PROGRAMMA ZELFORGANISATIE IN DE ZORG EIGEN REGIE Balzaal, Wereldmuseum Rotterdam

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "PROGRAMMA ZELFORGANISATIE IN DE ZORG EIGEN REGIE Balzaal, Wereldmuseum Rotterdam"

Transcriptie

1 PROGRAMMABOEKJE

2

3 PROGRAMMA ZELFORGANISATIE IN DE ZORG EIGEN REGIE Balzaal, Wereldmuseum Rotterdam Inloop Introductie op zelforganisatie door Iris Meerts, directeur van Stichting Zelforganisatie Gepersonaliseerde zorg: feit of fictie? door Sjaak Bloem, hoogleraar Health Care Consumers & Experienced Health aan de Nyenrode Business Universiteit De regie bij de cliënt: wat werkt in de praktijk en wat niet? door Betty Geijtenbeek, stafmedewerker bij de JP van den Bent stichting Lunch Open Space met medewerking van Jan Smit, partner bij smit I kempink development Conclusies en afsluiting Borrel

4 DAGVOORZITTER Drs. Iris Meerts (directeur Stichting Zelforganisatie) Iris Meerts (1972) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente met als specialisatie inrichting van het openbaar bestuur. Ze liep stages bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Europese Commissie. Na haar studie was ze medewerker Europese zaken bij het OntwikkelingsBedrijf Rotterdam, projectleider bij A2 stadsadviseur en sponsormanager bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2004 raakte Meerts bij Almende geïnspireerd door het begrip zelforganisatie. Ze deed er verschillende proeven mee, zowel in de maatschappelijke sfeer (daken thuislozen, jongeren met een verstandelijke beperking, ouderen met een zorgbehoefte, Tante Kwebbel) als in de zorg en het bedrijfsleven. In deze projecten werd mensen de mogelijkheid geboden, sneller en makkelijker met elkaar te communiceren met behulp van ICT. Dit leidt ertoe dat mensen sneller en beter worden geholpen, acties automatisch worden geregistreerd en organisaties adequater kunnen inspelen op incidenten. Om de toepassing van zelforganisatie te stimuleren in de samenleving, zorg, bedrijfsleven en onderwijs, is in 2008 Stichting Zelforganisatie opgericht. De stichting organiseert inspiratiedagen, netwerkbijeenkomsten en congressen (waaronder de Nationale Dag van de Zelforganisatie), neemt het initiatief voor innovatieve (subsidie-) projecten en bouwt aan een community rondom zelforganisatie. Iris Meerts is sinds 2009 directeur van Stichting Zelforganisatie.

5 SPREKERS Prof. dr. Sjaak Bloem (hoogleraar Health Care Consumers & Experienced Health) Sjaak Bloem (1960) heeft gestudeerd aan het Brabants Conservatorium en de Universiteit van Tilburg (economische psychologie). Daarna heeft hij gewerkt bij markt-onderzoeksbureaus en bij de sectie economische psychologie (UvT). Bloem werkt sinds 2000 voor het farmaceutisch bedrijf Janssen Benelux, waar hij verantwoordelijk is voor innovatiemanagement en strategisch onderzoek. Daarnaast bekleedt hij sinds november 2011 een leerstoel bij Nyenrode. Sjaak Bloem werkt onder meer aan de optimalisatie van een model waarin artsen onmiddellijk feedback ontvangen op hun handelen en patiënten over hun gezondheidstoestand. Daarnaast richt hij zich met name op het in kaart brengen van gezondheidsbelevingen van patiënten (in het verlengde van zijn proefschrift, getiteld Beleving als medicijn, Nyenrode 2008). Via feedback en leerprocessen verbeteren de betrokken partijen zelf hun performance, wordt het behandelproces transparanter gemaakt en kunnen kosten worden gereduceerd. Bloem zal vandaag ingaan op de vraag, of en hoe gepersonaliseerde zorg kan worden geleverd. Hiervan is sprake wanneer mensen de regie over zorg in eigen handen kunnen nemen doordat diensten en initiatieven daadwerkelijk aansluiten bij hun behoeften en wensen. Bloem en Stalpers hebben recent een gezondheidsmodel model ontwikkeld en getoetst dat richting geeft om zorgdiensten meer gedifferentieerd aan te kunnen bieden. Middels een eenvoudige screening kunnen mensen zichzelf plotten of geplot worden. De verschillende posities representeren verschillende mentale stijlen. Deze zijn leidend voor het bepalen van het type zorg dat het meest kansrijk is en bieden aanknopingspunten om de regie van zorg in eigen handen te nemen.

6 Betty Geijtenbeek (adviseur JP van den Bent stichting) Betty Geijtenbeek (1951) werkt sinds 1995 als stafmedewerker bij de JP van den Bent stichting, een organisatie die dienstverlening biedt aan mensen met een (verstandelijke) beperking. Zij heeft daarvoor in diverse leidinggevende functies gewerkt aan de bewustwording en uitvoering van het stimuleren van autonomie ofwel regie over eigen leven en werk. In haar werkwijze staat het ondersteunen van de individuele medewerker centraal met als kernbegrippen vertrouwen geven, kunnen leren en eigen verantwoordelijkheid nemen. De presentatie van Geijtenbeek heet de mens centraal en gaat in op wat dit in de praktijk betekent. Haar stelling is: als we de cliënt centraal willen stellen betekent dit dat we ook de medewerker centraal moeten stellen en niet de organisatie. Aan de hand van praktijkvoorbeelden (film, foto s, teksten) geeft zij een beeld van de werkwijze bij de JP van den Bent stichting. Die werkwijze is als volgt te omschrijven: verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie; integrale verantwoordelijkheid bij alle medewerkers; geen staf- en dienstenstructuur maar korte lijnen en platte organisatie; cliënten en vertegenwoordigers/ verwanten hebben direct contact met degenen die hen ondersteunen en de handelingsruimte ligt bij deze driehoek ; gebruik maken van de samenleving voor (gezondheids-) diensten; geen controle maar vertrouwen. Deze werkwijze leidt tot mooie resultaten: een hoge mate van tevredenheid bij cliënten en hun vertegenwoordigers, een hoge mate van tevredenheid bij medewerkers en goede financiële resultaten.

7 Drs. Jan Smit (partner bij smit I kempink development) Jan Smit is oprichter en partner van smit kempink development en begeleidt organisaties bij het betekenis geven aan Nieuw Organiseren. Hij gaat hierbij uit van het zelforganiserende en creërende vermogen van mensen. Jan startte zijn bedrijf samen met Georgette Kempink in 2003 na jarenlange ervaring als ontwikkelaar van leiderschaps-programma s voor de Nyenrode Business Universiteit. Jan begeleidt directies, teams van professionals en HR afdelingen bij het vormgeven en concretiseren van Organisatie Ontwikkeling in de richting van Nieuw Organiseren. De weg daar naar toe is volgens Jan een leerproces waarbij hij graag het adagium hanteert: The Medium is the Message. Hij ontwikkelde vanuit die gedachte een innovatief leerprogramma voor de zorgsector. Dit programma, het Soul Programma, ontwikkelt zich tot een Platform voor professionals, bestuurders en leidinggevenden uit de zorg die de ambitie hebben de ziel weer terug te brengen in de zorg door het zelforganiserende vermogen van professionals optimaal de ruimte te geven. Een gezonde ontwikkeling van individuen en organisaties, start voor Jan bij het ruimte geven aan wat er is, door mensen te verbinden met het oog op hun individuele en collectieve ambities. Vanuit dat perspectief wordt hij ook veel gevraagd voor het faciliteren van dialogen in zowel teams als grote groepen. Jan is zeer ervaren in het vormgeven en begeleiden van Large Group Interventions zoals World Café en Open Space. Jan organiseerde de afgelopen 20 jaar Large Group Interventions voor topondernemers (winnaars van de Entrepreneur of the Year Verkiezing), de top van de Politie in Nederland, de bancaire wereld, de agrarische sector en steeds vaker voor organisaties en netwerken uit de overheid en de zorg.

8 OPEN SPACE METHODIEK Open Space is een (werk-) conferentiemodel dat een aantal jaren geleden is ontwikkeld door Harrison Owen. De Open Space aanpak maakt het mogelijk om over de echte onderwerpen te praten in een informele sfeer via zelforganisatie. Open Space leidt tot debat en ervaringsuitwisseling in een ontspannen sfeer en dat genereert doorgaans veel energie. Meer informatie is onder meer te vinden op openspaceworld.org en openspacenu.nl. Vanmiddag wordt Open Space ingezet om duidelijk te krijgen wat eigen regie inhoudt voor alle betrokkenen bij de zorg en hoe dit het beste kan worden bewerkstelligd. Is dit bijvoorbeeld via ICT, via een andere basishouding en/ of via gedrag? U bent van harte uitgenodigd om uw bijdrage te leveren vanuit uw eigen kennis, ervaring en netwerk!

9 STICHTING ZELFORGANISATIE Van het symposium Zelforganisatie in de zorg eigen regie worden filmopnamen gemaakt. U kunt deze enkele dagen na het symposium bekijken op onze website Dit is ook dé plek waar u zich kunt aanmelden voor de nieuwsbrief en andere congressen op het gebied van zelforganisatie, zoals de Vierde Nationale Dag van de Zelforganisatie op 7 november 2012 in de Doelen te Rotterdam. Bent u benieuwd wat zelforganisatie kan betekenen voor uw werk of netwerk? Wij organiseren graag samen met u, als partner van Stichting Zelforganisatie, inspirerende bijeenkomsten en innovatieve projecten. Op onze website leest u meer over de mogelijkheden.

10 PARTNERS VAN STICHTING ZELFORGANISATIE Itura

VOORWOORD. Zelforganisatie in de zorg De nieuwe professional 21 februari 2013, Wereldmuseum Rotterdam

VOORWOORD. Zelforganisatie in de zorg De nieuwe professional 21 februari 2013, Wereldmuseum Rotterdam PROGRAMMABOEKJE VOORWOORD Het Nederlandse zorgstelsel is niet toekomstbestendig. Op termijn is de zorg zoals we die nu kennen niet meer te betalen en ook niet meer te bemensen. Tegen deze achtergrond

Nadere informatie

Uitnodiging themadag Matchcare

Uitnodiging themadag Matchcare Graag nodigen wij u uit voor onze themadag Talentmanagement. Tijdens deze middag zullen wij u informeren en inspireren door middel van diverse workshops en sprekers, waaronder Prof. Dr. Victor A.F. Lamme.

Nadere informatie

PROGRAMMABOEKJE Congres Zelfzorg -30 mei 2013, Wereldmuseum Rotterdam

PROGRAMMABOEKJE Congres Zelfzorg -30 mei 2013, Wereldmuseum Rotterdam PROGRAMMABOEKJE PROGRAMMA ZELFZORG-CONGRES 30 mei 2013, Wereldmuseum Rotterdam 09.30-10.00 Inloop 10.00-10.10 Introductie op het thema zelfzorg door Iris Meerts, directeur Stichting Zelforganisatie 10.10-11.00

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 VOORWOORD Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Werken aan resultaat, altijd en overal

Werken aan resultaat, altijd en overal Werken aan resultaat, altijd en overal Congres Over Het Nieuwe Werken Programma HNW Belastingdienst Dr. Y. Boutachekourt 19 november 2013 2 Visie film HNW Belastingdienst 3 Veranderdoelen van de Belastingdienst

Nadere informatie

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN

GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN NVZD najaarscongres 25 november 2015, Nyenrode Business Universiteit, Breukelen GOED BESTUUR VANUIT DRIE PERSPECTIEVEN Naar permanente leiderschapsontwikkeling Ambitie De NVZD wil met dit congres onderstrepen

Nadere informatie

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013

Uitnodiging. Advance Care Planning in de zorg voor mensen met verstandelijke beperkingen. Symposium 28 november 2013 Uitnodiging Annemieke Wagemans, arts verstandelijk gehandicapten bij Maasveld, een van de werkstichtingen van Koraal Groep, promoveert op 28 november aanstaande op het onderwerp Medische beslissingen rond

Nadere informatie

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

De Gezonde Wijk. Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk, thema van de toekomst AT Osborne organiseert op 29 oktober 2009 het symposium:

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 10 mei Rob de Wilde

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 10 mei Rob de Wilde COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 10 mei Rob de Wilde Boeken die spreken! Op 10 mei 2012 zal Rob de Wilde de tweede lezing van de collegereeks 2012 geven! Rob de Wilde is een gedreven en vanuit heldere

Nadere informatie

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT

MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT MASTERCLASS VERANDERMANAGEMENT INZICHT, OVERZICHT EN VAARDIGHEDEN VOOR HET LEIDEN VAN VERANDERING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Ontwikkelingen in de omgeving en binnen organisaties worden complexer

Nadere informatie

Sociale wijkteams. en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden. Training voor wijkteamleden

Sociale wijkteams. en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden. Training voor wijkteamleden Sociale wijkteams en de lokale aanpak gezondheidsachterstanden Training voor wijkteamleden de training Na deze training hebben de deelnemers kennis en praktische handvatten voor de lokale aanpak van gezondheidsachterstanden.

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman

ISOQOL-NL. Welkom. ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman ISOQOL-NL Welkom ISOQOL NL bestuur Caroline Terwee Sandra Beurskens Jolanda de Vries Lotte Haverman PROGRAMMA 10:00 10:10 Welkom voorzitter ISOQOL-NL Caroline Terwee 10:10 10:20 Intro dagvoorzitter Sandra

Nadere informatie

Uitnodiging seminar E-health in de zorg. In het kader van de nationale e-healthweek 2018

Uitnodiging seminar E-health in de zorg. In het kader van de nationale e-healthweek 2018 Uitnodiging seminar E-health in de zorg In het kader van de nationale e-healthweek 2018 Donderdag 25 januari 2018 17.00-21.00 uur Karspelhuis in Beilen Karspelstraat 3, 9411 ND Beilen Meld u snel aan op

Nadere informatie

UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA

UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA UITNODIGING SEMINAR OPEN EN BIG DATA Maandag 20 maart 2017, Stadhuis Den Haag De Rekenkamer Den Haag nodigt u van harte uit voor het seminar Open en big data op maandag 20 maart van 12.15 18.00 uur in

Nadere informatie

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE

UITNODIGING. 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT 5 JUNI ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY SAVE THE DATE ROTTERDAM SCHOOL OF MANAGEMENT ERASMUS UNIVERSITY EXECUTIVE EDUCATION AND ORGANISATIONAL DEVELOPMENT SAVE THE DATE 5 JUNI 14:00-17:30 RSM Open Programmes UITNODIGING 5 juni 2012: CORPORATE UNIVERSITY EVENT

Nadere informatie

Zelforganisatie & zelfsturing: wat & hoe?

Zelforganisatie & zelfsturing: wat & hoe? Zelforganisatie & zelfsturing: wat & hoe? Stevige fundamenten voor een paradigma switch 11 april 2013 Jan Smit smit kempink development Zorgvisiecongres Anders Organiseren voor Zorgmanagers Ons Startpunt

Nadere informatie

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009

Samenspel in ruimte Symposium voor gemeenten, corporaties en zorgorganisaties 29 oktober 2009 De Gezonde Wijk J.F. Kennedylaan 100 3741 EH Baarn Postbus 168 3740 AD Baarn T 31 (0)35 543 43 43 F 31 (0)35 543 43 44 E info@atosborne.nl Kijk op onze website voor meer informatie: www.atosborne.nl Samenspel

Nadere informatie

OV-Café: Betalen in het OV 3.0

OV-Café: Betalen in het OV 3.0 Programmaboekje OV-Café: Betalen in het OV 3.0 Hoe gaan we in de toekomst betalen in het OV? Datum: Vrijdag 26 september 2014 13.45-17.00 Locatie: Hotel Haarhuis, Stationsplein 1, Arnhem Programma 13:15

Nadere informatie

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen

UITNODIGING. november. Innovatie van het mbo- onderwijs door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen UITNODIGING Innovatie van het mbo- MASTER CLASS onderwijs door digitaal leiderschap Een masterclass voor bestuurders van mbo-scholen 28 november ACHTERGROND Door de digitale revolutie nemen ontwikkelingen

Nadere informatie

Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond

Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond Doorbraakproject Werkplekleren Rijnmond STELLINGEN 11 oktober 2011 Doelstellingen van de leerafdeling Circa tien mbo- en hbo-studenten runnen onder leiding van een professional een afdeling van een (zorg)instelling

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld?

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Veelgestelde vragen 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Alle professionals en cliënten in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat is het doel van de VeiligPlus-aanpak.

Nadere informatie

Innovatie support gids

Innovatie support gids Innovatie support gids Uw gids naar resultaat 1 Uw gids naar resultaat Innovatief duurzaam drukwerk Het drukwerk van deze gids is uitgevoerd in waterloos offset met inkt op plantaardige basis, dit resulteert

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie

Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Verslag themabijeenkomst Lokale Economie Datum bijeenkomst: 20 november 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Tjark Riks Centrum Eerbeek Aanwezig: ca 50 deelnemers Doel bijeenkomst Verdiepingsslag op het

Nadere informatie

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON

WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON WETENSCHAP: NOODZAKELIJK VOOR TOPZORG?! Symposium ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van het UKON 1 november 2013 Toelichting De ouderenzorg is actueler dan ooit. Het kabinet zet in op een verdere

Nadere informatie

Kring Andragologie. Co-Creatie. Investeren met en in Sociaal Kapitaal! Met andragologe dr. Corry Ehlen en andere topexperts

Kring Andragologie. Co-Creatie. Investeren met en in Sociaal Kapitaal! Met andragologe dr. Corry Ehlen en andere topexperts Kring Andragologie Uniek middag-seminar 3 november 2015 Co-Creatie Investeren met en in Sociaal Kapitaal! Met andragologe dr. Corry Ehlen en andere topexperts Het Co-Creatie-Wiel Innovatieprocessen tussen

Nadere informatie

Organisatiekracht. Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht

Organisatiekracht. Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf. Teamkracht. Werkkracht. Menskracht Preventief Medisch Onderzoek In Bedrijf Een heldere koers met werkende oplossingen Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) is niet alleen een verplicht HR instrument of een keuring, maar het is een concrete

Nadere informatie

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG

LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG LEERGANG CLINICAL LEADERSHIP VOOR OPERATIONEEL LEIDINGGEVENDEN IN DE ZORG NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 DE BELANGRIJKSTE UITDAGING: TERUG NAAR DE BEDOELING VAN HET PROFESSIONELE HANDELEN VANUIT EIGEN KRACHT,

Nadere informatie

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft

Lerende gebouwen. meer comfort & minder energie. 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft Lerende gebouwen meer comfort & minder energie 2e Expert meeting TAG, 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool, Delft 2 e Expert meeting Thermisch Actieve Gebouwen, woensdag 7 oktober 2015, Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Speciale activiteiten GHS

Speciale activiteiten GHS Speciale activiteiten GHS Bij gelegenheid of op aanvraag organiseert of ondersteunt de Gerrit Huizer Stichting activiteiten, die verwantschap tonen met het gedachtengoed van Gerrit Huizer of voortvloeien

Nadere informatie

Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid

Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid Persbericht Bewegende Beelden Over beelden en media bij betekenisgeving en zingeving in een veranderende overheid Symposium 2013 Samenvatting: hoe enthousiasme in de overheid leidde tot co-creatie Op 31

Nadere informatie

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche

UITNODIGING. oktober. Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS. Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche UITNODIGING Innovatie van de zorg door digitaal leiderschap MASTER CLASS Een masterclass voor bestuurders in de VVT-branche 25 oktober ACHTERGROND De digitale revolutie heeft ook zijn impact in de zorg.

Nadere informatie

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur

Nut en noodzaak van een goed imago Informatie Workshops drs. J.M. (Walther) Verhoeven vrijdag 28 november 2008 11.45 18.00 uur Media (e)en zorg De media is niet meer weg te denken in de gezondheidszorg. Lees de afgelopen maanden de kranten er maar eens op na en je vindt uiteenlopende berichtgeving over zorggerelateerde onderwerpen.

Nadere informatie

Nederlandse Wereldwijde Studenten PROGRAMMA. NWS- dag vrijdag 20 december 2013 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP TE DEN HAAG

Nederlandse Wereldwijde Studenten PROGRAMMA. NWS- dag vrijdag 20 december 2013 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP TE DEN HAAG Nederlandse Wereldwijde Studenten PROGRAMMA NWS- dag vrijdag 20 december 2013 MINISTERIE VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP TE DEN HAAG DAGINDELING 9:30-10:00 Inloop en registratie 10:00-10:30 Opening

Nadere informatie

4 MASTER Classes Strategisch HRM (hele dag)

4 MASTER Classes Strategisch HRM (hele dag) (hele dag) Een initiatief onder auspiciën van de Suriname Business Development Center (SBC), in samenwerking met de Rotterdam School of Management (RSM) Erasmus Universiteit. ROOSTER Datum Expert Thema

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO

Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Een kijkje bij de buren Zelforganiseren in de zorg Congres BDKO Drs. Eveline Castelijns MBA 12 april 2016 Inhoudsopgave 1 2 3 Zelforganisatie in de zorg Werkende principes Vragen 1 Zelforganiseren in de

Nadere informatie

SENIOR LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM VERGROOT JE STRATEGISCHE IMPACT

SENIOR LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM VERGROOT JE STRATEGISCHE IMPACT SENIOR LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM VERGROOT JE STRATEGISCHE IMPACT NYENRODE. A REWARD FOR LIFE WERKEN AAN PERSOONLIJK LEIDERSCHAP ZORGT ALTIJD VOOR DE BESTE RETURN ON EDUCATION BRENG STRATEGIE TOT LEVEN

Nadere informatie

Transvorm Actueel. Employer branding op basis van goed werkgeverschap. Welkom. Woensdag 23 november

Transvorm Actueel. Employer branding op basis van goed werkgeverschap. Welkom. Woensdag 23 november Transvorm Actueel Employer branding op basis van goed werkgeverschap Welkom Woensdag 23 november 2016 www.transvorm.org Goedemorgen! Wat maakt ons een goed werkgever? Woensdag 16 november 2016 Drs. Jan-Kees

Nadere informatie

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving?

Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? Hoe geven we zorg en gezondheid vorm in de informatiesamenleving? ECP en de zorg E-healthweek Gemeenten en digitale zorg Platform zorg en ICT ECP ZORG Digivaardig in de zorg Zorg en privacy Data en zorg

Nadere informatie

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen

Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen Het Innovatiekompas Inspiratie sessies Dr. Guy Bauwen 1 Innovatiekompas Inspiratie Sessies Contacteer ons voor: Een voordracht om kennis te maken met het kompasmodel. Een workshop om het toepassen van

Nadere informatie

SLUIT U AAN BIJ DE HR TOP VAN NEDERLAND WORD NU LID VOOR PERSOONLIJKE & PROFESSIONELE GROEI

SLUIT U AAN BIJ DE HR TOP VAN NEDERLAND WORD NU LID VOOR PERSOONLIJKE & PROFESSIONELE GROEI SLUIT U AAN BIJ DE HR TOP VAN NEDERLAND WORD NU LID VOOR PERSOONLIJKE & PROFESSIONELE GROEI 1 Fantastisch niveau van deelnemers waar je veel van kunt leren Voor en door professionals, interessante thema

Nadere informatie

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017

Bijeenkomst Lang zult u wonen. 31 januari 2017 Bijeenkomst Lang zult u wonen 31 januari 2017 Programma 15.20 uur Welkomstwoord door dagvoorzitter, Jan Bart Wilschut 15.30 uur Opening door Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid

Nadere informatie

Tjallingahiem en Jonx Lentis organiseren in samenwerking met de brancheorganisaties

Tjallingahiem en Jonx Lentis organiseren in samenwerking met de brancheorganisaties Tjallingahiem en Jonx Lentis organiseren in samenwerking met de brancheorganisaties Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg, Vereniging Orthopedagogische Behandelcentra en het

Nadere informatie

Voorbij de geraniums. Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching. Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp

Voorbij de geraniums. Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching. Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp Voorbij de geraniums Visiestuk over vitaliteit en vitaliteitscoaching Paulien Vermunt, Philip Spinhoven en Rudi Westendorp 14 maart 2014 Voorbij de geraniums Visiestuk vitaliteitsdenken en vitaliteitscoaching

Nadere informatie

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg

Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg Ruimte voor duurzame innovatie in de zorg De Doelen 22 november 2012 Kim Putters Erasmus Universiteit Rotterdam Koen Harms Achmea Programma Opening Kim Putters: Innoveren in een meervoudige omgeving Presentatie

Nadere informatie

STRATEGIC LEADERSHIP PROGRAM TOWARDS A FUTURE PROOF STRATEGIC LEADER

STRATEGIC LEADERSHIP PROGRAM TOWARDS A FUTURE PROOF STRATEGIC LEADER STRATEGIC LEADERSHIP PROGRAM TOWARDS A FUTURE PROOF STRATEGIC LEADER NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 DE COMBINATIE VAN INHOUD, PERSOONLIJKE ONTWIKKELING EN PRAKTIJKCASES STAAT GARANT VOOR EEN OPTIMALE RETURN

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2. Het Onderzoek

NIEUWSBRIEF 2. Het Onderzoek NIEUWSBRIEF 2 ZonMw akkoord met Onderzoek Van maart tot juli 2009 hebben we een vooronderzoek uitgevoerd om een eerste indruk te krijgen over hoe het nu gaat met binnen Nederland geadopteerden en hun adoptieouders.

Nadere informatie

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018

Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Oogst van de connected thinking sessie van prof. dr. Jeff Gaspersz tijdens de A+O Metalektrodag op 22 maart 2018 Hier vindt u de oogst van de ideeën op de vraag: Hoe kunnen we vanuit HR bijdragen aan het

Nadere informatie

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan

Aftellen. Toekomst. naar de. 10 opwindende voorstellen om door te gaan Aftellen naar de Toekomst 10 opwindende voorstellen om door te gaan Tekst: Eelco Koolhaas en Kees Le Blansch Vormgeving: Machiel Pleijsier en Dennis Wijmer Video: Jasper Masthoff Muziek: Bart Kiers Leve

Nadere informatie

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business

R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S. Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business R E N É H E R R E M A N S - C R E D E N T I A L S Employer Branding en Merkrelaties fundament van duurzame business Merkrelaties: Brandstof voor moderne organisaties Niet de individuen maar hun relaties

Nadere informatie

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013

Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Strategisch Communicatieplan Meedoen in Alblasserdam Augustus 2013 Wendy Hermans Monique Speelman Karin Stevens Inhoudsopgave 1 Meedoen in Alblasserdam... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Ontwikkelingen... 3 1.3

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BUSINESS DEVELOPMENT

COLLEGEREEKS BUSINESS DEVELOPMENT COLLEGEREEKS BUSINESS DEVELOPMENT WAARDECREATIE EN HET REALISEREN VAN NIEUWE ZAKELIJKE KANSEN NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Klanten zijn meer bewust, actief en waarde gericht. Om succesvol

Nadere informatie

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden

PROGRAMMA NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT. Presentatie Workshop 1. 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden Deze NVC College Tour-bijeenkomst wordt voor u georganiseerd door: NVC COLLEGE TOUR: BEWONERS- PARTICIPATIE EN MOBILITEIT 16 maart NHL Hogeschool Leeuwarden PROGRAMMA 13.00 uur Opening door dagvoorzitter

Nadere informatie

Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject

Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject Ondersteuning bij veranderingen in de langdurige zorg. Home Nieuws Amaris Zorggroep: resultaten In voor zorg-traject Gepubliceerd op: 4 oktober 2013 Laatst gewijzigd op: 18 juni 2015 Amaris Zorggroep levert

Nadere informatie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie

Strategisch koersplan Onderwijs met Ambitie Strategisch koersplan 2019-2023 Onderwijs met Ambitie Inhoud Inleiding...3 1. Waar laten we ons door leiden?...4 2. Waar staan we voor? 3. Waar kiezen we voor?... 6 Speerpunt 1: School en kind...6 Speerpunt

Nadere informatie

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat?

Spiegelgesprek Wie en wat? Hoe? Resultaat? Spiegelgesprek Wie en wat? Luisteren naar ervaringen van cliënten kan de kwaliteit van de zorg en het aanbod sterk verbeteren. Jongeren en ouders vertellen tijdens het spiegelgesprek aan de hand van een

Nadere informatie

LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM GROEI NAAR EEN SLEUTELPOSITIE

LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM GROEI NAAR EEN SLEUTELPOSITIE LEADERSHIP DEVELOPMENT PROGRAM GROEI NAAR EEN SLEUTELPOSITIE NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 HET PROGRAMMA HEEFT ERTOE GELEID DAT IK EEN DUIDELIJKE STIP OP DE HORIZON HEB KUNNEN PLAATSEN EN DAT IK VOOR MIJZELF

Nadere informatie

MANAGEMENT IN DE GEZONDHEIDSZORG

MANAGEMENT IN DE GEZONDHEIDSZORG MANAGEMENT IN DE GEZONDHEIDSZORG ZES ACTUELE MANAGEMENTONDERWERPEN VOOR U SAMENGEBRACHT IN EEN COLLEGEREEKS LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE INLEIDING De zorg is een

Nadere informatie

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen

Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012. Overzicht. Aanleiding Wmo-werkplaatsen. Opzet, bevindingen en resultaten. Aanleiding Wmo-werkplaatsen Wmo-werkplaats Groningen-Drenthe 2009-2012 Opzet, bevindingen en resultaten Lies Korevaar, lector Rehabilitatie Overzicht Aanleiding Wmo-werkplaatsen Opzet Wmo-werkplaats Groningen- Drenthe Activiteiten

Nadere informatie

Marielle Dekker Psycholoog Projectcoördinator

Marielle Dekker Psycholoog Projectcoördinator NIEUWSBRIEF ZonMw akkoord met Onderzoek Binnenlandse Adoptie in Nederland Van maart tot juli 2009 hebben we een vooronderzoek uitgevoerd om een eerste indruk te krijgen over hoe het nu gaat met binnen

Nadere informatie

Verslag Inspiratiebooster

Verslag Inspiratiebooster Verslag Inspiratiebooster Valesca Tobias Martijn Hemmes 23 maart 2018 Performance Management: afschaffen, renoveren of innoveren? Introductie HR experts zijn het er steeds meer over eens. Performance management

Nadere informatie

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis

Elver &GGzE. Verfrissend. Effectief omgaan met grote veranderingen. Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Elver &GGzE Effectief omgaan met grote veranderingen Ellen Knippers, Alice Stokkink, Rita Spitters en Wil Nelis Planetree conferentie 17 maart 2016 Verfrissend Wat kun je van ons verwachten? Wij en onze

Nadere informatie

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken tweedaagse training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken Stel dat we aan het begin van een strategietraject nu eens niet zouden zeggen: 'ik hoop dat we het

Nadere informatie

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team

Hoe je het maximale uit jouw team haalt. Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Hoe je het maximale uit jouw team haalt Zes ingrediënten voor een High Performance Team Jouw team loopt best goed,

Nadere informatie

symposium Persoonlijke Uitnodiging Rotterdam, 12 mei 2014

symposium Persoonlijke Uitnodiging Rotterdam, 12 mei 2014 Persoonlijke Uitnodiging symposium Rotterdam, 12 mei 2014 De samenleving heeft behoefte aan creativiteit, probleemoplossend vermogen, samenwerking, culturele en morele sensitiviteit, zorgzaamheid en vakmanschap.

Nadere informatie

Wordt uw uitje door de vakjury uitgeroepen tot het Meest innovatieve uitje van 2013?

Wordt uw uitje door de vakjury uitgeroepen tot het Meest innovatieve uitje van 2013? Wordt uw uitje door de vakjury uitgeroepen tot het Meest innovatieve uitje van 2013? Wordt uw innovatieve ontwikkeling de opvolger van de Koesafari van de Vechtdalhoeve? Dé winnaar van de titel Meest innovatieve

Nadere informatie

Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015?

Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015? Geluksmomenten voor iedereen Wordt uw uitje uitgeroepen tot het Meest maatschappelijke uitje van 2015? Voor het vijfde jaar op rij organiseert ANWB de verkiezing van Leukste uitje van Nederland. Naast

Nadere informatie

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT #VACATURE Digital HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT Lepaya maakt met innovatieve en gepersonaliseerde leeroplossingen bedrijfstrainingen effectiever en meer engaging. De startup heeft afgelopen jaar een uitstekende

Nadere informatie

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende

2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 2b. Individueel jaargesprek Format leidinggevende 1 Introductie Doel Afstemming tussen de ontwikkelwensen en kwaliteiten van de medewerker en de ontwikkeling en doelstelling van de afdeling (juiste persoon

Nadere informatie

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING

MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING MASTERCLASS INNOVATIEMANAGEMENT & PRODUCTONTWIKKELING NYENRODE. A REWARD FOR LIFE 1 2 INLEIDING Door digitalisering en automatisering wordt de levenscyclus van producten en diensten steeds korter. Het

Nadere informatie

adviseren vanuit je kern

adviseren vanuit je kern adviseren vanuit je kern De wereld wordt er niet beter van, de werkomgeving wordt er niet ideaal van, maar je leert te roeien met de riemen die je hebt, te accepteren wat de kwaliteiten zijn waar je mee

Nadere informatie

Op weg naar strategisch talentmanagement! NFMD-16-4-2013

Op weg naar strategisch talentmanagement! NFMD-16-4-2013 Op weg naar strategisch talentmanagement! NFMD-16-4-2013 Even voorstellen Drs. Boudewijn Overduin! Oprichter en directeur Vergouwen Overduin! b.overduin@vergouwenoverduin.nl! Passie voor ontwikkeling met

Nadere informatie

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015

Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Projectopdracht PAR in oprichting in het Pilotjaar 2015 Waarom een PAR in Zinzia? De visie en strategie van Zinzia bieden een duidelijke koers aan de organisatie. Vanaf 2013 heeft - met het kompas Ziel

Nadere informatie

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1

Startnotitie. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014. Versie: 21 april 2011 1 Startnotitie Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil! 2011 2014 Versie: 21 april 2011 1 1. Aanleiding 1.1. Voor u ligt de startnotitie vrijwilligersbeleid, directe aanleiding voor deze startnotitie

Nadere informatie

Onderwijskwaliteit? Dan moet u bij de schoolbesturen zijn...

Onderwijskwaliteit? Dan moet u bij de schoolbesturen zijn... Onderwijskwaliteit? Dan moet u bij de schoolbesturen zijn... Edith Hooge Hans van Dael Selma Janssen Rolvastheid en toch kunnen variëren in bestuursstijl Schoolbesturen in Nederland beschikken al decennia

Nadere informatie

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION

DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION DE VISIE DIE TEN GRONDSLAG LIGT AAN HET INSTRUMENT MEVOLUTION In het model van De Vitale Ruimte, worden de voorwaarden vervuld voor het leren van onderwijsprofessionals, binnen een Professionele Leergemeenschap.

Nadere informatie

Regionale keringen versneld verbeteren. (Freek Benning) (Ludolph Wentholt)

Regionale keringen versneld verbeteren. (Freek Benning) (Ludolph Wentholt) Regionale keringen versneld verbeteren Organisatie: i Arcadis GMB STOWA (Marco Veendorp) (Freek Benning) (Ludolph Wentholt) 12.00 12.45 13.00 14.30 14.30 14.45 14.45 15.05 15.05 16.05 16.15 16.45 16.45

Nadere informatie

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer

Integraal coachen. Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer Integraal coachen Meedenken en faciliteren bij ambities, dilemma s of problemen op de werkvloer DATUM 1 maart 2014 CONTACT Steef de Vries MCC M 06 46 05 55 57 www.copertunity.nl info@copertunity.nl 2 1.

Nadere informatie

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming!

De parels benutten! Meedoen, meepraten en meedenken! Samenspraak! Medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming! Drie workshops over medezeggenschap en participatie van vrijwilligers in de besluitvorming 1. De parels benutten - voor leidinggevenden en medewerkers van organisaties 2. Meedoen, meepraten en meedenken

Nadere informatie

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief

Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Visie-arrangement Excellentie, Wetenschap en Techniek in breder perspectief Regio West Vanaf het schooljaar 2012-2013 ontvangen alle basisscholen, via het schoolbestuur, extra financiële middelen bovenop

Nadere informatie

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar?

Open leertafel Macht en communicatie voor informatieprofessionals. Hoe krijg ik het voor elkaar? In een wereld waarin adequate informatie de kracht van een organisatie uitmaakt maar informatiemanagement vaak niet echt doordringt tot het machtscentrum, heeft de informatieprofessional een moeilijke

Nadere informatie

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care

Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving. 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care 3rd Amsterdam Symposium on Palliative Care Palliative care in an aging society Palliatieve zorg in een ouder wordende samenleving Dinsdag 8 oktober 2013 Auditorium Vrije Universiteit Amsterdam Palliative

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod

Hulp bij ADHD. Scholingsaanbod Hulp bij ADHD Dit heeft mijn beeld van ADHD enorm verrijkt. Ik zie nu veel mogelijkheden om kinderen met ADHD goede begeleiding te bieden deelnemer workshop bij Fontys Hogescholen Copyright 2010 Hulp bij

Nadere informatie

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid

Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid Ben Ik Tevreden? Meetinstrument cliënttevredenheid De kracht van Ben ik tevreden? ligt in het hier en nu. Wensen van cliënten zetten direct aan tot actie. Meten is dus niet alleen weten, maar de start

Nadere informatie

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017

Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 Verslag Circulair Café 12 oktober 2017 2 Het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 ontwikkelt een aantal transitieagenda s om de circulaire economie vorm te geven. Wat is de rol van gemeenten

Nadere informatie

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER

16-20 september 2013 MAANDAG 16 SEPTEMBER BUILDING ENERGY U BENT UITGENODIGD VOOR DE DUTCH GREEN BUILDING WEEK Energie is de belangrijkste grondstof voor succes, daarom gaan wij er zorgvuldig mee om. We realiseren en faciliteren gebouwen die in

Nadere informatie

Workshop 1: Kostenbesparing door energiezuinig gebouwbeheer door Bas Ambachtsheer, algemeen-directeur Cofely GDF-Suez

Workshop 1: Kostenbesparing door energiezuinig gebouwbeheer door Bas Ambachtsheer, algemeen-directeur Cofely GDF-Suez Gevraagd: Duurzaam commitment Klimaattop Amstelveen Donderdag 14 oktober 2010 Ambitie: Duurzaam in Amstelveen Tijdens de klimaattop staan inspiratie, matchmaking en commitment centraal. Amstelveense voorlopers

Nadere informatie

fase van volwassenheid

fase van volwassenheid Er Er is is nog een wereld te te winnen Interne communicatie op op weg naar de volgende fase van volwassenheid fase van volwassenheid Door: Chris Roelen, directeur van Lionfish Door: Chris Roelen, directeur

Nadere informatie

Position leadership development consultant

Position leadership development consultant Position leadership development consultant Q uæstus E XECUTIVE L EADERSHIP Consult Search Develop DE ORGANISATIE Quaestus is gespecialiseerd in Executive Leadership en heeft een breed aanbod van diensten

Nadere informatie

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen

Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen AFSTANDSLEREN EN ICT GECOMBINEERD ONDERWIJS 4 1 Toll-net: samenwerken aan e-leren en gecombineerd leren voor volwassenen Steven De Pauw Coördinator Toll-net Steven Verjans Universitair docent Open Universiteit

Nadere informatie

Zoek geen beren, zoek de weg

Zoek geen beren, zoek de weg KIEN Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland Wanda Kruijt wandakruijt@stichtingkien.nl Zoek geen beren, zoek de weg Programma 9:00 9:30 Ontvangst met koffie of thee 9:30 9:40 Welkom (Adrie van Duijne)

Nadere informatie

Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda

Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda Programma Expertmeeting 13 november 2015 Faculteit Militaire Wetenschappen NLDA Breda 09.30 uur Ontvangst met koffie/thee 10.00-10.30 uur Woord van welkom door prof. dr. Rudolph decaan FMW NLDA Opening

Nadere informatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie

Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie Erasmus Research & Business Support Voor de verdere ontwikkeling van uw organisatie 01 Wat doet ERBS? ERBS Erasmus Research & Business Support - vormt de schakel tussen wetenschappelijke kennis van de

Nadere informatie

Uitnodiging/ aankondiging: Congres Resilience, Veiligheidsregio Kennemerland, project Miracle

Uitnodiging/ aankondiging: Congres Resilience, Veiligheidsregio Kennemerland, project Miracle Uitnodiging/ aankondiging: Congres, Veiligheidsregio Kennemerland, project Crisismanagement is netwerk management. Overheidsorganisaties en hulpdiensten zijn normaal gesproken de first responders bij incidenten

Nadere informatie

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH

Roadmap Institute for Positive Health. April 2016 Stichting IPH Roadmap Institute for Positive Health April 2016 Stichting IPH INTRODUCTIE VAN DE IPH ROADMAP De IPH roadmap schetst de resultaten die IPH de komende jaren wil realiseren. De weg naar de resultaten toe

Nadere informatie

Raadsledennieuwsbrief Nummer 1, januari 2012

Raadsledennieuwsbrief Nummer 1, januari 2012 pagina 1 van 5 Raadsledennieuwsbrief Nummer 1, januari 2012 Speciale lustrumsite VNG 100 jaar Inhoud Speciale lustrumsite VNG 100 jaar! Praat mee over toekomstbestendige gemeenten Uitnodiging lezing over

Nadere informatie

Coloriet. Samen Kleur geven aan Waardevol leven. Plan van aanpak: door co-creatie duurzame liefdevolle zorg met de mensen en middelen die er zijn

Coloriet. Samen Kleur geven aan Waardevol leven. Plan van aanpak: door co-creatie duurzame liefdevolle zorg met de mensen en middelen die er zijn Coloriet Samen Kleur geven aan Waardevol leven Plan van aanpak: door co-creatie duurzame liefdevolle zorg met de mensen en middelen die er zijn Coloriet juni 2015 Plan van aanpak: Samen Kleur geven aan

Nadere informatie

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg

INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INVITATIONAL CONFERENCE 14 november 2013 locatie: Scandic Sanadome, Weg door Jonkerbosch 90, Nijmegen INSPIRATIE VOOR INNOVATIE Ontwikkelingen in de acute intensieve zorg INLEIDING Wij nodigen professionals

Nadere informatie