van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008"

Transcriptie

1 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat. De Senaat bestaat uit 12 kinderen (6 per leeftijdscategorie) uit heel Nederland. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2008 voor de categorie 6 t/m 9 jaar wordt gevormd door Jahkini Bisselink, Yop Coolen, Veerle Hobbelink, Carsten Ploeger, Ridwan Karroumi en Maeike Slikkerveer. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft de vijf boeken gelezen die de meeste stemmen kregen van de Nederlandse Kinderjury. Naar aanleiding hiervan hebben zij vergaderd om te verwoorden waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd. Voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar werden de volgende boeken gelezen: Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik van Vivian den Hollander (Ploegsma) Weerwolfgeheimen van Paul van Loon (Leopold) Mees Kees: op de kast van Mirjam Oldenhave (Ploegsma) Op en top Fien van Harmen van Straaten (Pimento) Het geheim van de stoere prinses van Anna Woltz (Leopold) Het oordeel van de Senaat over deze boeken staat verwoord in het hierbij gevoegde juryrapport.

2 BEKROOND DOOR DE NEDERLANDSE KINDERJURY 2008 Weerwolfgeheimen Paul van Loon Uitgeverij Leopold Dolfje, Noura en Timmie zijn op vakantie in de Ardennen met de hele familie. Lekker weerwolf zijn met volle maan, want niemand ziet hen. Maar.. wie zijn die vreemde kinderen die ineens opduiken? En waarom huilt die onbekende weerwolf in de geheimzinnige ruïne op de heuvel? De leden van de Senaat 2008 hebben weer genoten van dit boek over Dolfje Weerwolfje. Dolfje is voor hen een oude bekende. En de Senaatsleden vinden het bijzonder dat het Paul van Loon weer is gelukt om een verrassend, spannend en grappig nieuw verhaal over het weerwolfje te schrijven. Dat lijkt hen niet zo makkelijk. Zeker niet omdat Paul van Loon de verhalen zo goed schrijft dat je gelooft dat het best wel eens echt zo zou kunnen gebeuren. Het verhaal is weer erg spannend, maar gelukkig gebeuren er ook heel veel grappige dingen in het boek, waardoor de spanning even verdwijnt en je lekker verder kan lezen. Leo is het allergrappigste figuur in dit boek. Zijn moeite met het uitspreken van sommige woorden bezorgden de leden van de Senaat de slappe lach. De tekeningen zijn daarbij ook heel belangrijk. Ze maken het boek helemaal af. Dolfje Weerwolfje is voor de kinderen van Nederland een goede bekende geworden. Sommige kinderen hebben zelfs een Dolfjeknuffel. De Senaatsleden denken dat Dolfje een echte kinderboekenheld is voor jong en oud net zoals Pippi Langkous, Jip en Janneke en Sjakie van de Chocoladefabriek. De Senaat vraagt Paul van Loon eens na te denken over een film voor Dolfje Weerwolfje. Zij bieden zich hierbij aan voor de invulling van de diverse hoofdrollen. Voor de de rol van angstaanjagende Moema willen zij graag een van de Senaat-begeleiders aanbevelen. Gelukkig bleek Moema uiteindelijk toch wel aardig te zijn.

3 Weerwolfgeheimen kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2008 in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich helemaal bij dit oordeel aan en bekroont Weerwolfgeheimen van Paul van Loon met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2008.

4 Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik Vivian den Hollander Uitgeverij Ploegsma De opa van Sproet is klusjesman bij jonkheer Roderik. De jonkheer is in de war en weet niet waar de diamanten halsketting,m die al heel lang in zijn familie is, is gebleven. Spekkie en Sproet beloven de ketting op te sporen. Intussen verdwijnen allerlei spullen uit het kasteel. Is er een dief? De butler, de verpleegster, de tuinman iedereen gedraagt zich verdacht. De leden van de Senaat 2008 vonden Spekkie en Sproet en het raadsel van Roderik een boek dat lekker makkelijk leest. Het verhaal is spannend en je wordt door de schrijfster steeds een beetje voor de gek gehouden. Steeds andere personen zijn verdacht, maar steeds weer blijken die niet de dief te zijn. Het einde van het boek is dan ook anders dan iedereen had gedacht. De boeken van Spekkie en Sproet zijn vooral spannend. Van de Senaatsleden mag er wel nog wel meer in het verhaal. Bijvoorbeeld dingen om te lachen. Of juist iets wat heel zielig is. Zo worden de boeken nog leuker om te lezen. Het meisje Spekkie is favoriet bij de Senaatsleden. Dat Spekkie een spekkie in haar mond moet doen om na te denken vinden ze grappig. En het lijkt ze ook wel lekker. Maar met al dat gedenk op school heb je dan wel een hele grote zak met spekkies per dag nodig. En of de tandarts daar blij mee is?

5 Mees Kees: op de kast Mirjam Oldenhave Uitgeverij Ploegsma Invalmeester Kees is geweldig. Hij is stagiair, dus moet hij het meester-zijn nog leren. De kinderen in de klas helpen hem daarbij. De klas legt uit dat als één iemand sommen maakt, de rest dat gewoon kan overschrijven. Dat is handig. En als mees Kees verliefd wordt, helpen ze hem daar ook bij. Handig, zo n klas vol experts. De leden van de Senaat 2008 hebben heel hard gelachen om dit boek. En ze hebben ook veel ideeën opgedaan uit het boek. Een van de Senaatsleden heeft in de klas bijvoorbeeld op dezelfde manier de tempotafels gedaan als bij Mees Kees. In plaats van dat iemand alle tafels van 1 tot en met 70 op gaat zeggen,staan alle tafels in de klas in een soort van parcours waar de kinderen over heen moeten springen en onderdoor moeten klimmen. Het oordeel van de Senaat? Veel beter dan het opnoemen van allerlei rijtjes met sommen. De Senaatsleden vonden het omslag niet zo heel mooi, ze hadden wel een leuker ding uit het boek kunnen bedenken dat op de voorkant moet en ze begrijpen de titel niet zo goed. De illustraties in het boek zijn wel heel mooi en grappig dat overal die shuttle terugkomt in het hele boek. Het is opvallend dat het verhaal verteld wordt door één van de kinderen uit de klas van Mees Kees. Doordat je alles met Tobias beleeft, zit je midden in het verhaal en dat leest heel lekker. Een grappig boek dus dat volgens de Senaat door veel kinderen met plezier wordt gelezen. En hopelijk ook door juffen en meesters, zodat ze net als Mees Kees alle antwoorden op alle vragen altijd goed vinden.

6 Op en top Fien! Harmen van Straaten Uitgeverij Pimento Fien is een stoer meisje met een grote mond en een klein hartje. Ze verzint altijd spannende plannen en doet alles om haar broer dwars te zitten en zet met haar buurjongen Sjoerd de buurt op stelten. De Senaatsleden vonden dit boek er heel erg mooi uitzien. De kaft is heel bijzonder en je kan hem ook nog helemaal uitklappen. Wat een mooie tekeningen. Jammer alleen, dat ze in het boek zelf niet in kleur zijn. Dan was het nog mooier geweest. Om Op en top Fien! hebben de leden van de Senaat erg gelachen. Fien en haar vriendin Peggy willen Juwelenbarbie laten trouwen. Met Ken. Maar er is een probleem. Ken heeft geen piemel en dus kunnen er geen baby s komen. Actionman van broer Bert wordt er bij gehaald. Ook al houdt Juwelenbarbie niet echt van geweld. Helaas, ook Actionman kan niet voor baby s zorgen. Peggy en Fien mogen daarna van de moeder van Peggy niet meer met de barbie spelen, omdat Fien veel te sessueel is. Dit snapten de Senaatsleden niet helemaal. Dat bracht de Senatoren op een probleem. Is dit nu een boek voor kinderen van negen of toch meer voor kinderen van zes? Door het verhaal over Juwelenbarbie en Actionman denken sommigen dat het voor oudere kinderen is, maar de rest van het verhaal is juist voor jongere kinderen. Maar ja, juist dat vieze grapje maakt het boek zo leuk. Op en top Fien! is een boek waar je vooral om kan lachen en waar je heel lang naar de mooie tekeningen moet kijken.

7 Het geheim van de stoere prinses Anna Woltz & Roos van den Berg Uitgeverij Leopold Rosalie Sophia is een prinses. Ze kom met haar koninklijke vliegtuig naar school en wisselt haar prinsessenjurk voor een spijkerbroek. Behalve haar beste vriend Alexander weet niemand dat ze een prinses is. Ze wil niet anders zijn. Maar dan moet de school verhuizen naar een heel lelijk gebouw van beton. Rosalie bedenkt een plan, maar kan ze geheim houden dat ze een prinses is? Een van de Senaatsleden begint altijd achteraan in een boek. Daardoor wist ze meteen dat dit een bijzonder boek is dat geschreven is door een schrijver, maar dat het idee van Roos is. Roos is ongeveer net zo oud als de leden van de Senaat en droomt zelf ook vaak dat ze een prinses is. Dat maakt dit boek extra bijzonder om te lezen. Het geheim van de stoere prinses is een fijn boek om te lezen. Het leest makkelijk en is niet te moeilijk. Sommige Senaatsleden konden zich wel herkennen in de hoofdfiguren. Maar één van de heren van de Senaat vonden dat er wel wat meer jongens in het verhaal hadden gemogen. De meeste leden van de Senaat hebben meer boeken gelezen uit de geheimen serie. Sommigen hebben zelfs meegedaan aan de wedstrijd en hopen zo ook nog eens met een schrijver een boek te mogen maken. Met Anna Woltz bijvoorbeeld. Ze willen aan Anna en aan Roos, die het idee voor dit verhaal bedacht, vragen hoe het verhaal verder gaat en willen dus ook graag een vervolg op dit boek. Zodat ze weten hoe het afloopt met prinses Rosalie en de school.

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Juryrapport. van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Voor de leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar werden de volgende boeken gelezen: Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007 Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is

Nadere informatie

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2009 Bij deze 22 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vierde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2010 Bij deze 23 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vijfde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2009 Bij deze 22 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het vierde achtereenvolgende jaar een juryrapport.

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006 Leeftijdscategorie 10 t/m 12 jaar Bij deze 19 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport

Nadere informatie

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008

van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2008 Bij deze 21 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het derde achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37

weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 1 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 2 10-07-13 15:37 weerwolvenfeest 15e druk.indd 3 10-07-13 15:37 lees ook van dolfje weerwolfje Dolfje Weerwolfje (1) Volle maan

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Spekkie en Sproet Oma vermist!

Spekkie en Sproet Oma vermist! Spekkie en Sproet Oma vermist! Lees ook over Spekkie en Sproet: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc (Getipt door de Nederlandse Kinderjury) Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe (Getipt door

Nadere informatie

Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 Juryrapport van de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2019 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat bestaat

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief

Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief Onweerstaanbare wijsneus Kik en Joep Lesbrief April 2015 Lesbrief Kik en Joep / Bibliotheek Hengelo / lesbrief 1 Kik en Joep Kik en Joep zijn al bekend uit de kindertijdschriften Maan Roos Vis en Roetsj!

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking

Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking Lees ook over Spekkie en Sproet: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc (Getipt door de Nederlandse Kinderjury) Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe

Nadere informatie

Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking

Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking Spekkie en Sproet Een griezelige ontdekking Lees ook over Spekkie en Sproet: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc (Getipt door de Nederlandse Kinderjury) Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe

Nadere informatie

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen?

Titel Wat is de titel van het boek? Geeft de titel aan waar het verhaal over gaat? Kun je uitleggen waarom er voor die titel is gekozen? Het maken van een boekbespreking in Powerpoint De voorbereiding: het kiezen van een boek Bedenk eerst heel goed over welk boek je een boekbespreking wilt gaan houden. Je kunt het beste een boek uitkiezen

Nadere informatie

Mirjam Oldenhave. Mees Kees. Op de kast. Met illustraties van Rick de Haas. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Mirjam Oldenhave. Mees Kees. Op de kast. Met illustraties van Rick de Haas. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Mirjam Oldenhave Mees Kees Op de kast Met illustraties van Rick de Haas Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Tobias Dit ben ik en hier komen de anderen: Mees Kees Moet het nog leren, maar is nu al uit-ste-kend!

Nadere informatie

Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina A

Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina A Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina A Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina B Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina C Sp&Sp-tekening-druk-Q8 05-07-10 14:47 Pagina D Lees ook over

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Balansverslag Nederlands

Balansverslag Nederlands Balansverslag Nederlands Janne rijpma HLR 2bwe Mevrouw Blonk Inhoud: Leesautobiografie Recensie Jonge jury Sms gedicht Balansverslag Verleden: 5 jaar was ik toen ik voor het eerst met ging lezen met mijn

Nadere informatie

Hoe lang duurt geluk?

Hoe lang duurt geluk? Hoe lang duurt geluk? Op dit moment ben ik gelukkig. Na veel pech ben ik dan eindelijk een vrolijke schrijver. Mijn roman is goed gelukt. En ik verdien er veel geld mee. En ik heb ook nog eens een mooie,

Nadere informatie

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels

Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Fictiedossier Op blote voeten Maren Stoffels Mariska Wijlens Klas 3T2 Docent: Mevrouw Scholten 1. Zakelijke gegevens Titel: Op blote voeten Auteur: Maren Stoffels Uitgever: Leopold Jaar van verschijnen:

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Fictielezen groep 5 en 6

Fictielezen groep 5 en 6 Fictielezen groep 5 en 6 Waar werkt u aan in groep 5 en 6? In groep 5 en 6 is de technische leesvaardigheid van de leerlingen weliswaar nog in ontwikkeling, maar die heeft inmiddels wel een niveau bereikt

Nadere informatie

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken.

Het boek is in juni 2007 uitgegeven door Leopold, het boek heeft 154 pagina s en 17 hoofdstukken. Boekverslag door T. 1229 woorden 9 april 2013 7,6 20 keer beoordeeld Auteur Maren Stoffels Genre Jeugdboek Eerste uitgave 2007 Vak Nederlands Inhoud Algemene gegevens Personages Tijd Plaats Spanning Thema

Nadere informatie

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Vivian den Hollander Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering Met illustraties van Juliette de Wit Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Een onverwacht telefoontje Dag mam, tot vanavond. Spekkie drukt een kus

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. Een echte man Yvonne Kroonenberg Lesbrief Een echte man Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang!

Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Matteüs 25:1-13 - Gezinsdienst: Wachten duurt lang! Liturgie Zingen: -Opwekking 654 Dank U voor deze nieuwe dag -Zoek eerst het Koninkrijk van God -Weet je waar het hemels koninkrijk op lijkt (Elly en

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

HieperdeFien HOERA! Boeken van Harmen van Straaten Kleintje Beer en de baby Ik wil voor altijd bij je zijn Mijn autoboek Kleintje Beer en de grote wereld Herrie in de huttenclub (e-book) Het geheim van

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

1. ZAKERLIJKE GEGEVENS. Waanzinnig verliefd. Bobje Goudsmit

1. ZAKERLIJKE GEGEVENS. Waanzinnig verliefd. Bobje Goudsmit 1. ZAKERLIJKE GEGEVENS Waanzinnig verliefd Bobje Goudsmit Uitgever: uitgeversmaatschappij Holland - Haarlem Jaar van verschijnen: 2001 152 bladzijdes Eerste druk 2. Samenvatting van het boek Kim is de

Nadere informatie

De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar

De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar De Nederlandse Kinderjury 2016 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2016 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat

Nadere informatie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie

De erfenis. Notaris. Snif, ik mis opa zo! Daniël, Mijn vader was jouw opa helemaal niet! Gerrie Deze theaterleestekst is gratis te downloaden. Het is een voorproefje uit: Verkeerd verbonden, geschreven door Annemarie Bon. Illustraties: Eric Heuvel. Uitgeverij de Inktvis. In het boek staan nog veel

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

Lieke. redt de dieren

Lieke. redt de dieren Lieke redt de dieren met tekeningen van ivan & ilia Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Kijk ook op: www.ploegsma.nl www.wijzijnvriendinnen.nl AVI 7 / E5/M6 ISBN 978 90 216 7436 0 / NUR 282 Tekst: Jette Schröder

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6

Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Februari, de maand van Valentijnsdag. Daarom deze maand een lief bericht van de leerlingen van groep 6 Mama Een roos is roze viooltjes zijn blauw maar het allerliefst Hou ik van jou mama. Joshua De beste

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Het nachtmerrieneefje Niet bijten, Dolfje! Dolfjes dolle vollemaannacht. Dolfje Weerwolfje. Voor ipad en iphone

Het nachtmerrieneefje Niet bijten, Dolfje! Dolfjes dolle vollemaannacht. Dolfje Weerwolfje. Voor ipad en iphone LEES OOK VAN DOLFJE WEERWOLFJE Dolfje Weerwolfje (1) Volle maan (2) Zilvertand (3) Weerwolvenbos (4) Boze drieling (5) Weerwolvenfeest (6) Weerwolfgeheimen (7) Dolfje Sneeuwwolfje (8) Een weerwolf in de

Nadere informatie

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg

Lesbrief. De familieblues Yvonne Kroonenberg Lesbrief De familieblues Yvonne Kroonenberg Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg

Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag Nederlands Ik mail je door Yvonne Kroonenberg Boekverslag door een scholier 1665 woorden 24 april 2006 6,4 82 keer beoordeeld Auteur Genre Yvonne Kroonenberg Jeugdboek Eerste uitgave 2004 Vak

Nadere informatie

Lees ook over Spekkie en Sproet:

Lees ook over Spekkie en Sproet: Lees ook over Spekkie en Sproet: Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc (Getipt door de Nederlandse Kinderjury) Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe (Getipt door de Nederlandse Kinderjury) Spekkie

Nadere informatie

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen.

Voorlees- en doetips. Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Voorlees- en doetips Niet alleen voor op school, maar ook voor thuis. Omdat het fijn is om meer met het boek te doen dan het alleen voor te lezen. Wilma Degeling: tekst (boek en deze lesbrief) Helen van

Nadere informatie

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap

Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten. Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Reality Reeks - Verwerkingsopdrachten Hey Russel! Een bijzondere vriendschap Lees blz. 5 tot en met 8. Jim vindt Rudsel een rare naam. Jim zegt dit ook tegen Rudsel. Vind jij het ook een rare naam? Is

Nadere informatie

Wat doen jongeren op internet?

Wat doen jongeren op internet? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 - Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt op de leeskaart Zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Leeskaart Zoekend lezen Wat doen jongeren

Nadere informatie

Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart

Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart Lesbrief Leeslicht Het gouden uur Karin Giphart Over het boek Bekijk en lees de voorkant, de achterkant en de inhoud.. Hoe heet het boek?.2 Hoe heet de schrijver van het boek?. Hoeveel verhalen staan er

Nadere informatie

School herinneringen van groep 8

School herinneringen van groep 8 Hoi ik ben Sarah,ik ben 11 jaar oud. Ik zit in groep 8 bij meester Tom. School herinneringen van groep 8 In groep 8 ga je scholen bezoeken. We gingen naar het Wiringherlant. We reden met een bus. Eerst

Nadere informatie

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee

Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag Nederlands Razend door Carry Slee Boekverslag door een scholier 1794 woorden 14 april 2001 7,3 362 keer beoordeeld Auteur Genre Carry Slee Jeugdboek Eerste uitgave 2000 Vak Nederlands 2: De

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 07: 01 april 2016 Wat staat

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Schrijver Trent Stewart

Schrijver Trent Stewart Schrijver Trent Stewart Door : Thomas Pereira School : het Baken Klas : 7A Datum : 2010-02-15 Pagina: 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Biografie... 4 3. Boeken die geschreven staan....

Nadere informatie

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen.

Ik vind tekenen en knutselen leuk en sommige andere spelletjes. Het leukst dit jaar vond ik de sponsorloop, ik heb 13 rondjes gelopen. Het schooljaar zit er bijna op! De kinderen van groep 4/5 hebben keihard gewerkt en gelukkig ook veel geleerd. Wat ze hebben geleerd, vertellen ze hieronder. Ik heb dit jaar veel geleerd. Ik vind rekenen

Nadere informatie

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6

Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 L e e s p a a d e Feest! Leespromotie Kinderboekenweek Groep 6 voor alle lessen: leesboeken, waaronder boeken rond het thema van de Kinderboekenweek; kerntitels behorend bij het thema van de Kinderboekenweek

Nadere informatie

Spekkie en Sproet Spion uit de lucht

Spekkie en Sproet Spion uit de lucht Vivian den Hollander Spekkie en Sproet Spion uit de lucht Met illustraties van Juliette de Wit Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Opgepast! Mam, heb je mijn rugtas gezien? roept Spekkie. Ze zit op haar bed

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

80 boekentips voor en door dyslexiehelden!

80 boekentips voor en door dyslexiehelden! 80 boekentips voor en door dyslexiehelden! Beer, Hans de Een IJsbeer in de tropen 9789055791859 M5 7 Boer, Claudia de Een paard in de tuin 9789020680614 M3 2 Bon, Annemarie Haas kent een mop 9789044329940

Nadere informatie

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting

Ted van Lieshout Floor van de Ven, H3G, Uitgeveri Plaats Jaar uitgave en druk Aantal bladzijdes Genre Inhoudsopgave Samenvatting Boekverslag door F. 1662 woorden 8 juni 2016 7 7 keer beoordeeld Auteur Ted van Lieshout Genre Psychologische roman, Jeugdboek Eerste uitgave 1996 Vak Nederlands Gebr. Ted van Lieshout Floor van de Ven,

Nadere informatie

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus!

Voortaan haal ik, zodra ik wilde wingerd zie, de plant gelijk uit de heg. Wat opvalt is, dat hij steeds weer terugkomt: op blijven letten dus! Liefde Je kunt je soms lelijk vergissen! Het lijkt heel wat, maar als je beter kijkt of de gevolgen ziet, dan is het toch ineens heel anders! Je zou s zomers mijn heg moeten zien. Niets bijzonders, hoor!

Nadere informatie

Niet eerlijk. Kyara Blaak

Niet eerlijk. Kyara Blaak Kyara Blaak Niet eerlijk Kyara Blaak Kyara Blaak 248media uitgeverij, Steenwijk Grafische realisatie: MDS Grafische Vormgeving Illustraties binnenwerk: Kyara Blaak Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie

maak zelf een filmpje

maak zelf een filmpje maak zelf een filmpje 1 Zelf een filmpje maken is nog nooit zo makkelijk geweest. Iedereen kan een IPAD met camera oppakken en aan de slag gaan. Maar bij het maken van een goed filmpje (dat veel kijkers

Nadere informatie

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks

De kerker met de vijf sloten. Crista Hendriks De kerker met de vijf sloten Crista Hendriks Schrijver: Crista Hendriks Coverontwerp: Pluis Tekst & Ontwerp ISBN: 9789402126112 Crista Hendriks 2014-2 - Voor Oscar... zonder jou zou dit verhaal er nooit

Nadere informatie

De jonge Beckman 16 september Kinderjury van de Thea Beckmanprijs

De jonge Beckman 16 september Kinderjury van de Thea Beckmanprijs De jonge Beckman 16 september 2017 Kinderjury van de Thea Beckmanprijs Jan Heerze Gevaarlijk geheim In Gevaarlijk geheim wordt goed duidelijk hoe het moet zijn geweest voor kinderen om de oorlog mee te

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters,

Lesbrief Ezel en Beer. Beste kleuters, Lesbrief Beste kleuters, Binnenkort speelt de voorstelling op jullie school of in een theater in de buurt. De voorstelling is gebaseerd op de boeken Pas op voor de ezel en de beer en Dansen met de ezel

Nadere informatie

Mirjam Oldenhave. Mees Kees. in de gloria. Met illustraties van Rick de Haas. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Mirjam Oldenhave. Mees Kees. in de gloria. Met illustraties van Rick de Haas. Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Mirjam Oldenhave Mees Kees in de gloria Met illustraties van Rick de Haas Uitgeverij Ploegsma Amsterdam Tobias Dit ben ik en hier komen de anderen: Mees Kees Moet het nog leren, maar is nu al uit-stekend!

Nadere informatie

Het verhaal van. Tim Zoemers. Andy Stanton. Met tekeningen van Ross Colins

Het verhaal van. Tim Zoemers. Andy Stanton. Met tekeningen van Ross Colins Het verhaal van Tim Zoemers Andy Stanton Met tekeningen van Ross Colins Spannend Het verhaal van Tim Zoemers Een boek uit de serie Piraatjes Oorspronkelijke titel: The Story of Matthew Buzzington Oorspronkelijke

Nadere informatie

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans

Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog. Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lesbrief bij het boek Kiezen in de oorlog Marte Jongbloed Roelof van der Schans Lees dit boek lekker rustig door. Beantwoord iedere keer als je een hoofdstuk uitgelezen hebt de vragen die bij dat hoofdstuk

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

groep 8 de toetsen nieuwe school

groep 8 de toetsen nieuwe school De dijk Wij gingen met de hele klas naar de dijk. We gingen podiumkunsten doen en je mocht zelf kiezen of je ging zingen of dansen. Ik had dansen gekozen en dat was super leuk. Alleen de danslerares was

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94

Inhoud. Inleiding 7. Eindverslag 86. Extra opdrachten 90. Tips voor op school 94 Inhoud Inleiding 7 deel 1 lees- en kijkbio Hoofdstuk 1 Verhalen vertellen 10 Hoofdstuk 2 Zelf verhalen vertellen 12 Hoofdstuk 3 Voorlezen 16 Hoofdstuk 4 Verhalen lezen 18 Hoofdstuk 5 Verhalen in boeken

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep?

Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Welke schrijfster bezocht jullie? Hebben jullie alle informatie tijdig ontvangen? Was er voldoende informatie, en was deze duidelijk genoeg? Heb je het boek voorgelezen / besproken in de groep? Wat vonden

Nadere informatie

Waarde-volle zorg is ook nog JONG!

Waarde-volle zorg is ook nog JONG! Waarde-volle zorg is ook nog JONG! LOC maakte een nieuwe visie op de zorg. Die heet Waarde-volle zorg. Allerlei mensen herkennen zich daar in. Dat komt doordat die gaat over dingen die voor ons allemaal

Nadere informatie

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009?

1. Hoeveel uur per week zaten jongeren op internet in 2009? Hoofdstuk 1 - Oefening 17 Leesdossier Opdracht 1 Lees de tekst Wat doen jongeren op internet? U gebruikt de leeskaart: zoekend lezen. Beantwoord daarna de vragen. Wat doen jongeren op internet? Onder 13-

Nadere informatie

Paul van Loon. Weerwolfnachtbaan. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam

Paul van Loon. Weerwolfnachtbaan. Tekeningen Hugo van Look. Leopold / Amsterdam Paul van Loon Weerwolfnachtbaan Tekeningen Hugo van Look Leopold / Amsterdam Op een middag in Kaatsheuvel Is iedereen er? vraagt meester Frans. Hij staat voor in de bus. Dolfje kijkt om. Achter hem zit

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017

De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017 De Nederlandse Kinderjury 2017 Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017 Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat

Nadere informatie

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs.

Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de belangrijkste tips en trucs. R.K. Basisschool Anselderlaan 10 6471 GL Eygelshoven Tel: 045-5351434 De fijne kneepjes van het voorlezen Voorlezen is leuk en nuttig. Maar hoe doe je dat eigenlijk, goed voorlezen? Hieronder vindt u de

Nadere informatie

Maak je eigen superheld

Maak je eigen superheld Wat is jouw favoriete kinderboekenheld? Hoe ziet jouw held eruit als je hem zelf mag bedenken? Deze les sluit aan bij het thema: Superhelden, over dapper durven zijn. Doel: Lezen en creatief schrijven

Nadere informatie

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie:

Hanneke van Herk. 1. Beschrijvingsopdracht: Uitgewerkt persoonlijke reactie: 1. Beschrijvingsopdracht: Motivatie: Ik heb dit boek gelezen, omdat ik een deel van de film had gezien en nieuwsgierig was naar de rest van het verhaal. Ik was eerst begonnen aan het boek Karakter van

Nadere informatie

Maak je eigen superheld

Maak je eigen superheld Wat is jouw favoriete kinderboekenheld? Hoe ziet jouw held eruit als je hem zelf mag bedenken? Deze les sluit aan bij het thema: Superhelden, over dapper durven zijn. Doel: Lezen en creatief schrijven

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Werkblad 3: Gravenfeest China

Werkblad 3: Gravenfeest China 1. Lees onderstaande mails en noteer op een apart blad wat je leert over Qing Ming Jie. 2. Bedenk een verhaal over het gravenfeest dat je kan vertellen aan de andere kinderen van je klas. Welke prenten

Nadere informatie

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten

Melissa Even 4T4 Mevr. Scholten Zakelijke gegevens. De titel van het boek is De engel Yannick. De naam van de auteur is Do van Ranst. De naam van de uitgever is Do Van Ranst en Davidsfonds uitgeverij nv. Het jaar dat het is verschenen

Nadere informatie