Wat voegt VectorWorks Architectuur/Interieur toe aan VectorWorks Standaard?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat voegt VectorWorks Architectuur/Interieur toe aan VectorWorks Standaard?"

Transcriptie

1 Wat voegt VectorWorks Architectuur/Interieur toe aan VectorWorks Standaard? VectorWorks Architectuur/Interieur is de volledige versie versie van VectorWorks voor architecten en interieurarchitecten. VectorWorks Architectuur/Interieur bevat alle mogelijkheden van de instapversie VectorWorks Standaard, en voegt daar de volgende mogelijkheden aan toe: UITWISSELING en SAMENWERKING - Importeren en slepen Bestanden importeer je door ze gewoon op een VectorWorks tekening te slepen. Dit is mogelijk met volgende filetypes: DWG/DXF, PDF, IFC, EPSF, SketchUp, 3DS, Metafile, Pict, Shape, Iges, Parasolids, afbeeldingen en SAT. - Import en export van PDF-bestanden Een rechtstreeks import en export van PDF-bestanden. Bij de export kan gekozen worden voor een gegroepeerde omzetting, waarbij de verschillende projectdocumenten in één bestand worden gegroepeerd (PDF-binder). Bij de export kunnen de klassen of lagen van het VectorWorks-project omgezet worden naar PDF-lagen. VectorWorks herkent ook de grijppunten in het geïmporteerde PDF bestand. - Import en export van 3DS-bestanden Een rechtstreekse import en export van het populaire 3D-bestandsformaat 3DS. Dit formaat wordt vaak gebruikt voor 3D-bibliotheken, zowel in het commerciële circuit (te betalen bibliotheken) als in het downloadcircuit (gratis bibliotheken). De import en export houdt rekening met de texturen van de 3D-objecten. - Import van SketchUp bestanden U hebt uw voorontwerp conceptioneel opgemaakt in SketchUp? Dan kan u deze importeren in VectorWorks. U kan kiezen tussen een import van het bestand, zoals het er uitziet in SketchUp, maar ook voor een meer intelligente import waarbij verticale elementen worden omgezet in muren, horizontale in vloeren en schuinen in dakvlakken. - Import en Export van IFC-bestanden De ondersteuning van het IFC-bestandsformaat laat VectorWorks toe om op een intelligente manier informatie uit te wisselen met andere BIM-programma s. De IFC gegevens kunnen gebruikt worden tijdens de volledige projectcyclus voor zaken als kost- en hoeveelheidberekening, energieanalyse, stabiliteitsstudies en technische uitwerking, facility management en de intersectiecontrole van bijvoorbeeld pijpleidingen.

2 - Export van KML-bestanden Met het KML-bestandsformaat kunnen 3D-modellen uit VectorWorks geëxporteerd worden naar het programma Google Earth en Google Maps. - Gegroepeerd afdrukken Een project kan meerdere plotbladen bevatten. Met Gegroepeerd afdrukken kiest u welke plotbladen afgedrukt moeten worden. Dit kan zowel in kleur als in zwart-wit, en in verschillende bladformaten naar een specifieke printer. - Wie gebruikt mijn tekening? Als iemand anders jouw document gebruikt, dan zie je wie er aan werkt, op welke computer het geopend is en hoelang het al bewerkt wordt. Je weet dus onmiddellijk welke collega aan je tekening aan het werken is. WERKOMGEVING - Navigatiepalet Het Navigatiepalet geeft een directe en permanente toegang tot en controle over Klassen, Ontwerplagen, Presentatielagen, Zichtvensters en Bewaarde zichten. Hiermee is het activeren, verbergen, tonen, creëren of verwijderen van Klassen, Ontwerplagen en meer bijzonder gemakkelijk. Ook de zichtbaarheid van Klassen, Ontwerplagen en meer kan hiermee rechtstreeks geregeld worden. - Stapel ontwerplagen (bouwlagen) Met dit commando worden de verschillende ontwerplagen (bouwlagen) van een gebouw uitgelijnd en in 3D op elkaar gestapeld weergegeven. Dit vereenvoudigt en versnelt de controle en de eventuele aanpassing van het ontwerp. - Zichtvensters op ontwerplagen Zichtvensters hebben de opmaakmogelijkheden van plotbladen sterk uitgebreid. Maar zichtvensters kunnen niet alleen op presentatielagen maar ook op ontwerplagen geplaatst worden. Hiermee plaatst u een zicht van (bijvoorbeeld) de ontwerplaag verdieping op de ontwerplaag voorgevel. Op basis van dit zicht kan u dan makkelijk de voorgevel opbouwen. Verandert er iets aan het ontwerp van de verdieping, dan is die verandering ook zichtbaar op de ontwerplaag voorgevel en kan u de nodige aanpassingen in de voorgevel doen. Natuurlijk kan u met de muis naar elk punt in een zichtvensters grijpen.

3 - Objecten aanpassen vanuit een rekenblad U kan objecten in de tekening wijzigen en aanpassen vanuit een rekenblad. Een objectwaarde die u in het rekenblad aanpast, heeft een onmiddellijk resultaat in de tekening; U kan dus bijvoorbeeld de breedte van een raamkozijn aanpassen vanuit het rekenblad, namen van ruimtes hernoemen, enz... - Weergave klassen en lagen. In combinatie met het stapel ontwerplagen gereedschappen kan men bepaalde lagen in het grijs zetten waarop deze zich als grijstransparant gaan gedragen indien een rendering in open-gl vertoont wordt. (RenderWorks vereist). - Database bliksemsnel aanpassen Met het commando Zoek en bewerk kenmerken wijzig je ook de recordgegevens van objecten. Handig als je bv. de prijsinformatie van ene reeks objecten in één keer wilt aanpassen. ARCHITECTURALE GEREEDSCHAPPEN - Muurbibliotheek Een standaard muurbibliotheek die volledig gepersonaliseerd kan worden. De muurcomponenten zijn gevuld met arceringen in plaats van patronen, wat een grotere flexibiliteit in grafische weergave biedt. De bibliotheekmuren zijn snel te selecteren via een uitklaplijst in de optieblak. - Geavanceerd muurgereedschap Met het geavanceerde muurgereedschap kan u elk denkbaar muurtype automatisch uittekenen, inclusief alle muurcomponenten. De muren kunnen automatisch in de gewenste klasse geplaatst worden, en hebben bouwfysische eigenschappen zoals bijvoorbeeld brandweerstand, muurfunctie, akoestische weerstand of thermische isolatiewaarde. Deze informatie kan via het ingebouwde rekenbladsysteem vlot uit elke tekening gehaald worden, inclusief lengte, hoogte, dikte of volume van de betrokken muren bijzonder handig bij het opstellen van meetstaten. Er wordt automatisch rekening gehouden met eventuele muuropeningen (zie verder).

4 - Verschillende weergave muren. U kan de weergave van muurcomponenten wijzigen met behulp van klassen. Met enkele muisklikken schakelt u de arcering van de spouwbladen uit, vervangt u de ene arcering door de andere of vult de muur met een egale grijze kleur. Muurcomponenten kunnen ook benoemd of verborgen worden. Deze optie laat u toe dezelfde muur voor verschillende soorten tekeningen te gebruiken zoals ontwerp-, presentatie- en uitvoeringstekeningen. - Muren in 3D tekenen en bewerken Dankzij e nieuwe muurtechnologie kan u muren gemakkelijk in 3D tekenen. Muren verslepen, verlengen, met elkaar verbinden, enz Het gaat allemaal even vlot als in 2D. ook raam- en deurkozijnen of 3D-symbolen kan u meteen in 3D in de muur plaatsen. - Verbind tussenlijnen Laat toe om geavanceerde verbindingen te maken tussen muren: de muurcomponent van de ene muur kan aangesloten worden op elke gewenste muurcomponent van de andere muur. Handig voor de aansluiting van bijvoorbeeld tuinmuren op buitenmuren, een gepleisterde buitenmuur op een buitenmuur met parament, of een dubbele scheidingsmuur op een spouwmuur. - Automatische muurverbinding Muren die met elkaar verbonden zijn, blijven verbonden ook wanneer u ze verschuift of verplaatst. De optie kan gemakkelijk uit- of ingeschakeld worden in de optiebalk van het verplaatsgereedschap. - Muur-dakaansluiting De Muur-dakaansluiting verkort of verlengt de geselecteerde muren tot aan een dakvorm. Dit werkt zowel op de onderzijde als de bovenzijde van muren, en kan ook gebruikt worden wanneer de dakvorm op een andere ontwerplaag staat. Ondersteunt ook organisch gevormde dakvlakken op basis van NURBS. - Snedevenster Met het Snedevenster leidt u een doorsnede af van elk willekeurig 3D-model. Verandert het 3D-model, dan volstaat een enkele muisklik om zijn doorsneden bij te werken

5 - Parametrische muuropeningen Speciale gereedschappen met uitgebreide opties voor het tekenen van ramen, vensterdeuren, schuiframen, buitendeuren, binnendeuren, garagepoorten en willekeurige ramen voor complexe raampartijen. Elk raamkozijn kan in planzicht, in doorsnede, in aanzicht en in 3D worden voorgesteld. De raamkozijnen klikken automatisch in de muren, en hun plaats ten opzichte van de muurhoeken kan nauwkeurig ingevoerd worden. Past de muurbreedte zich aan, zullen de ramen ook automatisch aanpassen. De informatie over muuropeningen kan via het ingebouwde rekenbladsysteem vlot uit elke tekening gehaald worden bijzonder handig bij het opstellen van meetstaten. Vanuit dit rekenblad kan u ook de gegevens van een raamkozijn aanpassen opdat de wijzigingen ook in de tekening aangepast worden weergegeven; - Parametrische trappen Twee verschillende parametrische gereedschappen voor het tekenen van trappen: één voor het uittekenen van trappen in 2D en 3D tijdens het ontwerpproces, met de nodige flexibiliteit op vlak van vormgeving; en één voor het uitgebreid detailleren van trappen in 2D en 3D. De trappen kunnen diverse vormen aannemen, zoals verdreven U- vorm, steektrap of spiltrap. - Parametrische roltrap Een parametrisch gereedschap voor het snel tekenen en snel aanpassen van roltrappen in 2D en 3D. - uitgebreid kolommengereedschap Bij sierkolommen en pilasters heb je aparte instellingen voor de buitenkant en de draagstructuur in verschillende materialen zoals hout, beton en staal. Kies je voor staal, dan zijn alle standaardprofielen beschikbaar. Asymmetrische vormen zijn mogelijk, en de koppeling aan het IFC-formaat garandeert een grotere uitwisselbaarheid. Kolommen koppelen zich automatisch aan muren, maar kunnen natuurlijk ook vrijstaand in de ruimte geplaatst worden.

6 - Diverse gereedschappen voor houtskeletbouw Gereedschapsset waarmee muren, daken en vloeren uitgetekend worden als houtstructuur. Openingen in de constructie, zoals trapgaten of raamopeningen, worden automatisch uitgespaard. Wanden worden uitgetekend volgens de principes van de houtskeletbouw. De resultaten bestaan zowel in 2D als in 3D, en zijn dankzij het ingebouwde rekenblad meteen zichtbaar in een meetstaat. - Ruimtes d.m.v. muren en polygonen Ruimtes hebben geometrische eigenschappen zoals oppervlakte, omtrek, volume en meer, maar ook organisatorische eigenschappen zoals naam, nummer en meer. Ruimtes kunnen afgeleid worden van muren of polygonen. Omgekeerd kunnen muren ook afgeleid worden van Ruimtes. De informatie in verband met Ruimtes kan automatisch worden weergegeven in het ingebouwde rekenblad. - Ruimtelijke planning Op basis van Ruimtes kan een ruimtelijke planning worden opgemaakt. Ruimtes kunnen gekoppeld worden, en het belang van de koppeling kan ingesteld worden. Op basis van deze gegevens kan een relatiematrix, een stapeldiagramma, een vlekkenschema, relatiescores en meer getekend en berekend worden. Deze gereedschappen zijn ideaal als hulpmiddel bij het ordenen van complexe programma s zoals ziekenhuizen, industriële gebouwen, luchthavens en meer. - Automatische ventilatieberekening VectorWorks biedt een geautomatiseerde berekening van de officieel vereiste ventilatiewaarden. Teken eerst de vloeren als ruimten en geef ze een naam en een referentiecode. Open daarna het ventilatierekenblad- en u bent klaar! U kan dit rekenblad ook weergeven op een presentatielaag of ontwerplaag. - Daken Het gereedschap Creëer dak leidt van een selectie van muren of andere vormen een dakconstructie af. Deze dakconstructie is parametrisch instelbaar met opties zoals oversteek, helling en meer. Aanvullend kan u met het gereedschap Dakvlak elke 2D-vorm omzetten naar een individueel dakvlak, met aanpasbare randafwerking en helling. - Opmetingsgereedschap Gedaan met het tijdrovend uitzetten van een opmeting met behulp van cirkelbogen. Met het Opmetingsgereedschap klikt u de opeenvolgende hoeken van een ruimte in

7 de tekening, en geeft u de afstand tot het vorige punt op. Vul aan met de diagonalen en hun lengtes, en de opmeting is klaar. LANDSCHAPS- en STEDENBOUWKUNDIGE GEREEDSCHAPPEN - Digitaal terreinmodel Collectie gereedschappen voor het uittekenen van digitale terreinmodellen in 2D en 3D. Het digitaal terreinmodel kan opgebouwd worden aan de hand van 2Dpolygonen, 3D-polygonen, 2D- en 3D-locuspunten, terreinprofielen of importgegevens van landmeetkundige instrumenten (zoals bijvoorbeeld Totalstation). Het bestaande terreinmodel kan aangepast worden met behulp van keermuren, taluds, terassen en meer. Het grondverzet wordt automatisch berekend en weergegeven. Diverse objecten zoals bijvoorbeeld bomen, kunnen in 2D-zicht over het terrein geschikt worden, en met een enkele muisklik verplaatst worden naar de juiste hoogte op het 3D-maaiveld. Van het digitale terreinmodel kunnen ook terreindoorsnedes afgeleid worden. - Gebouwen (volumestudies) Parametrisch gereedschap voor het versneld maken en aanpassen van volumestudies in 2D en 3D, met opties zoals bouwlaaghoogte, aantal bouwlagen, daktype, weergave van oppervlakte en meer. Kan indien gewenst invloed uitoefenen op het digitale terreinmodel. - Bomengroep Leidt van elke gewenste objectselectie een bomengroep af. Heeft diverse voorkeursinstellingen om de bomengroepen de gewenste vorm te kunnen geven. - Palissade, houten en ijzeren hek, en prikkeldraad 2D- en 3Dgereedschappen voor het versneld uittekenen van palissades, houten en ijzeren hekwerk en prikkeldraad, met verschillende opties zoals hoogte, spatiëring en meer. TEKENGEREEDSCHAPPEN - VectorWorks Architectuur maakt uitgebreid gebruik van intelligente objecten die door middel van eigenschappen in het Infopalet aangepast kunnen worden. Voorbeelden van dergelijke objecten zijn Ruimtes, Stippels en Herhaal Object. VectorWorks Architectuur voegt een twintigtal intelligente objecten toe aan de mogelijkheden van VectorWorks Pro. Deze intelligente objecten kunnen vlot aangepast worden met alle beschikbare 2D-tekengereedschappen. Wanneer het relevant is, wordt de informatie van het intelligent object ook automatisch in 3D getoond zoals bij Wegen en bij Zitindeling.

8 - Roteer 2D/planaanzicht Met een eenvoudige knop in de werkbalk kan u de rotatie van het plan eenvoudig aanpassen. U kan direct de hoek invullen, of een zijde bepalen waar de horizontale X-as mee moet worden uitgelijnd. Al even eenvoudig gaat u terug naar het originele planzicht. - Schetsstijl Met Schetsstijl zet u elke rechtlijnige tekening om naar een handgeschetst resultaat. De stijl controleert u met parameters zoals lijnafwijking, doorschieten, willekeur en meer. Dit is een ideaal gereedschap om zowel 2D- als 3D-tekeningen minder strak voor te stellen. Ook symbolen en arceringen kunnen beïnvloed worden door de Schetsstijl. Omdat de Schetstijl een Hulpbron is, kan u specifieke schetsstijlen aan specifieke delen van de tekening toekennen. Aan de beschikbare schetsstijlen in het Hulpbronnenpalet kan u natuurlijk uw eigen schetsstijlen toevoegen. Schetsstijlen combineren bijzonder goed met de Artistieke rendereffecten van RenderWorks. - Kladtekening Variant van de Schetsstijl, waarbij een strakke lijntekening onomkeerbaar wordt omgezet naar een tekening met doorschietlijnen en lijnafwijkingen. - Zet om naar lijnarcering Teken eerst het kleinst mogelijke onderdeel van een arcering. Zet die dan met een enkele muisklik om naar een lijnarcering. Met deze methode maakt u veel sneller lijnarceringen dan met de standaardmethode in VectorWorks Pro. - Stippels Met het Stippelgereedschap vult u elk 2D-vlak op met een organisch maar vectorieel bepaald vulpatroon. Met opties zoals de lengte of oriëntatie van de vullijnen, vulcirkels, vuldriehoek of vulrechthoeken past u de stippelvulling aan uw eigen smaak. Ook kleur, dichtheid of concentratie rond de randen kan ingesteld worden. Elke stippelconfiguratie kan bewaard worden in een Stippelbibliotheek. Dit gereedschap werkt ook in combinatie met het commando object d.m.v. Polylijn. Stippels vormen een mooie aanvulling op de uitgebreide vlakvullingsmogelijkheden van VectorWorks, en zijn ideaal voor het opwerken van tekeningen.

9 - RAL, Caparol en Brillux kleurencollecties Een uitgebreide selectie van de kleurcollecties van RAL, Caparol en Brillux. Indien gewenst kunnen aanvullingen op de collecties apart aangeschaft worden op de website van de ontwikkelaar D-figurant Gereedschap voor het parametrisch tekenen van 3D-personen, met opties zoals lengte, gestalte, lichaamsbouw, te dragen kleding en meer. De figuranten kunnen in elke soort positie geplaatst worden. Om het tekenwerk te versnellen, kan u ook gebruik maken van de aanpasbare figurantenbibliotheek. - Architectuurbibliotheek met meer dan elementen De Architectuurbibliotheek bevat meer dan elementen in verschillende categorieën zoals elektriciteit, sanitair, evacuatie, meubilair, personen, arceringen, bomen en planten, keukentoestellen, voertuigen zoals fietsen, auto s en rolstoelen, rioleringselementen, schrijnwerk en meer. - Maak snel (on) zichtbaar. Met dit gereedschap verberg of toon je snel alle objecten in dezelfde klasse of laag. Eindeloos zoeken naar de correcte klasse of laag is verleden tijd. - Maak soortgelijk object. Dit commando activeert het gereedschap waarmee een object is gemaakt en de kenmerken ervan. Bv; je hebt een maatlijn getekend in ene bepaalde kleur en dikte. Als je rechtsklikt op deze aanduiding, kun je direct een nieuwe maatlijn tekenen met exact dezelfde instellingen. Dit commando werkt uiteraard ook met parametrische objecten zoals ramen, deuren, stempels, enz. - 3D vlakken ontplooien Ontrol hiermee een Nurbs-oppervlak of een 3D volume tot een platte 2D voorstelling. Voortaan is het kinderspel om te weten wat de projectiematen zijn van bv. een gebogen baliefront. DETAILLERINGSGEREEDSCHAPPEN - Herhaal object Met dit gereedschap dupliceert u een symbool langs een zelf getekend pad. Het resultaat is een intelligent object, waarbij u zowel het pad, het symbool als de spreiding van het symbool langs het pad parametrisch en interactief kan wijzigen. Het gereedschap wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het snel tekenen van

10 dakdoorsneden of vloerdoorsneden, maar ook voor het herhalen van bomen of verlichting langs een tuinpad. - Parametrisch gereedschap voor Isolatie en Isolatiefolie Met de 2D-gereedschappen Isolatiefolie, Harde Isolatie en Zachte Isolatie tekent u folies en isolatielagen met instelbare dikte en instelbaar herhaalpatroon. L- en T-verbindingen en zelfs doorboringen vormen geen enkel probleem. Met de verplaats-optie kan u de getekende isolatie aanpassen. Deze gereedschappen zijn zowel bruikbaar in 2D-plan als in 2D-doorsnede. - Parametrisch gereedschap voor Welfsels, breedplaatvloeren, houten ribbenvloeren Teken in doorsnede een gedetailleerde weergave van welfsels, breedplaatvloeren of houten ribbenvloeren met tal van parameters en eigenschappen. - Hanggoten en regenpijpen (parametrisch) Teken op een flexibele manier zowel hanggoten als regenpijpen en dit zowel in 2D als in 3D. Dankzij eigenschappen zoals sectie van de regenpijp en afwerkingsopties zoals dolfijnen en verloopstukken kunnen de meest diverse configuraties getekend worden. - Schouwpotten (parametrisch) Maak nooit meer fouten met het Schouwpottengereedschap. De verschillende modellen van populaire fabrikanten zitten ingebouw in het gereedschap. Verandert het ontwerpt? Dan kiest u in het Infopalet gewoon een andere schouwpottype, en u bent klaar. - Houtdoorsnede (parametrisch) Eenvoudig parametrisch gereedschap om snel houtsecties uit te tekenen, met zowel standaardmaten als instelbare dimensies, en met 3 afwerkingswijzen (gekruist, diagonaal en met nerven). - Draagbalken (parametrisch) Houten balken tekent u met het gereedschap Draagbalken. De objecten bestaan tegelijk in 2D-plan en in 3D, en u kan kiezen uit verschillende balkmaten en diverse types balken zoals I-profielen en houten vakwerk. - Rechte en gebogen leuningen (parametrisch) Parametrisch gereedschap voor het tekenen van zowel rechte als gebogen leuningen, met tal van opties voor de verticale en horizontale spijlen. Het resultaat bestaat zowel in 2D en 3D, en kan dankzij de stijgingseigenschap ook gebruikt worden voor trappen en hellende

11 vlakken. - Breedflensprofielen (parametrisch) Secties van stalen balken tekent u met het gereedschap Breedflensprofielen. HEA, HEB, IPE, M, U en meer zijn beschikbaar in alle courante industriematen. Via het infopalet selecteert u indien nodig een ander type of past u de dimensies aan om een profiel op maat te ontwerpen. - Systeemplafond (parametrisch) Gereedschap voor het snel tekenen en snel aanpassen van systeemplafonds en tegelvoeren in 2D. Via het infopalet kan u de tegelmaten, oriëntatiehoek en invoegpunt aanpassen. Elke getekende vorm kan met het commando Object d.m.v. polylijn omgevormd worden tot een systeemplafond of tegelvloer. - HVAC-gereedschappen Collectie van 12 parametrische gereedschappen voor het versneld uittekenen en aanpassen van HVAC-trajecten in 2D en 3D, inclusief diverse soorten kanalen, bochten, aftakkingen, verloopstukken, volumeregelaars en meer. De informatie over de gebruikte HVAC-onderdelen kan automatisch weergegeven worden in een meetstaat of staat van hoeveelheid via het ingebouwde rekenblad. - Collectie parametrische interieurgereedschappen Parametrische gereedschappen voor het snel tekenen en aanpassen van onderkasten, kasten, rekken, bureaus, werkposten en sierradiatoren in 2D en 3D. Ideaal voor het uittesten van de invulmogelijkheden van een ruimte. - Liftgereedschap (parametrisch) Met dit gereedschap kan u een parametrische liftkooi plaatsen. Dit gereedschap is hybride, dus je krijgt ene 2D EN 3D weergave van de koker.

12 AANDUIDINGEN EN MAATLIJNEN - Automatische maatlijnen Selecteer de te bematen muren, en leidt er met een muisklik alle maatlijnen van af indien gewenst inclusief maten van raamkozijnen en muurcomponenten. Het gereedschap geeft uitgebreide controle over stijl en over de informatie die getoond moet worden. Wordt het ontwerp gewijzigd verschuift u bijvoorbeeld een muur of vergroot u een raamkozijn dan worden de maatlijnen automatisch bijgewerkt. - Draagrichting Parametrisch gereedschap waarmee u de draagrichting van vloeren in 2D-planzicht kan aanduiden. Geschikt voor diverse soorten vloeren zoals breedplaatvloeren, houten (rooster)vloeren, voorgespannen beton en meer. - Niveau-aanduidingen Twee gereedschappen voor gebruik in doorsneden. Met het numerieke gereedschap geeft u het referentienulpunt op. Bij elke volgende klik van het gereedschap wordt het hoogtepeil in de tekening geplaatst. Met het tekstuele gereedschap plaats u tekstaanduidingen bij specifieke peilen. Beide gereedschappen zijn op verschillende manieren in te stellen. - Stempels VectorWorks Architectuur heeft een gespecialiseerd stempelgereedschap waarmee u informatie zoals oppervlakte, omtrek, aantal treden, datum en meer in de tekening kan stempelen. U kan de stempels op verschillende manieren opmaken. Verandert er iets in de tekening, dan kunnen de stempelwaarden automatisch mee aangepast worden. - Plancoördinaten Dit is een 2D-plangereedschap waarmee u eerst een nulpunt aanduidt, en bij elke volgende gereedschapklik de coördinaten ten opzichte van dit referentiepunt in de tekening plaatst. - Aanduiding hellingshoek Met dit gereedschap selecteert u een lijnstuk van een willekeurige vorm. Bij de volgende klik plaatst u de bijhorende helling in procent, graden, quotiënt en meer in de tekening. - Correctieaanduiding Gereedschap voor het plaatsen van opmerkingen op een plan. Geschikt voor het beheren van uit te voeren planaanpassingen. Gevraagde aanpassingen kunnen toegewezen worden aan een tekenaar, en via een database kan gecontroleerd worden of de aanpassing werd uitgevoerd. De opmerkingen kunnen naar keuze mee afgedrukt worden.

13 - Hyperlink Stel u even voor: u klikt op het symbool van een lamparmatuur, en een PDF file met de technische gegevens en prijsinformatie wordt geopend. Een klik op een documenticoon roept extra achtergrondinformatie op, opent een ander VectorWorksdocument of laat een infofilm afspelen. In de planhoofding van uw tekening wordt u doorgelinkt naar de website van uw bedrijf. U stelt eenvoudig een hyperlink in en verbindt die met de gewenste bestanden of webadressen. Zo stelt u elk ontwerp interactief voor aan uw klanten (ook bruikbaar in de VectorWorks viewer).

je weg terugvinden Dit overzicht toont je alle menu-aanpassingen voor deze software:

je weg terugvinden Dit overzicht toont je alle menu-aanpassingen voor deze software: je weg terugvinden De menubalk van Vectorworks 2011 is grondig herschikt. Dat was dringend nodig: na jaren van softwareontwikkeling waren heel wat commando s op een onlogische plaats terechtgekomen. Dit

Nadere informatie

OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT

OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT Aan de slag met Vectorworks - aanvulling maten in isometrie 1 OBJECTEN BEMATEN IN ISOMETRISCH ZICHT Vanaf Vectorworks 2009 plaats je zichtvensters op ontwerplagen. Die heb je nodig om maatlijnen in isometrische

Nadere informatie

ORGANISATIE VAN DE TEKENING

ORGANISATIE VAN DE TEKENING ORGANISATIE VAN DE TEKENING In dit hoofdstuk behandelen we de belangrijkste instellingen die we maken om een bestand op een handige in te stellen. Naamgeving van je bestand Geef je tekenbestand een logische

Nadere informatie

Een palet uitrollen: het palet is zichtbaar in de werkomgeving, en rolt zich uit als je erover navigeert klik op de punaise boven in het palet

Een palet uitrollen: het palet is zichtbaar in de werkomgeving, en rolt zich uit als je erover navigeert klik op de punaise boven in het palet _paletten PALETTEN In dit hoofdstuk lees je over de het gebruik van paletten die je tegenkomt in Vectorworks. De paletten In de paletten vind je gereedschappen om mee te tekenen, om de tekening af te werken

Nadere informatie

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10 2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 PRO 1/10 Inhoud 1 Werken met Artikelen (pcon.planner PRO)... 3 1.1 Artikel functies op de snelle toegang werkbalk (pcon.planner PRO)... 3 1.2

Nadere informatie

Vectorworks 2013NL SP5 (R2) ( ) 1. Nieuwe functionaliteiten Buitenraam of -deur

Vectorworks 2013NL SP5 (R2) ( ) 1. Nieuwe functionaliteiten Buitenraam of -deur Vectorworks 2013NL SP5 (R2) (2014 04 17) 1. Nieuwe functionaliteiten 1.1. Buitenraam of -deur Het nieuwe gereedschap Buitenraam of -deur, dat reeds deel uitmaakte van Vectorworks 2013 SP5 (R1), werd op

Nadere informatie

Tekenen met Floorplanner

Tekenen met Floorplanner Overzicht Het scherm 1. Zoom 2. Opslaan 3. Verdieping tab 4. Undo / Redo 5. Constructiemenu 6. Bibliotheek 7. Tekenvlak Eigenschappenmenu s De plattegrond wordt opgebouw uit verschillende elementen: ruimtes,

Nadere informatie

Tutorial: VW2011 Architectuur - deel 1 Aangemaakt door Design Express voor Vectorworks 2011

Tutorial: VW2011 Architectuur - deel 1 Aangemaakt door Design Express voor Vectorworks 2011 Aangemaakt door voor Vectorworks 2011 1] de plattegronden de schets importeren Vooraleer te beginnen aan de Vectorworks tekening, werd een handgemaakte schets ingescand en omgezet naar een.jpg bestand.

Nadere informatie

Tutorial: VW2011 Architectuur - deel 2 Aangemaakt door Design Express voor Vectorworks 2011

Tutorial: VW2011 Architectuur - deel 2 Aangemaakt door Design Express voor Vectorworks 2011 Aangemaakt door voor Vectorworks 2011 4] weergave van het 3D-model Open het bestand A15_Weergave 3D-model.vwx, en open hierin het Organisatie dialoogvenster. Er zijn meerdere manieren om het Organisatie

Nadere informatie

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren.

In Photoshop kun je afbeeldingen bewerken en aanpassen door de diverse toevoegingen en effecten die je wilt toepassen op aparte lagen uit te voeren. PhotoShop Les 2 Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+)

Tips & Trucs ArchiCAD : Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+) Tips & Trucs ArchiCAD 13 044: Instellingen Kozijnstaat wijzigen (NL+) Met ArchiCAD kunt u een volledig geautomatiseerde kozijnstaat maken, die naar eigen wens aanpasbaar is. Vanuit het model worden alle

Nadere informatie

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8

2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8 2018 EasternGraphics B.V. Benelux Nieuw in pcon.planner 7.7 ME 1/8 Inhoud 1 Nieuwigheden in Import Bestanden... 3 1.1 Verschillende nieuwe import bestanden... 3 1.2 Verbeterde import van 3DS en IFC bestanden...

Nadere informatie

PAGINATITEL SNELTOETSEN

PAGINATITEL SNELTOETSEN PAGINATITEL SNELTOETSEN STANDAARD SNELTOETSEN MARKERING Lijn L Ctrl + Alt + B Vergrendelen Ctrl + Shift + L Midden uitlijnen Ctrl + Alt + E Opmerking N Links uitlijnen Ctrl + Alt + L Pen O Horizontaal

Nadere informatie

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I

BRIS bv Postbus BV Rotterdam T (010) F (010) E I 2 BRIS bv Postbus 89 000 BV Rotterdam T (00) 899 F (00) 2 090 E bris@bris.nl I www.bris.nl DEZE HANDLEIDING Dit is een verkorte versie van de handleiding die in BRANDO2 (versie 2.) is opgenomen. INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties

SketchUp L. 5.2 Scenes en Animaties 5.2 Scenes en Animaties Uw SketchUp-bestand kan één of meer scènes bevatten. Een scène bestaat uit uw model en een reeks scènespecifieke instellingen, zoals specifieke gezichtspunten, schaduwen, weergave-instellingen

Nadere informatie

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein

MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP. Handleiding Slagersplein MUNTZ MARKETING COMMUNICATION GROUP Handleiding Slagersplein Inhoudsopgave Pagina - Uitleg beginscherm 3 - Aanmaken Profiel 5 - Maak Printmateriaal: Stap 1, kies doel 8 - Maak printmateriaal: Stap 2, kies

Nadere informatie

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken

045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken Tips & Trucs ArchiCAD 12 045: Het meshgereedschap: onregelmatige oppervlaktes maken In deze tip & truc wordt het meshgereedschap uitgelegd. Met het meshgereedschap kan men onder andere een omgeving maken,

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

www.intericad.eu 3D visualisaties voor interieurs

www.intericad.eu 3D visualisaties voor interieurs www.intericad.eu 3D visualisaties voor interieurs Maak het verschil architecturale opbouw Teken met specifieke gereedschappen een ruimte uit op een minimum van tijd, zonder enige beperking. Enkele gereedschappen

Nadere informatie

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop.

Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Lijnen/randen en passe-partouts maken met Photoshop. Les 1: Witte rand om de foto m.b.v. canvasgrootte. 1. Open de foto in Photoshop. 2. Klik in menu AFBEELDING op CANVASGROOTTE 3. Zorg dat in het vakje

Nadere informatie

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing

ThermaSkirt gebruiksaanwijzing ThermaSkirt gebruiksaanwijzing Stap 1 Teken de buitenste lijnen van de gehele kamer Klik op Start of ga naar Bestand en klik vervolgens op Nieuw of Openen om het programma te starten. Door op Start of

Nadere informatie

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina.

Leerpaden maken. 1. Account en wachtwoord. 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. Leerpaden maken 1. Account en wachtwoord 2. Maak een nieuw leerpad aan. 3. Inhoud aan een leerpad toe voegen. 4. Structuur aanbrengen op een pagina. 5. Structuur aanbrengen met stappen 6. Structuur aanbrengen

Nadere informatie

EPSketch Handleiding

EPSketch Handleiding EPSketch Handleiding INHOUD Voorwoord... 2 Installatie... 3 Openen SketchUpmodel... 3 Project aanmaken... 4 Aanduiden van vlakken... 7 Technieken... 9 Resultaten en Rapport... 9 Google Sketchup referentiekaart...

Nadere informatie

Aan de slag met het Geoloket

Aan de slag met het Geoloket Aan de slag met het Geoloket Een Geoloket standaardscherm is opgebouwd uit volgende basiselementen: Linkermenu dat opengeklapt kan worden, met: Lagen: overzicht van alle lagen. De basisinventaris bevat

Nadere informatie

Basisbegrippen 3D-tekenen.

Basisbegrippen 3D-tekenen. Basisbegrippen 3D-tekenen. Vroeger was het begrip 3D-tekenen onbestaande en tekende men gewoon in perspectief wanneer er een dieptezicht nodig was. Normaal werd er enkel in 2D getekend, dus enkel de aanzichten.

Nadere informatie

1. Inleiding... 3. 2. Instellingen maken... 4. 3. Toestellen plaatsen... 5. 4. Leidingen tekenen... 6

1. Inleiding... 3. 2. Instellingen maken... 4. 3. Toestellen plaatsen... 5. 4. Leidingen tekenen... 6 StabiCAD V Koeling Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Instellingen maken... 4 3. Toestellen plaatsen... 5 4. Leidingen tekenen... 6 4.1. Leidingschaal instellen....................................... 6

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1

Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 Handleiding uitwisseling Tekla Structures RFEM versie: Dlubal RFEM 5.02 - Tekla Structures 19.1 1 Inhoudsopgave: 1 Rekenmodel maken... 3 2 Import in RFEM... 10 3 Export naar Tekla Structures... 15 2 Rekenmodel

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 De website bij het boek 8 Introductie Visual Steps 8 Meer over andere Office 2010 -programma s Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 De website bij het boek... 8 Introductie Visual Steps... 8 Meer over andere Office 2010-programma s... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Bonushoofdstuk... 9 Toets

Nadere informatie

ViSoft Premium Nieuw in update 2009/1. 1 Nieuwe functies

ViSoft Premium Nieuw in update 2009/1. 1 Nieuwe functies ViSoft Premium 2009 Nieuw in update 2009/1 1 Nieuwe functies 1.1 Vrije wanden tekenen Een bijzonder praktische nieuwe functie is de mogelijkheid om een aantal wanden achter elkaar te tekenen. De icoon

Nadere informatie

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen

Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Module 4 Opmaak van een werkblad en cellen Kolombreedte en rijhoogte#breedtehoogte Opmaak van cellen Lettertype Uitlijning Opvulling Randen Getallen Datum en tijd Voorwaardelijke opmaak Gebruik van thema's

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen

Tips & Trucs ArchiCAD : Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen Tips & Trucs ArchiCAD 13 026: Zelf Ramen en Deuren maken, algemeen ArchiCAD bevat vele parametrische kozijnen. Mocht hier toch niet het gewenste kozijn tussen zitten, dan kunt u altijd nog uw eigen kozijn

Nadere informatie

1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3. 1.1. Inleiding... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond... 3 1.3. Verwante modules... 3

1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3. 1.1. Inleiding... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond... 3 1.3. Verwante modules... 3 StabiCAD V Sparingen Inhoudsopgave 1. Werken met StabiCAD V Sparingen... 3 1.1. Inleiding................................................... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond.....................................

Nadere informatie

Gemaakt door Santy Nicole

Gemaakt door Santy Nicole Oefening : Filmstrip-Pasen. Ytnas Maak een nieuw bestand met volgende eigenschappen. o Naam = filmstrip-pasen. o Breedte = 1024 pixels o Hoogte is = 768 pixels o Resolutie = 300 ppi o Modus = RGB o Inhoud

Nadere informatie

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen

7 stramienen. maken en gebruiken. Stramienen maken. Wat ken je na dit hoofdstuk? Tips en richtlijnen voor werken met stramienen 7 stramienen maken en gebruiken Een stramien is te vergelijken met een achtergrond die je snel op een reeks pagina s kunt toepassen. Objecten in een stramien staan op alle pagina s Wat ken je na dit hoofdstuk?

Nadere informatie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie

PhotoShop. Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie PhotoShop Les 1 - Werken met lagen, kleuren en transparantie Een digitale foto is een eigenlijk een simpel ding. Als je hem van heel erg dichtbij bekijkt is het niets meer dan een aantal rijen en kolommen

Nadere informatie

Afbeeldingen Module 11

Afbeeldingen Module 11 11. Afbeeldingen Er zijn veel manieren waarop u een afbeelding in kunt voegen in een tekst. U kunt bijvoorbeeld plaatjes die met een ander programma zijn gemaakt in uw documenten opnemen. Zo kunt u met

Nadere informatie

4. Getekende objecten bewerken

4. Getekende objecten bewerken 4. Getekende objecten bewerken In het vorige hoofdstuk hebben we het gereedschap voor het tekenwerk bekeken, maar als er iets fout gaat dan moeten we dat ook kunnen verbeteren, dit doen met de verschillende

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document

Grafische Instructie. Adobe Illustrator. Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Logo uitwerking Adobe Apple Illustrator Pentool selectie openen vector zoom selecteren document Illustraties maken menu palletten muis aanwijzer dtp kleuren Copyright juni 2013 Wytse Kloosterman Gewone

Nadere informatie

Hoe maak je complexe Mandala-patronen in Illustrator en AD

Hoe maak je complexe Mandala-patronen in Illustrator en AD Hoe maak je complexe Mandala-patronen in Illustrator en AD Er zijn een aantal methoden voor het maken van complexe circulaire patronen in Illustrator. Eén techniek maakt gebruik van patroonborstels, maar

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen

Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen Hoofdstuk 7: Vormen en lijnen tekenen 7.1 Introductie Zoals we in het afgelopen hoofdstuk hebben gezien, is het om een diagram in je presentatie op te nemen waarschijnlijk het snelst en het makkelijkst

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Symbol for Windows BlissEditor

Symbol for Windows BlissEditor Handicom Symbol for Windows BlissEditor ( Versie 4 ) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Schermopbouw van de Bliss Editor...3 2.1 Werkbalk... 3 2.2 Matrix... 4 2.3 Palet met basisvormen,

Nadere informatie

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het

Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het Met de intuïtieve interface van InDesign CC kunt u op eenvoudige wijze uitdagende lay-outs maken zoals u hier ziet. Het is belangrijk dat u het werkgebied van InDesign kent zodat u de krachtige mogelijkheden

Nadere informatie

Afdrukken in Calc Module 7

Afdrukken in Calc Module 7 7. Afdrukken in Calc In deze module leert u een aantal opties die u kunt toepassen bij het afdrukken van Calc-bestanden. Achtereenvolgens worden behandeld: Afdrukken van werkbladen Marges Gedeeltelijk

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie

Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Microsoft Offi ce OneNote 2003: een korte zelfstudie Werken met OneNote: zelfstudie 1 MICROSOFT OFFICE ONENOTE 2003 ZORGT VOOR OPTIMALE PRODUCTIVITEIT DOOR EENVOUDIGE VASTLEGGING, EFFICIËNTE ORGANISATIE

Nadere informatie

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven:

Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: SAMENVATTING HOOFDSTUK 8 Afdrukken Via het tabblad, kun je afdrukinstellingen aangeven: Onder Instellingen kun je aangeven wat je wilt afdrukken: Bij Notitiepagina s wordt per pagina één dia afgedrukt.

Nadere informatie

Fotoʼs beheren met iphoto

Fotoʼs beheren met iphoto Fotoʼs beheren met iphoto In dit Hoofdstuk: Verkennen van de werkomgeving Fotoʼs importeren vanuit een digitale camera Een album maken 10.1. Verkennen van de werkomgeving We starten iphoto door te (enkel)klikken

Nadere informatie

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman / Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk

Titel: Workshop creatief met MS Word Auteur: Miriam Harreman /   Jaar: 2009 Versie: Creative Commons Naamsvermelding & Gelijk Versie: 1.0-1- Creative Commons Index INDEX... 2 INLEIDING... 3 INSTELLEN VAN DE PAGINA... 4 LIGGENDE KAART... 4 STAANDE KAART... 4 WERKRUIMTE... 4 WERKEN MET WORDART... 5 WORDART: WERKBALK... 5 WORDART:

Nadere informatie

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm.

De breedte van het bestand voor het omslag wordt 343 mm en de hoogte is 246 mm. De rug van het boek is 11 mm. Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Paginaindeling / Pagina instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3

Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Bijlage bij Kidspiration Getting Started Guide International English Edition Version 3 Hoofdstuk 3: Het leren gebruiken van Kidspiration In deze vier Kidspiration lessen leert u het Kidspiration BreinKaart

Nadere informatie

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap

Cursus KeyCreator. Oefening 3D: Spiltrap Cursus KeyCreator Oefening 3D: Spiltrap Tekenen van een spiltrap. Het tekenen van een spiltrap bestaat uit verschillende delen en bewerkingen. In het kort kan men zeggen dat volgende bewerkingen uitgevoerd

Nadere informatie

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien...

de deur de schoorsteen het dak dak aanpassen bloempot schoorsteen bakstenen verkleinen &verfraaien... Inhoud werken met paden... 3 deel van een pad kopiëren... 3 pad aan beide kanten versmallen... 3 hoek van een ankerpunt aanpassen... 4 een gesloten pad maken... 5 inzoomen/uitzoomen... 6 groeperen... 7

Nadere informatie

StabiCAD V Gasleidingberekening

StabiCAD V Gasleidingberekening StabiCAD V Gasleidingberekening Inhoudsopgave 1. Werken met StabiCAD V Gasleidingberekening.. 3 1.1. Inleiding................................................... 3 1.2. Verwante modules...........................................

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) 1 DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/)

Nadere informatie

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen:

Schermopbouw. Het programma is op te delen in twee delen: Photoshop Elements is het kleinere zusje van PhotoShop. Als amateur-fotograaf, kan je er omzeggens evenveel mee doen maar voor een veel lagere prijs (100 i.p.v. 1000 ). Het programma is op te delen in

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen

SketchUp: 3D voor iedereen SketchUp: 3D voor iedereen Van: SketchUpvormingplus.weebly.com De basisprincipes van SketchUp Je hebt nu reeds wat geëxperimenteerd met SketchUp, lijnen en vlakken tekenen is geen probleem meer. Dat zal

Nadere informatie

Workshop, maak je eigen postkaart in Word deel 3. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact

Workshop, maak je eigen postkaart in Word deel 3. Handleiding van Helpmij.nl. Auteur: leofact Workshop, maak je eigen postkaart in Word deel 3 Handleiding van Helpmij.nl Auteur: leofact december 2017 Deze workshop is alweer het derde deel van een reeks workshops die op een praktische manier het

Nadere informatie

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek?

Inhoudsopgave Voorwoord 7 Nieuwsbrief 7 Introductie Visual Steps 8 Wat heeft u nodig? 8 Uw voorkennis 9 Hoe werkt u met dit boek? Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 7 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 8 Uw voorkennis... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 De website bij het boek... 11 Bonushoofdstukken...

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

SketchUp: 3D voor iedereen (/)

SketchUp: 3D voor iedereen (/) DE CURSUS (/) SKETCHUP? (/SKETCHUP.HTML) INSTALLATIE (/INSTALLATIE.HTML) DE BASIS (/DE-BASIS.HTML) GEREEDSCHAPPEN (/GEREEDSCHAPPEN.HTML) GEAVANCEERD (/GEAVANCEERD.HTML) SketchUp: 3D voor iedereen (/) Instapproject:

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding Training MANUAL DE USUARIO NAC SPORT ELITE Version 1.3.400 Nacsport Training wwww.nacsport.com 1 Index 1- AFBEELDINGEN 2- OEFENINGEN 3- TRAINING 4- KALENDER Nacsport Training wwww.nacsport.com

Nadere informatie

Les 1. Digitale Media - DTP 1

Les 1. Digitale Media - DTP 1 Intro InDesign werkt met objecten, dit zijn alle elementen die je op een pagina kunt plaatsen. Bijvoorbeeld hulplijnen, om aan te geven waar de marges van de pagina s komen, maar ook tekstkaders, illustratiekaders,

Nadere informatie

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken

Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Google Documenten: openen, maken, bewerken en afdrukken Er zijn verschillende soorten Google Documenten: tekstdocumenten, spreadsheets, presentaties, tekeningen en formulieren. We laten aan de hand van

Nadere informatie

QuikStart Beginnend Gebruiker - Algemeen. De werking van Vabi Elements in een vogelvlucht

QuikStart Beginnend Gebruiker - Algemeen. De werking van Vabi Elements in een vogelvlucht QuikStart Beginnend Gebruiker - Algemeen De werking van Vabi Elements in een vogelvlucht QuickStart Elements Introductie Welkom op de startpagina van Vabi Elements! Start of open een project. Gebruik Project

Nadere informatie

StabiCAD V Veiligheid

StabiCAD V Veiligheid StabiCAD V Veiligheid Inhoudsopgave 1. Werken met StabiCAD V Veiligheid... 3 1.1. Inleiding................................................... 3 1.2. Bouwkundige plattegrond.....................................

Nadere informatie

ViSoft Premium Nieuws in update Nieuwe functies

ViSoft Premium Nieuws in update Nieuwe functies ViSoft Premium 2010 Nieuws in update 2010-1 1 Nieuwe functies 1.1 Nieuwe 3D visualisatie kwaliteit De steeds betere grafische kaarten en de sterk verbeterde DirectX software maakt het mogelijk de fotorealistische

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 5. Omgaan met de pengereedschappen PP-03-05-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-05-01 Omgaan met de pengereedschappen Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Je kunt delen van een foto selecteren. Dat doe je met de selectiegereedschappen. Je

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren...10. 5. Filteren...11 10 Afdrukken & Exports ESIS WEBBASED webbased en Excel 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand.... 4 4. Sorteren...10 5. Filteren...11 6. Kolommen en

Nadere informatie

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor

Route Een programma bestaat uit verschillende routes (deelparcoursen). Elke route heeft een eigen instelling voor Trainingen Via de functieknop Trainingen creëer en bewerk je routes en trainingen van de verschillende trainingstypes: Catalyst, Video, GPS Rides en Virtual Reality. Nieuwe training Hier stel je een nieuwe

Nadere informatie

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab

Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab 1 Aanvullend bestand Meer doen met uw Samsung Galaxy Tab In dit aanvullende PDF-bestand staat een overzicht van wijzigingen van het boek in combinatie met een Samsung Galaxy tablet met Android 5 1 Foto

Nadere informatie

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007...

1. Exporteren... 2. 2. Verschil Xls en Csv... 2. 3. Het maken van een Csv bestand... 4. 4. Sorteren in Excel 2003... 9. 5. Sorteren in Excel 2007... ESIS en Excel 2003 en 2007 Inhoud 1. Exporteren... 2 2. Verschil Xls en Csv... 2 3. Het maken van een Csv bestand... 4 4. Sorteren in Excel 2003... 9 5. Sorteren in Excel 2007...10 6. Filteren in Excel

Nadere informatie

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in:

Omslag opmaken in Word. Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Omslag opmaken in Word Open een nieuw bestand en ga naar Pagina-indeling / Pagina-instelling / Tab Marges. En geef de onderstaande waarden in: Boven: Onder: Binnenkant: Buitenkant: Rugmarge: Afdrukbestand:

Nadere informatie

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1

8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8. Module Digitaal Terrein Model (DTM) aanmaken... 1 8.1. Inleiding...1 8.2. Icoonomschrijving...2 8.2.1. Nieuw... 3 8.2.2. Herstellen... 3 8.2.3. Wijzig... 3 8.2.4. Aanpassen... 4 8.3. Het Begin...5 8.4.

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versies. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Nieuwe functionaliteiten in pcon.planner 7.4

Nieuwe functionaliteiten in pcon.planner 7.4 Nieuwe functionaliteiten in pcon.planner 7.4 2016 EasternGraphics Benelux B.V. Nieuwe functionaliteiten in pcon.planner 7.4 1/12 Inhoud 1 Nieuwe presentatie functies... 3 1.1 Achtergrond afbeelding in

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 2. Selecteren, verplaatsen en roteren PP-03-02-01. Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-02-01 Voorkennis: Introductie Photoshop (6.0) afgerond. Intro: Na het inkleuren van een lijntekening, gaan we nu delen van foto s bewerken. Je kunt met verschillende selectiegereedschappen

Nadere informatie

Eenvoudig creëren van dakhellingen Wanden worden automatisch bijgesneden Mogelijkheid tot het plaatsen van ramen

Eenvoudig creëren van dakhellingen Wanden worden automatisch bijgesneden Mogelijkheid tot het plaatsen van ramen THE WORLD OF 1 Daken Eenvoudig creëren van dakhellingen Wanden worden automatisch bijgesneden Mogelijkheid tot het plaatsen van ramen Glazen wand Verticaal opdelen is mogelijk Stijlen en regels kunnen

Nadere informatie

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten.

De knoppen op het lint verkennen Elk tabblad op het lint bevat groepen en elke groep bevat een reeks gerelateerde opdrachten. Beknopte handleiding Microsoft Excel 2013 ziet er anders uit dan de vorige versis. Daarom hebben we deze handleiding gemaakt, zodat u sneller vertrouwd raakt met het programma. Opdrachten toevoegen aan

Nadere informatie

Microsoft Word Weergave

Microsoft Word Weergave Microsoft Word 2013 Weergave Inhoudsopgave 2. Weergave 2.1 Document openen en de cursor verplaatsen 2.2 Scrollbalk, weergaveknoppen en mini-werkbalk 2.3 Verborgen opmaakmarkeringen 2.4 Opslaan onder een

Nadere informatie

Paden en punten bewerken

Paden en punten bewerken Als u verder klikt, ziet u dat welk punt u de laatste hebt geplaatst, blauw zal tonen, terwijl alle andere punten met een witte binnenkant zijn omschreven: Dit komt doordat u op elk moment terug kunt gaan

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017

PSW Omgaan met documenten. Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 PSW Omgaan met documenten Onderwerp Omgaan met documenten vanuit het PSW portaal Datum september 2017 In het nieuwe PSW portaal gaan we anders om met Documenten. Denk hierbij aan het verplaatsen van documenten,

Nadere informatie

Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken

Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken Inleidende gids Hoofdstuk 15 Fontwork gebruiken Grafische tekstobjecten maken OpenOffice.org Auteursrecht Op dit document is het auteursrecht 2005 van toepassing. De medewerkers aan dit document staan

Nadere informatie

Sorteren, groeperen en totaliseren

Sorteren, groeperen en totaliseren 6 Sorteren, groeperen en totaliseren 6.1 Inleiding Een rapport maken begint met het selecteren van de tabellen en het plaatsen van de velden die u in uw rapport wilt afdrukken. Vervolgens sorteert, groepeert

Nadere informatie

Tabellen. Een tabel invoegen

Tabellen. Een tabel invoegen Tabellen Een tabel invoegen Een tabel tekenen Verplaatsen en selecteren in een tabel Een tabel opmaken Veldnamenrij herhalen Rijen en kolommen toevoegen en verwijderen Tekst converteren naar een tabel

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Objecten toevoegen grafische objecten

Objecten toevoegen grafische objecten Objecten toevoegen grafische objecten Powerpoint 2007 Je kunt op een dia verschillende soorten grafische objecten toevoegen. Afbeeldingen Een afbeelding invoegen 1 Klik op knop Afbeelding (tab Invoegen,

Nadere informatie

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1

Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Snel een begin maken met Front-Page voor een eigen website. blad 1 Je gaat zelf een eenvoudige web site maken en zult deze eerst op papier moeten ontwerpen. Je maak een met daaronder sub-pagina s en eventueel

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Hoe werkt u met een Bordboek Plus?

Hoe werkt u met een Bordboek Plus? Hoe werkt u met een Bordboek Plus? DOWNLOAD UW BORDBOEK PLUS VOOR OFFLINE GEBRUIK Open na de activatie van uw licentie eerst uw Bordboek Plus op Knooppunt. Voortaan kunt u twee versies raadplegen: online

Nadere informatie

Nieuw in MatrixKozijn Hout 3.2

Nieuw in MatrixKozijn Hout 3.2 Nieuw in MatrixKozijn Hout 3.2 In de nieuwe versie van MatrixKozijn zijn er een aantal onderdelen toegevoegd, maar ook zijn er een aantal zaken gewijzigd en/of verbeterd: BIM Dit is een nieuwe uitbreidingsmodule

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Tips & Trucs ArchiCAD : Kozijnstaat maken algemeen (NL+)

Tips & Trucs ArchiCAD : Kozijnstaat maken algemeen (NL+) Tips & Trucs ArchiCAD 13 049: Kozijnstaat maken algemeen (NL+) Met ArchiCAD kunt u een volledig geautomatiseerde kozijnstaat maken. Vanuit het model worden alle kozijnen op merk gesorteerd, geteld en met

Nadere informatie

PHOTOSHOP pengereedschap

PHOTOSHOP pengereedschap PS01 1-9 PHOTOSHOP pengereedschap COMMANDO S Pen met rondje = Pen op 1 e gemaakte Ankerpunt. Klik op dit Ankerpunt voor een Gesloten-pad Pen met vierkantje = Pen op laatste Ankerpunt van een Open-pad.

Nadere informatie