TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME"

Transcriptie

1 TALEN EN CULTUREN VAN GRIEKENLAND EN ROME GRIEKS LATIJN KCV AAN HET STEDELIJK GYMNASIUM JOHAN VAN OLDENBARNEVELT TE AMERSFOORT (Plaatje 1 & 2)

2 De klassieke talen en kcv aan het gymnasium Aan het Gymnasium nemen de Klassieke Talen een centrale plaats in. Immers, het Gymnasium ontleent zijn bestaansrecht aan de Klassieke Talen. Voor de Sectie Klassieke Talen is het de opdracht om Grieks, Latijn en KCV zó binnen het gymnasiaal onderwijs te presenteren, dat deze vakken voor de leerlingen leerzaam en aantrekkelijk zijn. De Klassieke Talen stellen aan de leerlingen hoge eisen. Als zij er de nodige aandacht en energie aan geven, kunnen onze leerlingen die eisen ook aan. Maar er moet qua talen veel worden geleerd, geoefend en vertaald, en er moet qua cultuur veel worden verwerkt.

3 De klassieke talen en kcv aan het gymnasium

4 in de onderbouw Grieks en Latijn zijn (en blijven, ook in de bovenbouw) moeilijke talen. Om een goed niveau te bereiken voor het eindexamen moeten de leerlingen veel aandacht, tijd en energie in deze talen investeren. In de leerjaren 1, 2 en 3 ligt het accent met name op taalverwerving. De grammatica van de talen moet worden geleerd en er moet een woordenschat worden opgebouwd. De leerboeken voor Grieks (Pallas) en voor Latijn (Fortuna) zijn als volgt opgezet.

5 in de onderbouw Grieks in klas 2 (3 uur) en klas 3 (drie uur) bestaat uit: 1e) Cultuur en verhalen om te vertalen uit Ilias en Odyssee en uit fragmenten van de geschiedenis van Griekenland; 2e) Behandeling van de grammatica en opbouw van een woordenschat; 3e) Grammaticale oefeningen. Latijn in klas 1 (drie uur), klas 2 (twee uur) en klas 3 (drie uur) bestaat uit: 1e) Cultuur en verhalen om te vertalen uit de geschiedenis van Rome van 750 vc tot 500 nc; 2e) Behandeling van de grammatica en opbouw van een woordenschat; 3e) Grammaticale oefeningen.

6 in de onderbouw

7 in de onderbouw

8 in de onderbouw

9 in de onderbouw Wat geeft de sectie klassieke talen in en buiten de lessen aan antieke cultuur? 1) Elk nieuw hoofdstuk bij Grieks en Latijn geeft aanleiding om; soms kort en soms wat langer, de leerlingen aspecten van cultuur en geschiedenis van Griekenland en Rome door te geven. 2) Elk jaar is er voor de leerjaren 1, 2 en 3 een excursie: het Archeon, Xanten, een oudheidkundig museum. 3) In de tweede klas is er een cultuurweek, dit jaar in het teken van de Olympische Spelen, waaraan ook de Klassieke Talen meewerken; de Olympische Spelen in de Oudheid, Griekse overwinningsliederen lezen, zelf overwinningsliederen schrijven, een competitie voor de beste ode. 4) Op school vinden er binnen en buiten de lessen allerlei kleine activiteiten plaats of zijn er speciale momenten, waar de klassieken een plaats hebben.

10 in de onderbouw Wat geeft de sectie klassieke talen in en buiten de lessen aan antieke cultuur? 5) Een docent kan individueel eigen accenten leggen en leerlingen een cultuuropdracht geven. In klas 3 Latijn: twee lessen per maand werken aan een eigen onderwerp uit de geschiedenis en cultuur van Rome, via literatuur uit de mediatheek in de vorm van een leesverslag.

11 in de Klas 4 en 5 In klas 4 en 5 worden Griekse en Latijnse schrijvers gelezen, per jaar vier verschillende auteurs van een verschillend genre. Grieks: Fabels van Aesopus, retorica van Lysias, uit de Historiae van Herodotus, uit de Ilias en Odysee van Homerus, uit tragedies als Antigone, Medea, Hyppolitus, Bacchanten van Sophocles en Euripides, uit de Apologie, het Symposium en de Dialogen van Plato. Latijn: De Metamorphoses van Ovidius, De Bello Gallico van Caesar, De Catilinae coniuratione van Sallustius, de Epistulae van Plinius, Ab Urbe Condita van Livius, de Aeneis van Vergilius, uit een redevoering of filosofisch geschrift van Cicero, de Epistulae Morales van Seneca, uit de gedichten van Catullus, Martialis en Hortatius.

12 in de Klas 4 en 5 Een voorbeeld bij Latijn in klas 4: Wanneer er uit de Metamorphosen van Ovidus het verhaal gelezen wordt over Daedalis en Icarus, is de lesopzet als volgt: Schilderij van Brueghel: De val van Icarus en interpretatie van het schilderij; Schilderijen over de val van Icarus de eeuwen door; Gedichten over de val van Icarus en over genoemd schilderij van Breughel; Kleine opdracht voor de leerlingen: schilderijen en gedichten over de val van Icarus ; Leven en werk van Ovidius; Lezen van het Latijnsde (met veel aantekeningen, uitleg en interpretatie); Een enkel ander verhaal van Ovidius in het Latijn.

13 in de Klas 4 en 5

14 in de Klas 4 en 5

15 in de Klas 4 en 5

16 in de Klas 4 en 5

17 in de Klas 4 en 5 Een voorbeeld bij Latijn in klas 5: In een periode van acht weken wordt aandacht besteed aan de Epistulae Morales van Seneca, wijsgerige brieven of filosofische en ethnische vragen. Opzet van de lessen: Schilderijen over de dood van Seneca; Een passage van Seneca in de opera L Incoronazione di Poppea van Monteverdi; De Romeinse scrijver Tacitus over de dood van Seneca; Algemeen: hoe dacht Seneca over de dood en over het leven: ars moriendi en ars vivendi; Lezen van de eerste brief van Seneca: meditatio mortis; Korte schets van het leven van Seneca; Korte schets van de filosofie; Lezen en interpreteren van andere brieven van Seneca; Verbindingen proberen te leggen met filosofie, literaire en etnische gedachten en vraagstukken.

18 in de Klas 4 en 5

19 in de Klas 4 en 5

20 in de Klas 4 en 5

21 in de Klas 4 en 5

22 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas In de vierde klas staat het vak KCV op het programma. Dit vak biedt leerlingen de gelegenheid diepgaander kennis te maken met enkele thema s uit de klassieke cultuur. De twee uren per week worden op die manier gegeven, dat in de eerste les de docent de leerlingen inleidt in het onderwerp dat die week aan de orde is en dat in de tweede les de leerlingen werken aan een verdiepingsopdracht.

23 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 1. Geschiedenis van Griekenland en Rome: overzicht van de hoofdmomenten in acht lessen (docent), uitwerking van deelonderwerpen (verdiepingsopdracht leerlingen).

24 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 2. Geschiedenis van de Antieke Filosofie: een overzicht van personen en stromingen in acht lessen (docent), uitwerking van vragen en opdrachten (verdiepingsopdracht leerlingen).

25 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 3. De antieke tragedie: lessen over het Griekse theater en over een Griekse tragedie (bijv. de Antigone), door de docent; leerlingen: groot aantal mogelijkheden om zelfstandig het thema tragedie te verwerken; voor belangstellende leerlingen: bezoek van een antieke tragedie in moderne vorm, bijv. in de Stadsschouwburg te Amsterdam.

26 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 4. Homerus de Odyssee de Europese literatuur Nederlandse gedichten - Lessen over het ontstaan van Ilias en Odyssee, over de inhoud van die boeken, over thema s enz.; - Lessen over de doorwerking van bijv. de Odyssee in de Europese literatuur, een dwarsdoorsnede van de Romeinse literatuur t/m de 20e eeuw; - Lessen over de receptie van het Odyssee-thema bij Nederlandse dichters in de 20e eeuw; - Verwerkings- en verdiepingsopdrachten voor de leerlingen.

27 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

28 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas 5. Voorbereiding voor de reis naar Griekenland, Florence en Rome, Rome en Zuid-Italië. Er is tijdens dit onderwerp van KCV theorie en praktijk. - Er wordt les gegeven in de Griekse beeldhouwkunst en vaasschilderkunst, in Romeinse bouwkunst en architectuur, in christelijke kunst. - Door de leerlingen wordt gewerkt aan het presenteren in de klas van die spots die zij zelf tijdens hun reis zullen bezoeken.

29 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

30 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas

31 Het vak klassieke culturele vorming in de vierde klas In de 5e klas sluiten de leerlingen het vak KCV af met het schrijven van een essay over een onderwerp naar keuze.

32 Ter afsluiting In de 6e klas werken de leerlingen bij de vakken Grieks en/of Latijn voor hun eindexamen in die vakken. Elk jaar verschijnt een nieuwe eindexamenbundel met een nieuw onderwerp. De bundel wordt intensief doorgewerkt en de leerlingen worden optimaal op hun eindexamen voorbereid. Uiteindelijk is het doel van al die lessen Grieks, Latijn en KCV gedurende hun zes jaren aan onze school, dat zij met de kennis van de klassieke cultuur in de wereld van nu staan, die zozeer gevormd is door de antieke beschaving.

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium +

Voorlichtingsavond 9 maart 2015. TTO Gymnasium Gymnasium + Voorlichtingsavond 9 maart 2015 TTO Gymnasium Gymnasium + Welcome Voor wie is tto? Hou je van reizen? Vind je samenwerken leuk? Je wilt goed Engels leren. Hou je van uitdagingen? Brugklas naar Engeland

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in?

De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school. Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? De betekenis van het Gymnasium voor de leerlingen op onze school Wat houdt het Gymnasium voor leerlingen in? In de brugklas volgen de leerlingen van de vwo- en tvwo brugklassen lessen klassieke cultuur

Nadere informatie

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst!

Gymnasium. Op het Hondsrug College. Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Op het Hondsrug College Het Hondsrug College, een slimme start voor je toekomst! Gymnasium Hondsrug Het Gymnasium Hondsrug is een afdeling van het Hondsrug College. Het is onderdeel van het vwo,

Nadere informatie

Het gymnasium: iets voor jou?

Het gymnasium: iets voor jou? Het gymnasium: iets voor jou? Stel jezelf eens de vraag... Ben ik nieuwsgierig? Heb ik een brede belangstelling? Hou ik van onderzoeken? Ben ik gek op cultuur? Houd ik van nieuwe dingen leren? Ben ik kritisch?

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers INHOUDSOPGAVE Misschien overweeg je wel om na de basisschool naar het gymnasium te gaan. In dat geval ben je op het Ludger aan het juiste

Nadere informatie

Keuze Atheneum +/ Gymnasium

Keuze Atheneum +/ Gymnasium Keuze Atheneum +/ Gymnasium 19.30 19.45 Welkom 19.45 20.00 Gymnasium & Klassieke Talen 20.00 20.15 Lifestyle Informatics, Grote Denkers, Logica & Argumentatieleer, Drama & Rede. 20.15 21 Vragen voor vakdocenten

Nadere informatie

GYMNASIUM. Informatie voor toekomstige brugklassers

GYMNASIUM. Informatie voor toekomstige brugklassers GYMNASIUM Informatie voor toekomstige brugklassers HET ICHTHUS GYMNASIUM Als je van plan bent naar het vwo te gaan, kun je kiezen tussen gymnasium en atheneum. Het Ichthus Lyceum heeft al meer dan 50 jaar

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding!

Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding! Het gymnasium op het Ludger: de breedste, diepste, nuttigste opleiding! 02 INHOUDSOPGAVE Misschien overweeg je wel om na de basisschool naar het gymnasium te gaan. Het gymnasium is de breedste, meest diepgaande

Nadere informatie

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum.

Grieks en Latijn. Geschiedenis van de klassieke oudheid. Op excursie naar Rome. Uitdagend onderwijs in exacte vakken GYMNASIUM. www.atchilversum. Grieks en Latijn Geschiedenis van de klassieke oudheid Op excursie naar Rome Uitdagend onderwijs in exacte vakken www.atchilversum.nl GYMNASIUM Alberdingk Thijm College Verder kijken dan je eigen grenzen

Nadere informatie

Latijn in de 21ste eeuw

Latijn in de 21ste eeuw Latijn in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn? Als leerling in het laatste jaar van de lagere school sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het middelbaar onderwijs?

Nadere informatie

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat.

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Leerjaar 5 Gymnasium. Christelijk Gymnasium Utrecht

Programma van toetsing en afsluiting Schooljaar 2014-2015. Leerjaar 5 Gymnasium. Christelijk Gymnasium Utrecht Schooljaar 2014-2015 Leerjaar 5 Gymnasium Christelijk Gymnasium Utrecht Vak: aardrijkskunde SE omschrijving type vorm weging moment duur 701 PO (6 weken met praktijkondezoek) PO S 10 week 42 45 702 H1

Nadere informatie

Amadeus Lyceum. Gymnasium

Amadeus Lyceum. Gymnasium Amadeus Lyceum Gymnasium Gymnasiumafdeling Amadeus Lyceum Welke visie hebben wij op het gymnasium? Wat houdt gymnasium bij ons in? en hoe zien de vakken Grieks en Latijn er uit bij ons op school? Wat houdt

Nadere informatie

Gewicht Klas 5. Handelingsdeel. Opbouw schrijfdossier. 1 spreekbeurt. gewicht 1-5 Zakelijk schrijven. Opbouw schrijfdossier 2 pw 10

Gewicht Klas 5. Handelingsdeel. Opbouw schrijfdossier. 1 spreekbeurt. gewicht 1-5 Zakelijk schrijven. Opbouw schrijfdossier 2 pw 10 Nederlands PTA 20-202 Omschrijving Soort toets Handelingsdeel Literatuur Opbouw schrijfdossier 2 pw 0 Tekstanalyse spreekbeurt so s Periode gewicht -5 Zakelijk schrijven Spreken en debatteren Literatuur

Nadere informatie

GYMNASIUM TACITURNUM

GYMNASIUM TACITURNUM GYMNASIUM TACITURNUM het gymnasium van het Willem de Zwijger College Wij leren niet voor school, maar voor het leven Gymnasium..iets voor jou? Sommige mensen denken dat gymnasium betekent: oude talen,

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2016 V15.7.0 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO. Het Gymnasium

Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO. Het Gymnasium Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO Het Gymnasium Alberdingk Thijm College GYMNASIUM ATHENEUM HAVO Het Gymnasium Inleiding Ajax! Sparta! Olympische spelen, Marathon, Gymnastiek, Orakel, Cupido,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. ARTIKEL I. WIJZIGING REGELING EXAMENPROGRAMMA S VOORTGEZET ONDERWIJS STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17415-n1 24 juli 2014 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 17 juni 2014, nr. 559817

Nadere informatie

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht. so's. Zakelijk schrijven 1 schrijfopdracht

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht. so's. Zakelijk schrijven 1 schrijfopdracht PTA Nederlands leerjaar 5 Periode 1 Literatuur Renaissance, Barok en Verlichting Opbouw schrijfdossier 2 pw 1 0% Tekstanalyse so's Zakelijk schrijven gewicht 1 tot 5 1 schrijfopdracht Periode 2 Literatuur

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming

Klassieke culturele vorming Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Vakinformatie 2012 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Beschrijving eindtermen... 3 Het college-examen... 3 Eisen waaraan het verslag

Nadere informatie

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen?

Een brede belangstelling? Ja / nee. Grieken en Romeinen? Gymnasium Quintus Wie was dr. Hendrik Jan Nassau? Het Dr. Nassau College is genoemd naar Dr. Hendrik Jan Nassau. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werkte hij als taalmeester aan de Latijnse school in Assen.

Nadere informatie

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. De leerling kan zijn Latijnse woordenschat inzetten bij het tekstbegrip

Vaksubkernen Inhouden vwo kerndoelen onderbouw. De leerling kan zijn Latijnse woordenschat inzetten bij het tekstbegrip Tussendoelen Latijn ( vwo ) Latijn havo/vwo onderbouw K = gericht op voorbereiding op deze vakken in bovenbouw (Turquoise) KGV= gericht op algemene gymnasiale vorming (Zilver) = K = Kgv Taalsysteem Vocabulaire

Nadere informatie

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium

KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015. Johan van. Oldenbarnevelt. Gymnasium KOM NAAR DE OPEN DAG! 30 januari 2015 Johan van Oldenbarnevelt Gymnasium EEN GYMNASIUM? Het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, het JvO, is een zelfstandig gymnasium. Dat is een school waar alle

Nadere informatie

Latijn: iets voor jou?

Latijn: iets voor jou? : n j i t a L r o o v s iet jou? De Romeinen en wij Waar komen onze letters vandaan? Hoe komen we aan de namen van de maanden? De antwoorden op vele van deze vragen vind je vaak in het verleden bij de

Nadere informatie

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten.

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren

Informatie voor ouders. schooljaar 2015-2016. Lyceum volgens. Mischa. Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Informatie voor ouders schooljaar 2015-2016 Lyceum volgens Mischa Hart voor jouw talent! Uitdagend leren Uitdagend leren De leerlingen op het Lyceum volgen een opleiding voor havo, atheneum of gymnasium.

Nadere informatie

Irma Peters (Calandlyceum '98-'04; afgestudeerd master geschiedenis)

Irma Peters (Calandlyceum '98-'04; afgestudeerd master geschiedenis) Manisha Biekram (Calandlyceum '04-'10) Nadat ik mijn VWO diploma had behaald, ben ik bouwkunde gaan studeren aan de Technische Universiteit in Delft. Je zou bij het horen van de naam van mijn studie kunnen

Nadere informatie

Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo

Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo Handreiking schoolexamen Klassieke Talen vwo Bij het examenprogramma geldig vanaf schooljaar 2014-2015 Handreikingen tweede fase SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Handreiking schoolexamen

Nadere informatie

ZELFSTUDIE LATIJN EN GRIEKS IN HET BACHELOR PROGRAMMA

ZELFSTUDIE LATIJN EN GRIEKS IN HET BACHELOR PROGRAMMA ZELFSTUDIE LATIJN EN GRIEKS IN HET BACHELOR PROGRAMMA Meisje met stilus (zogenaamde Sappho ). Romeinse wandschildering in de vierde stijl (ca. 45-70 n.c.). Museo Archeologico di Napoli. In dit document

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers

Het gymnasium op het Ludger. informatie voor aanstaande brugklassers Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers INHOUDSOPGAVE Misschien overweeg je wel om na de basisschool naar het gymnasium te gaan. In dat geval ben je op het Ludger aan het juiste

Nadere informatie

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO

KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO OUD EXAMENPROGRAMMA VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.8.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is

Nadere informatie

De literatuur van de Romeinen

De literatuur van de Romeinen De literatuur van de Romeinen Proloog Rome Petrarca Een paar factoren Flora: een Romeinse mythe (verteld door Ovidius in Feestdagen (Fasti)) Een Romeinse mythe Literatuur vóór de literatuur Werkelijk waar?

Nadere informatie

Nieuwsbrief juli 2015

Nieuwsbrief juli 2015 20 JAAR REIZEN MET ANTIEK TOERISME Nieuwsbrief juli 2015 Presentatie reisplannen 2016, een gevarieerd aanbod van reizen rond de Middellandse zee, cursussen en studiemiddag. OVER ANTIEK TOERISME Antiek

Nadere informatie

Tsjip/Letteren. Jaargang 10

Tsjip/Letteren. Jaargang 10 bron. Biblion Uitgeverij onder auspiciën van de Stichting Promotie Literaire Vorming, Nijmegen 2000 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/_tsj001200001_01/colofon.php 2012 dbnl binnenkant

Nadere informatie

Syllabus. Klassieke talen. Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo. Hans Terra

Syllabus. Klassieke talen. Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo. Hans Terra Syllabus Klassieke talen Voor de centrale examens in de tweede fase havo/vwo Hans Terra Deze publicatie is tot stand gekomen in opdracht van de Cevo. Samenstelling syllabus klassieke talen: Hans Terra

Nadere informatie

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015

Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 Wijziging 3-9-2014: werkstuk inzenden vóór 1 april i.p.v. 1 mei! KLASSIEKE CULTURELE VORMING VWO VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2015 juni 2014 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING KLAS 3 2013-2014 Afdelingsleiders Decanen dhr. drs. G.C. Zijlstra (vwo) en dhr. R de Boef (havo) mw. E. de Neef en mw. drs. A.C.R.I. Govaarts Mentoren 3A mw. E.A.M. van Veen 3GA dhr.

Nadere informatie

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs!

Gymnasium. Op lariks. www.csvincentvangogh.nl. Ook tweetalig onderwijs! Gymnasium Ook tweetalig onderwijs! Op lariks Inhoud Welkom! Het gymnasium aan CS Vincent van Gogh Eerste fase Tweede fase Romereis Gymnasium en tweetalig onderwijs Activiteiten Gymnasiumteam Viva Vox Contact

Nadere informatie

Handelingsdeel. 1 spreekbeurt. 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse. Opbouw schrijfdossier SE schrijven 30% 25% (mondeling, niet Tekstanalyse

Handelingsdeel. 1 spreekbeurt. 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse. Opbouw schrijfdossier SE schrijven 30% 25% (mondeling, niet Tekstanalyse Nederlands Omschrijving Soort toets Handelingsdeel Literatuur 1 spreekbeurt SE spreken 15% (niet herkansbaar) Tekstanalyse debatteren Zakelijk schrijven Spreken en debatteren Literatuur Opbouw schrijfdossier

Nadere informatie

Oudheidkunde 2010/2011 RH/10062010

Oudheidkunde 2010/2011 RH/10062010 Oudheidkunde 2010/2011 RH/10062010 Major Oudheidkunde I (Ohk I) + Oudheidkunde II (Ohk II) jaar 1 Alg. AcVa jaar 1 Ohk I jaar 1 Ohk II I II BC Oude taal 1a (TOGA) Mediterrane pre- en protohistorie APF

Nadere informatie

Even voorstellen. Marianne Dillen Conrector vwo. Cobine Ramaekers Coördinator havo Kristel de Kort Coördinator leerjaar 1

Even voorstellen. Marianne Dillen Conrector vwo. Cobine Ramaekers Coördinator havo Kristel de Kort Coördinator leerjaar 1 Welkom Even voorstellen Marianne Dillen Conrector vwo Jan Beesems Conrector havo Cobine Ramaekers Coördinator havo Kristel de Kort Coördinator leerjaar 1 Programma de inrichting van klas 2 de overgangsprocedure

Nadere informatie

GYMNASIUM IETS VOOR JOU?

GYMNASIUM IETS VOOR JOU? GYMNASIUM IETS VOOR JOU? Gymnasium, iets voor jou? Zit jij in groep 8 en heb je of krijg je misschien een vwo-advies? Of zit je al in de brugklas van een scholengemeenschap en moet je gaan kiezen, welke

Nadere informatie

Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers

Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers Het gymnasium op het Ludger informatie voor aanstaande brugklassers Inhoudsopgave Misschien overweeg je wel om na de middelbare school naar het gymnasium te gaan. In dat geval ben je op het St.-Ludgercollege

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 VWO 2014-2015 SCHOOLEXAMEN VWO 2013-2016

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING 5 VWO 2014-2015 SCHOOLEXAMEN VWO 2013-2016 Programma van toetsing afsluiting VWO 2013-2016 PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING SCHOOLEXAMEN VWO 2013-2016 Er zijn kele vakk die e volledig examdossier hanter in VWO 4 / 5. Voor de meeste vakk wordt

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Bradleystraat 25, 6135 CV Sittard, Postbus 211, 6130 AE Sittard, T (046) 420 69 00, info@trevianum.nl Programma van Toetsing en Afsluiting Vakvoorschriften Cohort Gymnasium 2011 Gymnasium-4 schooljaar

Nadere informatie

leerjaar V (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 5 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem

leerjaar V (cohort ) Programma van Toetsing en Afsluiting leerjaar 5 cursus Gymnasium Camphusianum Gorinchem V (cohort 2013-2016) Programma van Toetsing en Afsluiting 5 cursus 2014-2015 Gymnasium Camphusianum Gorinchem Vak: Latijn Leer: 5 Examen: 2016 DT01 Latijnse teksten en achtergronden betreffende klassikaal

Nadere informatie

Overzicht toetsdossiers

Overzicht toetsdossiers Examendossier Nederlandse taal en literatuur - VWO 2010-2013 TT DT01 G6-netl-T01; Poëzieanalyse (50 Cijfer1-10 21-11-2012 Hoogste, 1 herkansing 0 4 TT DT02 G6-netl-T02; Idioom/formuleren (50 Cijfer1-10

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

LATIJNSE TAAL EN LITERATUUR VWO

LATIJNSE TAAL EN LITERATUUR VWO LATIJNSE TAAL EN LITERATUUR VWO OUD EXAMENPROGRAMMA VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.8.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is

Nadere informatie

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld:

De studielast is voor de tweede fase vwo in totaal 4800 uur (drie maal 1600), voor het havo 3200 uur (twee maal 1600). Dit is als volgt verdeeld: (oud, maar hier en daar nuttig) Studielasttabellen Studielast is een nieuw begrip in de bovenbouw van havo en vwo. Het staat voor de gemiddelde tijd die de gemiddelde leerling aan schoolwerk besteedt.

Nadere informatie

B-uur. 10 april 2012 vwo-4

B-uur. 10 april 2012 vwo-4 B-uur 10 april 2012 vwo-4 B-uur Programma Vooruit kijken: Klas 5 Overzicht van te maken keuzes Informatie geven Opdracht om info te verwerken Keuze-formulier uitdelen Vooruit kijken: KLAS 5 Minder en andere

Nadere informatie

Overzicht PTA en PTO Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2013-2014

Overzicht PTA en PTO Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2013-2014 Overzicht PTA en PTO Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2013-2014 Aardrijkskunde 1 2012-13 PO 2 Nee Nederland - advies en excursie 2 2013-14 44 ST 120 2 Ja Aarde hele katern 3 2013-14 3 ST 120 2 Ja

Nadere informatie

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3

KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 KEUZEBEGELEIDING & PROFIELKEUZE KLAS 3 2014-2015 Belangrijke data i.v.m. profielkeuze schooljaar 2014 2015 9 dec. Ouderavond 10 dec. Mentoravond 26-30 jan. Elke derde klas gaat één dag op keuzedag 2 feb

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA)

PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) PROGRAMMA VAN TOETSING EN AFSLUITING (PTA) Definitief 1 oktober 2015 (geel gemarkeerd: wijzigingen t.o.v. concept juli 2015) KLAS 4 / SCHOOLJAAR 2015-2016 Algemeen Het schoolexamenprogramma wordt vastgelegd

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond determina.e

Welkom. Ouderavond determina.e Welkom Ouderavond determina.e Programma Determinatie Doorstroming vmbo-t havo atheneum gymnasium Agenda Pauze Procedure-uitleg door de mentoren Proefles Latijn in lokaal A4/A5 (20.50) Determineren Wie

Nadere informatie

Tekenen in de Tweede fase

Tekenen in de Tweede fase Tekenen in de Tweede fase Wat kun je verwachten? Wat kun je verwachten? Lessen per week: Havo 4 / 5 2 uur praktijk en 1 uur theorie (KG/KB) Vwo 4 2 uur (de verdeling praktijk / theorie wisselt door het

Nadere informatie

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs)

Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs) Bachelor of Arts in de taal- en letterkunde (verkorte programma voor professionele bachelors in onderwijs: secundair onderwijs) (85 Studiepunten) Studenten die beide talen van de bachelor of Arts in de

Nadere informatie

DE PROFIELEN OP HET MLA CURSUS. oktober 2009 2010-2011

DE PROFIELEN OP HET MLA CURSUS. oktober 2009 2010-2011 DE PROFIELEN OP HET MLA CURSUS oktober 2009 2010-2011 Inleiding In dit boekje vind je informatie over de vakken in de bovenbouw die je op het MLA kunt volgen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen:

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Samen het beste uit jezelf halen

Samen het beste uit jezelf halen Samen het beste uit jezelf halen Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag. 6 Technasium en bèta-onderwijs pag. 4 Kunst en Cultuur pag. 5 Talen en gymnasium pag.

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 4. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. V3 Klimaatvraagstukken ( film maken, geen toets)

AARDRIJKSKUNDE VW0 4. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. V3 Klimaatvraagstukken ( film maken, geen toets) AK VW0 4 AARDRIJKSKUNDE V1 60 Arm & Rijk V 60 Arm & Rijk V3 Klimaatvraagstukken ( film maken, geen toets) V4 60 Z. O. Azië Actueel (T1+T+T3+T4)/4 BI BIOLOGIE Thema 1 Inleiding in de biologie Basisstof

Nadere informatie

KIEZEN VAN EEN PROFIEL

KIEZEN VAN EEN PROFIEL KIEZEN VAN EEN PROFIEL Informatie voor (ouders van) leerlingen uit klas 3 Schooljaar 2015-2016 Wim Meeuwsen, decaan Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort Kiezen van een profiel in klas

Nadere informatie

Informatieavond voor ouders van leerlingen in groep 8

Informatieavond voor ouders van leerlingen in groep 8 Utrechts Stedelijk Gymnasium Informatieavond voor ouders van leerlingen in groep 8 26 november 2015 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 3 Ondersteuning van eersteklassers op het USG blz. 4/5 Klassieke vorming

Nadere informatie

Wiskunde B GETAL EN RUIMTE HAVO B DEEL 1 wb h4 9789011098718

Wiskunde B GETAL EN RUIMTE HAVO B DEEL 1 wb h4 9789011098718 HAVO4 Schrijf je naam op de sticker in de binnenzijde van het () boek. boeken moeten aan het einde van schooljaar weer ingeleverd worden Extra stickers zijn te verkrijgen bij de receptie van de school

Nadere informatie

Overzicht PTA en PTO. Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2012-2013 Vak: Aardrijkskunde

Overzicht PTA en PTO. Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2012-2013 Vak: Aardrijkskunde Overzicht PTA en PTO Jaarlaag 6 e Vwo Startjaar opleiding: 2012-2013 Aardrijkskunde 1 2011-12 14 ST 90 2 2 Nee PO Nederlandse landschappen inclusief schriftelijke toets en excursie met opdrachten. Excursie

Nadere informatie

LATIJNSE TAAL EN CULTUUR VWO

LATIJNSE TAAL EN CULTUUR VWO LATIJNSE TAAL EN CULTUUR VWO NIEUW EXAMENPROGRAMMA VAKINFORMATIE STAATSEXAMEN 2017 V16.01.1 De vakinformatie in dit document is vastgesteld door het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Het CvTE is

Nadere informatie

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië.

Griekenland 336 v. Chr (bij de dood van Philippos van Macedonië ) Alexander de Grote opvolger Philippos van Macedonië. Kenmerkende aspecten: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat De klassieke vormentaal van de Grieks Romeinse cultuur De ontwikkeling

Nadere informatie

24 april tot en met 3 mei 2016 (eerdere data zijn gewijzigd) 10-daagse reis Noord-Griekenland en Albanië

24 april tot en met 3 mei 2016 (eerdere data zijn gewijzigd) 10-daagse reis Noord-Griekenland en Albanië Reizigers met Antiek Toerisme Hieronder vindt u een overzicht van onze plannen voor 2016. De plannen voor de reizen zijn uitgewerkt, de boekingen gedaan, maar de prijzen kunnen nog niet precies worden

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium

schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium schooljaar 2016/2017 Utrechts Stedelijk Gymnasium Beste achtstegroeper, Welkom bij het Utrechts Stedelijk Gymnasium! Het USG is een overzichtelijke, goede, fijne school voor slimme leerlingen, die veel

Nadere informatie

Informatie over ons Gymnasium

Informatie over ons Gymnasium Informatie over ons Gymnasium Inhoudsopgave Gymnasium: een topopleiding en nog leuk en interessant ook! Blz: 2 Latijn: Blz: 3 Grieks: Blz: 5 KCV: Blz: 7 Filosofie: Blz: 8 Wat maakt het Gymnasium op het

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Het Erasmus HAVO/ VWO

Het Erasmus HAVO/ VWO Het Erasmus HAVO/ VWO gym nas ium Het Era sm us Kla Wante ssie d ke t! ype s Gymnasium Kun jij helemaal opgaan in de prachtige verhalen over Griekse goden en Romeinse keizers? Heb je bewondering voor de

Nadere informatie

Profielen en vakken op het MLA CURSUS. September 2014 2015-2016

Profielen en vakken op het MLA CURSUS. September 2014 2015-2016 Profielen en vakken op het MLA CURSUS September 2014 2015-2016 Inleiding In dit boekje vind je informatie over de vakken in de bovenbouw die je op het MLA kunt volgen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt

Nadere informatie

BA-format opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur

BA-format opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur BA-format opleiding Griekse en Latijnse taal en cultuur A. Algemene opleidingsdoelen en programmabeschrijving 1. Algemene doelstelling van de opleiding Met de opleiding wordt beoogd dat de student een

Nadere informatie

Examen VWO. Latijn Latijn. tijdvak 1 vrijdag 27 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen VWO. Latijn Latijn. tijdvak 1 vrijdag 27 mei uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen VWO 2011 tijdvak 1 vrijdag 27 mei 9.00-12.00 uur tevens oud programma Latijn Latijn Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 20 vragen en een vertaalopdracht. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Boeken per studie. Brug1. Profiel: HAVO-VWO Klas : B6, B7, B8, B9

Boeken per studie. Brug1. Profiel: HAVO-VWO Klas : B6, B7, B8, B9 Boeken per studie Brug1 Vak ISBN Profiel: GYM Klas B11 Nederlandse taal Talent 2e ed handboek 1 vwo/gym 9789034514868 Talent (2e ed) digitaal 1 vwo 9789034514882 Frans D'accord! (2e druk) livre de textes

Nadere informatie

KIEZEN VAN EEN PROFIEL

KIEZEN VAN EEN PROFIEL KIEZEN VAN EEN PROFIEL Informatie voor (ouders van) leerlingen uit klas 3 Schooljaar 2014-2015 Wim Meeuwsen, decaan Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Amersfoort Inhoudsopgave 1 Overzicht van

Nadere informatie

Welkom. Ouderavond determina.e

Welkom. Ouderavond determina.e Welkom Ouderavond determina.e Programma Determinatie Doorstroming vmbo-t havo atheneum gymnasium Agenda Pauze Procedure-uitleg door de mentoren Proefles Latijn in lokaal A16/A17 (aansluitend) Determineren

Nadere informatie

KLASSIEKE KRING LATIJN CURSUSDIENST. Bachelor 1. Totaalbedrag: Latijnse Taalbeheersing I. Literatuur van de Oudheid.

KLASSIEKE KRING LATIJN CURSUSDIENST. Bachelor 1. Totaalbedrag: Latijnse Taalbeheersing I. Literatuur van de Oudheid. LATIJN Bachelor 1 Latijnse Taalbeheersing I Beknopte Latijnse Syntaxis 9,00 10,00 Basiswoordenlijst 7,50 8,50 Fonologie, Prosodie, Metriek, Morfologie 7,00 8,00 Woordenboek Latijn-Nederlands (Harm Pinkster)

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Programma van Toetsing en Afsluiting Vakvoorschriften Cohort Gymnasium 2013 Gymnasium-4 schooljaar 2013-2014 Gymnasium-5 schooljaar 2014-2015 Gymnasium-6 schooljaar 2015-2016 Bradleystraat 25, 25, 6135

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2016 Past het Boni bij mij? Je bent op zoek naar een school met een veilige en prettige sfeer? Je wil graag docenten die met je meedenken

Nadere informatie

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven

MELANCHTHON BERGSCHENHOEK. christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo. hier leer je voor het leven MELANCHTHON BERGSCHENHOEK christelijke school voor gymnasium-atheneum-havo hier leer je voor het leven Leren kan op veel manieren. Op Bergschenhoek leer je voor het leven. Een breed programma met veel

Nadere informatie

Bijlage I INHOUDELIJKE VERANTWOORDING VAN HET GESLOTEN LEARNER REPORT

Bijlage I INHOUDELIJKE VERANTWOORDING VAN HET GESLOTEN LEARNER REPORT a Bijlage I INHOUDELIJKE VERANTWOORDING VAN HET GESLOTEN LEARNER REPORT Ad item 1 In het programma, zoals uitgewerkt door de Stichting Leerplan ontwikkeling, is drama (tragedie) en het Griekse theater

Nadere informatie

Een uitdagende en succesvolle schooltijd

Een uitdagende en succesvolle schooltijd Een uitdagende en succesvolle schooltijd HAVO ATHENEUM GYMNASIUM 2015 Yair Past het Boni bij mij? Bruggers aan het woord Yair: Ik voel me thuis op het Boni. Het is heel fijn in de brugklas. Je wordt hier

Nadere informatie

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde

AARDRIJKSKUNDE VW0 6. Berekening cijfer. Het college: PTA 2015-2016. Leerstof/Opdracht. T4 60 Wonen in Nederland. T5 60 Systeem Aarde AK VW0 6 AARDRIJKSKUNDE T4 60 Wonen in Nederland T5 60 Systeem Aarde 6 ja T6 60 Globalisering 6 ja SE = (T1+T2+T3+T4+PO+T5+T6)/20 BI BIOLOGIE V4: Cellen (basisstof 9); V4: Genetica; V4: Evolutie (basisstof

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting 2008 Inhoudsopgave Opzet van het examen... 3 Het examenprogramma... 3 Het commissie-examen... 3 Formaat praktische opdracht

Nadere informatie

pta vwo / versie 1.1 2012-2015

pta vwo / versie 1.1 2012-2015 pta vwo / versie 1.1 2012-2015 aardrijkskunde 4V 2e SE 50 1 1W1 4V 3e PO 1 2W1 4V 3e SE 50 1 3W1 5V 1e SE 50 1 4W1 5V 2e SE 50 1 5W1 5V 3e PO 1 6W1 6V 1e SE 100 2 7W2 6V 3e SE 100 2 8W2 Systeem Aarde Katern

Nadere informatie

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's gewicht 1 tot 5 Zakelijk schrijven. 1 schrijfopdracht. 1 schrijfopdracht Spelling en stijl.

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. so's gewicht 1 tot 5 Zakelijk schrijven. 1 schrijfopdracht. 1 schrijfopdracht Spelling en stijl. PTA Nederlands leerjaar 4 Periode 1 Literatuur ME Opbouw schrijfdossier 2 pw 10 1 0% Tekstanalyse so's gewicht 1 tot 5 Zakelijk schrijven 1 schrijfopdracht Verhaal- en poëzieanalyse Periode 2 Literatuur

Nadere informatie

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting

Klassieke culturele vorming. Staatsexamen vwo. Programma van toetsing en afsluiting Klassieke culturele vorming Staatsexamen vwo Programma van toetsing en afsluiting 2006 Inhoudsopgave Opzet van het examen...3 Het examenprogramma...3 Het commissie-examen...3 Formaat werkstuk (verslag)...4

Nadere informatie

JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2. (her)toetsing Griekse grammatica en

JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2. (her)toetsing Griekse grammatica en BIJLAGE 1 Toetsplan Bacheloropleiding Taal en Cultuur 2014-2015 JAAR 1 semester 1 Blok 1 Blok 2 week 1-7 colleges week 8/9/10, 20 week 11-16, 19 colleges week 21/22, 30 Griekse grammatica en LQG010P05

Nadere informatie

aparte klas Cambridge Engels onderzoeksvaardigheden Latijn en Grieks

aparte klas Cambridge Engels onderzoeksvaardigheden Latijn en Grieks Gymnasium+ 2015 aparte klas Cambridge Engels Gymnasium+ is speciaal bedoeld voor de leerling die extra uitgedaagd wil worden en graag diep op onderwerpen in gaat. Naast de bekende vakken wordt er lesgegeven

Nadere informatie

Scholierencolleges Griekse en Latijnse Taal en Cultuur 2013, RUG

Scholierencolleges Griekse en Latijnse Taal en Cultuur 2013, RUG De Droom van Constantijn (Dr J.W. Drijvers) Op 28 oktober 312 versloeg de Romeinse keizer Constantijn (306-337) zijn tegenstander Maxentius bij de Pons Milvius, een brug over de Tiber net even buiten Rome.

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24

Oud maar niet out. Denken en doen met de Oudheid vandaag. 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de Oudheid vandaag 95180_Oud maar niet out_vw.indd 1 13/03/12 10:24 95180_Oud maar niet out_vw.indd 2 13/03/12 10:24 Oud maar niet out Denken en doen met de oudheid

Nadere informatie

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. - Literatuurlijst uiterlijk 2 weken van te voren inleveren; indien niet op tijd: verlies van een herkansing!

PTA totaal leerjaar 4-5-6 2013-2014.xlsx. - Literatuurlijst uiterlijk 2 weken van te voren inleveren; indien niet op tijd: verlies van een herkansing! PTA Nederlands leerjaar 6 Periode 1 Moderne literatuur vanaf de Romantiek Opbouw schrijfdossier SE debatteren 20% Tekstanalyse Debatteren medio oktober 2013 Samenvatten Zakelijk schrijven Poëzieanalyse

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 187 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs ter aanpassing van de profielen in de tweede fase van het vwo en het havo (aanpassing profielen

Nadere informatie