Boekentip 29. maart 2009

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekentip 29. maart 2009"

Transcriptie

1 R I D D E R K E R K Boekentip 29 maart 2009 : - Wonderlijke huisdieren - Victoria Roberts - Prinses Arabella is jarig - Mylo Freeman - Fien in de hoofdrol - Harmen van Straaten - Tipper, Tijgerbaby en de rest - Kathleen Vael Middenbouw: - Araminta Spookie: Ge-kik-napt - Angie Sage - Het gifbos - Frank van Pamelen - Het grote boerenboek (alles wat je weten wilt over landbouw en veeteelt) - Piet Duizer Bovenbouw: - Dat heb ik weer! (deel 2) - Carry Slee - Tien dagen in een gestolen auto - Anna Woltz - Hondenhotel - Lois Duncan Door Marianne van Gink

2 Wonderlijke huisdieren Auteur: Victoria Roberts Uitgeverij: Luister ( 12,50) Mag ik een huisdier? Ah toe mam, mag het? Welk kind heeft zijn ouders niet zo gesmeekt? Maar met creativiteit kom je een heel eind. En dus wordt een steen mee uit wandelen genomen en Pluisje genoemd... Een snoeppapiertje wordt een vis en een ballon een... Mooi vormgegeven boek met grote kleurrijke illustraties! Prinses Arabella is jarig Auteur: Mylo Freeman Uitgeverij: De Eenhoorn ( 13,95) Prinses Arabella gaat voor het eerst naar school. Ze leert er buigen, keurig rechtop lopen, lintjes doorknippen, maar ook rekenen. Prinses Arabella vindt het niet leuk om te rekenen! De prinsessenjuf heeft een idee: iedereen mag de volgende dag haar lievelingsdier mee naar school nemen. Prinses Arabella neemt haar olifant mee. Na Prinses Arabella is jarig * (Leespluim maart 2007) is dit het tweede boek over Prinses Arabella. Weinig tekst; kleurrijke illustraties, veelal doorlopend over twee pagina s. Het boek biedt goede aanknopingspunten om het thema andere culturen bij kleuters te behandelen. Aantrekkelijk omslag met daarop Prinses Arabella die de handen van haar ouders vasthoudt op weg naar school. Leuk, aandoenlijk verhaal over de eerste schooldag van een prinses. Vanaf ca. 4 jaar.

3 Fien in de hoofdrol Auteur: Harmen van Straaten Uitgeverij: Pimento ( 12,95) Veertien huis-, tuin- en keukenverhaaltjes over bijdehante Fien, haar broer, haar vriendjes en haar familie. De verhalen spelen zich af rond Fiens huis, de school en de straat. De volwassenen rondom Fien worden soms genadeloos afgeschilderd met hun zwakheden, maar altijd met veel humor. Ook dieren spelen een rol: de goudvis van Fien doet mee op een dierententoonstelling en het konijn van een vriendin wordt, om indruk te maken, met haarlak bespoten. De verhalen doen wat denken aan de Madelief-serie van Guus Kuijer. De tekst staat in korte zinnen met veel dialogen. Eigentijdse mogelijkheden, zoals per internet een man zoeken voor de moeder van een vriendin van Fien, worden met veel humor beschreven. De bladspiegel is versierd met grappige, kleine zwart-witillustraties met oranje accenten. De voor- en achterflap zijn verdriedubbeld en staan vol opmerkingen van Fien en haar mening over de mensen rondom haar. Een komische reeks verhalen in eenvoudige taal en met eigentijdse belevenissen over een uitgeslapen schoolmeisje. Eerder verscheen over Fien Op en Fien!, getipt door de Nederlandse Kinderjury en Fien telt voor tien! (2004). Voorlezen vanaf ca. 5 jaar. Tipper, Tijgerbaby en de rest Auteur: Kathleen Vael Uitgeverij: Moon ( 14,95) De 6-jarige Tipper woont met haar moeder in een huis dat is omgebouwd tot circustent. Ze heeft een eigenaardige moeder, die net als zij allerlei kunstjes wil leren. Samen hebben zij bovendien een tijgerbaby als huisdier. Vader Hipper is weinig thuis, want hij is meestal op weg om in zijn straaljager nieuwe sterren op te sporen, die hij naar zijn dochter kan vernoemen. Tipper heeft het, samen met haar vrienden en een aardige juf op school wel naar haar zin. Zij kent de meeste kunstjes en haar angst is alleen dat haar moeder te veel zal wagen, waardoor zij voor schut komt te staan. Hoofdzaak in dit kleurrijke boek zijn de tekeningen, die goed, vaak oblong, over de bladzijden zijn verdeeld. Het is daarmee een voorleesboek geworden. Voor zelf lezen zijn de zinnen vaak te lang en de gebeurtenissen te ingewikkeld, waardoor het verhaal verwarrend wordt. Behalve een naamsverwisseling, een deels mislukte circusvoorstelling en een gevangengenomen circusdirecteur gebeurt er niet zoveel. Vanaf ca. 5 jaar.

4 Middenbouw Araminta Spookie: Ge-kik-napt Auteur: Angie Sage Uitgeverij: Gottmer ( 9,95) Angie Sage doet wederom verslag van de hilarische avonturen van de bijdehante, fantasierijke en innemende Araminta. Te leuk om te laten liggen! Araminta en haar vriendin Tanja Tovenaar denken dat er kikkers zijn ge-kik-napt en richten daarom Detectivebureau Spookie op om ze weer te vinden. Dolle avonturen volgen elkaar vlug op; het spook Ridder Horatius doet mee, ze komen een gevaarlijke haai aan het strand tegen, ze bezoeken Water Wonderland en ze worden onderdeel van de Super Spookie Show! Deze kleine uitgave is het derde deel in de serie over Araminta Spookie. Het vlot vertelde verhaal is gedrukt op kringloopachtig papier. Om zelf te lezen is een hoog technisch leesniveau vereist. Bijna iedere bladzijde is versierd met een spinnenwebje in de hoek; grotere animatie-achtige tekeningen in zwart-wit staan, met regelmaat, tussen de tekst gestrooid. Vanaf ca. 8 jaar. Middenbouw Het gifbos Auteur: Frank van Pamelen Uitgeverij: Leopold ( 12,95) Hoe red je een meisje dat liever insecten eet dan chocola? Spaai heeft zijn handen vol. Hij moet een aangespoeld meisje redden. Pestkop Gijp achtervolgt hem. En dan vindt hij ook nog verdachte stinkzakken in de bosvijver. Trouwens: wil het meisje eigenlijk nog wel gered worden? Willem Bas, de kleinste van de klas en bijgenaamd Spaai, toont zich een ware Spiderman ten opzichte van een aangespoeld meisje dat niet gezien wil worden, maar over wie hij struikelt in het bos. Zij leert hem berkensap drinken en sprinkhanen eten, kortom: Overleven in de natuur. Hun geheime afspraken blijven echter niet onopgemerkt. Avontuurlijk fantasieverhaal waarin en passant nog een gifschandaal verwerkt is. Eerste deel in de jeugdserie Spaai redt de wereld. Indeling in dertien getitelde hoofdstukjes van gemiddeld zes pagina s afgewisseld met twaalf aardige, gekaderde weetjes en tips over natuur en milieu (bijvoorbeeld hutten bouwen of een worm in huis nemen). Met bijpassende zwart/grijze tekeningen. Begrijpelijk en populair taalgebruik met veel dialoog. Een lekker leesavontuur over een stoere jongen die zijn omgeving wil redden. Zie ook Vanaf ca. 8 jaar.

5 Middenbouw Het grote boerenboek (alles wat je weten wilt over landbouw en veeteelt) Auteur: Piet Duizer Uitgeverij: Cyclone ( 12,95) Het grote boerenboek is een kennismaking met het leven op het platteland en met de mensen die er wonen, werken en recreëren. Alle landbouwproducten komen bij een boer vandaan: melk, kaas, vlees, graan, aardappelen, groenten en fruit. Tussen de teksten vind je veel korte weetjes die de tekst verduidelijken of aanvullen. Ook staan er veel proefjes in Het grote boerenboek voor thuis of op school. Veel aspecten van de landbouw en de veeteelt komen op informatieve en humoristische wijze aan de orde: de geschiedenis van de landbouw, de dieren, akkerbouw en tuinbouw, grote bedrijfsvormen en biologisch boeren. Ieder nieuw thema is verdeeld in tekstblokken die een eigen subtitel hebben; de tekst is helder, duidelijk en begrijpelijk voor jonge lezers. Tussen de informatieve tekst staan feiten en weetjes, duidelijk gerangschikt en herkenbaar voorzien van een vriendelijk boerengezichtje. Thema s worden ook belicht vanuit een maatschappelijke en naar het milieu kijkende manier, zonder ergens oordelend of betuttelend te worden. Warme, vriendelijke, aquarelachtige tekeningen in kleur verduidelijken, nodigen uit en maken de lezer warm voor het boerenleven. Naast het lezen valt er ook nog van alles te doen: meerdere proefjes staan beschreven, bijvoorbeeld maak zelf compost of maak zelf kaas. Het is de makers gelukt om een mooie, informatieve uitgave (met vermelding van websites en een register) te maken, die kinderen laat kennismaken met een onderdeel van het buitenleven. Voor thuis en op school. Een aanrader door zijn herkenbaarheid (bij een nog onbekend thema) en goede afstemming op de informatieve behoefte van kinderen vanaf ca. 10 jaar.

6 Bovenbouw Dat heb ik weer! (deel 2) Auteur: Carry Slee Uitgeverij: FMB uitgeverijen ( 13,95) Dat heb ik weer: het geheim van Puck, troubles met mijn vader en desperate verliefd op de verkeerd! Het tweede deel van de serie over het leven van Britt! Britt vind het leven soms knap ingewikkeld. Ze heeft ruzie met haar beste vriendin Noah, haar moeder is verliefd op de grootste loserleraar van de school, Blok Geitensok, en de film waarvoor ze auditie wil doen wordt tot haar grote teleurstelling uitgesteld. Maar het ergste is wel dat ze Dave niet uit haar hoofd kan zetten. Daar heeft haar nieuwe hartsvriendin Puck wel een oplossing voor: ze moet gewoon verkering nemen met Dennis, de gitarist van Pucks band! Als Britt denkt dat het allemaal niet nóg erger kan, komt haar vader met nieuws dat haar leven flink op zijn kop zet. Gelukkig is Puck er altijd voor haar. Maar zijn ze wel hartsvriendinnen? Britt ontdekt dat Puck iets geheimhoudt. Maar wat? Zie voor de online boekpresentatie: Bovenbouw Tien dagen in een gestolen auto Auteur: Anna Woltz Uitgeverij: Leopold ( 13,95) Camilla (11, ik-figuur) is niet blij als ze door haar moeder naar Zweden wordt gestuurd voor een logeerpartij. Daar aangekomen voelt ze echter liefde op het eerste gezicht voor de blauwe Saab 96 cabrio die haar komt ophalen, met aan het stuur een jongen van zestien, zijn dertienjarig broertje ernaast en een krijsende baby achterin. Als dan blijkt dat hun vader net is ontvoerd en de baby in zijn schildersatelier werd gevonden, betekent dat de start van een spannende vakantie. Omdat het wurm verzorging nodig heeft, moet Camilla haar afkeer voor baby s zien te overwinnen. Een goede test voor thuis, waar een halfzusje op komst is. Spannend en tot het eind toe meeslepend verteld verhaal, met veel levendige dialoog. Inlevend geschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon met herkenbare gevoelens van opstandigheid en onbegrip. Met mysterieus ogende illustratie in blauw/zwart kleuren op het omslag. Een boek dat lekker wegleest. Vanaf ca. 10 jaar.

7 Bovenbouw Hondenhotel Auteur: Lois Duncan Uitgeverij: Moon ( 9,95) Het boek bij de grote Dreamworks-film van 2009! Andi is dol op honden. Wanneer haar vader een nieuwe baan krijgt in een andere stad, gaat het gezin tijdelijk wonen bij tante Alice. Als er op een dag een onbekende hond opduikt in de tuin, besluit Andi haar in huis te verstoppen. Maar tante Alice is heel allergisch voor honden en begint steeds meer te niezen... Tot overmaat van ramp krijgt de hond ook nog puppies! Andi en haar broer Bruce besluiten de honden onder te brengen in een oud leegstaand huis in de straat. En dat is nog maar het begin... Al snel zijn er meer honden die ze een plekje geven en in een mum van tijd hebben de kinderen het oude huis omgetoverd tot... een hotel voor honden en een thuis voor henzelf! Kijk ook op:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting

Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Zwijsen Wielewoelewool, ik ga naar school! Toelichting Inhoud Inleiding 3 Materialen 3 Voor het eerst naar school 4 Doelstelling 4 Opbouw prentenboek en plakboek 4 Werkwijze 5 Ouders 5 2 Inleiding Voor

Nadere informatie

De kunst om met jezelf te leven. Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh

De kunst om met jezelf te leven. Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh De kunst om met jezelf te leven Met praktische tips, humoristische verhalen, psychologische inzichten en prachtige afbeeldingen. Hannah Elisa Walsh 1 Voorwoord. Het idee voor dit boek kwam in mij op terwijl

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout

Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout R I D D E R K E R K Boekentip 35 september 2010 Onderbouw: - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout : - Het leven van een ridder

Nadere informatie

Boekentip 31. november 2009

Boekentip 31. november 2009 R I D D E R K E R K Boekentip 31 november 2009 : - Het heerlijkste Sinterklaas voorleesboek - diverse auteurs - Het grote voorleesboek van Sinterklaas - T. v.d. Stelt & Selma Noort - Buurvrouw Mopperkont

Nadere informatie

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands

Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september keer beoordeeld. Eerste uitgave 1997 Nederlands Boekverslag door een scholier 1899 woorden 27 september 2006 6 13 keer beoordeeld Auteur Genre Caja Cazemier Jeugdboek Eerste uitgave 1997 Vak Nederlands Opdracht 1: 1 Onderwerp: Het onderwerp van het

Nadere informatie

Boekverslag door L woorden 13 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands

Boekverslag door L woorden 13 november keer beoordeeld. Eerste uitgave 2006 Nederlands Boekverslag door L. 1497 woorden 13 november 2008 6 48 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2006 Vak Nederlands Samenvatting: In het verhaal moet je zelf keuzes maken voor Eva.

Nadere informatie

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2

INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD. Aan de ouders van groep 1 en 2 Aan de ouders van groep 1 en 2 INFORMATIEBRIEF nr.6 VRIENDJES - KIKKER IS VERLIEFD De eerste weken van het nieuwe jaar zijn al weer voorbij. We hebben met de kinderen gewerkt over de kalender. Hoe ziet

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken

Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag Nederlands Lieve leugens door Brigitte van Aken Boekverslag door een scholier 2103 woorden 26 maart 2008 6 152 keer beoordeeld Auteur Genre Brigitte van Aken Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak

Nadere informatie

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken.

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken. Boekverslag door T. 1229 woorden 9 april 2013 7,6 20 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Inhoud Algemene gegevens Personages Tijd Plaats Spanning Thema

Nadere informatie

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1

LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 12/11/14 1 LES 3 Ik leer Nederlands. TESTEN TEST 1 1. (lezen) Ik.... een lange tekst. 2 Hij.... een moeilijk boek. 3. Zij.... een gemakkelijk tekstje. 4..... jullie veel? Ja, wij.... graag kinderboeken.

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13:

Auteur: Bernadette Theulet-Luzie Uitgeverij: Casterman ISBN10: ISBN13: over afval Groep 3/4 Recycleren: knutselen met kringloopmateriaal Stap voor stap wordt uitgelegd hoe je met kringloopmateriaal kunt knutselen. Voorzien van gekleurde tekeningen. Vanaf ca.8 jaar. Auteur:

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen

Lesbrief bij Ouders in het wild. Liesbeth Groenhuijsen Lesbrief bij Ouders in het wild Liesbeth Groenhuijsen Voor groep 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het

Nadere informatie

2c nr. 1 zinnen met want en omdat

2c nr. 1 zinnen met want en omdat OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Eindoordeel: Warm aanbevolen, doch gezien de doelgroep niet geschikt als geschenk voor de zondagsschool. J. van der Meulen

Eindoordeel: Warm aanbevolen, doch gezien de doelgroep niet geschikt als geschenk voor de zondagsschool. J. van der Meulen In het begin serie Kijk en luister door Laura Zwoferink Illustraties: Jaap Kramer Uitgeverij Den Hertog Kartonboekje van 14 blz. Geschikt voor: peuters vanaf 18 maanden Prijs: 4,90 Bijbelgetrouw wordt

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1794 woorden 14 april 2001 7,3 362 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 2: De

Nadere informatie

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt:

De volgende onderdelen moeten in het verslag worden verwerkt: Het maken van een leesverslag in klas 3 en 4 VMBO Basis Voor het examenonderdeel fictie moet je een aantal boeken lezen. Gebruik bij het maken van het leesverslag het schema hieronder. Werk het schema

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey

Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag Engels The bigger book of Lydia door Margaret Willey Boekverslag door een scholier 1428 woorden 4 december 2003 8,4 8 keer beoordeeld Auteur Margaret Willey Eerste uitgave 1983 Vak Engels A)

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum:

Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: Bangkok Boy Boekverslag 2: naam Jette Somsen Klas 3G2 datum: 26-01-2018 1 inhoud Zakelijke informatie over het boek 3 Over de auteur.4 Over het boek.. 5 Keuze opdracht 6 Bronvermelding 8 2 Zakelijke informatie

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld

Nadere informatie

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar

Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Kinderverhoor Je ouders gaan uit elkaar Als je ouders uit elkaar gaan is dat heel ingrijpend. Vaak verandert er nogal wat in je leven. Een rechter wil hierover met je praten tijdens een kinderverhoor.

Nadere informatie

Over: www.bewareofloverboys.nl

Over: www.bewareofloverboys.nl 1 Naam: www.bewareofloverboys.nl Voordat je begint met de opdrachten? Lees dit door: Als je je niet prettig voelt bij het lezen van bepaalde dingen: Stop met het lezen van deze site. Praat erover met iemand

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens

7,4. Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober keer beoordeeld. Eerste uitgave 2002 Nederlands. A. Zakelijke gegevens Boekverslag door een scholier 1531 woorden 26 oktober 2014 7,4 13 keer beoordeeld Auteur Roger Vanhoeck Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands A. Zakelijke gegevens 1. Je naam en klas Ilse

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer

Het Gouden Ei. De Voorstelling. Illustraties en tekst: Marijke Meyer De Voorstelling Het Gouden Ei Illustraties en tekst: Marijke Meyer Inlichtingen en boekingen: Impresariaat Jongsma en Hartgring Kerkstraat 35b 2271CP Voorburg Tel.: 070-3867430 of 070-3871761 Fax : 070-3877277

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam

Tijdrovers. Inleiding. Opzet van deze lesbrief. Door Caroline Wisse-Weldam Door Caroline Wisse-Weldam Inleiding Tijdrovers Na een mooie lange zomer is de school weer begonnen. Misschien ben je met een beetje tegenzin gestart, maar hopelijk heb je er zin in. Je ziet van welke

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

De strijd om de kathedraal

De strijd om de kathedraal De strijd om de kathedraal Boekverslag 3 Gemaakt door: Jette Somsen Klas 3G2 Datum: 06-04-2018 1 Inhoud o Zakelijke gegevens 3 o Over de auteur.4 o Over het boek..5 o Keuze opdracht B...6 o Bronvermelding.8

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Ellen Tijsinger.blz 4 4. Over het boek. blz 4/5 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197

Inhoud. Aan jou de keuze 7. Niet alleen maar een boek 187. Auteurs 191. Dankwoord 197 Inhoud Aan jou de keuze 7 D/2012/45/239 - isbn 978 94 014 0183 8 - nur 248 Tweede druk Vormgeving omslag en binnenwerk: Nanja Toebak, s-hertogenbosch Illustraties omslag en binnenwerk: Marcel Jurriëns,

Nadere informatie

Ik vind het boek gemakkelijk, omdat er niet zoveel moeilijke woorden in voorkomen.

Ik vind het boek gemakkelijk, omdat er niet zoveel moeilijke woorden in voorkomen. Boekverslag door A. 1115 woorden 11 januari 2016 9,2 2 keer beoordeeld Auteur Carry Slee Genre Jeugdboek Eerste uitgave 1999 Vak Nederlands Carry slee Leeservaring: Ik vind het boek gemakkelijk, omdat

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen)

Boekverslag Sense and Sensibility (Jane Austen) Primaire gegevens van het gelezen werk Auteur: Jane Austen Titel: Sense and Sensibility Ondertitel: - Verschenen in: 1811 Aantal blz.: 322 Leestijd: 23 uur Uitgelezen op: 27 december 2001 Verantwoording

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Dreadlocks & Lippenstift

Dreadlocks & Lippenstift Dreadlocks & Lippenstift Uitgever: Leopold Schrijver: Maren Stoffels Jaar van 1e druk: in 2005 / 143 pagina's Leesniveau: 12 t/m 15 jaar Door: Sophie Scharenborg klas: H3G3 De schrijver In 2006 behaalde

Nadere informatie

2.1 FaVoriete leestips

2.1 FaVoriete leestips Verhalend 2.1 FaVoriete leestips Van klasgenoten heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften die mij leuk lijken: 1.... 2.... 3.... Van de leraar heb ik de volgende tips gekregen van boeken/tijdschriften

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft

Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft Boekverslag Nederlands Straatkatten door Mieke van Hooft Boekverslag door een scholier 1518 woorden 25 oktober 2003 6,6 37 keer beoordeeld Auteur Genre Mieke van Hooft Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak

Nadere informatie

Lou en Lena in Ecuador

Lou en Lena in Ecuador Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena in Ecuador Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, wij zijn Lou en Lena! Kom, we nemen je mee naar

Nadere informatie

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee

Lesbrief. Fatale liefde Carry Slee Lesbrief Fatale liefde Carry Slee Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag

Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio. 1) Omslag Pecha Kucha: Wonder, R.J. Palacio 1) Omslag Dit is de omslag van het boek. Je ziet een jongen met één oog. Ook zijn linkeroor is groter dan zijn rechteroor. Bij zijn wenkbrauw staat de tekst van de titel

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel

Boekverslag Nederlands zoenen door Nel Boekverslag Nederlands 10.000 zoenen door Nel Kleverlaan Boekverslag door een scholier 1324 woorden 24 mei 2005 7,5 69 keer beoordeeld Auteur Genre Nel Kleverlaan Jeugdboek Eerste uitgave 2002 Vak Nederlands

Nadere informatie

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob

Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag Engels Stepmom door Maggie Rob Boekverslag door een scholier 2078 woorden 25 april 2003 6,1 17 keer beoordeeld Auteur Maggie Rob Eerste uitgave 1998 Vak Engels 1. Zakelijke gegevens a. Auteur:

Nadere informatie

Het meisje in mijn hoofd

Het meisje in mijn hoofd Het meisje in mijn hoofd Auteur: Sofie van Gelder Uitgever: Mozaïek Junior (Zoetermeer) tweede druk 173 bladzijden Jaar van verschijnen: 2009 Gemaakt door: Janke Hannink 3T2 1 Inhoud Samenvatting van het

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden

Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag Nederlands Vrijen door Haye van der Heyden Boekverslag door een scholier 1455 woorden 10 december 2006 5,9 13 keer beoordeeld Auteur Genre Haye van der Heyden Jeugdboek Eerste uitgave 1997

Nadere informatie

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum

Arie van der Veer & Ellen Laninga. Luister maar. Met illustraties van Rike Janssen. Boekencentrum Luister maar Met illustraties van Rike Janssen Arie van der Veer & Ellen Laninga Boekencentrum Verhalen uit het Oude Testament 4 Het begin van de wereld God maakt de wereld Genesis 1:1-2:4 Lang, heel

Nadere informatie

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin.

Vaders Voor Lezen. Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Vaders Voor Lezen Vaders die hun kind regelmatig voorlezen stimuleren het leesgedrag van hun kind in zeer positieve zin. Daarom lezen vaders dus voor?! Welnee, dat doen ze omdat ze het heel erg leuk vinden!

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan

Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan Boekverslag Nederlands Raak me dan, als je kan door Siska Goeminne Boekverslag door S. 1232 woorden 19 februari 2016 7,4 10 keer beoordeeld Auteur Siska Goeminne Eerste uitgave 2012 Vak Methode Nederlands

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Borderline. Als gevoelens en gedrag snel veranderen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline

Borderline. Als gevoelens en gedrag snel veranderen. Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline ggz voor doven & slechthorenden Borderline Als gevoelens en gedrag snel veranderen Deze folder is voor doven en slechthorenden die meer willen weten over borderline Herkent u dit? Bij iedereen gaat wel

Nadere informatie

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2009 Bij deze 22 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vierde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2

Toets informatieve en andere teksten Niveau AA Toets 2 (februari), deel 2 Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Deze toets bestaat uit twee delen. Dit is deel 2. Je krijgt drie teksten en 10 opdrachten. Geef altijd een antwoord! Succes! pagina 1 van 8 Tekst 1 Hotel

Nadere informatie

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2009 Bij deze 22 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vierde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten

Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Naam: Silke Bouwman Klas: 3T2 Lerares: Mevr. Scholten Inhoudsopgave 1. Zakelijke gegevens 2. Samenvatting van het boek 3. Over de auteur 4. Over het boek 5. Leeservaringen 6. Recensie en eigen mening 1.

Nadere informatie

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen

Alieke Bruins Waddengoud. Met tekeningen van Samme Reijnders. theaterlezen Alieke Bruins Waddengoud Met tekeningen van Samme Reijnders theaterlezen Wij spelen mee in dit boek Guusje Hoi, ik ben Guusje. Ik ben 9 jaar. In de vakantie, en soms ook in het weekend, ga ik met mijn

Nadere informatie

Copyright Beertje Anders

Copyright Beertje Anders Copyright Beertje Anders Beren hebben allerlei gevoelens. Kun jij zien hoe Beertje Anders zich nu voelt? Blij. Ik ben blij als ik jarig ben, als ik spelen mag met Beertje Bruin, als ik met de andere beren

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden

Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag Nederlands Van de koele meren des doods door Frederik van Eeden Boekverslag door een scholier 1675 woorden 5,8 42 keer beoordeeld 2 november 2001 Auteur Frederik van Eeden Genre Psychologische

Nadere informatie

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen.

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Voorlees- en doetips Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Wilma Degeling: tekst (boek en deze lesbrief) Helen van

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen

Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen Boekverslag Nederlands Wij zijn wegwerpkinderen door Thea Beckman Boekverslag door een scholier 1406 woorden 6 oktober 2008 7,6 23 keer beoordeeld Auteur Genre Thea Beckman Jeugdboek Eerste uitgave 1980

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies.

U leert in deze les om raad vragen. Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. OM RAAD VRAGEN les 3 spreken inleiding en doel U leert in deze les "om raad vragen". Als u niet weet wat u moet doen, kunt u iemand om raad vragen. U vraagt of iemand u kan helpen met advies. Het is belangrijk

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk!

Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Lesbrief Samenlezen: leuk en leerzaam tegelijk! Met samenleesboeken kunt u uw leerlingen op een andere manier laten lezen in de klas. Het belangrijkste kenmerk van een samenleesboek is, dat het een verhaal

Nadere informatie

De epilepsie van Annemarie Als je hersens soms op hol slaan

De epilepsie van Annemarie Als je hersens soms op hol slaan Annemarie begreep er niks van. Had ze zo raar op de grond liggen doen? Wat stom. Zelf wist ze alleen nog maar dat haar buik naar aanvoelde en dat ze heel bang werd. Van de rest wist ze niets. Annemaries

Nadere informatie

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos

voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos voorlezen Foeksia de miniheks Avonturen in het heksenbos zelf lezen Foeksia en de spiegelheks Foeksia en de heksensoep Foeksia tovert met tijd (klokkijken) luisterboek Foeksia de miniheks website www.deminiheksfoeksia.nl

Nadere informatie

Liefdesgedichten schrijven

Liefdesgedichten schrijven Deze les hoort bij het boek Wil jij... met mij? geschreven door Rian Visser met tekeningen van Annet Schaap en gepubliceerd door uitgeverij Moon. Doel: leerlingen zelf gedichten laten schrijven Leeftijd:

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht,

LESBRIEF POEZIE OVER DE POST. Beste leerkracht, LESBRIEF POEZIE OVER DE POST Beste leerkracht, In deze lesbrief staan de lesopbouw, tips en aanvullende informatie om met de woorden die per post zijn opgestuurd aan de slag te gaan met de leerlingen.

Nadere informatie

Boekentip 39. juni Vliegensvlugge vlieg - Michael Rosen - O rode papaver, boem, pats en knal! - Sjoerd Kuyper

Boekentip 39. juni Vliegensvlugge vlieg - Michael Rosen - O rode papaver, boem, pats en knal! - Sjoerd Kuyper R I D D E R K E R K Boekentip 39 juni 2011 Onderbouw: - Vliegensvlugge vlieg - Michael Rosen - O rode papaver, boem, pats en knal! - Sjoerd Kuyper Middenbouw: - De ontdekking van de planeten - Govert Schilling

Nadere informatie