TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME"

Transcriptie

1 TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2)

2 De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium nemen de Klassieke Talen een centrale plaats in. Immers, het Gymnasium ontleent zijn bestaansrecht aan de Klassieke Talen. Voor de Sectie Klassieke Talen is het de opdracht om Grieks, Latijn en KCV zó binnen het gymnasiaal onderwijs te presenteren, dat deze vakken voor de leerlingen leerzaam en aantrekkelijk zijn. De Klassieke Talen stellen aan de leerlingen hoge eisen. Als zij er de nodige aandacht en energie aan geven, kunnen onze leerlingen die eisen ook aan. Maar er moet qua talen veel worden geleerd, geoefend en vertaald, en er moet qua cultuur veel worden verwerkt.

3 De klassieke talen en kcv aan het gymnasium

4 in de onderbouw Grieks en Latijn zijn (en blijven, ook in de bovenbouw) moeilijke talen. Om een goed niveau te bereiken voor het eindexamen moeten de leerlingen veel aandacht, tijd en energie in deze talen investeren. In de leerjaren 1, 2 en 3 ligt het accent met name op taalverwerving. De grammatica van de talen moet worden geleerd en er moet een woordenschat worden opgebouwd. De leerboeken voor Grieks (Pallas) en voor Latijn (Fortuna) zijn als volgt opgezet.

5 in de onderbouw Grieks in klas 2 (3 uur) en klas 3 (drie uur) bestaat uit: 1e) Cultuur en verhalen om te vertalen uit Ilias en Odyssee en uit fragmenten van de geschiedenis van Griekenland; 2e) Behandeling van de grammatica en opbouw van een woordenschat; 3e) Grammaticale oefeningen. Latijn in klas 1 (drie uur), klas 2 (twee uur) en klas 3 (drie uur) bestaat uit: 1e) Cultuur en verhalen om te vertalen uit de geschiedenis van Rome van 750 vc tot 500 nc; 2e) Behandeling van de grammatica en opbouw van een woordenschat; 3e) Grammaticale oefeningen.

6 in de onderbouw

7 in de onderbouw

8 in de onderbouw

9 in de onderbouw Wat geeft de sectie klassieke talen in en buiten de lessen aan antieke cultuur? 1) Elk nieuw hoofdstuk bij Grieks en Latijn geeft aanleiding om; soms kort en soms wat langer, de leerlingen aspecten van cultuur en geschiedenis van Griekenland en Rome door te geven. 2) Elk jaar is er voor de leerjaren 1, 2 en 3 een excursie: het Archeon, Xanten, een oudheidkundig museum. 3) In de tweede klas is er een cultuurweek, dit jaar in het teken van de Olympische Spelen, waaraan ook de Klassieke Talen meewerken; de Olympische Spelen in de Oudheid, Griekse overwinningsliederen lezen, zelf overwinningsliederen schrijven, een competitie voor de beste ode. 4) Op school vinden er binnen en buiten de lessen allerlei kleine activiteiten plaats of zijn er speciale momenten, waar de klassieken een plaats hebben.

10 in de onderbouw Wat geeft de sectie klassieke talen in en buiten de lessen aan antieke cultuur? 5) Een docent kan individueel eigen accenten leggen en leerlingen een cultuuropdracht geven. In klas 3 Latijn: twee lessen per maand werken aan een eigen onderwerp uit de geschiedenis en cultuur van Rome, via literatuur uit de mediatheek in de vorm van een leesverslag.

11 in de Klas 4 en 5 In klas 4 en 5 worden Griekse en Latijnse schrijvers gelezen, per jaar vier verschillende auteurs van een verschillend genre. Grieks: Fabels van Aesopus, retorica van Lysias, uit de Historiae van Herodotus, uit de Ilias en Odysee van Homerus, uit tragedies als Antigone, Medea, Hyppolitus, Bacchanten van Sophocles en Euripides, uit de Apologie, het Symposium en de Dialogen van Plato. Latijn: De Metamorphoses van Ovidius, De Bello Gallico van Caesar, De Catilinae coniuratione van Sallustius, de Epistulae van Plinius, Ab Urbe Condita van Livius, de Aeneis van Vergilius, uit een redevoering of filosofisch geschrift van Cicero, de Epistulae Morales van Seneca, uit de gedichten van Catullus, Martialis en Hortatius.

12 in de Klas 4 en 5 Een voorbeeld bij Latijn in klas 4: Wanneer er uit de Metamorphosen van Ovidus het verhaal gelezen wordt over Daedalis en Icarus, is de lesopzet als volgt: Schilderij van Brueghel: De val van Icarus en interpretatie van het schilderij; Schilderijen over de val van Icarus de eeuwen door; Gedichten over de val van Icarus en over genoemd schilderij van Breughel; Kleine opdracht voor de leerlingen: schilderijen en gedichten over de val van Icarus ; Leven en werk van Ovidius; Lezen van het Latijnsde (met veel aantekeningen, uitleg en interpretatie); Een enkel ander verhaal van Ovidius in het Latijn.

13 in de Klas 4 en 5

14 in de Klas 4 en 5

15 in de Klas 4 en 5

16 in de Klas 4 en 5

17 in de Klas 4 en 5 Een voorbeeld bij Latijn in klas 5: In een periode van acht weken wordt aandacht besteed aan de Epistulae Morales van Seneca, wijsgerige brieven of filosofische en ethnische vragen. Opzet van de lessen: Schilderijen over de dood van Seneca; Een passage van Seneca in de opera L Incoronazione di Poppea van Monteverdi; De Romeinse scrijver Tacitus over de dood van Seneca; Algemeen: hoe dacht Seneca over de dood en over het leven: ars moriendi en ars vivendi; Lezen van de eerste brief van Seneca: meditatio mortis; Korte schets van het leven van Seneca; Korte schets van de filosofie; Lezen en interpreteren van andere brieven van Seneca; Verbindingen proberen te leggen met filosofie, literaire en etnische gedachten en vraagstukken.

18 in de Klas 4 en 5

19 in de Klas 4 en 5

20 in de Klas 4 en 5

21 in de Klas 4 en 5

22 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas In de vierde klas staat het vak KCV op het programma. Dit vak biedt leerlingen de gelegenheid diepgaander kennis te maken met enkele thema s uit de klassieke cultuur. De twee uren per week worden op die manier gegeven, dat in de eerste les de docent de leerlingen inleidt in het onderwerp dat die week aan de orde is en dat in de tweede les de leerlingen werken aan een verdiepingsopdracht.

23 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 1. Geschiedenis van Griekenland en Rome: overzicht van de hoofdmomenten in acht lessen (docent), uitwerking van deelonderwerpen (verdiepingsopdracht leerlingen).

24 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 2. Geschiedenis van de Antieke Filosofie: een overzicht van personen en stromingen in acht lessen (docent), uitwerking van vragen en opdrachten (verdiepingsopdracht leerlingen).

25 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 3. De antieke tragedie: lessen over het Griekse theater en over een Griekse tragedie (bijv. de Antigone), door de docent; leerlingen: groot aantal mogelijkheden om zelfstandig het thema tragedie te verwerken; voor belangstellende leerlingen: bezoek van een antieke tragedie in moderne vorm, bijv. in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

26 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 4. Homerus de Odyssee de Europese literatuur Nederlandse gedichten - Lessen over het ontstaan van Ilias en Odyssee, over de inhoud van die boeken, over thema s enz.; - Lessen over de doorwerking van bijv. de Odyssee in de Europese literatuur, een dwarsdoorsnede van de Romeinse literatuur t/m de 20e eeuw; - Lessen over de receptie van het Odyssee-thema bij Nederlandse dichters in de 20e eeuw; - Verwerkings- en verdiepingsopdrachten voor de leerlingen.

27 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

28 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 5. Voorbereiding voor de reis naar Griekenland, Florence en Rome, Rome en Zuid-Italië. Er is tijdens dit onderwerp van KCV theorie en praktijk. - Er wordt les gegeven in de Griekse beeldhouwkunst en vaasschilderkunst, in Romeinse bouwkunst en architectuur, in christelijke kunst. - Door de leerlingen wordt gewerkt aan het presenteren in de klas van die spots die zij zelf tijdens hun reis zullen bezoeken.

29 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

30 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

31 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas In de 5e klas sluiten de leerlingen het vak KCV af met het schrijven van een essay over een onderwerp naar keuze.

32 Ter afsluiting In de 6e klas werken de leerlingen bij de vakken Grieks en/of Latijn voor hun eindexamen in die vakken. Elk jaar verschijnt een nieuwe eindexamenbundel met een nieuw onderwerp. De bundel wordt intensief doorgewerkt en de leerlingen worden optimaal op hun eindexamen voorbereid. Uiteindelijk is het doel van al die lessen Grieks, Latijn en KCV gedurende hun zes jaren aan onze school, dat zij met de kennis van de klassieke cultuur in de wereld van nu staan, die zozeer gevormd is door de antieke beschaving.

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Lek en Linge GYMNASIUM

Lek en Linge GYMNASIUM Lek en Linge GYMNASIUM Gymnasium: Verbreed je culturele horizon! Heb je plezier in leren? Zoek je graag dingen uit? Ben je geïnteresseerd in de wereld van de Grieken en de Romeinen? Wil je extra tools

Nadere informatie

Het Gymnasium op het Varendonck College

Het Gymnasium op het Varendonck College Het Gymnasium op het Varendonck College Wat zijn uw verwachtingen?? Wat verwacht u te weten te komen? Welke vragen leven er bij u? INHOUD Even voorstellen Doel gymnasiumopleiding Drie voordelen van de

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe!

Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Locatie Fedde Schurer Je doet ertoe! GYMNASIUM Binnen Openbare Scholengroep Sevenwolden is het mogelijk om een gymnasium diploma te halen. Hoe dat gaat, wat er binnen de school gebeurt en wat

Nadere informatie

GYMNASIUM LESPRAKTIJK

GYMNASIUM LESPRAKTIJK Binnen OSG Sevenwolden is het mogelijk om een gymnasiumdiploma te halen. Hoe dat gaat, wat er binnen de school gebeurt en wat de plus punten zijn, leggen we hier in uit. LESPRAKTIJK De betere en gemotiveerde

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 21 Vragen voor vakdocenten

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.35 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 20.45 Vragen voor

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.40 20.00 20.15 Klas 1A Klas 1B Klas 1C Klas 1D Klas 1E Welkom Gymnasium & Klassieke Talen Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer Vragen voor

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers INHOUDSOPGAVE Misschien overweeg je wel om na de basisschool naar het gymnasium te gaan. In dat geval ben je op het Ludger aan het juiste

Nadere informatie

GYMNASIUM Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid

GYMNASIUM Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid www.atchilversum.nl GYMNASIUM Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat.

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Gewicht Klas 5. Handelingsdeel. Opbouw schrijfdossier. 1 spreekbeurt. gewicht 1-5 Zakelijk schrijven. Opbouw schrijfdossier 2 pw 10

Gewicht Klas 5. Handelingsdeel. Opbouw schrijfdossier. 1 spreekbeurt. gewicht 1-5 Zakelijk schrijven. Opbouw schrijfdossier 2 pw 10 Nederlands PTA 20-202 Omschrijving Soort toets Handelingsdeel Literatuur Opbouw schrijfdossier 2 pw 0 Tekstanalyse spreekbeurt so s Periode gewicht -5 Zakelijk schrijven Spreken en debatteren Literatuur

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Amadeus Lyceum. Gymnasium

Amadeus Lyceum. Gymnasium Amadeus Lyceum Gymnasium Gymnasiumafdeling Amadeus Lyceum Welke visie hebben wij op het gymnasium? Wat houdt gymnasium bij ons in? en hoe zien de vakken Grieks en Latijn er uit bij ons op school? Wat houdt

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

Niet een aparte afdeling maar een profiel binnen onze cultuurschool!

Niet een aparte afdeling maar een profiel binnen onze cultuurschool! Niet een aparte afdeling maar een profiel binnen onze cultuurschool! + Communicatief Meesterschap Vakmanschap (= overkoepelende voorwaarde) Eigenaarschap + Ondernemerschap Actieve studiehouding Ontwikkeling

Nadere informatie

VWO / aardrijkskunde

VWO / aardrijkskunde VWO 2015-2018 / aardrijkskunde 5 1 55 to01 6 Globalisering H1 en H2 100 Toetsweek ja Schriftelijk Cijfer1-10 2 55 hd01 0 Handelingsdeel 1 Periode nee Schriftelijk O/V/G 3 56 to02 6 Zuidoost-Azie actueel

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

OPZET VOOR DE CURSUS VOOR ZIJ-INSTROMERS KLASSIEKEN

OPZET VOOR DE CURSUS VOOR ZIJ-INSTROMERS KLASSIEKEN OPZET VOOR DE CURSUS VOOR ZIJ-INSTROMERS KLASSIEKEN Instapeisen 1. Doctoraal examen of MA-graad in een ander vak. 2. Een eerstegraads onderwijsbevoegdheid in een schoolvak. 3. VWO-diploma waarbij Grieks

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding!

Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding! Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding! 02 INHOUDSOPGAVE Misschien overweeg je wel om na de basisschool naar het gymnasium te gaan. Het gymnasium is de breedste, meest diepgaande

Nadere informatie

Klas : VWO 5 Biologie Dossier Soort Omschrijving Duur in uren. Weging voor SE in % Datum/ week / periode. Uiterste Inlever- Datum 15 5 P 1,2 Dec.

Klas : VWO 5 Biologie Dossier Soort Omschrijving Duur in uren. Weging voor SE in % Datum/ week / periode. Uiterste Inlever- Datum 15 5 P 1,2 Dec. Biologie Dossier Soort Omschrijving Duur in uren P1/P2 PO 1 Alle praktische opdrachten uit de schriftelijk eerste helft van het schooljaar* P3/P4 PO 2 Alle praktische opdrachten uit de Schriftelijk tweede

Nadere informatie

Informatieavond brugklassen. (tweetalig) GYMNASIUM of ATHENEUM. Maandag 1 april 2019

Informatieavond brugklassen. (tweetalig) GYMNASIUM of ATHENEUM. Maandag 1 april 2019 Informatieavond brugklassen (tweetalig) GYMNASIUM of ATHENEUM Maandag 1 april 2019 Inhoud Wat hebben we tot nu toe gedaan? Waarom kiezen voor de klassieke talen? Wat heb je nodig voor de opleiding gymnasium?

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Leerjaar 5 Gymnasium. Christelijk Gymnasium Utrecht

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Leerjaar 5 Gymnasium. Christelijk Gymnasium Utrecht Schooljaar 2014-2015 Leerjaar 5 Gymnasium Christelijk Gymnasium Utrecht Vak: aardrijkskunde SE omschrijving type vorm weging moment duur 701 PO (6 weken met praktijkondezoek) PO S 10 week 42 45 702 H1

Nadere informatie

GYMNASIUM TACITURNUM

GYMNASIUM TACITURNUM GYMNASIUM TACITURNUM het gymnasium van het Willem de Zwijger College Wij leren niet voor school, maar voor het leven Gymnasium..iets voor jou? Sommige mensen denken dat gymnasium betekent: oude talen,

Nadere informatie

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum.

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum. Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken www.atchilversum.nl GYMNASIUM Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie

zaanlands lyceum welkom!

zaanlands lyceum welkom! zaanlands lyceum welkom! sterke punten Grieken en Romeinen Waaraan denken mensen als het gaat over de Romeinen? Aan Asterix, aan gladiatorenspelen misschien of aan Julius Caesar? En als het gaat over de

Nadere informatie

GYMNASIUM. Informatie voor toekomstige brugklassers

GYMNASIUM. Informatie voor toekomstige brugklassers GYMNASIUM Informatie voor toekomstige brugklassers HET ICHTHUS GYMNASIUM Als je van plan bent naar het vwo te gaan, kun je kiezen tussen gymnasium en atheneum. Het Ichthus Lyceum heeft al meer dan 50 jaar

Nadere informatie

Latijn in de 21ste eeuw

Latijn in de 21ste eeuw Latijn in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn? Als leerling in het laatste jaar van de lagere school sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het middelbaar onderwijs?

Nadere informatie

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten.

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

University of Groningen. De odyssee van klassieke culturele vorming (KCV) Meurs, Renée Helene van

University of Groningen. De odyssee van klassieke culturele vorming (KCV) Meurs, Renée Helene van University of Groningen De odyssee van klassieke culturele vorming (KCV) Meurs, Renée Helene van IMPORTANT NOTE: You are advised to consult the publisher's version (publisher's PDF) if you wish to cite

Nadere informatie

Examenprogramma Klassieke Talen vwo

Examenprogramma Klassieke Talen vwo Examenprogramma Klassieke Talen vwo Ingangsdatum: augustus 2014 Eerste examenjaar: 2017 Griekse taal en cultuur (GTC) vwo Latijnse taal en cultuur (LTC) vwo Griekse taal en cultuur (GTC) Het eindexamen

Nadere informatie

Studiewijzer per opleiding

Studiewijzer per opleiding Nederlandse taal en literatuur 201 T 5001 15 Literatuurgeschiedenis. 202 T 6001 15 Spelling en werkwoordspelling. 203 T 6002 20 Spreekvaardigheid: mondelinge voordracht. 204 T 6003 25 Schrijfvaardigheid.

Nadere informatie

O.R.S. Lek en Linge (Tweetalig) Gymnasium

O.R.S. Lek en Linge (Tweetalig) Gymnasium O.R.S. Lek en Linge (Tweetalig) Gymnasium Gymnasium Wat houdt het gymnasium op O.R.S. Lek en Linge in? Waarom zouden u en uw zoon/dochter kiezen voor gymnasium? Hoe wordt gymnasium op O.R.S. Lek en 2 Wat

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, _ M R E T AS S S CLA T RUIM DOND E TALE R O O V ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S the ver het a avond o ium en gymnas erclass de mast NT! MASTERCLASS IETS VOOR JOU? Ben jij altijd op zoek

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17415-n1 24 juli 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 juni 2014, nr. 559817

Nadere informatie

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. kiezen. De leerling kan referentiële verwijzingen expliciteren.

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. kiezen. De leerling kan referentiële verwijzingen expliciteren. Tussendoelen Latijn ( vwo ) Latijn havo/vwo onderbouw K = gericht op voorbereiding op deze vakken in bovenbouw (Turquoise) KGV= gericht op algemene gymnasiale vorming (Zilver) = K = Kgv Taalbeschouwing

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Vakinformatie 2012 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3 Het college-examen... 3 Eisen waaraan het verslag

Nadere informatie

GYMNASIUM Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid

GYMNASIUM Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid www.atchilversum.nl GYMNASIUM Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem IV (cohort 2016-2019) Programma van Toetsing en Afsluiting 4 cursus 2016-2017 Gymnasium Camphusianum Gorinchem Vak: LTC Leer: 4 Examen: 2019 DT01 Selectie Latijnse teksten en achtergronden uit de Syllabus

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting (vernieuwde profielstructuur) 2011 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Beschrijving eindtermen...3

Nadere informatie

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. De leerling kan zijn Latijnse woordenschat inzetten bij het tekstbegrip

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. De leerling kan zijn Latijnse woordenschat inzetten bij het tekstbegrip Tussendoelen Latijn ( vwo ) Latijn havo/vwo onderbouw K = gericht op voorbereiding op deze vakken in bovenbouw (Turquoise) KGV= gericht op algemene gymnasiale vorming (Zilver) = K = Kgv Taalsysteem Vocabulaire

Nadere informatie

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT!

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! GYMNASIUM NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! Waarom gymnasium? Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren; ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur

Nadere informatie

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht. so's. Zakelijk schrijven 1 schrijfopdracht

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht. so's. Zakelijk schrijven 1 schrijfopdracht PTA Nederlands leerjaar 5 Periode 1 Literatuur Renaissance, Barok en Verlichting Opbouw schrijfdossier 2 pw 1 0% Tekstanalyse so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht Periode 2 Literatuur

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Hier kan je voor kiezen in het eerste jaar: Talen-Wiskunde Samen bouwen aan een sterke basis met oog voor zelfontplooiing en ruimte voor leren leren. De algemene vakken hebben

Nadere informatie

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem IV (cohort 2014-2017) Programma van Toetsing en Afsluiting 4 cursus 2014-2015 Gymnasium Camphusianum Gorinchem Vak: Latijnse Taal en Cultuur Leer: 4 Examen: 2017 DT01 Selectie Latijnse teksten uit de

Nadere informatie

Ja / nee Een brede belangstelling? Ja / nee Onderzoek? Ja / nee Leren? Ja / nee Eigenwijs? Ja / nee Kritisch? Ja / nee Grieken en Romeinen?

Ja / nee Een brede belangstelling? Ja / nee Onderzoek? Ja / nee Leren? Ja / nee Eigenwijs? Ja / nee Kritisch? Ja / nee Grieken en Romeinen? Gymnasium Quintus Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Het Dr. Nassau College is genoemd naar Dr. Hendrik Jan Nassau. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werkte hij als taalmeester aan de Latijnse school in Assen.

Nadere informatie

Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO. Het Gymnasium

Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO. Het Gymnasium Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO Het Gymnasium Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO Het Gymnasium Inleiding Ajax! Sparta! Olympische spelen, Marathon, Gymnastiek, Orakel, Cupido,

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Integratie KCV / Grieks en Latijn. Rosanne Bekker Conferentie Gymnasiaal Onderwijs 12 april 2014

Integratie KCV / Grieks en Latijn. Rosanne Bekker Conferentie Gymnasiaal Onderwijs 12 april 2014 Integratie KCV / Grieks en Latijn Rosanne Bekker Conferentie Gymnasiaal Onderwijs 12 april 2014 Tussen droom en daad Van visie naar praktijk Droom visie Doelstelling van het vak Centrale opgave van de

Nadere informatie

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT!

GYMNASIUM. NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! GYMNASIUM NUNC AuT NUMQUAM NU OF NOOIT! Waarom gymnasium? Je kunt de wereld van nu beter begrijpen door over de Grieken en Romeinen te leren; ze hebben de basis gelegd voor onze huidige West-Europese cultuur

Nadere informatie

Examenprogramma Klassieke Talen vwo

Examenprogramma Klassieke Talen vwo Examenprogramma Klassieke Talen vwo Ingangsdatum: schooljaar 2014-2015 (klas 4) Eerste examenjaar: 2017 Griekse taal en cultuur (GTC) vwo Latijnse taal en cultuur (LTC) vwo Griekse taal en cultuur (GTC)

Nadere informatie

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen?

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen? Gymnasium Quintus Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Het Dr. Nassau College is genoemd naar Dr. Hendrik Jan Nassau. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werkte hij als taalmeester aan de Latijnse school in Assen.

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO OUD EXAMENPROGRAMMA VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.8.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is

Nadere informatie

De literatuur van de Romeinen

De literatuur van de Romeinen De literatuur van de Romeinen Proloog Rome Petrarca Een paar factoren Flora: een Romeinse mythe (verteld door Ovidius in Feestdagen (Fasti)) Een Romeinse mythe Literatuur vóór de literatuur Werkelijk waar?

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College 2018/2019 VWO Koning Willem II College Vak: Nederlandse taal en literatuur 5201 SE brief 1 Schriftelijk Schoolexamen 5301 mondelinge presentatie literatuur 1 Mondeling Schoolexamen 6201 SE Letterkunde

Nadere informatie

Even voorstellen Cobine Ramaekers coördinator 2-3 havo Jan Beesems conrector havo Marianne Dillen conrector vwo Kristel de Kort adj.dir.

Even voorstellen Cobine Ramaekers coördinator 2-3 havo Jan Beesems conrector havo Marianne Dillen conrector vwo Kristel de Kort adj.dir. WELKOM! Even voorstellen Cobine Ramaekers Jan Beesems Marianne Dillen Kristel de Kort coördinator 2-3 havo conrector havo conrector vwo adj.dir. vwo onderbouw Programma Algemeen De inrichting van de tweede

Nadere informatie

12peciale voorlichtingns-eum,

12peciale voorlichtingns-eum, GYM M U I NAS EN L A T OR O V TE RUIM DOND ERDA G ARI JANU 12peciale voorlichtingns-eum, S e r het ath e v o d n avo ium en gymnas erclass de mast T! GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Houd je van puzzelen? Lees

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015 Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium EEN GYMNASIUM? Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, het JvO, is een zelfstandig gymnasium. Dat is een school waar alle

Nadere informatie

VWO aardrijkskunde 2017/2018. Leerjaar 5. De Aarde: klimaat en het mondiaal voedselvraagstuk Zuidoost-Azië: actuele vraagstukken

VWO aardrijkskunde 2017/2018. Leerjaar 5. De Aarde: klimaat en het mondiaal voedselvraagstuk Zuidoost-Azië: actuele vraagstukken aardrijkskunde 2017/2018 De Aarde: klimaat en het mondiaal voedselvraagstuk Zuidoost-Azië: actuele vraagstukken 1 1 50 Hoogste, 1 1 3 50 Hoogste, 1 1 biologie 2017/2018 Boek V4: hoofdstuk 4. Boek V5: hoofdstuk

Nadere informatie

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld:

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld: (oud, maar hier en daar nuttig) Studielasttabellen Studielast is een nieuw begrip in de bovenbouw van havo en vwo. Het staat voor de gemiddelde tijd die de gemiddelde leerling aan schoolwerk besteedt.

Nadere informatie

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem

leerjaar IV (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 4 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem IV (cohort 2015-2018) Programma van Toetsing en Afsluiting 4 cursus 2015-2016 Gymnasium Camphusianum Gorinchem Vak: LTC Leer: 4 Examen: 2018 DT01 Selectie Latijnse teksten en achtergronden uit de Syllabus

Nadere informatie

GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN

GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD VOOR VWO-LEERLINGEN DIE VAN EXTRA UITDAGING HOUDEN GYMNASIUM OP NSG GROENEWOUD HEEFT UW KIND EEN EENDUIDIG VWO-ADVIES EN HER- KENT U UW KIND IN ONDERSTAANDE BESCHRIJVING? MIJN

Nadere informatie

Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo

Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo Bij het examenprogramma geldig vanaf schooljaar 2014-2015 Handreikingen tweede fase SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Handreiking schoolexamen

Nadere informatie

DOE DE TEST! Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Wat is het gymnasium?

DOE DE TEST! Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Wat is het gymnasium? Gymnasium Quintus Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Het Dr. Nassau College is genoemd naar Dr. Hendrik Jan Nassau. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werkte hij als taalmeester aan de Latijnse school in Assen.

Nadere informatie

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo

Plusklassen atheneum en gymnasium. méér dan vwo Plusklassen atheneum en gymnasium méér dan vwo Informatie avond 9 november 2017 Hoe leert een pienter kind? Door zoveel mogelijk te lezen en kennis te verzamelen, óf door ervaringen op te doen zonder actief

Nadere informatie

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang.

Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur Je wordt een all-round classicus met een brede blik én diepgang. Griekse en Latijnse taal en cultuur In de bachelor Griekse en Latijnse taal en cultuur word je opgeleid

Nadere informatie

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+

+ klassen gymnasium sport+ cultuur+ + klassen gymnasium sport+ cultuur+ st.nicolaaslyceum Hallo nieuwe brugklasser! Vind jij het leuk om meer over cultuur te weten, extra aandacht te besteden aan sport of bezig te zijn met Latijn, Grieks

Nadere informatie

TOETSEN Soort Stofomschrijving Duur in min. voor SE in % 5 Nee

TOETSEN Soort Stofomschrijving Duur in min. voor SE in % 5 Nee TOETSEN Biologie P1 P4 TO1 Schriftelijk Het gemiddelde van de repetities uit klas Vwo 4 P1 P4 PO Aantal practica Microscopie, osmose etc. OPMERKINGEN : * bepaald door de docent. 5 Nee 50 per 15 7.5 * Datum:

Nadere informatie

Examenprogramma Griekse taal en literatuur vwo Latijnse taal en literatuur vwo

Examenprogramma Griekse taal en literatuur vwo Latijnse taal en literatuur vwo Examenprogramma Griekse taal en literatuur vwo Latijnse taal en literatuur vwo Griekse taal en literatuur Het eindexamen Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma

Nadere informatie

GYMNASIUM TACITURNUM

GYMNASIUM TACITURNUM GYMNASIUM TACITURNUM het gymnasium van het Willem de Zwijger College Non scholae, sed vitae discimus Wij leren niet voor de school, maar voor het leven Gymnasium iets voor jou? Sommige mensen denken dat

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College

Programma van toetsing en afsluiting 2018/2019 VWO. Koning Willem II College 2018/2019 VWO Koning Willem II College Vak: Nederlandse taal en literatuur 5101 Formuleren H1 1 Schriftelijk 5102 Spelling H1 en 2 1 Schriftelijk 5103 Letterkunde 3: literatuurgeschiedenis 2 Schriftelijk

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Bradleystraat 25, 6135 CV Sittard, Postbus 211, 6130 AE Sittard, T (046) 420 69 00, info@trevianum.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Vakvoorschriften Cohort Gymnasium 2011 Gymnasium-4 schooljaar

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Definitief 1 oktober 2015 (geel gemarkeerd: wijzigingen t.o.v. concept juli 2015) KLAS 4 / SCHOOLJAAR 2015-2016 Algemeen Het schoolexamenprogramma wordt vastgelegd

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 20 JAAR REIZEN MET ANTIEK TOERISME Nieuwsbrief juli 2015 Presentatie reisplannen 2016, een gevarieerd aanbod van reizen rond de Middellandse zee, cursussen en studiemiddag. OVER ANTIEK TOERISME Antiek

Nadere informatie

De bijdrage van vertaalvaardigheid en grammatica hieraan: Bron 2: Gesprek sectieleider klassieke talen, d.d. 27 mei 2015

De bijdrage van vertaalvaardigheid en grammatica hieraan: Bron 2: Gesprek sectieleider klassieke talen, d.d. 27 mei 2015 Bijlage 1 beantwoording deelvragen Beantwoording deelvraag 1 Waartoe leert volgens de visie van het Sint Vituscollege de leerling de grammatica van het vak Latijn? Interview sectordirecteur onderbouw,

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

Even voorstellen. Timo & Jessie docent klassieke talen

Even voorstellen. Timo & Jessie docent klassieke talen WELKOM! Even voorstellen Timo & Jessie Anne Kers Laetitia Muurmans Marianne Dillen Kristel de Kort 2 vwo docent klassieke talen coördinator V2 en GP conrector vwo adj.dir. vwo onderbouw Programma Algemeen

Nadere informatie

GYMNASIUM IETS VOOR JOU?

GYMNASIUM IETS VOOR JOU? GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Gymnasium, iets voor jou? Zit jij in groep 8 en heb je of krijg je misschien een vwo-advies? Of zit je al in de brugklas van een scholengemeenschap en moet je gaan kiezen, welke

Nadere informatie

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw Tussendoelen Latijn ( vwo ) Latijn havo/vwo K = gericht op voorbereiding op deze vakken in bovenbouw (Turquoise) KGV= gericht op algemene gymnasiale vorming (Zilver) = K = Kgv Taalsysteem Vocabulaire Betekenis

Nadere informatie

Gewicht. PTA Nederlands leerjaar 4. PTA totaal leerjaar nw.xlsx

Gewicht. PTA Nederlands leerjaar 4. PTA totaal leerjaar nw.xlsx PTA Nederlands leerjaar 4 Periode 1 Op niveau blok 1 en 2 2 pw 10 1 Literatuur ME minimaal 2 SO's (gewicht van 2 tot 5) Verhaal- en poëzieanalyse Stijl en spelling Periode 2 Op niveau blok 3 en 4 2 pw

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting T VWO 5. Thomas a Kempis

Programma van toetsing en afsluiting T VWO 5. Thomas a Kempis 2018-2019 T VWO 5 Thomas a Kempis Vak: Nederlandse taal en literatuur P5A vwo5 M 10 20 10 Mondeling betoog/nn vwo5 S 50 15 10 Ingezonden brief/nn cursus schrijven vwo5 S 100 15 10 Uiteenzetting/NN cursus

Nadere informatie

Brochure voor leerlingen uit groep 7 en 8. Trinitas Gymnasium. Het Stedelijk Gymnasium van Almere. Op atheneum, havo en mavo+ niveau

Brochure voor leerlingen uit groep 7 en 8. Trinitas Gymnasium. Het Stedelijk Gymnasium van Almere. Op atheneum, havo en mavo+ niveau Brochure voor leerlingen uit groep 7 en 8 Trinitas Gymnasium Het Stedelijk Gymnasium van Almere Op atheneum, havo en mavo+ niveau Op Trinitas Gymnasium haal je het beste uit jezelf! De belangrijkste reden

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Overzicht toetsdossiers

Overzicht toetsdossiers Examendossier Nederlandse taal en literatuur - VWO 2010-2013 TT DT01 G6-netl-T01; Poëzieanalyse (50 Cijfer1-10 21-11-2012 Hoogste, 1 herkansing 0 4 TT DT02 G6-netl-T02; Idioom/formuleren (50 Cijfer1-10

Nadere informatie

VWO / aardrijkskunde

VWO / aardrijkskunde VWO 2016-2019 / aardrijkskunde 4 1 PO t1 Werkopdracht Wereld Cijfer1-10 41 Geen 0 1 1 TT t2 Wereld 1 H 1 Samenhang en verscheidenheid in de wereld Cijfer1-10 45 90,00 Geen 0 4 2 PO t3 Opdracht Wereldvoedselvraagstuk

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

Aardrijkskunde VW0 4. Berekening cijfer Eindcijfer vwo 4 = gewogen gemiddelde van T-toetsen van vwo 4. Het College: PTA

Aardrijkskunde VW0 4. Berekening cijfer Eindcijfer vwo 4 = gewogen gemiddelde van T-toetsen van vwo 4. Het College: PTA AK Aardrijkskunde T4.1 60 Klimaatvraagstukken T4.2 60 Arm en Rijk T4.3 60 Z.O. Azië actueel Herkansing 60 Arm en Rijk Berekening cijfer Eindcijfer vwo 4 = gewogen gemiddelde van T-toetsen van vwo 4 BI

Nadere informatie

Syllabus. Klassieke talen. Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo. Hans Terra

Syllabus. Klassieke talen. Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo. Hans Terra Syllabus Klassieke talen Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo Hans Terra Deze publicatie is tot stand gekomen in opdracht van de Cevo. Samenstelling syllabus klassieke talen: Hans Terra

Nadere informatie

Handelingsdeel. 1 spreekbeurt. 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse. Opbouw schrijfdossier SE schrijven 30% 25% (mondeling, niet Tekstanalyse

Handelingsdeel. 1 spreekbeurt. 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse. Opbouw schrijfdossier SE schrijven 30% 25% (mondeling, niet Tekstanalyse Nederlands Omschrijving Soort toets Handelingsdeel Literatuur 1 spreekbeurt SE spreken 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse debatteren Zakelijk schrijven Spreken en debatteren Literatuur Opbouw schrijfdossier

Nadere informatie