Trombose en Antistolling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Trombose en Antistolling"

Transcriptie

1 1/6 Trombosedienst Trombose en Antistolling Inleiding In deze folder kunt u informatie lezen over trombose en antistolling. Tevens is de werkwijze van de trombosedienst beschreven. Bloedstolling Een bloeding stopt normaal vanzelf doordat het bloed gaat stollen. Het gestolde bloed dicht namelijk de beschadigde bloedvaten. Op de huid wordt dat door korstvorming zichtbaar. Bij bepaalde ziekten of onder bepaalde omstandigheden kan er zich een ongewenst bloedstolsel in de bloedvaten vormen. Dit heet trombose. Trombose kan een bloedvat helemaal afsluiten waardoor organen achter het verstopte bloedvat geen of onvoldoende bloed krijgen. Om trombose te voorkomen, schrijft de arts antistollingsmedicijnen voor. Deze medicijnen verminderen de bloedstolling. Antistollingsmedicijnen verhogen echter de kans op bloedingen. Het is dus belangrijk de stolling zoveel te verminderen dat de kans op trombose kleiner wordt, terwijl de kans op bloedingen zo klein mogelijk blijft. Antistollingsmedicijnen worden soms ook wel bloedverdunnende medicijnen genoemd. De mate van de stolling wordt weergegeven door een getal, de zogenaamde INRwaarde. Uw stolling moet ingesteld worden, de INR ligt dan in het voor u werkzame streefgebied. Dit wordt steeds door een bloedtest gecontroleerd waarvoor u naar de trombosedienst moet komen. Antistollingsmedicijnen De meest gebruikte medicijnen zijn de tabletten fenprocoumon (marcoumar) en acenocoumarol (sintrommitis). Fragmin is een antistollingsvloeistof die onder de huid wordt gespoten. Aan het begin van een behandeling wordt dit er soms tijdelijk bijgegeven totdat de bloeduitslagen goed zijn. De trombosedienst geeft aan tot hoelang u hiermee moet doorgaan. Neem dagelijks de voorgeschreven hoeveelheid antistollingstabletten in, bij voorkeur op een vast tijdstip rond het avondeten. Kruis op de doseerkalender aan als u de tabletten hebt ingenomen. Let op: neem altijd de aangegeven hoeveelheid in. Niet meer, maar ook niet minder. Tablet vergeten? Mocht u een tablet vergeten zijn in te nemen, noteer dat dan op de doseerkalender bij de betreffende dag. Op dezelfde dag mag u een vergeten tablet nog innemen, maar neem nooit een 'vergeten' tablet een dag later extra in. U verhoogt daarmee de kans op bloedingen. Vitamine K Vitamine K kan de werking van antistollingsmedicijnen voor een groot deel opheffen. Het effect treedt enkele uren na de toediening op. De arts van de trombosedienst schrijft u vitamine K voor als de INR-uitslag te hoog is. Als u vitamine K krijgt voorgeschreven, dan geeft de trombosedienst u op dat moment de bijbehorende informatie.

2 2/6 Verandering van hoeveelheid tabletten Soms wordt na een controle van de INR-waarde door de trombosedienst de hoeveelheid van het antistollingsmedicijn die u moet innemen gewijzigd. Dat komt omdat het effect van antistollingsmedicijnen niet altijd constant is. Verandering van de hoeveelheid tabletten betekent niet dat het beter of slechter met u gaat, maar dat de INR-waarde buiten het voor u geldende streefgebied ligt. Door het aanpassen van de hoeveelheid antistollingsmedicijnen komt u weer terug in het streefgebied. Belangrijke punten Andere medicijnen Gebruikt u andere medicijnen, verkregen via apotheek of zelf gehaald bij uw drogist? Geef dit door aan de trombosedienst tijdens kantooruren. Gebruik naast antistollingsmedicijnen geen aspirine. Dit verhoogt de kans op bloedingen. Paracetamol mag tot 4 tabletten van 500 mg. per dag. Indien u meer gebruikt, horen wij dit graag. Pas ook op met multivitaminen; sommigen bevatten vitamine K en kunnen een nadelige invloed hebben op de stolling. Ziekte Als u ziek bent, (bijvoorbeeld griep, koorts of diarree) breng dan de trombosedienst daarvan op de hoogte of bel tijdens werkdagen met de trombosedienst. Mogelijk is het beter dat uw bloedwaarde eerder wordt gecontroleerd. Bloedingen Ontdekt u kleine bloedingen, bijvoorbeeld een blauwe plek of een bloedneus, geef dit dan door aan de trombosedienst wanneer u voor controle bloed komt prikken. Duurt dit langer dan een week, neem dan telefonisch contact op met de trombosedienst. Bij grotere bloedingen moet u direct uw huisarts waarschuwen en de trombosedienst. s Avonds en in het weekeinde neemt u contact op met de huisartsenpost. Bloedverlies in de maag of in de darmen geeft zwarte ontlasting. Dit is reden om zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts. Vermeld altijd dat u antistollingsmedicijnen gebruikt. (Kleine) medische ingrepen Als u (kleine) ingrepen moet ondergaan, bijvoorbeeld het trekken van tanden, cardiologische ingrepen etc., dan kunt u het beste zo spoedig mogelijk overleggen met de trombosedienst. Dit kan het beste op de eerstvolgende werkdag nadat u het bericht over de ingreep hebt gekregen. De hoeveelheid antistollingsmedicijnen wordt dan afgestemd op de ingreep, zodat u weer in het streefgebied terecht komt met uw INR-waarde. Om nabloedingen zoveel mogelijk te voorkomen is extra controle nodig. Als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen, meld dit dan ook zo spoedig mogelijk. Zwangerschap Als u als vrouw kortdurend antistollingsmedicijnen gebruikt, kunt u beter niet zwanger worden in die periode. De antistollingsmedicijnen kunnen afwijkingen veroorzaken bij het nog ongeboren kind in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Denkt u zwanger te zijn, neem dan contact op met uw huisarts en met de trombosedienst. Gebruikt u langdurig antistollingsmedicijnen en u wilt graag zwanger worden, bespreek dit dan met uw specialist. Er bestaan veilige alternatieve behandelingsmethoden voor moeder en kind.

3 3/6 Vakantie Stel de trombosedienst tijdig van uw vakantieplannen op de hoogte. Gaat u voor een langere periode dan adviseert de trombosedienst u over de controle van uw INR-waarde elders. Dit is ook mogelijk in het buitenland. Daarvoor is het nodig dat u tijdig uw vakantieplannen met de trombosedienst bespreekt. Voeding/alcohol Voor de antistollingsbehandeling hoeft u geen dieet te houden. Dagelijks 1 of 2 alcoholconsumpties zijn geen bezwaar als uw behandelend arts hiermee instemt. Overmatig gebruik van alcohol kan echter nadelige invloed hebben op de bloedstolling en de INR-waarde. Behandelingsduur De behandelend arts bespreekt met u de behandeling en de duur van de behandeling. Dit kan per situatie en per persoon verschillen. Bij sommige ziekten, zoals trombose, is vaak een tijdelijke behandeling voldoende. Bij bijvoorbeeld een kunstklep in het hart, is antistollingsbehandeling levenslang noodzakelijk. Werkwijze Trombosedienst De Trombosedienst neemt bloed af bij patiënten op een van de spreekuren in de regio en in het ziekenhuis. De Trombosedienst komt u alleen s ochtends thuis prikken, als daar een medische noodzaak voor is. Geen vervoer hebben is geen goede reden. Aan de hand van de uitslag van de bloedtest en de overige informatie krijgt u de hoeveelheid tabletten voorgeschreven voor een aantal dagen tot weken. De doseerkalender wordt u per post toegestuurd. Zorg evengoed dat u op de controledag telefonisch bereikbaar bent tussen en uur. De Trombosedienst kan u eventueel bellen als de hoeveelheid van de tabletten op de prikdag al moet worden gewijzigd. Wanneer u langere tijd antistollingsmedicijnen moet gebruiken geven wij u graag informatie over het zelf meten van uw INR-waarde. Ook kunt u onze website raadplegen.

4 4/6 Samenvatting belangrijkste punten: 1. Tabletjes (acenocoumarol of fenprocoumon) altijd tussen en uur innemen. 2. Wilt u op de prikdag s middags altijd telefonisch bereikbaar zijn, u kunt worden gebeld voor aanpassing van de dosering. Graag ook een tweede telefoonnummer doorgeven. 3. De dag na de bloedafname ontvangt u een nieuwe doseerkalender met een dosering naar aanleiding van de bloeduitslag. Deze kan dus afwijken van de vorige kalender. Houd altijd de nieuwste doseerkalender aan! 4. Op de doseerkalender staat ook de volgende controledatum (prikdatum). Mocht u op deze dag niet kunnen, dan horen we dit graag minmaal 24 uur van te voren. 5. Wilt u medicijnveranderingen, bloedingen, ingrepen, operaties, injecties in de spier, vaccinaties en onderzoeken, waarvoor de antistolling aangepast moet worden, tijdig aan ons doorgeven? 6. Sterk emotionele gebeurtenissen horen wij graag, omdat deze van invloed kunnen zijn op de hoogte van de INR-waarde. 7. Ook wijzigingen van niet-medische gegevens horen wij graag, zoals adreswijzigingen, tijdelijke afwezigheid, wijziging van telefoonnummers, enzovoort. 8. Pas op met alcohol en multivitamines waarin vitamine K zit. Dit kan de stolling beïnvloeden. Ook dieetvoeding kan extra vitamine K bevatten. Blijf gevarieerd eten. 9. Wanneer u buiten kantooruren belt, krijgt een geluidsbandje te horen. Spreek uw naam, geboortedatum en telefoonnummer duidelijk in dan wordt u zo spoedig mogelijk teruggebeld. Geheimhouding en recht op privacy Alle medewerkers van ons ziekenhuis, dus ook artsen en verpleegkundigen, hebben een geheimhoudingsplicht. Alleen als u schriftelijk toestemming geeft, mogen zij gegevens aan derden verstrekken. Degenen die bij uw behandeling betrokken zijn, mogen alleen onderling gegevens opvragen en uitwisselen als dat voor uw behandeling nodig is. Het recht op privacy houdt nog meer in. Alle (para)medische, verpleegkundige en verzorgende handelingen moeten worden uitgevoerd zonder dat anderen dat kunnen zien. Een vertrouwelijk gesprek met een zorgverlener dient in een aparte ruimte gevoerd te worden. Wij doen ons best om deze afspraken na te komen. Meer informatie staat in de folder De rechten en plichten van de patiënt, verkrijgbaar bij de patiënteninformatiebalie.

5 5/6 Klachten Wanneer u ontevreden bent over uw behandeling, willen wij dat graag van u horen. Uw ervaringen kunnen een belangrijk signaal zijn om bepaalde zaken te verbeteren. Hebt u opmerkingen, problemen of klachten, neem dan contact op met uw trombosedienst. Ook is het mogelijk rechtstreeks een klacht in te dienen bij de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via een rechtstreeks telefoonnummer Meer informatie over de klachtenbehandeling vindt u in de folder Hebt u een klacht, vertel het ons. Deze folder is verkrijgbaar bij de patiënteninformatiebalie in de centrale hal. Vragen Hebt u na het lezen van deze folder nog vragen of wilt u meer informatie? Belt u dan gerust naar de trombosedienst in Winterswijk. Wij zijn van maandag tot en met vrijdag van uur en van uur bereikbaar op telefoonnummer Buiten bovenstaande tijden kunt u ons antwoordapparaat inspreken met naam, geboortedatum en telefoonnummer. Wij bellen u zo spoedig mogelijk terug. Adresgegevens SKB Streekziekenhuis Koningin Beatrix Bezoekadres: Beatrixpark BN Winterswijk Postadres: Postbus GG Winterswijk T (Laboratorium: ) F trombosedienst@skbwinterswijk.nl Website Foldernummer: lab 411 versie: oktober 2015

6 6/6 BIJLAGE Uw doseerkalender De heer/mevrouw Geboortedatum Patiëntnummer Trombosedienst SKB Winterswijk tel laatste INR: Vorige INR: Streefgebied: prikpunten:

Trombose en Antistolling

Trombose en Antistolling 1/6 Trombosedienst Trombose en Antistolling Inleiding In deze folder kunt u informatie lezen over trombose en antistolling. Tevens is de werkwijze van de trombosedienst beschreven. Bloedstolling Een bloeding

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Trombose en antistollingsmedicijnen. Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis

Patiënteninformatie. Trombose en antistollingsmedicijnen. Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Trombose en antistollingsmedicijnen i Patiënteninformatie Trombosedienst Slingeland Ziekenhuis Slingeland Ziekenhuis Wat is trombose Trombose is een bloedstolsel

Nadere informatie

Behandeling voor trombose en anti-stolling

Behandeling voor trombose en anti-stolling Behandeling voor trombose en anti-stolling 2 Waarom behandeling met een anti-stollingsmiddel? Als bloed in een bloedvat stolt, wordt dit bloedvat afgesloten. Het bloed kan het achterliggende orgaan dan

Nadere informatie

Trombosedienst Inleiding Hoe u bij de trombosedienst terecht komt Wat de trombosedienst voor u doet Het kiezen van een prikpost

Trombosedienst Inleiding Hoe u bij de trombosedienst terecht komt Wat de trombosedienst voor u doet Het kiezen van een prikpost Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is het noodzakelijk dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd. De trombosedienst

Nadere informatie

Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten vastgesteld? 3 Wanneer u verhinderd bent op de controledag 3

Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten vastgesteld? 3 Wanneer u verhinderd bent op de controledag 3 Inhoudsopgave Inleiding 1 Hoe u bij de trombosedienst terecht komt 1 Wat de trombosedienst voor u doet 1 Het kiezen van een prikpost 2 Gang van zaken 2 De doseringskalender 3 Hoe wordt het aantal antistollingstabletten

Nadere informatie

Informatiefolder Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost

Informatiefolder Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost Informatiefolder Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is het noodzakelijk dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd.

Nadere informatie

Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol

Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol Algemeen Gebruik van Bloedverdunners Sintrom Mitis, marcoumar en acenocoumarol 2 Inleiding Bloedverdunners (antistollingsmiddelen) vertragen de stolling van het bloed of wel in de volksmond genoemd, het

Nadere informatie

Logboekje. Persoonlijke gegevens

Logboekje. Persoonlijke gegevens Friesland Noord Borniastraat 34, 8934 AD Leeuwarden Tel. (058) 286 79 30 telefonisch spreekuur 08.00-12.00 en 13.00-16.30 uur Fax (058) 286 79 25 Email info@trombosedienstfriesland.nl Internet www.trombosedienstfrieslandnoord.nl

Nadere informatie

Wat is trombose Trombose Embolie

Wat is trombose Trombose Embolie Trombosedienst Wat is trombose Uw arts heeft u antistollingsmiddelen (Acenocoumarol of Fenprocoumon/ Marcoumar) voorgeschreven. Deze medicijnen worden voorgeschreven ter voorkoming of ter behandeling van

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost.

Trombosedienst. Inleiding. Hoe u bij de trombosedienst terecht komt. Wat de trombosedienst voor u doet. Het kiezen van een prikpost. Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is het noodzakelijk dat uw bloed regelmatig wordt gecontroleerd. De trombosedienst

Nadere informatie

Allergiewijzer Alutard

Allergiewijzer Alutard 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Alutard Allergiewijzer van Subcutane immunotherapie (hyposensibilisatie) met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat hyposensibilisatie voor

Nadere informatie

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117

Longembolie. Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Longembolie Albert Schweitzer ziekenhuis december 2014 pavo 1117 Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling

Nadere informatie

Informatieboekje. Trombosedienst

Informatieboekje. Trombosedienst Informatieboekje Trombosedienst 153788 19052015 Uw behandelend arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven. Antistollingstabletten worden gebruikt om trombose te voorkomen. Om de werking van deze

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Longembolie

Patiënteninformatie. Longembolie Patiënteninformatie Longembolie 1203153 longembolie HJ.indd 1 29-08-16 13:48 Longembolie Verpleegafdeling 1D, route 1.6 Telefoon (050) 524 5540 Inleiding U bent opgenomen in het ziekenhuis voor de behandeling

Nadere informatie

Handleiding. zelfdoseren. Acenocoumarol. Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst

Handleiding. zelfdoseren. Acenocoumarol. Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Handleiding zelfdoseren Acenocoumarol Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst 151901 27012016 Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest

Nadere informatie

Veelgestelde vragen 01/2015

Veelgestelde vragen 01/2015 Inleiding 3 1. Ik ben mijn antistollingstabletten gisteravond vergeten. 4 2. Ik weet niet zeker of ik mijn antistollingstabletten heb ingenomen. 4 3. Ik heb een verkeerde hoeveelheid antistollingstabletten

Nadere informatie

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren

Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Antistolling (NOAC) bij atriumfibrilleren Ziekenhuis Gelderse Vallei Inhoud Inleiding 3 Voordelen 4 Nadelen 4 Bijwerkingen 5 Tips en adviezen 6 NOAC polikliniek 6 Voorbereiding thuis 6 Controle 7 Telefonisch

Nadere informatie

Handleiding. zelfdoseren. Fenprocoumon. Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst

Handleiding. zelfdoseren. Fenprocoumon. Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Handleiding zelfdoseren Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst 151902 28022017 Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest

Nadere informatie

Waarom in de Trombosedienst? Wat doet de Trombosedienst?

Waarom in de Trombosedienst? Wat doet de Trombosedienst? Trombosedienst Waarom in de Trombosedienst? Uw arts heeft u antistollingsmiddelen voorgeschreven. Bij gebruik van dit soort medicijnen is regelmatige controle van uw bloed noodzakelijk. Deze controle wordt

Nadere informatie

Longembolie. Longgeneeskunde

Longembolie. Longgeneeskunde Longembolie Longgeneeskunde Inleiding U bent in het ziekenhuis opgenomen met een longembolie. In deze folder leest u meer over wat een longembolie is en hoe uw behandeling er uit ziet. Uw behandelend longarts

Nadere informatie

Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen

Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen Trombosedienst Apeldoorn-Zutphen Deze folder is een aanvulling op de Informatie voor mensen met trombose die aan alle trombosepatiënten wordt verstrekt. In deze folder vindt u achtereenvolgens: Telefonische

Nadere informatie

Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst FENPROCOUMON

Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst FENPROCOUMON Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst FENPROCOUMON Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest (INR) te doen, ook zelf hun dosering

Nadere informatie

Informatiebulletin. STF_Infobulletin_ indd :14

Informatiebulletin. STF_Infobulletin_ indd :14 Informatiebulletin STF_Infobulletin_2111671.indd 2 20-09-11 08:14 Uw behandelend arts heeft de controle van uw antistollingsbehandeling overgedragen aan de trombosedienst Friesland Noord. Voor een goede

Nadere informatie

Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst ACENOCOUMAROL

Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst ACENOCOUMAROL Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst ACENOCOUMAROL Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest (INR) te doen, ook zelf hun

Nadere informatie

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm

MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Medisch beeldvormende technieken MRI (Magnetic Resonance Imaging) van de dunne darm Inleiding MRI is een methode om door middel van magnetische velden foto s te maken van het inwendige van de mens. Het

Nadere informatie

De Trombosedienst is aangesloten bij een cliëntenraad (CTD). Heeft u suggesties ter algemene verbetering van de dienstverlening door de

De Trombosedienst is aangesloten bij een cliëntenraad (CTD). Heeft u suggesties ter algemene verbetering van de dienstverlening door de Informatiebulletin Uw behandelend arts heeft de controle van uw antistollingsbehandeling overgedragen aan de trombosedienst Friesland Noord. Voor een goede samenwerking willen wij u graag informeren over

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie 1/6 Cardiologie Pacemaker implantatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie voor het plaatsen van een pacemaker. In deze informatiefolder leest u welke zaken belangrijk zijn

Nadere informatie

ERCP. Interne Geneeskunde

ERCP. Interne Geneeskunde 1/5 Interne Geneeskunde ERCP Inleiding Er is met u een afspraak gemaakt voor een onderzoek van de galwegen en/of de afvoergang van de alvleesklier. In medische termen heet dit onderzoek een endoscopische

Nadere informatie

Staaroperatie (Cataract)

Staaroperatie (Cataract) Oogheelkunde Staaroperatie (Cataract) Inleiding In overleg met uw behandelend oogarts ondergaat u binnenkort een staaroperatie. In deze brochure vindt u uitleg over staar en de gang van zaken voor, tijdens

Nadere informatie

Zuyderland Trombosedienst Locatie Sittard-Geleen

Zuyderland Trombosedienst Locatie Sittard-Geleen Zuyderland Trombosedienst Locatie Sittard-Geleen Gebruik bloedverdunner? Heeft u al eerder Acenocoumarol of Fenprocoumon (Marcoumar) gebruikt? Regelmatig controle bloed nodig. Gebruikt u een andere bloedverdunner?

Nadere informatie

Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst

Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Handleiding Zelfdoseren Fenprocoumon Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest (INR)

Nadere informatie

Informatie Trombosedienst

Informatie Trombosedienst Trombosedienst Informatie Trombosedienst Noord-Limburg (TNL) Telefoon: (0478) 52 23 48 Fax: (0478) 52 24 22 Email: trombosedienst@viecuri.nl 1 Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven:

Nadere informatie

Acenocoumarol Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst

Acenocoumarol Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Handleiding Zelfdoseren Acenocoumarol Trainingscentrum Zelfcontrole Trombosedienst Deze instructie is speciaal geschreven voor trombosedienstcliënten die, na te hebben geleerd zelf de controletest (INR)

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) 1/5 Chirurgie Sterilisatie bij de man (vasectomie) Inleiding In overleg met (uw partner en) uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. Deze patiëntenfolder bevat hierover informatie. Het

Nadere informatie

Trombosedienst Leiden en omstreken

Trombosedienst Leiden en omstreken Trombosedienst Leiden en omstreken Saskia van Foeken Verpleegkundige Trombosedienst Leiden Doelstelling Met deze voorlichting willen we bereiken: Dat de cliënt een zo optimaal mogelijke antistollingsbehandeling

Nadere informatie

Groep B streptokokken en zwangerschap

Groep B streptokokken en zwangerschap 1/5 Verloskunde Groep B streptokokken en zwangerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat zijn groep B streptokokken (GBS)? 3. Hoe vaak komen GBS voor bij zwangere vrouwen? 4. Hoeveel kans heeft een pasgeboren

Nadere informatie

Onderzoek naar allergie voor koemelk

Onderzoek naar allergie voor koemelk 1/5 Kindergeneeskunde Onderzoek naar allergie voor koemelk Inleiding Uw kind heeft verschijnselen die kunnen wijzen op een allergie voor koemelk. In deze folder leest u meer over deze allergie en over

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Inleiding In verband met uw klachten is er een echo van uw bloedvaten gemaakt. De echo heeft bevestigd dat een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. In medische termen

Nadere informatie

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling

Diep Veneuze Trombose Informatie over de aandoening en de behandeling Er is bij u een diep veneuze trombose vastgesteld. In deze folder vindt u informatie over de oorzaak, verschijnselen, behandeling en medicijngebruik bij deze aandoening. Wat is diep veneuze trombose Een

Nadere informatie

Informatie Trombosedienst

Informatie Trombosedienst Trombosedienst Informatie Trombosedienst Inleiding Uw arts heeft u antistollingstabletten voorgeschreven: fenprocoumon (Marcoumar ) of acenocoumarol. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is regelmatige

Nadere informatie

Trombosebeen en/of longembolie. Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek

Trombosebeen en/of longembolie. Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek Trombosebeen en/of longembolie Behandeling en begeleiding op de Trombosepolikliniek Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u een trombosebeen en/of longembolie heeft waarvoor u behandeld gaat worden

Nadere informatie

Patiënten informatie boekje

Patiënten informatie boekje Stichting Trombosedienst Delft en omstreken Patiënten informatie boekje Arial italic PMS kleu Arial italic en Arial italic Bold PMS kleur 312 en zwart stichting trombosedienst Aandachtspunten Algemene

Nadere informatie

Behandeling spataderen (varices): Flebectomie

Behandeling spataderen (varices): Flebectomie 1/5 Chirurgie Behandeling spataderen (varices): Flebectomie Inleiding Binnenkort wordt u door de specialist behandeld voor spataderen. Deze folder is opgesteld om u informatie te verstrekken over de voorbereiding,

Nadere informatie

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie.

U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Longembolie U bent opgenomen in het ziekenhuis met een longembolie. In deze folder krijgt u meer informatie over een longembolie. Wat is een longembolie? Een longembolie is een afsluiting van een longslagader.

Nadere informatie

Bij u is een trombosebeen geconstateerd. U wordt hiervoor poliklinisch behandeld met bloedverdunners in de vorm van onderhuidspuitjes en tabletten.

Bij u is een trombosebeen geconstateerd. U wordt hiervoor poliklinisch behandeld met bloedverdunners in de vorm van onderhuidspuitjes en tabletten. Trombosebeen 2 Inleiding Bij u is een trombosebeen geconstateerd. U wordt hiervoor poliklinisch behandeld met bloedverdunners in de vorm van onderhuidspuitjes en tabletten. Spuitjes (Dalteparine, Fragmin

Nadere informatie

Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten

Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten Patiëntnummer A a n d a c h t s p u n t e n Algemene aanwijzingen: Neem de tabletten in op een vast tijdstip rond het avondeten Blijf op de controledag telefonisch

Nadere informatie

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose)

Trombosebeen. (of diep veneuze trombose) Trombosebeen (of diep veneuze trombose) 2 Inleiding Bij u is een trombosebeen geconstateerd en u wordt hiervoor behandeld. In deze folder kunt u informatie lezen over de achtergrond van diep veneuze trombose,

Nadere informatie

Sterilisatie bij de man (vasectomie)

Sterilisatie bij de man (vasectomie) 1/6 Urologie Sterilisatie bij de man (vasectomie) Inleiding In overleg met (uw partner en) uw huisarts heeft u besloten een sterilisatie te ondergaan. Deze patiëntenfolder bevat hierover informatie. Het

Nadere informatie

Gelieve op de dag van prikken telefonisch bereikbaar te zijn. Het kan zijn dat het aantal tabletjes dat u inneemt aangepast moet worden.

Gelieve op de dag van prikken telefonisch bereikbaar te zijn. Het kan zijn dat het aantal tabletjes dat u inneemt aangepast moet worden. Trombosedienst Uw arts heeft u tabletten voorgeschreven die de bloedstolling vertragen. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is een regelmatige controle van uw bloed noodzakelijk. De Trombosedienst

Nadere informatie

Scheelzien. Oogheelkunde

Scheelzien. Oogheelkunde 1/5 Oogheelkunde Scheelzien Inleiding Scheelzien betekent dat twee ogen niet meer samen op één punt gericht staan. Er zijn verschillende manieren van scheel kijken. Zo kan het afwijkende oog naar binnen

Nadere informatie

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen

Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen 1/5 Medisch beeldvormende technieken Röntgenonderzoek van de dikke darm bij kinderen Inleiding Bij dit onderzoek maken wij door contrastmiddel en röntgenfoto s de dikke darm zichtbaar. Uw kind krijgt contrastmiddel

Nadere informatie

Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten

Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten Trombosezorg Informatiefolder voor patiënten Patiëntnummer A a n d a c h t s p u n t e n Algemene aanwijzingen: Neem de tabletten in op een vast tijdstip rond het avondeten Blijf op de controledag telefonisch

Nadere informatie

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde

Buisjeswijzer. Keel- neus- en oorheelkunde 1/5 Keel- neus- en oorheelkunde Buisjeswijzer Inleiding Uw kind heeft een trommelvliesbuisje laten plaatsen. In deze brochure krijgt u praktische adviezen aangeboden. Informatie over de ingreep zelf kunt

Nadere informatie

De trombosedienst ALGEMEEN. Werkwijze trombosedienst Roermond

De trombosedienst ALGEMEEN. Werkwijze trombosedienst Roermond ALGEMEEN De trombosedienst Werkwijze trombosedienst Roermond Deze folder is bedoeld voor patiënten die worden begeleid door de Trombosedienst Roermond, kortweg trombosedienst genoemd. In deze folder vindt

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Inhoudsopgave Wat is trombose... 1 Wat is diep veneuze trombose... 1 Oorzaken van diep veneuze trombose... 2 Verschijnselen van diep veneuze trombose... 2 Diagnose stellen bij diep

Nadere informatie

Gelieve op de dag van prikken telefonisch bereikbaar te zijn. Het kan zijn dat het aantal tabletjes dat u inneemt aangepast moet worden.

Gelieve op de dag van prikken telefonisch bereikbaar te zijn. Het kan zijn dat het aantal tabletjes dat u inneemt aangepast moet worden. Trombosedienst Uw arts heeft u tabletten voorgeschreven die de bloedstolling vertragen. Bij het gebruik van dit soort medicijnen is een regelmatige controle van uw bloed noodzakelijk. De Trombosedienst

Nadere informatie

Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin

Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin 1/5 Oogheelkunde Behandeling van natte macula degeneratie met Avastin Inleiding De oogarts heeft bij u de diagnose natte maculadegeneratie (zie folder macula-degeneratie) vastgesteld. In overleg met u

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik

Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Adviezen na een prostaatoperatie via de buik Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) verwijderd. Op de afdeling bent u zo goed mogelijk voorbereid op de situatie thuis. Het is van groot

Nadere informatie

Circumcisie (besnijdenis)

Circumcisie (besnijdenis) 1/6 Urologie Circumcisie (besnijdenis) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem.

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. 1/7 Longgeneeskunde Zorgpad COPD 1. Zorgpad COPD Uw (huis)arts heeft u doorverwezen naar de longarts met verdenking voor COPD of aanvullende diagnostiek omdat u kortademig bent, benauwdheidklachten en/of

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose Wat is trombose? Trombose is een bloedstolsel (bloedprop) in een bloedvat. Door groei van het stolsel kan het bloedvat verstoppen en uiteindelijk volledig afgesloten raken. Van dit

Nadere informatie

LabWest TROMBOSEDIENST. www.labwest.nl

LabWest TROMBOSEDIENST. www.labwest.nl TROMBOSEDIENST Patiënteninformatie www.labwest.nl Inleiding est Dit patiënten informatieboekje bevat specifieke informatie over de trombosezorg van est. Voor alle algemene patiënten informatie heeft de

Nadere informatie

Huilbaby. Kindergeneeskunde

Huilbaby. Kindergeneeskunde 1/5 Kindergeneeskunde Huilbaby Inleiding Uw kindje is op de kinderafdeling opgenomen in verband met aanhoudend huilgedrag. In deze folder vindt u informatie over de behandeling tijdens de opname. Doel

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison (corticosteroïden) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0907 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Een longembolie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Een longembolie U heeft een longembolie gehad en bent hiervoor opgenomen bij Rijnstate. In deze folder leest u meer over een longembolie, de behandeling ervan en adviezen voor thuis. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Cryo-Ablatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Cryo-Ablatie. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Cryo-Ablatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft van de arts gehoord dat u een tumor heeft. U wordt hier binnenkort aan behandeld. De behandeling wordt cryo-ablatie

Nadere informatie

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis

Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Adviezen na een prostaatoperatie via de urinebuis Er is bij u een gedeelte van de prostaat (prostaatweefsel) via de plasbuis uitgesneden. Het is van groot belang dat u na de operatie een aantal adviezen

Nadere informatie

Medicijnen na een TIA

Medicijnen na een TIA Medicijnen na een TIA Inleiding In deze folder leest u meer over medicijnen die vaak worden voorgeschreven na een TIA. Een TIA is een kortdurende beroerte waarbij de uitvalsverschijnselen, zoals een verlamming

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie

Patiënteninformatie. Sigmoïdoscopie. Sigmoïdoscopie Patiënteninformatie Sigmoïdoscopie Sigmoïdoscopie 1 Sigmoïdoscopie Wij verwachten u op... om... uur. Endoscopiecentrum, route 0.5 Telefoon (050) 524 5940 (poli MDL) Bereikbaar op werkdagen van 08:30 uur

Nadere informatie

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis

Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Adviezen na een blaastumoroperatie via de urinebuis Een blaastumor of blaastumoren zijn bij u verwijderd via de urinebuis. Het is belangrijk dat u na de operatie een aantal adviezen opvolgt. De adviezen

Nadere informatie

Sulfasalazine (Salazopyrine EC)

Sulfasalazine (Salazopyrine EC) Reumatologie Sulfasalazine (Salazopyrine EC) i Patiënteninformatie Bij reumatische aandoeningen Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw reumatoloog heeft u het medicijn sulfasalazine voorgeschreven voor de behandeling

Nadere informatie

Besnijdenis (Circumcisie)

Besnijdenis (Circumcisie) 1/5 Chirurgie Besnijdenis (Circumcisie) bij volwassenen Inleiding U wordt behandeld omdat de voorhuid van uw penis te nauw is. Bij een vernauwing van de voorhuid van de penis (phimosis) kan de voorhuid

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER PREDNISON CORTICOSTEROÏDEN FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

onderdeel van Atal-Medial Trombosedienst Patiënten informatieboekje

onderdeel van Atal-Medial Trombosedienst Patiënten informatieboekje onderdeel van Atal-Medial Trombosedienst Patiënten informatieboekje Patiëntnummer A a n d a c h t s p u n t e n Algemene aanwijzingen: Neem de tabletten in op een vast tijdstip rond het avondeten Blijf

Nadere informatie

Trombosedienst Leiden en omstreken

Trombosedienst Leiden en omstreken Trombosedienst Leiden en omstreken Training Algemene voorlichting (Middag-)cursus van 2 uur Uitleg Coaguchek Uitleg Tropaz Certificaat en bevoegdheidsverklaring Stolling & Antistolling Bloedstolling Bloedstolling

Nadere informatie

Diep veneuze trombose

Diep veneuze trombose Diep veneuze trombose In verband met uw klachten is er een echo van uw bloedvaten gemaakt. De echo heeft bevestigd dat een diep gelegen ader afgesloten wordt door een bloedprop. In medische termen wordt

Nadere informatie

Prednison (corticosteroïden)

Prednison (corticosteroïden) Prednison (corticosteroïden) Medicatie bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl Uw MDL-arts (maag-, darm- en leverarts) heeft u Prednison voorgeschreven

Nadere informatie

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN

PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN PREDNISON BIJ REUMATISCHE AANDOENINGEN 1137 Inleiding Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken, is het

Nadere informatie

Medicijnen thuis Radboud universitair medisch centrum

Medicijnen thuis Radboud universitair medisch centrum Medicijnen thuis Deze folder geeft u informatie over het medicijngebruik in de thuissituatie na ontslag uit het ziekenhuis. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen. Hieronder is aangekruist welke

Nadere informatie

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog

Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Prednison Voorgeschreven door de reumatoloog Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u prednison gaat gebruiken. In deze folder

Nadere informatie

HANDLEIDING ZELFDOSEREN FENPROCOUMON

HANDLEIDING ZELFDOSEREN FENPROCOUMON Pagina 1 van 11 HANDLEIDING ZELFDOSEREN FENPROCOUMON Stichting Trombosedienst Delft e.o. Van Bleyswijckstraat 93a 2613 RR DELFT T: 015 8200292 F: 015 2159608 www.trombosedienst-delft.nl Pagina 2 van 11

Nadere informatie

Hoofdstuk 4: Aanvraag Trombosedienst

Hoofdstuk 4: Aanvraag Trombosedienst 4 Aanvraag trombosedienst 4.1 Identificatie trombosedienst Vraag naam en geboortedatum en controleer dit op het doserings- of (her)aanmeldingsformulier. Plak op de afgenomen buis van een trombosedienstpatiënt

Nadere informatie

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis

Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis Wat u moet weten bij het toedienen van antistolling thuis 2 Binnenkort gaat u met ontslag. In het ziekenhuis kreeg u injecties met medicijnen tegen trombose. Thuis moet u de injecties ook toedienen. U

Nadere informatie

Poliklinische behandeling van een trombosebeen

Poliklinische behandeling van een trombosebeen Chirurgie Interne Geneeskunde i Poliklinische behandeling van een trombosebeen Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Wat is een trombosebeen Uw behandelend arts heeft bij u een trombosebeen vastgesteld.

Nadere informatie

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER METHOTREXAAT (LEDERTREXATE EMTHEXATE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening.

Nadere informatie

Instructie tot zelfdoseren van orale antistolling

Instructie tot zelfdoseren van orale antistolling Instructie tot zelfdoseren van orale antistolling Begrippen Bij het maken van een dosering worden de volgende begrippen behandeld: n n n n n INR (International Normalized Ratio) Streefwaarden Doseringsschema

Nadere informatie

Prednison. Reumatologie. alle aandacht

Prednison. Reumatologie. alle aandacht Prednison Reumatologie alle aandacht Prednison (Corticosteroïden) Uw reumatoloog heeft u Prednison voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn goed te kunnen gebruiken,

Nadere informatie

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl

Longembolie Onderzoek en behandeling. www.nwz.nl Longembolie Onderzoek en behandeling www.nwz.nl Inhoud Wat is een longembolie? 3 Welke onderzoeken krijgt u? 4 Behandeling van een longembolie 5 Behandeling met bloedverdunnende medicijnen 7 Naar huis

Nadere informatie

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND

INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND INFORMATIE OVER SULFASALAZINE (SALAZOPYRINE ) FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw reumatoloog heeft u een ziekteremmend medicijn voorgeschreven voor de behandeling van uw reumatische aandoening. Om dit medicijn

Nadere informatie

Antistollingsmiddelen

Antistollingsmiddelen Antistollingsmiddelen Ziekenhuis Gelderse Vallei In deze folder wordt informatie gegeven over het gebruik van antistollingsmiddelen. U kunt deze folder gedurende de opname doorlezen. Antistollingsmiddelen

Nadere informatie

Longbiopsie met CT-scan

Longbiopsie met CT-scan Longbiopsie met CT-scan Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak voor een longbiopsie. Bij een biopsie wordt met een naald een zeer klein stukje weefsel weggenomen uit uw long. Dit weefsel wordt vervolgens

Nadere informatie

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog

Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Rituximab (MabThera ) Voorgeschreven door de reumatoloog Albert Schweitzer ziekenhuis juli 2013 pavo 0908 Inleiding De reumatoloog heeft met u besproken dat u rituximab gaat gebruiken. In deze folder leest

Nadere informatie

Azathioprine (Imuran) bij kinderen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis

Azathioprine (Imuran) bij kinderen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis Azathioprine (Imuran) bij kinderen bij de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en auto-immuun hepatitis In overleg met de behandelend arts is besloten dat uw kind het medicijn Azathioprine gaat gebruiken.

Nadere informatie

Liesbreukoperatie. Chirurgie

Liesbreukoperatie. Chirurgie 1/5 Chirurgie Liesbreukoperatie Inleiding Deze informatiefolder gaat over de chirurgische behandeling van een liesbreuk. Foto's over de behandeling staan in de digitale folder op de website: www.chirurgenwinterswijk.nl.

Nadere informatie

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving

Poliklinische operatie plastische chirurgie. Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving Poliklinische operatie plastische chirurgie Voorbereiding en nazorg bij poliklinische operaties onder plaatselijke verdoving 2 Uw huisarts of specialist heeft u naar de plastische chirurgie van het Canisius-Wilhelmina

Nadere informatie

Pacemaker implantatie

Pacemaker implantatie 1/6 Cardiologie Pacemaker implantatie Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie voor het plaatsen van een pacemaker. In deze informatiefolder leest u welke zaken belangrijk zijn

Nadere informatie

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme.

Doel van de behandeling Het doel van de behandeling is het herstellen van het onregelmatige hartritme. Cardioversie Uw behandelend arts heeft voorgesteld om bij u een cardioversie te verrichten. Een cardioversie wordt uitgevoerd op de afdeling IC/CCU. In deze folder kunt u nalezen wat de behandeling inhoudt.

Nadere informatie

Levothyroxine. Schildklierhormoon in tabletvorm

Levothyroxine. Schildklierhormoon in tabletvorm Levothyroxine Schildklierhormoon in tabletvorm Inleiding U heeft een tekort aan schildklierhormoon. Dit tekort moet met schildklierhormoon in tabletvorm worden aangevuld. De werkzame stof in deze tabletten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen. Met webapplicatie Tropaz 2.0

Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen. Met webapplicatie Tropaz 2.0 Gebruikershandleiding Nabij Patiënt Testen Met webapplicatie Tropaz 2.0 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 1. Algemeen... 5 1.1 Inlogscherm... 7 1.2 Wachtwoord vergeten... 8 1.3 Wachtwoord wijzigen...

Nadere informatie