POSTOPERATIEVE PIJNBESTRIJDING; MEDICAMENTEUS

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POSTOPERATIEVE PIJNBESTRIJDING; MEDICAMENTEUS"

Transcriptie

1 POSTOPERATIEVE PIJNBESTRIJDING; MEDICAMENTEUS Inleiding De pijnstillers worden onderscheiden in de opioïden en niet-opioïden. De opioïden hebben een werkingsmechanisme dat lijkt op de bestanddelen van opium; morfine is hiervan een belangrijke vertegenwoordiger. De niet-opioïden hebben een ander aangrijpingspunt dan de opioïden: de niet-opioïden remmen de vorming van bepaalde stoffen die bij de pijn een rol spelen, de z.g. prostaglandines. In dit hoofdstuk worden beide groepen pijnstillers behandeld, waarbij aandacht zal worden besteed aan de werking en bijwerkingen, maar ook aan de contra-indicaties, geneesmiddelinteracties en enkele andere aspecten. Er zijn verschillende pijnstillers van verschillende sterkte. Pijnmedicatie wordt onder verdeeld in 4 categorieën al naar gelang sterkte en werking in de analgetische pijnladder. Zwak Sterk Stap 1: Paracetamol en NSAID (niet opioïd) Stap 2: Paracetamol, NSAID en een zwak opioïd Stap 3: Paracetamol, NSAID en een sterk opioïd Stap 4: Invasieve technieken; Subcutaan Intraveneus Epiduraal NIET-OPIOÏDEN; PARACETAMOL EN NSAID S Als basismedicatie bij de bestrijding van de postoperatieve pijn worden niet opioïden pijnstillers gebruikt, voornamelijk paracetamol en naproxen. Niet-opioïden zijn, in tegenstelling tot de opioïden, in staat om pijn te verlichten of op te heffen zonder daarbij het centraal zenuwstelsel in belangrijke mate te beïnvloeden. De pijnstillende werking is echter geringer en ze komen in het algemeen dan ook alleen in aanmerking bij lichte tot matige pijn De niet-opioïden zijn onder te verdelen in paracetamol en de NSAID s: Paracetamol Paracetamol heeft een analgetische en antipyretische werking. Het exacte werkingsmechanisme is nog niet opgehelderd. Paracetamol heeft geen schadelijke invloed op maag-darmslijmvlies en veroorzaakt in de gebruikelijke doseringen weinig bijwerkingen. Ernstige leverbeschadiging kan optreden bij doses van meer dan 400 mg/kg. Deze leverbeschadiging kan reeds optreden na het innemen van 100 mg/kg Paracetamol in één keer. Paracetamol heeft geen invloed op de werking van trombocyten.

2 NSAID (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs) Weefselbeschadiging Bij een trauma wordt weefsel beschadigd. Hierbij komen vele stoffen vrij o.a. serotonine, bradykinine, histamine, prostaglandinen, substance P en diverse ionen (m.n. H + en K + ). Deze mediatoren veroorzaken de locale reacties in het weefsel en ook pijn. De rol van de prostaglandinen is het meest bekend en zij zijn deels te remmen met prostaglandine-synthetaseremmers, ook bekend als NSAID s. Pathofysiologie Prostaglandinen hebben de volgende werking: Locale vasodilatatie en verhoogde doorlaatbaarheid van de vaten, m.n. voor eiwitten. Dit geeft oedeemvorming Ter plaatse worden de uiteinden van de sensibele zenuwen gevoeliger voor prikkels. Prostaglandinen komen in de circulatie en activeren het temperatuurcentrum, waardoor koorts optreedt. Stimulatie van processen die kraakbeen en/of botbeschadiging veroorzaken. Werking van NSAID s Centraal bij het werkingsmechanisme van NSAID s staat de remming van de prostaglandinesynthese, via het enzym cyclo-oxygenase (COX). Inmiddels zijn van dit enzym 2 isovormen ontdekt: het constant aanwezige COX-1, dat een fysiologische rol vervult, en COX-2, hetgeen tot expressie komt bij ontstekingen. Het anti-inflammatoire effect van de klassieke NSAID s wordt toegeschreven aan de remming van COX-2 en het schadelijke effect op de maag aan de remming van COX-1. Bij acute pijn worden NSAID s gegeven om de werking van prostaglandinen tegen te gaan. Ze werken ter plaatse analgetisch (pijnstillend), antipyretisch (koortswerend) en antiflogistisch (ontstekingremmend). Ze veroorzaken geen sedatie of ademhalingsdepressie zoals de opioïden. Bij hevige pijn geven ze echter onvoldoende pijnstilling en zal er een opioïd bijgegeven moeten worden. Indicatie: lichte tot matige pijn onder andere na tandheelkundige of orthopedische ingrepen pijn en koorts bij griep, verkoudheid of na vaccinatie ter verlichting van de symptomen van primaire dysmenorroe. koorts jichtaanvallen Contra-indicaties voor de NSAID s (dus met uitzondering van paracetamol): bestaande dyspeptische klachten (relatief) decompensatio cordis (relatief) hypotensie (relatief)

3 bekende overgevoeligheid voor Naprosyne of andere NSAID s anticoagulantia stollingsstoornissen leverfunctiestoornissen nierfunctiestoornissen maagdarmbloedingen of andere bloedingen zoals cerebrovasculaire bloedingen actief ulcus ventriculi of ulcus duodeni systemische lupus erythematodes Bijwerkingen voor de NSAID s (dus met uitzondering van paracetamol) De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmstoornissen, nierfunctiestoornissen, huidreacties en bijwerkingen op het centraal zenuwstelsel. In zeldzame gevallen komen bloedbeeldafwijkingen, overgevoeligheidsreacties en leverfunctiestoornissen voor. Maagdarmstoornissen: de prostaglandinesynthetaseremmers hebben een erosieve werking op de mucosa van de maag, duodenum, dunne en dikke darm. Dyspepsie, misselijkheid en braken, stomatitis en zuurbranden treden het meest op. Tevens kunnen occult bloedverlies, gastritis en verergering of ontstaan van ulcus pepticum optreden. Deze bijwerkingen kunnen ook ontstaan als het middel niet oraal wordt gebruikt. De kans erop is groter bij patiënten boven jaar. Nierfunctiestoornissen: acute of chronische nierinsufficiëntie, oedeemvorming, interstitiële nefritis en hyperkaliëmie. Papilnecrose kan optreden na langdurig gebruik van hoge doses. Bij risicopatiënten kunnen de nierperfusie en de glomerulaire filtratiesnelheid verlaagd worden, met als mogelijk gevolg acute nierinsuffiëntie. Risicopatiënten zijn patiënten met decompensatio cordis, levercirrose, hypovolemie of chronische nierziekte. Bij deze patiënten is de nier prostaglandine-afhankelijk geworden voor het handhaven van eigen doorbloeding (auto-regulatie). Huidreacties: uitslag en urticaria. In zeldzame gevallen erythema multiforme, Stevens-Johnsonsyndroom, Lyell's-syndroom en purpura. Centrale bijwerkingen: hoofdpijn, duizeligheid, tinnitus, sufheid, slapeloosheid; zelden visusstoornissen en depressie. Overgevoeligheidsreacties: bij patiënten met astma die intolerant zijn voor prostaglandinesynthetaseremmers kan bronchusobstructie optreden. Bloedbeeldafwijkingen: agranulocytose en aplastische anemie (metamizol, indometacine), hemolytische anemie en trombocytopenie. Overige bijwerkingen: de trombocytenaggregatie wordt geremd waardoor de bloedingstijd kan toenemen. In zeldzame gevallen zijn gemeld aseptische meningitis en pneumonitis. Na rectale

4 toediening kunnen anale pruritus, diarree, lokale irritatie, licht branderig gevoel en hyperemie van de mucosa optreden. Interacties De hier genoemde interacties hebben betrekking op de NSAID's en niet op paracetamol. De werking van orale antistollingsmiddelen kan worden versterkt. NSAID's hebben meestal geen invloed op de farmacokinetiek of het directe effect van de orale antistollingsmiddelen op de stollingsfactoren. Door remming van de trombocytenaggregatie en hun ulcerogeen effect blijft de combinatie echter riskant. Toevoeging van een NSAID aan bestaande methotrexaattherapie kan de toxiciteit van methotrexaat doen toenemen, zeker bij hogere doseringen (vanaf 10 mg methotrexaat per week). De plasmaspiegels van lithium kunnen toenemen. Indometacine en mogelijk andere NSAID's kunnen het diuretisch effect van lisdiuretica verminderen doordat ze natrium- en waterretentie kunnen veroorzaken. Dit is vooral gemeld voor furosemide. De nefrotoxiciteit van ciclosporine of tacrolimus kan worden versterkt. De nierfunctie moet worden gecontroleerd. Glucocorticoïden kunnen de ulcerogene werking van prostaglandinesynthetaseremmers versterken. Het risico op een peptisch ulcus neemt toe bij hogere doses, langer gebruik en hogere leeftijd. Zwangerschap en lactatie Bij gebruik van prostaglandinesynthetaseremmers aan het einde van de zwangerschap zijn farmacologische effecten beschreven zoals voortijdige sluiting (intra-uterien) van de ductus Botalli, weeënremming en vertraging van de partus. Een continue behandeling tijdens de laatste maand van de zwangerschap vereist een strikte indicatie. Tijdens de allerlaatste dagen voor de bevalling moeten deze middelen worden vermeden. Paracetamol kan voor zover bekend zonder bezwaar worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

5 OPIOÏDEN Werking Opioïden grijpen aan op bepaalde receptoren in het centraal zenuwstelsel, waardoor de pijnperceptie en de emotionele respons op de pijn veranderen. Er zijn verscheidene opioïdreceptoren, waarvan de belangrijkste zijn: mu, kappa, sigma en delta. De mu-receptoren komen vooral supraspinaal voor, de kappa-receptoren spinaal. Analgesie (pijnstilling) wordt waarschijnlijk veroorzaakt door activering van deze mu- en kappa-receptoren. Activering van de sigma-receptor geeft vooral dysforie en hallucinaties. Opioïden hebben vooral farmacologische effecten op het centraal zenuwstelsel, het maagdarmkanaal en het hart-vaatstelsel. De effecten zijn onder andere analgesie (pijnstilling), slaperigheid, stemmingsveranderingen, miose (pupilvernauwing), verlaging van de oogboldruk, ademhalingsdepressie, misselijkheid, braken, hoestdemping, perifere vasodilatatie en verlaagde perifere weerstand, verminderde motiliteit van het maagdarmkanaal en obstipatie. Van de genoemde bijwerkingen is het vooral de ademdepressie waarop men bedacht moet zijn. Gezien de ernst en de frequentie van de bijwerkingen komen opioïden uitsluitend in aanmerking wanneer niet-opioïden onvoldoende werkzaam zijn. In equi-analgetische (gelijkwaardige) doseringen werken de stoffen even sterk; als met één stof maximale analgesie is bereikt, dan heeft toevoeging van een ander opioïd geen zin. Indicatie: acute hevige pijn, o.a. postoperatief, tijdens de baring, bij een myocardinfarct onder andere postoperatief, dyspneu en longoedeem ten gevolge van decompensatie van de linker ventrikel, chronische pijn door een maligne proces, in het bijzonder in het terminale stadium van een ziekte, als medicatie voor en tijdens anesthesie, verscheidene opioïden worden in de epidurale ruimte toegepast. Contra-indicaties: obstructief longlijden (COPD) acute ademhalingsdepressie cyanose verhoogde intracraniële druk hersentrauma coma diarree bij pseudomembraneuze colitis ten gevolge van antibiotica diarree door vergiftiging ileus en overgevoeligheid intrathecale of epidurale toediening: ernstige bloeding, sepsis, infectie bij de injectieplaats, bloedingsneiging bijvoorbeeld door gebruik van anticoagulantia

6 Voorzichtigheid is geboden bij ouderen en kinderen, bij hypothyreoïdie, onbehandeld myxoedeem, cardiovasculaire aandoeningen, toxische psychose, galblaasaandoeningen of galstenen, recente operatie aan urinewegen of maagdarmkanaal, acute astma-aanval, chronische ademhalingsstoornissen, epilepsie, behandeling met een MAO-remmer (zie Interacties), verminderde respiratoire reserve, ernstige leverfunctiestoornis, ernstige nierfunctiestoornis, prostaathypertrofie of prostaatobstructie en shock. Kinderen zijn verhoogd gevoelig, vooral voor de ademhalingsdepressie. Paradoxale opwinding komt ook voor. Bijwerkingen Effecten via het centraal zenuwstelsel: sedering, ademhalingsdepressie, hoestdemping, stemmingsveranderingen, soms dysforie, miosis, hypothermie. Bij hogere doses verminderde geestelijke en motorische activiteit; misselijkheid en braken treden op door directe stimulatie van de chemoreceptor-trigger-zone (CTZ); mogelijk speelt het vestibulaire systeem ook een rol. Convulsies zijn in zeldzame gevallen gemeld, en dan vooral bij gebruik van hoge doses. Effecten op het maagdarmkanaal, galwegen en sphincter: verminderde maagmotiliteit en maagontlediging, verminderde secretie vanuit gal, darm en pancreas, verhoogde tonus in colon (tot spasme), obstipatie, galkoliek en urineretentie. Door verminderde uterusmotiliteit kan, met name bij morfine de duur van de partus verlengd worden. Door stimulering van de histamine-afgifte: urticaria en pruritus. Cardiovasculaire effecten: bij een liggende patiënt zijn deze gering, perifere vasodilatatie, verminderde perifere weerstand en baroreceptorreflex. Bij opstaan kunnen orthostatische hypotensie (duizeligheid) en flauwvallen optreden. Hoge doses veroorzaken hypotensie en bradycardie bij een liggende patiënt. Bij acuut myocardinfarct kunnen deze effecten (hypotensie) meer uitgesproken zijn. Overige: zelden allergische huidreacties. Na intraveneuze toediening zijn anafylactoïde reacties mogelijk. Verder oligurie door versterkte afgifte van ADH, bronchoconstrictie en zweten. Na langdurig gebruik ontstaat gewenning (niet aan obstipatie en miosis) en kan verslaving optreden; abstinentieverschijnselen ontstaan bij staken van de toediening. Let op: Vooroordelen bij morfine gebruik: Morfine geeft, bij kortdurend gebruik, geen verslaving/gewenning! Iemand is verslaafd wanneer hij een sterke, haast onontkoombare drang vertoont tot gebruik van een middel oen dit nodig heeft om aangename psychische sensaties te krijgen. Verslaving treedt echter niet op als het middel gebruikt wordt omhevige pijn te bestrijden en gedoseerd is in hoeveelheden die afgestemd zijn op het lichaamsgewicht en de pijnintensiteit van de patiënt.

7 Morfine geeft vrijwel geen ademdepressie! Ademdepressies zijn in het algemeen een gevolg van overdosering. Mits de dosis morfine goed gedoseerd is en afgestemd is op de patiënt, treedt vrijwel geen ademdepressie op. Interacties Gelijktijdig gebruik van alcohol en andere centraal depressieve stoffen versterkt het centraal-depressieve effect. Zwangerschap en lactatie Opioïden passeren de placenta. Morfine en verwante stoffen zijn voor zover bekend niet schadelijk voor de foetus indien ze ruim voor de bevalling worden toegediend. Wanneer ze vlak voor (2-3 uur) of tijdens de bevalling worden gebruikt kunnen ze tot ademhalingsdepressie en onherstelbare schade bij de neonaat leiden. Vooral bij prematuren is de kans op ademhalingsdepressie verhoogd. Morfine en codeïne en mogelijk ook de andere opioïden kunnen de bevalling vertragen. Als de moeder tijdens de zwangerschap langdurig opioïden heeft gebruikt (bijv. als verslaafde), dan zal de neonaat abstinentieverschijnselen vertonen. Van codeïne, fentanyl, pethidine, methadon, morfine en tramadol is bekend dat ze overgaan in de moedermelk, echter in vrij kleine hoeveelheden zodat problemen niet te verwachten en (tot dusver) niet gemeld zijn. Bijzonderheden Soms kunnen in het begin van de behandeling psychotische beelden ontstaan, vooral wanneer de dosering hoog is; dit kan een patiënt afschrikken om ermee door te gaan. Indien chronisch wordt behandeld, moet meteen voor goede laxering van de patiënt worden gezorgd, daar de opioïden sterk obstiperend werken. Toxicologie Ernstige ademhalingsdepressie, coma en convulsies bij overdosering kunnen worden geantagoneerd door bij voorkeur naloxon. Naloxon is een pure antagonist. De werkingsduur van naloxon is korter dan die van de meeste opioïden; herhaald toedienen van naloxon is nodig. Bij overdosering door opioïden met gemengde werking (zoals buprenorfine) zijn doorgaans hogere doseringen nodig.

8 LOKAAL ANESTHETICA Werking Deze medicijngroep wordt gebruikt voor plaatselijke en regionale verdoving. De lokale anesthetica werken in op de zenuwen van he te verdoven gebied. Hoe groter het volume van het lokale anesthetica hoe groter het aantal zenuwen dat geblokkeerd wordt, hoe uitgebreider het pijnstillingsgebied. Het aantal milligram bepaald de sterkte van het anestheticum. Niet alleen de gevoelsfunctie (sensibiliteit) maar ook de krachtsfunctie (motoriek) wordt geblokkeerd. Bijwerkingen krachtsverlies in het betrokken gebied toxische reacties met uiting voornamelijk in het: centraal zenuwstelsel: - duizeligheid - geeuwen - oorsuizen - visusstoornissen - convulsies - bewustzijnsverlies circulatie: - hypotensie - bradycardie - asystolie De toxiche reactie treedt vooral op wanneer er een bepaalde hoeveelheid lokaal anestheticum in de bloedbaan wordt gespoten. bij spinale en epidurale anesthesie kan tevens urineretentie en hypotensie optreden

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Morfinehydrochloride 500 mg in 100 ml medicatiecassette (ZI-16199413)

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Morfinehydrochloride 500 mg in 100 ml medicatiecassette (ZI-16199413) 1. Naam van het geneesmiddel Morfinehydrochloride 500 mg in 100 ml medicatiecassette 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per medicatiecassette van 100 ml 500 mg morfinehydrochloride.3-water.

Nadere informatie

Morfine wordt gebruikt bij chronische hevige pijn die behandeling met een opiotd noodzakelijk maakt; bij

Morfine wordt gebruikt bij chronische hevige pijn die behandeling met een opiotd noodzakelijk maakt; bij A I H I Z ^ 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCI.3H2O 500 mg = 100 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per fles van 100 ml: Morfinehydrochloride.3-water Ph.Eur. 500 mg Voor een

Nadere informatie

Bevat per ampul van 1 resp. 10 ml 0,1 mg /10 mg / 20 mg morfinehydrochloride.o-water.

Bevat per ampul van 1 resp. 10 ml 0,1 mg /10 mg / 20 mg morfinehydrochloride.o-water. ^ j m V 2 T ^ 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCL.3-water 0,1 mg = 1 ml Morfine HCL.3-water 10 mg = 10 ml Morfine HCL.3-water 20 mg = 10 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per

Nadere informatie

Summary of product characteristics / 1 van 7

Summary of product characteristics / 1 van 7 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 7 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING : Elke ml oplossing voor injectie bevat 10 mg. : Elke ml oplossing

Nadere informatie

Naam: MORFINE HCL 3WATER INJVLST 1MG/ML AMP 10ML Artnr.: )

Naam: MORFINE HCL 3WATER INJVLST 1MG/ML AMP 10ML Artnr.: ) j l_l I 2 Y 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCI 3 water injvlst 1mg/ml ampul 10 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per ampul van 10ml lomg morfinehydrochloride.s-water. Voor een

Nadere informatie

overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij ouderen en kinderen (vanwege verhoogde gevoeligheid.

overgevoeligheid. Voorzichtigheid is geboden bij ouderen en kinderen (vanwege verhoogde gevoeligheid. 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCI.3H2O 10 g = 1000 ml Morfine HCI.3H2O 10 g = 500 ml Morfine HCI.3H2O 2500 mg = 500 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per infuuscontainer van

Nadere informatie

APO 4-02 SPC Voorraadproducten

APO 4-02 SPC Voorraadproducten APO 4-02 SPC Voorraadproducten Apotheek Catharina Ziekenhuis SPC Voorraadproducten Morfine HCl infusievloeistof 1 mg/ml halffabrikaat 1000 ml zak 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCl infusievloeistof

Nadere informatie

Naam: Morfine HCL.3-water 0,1 mg = 1 ml (Artnr.: )

Naam: Morfine HCL.3-water 0,1 mg = 1 ml (Artnr.: ) 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCL.3-water 0,1 mg = 1 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per ampul van 1 ml 0,1 mg morfinehydrochloride.3-water. Voor een volledige lijst van

Nadere informatie

MORFINE HCl 10 MG/ML PCH oplossing voor injectie. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 april 2009 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1

MORFINE HCl 10 MG/ML PCH oplossing voor injectie. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 april 2009 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Morfine HCl 10 mg/ml PCH, 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Morfine HCl 10 mg/ml PCH bevat per ml 10 mg morfinehydrochloride.

Nadere informatie

APO 4-02 SPC Voorraadproducten

APO 4-02 SPC Voorraadproducten APO 4-02 SPC Voorraadproducten Apotheek Catharina Ziekenhuis SPC Voorraadproducten Morfine HCl infusievloeistof 1 mg/ml flacon 50ml 1. Naam van het geneesmiddel Morfine HCl infusievloeistof 1 mg/ml flacon

Nadere informatie

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol.

Kruidvat Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp. 1000 mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1.3.1.1 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS Samenvatting van de productkenmerken 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Kruidvat Paracetamol 120 mg, zetpillen. Kruidvat Paracetamol 240 mg,

Nadere informatie

BIJSLUITER. MORFINE HCL 2 mg en 5 mg zetpil

BIJSLUITER. MORFINE HCL 2 mg en 5 mg zetpil BIJSLUITER MORFINE HCL 2 mg en 5 mg zetpil Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter goed voordat

Nadere informatie

BIJSLUITER. MORFINE HCL10 mg en 20 mg zetpil

BIJSLUITER. MORFINE HCL10 mg en 20 mg zetpil BIJSLUITER MORFINE HCL10 mg en 20 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Deel IB1 Dipidolor 1/5

Deel IB1 Dipidolor 1/5 Deel IB1 Dipidolor 1/5 1. NAAM GENEESMIDDEL Dipidolor oplossing voor injectie 10 mg/ml. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Dipidolor bevat 10 mg piritramide per ml. 3. FARMACEUTISCHE VORM Oplossing

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 09 april 2004 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 LEES DEZE BIJSLUITER ZORGVULDIG DOOR, WANT DEZE BEVAT BELANGRIJKE INFORMATIE VOOR U. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling

Nadere informatie

Additions appear in italics and underlined deletions in italics and strikethrough

Additions appear in italics and underlined deletions in italics and strikethrough BIJLAGE III 1 AMENDMENTS TO BE INCLUDED IN THE RELEVANT SECTIONS OF THE SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS OF NIMESULIDE CONTAINING MEDICINAL PRODUCTS (SYSTEMIC FORMULATIONS) Additions appear in italics

Nadere informatie

PARACETAMOL 120-240-500-1000 PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 maart 2016 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL 120-240-500-1000 PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 25 maart 2016 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg paracetamol

Nadere informatie

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL

IB-2 Panadol Zetpillen 1000 mg voor Volwassenen maart 2010 en Kinderen vanaf 12 jaar Blz.1/5 RVG 29787 NL Blz.1/5 RVG 29787 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Pijn bij kanker. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Pijn bij kanker. Anesthesie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Pijn bij kanker Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Behandeling van pijn bij kanker Inleiding Tegenwoordig is pijn bij kanker vaak goed te bestrijden. Als wordt vastgesteld waardoor de pijn wordt veroorzaakt,

Nadere informatie

PARACETAMOL TEVA MG zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 januari 2017 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL TEVA MG zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 20 januari 2017 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Teva 120 mg, Paracetamol Teva 240 mg, Paracetamol Teva 500 mg, Paracetamol Teva 1000 mg, paracetamol Lees goed

Nadere informatie

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten

Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Paracetamol Triangle Pharma 500 mg, dispergeerbare tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift

Nadere informatie

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1

PARACETAMOL PCH zetpillen. DEEL IB : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 juni 2012 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Deel IB2 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol 120 PCH, 120 mg Paracetamol 240 PCH, 240 mg Paracetamol 500 PCH, 500 mg Paracetamol 1000 PCH, 1000 mg Paracetamol

Nadere informatie

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Voorraadproducten. Methadon HCL 5 mg = 1 ml (ZI-16081757)

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Voorraadproducten. Methadon HCL 5 mg = 1 ml (ZI-16081757) 1. Naam van het geneesmiddel Methadon HCL 5 mg = 1 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per ampul van 1 ml 5 mg methadonhydrochloride. Voor een volledige lijst van hulpstoffen, zie rubriek

Nadere informatie

Nitrofurantoine MC 50 mg Teva, capsules Nitrofurantoine MC 100 mg Teva, capsules nitrofurantoine

Nitrofurantoine MC 50 mg Teva, capsules Nitrofurantoine MC 100 mg Teva, capsules nitrofurantoine 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nitrofurantoine MC 50 mg Teva, Nitrofurantoine MC 100 mg Teva, nitrofurantoine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1

NAPROXEN 500 MG TEVA zetpillen. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 28 november : Bijsluiter Bladzijde : 1 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Samenstelling BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Naproxen 500 mg Teva, à 500 mg naproxen. Werking Naproxen heeft een ontstekingsremmende, pijnstillende en koortsverlagende

Nadere informatie

Eldepryl Part IB2: Patiëntenbijsluiter

Eldepryl Part IB2: Patiëntenbijsluiter tabletten page 1 of 6 Uw arts heeft u Eldepryl tabletten voorgeschreven. Dit is een middel dat gebruikt wordt bij de ziekte van Parkinson. In deze bijsluitertekst vindt u informatie over het gebruik van

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat MELISANA N.V., Kareelovenlaan 1, Pagina 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol

Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit

Nadere informatie

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne

Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, tabletten 500/50 mg Paracetamol / coffeïne 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol/coffeïne 500/50 PCH, 500/50 mg Paracetamol / coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat

Nadere informatie

METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG

METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG METHADON ALS PIJNSTILLER IN DE PALLIATIEVE ZORG RUBEN VAN COEVORDEN HUISARTS HOSPICE ARTS JHI CONSULENT PALLIATIEVE ZORG WAT KOMT AAN BOD? Indicaties Beschikbare preparaten Farmacokinetiek Farmacodynamiek

Nadere informatie

Summary of product characteristics / 1 van 9

Summary of product characteristics / 1 van 9 1.3.1.1 Summary of product characteristics 1.3.1.1 / 1 van 9 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING : Elke ml oplossing voor injectie bevat 10 mg. : Elke ml oplossing

Nadere informatie

Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen

Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen Publieksbijsluiter Fentanyl-Janssen Lees deze bijsluiter zorgvuldig vóór u dit geneesmiddel gaat gebruiken. Doe dat ook als u Fentanyl-Janssen al vaker hebt gebruikt; er kan immers belangrijke nieuwe informatie

Nadere informatie

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol

ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER ROTER ROTER Paracetamol 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

PETHIDINE HCl 50 MG/ML PCH oplossing voor injectie. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 september 2011 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1

PETHIDINE HCl 50 MG/ML PCH oplossing voor injectie. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 22 september 2011 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Pethidine HCl 50 mg/ml PCH,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Pethidine HCl 50 mg/ml PCH bevat 50 mg pethidinehydrochloride

Nadere informatie

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol

Paracetamol Mdq 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Mdq 500 mg, Paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u.

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

Ibuprofen RXT 200 mg RVG 100717 Coated tablets 200 mg Module 1 1.3.1.3 PIL Page 1 of 6. IBUPROFEN RXT 200 mg omhulde tabletten

Ibuprofen RXT 200 mg RVG 100717 Coated tablets 200 mg Module 1 1.3.1.3 PIL Page 1 of 6. IBUPROFEN RXT 200 mg omhulde tabletten Ibuprofen RVG 100717 1.3.1.3 PIL Page 1 of 6 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER IBUPROFEN omhulde tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u

Nadere informatie

Pijn en pijnbehandeling. Vincent Baartmans 5 e jaars AIOS Anesthesiologie / Fellow IC LUMC LEIDEN

Pijn en pijnbehandeling. Vincent Baartmans 5 e jaars AIOS Anesthesiologie / Fellow IC LUMC LEIDEN Pijn en pijnbehandeling Vincent Baartmans 5 e jaars AIOS Anesthesiologie / Fellow IC LUMC LEIDEN Inhoud - Casus - Wat is pijn? - Classificatie - Waarom pijn? - Hoe ontstaat het? - Waarom behandelen? -

Nadere informatie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie

Pijnmedicatie. dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie Pijnmedicatie dr. Bart G.J. Dekkers, AIOS ziekenhuisfarmacie (b.g.j.dekkers@umcg.nl) Soorten pijn Nociceptieve pijn (wondpijn) Pijn waarschuwt dat er iets mis is in het lichaam (bijv. verzwikte enkel)

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Paracetamol Sandoz 500 mg tabletten Paracetamol Sandoz 1 g tabletten. Paracetamol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Paracetamol Sandoz 500 mg tabletten Paracetamol Sandoz 1 g tabletten. Paracetamol 1.3.1.3 Bijsluiter Bijsluiter: informatie voor de gebruiker 500 mg tabletten 1 g tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne

Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Boots Pharmaceuticals PARACETAMOL / COFFEÏNE 500 mg/50 mg, tabletten paracetamol/coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke

Nadere informatie

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol

Paracetamol 1000 mg Teva, tabletten paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Paracetamol 1000 mg Teva, paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Roundup Pagina 1 van 10. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat

Roundup Pagina 1 van 10. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat MELISANA N.V., Kareelovenlaan 1, Roundup Pagina 1 van 10 Bijsluiter: informatie voor de gebruiker TROC TABLETTEN Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

RVG 03451. Version 2012_12 Page 1 of 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Version 2012_12 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS APC Apotex, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Piperacilline 6 g / Tazobactam 0,75 g medicatiecassette, 100 ml (ZI-16112571)

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Piperacilline 6 g / Tazobactam 0,75 g medicatiecassette, 100 ml (ZI-16112571) 1. Naam van het geneesmiddel Piperacilline 6 g / Tazobactam 0,75 g medicatiecassette, 100 ml 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per medicatiecassette van 100 ml piperacilline natrium.1water

Nadere informatie

BIJSLUITER. MORFINE HCL 10 mg en 20 mg zetpil

BIJSLUITER. MORFINE HCL 10 mg en 20 mg zetpil BIJSLUITER MORFINE HCL 10 mg en 20 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg

Sinaspril paracetamol 120, kauwtabletten 120 mg Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want het bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT. APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN. Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat MELISANA N.V., Kareelovenlaan 1, Pagina 1 van 10 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS TROC TABLETTEN Acetylsalicylzuur - Paracetamol - Coffeïne-anhydraat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Loperamide EG 2 mg capsules, hard. Loperamidehydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Loperamide EG 2 mg capsules, hard Loperamidehydrochloride Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

Informatie voor de patiënt

Informatie voor de patiënt J-C 2001 Ned. Informatie voor de patiënt Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u Dipidolor al eerder toegediend heeft gekregen. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan.

Nadere informatie

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1

1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Paracetamol HTP caplet 500 mg, tabletten paracetamol Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Clobazam 2 mg, capsule

Apotheek Haagse Ziekenhuizen. SPC Individuele Bereidingen. Clobazam 2 mg, capsule 1. Naam van het geneesmiddel Clobazam 1 mg, capsule Clobazam 1,5 mg, capsule Clobazam 2,5 mg, capsule 2. Kwalitatieve en kwantitatieve samenstelling Bevat per capsule resp. 1, 1,5, 2 of 2,5 mg clobazam

Nadere informatie

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp

Pijnstilling. Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp 00 Pijnstilling Poli Chirurgie Spoedeisende Hulp Uw behandelend arts heeft u pijnstilling voorgeschreven. Deze folder is bedoeld voor volwassenen en geeft uitleg over: welke pijnstillers voor u geschikt

Nadere informatie

BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 500 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 2 juni : Productinformatie Bladzijde : 1

BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 500 MG tabletten. MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 2 juni : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Boots Pharmaceuticals Paracetamol 500 mg,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet 500 mg paracetamol. Voor hulpstoffen,

Nadere informatie

Opioïden bij benigne pijn

Opioïden bij benigne pijn Opioïden bij benigne pijn Anesthesie Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding Uw behandelend arts zal uw pijn gaan bestrijden met opioïden. Dit zijn sterk werkende morfine-achtige pijnstillers. Deze informatie

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine

Bijsluiter: informatie voor gebruikers. Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Bijsluiter: informatie voor gebruikers Roter APC, tabletten Acetylsalicylzuur Paracetamol Coffeine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie

Nadere informatie

LEIDAPHARM PARACETAMOL 120/240/500/1000 mg, ZETPILLEN Module RVG 21911=57797/21912=57798/21913=57799/21914= Version 2014_08 Page 1 of 6

LEIDAPHARM PARACETAMOL 120/240/500/1000 mg, ZETPILLEN Module RVG 21911=57797/21912=57798/21913=57799/21914= Version 2014_08 Page 1 of 6 LEIDAPHARM PARACETAMOL 120/240/500/1000 mg, ZETLEN Module 1.3.1.3 Version 2014_08 Page 1 of 6 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET LEIDAPHARM PARACETAMOL 120 mg, zetpillen LEIDAPHARM PARACETAMOL 240 mg,

Nadere informatie

Behandeling van pijn bij kanker

Behandeling van pijn bij kanker Behandeling van pijn bij kanker Pijn bij kanker kan ontstaan door de ziekte zelf, maar ook door de behandeling ervan. Niet alle patiënten met kanker hebben pijn. In de beginfase van de ziekte heeft 30%

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Bijsluiter Part: 1.3.1-1 of 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol 120 mg zetpillen Samenwerkende Apothekers Paracetamol 240 mg zetpillen Samenwerkende Apothekers Paracetamol 500 mg zetpillen

Nadere informatie

Tramadol HCl ratiopharm 50 mg, capsules

Tramadol HCl ratiopharm 50 mg, capsules 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 Tramadol HCl ratiopharm 50 mg, PATIENTENBIJSLUITER Lees deze bijsluiter steeds vóór het gebruik van dit geneesmiddel. Ook indien u reeds eerder Tramadol HCl ratiopharm

Nadere informatie

RVG 52239. Version 2013_08 Page 1 of 6. PARACETAMOL APOTEX 500 mg

RVG 52239. Version 2013_08 Page 1 of 6. PARACETAMOL APOTEX 500 mg Version 2013_08 Page 1 of 6 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET PARACETAMOL APOTEX 500 mg Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL

Deel I B-2 Panadol Zapp Maart 2010 Blz. 1/5 RVG 26469 NL Blz. 1/5 RVG 26469 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Kinderparacetamol 100 mg met vruchtensmaak HTP Huismerk, tabletten Paracetamol 500 mg HTP Huismerk, tabletten

Kinderparacetamol 100 mg met vruchtensmaak HTP Huismerk, tabletten Paracetamol 500 mg HTP Huismerk, tabletten 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Kinderparacetamol 100 mg met vruchtensmaak HTP Huismerk, tabletten Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor

Nadere informatie

1. WAT IS BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL ZETPILLEN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT

1. WAT IS BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL ZETPILLEN EN WAARVOOR WORDT HET GEBRUIKT BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 120 mg, zetpillen BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 240 mg, zetpillen BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 500 mg, zetpillen BOOTS PHARMACEUTICALS PARACETAMOL 1000 mg, zetpillen

Nadere informatie

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp

Pijnstilling. Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Pijnstilling Na uw bezoek aan de spoedeisende hulp Uw pijnmedicatie adviesschema: o Paracetamol o. x per dag o Diclofenac o Ibuprofen o Naproxen o Tramadol o. x per dag o OxyContin o OxyNorm o Omeprazol

Nadere informatie

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN

SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN SAMENVATTING VAN DE PRODUCTKENMERKEN 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Paracetamol Mylan 1 g, tabletten 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Per tablet 1000 mg paracetamol Voor een volledige lijst

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nitrofurantoïne Aurobindo 50/100 mg, capsules Nitrofurantoïne

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Nitrofurantoïne Aurobindo 50/100 mg, capsules Nitrofurantoïne 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1504 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Nitrofurantoïne Aurobindo 50/100 mg, capsules Nitrofurantoïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen

Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen Pijn bij kanker, behandeling met medicijnen Inleiding Deze informatiefolder is bedoeld voor patiënten die pijn hebben als gevolg van kanker. Ook voor familieleden kan het zinvol zijn om deze folder te

Nadere informatie

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt

2. Wat u moet weten voordat u Paracetamol comp. Apotex gebruikt Version 2008_11 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER PARACETAMOL COMP. APOTEX, TABLETTEN paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter zorgvuldig

Nadere informatie

Morfine HCl 10 mg/ml PCH, oplossing voor injectie morfinehydrochloride

Morfine HCl 10 mg/ml PCH, oplossing voor injectie morfinehydrochloride 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Morfine HCl 10 mg/ml PCH, morfinehydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van

Nadere informatie

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil

BIJSLUITER. PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil BIJSLUITER PARACETAMOL/METOCLOPRAMIDE 1000/20 mg zetpil Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. - Bewaar deze bijsluiter.

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. RXT paracetamol 500 mg, tabletten. paracetamol

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. RXT paracetamol 500 mg, tabletten. paracetamol Bijsluiter: informatie voor de gebruiker RXT paracetamol 500 mg, tabletten paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht

FINIMAL, tabletten. Bayer B.V., Energieweg 1, 3641 RT Mijdrecht Bayer Consumer Care, Postbus 80, 3640 AB Mijdrecht Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening waarbij

Nadere informatie

RVG Version _11 Page 1 of 6. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. KRUIDVAT PARACETAMOL 500 mg OVAAL, TABLETTEN.

RVG Version _11 Page 1 of 6. Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. KRUIDVAT PARACETAMOL 500 mg OVAAL, TABLETTEN. Version 2016-042018_11 Page 1 of 6 1.3.1.3 BIJSLUITER Bijsluiter: informatie voor de gebruiker KRUIDVAT PARACETAMOL 500 mg OVAAL, TABLETTEN Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Actavis 500 mg, tabletten. Paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. Paracetamol Actavis 500 mg, tabletten. Paracetamol 1.3.1 Bijsluiter Rev.nr. 1211 Pag. 1 van 5 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol Actavis 500 mg, tabletten Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Polaramine, stroop 2 mg/5 ml Dexchloorfeniraminewaterstofmaleaat

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Polaramine, stroop 2 mg/5 ml Dexchloorfeniraminewaterstofmaleaat - BS 1/5 - BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Polaramine, stroop 2 mg/5 ml Dexchloorfeniraminewaterstofmaleaat Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit

Nadere informatie

BIJSLUITER. METHADON HCL 2 mg tablet

BIJSLUITER. METHADON HCL 2 mg tablet BIJSLUITER METHADON HCL 2 mg tablet Dit geneesmiddel is specifiek voor kinderen jonger dan 12 jaar ontwikkeld en daar is de tekst van de bijsluiter op aangepast. Lees de hele bijsluiter goed vóórdat u

Nadere informatie

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt

1. Wat is Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg en waarvoor wordt het gebruikt Version 2012_06 Page 1 of 5 1.3.1.3 PATIENT INFORMATION LEAFLET BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Leidapharm Paracetamol/Coffeïne 500/50 mg, tabletten paracetamol en coffeïne Lees de hele bijsluiter

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TINALOX, Druppels voor oraal gebruik, oplossing. Tilidine hydrochloride / Naloxone hydrochloride

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. TINALOX, Druppels voor oraal gebruik, oplossing. Tilidine hydrochloride / Naloxone hydrochloride BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER TINALOX, Druppels voor oraal gebruik, oplossing Tilidine hydrochloride / Naloxone hydrochloride Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met

Nadere informatie

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn.

Lees ook de bijsluiter voor informatie over de toepassing van dit medicijn. Fabrikant/Leverancier Pharmodontal Nederland BV Toepassing (= indicaties) o.a. Verdoving (= anesthesie), voorkómen (= preventie) en/of bestrijden van pijn door plaatselijke verdoving in de tandheelkunde

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. NEVRINE CODEINE 30mg Tabletten. Paracetamol 500 mg Coffeïne 50 mg Codeïnefosfaat 30 mg

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. NEVRINE CODEINE 30mg Tabletten. Paracetamol 500 mg Coffeïne 50 mg Codeïnefosfaat 30 mg BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER NEVRINE CODEINE 30mg Tabletten Paracetamol 500 mg Coffeïne 50 mg Codeïnefosfaat 30 mg Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Paracetamol Adare 250 mg orodispergeerbare tabletten paracetamol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Paracetamol Adare 250 mg orodispergeerbare tabletten paracetamol BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Paracetamol Adare 250 mg orodispergeerbare tabletten paracetamol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie

Nadere informatie

NSAID s. Reumatologie. alle aandacht

NSAID s. Reumatologie. alle aandacht NSAID s Reumatologie alle aandacht NSAID s (Non-Steroidal Anti-inflammatory Drugs) Uw reumatoloog heeft u een NSAID (Non-Steroidal Antiinflammatory Drugs; oftewel een ontstekingsremmende pijnstiller) voorgeschreven

Nadere informatie

Package leaflet

Package leaflet 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in voor

Nadere informatie

Registratiehouder: Nederlandse Service Apotheek Beheer B.V., Vonderweg 39a, 7468 DC Enter.

Registratiehouder: Nederlandse Service Apotheek Beheer B.V., Vonderweg 39a, 7468 DC Enter. 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3-1 PATIËNTENBIJSLUITER Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept),

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL

Deel I B-2 Panadol Plus Gladde tablet Maart 2010 Blz.1/6 RVG 22053 NL Blz.1/6 RVG 22053 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

Naproxen 250/500 mg tabletten RVG 57558/57559

Naproxen 250/500 mg tabletten RVG 57558/57559 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT Naproxen Apotex 250 mg, tabletten Naproxen Apotex 500 mg, tabletten Naproxen Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL

Deel I B-2 Panadol Gladde tablet, filmomhulde tabletten Maart 2010 Blz.1/6 RVG 18550 NL Blz.1/6 RVG 18550 NL Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een

Nadere informatie

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 26 oktober : Productinformatie Bladzijde : 1

MODULE I : ALGEMENE GEGEVENS Datum : 26 oktober : Productinformatie Bladzijde : 1 1.3.1 : Productinformatie Bladzijde : 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Livsane reis Cinnarizine 25 mg,. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Livsane reis Cinnarizine 25 mg bevat 25 gram cinnarizine

Nadere informatie

(Ibuprofenum) Ibuprofen 200 mg (als L-argininezout), L-arginine, natriumbicarbonaat, natriumsaccharine, aspartaam, saccharose, munt-aroma.

(Ibuprofenum) Ibuprofen 200 mg (als L-argininezout), L-arginine, natriumbicarbonaat, natriumsaccharine, aspartaam, saccharose, munt-aroma. BIJSLUITER VOOR HET PUBLIEK: SPIDIFEN 200, zakjes (Ibuprofenum) BENAMING SPIDIFEN 200, zakjes (Ibuprofenum) SAMENSTELLING Ibuprofen 200 mg (als L-argininezout), L-arginine, natriumbicarbonaat, natriumsaccharine,

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IBUMED 200mg tabletten. Ibuprofen

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. IBUMED 200mg tabletten. Ibuprofen BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS IBUMED 200mg tabletten Ibuprofen Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept krijgen. Maar gebruik

Nadere informatie

Witte Kruis, poeder in sachet

Witte Kruis, poeder in sachet BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Witte Kruis, poeder in sachet paracetamol, coffeïne Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl)

Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Fentanyl-Janssen oplossing voor injectie 0,05 mg/ml (fentanyl) Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar deze bijsluiter. Misschien

Nadere informatie

Albert Heijn Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp mg paracetamol.

Albert Heijn Paracetamol 120, 240, 500 en 1000 mg, zetpillen bevatten als werkzaam bestanddeel per zetpil 120, 240, 500 resp mg paracetamol. 1.3.1.1 SmPC Page 1 of 5 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Albert Heijn Paracetamol 120 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol 240 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol 500 mg, zetpillen. Albert Heijn Paracetamol

Nadere informatie

Paracetamol Teva 500 mg, tabletten Paracetamol

Paracetamol Teva 500 mg, tabletten Paracetamol 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Paracetamol Teva 500 mg, Paracetamol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit middel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Aspirine 500 mg, tabletten 500 mg acetylsalicylzuur

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Aspirine 500 mg, tabletten 500 mg acetylsalicylzuur BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Aspirine 500 mg, tabletten 500 mg acetylsalicylzuur Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel

Nadere informatie

Pijn en pijnbehandeling bij Kanker 23-04-2014 Centrum Cabane

Pijn en pijnbehandeling bij Kanker 23-04-2014 Centrum Cabane Pijn en pijnbehandeling bij Kanker 23-04-2014 Centrum Cabane Drs. A.M. Karsch, anesthesioloog pijnspecialist UMC Utrecht Drs. G. Hesselmann, oncologieverpleegkundige, epidemioloog UMCU Wat is pijn? lichamelijk

Nadere informatie

Deel I B-2 Panadol Junior Zetpillen April 2012 Blz.1/5

Deel I B-2 Panadol Junior Zetpillen April 2012 Blz.1/5 Blz.1/5 Lees deze bijsluiter zorgvuldig door, want deze bevat belangrijke informatie voor u. Dit geneesmiddel is verkrijgbaar zonder doktersvoorschrift (recept), voor de behandeling van een milde aandoening

Nadere informatie

Package leaflet / 1 van 7

Package leaflet / 1 van 7 1.3.1.3 Package leaflet 1.3.1.3 / 1 van 7 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT morfine Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken, want er staat belangrijke informatie in

Nadere informatie