking, deze kun je in het programma verder wegwerken.

17 Project-7 De temperatuur van een vlam Stel de range van de recorder in op: C. Meet deze opstelling kun je de temperatuur meten van b.v. een waxine- of theelichtje. Type K is Nikkel/chroom draad met een Nikkel/aluminium draad en geschikt tot het meten van temperaturen tot 1372 C. De weerstand van 250 Ω kun je maken met 4 weerstanden van 1k.

18 Project-8 de Pt-100 De Pt-100 is een temperatuur gevoelige weerstand, die bij 0 C precies 100Ω is. Wanneer de temperatuur oploopt, wordt ook de weerstand van de Pt-100 hoger. De omvormer zet de weerstand om naar een ma signaal van 4 20 ma. Met de weerstand van 250Ω (4 x 1k) verkrijg je het Volt signaal van 1 a 5 Volt. Ook hier kun je de weerstand vervangen door een voorgeprogrammeerde PIC. Stel in je programma de range in.

19 Project-9 Verschildruksensor de MPX5010 is een analoge verschildruksensor. Deze druksensor heeft zijn meetgebied van 0 0,1 bar of cm waterkolom. Hij ook geschikt als niveau of levelmeting. De gemerkte pin is de output-pin. De maximale range is van cmh 2 0, kan deze in het programma aanpassen naar b.v. een range van 0 60 cmh 2 O. Gebruik hiervoor het rekenblok. Wanneer je te maken hebt met een gesloten vat moet je de sensor omdraaien. Het buitenbeen moet dan geheel gevuld blijven i.v.m. condensatie.

20

21 Project-10 De brug van Wheatstone. De brug bestaat uit vier weerstanden, waarbij R1 = R2 en Rv ongeveer gelijk aan R3. Rv is meestal een sensor waarvan de weerstand verandert tijdens de meting. De Pt-100 is een voorbeeld van een weerstands-veranderende sensor. Als R1 = R2 en Rv = R3 is de brug in evenwicht, en meet de voltmeter geen spanning. Als weerstand Rv iets toeneemt komt de brug uit evenwicht, de spanning op punt A stijgt hierdoor iets. Door deze spanning te versterken kan je een schikte spanning krijgen als input (0 5 V) voor de I/O kaart. Hiervoor wordt een opamp schilversterker toegepast. Als b.v. Rb= 10 kω en Ra= 1200 kω krijg je een versterkingsfactor van 120 keer. VM167Multiplexer De VM167Mulpiplexer heeft meer ingangen en uitgangen. Er wordt gebruik gemaakt van 2 keer de CD4053b zodat je 10 analoge ingangen hebt. De twee 12F675 zijn voorgeprogrammeerde PIC s net als de 16F628a. Deze zijn te bestellen bij de uitgever van Rimar Educatief Software.

22

Meet- & Regelen met de MultiplexerK8055

Meet- & Regelen met de MultiplexerK8055 Meet- & Regelen met de MultiplexerK8055 http://educatiefsoftware.nl/pagina4.html Met gebruikmaking van de I/O kaart K8055 in combinatie met een multiplexer kan je een regelunit worden gemaakt die van af

Nadere informatie

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Mechatronica/Robotica Mechanical Systems ELA Sensoren Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Sessie 3: Gevorderdenschakelingen

Nadere informatie

Set-Up instructies MULTICONTROLLER _R02

Set-Up instructies MULTICONTROLLER _R02 Set-Up instructies NL MULTICONTROLLER 0664040_R02 Pagina 3 4 5 6 7 8 9 Beschrijving van de set-up mogelijkheden: 0-10V. Gebruik deze instelling indien u de ventilator 0-10V wilt regelen. Aan/Uit. Gebruik

Nadere informatie

Raspberry Pi Interfacing.

Raspberry Pi Interfacing. Als je met je Raspberry Pi contact wil maken met de buitenwereld heb je het GPIO ( General Purpose Input Output) interface van de RPi nodig. Met het GPIO interface kun je besturingen maken voor heel veel

Nadere informatie

Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen.

Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen. Vak: Labo elektro Pagina 1 / / Module 1: werken met OPAMPS. Project 1 : Elementaire lineaire OPAMP schakelingen. 1. Opgaven. - Zoek de bijzonderste principe schema s en datagegevens. Meet de opstellingen

Nadere informatie

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden

Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Mechatronica/Robotica Mechanical Systems ELA Sensoren Sensoren Introductie Weerstandtechniek Brug van Wheatstone Basis Opamp schakelingen Opampschakelingen voor gevorderden Sessie 2: Basisschakelingen

Nadere informatie

In- en uitgangssignalen van microprocessoren

In- en uitgangssignalen van microprocessoren In- en uitgangssignalen van microprocessoren E. Gernaat 1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor kan parallel of seriëel gebeuren. Bij parallel-overdracht zal elke lijn (draad) een

Nadere informatie

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3)

De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) De AT90CAN microprocessor van ATMEL in de motorvoertuigentechniek (3) Timloto o.s. / E. Gernaat / ISBN 978-90-79302-06-2 Op dit werk is de Creative Commens Licentie van toepassing. Uitgave: september 2012

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (3) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-11-6) 1 In- en uitgangssignalen van microprocessoren 1.1 Overzicht signalen Informatie van en naar een microprocessor

Nadere informatie

V: Snelheidsregeling van DC-motor

V: Snelheidsregeling van DC-motor V: Snelheidsregeling van DCmotor 1 Inleiding Deze laboproef omvat de snelheidsregeling van een klein DCmotortje. De motor wordt aangestuurd via een vermogentrap die een Hbrug bevat. De Tacho geeft de sneldheid

Nadere informatie

Fysische Informatica met FLEC

Fysische Informatica met FLEC Fysische Informatica met FLEC Inleiding De werking van de schakelingen die je gemaakt hebt bij het onderwerp fysische informatica kunnen op 2 manieren gecontroleerd worden. De eerste manier is met behulp

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller

GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022. Microprocessor Volledig vrij instelbare controller GEBRUIKSAANWIJZING HD-9022 Microprocessor Volledig vrij instelbare controller HD9022 MICROPROCESSOR CONFIGURATIE CONTROLLER De microprocessor gestuurde controller HD9022 is een aflees- en regelunit met

Nadere informatie

Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2. Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm.

Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2. Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm. Handleiding GSM kiezer TKGSM-431 versie 13V1.2 Afmeting breedte circa 20,4 cm hoogte circa 14 cm. Werking GSM kiezer TKGSM-431 Kiezer werkt op 12 Volt max 30mA (voeding niet meegeleverd) Aantal ingangen

Nadere informatie

HERTENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 24 augustus 2011, 9:00u 12:00u

HERTENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 24 augustus 2011, 9:00u 12:00u HERTENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 24 augustus 2011, 9:00u 12:00u Dit tentamen bestaat uit 3 vraagstukken met elk 5 deelvragen. Alle deelvragen tellen in principe even zwaar. Bij dit tentamen mag

Nadere informatie

Hoofdstuk 10: Tijdsgedrag van processen

Hoofdstuk 10: Tijdsgedrag van processen Hoofdstuk 10: Tijdsgedrag van processen 1. Bedenk vijf verschillende fysische grootheden die kunnen worden geregeld in de procesindustrie. 2. Wat versta je onder het dynamische gedrag van een proces? 3.

Nadere informatie

EM2 Microcontroller Project. LED cube

EM2 Microcontroller Project. LED cube EM2 Microcontroller Project LED cube Door: Dennis Koster Klas: Tc202 Studentnummer: 536496 Docent: Jan Derriks & Ruud Slokker Versie 1.0 (12-1-2009) Inhoudsopgave Inleiding 3 De onderdelen 4 t/ m 6 Het

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel D

profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 gedurende 120 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn

Nadere informatie

Arduino CURSUS. door Willy - 09-juni-2017

Arduino CURSUS. door Willy - 09-juni-2017 Arduino CURSUS door Willy - w2@skynet.be, 09-juni-2017 OVERZICHT (1) OVERZICHT (2) Historiek Microcontroller (1) Microcontroller (2) Specificaties - Arduino UNO bord Specificaties - ATmega328P chip LET

Nadere informatie

MC 785 EASY. in- en opbouw. Gebruiksaanwijzing. Omschrijving : MC 785 EASY Thermostaat Doc.nr.:

MC 785 EASY. in- en opbouw. Gebruiksaanwijzing. Omschrijving : MC 785 EASY Thermostaat Doc.nr.: MC 785 EASY in en opbouw Gebruiksaanwijzing Omschrijving : MC 785 EASY Thermostaat Doc.nr.: 991816 Soort: HANDLEIDING Aantal bladen: 15 Versie: V1.1 Bestand: DO991816.HND Software: MC785EASY Versie: V1.01

Nadere informatie

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011.

GEÏNTEGREERDE PROEF. VTI Sint-Laurentius. Pakketweegschaal. Industriële informatie & communicatietechnologie SCHOOLJAAR 2010-2011. VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren.be GEÏNTEGREERDE PROEF Pakketweegschaal Industriële informatie

Nadere informatie

TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31)

TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31) TECHNISCHE UNIVERSITEIT DELFT Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica TENTAMEN Versterkerschakelingen en Instrumentatie (EE1C31) 15 april 2015, 9.00-12.00 uur Dit tentamen bestaat uit twee opgaven

Nadere informatie

Optinet-MX-V2. Ethernet IO-modules. Opticom Engineering B.V.

Optinet-MX-V2. Ethernet IO-modules. Opticom Engineering B.V. Optinet-MX-V2 Ethernet IO-modules Opticom Engineering B.V. INSTALLATIE - 2 - januari 2012 TOEPASSING De Optinet-V2 kan worden uitgebreid met externe ethernet IO-modules. Deze modules kunnen worden aangesloten

Nadere informatie

Operationele versterkers

Operationele versterkers Operationele versterkers. Inleiding. Een operationele versterker of ook dikwijls kortweg een "opamp" genoemd, is een veel voorkomende component in de elektronica. De opamp komt voor in allerlei verschillende

Nadere informatie

Regelcomponenten voor VAV-regelaars

Regelcomponenten voor VAV-regelaars .3 X X testregistrierung Regelcomponenten voor VAV-regelaars Serie Voor snelle en eenvoudige installatie regelcomponenten voor VAV-regelaars voor eenvoudige bediening direct op de regelaar Eenvoudige bestelling

Nadere informatie

DF405_V5 Universele uitlezing opbouw

DF405_V5 Universele uitlezing opbouw DF405_V5 Universele uitlezing opbouw Geschikt en ontwikkeld voor de meest voorkomende sensoren. Zowel analoge alsmede frequentie uitgang van de sensor kan als input voor de uitlezing worden gebruikt. Hierbij

Nadere informatie

A- Fout historie B- sensor waarden C- Set point D- Parameters. Navigatie menu LCD display. 1 e niveau (001) 2 e niveau (007) 3 e niveau.

A- Fout historie B- sensor waarden C- Set point D- Parameters. Navigatie menu LCD display. 1 e niveau (001) 2 e niveau (007) 3 e niveau. Navigatie menu LCD display 1 e niveau (001) 2 e niveau (007) 3 e niveau Display FLt A Naar beneden 1 e niveau I-O Set B C Par D Fun Instelling On aan Off uit Est zomer Reg brander Hi hoog Lo laag tin Voeding

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Analoog - signaalconverter

Analoog - signaalconverter Technische Alternative RT GmbH A-3872 Amaliendorf, Langestr. 124 Tel +43 (0)2862 53635 mail@ta.co.at ACON 34 Vers. 1.00 NL Analoog - signaalconverter Dit apparaat is voor het aanpassen van een signaal

Nadere informatie

MC 885 HL CMP Hoog/Laag Brander Thermostaat

MC 885 HL CMP Hoog/Laag Brander Thermostaat MC 885 HL CMP Hoog/Laag Brander Thermostaat VDH doc: 9675 Versie: v. Datum: 7729 Software: 9668 MC885HLCMP File: Do9675.wpd Regelbereik: 5/+7 C per, C * Werking De MC 885 HL CMP is een brander thermostaat

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Meet- en Regeltechniek

Meet- en Regeltechniek Meet- en Regeltechniek Les 7: De klassieke regelaars Prof. dr. ir. Toon van Waterschoot Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen ESAT Departement Elektrotechniek KU Leuven, Belgium Meet- en Regeltechniek:

Nadere informatie

LocoIO Handleiding HDM08

LocoIO Handleiding HDM08 LocoIO Handleiding HDM08 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Regent Tracker aansluitingen 1.2 NL. Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S

Regent Tracker aansluitingen 1.2 NL. Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S Regent Tracker AANSLUITSCHEMA S 1 Inhoud 1. Introductie... 3 1.1. Termen en afkortingen... 3 2. Product Overzicht... 3 2.1. Uiterlijk... 3 2.2. Interface Definities... 4 3. Aan de slag...4 3.1 Electrische

Nadere informatie

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS)

Productinformatie. ORION-VS Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) Klimaatcomputer

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing DSC785 Dry/Store Controller

Gebruiksaanwijzing DSC785 Dry/Store Controller Gebruiksaanwijzing DSC785 Dry/Store Controller VDH doc. 941060 Versie: V1.2 Datum: 01-09-99 (vanaf software versie V1.04) * Werkingsbeschrijving. De DSC785 Dry/Store Controller is een speciale regelaar

Nadere informatie

TENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 3 juli 2013, 9:00u 12:00u

TENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 3 juli 2013, 9:00u 12:00u TENTAMEN MEETTECHNIEK (EE1320) Woensdag 3 juli 2013, 9:00u 12:00u Dit tentamen bestaat uit 3 vraagstukken met elk een aantal deelvragen. Alle deelvragen tellen in principe even zwaar. Bij dit tentamen

Nadere informatie

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen

LEEUWINGA Mechanica, Electronica CNC-Cadcam systemen Rusthoven-40 9301 TD Roden MB 06-52590970 E- Leeuwinga@home.nl W http://home.hccnet.nl/leeuwinga AANSLUIT-INTERFACE PRINTKAART VOOR DESKCNC Controllerboard gemakkelijk alle aansluitingen maken door draadklemmen

Nadere informatie

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U

Condensator. Het hellingsgetal a is constant. Dit hellingsgetal noemen we de capaciteit van de condensator C. Er geldt dus: C = Q U Inhoud Condensator... 2 Het laden van een condensator... 3 Het ontladen van een condensator... 6 Het gedrag van een condensator in een schakeling... 7 Opgaven... 8 Opgave: Alarminstallatie... 8 Opgave:

Nadere informatie

KVE Ronde elektrische kanaalverwarmer

KVE Ronde elektrische kanaalverwarmer Ronde elektrische verwarmingsbatterij met aan/uit-regeling, maximum uitblaastemperatuur: 50 C. Een minimale luchtsnelheid van 1,5 m/s door de batterij is vereist. Beschikbaar in diameters 100 tot 500 mm

Nadere informatie

Repetitie Elektronica (versie A)

Repetitie Elektronica (versie A) Naam: Klas: Repetitie Elektronica (versie A) Opgave 1 In de schakeling hiernaast stelt de stippellijn een spanningsbron voor. De spanningsbron wordt belast met weerstand R L. In het diagram naast de schakeling

Nadere informatie

Productinformatie. ORION-VA Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS)

Productinformatie. ORION-VA Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS) Productinformatie Hotraco Agri BV Stationsstraat 142 5963 AC Hegelsom Tel +31 (0)77 327 50 20 Fax +31 (0)77 327 50 21 info@hotraco.com www.hotraco.com Klimaatcomputer met centrale regelingen (IRIS) Klimaatcomputer

Nadere informatie

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen

7,6. Samenvatting door A woorden 12 april keer beoordeeld. Natuurkunde. Natuurkunde Systemen. Systemen Samenvatting door A. 1243 woorden 12 april 2013 7,6 12 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Natuurkunde Systemen Systemen We onderscheiden 3 soorten gegevensverwerkende systemen: meetsysteem: meet een grootheid

Nadere informatie

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II)

MultiPlus-II 48/3000/ V (voorheen MultiGrid-II) 28-05-2018 MultiPlus-II 48/3000/35-32 230V (voorheen MultiGrid-II) Vergelijking met de MultiGrid 48/3000/35-50 230V en installatie suggesties 1. Specificaties MultiPlus-II 48/3000/35 230V MultiGrid 48/3000/35-50

Nadere informatie

Installatiehandleiding

Installatiehandleiding LC-Products B.V. tel. (+31) 088-8111000 email: info@lc-products.nl website: www.lc-products.nl LC-Products. All rights reserved. No part of this publication may be reproduced in any form or by any means

Nadere informatie

Opleiding ELEKTROMECHANICA optie Automatisatie LAB Labo Regeltechniek KLAS: 2AUa Academiejaar

Opleiding ELEKTROMECHANICA optie Automatisatie LAB Labo Regeltechniek KLAS: 2AUa Academiejaar en Doorniksesteenweg 145-8500 KORTRIJK - Tel. : (056)26 41 20 - Fax : (056)21 98 67 - E-mail: elektromechanica@katho.be w w w. k a t h o. b e / v h t i / e l e k t r o m e c h a n i c a Opleiding ELEKTROMECHANICA

Nadere informatie

IVF temperatuurregeling incubator

IVF temperatuurregeling incubator IVF temperatuurregeling incubator bron: Dijkstra Vereenigde BV Les 4 Automatische temperatuurregeling Illustratie: Blausen 0583 InVitroFertilizationCC BY 3.0 Dossier Je hebt je dossier meegenomen en deze

Nadere informatie

PWM50/3. Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING. Motion Control Systems

PWM50/3. Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING. Motion Control Systems PWM50/3 Dubbele motor sturing. DIGITAAL HANDLEIDING Touwslagerij 19 4762AT Zevenbergen Nederland www.motion.nl info@motion.nl tel: 00 31 168 325077 fax: 00 31 168 328134 Inhoudsopgave: INHOUDSOPGAVE:...1

Nadere informatie

PIC Callgever Door PA1RUM

PIC Callgever Door PA1RUM PIC Callgever Door PA1RUM Aanleiding Tijdens de radiokampweek 2008 is deze callgever met veel enthousiasme gebouwd. Niet alleen omdat het een zeer eenvoudig en veelzijdig ontwerp is, maar ook omdat het

Nadere informatie

Handleiding HCS VB5248

Handleiding HCS VB5248 Handleiding HCS VB5248 Analoge Uitgangsmodule met 8 uitgangen HCS Building Automation Kompasstraat 7a, 2901AM Capelle a/d IJssel Postbus 182, 2900AD Capelle a/d IJssel Tel. +31(0)10 458 00 00 Fax +31(0)10

Nadere informatie

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers.

Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. PA0FWN. Voor de zend / luister amateur. Het berekenen van weerstand verzwakkers. Regelmatig krijgen we in b.v. Electron en andere publicaties te maken met zaken als Hf (vermogens) verzwakkers. Tussen een

Nadere informatie

HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L

HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L HANDLEIDING - LEVEL INDICATOR M A N U A L Ondanks de grootst mogelijke zorgvuldigheid die Tasseron Electronics B.V. aan haar producten en de bijbehorende handleidingen besteedt, kunnen er onvolkomenheden

Nadere informatie

Een compleet programma temperatuurregelaars en aansluiting op gebouw beheer systemen. Maximaal schakelvermogen:

Een compleet programma temperatuurregelaars en aansluiting op gebouw beheer systemen. Maximaal schakelvermogen: Controls Een compleet programma temperatuurregelaars en aansluiting op gebouw beheer systemen. Instelbaar temperatuurbereik: Maximaal schakelvermogen: Alarmfunctie (lage temperatuur): Koppeling met Gebouw

Nadere informatie

Breadboard voeding 5V / 3,3V

Breadboard voeding 5V / 3,3V www.budgetronics.eu - www.budgetronics.nl - www.budgetronics.com - www.budgetronics.tel Breadboard voeding 5V / 3,3V Een handige breadboard voeding die je project van de juiste spanning voorziet. Het gewenste

Nadere informatie

Aurix bovenop de Octave MKII. " Hoofdtelefoonversterker. "AuriX. Gebruiksaanwijzing. Bijgewerkt per Made by ALL Engineering

Aurix bovenop de Octave MKII.  Hoofdtelefoonversterker. AuriX. Gebruiksaanwijzing. Bijgewerkt per Made by ALL Engineering Aurix bovenop de Octave MKII "AuriX " Hoofdtelefoonversterker Gebruiksaanwijzing Bijgewerkt per 11-01-2014 Introductie De Aurix is niet zomaar een aanvulling op de bestaande product range van Metrum acoustics

Nadere informatie

Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde

Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde Technologie 1 Elektrische en elektronische begrippen Signalen stroom, spanning, weerstand, vermogen AC, DC, effectieve waarde Opleiding Pop en Media Peet Ferwerda, januari 2002 Deze instructie wordt tijdens

Nadere informatie

MC 785D -50/+100 O C per 0,5 O C

MC 785D -50/+100 O C per 0,5 O C MC 785D 5/+ O C per,5 O C Gebruiksaanwijzing In en Opbouw Omschrijving : MC 785D 5/+ Thermostaat Doc.nr.: 5545 Soort: HANDLEIDING Aantal bladen: 2 Versie: V. Bestand: Do5545 MC785D 5_+'C v NL.wpd Software:

Nadere informatie

Netwerkanalyse, Vak code Toets 2

Netwerkanalyse, Vak code Toets 2 Netwerkanalyse, Vak code 11005 Toets Datum : Vrijdag 30 januari 009 Plaats : Spiegel Tijd : 9:00h - 1:00h Algemeen Denk eraan je naam op ieder blad in te vullen! Voorzie, indien van toepassing, je uitwerking

Nadere informatie

Tweede workshop Arduino

Tweede workshop Arduino Tweede workshop Arduino In deze workshop zal veel gewerkt worden met voorbeelden die meegeleverd worden met de Arduino IDE. Deze zijn te vinden onder het menu File >Examples. Oefening 1 - Seriële communicatie

Nadere informatie

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1

VANTEK Discovery set. N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. N991240#1 9 9 1. 2 4 0 VANTEK Discovery set N. B. De OPITEC bouwpakketten zijn gericht op het onderwijs. 1 Inhoudsopgave Binair rekenen Pulse en Countermodule blz. 3 Informatieverwerking Input en outputmodules blz.

Nadere informatie

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd

0 of laag niveau V verboden zone 1 of hoog niveau. Voorbeeld van een digitaal signaal als functie van de tijd 5. Herhalingsvragen 1. Leg met eigen woorden en figuren uit: Wat is het verschil tussen analoog en digitaal? Analoog is continue, er zijn oneindig veel mogelijkheden tussen minimum en maximum. Digitaal

Nadere informatie

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003

FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 FA23 Aansluitschema Onderdeel nr: 01-01-03-0003 Versie 1.01 1 Inhoud pagina. 1 Pin uitgangen... 3 2 Aansluiting FA23... 4 2.1 Specificatie...5 2.1.1 Zekeringen... 5 2.1.2 Kabel dikte... 5 3 Bijlage D1:

Nadere informatie

Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar

Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar Werking en verklaring van enkele basisbegrippen van de proportionele regelaar Ronny Rooman 1 Inleiding Van alle PID regelaars is de zuivere proportionele regelaar ( P regelaar) het eenvoudigste algorithme.

Nadere informatie

GESTABILISEERDE VOEDING

GESTABILISEERDE VOEDING 1 GESTABILISEEDE VOEDING In de module over de diode werd in de laatste paragraaf de netadaptor behandeld: om aan de uitgang een dc-spanning te bekomen, werd in serie met de belastingsweerstand een zenerdiode

Nadere informatie

Beschrijving. Meting van de baanresultante met de elektronische versterker CV 0203

Beschrijving. Meting van de baanresultante met de elektronische versterker CV 0203 Beschrijving Meting van de baanresultante met de elektronische versterker CV 0203 nl 1. Algemene aanwijzingen 2 2. Functie 2 3. Montage 3 4. Installatie 3 5. Inbedrijfstelling 3 6. Reserveonderdelen 7

Nadere informatie

CONTROL ECOWATT Regelelement voor vraaggestuurde ventilatiesystemen

CONTROL ECOWATT Regelelement voor vraaggestuurde ventilatiesystemen CONTROL ECOWATT Regelelement voor vraaggestuurde ventilatiesystemen Regelelement voor vraaggestuurde ventilatiesystemen in openbare gebouwen, bedrijfspanden, wooncomplexen die automatisch de ventilatorsnelheid

Nadere informatie

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen

Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Zelf een hoogspanningsgenerator (9 kv gelijkspanning) bouwen Inhoud De schakeling Een blokspanning van 15 V opwekken De wisselspanning omhoog transformeren Analyse van de maximale stroom door de primaire

Nadere informatie

Klasse B versterkers

Klasse B versterkers Klasse B versterkers Jan Genoe KHLim Universitaire Campus, Gebouw B 359 Diepenbeek Belgium http://www.khlim.be/~jgenoe In dit hoofdstuk bespreken we de Klasse B en de klasse G versterker. Deze versterker

Nadere informatie

Deel 1 De Operationele versterker

Deel 1 De Operationele versterker Deel 1 1)Symbool Henry Torfs 6TIICT 1/11 2)Inwendige + werking 2.1)Inwendige structuur van de Op-Amp Verschilversterker Versterker Eindtrap Henry Torfs 6TIICT 2/11 3)Werking De operationele versterker

Nadere informatie

Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding).

Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding). BITX 20 Tranceiver Vs.3.x Voor de bouw van de BITX 20 Tranceiver zijn de volgende stappen handig. Het bordje is in secties ingedeeld (zie de afbeelding). De website: http://golddredgervideo.com/kc0wox/bitxver3new/newmanual.htm

Nadere informatie

Inhoudsopgave LED dobbelsteen

Inhoudsopgave LED dobbelsteen Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 Dobbelstenen...3 Project: Dobbelsteen met LED s...3 Inleiding...3 Werking...3 Berekeningen...4 Frequentie...4 Bits...4 LED voorschakelweerstanden...4 Schema...4 Printplaat...5

Nadere informatie

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5.

Beschrijving 2. Plaatsing componenten. 2-polige stelmotor. A = Luchtstroom. 1. Aansluitingen 2. Huis 3. Permanente magneet 4. Anker 5. Beschrijving 3 4 5 Plaatsing componenten. ansluitingen. Huis 3. Permanente magneet 4. nker 5. Klep = Luchtstroom -polige stelmotor Universele informatie Sensoren en stelelementen 6 V 8 4 8 6 4 = Uit; =

Nadere informatie

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4

Over Betuwe College Oefeningen H3 Elektriciteit deel 4 1 Door een dunne draad loopt een elektrische stroom met een stroomsterkte van 2 A. De spanning over deze draad is 50 V. Bereken de weerstand van de dunne draad. U = 50 V I = 2 A R = 50V 2A R = 25Ω 2 Een

Nadere informatie

Pagina 1 van 13-8 augustus 2002 INHOUDSOPGAVE SOFTWARE 1. REALTIME FUNCTIES...2 2. I/O ROUTINES...3. Digitale inputs...3. Digitale outputs...

Pagina 1 van 13-8 augustus 2002 INHOUDSOPGAVE SOFTWARE 1. REALTIME FUNCTIES...2 2. I/O ROUTINES...3. Digitale inputs...3. Digitale outputs... Pagina 1 van 13-8 augustus 2002 INHOUDSOPGAVE SOFTWARE 1. REALTIME FUNCTIES...2 2. I/O ROUTINES...3 Digitale inputs...3 Digitale outputs...3 Analoge inputs...4 Weerstandsmeting...4 Spanningsmeting...5

Nadere informatie

Fout # Single Fase Error # Drie Fase LCD boodschap N/A Fan # Failure Een of meerdere ventilatoren zijn defect

Fout # Single Fase Error # Drie Fase LCD boodschap N/A Fan # Failure Een of meerdere ventilatoren zijn defect Beschrijving Fout # Single Fase Error # Drie Fase LCD boodschap N/A 1 -- 4 Fan # Failure Een of meerdere ventilatoren zijn defect Probleem oplossen Controleer de status van de ventilator. Indien nodig,

Nadere informatie

Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc)

Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc) Wat is Instrumentatie? Regeltechnieken.org (Ing.Ph. Van den Eynde, Msc) Inleiding Het doel van deze presentatie is een korte inleiding te geven in de instrumentatie. Ik spreek vooral over analoge metingen

Nadere informatie

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1

DATA SHEET C2-20. Besturing voor elektrische actuators. DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 DATA SHEET C2-20 Besturing voor elektrische actuators DATA SHEET C2-20 A&E Trading b.v. 1 C2-20 De C2-20 biedt geavanceerde positionering en controle van actuators door middel van eenvoudige en flexibele

Nadere informatie

ORION-VS Klimaatcomputer met centrale

ORION-VS Klimaatcomputer met centrale Klimaatcomputer met centrale regelingen (SIRIUS) De is een klimaatcomputer voor meerdere afdelingen, te verkrijgen in verschillende uitvoeringen namelijk de -4, 8 of 12, afhankelijk van het aantal aan

Nadere informatie

KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr:

KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr: KMS UEGO CAN controller Onderdeel nr: 01-01-01-0010 Versie 1.03 1 Dit document bevat gedetailleerde informatieve over de KMS UEGO CAN controller. Overige informatie, handleidingen, kabelboom schema s en

Nadere informatie

Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks. Installatievoorschrift t.b.v G Voordat u begint: Beknopte Installatie:

Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks. Installatievoorschrift t.b.v G Voordat u begint: Beknopte Installatie: Versie 3.0, februari 2009 Gobius 4, Voor Vuilwater Tanks Installatievoorschrift t.b.v G 970442 Voordat u begint: 1 Controleer eerst de inhoud van de doos. Hierin moet zitten: 3x sensoren, 1x controlunit

Nadere informatie

EASYPLUS PRE DOMOTICA

EASYPLUS PRE DOMOTICA EASYPLUS PRE DOMOTICA 1 of 11 EASYPLUS PRE DOMOTICA... 1 Algemeen... 3 2. PRE08008 : PRE domotica systeem met 8 uitgangen... 3 3. PRE08016 : PRE domotica systeem met 16 uitgangen... 4 4. PRE08024 : PRE

Nadere informatie

Oefening 1 - Seriële communicatie via USB

Oefening 1 - Seriële communicatie via USB Werkbladen voor Arduino workshop 2 In deze workshop zal gewerkt worden met de voorbeelden die meegeleverd worden met de Arduino IDE. Deze zijn te vinden onder het menu Bestand->Voorbeelden. Oefening 1

Nadere informatie

2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET

2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET MODULES VM130 HANDLEIDING 2-KANAALS RF AFSTANDSBEDIENINGSSET WWW.VELLEMANPROJECTS.EU Inhoudstafel Beschrijving 3 Eigenschappen en technische gegevens 4 Instructies voor de zender 4 Instructies voor de

Nadere informatie

MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen

MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen MURRELEKTRONIK IO-LINK, EN NU? Roel Janssen MURRELEKTRONIK Onze systemen en waar u deze kan tegenkomen. Elektronica in de schakelkast I/O-Systemen Automotive Interfaces Aansluittechniek Werktuigmachine

Nadere informatie

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten.

b. Bereken de vervangingsweerstand RV. c. Bereken de stroomsterkte door de apparaten. Oefenopgaven vervangingsweerstand en transformator 1 Twee lampjes L1 en L2 staan in serie: R1 = 5,0 Ω en R2 = 9,0 Ω Bereken de vervangingsweerstand van de twee lampjes. gegeven: R1 = 5,0 Ω, R2 = 9,0 Ω

Nadere informatie

MEET- EN REGELTECHNIEK. Door Carl Maegerman

MEET- EN REGELTECHNIEK. Door Carl Maegerman MEET- EN REGELTECHNIEK Door Carl Maegerman Algemeen Uurregeling 18.00u - 19.45u les 19.45u - 20.00u pauze 20.00u - 21.15u les Inhoud cursus Ingangsproef - eindexamen En nu eventjes over U!!! 1a - DOUCHE

Nadere informatie

Sensoren- en actorenoverzicht

Sensoren- en actorenoverzicht Sensoren- en actorenoverzicht Via internet worden veel sensorkits aangeboden met een grote diversiteit aan sensoren en actoren. Veelal is onduidelijk waartoe al die sensoren/actoren dienen, terwijl informatie

Nadere informatie

Navio Electronische besturingssystemen

Navio Electronische besturingssystemen MD-can besturingscomputer Het is moeilijk om in de bestaande PLC techniek een PLC te vinden die magneten van kleppen rechstreeks kan aansturen. Daarom heeft Hydrosta een eigen besturingscomputer ontwikkeld.

Nadere informatie

Een 13,8 volt - 30 ampere voeding

Een 13,8 volt - 30 ampere voeding Een 13,8 volt - 30 ampere voeding We gaan de opbouw van dit schema van links naar rechts beschrijven zodat een ieder het kan volgen. Als eerste de transformator, neem hiervoor een type dat secundair minstens

Nadere informatie

Module nummer Elke speciale module krijgt een eigen module nummer om de betreffende module in te stellen en uit te lezen. Ethernet module FX3u-ENET

Module nummer Elke speciale module krijgt een eigen module nummer om de betreffende module in te stellen en uit te lezen. Ethernet module FX3u-ENET Datum : 3 november 2009 Aangemaakt door : Matthias FAQ 3 : Instellen van analoge module FX2n-5A Input 4x Analoog in Output 1x Analoog uit Bedrading Let op! Bij stroom-input de ingang V+ en I+ doorverbinden

Nadere informatie

Dossier Proportionele drukregelventielen

Dossier Proportionele drukregelventielen Dossier Festo Belgium nv Kolonel Bourgstraat 101 BE-1030 Brussel www.festo.com Het drukreduceerventiel of drukregelventiel In het dossier persluchtverzorging werd het drukregelventiel behandeld. Zoals

Nadere informatie

EdingCNC CNC310 / CNC310E

EdingCNC CNC310 / CNC310E EdingCNC CNC310 / CNC310E Specificatie CNC310: - 125 khz step frequentie - USB 2.0 connectie - Standaard 3 assen op basis van 2.5D - Spindel-Moter ON/OFF output - XYZ-homing input - Toolsensor input -

Nadere informatie

VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren.

VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren. VTI Sint-Laurentius De school voor Wetenschap, Techniek en Technologie Pr. Thuysbaertlaan 1 9160 Lokeren www.vti-lokeren.be info@vti-lokeren.be GEÏNTEGREERDE PROEF Automatische schuifdeur Industriële informatie

Nadere informatie

1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC ( )

1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC ( ) 1. Verkorte uitleg elektrische aansluitingen op de LX ACDC (100-200) 2 1 1. 5 polige, losneembare stekker *) van de communicatiekabel. 2. Aansluitingen voor 230V-voeding in de boiler (bij levering aangesloten)

Nadere informatie

Elektronicapracticum. een toepassing van complexe getallen. Lesbrief

Elektronicapracticum. een toepassing van complexe getallen. Lesbrief Elektronicapracticum een toepassing van complexe getallen Lesbrief 2 Inleiding Bij wiskunde D heb je kennisgemaakt met complexe getallen. Je was al vertrouwd met de reële getallen, de getallen die je op

Nadere informatie

Installatie-instructie

Installatie-instructie Document vertaald uit het Engels -NL 2013-06-25 A003 Inhoudsopgave 1 Conformiteitsverklaring... 1 2 Waarschuwingen... 2 3 Inleiding product... 3 3.1 Algemeen... 3 3.1.1 Beschrijving van de ruimteregeling...

Nadere informatie

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Metingen op driefasige gelijkrichters. Sub Totaal :.../70 Totaal :.../20

Labo. Elektriciteit OPGAVE: Metingen op driefasige gelijkrichters. Sub Totaal :.../70 Totaal :.../20 Labo Elektriciteit OPGAVE: Datum van opgave: / /... Datum van afgifte: Metingen op driefasige gelijkrichters / /... Verslag nr. : 03 Leerling: Assistenten: Evaluatie:.../10 Theorie :.../... Benodigdheden:.../9.../10

Nadere informatie

In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen.

In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen. In deze proevenserie gaan we kijken wat elektriciteit is en wat je er mee kunt doen. Als je onderdelen van een stroomkring aan elkaar vastmaakt, noem je dit schakelen of aansluiten. Sommige onderdelen

Nadere informatie

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C

profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Examen VMBO-GL 2017 gedurende 70 minuten profielvak produceren, installeren en energie CSPE GL onderdeel C Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 4 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn

Nadere informatie

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015

MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO. Maandag 7 december 2015 1 MAKERKLAS WORKSHOP ARDUINO Maandag 7 december 2015 2 AAN DE SLAG! ONDERDELEN Je hebt de beschikking over een Arduino Starter Kit met een heleboel onderdelen. We gaan ze in de ze workshop niet allemaal

Nadere informatie