Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen:

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen:"

Transcriptie

1 VEELGESTELDE VRAGEN GENEESKUNDE Toelating Geneeskunde Aanmelding en loting Decentrale Selectie Zij-instroom/overstap Bijvakken of stages volgen bij Geneeskunde Buitenlandse artsen Toelating Geneeskunde Wat zijn de toelatingseisen van Geneeskunde? Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen: VWO-diploma is/wordt behaald in 2010 of later: VWO-profiel (vernieuwde tweede fase): Natuur en Gezondheid met natuurkunde of Natuur en Techniek met biologie. Ander VWO-profiel: biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde op VWOniveau moeten met een voldoende zijn behaald. Voldoe je hier niet aan, dan ben je deficiënt. VWO-diploma is behaald vóór 2010: VWO-profiel (oude tweede fase): Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek met biologie 1,2. Ander VWO-profiel: biologie 1,2, wiskunde B1*, natuurkunde 1 en scheikunde 1 moeten met een voldoende zijn behaald. Voldoe je hier niet aan, dan ben je deficiënt. * Een voldoende voor wiskunde A1,2 is ook toegestaan. In dit geval moet er wel bewijs worden opgestuurd. Zie vraag verderop in dit document. Andere diploma s: Heb je een buitenlandse vooropleiding, kijk dan verderop in dit document. HBO-diploma: biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde op VWO-niveau zijn een vereiste. Voldoe je hier niet aan, dan ben je deficiënt. VWO-diploma oude stijl (dus nog zonder profielen): eindexamenpakket met 7 vakken of meer, met een voldoende voor scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde A of B, is een vereiste. Voldoe je hier niet aan, dan ben je deficiënt. Om mee te kunnen loten met een oud VWO-diploma, moet je vóór 1 april 2013 een beschikking aanvragen.

2 Colloquium doctum: Als je 21 jaar of ouder bent en niet in het bezit bent van een diploma dat toegang geeft tot de universiteit (dus VWO-diploma, HBO-diploma of WO-diploma), kun je een toelatingsexamen afleggen voor de universiteit: het colloquium doctum. Ik ben deficiënt. Wat nu? Als je wel een VWO-diploma, HBO-diploma of WO-diploma hebt, maar (één of meer van) de vier vakken biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde niet op VWO-niveau behaald hebt, dan kun je je deficiënties op twee manieren wegwerken: Door deelcertificaten te halen op VWO-niveau, bijvoorbeeld bij een ROC in de buurt. Door landelijke voortentamens af te leggen die door de Centrale Commissies Voortentamen Natuurkunde, Scheikunde, Biologie en Wiskunde worden afgenomen. Aanmelding hiervoor verloopt via de Open Universiteit (zie voor informatie en voor aanmelding). Voor het wegwerken van (vier) deficiënties, moet je één jaar rekenen. Zolang de toets(en) niet met een voldoende is/zijn afgelegd, blijf je deficiënt voor Geneeskunde. Let op: de certificaten die je kunt behalen aan het James Boswell Instituut zijn alleen geldig voor Geneeskunde als ze vóór september 2008 behaald zijn. Als je je deficiënties nog niet voor 15 mei 2013 hebt afgerond, dien je een bewijs van inschrijving voor de landelijke voortentamens of staatsexamens op te sturen naar DUO. Mocht je op basis van je tot nu genoten opleiding(en) denken een vrijstelling te kunnen krijgen voor één van de vier exacte vakken, dan dien je je dossier op te sturen naar het AMC-UvA om dit aan te vragen. Zie de vraag verderop in dit document. Kandidaten met een VWO-diploma met profiel die deficiënties hebben weggewerkt, worden geplaatst in de lotingsklasse die overeenkomt met hun gemiddelde eindcijfer op het VWOdiploma. De cijfers die je haalt voor de nog openstaande vakken kunnen niets meer aan je gemiddelde VWO-eindcijfer en de lotingsklasse veranderen. Kandidaten met een HBO-diploma plus weggewerkte deficiënties worden geplaatst in lotingsklasse C. Dit geldt ook voor kandidaten met een oud VWO-diploma (zonder profiel). Ik heb een oud VWO-diploma zonder profiel. Hoe kan ik meeloten voor Geneeskunde? Kandidaten met een oud VWO-diploma, dus nog zonder profiel, kunnen alleen meeloten voor Geneeskunde met een beschikking van de universiteit. Deze beschikking wordt afgegeven indien het VWO-diploma behaald is met een eindexamenpakket met 7 vakken of meer, met een voldoende voor scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde A of B. Indien

3 niet alle exacte vakken met een voldoende behaald zijn, moet(en) de deficiëntie(s) zijn weggewerkt. De beschikking moet vóór 1 april 2013 worden aangevraagd bij de studieadviseurs van het AMC-UvA. Vervolgens moet de beschikking vóór 15 mei opgestuurd worden naar de DUO om mee te kunnen loten. Om de beschikking aan te vragen, dienen de volgende documenten opgestuurd te worden naar de studieadviseurs van het AMC-UvA: - gewaarmerkte* kopieën van je VWO-diploma en cijferlijst - gewaarmerkte kopieën van eventueel behaalde deelcertificaten - gewaarmerkte kopieën van eventueel behaalde HBO- of WO-diploma s en cijferlijsten - kopie identiteitsbewijs - begeleidende brief met verzoek om een toelatingsbeschikking Opsturen naar: Studieadviseurs Afdeling Onderwijssupport Kamer J0-211 Postbus DD Amsterdam *Een gewaarmerkte kopie is een kopie met een officieel stempel erop. Een dergelijke kopie kan je verkrijgen bij je oude school, bij het Service en Informatiecentrum van de UvA, of bij ons, op vertoon van de officiële diploma s en cijferlijsten. Ik heb vóór 2010 een VWO-diploma gehaald met wiskunde A1,2. Hoe vraag ik een verklaring aan om mee te kunnen loten? Als je vóór 2010 een VWO-diploma hebt gehaald met een voldoende voor wiskunde A1,2, dan voldoe je aan de wiskunde-eis voor Geneeskunde. Om mee te kunnen loten, heb je wel een verklaring nodig van de universiteit. Om deze verklaring aan te vragen, dienen vóór 1 april 2013 onderstaande documenten te worden opgestuurd naar de studieadviseurs van het AMC-UvA. - gewaarmerkte* kopieën van je VWO-diploma en cijferlijst - kopie identiteitsbewijs - begeleidende brief met verzoek om een vrijstelling voor wiskunde-eis Postadres: Studieadviseurs Afdeling Onderwijssupport Kamer J0-211, Postbus DD Amsterdam *Een gewaarmerkte kopie is een kopie met een officieel stempel erop. Een dergelijke kopie kan je verkrijgen bij je oude scholen, bij het Service en Informatiecentrum van de UvA, of bij ons, op vertoon van het officiële diploma en cijferlijst.

4 Ik heb al een andere opleiding gedaan en weet niet zeker of ik een vrijstelling kan krijgen voor één van de deficiënties voor Geneeskunde. Hoe kom ik hier achter? Als je al een opleiding hebt gedaan die veel wiskunde, scheikunde, natuurkunde en/of biologie omvatte, kan het zijn dat je op basis hiervan een vrijstelling kunt krijgen voor één of meerdere deficiënte vakken. Om erachter te komen welke deficiënties je nog moet wegwerken voordat je Geneeskunde kunt gaan studeren, moet je ons vóór 1 april 2013 de volgende gegevens sturen: - gewaarmerkte* kopieën van je diploma s en cijferlijsten - omschrijving van je huidige opleiding, bijv. boekenlijst of beschrijvingen uit de studiegids - kopie identiteitsbewijs - begeleidende brief met verzoek om een beoordeling van je voorkennis Opsturen naar: Studieadviseurs Afdeling Onderwijssupport Kamer J0-211, Postbus DD Amsterdam *Een gewaarmerkte kopie is een kopie met een officieel stempel erop. Een dergelijke kopie kan je verkrijgen bij je oude scholen, bij het Service en Informatiecentrum van de UvA, of bij ons, op vertoon van de officiële diploma s en cijferlijsten. Kan ik toegelaten worden tot Geneeskunde via het colloquium doctum? Als je 21 jaar of ouder bent en niet in het bezit bent van een diploma dat toegang geeft tot de universiteit (dus VWO-diploma, HBO-diploma of WO-diploma), kun je een toelatingsexamen afleggen voor de universiteit: het colloquium doctum. Het colloquium doctum verschilt per opleiding en is alleen van toepassing op studenten met een Nederlandse vooropleiding. Voor de opleiding Geneeskunde bestaat het colloquium doctum uit toetsen voor de volgende vakken op VWO-niveau: biologie, natuurkunde, scheikunde, wiskunde A of B en Engels. Voldoende beheersing van de Nederlandse taal is ook een vereiste. Voor verdere informatie en aanmelding verwijzen we graag naar de volgende website: Mocht je in aanmerking komen voor het colloquium doctum en ervoor slagen, dan moet je ook meeloten voor een opleidingsplek bij de studie Geneeskunde. Je wordt dan in lotingsklasse C geplaatst. Ik zit nu op de HAVO en wil graag Geneeskunde gaan studeren. Hoe kan ik zo snel mogelijk toelaatbaar worden tot de opleiding Geneeskunde? Er zijn in dit geval twee opties om toelaatbaar te worden voor de opleiding Geneeskunde:

5 1. Je kunt na de HAVO het VWO gaan doen met het juiste profiel voor Geneeskunde (zie boven). Als je het VWO hebt gehaald met dit profiel, kun je meeloten voor Geneeskunde. De lotingsklasse waarin je terechtkomt, hangt af van het gemiddelde eindcijfer van je VWOdiploma. 2. Als je 21 jaar of ouder bent en niet in het bezit bent van een diploma dat toegang geeft tot de universiteit (dus VWO-diploma, HBO-diploma of WO-diploma), kun je een toelatingsexamen afleggen voor de universiteit: het colloquium doctum. Zie verder de vraag over het colloquium doctum. Ik heb een buitenlands diploma en krijg na aanmelding in Studielink de melding dat mijn vooropleiding nog geverifieerd moet worden. Wat moet ik doen? Scholieren met een buitenlandse vooropleiding hebben een 'beschikking' van de studentendecaan nodig om zich in te kunnen schrijven voor Geneeskunde. Dit betekent dat je je naast de aanmelding in Studielink ook direct bij de UvA moet aanmelden via en daarna je documenten (of een schoolverklaring wanneer er nog geen diploma is behaald) moet opsturen naar de studentendecaan van de UvA. De studentendecaan beoordeelt dan of je met jouw diploma toelaatbaar bent tot de Nederlandse universiteit én of je aan de eisen voor Geneeskunde voldoet. Je krijgt te horen of je toelaatbaar bent en of je nog deficiënties hebt die je moet wegwerken. We raden je aan het aanmeldingsproces via snel te starten, aangezien het in totaal 3-6 maanden kan duren. Ik zit op het VWO op de Nederlandse Antillen. Geldt dit als een buitenlands diploma? In welke lotingsklasse kom ik dan terecht? Een op de Nederlandse Antillen behaald VWO-diploma wordt analoog aan een in Nederland behaald VWO-diploma behandeld. Daar waar je profielen hebt, zul je als een Nederlands VWO-diploma met profiel worden behandeld (dus indeling in lotingsklasse wordt gebaseerd op cijfergemiddelde). Daar waar er geen profielen zijn, wordt het diploma behandeld als een Nederlands oud VWO-diploma, dus word je standaard in lotingsklasse C geplaatst, waarbij cijfergemiddelde niet meetelt. Voor de juiste profielen/vakken, zie de boven bij de toelatingseisen voor Geneeskunde. Kan ik Geneeskunde in deeltijd studeren? Zowel de Bachelor als de Master Geneeskunde (totaal zes jaar) zijn full-time opleidingen. Je kunt er wel een kleine bijbaan naast hebben, maar niet meer dan twee dagen per week, vooral in de avonden en in het weekend. Overdag heb je onderwijs, practica en werkgroepen. Het verplichte onderwijs vindt niet op vaste dagen plaats, maar wisselt per week. Daarnaast moet je natuurlijk ook nog tijd hebben om je voor te bereiden op de tentamens. Aanmelding en loting Wordt de loting voor Geneeskunde per 1 september 2013 afgeschaft?

6 Dit jaar (dus voor startmoment 1 september 2013) wordt er nog gewoon geloot. Zie de Veelgestelde vragen op de website van de DUO-IB Groep, dat is de instantie die de loting uitvoert. Wat zijn mijn kansen om ingeloot te worden voor Geneeskunde? Je wordt ingedeeld in lotingsklasse A, B, C, D of E op basis van het gemiddelde eindcijfer van je VWO-diploma. Hoe hoger je eindcijfer, hoe groter de kans op inloting. Zorg dus dat je goede cijfers haalt! Kandidaten met een 8 of hoger gemiddeld op hun VWO-diploma, worden direct geplaatst aan de universiteit van hun eerste voorkeur. Kandidaten die in het bezit zijn van een VWO-diploma met het verkeerde profiel voor Geneeskunde, moeten de vier vakken biologie, wiskunde A of B, natuurkunde en scheikunde op VWO-niveau behalen. Zij moeten vóór 15 mei bewijs opsturen naar de DUO waaruit blijkt dat zij staan ingeschreven voor de betreffende tentamens. De behaalde cijfers voor deze vakken hebben geen invloed meer op de lotingsklasse. Indeling in een lotingsklasse gebeurt op basis van het gemiddelde eindcijfer op het VWO-diploma. Kandidaten die niet in het bezit zijn van een VWO-diploma nieuwe stijl, maar van een ander diploma dat toegang geeft tot de universiteit (VWO-diploma oude stijl, HBO-diploma, colloquium doctum, buitenlands diploma) worden in lotingsklasse C geplaatst. Eventuele deficiënties moeten uiterlijk in de zomer voor de start van de opleiding zijn weggewerkt. Is er een verschil tussen de geneeskunde opleidingen bij de verschillende universiteiten? Het is lastig om precies het verschil tussen de acht opleidingen Geneeskunde in Nederland aan te geven. Alle universiteiten geven uiteindelijk hetzelfde diploma af en dit is evenveel waard. Er is echter wel een verschil in sfeer en in de opbouw van het programma. Dit verschil is niet zo makkelijk in woorden te vatten: dit kun je alleen meemaken. Bij de ene past de ene universiteit beter, terwijl de ander zich meer thuis voelt bij de andere. We raden je daarom aan om bij de verschillende universiteiten naar een open dag te gaan of een dagje mee te lopen. Is het mogelijk dat ik aan een andere universiteit geplaatst word dan ik aangegeven heb? Ja, dat is zeker mogelijk. Bij aanmelding voor de loting op Studielink mag je vier voorkeuren voor universiteiten doorgeven. In de eerste lotingsronde wordt bepaald of je geplaatst wordt bij Geneeskunde. In de tweede lotingsronde wordt vervolgens bepaald aan welke universiteit je geplaatst wordt. Het kan zijn dat dit niet de universiteit van je voorkeur is. Alleen kandidaten in lotingsklasse A, met een 8 of hoger gemiddeld op hun VWO-diploma, worden direct geplaatst aan de universiteit van hun eerste voorkeur. Kandidaten die binnenkomen via decentrale selectie worden altijd geplaatst aan de universiteit waardoor ze geselecteerd zijn.

7 Als ik niet geplaatst word aan de universiteit van mijn eerste voorkeur, kan ik dan nog ruilen? De DUO organiseert ieder jaar nadat de uitslag van de loting bekend is een online ruilbeurs waar kandidaten met elkaar kunnen ruilen van universiteit. Zie hiervoor (in de zomer) Dit geldt alleen voor ingelote kandidaten. Kandidaten die zijn toegelaten door middel van de decentrale selectie kunnen niet ruilen van universiteit. Kan ik mijn plaatsingsbewijs voor Geneeskunde tot volgend jaar bewaren? Nee, dit is niet mogelijk. Een plaatsingsbewijs (onafhankelijk of je het via centrale loting of decentrale selectie hebt ontvangen) is alleen geldig voor het collegejaar dat direct volgt op de selectie en/of loting. Het vervalt als je je niet binnen 30 dagen na ontvangst inschrijft bij de betreffende universiteit. Je plaats wordt dan aan iemand op de reservelijst gegeven. Je bent dan één van je drie lotingskansen kwijt en moet volgend jaar als je nog een lotingskans hebt opnieuw meeloten. Kan ik mij nog zonder consequenties terugtrekken uit de loting voor Geneeskunde? Als je je inschrijft voor de loting voor Geneeskunde, maar je trekt je vóór 1 juli weer terug, dan zijn er geen consequenties en behoud je je lotingskansen (er van uitgaande dat je níet hebt deelgenomen aan een decentrale selectie!). Trek je je inschrijving pas ná 1 juli in, dan heb je de betreffende lotingskans verspeeld. Wat gebeurt er als mensen ingeloot zijn maar niet op komen dagen? Iemand die ingeloot is, ontvangt van de DUO een plaatsingsbewijs en moet zich vervolgens binnen 30 dagen inschrijven bij de universiteit waar zij/hij geplaatst is. Doet zij/hij dat niet, dan wordt het plaatsingsbewijs ongeldig en wordt de plek door de DUO ingevuld met de eerstvolgende kandidaat op de reservelijst. Ik ben uitgeloot voor Geneeskunde en moet nu wachten tot volgend jaar. Wat kan ik het beste doen? Mocht je uitgeloot worden voor Geneeskunde, dan raden wij je sterk af om een andere opleiding te gaan doen alleen maar om een jaar te overbruggen of om kennis op te doen voor Geneeskunde. Kies alleen een andere studie als die je echt leuk lijkt! Mocht je dan nogmaals worden uitgeloot voor Geneeskunde, dan ben je in ieder geval bezig met een studie die je met plezier kunt en wilt afmaken. Zomaar een jaartje gaan studeren is zonde van de studiefinanciering. Mocht je het jaar erop alsnog worden ingeloot, dan heb je al een jaar studiefinanciering verbruikt en heb je niet genoeg jaren basisbeurs over voor Geneeskunde. Je zult dan moeten gaan lenen. Een andere optie is om eerst een jaar iets anders te gaan doen (werken -bijvoorbeeld in de gezondheidszorg-, reizen, vrijwilligerswerk, etc.) en volgend jaar opnieuw mee te loten. Mocht je dan wederom uitgeloot worden, dan kun je alsnog een andere studie gaan doen die

8 je leuk lijkt. Je hebt dan een jaar de tijd om je goed te oriënteren op een andere studie die je echt wilt gaan doen en afmaken. Welke opleiding kan ik doen om vervolgens vrijstellingen te krijgen bij Geneeskunde? In het curriculum van Geneeskunde aan de UvA is vanaf de eerste dag de klinische inbreng zeer groot. Dit heeft als nadeel dat er geen vrijstellingen kunnen worden gegeven. Enkele onderwijsonderdelen die in zeer specifieke gevallen kunnen worden vrijgesteld zijn de Verpleeghulpstage, Klinisch Wetenschappelijke Methodologie, het keuzeonderwijs en de Bachelorthesis in de Bachelor en de wetenschappelijke stage in de Master. Eventuele vrijstellingen kunnen worden aangevraagd nadat de student met de studie is begonnen. Het heeft dus geen zin om een jaar lang een andere opleiding te gaan doen met als doel vrijstellingen of versnelling bij Geneeskunde te verkrijgen. Decentrale Selectie Wat zijn de toelatingseisen voor de decentrale selectie van de UvA? Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan de toelatingseisen. In het geval van deficiënties dienen deze uiterlijk in de zomer van 2013 zijn weggewerkt. In het geval van colloquium doctum moet je dit ook uiterlijk in de zomer van 2013 hebben behaald. Hoe meld ik me aan voor de decentrale selectie van het AMC-UvA? meld je vóór 15 januari 2013 aan bij de DUO via Studielink ( meld je tegelijkertijd aan bij Studielink voor de centrale loting én voor de decentrale selectie geef de UvA als universiteit van eerste voorkeur op, zowel bij de centrale loting als bij de decentrale selectie je mag je voor de decentrale selectie maar bij één faculteit Geneeskunde aanmelden je mag maar één keer deelnemen aan de decentrale selectie van het AMC-UvA Als je voldoet aan de toelatingseisen, ontvang je in februari 2013 een uitnodiging voor de eerste ronde van de decentrale selectie. Wat is de procedure van de decentrale selectie aan de UvA? De eerste ronde De decentrale selectie van het AMC-UvA bestaat uit twee rondes. De eerste ronde vindt plaats op zaterdag 16 maart 2013 en heeft twee onderdelen. Het eerste onderdeel is een toets met multiple-choice vragen. Gedurende het tweede onderdeel vragen we je een curriculum vitae (cv-)formulier in te vullen. Op dit formulier vragen we je naar je vooropleidingen, (vrijwilligers)werk, hobby s en eventuele andere activiteiten naast je opleiding.

9 Op basis van je score op de toets word je in één van de volgende drie categorieën ingedeeld. De eerste categorie bevat kandidaten die bovengemiddeld hebben gescoord. Als je tot deze categorie behoort, ga je automatisch door naar de tweede ronde. De tweede categorie bevat kandidaten die gemiddeld hebben gescoord. In deze groep wordt aan de hand van het cv-formulier besloten of je wel of niet doorgaat naar de tweede ronde. De derde categorie bevat kandidaten die beneden gemiddeld hebben gescoord. Behoor je tot deze categorie, dan word je niet uitgenodigd voor de tweede ronde. Je cv-formulier wordt dan evenmin bekeken. De tweede ronde Vanuit de eerste ronde gaan er kandidaten door naar de tweede ronde. De tweede ronde vindt plaats in juni 2013 en bestaat uit de volgende onderdelen: Eén dagdeel onderwijs in de vorm van een klinisch college waarin de patiënt centraal staat. Een toets over de inhoud van het college en het verstrekte zelfstudiemateriaal. Een aantal korte individuele gesprekken en/of opdrachten in aanwezigheid van één of meerdere beoordelaars. Door middel van de toets over het studiemateriaal en de tijdens het college behandelde stof, kijken we onder andere of je hoofdzaken van bijzaken kunt onderscheiden, logisch kunt redeneren en oog hebt voor detail. Op basis van de scores op de twee toetsen (eerste ronde en tweede ronde), het cv-formulier en de individuele gesprekken/opdrachten, wordt er een eindscore berekend en krijgt iedere kandidaat een rangnummer toegekend. De DUO verzorgt vervolgens de plaatsing van de kandidaten op volgorde van rangnummer. Het rangnummer zelf biedt dus geen garantie tot toelating. Hoeveel kandidaten worden er geplaatst via decentrale selectie? Iedere universiteit mag maximaal 100% van het aantal eerstejaars Geneeskunde zelf plaatsen. Het AMC-UvA plaatst 75% van de eerstejaars (263) studenten zelf via decentrale selectie. De overige 25% (87 studenten) wordt geplaatst via de centrale loting. Tot deze laatste groep behoren ook de VWO-ers met een gemiddeld eindexamencijfer van 8 of hoger. Bij het AMC-UvA komen meestal rond de 50 8-plussers binnen. Ik kan tijdens de eerste/tweede ronde van de decentrale selectie niet aanwezig zijn. Kan ik alsnog deelnemen? Nee. Om deel te kunnen nemen aan onze decentrale selectie moet je bij de eerste ronde fysiek aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor de tweede ronde. Deelname op afstand of op een ander tijdstip is niet mogelijk, ongeacht de omstandigheden. Kan ik me nog terugtrekken voor de decentrale selectie? Als je je hebt aangemeld voor de decentrale selectie, maar je besluit toch (nog) niet deel te willen nemen, dan kun je je tot 1 maart 2013 terugtrekken. Dit kan schriftelijk of per .

10 Doe je dit niet en je komt vervolgens niet opdagen bij de eerste of tweede ronde, dan heb je je enige kans op deelname aan de decentrale selectie van het AMC-UvA verspeeld en kun je volgend jaar niet opnieuw deelnemen. Wat zijn de contactgegevens van de Commissie Decentrale Selectie van het AMC- UvA? Het adres is: Het postadres is: Commissie Decentrale Selectie AMC-UvA T.a.v. mw. J. Eelhart Afdeling Onderwijs & Studentenzaken Kamer J0-211 Postbus DD Amsterdam Wat houdt de toets van de eerste ronde van de decentrale selectie in? De toets van de eerste ronde is een multiple-choice toets waarmee wordt getest of je natuurwetenschappelijke principes en basiskennis kunt toepassen in een medischbiologische context. Bij deze toets wordt uitgegaan van kennis van de exacte vakken op VWO-niveau. Er zijn voorbeeldvragen te vinden op de website: kopje Toelating en inschrijven, doorklikken naar Inschrijven, loting en selectie. Hoe kan ik me voorbereiden op de toets van de eerste ronde van de decentrale selectie? Omdat het vooral om inzicht gaat, is het niet mogelijk om voor deze toets te studeren. Er wordt uitgegaan van kennis van de vier exacte vakken op VWO-niveau. Mag ik BINAS of andere hulpmiddelen gebruiken bij de toetsen van de decentrale selectie? Ja, het gebruik van BINAS en rekenmachine is toegestaan bij de toets van de eerste ronde. Biodata mag niet worden gebruikt. Ik heb dyslexie. Kan ik extra tijd krijgen bij de toetsen van de decentrale selectie? Ja, in het geval van dyslexie kun je per uur van de toets 10 minuten extra tijd krijgen. Voorwaarde is dat je vóór 1 maart 2013 een geldige dyslexieverklaring opstuurt naar de Commissie Decentrale Selectie. Deze kun je bijvoorbeeld meesturen met het antwoordformulier dat je in februari thuisgestuurd krijgt met de uitnodiging voor de eerste ronde. Wanneer hoor ik of ik door ben naar de tweede ronde?

11 Wij streven ernaar om vóór 1 mei 2013 bekend te maken welke kandidaten doorgaan naar de tweede ronde. Wat is belangrijk om in mijn CV te zetten? Er worden geen specifieke eisen aan het CV gesteld. Het gaat erom dat je laat zien wie jij bent en wat jij gedaan hebt. Hierbij kun je denken aan werkervaring, vrijwilligerswerk, hobby s, extra-curriculaire activiteiten en dergelijke. Zet gewoon alles in je CV waarvan je wilt dat wij het van jou weten en laat daarmee zien wie jij bent. Je mag tijdens de toets papieren meenemen om je te helpen het CV-formulier in te vullen. Deze papieren mag je niet inleveren. Ik heb vorig jaar deelgenomen aan de decentrale selectie. Mag ik dit jaar opnieuw deelnemen? Je mag per universiteit slechts één keer deelnemen aan de decentrale selectie. Als je vorig jaar dus bijvoorbeeld bij de UvA hebt deelgenomen, dan mag dat dit jaar niet nog een keer. Wel mag je je dan bij een andere universiteit aanmelden, mits je natuurlijk aan de toelatingseisen voldoet. Let er wel op dat dit alleen geldt zolang je nog een lotingskans hebt. In totaal heb je drie lotingskansen, dus je kunt ook nooit meer dan drie keer aan een decentrale selectie deelnemen. Wanneer hoor ik of ik geplaatst ben via de decentrale selectie? Vóór 1 juli 2013 hoor je van het AMC-UvA welk rangnummer je hebt gekregen op basis van de uitslag van de onderdelen van de decentrale selectie. Deze rangnummers worden ook doorgegeven aan de DUO. Rond half juli vindt de loting plaats. Daarna hoor je van de DUO of je geplaatst bent. Zij-instroom/overstap Kan ik eerst een jaar Geneeskunde studeren in België en dan overstappen naar de UvA? Nee, dit is niet mogelijk. Kandidaten moeten zich aanmelden via de centrale loting of de decentrale selectie en beginnen vervolgens in het eerste jaar van de opleiding. Kan ik binnen de ongedeelde opleiding Geneeskunde (doctoraal-artsdiploma) van een andere universiteit overstappen naar de UvA? Een verzoek tot switchen van universiteit binnen de ongedeelde opleiding Geneeskunde loopt via het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam. Om een verzoek in te kunnen dienen, moet je ten minste het eerste jaar van je Geneeskundeopleiding elders succesvol hebben afgerond. Alleen verzoeken met een zeer dwingende reden om aan de Universiteit van Amsterdam te studeren worden toegekend.

12 Let op. Een eventuele overstap kan leiden tot studievertraging, aangezien de curricula van de verschillende Geneeskundeopleidingen niet overeenkomen en dus niet op elkaar aansluiten. Het verzoek moet je richten aan: College van Bestuur T.a.v. Afdeling Studentendecanen Binnengasthuisstraat ZA Amsterdam Je moet bijvoegen: een motivatie waarom je wilt overstappen gewaarmerkte kopieën van je propedeuse/bachelor/doctoraaldiploma en cijferlijst een aanbeveling van je huidige studieadviseur. kopie paspoort of identiteitsbewijs Kan ik met een bachelordiploma Geneeskunde van een andere universiteit overstappen naar de master Geneeskunde van het AMC-UvA? Vanwege de numerus fixus is dit niet zomaar mogelijk. Alleen in zeer bijzondere gevallen waarbij sprake is van een zeer dwingende reden om aan het AMC-UvA te studeren wordt soms toestemming verleend voor een overstap, mits de capaciteit van de opleiding ruimte biedt. De Toelatingscommissie, voorgezeten door de decaan van de Faculteit Geneeskunde, beslist over overstapverzoeken. Mocht je denken in aanmerking te komen voor een uitzondering, dan kun je je verzoek richten aan: AMC-UvA, afdeling Onderwijssupport T.a.v. studieadviseurs Geneeskunde - kamer J0-211 Postbus DD Amsterdam Je moet bijvoegen: - een motivatiebrief waarin je uitlegt waarom je wilt overstappen; - gewaarmerkte kopieën van je bachelordiploma en cijferlijsten; - een bewijs van je studiehistorie; - aanbevelingsbrief van je huidige studieadviseur. - kopie paspoort of identiteitsbewijs Wat zijn de mogelijkheden om via zij-instroom rechtstreeks tot de master Geneeskunde van het AMC-UvA toegelaten te worden? Het AMC-UvA biedt sinds 2012 een master Geneeskunde aan met een zijinstroommogelijkheid voor mensen met een andere vooropleiding. Zie de volgende website voor verdere informatie en contactgegevens:

13 Ik heb een (HBO-)opleiding in de gezondheidszorg afgerond. Kan ik in een hoger studiejaar instromen bij Geneeskunde aan de UvA? Zie hiervoor de vorige vraag over zij-instroom. Ik studeer Tandheelkunde en wil hierna graag Geneeskunde studeren om kaakchirurg te worden. Is hier een speciaal programma voor? Er is aan het AMC-UvA voor studenten met een Bachelor van een andere opleiding de mogelijkheid om mee te dingen naar een plaats in de zij-instroom in de Master Geneeskunde. Er is een aantal plekken gereserveerd voor tandartsen. Zie voor meer informatie Mocht je op deze manier niet binnenkomen, dan kan je via de decentrale selectie of de centrale loting mee dingen naar een plaats in het eerste jaar van de opleiding Geneeskunde. Zie voor meer informatie Als je wordt geselecteerd/ingeloot en na je eerste jaar Geneeskunde aan bepaalde voorwaarden voldoet, dan is het mogelijk om jaar 2 en 3 van de Bachelor te combineren, waardoor je een jaar versnelling bereikt. Bijvakken of stages volgen bij Geneeskunde Is het mogelijk om bijvakken te volgen bij Geneeskunde? Het is niet mogelijk om als student van een andere opleiding vakken te volgen bij Geneeskunde, tenzij er in de studiegids van je eigen opleiding een vak van Geneeskunde wordt genoemd als mogelijk keuzevak. Volg in dat geval de aanmeldingsinstructies van je eigen opleiding. Ik studeer Psychologie en wil graag bij Geneeskunde het blok 3.2 Ziekten van het Zenuwstelsel volgen. Hoe meld ik me hiervoor aan? Voor aanmelding voor dit vak moet je op de faculteit Psychologie zijn, bij Manon Slockers, Ik studeer bij een andere opleiding. Kan ik in het AMC een onderzoeks/afstudeerstage lopen? In principe kun je op elke afdeling van het AMC onderzoek doen. Daarvoor moet je zelf contact zoeken met de afdeling waar je voorkeur naar uitgaat en vragen of ze plek voor je hebben. Alternatief is dat je een project kiest uit de lijst van overgebleven vrije projecten voor de wetenschappelijke stage voor studenten Geneeskunde. Inzage in de projectdatabase kan alleen via het AMC-intranet, dus vanaf een computer in het AMC, als volgt: Startpagina AMC-intranet, kies Onderwijs en opleiding, kies Studenten, kies Blackboard. Login naam: wet-stage-amc, wachtwoord: wet-stage-amc

14 Kies GNK Wetenschappelijke stage, kies Course Information, kies studiejaar , kies Hoe kies je een stageproject, met link naar vrije en bezette projecten. Let op: dit is niet mogelijk van september tot januari! Buitenlandse artsen Ik heb in het buitenland mijn artsdiploma gehaald. Hoe kan ik in Nederland als arts aan het werk? Graag verwijzen wij u door naar de volgende website: Ik ben een buitenlandse arts en heb het assessment van de CBGV doorlopen. De uitkomst is dat ik nog een aantal onderdelen van de opleiding Geneeskunde moet afronden. Mijn voorkeur gaat uit naar de UvA. Wat moet ik doen? In dit geval kunt u een afspraak maken met studieadviseur Anneloes Meijnders van de Faculteit Geneeskunde via de studentenbalie van het AMC-UvA ( ). Neem een kopie van de resultaten van het assessment en het besluit van de CBGV mee naar de afspraak. Ik ben buitenlandse arts en bezig met mijn BIG-registratie in Nederland. Volgens het Ministerie moet ik het Nederlandse gezondheidsysteem leren kennen. Kan ik misschien stage lopen in het AMC? Stagemogelijkheden voor buitenlandse artsen lopen via het Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst, de KNMG. De KNMG biedt echter alleen stages aan bij huisartsen. Dat heeft te maken met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op de volgende website kunt u zien wat de KNMG voor u kan betekenen: Mocht u behoefte hebben aan meer informatie, dan kunt u contact opnemen met mevrouw de Rond van de KNMG. Zij is bereikbaar per op

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen:

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen: VEELGESTELDE VRAGEN GENEESKUNDE Toelating Geneeskunde Aanmelding en loting Decentrale Selectie Zij-instroom/overstap Bijvakken of stages volgen bij Geneeskunde Buitenlandse artsen Toelating Geneeskunde

Nadere informatie

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Wat zijn de toelatingseisen voor Tandheelkunde? De volgende voortrajecten voldoen aan de toelatingseisen voor Tandheelkunde: VWO diploma met profiel (vanaf 2010)

Nadere informatie

Decentrale selectie 2016-2017. Klinische Technologie

Decentrale selectie 2016-2017. Klinische Technologie Decentrale selectie 2016-2017 Klinische Technologie Decentrale selectie Klinische Technologie 2016-2017 Het aantal plaatsen voor de gezamenlijke bacheloropleiding Klinische Technologie van de TU Delft,

Nadere informatie

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier A Persoonlijke gegevens voorletters voornaam geboortedatum achternaam geslacht 0 man 0 vrouw e-mailadres telefoonnummer(s) studentnummer Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Decentrale selectie Psychobiologie Procedure en selectiecriteria 2014-2015 Voor het studiejaar 2014-2015 zal de opleiding Psychobiologie 100%

Nadere informatie

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde.

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde. 1 Deficiënties bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde Januari 2005 Uitgave VSNU Informatiecentrum Aansluiting vwo-wo, in samenwerking met

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017

REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 REGLEMENT SELECTIE BACHELOR DIERGENEESKUNDE Collegejaar 2018-2019 Zoals vastgesteld door de decaan op 31 juli 2017 Artikel 1. Algemene bepalingen 1. De bepalingen in dit reglement zijn aanvullend op de

Nadere informatie

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Nieuwsbrief LOB november 2013 Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering In deze nieuwsbrief vind je de belangrijkste informatie over de inschrijving voor een studie en de aanvraag van studiefinanciering.

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Daarom moet je deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats op de universiteit of hogeschool

Nadere informatie

Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017

Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017 Tandheelkunde studeren aan de Radboud Universiteit studiejaar 2017 Raadpleeg voor meer informatie en de Regeling toelating tot de Bacheloropleiding Tandheelkunde Nijmegen onze website www.ru.nl/opleidingen/bachelor/.

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats op de universiteit

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Op zoek naar talent en ambitie!

Op zoek naar talent en ambitie! Op zoek naar talent en ambitie! Geneeskunde studeren in Rotterdam Decentrale selectie 2014 2015 Wat hebben we jou te bieden? Sterke kanten van het onderwijsprogramma Erasmusarts zijn: a patiënt-georiënteerd

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Deze folder is een uitgave van: Postbus 30155 9700 LG Groningen 050 599 77 55 www.duo.nl Servicekantoren: kijk op de internetsite voor adressen en

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum

Nadere informatie

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting

Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Aanmelden studie Alles over opleidingen met een loting Je hebt je aangemeld voor een opleiding met een loting. Dit betekent dat je moet deelnemen aan de selectieprocedure om een plaats te krijgen bij de

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over Matching

Veelgestelde vragen over Matching Veelgestelde vragen over Matching Voor de meest actuele versie zie www.uu.nl/matching 1. Waarom voert de Universiteit Utrecht matching in? Om jou als aankomend student te laten beginnen aan een opleiding

Nadere informatie

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN?

Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Stappenplan Hoe schrijf ik me in voor een opleiding aan de HAN? Wil je je aanmelden voor een opleiding bij de HAN? Meld je dan aan via Studielink. Studielink is de online inschrijfapplicatie voor het Nederlandse

Nadere informatie

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement)

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement) DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR 2016-2017 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

Handleiding. Loting voor het Hoger Onderwijs

Handleiding. Loting voor het Hoger Onderwijs Handleiding Loting voor het Hoger Onderwijs Dienst Uitvoering Onderwijs Versie 3.5 januari 2015 Inhoudsopgave Inleiding... 4 Hoofdstuk 1. Algemene informatie... 5 1.1 Afdeling loting... 5 1.2 Soorten lotingstudies...

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum

Regeling Colloquium Doctum Regeling Colloquium Doctum Toelatingsonderzoek voor de bachelor Theologie 31-10-2012 1 31-10-2012 2 1: Algemeen 1.1 Het colloquium doctum is een toelatingsonderzoek naar de algemene ontwikkeling en de

Nadere informatie

Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie

Nadere informatie

Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017

Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017 Numerus Fixus: Selectie & Plaatsing 2017 Numerus fixus > Selectie & Plaatsing Numerus Fixus: beperkt aantal plaatsen - Geneeskunde: 330 - Tandheelkunde: 67 - Biomedische Wetenschappen: 100 - Psychologie:

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016 Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 Voor wie?... 3 Waar bestaat het onderzoek uit?... 3 Wettelijke regelingen toelating

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag. 4407 Paramaribo, 30 juni 2017 Onderwerp: Instellen van een Numerus Fixus Psychologie 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR De Directeur

Nadere informatie

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht

Zij-instroomprogramma geneeskunde. Dubbeltalent gezocht Zij-instroomprogramma geneeskunde Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan wel deelnemen aan het vierjarige

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag.4409 Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: GELEZEN:

MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag.4409 Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: GELEZEN: MINISTERIE VAN ONDERWIJS WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag.4409 Paramaribo, 30 juni 2017 Onderwerp: Instellen van een Numerus Fixus Geneeskunde en Fysiotherapie 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN

Nadere informatie

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006

UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006 1 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006 De faculteit heeft vier opleidingen: 1. Economie en bedrijfskunde 2. Fiscale economie

Nadere informatie

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement)

DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR (hierna: het reglement) DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN VOOR HET STUDIEJAAR 2015-2016 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie

Regeling Selectie en Plaatsing opleidingsdeel Klinische Technologie opleidingsdeel 1. Algemeen 1.1. Een kandidaat mag ten hoogste tweemaal aan de selectieprocedure voor de opleiding meedoen. 1.2. De uitvoering van dit reglement is opgedragen aan de Commissie Selectie en

Nadere informatie

Decentrale Selectie 2015-2016

Decentrale Selectie 2015-2016 Decentrale Selectie 2015-2016 Voor het studiejaar 2015-2016 zijn er voor de bachelor geneeskunde aan de RUG/UMCG in totaal 410 eerstejaarsplaatsen beschikbaar. Alle plaatsen worden via decentrale selectie

Nadere informatie

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g

Studeren aan het hbo. W i n d e s h e i m z e t k e n n i s i n w e r k i n g Studeren aan het hbo Inhoud van de presentatie Kenmerken van het hbo Verschil tussen havo en hbo Verschil hbo en universiteit Opbouw van een hbo-opleiding Studieresultaten en begeleiding Toelating en aanmelding

Nadere informatie

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag Paramaribo, 30 juni 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD: MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR No. Ag. 4401 Paramaribo, 30 juni 2017 Onderwerp: Instellen van een Numerus Fixus Bedrijfskunde 2017 DE MINISTER VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR GEHOORD:

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement)

REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement) REGLEMENT DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE UNIVERSITEIT LEIDEN, STUDIEJAAR 2014-2015 (hierna: het reglement) Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Afkortingen en begripsbepalingen

Nadere informatie

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE 2017-2018 Regeling voor het toelatingsonderzoek ex art. 7.29 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) voor

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 Toelatingsvoorwaarden... 3 Welke toetsen maak je?... 3 Beoordeling... 3 Toetsonderdelen...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen REGELING DECENTRALE SELECTIE VOOR DE BACHELOROPLEIDING GENEESKUNDE VAN DE RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN TEN BEHOEVE VAN HET STUDIEJAAR 2016-2017 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens

Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens Richtlijnen voor het toewijzen van Ministersplaatsen Ministerie van Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Sport Dienst Examens 1 Deze brochure is een uitgave van: Dienst Examens van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 3. Deficiëntietoetsing... 4 4. Voorbereiding... 5 5. Praktische informatie...

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2018 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2017 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Bestuurskunde. Toelating Naam opleiding: Technische Bestuurskunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten

Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten Dienst Studentenzaken Risicoprofiel nieuwe studenten student: score: studentnummer: vraag 1: opleiding: Rechtsgeleerdheid vraag 8: email: vraag 12: 1 Met welke vooropleiding heb je toegang tot de opleiding

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2017 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2016 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

5 havo, op naar een definitieve keuze!

5 havo, op naar een definitieve keuze! 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Selectie en numerus fixus. Frank Peters, studentendecaan

Selectie en numerus fixus. Frank Peters, studentendecaan Selectie en numerus fixus Frank Peters, studentendecaan 9 november 2017 Achtergrond Matching Selectie Selectie en numerus fixus: o Biomedische Wetenschappen (175) o Diergeneeskunde (225) o Farmacie (270;

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen

Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen Studiefinanciering voor studenten van Aruba en de Nederlandse Antillen Aangenaam, wij zijn duo DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs. We voeren verschillende onderwijswetten en -regelingen uit, namens

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 3. Deficiëntietoetsing... 5 4. Voorbereiding... 5 5. Praktische informatie...

Nadere informatie

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde

Erasmus MC. Bindend Studieadvies. Geneeskunde Erasmus MC Bindend Studieadvies Geneeskunde Bindend Studieadvies Geneeskunde De studie Geneeskunde aan het Erasmus MC kent een bindend studieadvies (BSa) voor studenten die studeren in Bachelorjaar-1.

Nadere informatie

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen

Ouder. 5 havo, op naar een definitieve keuze! Begeleiding bij het kiezen 5 havo, op naar een definitieve keuze! Ouder Leerling Mentor Decaan Begeleiding bij het kiezen Mentor coacht het proces : Hoe gaat het met je studiekeuze? Welke opendagen en meeloopdagen heb je bezocht?

Nadere informatie

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu?

Juli 2012. Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Juli 2012 Je bent uitgeloot voor geneeskunde. Wat nu? Je bent uitgeloot voor de opleiding geneeskunde. Dat betekent dat je nu moet kiezen wat je het komende jaar gaat doen. Kies je voor een andere studie?

Nadere informatie

Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie)

Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw A.I. Emmen Grote

Nadere informatie

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE

HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE HANDLEIDING DECENTRALE SELECTIE 2017-2018 Deze handleiding geeft meer informatie over de selectieprocedure van de decentrale selectie voor de bacheloropleiding Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft met

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+

Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ Onderwijsregeling VI Keuzeonderwijs Bacheloropleiding Geneeskunde Curius+ juli 2014 ingangsdatum 1 september 2014 Algemeen Het verplichte keuzeonderwijs beslaat 10 ec in studiejaar 2 (keuzevakken) en 10

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating

Naam opleiding: Technische Natuurkunde. Toelating Naam opleiding: Technische Natuurkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Artikel 1: Algemeen 1.1 Het Colloquium Doctum is een toelatingsonderzoek naar de

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar

Ouderavond klas 6 vwo schooljaar Ouderavond klas 6 vwo schooljaar 2016-2017 Inhoud van de presentatie Inleiding: de weg tot nu toe Bachelor-Master structuur / BSA Aanmelding / Open Opleidingen Aanmelding/ Opleidingen met selectie Decentrale

Nadere informatie

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 Regeling voor het toelatingsonderzoek ex art. 7.29 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) voor de opleiding

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2015-2016 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

D i e n s t e x a m e n s. I n f o r m a t i e B r o c h u r e. L a n d s e x a m e n 2 0 1 5-2 0 1 6

D i e n s t e x a m e n s. I n f o r m a t i e B r o c h u r e. L a n d s e x a m e n 2 0 1 5-2 0 1 6 M i n i s t e r i e v a n O n d e r w i j s, C u l t u u r, J e u g d e n S p o r t D i e n s t e x a m e n s I n f o r m a t i e B r o c h u r e L a n d s e x a m e n H A V O, V W O E N V S B O - T K

Nadere informatie

NA HAVO-5. M. Wiegeraad

NA HAVO-5. M. Wiegeraad NA HAVO-5 M. Wiegeraad ONDERWERPEN HOGER ONDERWIJS: Hoger Beroeps Ondewijs (HBO) Wetenschappelijk Onderwijs (WO) Aanmelding Bacherlor / Master Buitenland? Doorstroming HAVO-5 VWO-5 HET HOGER ONDERWIJS

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen VAVO april 2016: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 BaMa (Bachelor Master) HBO Afgeronde HBO Bachelor Daarna mogelijk: Master HBO, Master Universiteit WO 4 jaar universiteit: 3 jaar bachelor, 1 jaar master (Voor

Nadere informatie

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht

ZIGMA Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam. Dubbeltalent gezocht ZIGMA 2016-2017 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschappelijk onderzoek? Misschien kun jij dan

Nadere informatie

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist Educatie Volwassenenonderwijs 2007 2008 VAVO Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs vmbo-t havo vwo Amersfoort Veenendaal Zeist Amersfoort Veenendaal Zeist VAVO Het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs)

Nadere informatie

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR

BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR BESLUIT COLLEGE VAN BESTUUR Nummer : 684 Paraaf: Onderwerp : Reglement Studiekeuzecheck Windesheim (Aanmelding, studiekeuzeactiviteiten en studiekeuzeadvies voor het studiejaar 2014-2015) Besluit : Het

Nadere informatie

Aanvraag Volledige Vrijstelling

Aanvraag Volledige Vrijstelling I N F O W I J Z E R 2015 (februari-instroom 2015 en instroom 2015-2016) 21 + -toelatingsexamen/21 + -toelatingsonderzoek Aanvraag Volledige Vrijstelling Studentenzaken Hogeschool van Amsterdam december

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd)

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd) Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw A.I. Emmen Grote

Nadere informatie

Reglement Studiekeuzecheck Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim

Reglement Studiekeuzecheck Studiejaar Christelijke Hogeschool Windesheim Reglement Studiekeuzecheck Studiejaar 2018-2019 Christelijke Hogeschool Windesheim Inhoud Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen... 3 Artikel 1: Begripsbepalingen... 3 Artikel 2: Relatie met de wet en overige

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 4 0 6 6

U I T S P R A A K 1 4 0 6 6 U I T S P R A A K 1 4 0 6 6 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Geneeskunde, verweerder

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw. A.I. Emmen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS GRONINGEN

Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw. A.I. Emmen Grote Kruisstraat 2/1 9712 TS GRONINGEN Aanvraag tot toelating tot Master Opleiding Psychologie 2015-2016 (voor studenten met een bachelor Psychologie Nederlandse Universiteit, niet bestemd voor studenten van de RUG) Deze formulieren s.v.p.

Nadere informatie

Studiekeuzecheck, studiekeuzeadvies en numerus fixus

Studiekeuzecheck, studiekeuzeadvies en numerus fixus Concept Regeling Studiekeuzecheck, studiekeuzeadvies en numerus fixus Eigenaar: Kwaliteitszorg Inleiding Dit is de Concept Regeling Studiekeuzecheck, studiekeuzeadvies en numerus fixus van de Gereformeerde

Nadere informatie

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan

HAVO 5. LOB begeleiding. Door mentor en decaan HAVO 5 LOB begeleiding Door mentor en decaan LOB in bovenbouw HAVO 40 uur: 20 uur H4 en 20 uur H5 Mentorles LOB + thuis Open dagen Aansluitingsprogramma individueel Portfolio in Magister aanmaken ivm verantwoording/gesprek

Nadere informatie

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Colloquium Doctum Algemene Faculteit Afdeling LOFO en Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Personen die de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt en die niet voldoen aan de toelatingseisen voor

Nadere informatie

FAQ aan de studentendecanen

FAQ aan de studentendecanen FAQ aan de studentendecanen Inschrijven, uitschrijven en herinschrijven * Kan ik me later dan 1 september inschrijven voor de opleiding geneeskunde? * Moet ik me herinschrijven als bachelor als ik nog

Nadere informatie

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op?

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op? Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland Wat stuurt u naar ons op? Uw aanmelding is compleet als u de volgende documenten opstuurt: 1. het aanmeldformulier, volledig en duidelijk ingevuld Probeer alles

Nadere informatie

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5

ALGEMEEN... 3 TOELATINGSEISEN, AANMELDING EN INTAKE... 4. TRAJECT... 5 Welke opleidingen worden aangeboden?... 5 Veel gestelde vragen vavo april 2015: ALGEMEEN... 3 Wat betekent vavo?... 3 Hoe oud moet je zijn voor vavo?... 3 Wat zijn de lestijden?... 3 Hoe groot zijn de klassen?... 4 TOELATINGSEISEN, AANMELDING

Nadere informatie

Algemene ouderavond. 5 havo 2009-2010

Algemene ouderavond. 5 havo 2009-2010 Algemene ouderavond 5 havo 2009-2010 Welkom op Programma Inleiding door dhr. T. Oudejans Gang van zaken tijdens eindexamenjaar door dhr. A. van Nunen Pauze met inloopgesprekken mentoren Een aantal knopen

Nadere informatie

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO

En Profil 5 VWO Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO En Profil 5 VWO 2016-2017 Informatie over de Tweede Fase en de profielkeuze. Da Vinci College En Profil VWO 2015-2016 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING...3 2 DE KEUZEPROCEDURE...3 3 DE PRE-PROFIELEN...4 4 DE

Nadere informatie

Informatieboekje havo 5. atheneum 5

Informatieboekje havo 5. atheneum 5 Informatieboekje 2013-2014 voor leerlingen die na havo 5 naar atheneum 5 willen gaan 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > HBO>universiteit... 3 Verschil havo en atheneum... 4 Voorwaarden

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015

Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015 Let op: Aanvraag toelating tot de masteropleiding Psychologie 2014-2015 op grond van een verwant universitair bachelor- of masterdiploma Lees voor het invullen de toelichting van het formulier op pagina

Nadere informatie

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017

HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 HAVO 5 & VWO 6 Examenjaar 2017-2018 Decanaat: Marion Bosma Havo: 26 september 2017 Vwo: 28 september 2017 Kiezen is een proces 1. Oriënteren Welke belangstelling/interesse? 2. Verkennen Bezoek Open dag,

Nadere informatie

Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs

Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs Regelingen en voorzieningen CODE 8.3.2.326 Aanmelden en prestatiebeurs hoger onderwijs 2013-2014 brochure bronnen www.ocwduo.nl, februari 2013 Deze brochure bevat informatie over de voorwaarden voor het

Nadere informatie