Agenda recreatie en toerisme. Aalsmeer. 1 maart Concept

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Agenda recreatie en toerisme. Aalsmeer. 1 maart 2016. Concept"

Transcriptie

1 Agenda recreatie en toerisme Aalsmeer 1 maart 2016 Concept

2

3 Hoofdrapport Inhoudsopgave 1. Waarom een agenda recreatie en toerisme? 1.1 Aanleiding 1.2 Waar staan we nu? 1.3 Wat zijn de kansen? 2. Horizon Belevenistoer Hoofddoelstelling en doelgroepen 2.3 Op weg naar meer gastvrijheid: speerpunten 3. Thema s 3.1verbetering toeristisch/recreatieve infrastructuur 3.2 promotie 3.3productontwikkeling en kwaliteitsbeverbetering bestaand aanbod voor de (inter) nationale bezoeker 3.4productontwikkeling en kwaliteitsverbetering bestaand aanbod voor de recreant 3.5versterking verblijfs-accommodaties 4. Van plan naar uitvoering 4.1Rolverdeling 4.2Versterking ondernemersklimaat 4.3Financiën 4.4 Prioriteiten Bijlagen 1. Provinciaal beleid 2. Regionaal beleid 3. Belevingskarakters Amsterdam bezoeken Holland zien 4. Terugblik Aalsmeers beleid 5. SWOT-analyse 6. Trends en ontwikkelingen 7. Vraag/aanbod analyse 8. Economische kerngegevens 9. Vaarwegen 10.Literatuurlijst 11.Afkortingenlijst 12.meerjaren-actieprogramma (aparte bijlage)

4 1. Waarom een Agenda recreatie en toerisme? 1.1 Aanleiding In het Aalsmeerse collegeprogramma is aangegeven dat de watersportsector een economische motor van formaat kan worden. De gemeente wil samen met het bedrijfsleven actief zoeken naar nieuwe kansen. Ook wil ze de samenwerking met de watersportsector en de samenwerking tussen de toeristisch-recreatieve bedrijven (waaronder de horecasector) verder versterken. Als basis voor deze ambitie wil Aalsmeer een nieuwe agenda en bijbehorend uitvoeringsprogramma voor de ontwikkeling van recreatie en toerisme hebben. De huidige visie recreatie en toerisme is inmiddels deels achterhaald. Er zijn verschillende ontwikkelingen die een vernieuwing van deze visie noodzakelijk maken. We noemen hier enkele: De teruglopende verdiensten uit handel en bloementeelt, waardoor het nodig is andere economische sectoren, zoals recreatie en toerisme, te versterken de ontwikkeling van het Fort Kudelstaart tot attractiepunt op het gebied van waterrecreatie; de ontwikkeling van Floriworld op het terrein van de Bloemenveiling Aalsmeer; de toenemende vraag naar (verblijfs)recreatie en toeristische arrangementen in de regio Amsterdam; het ontbreken van een duidelijk toeristisch profiel (en hiermee samenhangend een keuze voor doelgroepen) Aalsmeer wil de toeristisch-recreatieve sector versterken, vanuit verschillende perspectieven: Economisch (vergroting werkgelegenheid, toename bestedingen, aantrekkelijk vestigingsklimaat); Creëren van een prettige omgeving voor mensen om in te verblijven; Sociaal (in stand houden voorzieningen); Natuur en landschap (bijdrage aan instandhouding en verbetering natuur en landschap). 1.2 Waar staan we nu? Aalsmeer heeft veel kwaliteiten: een prachtig water, mooie natuur, trekheestercultuur, veel jachthavens, een veiling, molens en een historische tuin. Ook zijn Aalsmeerders en Aalsmeerse ondernemers en verenigingen betrokken bij de gemeenschap en trots op hun bedrijf. De Aalsmeerse vrije tijdssector goed voor 1190 banen, dit is 8% van het totaal aantal banen in Aalsmeer. Toch zijn er verschillende kanttekeningen te plaatsen. In de eerste plaats kenmerkt Aalsmeer zich door een grote beslotenheid. De bekendheid, bereikbaarheid en beschikbaarheid van het Westeinderplassengebied als recreatief product is matig. Ook spelen bedrijven nog onvoldoende in op de vraag naar oeverrecreatie of de huur van verschillende typen boten. Verder is er door het bedrijfsleven en de gemeente de afgelopen jaren hard gewerkt aan de ontwikkeling van visie en beleid. Zo is een belangrijke stap gezet met de ontwikkeling van de structuurvisie Uiterweg, waarmee de ruimte wordt gegeven om bedrijvigheid te ontwikkelen op het gebied van waterbeleving. De eerste effecten van dit beleid zijn al merkbaar, er zijn een viertal nieuwe initiatieven genomen.

5 1.3 Wat zijn de kansen? Er worden door betrokkenen veel kansen gezien. Door de strategische ligging van Aalsmeer nabij Schiphol, de stad Amsterdam en langs de staande mastroute, zijn er grote groepen recreanten en toeristen in de omgeving die voor Aalsmeer gewonnen kunnen worden. In deze agenda geven we aan hoe Aalsmeer over tien jaar beleefd zou kunnen worden door de toekomstige toerist en recreant (2. Gastvrij bloemendorp aan het water). In paragraaf 3 werken we dit wensbeeld uit via de volgende thema s: verbetering toeristisch/recreatieve infrastructuur, gebiedspromotie, productontwikkeling en kwaliteitsbeverbetering bestaand aanbod voor de toerist, productontwikkeling en kwaliteitsverbetering bestaand aanbod voor de recreant, versterking verblijfs-accommodaties. In paragraaf 4 tenslotte, gaan we in op de uitvoering. Hier komen aan de orde: samenwerking, rolverdeling en organisatie van de uitvoering.

6 2. Horizon Belevenistoer 2025 Uit de gesprekken die gevoerd zijn met betrokken ondernemers en maatschappelijke organisaties komen een aantal aangrijpingspunten naar voren, die van belang zijn voor de toeristisch/recreatieve toekomst van Aalsmeer: het bloemenkarakter Water/cultuurhistorie Gastvrijheid Dichtbij Amsterdam Op basis van deze waarden wil Aalsmeer zich toeristisch/recreatief verder ontwikkelen. Hierna is aangegeven hoe Aalsmeer in het jaar 2025 beleefd kan worden door bewoners, toeristen en recreanten. Bloemen Aalsmeer heeft haar sterke imago als bloemen gemeente verder weten uit te bouwen. De productie bloemen is verder teruggelopen. De bekendheid van de Aalsmeerse bloemenproductie en handel bij de (inter)nationale bezoeker is echter toegenomen. Aalsmeer heeft veel te bieden aan de bezoekers: naast de veiling is er een bloemenbelevingscentrum Floriworld, zijn er aantrekkelijke dag-arrangementen en evenementen en is er een ruim aanbod aan toeristische producten. Ook de historie van de bloementeelt wordt op een attractieve manier in beeld gebracht in de historische tuin. Door een goede promotie onder de vlag van I Amsterdam weet de (inter) nationale bezoeker die op zoek is naar een unieke bloemenbeleving de weg naar Aalsmeer goed te vinden. Bloemen zijn beleefbaar in de buitenruimte van Aalsmeer, zowel op privé- als openbare gronden. Maatschappelijke instellingen, verenigingen, bedrijven en gemeente zijn zich bewust van het (economisch) belang van het thema bloemen. Bij al hun activiteiten die (mede) gericht zijn op de bezoeker wordt aan bloemen aandacht geschonken. Of het nu gaat om het assortiment van de banketbakker of om het organiseren van evenementen op het water: bloemen zijn al snel in beeld.

7 Water Naast de drukke, dynamische bloemenwereld voor de (inter) nationale bezoeker, kent Aalsmeer nog steeds een andere belevingswereld: die van de rust, ruimte, cultuur en natuur die te vinden is op de Westeinderplassen. De kwaliteiten van dit gebied zijn verder ontwikkeld: de culturele en natuurwaarden van de eilanden en de Bovenlanden zijn verder versterkt. Aalsmeerders, recreanten uit de regio, Nederland en (in beperkte mate) uit het buitenland: zij kiezen voor Aalsmeer om rustig te recreëren aan het water, in de nabijheid van de grote stad. De recreanten kunnen de Westeinderplassen goed bereiken: het openbaar vervoer doet recreatieve attractiepunten aan. Ook is op diverse overstappunten en recreatieve attracties aanbod aan huurfietsen en huurboten. Door goede regionale routes, zoals de bloemenfietsroute en het regionale sloepennetwerk, zijn de attracties van Aalsmeer goed te vinden. Een rondje Amsterdam varen is mogelijk geworden door de gerealiseerde Drechtdoorsteek. Het Fort Kudelstaart heeft zich ontwikkeld tot een belangrijk landelijk en regionaal waterrecreatiefort. De recreant kan kiezen uit een ruim aanbod aan recreatieve belevenissen, variërend van het vangen van een meerval tot barbecueën aan het water. Recreanten die wat langer in Aalsmeer willen verblijven, kunnen kiezen uit een scala aan kleinschalige verblijfsmogelijkheden: variërend van een B&B op het water tot een blokhut op de wal. Ontmoeting tussen water en bloemen De drukke wereld van de (inter)nationale bezoeker en de rustige wereld van de recreant zijn niet volledig gescheiden. Vanaf de toeristische attractiepunten kunnen bezoekers zich met fiets, boot of bus naar rustige waterwereld verplaatsen. Hier bevindt zich een aanbod dat, door de verbinding met het thema bloemen, ook geschikt is voor de toerist: het Fort Kudelstaart, de watertoren, uitgebreide rondvaartmogelijkheden, diverse molens, de historische tuin en evenementen. Er is een goed evenwicht tussen de drukke toeristische bloemenwereld en de rustige waterwereld. Door een goede routering en prioriteit bij duurzame vervoersvormen behoudt Aalsmeer haar rustige dorpse karakter en worden kwetsbare natuurgebieden ontzien.

8 Gastvrijheid Bezoekers en recreanten voelen zich welkom in Aalsmeer. In de eerste plaats komt dit doordat zij prettig behandeld worden door ondernemers en ondernemers inspelen op hun wensen. Maar ook de publieke voorzieningen voor de recreant zijn op orde: zo zijn er duidelijke routes, is de bewegwijzering op orde, zijn er voldoende voorzieningen zoals openbare toiletten en brandstofpompen. Ook de bloemrijke aankleding van de publieke ruimte is iets wat zeer gewaardeerd wordt door de (inter)nationale bezoeker. 2.2 Hoofddoelstelling en doelgroepen Op basis van dit gewenste toekomstbeeld formuleren we de volgende hoofddoelstelling: Aalsmeer oefent een grotere aantrekkingskracht uit op toeristen en recreanten, zonder dat dit ten koste gaat van het rustige dorpse karakter en van kwetsbare natuurgebieden. Ook kunnen we op basis van het voorgaande twee hoofddoelgroepen onderscheiden: de (inter)nationale toerist die geïnteresseerd is in bloemen en cultuurhistorie; mensen die van water (sport/recreatie) en natuur houden en dat zo dichtbij Amsterdam. Aalsmeer wil, in aansluiting op het beleid van de metropool Amsterdam, dat in 2025 het aantal internationale bezoekers, dat naast Amsterdam ook een bezoek brengt aan Aalsmeer, is gestegen met 67% ten opzichte van het aantal bezoekers in Aalsmeer richt zich met haar beleid niet alleen op het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Het blijft van belang dat aangesloten wordt bij de wensen van de huidige recreanten, veelal Aalsmeerders. Tevreden inwoners en bedrijven zijn de beste ambassadeurs voor het dorp. 2.3 Op weg naar meer gastvrijheid: speerpunten Om te komen tot een gastvrij Aalsmeer moet alles kloppen. Dat betekent dat de kwaliteit van Aalsmeer slim verbonden moet worden met datgene waar beoogde gasten behoefte aan hebben en waar ondernemers goed in zijn. Het gaat om een zodanige combinatie van gebiedswaarden, gastwaarden en bedrijfswaarden, dat ze elkaar versterken. Wij realiseren ons dat dit iets is wat niet van vandaag op morgen is gerealiseerd. Wat nodig is om gastvrijheid te ontwikkelen, is goed samengevat in de landelijke Toekomstagenda Vrije Tijd en Toerisme, in het volgende beeld en bijbehorende tekstpassage.

9 Gastwaarden Centraal staat hier het begrip service in de zin van het de gast naar de zin maken, zorgen dat hij of zij zich op zijn plaats voelt.het aanbod moet vanzelfsprekend voldoen aan de vraag van de groep waar het voor bedoel is, veelsoortig zijn, en zeer goed te vinden den te boeken. Het moet zich op al deze kwaliteitsaspecten kunnen meten met toeristische topgebieden elders in de wereld, en zich onderscheiden omdat het aanbod zich in dat unieke Nederland of een al even unieke regio daarbinnen bevindt. Internet, digitale dienstverlening, sociale media en online applicaties spelen hierbij een grote rol. Maar heel belangrijk is de menselijke factor. Dat heeft te maken met belangstelling tonen, zorgen dat mensen zich welkom voelen, voorkomendheid en actieve dienstverlening. Gebiedswaarden Hierbij gaat het om de unieke kwaliteiten van een gebied De uitdaging is de potenties van het gebied te benutten door slimme verbindingen te leggen met wat gasten belangrijk vinden en waar bedrijven goed in zijn. Bedrijfswaarden Bij bedrijfswaarden gaat het om rendementen van bedrijven en daarmee samenhangend de hoeveelheid werkgelegenheid en de bijdrage aan de regionale economie. Van belang is dat bedrijven hun bedrijfsvoering op orde hebben en toekomst vast zijn. Hiervoor is het van belang dat bedrijven samen werken met elkaar en met andere partijen. Samen kunnen zij een uniek aanbod leveren voor potentiele recreanten en toeristen door in te zetten op de bestaande gebiedswaarden. Gebiedswaarden worden zo tot een kapitaalgoed waarin uit welbegrepen eigenbelang geïnvesteerd wordt. Speerpunten Kenmerkend aan de ondernemers in Aalsmeer is dat zij gericht zijn op innovatie en duurzaamheid en zeer betrokken zijn bij de lokale gemeenschap. In combinatie met kwaliteiten van het gebied en de kansen die er in de regio liggen, is dit zonder meer een goede startpositie.

10 Veel Aalsmeerse ondernemers zijn echter vooral gericht op de waterrecreant. Ondernemers die zich op de bloemen-bezoekers richten zijn beperkt in aantal. Door de ontwikkeling van het bloemen-belevingscentrum Floriworld kan hier verandering in komen. Doel structuurvisie Uiterweg: Transformatie van glastuinbouw naar een toekomstbestendig watersport recreatiegebied. Gezien deze uitgangssituatie hanteren wij de volgende speerpunten: 1. Tevreden inwoners en bedrijven zijn de beste ambassadeurs voor het dorp. Dit speerpunt heeft twee gevolgen: a) Aalsmeer richt zich met haar beleid niet alleen op het aantrekken van nieuwe doelgroepen. Het blijft van belang dat aangesloten wordt bij de wensen van de huidige recreanten, veelal Aalsmeerders. b) Er liggen veel mogelijkheden voor Aalsmeerse ondernemers om in te spelen op de recreatieve vraag. Hier willen wij hen de ruimte voor bieden. Een voorbeeld hiervan is de structuurvisie Uiterweg. Op basis hiervan nemen ondernemers initiatieven voor verblijfsrecreatie. 2. Nieuwe gemeentelijke investeringen zullen de komende paar jaar vooral gericht zijn op het verbeteren van de basisinfrastructuur en de promotie van Aalsmeer voor de waterrecreant. Na realisatie van Floriworld wordt overwogen of meer gemeentelijke impulsen gericht op de (inter)nationale bloemenbezoeker mogelijk zijn. 3. Het beleid voor de waterrecreant zal de komende jaren vooral gericht zijn op het faciliteren van de groeimarkten: a) de kleine recreatievaart (sloepen, fluisterboten, kano s) b) watersporten als suppen en surfen c) oeverrecreatie en zwemvoorzieningen.

11 3. Thema s In dit hoofdstuk komen per thema komen de doelstellingen, uitgangspunten, activiteiten en indicatoren aan de orde. De activiteiten zijn op hoofdlijnen geschetst. Voor een compleet beeld van de activiteiten wordt verwezen naar het uitvoeringsprogramma voor de komende vier jaar. Bij het eerste thema is vooral de gemeente aan zet. Het tweede thema (promotie) is meer een gedeelde verantwoordelijkheid van gemeente en bedrijfsleven. Bij de andere drie thema s is vooral het bedrijfsleven aan zet. 3.1 Verbeteren van de recreatieve/toeristische infrastructuur Onder recreatief- toeristische infrastructuur verstaan we de -veelal publiekebasisvoorzieningen voor deze sector, zoals fiets- en wandelpaden, vaarwegen, schoon zwemwater en strand, routes, toiletten, overstappunten, parkeervoorzieningen en bewegwijzering. Het goed op orde zijn van deze voorzieningen is een randvoorwaarde voor de ontwikkeling van de toeristisch recreatieve sector. Als dit op orde is voelen bezoekers zich welkom en kunnen ze zonder belemmeringen recreëren. Doelstelling De toeristisch/recreatieve basisinfrastructuur voor de primaire doelgroepen wordt de komende vier jaar op orde gemaakt. Activiteiten Dit betekent dat in ieder geval extra inzet gepleegd zal worden op de volgende voorzieningen: Bewegwijzering Routes toeristische overstappunten en recreatiesteunpunten openbaar vervoer parkeervoorzieningen Voor deze voorzieningen is hierna kort aangegeven wat de aanpak zal zijn. Bewegwijzering De gemeente draagt, samen met weg- en waterbeheerders, zorg voor een goede bewegwijzering naar toeristische en recreatieve attracties, zowel vanaf de weg als vanaf het water.

12 Routes De gemeente draagt zorg voor realisatie en onderhoud van (regionale) wandel, fiets, kano, vaarroutes en sloepenroutes. Het bedrijfsleven organiseert belevingstochten die aanhaken op de regionale routes en attractiepunten in Aalsmeer. Pontverbindingen De bestaande pontverbinding bij Rijssenhout wordt in kwaliteit verbeterd. Daarnaast wordt een nieuwe pontverbinding gerealiseerd nabij het dorpscentrum, als onderdeel van de Fortenroute. TOP De gemeente neemt deel aan het provinciaal netwerk voor toeristische overstappunten (TOP). Een Toeristisch overstappunt is een startpunt waar de recreant zijn auto kan achterlaten om vandaaruit te fietsen, wandelen of te varen in een landelijke omgeving. Gestart wordt met tweeoverstappunten: bij Chariot/Beach en bij loswal Kudelstaart. Na realisatie van de basisvoorzieningen door gemeente/provincie is het bedrijfsleven aan zet om het recreatieve aanbod verder uit te breiden. Bij Loswal Kudelstaart Recreatiesteunpunten In samenwerking met natuurbeheerders en bedrijfsleven worden minimaal twee recreatiesteunpunten verder ontwikkeld: het steunpunt aan de Takkade en het starteiland. Verdere ontwikkeling van recreatiesteunpunten is mogelijk langs regionale routes. Parkeren Aalsmeer heeft niet of nauwelijks mogelijkheden om parkeervoorzieningen te realiseren nabij de Westeinderplassen. Hierdoor is de noodzaak groot om die doelgroepen aan te trekken, die met fiets, bus of boot naar Aalsmeer kunnen komen (zie ook volgende hierna). Uitgangspunt is dat bedrijven zorgen voor voldoende parkeervoorzieningen op eigen terrein. Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen moeten voldoende parkeervoorzieningen worden gerealiseerd. Verbetering OV/fietsverhuur

13 Aalsmeer zet zich in regionaal verband in voor een betere bereikbaarheid van de toeristische concentratiepunten met het openbaar vervoer. Daarnaast stimuleert Aalsmeer goede overstapmogelijkheden van het ov naar de fiets. Te denken valt aan de realisatie van een fiets-uitleensysteem nabij het nieuwe busstation aan de Zwarteweg. Passantenhavens en openbare aanlegplaatsen De gemeente handhaaft het huidige aantal openbare aanlegplaatsen. Het gaat hierbij om de passantenhavens bij het Praamplein en de Kolenhaven (waar havengeld moet worden betaald) en om openbare eilanden waar overdag gerecreëerd mag worden. Openbare aanlegplaatsen hebben een belangrijke rol voor de recreant die kort (enkele uren tot een dag) in Aalsmeer willen verblijven of boodschappen willen doen. Door adequaat toezicht en handhaving wordt voorkomen dat de openbare aanlegplaatsen voor nachtverblijf worden gebruikt. Het bedrijfsleven faciliteert de resterende vraag naar passantenhavens. Daarbij is het van belang dat wordt ingespeeld op de behoefte aan recreatiemogelijkheden in/bij de havens. Bevaarbaarheid water, doorvaarhoogte bruggen e.d. De eigenaren van de Westeinderplassen zijn op basis van de legger van het hoogheemraadschap Rijnland 1 de dieptes van de Westeinderplassen en de watergangen vastgelegd. Aanvullend aan het beleid van het hoogheemraadschap streeft Aalsmeer ernaar om, als één van de grootste eigenaren van de wateren, het water op de huidige diepte te houden. Dat betekent een diepte van 1,7 tot 2 meter bij de jachthavens en rond de eilanden een diepte tot circa 1,2 meter. Voor een beeld van de gewenste diepte van de watergangen wordt verwezen naar de waterkaart in bijlage X van deze notitie. Bij reconstructie en nieuwbouw worden bruggen op een doorvaarhoogte van 1,35 m gerealiseerd. 1 De leggerdiepte van Rijnland is in te zien op waarbij opgemerkt dat bij grote wateroppervlakken de diepte niet voor het hele water geldt. In hoofdlijnen komt het op het de volgende neer: - Grote Poel en Blauwe Beugel, 2,80 m.; - Kleine Poel, 1,50 m.; - Westeinderdijksloot, verbinding tussen Kleine Poel en Blauwe Beugel, en de overige watergangen, 0,50 m.

14 Indien bedrijven een grotere diepgang willen of extra vaarwegen, dan zal per geval bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. De kosten voor aanvullende maatregelen komen in deze situaties ten laste van het bedrijfsleven. Tenslotte wordt een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een betere vaarverbinding tussen de Westeinderplassen en het Praamplein. Een beweegbare brug aan de Uiterweg is één van de te onderzoeken maatregelen. Indicatoren Waardering van de basisinfrastructuur door bezoekers en recreanten. In het uitvoeringsprogramma zijn voor de afzonderlijke maatregelen nog indicatoren benoemd. 3.2 Promotie van de toeristische/recreatieve producten Zoals eerder aangegeven, zijn de kwaliteiten van Aalsmeer vooral bekend onder Aalsmeerders. Ook de Aalsmeerse evenementen genieten weinig bekendheid buiten Aalsmeer. Bovendien zijn er veel verschillende activiteiten die weinig samenhang hebben. Dit betekent dat er een flinke slag gemaakt moet worden in de promotie van het gebied en de bijbehorende activiteiten. (Inter)nationale bezoekers en recreanten zijn echter niet geïnteresseerd in de kwaliteiten van een gemeente, maar in die van een groter gebied. Het is dan ook van groot belang aan te sluiten bij de gebiedsmarketing en promotie van I Amsterdam. Een goed voorbeeld van deze promotie vormt het Aalsmeer Flower Festival 2015, dat onder de vlag van I Amsterdam is gepromoot. Doel De gemeente wil de komende jaren Aalsmeer beter op de kaart zetten als aantrekkelijke locatie voor zowel de nationale/regionale waterrecreant als de (inter)nationale bloemenbezoeker. Subdoelen/uitgangspunten Aalsmeer sluit bij de promotionele activiteiten aan bij de profielen Flower Strip en Leisure Lakes van I Amsterdam. Promotionele activiteiten en evenementen worden zoveel mogelijk gebundeld onder de vlag van het Aalsmeer Flower Festival en de WesteinderWaterWeek.

15 Activiteiten Promotieplan en uitvoeringsprogramma Aalsmeer ontwikkelt samen met het bedrijfsleven een toeristisch/recreatief promotieplan, met een bijbehorend uitvoeringsprogramma. In dit plan zullen keuzes gemaakt worden ten aanzien van de kwaliteiten van Aalsmeer, die in de etalage komen te staan. Hierin moet ook duidelijk worden welke doelgroepen we met welke promotiemiddelen het beste kunnen bereiken. Onder andere zal aan de orde komen of evenementen kunnen bijdragen aan de promotie van Aalsmeer. Dit promotieplan zullen we gezamenlijk met het bedrijfsleven ontwikkelen. Draagvlak is immers noodzakelijk en bovendien ligt in de promotie van Aalsmeer een gemeenschappelijk belang en verantwoordelijkheid. Voortzetten en beter benutten huidige promotionele activiteiten De huidige promotionele activiteiten bestaan uit: Website VVV Aalsmeer VVV agentschap VVV Aalsmeer twitteraccount Tweetalige VVV Aalsmeer brochure Maandelijkse VVV Aalsmeer nieuwsbrief Deelname aan MRA campagnes Amsterdam Marketing Incidentele advertenties Westeinderwaterweek en Aalsmeer Flower Festival Het is de bedoeling dat het aanbod van bedrijven (verhuur, arrangementen) nog vaker via de VVV website gaat plaatsvinden. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om VVVAalsmeer.nl meer centraal te stellen op de gemeentelijke website. Beleidsregels subsidiering evenementen De afgelopen jaren zijn incidentele subsidies verstrekt voor evenementen voor de recreatieve promotie van Aalsmeer. Voor de afweging van subsidieverzoeken voor evenementen is echter een scherper kader wenselijk, zodat aanvragen beoordeeld kunnen worden op hun bijdrage aan het bereiken van de doelen uit de Agenda recreatie en toerisme. Aalsmeer zal hier beleidsregels voor gaan ontwikkelen. De basis hiervoor wordt gelegd in het promotieplan. Indicatoren Promotieplan Uitvoeringsprogramma Toegenomen bekendheid Bezoek VVV Aalsmeer website 3.3 Productontwikkeling en kwaliteitsverbetering van bestaand aanbod voor (inter)nationale bezoeker De afgelopen jaren is door een aantal partijen al hard gewerkt aan de ontwikkeling/bijstelling van producten voor de (internationale) toerist. Hierbij valt te denken aan de combinatieticket Westeinderrondvaart/ historische tuin/veiling en het recente Flowerfestival, dat zich richtte op een combinatie van het thema water en bloemen en een breed (inter)nationaal publiek aansprak. Doel Aalsmeer wil het dagrecreatieve aanbod beter afstemmen op de wens van de (inter)nationale bezoeker.

16 Subdoelen/uitgangspunten Om een aantrekkelijke bestemming te zijn, dient er voldoende aanbod te zijn dat aansluit op de wensen van de internationale bezoeker. Dit betekent dat wij verwachten dat partijen zich op de korte termijn richten op de ontwikkeling van een aantal basisbehoeften: Verbetering fietsverhuur bij toeristische attractiepunten; Verbetering botenverhuur; Arrangementontwikkeling behorend bij de te ontwikkelen verhaallijnen. Hierbij kan gedacht worden aan de ontwikkeling van een bloemenarrangement (bezoek aan veiling, rozenkweker, seringenkweker en historische tuin) Verruiming van openingstijden van dag-recreatieve voorzieningen Verbinding thema bloemen en water (fysiek en organisatorisch) Daarnaast doet het bedrijfsleven regelmatig een aanvraag uit het innovatiefonds van I Amsterdam. Activiteiten In het bij deze agenda behorende uitvoeringsprogramma zijn een aantal acties opgenomen die gericht zijn op het behalen van deze doelstelling. Indicatoren Een belangrijke indicator vormt de ontwikkelingsfase 2 van de karakters van I Amsterdam. Dat betekent bijvoorbeeld dat het karakter Flower Strip zich in de periode tot 2025 ontwikkelt van 3 naar 4. Het karakter Leisure Lakes zou zich kunnen ontwikkelen van fase 2 naar 3. Aantal bedrijven dat boten verhuurt; Aantal arrangementen dat via de VVV wordt aangeboden 3.4 Productontwikkeling en kwaliteitsverbetering van het bestaande aanbod voor de waterrecreant/watersporter Aalsmeer vindt het van belang dat de huidige waterrecreant tevreden is over het aanbod in Aalsmeer. Tevreden recreanten spelen immers een belangrijke rol bij de promotie van de Westeinderplassen. Daarnaast wil Aalsmeer inspelen op de kansen die zich in de metropool Amsterdam voordoen: Een groeiend aandeel ouderen en niet werkenden zal leiden tot een verandering in de vraag naar waterrecreatie. Mogelijk dat vooral de kleine recreatievaart (sloepvaren, fluistervaren) en ook watersporten (roeien, kanoën) hiervan verder zullen profiteren. Verder biedt dit meer ontwikkelingsmogelijkheden voor de riviercruises. Daarnaast zal de toename van het aantal jongeren in Amsterdam en omgeving ook een extra en veranderende vraag naar waterrecreatie met zich mee brengen. 3 Doel Aalsmeer wil de Westeinderplassen verder ontwikkelen tot een aansprekend en onderscheidend watersportrecreatiegebied, waardoor meer recreanten gebruik maken van de Westeinderplassen. 2 Niet alle karakters in het gebied IAmsterdam zijn even sterk ontwikkeld. Leisure lakes bevindt zich in fase 2, dat wil zeggen de fase van concept development, Flower Strip bevindt zich in fase 3 market development. Verdere productontwikkeling leidt tot de fases business optimization (fase 4) en re-inventing Business (fase 5). 3 Verkenning waterrecreatie, provincie Noord Holland, januari 2016

17 Subdoelen/uitgangspunten Allereerst is het van belang dat jachthavens zich ontwikkelen van ligplaatsen voor boten naar waterrecreatiebedrijven. De gemeente ondersteunt het bedrijfsleven hierin via het ruimtelijk beleid. Daarnaast heeft de gemeente de wens om, samen met het bedrijfsleven, een aantal ontwikkelingen te bevorderen: Ontwikkeling Fort tot cultuurhistorisch en waterrecreatief centrum. Ontwikkeling wandelboulevard. Vergroting surfeiland. Meer horeca aan het water. Verhoging kwaliteit Praamplein. De ontwikkeling van de Drechtdoorsteek om een rondje Amsterdam mogelijk te maken. Activiteiten Hierna wordt nader ingegaan op deze ontwikkelrichtingen. In het uitvoeringsprogramma komen deze onderwerpen uitgebreider terug. Fort Het Fort is als onderdeel van de stelling van Amsterdam een interessante locatie waar Aalsmeer als bloemendorp aan het water sterk van kan profiteren. Aalsmeer wil het Fort beleefbaar en toegankelijk maken voor bewoners, watersporten en -recreanten en toeristen. Daarnaast speelt duurzaamheid en cultuurhistorie een belangrijke rol. De gemeente wil deze doelstellingen realiseren in samenwerking met de markt. Wandelboulevard De wens bestaat om langs de Stommeerweg, tussen Surfeiland en de Watertoren en vervolgens via de Watertoren tot aan de Mensinglaan, een bloemrijke wandelboulevard langs het water aan te leggen. Hierdoor wordt het mogelijk voor bezoekers en recreanten om langs het water te lopen en te verpozen.

18 Surfeiland In combinatie met de realisatie van de wandelboulevard, is de vergroting van het surfeiland een kans om meer oeverrecreatie mogelijk te maken. De vergroting van het surfeiland kan door de beperkte ruimtelijke mogelijkheden slechts zeer beperkt gefaciliteerd worden met extra parkeerfaciliteiten. Dit betekent dat deze uitbreiding vooral is gericht op het behoud van de huidige recreanten en het aantrekken van recreanten die met openbaar vervoer en fiets komen. Horeca Er is behoefte aan meer horecavoorzieningen aan het water. In de eerste plaats op locaties die goed met de boot bereikbaar zijn, zoals de jachthavens. Daarnaast zal ook bij de ontwikkeling van de wandelboulevard ruimte worden geboden aan horecavoorzieningen. Hierbij gaat het om aan waterrecreatie gerelateerde horeca. Dat wil zeggen dat vanuit deze horecavoorziening ook verhuur, beheer en onderhoud van waterrecreatieve voorzieningen plaatsvindt. Hierbij valt te denken aan verhuur van kano s en waterfietsen. Naast watergebonden horeca, wil Aalsmeer ook meer horeca in het dorp, zodat het dorp ook een aantrekkelijker bestemming wordt voor recreant en (inter)nationale bezoeker. Drechtdoorsteek Een directe verbinding tussen de Westeinderplassen en de Drecht is een lang gekoesterde wens. Met een dergelijke verbinding kan het knelpunt voor de recreatieve toervaart bij de Leimuiderbrug opgelost worden. Met de Drechtdoorsteek worden de Metroloopregio Amsterdam en het Groene Hart beter met elkaar verbonden. Indicatoren Toename van het aantal passantenplaatsen Toename aantal bedrijven dat boten verhuurt Toename variëteit in het aanbod aan botenverhuur Toename gebruik openbare recreatieplaatsen Tevredenheid recreanten

19 3.5 Versterking verblijfsaccommodaties Er is in de regio een grote behoefte aan verschillende vormen van verblijfsaccommodaties, zowel voor de zakelijke als toeristische markt. De verblijfsaccommodaties in Aalsmeer zijn vooral gericht op de zakelijke markt. Voor de ontwikkeling van het toeristisch/recreatieve klimaat is het van belang dat er ook meer verblijfsaccommodaties voor deze doelgroepen komen. De verblijfs-bezoekers gaan minder gehaast door het gebied en doen meer bestedingen in Aalsmeer. Ook zullen de investeringsmogelijkheden van de aanbieders van verblijfsaccommodatie toenemen. Aalsmeer biedt ruimte aan ondernemers die waterbeleving en landschap combineren. Aalsmeer wil zich vooral richten op vormen van verblijfsrecreatie die passen bij het rustige plassengebied met haar hoge natuur en cultuurhistorische waarden. Hierbij wordt gedacht aan verblijf op of bij het water (zoals bed en breakfast, rent a boat, kamperen bij de boot, vakantiehuisjes met een boot, camperplaatsen). Zowel verbreding als specialisatie bieden kansen voor jachthavens. Maar ook voor kleine (appartementen) hotels (<25 kamers) op een bijzondere locatie of met een bijzonder product is marktruimte. Hierbij denken wij aan een familiehotel, een landelijk hotel, een eco-hotel of een themahotel dat zich richt op een specifieke nichemarkt zoals de watersport. Geschikte locatie is het dorp Aalsmeer. Daarnaast is ruimte voor de ontwikkeling van een klein huisjespark nabij Fort Kudelstaart. Een gecombineerde ontwikkeling van het Fort en nabij gelegen verblijfsaccommodatie kan voor beide ontwikkelingen tot een optimaler resultaat leiden. Doel Aalsmeer wil het aantal verblijfsaccommodaties en de diversiteit hiervan vergroten. Subdoelen/uitgangspunten Aalsmeer zet voor het bereiken van dit doel in op: De doorontwikkeling van bestaande verblijfsaccommodaties. De initiatieven hiervoor ontvangt Aalsmeer met een positieve grondhouding; Aalsmeer wil zich profileren op de thema s bloemen en water. Daarnaast hecht Aalsmeer aan duurzaamheid. Verblijfsformules die op deze waarden aansluiten hebben een pré;

20 Een nieuwe verblijfsaccommodatie vormt een meerwaarde voor de (leef) omgeving: de accommodatie heeft een hoge kwaliteit, past in zijn omgeving en wordt bij voorkeur gerealiseerd in leegstaand vastgoed. Kwaliteit gaat boven kwantiteit: Verblijfsrecreatie is te gast in het landschap. Activiteiten De rol van de gemeente is vooral gericht op het ruimtelijk mogelijk maken van verblijfsaccommodatie. Met de Structuurvisie Uiterweg is hiermee een belangrijke stap gezet. Het is nu aan het bedrijfsleven om met initiatieven voor verblijfsrecreatie te komen. Het afgelopen jaar is al een vijftal initiatieven gestart. Enkele daarvan zijn kansrijk en zullen naar verwachting ook navolging krijgen. Hiervoor verwijzen wij naar bijgaand uitvoeringsprogramma. Als gemeente zullen wij een vergelijkbaar ruimtelijk kader ontwikkelen voor de Oosteinderweg en het Landelijk gebied Oost. Indicatoren Toename aantal overnachtingen

21 4. Van plan naar uitvoering 4.1 Samenwerking/ verbetering ondernemersklimaat Het toeristische/recreatieve beleid is bij uitstek beleid dat pas zal slagen bij een intensieve inzet van het bedrijfsleven. De gemeente heeft een bescheiden, maar niet onbelangrijke rol. Aalsmeer wil graag de samenwerking tussen bedrijven en tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties verbeteren. Ook de samenwerking met omliggende gemeenten en de provincie is van belang. Bezoekers en recreanten trekken zich immers niets aan van gemeentegrenzen. Aalsmeer wil het ondernemersklimaat bevorderen door: te zorgen voor actuele, digitale en globale bestemmingsplannen; daar waar mogelijk procedures te versnellen, zonder dat dit ten koste gaat van de zorgvuldigheid; successen uit te dragen; innovatie te stimuleren en experimenten mogelijk te maken (zie ook 4.5 innovatiefonds); de komende vier jaar één a tweemaal per jaar themabijeenkomsten voor en door ondernemers te (laten) organiseren. Doel hiervan is de gewenste vernieuwingen op gang te brengen en de samenwerking te bevorderen. Te denken valt hierbij aan workshops gericht op arrangementontwikkeling en versterking van gastvrijheid; ondernemers met specifieke expertise de ruimte geven om onderdelen van het uitvoeringsprogramma te trekken. 4.2 samenwerking in de regio Aalsmeer is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In de MRA wordt op diverse beleidsterreinen succesvol samengewerkt. Ook op het gebied van toerisme is er de laatste jaren in MRA verband samengewerkt met gemeentes, provincie en Amsterdam Marketing. In 2015 is de MRA agenda toerisme opgesteld waarin regionale projecten worden afgestemd. Daarnaast is een goed voorbeeld van regionale samenwerking het project Amsterdam Bezoeken Holland Zien (ABHZ) dat vanuit Amsterdam Marketing is getrokken. Het project 'Amsterdam Bezoeken, Holland Zien' richt zich op het sterker profileren van Metropool Amsterdam onder toeristen. Er nemen 23 gemeenten, waaronder Aalsmeer, deel aan 'Amsterdam Bezoeken, Holland Zien, evenals de Stadsregio Amsterdam, de provincies Noord-Holland en Flevoland, Gewest Gooi- en Vechtstreek en de Kamer van Koophandel Amsterdam. (zie voor meer informatie bijlage 3 van deze agenda). Het project heeft als doel om meer toeristen te verleiden om naast Amsterdam ook de regio te bezoeken. Op deze wijze blijven zij langer, besteden ze meer, en hebben ze vaker de neiging om terug te komen. Naast deze samenwerking wordt ook samengewerkt met de Zuid-Hollandse gemeenten in het Hollands Utrechts Plassenberaad (HUP). Ook wordt met omliggende gemeentes samengewerkt op verschillende projecten. Met Haarlemmermeer wordt verkend of er samengewerkt kan worden rondom de Ringvaart. Doel van deze samenwerking is om het gebied rondom de Ringvaart en de Westeinderplassen toegankelijker te maken zodat het gehele gebied aantrekkelijker en beter bereikbaar wordt voor Aalsmeerse inwoners en regionale bezoekers

22 4.3 Rolverdeling Hiervoor kwam al aan de orde dat Aalsmeer zich als verbinder tussen partijen wil opstellen. Daarnaast heeft zij ook een meer uitvoerende rol, die hierna is beschreven. Ook de rollen van een aantal belangrijke spelers komen hierna aan bod. Gemeente Aalsmeer De gemeente Aalsmeer draagt, al dan niet met andere overheidsinstanties, zorg voor de basis recreatieve infrastructuur. Het gaat hierbij om aanleg en onderhoud van fiets- en wandelpaden, vaarwegen, openbare aanlegplaatsen schoon zwemwater en strand, evenemententerrein, regionale routes, overstappunten, parkeervoorzieningen bij openbare recreatieterreinen en bewegwijzering. Naast deze basistaken zal Aalsmeer de komende jaren extra inzet plegen op de speerpunten promotie en bloemrijke inrichting van het dorp. Verder heeft de gemeente vooral een faciliterende rol in verband met de ontwikkeling van bestemmingsplannen, vergunningverlening en parkeerbeleid. Tenslotte zal Aalsmeer zorgdragen voor onderzoeksgegevens welke nodig zijn voor de evaluatie en bijstelling van het beleid. Bedrijfsleven Het bedrijfsleven is aan zet waar het gaat om producten en voorzieningen die commercieel te ontwikkelen zijn. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de ontwikkeling van nieuwe producten (zoals de verhuur van diverse boten), arrangementen en overnachtingsmogelijkheden. Maar ook om voorzieningen als passantenhavens, trailerhellingen en camperplaatsen. De exploitant van een bedrijf is verantwoordelijk voor parkeervoorziening op het bedrijfsterrein. De organisator van evenementen is verantwoordelijk voor het realiseren van de hiervoor benodigde tijdelijke parkeervoorzieningen. Promotieorganisaties I Amsterdam draagt zorg voor de marketing van de regio Amsterdam als geheel. Meer in het bijzonder worden activiteiten in Aalsmeer gepromoot die passen in het profiel Flower Strip en worden innovaties van het profiel Waterlakes gestimuleerd. De lokale VVV vervult een belangrijke rol bij de ontwikkeling en uitvoering van promotiemateriaal, bij het organiseren van evenementen en het aanjagen van innovatie. Van het SAWP verwachten wij een coördinerende rol bij de promotieactiviteiten van het bedrijfsleven. Verenigingen De watersportverenigingen zullen zich de komende jaren gaan richten op nieuwe klantgroepen: jongere generaties (< 45 jr.) en waterrecreanten (mensen die kort willen varen) en meer mensen uit omliggende gemeenten en de stad Amsterdam. Bewoners Bewoners zijn de ambassadeurs van Aalsmeer, zij hebben een belangrijke rol bij de organisatie van evenementen en het welkom voelen van de toerist /recreant. Gezamenlijke projecten Er zijn ook activiteiten uit het (op te stellen) uitvoeringsprogramma die een gezamenlijke inzet vergen. Leidraad hierbij is dat de gemeente investeert in het maatschappelijk rendement en het bedrijfsleven in het financieel rendement. Soms is er sprake van beide en zijn beide partijen aan zet. Van een dergelijke win/win situatie is bijvoorbeeld sprake bij de ontwikkeling van de TOPs. De gemeente investeert in informatievoorziening en bewegwijzering. Het bedrijfsleven voorziet in parkeervoorzieningen. De gemeente financiert de communicatieve infrastructuur, zoals de VVV Aalsmeer.nl, het VVV agentschap en de promotie van Aalsmeer door Amsterdam Marketing. Promotionele activiteiten die hiernaast nog worden gerealiseerd zijn een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van overheid en bedrijfsleven.

23 4.4. Focus Nieuwe gemeentelijke investeringen zullen de komende paar jaar vooral gericht zijn op het verbeteren van de basisinfrastructuur en de promotie van Aalsmeer voor de waterrecreant. Na realisatie van Floriworld wordt overwogen of meer gemeentelijke impulsen gericht op de (inter)nationale bloemenbezoeker mogelijk zijn. Het beleid voor de waterrecreant zal de komende jaren vooral gericht zijn op het faciliteren van de groeimarkten: a) de kleine recreatievaart (sloepen, fluisterboten, kano s) b) watersporten als suppen en surfen c) oeverrecreatie en zwemvoorzieningen. Daarnaast zal Aalsmeer zich de komende vier jaar richten op: het beter ontsluiten van het bestaand toeristisch/recreatieve aanbod het beter verbinden van bestaand aanbod en initiatieven het beter promoten van het bestaande toeristisch/recreatief aanbod 4.7 organisatie van de uitvoering Aalsmeer en het Aalsmeerse bedrijfsleven zullen jaarlijks overleg met elkaar voeren over het uitvoeringsprogramma. Onderwerp van gesprek zal zijn: actuele trends en ontwikkelingen de voortgang van acties de actualisering en prioritering van acties Verder wordt op projectbasis samengewerkt met de betrokken ondernemers of vertegenwoordigende organisaties.

Wat gaan we daarvoor doen (prestatie-indicatoren)

Wat gaan we daarvoor doen (prestatie-indicatoren) RAAD SVOORST EL Raadsvoorstel nr Z-2016/023650 D-2016/137250 Portefeuillehouder J. Kluis Datum B&W-besluit 24 mei 2016 Voor de vergadering van raad d.d. 30 juni 2016 Afdeling Stedelijke ontwikkeling Behandelend

Nadere informatie

Agenda Recreatie en Toerisme. Gemeente Aalsmeer

Agenda Recreatie en Toerisme. Gemeente Aalsmeer Agenda Recreatie en Toerisme Agenda Recreatie en Toerisme Gemeente Aalsmeer Voor woord Voor woord Aalsmeer is een watersport gemeente met vele mogelijkheden. Met de Westeinderplassen heeft de gemeente

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

ondernemers verwacht hij dat ze voor de dag komen met onderscheidende toeristische/recreatieve producten en arrangementen.

ondernemers verwacht hij dat ze voor de dag komen met onderscheidende toeristische/recreatieve producten en arrangementen. Op 25 november organiseerde de gemeente Aalsmeer een bijeenkomst voor toeristische partners uit de gemeente. In totaal waren er 30 mensen aanwezig, zijnde een brede vertegenwoordiging bedrijven, o.a. jachthavens,

Nadere informatie

Natuur- en recreatieplan Westfriesland

Natuur- en recreatieplan Westfriesland Natuur- en recreatieplan Westfriesland Ondertitel Regionale Projectgroep 10 september 2015 Waar staan we in het proces? 2 Vijf werkblokken Blok 1: Het leggen van de basis Blok 2: Evaluatie Blok 3: Actualisatie

Nadere informatie

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010

Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid Welkom in Veendam. 3 December 2010 Actualisering Recreatief & Toeristisch Beleid 2011-2014 Welkom in Veendam 3 December 2010 Recreatief & Toeristisch beleid 1. Introductie 2. Recreatief en Toeristisch Product Veendam 3. College Programma

Nadere informatie

Toeristische visie Regio Alkmaar

Toeristische visie Regio Alkmaar Toeristische visie Regio Alkmaar Conceptvisie en uitvoeringsagenda Proces Toeristische visie Wat Wanneer 1. Start met de Regio Alkmaar Februari 2. Eerste Regioavond 5 maart 3. Stakeholderbijeenkomst 1

Nadere informatie

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart

Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart. Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Voortgang Programma Waterrecreatie Groene Hart Sander Kwakkernaat Projectleider Waterrecreatie Groene Hart Programmabureau Groene Hart Opbouw presentatie Waar staan we nu met het programma Waterrecreatie?

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT PUHMEftEÜG f c. RAADSVOORSTEL EN ON ITWERPBESLUIT Agendanummer 11-04 Registratienummer raad 605317 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 605114 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering

Nadere informatie

Actieplan toerisme 2011 2015

Actieplan toerisme 2011 2015 Actieplan toerisme 2011 2015 Purmerend, juli 2011 INHOUD Onderwerp Pagina Inleiding 3 Hoofdstuk 1: Verblijfsaccommodaties 4 Hoofdstuk 2: Evenementen 7 Hoofdstuk 3: Productverbetering 9 Hoofdstuk 4: Watertoerisme

Nadere informatie

op de Hollandse Plassen

op de Hollandse Plassen op In deze presentatie: 2 Het gebied van kent een uniek netwerk van vaarwegen: het sloepennetwerk, een praktisch en overzichtelijk netwerk van knooppunten. Door het aan elkaar knopen van vaarwegen en plassen

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland Zien Gefinancierd door:

Nadere informatie

Regionale Factsheets watersportsector. December 2011

Regionale Factsheets watersportsector. December 2011 Regionale Factsheets watersportsector December 2011 Regio s Gooi- en vechtstreek Amstelland-Meerlanden Amsterdam Haarlem Waterland Zaanstreek IJmond West-Friesland Alkmaar e.o. Kop van Noord-Holland Noordzeekustgebied

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Adviescommissie 3 november 2011 Dagelijks bestuur 9 november 2011 Algemeen bestuur 1 december 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 11 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies

Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies Project hart voor de Stad: Resultaten werksessies inretail.nl vermeulensteenbergen.nl Juni 2016 1 AANBOD & DOELGROEPEN TOP 5 BENODIGD AANBOD TOEKOMST 1. Kinderspeelgelegenheid 2. Speelgoedwinkel 3. Restaurant

Nadere informatie

Toeristische Visie 2015

Toeristische Visie 2015 Toeristische Visie 2015 Raadsinformatieavond 2 september 2015 www.regioalkmaar.nl Regio Alkmaar 7 gemeenten 288.000 inwoners Aanleiding Noodzaak en urgentie Merkkracht streken 2013 Bron: Hendrik Beerda.

Nadere informatie

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid,

1. Branding en voorzieningen in gehele subregio Cultuurhistorie benadrukken Toegankelijkheid zorg vergroten (sociaal, fysiek) Wie: overheid, Transformatie van de woningvoorraad Een afname van het aantal huishoudens heeft gevolgen voor de woningvoorraad. Dit geldt ook vergrijzing. Vraag en aanbod sluiten niet meer op elkaar aan. Problemen van

Nadere informatie

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer

Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Stelling van Amsterdam Fort zoekt ondernemer Inhoud Doelstelling provincie Presentatie forten Vragen Veel actoren veel belangen 2 provincies 19 gemeenten 3 waterschappen 19 eigenaren 42 beheerders Plek

Nadere informatie

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen

Welkom. Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen Welkom Bijeenkomst over de Kraaijenbergse Plassen 16-3-2016 Programma 19.45 uur Ontvangst en inloop 20.00 uur Introductie wethouder Gerard Stoffels 20.15 uur Presentatie enkele plannen ondernemers 20.45

Nadere informatie

Zeeland Recreatieland

Zeeland Recreatieland Zeeland Recreatieland Presentatie onderzoeksresultaten 25 februari 2015 Economisch belang toeristisch cluster Bestedingen 1,72 miljard Economisch belang toeristisch cluster Huidige werkgelegenheid 15.872

Nadere informatie

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007

Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam. Februari 2007 Actieprogramma Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam Februari 2007 1. Inleiding Op 12 december 2006 is het onderzoek naar Toeristische Verblijfsaccommodaties Stadsregio Amsterdam aan

Nadere informatie

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ

Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Werkconferentie Oer-IJ Kansen gebiedsontwikkeling Oer-IJ Erik Grootscholte - lagroup lagroup 9 december 2016 2016-070 pr 01 Even voorstellen - lagroup lagroup 2 Agenda 1. Relevante trends en inzichten

Nadere informatie

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk

Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Masterplan 2010-2015 Beleef Bestemming Bergeijk Dit masterplan is opgesteld door de programmacommissie Meerjarenprogramma Beleef Bestemming Bergeijk, waarin bestuursleden zitting hadden van de navolgende

Nadere informatie

Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend!

Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend! Presentatie: Land van Heusden en Altena Ongezien, Ongewoon, Ongekend! Gezamenlijke raadsbijeenkomst LvHA 18 november 2010 Agenda Economische betekenis toerisme door Wim de Jong Visie en actieplan T&R door

Nadere informatie

Toeristische visie Edam-Volendam

Toeristische visie Edam-Volendam Gemeente Edam-Volendam Toeristische visie Edam-Volendam Bijeenkomst bewoners lagroup 12 december 2012 - Stephen Hodes en Birte Querl 2011-137 pr 05 Inhoud Doel en kader van vanavond Sterktes + zwaktes,

Nadere informatie

PROFILERING HOF VAN TWENTE

PROFILERING HOF VAN TWENTE PROFILERING HOF VAN TWENTE SEPTEMBER 2017 PROFIEL HOF VAN TWENTE In Hof van Twente vind je nog het kenmerkende coulisse-landschap waar landbouw, recreatie, wonen en werken naadloos worden ingepast. Ondernemers

Nadere informatie

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit

Programmabureau werkorganisatie Stuurgroep verenigt mooi én vitaal Groene Hart ruimte voor ontwikkeling (geen museum!), Groene Hart kwaliteit Mijn naam is Peter van Steensel Directeur van het Programmabureau Groene Hart Programmabureau Groene Hart is de werkorganisatie van De Stuurgroep Nationaal Landschap Groene Hart De Stuurgroep verenigt

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Eerste ondernemerstafel 29 september 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik ondernemersavond, uitdagingen

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

Sloten. Bron:

Sloten. Bron: Sloten Bron: www.flickr.com Sloten Het Friese Sloten (Sleat) maakte jarenlang deel uit van de gemeente Gaasterland-Sloten (Gaasterlân- Slaet). Sinds 1 januari 2014 is deze gemeente opgegaan in een groter

Nadere informatie

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015

Binnenstad Den Haag. Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 Binnenstad Den Haag Wonen boven winkels Nederland 26 maart 2015 Ad Dekkers directeur Bureau Binnenstad Den Haag Beste Binnenstad van Nederland 2013-2015 1 De sterke punten Visie Consequente uitvoering

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Concept beleidsregels

Concept beleidsregels Concept beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels...

Nadere informatie

PS2009MME05-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten,

PS2009MME05-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2009MME05-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 10 maart 2009 Nummer PS : PS2009MME05 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008INT233656 Portefeuillehouder : Ekkers

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking

Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking Bijlage 1: Ladder van duurzame verstedelijking Het project Uiterweg 222 te Aalsmeer is een transformatieproject. Een kwekerij met ca. 13.000 m2 glas zal worden ontmanteld en een agrarisch gebied (van 25.000

Nadere informatie

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept

Toeristische agenda Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Toeristische agenda 2016-2023 Een toekomstvisie op de vrijetijdseconomie op De Bevelanden & een marketing concept Waar we vandaan komen; visie uit 2005 De Bevelanden recreëert Thematische regiovisie (Wonen,

Nadere informatie

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer

Beleidsregels. Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik. Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer Beleidsregels Bed & Breakfast en verhuur (boven)woningen in centrumgebieden voor recreatief gebruik Kaatsheuvel l Loon op Zand l De Moer INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 1.1 Doel beleidsregels... 3 1.2 Procedure

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland 27 september 2017 Ruimtelijk strategische visie Wervend Herleidbaar Bruikbaar Waar gaat de visie over? Denkmodel regionale samenwerking Proces Kwaliteiten

Nadere informatie

Water ontmoet DrechterLAND. Beleidsplan toerisme en recreatie

Water ontmoet DrechterLAND. Beleidsplan toerisme en recreatie Water ontmoet DrechterLAND Beleidsplan toerisme en recreatie 2015 2020 Visie: Water ontmoet DrechterLAND In 2020 is Drechterland een plek waar de recreant en toerist een kwalitatief goed aanbod vinden

Nadere informatie

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed

Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed URHAHN BREEN FERWERDA Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster Verslag themabijeenkomst Toerisme en Werelderfgoed Dorpsontwikkelingsvisie Middenbeemster 16 mei 2019 Inleiding Op donderdag 16 mei 2019 organiseerde

Nadere informatie

Herijking van de visie op recreatieve knooppunten

Herijking van de visie op recreatieve knooppunten Herijking van de visie op recreatieve knooppunten Maart 2012 Achtergrond In relatie tot de ontwikkeling van een nieuw Recreatieplan Waterland, de initiatieven voor TOP s en Rustpunten is gevraagd om een

Nadere informatie

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010

NOTA VAN INSPRAAK. Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 NOTA VAN INSPRAAK Betreft : concept-nota Toerisme Periode : van 30 augustus tot en met 31 oktober 2010 In de bovengenoemde periode heeft de concept-nota Toerismebeleid Purmerend ter inzage gelegen. Gedurende

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1

Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5. Bijlage(n): 1 College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel DATUM 20 september 2016 NUMMER PS PS2016MME10 AFDELING MEC COMMISSIE MME STELLER A. Ruis DOORKIESNUMMER 0651822593 DOCUMENTUMNUMMER 819B407A PORTEFEUILLEHOUDER

Nadere informatie

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 WELKOM NAMENS DE TUA TUA = Toeristische UitvoeringsAlliantie Netwerkorganisatie waarin Kenniscentrum

Nadere informatie

Henny Scholten, recreatiemakelaar Amstelland Concept Vaarroutenetwerk plankaart Amsterdam-Amstelland

Henny Scholten, recreatiemakelaar Amstelland Concept Vaarroutenetwerk plankaart Amsterdam-Amstelland VOORSTEL Adviescommissie 23 oktober 2014 agendapunt 14 Dagelijks bestuur 6 november 2014 Algemeen bestuur 4 december 2014 Voorbereid door Bijlage Henny Scholten, recreatiemakelaar Amstelland Concept Vaarroutenetwerk

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland

Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ruimtelijk strategische visie Regio Rivierenland Ambitiedocument Regio Rivierenland Wij, de tien samenwerkende gemeenten binnen Regio Rivierenland: delen de beleving van de verscheidenheid in ons gebied;

Nadere informatie

Eijsden. Economische activiteit

Eijsden. Economische activiteit Eijsden Eijsden Eijsden is met ruim 8000 inwoners de grootste kern van de Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Deze fusiegemeente, die in 2011 ontstond, bestaat verder uit 14 andere kernen, en 25 gehuchten

Nadere informatie

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme

Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Verslag Themabijeenkomst Recreatie en Toerisme Datum bijeenkomst: 22 oktober 2012 Auteur: Els Holsappel Locatie: Landal GreenParks Coldenhove in Eerbeek (met dank aan gastheer Martin Bes) Aanwezig: 60

Nadere informatie

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017

Ondernemersavond. Economische Agenda en Recreatie & Toerisme. 13 maart 2017 Ondernemersavond Economische Agenda en Recreatie & Toerisme 13 maart 2017 1 Programma 1. Welkom 2. Uitvoeringsprogramma EZ Agenda: resultaten 2016 3. Ondernemend 4. Uitvoeringsprogramma RT agenda: resultaten

Nadere informatie

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015

GEMEENTE SOEST. Welkom. Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 Welkom Update: Gemeente Soest op de kaart! Nynke Minkema-Wedzinga Datum: 21-04-2015 1 Inhoud Terugblik uitkomst naamsbekendheid onderzoek t.b.v. promotie campagne Ingezette promotie campagne Gemeente Soest

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer

voorstel aan de raad Perspectief Toerisme 2020 Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer voorstel aan de raad Opgesteld door Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling Kenmerk 15.503343 Vergadering Raadsinformatieavond Vergaderdatum 2 juni 2015 Jaargang en nummer Geheim Nee Perspectief Toerisme

Nadere informatie

*A * Notitie Verblijfsrecreatie in Noordenveld

*A * Notitie Verblijfsrecreatie in Noordenveld Notitie Verblijfsrecreatie in Noordenveld Deze notitie betreft een aanvulling op de Recreatiebeleidsnota 2013-2018 Boeien, binden, beleven van de gemeente Noordenveld. De Recreatiebeleidsnota 2013-2018

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

Meerjarenbeleidplan 2012-2016 Stichting Centrummanagement Haaksbergen

Meerjarenbeleidplan 2012-2016 Stichting Centrummanagement Haaksbergen Meerjarenbeleidplan 2012-2016 Stichting Centrummanagement Haaksbergen 1. Doelstellingen De Stichting Centrummanagement Haaksbergen heeft als doel om namens de ondernemers, het centrum van Haaksbergen op

Nadere informatie

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West

Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West Station Nieuwe Meer Het internationale & inclusieve woon- en werkgebied van Nieuw West 2030 Station Nieuwe Meer is niet alleen een nieuwe metrostation verbonden met Schiphol, Hoofddorp, Zuidas en de Amsterdamse

Nadere informatie

/ /-- --/--

/ /-- --/-- Overnachtingenmarkt Annemiek Bronsema De leden van de raad 050 367 8209 --/-- 6932624 --/-- --/-- Geachte heer, mevrouw, Eind vorig jaar heeft u tijdens de commissie Ruimte & Wonen vragen gesteld om te

Nadere informatie

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol

Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Structuurvisie Eiland van Schalkwijk + beoordelingskader en -protocol Behoud en ontwikkeling van het landelijk karakter en de openheid van het gebied met ruimte voor landbouw, natuur, water, recreatie,

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland

ACHTERGROND. Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland ACHTERGROND Provincie Flevoland is opdrachtgever van Toerisme Flevoland Beleid en keuzes komen voort uit: Collegeprogramma Zelfstandig en Uniek 2011-2015 Nota Profielversterkend Ombuigen Economische Agenda

Nadere informatie

kansen voor de verblijfsrecreatie

kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie kansen voor de verblijfsrecreatie In het programma Vitale Vakantieparken werken gemeenten, provincie, recreatieondernemers en vele andere partijen aan nieuwe perspectieven

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10. Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten op het boerenerf Adviescommissie 30 maart 2010 Dagelijks bestuur 8 april 2010 / 10 juni 2010 (mondeling) Algemeen bestuur 1 juli 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 10 Onderwerp Vervolg kleinschalige recreatieknooppunten

Nadere informatie

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT

VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT VRIJETIJDSONDERZOEK ZUIDOOST BRABANT Rapport BUR^.AUBUITEN econo nie Si omgeving SAMENVATTING Opzet onderzoek en respons SRE en ANWB zijn gezamenlijk opdrachtgever voor dit onderzoek naar het gebruik

Nadere informatie

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012

Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Toeristische infrastructuur 29 oktober 2012 Welkom 1. Opening 2. Voorstelrondje en toelichting doel van de avond 3. Workshop 1 e deel 1. USP s en kernkwaliteiten 2. Leefstijlen 4. Pauze (20 min.) 1. Op

Nadere informatie

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni

Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Ruimtelijke en economische visie Rijsenhout Bijeenkomst 23 juni Plangebied 21,17 ha Wat willen we bereiken? Een heldere ruimtelijke en economische visie en een uitvoeringstrategie hoe er te komen. Samen

Nadere informatie

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013

TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID GEMEENTE SOEST resultaten internetenquête 2013 TOERISTISCHE NAAMSBEKENDHEID resultaten internetenquête 2013 Opdrachtgever : Gemeente Soest, Nynke Minkema Auteur : VVV Soest, Carla van Asten Datum : 24 april 2013 Inhoud Doel onderzoek Conclusies en

Nadere informatie

Agenda recreatie en toerisme. Uitvoeringsprogramma januari 2017

Agenda recreatie en toerisme. Uitvoeringsprogramma januari 2017 Agenda recreatie en toerisme Uitvoeringsprogramma januari 2017 1 1. Inleiding en samenvatting In de Agenda Recreatie en Toerisme, vastgesteld op 2 september 2016, staan de volgende doelen centraal: 1.

Nadere informatie

Actieplan binnenstad Maassluis

Actieplan binnenstad Maassluis Actieplan binnenstad Maassluis 1 Inleiding De dynamiek in de detailhandel is bijzonder groot en kent vele trends en ontwikkelingen. Een aantal trends is al jaren zichtbaar, zoals schaalvergroting. Andere

Nadere informatie

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken

Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Een tak, die niet meebuigt met de wind, zal breken Inhoudsopgave 1. Locatie 1 2. Omgeving 1 3. Park 2 3.1 Sfeer 2 3.2 Ecologische verbindingszone 2 3.3 Vakantiewoningen 3 3.4 Plattegrond 3 3.5 Wandelbrug

Nadere informatie

Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector

Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector Partners gezocht voor Strategische Innovaties in de Gastvrijheidssector 1. Inleiding In de visie van de Gastvrijheidssector voor 2025 (Vinden, Verrassen, Verbinden) is de missie geformuleerd dat Nederland

Nadere informatie

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan

Stichting Peelpromotie. Beleidsplan Stichting Peelpromotie Beleidsplan 2017-2020 Maart 2017 Inhoud pag. Inleiding 3 2. Pijlers 5 2.1 Digitale vindbaarheid 5 2.2 Verhalen van De Peel 6 2.3 Regionale initiatieven en producten 7 2.4 Gebiedspromotie

Nadere informatie

Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg

Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg kapstok voor een uitvoeringsagenda 2015-2020 (vervolg op Herverdeling Vrijvallende Middelen) Projectopzet Vaarnetwerk Voorne-Putten-Rozenburg kapstok voor een Uitvoeringsagenda

Nadere informatie

Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0

Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0 Paneldiscussie Groene Gemeente 2.0 Van uit het perspectief van de organisatie Hoe begin je Hoe ga je verder Wat zijn de voordelen? Voorafgaand korte introductie van Schouwen-Duiveland Presentatie Paneldiscussie

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010

Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Beleidsnotitie Bed and Breakfast 2010 Gemeente Renkum, september 2010 1 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 1 DEFINITIE BED AND BREAKFAST... 1 JURISPRUDENTIE RAAD VAN STATE... 1 BESTEMMINGSPLANNEN... 2 VOORWAARDEN

Nadere informatie

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân

Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 Visie toerisme en recreatie Noordoost Fryslân 1 ste stakeholdersbijeenkomst Dinsdag 27 november 2018 Programma 2 Welkom Korte toelichting op proces en resultaten tot nu toe Aanpak SWOT, ambitie en strategische

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10

Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10 Adviescommissie 10 oktober 2011 Dagelijks bestuur 27 oktober 2011 Algemeen bestuur 21 november 2011 Aantal bijlagen: 2 Agendapunt: 10 Onderwerp Toeristische Overstappunten Laag Holland Het algemeen bestuur

Nadere informatie

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014

SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 SAMENVATTING MONITOR VRIJETIJDSECONOMIE RIVIERENLAND 2014 In 2015 heeft het Regionaal Bureau voor Toerisme Rivierenland, in opdracht van Regio Rivierenland, de Monitor Vrijetijdseconomie over 2014 laten

Nadere informatie

Stimulerings- en promotieplan

Stimulerings- en promotieplan ondernemersvereniging liempde A) Stimulerings- en promotieplan Liempde, gastvrij hart van Het Groene Woud 7 september 2009 stimulerings- en promotieplan Liempde gastvrij. Versie 4 7-9-2012 1 van 8 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam

Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Hoe kan ik profiteren van de aantrekkingskracht van Amsterdam? Boudewijn Bokdam Programma 15.00-16.00 Workshop 16.00-16.30 Pauze 16.30-17.30 Themabijeenkomst 17.30-18.30 Borrel 2 Amsterdam Bezoeken, Holland

Nadere informatie

Samen werken in / aan het Land van Cuijk

Samen werken in / aan het Land van Cuijk WERKPLAN 2017 Samen werken in / aan het Land van Cuijk De ambitie van het RBT Land van Cuijk Het Regionaal Bureau voor Toerisme Land van Cuijk wil meer toeristen en recreanten verleiden om naar het Land

Nadere informatie

Evaluatie recreatie nota Tussen vloedlijn en vuurlinie I ( ) en II ( )

Evaluatie recreatie nota Tussen vloedlijn en vuurlinie I ( ) en II ( ) Evaluatie recreatie nota Tussen vloedlijn en vuurlinie I (2008-2012) en II (2013-2016) Februari 2017 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Samenvatting vigerend beleid 5 3 Evaluatie vigerend beleid 6 4 Conclusies

Nadere informatie

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst.

1. In te stemmen met de meerjarenovereenkomst 2013-2017. 2. Wethouder van de Wiel te mandateren voor ondertekening van de overeenkomst. Reg. nr.: 1310533 Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp Meerjarenovereenkomst VVV Noordoost-Brabant 2013-2017 Samenvatting De huidige overeenkomst met de VVV (destijds de Regio-VVV genaamd) is verlopen.

Nadere informatie

Actualisatie Centrumvisie Rhenen

Actualisatie Centrumvisie Rhenen Actualisatie Centrumvisie Rhenen Vanavond: naar een actuele visie Visie 2009, stand 2016 Trends en middelgrote centrumgebieden Marktruimte Actualisatie van de visie In gesprek over het vervolg, hoe realiseren

Nadere informatie

Samen sterker voor Woudenberg!

Samen sterker voor Woudenberg! Kick-off bijeenkomst Samen sterker voor Woudenberg! WELKOM Brainstorm-avond Samen Sterker voor Woudenberg DES Woudenberg RBT Heuvelrug & Vallei woensdag 16 september 2015 Agenda 19.00 u Inloop & ontvangst

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Participatieplan project Waterfront Kaders aanpak participatie bij het inrichtingsplan

Participatieplan project Waterfront Kaders aanpak participatie bij het inrichtingsplan Participatieplan project Waterfront Kaders aanpak participatie bij het inrichtingsplan Concept 8 mei 2018 1 1.Aanleiding De ontwikkeling van het Waterfront is voor het eerst benoemd in de Gebiedsvisie

Nadere informatie

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting

De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting De Omgevingsvisie van Steenwijkerland een samenvatting Vooraf Hoe ziet onze leefomgeving er over 15 jaar uit? Of eigenlijk: hoe ervaren we die dan? Als inwoner, ondernemer, bezoeker of toerist. De tijd

Nadere informatie

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur

Musea en VVV. Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) natuur Welkom Opening door Mart Wijnen (wethouder) VVV, kansen voor Valkenswaard Door Peter Moezelaar (voorzitter VVV Valkenswaard) De LTA en haar doelstellingen door Henk Wessels (voorzitter LTA) Stijlgids Veelzijdig

Nadere informatie

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda

Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Bijeenkomst Watersportverbond Regio Vecht en Plassen Van huidige naar gewenste situatie Projectbureau Vrolijks, Breda Vergrijzing van onze sector is het kernprobleem! 2 bootgebruik 25.000 verweesde schepen

Nadere informatie

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij

Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij Hallo IJsselstein! Gezellig en gastvrij De stadsvisie is afgerond en vastgesteld. Mede dankzij u. Dit document omvat alle beleidsterreinen en benoemt de koers en de identiteit van de gemeente. De stadsvisie

Nadere informatie