Boekentip 35. september Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boekentip 35. september 2010. - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout"

Transcriptie

1 R I D D E R K E R K Boekentip 35 september 2010 Onderbouw: - Rockie - Julia Donaldson & Emily Gravett - Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? - Rindert Kromhout : - Het leven van een ridder - Peter Chrisp - Jacht op de tekenaar - Hans Kuyper - Het regent zonlicht - Koos Meinderts Bovenbouw: - Nerd alert! - Marion van de Coolwijk - Als je terugkomt - Rebecca Stead Door Marianne van Gink

2 Onderbouw Rockie Auteurs: Julia Donaldson & Emily Gravett Uitgeverij: Lemniscaat ( 12,95) Rockie spettert van plezier Julia Donaldson, bekend van de boeken over het merkwaardige dier Gruffalo heeft met Rockie een gelijksoortig boek gemaakt. De muis is vervangen door de baby Rockie en de Gruffalo is hier een bruine beer. Het verhaal is in grote lijnen vergelijkbaar: op de achtergrond speelt het mysterieuze, onbekende dier een grote rol. Rockie woont met zijn ouders in een grot en voorziet de wandschilderingen van zijn moeder van een kleurrijke aanvulling, wat hem op een ernstige berisping van zijn vader komt te staan. Pas maar op, jij kliederkind, want anders voer ik jou nog aan de grote bruine beer. De kiem voor een angstige droom is gezaaid. Rockie wordt in de nacht meegenomen door een mammoet en is bang om aan de bruine beer uitgeleverd te worden. Die angst is gelukkig onterecht. Rockie krijgt heel verrassend een verfkwast in zijn knuistjes en tekent een gele krul-en-kronkelhaas en spettert van plezier. De illustraties in Rockie zijn van een andere illustrator dan Gruffalo. Emily Gravett tekent prachtige prenten met soms vervreemdend grote dieren. Een boek over wat een nachtmerrie had kunnen zijn. Over dromen en verbeelding, over angst en vreugde. Uiteindelijk kent het boek een feestelijk en kleurrijk einde. Was het een nachtmerrie of was het nou toch echt allemaal gedroomd? Onderbouw Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij? Auteur: Rindert Kromhout Uitgeverij: Zwijsen ( 12,95) Een aantrekkelijk boek voor jonge kinderen, geschreven door Rindert Kromhout. De illustraties bevatten veel details, waardoor er heel wat valt te ontdekken. Het verhaal staat vol woorden die kleuters zelf kunnen lezen. Op iedere bladzijde stapt een passagier in de trein met als bagage een aantal woorden. Die woorden zijn terug te vinden in het verhaal en in de prenten! Aan het eind van het boek moeten de woorden ook nog eens bij de goede persoon worden gezocht. Maar... gaat de reis wel per trein??

3 Het leven van een ridder Auteur: Peter Chrisp Uitgeverij: De Vier Windstreken ( 19,95) Met Het leven van een ridder start een nieuwe serie non-fictieboeken, waarin de lezer in de huid kan kruipen van iemand anders. Het zijn boeken met een aantrekkelijk omslag en veel extra s. Van de ridderslag tot de manier waarop ze een veldslag ingingen, alles over het leven van een ridder komt aan bod. In het boek zitten bovendien modellen van fiere ridders te paard en achter in het boek zit een helm, die kinderen zelf in elkaar kunnen zetten. Zo kunnen ze zich helemaal laten meeslepen, terug naar de middeleeuwen. Kartonnen pagina s en met modellen van ridders en een helm Veel realistische informatie voor kinderen die alles willen weten. Jacht op de tekenaar Auteur: Hans Kuyper Uitgeverij: Leopold ( 12,50) Een nieuw boek over Merel en Melle, waarin Merel en Melle in de kelder van een huis dat wordt gesloopt, kindertekeningen op de muur vinden. Maar... ook de tekst Help me! Merel en Melle zijn heel nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Ze volgen de sporen en komen dan uit bij... Behalve een spannend geschreven verhaal maakt het boek ook de problemen van illegalen duidelijk.

4 Het regent zonlicht Auteur: Koos Meinderts Uitgeverij: Lemniscaat ( 19,95) Een dichtbundel met schitterende liedjes-cd! Voor dit boek draaiden Koos Meinderts en Annette Fienieg de rollen eens om: Annette maakte eerst de kleurrijke poëtische prenten, waardoor Koos Meinderts zich liet inspireren tot prachtige bijpassende gedichten. Een zeemeermin op weg naar Kopenhagen, een koning die uit wandelen gaat en een moeder met een dochter van glas. Net als bij Verdriet is drie sokken heeft Thijs Borsten een groot aantal gedichten op cd gezet. Bovenbouw Nerd alert! Auteur: Marion van de Coolwijk Uitgeverij: De Fontein ( 11,95) Supergrappige graphic novel: ideaal voor de Kinderboekenweek Marion van de Coolwijk is auteur van meer dan tweehonderd boeken, waaronder de succesvolle MZZL meiden-serie. Juliette de Wit illustreert al zevenentwintig jaar kinderboeken en is ook striptekenaar. Beiden bezoeken zij scholen en geven lezingen, waarbij zij hebben gemerkt hoeveel behoefte er is aan toegankelijke jongensboeken. In Nerd alert! bundelen Marion en Juliette voor het eerst hun krachten. Ze vormen een geweldig team, waarin ook hun zonen een belangrijke rol spelen! Bas is twaalf, en een nerd. Hij is behoorlijk naïef en overschat zichzelf tomeloos. Zijn beste vriendin is Gita, zijn basgitaar. Hij is ervan overtuigd dat hij het ver gaat schoppen als bassist. Bas heeft twee oudere zussen, de tweeling Liv & Liz. Zijn moeder is een workaholic, zijn vader een housefather. Dan is er nog Maarten, zijn Gooise vriend, een superprima gast. Het leven van Bas hangt van blunders aan elkaar en is akelig herkenbaar! Geestig, herkenbaar en hilarisch. Voor de fans van Het leven van een Loser.

5 Bovenbouw Als je terugkomt Auteur: Rebecca Stead Uitgeverij: Querido ( 14,95) Miranda krijgt een geheimzinnig briefje van een onbekende, waarin staat dat zij een toekomstige tragedie kan voorkomen. Een boek over vriendschap en de raadsels van de tijd. Op een dag verandert Miranda s leven volledig. Haar beste vriend Sal begint haar zomaar te negeren. Voorwerpen verdwijnen uit Miranda s huis en ze vindt een stukje papier met en geheimzinnige boodschap. Miranda mist Sal enorm, maar het geeft haar ook ruimte voor nieuwe vriendschappen. En ze vindt nog meer briefjes, achtergelaten op plaatsen waar alleen zij ze zou kunnen vinden. Wat weet die onbekende schrijver over haar? Kan die onbekende schrijver misschien de toekomst voorspellen?