Lekker gezond. Op elk moment van de dag. Variatie troef

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lekker gezond. Op elk moment van de dag. Variatie troef"

Transcriptie

1 groenten Lekker gezond Op elk moment van de dag Variatie troef

2 Lekker gezond Voldoende groenten eten is goed voor de gezondheid. Want groenten leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Groenten brengen ook meer smaak en kleur op ons bord. Groenten gaan perfect samen met snel en lekker. Er zijn zoveel verschillende soorten en ook qua bereidingswijze is er variatie troef. Het zou zonde zijn ze niet allemaal eens te proeven. Wie naast veel groenten eten ook op de rest van zijn voeding let en voldoende beweegt, houdt bovendien zijn gewicht makkelijker in balans. 10 gezonde voedingstips (overeenkomstig de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek) 1. Varieer! Dit geldt niet alleen voor groenten maar ook voor fruit en alle andere voedingsmiddelen binnen de actieve voedingsdriehoek. 2. Eet regelmatig: neem 3 hoofdmaaltijden en maximaal 2 tussendoortjes. 3. Drink veel water en neem 3 tot 4 melkproducten per dag. Magere en halfvolle zuivel krijgen de voorkeur. 4. Eet elke dag 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit. 5. Geef de voorkeur aan volkorenbrood en wees matig met beleg. 6. Matig de hoeveelheid smeer- en bereidingsvet: een mespuntje per snede brood en 1 eetlepel of 15 g per persoon voor de bereiding van de warme maaltijd volstaan. 7. Gebruik in plaats van zout meer andere smaakmakers zoals verse kruiden, specerijen, ui, look, citroen. 8. Vul je maaltijdbord voor de helft met groenten, voor een vierde met aardappelen en voor een vierde met vlees, vis of een vervangproduct. 9. Beperk allerhande zoetigheden, vetrijke snacks en sauzen. 10. Hou je gewicht op het juiste peil. Breng je energie-inname en energieverbruik in evenwicht. Beweeg minstens 30 minuten per dag. Drie keer 10 minuten mag ook. Kinderen en jongeren moeten minstens 60 minuten per dag actief bewegen.

3 Breng je voeding in balans. De actieve voedingsdriehoek toont welke voedingsgroepen je elke dag nodig hebt en hoeveel je er gemiddeld van moet gebruiken om gezond en energiek te blijven (vanaf 6 jaar). Groenten en fruit onderscheiden zich van elkaar door de aanwezigheid van verschillende soorten en hoeveelheden vitaminen, mineralen en vezels. Groenten en fruit kunnen elkaar niet vervangen. Eet daarom elke dag 2 tot 3 stuks fruit en 300 g groenten. 300 g groenten komt overeen met bijvoorbeeld 1 tomaat en 5 eetlepels gekookte wortelen. Eet jij voldoende groenten? Doe de test op Bron: Gezonde voeding en beweging. Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ)

4 Voedingskundige feiten en cijfers Veel voedingsstoffen voor weinig calorieën Groenten zijn nutriëntdense voedingsmiddelen. Ze brengen weinig energie aan maar veel essentiële voedingstoffen zoals vitaminen, mineralen en voedingsvezels. Het vitamine- en mineraalgehalte is afhankelijk van de soort. Asperges, kolen, doperwten, spinazie en paprika zijn bijvoorbeeld rijk aan vitamine C. Vooral selder, kolen, doperwten, prei, champignons en spinazie zijn een bron van kalium. En niet alleen wortelen maar ook bleekselder en spinazie zijn rijk aan bèta-caroteen. Daarnaast bevatten groenten een breed scala aan bioactieve stoffen die niet alleen zorgen voor extra gezondheidstroeven maar ook voor meer kleur in onze voeding. Niet zomaar te vervangen Groenten zijn belangrijke leveranciers van voedingsstoffen waarvan we vandaag nog vaak te weinig binnenkrijgen, bijvoorbeeld voedingsvezels en vitamine C. De beste manier om voedingstekorten te voorkomen is niet grijpen naar supplementen maar evenwichtig en gevarieerd eten volgens de aanbevelingen van de actieve voedingsdriehoek. Dit betekent voor velen onder meer ook meer groenten eten in totaal minstens 300 g per dag en volop variëren binnen het ruime aanbod. Een vaste waarde in elk voedingsadvies De gemiddelde Belg eet nog te veel en vooral ook te weinig gezond. Zoetigheden, vetrijke snacks, sauzen, te veel vet vlees en beleg doen de calorieteller al snel de hoogte ingaan. Terwijl groenten maar weinig calorieën bevatten: een portie rauwkost (70 g) zonder vinaigrette of mayonaise brengt maar ongeveer 10 kcal aan, een chocoladereep (50 g) 263 kcal. Bovendien krijg je met groenten extra vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen en ze geven je een meer verzadigend gevoel. Groenten zijn zowat de enige voedingsmiddelen waarvan je veel mag eten. Een positieve boodschap die in elk voedingsadvies thuishoort.

5 Wat maakt groenten zo gezond? Het precieze mechanisme achter de gezondheidsbevorderende werking van groenten is nog onduidelijk. Waarschijnlijk heeft het te maken met een complexe interactie tussen verschillende bestanddelen in groenten zoals vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. De ene groente is ook niet speciaal gezonder dan de andere. Ze zijn elk uniek op hun manier en samen staan ze sterk. Daarom is variatie de boodschap. Variatie troef Het ruime groenteassortiment biedt voor elk wat wils. Er zijn de typische wintergroenten zoals kolen en witloof en klassiekers zoals wortelen, sla en tomaat. Een makkelijke manier om variatie te brengen in het menu is eten volgens de seizoenen. Dit komt niet alleen je portemonnee ten goede maar ook het milieu. Variëren betekent ook kiezen voor kleur op je bord. Wie kiest voor kleur, kiest automatisch ook voor een breed scala aan bioactieve stoffen. Want zonder bèta-caroteen is een wortel niet oranje en zonder lycopeen is een tomaat niet rood. Bioactieve stoffen spelen vermoedelijk een belangrijke rol in de preventie van chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en kanker. Geen enkele groente bevat alle bioactieve stoffen. Afwisseling is daarom opnieuw belangrijk. Op elk moment van de dag 300 g groenten, lijkt dit veel voor een maaltijd? Geen probleem. Groenten eten kan op elk moment van de dag. Het meest gebruikelijke is een ruime portie groenten bij de warme maaltijd (ongeveer een half gevuld bord). Maar groenten passen ook perfect bij de broodmaaltijd, bijvoorbeeld als beleg of als een bijgerecht in de vorm van een slaatje. Groenten kunnen prima tussendoor, bijvoorbeeld een tas soep, een schaaltje met kerstomaatjes, reepjes wortel of komkommer en radijsjes. En waarom geen groenten bij het ontbijt? Wat dacht je van een boterham met platte kaas en schijfjes komkommer of van een boterham met ham en tomaat? Groenten kan je ook goed verwerken in puree of er groentesoep van maken. Neem minstens 400 g groenten per liter soep. Voor meer inspiratie?

6 In de winkel Let bij de aankoop van groenten op de versheid ervan. Kijk na of de groenten niet beschadigd zijn en of ze een mooie egale kleur hebben. Kleurverlies wijst op een achteruitgang van de kwaliteit. Bij inlandse producten is de tijd tussen de oogst en de verkoop korter dan bij producten die uit het buitenland worden ingevoerd. Dit komt de kwaliteit en de voedingswaarde ten goede. Belgische groenten herken je onder meer aan het Flandria-label. Flandria staat voor verse kwaliteitsgroenten en -fruit die zijn geproduceerd volgens strenge en duurzame voorschriften en worden onderworpen aan externe controles. Meer info en recepten? In de keuken Bewaren De meeste groenten bewaar je best in de koelkast. Aubergines, verse doperwten, courgettes, komkommers, paprika s en tomaten kan je ook in de koele berging bewaren. Bewaar verse groenten niet langer dan 2 tot 5 dagen. Eet voorgesneden groenten bij voorkeur op de dag van aankoop. Lukt het niet om regelmatig boodschappen te doen? Vries de verse groenten dan snel na de aankoop in. Bewaar restjes niet langer dan 2 dagen. Voor meer info en bewaartips, surf naar Rauw of bereid? De manier waarop groenten worden geconsumeerd en bereid, heeft invloed op de hoeveelheid voedingsstoffen die het lichaam eruit opneemt. Om zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen, varieer je best met de bereidingswijze en wissel je af met rauwkost en gekookte groenten.

7 Bereidingstips Was groenten altijd voor gebruik. Ook als je ze nog gaat schillen. Laat groenten nooit in water liggen voor je ze bereidt, anders gaat er al een deel van de vitaminen en de smaak verloren. Groenten lekker bereiden vraagt niet veel vet en zout. Kook groenten in weinig water stomen kan ook en niet te lang. Zet groenten niet op in koud water, maar voeg ze toe zodra het water kookt. Zo behouden ze niet alleen meer vitaminen maar ook meer smaak. Voeg extra smaak toe met verse kruiden en specerijen. Een kruidenwijzer kan hiervoor handig zijn. Verdoezel de smaak van groenten ten slotte niet met allerhande sauzen, mosterd of ketchup. Wegwijs in verschillende bereidingswijzen Blancheren: Breng een kleine hoeveelheid water aan de kook en voeg de groenten toe. Laat enkele minuten meekoken. Schrik de groenten in koud water om de intense kleur te behouden. Ideaal voor sperziebonen. Stomen: Wie geen stoomkoker heeft, kan een stoommandje gebruiken. Breng een bodempje water aan de kook, plaats het stoommandje in de kookpot en leg de groenten in het mandje. Ideaal voor bloemkool en broccoli. Koken onder hoge druk: In een hogedrukpan of snelkookpan worden groenten onder druk en bij hoge temperatuur gegaard. Koken onder druk verkort de bereidingstijd. Ideaal voor rode en witte kool. Wokken of roerbakken: In een wokpan kan je groenten snel beetgaar bakken. Roer de groenten regelmatig om. Ideaal voor doperwten en groentemengelingen. Roosteren: Leg de groenten in dunne plakken op een rooster en laat garen in de oven. Ideaal voor aubergines en courgettes. Stoven: Laat de groenten garen in wat vetstof (1 eetlepel per persoon) of in een bodempje vetarme bouillon. Ideaal voor wortelen en prei.

8

9 Bruschetta al pomodoro Ingrediënten (voor 4 personen) 1/2 stokbrood 350 g tomaten 1 busseltje basilicum, fijngehakt (hou enkele blaadjes apart voor de versiering) 1 eetlepel olijfolie extra vierge 1 theelepel kappertjes 6 ontpitte olijven Bereidingswijze 1. Snij de olijven in stukjes. 2. Dompel de tomaten kort onder in kokend water. Pel ze, verwijder de zaadjes en snij ze in blokjes. 3. Doe de blokjes tomaat in een kom samen met de fijngehakte basilicum, de kappertjes en de olijven. Voeg de olijfolie toe en roer alles goed om. 4. Snij het stokbrood in dikke sneden en rooster ze in de oven. 5. Beleg het stokbrood met de tomaten en werk af met een blaadje basilicum. Dien onmiddellijk op. Dit gerecht levert je 27 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Tip Aperitiefhapjes op basis van groenten zijn een absolute aanrader. Ze brengen minder calorieën aan en zorgen voor kleur op het bord. Bruschetta met tomaat: 138 kcal per persoon. Bruschetta met vissalade: 182 kcal per persoon.

10

11 Groentewrap met geitenkaas Ingrediënten (voor 4 personen) 4 wraps wit van 1/2 prei 1/2 rode paprika 1/2 gele paprika 1/4 komkommer 2 rijpe tomaten 100 g verse geitenkaas chilisaus 4 eetlepels magere dressing naar keuze een halve bussel koriander Bereidingswijze 1. Snij het wit van de prei in fijne julienne en spoel grondig. 2. Snij de komkommer en de tomaten in blokjes. 3. Snij de paprika in flinterdunne reepjes. 4. Verwarm de wraps, zonder vetstof, in een hete pan. Enkele seconden volstaan. 5. Verdeel de groenten en de geitenkaas over de wraps, breng op smaak met dressing, koriander en chilisaus. 6. Rol de wraps strak op en snij ze in twee. Dit gerecht levert je 52 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Tip Je kan de wraps makkelijk op voorhand bereiden. Ideaal ter afwisseling voor de kinderen op school of voor op het werk.

12

13 Maaltijdsoep met kip Ingrediënten (voor 4 personen) 4 kipfilets 2 liter water 1 ui 2 wortelen 1 prei 2 takjes soepselder 1 kruidentuiltje met laurier, tijm en peterseliestengels enkele takjes verse peterselie 50 g vermicelli peper Voor de groentegarnituur 2 wortelen 1 prei 1 pastinaak 2 takjes bleekselder Bereidingswijze 1. Was alle groenten grondig en hou de groenten voor de garnituur apart. 2. Snij de prei, de wortelen, de selder en de uien grof. 3. Breng het water aan de kook en voeg de groenten, het kruidentuiltje en wat peper toe. 4. Laat 15 minuten rustig sudderen en voeg vervolgens de kipfilets toe. 5. Snij de groenten voor de garnituur in julienne en doe ze samen met de vermicelli in een soeppot. 6. Haal de kipfilets uit de bouillon zodra ze gaar zijn en zeef de bouillon over de groentejulienne en de vermicelli. 7. Laat enkele minuten doorkoken. 8. Snij ondertussen de kipfilets in blokjes en voeg ze opnieuw toe aan de soep. 9. Schep de soep in grote borden en werk af met fijngesnipperde peterselie. Dit gerecht levert je 60 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten.

14

15 Winterse groentewok Ingrediënten (voor 4 personen) 1 wit van prei 4 lente-uien 1 kleine pastinaak 1/4 knolselder 1 bakje champignons 4 eetlepels (wok)olie 2 teentjes knoflook sojasaus sap van 1/4 citroen 2 sneetjes brood Bereidingswijze 1. Maak alle groenten grondig schoon. 2. Snij de prei en de lente-uien in ringen. 3. Snij de pastinaak in plakjes, de knolselder in reepjes en besprenkel ze met citroensap. 4. Snij de champignons in vier. 5. Hak de knoflook fijn. 6. Verhit de olie in de wok. 7. Doe de pastinaak en de knolselder in de wok en roer goed om. 8. Voeg nu ook de look, de prei en de champignons toe en laat het geheel verder bakken op een matig vuur. Kruid met sojasaus. 9. Toast het brood en snij het in croutons. 10. Serveer het wokgerecht op een warm bord en strooi er de broodkorstjes over. Dit gerecht levert je 76 % van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten. Tip Lekker bij een stukje vlees of vis en aardappeltjes in de schil.

16 Meer groenten voor meer gezondheid! Groenten leveren niet alleen een belangrijke bijdrage tot onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Ook op lange termijn zijn ze een prima investering. Groenten zijn overal te koop en tijdens het seizoen extra scherp geprijsd. Geniet van het ruime assortiment en varieer. Zo geniet je volop van de voordelen van groenten. Laat je inspiratie de vrije loop en probeer nieuwe kooktechnieken uit om groenten lekker en gezond te bereiden. Weinig tijd om groenten klaar te maken? Koop dan voorgesneden groenten of vries regelmatig porties bereide groenten in. Zo heb je altijd lekkere groenten ter beschikking. Meer informatie en recepten voor alle smaken en seizoenen: Gratis exemplaren van de folder bijbestellen: > Webwinkel > Keuken V.U.: VLAM vzw S. Lambrecht, Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham.

Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Haal meer uit je gerecht of boterham met Meesterlyck-ham. Ontdek binnenin enkele van onze heerlijke receptjes! Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 1 13/08/15 15:37 2 Meesterlyck_Folder_15x15_NL.indd 2 13/08/15

Nadere informatie

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1

WEEK 1 1200 KCAL DAG 1 DAG 1 Gebakken groente met ei. Magere kwark Bak 1 opscheplepel gesneden rode paprika en 1 opscheplepel champignons met een eetlepel olijfolie. Voeg daar vervolgens 2 eieren bij en bak alles al roerend

Nadere informatie

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten

Pittige paprika-tomatensoep. voor- of lunchgerecht 4 personen bereidingstijd: 30 minuten. Ingrediënten Pittige paprika-tomatensoep voor- of bereidingstijd: 30 minuten 2 teentjes knoflook 750 gram zoete kerstomaatjes (of andere rijpe tomaten in stukjes) 6 eetlepels olijfolie 2 kleine rode uien 1 grote rode

Nadere informatie

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock

wok Wokken met Flandria-groenten wok around the clock wok wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een zeer gezonde manier van koken. Je hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en je kan zoveel groenten en fruit toevoegen als je wil. De

Nadere informatie

Wokken met Flandria-groenten

Wokken met Flandria-groenten wok Wok around the clock Wokken met Flandria-groenten Wokken is een hedendaagse snelle en gezonde manier van koken die oorspronkelijk ontstond in Azië. U hoeft maar weinig vetstof te gebruiken en u kunt

Nadere informatie

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers

Receptenbundel. Van kant - en klaar naar vers KATHOLIEKE HOGESCHOOL SINT-LIEVEN DEPARTEMENT GENT TECHNOLOGIECAMPUS GENT GEBROEDERS DESMETSTRAAT 1 9000 GENT Receptenbundel Van kant - en klaar naar vers Derde bachelor voeding- en dieetkunde Hermelien

Nadere informatie

melk en melkproducten Voedzaam van nature

melk en melkproducten Voedzaam van nature melk en melkproducten Voedzaam van nature Melk en melkproducten zijn een vast onderdeel van onze dagelijkse voeding. Sommigen verkiezen gewoon een glas melk, puur. Anderen houden van variatie en wisselen

Nadere informatie

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes*

Weekmenu 3. Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Weekmenu 3 Maandag Heldere runderbouillon Gebakken kippenlevertjes Gekookte aardappelen Rode kool met appeltjes* Dinsdag Koolvispakketjes* Rijst Snijbonen Halfvolle biogardeyoghurt Woensdag Witlofschuitjes*

Nadere informatie

Zo heerlijk makkelijk en gezond!

Zo heerlijk makkelijk en gezond! Zo heerlijk makkelijk en gezond! 4616_P_NL_Broch 1 13/02/12 09:46 Geniet van je favoriete groenten het hele jaar door! De maximale tijd tussen het oogsten van een groente en het verwerken ervan is vijf

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 4: Vergeten groenten Beste lezer, Ze waren heel populair in de tijd van onze grootmoeders, maar nu worden de zogenaamde vergeten groenten niet vaak meer gebruikt. Zeker bij jongere mensen klinken de woorden pastinaak, koolrabi

Nadere informatie

Eenvoudig lekker. Gezonde bron van energie. Verrassend origineel

Eenvoudig lekker. Gezonde bron van energie. Verrassend origineel aardappelen Eenvoudig lekker Gezonde bron van energie Verrassend origineel Aardappelen, een vaste waarde in een gezonde voeding De aardappel is voor velen zo alledaags dat we niet meer stilstaan bij wat

Nadere informatie

Beste KOOK-OOK klant!

Beste KOOK-OOK klant! Beste KOOK-OOK klant! Je bent wat je eet. Een gezegde wat veel wordt gebruikt in de volksmond. Maar waar komt dit eigenlijk vandaan? Het menselijk lichaam werkt op een fascinerende manier. Zonder dat je

Nadere informatie

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg

Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg ...lekkere recepten voor in de nachtdienst Koolhydraatrijke recepten werkt voor de zorg Koolhydraatrijke recepten Bewezen is dat koolhydraatrijke voeding vanaf ongeveer de tweede helft van de nachtdienst

Nadere informatie

BURGER WRAPS VEGGIE CHILI. Slank En Fit Diner recepten

BURGER WRAPS VEGGIE CHILI. Slank En Fit Diner recepten Slank En Fit Diner recepten BURGER WRAPS Mager rundergehakt hamburgers ( hoeveelheid naar aantal personen) 1 kopje sperziebonen in stukjes gesneden 1/2 kop gehakte verse koriander Verse rode peper in stukjes

Nadere informatie

Week van de Smaak 2013

Week van de Smaak 2013 Week van de Smaak 2013 Op zoek naar een aantal geweldig lekkere ecologische of verrassende soepen? Zoek niet langer, want de Week van de Smaak verzamelde voor u 7 recepten ter inspiratie. Smakelijk! ECOLOGISCHE

Nadere informatie

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de

Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de Deze fruitige carpaccio is ideaal als licht voorgerecht en ook makkelijk vegetarisch te maken door de kip niet toe te voegen. De sinaasappel en de komkommer maakt het gerecht kleurrijk en met de garnering

Nadere informatie

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola

BGN Kerstmenu 2014. Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten. Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola BGN Kerstmenu 2014 Voorgerecht Geroosterde witlof met peer en hazelnoten Hoofdgerecht Varkenshaas met Ardennerham en rucola Bijgerecht Sperziebonen met tomaat Dessert Homemade bosvruchtenijs Met dank aan

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Kip met rode curry Pasta met scampi's en tomatensaus 4 personen - 20 minuten Kleine gefrituurde vogelnestjes 4 personen - 45 minuten Maandag energiedag 4

Nadere informatie

Creatief met oud brood!

Creatief met oud brood! 1 oud brood, gesneden plakjes jonge kaas plakjes gekookte ham 1 gehakte ui tomaat vetstof Besmeer de oude boterhammen aan een kant met een mespuntje vetstof. Leg op de onbesmeerde kant telkens een plakje

Nadere informatie

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu:

In dit weekmenu worden 2 gerechten op die manier gebruikt. De pastasaus en de aardappelpuree. Kijk maar eens naar het menu: In dit boekje wil ik je graag laten zien hoe je een makkelijk weekmenu maakt doormiddel van gerechten te hergebruiken. Dat betekent dat je een gerecht maakt en daar een portie van apart houd voor een andere

Nadere informatie

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen

WIJS Receptenboek. Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen WIJS Receptenboek Receptenboek voor kinderen en jongeren in Groningen 1-11-2017 Hanzehogeschool in samenwerking met WIJS Femke Postma en Anouk Martini Rob Vogel Recept 1 : Aardbeien gember limonade met

Nadere informatie

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt

PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt PiTabrOOD met FaLaFeL & GrieKse YogHurt Falafel is balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende kruiden en is een traditioneel gerecht in het Midden Oosten en Noord-Afrika. Kikkererwten bevatten

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN E-book

KOOLHYDRAATARME RECEPTEN E-book KOOLHYDRAATARME RECEPTEN E-book Kipsalade met gebakken champignons, tomaatjes en avocado bereidingstijd: 20 minuten Verhit de olie in een koekenpan en bak de champignons in circa 4-5 minuten gaar. Breng

Nadere informatie

Gestoomde scholrolletjes

Gestoomde scholrolletjes Gestoomde scholrolletjes 5 stuks scholfilet Garnalen gepeld 3 lente uitjes alleen het groene deel 2 tl maïzena 1 tl sake Snijd de filets in de lengte doormidden. Bak de garnalen en snijd ze heel klein,

Nadere informatie

Soep van geroosterde pompoen

Soep van geroosterde pompoen Soep van geroosterde pompoen JEROEN MEUS Smakelijk! 3 l groentebouillon 1 (kleine) pompoen 3 dikke uien 3 teentjes look 3 takjes salie 2 takjes rozemarijn 40 g gedroogde pompoenpitten een snuifje garam

Nadere informatie

Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen

Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen Lunch recepten van Judith Rolf voor energie en een slanke lijn! Voor 2 personen Boodschappenlijstje (de voorkeur gaat uit naar de biologische producten wanneer mogelijk) 4 stronkjes witlof 2 appels 1 mandarijn

Nadere informatie

10 Luxe Afslank Recepten

10 Luxe Afslank Recepten 10 Luxe Afslank Recepten Dieetsnel.nl Kees van Hessel Recept 1 Omelet met kampernoelies 10 tot 15 minuten 1 pers - 2 eieren - 250 gram kampernoelies - sjalotjes - peterselie - peper & zout Borstel de kampernoelies(champignons)

Nadere informatie

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 10 KOOLHYDRAATARME RECEPTEN HUMPHREY FRIDT 1. BIEFSTUK MET SALADE > 120 gram biefstuk > 3 handjes ijsbergsla > 1 handje rucola sla > 2 radijsjes > 1 bosui > 1 eetlepel magere yoghurt > 1 theelepel tuinkruiden

Nadere informatie

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be

Vergeten recepten. Ideeën en inspiratie. www.weekvandesmaak.be Vergeten recepten Ideeën en inspiratie www.weekvandesmaak.be SOEP VAN PASTINAAK EN WORTEL MET GEKRUIDE YOGHURT Benodigdheden (voor 6 personen) 1 ui 625 g pastinaak 500 g wortelen kippenbouillon 90 g gewone

Nadere informatie

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan:

RECEPTEN BOEK. Healthy Ageing. Met dank aan: RECEPTEN BOEK Healthy Ageing Met dank aan: WIJS Albert Heijn Paddepoel Voeding en diëtiek studente: Jitske Dijkstra Toegepaste psychologie student: Niels van Doorn ZOMERSE WRAP BEREIDINGSTIJD: 30-40 MINUTEN

Nadere informatie

Appeldag en ontwateringsoep

Appeldag en ontwateringsoep RECEPTEN Appeldag en ontwateringsoep Volg een appeldag of maak een ontwateringsoep wanneer gedurende meer dan 3 achtereenvolgende dagen geen gewichtsdaling plaatsvindt. Appeldag Eet, verdeeld over één

Nadere informatie

10min 45. Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons. 4 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. bereiding min.

10min 45. Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons. 4 personen. ProPoints waarde. voorbereiding. bereiding min. 4 sonen LENTE-ZOMER voor 10 45 4 Soep van geroosterde tomaten, rode paprika en knoflookcroutons 6 tomaten, gepeld en doormidden gesneden 3 rode paprika s, ontpit en in kwartjes gesneden 4 kl olie 4 sneetjes

Nadere informatie

AARDPEERSOEP LEKKER MET

AARDPEERSOEP LEKKER MET AARDPEERSOEP 500 g aardpeer 2 sjalotten 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olijfolie 1 l paddenstoelenbouillon (of 1 l kippenbouillon met 1 bakje champignons) 150 ml melk tuinkers (eventueel) zwarte peper

Nadere informatie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie

Pasta salade. Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie Pasta salade Ingrediënten: (4 personen) Dressing 1 theelepel dijonmosterd 1 eetlepel witte wijnazijn 1 eetlepel honing olijfolie of zonnebloemolie 175 gram pasta, bv. schelpjes macaroni 150 gram sperziebonen

Nadere informatie

Pak je vitaminen!

Pak je vitaminen! Pak je vitaminen! www.versverwerktegroenten.nl www.versverwerktegroenten.nl Het hele jaar door vers verwerkt op je bord! Binnen ongeveer 5 uur na de oogst zitten groenten in de verpakking. Groenten uit

Nadere informatie

KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG

KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG KIP LEKKER GEZOND VEELZIJDIG Kip is een favoriet stukje wit vlees. Niet verwonderlijk: het is lekker, mals en veelzijdig. Maar kip is ook mager vlees. En dat treft, want in een gezonde voeding krijgt mager

Nadere informatie

Kookworkshop SSgN Receptenboekje

Kookworkshop SSgN Receptenboekje Kookworkshop SSgN Receptenboekje Dit receptenboekje bevat 6 recepten. Deze recepten komen uit het Sporterskookboek (Harms-Aris & Geerets, 2006) en bevatten allemaal weinig vet, voldoende eiwit en ruimschoots

Nadere informatie

Wij hopen dat je veel afslankplezier beleeft aan dit boek en dat het je helpt om te genieten van evenwichtige en lekkere recepten.

Wij hopen dat je veel afslankplezier beleeft aan dit boek en dat het je helpt om te genieten van evenwichtige en lekkere recepten. 365 DAGEN Woord vooraf Wat eten we vandaag?, is wellicht de meest gestelde vraag waar je vaak niet meteen een antwoord op hebt. Met dit kookboek verandert dat voorgoed. In dit boek vind je voor elke dag

Nadere informatie

Weekmenu 2. Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade

Weekmenu 2. Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade Weekmenu 2 Maandag Heldere kippensoep Macaroni met tonijnsaus* Komkommersalade Dinsdag Gegrilde ribkarbonade Aardappelpuree Groene kool Magere kwark met muesli* Woensdag Chili sin carne* Citrusfruitsalade

Nadere informatie

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room

Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room Runderstoofpot met zilveruitjes en zure room 4 porties In 3 uur en 55 min. Mijn receptenboek.nl Lekkerder dan goed voor je is. Wat gaat er in 800 gram runderlappen 2 fijngehakte uien 2 teentjes fijngehakte

Nadere informatie

Varkensvlees van bij ons is niet alleen lekker, het is ook voedzaam, veilig en verantwoord.

Varkensvlees van bij ons is niet alleen lekker, het is ook voedzaam, veilig en verantwoord. Varkensvlees van bij ons is niet alleen lekker, het is ook voedzaam, veilig en verantwoord. Een stukje vlees past in een gezonde voeding. Het brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan in een goed

Nadere informatie

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar

MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2. Vragen over de recepten? Mail naar MYFOODCOACH RECEPTEN WEEK 2 Groentelasagna 1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aubergines in dunne lange plakken. 2. Leg de aubergines even kort in een pan met wat olie en besprenkel ze met

Nadere informatie

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender

Dag portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender Dag 23 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: kokosyoghurt) Meng de yoghurt met de aardbeien in de blender 1 portie eieren 1 portie champignons 1 grote tomaat 1 teentje knoflook zout

Nadere informatie

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas

Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas Vijgen met gorgonzola en dadels met serranoham en Parmezaanse kaas 5 vijgen 200 gram gorgonzola 10 dadels 5 dunne plakjes serannoham 100 gram parmezaan Zout & peper Bereidingswijze vijgen: Verwarm de oven

Nadere informatie

Groente met courgette, uitjes en champignons

Groente met courgette, uitjes en champignons Slank En Fit Lunch recepten HARTIG Groente met courgette, uitjes en champignons 1 knoflookteentje Halve courgette 50 gr zilver uitjes 50 gr olijfjes 1 tomaat Half bakje champignons 150 gram sperzie boontjes

Nadere informatie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie

Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Lauwe roodbaars met zeekralen, citrusvruchten en basilicumolie Bereiding: 10 min. 4 roodbaarsfilets met vel (120 g) 100 g zeekralen, geblancheerd 4 inktvisjes olijfolie wat groene verse kruiden boter sap

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 27+28 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 27+28 Dag 27 Ontbijt: broodje geitenkaas 1 portie roggebrood, crackers of zuurdesembrood (of glutenvrij; kastanjecrackers

Nadere informatie

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1

Menu december Slaatje met gerookte eend - Pastinaaksoep - Wild ragout met bier - Ananas verrassing. Pagina 1 Menu december 2017 Slaatje met gerookte eend Pastinaaksoep Wild ragout met bier Ananas verrassing Pagina 1 Slaatje met gerookte eendenborst De eendenborst pekelen: Pareer de eendenborst en laat ze 1 nacht

Nadere informatie

Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al?

Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al? Ken jij deze 3 heerlijke & gezonde salade recepten al? Een paar heerlijke & gezonde salade recepten die je echt moet proeven! Deze recepten zitten vol met eiwit en zijn over het algemeen makkelijk te bereiden.

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 23+24

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 23+24 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 23+24 Dag 23 Ontbijt: aardbeien smoothie 1 portie aardbeien 1 portie geitenyoghurt (of zuivelvrij: sojayoghurt) Meng de

Nadere informatie

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje.

Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje. Weekmenu om Gezond te Genieten incl. boodschappenlijstje Aan de slag Deze week ga je aan de slag met een inspirerend en gevarieerd weekmenu. Om je niet gelijk met te veel informatie te overspoelen ontvang

Nadere informatie

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma

Menu oktober 201 2. Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus. **** Salade champignons. **** Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Menu oktober 201 2 Sint Jacobsschelp met groene kruidensaus Salade champignons Auberginekaviaar met ricotta en coppa di Parma Kwartels met rode biet en cantharellen Appelsoep met peren onder een bladerdeegdekseltje

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Croque met raclettekaas Pasta met kip, paddenstoelen en pesto 4 personen - 20 minuten Zalmloempia Maandag energiedag 4 sneden Spar tramezzini brood 4 tomaten

Nadere informatie

Sandwich kaas-komkommer

Sandwich kaas-komkommer Tomatensoep Aan tomatensoep die je in de winkel kunt kopen is vaak veel suiker toegevoegd. Zelfgemaakte tomatensoep bevat alleen van nature aanwezige suikers. Om zelf tomatensoep te maken heb je weinig

Nadere informatie

WEEK augustus Recepten: Ptitim met tartaarkebab. Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes

WEEK augustus Recepten: Ptitim met tartaarkebab. Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes WEEK 0 - augustus 0 Recepten: Ptitim met tartaarkebab Pappardelle met pittige gamba s en rode groentes Waterkerssoep met brood en rode tapenade Rucolastamppotje met kippenvleugels Pastasalade met venkel,

Nadere informatie

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi.

3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij klein en spoel deze schoon. 4. Prak het gehakt plat met een vork en kruid het gehakt met wat maggi. GROENTESOEP Bouillon Wortelen Selderij Prei Gehakt Soepvlees Maggi Vermicelli GROENTESOEP 1. Breng de bouillon aan de kook. 2. Snij het soepvlees klein. 3. Snij ondertussen de wortel, prei, en selderij

Nadere informatie

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger

Doe een flinke scheut olie in de pan en fruit de ui en wortel op laag vuur aan. Voeg ruim een halve liter water toe en zet het vuur hoger Italiaanse tomtatensoep Per 4 personen 1 liter 1 ui 2 teentjes knoflook 1 wortel 2 blikken gepelde tomaten Olijfolie Suiker Chilipoeder 50 ml slagroom Potje pesto Snij de uit en wortel heel klein Doe een

Nadere informatie

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A

profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A profielvak horeca, bakkerij en recreatie CSPE GL 2017 onderdeel A bijlage De Soepterrine receptenboekje Aspergesoep met beenham ½ ui 1 l aspergebouillon 10 g zout 200 g asperges in kleine stukjes gesneden

Nadere informatie

Kerstmenu: voor 4 personen

Kerstmenu: voor 4 personen Kerstmenu: voor 4 personen Broccolisoep met zalm of spitskoolsalade **** Witlofschuitjes met kipfilet en appel bieten salade; stoofpeertjes gegratineerde aardappelschotel **** Kersenkwark godenspijs Dit

Nadere informatie

GEZONDE LUNCH RECEPTEN

GEZONDE LUNCH RECEPTEN GEZONDE RECEPTEN ZELF GEMAAKTE TOMATEN SOEP Voeg wat olijfolie toe aan de soeppan die op middel warm vuur staat. Wanneer die warm is voeg de gesneden knoflook en uien toe. Snij de tomaten en voeg deze

Nadere informatie

Loempia. Ingrediënten. Stappenplan

Loempia. Ingrediënten. Stappenplan Loempia Witte kool Soja scheuten Champignon Wortelen Look 2 Eieren Zout Suiker Thaise saus Loempia vellen Noodles Varkensgehakt Olie 1. Doe de noodles in koud water en laat weken. 2. Was alle groenten

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN

KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN KOOLHYDRAATARM 10AFSLANK RECEPTEN Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete koolhydraatarme gerechten. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept,

Nadere informatie

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT

RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RECEPTEN MET VITADIS PRODUCTEN HUMPHREY FRIDT RIJST GEVULDE PAPRIKA BENODIGDHEDEN (VOOR 2 PAPRIKA S) > 1 zakje Vitadis rijst > 2 rode of gele paprika s > 75 gram mager rundergehakt > 75 gram courgette

Nadere informatie

HEERLIJKE SPICY ZOETE AARDAPPEL SALADE

HEERLIJKE SPICY ZOETE AARDAPPEL SALADE www.livingthegreenlife.nl HEERLIJKE SPICY ZOETE AARDAPPEL SALADE Bereidingstijd 20 minuten Baktijd 30 minuten Portie voor 4 personen Benodigdheden oven, keukenmachine Ingrediënten Ingrediënten groene rijst

Nadere informatie

BBQ Menu Auberginerolletjes met geitenkaas en tomaten-antiboise *** Champignon piri piri *** Spiesjes met verschillende vissoorten ***

BBQ Menu Auberginerolletjes met geitenkaas en tomaten-antiboise *** Champignon piri piri *** Spiesjes met verschillende vissoorten *** BBQ Menu 2013 Auberginerolletjes met geitenkaas en tomaten-antiboise Champignon piri piri Spiesjes met verschillende vissoorten Rode mul van de gril Diverse vleessoorten Romaine-sla met doperwten Zweedse

Nadere informatie

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min

KOOK mee. Voorgerecht, 4 personen / 15 min Pompoensoep met geroosterde pompoenpitten en pompoenpitolie Voorgerecht, 4 personen / 15 min - 1 ui - ½ cm gember - 1 dl olijfolie - 2 laurier blaadjes - 1 teen knoflook - 1 kilo pompoen - 2 l groentebouillon

Nadere informatie

Aardappelen/ pasta/rijst

Aardappelen/ pasta/rijst Boodschappenlijstje vrouw Intensive - week 3 FASE B = afvallen en overstappen op een evenwichtig eetpatroon met ca. 700 900 kcal Intensive producten 14 porties Intensive Shakes, Pudding of Muesli Groenten

Nadere informatie

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen

Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden. Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant. Voorgerecht voor 4 personen Hondshaai in gelei, raapjes, platte kaas en kruiden Quote:. De klassieke hondshaai in gelei in een moderne variant Hondshaai : 1 scheut azijn ½ ui 1 citroen 1 takje tijm 1 takje rozemarijn 1 blaadje laurier

Nadere informatie

GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN

GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN GEBAKKEN RUNDVLEES MET OOSTERSE GROENTEN 100 gram Zero Rice 100 gram runderbiefstuk 120 gram wortels 100 gram peultjes 1 rode ui 1 teentje knoflook 1 eetlepel balsamico azijn 1 thleelepel honing verse

Nadere informatie

Infofiche 2. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen

Infofiche 2. Elke dag 3 maaltijden en maximaal 3 tussendoortjes. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten wat het ontbijt, het middagmaal en het avondmaal inhouden. De leerlingen kennen het belang van tussendoortjes en weten wat gezonde tussendoortjes zijn. De

Nadere informatie

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur

Puur Gezond, Receptenboek. Receptenboek Puur Gezond! Nathalie Appel Terschuur Puur Gezond, Receptenboek 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Welkom 3 Muesli 5 Waterkerssalade met aardbeien, avocado en rosbief 6 Zalmomelet met bosui en tomaat 7 Spinaziestamppot met gerookte kip 8 Viscurry

Nadere informatie

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen

Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Weekmenu: lekkere ideeën voor drukke weekdagen Stoofpotje van groene kool, pastinaak, witte bonen en spekjes Maandag energiedag Penne met tomatensaus, basilicum, aubergines en ricotta 4 personen - 20 minuten

Nadere informatie

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water

BASISRECEPTEN DEEG. Pasteideeg Ingrediënten 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water BASISRECEPTEN DEEG Pasteideeg 1,5 kg bloem 15 g zout 250 g boter of reuzel 3,75 dl water Meng alle ingrediënten tot er een deegmassa ontstaat. Dek het deeg vervolgens af en laat het 3 uur rusten. Rol het

Nadere informatie

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2

Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011. Aardappelgerecht(februari)... 1. Natte preipot(april)... 2 Vegetarische gerechten door Gery Mulder uit de ANBO Nieuwsbrief 2011 Aardappelgerecht(februari)... 1 Natte preipot(april)... 2 Courgettesoep(mei)... 3 Rabarber met een variatie(juli-augustus)... 4 Meloensalade(september)...

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren...

Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... Linda van Stee Inhoud Inleiding... 3 Schijf van Vijf... 4 Groente en fruit... 4 Vetten... 4 Zuivel, noten, vlees, vis, peulvruchten en eieren... 5 Brood, graanproducten en aardappelen... 5 Dranken... 5

Nadere informatie

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto

Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto Italiaans torentje. ½ komkommer 2 tomaten 2 bollen mozzarella in 8 plakjes 4 plakjes geroosterde paprika 4 sneetjes brood ½ eetlepel basilicumpesto 2 eetlepels olijfolie 4-8 blaadjes verse basilicum 4

Nadere informatie

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel

Voedingswaarden per spiesje: 50 kcal, 0,5 g eiwit, 10 g koolhydraten, 0 g vet, 0,5 gram vezel Hapjes en dips Aardbeienspiesjes Voor 10 spiesjes: 400-500 gram (kleine) aardbeien 2 eetlepels limoensap 2 eetlepels honing Gestampte muisjes of geraspte kokos 10 blaadjes munt 10 (saté)prikkers Bereiding

Nadere informatie

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen)

Recepten half vast naar vast voedsel. Thaise kippensoep (4 personen) Recepten half vast naar vast voedsel Thaise kippensoep (4 personen) 400 ml kokosmelk (met laag vetgehalte) 1 grote ui, fijn gehakt een teentje knoflook, fijn gehakt 1 eetlepel verse gember, fijn gehakt

Nadere informatie

E-Book 7 NEXT STEP LIGHT RECEPTEN. NOG MEER kilo s verliezen!

E-Book 7 NEXT STEP LIGHT RECEPTEN. NOG MEER kilo s verliezen! E-Book 7 NEXT STEP LIGHT RECEPTEN NOG MEER kilo s verliezen! Dit ebook is gemaakt je een extra boost te geven met behulp van een aantal producten bij onder andere het BELONINGS pakket. Deze recepten hebben

Nadere informatie

varkensvlees van bij ons in een gezonde voeding voedzaam veilig verantwoord

varkensvlees van bij ons in een gezonde voeding voedzaam veilig verantwoord varkensvlees van bij ons voedzaam veilig verantwoord in een gezonde voeding Gezond eten is belangrijk en kan perfect samengaan met eenvoudig, snel en lekker. En wie gezond eet, kan met evenveel smaak genieten

Nadere informatie

SERIOUS FASTFOOD SALADS

SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS APPcoach TIPS SERIOUS FASTFOOD SALADS 2017 3e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken

Nieuwsflash obesitaskliniek Nummer 6: Budgetvriendelijk koken Beste lezer, Met de feestdagen in het vooruitzicht staan er weer een aantal extra aankopen op het programma, pakjes, de kerstboom, versiering etc. Een lekkere en gezonde menu klaarmaken voor je gasten

Nadere informatie

Lekker vers. smaakt. het langst.

Lekker vers. smaakt. het langst. Lekker vers smaakt het langst. Herbamare, 100% natuurlijke smaakmaker van al je gerechten Natuurlijk kokerellen smaakloos en saai? Niet met Herbamare van A.Vogel: het enige kruidenzout met 100% natuurlijke

Nadere informatie

Paas. menu. www.powerslim.nl.be

Paas. menu. www.powerslim.nl.be Paas menu www.powerslim.nl.be Verfrissende ijslimonade 1 PowerSlim drank sinaasappel Ijsblokjes 1 cocktailglas 1 rietje Maak de drank zoals op de verpakking is aangegeven. Giet de sinaasappeldrank in een

Nadere informatie

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas

Weekmenu 10. Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Weekmenu 10 Maandag Lasagne met tonijn* Gemengde salade Magere yoghurt met ananas Dinsdag Ribkarbonade Prei met kaassaus* Gekookte aardappelen Banaan Woensdag Krab in artisjokbodem* Groente-rijstschotel

Nadere informatie

Weekmenu week 30 >>> Groepscursus <<< >>> Individueel afvallen <<< >>> Weekmenu abonnement <<<

Weekmenu week 30 >>> Groepscursus <<< >>> Individueel afvallen <<< >>> Weekmenu abonnement <<< Weekmenu week 30 Maandag 1 volkoren beschuit met halvarine en halva jam 1 banaan 2 volkoren boterhammen met halvarine 1 keer magere smeerpate linera 1 plak 20+ of 30+ kaas met plakjes komkommer 1 liga

Nadere informatie

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten.

De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen. De kinderen kunnen reflecteren over hun eigen eetgewoonten. Infofiche 1 Doelstellingen De leerlingen kennen de basisprincipes van een gezonde voeding en zien het belang in van een evenwichtige en gevarieerde voeding. De leerlingen weten aan welke voedselgroepen

Nadere informatie

WEEK 3 1000 KCAL DAG 1

WEEK 3 1000 KCAL DAG 1 DAG 1 Bonen of kikkererwten met paprika en kruiden Neem ½ rode paprika en kruiden naar keuze en knoflook en bak dit enkele minuten met 1 eetlepel olijfolie. Voeg vervolgens 150 gram gekookte kikkererwten

Nadere informatie

SOEPACTIE december 2014

SOEPACTIE december 2014 SOEPACTIE december 2014 Wat doet onze school? De leerkrachten maken soep. Wij verkopen die soep in de pauze in de voormiddag tussen 10u15 en 10u30 en tussen 12u en 13u. Eén soep kost 1 euro. Als je soep

Nadere informatie

GEZONDE DINER RECEPTEN

GEZONDE DINER RECEPTEN GEZONDE RECEPTEN MISO SOEP MET DULSE ZEEWIER Voeg miso, gember, en dulse bij de kop kokend water toe. Roeren en laten trekken. Voeg deze snelle en eenvoudige miso soep aan uw dieet toe en geef uw lichaam

Nadere informatie

Omelet met bacon uit de oven

Omelet met bacon uit de oven Alle recepten zijn steeds voor 1 persoon. FASE 1 Omelet met bacon uit de oven 1 zakje Q omelet bacon 50g prinsessenbonen 50g bloemkool 25g komkommer 25g peultjes 1 takje verse peterselie Verwarm de oven

Nadere informatie

LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR

LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR EI LEKKER VOEDZAAM SNEL KLAAR Het is bewezen: een ei past in een gezonde voeding. Eieren bevatten een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen maar weinig calorieën. Bovendien zijn ze gemakkelijk

Nadere informatie

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl,

voor een gezond voedingspatroon met een gezonde leefstijl, Beste KOOK-OOK klant! Gezond eten en genoeg bewegen zorgen ervoor dat je lekker in je vel komt te zitten. Met deze tas vol gezond lekkers kom je dus al een heel eind. Iedereen kent wel iemand die met z

Nadere informatie

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4

PIEPSHOW DE GROTE. receptuur YOLANDA VAN DER JAGT styling EDDY FRINGS AARDAPPEL AARDAPPELSALADE MET VINAIGRETTE EN BLEEKSELDERIJ PAG 1 1 4 DE GROTE PIEPSHOW Aardappels niet sexy? Kijk even mee. Naar een beauty van een soep. Naar een verleidelijke taart. En wat te denken van deze licht ordinaire, maar héél erg lekkere piepersalade? receptuur

Nadere informatie

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch

Kerstmenu RECEPTEN. borrel & brunch Kerstmenu borrel & brunch Ingrediënten (10 personen): Wortelsoepje Italiaans in een glaasje borrelhapje 1 ui 1 teentje knoflook 1 stengel bleekselderij 400 g winterwortels 1 el olijfolie 500 ml bouillon

Nadere informatie

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel

Hartige snack s ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Gekleurde proeverij voor bij de borrel ANDERS ETEN - EXTRA (LEKKER) Hartige snack s Gekleurde proeverij voor bij de borrel De aantallen zijn naar eigen smaak te bepalen: - bleekselderij in stukjes van 4 cm - cherry- of kerstomaatjes - komkommer

Nadere informatie

SERIOUS QUICKFIX SALADS

SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS NEOBODIES.NL 2017APPcoach TIPS 3 1 APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS APPcoach TIPS SERIOUS QUICKFIX SALADS 2017 2e druk Publicatie door: NEOBODIES Rozengracht

Nadere informatie

JON S CHOICE LUNCH RECEPTEN

JON S CHOICE LUNCH RECEPTEN JON S CHOICE LUNCH RECEPTEN JON HORTON PERSONAL TRAINING PRESENTEERT: JON S CHOICE LUNCH SUGGESTIES We weten allemaal best wat we NIET moeten eten. Als client van Jon Horton Personal Training ontvangt

Nadere informatie

7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel. af te Slanken

7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel. af te Slanken 7 Recepten om Sneller, Gezonder en Zonder Hongergevoel Aardappelkoek af te Slanken 750 gram aardappelen 50 gram uien Een half ei 40 gram geraspte kaas mespuntje rozemarijn Een halve theelepel knoflookpoeder

Nadere informatie

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 11+12

SUGARCHALLENGE! LARGE programma. Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s. Dag 11+12 SUGARCHALLENGE! LARGE programma Voor een suikervrije, gezonde JIJ! Basismenu s Dag 11+12 Dag 11 Ontbijt: Ontbijtrepen 1 portie dessertlepels pittenmix (zonnebloem- en pompoenpitten gemengd) 2 sneetjes

Nadere informatie