Beweging gerichte zorg. Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beweging gerichte zorg. Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015"

Transcriptie

1 Beweging gerichte zorg Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015

2 In de workshop gaan we naar de kwaliteit kijken 1. Balans trainen heel belangrijk maar val voorkomen?? 2. Lopen met een rollator gevaren? 3. Opstaan hoe moet het en waarom zijn variaties zo belangrijk! 4.Bewegen in en uit bed, dat is veel moeilijker dan wij denken dus intensief en moet we behouden! Multidisciplinair!! 5.Foetale houding hoe kunnen we deze mensen laten bewegen en wat gebeurt er dan!

3 Evenwicht reactie Bestaat uit een systeem, dat niet gekoppeld is aan een strategie, maar alle strategieën zorgen voor een goede evenwicht reactie A Je wordt uit balans gebracht. Voeten glijden weg, een duw. Nu is nodig de valbeweging remmen B Waarom hebben we een val remming nodig? We moeten iets meer tijd creëren!! C Om een stap te zetten en een nieuw steunvlak te creëren. D Kan alleen als enkel- en heupstrategie samenwerken en een stapstrategie mogelijk maken!!

4 Analyse van balans voor, achter en opzij. Doen!! Is niet een strategie maar alle verschillende strategieën horen bij elkaar!! Druk op bekkenrand hoogte van achteren geeft : Druk van achteren geeft in de benen - In de romp!! Vraag 1: Wat moet tussen deze plaatsjes zitten? Vraag 2: Waarom is de beweging van de romp naar achteren zo belangrijk? Ons sterkste systeem!!!

5 Druk van voren! Ons zwakste systeem, iets extra s? doen Druk van voren geeft in de benen - In de romp!! Vraag 1: Wat moet tussen deze plaatsjes zitten? Vraag 2: Waarom is de beweging van de romp naar achteren zo belangrijk?

6 Druk van opzij! Ons meest selectieve systeem, het laatste aanwezig (kinderen) en het eerste weg ( ouderen)! doen Druk van opzij geeft in de benen en - In de romp!! Vraag 1: Wat moet tussen deze plaatsjes zitten? Vooral 1 en 2! Vraag 2: Waarom is de beweging van de romp naar achteren zo belangrijk?

7 Balans test en training doen Op heup hoogte en test hoe snel ze druk/ trek kunnen weerstaan!! Kijk naar de voeten en romp!! doen

8 Weer - hoe snel kunnen ze reageren op druk /trek en kijk naar voeten en romp!!

9 In de workshop gaan we naar de kwaliteit kijken 1. Balans trainen heel belangrijk maar val voorkomen?? 2. Lopen met een rollator gevaren? 3. Opstaan hoe moet het en waarom zijn variaties zo belangrijk! 4.Bewegen in en uit bed, dat is veel moeilijker dan wij denken dus intensief en moet we behouden! Multidisciplinair!! 5.Foetale houding hoe kunnen we deze mensen laten bewegen en wat gebeurt er dan!

10 Wat moet iemand van een bepaalde leeftijd normaal kunnen en wat is het verschil met dementerenden!! In 2002 publiceren Rikli and Jones de senior fitness test Hieraan deden 2000 mensen mee en ze hebben hier zo n 5 jaar aan gewerkt. Ze hebben nu tabellen uit gewerkt wat iemand moet kunnen op een bepaalde leeftijd gemiddelde. Door 7 testen te doen kunnen dus zien of iemand onder of boven dat niveau zit. Vanaf 2005 getest bij dementerenden op de dagopvang/behandeling, resultaat iedereen zat er ver onder vooral op kracht en balans. Bijna iedereen liep met een rollator

11 Niveau bepaling Measuring functional Fitness of older adults Rikli & Jones testen. Normal range of scores van mannen en vrouwen wat ze zouden moeten kunnen. P.G.-patienten zitten vaak ver onder de scores!! Vooral balans en kracht!

12 Senior Fitness Test

13 Een test ligt ik eruit : Leeftijd Tussen de keer Leeftijd Wat moet iemand nu zeker kunnen!!

14 Op een been staan! En nu blijkt dat als iemand steunend loopt met een rollator en vooral binnen loopt, hij niet meer op een been kan staan. Dat betekent het vermogen om op een been staan is na 3 maanden weg door te zo te lopen met een rollator. Dus is lopen met een rollator nodig! Dan start ook onmiddellijk een oefenprogramma om het balans vermogen optimaal te houden ( eigenlijk al een beetje aan de late kant) Waarom gaat dit vermogen zo snel verloren? Niet meer nodig, de zijwaartse balans wordt gedaan door de armen in combinatie met de steun op de rollator. Use it or lose it. Dus niet allen kracht verlies, verlies van coördinatie maar ook een ander sensorische spoor!!

15 Gaan we trainen!! Test 1, zet stoelleuning zo ver weg zijwaarts dat je kunt staan op een been! Test 2 ; geef weerstand tegen het opgetilde been, wat voel je!? doen

16 Waarom is 2 minuten step test en one leg standing zo moeilijk? Hypothese! Dementerenden op de dagopvang haalde keer terwijl normaal is en minder dan 65 risico vormt! 1.Discriminatie zin gestoord 2.Vibratie zin gestoord 3.Klauwende tenen Kenmerk van deze tekorten is : Voeten niet optillen, maar schuifelend lopen!

17 Normal Alzheimer Senso motoriek Ventricle Language Memory Memory Language

18 Lopen moet een gebogen houding geven, anders kun je niet steunen op een rollator! Dat betekent dat de strek spieren en met name de bilspieren steeds excentrisch werken en dat beschadigd die spier! Om dat tegen te gaan is dus concentrische training essentieel! Meer lopen met de rollator is voor de conditie goed maar geeft geen verbetering van de spierkracht! Trainen vraag je te houden aan bepaalde regels ; 1. De hersenen moeten geprikkeld worden op het juiste niveau 2. En als jij het lopen wilt verbeteren of zo lang mogelijk op een hoog niveau wil houden, zul taak specifiek moeten trainen!!

19 Differentieel leren (Van Beek 2011 Schollhorn ) Hoeksteen is: herhaling door variatie!! Taakspecifiek blijft belangrijk maar met gevarieerde herhaling!! Dus lopen op zo veel mogelijk verschillende manieren achter een stoelleuning en schuiven, langs de leuning, in de arm, insteek van achteren of van voren, links of rechts of twee,door de gang, rondje keuken en neem de trap De hersenen moeten uitgedaagd worden om een oplossing te zoeken. Altijd hetzelfde daagt de hersenen niet uit Geisoleerd spierkrachttraining transfer naar taak opstaan - moeilijk en langzaam ( bv. bovenbeen spier in roeiboot )

20 Taakspecifiek krachttraining moet voldoen aan : Frans Bosch Kracht en Coördinatie Innerlijke bewegingsstructuur ( spierpatronen) R.M % 2. Uiterlijke bewegingsstructuur 3. Energie leverantie --- meer! Vermoeidheid is de te bereiken training prikkel en tevens een variatie!!.. 4. Sensoriek 5. Intentie van de beweging Maximaal kracht in optimum lengte (Voorbeeld)

21

22 Taak-specifieke krachttraining voor de heup spieren. Doen

23 In de workshop gaan we naar de kwaliteit kijken 1. Balans trainen heel belangrijk maar val voorkomen?? 2. Lopen met een rollator gevaren? 3. Opstaan hoe moet het en waarom zijn variaties zo belangrijk! 4.Bewegen in en uit bed, dat is veel moeilijker dan wij denken dus intensief en moet we behouden! Multidisciplinair!! 5.Foetale houding hoe kunnen we deze mensen laten bewegen en wat gebeurt er dan!

24 Zuster!!!

25 Is het opstaan nu beter? In ieder geval niet meer zelfstandig, dus ook niet zelfstandig weglopen!! Wordt het ideale toilet genoemd, kan zelfs elektrisch omhoog

26 Dit steeds maar weer op dezelfde manier doen, vraagt om problemen! Zorg voor variatie en training, lage stoelen is zwaarder, stoelen zonder leuningen, zet voor de sta -op stoelen een stoelleuning en niet de rollator en faciliteer op de juiste manier! Want je verliest het maar op de goede manier

27 Alle actieven liften zullen het verlies van opstaan versnellen maar ; 1. De bilspieren snel verzwakken! Zitten in de stoel wordt moeilijker/pijnlijker! 2. De middellijn naar achteren! Naar voren bewegen en draaien in bed wordt heel angstig! 3. Schouder problematiek wordt nog groter! Bij de patiënten op de dagopvang, die geen one leg standing konden, had iedereen minder schouder mobiliteit en 1 op de 3 schouderpijn en peesrupturen 2. Hoofdstand aan tasten! Kan gevolgen hebben voor het slikvermogen

28 Waar gaat het fout?

29 Romp/Hoofd/Tongbeen

30

31 Onderzoek Prof.Y.Baumans 2008 Vrije Uni Brussel Relatie houding van de nek en slikken is aanwezig. Bij behandeling van de mobiliteit van de nek verbetert het slikken!!!

32

33 Techniek : goed omvattende manipulatie! Dus ook bij slikproblemen niet alleen de logo maar ook de fysio!!

34 Opstaan trainen met behoud van de juiste balans. Doen Analyse van het opstaan. Opstaan hole rug /bolle rug Knie beweging enkel- balans vlak - Hangen met elle bogen op tafel Pak de rand en voeten op de tenen.---hak - Beste punten om te faciliteren Recht op gaan staan en gaan zitten, alleen met de handen praten Lopen zij.. Variatie - achter. Variatie Hoofdstand nu waarom - Voorwaarts met steun op tafel en duw de tafel naar achteren

35 Zwaarste A.D.L.- activiteit 4 maal lichaamsgewich t

36

37 Fasische musculatuur activiteit!

38 Waar zit het probleem?

39 Bewegen in zit als voorbereiding voor het opstaan! Tovertafel - let op hoogte tafel, rolstoel, stoelvorm, hoe dicht bij de tafel, beenbewegingen en moeizaam reiken (voorste diagonaal maar met afzet andere arm achterste diagonaal ) Hoe komt dat?

40 Bewegen in zit als voorbereiding voor het opstaan! Rigiditeit en houding geeft problemen met slikken en opstaan/lopen. In 20 minuten en hij deed het zelf dynamisch!!

41 In de workshop gaan we naar de kwaliteit kijken 1. Balans trainen heel belangrijk maar val voorkomen?? 2. Lopen met een rollator gevaren? 3. Opstaan hoe moet het en waarom zijn variaties zo belangrijk! 4.Bewegen in en uit bed, dat is veel moeilijker dan wij denken dus intensief en moet we behouden! Multidisciplinair!! 5.Foetale houding hoe kunnen we deze mensen laten bewegen en wat gebeurt er dan!

42 Bewegen in bed: 1. Van links naar rechts verplaatsen. 2. Omhoog en omlaag maar vooral omhoog 3. Omdraaien van rug naar zij en andere kant 4. In zijlig naar achteren en naar voren. Nodig in bed, maar zorgt ervoor dat je ook bij de rand van het bed komt! Komen tot zit op de rand van het bed en komen tot lig. Meest gemakkelijkste weg is via zijlig. maar vooral gaan liggen over de zij kan zeer pijnlijk zijn. Kwaliteit van het bed, zacht? Om te slapen maar om te bewegen? Bed- let op de bedhekken!! Opstaan uit het bed, hoogte van het bed geeft vaak weer wat de goede hoogte zou zijn ( vergelijk deze hoogte is met de hoogte van de stoel en vooral de rolstoel!!!)

43 Bewegen in bed -- De beweging gerichte zorg bij uitstek. ADL ( niveau 4) is weg maar de bewegingen kunnen het kleden wassen aanzienlijk simpeler maken. Als het bewegen gebruikt wordt. Vraag 1 : Hoeveel ergo en fysio komen bij jullie op de afdeling om dit te trainen? Vraag 2 : Hoe vaak neem je over en dus neem je de mogelijkheden af? Boek ( oud en NDT) maar het enigste boek dat bewegen en wassen en kleden integreert! NeurorevaliDaTie. Billen.. omhoog??? Maar een broek die aan moet!!

44 Draaien in bed. 1. hoofd optillen en re schouder dan gaat li been omhoog, dus rechts duwt! 2. wisseling van diagonalen en 3. hij ligt nog steeds even ver van de rand onder!! Welk been duwt nu? Welk been moet nu het hardst werken?

45 Komen tot zit en gaan liggen, zorg dat de beweging zo lang mogelijk intact blijft!! Dus zit op de rand en dan bij de benen en hoofd /schouder en 1,2, 3 is.. Weg beweging Vooral de onderste heup moet het hardste werken Dus kan een patiënt dit bijna niet meer zelf dan. 1. Op de afdeling oefenen in dat bed!! 2. Faciliteren zodat die heup optimaal moet werken Meer info : Transferboek!

46 Komen tot lig in bed. 1.Waarom moet dat been zover naar buiten van de hulpverlener? 2.Waar moet de hulpverlener de meeste druk geven? Doen?

47 Zo ooit geprobeerd? Niet achter een rollator maar achter een stoelleuning en nu zorgen dat je bij de rollator kunt. Balans is meteen goed en hoogte bed hoger dan de knieën - Geldt dan ook voor de rolstoel ( trippel) doen

48 In de workshop gaan we naar de kwaliteit kijken 1. Balans trainen heel belangrijk maar val voorkomen?? 2. Lopen met een rollator gevaren? 3. Opstaan hoe moet het en waarom zijn variaties zo belangrijk! 4.Bewegen in en uit bed, dat is veel moeilijker dan wij denken dus intensief en moet we behouden! Multidisciplinair!! 5.Foetale houding hoe kunnen we deze mensen laten bewegen en wat gebeurt er dan!

49 Wat is een foetale houding? Niet de houding, maar vooral de extreme spanning!!! Tonus van de nek : 3-4 op de schaal van 4 Tonus in de benen ; 2-4 op de schaal van 4 vooral inde adductoren en flexoren knie In zich zelf gekeerd apathie vorm!! Bed zachter of in beweging doet de tonus stijgen!! Ogen kijken maar zien niets. (Vegetative Status Lavrijssen/Eilander - hersentrauma) Eten en slikken groot probleem o.a. stand van de nek

50 Wat wil je bereiken : 1.Tonus daling vooral in de nek omdat 2.Doorbreken van de apathie 3.Beweging maar beperkt In tegenstelling voor zeer fragiele ouderen die bijna geen kracht meer hebben. 1. Nu is het zorg dat ze comfortabel liggen. 2. Dat ze niet hoeven te werken, dus tonus te verhogen om hun houding vast te houden

51 Tonus daling is te bereiken door meer stabiliteit te geven en daardoor de mogelijkheid te bewegen. 1. Stabiliteit van onderen matras hard --- antidecubitus meer dan alleen gewicht 2. Stabiliteit omgeving --- beste zijde tegen de muur maar 3. Zorg voor beweging iets beweegt aan de muur of plafond - Dynamische prikkels Active cue s. 4. Geef prikkels waar deze patiënten op reageren. A. Scherpe geur ( PALOC H. Eilander) B. Scherp geluid C. Vibratie ( jan van Eijle) D. Druk, stevige druk minimaal 1 minuut. E. Stimulatie van de informatie zoekgedrag, vooral handen en voeten maar meer is mogelijk nodig!!

52 Niet goed!! Tonus neemt niet af!!

53 Hoe dan wel? Eerst moet je weten wanneer de orthese niet past hoe de patiënt reageert! Verschil met de anderen ; voeten info en NOOIT uit elkaar!!

54 Dat betekent dat de orthese op een stevig matras heel groot kan zijn en in twee standen kan worden gezet. 1. Steun maar geen tonus daling!!!! 2. Druk en reactie wegduwen en tonus daling hoofd en beter slikken en meer cognitie!!! Gevolgen van dat bewegen is: Handen ( volgende foto) Cognitie Contact familie En schade aan de orthese

55

56 Passief geeft meestal geen tonus daling of we hebben een situatie dat de patiënt moet werken om zijn houding te handhaven Dynamische Lig Orthese uitstekend Activiteit is nodig om de tonus vooral in het hoofd te laten dalen, dat betekent dat de benen een duwende beweging moeten maken. Hele dag? Nooit of de patiënt moet zelf het initiatief nemen. Wanneer dan? Half uur voor de verzorging / voor het eten / voor het bezoek. Wat is belangrijk bij een goede orthese die een active cue geeft; 1. Voeten helemaal ondersteunt 2. Benen niet uit elkaar halen of alleen met een klein kussen. 3. Schuif de orthese tot tegen de billen en geef ook druk aan de buitenkant

57 Niet zo!! Maar zo!!

58 Vragen? Bedankt voor jullie aandacht en meedoen!!

Diagonalen V&VN. 31 maart 2016

Diagonalen V&VN. 31 maart 2016 Diagonalen V&VN 31 maart 2016 Programma; 1.Wat zijn dat diagonalen en de ontwikkeling. 2.Kijken naar Pathologie 3.Omrollen --- normaal en pathologisch 4.Komen tot zit /lig ----- 5.Opstaan 6. Balans 7.lopen

Nadere informatie

Balance training voor ouderen ook met dementie.

Balance training voor ouderen ook met dementie. Balance training voor ouderen ook met dementie. Workshop Windesheim 18 februari 2016. Het gedeelte theorie op het droge was vooral gericht op wat nodig is om balans te verbeteren en/of te onderhouden bij

Nadere informatie

Beweging gerichte zorg. Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015

Beweging gerichte zorg. Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015 Beweging gerichte zorg Bewegen is een deel van de behandeling om dementie af te remmen Ede 9 oktober 2015 Exercise training increases size of hippocampus and improves memory Kirk Erickson en anderen Pittsburgh

Nadere informatie

Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt.

Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt. Case studie Training van actieve heupextensie bij een CVA patiënt. Inleiding. Een patiënt met een CVA kon in de heup onvoldoende concentrische extensie op bouwen en bleef krom lopen en met een hyperextensie

Nadere informatie

Leerniveau s en Trunk Control Test zie laatste blz.

Leerniveau s en Trunk Control Test zie laatste blz. Longstay N.P.I. Praktijk fotoboek Transfers Hiermee wordt bedoeld de verplaatsingen van de patiënt zowel in bed, rond bed, buiten bed zoals bad en auto. Er wordt steeds uitgegaan van de mate van stabiliteit

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond 6b. Naar knieënstand 6c. Naar zijwaartse zit en lig Kom in schuttershouding (zie voorgaande oefening) Ga naar knieënstand Kom vervolgens via schuttershouding tot stand (zie voorgaande oefening) Ga via

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE

FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE FIT VOOR EEN NIEUWE KNIE Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe knie krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners

Nadere informatie

De 11+ Een compleet warming-up programma

De 11+ Een compleet warming-up programma De 11+ Een compleet warming-up programma Deel 1 & 3 A A }6m Deel 2 B A: Hardlopen B: Jog terug B! ORGANISATIE A: Running OP HET exercise VELD B: Jog back Het parcours bestaat uit 6 paren evenwijdig geplaatste

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

Zomerfit Pagina 1 van 5

Zomerfit Pagina 1 van 5 Zomerfit Pagina 1 van 5 1. Brug in ruglig met calf raises Neem plaats in ruglig met de kniëen gebogen, waarbij de voeten plat op de mat staan. Til het bekken op tot een brugpositie en ga op de tenen staan.

Nadere informatie

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren

1. Abdominal Crunch - Rechte buikspieren Belangrijk voor de buikspieren Ga bij de buikspieroefeningen nooit vanuit je nek bewegen. Blijf naar boven kijken en beweeg ook richting het plafond en niet richting je knieën. Plaats eventueel 1 hand

Nadere informatie

Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook?

Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook? 1 Workshop 24 November keypoint Use it or lose it De patiënt weet het, wij ook? Dagelijkse praktijk? Mevr.A. staat morgens vroeg op en is eigenlijk ondanks haar neurodegeneratieve ziekte ( vasculaire dementie)

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie

Oefenprogramma revalidatie Oefenprogramma revalidatie Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! Schouder en arm oefeningen:

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

Statiek. De leer van het evenwicht.

Statiek. De leer van het evenwicht. Statiek De leer van het evenwicht. Inleiding. Statiek is iets anders, dan evenwichtsreacties,maar heeft er heel veel mee te maken en vooral de statiek test geeft een overzicht van het vermogen (power =

Nadere informatie

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant.

Oefeningen. Uitademen als u kracht zet, inademen als u ontspant. Oefeningen Sterke en geoefende buikspieren zijn belangrijk. Omdat ongetrainde en slappe buik- en rugspieren kunnen zorgen voor een slechte houding en rugklachten. Bouw het oefenen van de buikspieren langzaam

Nadere informatie

valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00

valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00 g e r i a t r i e valkliniek tips om vallen te voorkomen TEL.: 011-69 96 00 1 2 Inhoud Inleiding... 4 Meer bewegen... 5 De trap op- en afgaan... 9 Opstaan uit bed... 11 Vallen en opstaan... 13 3 Inleiding

Nadere informatie

Adviezen ter preventie van bekkenklachten

Adviezen ter preventie van bekkenklachten Adviezen ter preventie van bekkenklachten Verdeel uw activiteiten over de dag en neem van tijd tot tijd rust. Beperk het traplopen; u kunt traplopen door de voet bij te trekken. Neem een goede hoge stoel

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht

Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Valpreventie: oefeningen ter bevordering van lenigheid, kracht en evenwicht Inleiding: Vallen is een omvangrijk probleem in Nederland, waarbij 24% tot 35% van de thuiswonende 65plussers minstens 1 keer

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND

Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? voorkom bekkenpijn FYSIOHOLLAND FYSIOHOLLAND voorkom bekkenpijn Zwanger (geweest)? Spieren rondom uw bekken trainen? Klachten voorkomen en/of verminderen? De therapeuten van FysioHolland geven tips. Veel vrouwen krijgen tijdens of na

Nadere informatie

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP

FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP FIT VOOR EEN NIEUWE HEUP Para Medisch Centrum Skagerrak Hoofddorp Inleiding U heeft dit boekje gekregen omdat u binnenkort een nieuwe heup krijgt. In dit boekje vindt u trainingsschema s, oefeningen en

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie -

RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE. - Patiëntinformatie - RUGREVALIDATIE THUISPROGRAMMA STRETCHING-MOBILISATIE-STABILISATIE - Patiëntinformatie - Algemene richtlijnen Alle stretchingsoefeningen, mobilisatie-en stabilisatieoefeningen uitvoeren binnen de pijngrens

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STABILITEIT

TRAININGSPLAN STABILITEIT TRAININGSPLAN STABILITEIT Stabiliteitstraining Om goed te kunnen bewegen en/of te kunnen sporten is een sterke romp noodzakelijk. In een rechtop staande houding moet de romp het lichaam te allen tijde

Nadere informatie

Uw conditie op niveau

Uw conditie op niveau Uw conditie op niveau Beweeg je beter! Bewegen tijdens uw opname www.nwz.nl Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Mag ik wel bewegen? 3 Algemene beweegtips 4 Bewegen en oefenen 4 Meer informatie 8 Bewegen

Nadere informatie

Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering)

Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering) Aandachtspunten en leefregels na een (totale) heupprothese-operatie (dorsolaterale benadering) zorgorganisatie Norschoten Klaverweide 1, 3773 AW Barneveld T 0342-40 40 00 info@norschoten.nl www.norschoten.nl

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING

GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING GRONDOEFENINGEN LIFE STYLE CLINIC: ALGEMENE SPIERVERSTEVIGING SPIERVERSTEVIGENDE OEFENINGEN Start voor alle oefeningen met de rug in neutrale positie (lage rug lichtjes hol) + basisspanning corset spieren

Nadere informatie

11. Voorwaarts reiken

11. Voorwaarts reiken 11. Voorwaarts reiken A Ga rechtop staan bij het aanrecht Voeten op heupbreedte Probeer 10 sec. zonder steun te staan ouw deze oefening op door langer te staan (10 tot 60 sec.) Sta rechtop en stapel bekers

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 300 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit kun je berekenen

Nadere informatie

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus

Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Platte Buik In 10 Minuten -Bonus Met dank aan 50 jaar onderzoek en bijna 90 onderzoeken, hebben wetenschappers de beste oefeningen voor een platte buik ontdekt. Het geheim is om je buikspieren echt uit

Nadere informatie

Jouw rug de hele dag door beschermen

Jouw rug de hele dag door beschermen Jouw rug de hele dag door beschermen 1.Zitten Zorg zo veel mogelijk dat de natuurlijke kromming in je rug bewaard blijft. Rug lichtjes hol en hoofd boven het lichaam. Zorg er voor dat je knieën iets lager

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Sportprogramma voor stomadragers Chirurgie Sporten om te herstellen en fit te blijven. U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is. Gedurende

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor beginnende fietsers die binnen vijf maanden 100 tot 300 kilometer willen fietsen. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale

Nadere informatie

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden.

Opbouw Bij ongetraindheid de werphouding (Links:abduction/external rotation) en reiken achter de rug (Rechts : hyperextension) vermijden. Schouder stabiliseren Het schoudergewricht is voor de stabiliteit tijdens bewegen gebaat bij een goede controle en een goede spierkracht van de dieper gelegen spieren. Deze spieren centreren de kop van

Nadere informatie

Oefeningen bij bekkenklachten

Oefeningen bij bekkenklachten FYSIOTHERAPIE Oefeningen bij bekkenklachten ADVIES Oefeningen bij bekkenklachten De oefeningen die in deze folder beschreven staan, hebben als doel uw bekken beter te stabiliseren, uw spierkracht te vergroten

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE HEUPPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Gedurende de eerste 3 tot 4 weken na uw heupoperatie

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

BodyBow Gebruikersgids

BodyBow Gebruikersgids BodyBow Gebruikersgids De BodyBow wordt gebruikt voor drie doeleindes: * mobiliteit van wervelkolom, armen en benen te verhogen * kracht van wervelkolom, armen en benen te verhogen * stabiliteit van wervelkolom

Nadere informatie

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug

Uitgangshouding Uitvoering Aandachtspunten Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Houding Low load o o o Ruglig, benen opgetrokken Eén hand in lordose van de lage rug Kantel je bekken naar achter en vlak hierdoor je rug af Kantel je bekken naar voor en maak hierdoor je rug hol Enkel

Nadere informatie

Functional Training. vrouwen

Functional Training. vrouwen Functional Training vrouwen Functional Training is een combinatie van oefeningen gericht op spierversteviging, coördinatie en stabiliteit. Door middel van deze oefeningen werk je aan je algehele fitheid.

Nadere informatie

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering

Revalidatie nieuwe heupoperatie. Achterste benadering Revalidatie nieuwe heupoperatie Achterste benadering Afdeling fysiotherapie Datum: januari 2014 2 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Revalidatie 4 3 Thuissituatie 5 4 Anatomie 6 5 Operatietechniek 7 6 Leefregels achterste

Nadere informatie

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN.

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN. 1 TRANSFERBOEK ; FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN. Derde versie 2011 Zorggroep Maas en Waal VERPLEEGHUIS WAELWICK Schoolpad 1 6644 CP Ewijk 2 Voorwoord De algemene zorgvisie

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

Fitnessbal training. Kern training / Core stability

Fitnessbal training. Kern training / Core stability Fitnessbal training Kern training / Core stability De spieren van je buik, billen en onderrug vormen de 'kern'. Deze zone is verantwoordelijk voor alle acties waarbij je draait, reikt en buigt en is het

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

Het zou verboden moeten worden! Hoe een actieve tillift patiënt onnodig passief maakt. Inleiding

Het zou verboden moeten worden! Hoe een actieve tillift patiënt onnodig passief maakt. Inleiding 1 Het zou verboden moeten worden! Hoe een actieve tillift patiënt onnodig passief maakt. Inleiding In de zorg heeft de laatste 10 jaar de apparatuur zijn intrede gedaan om de lasten te verlichten. De kwetsbaarheid

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

Yogaworkshop 14 juni 2015

Yogaworkshop 14 juni 2015 Yogaworkshop 14 juni 2015 Fit op vakantie Schouders, nek en rug Lenigheid en ontspanning Spijsvertering en immuunsysteem www.vajrayoga.nl Thema 1: schouder, nek en rug Zitten in kleermakerszit, kijk omhoog,

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE

PERSOONLIJKE EVOLUTIEFICHE ALGEMENE TIPS Draag steeds stevige gesloten schoenen Let op met huisdieren en kleine kinderen Laat geen voorwerpen achter op de trap Plaats geen matjes in de living Ga niet buiten bij vriesweer of sneeuw

Nadere informatie

Sportprogramma voor stomadragers

Sportprogramma voor stomadragers Patiënteninformatie Sportprogramma voor stomadragers Sporten om te herstellen en fit te blijven U bent geopereerd en er is bij u een stoma aangelegd. Wij begrijpen dat dit een hele verandering voor u is.

Nadere informatie

Trainingskaart. Artrose heup/knie

Trainingskaart. Artrose heup/knie Trainingskaart Artrose heup/knie Programma Naam: Geboortedatum: Gebruikersnaam abakus: *2 1e Consult Anamnese Lichamelijk onderzoek doornemen vragenlijsten afnemen van metingen tests 2e Consult Tests Bespreken

Nadere informatie

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER

TRAININGSSCHEMA 500 KILOMETER Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is je maximale hartslag. Dit

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u staat. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u staat UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

MEDIPREVENTIECENTRUM

MEDIPREVENTIECENTRUM Instructies en oefeningen voor het gebruik van de Body-Band oefenband theraband voor Fitness-Training 1 Geachte klant, Gefeliciteerd met uw aanschaf van de Body-Band oefenband, theraband, fitnessband van

Nadere informatie

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning

Lenig worden. Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses. M.koning Lenig worden Inhoud: Inleiding Warming up Stretchen Cooling-down Poses M.koning Inleiding: Leniger worden, dat willen we allemaal wel. Maar hoe word je nou eigenlijk lening? En wat is de beste manier om

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Oefenbundel Basis 2. 1. Ruglig

Oefenbundel Basis 2. 1. Ruglig Oefenbundel Basis 2 1. Ruglig Beweeglijkheidsoefeningen: - Bekkenkantelingen: hol/bol maken van wervelkolom. - Beide knieën afwisselend gecontroleerd naar li en re laten vallen (laatste keer 15 tellen

Nadere informatie

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY

Door Wout Verhoeven & Maarten Thysen OPWARMING CORE STABILITY Deze work-out neemt ongeveer drie kwartier in beslag. Je hoeft niet elke oefening te doen, je kan zelf kiezen aan welke zones je extra aandacht wil besteden. 'Toch is het gezond om elke work-out te starten

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut)

Dit trainingsschema is ontwikkeld i.s.m. Michael Zijlaard (o.a. ploegleider en coach van team AA Drink/Leontien.nl) en Dick Siliakus (fysiotherapeut) Inleiding trainingsschema Onderstaand trainingsschema is geschikt voor gevorderde fietsers die al 100 km kunnen fietsen en willen trainen voor 200 tot 500 km. Het schema is gebaseerd op je Hmax, dit is

Nadere informatie

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven.

Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. SCHAATSLES GEVEN. Hier vind je wat ideeën en tips om een verantwoorde schaatsles te geven. Tips voor de begeleider. Draag handschoenen. (verplicht!) Ga vóór de groep staan en praat luid. Kijk in de schaatsrijrichting.

Nadere informatie

Programma Core Stability met accent op Side Bridge

Programma Core Stability met accent op Side Bridge Programma Core Stability met accent op Side Bridge 1. Algemene richtlijnen De oefeningen mogen niet pijnlijk zijn. Het aantal herhalingen en oefeningen wordt progressief opgebouwd. Ademhaling dient correct

Nadere informatie

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5

1 Buikplank (2 benen) Oefentherapie bekken en romp Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Welke spieren zijn van belang bij deze oefentherapie? De spieren rondom het bekken en de romp kunnen grofweg worden verdeeld in 2 groepen: de globale en de lokale spieren. De globale spieren

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Yoga ebook. Starten met yoga

Yoga ebook. Starten met yoga Yoga ebook Starten met yoga Inleiding Als je nog nooit Yoga gedaan hebt, blijft het vaak een gegeven dat mensen denken dat yoga in feite een soort meditatie is. Zitten in kleermakerszit, de lotushouding,

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC)

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Gebruiksaanwijzing Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Deze brochure over de Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) beschrijft een aantal basistechnieken voor het gebruik van dit glijzeil. Er zijn wellicht ook nog andere

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain

Oefeningen na gebruik van de Achillotrain FYSIOTHERAPIE Oefeningen na gebruik van de Achillotrain ADVIES Oefeningen na gebruik van de Achillotrain Na een operatie van uw achillespees is het belangrijk dat u tijdens en na de periode in de Achillotrain

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Inleiding. Disclaimer. Mini Loops Oefeningen. Mini Loop Banded Squat

Inleiding. Disclaimer. Mini Loops Oefeningen. Mini Loop Banded Squat Inleiding Met deze mini loops is het mogelijk veel verschillende oefeningen te doen gefocust op verschillende spieren en spiergroepen. In dit e-book leggen we uit welke oefeningen mogelijk zijn, zowel

Nadere informatie

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE

REVALIDATIE BROCHURE TOTALE KNIEPROTHESE REVALIDATIE BROCHURE Raadpleging Orthopedie www.europaziekenhuizen.be Site St-Michel 2 HOE STAPPEN MET KRUKKEN? HOE STAPPEN MET KRUKKEN? MET 2 KRUKKEN Na een knieprothese mag u vrij snel zonder krukken

Nadere informatie