800 Stichting Heilige Romaanse rijk

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "800 Stichting Heilige Romaanse rijk"

Transcriptie

1 R = tijdsaanduiding Z = Personages/maatschappelijk G = Beeldende of schilder kunst B = Architectonische kunst Oude testament = gaat over Joden Nieuwe testament = gaat over Christus 4 evangelisten: Marcus, Mattheus, Lucas & Johannes ontwikkeling van de kunst heeft door terreur 100 jaar stil gelegen 800 Stichting Heilige Romaanse rijk 780 Karel de Grote (sterft 814) Karel gaat in Aken regeren, hij wil hier het zelfde opbouwen als het Romeinse rijk maar met een groot verschil dat het christendom hier wel meetelt. Eerste westerse meneer die christelijk is en zicht tot keizer heeft laten ridderen. Zijn zonen maakte er een puinzooi van toen Karel stierf viel het rijk uit elkaar.z (Hendrik 1 ste zorgde voor herstel in Duitsland (na een eeuw terreur)) zijn zoon OTTO 1 ste zette het herstel voort en werd als 2 de in 962 tot Roomse keizer gekroond Gero kruis, Keulen, Dom: Dit kruis roept veel emotie op, kunst die naar een beleving toe te gaan (zie gezichtsuitdrukking) geen triomfantelijke chr. Maar lijdende chr Lotharius-kruis gemaakt in opdracht van Lotharius/ een rijk belegt kruis met steentjes en attributen hier zit het idee erachter om invloed uit te oefenen bij de kerken en de kloosters. voor 1000 was het kruis het symbool van d overwinning op de dood, daarna is het symbool van jezus op het kruis vermenselijks (realistischer geworden.

2 Ottoonse kunst (er was weer een regering en geld, dus kwam er weer durf in de kunst en architectuur omstreeks het jaar 1000 zijn de ontwikkeling die door Otto de 1ste in gang zijn gezet, zover dat ze zich verspreid hebben over heel Europa/ met name in italie waren de voorwaarde gunstig voor economische herstel. 980 Sankt Pantaleon, Keulen (romaanse kerk zie rondbogen) was weer de eerste kerk die gebouwd werd na 100 jaar terreur Sankt Michael, Romaanse kerk in Duitsland, Hildeshei / deze kerk is belangrijk geweest in de ontwikkeling van de Romaanse kerken. Symboliek binnenkant helder (de goede wereld /goddelijke laten zien) buitenkant robuust/ kasteelachtig (de kwade wereld/ de buitenwereld) Sankt Michael, bronzen deuren, opdrachtgever Bernwald. Eerste deur die geheel uit 1 stuk bestaat in brons werd gegoten. Deze techniek was in der loop der jaren verloren gegaan Baptisterium, Florence, Doophuis achthoe- S. miniato al Monte, Florence. Hier zie je kig gebouw duidelijk een combinatie van Romaanse symboliek van oneindigheid en Klassieke invloeden. (proto renaissance) -> God is ook oneindig.

3 1063 San Marco, Venetië. Verschil Romaans met Italië en Duitsland is zichtbaar duidelijk, Italië heeft veel koepelbouw Marmeren latei (bovenbalk deur) in Frankrijk, waar opstaat: Ora et labora = bid en werk. Een van de eerste beeldhouw werken aan de buitenkant van een gebouw (ongelofelijk primitief) hier het bewijs dat kennis van anatomie volledig is kwijtgeraakt. Langzaam Vroeg Gotiek Cluny kloosterkerk tevens ook tijdelijk de grootste ter wereld kon je de nieuwe normen voor de architectuur terug zien het werd steeds indrukwekkender, stoutmoediger van opzet met tevens ook de eerste steen -gewelven wat de constructie stevig maakte en brandveilig was. Cluny treed naar buiten en overdrijft met wereldlijke macht.

4 Overgang Romaans naar Vroeg Gotiek Clunyziners / cistercienzer Saint-semin, Toulouse, (zelfde bouwprincipe als Cluny) een apsis met een aantal kapellen (straalkrans) een religieus toerisme, zou kon de kerk alle pelgrims opvangen, het probleem was hierbij opgelost dat iedere groep zijn eigen mis kon volgen Maiestas Domini, Saint-Sermin Toulouse: De kerken willen niet alleen laten zien hoe geweldig architectuur ze nu hebben, maar ze hebben ook een boodschap. Christus op een troon met de 4 evangalisten/statig en streng Saintiago the Compasella, Kathedraal, Spanje (de heilige St. Jacobus, kun je herkennen met een lange stok/mantel/hoed en schelp daarop). Werd neergezet als einddoel van de pelgrims route. Deze kathedraal was misschien wel de indrukwekkendste van alle Romaanse interieurs. Ononderbroken massief van afgeronde vlokken bruin graniet. Het is solide waardig en onwrikbaar zelfverzekerd Cisterciënzers orde gesticht in Citeaux (een tegenbeweging op de toenemende rijdom van de kloosters, vooral op Cluny) pelgrimskerken langs de wegen van Frankrijk die naar Santiago de Compostela stonden.

5 Cluniacenzers = Wereldlijke macht, voor het afbeelden. Cisterciënzers = Bernardus van Clairvaux ( ) Monnik, die vanuit het klooster van Citeaux de cisterciënzer orde stichtte. Hij was tegen het afbeelden van religieuze voorstellingen. Argumenten: - Beelden leiden af van de ware geloofsbeleving (in het klooster). - De kerk bedekt zich met goud, maar er zijn nog veel arme mensen die niet door de kerk geholpen worden. - De monniken moeten in armoede leven en de afbeeldingen zijn een uiting van materialisme en niet van spiritualiteit (= het zich bezig houden met het geestelijke leven, het nadenken over en het beleven van het geloof.) - Hij gedoogt kunst in de kerk als middel om de aandacht van het volk te trekken. Maar het beeld mag geen vervanging zijn van de heilige zelf en op die wijze vereerd worden. Gevolg: - In het klooster mogen geen afbeeldingen komen, alleen een beschilderd houten kruis - In de kerk mogen geen gebrandschilderde ramen komen. Het liturgisch vaatwerk (kelk, wierookvat bijvoorbeeld.) dient sober te zijn - In de afbeeldingen voor het volk moet het uitgangspunt zijn dat het leven van Christus zo concreet mogelijk wordt afgebeeld. Op deze manier kan de beschouwen meeleven en worden de juiste gevoelens opgewekt. - Architectuur van kerk en klooster moet zo eenvoudig mogelijk zijn en de armoede laten zien.

6 Bernard van Clairvaux, strengste criticus van de kloosterlijke misstanden, die in 1134 de leiding over cisterciënzers kreeg. Bernardus gaat zich verzetten tegen de rijkdom dus tegen de wereldlijke macht er word eenvoud nagestreefd. Clairvaux wil geen wereldlijke macht dat staat niet in relatie tot God Gislebertus, timpaan, Kathedraal van Autun. Karakteristieke vorm van romaanse kerkportaal met halfcirkelvormige timpaan, aan westportaal met beeldhouwwerk in reliëf. Dit om de leken bij de kerk te betrekken, de beelden zijn altijd waarschuwingen Doopvont, Reinier van Hoei. Een heel ander type beeldhouwwerk, met een dermate reliëf dat het bijna beelden opzichzelf zijn. Dit bronzen beeld kwam nog niet eerder voor in deze tijd (opkomst beeldhouwkunst, beperkt tot kapitelen, zuilen en buitenportalen).

7 Abt Suger ( l). Hij was een belangrijke geestelijke, en ook een belangrijk politicus. Hij was de bouwmeester in St. Denis. Hij bouwde de eerste echte gotische vormen. Hij was voor het afbeelden van religieuze voorstellingen. - De kerk is de afbeelding van de hemel. Het is het huis van God. De aardse gevoelens moeten vergeten worden. De mensen moeten in een rijk versierde kerk het Goddelijke ervaren. - De afbeeldingen zijn een les over en herinnering van de Bijbelse verhalen voor de geletterde mens. De inhoud was ingewikkeld. - De Lichttheorie: God is Licht, en hoe meer licht iets weerkaatst, hoe dichter het bij God is. - De afbeeldingen kunnen herinnerd worden en zo steeds een rol spelen in het leven. Gevolg: 12e eeuw Vroeg Gotiek - De Lichttheorie doorgevoerd in de architectuur (gotische kathedraal) - - Veel afbeeldingen: glas-in-lood. Veel afbeeldingen van heiligen en Bijbelverhalen, waarin de heilige materialen en kleuren werden toegepast. (lichtsymboliek: inspiratie tot God, licht gaat door alles en iedereen) St. Denis, Parijs, Abt Suger; Het moest boven natuurlijk zijn/ God is geen materie. Abt Suger deed iets nieuws door de zware muren te doorbreken en de ruimte werd transparanter, het licht valt naar binnen. Voorbeeld voor de grote bouwkunst. Ontstaat vooral in stadscultuur, heeft te maken met geld. (kloosters vooral op het plattenland) Werd Suger tot abt van de St. Denis gekozen. Bernard Clairvaux (criticus van klooster ten tijde van Sugers verkiezing. Beide draagte ze bij aan het ontstaan van gotische stijl. 12 e eeuw Spitsbogen voor het eerst in steden ontstaan. (gotische kerken) St. Denis was klaar en binnen 20 jaar waren ze ook aan 3 andere grote gotische kathedralen aan het bouwen - Noyon (1150) - Laon (1160) - Notre Dame (1163) 1163 Notre Dame, Parijs. Het gewicht werd nu opgevangen door luchtbogen zodat het mogelijk werd voor meer transparantie en glas. Gelaagdheid van 3.

8 13de eeuw Hoog Gotiek Canterbury, Kathedraal met als architect Willem uit Sens (Bourgondiër) de architectuur waarde over naar Engeland en ze probeerde een nog grotere rijkdom te creëren (meer versiering dan een functie Chartres, Kathedraal, rossetraam met gebrandschilderde ramen (dubbele betekenis: het onderwerp zelf en lux nova het nieuwe licht) hier ligt het heiligste reliek het gewaad van Maria. 37 meter. Westportaal beelden staan volkomen vrij, geen sprake meer van relief Reims, Kathedraal, 43 meter, je ziet van boven tot onder samenhang van architectuur en beeldhouwkunst Amiens, Kathedraal, 48 meter, je ziet de roosvensters steeds verfijnder gaat worden.

9 Franciscus van Assisi (ca ). Hij was de stichter van de orde van de Franciscanen. Hij propageert het leven in armoede, dus geen bezit, geen luxe, geen uiterlijk vertoon. In zijn leven werd hij al als een heilige beschouwd, ook vanwege de stigmata. In bepaalde opzichten was hij voor het afbeelden van religieuze voorstellingen, maar wel met bepaalde beperkingen. Argumenten: - De afbeeldingen kunnen dienen als vorm van verkondiging en overlevering aan de massa. - Geen verering van beelden, en ook niet het etaleren van materiële rijkdom door de kerk. - De afbeeldingen moeten de mensen raken door hun eenvoud en directheid, zowel in vorm als inhoud. - Door de afbeeldingen moeten de mensen geroerd worden en tot een emotionele beleving van het geloof komen. Ze moeten zich hierdoor ook kunnen identificeren met de afgebeelde heilige. Gevolg: - Er moeten grote, goedkope en doelmatige afbeeldingen gemaakt worden door vaklieden uit de buurt. - De afbeeldingen van de heiligen gaan emoties tonen. - De schilderkunst wordt plastischer, ruimtelijker en menselijker Franciscus / Franciscanen Sainte-Chapelle, Parijs, Door interieur krijg je indruk dat je de hoogte ingetrokken word. Afgezien van een onderrand bestaat de muren nog enkel uit glas. Vele geldbronnen werden aangeboord voor deze financiele ondernemingen van de kathedralen, maar tergelijker tijd ook veel werkgelegenheid voor het volk. Offers van pelgrims en plaatselijke bevolking en donaties van koningen en edelen. De kathedraal was evenzeer een wereldlijk als een religieus bouwwerk. Een kathedraal domineert de stad, het leven speelde zich rondom de kerk af. 13 e eeuw Fransiscus, een man die een belangrijke rol speelt in zowel letterkunde als initiatiefnemer voor sociale zorg in de steden. ( belangrijk omdat door de economische groei van 12 e eeuw er ook armoede ontstaat). Franciscanen en dominicanen leefden in tegenstelling tot andere ordes in steden. Franciscaner = mens centraal Dominicaner = kerkleer centraal Franciscus van Assisi, stichter van kloosterorde van de franciscanen, werd in 1228 heilig verklaard. De hoge gewelven moesten gesteund worden door de luchtbogen zoals in Chartres, later gebeurde dit door buitenwaartse druk, dit werd in de Romaanse bouwkunst al toegepast maar nog verborgen onder daken. ze maakte het skelet zichtbaar dat zowel esthetisch al functioneel voldeed.

10 S. Francesco, in Assisi, ze waren met de bouw begonnen toen Franciscus heilig werd verklaard, 1253 werd de kerk gewijd. De doelstellingen van dit Italiaanse gotiek waren tegengesteld dan dat met de Franse gotiek. Horizontaal en verticaal in evenwicht, geen beeldhouwwerk en gladden oppervlakten. Deze kerk was ontworpen naar behoefte van de monnikenorde, die door St. Franciscus van Assisi ( ) was gesticht om mensen van alle rangen te kunnen laten deelnemen St. Franciscus gemaakt door Bonaventura Berlinghieri, paneel, word als sterfelijk en niet als goddelijk weergeven Giotto di Bondone: Giotto s werk geldt als een enorme doorbraak en hij wordt wel gezien als de belangrijkste schilder van zijn tijd. sommigen menen dat de Renaissance bij Giotto aanving. In de Italiaans-Byzantijnse kunst vóór Giotto waren zowel menselijke figuren als achtergronden erg plat (weinig dieptedimensie) en onrealistisch weergegeven. De gezichten waren uitdrukkingsloos. Giotto stelde de mensen massief voor en slaagde erin emoties weer te geven. Velen vinden de dramatiek in zijn werk dan ook zijn belangrijkste innovatie. Giotto betrok de achtergrond beter bij het geheel: gebouwen en natuur schilderde hij op een manier die - hoewel nog niet perfect - veel beter overeenkomt met de regels van het perspectief.

11 Cimabue, Madonna met engelen en profeten. Uffizi, Florence: Het goud was noodzakelijk om het goddelijke weer te geven. Het word steeds ruimtelijker, engeltjes overlappen elkaar/dit is nieuw. Je ziet perspectief in de troon Gimabue, crucifix: Chr. Aan het kruis met betreurende Johannes en Maria, je ziet beweging in het lichaam van Christus er ontstaat een 3 de dementie/ revolutie vind plaats Duccio, is samen met Giotto belangrijkste figuur dat met het ene been in de middeleeuwen stond en met de andere een revolutie in de schilderwerken teweeg bracht Duccio, Maesta, paneel: ruimtelijkheid onder het kleed van Maria, geen leeg vlak maar je ziet een lichaam. Maria lijkt hier een standbeeld, engelen en heiligen staan in rangorde opgesteld.

12 1311 Simone Martini, Annunciatie, Uffizi Florence: Engel spreekt een tekst uit en Maria schrikt, je ziet duidelijk een levendigheid in het schilderij er komt steeds meer menselijkheid om Giotto, Scrovegni(opdrachtgever)- kapel, Padua: in dit kapel gaan alle schilderingen over het leven van Christus, er ontstaat meer ruimtelijkheid. Eerste particulieren opdrachtgever. (detail bewening van Chr. Ze hebben het vermogen om zich te bewegen in de omringende ruimte, gewaden vallen in plooien. Giotto maakt gebruik van breedhoek perfectief) Sante Croce, Florence: bijzondere kerk orde van de franciscanen dit ontstond zodat de arme gevoed konden worden. (gevel 19 de eeuw) schilderwerk van Giotto: gestorven Franciscus 1325 menselijke emotie zichtbaar, geen stijfheid meer maar gaat naar de Renaissance toe Palazzo pubblico, Siena, gebroeders Lorenzetti: het goede bewind& het slechte, stad Siena maakt reclame voor zichzelf (goed voorbeeld politiek en wereldlijke kunst). Stadsschildering naar de werkelijkheid. Alles word steeds gedetailleerder geschilderd.

13 heersers als hertogen, de medici en rijken landbezitters oefenen steeds meer macht uit. 14de eeuw Laat Gotiek Ambrogio Lorenzetti: naturalistische visie (zie muurschildering, 1 ste overtuigende stadsgezicht dat ooit werd geschilderd) Pestepidemie / Zwarte dood 1/3 van de bevolking stierf 1395 wilton-tweeluik, National Gallary, Londen: hoofse kunst, met koning Richard II die aan de Maagd Maria word voorgesteld door de 3 beschermheiligen. Geen enkel schilderij van deze tijd is van zo hoog technisch niveau. Met elegante lijnvoering, verfijnde koloriet en scherpte Gentile da Fabriano, Aanbidding der Wijzen, Uffizi, Florence: laat gotisch hoofse schilderkunst, bijzonder maar 3 vrouwen aanwezig, je ziet bij geboorte gebruik van verkorting en licht en schaduw. (de scènes onder de bogen lijken sterk op de gebroeders Van Limburg).

14 Vroeg 15e eeuw Renaissance (verovering van de werkelijkheid) Opkomst humanisme ( ) die het bovennatuurlijke verving door de menselijke maat. Met terug grijpen op de Griekse Oudheid/vormenideaal en die niet meer beroept op het Goddelijke maar vertrouwde op het vermogen van de mens Pazzi-kapel, Filippo Brunelleschi, Florence: Pazzi was een belangrijke familie. Licht kapel met heldere structuur. Nieuw voor zijn tijd, geen overeenkomsten meer met klassieke tempel of gotische kerk. Brunelleschi wou slechts de nadruk leggen op vorm en verhoudingen. Geen suggesties naar bovennatuurlijk. Maar de maatstaf weerspiegelt de goddelijke volmaaktheid. Door de bouw van dit kapel ontstonden er nieuwe problemen, hierna werd er onderscheid gemaakt tussen architect, bouwer, kunstenaar en ambachtsman. Filippo Brunelleschi: ook uitvinder van lineair perspectief (het werd wettenschappelijk meetbaar) deze uitvinden legde rationele orde op aan de zichtbare wereld 1425 Masaccio, Heilige drie-eenheid, ( ), S.Maria Novella, Florence: centraal perspectief toegepast, ruimtelijkheid op platte vlak. Het is net echt, de lichamen worden realistischer, en onder de kleding zie je lichamen. Maria kijkt op je neer (om het boven natuurlijke weer te geven). Tastbaarheid aanwezig, door gebruik van licht en schaduw.

15 Baptiserium, Lorenzo Ghiberti, Florence: 1401 (1 openlijke prijsvraag) voor tweede paar deuren in reliëfs. Lorenzo Ghiberti werd de winnaar. Met meer ruimte en emotie. Hij hield zich aan scènes maar gaf meer diepte. Ze wilde zich ook duidelijk maken door zijn eigen gezicht ertussen te zetten. Centraal perfectief Atmosferisch perspectief = suggereren van diepte Jan van Eyck: Humanist van de Renaissance, Adam en Eva bijna doorschijnend geverfd, perspectivisch verkort /zie Adam s onderkant van zijn voet. (hoe naturalistischer Van Eyck de wereld afbeeldden, des te intenser doordrenkten zij haar met geestelijke betekenissen) Leon Battista Alberti: (alleskunner) ontwikkelde schoonheidstheorie gebaseerd op de klassieken wat hij de wetten van de natuur noemde. Een van zijn prestaties was dat hij elementen van de klassieke tempelbouw, gebaseerd op stijl-enbovendorpelprincipe (waarbij de muur slechts als vulling) aanpaste aan een architectuur van wanden waarin openingen zijn aangebracht Alberti, S Francesco (tempio Malatestiano), Rimini: een middeleeuwse kerk omgebouwd voor Sigismondo, wat nooit is afgerond daarom lijkt het nu op een oude ruïne. Hier werd de vroege renaissancestijl in de architectuur volwassen. Het stadsbeeld word nu omgeven met sfeer lucht en licht, wat onderscheid van de middeleeuwen. Het symbool van de renaissance ideaal. Midden 15 e eeuw ontdekte de Vlaamse schilders ook lineair en lucht perspectief met vallen en opstaan. Daarbij ook een nieuwe schildertechniek waarbij je meer tijd had om details uit te werken. Italianen hielden zich bezig met natura naturans = de scheppende kracht daar achter Vlamingen hileden zich bezig met natura naturata = de geschapen wereld

16 Donatello werd als beeldhouwer ook door de oudheid geïnspireerd. Hij is ook geïnteresseerd in psychologie, bijv. Beelden die op je neer kijken, niet mooi maar expressie in weergeven. Naboosten van natuur = mimesis Verfraaien = idealisering Overtreffen= van klassieke voorgangers Portret van Nicollo da Uzzano: realistische kleuring, geen sprake van idealisering Donattelo, maria magdalena: niet meer mooi alleen maar expressie, psychologische aard. De Medici gaven opdr. Aan Donatello, hij werd als enige begraven bij de medici 1466 (hij was geestelijk onstabiel) Bertoldo di Giovanni: leerling van Donatello en leermeester van Michelangelo / schakel tussen de 2 grootste beeldhouwers van de renaissance. 15 e eeuw reliëfs van Maria met kind behoord tot standaard repertoire van de Florentijnse beeldhouwers. Madonnieri = groep schilders die ontstond na de grote vraag van deze schilderkunst. In de renaissance, tweedeling in het denken van het humanisme en het christendom over de opvattingen van menselijke waardigheid en schoonheid in dergelijke kunstwerken.

17 Midden 15 e eeuw franciscaner prediker merkte op, waarom religieuze afbeeldingen in kerken waren ingevoerd: 1. mensen die niet het schrift konden lezen. 2. devotie/gevoelens opwekken door beelden. 3. wat je ziet herinner je, je beter dan wat je hoort. De 13 e eeuwse afbeeldingen daar merkte in 1450 men op dat vele zaken als, vroedvrouwen of honden en dergelijke hier niet aan voldeden Paolo Uccello, hij zo was gek op perspectief dat hij de weg kwijt raakt, hij probeert het paard van voren te schilderen maar mislukt omdat hij te middeleeuws is. Bekommert zich meer om visuele werkelijkheid dan spirituele betekenis. De zondevloed laat duidelijk wetenschappelijk nauwgezetheid zien. 15 e eeuw kunstenaars fascinatie met meetkundige problemen. Landschappen deden ook in deze eeuw zijn intrede in Italië Piero della Francesca,: poëtisch, zijn werkzaam, betrad het terrein van het abstracte. Hij hield zich graag bezig met de gulden snede (kenmerkend voor deze tijd) ze dachten dat het de sleutel tot harmonie bevatte Piero, Doop van Christus,: meetkundig 3 horizontalen en 4 verticalen. Belangstelling voor optische verschijning, blijkt uit landschap weerspiegeling. Uniek gevoel voor kleurenharmonie. Hele 15 eeuw bleef kunst in hoofdzaak religieus. Bijna geen wereldlijke kunst (aan eind van de 15 e eeuw groeit dat een beetje) 1529 (crisis) werden goud en zilver omgesmolten je ziet het ook nauwelijks meer in de schilderkunst.

18 Sandro Botticelli,: Verdere ontwikkeling in de schilderkunst, bewegelijkheid, tranen gaan komen op de schilderijen. En nieuwe elementen dat terug gaat op de klassieke oudheid 1478 Botticelli, La primavera (de lente) De geboorte van Venus, een schilderij van 2 meter hoog een formaat dat voorheen bij godsdienstige schilderijen was drukken met losse letter uitgevonden in Europa Duitse bijbel gedrukt Gutenberg bijbel. Neoplatonisch denken: mengeling van astrologie, klassieke mythologie en christelijke moraalfilosofie

19 Andrea Mantegna, gestorven christus: je kijkt op Chr. Zijn voeten. Vele kenmerken die de Italiaanse kunst gedurende 40 jaar had ontwikkeld. Perspectief, Naturalistisch, klassieke architectonisch, decoratieve motieven, geïdealiseerd, harmonieus geproportioneerd, nagenoeg naakt en gesigneerd in het werk alsof hij het classicisme wilde onderstrepen. Zie ook 2460 St. Sabastiaan. Mantegna duidelijk beïnvloed door Griekse en Romeinse beeldhouwkunst dan enig ander van deze tijd Giovanni Bellini, kenmerkend: doet zacht aan, weinig contouren, er word raadsel ingebracht. Maakte technische en stilistische vernieuwingen van de vroege renaissance. Hij schiep een nieuwe artistieke taal die onmiddellijk door andere werd overgenomen Giovanni Bellini, S. Giobbe: heilige staan op informele plaats, ze staan ook dichter bij de beschouwer, alsof ze werkelijk aanwezig zijn. Links Franciscus die vriendelijk naar ons kijkt, en ons uitnodigt om deel uit te maken. Ieder heeft een persoonlijkheid Giovanni Bellini, Madonna in de weide: meest poëtisch schilderij ooit gemaakt, achtergrond een wezenlijk element. Laatste decennia van de 15 e eeuw vloeide de renaissance ook geleidelijk via de Alpen naar Europa.

20 Albrecht Durer, prent St. Eustachius: alleen maar godsdienstige schilderijen: niemand heeft hem ooit overtroffen met zijn prenten die technisch een meesterwerk zijn, zie licht en schaduw. Scherpe blik. Die ooit dubbelzinnig schreef dat kunst ook kunde was. Hij signeerde zijn schetsen, wat voorondersteld dat hij van zichzelf overtuigd was. Albrecht Durer: (Duitse kunstenaar) schreef een opmerkelijke verklaring van het geloof in de individu, dit had niet geformuleerd kunnen worden als de Italiaanse renaissance geen ommekeer in de houding tegenover de kunst teweeg had gebracht Albrecht Durer, Zelfportret: komt tot ontwikkeling, ze worden bewust van zijn positie, geïnspireerd in Italië introduceert portret in Duitsland. Durer was een soort bemiddelaar tussen zuidelijke en het noordelijke.

21 (hfsk 11 harmonie en hervorming) 1517 Reformatie: Martin Luther, een Duitse monnik die kritiek had op de kerk van Rome, hij vond dat de kerk niet als maar rijker moest worden maar moest meedogen voor de armen tegen het overmatig rijkdom en vele bezittingen. Hij stelde 95 stellingen met kritiek op de kerk. De St. Pieter werd betaald van aflaathandel. Luther komt in conflict met de kerk van Rome en de politiek. Luther werd vogelvrij verklaard dus had geen plaats meer in de samenleving. Hij was een humanist. Bevinding was: niet de kerk maar gelovige zelf verantwoordelijk voor wijze waarop het geloof belden diende te worden. Luther vertaalde de bijbel zodat iedereen deel kon nemen. (boekdrukkunst maakte het mogelijk). Bijbelse woord belangrijker dan visuele verbeelding. -- > gevolg Beeldenstorm in noordelijke landen. Bracht religieuze en maatschappelijke veranderingen. Kerk wil verantwoordelijkheid voor God Humanist wil verantwoordelijkheid voor Jezelf

22 Hieronymus Bosch,(Nederlands) de tuin der lusten: Geen schilderijen uit deze tijd staan verder af van de geest der Italiaanse renaissance dan die van Bosch. Die de nadruk op zwakheid en dwaasheid legt en niet op de schoonheid. Maar zelfs met zijn bizarre monsters zie je griezelige realiteit Hans Holbein,Erasmus van Rotterdam: die van Duitsland naar Engeland vertrok in de crisis jaren omdat er geen vraag was om kunst. In Engeland werkt als hofschilder. De herkomst van wetenschappelijke kennis word in dit schilderij duidelijk aangegeven.

23 1 ste kwart 16 e eeuw zal vol politieke spanningen en oorlogvoering in Italië. En toch kwam juist in deze tijd de kunst van de hoge renaissance op. Met serene en verheven opvattingen beheerste energie en klassiek evenwicht. De hoge Renaissance in Italie ( ) Leonardo da Vinci: de man van de wetenschap en moedig experimenteel denker. Interesse niet alleen in de buitenkant maar ook anatomie. Hij probeert na te gaan of de mens meetbaar is, mens werd letterlijk de maatvoering. Bijzonder kunstenaar ook vreemd omdat maar weinig werken heeft voltooid. Opvatting kunst is meer dan handwerk, dus grootkunstenaar is een genie. Empirische wijze met de kunst omgaan/ proefondervindelijk de werkelijkheid te kunnen zien. Een Neo-aristotelicus/ ging opnieuw de ideeën van Aristoteles onderzoeken. (volmaakte en onvolmaakte samenvallen) Leonardo da Vinci, Maria met Kind: uitgangspunt om ruimtelijke te tekenen. Er zit een lichaam onder de kleding, met oplichting creëerde hij ruimtelijkheid. Expressieve gelaatsuitdrukkingen. Raadselachtig. Zonder scherpe overgangen. Afstandelijk/obsederend Rafael: heeft behoefte om personen in compositie te plaatsen een evenwichtigheid (driehoek) door middel van idealisering vorm en inhoud. Vormt hoogtepunt in de volmaakte eenheid. Zoon van schilder die aan het einde een aanzienlijke rijdom met fraai paleis bezat. Terwijl Rafael aan de Stanza della Segnatura werkte Michelangelo aan het plafond van Sixtijnse kapel.

24 Rafael, Stanza della Segnatura: de 4 muren waren bestemd voor voorstellingen van belangrijke humanistische wetenschappen: filosofie, theologie, poëzie en rechten, dat overeenstemt met water aarde vuur en lucht (zie plafond). La disputa, een debat gewijd aan eucharistieviering, gerangschikt 2 halve cirkels. De school van Athene Parmenides belangrijk om het idee van dat de substantie eeuwig en onveranderlijk is. Rafael heeft een antieke omgeving gekozen, met de beroemdste vertegenwoordigers van het filosofisch vakgebied. Plato wijst omhoog -ideeënwereld, Aristoteles wijst omlaag -wetenschappelijke wereld (natuurwetenschappen) Michelangelo: godsdienstige of poëtische neigingen. wil de ideeën van Plato nastreven, Plato heeft de ideeën wereld en de concrete wereld(dat is de wereld waar wij inleven). Afschaduwing = echte wereld = alles dat onvolmaakt is. Ideeën wereld is wel volmaakt. Een Neoplatonist hij zoekt verband tussen Plato en christendom/probeert dat samen te voegen. Een humeurig argwanende genie. Hij was geïnteresseerd in schoonheid aan de buitenkant, en mag ook het lelijke worden afgebeeld. Omdat hij altijd te weinig tijd had is veel van zijn werk nooit voltooid, maar op deze manier krijgen wij wel inzicht. Hij heeft ook de koepel voor St. Pieter ontworpen maar nooit af gezien dat had niks meer met menselijke verhoudingen te maken. Verfde met lijnvoering Sixtijnse kapel, Vaticaan: verdeel over 2 periodes heeft hij eraan gewerkt. Als een denkbeeldig architectonische structuur die boven het kapel verder rees. Met een levendig kleurenpalet die weer in 1989 na schoonmaak te zien was.

25 De Venitiaanse hoog Renaissance Michelangelo, Medicikapel: revolutionair doordat alle klassieke bouwordes werden doorbroken, zo ontwikkelde hij een nieuwe opvatting waarin de muur niet een simpel vlak was waar ornamenten werden toegevoegd maar hij als beeldhouwer stukken steen weghakte Michelangelo werd verdacht van uitvinder van vuiligheden/ die meer om kunst dan devotie gaf. 10 jaar na zijn dood werden er bij het laatste oordeel lendendoeken bij de figuren geschilderd Titiaan: Leonardo en Michelangelo ontgingen titaan volledig. Hij werd de grondlegger van moderne schilderkunst, door zijn toedoen olieverfschildering op linnen het belangrijkste medium. Werd uitgenodigd door de paus om in Rome te komen werken, maar hij weigerde en bleef onafhankelijk. Uiteindelijk de meest gevraagde schilder in Europa. Vegerige manier van schilderen, zonder contouren. Titaan verfde met gelijke waarde en niet als nabootsing van de werkelijkheid. Bijzondere koloriet(kleurentoon). Probeert mollige zachtheid te introduceren.

26 Manierisme en Manierismen 1515 Titiaan, Madonna met kind: het kind begint echt een kindje te worden, vooral vorm omdat hij niet meer glad is maar zachtheid inelkaar overvloeit Titiaan, Bacchus en Ariadne: Venitiaans blauw zeer intens, deze venetiaanse experimenteerde hiermee. Weergave van een Mythe. Florence, begrip in 16 e eeuw als laatste fase van de renaissance. Kunst vorm word kunstiger. Een kunstvorm die laat zien dat de wereld anders in elkaar zit, het lijkt moeiteloos. Er ontstaat een fantasie wereld (fantasia), onnatuurlijk het hoeft niet te beantwoorden hoe de natuur het voorschrijft. Ze kende de anatomie uitstekend maar de manieristen hadden het ermee gezien, dus probeerde iets nieuws/ onnatuurlijkheid. Deze opzettelijke vertekening in de schilderkunst liep ook parallel in het manipuleren van de klassieke bouworden en hun versiering, wat voor ongeruimdheden en verwarring zorgde. Deze virtuositeit werd ten top gevoerd in niet-kerkelijke kunstwerken. Er is ruimte voor erotiek

27 Parmigiano, zelfportret: Hij schildert zichzelf in een bollen spiegel waardoor er vervormingen ontstaan. En het is ook nog op een boloppervlakte geschilderd Jacopo currucci pontormo, kruisafneming: de mensen die Christus dragen staan erbij alsof het geen moeite kost om hem op te tillen. Stapeling van figuren, iedereen lijkt plastic, kleuren zijn onnatuurlijk Andrea Palladio, Villa capra rotonda: het is van alle kanten te benaderen, hij citeert uit de Griekse bouwkunst en brengt vanalles bijelkaar, zie koepel + front. Hier gaat architectuur langzaam naar Barok, timpanen worden doorbroken en weer 1 timpaan bovengeplaatst Cellini, Zoutvat voor Frans l: hoofdfiguren zijn water en aarde, benen haken inelkaar en dat staat voor verheelijking van de vruchtbaarheid der natuur Giambolgna Giovanni da bologna, mercurius: het hele lichaam draait om zijn as. (Gisuza serpentinata) als een slangen mens die om een stok heen wikkelt van alle kanten duidelijk te zien is.

28 Giorgio Vasari,: heeft een boek geschreven dat vol staat met biografieën van belangrijke kunstenaars/ het begin van de kunstgeschiedenis, met als hoogte punt Michelangelo. Vasari ziet de oorsprong van de Grieken. Was een Humanist Vasari, Perseus bevrijdt andromeda firenze: Hij werd uiteindelijk ook bekend als maniëristische schilder waar erotiek in zijn werk niet vermeden word. Sprake van plasticiteit en van grote contrasten in licht en donker, je ziet contour. (Als je naar Venetië toe gaat zie je dat daar de schilder de zachtheid van de huid wil aangeven, Titiaan blinkt hierin uit) Pieter Bruegel,de Oude: humanistisch schilder, Grote vis eet kleine vis iedereen profiteert van elkaar! Met angstaanjagende vreemdheid, ondubbelzinnige schilder. Trouw aan de natuur. Luchtperspectief geleerd van de Italianen. Schilderde boeren pummels wat voor Bruegel juist de sociale orde van de hele mensheid betekend Bruegel, Blinde leidt de blinden: contrasten tussen overvloed en vrijgevigheid van de natuur en de nietigheid van de mens.

29 Reformatie = protestantisme deze hadden kritiek op de kerk van Rome in kerk mogen geen heiligen weergeven worden wel Jezus maar heiligen vinden ze soort afgoderij. Contrareformatie = vanuit Rome reactie op reformatie deze gaan daardoor uitpakken. bij de concilie belangrijke kerkelijke mensen uitgenodigd om na te denken wat de kerk inhield en dit uit te dragen. De paus wil laten merken dat die nieuwe kerk van de 16 e 17 e eeuw dat die te maken heeft met de klassieke oudheid.. daar bestonden plaatjes van opgravingen van de klassieke oudheid. De opbloei van de hollandse schilderkunst viel gelijkt met het herstel van het pauselijk gezag na de aanslagen die de protestantse reformatie daarop had gepleegd. 17e eeuw in Europa 1563 concrareformatie, concilie van Trento: Concillie heeft tot nieuwe manier van kunst geleid. katholieke geloof word vormgegeven door Rome. (religieuze kunst- dus geen wereldlijke kunst). De contrareformatie loopt eigenlijk uit tot de Barok (betekend grillig kan alle kanten op groeien ontbreek evenwicht, het tonen van emoties/ niet alleen over mooie dingen) Annibale Carracci: met wil nu kunst dat onmiddellijk te begrijpen is voor iedereen, je ziet dat er nu gebruik gemaakt word van emoties, Petrus schrikt en Chr. Loopt vooruit en wijst in onze richting. Eenvoud van de voorstelling word de boodschap duidelijker door emotie en wij worden betrokken in het tafereel. Ook vorm van idealisering Chr. Ziet er prachtig uit. Typisch Italiaans. 17 e eeuw Barok architectuur ervaringen worden los gemaakt bij diegene die zich daar bevinden en het oproepen van emoties. De persoonlijke ervaring worden belangrijker (maar wel aan een groter geheel God de kerk).

30 Annibale Carracci: absolute trouw aan de natuur, Carracci was een idealist Annibale Carracci, de drie maria s bewenen de dode Chr.: naast de effect gaat het nu ook om een benadrukt moment (pregnant) Uit het verhaal. Met een compositie van diagonale lijn, naar Chr. Licht en donker middel om het verhaal nog duidelijker te maken. Ook verschillende handgebaren zijn bijzonder. Weer klassieke lichamelijke idealisering. Carracci vertrek vanuit idealisering, Caravaggio vertrekt vanuit een realistisch standpunt. Caravaggio laat al een van de eerste ook het gewone zien. Hij beantwoord aan de ideeën van de contrareformatie om het gewone te tonen. Caravaggio schildert niet geïdealiseerd fruit maar ook half rot fruit om het vergankelijke te laten zien dat eigenlijk net zo belangrijk is als het schone Carracci, palfond in palazzo farnese: geinspireerd op Sixtijns kapel, maar carracci bracht duidelijk onderscheid in verschillende realiteitsniveaus eerste kunstacademie opgericht, te Florence.

31 1601 Caravaggio, de bekering van St. Paulus: symbolisme religieuze kust dat gebruikelijk was, maar nu plaats gemaakt voor naturalisme Rubens, De roof der dochters van leucippus: Rubens( ) Een Vlaamse barokschilder, in Antwerpen. Niemand had nauwkeuriger de werken van Italiaanse meesters bestudeerd dan Rubens. Piramidevormige compositie met kruisende diagonalen, vervlochten vormen. Kenmerkend barokke kunst Rubens, De wonderen van St. Franciscus: Ruben heeft deze 5 meter hoge compositie tot een Geheel weten te maken door dynamische spiraal die oprijst rond de heilige Artemisia Gentileschi, Judith en holofernes: eerste belangrijke vrouwelijk kunstenaar. Ze was een volgeling van Caravaggio maar met zulke heftige effecten, leken Caravaggio s werken bijna ingehouden 1618 Begin van dertigjarige oorlog.

32 1624 Poussin arriveert in Rome: 17 e met meeste aanzien waren twee Fransen/ Nicolas Poussin en Claude Lorrain Bernini, Baldacchino: kreeg als taak om een baldakijn te ontwerpen voor de St. Pieter. 29 m hoog getuigt dat deze viering niet alleen het middelpunt is van de kerk maar ook van het gehele Christendom Frans Hals, De vrolijke drinker: word beschouwd als grondlegger van de Hollandse school, hij was gespecialiseerd in portretten met figuren uit het dagelijks leven. Toonbeeld van krachtige, fysieke 1642 Rembrandt, De nachtwacht: Dit werd simpelweg als groepsportret besteld wat zo geschilderd is dat het een groot historisch schouwspel is. Maar bij het maken van dit doek gooide Rembrandt alle remmen los om een sfeer vol opwinding te creëren. Italianen = idealisering (dit omdat het met de klassieke kunst te maken heeft) Hollanders/vlaanderen = niet idealiseren maar de natuur als voorbeeld nemen (doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg)

33 Johannes Vermeer, de schilderconst: als toeschouwer kijkt je over de rug mee van de schilder. Hij heeft waarschijnlijk gebruik gemaakt van camera obscura. Om te laten zien dat die verstand had van perspectief Vermeer, Gezicht op delft: interesse in het moment niet in de eeuwigheid zoals Italianen Claude lorrain, Landschap: landschap als hogere vorm van kunst is te danken aan Lorrain Rembrandt: verft schilderachtig hij houd van licht en donker Vermeer verft precies wat die ziet. Door protestantisme verdwijnt de kerk als opdrachtgever.

34 1634 Rembrandt, Suzanne en de ouderlingen: ze zit niet meer strak in haar vel, en niet geïdealiseerd, toeschouwer word betrokken. Ze schrikt en bedekt haar naaktheid, Rembrandt laat veel aan de toeschouwer over Rembrandt, Kruisafneming van Chr.: Chr. Is bijna een zak dat naar beneden valt er is niks geïdealiseerd je voelt de zwarte en ziet de waarheid van dit afschuwelijke weergave Rubens, kruisafneming: Vlaanderen hier zie je nog sporen van klassieke idealen. Dit kwam omdat Rubens in Antwerpen werkte en nog onder invloed stond door Italiaanse idealisering. Rubens was ook katholiek portret kom tot grote ontwikkeling in de Nederlanden. In Italië omdat ze grote vorsten of dergelijke wouden vereeuwigen. Nederland wou psychologische kant laten zien.

35 Genreschilderkunst: iets wat het dagelijks leven te maken heeft. Zoals herberg scènes, stillevens(geen enkel verwijzing naar religie, typisch 17 e eeuw) etc Jan Steen, sinterklaas feest: alledaags tafereel

36

37

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in

Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in 750 0 500 Nu'ge bouwwerken Realis5sche beeldhouwkunst Schilderkunst met perspec5ef Veel mozaïek Vereren van de keizer Afname geloof in goden Toename geloof in God 4 de 10 de eeuw 10 de 13 de eeuw 13 de

Nadere informatie

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw

Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting CKV Kunsthistorisch overzicht 1 - Klassieke oudheid tot de 19e eeuw Samenvatting door S. 721 woorden 4 juni 2004 4 24 keer beoordeeld Vak CKV Beknopte samenvatting van het schoolboek Kunsthistorisch

Nadere informatie

2 Vroege renaissance 2.1

2 Vroege renaissance 2.1 2 Vroege renaissance Giotto di Bondone, rond 1315 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de 14e eeuwse kunstenaar Giotto di Bondone, die in Italië een nieuwe kunststijl introduceerde. Voor het

Nadere informatie

V4 cp3 Romaans Gotiek

V4 cp3 Romaans Gotiek ART HISTORY De middeleeuwen 500-1400 V4 cp3 Romaans 1000-1200 Gotiek 1200-1400 Tijdlijn Vroege middeleeuwen Gotiek RomaRoans Romaans Christendom als bindende factor Doordat het centrale gezag in Europa

Nadere informatie

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530

ART HISTORY. V4 Renaissance 1400-1530 ART HISTORY V4 Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Renaissance = wedergeboorte van de klassieke cultuur De klassieken zijn het grote voorbeeld. Het aardse leven is belangrijk. De mens bepaalt het eigen lot.

Nadere informatie

ART HISTORY Barok en Classicisme

ART HISTORY Barok en Classicisme ART HISTORY Barok en Classicisme H4-profiel Barok 17e eeuw Classicisme 18de eeuw ART HISTORY Barok en Rococo H4-profiel 17e eeuw Barok De barok is een Europese stijlperiode die aan het begin van de 17e

Nadere informatie

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst

Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Hoofdstuk 14: De romaanse en gotische kunst Inleiding Inleidende oefening: bespreek met je buur de chronologische volgorde van deze zes gebouwen en noteer de corresponderende letters in die volgorde A

Nadere informatie

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance

ART HISTORY Renaissance. V4-cp3 De Renaissance ART HISTORY Renaissance V4-cp3 De Renaissance 1400-1530 Tijdlijn Invloed van steden en haar burgerij groeit steeds verder. In Italië ontstonden sterke stadsrepublieken. Het bestuur bestaat uit vooraanstaande

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600)

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) 5.2 Een nieuw mens en wereldbeeld. Europa rond 1500 (1500 1600) (1500 1600) Onderzoeksvraag: hoe veranderde de renaissance en het humanisme de uitgangspunten van wetenschappers en kunstenaars? Europa rond 1500 Kenmerkende aspecten: Het veranderende mens en wereldbeeld van de Renaissance

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de Middeleeuwen. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - in de Middeleeuwen 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 Hoofdstuk: Beeldende

Nadere informatie

2 Eeuw van het Verstand

2 Eeuw van het Verstand 2 Eeuw van het Verstand Caravaggio, 1600 Veranderingen Het vorige werkboek eindigde met de barok in Zuid-Europa en de Gouden Eeuw in Nederland. Zowel in de 16e als de 17e eeuw leefden een aantal van de

Nadere informatie

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen

5.3. Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april keer beoordeeld. Kunstgeschiedenis. Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Samenvatting door een scholier 947 woorden 4 april 2016 5.3 12 keer beoordeeld Vak Kunstgeschiedenis Vroeg christelijke kunst. Voor de middeleeuwen Na de dood van Jezus, verspreidde de christelijke kunst

Nadere informatie

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal:

Bouwstijlen van kerken in Nederland. De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Bouwstijlen Bouwstijlen van kerken in Nederland De volgende bouwstijlen worden kort toegelicht met tekst en beeldmateriaal: Oudste stenen gebouw Romaans Gotiek Neogotiek Renaissance Neorenaissance Classicisme

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2011 tijdvak 2 dinsdag 21 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 31 vragen. Voor dit examen zijn maximaal punten

Nadere informatie

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme

Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting CKV 19e eeuw: neoclassicisme Samenvatting door H. 972 woorden 26 juni 2016 1 1 keer beoordeeld Vak CKV Er zijn in de 19e eeuw 5 stromingen ontwikkeld NEO- classicisme De Romantiek Realisme

Nadere informatie

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam:

Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom. Naam: Een weg door de geestelijke stromingen vragenlijst voor het Christendom Naam: Het Christendom Hallo, dit is de vragenlijst die hoort bij de website over geestelijke stromingen. Je kunt de website vinden

Nadere informatie

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.!

De renaissance!! Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis.! De renaissance Waarschijnlijk heb je al eens van deze term gehoord bij het bezoeken van museums of tijdens lessen geschiedenis. Deze term betekent letterlijk de wedergeboorte, en is een kunststroming uit

Nadere informatie

De dood van Decius Mus, 1618, boven, of De Leeuwenjacht, onder. Allemaal voorbeelden van Serpentinata, een slingerende beweging in de compositie.

De dood van Decius Mus, 1618, boven, of De Leeuwenjacht, onder. Allemaal voorbeelden van Serpentinata, een slingerende beweging in de compositie. VVKS 10 Compositie Aan de hand van allerlei beeldmateriaal heb ik jullie een indruk willen geven van het begrip compositie. Een indruk, meer ook niet. Er valt nog zo veel meer over te vertellen en te bekijken.

Nadere informatie

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance

Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance Tijdvakken Tijd van ontdekkers en hervormers (1500 1600) / Renaissance K.A. * Het begin van de Europese overzeese expansie * Het veranderende mens- en wereldbeeld van de Renaissance en het begin van een

Nadere informatie

De klassieke oudheid

De klassieke oudheid De klassieke oudheid De klassieke oudheid is een benaming voor De Griekse en Romeinse beschaving. Grieken: 1000 - ca.200 v Chr. De Grieken waren idealisten en filosofen. Rond 550 vc werd rond Athene de

Nadere informatie

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424

1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 1. Bronzen deuren in noordporaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 2. Jezus voor de Schriftgeleerden, Noordportaal, Baptisterium, Florence, 1403-1424 3. Aanbidding der Koningen, Noordportaal, Baptisterium,

Nadere informatie

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301

Mens- en wereldbeeld - HV 12. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/61301 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 25 June 2015 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/61301 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO.

Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO. Schoolonderzoek 3-1 HAVO/VWO. Vraag 1: In gotische schilder/beeldhouwkunst treffen we: Naam: A: realisme/anatomie/classicisme B: s-vorm/ietwat langgerekt/meer hoekige plooival C: kinderlijk/expressief/boertig

Nadere informatie

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669)

Theodoor van Thulden ('s-hertogenbosch 1606 - 's-hertogenbosch 1669) De barok (1600 1720) In de noordelijke Nederlanden vormde de rijke stedelijke burgerij de belangrijkste groep opdrachtgevers. Zij schilderden vooral onderwerpen uit het dagelijks leven en de natuur: landschappen,

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis H1

Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting Geschiedenis H1 Samenvatting door Meryam 1203 woorden 23 oktober 2015 7 16 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats 1.1. Een nieuwe tijd: A: kunstenaars, klokken en kalenders Een

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie

Geloven en redeneren. Religie en filosofie Geloven en redeneren Religie en filosofie Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Het begin

Nadere informatie

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis

Renaissance. Les 6. Kunstgeschiedenis Renaissance Les 6 Kunstgeschiedenis !" 3 Kunst Nieuws https://www.youtube.com/watch?v=5sx_5yjlpbi The Invisible Man Liu Bolin http://www.odditycentral.com/pics/meet-the-real-life-invisible-man.html 4 Liu

Nadere informatie

De klassieke tijdlijn

De klassieke tijdlijn De klassieke tijdlijn In de lessen geschiedenis heb je waarschijnlijk al gehoord over de tijdlijnen, of de historische periodes en waarschijnlijk ook over exacte datums zoals 476. In dit documentje kom

Nadere informatie

Functies en Invalshoeken Kunst

Functies en Invalshoeken Kunst Inleiding Kunst Algemeen Functies en Invalshoeken Kunst Overal om ons heen zien we kunst: of het nou in de gangen van school is, in het museum, of in een kerk het hangt er vol mee. In heel uiteenlopende

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de Renaissance en Barok. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - in de Renaissance en Barok. 2011 -M.T. van de Kamp - van www.kunstcontext.com 1 HOOFDSTUK:

Nadere informatie

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn

Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Naam: DE BEELDENSTORM Ketters Luther en Calvijn Filips II In 1566, meer dan vierhonderd jaar geleden, zijn veel mensen boos. Er is onrust in de Nederlanden. Er zijn spanningen over het geloof, veel mensen

Nadere informatie

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1

Italië Florence Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Florence Palazzo Medici Riccardi Pagina 1 Palazzo Medici Riccardi > Medici-paleis Gedurende meer dan een eeuw was het Palazzo Medici Riccardi de hoofdverblijfplaats van de machtige Medici familie die over

Nadere informatie

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen

Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag Geschiedenis Tijdvakkendossier tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen Verslag door Lotte 1570 woorden 19 juni 2017 3 4 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Feniks Tijdvak: Tijd van Grieken

Nadere informatie

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa.

Tijd van monniken en ridders (500 100 n. Chr.) 3.3 Christendom in Europa. De verspreiding van het christendom in geheel Europa. 391 n Chr Onder keizer Theodosius wordt het christendom de staatsgodsdienst in Romeinse Rijk 496 n Chr De Frankische koning Clovis en vele andere Franken bekeren zich tot het christendom Wat waren de belangrijkste

Nadere informatie

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur?

Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek stimuleerden de wetenschap en de cultuur? De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse

Nadere informatie

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou

De Tuin. der Lusten. Het is een psychische werkelijkheid, wat je daar ziet gaat over jou 22 BOVENBOUW De Tuin der Lusten TEKST EVELIEN NIJEBOER BEELD JEROEN BOSCH Uren kan je kijken naar dit schilderij van Jeroen Bosch. Niet alleen omdat er zoveel op staat, maar ook omdat al die taferelen

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel

Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Naam: VAN WILLIBRORD tot Statenbijbel Willibrord Willibrord werd geboren als zoon van pas bekeerde ouders en werd als zevenjarige jongen door zijn vader Wilgis toevertrouwd aan het klooster van Ripon nabij

Nadere informatie

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming

Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september keer beoordeeld. Beeldende vorming Opdracht door Kimberly 1213 woorden 30 september 2017 6 2 keer beoordeeld Vak Beeldende vorming Dit schilderij heet De onverschrokkenheid van Gaius Fabricius Luscinus in Pyrrhus legerkamp. De kunstenaar

Nadere informatie

Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel

Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel Hoog Renaissance Belangrijke Histoische gebeurtenissen in de 15 e en begin 16 e eeuw 1453 Val van Constantinopel Ontdekkingsreizen: Portugal - In 1482 bereikte Diogo Cao de Kongo - in 1488 rondde Bartolomeu

Nadere informatie

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan.

De lessen. Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. De lessen Hieronder vind je een uitwerking van de lessen die komen gaan. Voor de lessen over het christendom heb je het lesboek Wegen van navolging nodig. Daarnaast neem je elke les het bronnenboek, een

Nadere informatie

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL

PASPOORTEN BOVENBOUWERS.NL PASPOORTEN M.C. Escher 17 juni 1898 27 maart 1972 Leeuwarden Tekeningen die niet klopten. Maurits Cornelius Escher werd geboren in in 1898 in een Friese familie. Hij was de jongste thuis en zijn familie

Nadere informatie

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk

Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Karel de Grote Koning van het Frankische Rijk Eén van de bekendste koningen uit de Middeleeuwen is Karel de Grote. Hij leeft zo'n 1300 jaar geleden, waar hij koning is van het Frankische rijk. Dat rijk

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme

Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk Geschiedenis Frankrijk in de tijd van het absolutisme Werkstuk door een scholier 1970 woorden 12 oktober 2005 6,7 72 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Hoofdvraag: Hoe beschrijven en verklaren we

Nadere informatie

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis

Les 2. Periode 2 Kunstgeschiedenis Les 2 Periode 2 Kunstgeschiedenis 1 Opdracht Deze Les 2 Wat? 1. Ontwerp je eigen Monogram. Een ontwerp voor je eigen geloof. Zoek uit wat een Monogram is en maak je eigen monogram/symbool. Maak daar een

Nadere informatie

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1

Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting Geschiedenis Hoofdstuk 1 Samenvatting door Tmp_cox 1330 woorden 11 mei 2014 6,8 116 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Werkplaats Geschiedenis 1.1 A: kunstenaars, klokken en kalenders

Nadere informatie

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde

De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde De gebouwen en stijlen in chronologische volgorde STIJL GEBOUW LOCATIE Romaans Oude Kerk (toren) Naaldwijk Gotisch Oude Kerk (kerkgebouw) Naaldwijk Renaissance Oude Raadhuis Naaldwijk Classicisme Nederhof

Nadere informatie

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan?

LIEFDE. En als je door de bogen kijkt, zie je op de achtergrond ook iets gebeuren. Wat wordt er op de achtergrond gedaan? LIEFDE Soms lijkt het wel of het hele leven om de liefde draait. Het begint al als je kind bent met de liefde voor je moeder en vader. En iedereen herinnert zich zijn eerste verliefdheid nog wel; op de

Nadere informatie

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme

6,3. Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december keer beoordeeld. Geschiedenis. Bijlage. Stap1: Het begrip classicisme Praktische-opdracht door een scholier 1888 woorden 4 december 2002 6,3 36 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Bijlage Stap1: Het begrip classicisme In het woordenboek staat: clas si cis me (het ~) navolging

Nadere informatie

1 ste OPDRACHT - Maquette

1 ste OPDRACHT - Maquette Naam... Klas... 1 ste OPDRACHT - Maquette 1a Zet de maquette van de Domkerk voorzichtig in elkaar, zoals hij te zien is op de plattegrond hieronder. 1b Zet de nummers op de juiste plaats in de tekening

Nadere informatie

Stromingen in vogelvlucht

Stromingen in vogelvlucht Stromingen in vogelvlucht Grieken en Romeinen (Klassiek Erfgoed) 500 v. Chr. tot 400 n. Chr. Middeleeuwen (Goddelijke Orde) 500 tot 1500 Renaissance (Homo Universalis) 1500 tot 1600 Barok en Rococo (Verleiding

Nadere informatie

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047

Geschiedenis Tijdvak CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/101047 Geschiedenis Tijdvak 02 01 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 10 mei 2017 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/101047 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs

Nadere informatie

Romeinen. Romeinen. Germanen

Romeinen. Romeinen. Germanen Romeinen Romeinen Grieken en Romeinen lijken op elkaar qua levensstijl. Het Romeinse rijk is ontstaan in Rome (753 v. Chr.). De Romeinen kwamen 50 v. Chr. naar Nederland. De Romeinen hebben het Latijns

Nadere informatie

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details.

beeldende vormgeving Naam:...Klas... Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. beeldende vormgeving Naam:...Klas... thema 6: De mens Deze periode gaan we ons bezig houden met het menselijk lichaam en met enkele details. Zolang de mens zich bezig gehouden heeft met kunst, heeft hij

Nadere informatie

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd.

Nee, dat is niet alleen een vraag om met Pinksteren of een week na Pinksteren te stellen - dat is een vraag voor altijd. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er gaat een verhaal over de engelen in de hemel die verdrietig zijn. Als er gevraagd wordt waarom ze zo verdrietig zijn, zeggen ze: God heeft zulke geweldige schatten

Nadere informatie

iconografische en Iconologische benadering van het werk door Peter Paul Rubens: SAMSON & DELILAH

iconografische en Iconologische benadering van het werk door Peter Paul Rubens: SAMSON & DELILAH iconografische en Iconologische benadering van het werk door Peter Paul Rubens: SAMSON & DELILAH We zien een werk in een nachtelijke sfeer met in het midden een liggende (gespierde) man op de schoot van

Nadere informatie

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon

De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon De Heer Jezus Christus - Zijn Persoon 1.1 Wie is Christus? Deze vraag (Matth. 16:15) is de belangrijkste die je ooit onder ogen zult krijgen. Het Evangelie naar Johannes werd geschreven opdat u gelooft

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Thomas van Aquino ( )

Thomas van Aquino ( ) Thomas van Aquino (1225-1274) inhoudsopgave Personalia Thomas van Aquino Uit het leven van Tegenstellingen Scholastiek Basis denken en wetenschap Meer Thomas van Aquino Tijdgenoten Hedendaagse toepassing

Nadere informatie

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci

Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal Leonardo Da Vinci Het Laatste Avondmaal (in het Italiaans, Il Cenacolo of L' Ultima Cena) is een muurschildering geschilderd door Leonardo da Vinci in opdracht van hertog Ludovico

Nadere informatie

Dagboek Sebastiaan Matte

Dagboek Sebastiaan Matte Vraag 1 van 12 Dagboek Sebastiaan Matte Uit het dagboek van Sebastiaan Matte: "Ik ben vandaag bij een hagenpreek geweest, in de duinen bij Overveen. Wel duizend mensen uit de stad waren bij elkaar gekomen

Nadere informatie

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS?

AANTEKENINGEN WAAROM WERD GOD EEN MENS? AANTEKENINGEN Alles draait om de visie op Jezus Christus. Door de eeuwen heen is er veel discussie geweest over Jezus. Zeker na de Verlichting werd Hij zeer kritisch bekeken. De vraag is waar je je op

Nadere informatie

Realisme het leven zoals het is

Realisme het leven zoals het is Realisme 1850 1920 het leven zoals het is Classicisme Barok 1640 1720 Realisme 1850 1920 Wat was Classicisme ook al weer? De thema's zijn vaak ontleend aan de antieke geschiedenis en de mythologie en zijn

Nadere informatie

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN

VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN VATICAANSTAD FILATELISTISCH GEZIEN Deel 2, Sint Pieter In mei 2004 heeft ondergetekende met echtgenote, zus en zwager enorm van een fijne vakantie van vier weken Italië genoten. Van deze reis heb ik een

Nadere informatie

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd

3. Door de kruistochten werden de wegen naar het Oosten weer bekend en werd Samenvatting door M. 1059 woorden 9 december 2013 6 13 keer beoordeeld Vak Geschiedenis 3.2 Waardoor de handel herleeft in de hoge middeleeuwen 1. Handelaren gingen zicht weer organiseren en gingen samenwerken

Nadere informatie

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

[vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.] Mannaerts R., De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen: een openbaring mits de juiste sleutel, Antwerpen, 2012 [vanuit de middenbeuk, met de rug naar het westportaal heb je de volle ruimte vóór je.]

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Samenvatting Kunst ABC

Samenvatting Kunst ABC Samenvatting Kunst ABC Week 1: Kunst algemeen + film, beeldhouwen en fotografie Info: Wat is kunst? Kunst kan verschillende soorten dans, muziek, schilderijen, toneel en beelden zijn. Beeldhouwkunst of

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.3 Wetenschap en kunst. Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.3 Wetenschap en kunst

Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.3 Wetenschap en kunst. Tijd van regenten en vorsten 1600 1700. 6.3 Wetenschap en kunst De bijzondere plaats in staatskundig opzicht en de bloei in economische en cultureel opzicht van de Nederlandse republiek. De wetenschappelijke revolutie Onderzoeksvraag: Welke ontwikkelingen in de Republiek

Nadere informatie

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER

KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER KIJK EN VERGELIJK DE LEERLING ALS KUNSTKENNER VOORAF Het programma Kijk en vergelijk. De leerling als kunstkenner is gericht op het goed kijken en vergelijken van werken van verschillende kunstenaars.

Nadere informatie

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen

Tijd van Grieken en Romeinen. 2.4 De late oudheid. Romeinen. Romeinen. 1. Invallen door Germaanse stammen De ontwikkeling van het jodendom en het christendom als de eerste monotheïstische godsdiensten Pax Romana = Romeinse vrede, in 3 e eeuw n. Chr. onder druk door: 1. Invallen door Germaanse stammen 2. Conflicten

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld.

Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken. Politiek 4,4. Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Werkstuk Geschiedenis Oude Grieken Werkstuk door een scholier 2360 woorden 26 oktober 2017 4,4 17 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Politiek De eerste bestuursvorm in Athene was de monarchie. Dat betekent

Nadere informatie

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus

Tijdwijzer. Het begin. Voor en na Christus 138 Tijdwijzer Het begin Op deze tijdbalk past niet de hele geschiedenis van de mens. Er lopen namelijk al zo n 100.000 jaar mensen rond op aarde. Eigenlijk zou er dus nog 95.000 jaar bij moeten op de

Nadere informatie

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen

DOPEN. Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t. Geloven = dopen Th ema s N i e u w L e v e n M a as tri ch t DOPEN Geloven = dopen Op veel plekken in de bijbel wordt gesproken over dopen. Maar als je onbekend bent met dopen, waar moet je dan beginnen? We hopen dat

Nadere informatie

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM

Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? MASTERCLASS RENAISSANCE 12 SEPTEMBER 2016 STEDELIJK GYMNASIUM SCHIEDAM Paus Alexander VI: maffioso of Maecenas? Doel van vandaag: feest van herkenning 1. De pausen

Nadere informatie

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1

2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1 2.2. Het Nieuwe Testament, of het verhaal van Jezus en de eerste kerk 1! " #$% & #& '$' '& + ()" *% $, $ -% 1 H. Jagersma en M. Vervenne, Inleiding in het Oude Testament, Kampen, 1992. J. Bowker, Het verhaal

Nadere informatie

Milaan. Milaan. Duomo

Milaan. Milaan. Duomo Milaan Duomo De Duomo di Milano, de prachtige gotische kathedraal van Milaan, is een van de grootste kerken ter wereld. De indrukwekkende wit marmeren voorgevel, een van de mooiste ter wereld, domineert

Nadere informatie

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten

Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Jagers & boeren Waarvan leefden de jagers-verzamelaars? Jagers & boeren Waarvan leefden de boeren? Van de jacht en van vruchten en planten Van de oogst van hun land en van hun dieren Jagers & boeren Wat

Nadere informatie

Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl

Expertisecentrum Kunsttheorie www.expertisecentrum-kunsttheorie.nl 1. In het midden van het Piazza Navona, voor de Sant Agnese in Agone, stond een van de beroemdste beeldhouwwerken van Bernini. Iedereen die naar Rome kwam, ging ernaar kijken. De Fontana dei quattro fiumi,

Nadere informatie

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence

Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Kunstgeschiedenis levendig gemodelleerd: ERCO in het Dommuseum van Florence Opdrachtgever: Opera di Santa Maria del Fiore, Florence/Italië Lichtplanning: Massimo Iarussi, Florence/Italië Fotografie: Dirk

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen

Preek 8 mei 2016 met Hemelvaart afbeeldingen Lieve gemeente, Afgelopen donderdag was het Hemelvaartsdag. Een feest waar we ons als vrijzinnigen niet zo heel veel bij voor kunnen stellen. Wat moeten we van dit verhaal nog geloven en wat heeft het

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

Wondertekenen in het Johannesevangelie

Wondertekenen in het Johannesevangelie Hugo Bouter Wondertekenen in het Johannesevangelie De acht tekenen van Jezus in het Johannesevangelie Johannes 2:1 21:14 Tekenen bevestigden de prediking van het evangelie Volgens Handelingen 2:22 is het

Nadere informatie

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO

Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Leerplan Orthodoxe Godsdienst Secundair Onderwijs - 1 e jaar BSO Bij 1 BSO worden sommige benadering door elkaar verweven. Het leven van Jezus uit de bijbelse benadering wordt geïntegreerd in het onderdeel

Nadere informatie

Tegelijk wordt het ons verteld door Johannes, de meest diepzinnige van de evangelisten, die houdt van symboliek.

Tegelijk wordt het ons verteld door Johannes, de meest diepzinnige van de evangelisten, die houdt van symboliek. Houten, 27 maart 2016 Tekst: Johannes 20: 1-18 Voorganger: ds. Martin Snaterse Gemeente van onze Heer, Jezus Christus, We luisterden naar het mooie en ontroerende Paasverhaal van de ontroostbare Maria

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen.

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het gaat om aanraken vandaag. Aanrakingen die mensen beter maken. Heilzame, helende aanrakingen. De verhalen van vandaag uit het evangelie van Marcus

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel.

Een geopende hemel. Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Een geopende hemel Opb. 4:1 Hierna had ik een visioen. Er stond een deur open in de hemel. Opb. 14:13 Ik hoorde een stem uit de hemel zeggen: Schrijf op. Toen droomde hij, en zie, op de aarde stond een

Nadere informatie

Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415.

Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415. Zondag Trinitatis in de Oosterkerk, 27 mei 2018 Ds. Jan Willem Nieboer Gelezen: Genesis 18: 1-15 en Mattheüs 28: 16-20 Gezongen: Psalm 8: 1 en 2, Lied 303, Lied 704, Lied 705: 1 en 2, Lied 840, Lied 415.

Nadere informatie

DE DOOD VAN MARIA. Heidi de Wit VT1A

DE DOOD VAN MARIA. Heidi de Wit VT1A DE DOOD VAN MARIA Heidi de Wit VT1A De dood van Maria Maria was de dochter van Anna en Joachim. Zij bleven lang kinderloos, totdat zij onafhankelijk van elkaar een goddelijke boodschap kregen, zij zouden

Nadere informatie

Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom

Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom Frederik Smekens Vak:Godsdienst Opdracht: de 7 deugden in het Christendom De zeven deugden bestaan al heel lang. Al sinds het begin van de mensheid. Adam zat alleen in het hemelse rijk. Hij verveelde zich

Nadere informatie

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst

Romeinen. Bouwkunst. Beeldhouwkunst. Schilderkunst Romeinen Romeinen Bouwkunst Beeldhouwkunst Schilderkunst Tijdlijn 750 0 500 Het Romeinse rijk De Romeinen hadden hun opkomst, bloei en ondergang tussen de jaren 750 v. Chr. en 500 n. Chr. Het Romeinse

Nadere informatie

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters.

Week 1. Voorbeelde van Profane gebouwen uit de tijd van de grieken zijn de Stoa, Prytaneion en bijvoorbeeld theaters. Week 1 De eerste Griekse tempels werden uit houten elementen opgebouwd. Omdat hout niet duurzaam genoeg was en de tempels relatief snel in verval raakte werd er al snel gezocht naar een nieuw en duurzaam

Nadere informatie

Jezus deed het voor jou

Jezus deed het voor jou Jezus deed het voor jou Gemeenteschets voor jongeren van 12-15 jaar Je best doen Zeg, ben jij al begonnen met dat proefwerk Engels? Nee, nog niet. Veel te druk met andere dingen. Jij? Ja, ben al even bezig.

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie