Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van lig naar zit en vise-versa. A1: actief"

Transcriptie

1 til les, les 3 Inhoudsopgave : Algemene structies blz. 1 Van lig naar zit en vise versa blz. 2 A 1 : actief blz. 2 A 2 : geleid actief blz. 3 A 3 : met papegaai blz. 4 A 4 : passief blz. 4 A 5 : 2 hulpverleners blz. 5 A 6 : tilliften blz. 6 A 6.1 : de actieve lift blz. 6 A 6.2 : de passieve lift met 4 punts juk blz. 7 A 6.3 : de passieve lift met 2 punts juk (kapstok haak) blz. 8 A 6.4 : van de grond af met de passieve lift blz. 9 Algemene instructies : Zorg dat de cliënt je ziet komen en leg uit wat je wil gaan doen. Vraag altijd maximale medewerking van de cliënt en ga niet te snel dingen overnemen. Zet het bed op de juiste werkhoogte. In de meeste gevallen is dit lieshoogte. Zorg dat het bedhek aan de kant waar je niet werkt omhoog is. Zorg dat je stevig staat in spreid of schrede stand en dat je voeten wijzen in de richting van de transfer. Bij een lengte verschil tussen twee hulpverleners past de langste zich aan aan de kortere door wat meer door de knieen te gaan. Hou je rug recht en draai niet met je rug. Ga met je lichaamsgewicht aan de cliënt hangen of duw de cliënt met je lichaamsgewicht van je af. Werk niet vanuit de schouders. Gaat iets te zwaar, vraag dan hulp of gebruik een hulpmiddel. Vraag altijd na bij de tilspecialist of de fysiotherapeut wat je anders zou kunnen doen als het niet gaat. Van lig naar zit en vise-versa A1: actief

2 Deze transfer wordt uitgevoerd bij cliënten die nog met mondelinge instructie kunnen komen zitten op de rand van het bed. Het bed staat zo hoog dat de voeten van de cliënt in zit net de grond raken. (niet lager, want dan is opstaan zwaarder) De cliënt rolt op de zij, brengt de benen buitenboord en duwt zich op met de onderste elleboog en de bovenste hand De hulpverlener helpt eventueel de benen buitenboord te brengen. Let op: als je hulp geeft, dan geef je die hulp op werkhoogte!! Sta voor je cliënt zodra deze zit en laat het bed zakken terwijl je je hand ter steun op de rug van de cliënt houdt. Vise-versa/ weer terug: Cliënt zit op de rand van het bed en laat zich zijwaarts zakken op een elleboog en steunt met de andere hand. Cliënt brengt vervolgens de benen binnenboord. De hulpverlener helpt eventueel met het binnenboord brengen van de benen. Let op: als je hulp geeft moet het bed eerst naar werkhoogte!! Deze transferhulp gaat veel lichter als er een sling (tilmatje) gebruikt wordt. Voor deze transfer is een goed begrip nodig. Zodra de cliënt niet meer begrijpt wat je van hem/haar vraagt, dan de hoofdsteun omhoog zetten en transfer A2 gebruiken. A2: geleid actief Deze handvatting wordt gedaan bij een cliënt die nog in staat is om zichzelf aan jouw arm op te trekken.

3 Let op!: als de rugleuning van het bed omhoog kan, doe deze dan omhoog!! Doe de transfer als het bed omhoog kan op werkhoogte, hou de afstandsbediening in de buurt en laat het bed zakken zodra de cliënt zit, terwijl je zelf voor de cliënt gaat staan. Gebruikt eventueel een sling om de voeten buitenboord te draaien. Stap weg naar het hoofdeinde van het bed om ruimte te maken voor de benen van de cliënt. Steun op de matras als je benen over elkaar slaat en pak de voeten vast in ondergreep. Pak dus niet over de voeten heen, want dan is je rug veel meer gebogen!! Uit bed in bed Bij het gebruik van een rode sling kun je veel beter rechtop blijven staan. Schuif met de sling de benen buitenboord en ga niet tillen!! Terug in bed: Rugleuning omhoog!, laat de cliënt gaan zitten bij het scharnierpunt van de rugleuning. Help eventueel de benen binnenboord (liefst met een sling).

4 Pak met de hand die het dichtst bij het hoofdeinde is de handvaten van de sling vast; Neem met de andere hand steun aan het voeteneinde en draai de voeten van de cliënt boven het bed, terwijl je achterlangs het bed loopt. A3: Met papegaai Als de cliënt in staat is om met een papegaai uit bed te komen hoeft de hulpverlener alleen eventueel hulp te geven aan het buitenboord schuiven van de benen. Voor deze transfer is een goed begrip van de werking van de papegaai nodig A4: passief Zet het bed op werkhoogte. Zet indien mogelijk de rugleuning maximaal omhoog. Buig de benen zover dat je arm er onderdoor kan. Begeleidt met je andere arm/hand het schouderblad dat het verst bij je vandaan is. Buig de benen nog iets verder, draai de cliënt over de bil die het dichtst bij je is en laat de benen over de rand van het bed zakken en duw ze omlaag terwijl je zelf weg stapt in de richting van het hoofdeinde van het bed. Begeleidt de cliënt bij het gaan zitten en laat het bed zakken terwijl je voor de cliënt gaat staan, zodra de cliënt veilig zit.

5 Als de benen van de cliënt niet gebogen kunnen of mogen worden, dan kun je deze transfer uitvoeren met gestrekte benen. De voeten worden hiervoor over elkaar geslagen, terwijl de hulpverlener steunt op de matras. Dit is echter veel zwaarder. Gebruik daarom indien mogelijk een rode sling om de gestrekte benen buitenboord te schuiven. A5: 2 hulpverleners Hulpverlener 1 begeleidt de romp via het verste schouderblad en steunt met de andere arm op de bedrand of geeft een polsgreep. Hulpverlener 2 begeleidt de benen (met of zonder sling) en duwt de benen als deze buiten de bedrand zijn snel naar beneden. Let op: Als de rugleuning omhoog kan, doe dit dan!! Doe deze transfer op werkhoogte en laat het bed zakken, terwijl je voor de cliënt gaat staan zodra de cliënt veilig zit. Begeleidt de cliënt minimaal tot de voeten de grond raken. A6: Tilliften Bij tilliften geldt dat de transfer uit veiligheids overwegingen zo kort mogelijk moet zijn. Ook geldt dat de meeste liften niet over drempels heen mogen. De wielen kunnen daardoor schade oplopen en zelfs afbreken. A6-1: De actieve lift Breng bij gebruik van de actieve lift indien mogelijk de rugleuning van het bed omhoog. Breng de cliënt wat naar voren en breng de band aan. Doe de band indien mogelijk aan de voorzijde dicht.

6 Rij de tillift dichterbij (binnen handbereik) Begeleidt de cliënt naar zit op de rand van het bed en haak zo snel mogelijk de band aan de lift. Laat de cliënt de tillift vastpakken en zet deze op de rem. Zorg ervoor dat de transfers met de sta-lift zo kort mogelijk zijn. Draai de lift door bovenaan het juk te duwen, duw de lift van je af. Zet bij draaien eventueel één wiel op de rem en duw de lift om het gebokkeerde wiel heen. A6-2 De passieve lift met het 4-punts juk (b.v. trixie van Arjo of TR 9200)

7 Deze transfer wordt gedaan bij cliënten die geen sta-functie meer hebben. Soms wordt de transfer alleen uit bed gedaan, bij mensen die geen goede zitbalans meer hebben. Breng de tilmat aan via zijlig of door de cliënt wat naar voren te laten zitten (als de mat niet onder de billen hoeft). Let op dat je de juiste maat gebruikt. De bovenste clips zitten bij de schouders. Verder is het afhankelijk van de tillift tot hoe laag de mat moet komen. Bij de ARJO lift geldt dat de mat net boven de stuit moet komen en de beenclips bij de knieën. Een te grote mat of een te laag aangebrachte mat geeft dat de cliënt te veel in lig komt. Je moet dan teveel moeite doen om de cliënt goed in de stoel te krijgen. Bij een te kleine mat of een te hoog aangebrachte mat komt de cliënt te dicht met zijn neus op het tiljuk. Let er dus altijd op dat de schouderclips goed moeten zitten. Is de mat dan nog niet goed, vraag dan de tilspecialist om uitleg of de fysiotherapie om uitleg/ een andere mat. Zorg ervoor dat de rolstoel klaar staat en dat hij maximaal verkanteld is. Als de tilmat goed ligt, doe je de hoofdsteun van het bed omhoog. Controleer bij de trixie of de witte draaibuis zo is ingesteld dat het juk maximaal hoog te brengen is. Rij vervolgens de tillift aan. Let op dat de hoogte goed is. Te laag is te bedreigend voor de cliënt, is de tillift te hoog, dan kun je de clips niet goed aanhaken. Laat eerst het bed wat zakken en breng dan het tiljuk omhoog. Controleer zodra er spanning op de beenslippen komt, of de beenslippen goed glad om de benen zitten!! Rij de tillift (duw aan de bovenkant van de tillift) aan via de zijkant van de rolstoel (voorste poot van de tillift meestal net achter de voorwielen) en laat de cliënt zakken. Net voor de billen de stoel raken kantel je het juk zo recht mogelijk. Kijk altijd op de gebruiksaanwijzing van de tillift zelf! Deze hoort ten alle tijden aan de lift te hangen en geeft de juiste informatie over hoe de transfer moet worden uitgevoerd en hoe de mat moet worden aangelegd! A6-3 : de passieve lift met het tweepuntsjuk (de kapstokhaak)

8 De schouderlussen en de beenlussen worden aan de kapstokhaak gehangen. Bij de meeste liften moeten de beenslippen gekruist worden. Nogmaals: lees de gebruiksaanwijzing aan de tillift!! Breng ook hier de mat aan via zijlig en zet de rugsteun omhoog indien mogelijk. Zet de rolstoel klaar binnen bereik en kantel de stoel maximaal. Rij de tillift aan via de zijkant van de rolstoel. Trek de cliënt aan de lussen op de mat achterin de stoel. Hou de transfers met een tillift altijd kort. Zoek dus altijd naar oplossingen waardoor de transfer kort blijft. Vraag de ergotherapie of de fysiotherapie naar mogelijke oplossingen! A6-4 Het van de grond af tillen van een cliënt met de passieve lift Bekijk eerst of er een verpleegkundige of arts naar de cliënt moet komen kijken. Heel mobiele cliënten kun je met 2 personen van de grond af helpen (zie les 4). Als er een passieve lift aan te pas moet komen, volg dan onderstaande adviezen op: -Bekijk op de gebruiksaanwijzing die aan de lift hangt of en zo ja hoe een lift met het juk tot op de grond kan komen. Bij de trixie van ARJO is dit b.v. een witte draaibuis. -Breng eerst de mat onder de cliënt aan. (via zit of via zijlig) -Rij vervolgens de lift aan zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing van de lift (via de zijkant -> onder de gebogen benen en onder het hoofd door, of via de hoofdzijde). Via de zijkant komt het meest voor.

9 Laat een collega het hoofd van de cliënt steunen. Gebruik een hoofdkussen.

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

Til les, les 1: Inhoudsopgave :

Til les, les 1: Inhoudsopgave : Til les, les 1: Inhoudsopgave : Algemene instructies blz. 1 A : naar je toedraaien vanuit ruglig blz. 1 A 1 : geleidactief blz. 1 A 2 : passief via gebogen been blz. 2 A 3 : passief via gestrekt been blz.

Nadere informatie

Dit kan alleen of met 2 personen.

Dit kan alleen of met 2 personen. Wil je de cliënt beter vast houden begeleidt dan op het schouderblad En onder de arm door. Handvatting als hiernaast, pak je eigen pols vast en zet je schouder aan de voorkant tegen de schouder van de

Nadere informatie

M_6_003. Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_003. Toetsingsformulier Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Vanuit rugligging in bed zijwaarts verplaatsen en op de zij draaien" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Active Micro Leg de draagband over de schouders van de gebruiker en de rugleuning van de stoel, of handgrepen van de rolstoel voorover buigen, of duw de gebruiker

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC)

Gebruiksaanwijzing. Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Gebruiksaanwijzing Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) Deze brochure over de Trans-Slide Tri-Clean (TSTC) beschrijft een aantal basistechnieken voor het gebruik van dit glijzeil. Er zijn wellicht ook nog andere

Nadere informatie

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4

TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 ZORGEND PERSONEEL TILLEN EN ZO DEEL 3 & 4 STICHTING ANTARIS DE DRIE HOVEN, A.H. GERARDHUIS, LEO POLAKHUIS, JOANNES DE DEO, KORTE WATER, instituut Fysiotherapie Amsterdam, juli 2003 Namen: Alvar Stuurman

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing van bed naar stoel of naar een ander bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en

Nadere informatie

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN.

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN. 1 TRANSFERBOEK ; FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH VERZORGEN. Derde versie 2011 Zorggroep Maas en Waal VERPLEEGHUIS WAELWICK Schoolpad 1 6644 CP Ewijk 2 Voorwoord De algemene zorgvisie

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed

De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij verplaatsing in bed Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Over de arm en hand wrijven

Over de arm en hand wrijven Over de arm en hand wrijven Doel: stimuleren van aangedane hand en arm, aandacht op de arm. 1 Leg de niet-aangedane hand op de aangedane arm. Kijk naar uw arm. 2 Wrijf met hand over de arm tot aan de schouder

Nadere informatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie

Fysiotherapie na een lage rugoperatie Fysiotherapie na een lage rugoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een lage rughernia. In het algemeen wordt de dag na de operatie gestart met fysiotherapie. De behandelend fysiotherapeut

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde

Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Oefenprogramma revalidatie rechterzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

Regionaal Dienstencentrum Zonnewende een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. Hoe gebruik ik een tillift in de thuiszorg?

Regionaal Dienstencentrum Zonnewende een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw. Hoe gebruik ik een tillift in de thuiszorg? Regionaal Dienstencentrum Zonnewende Hoe gebruik ik een tillift in de thuiszorg? 1 Inhoud Inleiding... 2 1. Hoe verplaats ik iemand met een actieve tillift?... 4 2. Hoe verplaats ik iemand met een passieve

Nadere informatie

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND

RUGOEFENINGEN MOBILISEREND RUGOEFENINGEN MOBILISEREND Knieën zijwaarts Been uitstrekken - Beweeg de knieën tegelijk naar links en vervolgens naar rechts. Variatie: strek het bovenste been in uiterste positie over het andere been

Nadere informatie

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde

Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Oefenprogramma revalidatie linkerzijde Dit oefenprogramma ontvangt u van uw revalidatiearts. Oefen dit programma bij voorkeur 2x per dag. Oefeningen moet u pijnvrij kunnen doen, en adem door! In de oefengids

Nadere informatie

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese

PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese PATIËNTENFOLDER Wervelkolomcentrum Fysiotherapie na een Spondylodese Inleiding In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen die voor u van toepassing

Nadere informatie

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de

5.3.3 Een patiënt verplaatsen Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de 5.3.3 Een patiënt verplaatsen A Verplaatsen in het bed: een patiënt op de zij draaien (omkeren) Zachtjes het gebogen been en de schouder van de bedlegerige patiënt vastnemen om hem makkelijk op de zij

Nadere informatie

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66

Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Lichaamsverzorging en observatie 66 Houdingen in bed Een comfortabele houding in bed is belangrijk. Het maakt dat de cliënt zich veilig voelt

Nadere informatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie

Fysiotherapie. Adviezen en oefeningen na een hernia operatie Fysiotherapie Adviezen en oefeningen na een hernia operatie 1 Locatie Scheper Ziekenhuis Boermarkeweg 60 7824 AA Emmen Afdeling fysiotherapie, straat 11 Tel 0591-69 11 81 2 Adviezen en oefeningen na een

Nadere informatie

Oefeningen bij schouderklachten

Oefeningen bij schouderklachten Oefeningen bij schouderklachten Uw behandelend arts heeft u geadviseerd oefeningen te doen om uw schouderklachten te helpen verminderen. Het is, in eerste instantie, niet nodig om de oefeningen onder begeleiding

Nadere informatie

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden

Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager met een aangedane arm of aangedaan been helpen bij het uit- en aankleden Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid

Nadere informatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie

Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Oefenenprogramma na een HNP (hernia)operatie of een kanaalstenoseoperatie Inleiding U wordt binnenkort geopereerd aan een hernia en/of stenose in de rug. Rondom deze operatie krijgt u fysiotherapie. In

Nadere informatie

Oefeningen bij osteoporose

Oefeningen bij osteoporose Oefeningen bij osteoporose Algemeen In deze folder staan oefeningen die u kunt doen bij osteoporose. Tips voor het uitvoeren van de oefeningen Ademt u rustig door tijdens de oefeningen (adem niet vasthouden

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Oefeningen voor reumapatiënten

Oefeningen voor reumapatiënten Oefeningen voor reumapatiënten afdeling fysiotherapie U bent bekend met reuma en heeft oefeningen gekregen voor uw ontstoken gewrichten. In deze folder staan deze oefeningen beschreven. Doel van de oefeningen

Nadere informatie

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids

Oefeningen terwijl u ligt. UMC Utrecht oefengids Oefeningen terwijl u ligt UMC Utrecht oefengids UMC Utrecht oefengids Blijf in beweging tijdens uw opname Iedereen weet wel dat bewegen gezond is. Je wordt er sterker van en je voelt je er beter door.

Nadere informatie

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel

Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel Stenose- en/of herniaoperatie Oefeningen voor herstel H15.016-01 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Vóór de operatie... 2 Thuis oefenen... 2 Lees deze adviezen vast goed door... 2 De dag van de operatie... 3

Nadere informatie

M_6_002. Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht

M_6_002. Toetsingsformulier Tillen met behulp van een passieve tillift M.C. de Vries - Hoefakker ROC Utrecht Toetsingsformulier "Tillen met behulp van een passieve tillift" M.C. de Vries - Hoefakker Inleiding op transfers en zorg voor een juiste lichaamshouding van een zorgvrager. Liggend, zittend of staand stel

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Mobiliserende oefeningen voor thuis

Mobiliserende oefeningen voor thuis Mobiliserende oefeningen voor thuis Oefeningen om het lichaam zo soepel mogelijk te houden Oefeningen Cervicale wervelkolom HCWK 1) Extensie: Ga rechtop zitten op een stoel en plaats de middelvingers van

Nadere informatie

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen!

Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Geen tijd om elke dag te sporten? Kom thuis in actie met 1-minuut oefeningen! Astrid Witte zomer 2014 Even vooraf: - Deze oefeningen zijn bedoeld voor gezonde volwassenen - Heb je klachten, overleg dan

Nadere informatie

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn

De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn De Top 5: Beste Oefeningen Tegen Rugpijn 5 DOELTREFFENDE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN, THUIS UIT TE VOEREN Door Peter Arentsen Voorwoord Gefeliciteerd met het aanvragen van dit e-book waarmee je de basis

Nadere informatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie

Krachtoefeningen bij hartrevalidatie Paramedische ziekenhuiszorg - fysiotherapie Krachtoefeningen bij hartrevalidatie U krijgt deze folder omdat we u willen helpen bij het lichamelijke herstel van de gevolgen van uw hartaandoening. Daarnaast

Nadere informatie

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit)

Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Core-stabilityoefeningen (oefeningen voor rompstabiliteit) Bruggetje Ga op je rug liggen. Buig je knieën tot 90 graden en zet beide voeten plat op de grond. Je armen liggen langs je lichaam met je handpalmen

Nadere informatie

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5

Extra oefeningen. Romp 1. Vooroverbuigen 2 2. Draaien 3. Arm en romp 3. Armen schuiven over tafel 4. Hand en pols 4. Handen vouwen en polsen buigen 5 Extra oefeningen Deze oefeningen sluiten aan op de Oefengids beroerte (CVA). De Oefengids beroerte (CVA) is te bestellen via www.hersenletsel.nl of te downloaden van www.snelinbeweging.nl. De oefengids

Nadere informatie

Fysiotherapie na een spondylodese

Fysiotherapie na een spondylodese Fysiotherapie na een spondylodese Inleiding U bent opgenomen in het Diakonessenhuis voor een spondylodese. In deze folder vindt u adviezen en instructies over houding en beweging en oefeningen. Alle oefeningen

Nadere informatie

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles!

kijkwijzers. De voortgezet onderwijs leefstijl cursus voor in de gymles! Schouders Ga met je linkervoet goed stevig op de dynaband staan en houd met je rechterhand de dynaband vast. Strek je arm naar de rechterzijkant uit tot boven je schouder en kijk je rechterhand na. Breng

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed www.locomotion.nu Het BedBoekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed nog meer mogelijkheden In dit BedBoekje gaat het met name om de gewone elektrische hoog-laag bedden. Hoewel deze bedden

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen

Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Fysiotherapie Hernia- en stenoseoperaties Leefregels en oefeningen Inleiding Deze folder is een aanvulling op de reeds aan u uitgereikte informatie over uw hernia- of stenoseoperatie en bevat een aantal

Nadere informatie

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH EN BEWEGINGS- GERICHTE ZORG.

FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH EN BEWEGINGS- GERICHTE ZORG. 1 TRANSFERBOEK ; FUNCTIE VAN DE BEWONER ALS BASIS VOOR THERAPEUTISCH EN BEWEGINGS- GERICHTE ZORG. 4 de versie 2014 Zorggroep Maas en Waal jan van de Rakt VERPLEEGHUIS WAELWICK Schoolpad 1 6644 CP Ewijk

Nadere informatie

Buikspieroefeningen (basis)

Buikspieroefeningen (basis) Buikspieroefeningen (basis) Crunch Stap 1: Ga plat op de grond liggen met de knieën gebogen. Vouw je handen achter het hoofd, achter de oren (sla de handen dus NIET achter je hoofd in elkaar). Stap 2:

Nadere informatie

Uw conditie op niveau

Uw conditie op niveau Uw conditie op niveau Beweeg je beter! Bewegen tijdens uw opname www.nwz.nl Inhoud Waarom zou ik meer bewegen? 3 Mag ik wel bewegen? 3 Algemene beweegtips 4 Bewegen en oefenen 4 Meer informatie 8 Bewegen

Nadere informatie

Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Fysiotherapie Ergotherapie Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent opgenomen in het ziekenhuis. Tijdens uw opname bent u minder actief

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

Universele Gebruiksaanwijzing. Tilbanden Geldig voor navolgende soorten. Uitgerust met (veilige) clips of lussen

Universele Gebruiksaanwijzing. Tilbanden Geldig voor navolgende soorten. Uitgerust met (veilige) clips of lussen Universele Gebruiksaanwijzing Tilbanden Geldig voor navolgende soorten. Uitgerust met (veilige) clips of lussen Lopen Staan Zitten Liggen Obesitas Kinderen Tilband op Maat (TOM) Til- en hygiënehulpmiddelen

Nadere informatie

Fysiotherapie na heupoperatie

Fysiotherapie na heupoperatie Fysiotherapie Fysiotherapie na heupoperatie Het Antonius Ziekenhuis vormt samen met Thuiszorg Zuidwest Friesland de Antonius Zorggroep Welkom Wij heten u, namens de afdeling fysiotherapie, van harte welkom

Nadere informatie

Huisoefenschema bij een totale heupprothese

Huisoefenschema bij een totale heupprothese Huisoefenschema bij een totale heupprothese Inhoudsopgave Inleiding...1 Risicobewegingen...1 Oefeningen...2 Oefeningen in lig...2 Oefeningen in zit...5 Oefeningen in stand...7 Adviezen:...10 Lopen...10

Nadere informatie

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien

Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien OPDRACHTFORMULIER Een hoog-laagbed afhalen en opmaken, de zorgvrager zit in bed en mag niet draaien Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Werken met de tillift

Werken met de tillift Werken met de tillift Indeling op intranet: Werken met de tillift verantwoorde, patiëntveilige zorg De juiste lift: een belangrijke keuze Actieve tillift mobiliteitsklasse Passieve tillift mobiliteitsklasse

Nadere informatie

Instructies: Instructies:

Instructies: Instructies: 1. Ga op je buik op een gymnastiek mat liggen. Leg je onderarmen naar voren(boven je lichaam), de voeten op de topjes van de tenen. Span nu je buikspieren aan. 2. Til je lichaam omhoog, tot de zogenaamde

Nadere informatie

Oefeningen na een schouder-operatie

Oefeningen na een schouder-operatie Oefeningen na een schouder-operatie Deze folder is bestemd voor patiënten na een schouderoperatie die geopereerd zijn in het Radboudumc. In deze folder staan oefeningen en adviezen voor de schouder beschreven.

Nadere informatie

Samen voorkomen dat u valt

Samen voorkomen dat u valt www.tantelouise-vivensis.nl Valpreventie Samen voorkomen dat u valt Als u ouder wordt, is de kans groter dat u valt. Toch is het niet zo dat vallen nu eenmaal bij het ouder worden hoort. U kunt zelf veel

Nadere informatie

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese

Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese Fysiotherapie na een heupoperatie Uw heupgewricht is vervangen vangen door een kunstheup (heupprothese prothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de heupprothese. Dit wordt ook

Nadere informatie

Sophia Kinderziekenhuis. Kinderfysiotherapie na scoliose operatie. Kinderen in een rolstoel

Sophia Kinderziekenhuis. Kinderfysiotherapie na scoliose operatie. Kinderen in een rolstoel Sophia Kinderziekenhuis Kinderfysiotherapie na scoliose operatie Kinderen in een rolstoel Na een scoliose operatie krijgt uw kind tijdens de opname kinderfysiotherapie. Voor de operatie De kinderfysiotherapeut

Nadere informatie

Cambridge Health Plan Benelux BV

Cambridge Health Plan Benelux BV Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug

Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug Adviezen na een hernia van of vernauwing in de lage rug U bent geopereerd aan een lage rug hernia of vernauwing in de lage rug. In deze folder geven we u adviezen om uw herstel te bevorderen. Na de operatie:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical

Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical Gebruikershandleiding Tilbanden Prism Medical Gebruik De universele tilband is ontworpen om personen van een zittende naar een liggende positie te tillen/begeleiden of visa versa. Degene die de persoon

Nadere informatie

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond

6b. Naar knieënstand. 6c. Naar zijwaartse zit en lig. Steun op uw handen en ga rustig op uw zij liggen Sta via oefening 7 veilig op vanaf de grond 6b. Naar knieënstand 6c. Naar zijwaartse zit en lig Kom in schuttershouding (zie voorgaande oefening) Ga naar knieënstand Kom vervolgens via schuttershouding tot stand (zie voorgaande oefening) Ga via

Nadere informatie

Statische stretching

Statische stretching Statische stretching We hebben een aantal statische stretchoefeningen op een rijtje gezet, gesorteerd op welke spieren je stretcht: 1. arm- en schouderspieren 2. onderarmen 3. borstspieren 4. schouders,

Nadere informatie

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN

G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN G E S E L E C T E E R D D O O R A U D I O F Y S I O. N L TOP 5 OEFENINGEN TEGEN RUGPIJN DOOR: PETER ARENTSEN 5 EFFECTIEVE OEFENINGEN TEGEN LAGE RUGPIJN THUIS UIT TE VOEREN WWW.AUDIOFYSIO.NL V O O R W O

Nadere informatie

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE!

my baby carrier NEDERLANDS GEBRUIKSAANWIJZING LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! my baby carrier GEBRUIKSAANWIJZING NEDERLANDS Geïntegreerde hoofdsteun LET OP! BEWAAR DE GEBRUIKS- AANWIJZING VOOR LATERE REFERENTIE! > WAARSCHUWINGEN WAARSCHUWING: Je evenwicht kan door je eigen bewegingen

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec

Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec Plank set 1 set 2 set 3 set 4 set 5 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec 20 sec We beginnen met de normale Plank. Leun op de ellebogen en op te tenen en houd je lichaam in een rechte lijn. Span de buik aan en laat

Nadere informatie

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN

TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN TIPS EN OEFENINGEN OM UW RUG STERK EN FIT TE MAKEN Maximale ontspanning voor uw rug De rug is zo maximaal ontspannen. De armen liggen langs het lichaam. De knieën zijn 90 graden gebogen en liggen op een

Nadere informatie

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s!

O m t e b e g i n n e n : V e i l i g h e i d s r e g e l s : G e n i e t e n f o r c e e r n i e t s! Wanneer doet u deze oefeningen? Doe deze minstens 3 keer per week en al vrij snel voelt u verandering in uw lichaam. Ook krijgt u meer zelfvertrouwen. Naast deze oefeningen zorgt een dagelijkse wandeling

Nadere informatie

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging

Demo stretchings. Door Inge Delforterie. (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging Demo stretchings Door Inge Delforterie (O= ontvanger / G= gever) DEEL 1: Buikligging 1 Hand onder het bovenbeen en 1 hand onder bekkenrand, contact maken en daarna handen langzaam naar beneden trekken

Nadere informatie

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager

Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Maatregelen nemen om decubitus te voorkomen bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Algemene instructies oefeningen

Algemene instructies oefeningen Algemene instructies oefeningen o Lees eerst de disclaimer voordat u deze oefeningen begint. o Indien u pijnklachten vraag dan eerst uw arts of therapeut om advies o Zorg er voor dat de spieren niet koud

Nadere informatie

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE)

1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 1. UCHI-KOMI (IPPON-SEOI-NAGE) 2 2. SIT-UPS met bokje De standaard sit-up is; Rug ligging; voeten stevig op de grond, onderbenen 90, armen tegen voorhoofd houden, of gekruist over borst (makkelijker).

Nadere informatie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie

Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie Fysiotherapie na een heupprothese (Rapid Recovery) Afdeling Fysiotherapie 0 Voor mensen die een nieuwe heup krijgen heeft SJG Weert een programma op maat voor uw revalidatie. Dit programma is er om u na

Nadere informatie

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed.

Protocol. 5. Doe je sieraden af en was je handen. Om kruisbesmetting te voorkomen. Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed. Protocol Aan- en uitkleden van een zorgvrager in bed Voorbereiding 1. Vertel aan de zorgvrager wat je gaat doen, waarom je dit doet en hoe je dit gaat doen. Maak afspraken over: - het tijdstip - welke

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST

BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST A B D C E F NL BELANGRIJK! BEWAREN TER REFERENTIE IN DE TOEKOMST Veilig gebruik van de Caboo... Lees alle instructies aandachtig door voordat u de Caboo in gebruik neemt. Let vooral goed op de onderstaande

Nadere informatie

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS

BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS BARIATRISCHE CHIRURGIE FYSIOTHERAPIE TIJDENS OPNAME IN HET ZIEKENHUIS 1082 Inleiding In deze folder staan ademhalingsoefeningen en adviezen, ter voorbereiding op de maagoperatie die u binnenkort ondergaat.

Nadere informatie

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Oefening 1: Armen horizontaal (schouders, m. Deltoidius en m. Biceps) Werkwijze Endo- en exorotatie van de schouders gelijkmatig trainen Materiaal

Nadere informatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie

Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie Oefeningen en adviezen na een totale heupoperatie FYSIOTHERAPIE Voelt beter Uw heupgewricht is vervangen door een kunstheup (heupprothese). Een mogelijke complicatie is het uit de kom schieten van de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog

Patiënteninformatie. Bewegen bij gewrichtsklachten. Aanbevolen door de reumatoloog Patiënteninformatie Bewegen bij gewrichtsklachten Aanbevolen door de reumatoloog Inhoud Inleiding 3 Bewegen voor gewrichten.3 Oefeningen bij nekklachten...4 Oefeningen bij schouderklachten.8 Oefeningen

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint:

Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Belangrijke aanwijzingen voordat u met de oefeningen begint: Rek/Strek oefeningen mogen nooit pijn veroorzaken. Mocht u pijn krijgen stop dan onmiddellijk met de oefening. Het is belangrijk om de rek niet

Nadere informatie

De zorgvrager ondersteunen bij het lopen

De zorgvrager ondersteunen bij het lopen OPDRACHTFORMULIER De zorgvrager ondersteunen bij het lopen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie

Oefeningen voor longpatiënten. Afdeling Fysiotherapie 00 Oefeningen voor longpatiënten Afdeling Fysiotherapie Huiswerkprogramma In dit boekje staan oefeningen voor de armen en benen die u thuis kunt uitvoeren. Uit onderstaande voorbeelden kiest u iedere dag

Nadere informatie

Handleiding Universele Tilband

Handleiding Universele Tilband Handleiding Universele Tilband (Universal Sling Prism Medical) Toepassing De universele tilband is ontworpen om personen van een zittende naar een liggende positie te tillen/begeleiden of visa versa. Degene

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed

Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Het bedboekje Tips en trucs voor optimaal gebruik van het zorgbed Voor meer informatie Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen Postbus 556, 2501 CN Den Haag E staz@caop.nl I www.staz.nl Ziekenhuizen 14 Het

Nadere informatie

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal

Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal 00 Adviezen na rugoperatie (rug)hernia / vernauwing van het wervelkanaal Afdeling Fysiotherapie U bent momenteel herstellende van een operatie in verband met een (rug)hernia of vernauwing van het wervelkanaal.

Nadere informatie

INFOFICHE STAAN, LIGGEN EN ZITTEN MET KLEINE HULPMIDDELEN

INFOFICHE STAAN, LIGGEN EN ZITTEN MET KLEINE HULPMIDDELEN INFOFICHE STAAN, LIGGEN EN ZITTEN MET KLEINE HULPMIDDELEN INHOUD INLEIDING Belangrijke tips... 4 Van staan naar zitten... 5 Zitten zonder hulp... 5 Zitten met hulp... 6 Handige hulpmiddelen... 7 Van zitten

Nadere informatie

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond.

Aanvulling: Om de oefeningen wat uitdagender te maken kun je je handen op je borst leggen ipv naast je lichaam op de grond. FOAM ROLLER OEFENINGEN Naast de bekende bindweefsel massage is de foam roller een fantastisch hulpmiddel voor het versterken van je core. Door gebruik te maken van een onstabiele ondergrond zoals de foam

Nadere informatie

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42

Cursus Rust. Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie KINDERGENEESKUNDE TELEFOONNUMMER 020-512 45 42 Het Slotervaart, een ziekenhuis met ambitie Het Slotervaartziekenhuis, een opmerkelijk en ambitieus ziekenhuis in Amsterdam. In een informele en vertrouwde omgeving werken wij aan innovatieve medische

Nadere informatie

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese)

Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Oefeningen na een knie-exarticulatie of bovenbeenamputatie (zonder prothese) Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt

Nadere informatie

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit. Voorkom doorliggen LIGGEN ZITTEN PRAKTISCHE TIPS Wat is het? De medische term voor doorliggen is decubitus. Het is een beschadiging van de huid. U kunt het krijgen als u veel in één houding ligt of zit.

Nadere informatie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie

Adviezen na een open-hart-operatie. Afdeling Fysiotherapie 00 Adviezen na een open-hart-operatie Afdeling Fysiotherapie U bent herstellende van een operatie aan uw hart. De fysiotherapeut heeft u na de operatie begeleid bij het weer oppakken van activiteiten en

Nadere informatie

Stabiliteitstraining lage rug

Stabiliteitstraining lage rug Nr Oefening Beschrijving 1 Zet de lage rug in een neutrale stand, trek de navel in. 2 Zet de lage rug in een neutrale gebogen op, zonder rug te bewegen. 3 Zet de lage rug in een neutrale gestrekt op, zonder

Nadere informatie

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Be-Fit. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Be-Fit U bent opgenomen op de Inter Disciplinaire Afdeling Zevenaar (IDAZ). In deze folder informeren wij u graag over de Be-Fitmethode die wij op onze afdeling hanteren. Neem altijd uw verzekeringsgegevens

Nadere informatie

Meer bewegen. huiswerk oefeningen longrevalidatie

Meer bewegen. huiswerk oefeningen longrevalidatie Meer bewegen huiswerk oefeningen longrevalidatie Inhoudsopgave Inleiding 3 Oefeningen 4 o Bovenbeenspieren 5 o Buikspieren 6 o Rugspieren 8 o Armspieren 9 o Rekoefeningen 13 o Beweeglijkheid nek 16 o Beweeglijkheid

Nadere informatie

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen

ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen ergotherapie informatiebrochure Schouderoefeningen Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Oefeningen in stand 5 3. Oefeningen in lig 11 4. Oefeningen in zit 13 5. Oefeningen met Thera-band 14 6. Contactgegevens

Nadere informatie