Het Knaapengevoel. Vooraf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het Knaapengevoel. Vooraf"

Transcriptie

1 Het Knaapengevoel Vooraf

2 Zo gaan we met elkaar om! Leg het maar eens uit: het Knaapen-gevoel. Als werknemers van KnaapenGroep weten we onbewust wat ermee bedoeld wordt en gedragen we ons ernaar. Maar hoe omschrijven we het aan anderen? Dit handboek gaat in op onze afspraken over omgangsvormen en communicatie. Met als doel: duidelijkheid en eenstemmigheid, zodat ook opdrachtgevers, bewoners, onderaannemers en inleenkrachten weten waarvoor wij staan. Vandaar de titel: Zo gaan we met elkaar om! Onderhoud met gevoel KnaapenGroep biedt facilitaire diensten voor het in stand houden en verbeteren van de woonomgeving, met de (bouw)technische aspecten als basis en de bewoner als middelpunt. Niet voor niets luidt onze slogan: Onderhoud met gevoel. Jij bent onderdeel van dit gevoel dat we in de loop van de jaren met zijn allen hebben gecreëerd, net als onze huisstijl. Op papier en digitaal uiten we ons hetzelfde als in de dagelijkse omgang met anderen: open en eerlijk, professioneel, sociaal en vooruitstrevend.

3 Wij, Jij, Zij Een bedrijf staat of valt met de inzet en werkhouding van zijn werknemers. Jij bent van essentieel belang voor ons bedrijf. Samen zorgen we voor tevreden opdrachtgevers en blije bewoners. Dit handboek is een handige leidraad en praktisch geheugensteuntje over onze omgangsvormen en onze manier van communiceren. Het is opgebouwd uit begrijpelijke hoofdstukken: Wij, Jij, Zij. Voorin vind je de belangrijkste voorschriften op een rij. Het aanhangsel bij deze gedragscode tref je achterin aan. Met ondertekening ervan onderschrijf ook jij het Knaapen-gevoel!

4 Samen zorgen we voor tevreden opdrachtgevers en blije bewoners Wij

5 Geven en nemen We zijn er voor elkaar, onze opdrachtgevers en bewoners. We geven iedereen de nodige aandacht. Elke klacht nemen we serieus. We luisteren geduldig en proberen tijdig een passende oplossing te vinden. Als we er niet uitkomen, vragen we een collega in kwestie om hulp. Een zieke collega laten we weten dat we meeleven, nieuwe collega s helpen we op weg. We zijn open en eerlijk. We zeggen wat we doen en we doen wat we zeggen. Als anderen vertrouwen in ons hebben, komen ze graag bij ons terug. Fouten maken is menselijk, problemen lossen we samen op. Goede indruk We geven anderen een goede indruk van ons bedrijf. We zorgen ervoor dat we op tijd zijn bij onze afspraken. Een duidelijke planning helpt daarbij. Zit het toch tegen, dan geven we dat op tijd door. We geven iedereen een hand, kijken onze gesprekspartner in de ogen en we zorgen ervoor dat we er verzorgd uitzien. We zeggen u als we twijfelen of we iemand met je of jou kunnen aanspreken. We nemen onze verantwoordelijkheid door elkaar, onze opdrachtgevers en bewoners tijdig te informeren als zaken niet lopen zoals afgesproken. Voor een goede bereikbaarheid zorgen we ervoor dat alle collega s in het bezit zijn van elkaars telefoonnummer en adres.

6 Zuinig en gezond We zijn zuinig op onze bedrijfseigendommen, zoals gereedschappen, bedrijfsauto s en mobiele telefoons. Daarbij hoort ook dat we geen rotzooi voor een ander achterlaten op onze werkplek en dat we een tekort aan voorraden aanvullen. Voordat we met onze werkzaamheden in een woning beginnen, dekken we persoonlijke bezittingen af en we laten een woning opgeruimd achter. We geven om onze gezondheid en die van onze leefomgeving, daarom nemen we de Arbo- en milieuwetgeving serieus en roken we niet op de werkplek, ook niet als een bewoner of een collega zegt er geen probleem mee te hebben. Zakelijk en privé We houden zakelijke en privébelangen gescheiden. We geven geen (vertrouwelijke) bedrijfsinformatie door aan zakelijke en privérelaties. Vertrouwelijke gesprekken voeren we daar waar anderen ons niet kunnen horen. Onder werktijd gaan we intern als collega s met elkaar om, na het werk als vrienden. We gebruiken bedrijfsmiddelen alleen voor privédoeleinden als we vooraf toestemming hebben gekregen van de directie. Wanneer we een geschenk aangeboden krijgen, laten we dit de directie weten. Een zakelijke lunch of diner zien we als een effectieve manier om onze contacten te verstevigen.

7 Jij bent van essentieel Jij belang voor ons bedrijf

8 Visitekaartje Respect Jij bent het visitekaartje van het bedrijf. Je besteedt zorg aan je uiterlijk en draagt altijd je bedrijfskleding. De bedrijfsmiddelen waarmee je werkt (zoals gereedschappen en de bedrijfsauto) en de bedrijfsomgeving waarin je werkt (zoals de bouwplaats en de (model)woning), zien er verzorgd uit. Op deze manier kom je betrouwbaar over. Je bent beleefd tegen bewoners en biedt een helpende hand als dat nodig is. Je bent op tijd aan het werk en op een afspraak. Je meldt je tijdig af als er dringende zaken tussen komen of als je vertraging hebt. Je verricht geen diensten aan derden tegen (gelijke) vergoeding. Je verkoopt, geeft of leent geen bedrijfseigendommen uit aan externen. Een groot deel van je tijd breng je door op het werk.je draagt bij aan een goede sfeer doordat je met respect met je collega s, opdrachtgevers en bewoners omgaat. Je bent niet bang om fouten te maken. Integendeel, je bent er open en eerlijk over en zet je in om problemen op te lossen. Je maakt duidelijke afspraken en houd je daaraan. Als je iets dwars zit, spreek je dit uit. Daarbij houd je rekening met de gevoelens van de ander. Wanneer je ziek bent, geef je dit op tijd door aan je leidinggevende. Als je een snipperdag of vakantie opneemt, zet je dit in de digitale agenda van Outlook. In beide gevallen zorg je er voor dat je (directe) collega s en leidinggevende op de hoogte zijn.

9 Goedemorgen, KnaapenGroep, u spreekt met... Goedemiddag meneer, dag mevrouw Je weet hoe je je moet gedragen in gezelschap van collega s, opdrachtgevers en bewoners. Je hebt je telefoon uitgeschakeld tijdens een bespreking of vergadering. Een gesloten deur maak je niet open, het betekent dat er niet gestoord mag worden. Wanneer mensen in gesprek zijn, kom je niet tussen beiden. Als je zelf in gesprek bent, laat je mensen uitpraten. Je neemt de telefoon op met Goedemorgen/-middag, KnaapenGroep, u spreekt met Vervolgens noteer je direct naam en bedrijfsnaam Praten, schrijven of zwijgen Soms kan het lastig zijn om te bepalen wanneer je welk communicatiemiddel gebruikt en hoe je er het beste mee kunt omgaan. Je gebruikt om afspraken te maken en te bevestigen. Je reageert altijd op een bericht of vergaderverzoek, ook wanneer je bent verhinderd. De berichten die je verstuurt zijn zakelijk en kort en zijn geschreven in correct Nederlands. Als je meteen antwoord wilt hebben, pak je de telefoon, intern lopen we naar elkaar toe. Een meningsverschil of slecht nieuws bespreek je in een persoonlijk gesprek. Is dat niet mogelijk, dan schrijf je een brief. In uitzonderlijke gevallen kun je het beste zwijgen: je reageert niet op s van een onbekende afzender en je verwijdert onwettige, schadelijke en kwetsende informatie. Je bent voorzichtig met het verspreiden van je adres en vertrouwelijke informatie.

10 Onze opdrachtgevers, Zij relaties en bewoners zijn...

11 ...onze drijfveer. Ons bestaansrecht Zonder opdrachtgevers en bewoners heeft KnaapenGroep geen bestaansrecht. Onze verantwoordelijkheden gaan verder dan de diensten die we aanbieden. We bouwen bruggen naar onze opdrachtgevers en stellen bewoners centraal tijdens onze werkzaamheden. Daarnaast hebben we onder andere te maken met onderaannemers, inleenkrachten en leveranciers. Al deze mensen beoordelen ons op hun ervaring met individuele medewerkers.

12 Te gast Voor velen van ons is de woning van een ander de dagelijkse werkplek. De mening van de bewoner en het gevoel dat wij achterlaten, is belangrijk voor onze organisatie. Daarom gedragen we ons als gasten. Stel je netjes voor als je een woning binnengaat en leg kort uit wat je gaat doen. Voordat je aan het werk gaat, verplaats of bedek je de persoonlijke bezittingen van de eigenaar. Een woning laat je nooit onbeheerd achter, tenzij je snel even iets moet pakken. Na het werk ruim je je werkplek op en help je de bewoner alles weer op zijn plaats terug te zetten. Als niemand er bezwaar tegen heeft, zet dan gerust de radio zachtjes aan. Oprecht integer Met alle handelingen die we dagelijks verrichten, geven we een indruk van ons bedrijf. Zorg dat mensen je kunnen vertrouwen en op je kunnen rekenen. Ben aardig, behulpzaam, eerlijk en positief. En stel je professioneel op. Je kent onze bedrijfsactiviteiten, onze historie en uitgangspunten, de boodschap naar de markt en je kent onze klanten. Vermijd het gebruik van technisch vakjargon als je met bewoners communiceert. Bij opdrachtgevers komt het juist professioneel over. Denk bij alles wat je doet en zegt om de integriteit van het bedrijf en van jezelf als werknemer en als individu.

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet

Zo zijn onze manieren. Gedragscode Coloriet Zo zijn onze manieren Gedragscode Coloriet Wij zijn Coloriet Alle medewerkers, vrijwilligers, leerlingen en stagiaires horen bij Coloriet. Bij ons werken vriendelijke, deskundige, gepassioneerde en verantwoordelijke

Nadere informatie

Een integere Belastingdienst

Een integere Belastingdienst Belastingdienst Een integere Belastingdienst Onze basiswaarden en gedragscode Inhoudsopgave Voorwoord 1. De Basiswaarden 4 2. Integriteit hoog in het vaandel 5 3. De eed of belofte 7 4. Onze verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25

Inleiding... 2. 1 Feedback... 12. 2 Assertiviteit... 18. 3 Omgaan met conflicten... 21. 4 Conflicthantering... 25 Communicatie Beschikbaar gesteld door van Amerongen berging Inhoud Inleiding... 2 1 Feedback... 12 2 Assertiviteit... 18 3 Omgaan met conflicten... 21 4 Conflicthantering... 25 5 Omgang met agressie en

Nadere informatie

op school hoe los je ze op? voor iedereen die op school met klachten te maken kan krijgen

op school hoe los je ze op? voor iedereen die op school met klachten te maken kan krijgen lachten op school hoe los je ze op? voor iedereen die op school met klachten te maken kan krijgen Klachten op school Soms vinden op school gebeurtenissen plaats waar ouders, leerlingen of personeelsleden

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen:

Het gesprek is een eerste kennismaking voor beide partijen en heeft als doel een antwoord te krijgen op de volgende twee vragen: Sollicitatiegesprek De uitnodiging En dan is het zover: je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent nu door de eerste selectie heen en dat betekent in ieder geval dat je brief, CV en eventueel

Nadere informatie

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen

U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt. het gevoel van samen U bent aan zet! Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt het gevoel van samen Zorg, welzijn en wonen zoals u dat wilt U bent aan zet! Als cliënt van Archipel kunt u zelf aangeven op welke punten u ondersteuning

Nadere informatie

Check je sociale media

Check je sociale media Check je sociale media Succesvol zakelijk communiceren via sociale netwerken Heidi Aalbrecht Eric Tiggeler Pyter Wagenaar Sdu Uitgevers, Den Haag 5 Inhoud 1 Inleiding Wat zijn sociale media en wat kun

Nadere informatie

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel

Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Zorgeloos huren... u rekent op kwaliteit! Kwaliteit met het KWH-Huurlabel Uw huis gebruikt u iedere dag. U woont en leeft er. Dat uw huis van een goede kwaliteit is, vindt u daarom vanzelfsprekend. Maar

Nadere informatie

Klantgerichte communicatie

Klantgerichte communicatie Hand out behorende bij de training Klantgerichte communicatie Itasc Nederland B.V. Sint Gerardusplein 26 33 5644 NG EINDHOVEN 040 2115020 www.itasc.nl Itasc Nederland B.V. WTC Amsterdam Toren C, Level

Nadere informatie

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007

colofon Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Ken je kwaliteiten! colofon Inhoudsopgave CPS onderwijsontwikkeling en advies, januari 2007 Auteurs: Mandy Evers, Els Loman, Willi Soepboer - CPS, Amersfoort Illustraties: Digitale Klerken, Utrecht Vormgeving:

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden

Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Hoe gebruik je sociale media op een verantwoorde manier? Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden Handreiking voor verpleegkundigen en verzorgenden In het kort 1. Als verpleegkundige/verzorgende

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling

Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling Blijf er niet mee zitten! Informatie over de klachtenregeling 1 Blijf er niet mee zitten! Bij Koraal Groep komen mensen op de eerste plaats. We vinden het belangrijk dat cliënten tevreden zijn over onze

Nadere informatie

Wat mag ik wel doen en wat niet? Gedragscode Integriteit Delta Lloyd Groep

Wat mag ik wel doen en wat niet? Gedragscode Integriteit Delta Lloyd Groep Wat mag ik wel doen en wat niet? Gedragscode Integriteit Delta Lloyd Groep Gedragscode integriteit Pag. 2/52 Gedragscode integriteit Pag. 3/52 Inleiding Voor Delta Lloyd is integriteit heel belangrijk.

Nadere informatie

Zelf actief keuzes maken voor de besteding van je werktijd. Niet. de Tijd aan jezelf. door John Vrakking Training & Coaching

Zelf actief keuzes maken voor de besteding van je werktijd. Niet. de Tijd aan jezelf. door John Vrakking Training & Coaching Niet Zelf actief keuzes maken voor de besteding van je werktijd de Tijd aan jezelf door John Vrakking Training & Coaching 1 John Vrakking de Tijd aan jezelf Zelf actief keuzes maken voor de besteding van

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer

Persoonlijk opleidingsplan. Hulpmiddelen voor de werknemer Persoonlijk opleidingsplan Hulpmiddelen voor de werknemer Elk bedrijf heeft bepaalde doelstellingen. Maar ook de werknemers van een bedrijf, jij en je collega s, hebben eigen doelen. Zoals: beter worden

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

huidig personeel PERSONEELSWIJZER

huidig personeel PERSONEELSWIJZER huidig personeel 6. Het houden van werkoverleg 7. Functioneringsgesprek 8. Beoordelingsgesprek 9. Loopbaanontwikkeling en opleiding 10. Arbeidsvoorwaarden 11. Ziekte, verzuim en reïntegratie 12. Werkomstandigheden

Nadere informatie

Omgaan met de verschillende menstypen

Omgaan met de verschillende menstypen Omgaan met de verschillende menstypen Ieder mens is uniek en valt niet in een hokje te stoppen. Toch kunnen modellen met enkele menstypen je helpen om je communicatie te optimaliseren: je kunt je aanpassen

Nadere informatie

Klagen mag. Klachten zijn waardevol. Nabij Vertrouwd Gastvrij

Klagen mag. Klachten zijn waardevol. Nabij Vertrouwd Gastvrij Klagen mag Klachten zijn waardevol Klagen mag! Wij doen er alles aan om tevreden klanten te krijgen en te houden. Toch kan het zijn dat u niet tevreden bent over sommige onderdelen van onze dienstverlening.

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen

Aan de slag met de RI&E. Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen Aan de slag met de RI&E Een stap-voorstap handleiding voor ondernemers die geen risico willen lopen EEN RI&E Een RI&E? Als ondernemer wil ik graag geld verdienen, maar ik wil later geen werknemers tegen

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie