6 essentiële tips voor zakelijk communiceren over de grens

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "6 essentiële tips voor zakelijk communiceren over de grens"

Transcriptie

1 6 essentiële tips voor zakelijk communiceren over de grens

2 Voorwoord Internationale zakelijke communicatie is een uitdaging, of u nu de eerste stap over de grens overweegt of al jaren zakendoet met allerlei verschillende landen. Natuurlijk is er de taalbarrière. Die kunt u eenvoudig overbruggen door de inzet van een tolk en de vertaling van uw documentatie. Maar bent u ook op de hoogte van de culturele normen en waarden die van belang zijn voor uw zakenpartner? Begrijpt u de subtiele hint van de Engelsman die uw aanbod a little expensive vindt? Snapt u waarom uw Spaanse relatie zo nieuwsgierig is naar uw privéleven? En is uw voorstel duurzaam genoeg voor de Duitsers? In dit handige e-book zetten we zes tips voor internationale zakelijke communicatie op een rij. Met deze tips bent u op en top voorbereid voor een zakelijk overleg met relaties uit Engeland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en China. Heeft u vragen over internationale communicatie en wilt u weten wat Concorde voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Veel leesplezier! Ruud van Es Directeur Verkoop en Klanttevredenheid Concorde Group

3 Tip 1: Tijdigheid Wanneer u een afspraak heeft met een Britse zakenpartner, zorg dan dat u op tijd bent. Uw zakenpartner zal precies op tijd of zelfs te vroeg aanwezig zijn. Dit betekent niet dat Britten gehaast zijn. In tegendeel, tijd wordt gezien als kostbaar middel waarmee men zo efficiënt mogelijk wil omgaan. Het is dan ook raadzaam wat tijd in te plannen om eventuele vertragingen, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer, te kunnen opvangen. Bent u onverhoopt toch te laat voor een afspraak, laat dit dan beslist weten. Gaat het om meer dan een paar minuten, bied dan aan om de afspraak te verzetten. Wanneer u een afspraak met een Franse zakenpartner heeft, moet u niet gek opkijken wanneer hij of zij enkele minuten te laat komt. Dit wordt als normaal beschouwd en afhankelijk van met wie u een afspraak heeft, hoeft u geen excuses te verwachten. Bent u meer dan 10 minuten vertraagd, laat het dan weten en leg uit waarom. De Spaanse cultuur wordt gekenmerkt door een ontspannen sfeer, waarin mensen zich niet snel zorgen maken. Deze attitude komt terug in de zakelijke sfeer: Spanjaarden nemen graag de tijd voor een belangrijke beslissing. Het is dan ook niet vreemd als Spanjaarden te laat zijn voor een afspraak of een deadline missen. Wees dus geduldig en houd er rekening mee dat een belangrijke afspraak met een Spaanse zakenpartner kan uitlopen.

4 Chinese zakenmensen hechten heel veel waarde aan punctualiteit. Een vergadering hoort te beginnen op de afgesproken tijd. Wees dus op tijd voor een afspraak, of arriveer als het kan een aantal minuten eerder dan gepland. Te laat komen wordt als grove belediging van de gastheer gezien. Duitsers staan bekend als de experts op het gebied van planning. De Duitse cultuur wordt dan ook geprezen om haar toekomstgerichte karakter. Duitse professionals weten vaak precies wat ze op een bepaalde dag op een bepaald tijdstip gaan doen. Duitsers maken graag een zorgvuldige planning voor elk project dat ze aangaan; dit geeft hen zekerheid. Te laat komen is dus absoluut not done. Zelfs al bent u de kopende partij, te laat komen zal de relatie niet ten goede komen. Het is daarom aan te raden 5 à 10 minuten eerder aan te komen. Mocht u onverhoopt toch te laat zijn, laat dit dan direct weten.

5 Tip 2: Zakelijke etiquette Zakendoen in China betekent rekening houden met een groot aantal strenge zakelijke gebruiken. Zo is het van belang wie als eerste de ruimte waar de onderhandelingen plaatsvinden betreedt. Deze persoon zal gezien worden als de leider van uw delegatie. Iemand sturen die weinig status heeft wordt gezien als een belediging. Verder zijn Chinese zakenmensen gehaaide onderhandelaars en gebruiken ze een aantal bijzondere trucjes om u te overtuigen. Zo kunnen ze proberen u schuldig te laten voelen over struikelblokken in de onderhandelingen en gebruiken ze zelfs van tevoren geplande woedeaanvallen om u zo ver te krijgen dat u instemt met hun voorstel. Britten zijn terughoudend in hun eerste contact. Het beste begint u een eerste zakelijk gesprek met een neutraal onderwerp zoals het weer of een open vraag. Vervolgens kunt u het gesprek zich natuurlijk laten ontwikkelen. Volg de aanwijzingen van uw gesprekspartner en vermijd subjectieve of gevoelige onderwerpen. Britten zijn erg gesteld op hun privacy. Het kan daarom even duren voor u een goede persoonlijke relatie heeft opgebouwd, maar in dit geval geldt dat de aanhouder wint. Franse zakenbijeenkomsten worden vooral gebruikt om inhoudelijk over een voorstel te discussiëren. Er zal maar zelden een beslissing worden genomen tijdens een vergadering. Fransen achterhalen ook graag ieder detail van een voorstel. Wees daarom voorbereid op het beantwoorden van directe en uitgebreide vragen. Hoe langer een discussie

6 voortduurt, hoe groter uw kans op succes. Let wel op wanneer een Fransman zijn argumenten gaat herhalen. Dit is een teken dat hij voet bij stuk houdt. Een goede tactiek is om in dit geval logische redeneringen te gebruiken om hem alsnog te overtuigen. Hard onderhandelen wordt in dit geval als onbeleefd beschouwd en is af te raden. Spanjaarden houden zich veel bezig met hoe ze overkomen op anderen. Ze geven niet graag toe dat ze ongelijk hebben, helemaal niet in het openbaar. U kunt dus het beste de confrontatie uit de weg gaan, zelfs als het voor u duidelijk is dat u gelijk heeft. Wees daarnaast bescheiden als u spreekt over uw eigen ervaringen en prestaties, zodat u uw Spaanse zakenpartner niet onverhoopt in verlegenheid brengt. U hoeft een gezonde discussie echter niet uit de weg te gaan. Het is bij een Spaans overleg niet ongewoon dat men door elkaar praat of elkaar onderbreekt. Dit is een teken van interesse in de discussie. Duitsers staan bij een kennismaking of werkbespreking liever niet te lang stil bij koetjes en kalfjes. Liever komt een Duitse professional direct to-the-point. Dat uit zich ook in meetings, waar een goed onderbouwde presentatie met steekhoudende argumenten en grafieken vaak de voorkeur heeft. Er wordt ook veel waarde gehecht aan protocol, en Duitsers zullen zich niet snel laten opjagen. Raak hierdoor niet van de wijs. Het betekent niet dat ze u niet vertrouwen. Duitse zakenmensen nemen elk zakelijk voorstel grondig door voor ze tot een beslissing komen.

7 Tip 3: Uw zakelijk voorstel Voor Duitse professionals is planning alles. Maar om een goede planning te maken moet wel van tevoren duidelijk zijn wat een project of opdracht allemaal omvat. Het beslissingsproces, bijvoorbeeld wanneer uw voorstel moet worden geaccordeerd, zal dan ook de nodige tijd in beslag nemen al naar gelang de grootte van het project of de opdracht. U heeft een streepje voor als u in uw voorstel uitvoerig alle activiteiten, de planning en de te verwachten resultaten uitgewerkt hebt. Dat maakt uw Duitse zakenpartner gelukkig en bespaart u later in het proces tijd. Duitsland loopt ook voorop in duurzaamheid en aandacht voor het milieu. Zo is Duitsland wereldwijd marktleider op het gebied van de productie van windenergie en op Europees niveau leider in het opwekken van zonne-energie. Het mag voor zich spreken dat groene idealen ook in het zakenleven door veel Duitsers worden gewaardeerd. Frankrijk is al jaren een van de voorlopers in Europa op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (mvo). Verschillende regeringen van het land hebben de afgelopen decennia laten zien belang te hechten aan het milieu en de bescherming daarvan. Frankrijk vervult in Europa een voortrekkersrol op het gebied van mvo: het land volgt het zogenaamde groenboek voor mvo van de Europese Unie als een van de beste landen in Europa. Betrekt u aandacht voor mvo en het milieu in uw zakelijk voorstel, dan maakt u een goede indruk.

8 Chinese zakenmensen staan erom bekend dat ze grondig vooronderzoek doen naar uw bedrijf. Ze zullen dus al veel van u weten. Dat betekent echter niet dat u geen materiaal mee hoeft te nemen waarin u uitlegt wat de toegevoegde waarde van uw bedrijf is. Het is juist extra belangrijk dit goed uit te kunnen leggen; veel Chinese organisaties spreken regelmatig met potentiële buitenlandse zakenpartners, dus u wilt een blijvende goede indruk achterlaten. Andersom zult u van uw zakenpartner ook materiaal ontvangen, maar zorg ervoor dat u ook hun organisatie goed kent voor u een meeting begint. In de Britse zakenwereld wordt veel waarde gehecht aan schriftelijke communicatie. Mondelinge gesprekken worden vaak achteraf schriftelijk samengevat, waarbij de overeengekomen details uiteen worden gezet. Met een mondelinge overeenkomst bereikt u in Engeland vrijwel niets. Zet daarom alle details van een overeenkomst op papier. U hoeft ook niet vreemd op te kijken als uw Britse zakenpartner een contract eerst door een juridisch expert laat nakijken. Dit betekent niet dat hij u niet vertrouwt. Het is een voorbeeld van de Britse gesteldheid op het correct volgen van procedures. Het loont de moeite een goede persoonlijke relatie op te bouwen met een Spaanse zakenpartner alvorens u overgaat tot het doen van een zakelijk voorstel. Spanjaarden hechten veel waarde aan uw persoonlijke en culturele achtergrond, meer nog dan aan bewezen competenties en ervaring. Uw relatie zal het ook erg leuk vinden om te horen wat u vindt van Spanje en de plaatsen die u heeft bezocht. Spanjaarden zijn over het algemeen geneigd te geloven dat producten en diensten uit het buitenland staan voor hoge kwaliteit. Ze zullen dan ook vaak geïnteresseerd reageren en vragen stellen over uw aanbod.

9 Tip 4: Zakelijke dresscode Spaanse zakenmensen hechten waarde aan bekende (buitenlandse) merken. Wanneer u kleding uitzoekt voor een meeting, zult u dus hoge ogen gooien met merkkleding van klassieke namen als Louis Vuitton, Armani of Hugo Boss. Net als in de meeste landen is een goed passend en net pak de norm. Omdat het in Spanje erg warm kan worden, is het sneller geaccepteerd om een dunnere outfit te dragen, met lossere stropdas of het jasje over de schouder. Als u twijfelt of dit gepast is, volg dan de aanwijzingen van uw gastheer. De voorkeur voor geordendheid en zakelijkheid is ook terug te zien in de Duitse zakelijke dresscode. De kledingvoorschriften in Duitsland zijn vaak formeler dan wat wij in Nederland gewend zijn. Zo zijn witte sokken bij een zwart pak al een fashion statement. Heeft u een afspraak met een Duitse collega, maak het dan niet te gek. De veilige keuze is een donker pak met een wit overhemd en een eenvoudige stropdas voor mannen. Dames kiezen voor een donker mantelpak met wit overhemd. China houdt er een redelijk Westerse kijk op na wat betreft de zakelijke dresscode. Met dezelfde richtlijnen als in de meeste Europese landen kunt u ook in China prima uit de voeten. In sommige gevallen kunt u de stropdas achterwege laten om een ontspannener sfeer neer te zetten. Let u wel goed op het klimaat: China is een groot land en de weersomstandigheden kunnen per provincie sterk verschillen.

10 Fransen zijn erg modebewust, en verbinden status aan de kwaliteit van de kleding die u draagt. Franse pakken zijn vaak anders gesneden dan wat u mogelijk gewend bent, en ook de gebruiken rondom een pak zijn anders. Colberts worden zelden uitgedaan of zelfs losgemaakt tijdens kantooruren. Als u te gast bent, kunt u beter niet als eerste uw jasje uitdoen. Let er ook op dat u geen blauw overhemd draagt. Dit is de kleur van de overhemden van nieuwe rekruten in het leger, en staat symbool voor onwetendheid. Zakelijke dresscode in Engeland is niet beperkt tot een net pak om professionaliteit uit te stralen. Welke stijl en welk merk een Britse professional kiest, zegt veel over de autoriteit en status die hij heeft. Zorgvuldig uitgekozen zijden stropdassen en handgemaakte schoenen zijn dan ook niet ongewoon. Uniformiteit speelt ook een rol in de kleding die gedragen wordt in de zakelijke wereld. Veel bedrijven bieden hun personeel zelf pakken aan, om een gelijkmatige uitstraling te creëren. Aan dit uniform kunt u aflezen met wat voor soort bedrijf u te maken heeft. Twijfelt u over wat u aan doet naar een zakelijke afspraak? U kunt beter te net gekleed zijn dan het risico lopen een slechte eerste indruk te maken. Een geschikte outfit huurt u in Engeland met gemak, en uw moeite zal worden gewaardeerd.

11 Tip 5: Zakelijk en privé Zakelijk en privé worden in China vooral gecombineerd in de vorm van zakelijke diners. Hoewel zaken de reden kunnen zijn voor een diner, wordt er tijdens het diner niet concreet over zaken gesproken. Deze diners worden net als reguliere zakelijke ontmoetingen gekarakteriseerd door een uitgebreide set regels en conventies. Zo wordt van u verwacht dat u meedoet met soms vele toasts met de sterke drank Baijiu. Deze toasts kunnen sterk verschillen per regio. U doet er goed aan van tevoren om uitleg te vragen. Begin niet met eten voor uw gastheer dat doet, of voor u wordt uitgenodigd om te beginnen. Kijk ook niet vreemd op als het diner spontaan beëindigd wordt, meestal door het opstaan van de gastheer en zijn gevolg. Dit is ook het moment voor het aanbieden van relatiegeschenken, die overigens erg gewaardeerd zullen worden. Let er wel op dat u geen geschenken aanbiedt die verwijzen naar het voorbijgaan van tijd, zoals een klok of horloge. Dit wordt opgevat als belediging. De Fransen houden van discussiëren en praten vooral graag over eten en de Franse keuken. Daarnaast zijn kunst, filosofie, sport en de geschiedenis van Frankrijk belangrijke gespreksonderwerpen. Het is aan te raden alleen uw mening te geven over onderwerpen waar u verregaande kennis van hebt. Er wordt namelijk altijd van u verwacht dat u uw standpunten onderbouwt en verdedigt. Een gesprek beginnen over Napoleon is een risico: dit is een erg gevoelig onderwerp. De Fransen zien hem als een deel van hun cultuur en trots, en worden hierover niet graag bekritiseerd.

12 Duitsers waarderen planning, structuur en professionaliteit. Een goede scheiding tussen mensen, locaties en andere zaken zorgt voor een geordend (zakelijk) leven. Verrassingen en spontaniteit worden dan ook niet gewaardeerd in een zakelijke omgeving. Een gevolg van deze instelling is dat de meeste zakelijke professionals een strikte scheiding hanteren tussen zakelijk en privé. In zakelijke gesprekken komen Duitse professionals het liefst meteen ter zake, en u hoeft geen moeite te doen uw zakenpartner op persoonlijk vlak te leren kennen. Een persoonlijke relatie bij de Spanjaarden is zoals gezegd onontbeerlijk. Zakelijke cultuur en privésfeer lopen in de Spaanse zakenwereld dan ook door elkaar. Plan tijd in voor socializen voorafgaand of na afloop van uw zakelijk overleg, en kijk niet vreemd op als u thuis wordt uitgenodigd voor een etentje. In dit geval doet u er goed aan een attentie mee te nemen. Merkproducten zoals een goede fles drank, parfum of shirts van goed presterende sportclubsdoen het goed bij Spanjaarden. Britten houden zakelijk en privé strikt gescheiden. U hoeft dus geen extra moeite te doen om ook persoonlijk een goede relatie op te bouwen met uw zakenpartner. Wel is een atmosfeer van vertrouwen en eerlijkheid onontbeerlijk voor een goede zakelijke relatie. Relatiegeschenken zijn niet gebruikelijk. Wilt u toch een attentie aanbieden, wees dan voorzichtig: een te duur geschenk kan worden gezien als omkoping, een goedkoop geschenk wordt opgevat als belediging. Wordt u uitgenodigd voor een etentje bij uw zakenpartner thuis, dan is het meebrengen van een attentie zoals een fles wijn wel gebruikelijk.

13 Tip 6: Spreek de taal Wanneer u uw documenten in het Engels aanlevert zult u waarschijnlijk niet direct merken of uw Spaanse zakenpartner deze documenten begrijpt. Spanjaarden zijn doorgaans bang om gezichtsverlies te lijden. Ze zullen dan ook minder snel aangeven dat ze iets niet snappen, zoals een onderdeel van uw zakelijke voorstel of presentatie. Het is daarom wijs om de kernpunten van uw presentatie in een Spaanse hand-out te plaatsen en deze uit te delen aan uw publiek. Dat u de moeite neemt om uw communicatie te vertalen toont ook dat u geïnteresseerd bent in de Spaanse cultuur. Wanneer u zakendoet met China ontkomt u er nagenoeg niet aan dat u gebruikmaakt van een taalprofessional. De kans is groot dat niet alle leden van de Chinese groep waarmee u onderhandelt Engels spreken. Een Chinese tolk is niet alleen handig bij het slechten van de taalbarrière. Hij of zij kan u ook helpen uw weg te vinden in het woud aan culturele regels en gebruiken dat de Chinese zakenwereld rijk is. Daarnaast kan hij een Chinese naam voor u verzinnen; een goede, niet letterlijk vertaalde Chinese naam met een achterliggende betekenis levert u aanzien op. Het is tot slot verstandig om materiaal zoals brochures en hand-outs in het Chinees te leveren. Hoewel uw contactpersoon wellicht perfect Engels spreekt, is de kans aanzienlijk dat de beslissingsnemers dat niet doen.

14 Ondanks dat de meeste Duitse professionals Engels spreken, wordt het zeer gewaardeerd als u schriftelijk in het Duits communiceert. Wanneer uw eerste voorstel voor een gesprek is vertaald in het Duits is de kans dat er daadwerkelijk een afspraak wordt gemaakt veel groter. Laat uw schriftelijke communicatie dus vertalen, en overweeg een tolk voor langere gesprekken. Niet alleen vermijdt u hiermee onduidelijkheden in de communicatie, het getuigt ook van een goede voorbereiding, iets waar Duitsers erg op gesteld zijn. Fransen stellen het op prijs als u een gesprek opent in het Frans, of dat op zijn minst probeert. De meeste Fransen, zeker in de zakenwereld, spreken redelijk tot goed Engels, maar de moeite nemen om te communiceren in het Frans, zowel mondeling als schriftelijk, zal worden gewaardeerd en gezien worden als een teken van respect voor de Franse cultuur. Dit gaat verder dan alleen waardering voor de moeite; volgens de Fransen staat de Franse taal onder druk van het internationale Engels. Wanneer u communiceert in het Frans, helpt u dus als het ware het Frans in leven te houden. In Nederland zijn we al gauw geneigd te denken dat we een aardig woordje Engels spreken. Britten waarderen het echter als u zo duidelijk mogelijk communiceert. Zo is er geen enkele ruimte voor misverstanden. En die misverstanden ontstaan al snel. Britten hebben namelijk de neiging hun stellingen af te zwakken. Met That s a little expensive wordt bijvoorbeeld meestal bedoeld dat iets juist veel te duur is. Daar komt bij dat Britten erg weinig kennis hebben van andere talen. U doet er dus goed aan een professionele tolk of vertaler in te schakelen voor vlekkeloze communicatie met een Engelse zakenpartner.

15 Zet de internationale stap Met 120 medewerkers en de meest uiteenlopende opdrachten voor klanten in het binnen- en buitenland is Concorde het grootste tolk- en vertaalbureau van Nederland. Bedrijven als WE Fashion, Nespresso, CZ maar ook de Nederlandse overheid kiezen voor Concorde als vaste partij voor het uitvoeren van vertalingen en leveren van tolkdiensten. Met 20 jaar ervaring en ruim tolken en vertalers maakt Concorde het u mogelijk om in iedere gewenste taal en in ieder specialisme uw boodschap over te brengen. Wilt u naar aanleiding van dit e-book ook de stap over de grens zetten, of heeft u advies nodig bij uw internationale taalstrategie? We zijn u graag van dienst met praktische oplossingen en deskundig advies op het gebied van zakelijke meertaligheid. Wilt u direct een vertaling aanvragen, of heeft u interesse in een vrijblijvend gesprek? Burgemeester Haspelslaan NB Amstelveen

Uw vertaling van begin tot eind

Uw vertaling van begin tot eind Uw vertaling van begin tot eind Bij Concorde Group hebben we kwaliteit en flexibiliteit vanzelfsprekend hoog in het vaandel staan. Een vertaling moet precies aan uw wensen voldoen. Want een echt goede

Nadere informatie

Het Knaapengevoel. Vooraf

Het Knaapengevoel. Vooraf Het Knaapengevoel Vooraf Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe

Nadere informatie

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015

Direct MEER impact met je uitstraling. Marlie Franssen Color Connect 2015 Direct MEER impact met je uitstraling Marlie Franssen Color Connect 2015 Dit is ie! Je E-book voor meer impact met je uitstraling. Veel vrouwen worstelen met het probleem hoe ze zichzelf kunnen laten zien.

Nadere informatie

Technische vertaling: accuraat en compleet

Technische vertaling: accuraat en compleet Technische vertaling: accuraat en compleet Bouwbestekken, installatievoorschriften, productbeschrijvingen, handleidingen: de vertaling van uw technische documenten laat u het liefst uitvoeren door vertalers

Nadere informatie

Uw fashion-dna over de grens

Uw fashion-dna over de grens Uw fashion-dna over de grens Als internationaal fashionmerk bent u zich er als geen ander van bewust: uw merk heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen DNA. Dat DNA straalt u overal en op ieder moment uit.

Nadere informatie

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA

8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA 53 8 MEDIA EN SOCIALE MEDIA Media Afhankelijk van de omstandigheden kan het verstandig zijn om de media proactief te benaderen op het moment dat een afdeling van de school zwak of zeer zwak wordt. Bij

Nadere informatie

Competenties verbonden aan het ComPas

Competenties verbonden aan het ComPas Competenties verbonden aan het ComPas 5 kerncompetenties en 8 erg waardevol competenties 1. Kunnen samenwerken... 2 2. Contactvaardig zijn... 3 3. Inlevingsvermogen/empathie bezitten... 4 4. Zelfreflectie...

Nadere informatie

360 graden feedback formulier

360 graden feedback formulier 360 graden feedback formulier Je bent gevraagd om feedback te geven door middel van dit formulier. Het doel van dit onderzoek is: Een beter beeld te krijgen van mijn sterke en minder sterke competenties.

Nadere informatie

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Afasie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Afasie Afasie is een taalstoornis ontstaan door hersenletsel. Iemand met afasie heeft moeite met het uiten en het begrijpen van de taal. In deze brochure leest u wat afasie inhoudt en vindt u een aantal

Nadere informatie

Drijfveren en verkopen

Drijfveren en verkopen Drijfveren en verkopen 5.6 Verkopen Een heel andere manier van omgaan met de drijfveren heeft te maken met de omgang met de buitenwereld. Dit boek gaat over drijfveren in de praktijk, met de nadruk op

Nadere informatie

GEDRAGSCODE EN ETHISCHE CODE RICHTLIJN OVER GESCHENKEN EN AMUSEMENT

GEDRAGSCODE EN ETHISCHE CODE RICHTLIJN OVER GESCHENKEN EN AMUSEMENT GEDRAGSCODE EN ETHISCHE CODE RICHTLIJN OVER GESCHENKEN EN AMUSEMENT RICHTLIJN OVER GESCHENKEN EN AMUSEMENT Het aanbieden of ontvangen van relatiegeschenken en amusement is vaak een geschikte manier voor

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams

Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Hoe kun je meertalige ouders bereiken en ondersteunen? Tips voor schoolteams Meertalige ouders bereiken Een goede communicatie tussen ouders en leerkrachten/begeleiders is belangrijk, zeker als er een

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Stijlgids voor de kantoorjungle

Stijlgids voor de kantoorjungle Stijlgids voor de kantoorjungle Samengesteld door Anna Inleiding Bij het (succesvol) werken op kantoor wordt vaak een belangrijk onderdeel vergeten: de outfit. Wat zijn de basis items op kantoor? Wat zijn

Nadere informatie

i.s.m. Start 2 Start...

i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... i.s.m. Start 2 Start... Klanten werven JIJ MAAKT HET VERSCHIL! Wie vergeet zich voor te bereiden... bereidt zich voor vergeten te worden... Neem de juiste verkoopsattitude aan.

Nadere informatie

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie.

Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Dit is een digitale voorbeeldversie van de opdrachten voor de leerlingen. Mail naar kiesvaardig@lerenkiezen.nl voor de originele versie. Via dit mailadres kunt u ook informatie aanvragen over de docentenhandleiding

Nadere informatie

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst

SIPP persoonlijkheidsvragenlijst SIPP persoonlijkheidsvragenlijst Deze vragenlijst bestaat uit een aantal stellingen. Deze stellingen hebben betrekking op de laatste 3 maanden. Door per stelling aan te geven in hoeverre u het hier bent,

Nadere informatie

Feedback. in hapklare brokken

Feedback. in hapklare brokken Feedback in hapklare brokken Jan van Baardewijk Zorgteamtrainer Op zorgteamtraining.nl is de meest recente versie van feedback gratis beschikbaar. Mocht je willen weten of je de meest recente versie hebt,

Nadere informatie

Persoonlijk Rapport Junior Scan

Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijk Rapport Junior Scan Persoonlijke gegevens Naam test junior Datum test 02/09/2011 (17:19) Jouw ondernemersprofiel In vergelijking met het branche normprofiel geeft jouw profiel het volgende

Nadere informatie

360 graden feedback formulier

360 graden feedback formulier 360 graden feedback formulier Je bent gevraagd om feedback te geven door middel van dit formulier. Het doel van dit onderzoek is: Een beter beeld te krijgen van mijn sterke en minder sterke competenties.

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule

Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Omgaan met klachten volgens de BOOS-formule Een klacht is een kans. Wanneer een klant de moeite neemt om zijn onvrede te laten blijken, biedt dat je de mogelijkheid de klant alsnog tevreden te stellen

Nadere informatie

Een Poolse landdag of geoliede machine? Vergaderen in Polen

Een Poolse landdag of geoliede machine? Vergaderen in Polen Een Poolse landdag of geoliede machine? Vergaderen in Polen Van plannen tot improviseren Onze cultuur bepaalt niet alleen ons denken, maar ook ons functioneren en onze perceptie. Binnen een cultuur ontwikkelt

Nadere informatie

Mijn kind heeft een LVB

Mijn kind heeft een LVB Mijn kind heeft een LVB Wat betekent een licht verstandelijke beperking nu precies? Informatie voor ouders van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking in de leeftijd van 6 tot 23 jaar

Nadere informatie

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers

Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers Nederlands Genootschap van Tolken en Vertalers U zoekt een tolk of vertaler... a die exact verwoordt wat u wilt zeggen. a die de taal van uw doelgroep tot in de finesses beheerst. a die voor u klaarstaat

Nadere informatie

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen

Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen Het integriteitsbeleid van R&B Wonen richt zich op vier hoofdgebieden: 1 Verdeling van schaars goed Hoe gaan we om met de verdeling van huur- en koopwoningen? 2 Zakelijk

Nadere informatie

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden

Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Gespreksrichtlijnen tussen goeden slechthorenden Communiceren doe je met zijn tweeën Deze folder is bedoeld voor de goedhorenden die in hun omgeving iemand kennen die slechthorend is, en voor slechthorenden

Nadere informatie

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag.

Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Feedbackvragen Overtuigen en presenteren Vraag 1 Bekijk de Leerdoelen die bij deze casus horen. Beantwoord daarna de vraag. Geef per doel aan of je die al beheerst, waarbij N = nee, O = om verder te ontwikkelen

Nadere informatie

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus

Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus pag.: 1 van 5 Vragenlijst persoonlijke onderhandelingsstijlen: de samenwerker, de vechter en de analyticus Ieder mens heeft een persoonlijke stijl van beïnvloeden. De een is meer gericht op het opbouwen

Nadere informatie

Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP

Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP Je zakelijke outfit ADVIES EN TIPS VAN EEN KLEERMAKER DOOR RENE SCHAAP Introductie Ik werk al ruim 25 jaar in de modebranche en heb honderden zakenmannen geholpen aan een goed (maat)pak. Ik heb veel geleerd

Nadere informatie

Hoe word je succesvol in sales

Hoe word je succesvol in sales Hoe word je succesvol in sales Verkopen gaat niet vanzelf. Zeker niet in deze tijd. Toch zijn nog steeds veel verkopers erg succesvol. Dat komt niet door het product of de dienst die ze aanbieden, maar

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar juli 2010 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Integriteitscode... 3 2.1 Toewijzing van woningen... 3 2.2 Zakelijk houden van relaties

Nadere informatie

20 tips voor een goed debat!

20 tips voor een goed debat! 20 tips voor een goed debat! Moedig elkaar aan tijdens jullie voorbereidingen en de wedstrijd. Geef elkaar tips en zoek samen de sterktes en zwaktes van de argumenten. Je kan veel leren van elkaar, ook

Nadere informatie

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen

15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen 15 tips om meer uit uw e-mailcampagnes te halen Volgens de IT-beveiligingsorganisatie Symantec werd in februari 2007 wereldwijd 70% van alle e-mails als SPAM bestempeld en op mailserverniveau tegengehouden.

Nadere informatie

Pendelbemiddeling, wat is het

Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling, wat is het Pendelbemiddeling kan worden ingezet als het niet lukt de buren na 1 intake gesprek bij elkaar te brengen voor een gezamenlijk gesprek en de bemiddelaars van oordeel zijn

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig

Peuters. Lief maar ook wel eens lastig 1 Peuters Lief maar ook wel eens lastig 2 Peuters: Lief maar ook wel eens lastig Peuters zijn ondernemend en nieuwsgierig. Ze willen alles weten en ze willen alles zelf doen. En als ze iets niet willen,

Nadere informatie

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding

STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING. Inleiding STIJLEN VAN BEÏNVLOEDING Inleiding De door leidinggevenden gehanteerde stijlen van beïnvloeding kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld, te weten profileren en respecteren. Er zijn twee profilerende

Nadere informatie

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN

VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN E-BLOG VIER EENVOUDIGE TAKTIEKEN OM LASTIGE COLLEGA S VOOR JE TE WINNEN in samenwerken Je komt in je werk lastige mensen tegen in alle soorten en maten. Met deze vier verbluffend eenvoudige tactieken vallen

Nadere informatie

Tot uw dienst. Let s drive business

Tot uw dienst. Let s drive business Tot uw dienst Marktanalyse: voldoen Europese bedrijven aan de verwachtingen van consumenten voor wat betreft afgesproken afleveren afspraaktijden? Marktonderzoek: Service en aflevering aan huis Het marktonderzoek

Nadere informatie

Kledingkast opruimen. Weg met alles wat niet meer bij je past. m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e

Kledingkast opruimen. Weg met alles wat niet meer bij je past. m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e Kledingkast opruimen Weg met alles wat niet meer bij je past m i n d e r s p u l l e n, m e e r r u i m t e professional organizer 06-30874147 www.ruimjelevenop.nl W A A R O M J E K L E D I N G O P R U

Nadere informatie

Oriëntatie op het bedrijf

Oriëntatie op het bedrijf Praktijkwerkboek AKA Oriëntatie op het bedrijf 1 Inhoud In het onderdeel Oriëntatie ga je kennismaken met het bedrijf. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt staan aangegeven. Daarna vul je een

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Quiz Welk type verkoper ben jij?

Quiz Welk type verkoper ben jij? Uitleg Lees iedere stelling door en noteer een cijfer van 1 tot 4 bij ieder antwoord. Een 1 betekent dat het antwoord jou het BESTE omschrijft, en een 4 dat het antwoord jou het SLECHTSTE omschrijft. Gebruik

Nadere informatie

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7%

Top 5 van meest gemaakte fouten: Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Persoonlijke presentatie Uiterlijk (non-verbaal): 55% Stem: 38% Inhoud (verbaal):7% Het belang van een goed uiterlijk De eerste indruk, welk signaal geef je? Onze non-verbale communicatie bepaalt een groot

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer

Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer samenvatting onderzoek Concurrentiekracht van de Nederlandse ondernemer Kwalitatief internationaal onderzoek onder ondernemers in buurlanden over zakendoen met Nederlandse bedrijven Hoe is het gesteld

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor verwijzers MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Voor verwijzers Omgaan met mensen met een licht verstandelijke beperking Veel mensen met een licht

Nadere informatie

Zakencultuurin Duitsland: Omgangmet zakenpartners. Anton van Dijsseldonk

Zakencultuurin Duitsland: Omgangmet zakenpartners. Anton van Dijsseldonk Zakencultuurin Duitsland: Omgangmet zakenpartners Anton van Dijsseldonk Agenda Inleiding Cultuurverschillen? Praktijkcase Zakencultuur Tips Even voorstellen Technische opleiding(natuurkunde) Carrière 10

Nadere informatie

Hieronder een overzicht van de demografische gegevens van de respondenten. Geslacht Man 30,76% Vrouw 69,24% Tabel 1: Geslacht

Hieronder een overzicht van de demografische gegevens van de respondenten. Geslacht Man 30,76% Vrouw 69,24% Tabel 1: Geslacht 1. Achtergrond 1.1 Aanleiding Afgelopen jaren werden er opvallend veel taalcursussen gevolgd rondom de zomervakantie. Er was zowel een toename vlak voor de zomervakantie als vlak daarna. Bij NHA waren

Nadere informatie

Medische vertaling: van onderzoek tot bijsluiter

Medische vertaling: van onderzoek tot bijsluiter Medische vertaling: van onderzoek tot bijsluiter Een medische vertaling is een complexe aangelegenheid. De cyclus die een geneesmiddel doorloopt van ontwikkeling tot productie kent vele fases. Elk van

Nadere informatie

Wees duidelijk tegen je klanten

Wees duidelijk tegen je klanten Ronald Dingerdis Wees duidelijk tegen je klanten 3 In onze training Klantgerichtheid en communicatie vroeg een cursist me onlangs of je tegen je klant kan zeggen dat hij extreem vervelend is. Dat hij onredelijk

Nadere informatie

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk

Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Dé 14 fundamentele stappen naar geluk Van de Amerikaanse psycholoog Michael W. Fordyce 1. Wees actief en ondernemend. Gelukkige mensen halen meer uit het leven omdat ze er meer in stoppen. Blijf niet op

Nadere informatie

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten

ZAKELIJKE COMMUNICATIE. Mondeling. Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten ZAKELIJKE COMMUNICATIE Mondeling Assessment 1.1. Samenwerken op een reclamebureau: instructie voor de accountmanager Voorbereidingstijd: 5 minuten Je werkt sinds drie jaar als accountmanager bij Reclamebureau

Nadere informatie

INTERVIEWTECHNIEK. 1 Definitie

INTERVIEWTECHNIEK. 1 Definitie INTERVIEWTECHNIEK 1 Definitie Een interview is een formeel en door de interviewer gestuurd tweegesprek dat een duidelijk informatief doel nastreeft. De losse babbel tijdens de koffiepauze waarbij je informeert

Nadere informatie

FORMEEL UITNODIGEN. 3 à 4 weken op voorhand versturen Minimaal 10 dagen voor het feest Als ontvanger binnen de 3 dagen antwoorden

FORMEEL UITNODIGEN. 3 à 4 weken op voorhand versturen Minimaal 10 dagen voor het feest Als ontvanger binnen de 3 dagen antwoorden FORMEEL UITNODIGEN 3 à 4 weken op voorhand versturen Minimaal 10 dagen voor het feest Als ontvanger binnen de 3 dagen antwoorden Uitnodigen op z n Amerikaans: o 1 jaar op voorhand kaartje sturen met de

Nadere informatie

Twaalf eenvoudige tips voor debiteurenbeheer in het MKB

Twaalf eenvoudige tips voor debiteurenbeheer in het MKB Twaalf eenvoudige tips voor debiteurenbeheer in het MKB Herculesplein 261, 3584 AA Utrecht Postbus 14015, 3508 SB Utrecht Telefoon : 030-21 22 165 Fax : 030-25 40 916 E-mail : info@proaccept.nl ProAccept

Nadere informatie

BURGERPANEL CAPELLE OVER...

BURGERPANEL CAPELLE OVER... BURGERPANEL CAPELLE OVER... profiel nieuwe burgemeester Mei 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 15 e peiling met het burgerpanel van Gemeente Capelle aan den IJssel. Deze peiling

Nadere informatie

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013

Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Document leerlingenraad Beleidsplan Leerlingenraad o.b.s. de Schuthoek 2012-2013 Inhoud: 1. wat verstaan we onder een leerlingenraad? 2. opzet en organisatie van een leerlingenraad a. samenstelling van

Nadere informatie

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport

Inleiding. Autisme & Communicatie in de sport Sanne Gielen Inleiding Starten met een nieuwe sport is voor iedereen spannend; Hoe zal de training eruit zien? Zal de coach aardig zijn? Heb ik een klik met mijn teamgenoten? Kán ik het eigenlijk wel?

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent

sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent sollicitatie gesprek Handleiding droombanen voor Technisch talent waarom deze handleiding? We krijgen vaak de vraag hoe je je nu het beste kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding

Nadere informatie

Do s and Don ts of Bilingual Education

Do s and Don ts of Bilingual Education Do s and Don ts of Bilingual Education Een korte handleiding Tweetalig Onderwijs voor Leerlingen Leraren Ouders Het tweetalig HAVO op Philips van Horne en tweetalig VWO op Het College komt mede tot stand

Nadere informatie

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek!

Mensen met afasie hebben moeite met taal, maar zij zijn niet gek! Afasie Logopedie Afasie is een taalstoornis die ontstaat door schade aan de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte of CVA (hersenbloeding, herseninfarct). In deze folder leest u hoe afasie ontstaat en

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die:

Introductie 1. Waarvoor hebben de studenten een mentor nodig? 2. Wie kan mentor worden? Iemand die: Mentor informatie Introductie Het Mentoringprogramma is voor studenten die een begeleidingsvraag hebben. Deze begeleidingsvraag kan zeer divers van aard zijn en heeft te maken met schoolse-, persoonlijke

Nadere informatie

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten.

van delen tot het geheel. Hij kan bijvoorbeeld zijn kleding binnenstebuiten aantrekken, of zijn kopje naast de tafel zetten. Afasie Als iemand een beroerte krijgt gebeurt dat bijna altijd plotseling. De schok is groot. Men heeft zich niet kunnen voorbereiden en men weet niet wat hen overkomt. Het dagelijkse leven wordt verstoord.

Nadere informatie

snel een punt mist. Uiteraard verwijzen we ook regelmatig naar andere hoofdstukken als dat relevant is.

snel een punt mist. Uiteraard verwijzen we ook regelmatig naar andere hoofdstukken als dat relevant is. Voorwoord Deze derde, herziene editie van het Handboek zakelijk Engels is een opgefriste versie van onze tweede uitgave in 2011. De focus van de herziening ligt op de eerste twee hoofdstukken, waarvan

Nadere informatie

360 graden feedback formulier

360 graden feedback formulier 360 graden feedback formulier Je bent gevraagd om feedback te geven door middel van dit formulier. Het doel van dit onderzoek is: Een beter beeld te krijgen van mijn sterke en minder sterke competenties.

Nadere informatie

ProfileXT Individual Profile

ProfileXT Individual Profile PXT Rapport is bestemd voor Jean François Maes Onderzoek afgenomen op: 06/01/2017 Afgedrukt op: 06/01/2017 Copyright 2003-2017 Profiles International, Inc. Bericht voor De gedragswetenschap heeft bewezen

Nadere informatie

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d

A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m e t w e e r s t a n d Training Coaching Consulting Interim Management Den Haag Amsterdam Den Bosch Rotterdam Zwolle Utrecht Arnhem Amersfoort Breda Eindhoven Maastricht Brussel Antwerpen A c e! Z e l f t e s t O m g a a n m

Nadere informatie

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks

Vluchtelingen op bivak. Tips & Tricks Vluchtelingen op bivak Tips & Tricks Bespreek het in je leidingsploeg Als je een dergelijk project aanpakt, is het belangrijk dat iedereen van je leidingsploeg weet waarom je ervoor kiest. Het is goed

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch)

Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) pag.: 1 van 6 Vragenlijst leerstijlen (model van Kolb/Juch) Bron: www.fractal.org/bewustzijns-besturings-model/vragenlijsten/vragenlijst-leerstijlen.htm Auteur: onbekend Een leerstijl is de manier waarop

Nadere informatie

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud

Aan de slag blijven. Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Schematisch overzicht van thema s, leerdoelen en inhoud Jezelf presenteren De medewerker moet zichzelf goed presenteren. Bijvoorbeeld door er schoon en verzorgd uit te zien. Zo laat hij/zij een goede indruk

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery

Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery Eerste indruk: je eigen online stijladviseur met Outfittery Geen zin om in een krap pashokje broeken te passen, maar wil je wel advies op maat? Outfittery biedt een oplossing. Kleding wordt nog grotendeels

Nadere informatie

Acquisitie & Zakelijk netwerken

Acquisitie & Zakelijk netwerken E-boek 3 bedrijfsblogs Acquisitie & Zakelijk netwerken Nu lezen. Praktische adviezen. Morgen toepassen. Nog succesvoller ondernemen! 1. Acquisitie is veel meer dan alleen gunnen 2. Alleen met glimlach

Nadere informatie

Ethiek bij Best Buy. Wat we geloven. Waarom we dat geloven. Wat we er aan doen.

Ethiek bij Best Buy. Wat we geloven. Waarom we dat geloven. Wat we er aan doen. Ethiek bij Best Buy Wat we geloven. Waarom we dat geloven. Wat we er aan doen. ONTKETEN DE KRACHT VAN ONZE MENSEN LEER VAN UITDAGINGEN EN VERANDERINGEN TOON RESPECT, NEDERIGHEID EN INTEGRITEIT GENIET,

Nadere informatie

Thema 4 spreken. 7. A.u.b. ( a.u.b.) 7. Alstublieft.. 8. S.v.p. (s.v.p.) 8. s il vous plait = alstublieft

Thema 4 spreken. 7. A.u.b. ( a.u.b.) 7. Alstublieft.. 8. S.v.p. (s.v.p.) 8. s il vous plait = alstublieft Les 41 In de klas ( nodig: een groot vel papier en de woordkast) 1 Communiceren 1 Contact hebben, waarbij je informatie, nieuws of kennis met elkaar uitwisselt of overbrengt door te praten of te schrijven

Nadere informatie

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar

Integriteitscode. Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Integriteitscode Woningbouwvereniging St. Willibrordus te Wassenaar Wassenaar, 27 maart 2017 1 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Toewijzing van woningen 3 3 Zakelijk houden van relaties en nevenactiviteiten 3

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON

7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON 7.5 HANDELINGSINSTRUCTIES AGRESSIE AAN DE TELEFOON Onderdeel van de Arbocatalogus Agressie en Geweld 2.0, sector Gemeenten Doelgroep Inhoud Coördinator agressie en geweld, leidinggevenden en medewerkers

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. Naam: Datum: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 24.03.2016 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 24.03.2016 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken

Nypels Speelt. 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Nypels Speelt 8 ingrediënten voor verbindend samenwerken Inleiding Het Nypels wordt steeds leuker, doe jij ook mee? Nypels Speelt, onder die titel wordt op een nieuwe manier gewerkt aan de betrokkenheid

Nadere informatie

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten

Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Hoe help je meertalige kinderen bij het leren van een tweede taal? Tips voor leerkrachten Enkele tips 1. Goed begonnen is half gewonnen! Zorg van bij het begin voor een zo open en positief mogelijke klassfeer

Nadere informatie

Integriteitscode Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Integriteitscode Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden Integriteitscode In confessioneel onderwijs zijn kennisontwikkeling en sociale en morele vorming onlosmakelijk met elkaar verbonden. De mens staat centraal. Kernbegrippen voor SCOL zijn respect voor onze

Nadere informatie

TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden

TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden TEGENWERKEND GEDRAG VAN KLANTEN: gedragsvormen en ombuigmethoden Er is sprake van tegengestelde belangen als de klant iets doet wat de vrijwilliger niet wil. Vaak lost zo'n situatie zich vanzelf op: de

Nadere informatie

Rapport Sales 360. Test Kandidaat

Rapport Sales 360. Test Kandidaat Rapport Sales 360 Naam Test Kandidaat Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Sterkte/zwakte-analyse 3. Feedback open vragen 4. Overzicht competenties 5. Persoonlijk ontwikkelingsplan Inleiding Voor u ligt het rapport

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Crewworks BV The Art of Action. Horeca. Richtlijnen voor horeca werk bij Crewworks BV.

Crewworks BV The Art of Action. Horeca. Richtlijnen voor horeca werk bij Crewworks BV. Crewworks BV The Art of Action Horeca Richtlijnen voor horeca werk bij Crewworks BV. Horeca Richtlijnen voor horeca werk bij Crewworks BV. Crewworks BV The Art of Action Rotsoord 13a 3523 CL Utecht t.

Nadere informatie

Overtuigen is een manier van beïnvloeden. HOE ANDEREN MEEKRIJGEN IN JOUW IDEEËN! WERKEN AAN JOUW OVERTUIGINGSKRACHT! DEFINITIE INHOUD

Overtuigen is een manier van beïnvloeden. HOE ANDEREN MEEKRIJGEN IN JOUW IDEEËN! WERKEN AAN JOUW OVERTUIGINGSKRACHT! DEFINITIE INHOUD HOE ANDEREN MEEKRIJGEN IN JOUW IDEEËN! WERKEN AAN JOUW OVERTUIGINGSKRACHT! INHOUD Definitie Wanneer? Hoe? Uitstraling Deskundigheid Goed Betoog Goed Betoog Verbaal Non-verbaal Paraverbaal Tips & pricipes

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie