Ons kenmerk G410/CD

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ons kenmerk G410/CD 2.35900"

Transcriptie

1 College van Bestuur van het KAN Postbus GB NIJMEGEN Stationsplein AB Nijmegen Telefoon (024) Telefax (024) Postadres Postbus HG Nijmegen Datum Datum uw brief 4 juli 2002 Onderwerp Inspraakreactie regionale Bedrijventerreinennota KAN Ons kenmerk G410/CD Doorkiesnummer Aantal bijlagen In deze brief geven wij onze reactie op de beleidsvoornemens uit de regionale Bedrijventerreinennota KAN Balans tussen economie, milieu en ruimtelijke kwaliteit. In de brief van 4 juli heeft u aangegeven dat de inspraaktermijn loopt tot 1 oktober Wij hebben inmiddels begrepen dat naar aanleiding van verzoeken van meerdere KANgemeenten de inspraaktermijn is verlengd tot 1 december 2002 en vaststelling ervan in de KAN-raad van januari De nota en de inspraakreactie zijn ook in de raadscommissie Stadsontwikkeling aan de orde geweest. Voorafgaande aan onze reactie op de 5 beleidskernpunten zoals die in hoofdstuk 2 van de bedrijventerreinennota benoemd zijn, willen wij eerst in algemene zin een aantal dingen over de nota zeggen. Er bestaat veel waardering voor de vernieuwende wijze waarop het KAN omgaat met het ruimtevraagstuk voor bedrijventerreinen. In het Segmenterings- en faseringsplan bedrijventerreinen uit 1997 werd alleen gekeken naar de kwantitatieve behoefte aan nieuw bedrijventerrein. In de nieuwe nota constateren wij een duidelijke beleidsomslag, er is een duidelijke koppeling gelegd tussen kwantitatieve en kwalitatieve afspecten vanuit het besef dat de ruimte steeds schaarser wordt: doel van het KAN-beleid is enerzijds accommodatie van de vraag naar bedrijventerreinen en anderzijds verantwoord met de ruimte om te gaan door zorgvuldig ruimtegebruik toe te passen, hiertoe wordt de systematiek van de SERladder toegepast. Uit de kwantitatieve analyse(bouwsteem a) blijkt dat er bovenop de oude prognose van het Segmenterings- en faseringsplan Bedrijventerreinen uit 1997 een extra vraag naar 253 ha bedrijventerrein is. Deze ruimtebehoefte wordt aan de hand van de SER-ladder geaccomodeerd.

2 1 Wij kunnen dit beleid helemaal onderschrijven, in ons college-akkoord hebben we ons uitgesproken voor toepassing van de SER-ladder. Het KAN zou er naar moeten streven om een meetbare ambitie met betrekking tot zorgvuldig ruimtegebruik te formuleren (Hierbij refereren wij aan het voorbeeld dat in deel B van de nota wordt aangehaald: de Provincie Brabant heeft met het bedrijfsleven afgesproken dat ondernemers hun uiterste best zullen doen om ongeveer 30% minder ruimte te gebruiken). De pilot A 73-zone die inmiddels loopt, kan hiertoe handvaten bieden. Daarnaast heeft de KAN-nota oog voor het stimuleren van duurzaamheid van bedrijventerreinen, ook dit aspect willen we even benadrukken. Tegelijkertijd constateren wij dat een succesvolle toepassing van de SER-ladder afhankelijk is van een aantal factoren: draagvlak van gemeenten binnen het KAN; intensieve bovenlokale samenwerking tussen gemeenten in het KANgebied beschikbaarheid van financiële middelen; beschikbaarheid van alternatieve locaties voor uitplaatsing van bedrijven wegens herstructurering en transformatie; concurrerend aanbod uit de directe omgeving van het KAN; medewerking vanuit het bedrijfsleven; economische conjunctuur. Het beleid voor zorgvuldig ruimtegebruik staat nog in de kinderschoenen. Daarom achten wij het van belang dat het beleid gemonitord wordt en periodiek geëvalueerd wordt, waarbij bovengenoemde aspecten aan de orde kunnen komen. Wij roepen het KAN op om hierin het initiatief te nemen. Als laatste willen wij toch enkele kritische opmerkingen maken over de verantwoordelijkheden en bevoegdheden die het KAN lijkt te claimen met betrekking tot het bedrijventerreinenbeleid in het KAN-gebied. In onze ogen heeft het KAN een coördinerende en faciliterende taak met betrekking tot het vormgeven van het regionale bedrijventerreinenbeleid: zorgdragen voor een goede afstemming en afspraken tussen de gemeenten in het KAN-gebied op het gebied van bedrijventerreinen. Dit regionale bedrijventerreinenbeleid vindt zijn vertaalslag in het nieuwe Regionale Structuurplan KAN en dit vormt het kader waar binnen het KANgebied de bedrijventerreinenontwikkeling plaatsvindt. Het KAN heeft vervolgens een controlerende taak. De lokale overheden hebben binnen dit beleidsmatige kader echter nadrukkelijk hun eigen verantwoordelijkheid voor hun eigen lokale bedrijventerreinenontwikkeling en de instrumenten om dat vorm te geven(als het opstellen van bestemmingsplannen, ruimtelijke inrichtingsplannen en uitgiftebeleid). In het verlengde hiervan zijn wij het oneens met de stelling dat het KAN actief grondbeleid wil gaan voeren. Dit is primair een taak van de gemeenten op wiens grondgebied bedrijventerreinen gelokaliseerd zijn.

3 2 We wijzen hierbij op de goed functionerende Gemeenschappelijke Regeling Bijsterhuizen waarin de gemeenten Nijmegen en Wijchen gezamenlijk optrekken. Het KAN kan een stimulerende en initierende rol vervullen bij het afstemmen en maken van afspraken tussen gemeenten inzake grondbeleid. Met het oog op de discussie die gaande is over de toekomst van het KAN als regionaal orgaan vinden wij het ook niet wenselijk om te schuiven in verantwoordelijkheden van de lokale overheden naar een regionaal niveau. Tot slot vinden wij dat er een goede afstemming met de Provincie Gelderland als opsteller van het nieuwe Streekplan, moet plaatsvinden. Binnen de Provincie Gelderland dient beleidsmatig geen onderscheid te gaan ontstaan tussen de verschillende regio s. Het KAN-beleid dient ingebed te zijn in het provinciale beleid met betrekking tot bedrijventerreinen. De provincie Gelderland vervult de rol als regisseur tussen de regio s binnen Gelderland. Vervolgens gaan wij in op de in hoofdstuk 2 van de KAN-nota genoemde beleidskernpunten. Wij hebben deze volgorde aangehouden. Beleidskernpunt 1: benut de ruimte en intensiveer het ruimtegebruik 1.1 Realiseer de bestaande opgaven uit het Regionaal Structuurplan Commentaar: We stemmen in grote lijnen in met de bestaande opgave uit het RSP maar met betrekking tot het MTC maken we een voorbehoud. Hierbij wachten we de uitkomsten van onder andere de Nut en Noodzaakdiscussie en de bestuurlijke besluitvorming hieromtrent af. 1.2 Accomodeer de extra opgave aan de hand van de SER-ladder a) door revitalisering en transformatie; b) door intensivering; c) als de instrumenten a en b niet volstaan te zoeken naar mogelijke uitbreiding van het areaal bedrijventerrein buiten het stedelijk gebied. Commentaar: Wij zijn het eens met hantering van de SER-ladder en hechten aan het volgtijdelijk uitvoeren van deze ladder. Hierbij verwijzen wij naar de pilot A-73 zone die wat ons betreft als voorbeeldproject zou kunnen dienen voor het totale KAN-gebied(idem A-12 zone en Waalsprongzone). 1.3 Aanvullend selectieve uitgifte op bedrijventerreinen zelf toe toe te passen Commentaar: de regievoering door het KAN is ons inziens hierbij niet noodzakelijk en wenselijk. Overleg achten wij wel zinvol. Beleidskernpunt 2: profileer bedrijventerreinen naar vestigingsmilieus 2.1 Clustering van bedrijfsprocessen schept mogelijkheden voor gezamenlijk gebruik van utilities en andere bedrijfsfuncties

4 3 Commentaar: We vinden dit een prima streven, maar in de praktijk is een dergelijke clustering moeilijk uitvoerbaar, vooral door het ontbreken van financiële instrumenten zoals bijdragen in de kosten van bedrijfsverplaatsing en herstructurering. Het KAN moet er naar streven om voor de uitvoering van bovengenoemd punt de beschikking te krijgen over financiële middelen en bijbehorende programmering. Daarnaast is medewerking van het bedrijfsleven een essentiële voorwaarde. 2.2 Integrale concepten verlengen de levensduur van een gebouw of bedrijventerrein Commentaar: Onder 2.2 wordt door het KAN gesteld dat deze integrale concepten onder de aandacht van de gemeenten gebracht moeten worden. Ons inziens moet dit ook vooral onder de aandacht van het bedrijfsleven worden gebracht. 2.3 Milieuzonering biedt heldere vestigingsvoorwaarden Commentaar: Met betrekking tot dit punt willen wij nadrukkelijk stellen dat hierin met name een eigen verantwoordelijkheid ligt voor de gemeente(n) en dat zowiezo provinciale toetsing al plaatsvindt. Beleidskernpunt 3: stel een kwalitatief vestigingsbeleid vast 3.1 Het KAN stuurt de bestemmingsplanvoorschriften voor bedrijventerreinen Commentaar: Hier ligt primair een taak voor de gemeente(n). We vinden overleg over deze problematiek met de KAN-gemeenten wel van belang. 3.2 Binnen de bestemmingsplanvoorschriften neemt parkmanagement een belangrijke rol in Commentaar: Mee eens, met het introduceren van parkmanagement denken wij dat het voorgestelde beleid ten aanzien van bedrijventerreinen meer gewaarborgd zal zijn. Zowel bij te revitaliseren/te herstructureren bedrijventerrein als bij de ontwikkeling van nieuw bedrijventerrein wordt aandacht geschonken aan parkmanagement. Beleidskernpunt 4: versterk de samenwerking tussen overheden en met het bedrijfsleven De bestuursketen die voorgesteld wordt(bouwsteen B, pagina 11) moet er in onze ogen anders uit zien, wij zien meer in het idee van een lokale SER waarin betrokken overheden en regionale belangenvertegenwoordigers van werkgevers en werknemers participeren en ook vertegewoordigers vanuit regionale milieu- en bewonersorganisaties. Deze lokale SER heeft een adviserende taak naar het bestuur. Projectontwikkelaars en beleggers dienen niet direct partij te zijn in de bestuursketen omdat zij direct belanghebbend kunnen zijn.

5 4 4.1 Vergroot de samenwerking tussen overheden in het KAN Commentaar: Wij vinden dit een prima initiatief. Naast het onder 4 gestelde willen we er nog 2 opmerkingen bij plaatsen: a) Er mag geen onderscheid gemaakt worden qua afsprakenkader inzake het toepassen van zorgvuldig ruimtegebruik tussen de 3 zones die in het KAN-gebied in de nota worden onderscheiden(a-73 zone, Waalsprongzone en A-12 zone); b) Er zouden ook afspraken gemaakt moeten worden met gemeenten grenzend aan de KAN-regio, denk bijvoorbeeld aan Cuyk, Oss, Ede- Veenendaal en Kleve-Emmerich. 4.2 Beïnvloed aanbieders van bedrijfsgebouwen door communicatie en incentives Commentaar: Meer aanbod van huur op bedrijventerreinen stimuleert zorgvuldiger ruimtegebruik. Het KAN wil de samenwerking tussen gemeenten, projectontwikkelaars en beleggers op dit vlak stimuleren door voorbeeldplannen te selecteren waarbij bedrijfsruimte te huur wordt aangeboden. Dit vinden wij een prima initiatief, wij willen alleen opmerken dat er een beperkende factor ligt in 4.1.b, als bedrijven direct buiten de KANregio wel kavels op een bedrijventerrein kunnen kopen. 4.3 Beïnvloed eindgebruikers van bedrijfsgebouwen door communicatie en incentives Commentaar: Het KAN en ook andere overheden kunnen door middel van het verlenen van incentives aan eigenaar-gebruikers met bouwplannen die een voorbeeldfunctie vervullen voor zorgvuldig ruimtegebruik, zorgvuldig ruimtegebruik stimuleren. Prima, het effect zal echter geringer zijn dan de toepassing van andere instrumenten om zorgvuldig ruimtegebruik te stimuleren(bijvoorbeeld op bestemmingsplanniveau nadere afspraken maken). Beleidskernpunt 5: verhoog het ambitieniveau van gemeenten en het bedrijfsleven Commentaar: Onder 5 is het volgende gesteld: In nauwe samenwerking met de gemeente wil het KAN deze gemeenten en het bedrijfsleven stimuleren of zelfs dwingen het ambitieniveau voor zorgvuldig ruimtegebruik te verhogen. Dit afdwingende karakter vinden wij in dit stadium ongewenst. Stimuleren vinden wij een zeer goede zaak, afdwingen vinden wij niet opportuun omdat de gemeenten een eigen verantwoordelijkheid hierin hebben, en er geen juridische kaders zijn om zorgvuldig ruimtegebruik af te dwingen. Wij zijn graag bereid om in goed overleg met het KAN tot nadere afspraken te komen met betrekking tot zorgvuldig ruimtegebruik. Wij vinden het wel van belang om de gemaakte afspraken tussentijds te evalueren en indien nodig bij te stellen.

6 5 Tegenvallende economische conjunctuur of verslechtering van de concurrentiepositie van het KAN-gebied in de regio kunnen hiervoor aanleiding zijn. 5.1 Het KAN wil de bestemmingsplan- en bouwvoorschriften sturen Commentaar: Dit is primair een gemeentelijke taak. De gemeente heeft hierin nadrukkelijk haar eigen verantwoordelijkheid. Zie verder het gestelde hiervoor onder Grondprijsbeleid kan in regionaal verband een belangrijk instrument zijn om een hoger ambitieniveau te bevorderen Commentaar: Dit is een goed instrument, de praktijk zal echter weerbarstiger zijn vanwege de ervaring van het niet kunnen maken van afspraken binnen de KAN-regio met betrekking tot een regionaal grondprijsbeleid. Hetzelfde geldt voor het gebied direct grenzend aan het KAN-gebied. Een rigide regionaal grondprijsbeleid kan bedreigend zijn voor de concurrentiepositie van de afzonderlijke gemeenten in het KAN. Datzelfde geldt ook voor de positie van het KAN in ruimer verband. 5.3 Continuering en intensivering van bovenlokale samenwerking om zorgvuldig ruimtegebruik vorm te geven is noodzakelijk Commentaar: Van harte mee eens. Zie verder het gestelde in de aanhef van de brief. Hoogachtend, college van Burgemeester en Wethouders van Nijmegen, De Burgemeester, De Secretaris, mevr. dr. G. ter Horst ir. H.K.W. Bekkers

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen GL Programma / Programmanummer Wonen / 4210 Portefeuillehouder P. Depla Samenvatting De fractie van Groen Links heeft het college

Nadere informatie

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Openbaar Onderwerp Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H.Tiemens Samenvatting De Provincie heeft als uitwerking op

Nadere informatie

Ons kenmerk G500/4.28672. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk G500/4.28672. Aantal bijlagen 1 Directie Grondgebied Openbare Ruimte Raad van de gemeente Nijmegen Stationsplein 13 6512 AB Nijmegen Telefoon (024) 329 94 44 Telefax (024) 323 93 34 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen Raadsgriffie Ingekomen stuk E1 Aan het College van B&W Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C100/05.0016522. Aantal bijlagen 1 Directie Bestuur & Organisatie Directie Algemeen Aan de Commissie AB Korte Nieuwstraat 6 65 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 9 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 905 6500

Nadere informatie

Provinciale Staten van Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel www.prv-overijssel.nl Provinciale Staten van Overijssel Postadres Provincie Overijssel Postbus 10078 8000 GB Zwolle Telefoon 038 425 25 25 Telefax 038 425 75 02 Uw kenmerk Uw brief Ons kenmerk Datum EMT/2005/1830

Nadere informatie

Onderzoek bedrijventerreinenbeleid

Onderzoek bedrijventerreinenbeleid Onderzoek bedrijventerreinenbeleid Door: Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voor: Burgerronde Datum: 21 maart 2012 Aanleiding en doel Aanleiding: Initiatief van NVVR Kring Oost Gezamenlijk onderzoek van

Nadere informatie

Ons kenmerk S500/3.3534. Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk S500/3.3534. Aantal bijlagen 1 Directie Strategie & Projecten Projectontwikkeling Leden van de Raad Stationsplein 13 6512 AB Nijmegen Telefoon (024) 329 96 66 Telefax (024) 329 9040 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Programma / Programmanummer Wonen / 4210 Portefeuillehouder P. Depla Samenvatting De heer J. van Rens van de fractie van de

Nadere informatie

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen

Onderwerp van het voorstel Onderzoek jaarrekening 2002 van de Gemeentelijke Rekenkamer Nijmegen Voorstel aan de Raad 144/2003 (definitief) Registratienummer Fatale datum raadsbesluit 9 juli 2003 Opgesteld door, telefoonnummer Griffie, 2520 Programma Portefeuillehouder P.J.J. Lucassen Onderwerp van

Nadere informatie

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3.

Conform advies. Collegevoorstel Advies: Openbaar. Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg. Registratienummer 3. Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp vragen m.b.t. parkeerproblematiek rond het WC Dukenburg Registratienummer 3.0808 Portefeuillehouder A.J.F.M. Hirdes Korte inhoud De SP fractie Nijmegen heeft

Nadere informatie

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater

Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Brief CDA-fractie met vragen over nieuwbouwplannen ROC, Lindenberg en Steigertheater Programma / Programmanummer Kunst en cultuur / 6310 Portefeuillehouder T.

Nadere informatie

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord

Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Openbaar Embargo tot 1 oktober Beroep tegen reactieve aanwijzing GS van Gelderland inzake bestemmingsplan en exploitatieplan Bedrijventerrein De Grift Noord Programma Grondbeleid BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk C930/ Aantal bijlagen 1 ~ 105 Raadsgriffie Aan het College van Burgemeester en Wethouders Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 32991 11 Telefax (024) 329 22 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9 6500

Nadere informatie

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 2016/ U Raadsbrief 2016, nr oktober 2016

Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 2016/ U Raadsbrief 2016, nr oktober 2016 Aan de gemeenteraad van Tubbergen Uw kenmerk Uw brief Zaaknummer Documentnummer 2016/0038514 16.06169 U16.019080 Inlichtingen bij De raadsgriffier Mevrouw H.J.M.J van Limbeek-ter Haar Bijlagen 1 Onderwerp

Nadere informatie

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board

Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Antwoord op vragen concretisering Duitse plannen Economic Board Programma Economie & Werk Portefeuillehouder H.M.F. Bruls / H. Tiemens Samenvatting Op 16 februari jl.

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 22 mei Geachte raad,

Raadsvoorstel. 22 mei Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 174922 Behandeld door: M.H.T. Jansen Datum: 22 mei 2018 Agendapunt: Onderwerp: Regionaal Programma Werklocaties 2017-2020 Regio FoodValley. Geachte raad, Samenvatting: Vanuit het

Nadere informatie

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Collegevoorstel Advies: Openbaar

Besluitvorming aan de Raad Formele advisering van de Raad. Collegevoorstel Advies: Openbaar Collegevoorstel Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording vragen (art. 39 RVO) SP fractie Nijmegen inzake vervoer gevaarlijke stoffen per trein Programma / Programmanummer Leefomgevingskwaliteit / 6210

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751

Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751 Advies: Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen Nijmegen Nu betreffende het imago van de (binnen)stad. Registratienummer 2.70751 Korte inhoud De fractie Nijmegen Nu heeft vragen gesteld over

Nadere informatie

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne

Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne Reactienota inspraak en overleg voorontwerp-bestemmingsplan Oude- en nieuwehorne 1. Inleiding Bij de vaststelling van de Nota van Uitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan Oude- en Nieuwehorne heeft

Nadere informatie

30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE

30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE TOETSINGSADVIES OVER HET MILIEUEFFECTRAPPORT BEDRIJVENTERREIN AALSMEER 30 AUGUSTUS 2001 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING...1 2. OORDEEL OVER HET MER...2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Toelichting op het oordeel en aanbevelingen

Nadere informatie

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002

Collegevoorstel 193/2002. Registratienummer 2.51404. Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Collegevoorstel 193/2002 Registratienummer 2.51404 Fatale datum raadsbesluit 18 december 2002 Opgesteld door, telefoonnummer L. Deurloo, 2230 en O. van Dijk, 2452 Programma Openbare gezondheid Portefeuillehouders

Nadere informatie

Ondertekening Retaildeal

Ondertekening Retaildeal Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Ondertekening Retaildeal Programma Economie & Werk BW-nummer Portefeuillehouder B. van Hees Samenvatting Minister Kamp wil met 50 gemeenten een Retaildeal sluiten, om

Nadere informatie

gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013;

gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013; HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE HAREN, gelet op het Woonplan 2013-2023, vastgesteld door de gemeenteraad van Haren op 30 september 2013; overwegende dat het vanwege regionale

Nadere informatie

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes De Toekomst van Bedrijventerreinen Gusta Renes Inleiding Beeldvorming bedrijventerreinen Veel (nieuwe) bedrijventerreinen Veel grond beschikbaar voor uitgifte Weinig samenwerking tussen gemeenten Lage

Nadere informatie

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal

Ons kenmerk L110/05.0024500. Aantal bijlagen 10 (niet digitaal Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Ingekomen stuk D44 (met bijlagen) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47

Collegevoorstel Onderwerp Programma / Programmanummer BW-nummer Openbare besluitenlijst 18 december 2007 Col egevergadering no 47 Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording raadsvragen GroenLinks over leerwerkplekken bij bedrijven Programma / Programmanummer Onderwijs / 1073 BW-nummer Portefeuillehouder H. Beerten Samenvatting

Nadere informatie

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen

Ons kenmerk N800/ Aantal bijlagen Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.30-17.00 uur Leden van de gemeenteraad Nijmegen Mariënburg 30 6511 PS Nijmegen Telefoon (024) 329 92 22 Telefax (024) 329 25 11 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van:

Toelichting over de behandeling van: Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel Advies van de Commissie voor bezwaarschriften inzake bezwaarschrift tegen de afwijzing van een verzoek tot herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Ladder voor duurzame verstedelijking Three steps to heaven? 10 maart 2015

Ladder voor duurzame verstedelijking Three steps to heaven? 10 maart 2015 Jan Fokkema Ladder voor duurzame verstedelijking Three steps to heaven? 10 maart 2015 Geschiedenis SER-ladder in advies 1999 Nota Ruimtelijk Economisch bedoeld als denkmodel, niet dwingend! bevatte nog

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer)

Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der Meer) Vergadering: 11 december 2012 Agendanummer: 12 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M.A.P. Michels Behandelend ambtenaar J. van der Meer, 0595 447719 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J. van der

Nadere informatie

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven

Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven Regionale behoefteraming Brainport Industries Campus Eindhoven 23 juni 2015 Managementsamenvatting Status: Managementsamenvatting Datum: 23 juni 2015 Een product van: Bureau Stedelijke Planning bv Silodam

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp Reactie op ontwerp partiële herziening streekplan Noord-Holland Zuid

Nota van B&W. Onderwerp Reactie op ontwerp partiële herziening streekplan Noord-Holland Zuid Nota van B&W Onderwerp Reactie op ontwerp partiële herziening streekplan Noord-Holland Zuid Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Mevr. A. Breuer - Linschooten Telefoon 5113541 E-mail: a.breuer@haarlem.nl

Nadere informatie

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd:

Raadsmededeling. De volgende stukken zijn voor u bijgevoegd: Raadsmededeling Nummer : 59/2009 Datum : 19 november 2009 B&W datum : 19 november 2009 Portefeuillehouder : W. ten Voorde Onderwerp : (provinciale) ontwerp-structuurvisie bedrijventerreinen Aanleiding

Nadere informatie

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen.

Doetinchem, 19 juni Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Aan de raad AGENDAPUNT NR. 7.2 ALDUS VASTGESTELD 27 JUNI 2019 Te besluiten om: 1. Het Regionaal Programma Werklocaties Achterhoek 2019-2023 met bijlagen (RPW Achterhoek) vast te stellen. Context De Achterhoek

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad,

Aan de gemeenteraad van Nijmegen. Geachte leden van de raad, Directie Inwoners Ingekomen stuk D11 (PA 18 juni 2008) Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024)

Nadere informatie

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere,

Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland. 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, Concept Convenant Voorraadbeheersing en Afstemming Werklocaties Flevoland Partijen: 1. Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Almere, 2. Het College van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname

Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 15 oktober 2013 nummer: 2013_BW_00638 Onderwerp Brief van Provincie Zuid-Holland over windenergie A44-zone - Ter kennisname Beknopte samenvatting Het college wordt voorgesteld

Nadere informatie

Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking. Samenvatting

Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking. Samenvatting Handreiking Ladder voor duurzame verstedelijking Samenvatting Samenvatting Handreiking bij de ladder voor duurzame verstedelijking Op 1 oktober 2012 is het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) gewijzigd,

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Van: Aan: Onderwerp: Brief gemeente Utrechtse Heuvelrug met zienswijze Noordvleugelprovincie Datum: dinsdag, 1 oktober 2013 14:05:40 Bijlagen: Verzonden brief UH met Zienswijze Noordvleugelprovincie.pdf

Nadere informatie

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten

: Aanbieding onderzoeksrapport Klaar voor de start? Onderzoek naar de rol van gemeenteraden rond de transitie jeugdzorg in B4-gemeenten Rekenkamercommissie Aan de gemeenteraad van de gemeente s-hertogenbosch Uw brief van : Ref. : H.W.M. Wouters Uw kenmerk : Tel. : 073-6159770 Ons kenmerk : Fax : Datum : 23 oktober 2013 E-mail : e.wouters@s-hertogenbosch.nl

Nadere informatie

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid

Graag informeren wij u hierbij dat wij op 8 februari 2005 jl. het. voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Gedeputeerde Staten Datum Ons kenmerk 2005 4448 Onderwerp voorontwerp streekplanuitwerking Bedrijventerrein Amstelveen Zuid Bezoekadres Houtplein 33 Provinciale Staten van Noord Holland T.a.v. de Statengriffier,

Nadere informatie

De ladder voor duurzame verstedelijking

De ladder voor duurzame verstedelijking De ladder voor duurzame verstedelijking Jacqueline H.P. Vrolijk Adviseur ruimtelijk beleid en omgevingsjurist Inleiding seminar 10 maart 2015 Waarom de ladder? Andere tijden: Einde aan decennia van groei

Nadere informatie

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg

Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Beantwoording schriftelijke vragen SP over dreigend faillissement TSN Thuiszorg Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting Op 30 november

Nadere informatie

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017

De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking. dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017 De Nieuwe Ladder voor Duurzame Verstedelijking dr. Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 16 mei 2017 Aan bod komen: 1. Bureau Stedelijke Planning en de Ladder 2. Voor- en

Nadere informatie

Ingekomen stuk D36. Aantal bijlagen

Ingekomen stuk D36. Aantal bijlagen Ingekomen stuk D36 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Provinciale Staten Contact: L.Garnie@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan Provinciale Staten Datum 1 juni 2017 Ons kenmerk

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag nr. : Datum : Ag nr. : Datum :20-12-07 Onderwerp Bouwregelgeving: wijziging welstandsnota naar aanleiding van de evaluatie hiervan en de bijbehorende wijziging van de bouwverordening (wijziging 12A) Status besluitvormend

Nadere informatie

betreft : Zienswijze Ontwikkeling grootschalige detailhandel Ressen datum : 16 december 2013 kenmerk : Pro bijlage(n) : 2

betreft : Zienswijze Ontwikkeling grootschalige detailhandel Ressen datum : 16 december 2013 kenmerk : Pro bijlage(n) : 2 Ing. 1 december 2013 PS2013-10 2013-0 PS26/2 AANGETEKEND Aan Provinciale staten van de provincie Gelderland Postbus 9090 6800 GX ARNHEM betreft : Zienswijze Ontwikkeling grootschalige detailhandel Ressen

Nadere informatie

Onderwerp: Regionaal Convenant Bedrijventerreinen Utrecht-West

Onderwerp: Regionaal Convenant Bedrijventerreinen Utrecht-West Raadsvergadering d.d. 13 december 2011 Nr. : Aan de raad van de gemeente Lopik. Onderwerp: Regionaal Convenant Bedrijventerreinen Utrecht-West Behandelend ambtenaar: R.C. Gerritsen Voorstel: 1. kennisnemen

Nadere informatie

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858

GEMEENTE. i^oqyy^)('< ^'^ Ons kenmerk Q310/10.0032858 Gemeenteraad van Nijmegen GEMEENTE Ijmegen Aan de gemeenteraad van Nijmegen 6 i^oqyy^)('< ^'^ Gemeenteraad Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 30 Telefax (024) 323 59 92 E-mail Postadres

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare

Raadsvoorstel tot het instemmen met camerabewaking in de openbare gemeente Eindhouen Dienst Maatschappelijke Onnvikkeling R a a dsnummer O8. R 8 O q.. O O Z Inboeknummer o8bstoao88 Beslisdatum B%W a8 oktober 2008 Dossiernummer 8qq asa Raadsvoorstel tot het instemmen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Openbaar Onderwerp Toekenning garantstelling Museum WO II Programma / Programmanummer Citymarketing & Externe betrekkingen / 1013 BW-nummer Portefeuillehouder Th. de Graaf Samenvatting Het bestuur van

Nadere informatie

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ Regionale Ontwikkelingsorganisatie (ROZ) Bijlage 3.3 AB ROZ en Grondbank 30 september 2013 Aan: - de gemeenteraden van Gouda, Rotterdam, Waddinxveen en - de colleges van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1063836 Datum: Behandeld door: Maaike Wever Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling / Beleid Onderwerp: Provinciaal Inpassingsplan N244: reactie in

Nadere informatie

Hieronder vindt u de reactie van de BSMR op het concept beleidsplan tegenprestatie.

Hieronder vindt u de reactie van de BSMR op het concept beleidsplan tegenprestatie. Doesburg, 16 november 2015 Aan: Onderwerp: het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Doesburg BSMR-advies nr. 2015-003 inzake concept beleidsplan tegenprestatie Gemeente Doesburg, november

Nadere informatie

~.C(3L 551 j (530. -L.o l' ~j. Ondergetekende behartigt de belangen van Eetcafé Jan Klaassen, gevestigd te Nijmegen aan de Hazekampseweg 126.

~.C(3L 551 j (530. -L.o l' ~j. Ondergetekende behartigt de belangen van Eetcafé Jan Klaassen, gevestigd te Nijmegen aan de Hazekampseweg 126. Al ~.C(3L 551 j Brunet advocaten (530 -L.o l' ~j Aan de Gemeenteraad van de Geriieente Nijmegen t.a. v. het Raadspresidium Postbus 9105 6500 HG NIJMGEN Datum : 15 april 2004 Inzake: Eetcafé Jan Klaassen

Nadere informatie

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z07283

Nadere informatie

Naar aanleiding van uw brief over het stadsdichterschap van Nijmegen, laten wij u het volgende weten.

Naar aanleiding van uw brief over het stadsdichterschap van Nijmegen, laten wij u het volgende weten. Directie Inwoners Beleid & Realisatie Beleidsontwikkeling Mevrouw M. Pieks De Wetstraat 5 6543 GE Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

NOTITIE COLLEGES BESLUITVORMING AFSPRAKEN KWALITEIT BEDRIJVENTERREINEN REGIO GRONINGEN-ASSEN

NOTITIE COLLEGES BESLUITVORMING AFSPRAKEN KWALITEIT BEDRIJVENTERREINEN REGIO GRONINGEN-ASSEN NOTITIE COLLEGES BESLUITVORMING AFSPRAKEN KWALITEIT BEDRIJVENTERREINEN REGIO GRONINGEN-ASSEN Notitie voor: Colleges van B&W van de deelnemers aan het regionaal programma Bedrijventerreinen van de Regio

Nadere informatie

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen

1. Deel te nemen aan de stichting Legal Valley 2. De brief aan de raad als reactie op de ingediende wensen en bedenkingen vast te stellen Openbaar Onderwerp Definitieve deelneming stichting Legal Valley Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Op 1 november 2016 hebben wij besloten om deel te nemen

Nadere informatie

De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant

De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant De ladder en duurzame verstedelijking in Brabant 'Toepassing Ladder voor duurzame verstedelijking: lessen uit de praktijk' Marion Greidanus, provincie Noord-Brabant De Brabantse aanpak provinciale verordening

Nadere informatie

Uitgiftebeleid Bedrijventerreinen: Willige Laagt en Binderen-Zuid

Uitgiftebeleid Bedrijventerreinen: Willige Laagt en Binderen-Zuid Uitgiftebeleid Bedrijventerreinen: Willige Laagt en Binderen-Zuid Versie van 9 augustus 2011 Vastgesteld door de gemeenteraad op 11 oktober 2011 Inhoud: 1. Inleiding 2 2. Sturen op kwaliteit 2 3. Vaste

Nadere informatie

Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Bureau Planologie en Ruimtelijke Ordening. Datum uw brief

Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Bureau Planologie en Ruimtelijke Ordening. Datum uw brief Stadsontwikkeling Ingekomen stuk D20 (PA 15 mei 2013) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 329 96 99 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie;

B. Discussie Oud voor nieuw beleid kan gekoppeld worden aan de beleidsevaluatie; Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 20531 Datum : 26 november 2013 Programma : Alle programma's Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. R. de

Nadere informatie

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1

Ons kenmerk N260/ Aantal bijlagen 1 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 3292424 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen Datum Datum

Nadere informatie

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE

Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Groengebied Amstelland AB 10-11-2011 Agendapunt 9 eerder door het bestuur behandelde notities over rol en positie GGA BIJLAGE 1 DISCUSSIENOTITIE Bestuurlijke begeleidingsgroep Visie Amstelland Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Uitbreiding Land van Ooit Toetsingsadvies over het milieueffectrapport

Uitbreiding Land van Ooit Toetsingsadvies over het milieueffectrapport Uitbreiding Land van Ooit Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 28 april 2005 / rapportnummer 1460-76 Toetsingadvies over het milieueffectrapport Uitbreiding Land van Ooit Advies op grond van artikel

Nadere informatie

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden

Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden Reactienota en eindconclusie inzake de visie op de lokaal-bestuurlijke inrichting van Zuidoost-Fryslân en de Friese Waddeneilanden 1. Inleiding Op 11 april 2012 hebben wij onze visie op de lokaal-bestuurlijke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013

Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013 Aan de gemeenteraad Vergadering: 7 oktober 2013 Nummer: 9A Tubbergen, 27 september 2013 Onderwerp: Vaststellen van het beleidskader voor de toepassing van de Kwaliteitsimpuls groene omgeving KGO. Samenvatting

Nadere informatie

De Gemeenteraad van Nijmegen. 6 september 2005 B220/05.0024301. Geachte raadsleden,

De Gemeenteraad van Nijmegen. 6 september 2005 B220/05.0024301. Geachte raadsleden, Directie Stadsbedrijven Vastgoed Bureau Juridische en Commerciële Zaken De Gemeenteraad van Nijmegen Nieuwe Dukenburgseweg 21 6534 AD Nijmegen Telefoon (024) 329 33 33 Telefax (024) 024 329 32 87 E-mail

Nadere informatie

Datum: 11 februari 2013 Versie definitief. Uitgifteprotocol Bedrijfsgrond Gemeente Oldebroek (2013)

Datum: 11 februari 2013 Versie definitief. Uitgifteprotocol Bedrijfsgrond Gemeente Oldebroek (2013) Datum: 11 februari 2013 Versie definitief Uitgifteprotocol Bedrijfsgrond Gemeente Oldebroek (2013) Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 1.1. Aanleiding... 3 1.2. Randvoorwaarden en uitgangspunten voor het uitgifteprotocol...

Nadere informatie

Ons kenmerk L110/08.0029483. Datum uw brief

Ons kenmerk L110/08.0029483. Datum uw brief Ingekomen stuk D3 (PA 17 december 2008) Aan de gemeenteraad van Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 329 29 81 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Windturbines De Grift

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp Windturbines De Grift Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Windturbines De Grift Programma / Programmanummer Grondbeleid / 1032 BW-nummer Portefeuillehouder J. van der Meer Samenvatting In dit voorjaar heeft de Raad van State

Nadere informatie

Aan de Minister van VROM Mw. Dr. J.M. Cramer Postbus EZ Den Haag. Mooi Nederland. Mevrouw de minister,

Aan de Minister van VROM Mw. Dr. J.M. Cramer Postbus EZ Den Haag. Mooi Nederland. Mevrouw de minister, Aan de Minister van VROM Mw. Dr. J.M. Cramer Postbus 20951 2500 EZ Den Haag KENMERK RPB200700220-7.51 DATUM 25 oktober 2007 ONDERWERP Advies monitoring programma Mooi Nederland Mevrouw de minister, In

Nadere informatie

Aanwijzing art. 3.8, lid 6, Wro, bestemmingsplan Bedrijventerrein Nijverhei 2009

Aanwijzing art. 3.8, lid 6, Wro, bestemmingsplan Bedrijventerrein Nijverhei 2009 De gemeenteraad van Rucphen Postbus 9 4715 ZG RUCPHEN Brabantlaan 1 Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Telefoon (073) 681 28 12 Fax (073) 614 11 15 info@brabant.nl www.brabant.nl Bank ING 67.45.60.043

Nadere informatie

In deze brief informeren wij U over onze verkenning van een mogelijke nieuwe stedenbandrelatie met een stad in Turkije.

In deze brief informeren wij U over onze verkenning van een mogelijke nieuwe stedenbandrelatie met een stad in Turkije. Ingekomen stuk D9 Aan de Raad van de gemeente Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres Postbus 9105 6500 HG Nijmegen

Nadere informatie

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale

Ondertekening overeenkomsten t.b.v. voortzetting regionale gemeente Langedijk Datum 12 september 2017 Agendanummer 3 Adviseur L.A.M. (Leonie) Bruin Afdeling I team BP/Projecten en Economische Zaken Vertrouwelijk Nee Onderwerp Ondertekening overeenkomsten t.b.v.

Nadere informatie

Benoemingen verbonden partijen

Benoemingen verbonden partijen Openbaar Onderwerp Benoemingen verbonden partijen Programma / Programmanummer Bestuur & Middelen / 1042 Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting In verband met de installatie van het nieuwe college

Nadere informatie

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland

Basisdocument regionale afspraken woningbouw. Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Basisdocument regionale afspraken woningbouw Stec Groep aan gemeenten en provincie Noord-Holland Stec Groep 7 juli 2017 Basisdocument regionale afspraken woningbouw 2 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017.

Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen. Onze zienswijze is dat wij instemmen met de conceptbegroting 2017. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Zienswijze conceptbegroting 2017 Gemeenschappelijk Orgaan Regio Arnhem Nijmegen Programma Bestuur & Middelen BW-nummer Portefeuillehouder H.M.F. Bruls Samenvatting Wij

Nadere informatie

regio Twente Netwerkstad

regio Twente Netwerkstad regio Twente Netwerkstad Gemeente Borne Gemeenteraad Postbus 200 7620 AE BORNE Nijverheidstraat 30 7511 JM Enschede POSTADRES Postbus 1400 7500 BK Enschede CONTACT 053 487 65 43 KvK NUMMER 08195873 UW

Nadere informatie

ONDERZOEKMEMORANDUM. De vraag naar bedrijventerreinen

ONDERZOEKMEMORANDUM. De vraag naar bedrijventerreinen ONDERZOEKMEMORANDUM Toelichting op de berekening van de vraag naar bedrijventereinen in de concept Structuurvisie Bedrijventereinen Gelderland met betrekking tot De Vallei en de gemeente Barneveld De vraag

Nadere informatie

De Ladder voor Duurzame Verstedelijking; probleem of kans? Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 30 juni 2015

De Ladder voor Duurzame Verstedelijking; probleem of kans? Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 30 juni 2015 De Ladder voor Duurzame Verstedelijking; probleem of kans? Pieter van der Heijde, algemeen directeur Bureau Stedelijke Planning 30 juni 2015 De Ladder voor Duurzame Verstedelijking; Probleem of kans? 1.

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00542407 Op voorstel B&W d.d.: 23 juni 2015 Datum vergadering: 8 september 2015 Portefeuillehouder: N.G.J. Lemlijn Rol gemeenteraad: Subregionale

Nadere informatie

INLEIDING EN LEESWIJZER

INLEIDING EN LEESWIJZER INHOUD BLZ INLEIDING EN LEESWIJZER De talenten van Oirschot...3 Wat is een structuurvisieplus?...3 Het planproces...5 Opbouw van de structuurvisieplus...7 028-252 gemeente Oirschot StructuurvisiePlus "Inleiding

Nadere informatie

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar.

Woningbouw Het plan maakt de ontwikkeling van twee woningen aan het Landaspad mogelijk. Tegen deze ontwikkeling hebben wij geen bezwaar. Bestaande overcapaciteit aan bedrijventerreinen In de stadsregio Arnhem-Nijmegen bestaat een groot overaanbod aan bedrijventerreinen. Voor de periode 2016-2025 bedraagt dit minstens 150 ha. Van het bestaande

Nadere informatie

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel

Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Verzoek aan provincie om bijdrage aanlegkosten Dorpensingel Programma Mobiliteit BW-nummer Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Bij de behandeling van de Zomernota

Nadere informatie

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER

Noord-Holland. Stuknummer: AM q lllfjl? JUNI Raad van de gemeente Den Helder Postbus AA DEN HELDER Noord-Holland POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Raad van de gemeente Den Helder Postbus 36 1 780 AA DEN HELDER GEMEENTE DEN HELDER HtèEKOW&'J q lllfjl?315 Stuknummer: AM5.03476 Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008. Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 19 november 2008 / 227/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: december 2008 Onderwerp Subsidie budgetbeheer en woonbegeleiding tienermoeders 2008 Programma

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053

RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 RAADSVOORSTEL BIJ ZAAKNUMMER: AST/2015/011053 Onderwerp: Regionale detailhandelsvisie en subregionale detailhandelsvisie Bijlage(n): Vergadering van: Agendanummer: p.h.: 4 6 oktober 2015 15.10.05 JvB de

Nadere informatie

Hoe duurzaam is de ladder?

Hoe duurzaam is de ladder? Hoe duurzaam is de ladder? Anne-Marie Klijn (NautaDutilh) & Ingeborg Middel (Boekel) Dag van de Projectontwikkeling 2015 - NEPROM Plan van behandeling 1. Sporten van de ladder 2. Focus vanuit de praktijk

Nadere informatie

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk

Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk Nationale landschappen: aandacht en geld nodig! 170610SC9 tk 7 Blijvend geld en aandacht nodig voor Nationale landschappen, Provincies doen meer dan het Rijk De Rekenkamer Oost-Nederland heeft onderzoek

Nadere informatie

De toekomst voor milieuruimte in ruimtelijke plannen

De toekomst voor milieuruimte in ruimtelijke plannen De toekomst voor milieuruimte in ruimtelijke plannen Michel van Kesteren 1 2 1 Waar wil ik het over hebben? 1. Waar doen we het voor? 2. Wat zijn de trends? 3. Welk instrumentarium hebben we nu tot onze

Nadere informatie

In uw schrijven van 23 augustus 2006 heeft u ons college vragen gesteld over de aanpak van winkeldiefstal in Nijmegen.

In uw schrijven van 23 augustus 2006 heeft u ons college vragen gesteld over de aanpak van winkeldiefstal in Nijmegen. Aan de fractie PvdA Nijmegen T.a.v. Stijn Verbruggen Stadhuis Nijmegen Kamer A0.09 Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 91 11 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl Postadres

Nadere informatie

Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018

Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018 Samenwerking Bedrijventerreinen West Achterhoek 3.0 Uitwerkingen rapport Feijtel 2018 1. Inleiding In 2010 zijn de vier gemeenten in de West Achterhoek (Bronckhorst, Doetinchem, Montferland en Oude IJsselstreek)

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar

Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Openbaar Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Schriftelijke vragen ex art. 39 Reglement van Orde aangaande berichtgeving over Royal Haskoning en de Belastingdienst. Programma / Programmanummer Economie & Toerisme

Nadere informatie

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen

Ons kenmerk N 700/ ADB. Aantal bijlagen Directie Inwoners Directie Inwoners Stichting ZDT / Nunn tav dhr. M. Custers Postbus 1053 6501 BB Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon (024) 329 90 00 Telefax (024) 024-3292981 E-mail

Nadere informatie

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen

Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Vragen Groen Links over gratis draadloos internet in binnenstad Nijmegen Programma / Programmanummer Economie / 9510 BW-nummer Portefeuillehouder B. Jeene Samenvatting

Nadere informatie