HANDBOEKENVERGELIJKING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HANDBOEKENVERGELIJKING"

Transcriptie

1 HANDBOEKENVERGELIJKING 10 Handboeken zijn meestal het eerste medium waar leerkrachten naar grijpen bij het maken en ook het geven van een les. Wij gingen in deze handboeken ook te rade om de hiaten in het aanbod van didactische middelen rond het Romeins imperialisme te detecteren. Hieronder is een overzicht van de bestudeerde handboeken te vinden. We baseerden onze analyse op de kijkwijzer uit de cursus vakdidactiek geschiedenis Memo 2 2 Tijd en Ruimte Editie: 2002 Bronvermelding (Morren, 2002) Kadering in tijd en ruimte Aanwezigheid domeinen van de samenleving Er wordt aan het begin van het hoofdstuk gewerkt met een tijdbalk en een kaart van het oude Etruskische gebied. De tijdbalk is (vrij) goed gemaakt, toch konden er wat meer specifieke data op aangeduid worden. In de volgende hoofdstukken komen nog kaarten van Rome aan bod, zoals een kaart van het Romeinse Rijk na Caesar en een van het Romeinse Rijk in de 1ste eeuw. Het gebruik van veel kaartmateriaal vinden wij een positief element. Domeinen van de samenleving Het handboek geeft een ruime blik op het onderwerp. Ze diepen ieder domein van de samenleving uit in een apart hoofdstuk. 1 Berings, G. (2009). Geschiedenis vakdidactiek 1+2. Gent: Arteveldehogeschool. 2 Morren (2002) Memo 2. Leuven: De Sikkel

2 11 Ieder stukje wordt dan nog eens apart uitgediept met voldoende bronnenmateriaal. In deze hoofdstukken vinden we de domeinen terug met betrekking tot het onderwerp: 4.3: Economisch een wereldeconomie. 4.4: Sociaal een wereldstad vol plutocraten en armen 4.5: Politiek: veel verschillende keizers 4.6: Cultureel: assimilatie, nutsfunctie en grootsheid Leerinhouden Selectie en structuur van de leerinhouden Het handboek biedt een goede structuur waarbij alle domeinen van de samenleving stelselmatig worden overlopen. Ze beginnen met het ontstaan van Rome, daarna komen de veroveringen aan bod. Vervolgens wordt het economische, culturele, sociale en politieke Rome onderzocht. Dit alles wordt bekeken voor het gehele Romeinse Rijk. Dit zorgt voor een logische opbouw voor de leerlingen en voor de leraar. Kwaliteit van de lestekst Er is veel lestekst aanwezig in dit handboek. De belangrijke woorden zijn vetgedrukt en worden achteraan in het register uitgelegd. De lestekst is vrij uitgebreid, maar dit valt niet op doordat er veel afgewisseld wordt met bronnenmateriaal. Als we gaan kijken naar de kwaliteit van de lestekst vinden we dit zeker een goed handboek. Het is op het niveau van de leerlingen geschreven. Aandacht voor actualisering Er is weinig tot geen aandacht voor actualisering in het handboek.

3 12 Bronnenmateriaal Geschreven bronnen Memo werkt met vele geschreven bronnen. Citaten van bekende filosofen en ook fragmenten van auteurs zoals Titus Livius, maar ook Vergilius en dichter Prudentius komen aan bod. Tevens een stukje uit de Bello Gallico is terug te vinden. Iconografische bronnen Op gebied van iconografische bronnen vinden wij dit één van de betere handboeken. Er komen namelijk veel foto s aan bod van onder andere bustes en ruïnes, maar ook van een huis op de Palatijn. Deze geven een mooi beeld weer van het Romeinse leven. Grafieken, tabellen Er zijn geen grafieken of tabellen aanwezig met betrekking tot het Romeins imperialisme. Focus leerinhouden Aandacht voor dieperliggende oorzaken In dit handboek wordt niet dieper ingegaan op de redenen waarom Rome nu precies een imperium wou uitbouwen. Er is wel sprake van een triomftocht, waar we toch kunnen uit afleiden dat er een zeker politiek motief meespeelt. Het handboek gaat niet dieper in op dit deelonderwerp. Redenen voor succes Er wordt vaag gesproken over de sterkte en de vloot van de Romeinen en over superieure generaals zoals Scipio en Caesar. Voor de rest blijft het eerder vaag. Positieve gevolgen van de veroveringen Er is een volledig hoofdstuk gewijd aan de romanisering in België. Dit handboek gaat hierop dus dieper in. Andere specifieke positieve gevolgen worden er niet beschreven.

4 13 Negatieve gevolgen van de veroveringen De negatieve gevolgen van de veroveringen worden niet besproken in dit handboek. Aandacht voor cultuur (romanisering, luxeproducten ) De cultuur in Rome komt aan bod in hoofdstuk 4.6. Er wordt dieper ingegaan op het culturele Rome: zoals de bouwstijlen (met de rondboog), het veelgodendom, de badhuizencultuur (thermen), de gladiatoren Kortom, vele aspecten komen aan bod. Wat dit handboek wel zeer gevarieerd maakt. Actualisering Memo heeft niet echt oog voor actualisering, wat wel een gemis is in dit handboek. Wat ontbreekt er volgens jullie in deze handboeken en waarom willen jullie bepaalde delen erbij? In Memo ontbreekt de link met de hedendaagse actualiteit. Een kleine link met een krantenartikel of iets anders zou zeker welkom zijn in dit handboek. Daarentegen is het wel een van de eerste handboeken die dieper ingaat op de romanisering in België en waar deze nu nog terug te vinden is. Dit is wel positief voor dit handboek. Wat we zeker ook nog missen is een hoofdstuk dat gewijd is aan de slachtoffer en dus de negatieve gevolgen van het Romeins imperialisme. Als dit onderwerp in het handboek nog kan worden toegevoegd is dit een sterk handboek met betrekking tot dit onderwerp.

5 14 Eindoordeel Kernvraag: Wat vinden we van de handboeken? Algemeen oordeel Memo 2 Memo 2 is volgens ons een goed handboek. Er staat veel informatie zoals uitgebreide lesteksten en veel gevarieerd bronnenmateriaal. Een negatief aspect aan dit handboek is volgens ons het ontbreken van actualisatie. Het onderwerp Romeins imperialisme wordt uitgebreid besproken en gevarieerd aangepakt. Toch zijn er nog enkele stukken die beter kunnen worden uitgewerkt, zoals de drijfveren voor de veroveringspolitiek van de Romeinen en de negatieve gevolgen van het Romeins imperialisme.

6 Pionier 2 1 Tijd en Ruimte Editie: 2010 (tijdreisgids) Bronvermelding: (Serlet, 2010) Kadering in tijd en ruimte Het onderwerp wordt algemeen chronologisch gekaderd door een grote opvouwbare tijdbalk achteraan in het handboek. Daar wordt de behandelde periode aangeduid als Tijd van de eerste kolonies. Er staan leerinhouden bij die wij eigenlijk niet zo belangrijk vinden om op een algemene tijdbalk te plaatsen. Men had hier beter gekozen voor leerinhouden op het structurele niveau of het procesniveau. Domeinen van de samenleving Aanwezigheid domeinen van de samenleving In dit handboek is er meer aandacht voor het culturele domein dan in de meeste andere handboeken. Aan de zijkant van de bladzijden staan symbolen die aanduiden waarover de leerinhouden gaan. Anders dan in andere handboeken staan deze symbolen niet voor de domeinen van de samenleving, maar voor dingen zoals mode, bezienswaardigheden, religie, vrije tijd Volgens ons gaat deze indeling een beetje te ver. Enkel symbolen voor de domeinen van de samenleving waren beter geweest. Omdat alles opgedeeld is volgens deze symbolen en enkel hierop focust binnen een bepaald onderdeel, is er weinig aandacht voor de wisselwerking tussen de verschillende domeinen. Bij de synthese is er wel aandacht voor de domeinen van de samenleving en hun wisselwerking. Zo komt de expansie aan bod in 1 Serlet, K. e.a. (2010). Pionier 2 tijdreisgids. Antwerpen: De Boeck

7 16 het onderdeel Een internationale economie. Het verband tussen de oorlogen en de sociale status komt ook aan bod in het onderdeel Gevolgen van de Romeinse veroveringen: nog grotere tegenstellingen tussen arm en rijk (2 e -1 e eeuw v.c.). Politiek: Onder andere de invloed van de uitbreiding van Rome op het sociale domein. Sociaal: De krijgsgevangenen die verkocht werden als slaven. Cultureel: De romanisering van de veroverde gebieden. Economisch: De invloed van de toevoer van slaven op de inkomsten van arme boeren. Leerinhouden Selectie en structuur van de leerinhouden De leerinhouden die te linken zijn met het Romeins imperialisme in dit boek zijn onder andere een onderdeel over de romanisering aan de hand van een primaire geschreven bron van Tacitus over de Britten. Hier komt ook de verdeel- en heerstactiek aan bod. Het onderwerp komt onder andere nog aan bod wanneer een verband gelegd wordt tussen het ontstaan van de republiek en de expansie. In het hoofdstuk Is er oorlog heeft men het over de veroveringen van Rome en komen onder andere een geschreven primaire bron (Commentarii Rerum in Gallia Gestarum) en een kaartje met Gallische stammen aan bod. Aan het einde van het boek worden de lessen op een andere manier aangepakt. De leerlingen gaan op excursie en leren zelfstandig bij aan de hand van materiaal zoals bronnen, filmpjes Eén van de excursies gaat over het Romeinse leger. Het benaderen van een onderwerp op deze manier vinden wij interessant en vernieuwend. Dit onderdeel is zeker iets waar we verder iets mee kunnen aanvangen. Kwaliteit van de lestekst Op zich is er weinig lestekst aanwezig in dit handboek. Kernwoorden worden in het vet aangeduid en zijn terug te vinden in een begrippenlijst achterin het handboek. Het accentueren van kernwoorden vinden wij een positief punt, dit helpt om de leerinhouden te structuren. De leerinhouden zijn wel gestructureerd door het gebruik van tussentitels (die zich duidelijk onderscheiden als tussentitels). Aan het einde van het hoofdstuk komt er nog een synthese. Hierin komen met betrekking tot ons onderwerp onder andere de begrippen expansie, provincie en romanisering aan bod. De synthese geeft een beter overzicht van de leerstof met betrekking tot het imperialisme dan de hoofdstukken zelf.

8 17 Aandacht voor actualisering Geschreven bronnen Tussendoor is er weinig aandacht voor actualisatie. Pas op het einde van een bestemming wordt er geactualiseerd met De oudheid nu. Er is totaal geen actualisering met betrekking tot het Romeins imperialisme. De aanpak van de actualisering vinden wij eerder pover. Bronnenmateriaal Geschreven bronnen komen veel aan bod. Het onderscheid met de lestekst is duidelijk door de vaste lay-out voor geschreven bronnen. Er worden bronnen uit hedendaagse boeken gehaald. Bij de primaire bronnen is er steeds aandacht voor de historische kritiek. Het is goed dat leerlingen bij primaire bronnen opnieuw stilstaan bij de echtheid van deze bronnen. Zo ook bij het fragment uit de Commetarii Rerum in Gallia Gestarum van Julius Caesar dat dateert van de eerste eeuw. Iconografische bronnen Weinig iconografische bronnen zijn te linken met het onderwerp van het Romeins imperialisme. Grafieken, tabellen Er zijn geen grafieken of tabellen aanwezig met betrekking tot het Romeins imperialisme. Focus leerinhouden Aandacht voor dieperliggende oorzaken Er wordt in dit handboek niet ingegaan op de dieperliggende oorzaken van het Romeins imperialisme. Buiten misschien de ene zin op p.87: Vele Romeinse politici gebruikten de militaire successen trouwens om populariteit bij het volk te verwerven. Dit is het enige wat we kunnen terugvinden. Redenen voor succes De redenen voor succes beperken zich tot een excursie met betrekking tot het leger. Daar ontdekken de leerlingen zelf de leerinhouden omtrent het Romeins leger. Positieve gevolgen van de De positieve gevolgen worden volgens ons niet correct behandeld. Ze benoemen de positieve gevolgen niet echt als positieve gevolgen, maar ze komen wel aan bod: er is een onderdeel omtrent handel en

9 18 veroveringen doorheen de verschillende onderdelen komen wel positieve gevolgen aan bod. Een voorbeeld hiervan is dat men het over de vooruitgang in Rome heeft. Negatieve gevolgen van de veroveringen Onder andere de slavernij, de verdeel- en heerstactiek en de insulae komen aan bod in dit handboek. Zoals in de meeste handboeken worden zij wel niet letterlijk als de negatieve gevolgen benoemd. Aandacht voor cultuur (romanisering, luxeproducten ) We krijgen veel informatie over het dagelijkse leven in het oude Rome. Daar is dit handboek geschikt voor. Voorbeelden van onderdelen: - Welke kleren trek je aan? - Waar kun je eten en drinken? - Hoe kun je er geld verdienen? - Wie zijn hun goden? Er is dus uitgebreid aandacht voor cultuur in dit handboek (meer dan in andere handboeken). Actualisering Pionier trekt hier een hoofdstuk voor uit: namelijk: De oudheid nu. Daar zien we dat de VS zich gebaseerd heeft op de Romeinse republiek, dat de oude pontifex maximus nu in feite gelijkgesteld aan de paus is De actualisatie in het handboek is niet slecht, maar we vragen ons af of dat niet beter doorheen de hoofdstukken geweven werd in plaats van afgezonderd aan het eind van het onderdeel. Wat ontbreekt er volgens jullie in deze handboeken en waarom willen jullie bepaalde delen erbij? Pionier behandeld alles in kleine onderdelen waardoor leerlingen volgens ons soms structuur missen. Het Romeins imperialisme op zich wordt niet echt besproken. Alles is gefragmenteerd.

10 19 Eindoordeel Kernvraag: Wat vinden we van de handboeken? Algemeen oordeel Pionier 2 Het Romeins imperialisme wordt in dit handboek niet als een apart onderwerp behandeld, maar wordt opgenomen in het Romeins imperium als een groter geheel, in combinatie met andere aspecten zoals de sociale situatie. Dit is zeker een positief punt. Als we het Romeins imperialisme op zijn geheel bekijken in dit handboek, moeten we wel tot de vaststelling komen dat er te weinig aandacht is voor de veroveringen. Het gebruik van excursies waarbij een bepaald onderwerp door de leerlingen zelfstandig uitgespit wordt aan de hand van aangeboden materiaal is iets wat dicht aanleunt bij het idee rond hoekenwerk.

11 Historia 2 1 Editie: 2008 Bronvermelding: Berings, 2008 Tijd en Ruimte Kadering in tijd en ruimte Het onderwerp wordt gekaderd op p met behulp van een grote tijdsbalk en enkele kaarten. De tijdsbalk geeft de drie grote periodes van het Romeinse Rijk weer, namelijk koninkrijk Rome, republiek Rome en keizerrijk Rome. Met behulp van enkele kleine tekstjes geven ze meer duiding bij deze tijdsindeling. Er is ook een kaart terug van Rome in zijn grootste omvang terug te vinden. Domeinen van de samenleving Aanwezigheid domeinen van de samenleving Het handboek Historia 2 besteedt heel veel aandacht aan het oude Rome. Alle verschillende domeinen komen uitgebreid aan bod in de verschillende hoofdstukken. Zo zien we dat er heel veel verschillende aspecten van Rome aan bod komen. Leerinhouden Selectie en structuur van de leerinhouden Rome bouwde een imperium uit In dit hoofdstuk wordt met tijdbalken en kaarten heel grondig de verschillende stappen doorlopen waarin de Romeinen starten met de veroveringen. Zo beginnen ze met Italië, vervolgens de Punische oorlogen, het Oosten, het Westen en de overgang naar provincies. 1 Berings, G. e.a. (2008). Historia 2. Kapellen: Uitgeverij Pelckmans.

12 21 Ook de sociale gevolgen voor de boeren en anderen komen in dit hoofdstuk aan bod. Het Romeinse leger De structuur van het Romeinse leger is voor ons ook van belang. Dit wordt in het focusonderwerp in het handboek mooi uit de doeken gedaan met veel prentenmateriaal maar ook een zeer lange tekst. Verovering van het Middellandse zee gebied Dit hoofdstuk geeft de veroveringen van Caesar weer. De broers Gracchus alsook Marius en Sulla worden besproken, deze hebben invloed op het Romeinse leger en de uitbreiding van het rijk gehad. De bloeiperiode van het Keizerrijk Hier zien we via een mooie kaart het Romeinse rijk met zijn beschermde grenzen tegen de Germanen. Dit hoofdstuk bevat mooi bronnenmateriaal van de zuil van Trajanus en de muur van Hadrianus. Kwaliteit van de lestekst Er is vrij veel lestekst aanwezig in dit handboek. Het zijn op zich geen eenvoudige teksten, maar de moeilijke woorden worden onderaan rechts mooi uitgelegd in een korte legende. Toch is bij deze lesteksten zeker duiding nodig van de leraar. Wel vinden we het soms echt zeer kort uitgeschreven voor alle inhoud die ze willen aanbrengen. Wij krijgen het gevoel dat ze tien verschillende zaken op twee of drie verschillende lijnen proberen te krijgen. Aandacht voor actualisering In dit handboek is weinig plaats voor actualisering, wat betreft de hoofdstukken over Rome. Dit is wel jammer aangezien het onderwerp zich zo mooi tot actualisatie leent. Bronnenmateriaal Geschreven bronnen Er zijn veel geschreven bronnen in de hoofdstukken over Rome. Veel citaten uit bekende werken zoals deze van Livius en Polybius. Deze bronnen zijn vrij kort en makkelijk uitgeschreven en dus wel interessant om mee te werken in de klas. Wij vinden het jammer dat er niet bij elke bron enkele korte kernachtige vraagjes zijn terug te vinden. Dit kunnen wij bijvoorbeeld wel bij het handboek Storia terugvinden. Positief is dat telkens de

13 22 tijdsaanduiding bij een bron is aangegeven. Iconografische bronnen Er zijn voldoende iconografische bronnen terug te vinden, wat wij positief vinden. Kaartmateriaal en foto s zorgen voor mooie visualisatie van het onderwerp, het kan echter nog beter. Grafieken, tabellen Aandacht voor dieperliggende oorzaken Qua grafieken en tabellen is het in dit handboek eerder pover gesteld. Focus leerinhouden Over het algemeen is er weinig of geen aandacht voor de dieperliggende oorzaken van de Romeinse veroveringen. Men gaat meteen over naar het opsommen van de veroveringen en de gevolgen ervan. De dieperliggende oorzaken en motieven van het imperialisme worden niet vermeld. Dit is volgens ons iets wat toch belangrijk is en dat vermeld zou moeten worden om het volledige plaatje te vatten. Meer aandacht is er voor de redenen tot succes. Er is aandacht voor het Romeinse leger. Tevens de natuurlijke, goed verdedigbare grenzen als voordeel voor de Romeinen komen aan bod in hoofdstuk 35. Redenen voor succes Deze redenen zijn aanwezig in het handboek, maar worden wel niet benoemd als redenen voor succes. De redenen voor succes waren beter opgesomd en benoemd geweest. Dit zou bijvoorbeeld kunnen in een schema of een korte synthese. Net zoals bij de redenen voor het succes van Rome, worden de positieve gevolgen van de veroveringen niet benoemd. Positieve gevolgen veroveringen Enkele positieve gevolgen die worden vermeld: de welvaart en bloeiende handel en cultuur ten tijde van de Pax Romana, en de aanleg van een uitgebreid wegennet (heirbanen).

14 23 Er is veel aandacht voor de negatieve gevolgen van de veroveringen. Dit vinden wij zeker een goede zaak. In andere handboeken worden de negatieve gevolgen soms over het hoofd gezien en worden de veroveringen als iets goeds voorgesteld. Negatieve gevolgen veroveringen Hier worden de slachtoffers van de veroveringen niet over het hoofd gezien. Men heeft het over de wingewesten, de verdeel- en heerstactiek en de nefaste gevolgen daarvan voor de veroverde volkeren Aan slavernij wordt zelfs een volledig onderzoekhoofdstuk gewijd. Het onderbrengen van deze negatieve gevolgen in een schema zou volgens ons opnieuw een mooi overzicht bieden. Aandacht voor cultuur (romanisering, luxeproducten ) Dit onderdeel komt vooral aan bod in de hoofdstukken 36, 37 en 39 die respectievelijk de Romeinse kunst, het leven in Rome en het amusement voor de massa bespreken. Het verband tussen het imperialisme en deze culturele vooruitgang wordt echter niet besproken, wat we jammer vinden. Voor de romanisering is er ook eerder weinig aandacht. Een uitzondering hierop is de synthese in verband met de romanisering. Concrete voorbeelden van de romanisering en hedendaagse sporen van deze romanisering in onze contreien, waren een mooie aanvulling geweest bij de leerinhouden. Actualisering Uitgezonderd de verwijzing naar hedendaagse media (strips Asterix en Obelix, films ), is er geen aandacht voor actuele gebeurtenissen die in verband kunnen gebracht worden met de leerinhouden omtrent het Romeins imperialisme. Volgens ons is dit toch een onderwerp dat zich leent tot actualisatie en het is jammer dat deze kans in dit handboek niet gegrepen wordt. Wat ontbreekt er volgens jullie in deze handboeken en waarom willen jullie bepaalde delen erbij? Een overzicht van de oorzaken en gevolgen ontbreekt in dit handboek. De kans dat leerlingen het Romeins imperialisme niet als een groter geheel gaan zien is groot. Een goede synthese zou aan deze nood tegemoet kunnen komen volgens ons.

15 24 Eindoordeel Kernvraag: Wat vinden we van de handboeken? Algemeen oordeel Historia 2 Net als bij Pionier wordt het Romeins imperialisme opgenomen in het grotere Romeins imperium. Wij vinden dit positief, maar er is toch te weinig terug te vinden over het Romeins imperialisme. Het gebruik van de focusonderwerpen in dit handboek kan zich lenen tot een diepere verwerking van de Romeinse veroveringen. Met betrekking tot oorzaken en gevolgen van de veroveringen: deze worden wel vermeld, maar te gefragmenteerd.

16 Storia 2 1 Tijd en Ruimte Editie: 2005 Bronvermelding: (De Volder, 2005) Kadering in tijd en ruimte Er is geen duidelijke, algemene tijdbalk aanwezig in het handboek. Aan het begin van ieder hoofdstuk staat er wel een verticale tijdsbalk waarop de belangrijkste feiten worden aangeduid. Bij het hoofdstuk Rome wordt machtig worden de veroveringen in Italië en de Punische oorlogen gesitueerd. Het imperialisme van Rome wordt gesitueerd in de ruimte aan de hand van een kaartje aan het begin van het hoofdstuk. Op het kaartje zien de leerlingen dat het Romeinse Rijk zich uitgebreid heeft. Domeinen van de samenleving Aanwezigheid domeinen van de samenleving In het begin van elk hoofdstuk worden de drie domeinen van de samenleving afgebeeld. Dit zijn de culturele, politieke en socio-economische domeinen. Wanneer deze in het geel worden aangeduid, wil dit zeggen dat het domein van de samenleving in dit hoofdstuk wordt behandeld. Meestal worden meerdere domeinen van de samenleving in een hoofdstuk behandeld. Bij het hoofdstuk Rome wordt machtig wordt er voornamelijk gefocust op het politieke domein. 1 De Volder; P. e.a. (2005). Storia 2 leerboek. Wommelgem: Van In.

17 26 Leerinhouden Selectie en structuur van de leerinhouden Persoonlijk vinden wij de structuur van de leerinhouden vrij goed. In de eerste paragraaf bespreekt men dat Rome meester van Italië wordt. Vervolgens lichten ze Mare Nostrum toe en tenslotte geven ze uitleg over hoe de Romeinen het machtige rijk konden besturen door de verdeel- en heerstactiek. Kwaliteit van de lestekst De lestekst is goed opgebouwd en bevat de essentie. De lestekst is onderverdeeld in drie paragrafen met telkens een tussentitel. Bij elke paragraaf staat een verwijzing naar de bronnen. Aandacht voor actualisering In dit handboek is er geen aandacht voor actualisering. Bronnenmateriaal Geschreven bronnen Er zijn twee geschreven bronnen aanwezig in dit hoofdstuk. Eén over de Punische oorlogen en één over Hoe Rome koloniseerde in Latium. Aan de hand van de vragen, leren de leerlingen veel uit de geschreven bronnen. Iconografische bronnen In dit hoofdstuk is er één iconografische bron aanwezig, namelijk deze van een Campaanse plaat. Er zijn opnieuw vraagjes voorzien bij deze bron. Grafieken, tabellen In dit onderdeel over het imperialisme zijn er geen grafieken en/of tabellen aanwezig. Er is wel een schema aanwezig dat de verdeel- en heerstactiek uitlegt. Focus leerinhouden Aandacht voor dieperliggende oorzaken De Punische oorlogen worden te uitgebreid behandeld. Er is daarnaast te weinig aandacht voor andere dieperliggende oorzaken.

18 27 Redenen voor succes Rome beschikte over een sterk, gedisciplineerd leger dat goed luisterde naar zijn aanvoerder. Het leger was zo sterk en gedisciplineerd omdat het niet langer enkel bestond uit vrijwilligers maar er ook soldaten waren die een soldij kregen. Zo ontstond er een vertrouwensband met de officier. Positieve gevolgen van de veroveringen De veroveringen hadden heel wat positieve gevolgen voor Rome. Het eerste positieve gevolg van deze verovering is dat Rome rijker werd door de belastingen die de veroverde gebieden/volkeren moesten betalen. Het tweede positieve gevolg is dat het culturele aspect van Rome kon groeien doordat de cultuur werd beïnvloed door de verschillende volkeren die werden veroverd door de Romeinen. Het derde positieve gevolg voor de Romeinen is dat hun taal meer en meer gesproken werd in grote delen van Europa. Over het algemeen werden de veroverde gebieden geromaniseerd. Volgens ons worden de belangrijkste positieve gevolgen in dit handboek opgesomd. Negatieve gevolgen van de veroveringen Toch zijn er ook nog erg veel negatieve gevolgen die veroorzaakt werden door de aanhoudende Romeinse veroveringen. Zo gingen heel wat kleine boerderijen over kop omdat de boeren verplicht werden om mee te vechten in de oorlogen. Een tweede negatieve gevolg was de hoge belastingdruk. De Romeinse boeren konden niet concurreren tegen de goedkope landbouwproducten die vanuit de veroverde gebieden werden ingevoerd. De belangrijkste negatieve gevolgen worden in dit handboek opgesomd. Aandacht voor cultuur (romanisering, luxeproducten ) Heel veel aandacht voor de romanisering is er niet in dit hoofdstuk van het handboek Storia 2. Er wordt niet echt aandacht besteed aan cultuur, dit komt in een later hoofdstuk aan bod. Daar wordt de nadruk niet gelegd op wat er ontstond door de romanisering. De cultuur wordt daar enkel algemeen behandeld. Actualisering Dit aspect komt zo goed als niet voor in dit handboek.

19 28 Wat ontbreekt er volgens jullie in deze handboeken en waarom willen jullie bepaalde delen erbij? Volgens ons ontbreken er nog heel wat zaken in dit handboek. Het eerste aspect dat volgens ons ontbreekt of te beknopt wordt behandeld zijn de dieperliggende oorzaken. Er zijn heel wat dieperliggende motieven waardoor de Romeinen uiteindelijk zo lang oorlog voerden. Daarnaast wordt er veel te weinig geactualiseerd, dit is een terugkomende trend want bij de meeste handboeken wordt er maar minimaal geactualiseerd. Dit handboek mocht meer aandacht besteden aan wat de romanisering in onze streken heeft verricht. Tot slot is er nog één ding dat wij graag zouden willen toevoegen aan dit handboek en dat is een grotere samenhang tussen de verschillende hoofdstukken, zodat de leerlingen een beter beeld kunnen krijgen van de geschiedenis en dat ze zo merken dat alles een samenhangend geheel is, dat het ene niet kon gebeuren zonder het andere.

20 29 Eindoordeel Kernvraag: Wat vinden we van de handboeken? Algemeen oordeel Storia2 Storia 2 vonden we een van de betere handboeken. De lesteksten zijn goed opgebouwd en bevatten een heldere structuur. Een minpunt is wel dat het Romeins imperialisme niet in een apart hoofdstuk voorkomt. Qua bronnenmateriaal scoort dit handboek goed. Er zijn zowel geschreven bronnen,foto s als illustraties die zeker een meerwaarde bieden op de lestekst.

21 Spiegelbeelden 2 1 Tijd en Ruimte Editie: 2008 Bronvermelding: (Himpe 2008) Kadering in tijd en ruimte In Spiegelbeelden is er geen goede algemene kadering in tijd en ruimte. Omtrent het Romeins imperialisme is er enkel een tijdbalk terug te vinden waarop de Punische oorlogen worden aangeduid. De tijdbalk die in dit handboek staat is dus allesbehalve volledig. In het hoofdstuk over het imperium Rome staat er een kaart van het huidige Europa, maar ook op deze kaart ontbreken er heel wat belangrijke zaken. Domeinen van de samenleving Aanwezigheid domeinen van de samenleving Er wordt er voornamelijk aandacht besteed aan de politieke ontwikkelingen binnen de uitbreiding van het Romeinse Rijk. Toch wordt er niet alleen gewerkt rond het politieke thema, de andere thema s komen in beperkte mate aan bod. Leerinhouden Selectie en structuur van de leerinhouden In het handboek Spiegelbeelden staan er zes verschillende delen. Deel 5 handelt volledig over Rome. Binnen dit deel gaat het maar in beperkte mate over het Romeins imperialisme. Eerst wordt er kennis gemaakt met het gebied rond het Romeinse Rijk. Daarna wordt er ingezoomd op de ontwikkeling van het Romeinse Rijk. Hierin staan er belangrijke begrippen zoals de verdeel- en heerspolitiek. Net zoals in 1 Himpe, H. e.a. (2008). Spiegelbeelden 2. Mechelen: Plantyn.

22 31 alle andere handboeken wordt er ook in dit handboek te veel rekening gehouden met de impact van de Punische oorlogen. Kwaliteit van de lestekst Aandacht voor actualisering Geschreven bronnen Per hoofdstuk staat er op de linkse pagina een lestekst. Deze lestekst is opgedeeld in verschillende alinea s, op zich zijn er niet zo veel lesteksten in het handboek. Dus wanneer de leerkracht les geeft over het Romeins imperialisme, zal die leerkracht nog veel extra informatie moeten aanbieden. Het is wel positief dat de belangrijke begrippen die ook te kennen zijn door de leerlingen worden aangeduid in het groen en in het vet, zo is het voor de leerlingen onmiddellijk duidelijk wat er belangrijk is in de verschillende hoofdstukken. Het is ook goed dat er in de titel van de alinea wordt verwezen naar de documenten en niet in alinea zelf, zo blijft de tekst overzichtelijker. In het handboek zelf bij de desbetreffende hoofdstukken is er bijna geen aandacht voor actualisering. Bronnenmateriaal In dit handboek is er een heldere structuur. Op de rechterpagina worden steeds de bronnen geplaatst. In Spiegelbeelden is er een goed evenwicht tussen geschreven bronnen en iconografische bronnen. In het handboek wordt het verschil goed geaccentueerd doordat er een vaste opmaak is voor de geschreven bronnen en voor de lesteksten. Er wordt ook nog een onderscheid gemaakt tussen primaire geschreven bronnen en secundaire bronnen. Iconografische bronnen In het hoofdstuk van het Romeins imperialisme staan er voldoende iconografische bronnen. Afbeeldingen en kaarten zorgen ervoor dat de leerlingen een concreter beeld krijgen hoe het er vroeger aan toeging. Grafieken, tabellen In dit handboek staan er geen grafieken en tabellen over het Romeins imperialisme.

23 32 Focus leerinhouden Aandacht voor dieperliggende oorzaken In het onderdeel over de Punische Oorlogen vertelt het handboek dat de Romeinen niet wilden dat Carthagers hun gebied uitbreidden. Zo zagen de Romeinen bij een conflict tussen de Carthaagse en de Griekse nederzettingen op Silicië een uitgelezen kans om het gebied in te palmen. Redenen voor succes Bij het onderdeel Rome veroverde Italië en De Punische Oorlogen worden er bepaalde redenen voor het succes opgesomd. Ten eerste had het Italiaanse landschap brede toegankelijke valleien, dit bood meer mogelijkheden tot verovering. Tevens waren de heirbanen van levensbelang om snel troepen te kunnen verplaatsen. De verenigde burgerrechten waren uitgesloten aangezien sommige Italiërs in de veroverde gebieden volledige Romeinse burgerrechten kregen en anderen gedeeltelijke en nog anderen geen (verdeel- en heerstactiek). Dit laatste kan bekeken worden als een reden voor succes, maar zeker ook als een negatief gevolg. Positieve gevolgen van de veroveringen In het hoofdstuk: Economie bij de Romeinen worden enkele positieve gevolgen van de veroveringen opgesomd. Aan de hand van een kaartje worden de handelsroutes in het Romeinse Rijk voorgesteld. De handel was dus een positief gevolg van het Romeins imperialisme Negatieve gevolgen van de veroveringen In de hoofdstukken Het sociale leven in Rome en De economie bij de Romeinen wordt de slavernij beschreven. De slavernij in Rome was een gevolg van het Romeins imperialisme. Bij het onderdeel over de handel wordt er vermeld dat de slaven vanuit Noord-Afrika naar Rome werden gevoerd. De verdeel- en heerstactiek komt aan bod, een negatief gevolg. Aandacht voor cultuur In de hoofdstukken Wetenschappen in het Romeinse Rijk en De economie bij de Romeinen kunnen

24 33 (romanisering, luxeproducten ) wij uit de kaart Handelsroutes in het Romeinse keizerrijk afleiden dat er allerlei luxeproducten in Rome werden ingevoerd. Actualisering In de hoofdstukken over het Romeins imperialisme is er bijna geen aandacht voor actualisering. Wat ontbreekt er volgens jullie in deze handboeken en waarom willen jullie bepaalde delen erbij? Het handboek behandelt het Romeinse imperialisme heel oppervlakkig. In het hoofdstuk Ontwikkeling van het Romeinse Rijk worden enkel de feiten vermeld. Er is weinig aandacht voor dieperliggende oorzaken. De redenen voor succes, de positieve en de negatieve gevolgen van de veroveringen, aandacht voor cultuur worden in andere hoofdstukken vermeld.

25 34 Eindoordeel Kernvraag: Wat vinden we van de handboeken? Algemeen oordeel Spiegelbeelden 2 In Spiegelbeelden 2 wordt het Romeins imperialisme opgenomen in het groter geheel. Hierdoor verliest de leraar heel veel materiaal om duiding te geven in zijn lessen. Oorzaken en gevolgen zijn niet echt weergegeven, details vinden we ook niet terug. Als je heel snel door een onderwerp wil spartelen is dit handboek zeker een aanrader. Indien je echter met logische structuren wil werken dan raden wij dit handboek zeker af.

26 65

27 66

Situering in tijd en ruimte

Situering in tijd en ruimte Situering in tijd en ruimte Rome groeide tussen 753 v.c. en 476 uit tot een echt wereldrijk. Binnen deze tijdspanne kunnen we drie periodes onderscheiden: Rome als koninkrijk, als republiek en tenslotte

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Romeinen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 De Ro Samenvatting door S. 1180 woorden 29 maart 2016 6,4 11 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 5 De Ro Paragraaf 1 t/m 7 1 Van dorp

Nadere informatie

Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden

Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden ORIËNTEREN Geschiedenis 2 de jaar: Pasen Proefwerk voorbereiden Bekijk het leerstofoverzicht. Bekijk je toetsen en lees de reflectiecommentaren van de leerkracht. Op basis hiervan markeer je nu in het

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS

VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAKFICHE EXAMENCOMMISSIE SECUNDAIR ONDERWIJS VAK: GESCHIEDENIS Dit is een vakfiche voor alle studierichtingen 3 de graad bso. Let op: de inhoud van een vakfiche wordt jaarlijks aangepast. Deze vakfiche

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ACTIEF STUDEREN

Nadere informatie

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014)

GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID. Inhoudstafel. Emma Vanden Berghe (2013-2014) GESCHIEDENIS VAN DE KLASSIEKE OUDHEID Inhoudstafel 1 Inleiding: p. 23-46 I. INLEIDING 1. Bronnen en chronologie Bronnen Geschreven bronnen Ongeschreven bronnen Brongebruik Chronologie Relatieve en absolute

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 2 tijd van grieken en romeinen, paragraaf 3 Imperium Romanum Samenvatting door Anisha 1170 woorden 23 januari 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN

LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN @ LESPAKKET ROMEINSE INVAL IN DE LAGE LANDEN pagina 2 en 3! inleiding HET ROMEINSE RIJK Het Romeinse Rijk bestond van 753 voor Christus tot 476 na Christus. Het viel in 285 na Christus uit elkaar in het

Nadere informatie

1 Belangrijk in deze periode

1 Belangrijk in deze periode 1 Belangrijk in deze periode De Romeinen en de Grieken zijn in hun tijd twee machtige volkeren. Ze hebben beiden zaken bedacht en uitgevoerd die ook nu voor ons eigen, hedendaagse leven belangrijk zijn.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen

Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting Geschiedenis De Romeinen Samenvatting door Esmee 1641 woorden 18 februari 217 6,5 68 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Geschiedenis samenvatting hoofdstuk 3 2 De verovering van

Nadere informatie

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999

De Romeinen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/40999 Auteur Laatst gewijzigd Licentie Webadres Wassink 16 January 2013 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/40999 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 5 Samenvatting door Sophie 1766 woorden 27 februari 2013 6,2 24 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Romeinse Koninkrijk 753-509 (500) voor Chr.

Nadere informatie

Bal, W. (2000). Rome in the east - The transformation of an empire.london: New Fetter Lane.

Bal, W. (2000). Rome in the east - The transformation of an empire.london: New Fetter Lane. 57 BIBLIOGRAFIE Non fictie Ackerman, J. e.a. (2006). Phoenix 2. Kapellen: Pelckmans. Ackerman, J. e.a. (2007). Phoenix 3. Kapellen: Pelckmans. Ackerman, J. e.a. (2008). Phoenix 4. Kapellen: Pelckmans.

Nadere informatie

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader

1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. Kennis en Inzicht 1.1. Kennis en inzicht in verband met het historisch referentiekader 1. verduidelijken de begrippen generatie, decennium, eeuw, millenium aan de hand van historische evoluties, vertrekkend

Nadere informatie

2 juni 2019 [STUDIEPLANNER GESCHIEDENIS VWO TOT KERST] overig. Lesweek. activiteiten. / verrijken/ verdiepen *

2 juni 2019 [STUDIEPLANNER GESCHIEDENIS VWO TOT KERST] overig. Lesweek. activiteiten. / verrijken/ verdiepen * Vanaf Vaste activiteiten PERIODE 1 34 19/8 di: start lessen Leerdoelen hoe tijd voor geschiedenis werkt en kunnen er zelf mee aan de slag 35 26/8 de belangrijkste gebeurtenissen in het tijdvak van jagers

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk Romeinen par 1,2,3,4,5,6,7 + begrippen Samenvatting door een scholier 2171 woorden 14 juni 2016 7,9 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden 1 Tussen

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden

Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden ORIËNTEREN Geschiedenis 2 de jaar: Proefwerk voorbereiden Bekijk het leerstofoverzicht. Bekijk je toetsen en lees de reflectiecommentaren van de leerkracht. Op basis hiervan markeer je nu in het leerstofoverzicht:

Nadere informatie

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team.

Huistakenbeleid. 1. Visie op huistaken/lessen. 2. Concrete afspraken binnen de school. Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. Huistakenbeleid Samengesteld door WG Leren Leren, in samenwerking met het team. 1. Visie op huistaken/lessen Wij streven naar een zinvol huiswerkbeleid. Dit wordt op een kwaliteitsvolle en didactisch verantwoorde

Nadere informatie

Extra: Limes hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Extra: Limes hv123. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 03 October 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/79557 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

geschiedenis geschiedenis

geschiedenis geschiedenis Examen HAVO 2009 tijdvak 1 woensdag 20 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma geschiedenis geschiedenis Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 30 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

LANDSEXAMEN MAVO

LANDSEXAMEN MAVO LANDSEXAMEN MAVO 2017-2018 Examenprogramma GESCHIEDENIS M.A.V.O. 1 Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het commissie-examen. Het centraal examen wordt afgenomen in één zitting

Nadere informatie

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141

Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 Deel 5: Romeinse Rijk Project: Bij de Gallo- Romeinen in de vicus Tienen. HB pg 138-141 I. Inleiding Schrijf bij elke afbeelding welke functie/doel het zou hebben gehad in de Gallo- Romeinse periode. Functie:

Nadere informatie

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x

x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x x Jaarplan GESCHIEDENIS Algemene doelstellingen Eerder gericht op kennis en inzicht 6 A1 A2 A3 A4 A5 Kunnen hanteren van een vakspecifiek begrippenkader en concepten, nodig om zich van het verleden een wetenschappelijk

Nadere informatie

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION

TERRACOTTALEGER HET. & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO > PEDAGOGISCH DOSSIER JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION HET TERRACOTTALEGER & De erfenis van de eeuwige Keizer van China EXPO 23.12.16 23.04.17 PEDAGOGISCH DOSSIER 11-14 JAAR LUIK GUILLEMINS TGV STATION + 3 2 4 2 2 4 WWW. T E R R A C O T 4 9 3 8 TA - L I E

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten

Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting Geschiedenis Tijd van Grieken en Romeinen: kern, perspectief en kenmerkende aspecten Samenvatting door Lotte 2036 woorden 19 juni 2017 5,4 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks

Nadere informatie

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen:

5,8. Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november keer beoordeeld. Geschiedenis. Begrippen: Samenvatting door een scholier 933 woorden 28 november 2012 5,8 118 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Begrippen: Atheense democratie: een vorm waarbij het bestuur het volk (demos) via stemming

Nadere informatie

Woordwiel!!! Tijd van Grieken en Romeinen

Woordwiel!!! Tijd van Grieken en Romeinen Woordwiel!!! Tijd van Grieken en Romeinen Instructie Voor deze opdracht heb je een potlood en gum nodig. Deze opdracht maak je in tweetallen. Op de volgende bladzijde staan woordwielen die gevuld moeten

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN...

GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... GRIEKEN EN ROMEINEN ORIENTATIEKENNISVRAGEN... score: 1. a Waarom konden er in Griekenland zoveel verschillende staatsvormen naast elkaar bestaan? Gebruik in je antwoord het begrip poleis. b Sparta en Athene

Nadere informatie

BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS

BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS BEGELEID ZELFSTANDIG LEREN GESCHIEDENIS BZL 1-30 september 2007 WERKBRIEF Naam: Klas: Legende individueel per twee in groep Nr: Verplichte opdracht Vrije opdracht Correctie met sleutel Pc nodig BZL 1 Werken

Nadere informatie

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING

LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING LESONTWERP ALGEMENE VAKKEN / VOEDING-VERZORGING Naam: Toon Steenssens UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Aardrijkskunde

Nadere informatie

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert

2 Er begint een nieuwe periode in de geschiedenis als er veel verandert Antwoordkernen bij Eureka 2mavo-de herziene druk, Amersfoort 2009-2010 Antwoordkernen zijn vrijwel nooit volledige zinnen. Antwoordkernen geven alleen aan, wat er beslist in het antwoord moet staan. De

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld

Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting Geschiedenis De Grieks-Romeinse wereld Samenvatting door een scholier 2160 woorden 7 januari 2010 6,8 13 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Hoofdstuk 2, De Grieks-Romeinse

Nadere informatie

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën.

Om een zo duidelijk mogelijk verslag te maken, hebben we de vragen onderverdeeld in 4 categorieën. Beste leerling, Dit document bevat het examenverslag voor leerlingen van het vak geschiedenis vwo, tweede tijdvak (2018). In dit examenverslag proberen we een zo goed mogelijk antwoord te geven op de volgende

Nadere informatie

Paragraaf 2: Het Romeinse Rijk - TL 1. Floris Sieffers. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.

Paragraaf 2: Het Romeinse Rijk - TL 1. Floris Sieffers. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs. Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 01 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65742 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de

Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Tijdvakken Tijd van Grieken en Romeinen (3000 v.c. 500 na C.) / Oudheid K.A. * ontwikkeling van wetenschappelijk denken en denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat * klassieke vormentaal

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in

een zee Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Werkblad 9 Ω Grieken en Romeinen Ω Les : Grieken: goden en mensen Sparta Sparta is een stad in Griekenland. Rond 600 voor Christus waren de steden in Griekenland heel belangrijk. Ze werden stadstaten genoemd.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Romeinen, Het Romeinse Rijk

Samenvatting Geschiedenis Romeinen, Het Romeinse Rijk Samenvatting Geschiedenis Romeinen, Het Romeinse Rijk Samenvatting door een scholier 1951 woorden 29 januari 2006 6,3 340 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sprekend verleden Het Romeinse Rijk. 1)

Nadere informatie

DE ROMEINEN. Professor Kleinbrein. intelligent konijn

DE ROMEINEN. Professor Kleinbrein. intelligent konijn DE ROMEINEN Professor Kleinbrein intelligent konijn PROFESSOR KLEINBREIN legionair geen doetjes borstplaat gladius Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ROMEINEN SARAH DEVOS met illustraties

Nadere informatie

Leerlijn historisch denken havo

Leerlijn historisch denken havo Leerlijn historisch denken havo Albert van der Kaap vwo Tijd en chronologie klas 1 klas 2 klas 3 vwo 6 gebeurtenissen uit zijn eigen leven alsmede verschijnselen, gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis

Nadere informatie

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften

Werkstuk of verslag. de vormvoorschriften Werkstuk of verslag de vormvoorschriften begeleider: (naam van de docent) het vak waarvoor je het verslag maakt naam en klas van de leerling schooljaar en datum van inleveren 2 Samenvatting Elk onderzoeksverslag

Nadere informatie

Historisch denken. Historische benaderingen

Historisch denken. Historische benaderingen Historisch denken Inleiding Mensen hebben een besef van verleden, heden en toekomst. Ze hebben een bepaald beeld van wat er in hun leven is gebeurd tot op de dag van vandaag. Ze kunnen hun bestaan in het

Nadere informatie

Examentraining - Geschiedenis. HAVO 5 Republiek Duitsland Koude oorlog

Examentraining - Geschiedenis. HAVO 5 Republiek Duitsland Koude oorlog Examentraining - Geschiedenis HAVO 5 Republiek Duitsland Koude oorlog Doel Bewustwording nieuw programma Kansen zien! Kennis & vaardigheden herhalen Typische examenzaken Vergroten motivatie Inhoud Inhoudelijke

Nadere informatie

Door de eeuwen heen vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63400

Door de eeuwen heen vmbo12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/63400 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 23 september 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/63400 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN

DOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN ONDERWIJS- EN LEERACTIVITEITEN (STRATEGIE) MEDIA EN WERKVORMEN LES 1 I. Inleiding 12 minuten A) Aanknopingsfase Invullen van agenda. Maandag 7: Nederlands: De opbouw van een tekst Lkr. deelt de cursussen uit De leerlingen mogen de tekst proberen te lezen op p. 1.

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis havo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de Coalitieoorlogen voerde de Franse regering de dienstplicht in. 2p 1 Leg uit dat zij hiermee de betrokkenheid van Franse

Nadere informatie

Analyseschema Tacitus Jaarboeken. Bron: Tacitus, P.C., Jaarboeken, vert. J.W. Meijer (Baarn 1990)

Analyseschema Tacitus Jaarboeken. Bron: Tacitus, P.C., Jaarboeken, vert. J.W. Meijer (Baarn 1990) Analyseschema Tacitus Jaarboeken Bron: Tacitus, P.C., Jaarboeken, vert. J.W. Meijer (Baarn 1990) Inhoudsopgave Religie blz. 3 Priesters blz. 3 Offeren blz. 3 Goden blz. 3 Overige blz. 3 Oorlog blz. 4-5

Nadere informatie

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol?

Waar Bepaal ten slotte zo nauwkeurig mogelijk waar het onderwerp zich afspeelt. Gaat het om één plek of spelen meer plaatsen/gebieden een rol? Hoe word ik beter in geschiedenis? Als je beter wilt worden in geschiedenis moet je weten wat er bij het vak geschiedenis van je wordt gevraagd, wat je bij een onderwerp precies moet kennen en kunnen.

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Canon en kerndoelen geschiedenis PO

Canon en kerndoelen geschiedenis PO Canon en kerndoelen geschiedenis PO bron: http://www.entoen.nu/primair-onderwijs/didactisch-concept/leerplan-(slo)/geschiedenis In dit hoofdstuk over canon en geschiedenis wordt eerst ingegaan op de recente

Nadere informatie

GESCHIEDENIS. 1 Vul de legende bij de kaart aan. 0,5. 2 Leg uit in één woord: expansie = 0,5. 3 Wanneer begon de klassieke oudheid?

GESCHIEDENIS. 1 Vul de legende bij de kaart aan. 0,5. 2 Leg uit in één woord: expansie = 0,5. 3 Wanneer begon de klassieke oudheid? GESCHIEDENIS Overhoring 1 Bestemming Hellas: sociaal en economisch domein & Minoïsche en Myceense cultuur /10 naam: klas: nr.: datum: 1 Vul de legende bij de kaart aan. 1 Leg uit in één woord: expansie

Nadere informatie

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen

Toetsvragen Geschiedenis Toelatingstoets Pabo. Tijdvak 3 Toetsvragen Tijdvak 3 Toetsvragen 1 Op veel afbeeldingen wordt de Romeinse keizer Constantijn als een heilige afgebeeld met een stralenkrans om zijn hoofd. Welke reden was er om Constantijn als christelijke heilige

Nadere informatie

REKENEN WORDT WISKUNDE

REKENEN WORDT WISKUNDE REKENEN WORDT WISKUNDE Tine Wijnants Actieonderzoek Bachelor Secundair Onderwijs, KHLim Waarom haken sommige leerlingen af tijdens de lessen wiskunde? Wat maakt het Secundair Onderwijs zo anders dan het

Nadere informatie

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan.

Je gaat in het kort vertellen over jouw verslag. Waar gaat jouw verslag over, hoe heb je het opgebouwd en hoe ben je te werk gegaan. Meesterstuk leerjaar 6 Versie A (2017-2018) Wat is het onderwerp van het meesterstuk en wanneer moet het klaar zijn? Je gaat een verslag maken waarin je ons meeneemt in jouw wereld. Het Meesterstuk moet

Nadere informatie

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans

Naam: Sara Michels. Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde. Stagebegeleider: Mevr. Ann Schellemans LESONTWERP BaSO Naam: Sara Michels UC Leuven-Limburg Lerarenopleiding Vestiging Heverlee Hertogstraat 178, 3001 Heverlee Tel. +32 16 37 56 00 Vakkencombinatie: Wiskunde Aardrijkskunde Stagebegeleider:

Nadere informatie

ICT en geschiedenis 1 ste graad

ICT en geschiedenis 1 ste graad ICT en geschiedenis 1 ste graad In de Vroege Middeleeuwen was een gedegen intellectuele ontwikkeling het voorrecht van de clerus die de Latijnse taal beheerste. Later werd deze geprivilegieerde situatie

Nadere informatie

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden

Storia, Storia GO! en Storia Live. Geschiedenis alle graden Storia, Storia GO! en Storia Live Geschiedenis alle graden 1. Aanbod 1 e graad A-stroom 2 e graad ASO + TSO 3 e graad ASO + TSO Extra (digitaal) materiaal voor elk leerjaar: Voor de leerlingen: via licentiecode

Nadere informatie

TAXONOMIE HISTORISCH DENKEN

TAXONOMIE HISTORISCH DENKEN Verwijs naar dit document als Smets, W. (2018), Taxonomie historisch denken, opgehaald van: Karel de Grote Hogeschool, https://www.kdg.be/onderzoek-en-expertise/onderzoeksprojecten/praktijkonderzoek-historisch-denken

Nadere informatie

Naam leerlingen. Groep BBL1 Mens & Maatschappij. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment

Naam leerlingen. Groep BBL1 Mens & Maatschappij. Verdiepend arrangement. Basisarrange ment Groep BBL1 Mens & Maatschappij Leertijd; 3 keer per week 45 minuten werken aan de basisdoelen. - 3 keer per week 45 minuten basisdoelen toepassen in verdiepende contexten. Verdieping op de basisdoelen

Nadere informatie

GEBRUIK VAN WERKBLADEN

GEBRUIK VAN WERKBLADEN Gebruik van werkbladen Begeleiding aardrijkskunde GEBRUIK VAN WERKBLADEN Begeleiding aardrijkskunde 1 Vaststellingen Het gebruik van werkbladen in lessen aardrijkskunde situeert zich vooral in de eerste

Nadere informatie

In het oude Rome De stad Rome

In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome In het oude Rome De stad Rome is héél oud. De stad bestaat al meer dan tweeduizend jaar. Rome was de hoofdstad van het grote Romeinse rijk. De mensen die naar Rome kwamen,

Nadere informatie

Geschiedenis hoofdstuk 3

Geschiedenis hoofdstuk 3 Geschiedenis hoofdstuk 3 Romeinse rijk 500 v Christus 500 na Christus Rome de eeuwige stad : deze stad bestaat al eeuwenlang. De tijdlijn Het Romeinse rijk begint 500v Chr. En eindigt 500 na Christus.

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2

Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting Geschiedenis Tijdvak 2 Samenvatting door een scholier 1189 woorden 13 oktober 2014 6,6 30 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat De ontwikkeling

Nadere informatie

Geschiedenis en VOET

Geschiedenis en VOET Geschiedenis en VOET Per 1 september 2010 traden de nieuwe vakoverschrijdende eindtermen (VOET) in werking en vanaf 1 september 2011 zal de doorlichting de VOET meenemen in de focus van de scholen. De

Nadere informatie

TOERISME. 1 Nascholing toerisme VVKSO Lessen toerisme laten leven. Dag beste collega

TOERISME. 1 Nascholing toerisme VVKSO Lessen toerisme laten leven. Dag beste collega TOERISME Dag beste collega Hopelijk heb je genoten van een deugddoende vakantie! Een nieuw schooljaar staat in de startblokken. We zijn er klaar voor. Ik wens jullie allen alvast een boeiend schooljaar

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad

1 Omslag/voorblad/titelblad. 2 Titelblad Rapporteren Om informatie te rapporteren bestaan er normen of regels. Enkele voorbeelden van rapporten: een eindwerk, een geïntegreerde proef Een rapport kan uit negen onderdelen bestaan: 1 Omslag/voorblad/titelblad

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4

GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 GRIEKEN EN ROMEINEN KENNISVRAGEN VWO-4 1. Leg uit wat een sofist was. score: 2. Welke rol speelden de sofisten in de Atheense democratie? 3. Waarom is het niet juist te spreken van Griekenland in de tijd

Nadere informatie

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1

GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 GROTE-LIJN-OVERZICHT VAN TIJDVAKKEN BEHANDELD IN LEERJAAR 1 Tijdvak Jagers en boeren; van de eerste mensen 3000 v. C. prehistorie; van de eerste mensen - 3000 v.c. Samenlevingstype: eerst jagers/verzamelaars,

Nadere informatie

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren

Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Workshop levensverhalen van Duitse soldaten infobrochure voor leraren Deze infobrochure bevat een inhoudelijke beschrijving van de workshop en zijn doelstellingen. Ten tweede vinden begeleidende leraren

Nadere informatie

Handleiding. Pagina 1 van 9

Handleiding. Pagina 1 van 9 Begeleiding De website is opgebouwd uit stappen. De stappen op de website volgen elkaar logisch op en alle opdrachten staan duidelijk op de website beschreven. De informatie op de website is voor iedere

Nadere informatie

D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N?

D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N? D E E U R O P E S E U N I E W E L K E P R A C H T I G E L A N D E N V A L L E N E R T E O N T D E K K E N? Inleiding Hallo jongens en meisjes van het 5 e en 6 e leerjaar! Weet je nog wel? Vorige zomer,

Nadere informatie

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten

Opdracht Inhoud Hoe uitvoeren? Inleveren? Becijfering 1. Onthouden Leswijsopdrachten Geschiedenis Klas 2 Havo/Vwo H1 Leswijs Tijd van Ontdekkers & Hervormers Leerdoel Je kunt op basis van een zelf gemaakte tijdbalk (bestaande uit bronnen) de continuïteit en verandering tijdens de Tijd

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com WAT OMVAT BIO NATURALIS 3 VOOR DE LEERLING? Leerwerkboek: Laboboek: Een algemene inhoudstafel en methodewijzer Onderzoeksvragen die elk nieuw onderwerp inluiden Actieve leermethode: gevarieerde werkvormen,

Nadere informatie

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1

Paragraaf 4: De Germaanse cultuur - TL 1 Auteur Floris Sieffers Laatst gewijzigd 28 October 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/65939 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor

Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Geschiedenis Amerika en Frankrijk in de tijd van pruiken en revoluties: een overzicht. Een les van: Bor Terugkijken: Bij de ene revolutie ontstaat een nieuw en onafhankelijk land. Vrijheid is voor de inwoners

Nadere informatie

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2) De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium

Nadere informatie

Kennismaking met natuurwetenschappen

Kennismaking met natuurwetenschappen Kennismaking met natuurwetenschappen 1 De natuurwetenschappen 5 1.1 De natuurwetenschap en de levende natuur 7 1.2 De natuurwetenschap en de niet-levende natuur 8 1.3 De natuurwetenschappelijke methode

Nadere informatie

Geschiedenis en Staatsinrichting TL Bohemen, Houtrust, Kijkduin 2015-2016-2017

Geschiedenis en Staatsinrichting TL Bohemen, Houtrust, Kijkduin 2015-2016-2017 Exameneenheden geschiedenis GS/K/1 Oriëntatie op leren en werken GT GS/K/2 Basisvaardigheden GT GS/K/3 Leervaardigheden in het vak geschiedenis en staatsinrichting GT GT GS/K/4 De koloniale relatie Indonesië

Nadere informatie

Differentiatie in de lessen aardrijkskunde

Differentiatie in de lessen aardrijkskunde Differentiatie in de lessen aardrijkskunde 1) Originele lesvoorbereiding Ik heb er voor gekozen om voor mijn herhalingsles in het eerste jaar een differentiatieopdracht te maken. Als ik terugkijk naar

Nadere informatie

Handleiding leerkracht

Handleiding leerkracht Handleiding leerkracht Lien Nijs en Britt Taels Inleiding Omdat het lesmateriaal rond de Europese unie niet erg uitgebreid is, willen wij in opdracht van onze CGP informatica hier verandering in brengen.

Nadere informatie

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS

QUESTI OPSTARTGIDS ALGEMENE INSTELLINGEN EN LVS 01 - WELKOM BIJ QUESTI Welkom bij Questi. Alvorens je opstart, willen we je graag attent maken op enkele zaken. Voor je op de knop inloggen klikt, bekijk je best even de algemene filmpjes onder de knop

Nadere informatie

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten?

Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Onderzoeksvraag; welke motieven leidden in de middeleeuwen tot de kruistochten? Rond 1080 bedreigen de minder tolerante Seldjoeken Constantinopel. Het werd voor christelijke pelgrims steeds moeilijker

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I

Eindexamen geschiedenis vwo 2009 - I Ten oorlog! Europese oorlogen 1789-1919. Oorlog als maatschappelijk fenomeen In de landen die Napoleon veroverde, voerde hij een beleid dat: enerzijds paste binnen het gelijkheidsideaal van de Franse Revolutie

Nadere informatie

Het maken van een werkstuk

Het maken van een werkstuk Het maken van een werkstuk 1. Informatie zoeken: a. Bedenk een leuk onderwerp en zoek daar een informatieboekje bij. b. Als je geen onderwerp weet, zoek dan tussen de informatieboekjes tot je een leuk

Nadere informatie

Stappenplan: een spreekbeurt maken

Stappenplan: een spreekbeurt maken Stappenplan: een spreekbeurt maken 1. Dit weet ik al! Dit wil ik nog te weten komen! Maak op een kladblad een woordspin over het onderwerp. Ik noteer sleutelwoorden Schrijf onder je woordspin vragen die

Nadere informatie

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning

Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning DE ROMEINEN Ontstaan van Rome: 1 * Aeneas en de Trojaanse oorlog sticht Alba Longa * Mars x Sylvia Rheia = Romulus + Remus * moeder is dochter van Numitor koning van Alba Longa * Numitor afgezet door zijn

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt)

Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt) Samenvatting Geschiedenis Kenmerkende aspecten (1 t/m 7 zijn uitgewerkt) Samenvatting door S. 850 woorden 25 maart 2017 0 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 01 De levenswijze van jagers-verzamelaars Het

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon Les 5 Over Duitse ridders en Alden Biesen de eindtermen mens en maatschappij - Historische tijd: de leerlingen 3.7 kennen de grote periodes uit de

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie