Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek"

Transcriptie

1 Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek Inleiding U wordt opgenomen in verband met een kijkoperatie waarbij een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Een operatie bij slokdarmkanker kan worden uitgevoerd wanneer uit onderzoek is gebleken dat de tumor niet is ingegroeid in omliggende organen of is uitgezaaid naar elders in het lichaam. U kunt deze folder lezen ter voorbereiding op de ingreep. Als u, na het lezen van de folder, nog vragen heeft, dan kunt u deze stellen aan de chirurg of aan de regieverpleegkundige van de polikliniek chirurgie. Voorbereiding op de operatie Preoperatieve screening Als u geopereerd gaat worden, krijgt u een afspraak voor een pre-operatieve screening. Hier krijgt u informatie over de gang van zaken rondom een operatie (o.a. over de narcose) en zal een specialist (de anesthesioloog) u onderzoeken. Meer informatie hierover kunt u vinden in de brochures die u ontvangt tijdens uw bezoek aan de Preoperatieve poli. Afspraak fysiotherapie Behalve een afspraak voor de operatieve screening krijgt u een afspraak bij de fysiotherapie voor het meten van uw lichamelijke conditie. Op basis van de uitkomst van deze conditietest bespreekt de fysiotherapeut met u een eventueel trainingsschema voorafgaand aan de operatie. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een goede lichamelijke conditie resulteert in een sneller herstel na de operatie. Verder krijgt u van de fysiotherapeut instructies met betrekking tot de ademhalingstechniek die u na de operatie kunt toepassen. Dit is van groot belang voor het goed op kunnen hoesten en doorademen om een longontsteking te voorkomen. Zodra de operatiedatum bekend is, krijgt u hierover in de week voor de operatie telefonisch of schriftelijk bericht. U hoort dan wanneer en waar u in het ziekenhuis verwacht wordt voor opname. Buismaagoperatie In het ZGT vindt sinds 2010 deze ingreep via kijkoperatietechniek plaats Door de toepassing van deze methode hoeft de chirurg slechts enkele miniscule incisies (sneetjes) te maken in uw buik en tussen de ribben (rugzijde onder het schouderblad) Via deze incisies worden enkele buisjes in de borstholte gebracht. Door één van de buisjes wordt een camera ingebracht zodat de chirurg op een televisiescherm het operatiegebied kan zien. Tijdens een kijkoperatie wordt een deel van de slokdarm met de tumor en gedeelte van de maag verwijderd; en vervangen door een buis van de overgebleven maag, wordt een buis kan in de hals of in de borstholte gemaakt worden afhankelijk, van de plaats van de tumor. Bij een verbinding in de borstholte is er minder kans op slik- en stemproblemen.

2 Een kijkoperatie heeft grote voordelen in vergelijking met de traditionele methode (een snee in de buik en een snee in de borstkas) Er zijn minder longcomplicaties, u herstelt sneller omdat er geen grote operatiewond is en u heeft minder slik- en stemproblemen. Een heelkundige ingreep waarbij een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Na de operatie (postoperatief) Na de operatie wordt u naar de IC overgebracht. Hier verblijft u 1-2 nachten. De persoon die u bij opname als contactpersoon heeft opgegeven, wordt door de operateur ingelicht over het verloop van de operatie. Op de Intensive Care wordt u aangesloten op bewakingsapparatuur. Uw bloeddruk, zuurstofgehalte in het bloed en urineproductie worden regelmatig gemeten.

3 Om tijdelijk het zuurstofgebrek aan te vullen dat na de operatie kan ontstaan, hebt u een zuurstofslangetje in de neus. Verder heeft u; een infuus in de arm voor toediening van vocht en medicatie; een dun slangetje in uw rug voor pijnbestrijding (epiduraal katheter); een slangetje (sonde) in uw neus, dat via de slokdarm in de (resterende) maag ligt en ervoor zorgt dat het overtollige maagsap af kan lopen; een dun, flexibel slangetje in de darm via de buik (jejunostomiekatheter) voor toediening van voeding; één of meer drains in uw longen voor afvoer van eventueel bloed en inwendig wondvocht; een slangetje via uw plasbuis in uw blaas (blaaskatheter) voor afloop van urine. Al naar gelang uw herstel na de operatie worden al deze hulpmiddelen verwijderd. Wanneer de belangrijkste lichamelijke functies zonder ondersteuning stabiel zijn, gaat u na uur terug naar de verpleegafdeling voor het verdere herstel. Wondverzorging De wondjes buik en rug zijn na de operatie verbonden met een pleister die de verpleegkundige er na de operatie afhaalt. De wondjes worden dagelijks verbonden totdat deze droog zijn. Op de rug blijven kleine littekens over. Een eventuele halswond blijft in het begin gedeeltelijk open. De wond wordt niet gehecht. Na enige tijd groeit deze wond vanzelf dicht zodat een smal litteken overblijft. Eten en drinken na de operatie U mag de eerste dagen niet eten of drinken. Hierdoor kunnen de inwendige littekens goed genezen. In deze periode is een goede mondverzorging essentieel omdat vanwege een verminderde speekselproduktie en een verminderderde afweer ten gevolge van de ziekte en behandeling er kans bestaat op een ontsteking van het mondslijmvlies. Instructies hoe een mondslijmvliesontsteking te voorkomen krijgt u van de verpleegkundige. Na 7 dagen wordt een zogenoemde slikfoto gemaakt (röntgenfoto s die worden gemaakt tijdens het slikken van een vloeistof), waarop te zien is of de naden goed aan elkaar vastgegroeid zijn, zodat er geen lekkage kan ontstaan. Als de naden goed zijn vastgegroeid, mag u weer voorzichtig beginnen met het drinken van helder vocht. Dit wordt, in overleg met de arts, langzaam opgebouwd naar vloeibaar en uiteindelijk naar normaal. Aangezien u de eerste tijd onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, is het belangrijk dat u op een andere manier voeding krijgt. Tijdens de operatie wordt dan ook een dun slangetje bij u in de buik ingebracht, een zogenoemde jejunostomiekatheter. De dag na de operatie krijgt u sondevoeding via deze jejunostomiekatheter. De jejunostomiekatheter zit in de dunne darm (het jejunum) vastgehecht. Deze inwendige hechting lost na 6 weken vanzelf op. Aan de buitenkant wordt de jejunostomiekatheter op de huid vastgezet met een huidplaatje. Dit is een siliconen plaatje dat met hechtingen aan de buik wordt vastgezet. Als u weer gewoon kunt eten, worden deze hechtingen en de jejunostomiekatheter verwijderd op de polikliniek. U gaat dus met deze jejunostomiekatheter naar huis.

4 Verzorging van de jejunostomiekatheter De insteekopening van de jejunostomiekatheter (daar waar de sonde de buik in gaat) moet goed worden verzorgd om infectie te voorkomen. Als zich viezigheid rond de insteekopening bevindt, moet dit worden verwijderd met een gaasje natgemaakt met kraanwater. De jejunostomiekatheter moet minstens zes keer daags worden doorgespoten met kraanwater. Dit is om verstopping van het slangetje te voorkomen. Het doorspuiten vindt bij voorkeur plaats op vaste tijden en in ieder geval: vóór en na de toediening van een pak sondevoeding; bij elke verwisseling van een pak sondevoeding; vóór en na afloop van toediening van medicijnen via de sonde; bij het afkoppelen van een pak sondevoeding. De verpleegkundige van de afdeling geeft u instructies omtrent de verzorging van deze katheter en het aan sluiten van de sondevoeding. In overleg met u wordt na het ontslag uit het ziekenhuis een verpleegkundige ingeschakeld om u in de thuissituatie te ondersteunen. Mogelijke complicaties Geen enkele operatie is zonder risico. Zo is ook bij een buismaagoperatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie,trombose of longontsteking. Daarnaast bestaat het risico op complicaties die specifiek voor deze operatie gelden. Zo is er het risico op long- en hartproblemen doordat er in de borstholte is geopereerd. Met name deze problemen bepalen de duur van het verblijf op de intensive care. Een tweede complicatie is lekkage van de verbinding tussen de rest van de slokdarm en de maag, meestal een buismaag. Deze verbinding kan zoals eerder beschreven worden gemaakt in de hals en in de borstholte. Voor,-en nadelen van een nieuwe verbinding in de hals Bij een nieuwe verbinding in de hals heeft een lekkage meestal geen ernstige gevolgen omdat de lekkage vaak naar de buitenkant lekt. Lekkage in de hals treedt echter wel vaak op, namelijk bij 10-20% van de patiënten. Een ander nadeel van een nieuwe verbinding in de hals is dat er vaak (10%) ook een beschadiging optreedt van de stembandzenuw. In dat geval zal uw stem na de operatie heser zijn dan vóór de operatie. Ook is er meer kans op verslikken en daardoor een longontsteking. Een nadeel van een nieuwe verbinding in de hals is verder dat er relatief vaak een vernauwing optreedt van deze nieuwe verbinding (40-50%). Daardoor kan het noodzakelijk zijn om de hals een aantal keren op te rekken. Een laatste nadeel van een nieuwe verbinding in de hals is dat er relatief vaak slikklachten optreden.

5 Voor,- en nadelen van een nieuwe verbinding in de borstholte Bij een nieuwe verbinding in de borstholte bestaat er een aantal voordelen. Zo is er nauwelijks tot geen kans op beschadiging van de stembandzenuw. Ook is er minder kans op slikklachten. Verder is er minder kans op vernauwing van de nieuwe verbinding en is er ook minder kans op een lekkage. Een nadeel echter is dat - als de nieuwe verbinding gaat lekken - deze nooit direct naar buiten kan lekken, maar altijd naar binnen (in de borstholte). U kunt daardoor ziek worden. In dat geval zult u opnieuw via de kijkoperatietechniek worden geopereerd. De chirurg brengt dan drains (slangetjes) in de borstholte om de lekkage naar buiten te leiden. PA-uitslag Na de operatie onderzoekt de patholoog het weggenomen weefsel. Na ongeveer 7-10 werkdagen is de uitslag bekend van dit weefselonderzoek, de zgn PA-uitslag. De patholoog bekijkt in het weggenomen weefsel of de tumor in zijn geheel is verwijderd(radicaal). Ook kijkt de patholoog naar de eigenschappen van de tumor, onder andere naar de grootte en de groeiwijze. Zodra de uitslag bekend is wordt u hierover geïnformeerd door de arts in aanwezigheid van de verpleegkundige tijdens uw opname op de verpleegafdeling. In sommige gevallen op de polikliniek. De uitslag wordt altijd besproken in het multidisciplinair SlokdarmTeam. Op grond van de PA-uitslag kan een goede uitspraak worden gedaan over de kans op genezing. Ontslag Als alles goed gaat kunt u in het algemeen ongeveer 9 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de poliklinische controle. In het algemeen zult u thuis ruim voldoende tijd (6 weken tot 3 maanden) moeten nemen om aan te sterken en weer te leren eten. Bij een slokdarmoperatie wordt uw maag na de operatie een stuk kleiner. U hebt veel eerder een vol gevoel en de voedselvertering kan verminderd zijn, wat leidt tot gewichtsverlies. Dit is in de regel niet meer dan 10% van uw gewicht van vóór de operatie. Daarom zult u uw eetpatroon moeten veranderen. Wij raden aan om: Kleinere maaltijden te nemen, verspreid over de dag. Eet dus naast 3 hoofdmaaltijden drie tot vier tussenmaaltijden. Langzaam eten en goed kauwen. Na ongeveer 9-12 maanden zal uw maag zich aanpassen, en kunt u weer grotere maaltijden nemen. Veel patiënten klagen over langdurige onbegrepen vermoeidheid. Als daar geen andere verklaring voor gevonden wordt, is dit niet verontrustend maar wel hinderlijk. In de meeste gevallen herstelt dit in het eerste jaar na de operatie en zijn alleen goede leefadviezen nodig. Als u daarvoor meer aandacht en hulp nodig heeft, kunt u dit aangeven bij de oncologie regieverpleegkundige die u informatie kan geven over speciale trainingsprogramma s

6 24-Uursbereikbaarheid U krijgt tijdens de opname informatie (en een informatiekaartje) over de 24-uursbereikbaarheid voor patiënten die geopereerd zijn in verband met slokdarmkanker. Tot aan de 1 e controle bij de chirurg kunt u ons 24 uur per dag bellen. Dit is voor een langere periode. Het is belangrijk om bij de volgende symptomen contact op te nemen met het ziekenhuis: bij roodheid rondom de wond, zwelling of koorts hoger dan 38.5 C; bij acute benauwdheid; bij ernstig gewichtsverlies. Bij passageproblemen waardoor gewoon voedsel niet meer lukt. Tijdens kantooruren belt u met de regieverpleegkundige: Telnr Buiten kantooruren kunt u in acute gevallen eveneens contact opnemen met de onderstaande nummer, het toestel wordt dan doorgeschakeld naar de afdeling chirurgie Telnr A Zilvermeeuw PP Almelo I zgt.nl A Geerdinksweg DL Hengelo I zgt.nl

Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek

Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek Slokdarmresectie via kijkoperatietechniek U wordt opgenomen in verband met een kijkoperatie waarbij een deel van de slokdarm wordt verwijderd. Een operatie bij slokdarmkanker kan worden uitgevoerd wanneer

Nadere informatie

Maagoperatie via kijktechniek

Maagoperatie via kijktechniek Maagoperatie via kijktechniek Inleiding U wordt opgenomen in verband met een kijkoperatie waarbij een deel van de maag (subtotale maagresectie) of de gehele maag (totale maagresectie) wordt verwijderd.

Nadere informatie

Chirurgie. Buismaagoperatie. www.catharinaziekenhuis.nl

Chirurgie. Buismaagoperatie. www.catharinaziekenhuis.nl Chirurgie Buismaagoperatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Ligging en functie van de maag... 3 Slokdarmkanker... 4 Symptomen... 4 Diagnose en onderzoek... 5 De behandeling... 5 Pre-operatieve screening

Nadere informatie

De slokdarm. Behandeling van slokdarmkanker

De slokdarm. Behandeling van slokdarmkanker Slokdarmresectie met buismaagreconstructie bij slokdarmkanker Deze folder geeft u informatie over de operatieve behandeling van slokdarmkanker: de slokdarmresectie met buismaagreconstructie. Algemene informatie

Nadere informatie

Maagoperatie via kijktechniek tegen refluxziekte

Maagoperatie via kijktechniek tegen refluxziekte Maagoperatie via kijktechniek tegen refluxziekte Inleiding U wordt opgenomen in verband met een kijkoperatie tegen refluxziekte. Bij een niet goed functionerende kringspier kan uw arts ervoor kiezen om

Nadere informatie

Het verwijderen van een nier

Het verwijderen van een nier Het verwijderen van een nier Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0127 Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een nier. In deze folder leest u over

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische operatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van één van uw nieren. De uroloog heeft met u besproken

Nadere informatie

Lymfeklieren verwijderen in het bekken

Lymfeklieren verwijderen in het bekken 00 Lymfeklieren verwijderen in het bekken via een kijkoperatie Poli Urologie 1 Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over de noodzaak om bij u de lymfeklieren, via een kijkoperatie, uit het bekken

Nadere informatie

Het opheffen van een darmstoma

Het opheffen van een darmstoma Het opheffen van een darmstoma U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie om de darmstoma op te heffen De totale zorg rondom de operatie is erop gericht dat u snel hiervan herstelt. Deze informatie

Nadere informatie

aanleggen van een pouch (IPAA)

aanleggen van een pouch (IPAA) patiënteninformatie aanleggen van een pouch (IPAA) U heeft met uw arts gesproken over het maken van een verbinding tussen de dunne darm en de anus. Dit heet een Ileo Pouch Anale Anastomose (IPAA), in het

Nadere informatie

Operatie aan de slokdarm

Operatie aan de slokdarm Operatie aan de slokdarm In deze folder willen wij u graag meer informatie geven over de operatie aan de slokdarm, wat u kunt verwachten en het herstel na de operatie tijdens de ziekenhuisopname. foto

Nadere informatie

Chirurgie. Operatie van een tumor in uw slokdarm

Chirurgie. Operatie van een tumor in uw slokdarm Chirurgie Operatie van een tumor in uw slokdarm Chirurgie U heeft een tumor in uw slokdarm. Tijdens het multidisciplinaire overleg is besproken hoe u het best behandeld kunt worden. Dit is vastgelegd

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Verwijderen van de sternumdraden

Verwijderen van de sternumdraden Cardiothoracale chirurgie Verwijderen van de sternumdraden www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CTC006 / Verwijderen van de sternumdraden / 10-10-2013

Nadere informatie

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas

Een operatie voor het verwijderen van de blaas en het aanleggen van een Hautmannblaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een vervangende blaas. Dit wordt het aanleggen van de Hautmannblaas genoemd. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek

Maagoperatie. Ligging en functie van de maag. Diagnose en onderzoek Maagoperatie Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven. Ligging

Nadere informatie

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel)

H.253100.0116. Galblaas verwijderen (conventioneel) H.253100.0116 Galblaas verwijderen (conventioneel) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen. Het is een operatie waarvoor u ongeveer één tot twee dagen

Nadere informatie

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm

(Gastro) enterostomie. Omleidingsoperatie van maag met dunne darm (Gastro) enterostomie Omleidingsoperatie van maag met dunne darm 1. Inleiding Binnenkort ondergaat u een omleidingsoperatie in het ETZ TweeSteden of het ETZ Waalwijk. In deze folder leest u informatie

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort wordt u in het ziekenhuis opgenomen voor het

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie

Verwijderen van de galblaas. Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Polikliniek chirurgie Verwijderen van de galblaas Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om uw galblaas te laten verwijderen. In deze brochure vindt u

Nadere informatie

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek

Een operatie voor het opheffen van een vernauwing van de urineleider Pyelumplastiek U heeft een vernauwing in de urineleider. De medische term hiervoor is UPJ stenose. In deze folder geven wij informatie over deze vernauwing, de operatie (pyelumplastiek) en de periode na de operatie.

Nadere informatie

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS

VATS. Longgeneeskunde. Kijkoperatie in de borstkas. Inleiding VATS Longgeneeskunde VATS Kijkoperatie in de borstkas Inleiding U heeft met uw behandelend arts afgesproken dat u een kijkoperatie in de borstholte krijgt, ook wel VATS (Video Assisted Thoracic Surgery) genoemd.

Nadere informatie

Verwijderen van een deel van de lever

Verwijderen van een deel van de lever Verwijderen van een deel van de lever Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2014 pavo 1021 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor het verwijderen van een deel van

Nadere informatie

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie)

H.253118.0116. Galblaas verwijderen (kijkoperatie) H.253118.0116 Galblaas verwijderen (kijkoperatie) 2 Inleiding U heeft samen met uw arts besloten tot een operatie om de galblaas te verwijderen door middel van een kijkoperatie. Het is een operatie waarvoor

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken

Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken Patiënteninformatie Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine bekken (Pelviene lymfeklierdissectie) Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat 1 Verwijderen van de lymfeklieren in het kleine

Nadere informatie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie

Nier verwijderen. via een kijkoperatie. Poli Urologie 00 Nier verwijderen via een kijkoperatie Poli Urologie De uroloog heeft met u besproken wat de reden is om uw nier te verwijderen. Er kunnen verschillende redenen zijn om een nier te verwijderen zoals:

Nadere informatie

Opheffen van een darmstoma

Opheffen van een darmstoma Chirurgie Opheffen van een darmstoma www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De behandeling... 3 Voorbereidingen... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 Opnamedatum... 4 De opname... 4 Voorafgaande

Nadere informatie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie

Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Nefrectomie (nierverwijdering) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw nier te verwijderen. In deze folder vindt u informatie om uzelf goed te kunnen

Nadere informatie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie

Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Bricker operatie (aanleg van een urinestoma) Afdeling Urologie Uw uroloog heeft bij u een aandoening geconstateerd waarvoor het nodig is uw blaas te verwijderen en een urinestoma aan te leggen. Bij deze

Nadere informatie

Verwijderen niertumor

Verwijderen niertumor Verwijderen niertumor radicale en partiële nefrectomie De uroloog heeft na onderzoek bij u een afwijking aan de nier geconstateerd. In deze folder geven wij informatie over de nier, de operatie (radicale

Nadere informatie

Operatie voor het verwijderen van de blaas

Operatie voor het verwijderen van de blaas Binnenkort wordt u opgenomen in het MCL voor het verwijderen van uw blaas en het aanleggen van een urinestoma. Meestal wordt dit gedaan volgens de zogenaamde Brickermethode. In deze brochure kunt u lezen

Nadere informatie

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl

Littekenbreuk. Chirurgie. mca.nl Littekenbreuk Chirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een littekenbreuk? 3 Voorbereiding 3 Opname 4 Ontharen 4 Tijdens de operatie 4 Na de operatie 5 Complicaties 5 Controleafspraak 5 Uw vragen 6 Kosten

Nadere informatie

Gynaecomastie operatie

Gynaecomastie operatie Gynaecomastie operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft last van borstkliervorming. Binnenkort wordt u hieraan geopereerd. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Chirurgie. Littekenbreuk. Afdeling: Onderwerp:

Chirurgie. Littekenbreuk. Afdeling: Onderwerp: Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Inleiding Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de

Nadere informatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie

Inleiding Ligging en functie van de maag Diagnose en onderzoek De operatie Maagoperatie Inleiding Deze folder geeft u informatie over de gebruikelijke gang van zaken rond een maagoperatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar

Maagoperatie. Chirurgie. Beter voor elkaar Maagoperatie Chirurgie Beter voor elkaar Maagoperatie Ligging en functie van de maag De maag ligt boven in de buik (zie tekening) en is het reservoir waar ons eten en drinken, na passage door keel en slokdarm,

Nadere informatie

Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie

Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie Verwijderen van lymfklieren in het bekken via een kijkoperatie Laparascopische pelviene lymfeklierdissectie Tijdens uw bezoek aan de polikliniek heeft uw behandelende uroloog met u gesproken over de noodzaak

Nadere informatie

Longoperatie: VATS lobectomie

Longoperatie: VATS lobectomie Longoperatie: VATS lobectomie Met uw arts heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een longoperatie vanwege een tumor in uw long. In deze folder vindt u meer informatie over de gang van

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Chirurgie. Longoperatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgie Longoperatie 1 Longoperatie Binnenkort vindt bij u een longoperatie plaats. In deze brochure leest u wat de operatie

Nadere informatie

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma)

Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Herstel na een gynaecologische buikoperatie. (ERAS-programma) Binnenkort krijgt u een gynaecologische buikoperatie. Hierbij wordt het versneld herstelprogramma toegepast. Dit zorgprogramma brengt alle

Nadere informatie

Een maagoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351

Een maagoperatie. Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351 Een maagoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0351 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw maag. In deze folder leest u meer

Nadere informatie

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA)

Een pouch in plaats van de dikke darm (IPAA) Afdeling: Onderwerp: Chirurgie Een pouch in plaats van de dikke darm () Inleiding Deze folder geeft u informatie over de ileo pouch anale anastomose (), die aangelegd kan worden na het verwijderen van

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel

Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER. onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER. Verwijderen lymfklierweefsel Patiënteninformatiedossier (PID) PROSTAATKANKER onderdeel VERWIJDEREN LYMFKLIERWEEFSEL PROSTAATKANKER Verwijderen lymfklierweefsel 2 INHOUDSOPGAVE Verwijderen van lymfklierweefsel...5 Vooronderzoek (Preoperatief

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie)

Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Verwijderen van een niertumor via een kijkoperatie (laparoscopische nefrectomie) Maatschap Urologie IJsselland Ziekenhuis Inleiding De uroloog heeft bij u een niertumor (niercelcarcinoom) geconstateerd.

Nadere informatie

VATS ingreep. Chirurgie

VATS ingreep. Chirurgie VATS ingreep Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Wanneer een VATS?...5 Voorbereiding op de operatie...6 Opnamegesprek...6 Het verloop van de operatie...7 Nazorg...8 Medicijnen...8 Drains en hechtingen...8

Nadere informatie

LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE

LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE LAPAROSCOPISCHE LITTEKENBREUKCORRECTIE Inleiding Deze folder geeft een overzicht van de chirurgische behandeling van een zwakte van de buikwand, veroorzaakt door een eerdere buikoperatie, ook wel littekenbreuk

Nadere informatie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie

Verwijderen van een nier via een kijkoperatie. Laparoscopische nefrectomie Verwijderen van een nier via een kijkoperatie Laparoscopische nefrectomie 2 Tijdens uw bezoek aan de polikliniek urologie heeft uw behandeld uroloog met u gesproken over de noodzaak om bij u een nier te

Nadere informatie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie

Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Operatie aan de endeldarm Transanale Endoscopische Microchirurgie Ziekenhuis Gelderse Vallei U wordt binnenkort opgenomen voor een operatie aan uw endeldarm. De totale zorg rondom de operatie is erop gericht

Nadere informatie

CHIRURGIE. Littekenbreuk

CHIRURGIE. Littekenbreuk CHIRURGIE Littekenbreuk Littekenbreuk Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie

Nadere informatie

Leveroperatie. Chirurgie. alle aandacht

Leveroperatie. Chirurgie. alle aandacht Leveroperatie Chirurgie alle aandacht Leveroperatie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw lever. Tijdens uw afspraak met de oncologieverpleegkundige kunt u alle vragen die bij u opkomen bespreken

Nadere informatie

Baarmoederverwijdering

Baarmoederverwijdering 00 Baarmoederverwijdering d.m.v. een kijkoperatie Poli Gynaecologie U heeft samen met uw arts de beslissing genomen dat uw baarmoeder verwijderd wordt via van een kijkoperatie (laparoscopische verwijdering).

Nadere informatie

Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie

Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie Verwijderen van een nier of een deel van de nier via een kijkoperatie (gedeeltelijke) laparoscopische nefrectomie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Binnenkort

Nadere informatie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie 00 Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over galsteenlijden en de behandeling hiervan. U heeft ingestemd met het operatief verwijderen van de galblaas

Nadere informatie

Verwijderen van een blaassteen

Verwijderen van een blaassteen Urologie Verwijderen van een blaassteen www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Wat is een blaassteen?... 3 Pre-operatieve screening... 3 Voorbereiding op de operatie... 3 De opname in ons ziekenhuis... 4 De

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie

Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie (plkd) Uw behandelend uroloog heeft met u gesproken over deze kijkoperatie (laparoscopische ingreep) met ondersteuning van de operatierobot. In deze

Nadere informatie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie

Galblaas verwijderen. Poli Chirurgie 00 Galblaas verwijderen Poli Chirurgie 1 In deze folder vindt u informatie over problemen met de galblaas en de behandeling hiervan. U heeft met uw arts besloten om via een operatie uw galblaas te laten

Nadere informatie

Leveroperatie. Chirurgie. alle aandacht

Leveroperatie. Chirurgie. alle aandacht Leveroperatie Chirurgie alle aandacht Leveroperatie Inleiding Binnenkort wordt u geopereerd aan uw lever. Tijdens uw afspraak met de oncologieverpleegkundige kunt u alle vragen die bij u opkomen bespreken

Nadere informatie

L i t t e k e n b r e u k

L i t t e k e n b r e u k L i t t e k e n b r e u k Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan beschreven.

Nadere informatie

Laparoscopische prostatectomie

Laparoscopische prostatectomie Laparoscopische prostatectomie Urologie alle aandacht Inleiding In overleg met uw uroloog heeft u besloten om uw prostaat operatief te laten verwijderen (prostatectomie). Met deze folder informeren wij

Nadere informatie

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot

Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot UROLOGIE Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie met de da Vinci-robot BEHANDELING Verwijdering van een deel van de nier via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u nierkanker

Nadere informatie

Chirurgie. HIPEC-operatie. www.catharinaziekenhuis.nl

Chirurgie. HIPEC-operatie. www.catharinaziekenhuis.nl Chirurgie HIPEC-operatie www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud Diagnose en onderzoek... 3 Operatieve behandeling... 3 Pre-operatieve screening en anesthesie... 3 De opname... 4 Voorafgaande aan de operatie...

Nadere informatie

Operatie dikke darm kanker

Operatie dikke darm kanker Operatie dikke darm kanker Inleiding Deze folder geeft u algemene informatie over diverse soorten operaties aan de dikke darm. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan

Nadere informatie

Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker

Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker Urologie Kijkoperatie voor verwijdering van de lymfeklieren bij prostaatkanker www.catharinaziekenhuis.nl Inhoud De lymfeklieren in het bekken... 3 Voorbereiding op de operatie... 4 Intakegesprek oncologieverpleegkundige...

Nadere informatie

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis

Longziekten. Patiënteninformatie. Longoperatie. Slingeland Ziekenhuis Longziekten Longoperatie i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen De longarts heeft u zojuist verteld dat u in aanmerking komt voor een longoperatie. Deze folder is een aanvulling op het gesprek

Nadere informatie

Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie

Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie Verwijdering van een nier met behulp van laparoscopie In overleg met uw uroloog heeft u besloten een nier te laten verwijderen via een kijkoperatie (laparoscopie). De gemiddelde opnameduur is drie tot

Nadere informatie

Verwijding van de buikslagader - aneurysma. Open vaatoperatie - buisprothese of bifurcatieprothese.

Verwijding van de buikslagader - aneurysma. Open vaatoperatie - buisprothese of bifurcatieprothese. Verwijding van de buikslagader - aneurysma Open vaatoperatie - buisprothese of bifurcatieprothese www.nwz.nl Inhoud Wat is een aneurysma? 3 Wanneer is een operatie nodig? 4 Voorbereiding op opname en operatie

Nadere informatie

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting.

Klachten Meestal heeft de patiënt last van een veranderd ontlastingspatroon en/of bloed bij de ontlasting. Endeldarmkanker De diagnose 2 Waarom een endeldarmoperatie? 3 Voorbereiding voor de operatie 3 De opname 3 De operatie 4 Na de operatie 5 Mogelijke complicaties 5 Gevolgen van de operatie 6 Na de behandeling

Nadere informatie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie

Verwijderen van de lymfeklieren van de prostaat Pelviene lymfeklierdissectie De uroloog heeft met u besproken dat de lymfeklieren verwijderd moeten worden Deze operatie wordt pelviene lymfeklierdissectie genoemd. U kunt deze folder ter voorbereiding op de operatie lezen. Als u

Nadere informatie

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie)

H.327185.0214. Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) H.327185.0214 Het verwijderen van uw borst (Borstamputatie) Inleiding Uw specialist heeft u verteld dat u geopereerd moet worden aan een kwaadaardige tumor in uw borst. Meestal is een kwaadaardige tumor

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding...4...4 Lobectomie...4 Pneumectomie...5 Opname op de afdeling...5 Vóór de opname...5 De opname...6

Nadere informatie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie

Endeldarmoperatie. Poli Chirurgie 00 Endeldarmoperatie Poli Chirurgie Deze folder geeft u informatie over operaties aan de endeldarm vanwege een kwaadaardig gezwel. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders

Nadere informatie

Operatie aan de slokdarm Aanleggen van een buismaag

Operatie aan de slokdarm Aanleggen van een buismaag Operatie aan de slokdarm Aanleggen van een buismaag Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Chirurgie november 2014 pavo 0333 Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor

Nadere informatie

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND

LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND LITTEKENBREUK FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Deze folder geeft u informatie over een littekenbreuk en de meest gebruikelijke behandelingsmogelijkheden. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk

Nadere informatie

Verwijderen van de prostaat met de Da Vinci-operatierobot

Verwijderen van de prostaat met de Da Vinci-operatierobot De uroloog heeft met u besproken dat uw prostaat verwijderd moet worden. Dit wordt een radicale prostatectomie genoemd. De uroloog heeft met u besproken dat hij/zij de operatie met behulp van de Da Vinci

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling

1. Inleiding. 2. Oorzaak aandoening/aanleiding behandeling Maagperforatie 1. Inleiding In deze folder leest u informatie over de operatie en krijgt u een aantal richtlijnen en adviezen die bijdragen aan uw herstel. In de informatiefolder Dagbehandeling of, indien

Nadere informatie

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK

EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK EEN BORSTSPARENDE OPERATIE BORSTKLINIEK Inleiding Bij een borstsparende operatie verwijdert de chirurg de afwijking in uw borst en een deel van het omliggende weefsel. De rest van het borstweefsel blijft

Nadere informatie

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl

Plastische chirurgie. Bovenbeenlift. www.catharinaziekenhuis.nl Plastische chirurgie Bovenbeenlift www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl PLA004 / Bovenbeenlift / 13-11-2015 2 Bovenbeenlift U hebt met de plastisch

Nadere informatie

Nieroperatie met een kijkbuis

Nieroperatie met een kijkbuis Nieroperatie met een kijkbuis Laparoscopische nefrectomie Informatie voor patiënten F1043-3118 maart 2013 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus

Nadere informatie

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling

Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling Plaatsen PEG-sonde Endoscopie afdeling H15.031-01 Inhoudsopgave Uw afspraak... 2 Inleiding... 2 Wat is een PEG-sonde?... 2 Waarom kan een PEG-sonde nodig zijn?... 2 Vloeibare medicijnen... 2 Voorbereiding

Nadere informatie

Operatie vanwege alvleesklierkanker. Algemene Chirurgie

Operatie vanwege alvleesklierkanker. Algemene Chirurgie Operatie vanwege alvleesklierkanker Algemene Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding 3 Ligging en functie van de alvleesklier 3 Alvleesklierkanker 4 Diagnose en onderzoek 5 Behandeling 6 Operatieve behandeling

Nadere informatie

Borstamputatie. Ablatio

Borstamputatie. Ablatio Borstamputatie Ablatio In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten om een borstamputatie te ondergaan ter behandeling van een tumor in uw borst. Het doel van de operatie is om het tumorweefsel

Nadere informatie

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma)

Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Borstverwijdering bij borstkanker (ablatio mamma) Uw chirurg heeft met u besproken, dat u in aanmerking komt voor een gehele verwijdering van de borst. In deze folder leest u hier meer over. Wanneer wordt

Nadere informatie

operatie: verwijderen van de galblaas

operatie: verwijderen van de galblaas patiënteninformatie operatie: verwijderen van de galblaas Deze folder geeft u informatie over het verwijderen van de galblaas. Een ander woord hiervoor is cholecystectomie. Deze informatie is bedoeld als

Nadere informatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie

Verwijderen galblaas via kijkoperatie Verwijderen galblaas via kijkoperatie In overleg met uw behandelend arts is besloten tot het operatief verwijderen van de galblaas via een kijkoperatie. De behandeling vindt plaats op de Chirurgische

Nadere informatie

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte

Thoracoscopie LONGGENEESKUNDE. Kijkoperatie in de borstholte LONGGENEESKUNDE Thoracoscopie Kijkoperatie in de borstholte Binnenkort wordt bij u een thoracoscopie (kijkoperatie in de borstholte) verricht. Dit wordt ook VATS (Video Assisted Thoracoscopic Surgery)

Nadere informatie

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS

H.334316.1115. Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS H.334316.1115 Dikke darmoperatie en een sneller herstel volgens ERAS Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen voor een operatie aan uw dikke darm. Hiervoor verblijft u vijf tot acht dagen in het ziekenhuis.

Nadere informatie

M.S.L.T.-onderzoek. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2012 pavo 0947

M.S.L.T.-onderzoek. Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2012 pavo 0947 M.S.L.T.-onderzoek Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2012 pavo 0947 Inleiding U heeft een operatie ondergaan in de buik en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen we een

Nadere informatie

Colonherstelprogramma

Colonherstelprogramma Colonherstelprogramma Nazorgformulier colon herstel programma. Als u eenmaal thuis bent is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft. Voor u is het belangrijk om te weten welke activiteiten u

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie

Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE. LONGKANKER De operatie Patiënteninformatiedossier (PID) Longkanker (longcarcinoom) onderdeel DE OPERATIE LONGKANKER 2 INHOUD Inleiding... 4... 4 Mogelijke complicaties... 5 Opname op de afdeling... 5 Gevolgen van de longoperatie...

Nadere informatie

Laparoscopische verwijdering van de nier (kijkoperatie)

Laparoscopische verwijdering van de nier (kijkoperatie) UROLOGIE Laparoscopische verwijdering van de nier (kijkoperatie) BEHANDELING Laparoscopische verwijdering van de nier (kijkoperatie) Tijdens uw bezoek aan de poli Urologie heeft uw arts u verteld dat uw

Nadere informatie

Prostaatoperatie via de buik

Prostaatoperatie via de buik Prostaatoperatie via de buik Albert Schweitzer ziekenhuis februari 2015 pavo 0138 Inleiding Binnenkort wordt u aan uw prostaat geopereerd. In deze folder leest u meer over de voorbereidingen op de operatie,

Nadere informatie

Chirurgische thoracoscopie

Chirurgische thoracoscopie Chirurgische thoracoscopie Albert Schweitzer ziekenhuis augustus 2012 pavo 0420 Inleiding De longarts heeft met u besproken dat u een longoperatie zult ondergaan. Uw operatie zal met behulp van een zogenaamde

Nadere informatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie

Prostatectomie. Zorpad in stappen. Stap 1: Preklinische Screening. Stap 2: Voor de operatie Prostatectomie Zorpad Prostaatverwijdering Bij u is onlangs prostaatkanker geconstateerd. Uw behandelend uroloog heeft met u verschillende behandelingsopties besproken. Samen is besloten tot een radicale

Nadere informatie

Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie

Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie Urologie Het verwijderen van lymfeklieren in het bekken via een kijkoperatie Laparoscopische pelviene lymfeklierdissectie Urologie Inleiding U heeft prostaatkanker en bent onder behandeling van de afdeling

Nadere informatie

Platzbauch Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Platzbauch Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Platzbauch Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft een operatie ondergaan in de buik en hierbij is helaas een complicatie opgetreden. Deze complicatie noemen

Nadere informatie

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie.

Voorbereiding op de operatie Wij vragen u om uw oksel niet meer te ontharen vanaf het moment van bericht van opname tot aan de operatie. BORSTAMPUTATIE Inleiding Uw chirurg heeft met u gesproken over een borstamputatie. Bij een dergelijke operatie verwijdert de chirurg de gehele borst met tepel. In deze folder vindt u meer informatie over

Nadere informatie

Operatie aan de lever

Operatie aan de lever Operatie aan de lever Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U wordt binnenkort in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen voor een operatie aan uw lever. In deze

Nadere informatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie

Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie UROLOGIE Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie BEHANDELING Verwijdering van lymfeklieren via een kijkoperatie U hebt te horen gekregen dat u prostaatkanker hebt. Om erachter te komen of er

Nadere informatie