UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE. INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006"

Transcriptie

1 1 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE INFORMATIE OVER HET COLLOQUIUM DOCTUM Datum: juli 2006 De faculteit heeft vier opleidingen: 1. Economie en bedrijfskunde 2. Fiscale economie 3. Econometrie 4. Actuariële wetenschappen Voor toelating tot de studie en de examens is vereist: * Voor economie en bedrijfskunde en fiscale economie: een VWO - diploma met in het eindexamenpakket de vakken economie 1 en wiskunde A1,2 of wiskunde B1. * Voor econometrie en actuariële wetenschappen: een VWO - diploma met in het eindexamenpakket het vak wiskunde B1. Indien U niet in het bezit bent van een VWO - diploma dan kunt U, indien U 21 jaar of ouder bent, via een universitair toelatingsexamen, het zgn. "colloquium doctum" tot de studie aan een van de opleidingen van de faculteit worden toegelaten. U dient dan het volgende te doen: Aanmeldingsprocedure: Via internet: Ga naar: Hier kunt u een aanmeldingsformulier downloaden. Dit formulier moet, met alle verdere vereiste papieren, ingevuld opgestuurd worden naar Bureau studentendecanen, afdeling Colloquium Doctum Binnengasthuisstraat ZA Amsterdam Ook kan men een aanmeldingsformulier opvragen / ophalen bij het: Service- en Informatiecentrum Binnengasthuisstraat ZA Amsterdam tel , info@uva.nl Indien U een aanvraag hebt ingediend wordt U door de faculteit schriftelijk medegedeeld welke onderdelen van het colloquium doctum U moet afleggen. U dient zich voor deze onderdelen aan te melden door middel van het aanmeldingsformulier dat als bijlage aan deze brochure is toegevoegd. Dit formulier dient ingezonden te worden naar: Secretaris Commissie Colloquium Doctum mr. drs. A.C. van Meteren Roetersstraat 11, kamer E WB AMSTERDAM De data van de toetsonderdelen staan op het aanmeldingsformulier vermeld.

2 2 Eisen: Kennis van de engelse taal: Vereist wordt kennis van het engels op VWO-niveau. Dit wordt getoetst door het centraal schriftelijk VWO-eindexamen engels. Zie als voorbeelden de VWO-eindexamens engels en voor de datum pag.6. Eindexamenbundels zijn in de schoolboekhandel te koop. Men kan ook kijken op: en dan doorklikken naar "voortgezet onderwijs", HAVO/VWO eindexamens. Bij het examen engels mag een engels - nederlands woordenboek worden gebruikt. Kennis van wiskunde: Voor economie en fiscale economie: Er zijn drie mogelijkheden: 1. Men kan een officieel deelcertificaat VWO - wiskunde A1,2 of (bij voorkeur) B1 behalen. Er zijn (avond)scholen die hiertoe cursussen geven, zie bijgevoegde adreslijst. Dit duurt meestal één jaar. 2. Het James Boswell Instituut in Utrecht geeft zomercursussen in de VWO vakken wiskunde A1,2 en wiskunde B1. De certificaten die dit instituut verstrekt worden door de faculteit erkend. Zie voor verdere inlichtingen: 3. De faculteit zelf geeft een wiskundecursus in de periode van begin februari t/m eind mei of van half april t/m eind mei en neemt een examen af.. Zie voor meer informatie blz. 3 en 4 van deze brochure. Voor econometrie en actuariële wetenschappen: VWO - wiskunde B1. Weer drie mogelijkheden: 1. Men kan een officieel deelcertificaat VWO - B1 behalen. Er zijn (avond)scholen die hiertoe cursussen geven, zie bijgevoegde adreslijst. Dit duurt meestal één jaar. 2. Het James Boswell Instituut in Utrecht geeft zomercursussen in het VWO vak wiskunde B1. Het verstrekte certificaat wordt door de faculteit erkend. Zie voor verdere inlichtingen: 3. De faculteit Wiskunde en Informatica geeft via het Korteweg De Vries Instituut zomercursussen wiskunde A1,2 en wiskunde B1. De certificaten worden door de faculteit erkend. Zie voor verdere informatie: Via de pagina Docenten & Scholieren doorgaan naar: Bijspijker- en aanvullingscursussen Wiskunde. Kennis van het vak economie 1 van het VWO. De faculteit geeft gelegenheid om de kennis van dit vak aan te tonen gedurende het eerste studiejaar. Kennis van de nederlandse taal: alleen voor buitenlanders. Inlichtingen hierover bij: I.N.T.T. Spuistraat VB AMSTERDAM tel Algemene ontwikkeling: Er wordt gekeken naar de vooropleiding en practische ervaring van de kandidaat, o.a. blijkend uit het door de kandidaat ingezonden documentatiemateriaal. De commissie colloquium doctum behoudt zich het recht voor, wanneer daartoe naar haar mening aanleiding bestaat, de kandidaat op te roepen voor een nader gesprek. Tijdens alle examenonderdelen moet men zich deugdelijk kunnen legitimeren met een paspoort of rijbewijs. De commissie c.d. behoudt zich het recht voor om kandidaten die reeds meerdere malen zonder succes aan het examen hebben deelgenomen, te adviseren niet meer aan verdere colloquium doctum examens deel te nemen.

3 3 Buitenlandse vooropleidingen: Zij die de nederlandse taal niet voldoende machtig zijn dienen eerst de cursus Nederlands gevolgd te hebben, bij het I.N.T.T. (zie hierboven) en het examen af te leggen op niveau 2, voor hoger opgeleiden. Pas nadat dit examen is behaald, worden buitenlanders tot de overige onderdelen van het colloquium doctum toegelaten. Belangrijke aanvullende informatie: De Faculteit der Economische Wetenschappen en Econometrie geeft, bij voldoende belangstelling, een wiskundecursus van 10 colleges op de donderdagavonden in de periode van 22 februari 2007 t/m 24 mei 2007 (verlengde cursus) of op de maandagavonden en donderdagavonden in de periode van 12 april t/m 24 mei (standaard-cursus), met een afsluitend examen, de zgn. "Wiskunde Entreetoets" eind mei. De examenstof bestaat uit de volledige inhoud van het boek: Wiskunde voor het hoger onderwijs 0, van: Van Pelt, Pijlgroms en Walter. Uitgeverij: Wolters Noordhoff, ISBN Zie alle verdere gegevens op internet: Indien men voor dit examen is geslaagd, heeft men voldaan aan de wiskunde toelatingseis voor de opleidingen: economie en bedrijfskunde en fiscale economie, maar niet voor de opleidingen actuariaat en econometrie. Voor deze laatste twee opleidingen is VWO-wiskunde B1 vereist! LET OP!! Personen die geen VWO-diploma bezitten, maar wel een HBO-diploma (propedeuse of einddiploma) zijn NIET rechtstreeks toegelaten tot de opleidingen van de faculteit. Zij dienen aan te tonen over kennis van het vak economie 1 op VWO-niveau en over voldoende wiskundekennis te beschikken. De faculteit geeft gelegenheid om de kennis van het vak economie 1 aan te tonen gedurende het eerste studiejaar. Voor wiskunde echter moet dit aangetoond worden voordat men tot inschrijving als student kan overgaan. Dit kan volgens de drie mogelijkheden die op pag. 2 van dit artikel onder kennis van wiskunde staan vermeld. Personen die een volledig afgerond HEAO-einddiploma bezitten krijgen vrijstelling van de wiskunde entreetoets indien ze in het bezit zijn van een HAVO-diploma, met een voldoende voor wiskunde B (oude stijl) of wiskunde B1,2 (nieuwe stijl) op het eindexamen. Allerlei vormen van wiskunde op MBO of HBO niveau worden NIET als voldoende beschouwd. Statistiek maakt GEEN deel uit van de door de faculteit gestelde wiskunde-toelatingseisen.

4 4 DAG- EN AVONDONDERWIJS: AMSTERDAM: ROC: Joke Smit vestiging Reijnier Vinkeleskade 62, tel UTRECHT: UNIT Educatie Kampereiland CZ UTRECHT Tel: ZAANDAM: Regio college Zaanstreek: Cypressehout 99 Zaandam Zie: Adviesbureau Engels in de avonduren Wiskunde alleen overdag BUSSUM: Het Goois Dag- en avondcollege: St. Vitusstraat 4, tel HOORN / ALKMAAR: Horizon College: Kwakelkade 21, 1823 CL Alkmaar tel Alleen mensen uit de regio OPEN UNIVERSITEIT: De Open Universiteit kent een open toelating. Men hoeft geen diploma te hebben en ook geen toelatingsexamen af te leggen. Iedereen boven de 18 jaar kan worden toegelaten. Vanzelfsprekend vraagt studeren aan de Open Universiteit wel een zeker kennisniveau en bevattingsvermogen, want het gaat tenslotte om hoger onderwijs. Iemand die twijfelt over de aanwezigheid van voldoende voorkennis kan contact opnemen met het studiecentrum van de Open Universiteit in de naaste omgeving. Inlichtingen: Studenten Inschrijvingen en betrekkingen, Postbus 4444, 6401 CX HEERLEN. Tel , website:

5 5 Centraal Bureau ROC Kop van Noord-Holland Middenweg 157 R, 1782 BE Den Helder tel.: (0223) fax: (0223) ROC De Amerlanden heeft vestigingen in de regio's Amersfoort, Soest, Veenendaal en Zeist. Het algemene adres is: Disketteweg 10 te Amersfoort Algemene telefoonnummer: Postadres: ROC De Amerlanden Postbus AT Amersfoort Algemeen adres: Erasmus College Eindhoven Kerkakkerstraat HC Eindhoven Tel Fax Erasmus College Haarlem Vlietsorgstraat JB Haarlem Tel Fax Erasmus College Maastricht Helmstraat 3-5 Gebouw "Entre Deux" 3e verdieping 6211 TA Maastricht Tel Fax

6 6 UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM ============================ FACULTEIT DER ECONOMISCHE WETENSCHAPPEN EN ECONOMETRIE Aanmeldingsformulier Colloquium Doctum - examenonderdelen Inzenden naar: Secretaris Commissie Colloquium Doctum mr. drs. A.C. van Meteren, tel: Roetersstraat 11, kr. E WB AMSTERDAM Naam:... Adres:... Postcode en woonplaats:... Geboortedatum:... Geboorteplaats en -land:... Opleiding waarvoor U zich aanmeldt:... Ik meld me aan voor de volgende onderdelen van het Colloquium Doctum voor het studiejaar S.v.p. aankruisen op welke datum / data U wilt komen. engels: 22 mei 2007, uur. wiskunde: 31 mei 2007, uur. wiskunde herkansing: 18 juni 2007, uur. Voor het wiskunde-examen geldt: locatie Tentamenzaal B, Roetersstraat 15 (1e étage), Amsterdam (onder voorbehoud). Examen engels: locatie Juridische Faculteit, Oudemanhuispoort (onder voorbehoud). Let op! Bij de examens dient u zich te legitimeren met paspoort of rijbewijs. Bij het examen engels mag een woordenboek Engels - Nederlands worden gebruikt....,...,... (plaats) (datum) ( handtekening )

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde.

Deficiënties. bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde. 1 Deficiënties bij de overstap van vwo naar universiteit voor de opleidingen Geneeskunde Tandheelkunde Diergeneeskunde Januari 2005 Uitgave VSNU Informatiecentrum Aansluiting vwo-wo, in samenwerking met

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2 Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2 2. Algemene informatie 3 3. Toetsen en cursussen bij Psychologie 4 3.1 Voorjaarscursus wiskunde 5 3.2 Zomerstoomcursus wiskunde 6 3.3 Zelfstudievariant

Nadere informatie

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist

Educatie. Volwassenenonderwijs VAVO. Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs. vmbo-t havo vwo. Amersfoort Veenendaal Zeist Educatie Volwassenenonderwijs 2007 2008 VAVO Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs vmbo-t havo vwo Amersfoort Veenendaal Zeist Amersfoort Veenendaal Zeist VAVO Het vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs)

Nadere informatie

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTY OF PSYCHOLOGY AND NEUROSCIENCE 2017-2018 Regeling voor het toelatingsonderzoek ex art. 7.29 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) voor

Nadere informatie

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM

1 of 7 12/23/2010 12:44 PM 1 of 7 12/23/2010 12:44 PM Faculteit Economie en Bedrijfskunde Adam Booij Afmelden Nederlands Engels Formulieren Formuliersamenvatting Vragenbank Vraagcategorieën Formulieren Formuliersamenvatting Samenvatting

Nadere informatie

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde

Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Veelgestelde vragen opleiding Tandheelkunde Wat zijn de toelatingseisen voor Tandheelkunde? De volgende voortrajecten voldoen aan de toelatingseisen voor Tandheelkunde: VWO diploma met profiel (vanaf 2010)

Nadere informatie

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op?

Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland. Wat stuurt u naar ons op? Aanmelding Taal- en Schakelcursus Inholland Wat stuurt u naar ons op? Uw aanmelding is compleet als u de volgende documenten opstuurt: 1. het aanmeldformulier, volledig en duidelijk ingevuld Probeer alles

Nadere informatie

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016)

Wiskunde A. Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Deficiëntiecursus 2014-2015 (instroom 2015-2016) Wiskunde A Amsterdam Fashion Institute Communicatie Communication and Multimedia Design Opleidingen van Economie en Management Toegepaste Psychologie september

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum

Regeling Colloquium Doctum Regeling Colloquium Doctum Toelatingsonderzoek voor de bachelor Theologie 31-10-2012 1 31-10-2012 2 1: Algemeen 1.1 Het colloquium doctum is een toelatingsonderzoek naar de algemene ontwikkeling en de

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016 Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 Voor wie?... 3 Waar bestaat het onderzoek uit?... 3 Wettelijke regelingen toelating

Nadere informatie

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015

Colloquium Doctum. Algemene Faculteit. Afdeling LOFO. Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Colloquium Doctum Algemene Faculteit Afdeling LOFO en Afdeling Tweedegraads Lerarenopleiding 2014-2015 Personen die de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt en die niet voldoen aan de toelatingseisen voor

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3 Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2 2. Algemene informatie 3 3. Toetsen en cursussen bij Psychologie 4 3.1 Voorjaarscursus wiskunde 5 3.2 Zomerstoomcursus wiskunde 6 3.3 Zelfstudievariant

Nadere informatie

Voorbereidingscursussen

Voorbereidingscursussen Voorbereidingscursussen Biologie Natuurkunde Scheikunde Wiskunde Studeren aan de Open Universiteit voorbereidings cursussen Het systeem van eindexamenprofielen in het voortgezet onderwijs brengt met zich

Nadere informatie

Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica Decentrale selectie Psychobiologie Procedure en selectiecriteria 2014-2015 Voor het studiejaar 2014-2015 zal de opleiding Psychobiologie 100%

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2018 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2017 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Het Colloquium Doctum. aan de. Faculteit der Rechtsgeleerdheid

Het Colloquium Doctum. aan de. Faculteit der Rechtsgeleerdheid Het Colloquium Doctum aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid 2018 Algemeen Definitie Het Colloquium Doctum is het onderzoek als bedoeld in artikel 7.29 van de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk

Nadere informatie

U I T S P R A A K 1 3-0 1 9

U I T S P R A A K 1 3-0 1 9 U I T S P R A A K 1 3-0 1 9 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellante tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3 Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2 2. Algemene informatie 3 3. Toetsen en cursussen bij Psychologie 4 3.1 Voorjaarscursus wiskunde 5 3.2 Zomerstoomcursus wiskunde 6 3.3 Zelfstudievariant

Nadere informatie

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR. Bacheloropleiding Nederlands recht. Studiejaar 2008/2009

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR. Bacheloropleiding Nederlands recht. Studiejaar 2008/2009 Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR Bacheloropleiding Nederlands recht Studiejaar 2008/2009 Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Standaardvrijstellingen bacheloropleiding Nederlands recht... 3 Algemeen...

Nadere informatie

Wiskunde B voor Techniek

Wiskunde B voor Techniek Wiskunde B voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Wiskunde B vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je een

Nadere informatie

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier

Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier Decentrale selectie Criminologie Aanmeldformulier A Persoonlijke gegevens voorletters voornaam geboortedatum achternaam geslacht 0 man 0 vrouw e-mailadres telefoonnummer(s) studentnummer Aantal bijlagen:

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO-examen 5. Het Pre-masterprogramma 6. Studeren in deeltijd 8 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO-examen 5 Het Pre-masterprogramma 6 Studeren in deeltijd 8 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden biedt de eenjarige

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2017 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden oktober 2016 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Examenregelement Beton- Staaltechniek

Examenregelement Beton- Staaltechniek Regeling toelating tot de cursus BC of SC De cursussen Betonconstructeur HTI (BC) en staalconstructeur HTI (SC) bestaan uit twee cursusjaren, respectievelijk BC/SC2 en BC/SC3. Studenten worden uitsluitend

Nadere informatie

Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Wiskunde B. Opleidingen van Techniek

Deficiëntiecursus 2014-2015. (instroom 2015-2016) Wiskunde B. Opleidingen van Techniek Deficiëntiecursus 2014-2015 (instroom 2015-2016) Wiskunde B Opleidingen van Techniek september 2014 Deficiëntiecursus Wiskunde B 2014-2015 Doelgroep Aankomend studenten van de Hogeschool van Amsterdam.

Nadere informatie

Natuurkunde voor Techniek

Natuurkunde voor Techniek Natuurkunde voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Natuurkunde vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je

Nadere informatie

(instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B

(instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B (instroom 2015-2016) Cursus Wiskunde B Opleidingen van Techniek september 2014 Cursus Wiskunde B 2014-2015 Doelgroep Aankomend studenten van de Hogeschool van Amsterdam. 21+-toelatingsexamenkandidaten

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 Toelatingsvoorwaarden... 3 Welke toetsen maak je?... 3 Beoordeling... 3 Toetsonderdelen...

Nadere informatie

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016

COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 COLLOQUIUM DOCTUM REGELING FACULTEIT DER RECHTSGELEERDHEID 2016 Regeling voor het toelatingsonderzoek ex art. 7.29 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) voor de opleiding

Nadere informatie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie

Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology. Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Regeling Colloquium Doctum Tilburg School of Catholic Theology Toelatingsonderzoek voor de opleiding: Bachelor Theologie Artikel 1: Algemeen 1.1 Het Colloquium Doctum is een toelatingsonderzoek naar de

Nadere informatie

Algemeen Definitie Voor wie? Toets data Colloquium Doctum Uiterlijke inschrijfdatum 15 april 2017 Inschrijfgeld

Algemeen Definitie Voor wie? Toets data Colloquium Doctum Uiterlijke inschrijfdatum 15 april 2017 Inschrijfgeld Algemeen Definitie Het Colloquium Doctum is het onderzoek als bedoeld in artikel 7.29 van de Wet op het Hoger Onderwijs en het Wetenschappelijk Onderzoek (WHW) dat toelating geeft tot een van de door de

Nadere informatie

Wiskunde B voor Techniek

Wiskunde B voor Techniek Wiskunde B voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Wiskunde B vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je een

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3

Inhoudsopgave. 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? Algemene informatie 3 Inhoudsopgave 1. Voor wie is deze brochure bedoeld? 2 2. Algemene informatie 3 3. Toetsen en cursussen bij Psychologie 4 3.1 Voorjaarscursus wiskunde 5 3.2 Zomerstoomcursus wiskunde 6 3.3 Zelfstudievariant

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2016-2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 3. Deficiëntietoetsing... 4 4. Voorbereiding... 5 5. Praktische informatie...

Nadere informatie

Regeling en Aanmelding Examen BC of SC

Regeling en Aanmelding Examen BC of SC Regeling toelating tot de opleiding BC of SC De opleidingen Betonconstructeur HTI (BC) en staalconstructeur HTI (SC) bestaan uit drie studiejaren, respectievelijk BS1, BC2/SC2 en BC3/SC3. Studenten worden

Nadere informatie

Voorbereidende cursus 2014 (instroom ) Voorbereidende cursus Wiskunde B

Voorbereidende cursus 2014 (instroom ) Voorbereidende cursus Wiskunde B Voorbereidende cursus 2014 (instroom 2014-2015) Voorbereidende cursus Wiskunde B april 2014 Voorbereidende cursus Wiskunde B 2014 Doelgroep Aspirant-studenten van de Hogeschool van Amsterdam. Havo/vwo-diploma

Nadere informatie

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR. Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR. Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid EUR Bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Studiejaar 2010/2011 Inhoudsopgave Voorwoord...- 2 - Standaardvrijstellingen bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid...-

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 2 0 8 2 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van XXX, appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, verweerder

Nadere informatie

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma

2015-2016. uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g. Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2015-2016 uit van eigen verantwoordelijkheid. Ik ging meer zelfstandig studeren, dat komt me g Havo/vwo In één jaar je havo- of vwo-diploma 2 Welkom Open avonden 2015» Woensdag 18 maart 18.00-20.30 uur»

Nadere informatie

Management & Organisatie

Management & Organisatie Deficiëntiecursus 2014-2015 instroom 2015-2016 Management & Organisatie Economie en Management opleidingen Media, Informatie en Communicatie (DMCI) Logistiek en Economie (Techniek) september 2014 Deficiëntiecursus

Nadere informatie

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing

Toelating. Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing Toelating Toelatingsonderzoek en deficiëntietoetsing 2017-2018 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Toelatingsonderzoek... 3 3. Deficiëntietoetsing... 5 4. Voorbereiding... 5 5. Praktische informatie...

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Rotterdam 2007-2008 De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er

Nadere informatie

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9

Inleiding 2. Het toelatingsexamen 3. NVO examen 5. Het schakelprogramma 6. INHOLLAND met doorstroomminor 8. Studeren in deeltijd 9 INHOUD Inleiding 2 Het toelatingsexamen 3 NVO examen 5 Het schakelprogramma 6 INHOLLAND met doorstroomminor 8 Studeren in deeltijd 9 1 INLEIDING Het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit

Nadere informatie

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items

Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Bijlage 1: Vragenlijst factoren en items Factoren Alle studenten die zich vooraanmelden via Studielink krijgen een online vragenlijst aangeboden via een link die in de aanmeldingsprocedure van Studielink

Nadere informatie

U I T S P R A A K

U I T S P R A A K U I T S P R A A K 1 4 0 2 7 van het College van beroep voor de examens van de Universiteit Leiden inzake het beroep van [naam], appellant tegen het Bestuur van de Faculteit der Geneeskunde, verweerder

Nadere informatie

Natuurkunde voor Techniek

Natuurkunde voor Techniek Natuurkunde voor Techniek Wanneer is deze cursus voor jou van toepassing? Als je een opleiding wilt volgen waarvoor Natuurkunde vereist is, maar je hebt niet het juiste profiel. Met deze cursus kun je

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2015 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden Oktober 2014 Inleiding Psychologie is een wetenschap.

Nadere informatie

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Opleiding Fiscaal recht

Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Opleiding Fiscaal recht Vrijstellingen Faculteit der Rechtsgeleerdheid Opleiding Fiscaal recht Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Standaardvrijstellingen Opleiding Fiscaal recht... 3 Algemeen... 3 HBO Rechten: totaal 33 ects vrijstelling...

Nadere informatie

STAATSEXAMEN EIND MULO* 2019

STAATSEXAMEN EIND MULO* 2019 : MINISTERIE VAN ONDERWIJS, WETENSCHAP EN CULTUUR EXAMENBUREAU STAATSEXAMEN EIND MULO* 2019 (kandidaten die alleen het eindexamen Mulo afleggen) EXAMENNUMMER: AANMELDINGSFORMULIER ALLE GEGEVENS INVULLEN.

Nadere informatie

D i e n s t e x a m e n s. I n f o r m a t i e B r o c h u r e. L a n d s e x a m e n 2 0 1 5-2 0 1 6

D i e n s t e x a m e n s. I n f o r m a t i e B r o c h u r e. L a n d s e x a m e n 2 0 1 5-2 0 1 6 M i n i s t e r i e v a n O n d e r w i j s, C u l t u u r, J e u g d e n S p o r t D i e n s t e x a m e n s I n f o r m a t i e B r o c h u r e L a n d s e x a m e n H A V O, V W O E N V S B O - T K

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1

Cambridge. Engels VWO. www.staring.nl. 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 Cambridge Engels VWO www.staring.nl 1039042 Staring A5 brochure Cambridge Engels.indd 1 19-01-16 13:33 Wat is Cambridge Engels? De Universiteit van Cambridge heeft een serie cursussen en examens Engelse

Nadere informatie

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties

Pre-masterprogramma. Negen masterspecialisaties Pre-masterprogramma Maakt u plannen voor een masteropleiding Psychologie? Heeft u een afgeronde vierjarige hbo-opleiding of een driejarige bachelor wo-opleiding? Dan kan, voor sommigen van u, het eenjarige

Nadere informatie

Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid

Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid 1 Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen...

Nadere informatie

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek

Examentraining 2014-2015. (instroom 2015-2016) Engels. Voor het. 21 + -toelatingsonderzoek Examentraining 2014-2015 (instroom 2015-2016) Voor het 21 + -toelatingsonderzoek september 2014 Examentraining voor 21 + -toelatingsonderzoek 2014-2015 Voor alle opleidingen van de HvA waarvoor een 21

Nadere informatie

Informatica (incl. Game Development) Technische Informatica Business IT & Management

Informatica (incl. Game Development) Technische Informatica Business IT & Management I N F O W I J Z E R 2014 (instroom 2014-2015) 21 + -toelatingsexamen Informatica (incl. Game Development) Technische Informatica Business IT & Management Media, Creatie en Informatie april 2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen

Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen Aanvraag tot toelating tot pre-master Psychologie 2015-2016 Faculteit der Gedrags- en Maatschappij Wetenschappen, Rijksuniversiteit Groningen Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie

Nadere informatie

Toelating tot de Vereniging van Register Operational Auditors

Toelating tot de Vereniging van Register Operational Auditors Pasfoto Aanvraagformulier Toelating tot de Vereniging van Register Operational Auditors Retouradres U kunt het ingevulde en ondertekende formulier, inclusief de bijlagen, sturen naar: Secretariaat IIA

Nadere informatie

Aanvraag Volledige Vrijstelling

Aanvraag Volledige Vrijstelling I N F O W I J Z E R 2015 (februari-instroom 2015 en instroom 2015-2016) 21 + -toelatingsexamen/21 + -toelatingsonderzoek Aanvraag Volledige Vrijstelling Studentenzaken Hogeschool van Amsterdam december

Nadere informatie

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT

PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT PART-TIME MASTER OF SCIENCE IN MANAGEMENT LEADERSHIP, AANMELDINGSFORMULIER ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP NYENRODE. A REWARD FOR LIFE ALGEMENE INFORMATIE AANMELDINGSFORMULIER PART-TIME MASTER OF SCIENCE

Nadere informatie

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer:

In de meeste gevallen moet uw kind een taaltest afleggen. Een vrijstelling hiervan is in sommige gevallen mogelijk, wanneer: Diplomawaardering Met een diploma dat niet-nederlands is, krijgt uw kind soms moeilijk toegang tot het hoger onderwijs in Nederland. Daarvoor verschillen de onderwijssystemen van de diverse landen te veel.

Nadere informatie

Doel van de opleiding. Leerstofprogramma. Cursusduur. Lestijden Dag opleiding van: 9.00 uur tot 16.00 uur. Nieuwegein, 15 mei 2006

Doel van de opleiding. Leerstofprogramma. Cursusduur. Lestijden Dag opleiding van: 9.00 uur tot 16.00 uur. Nieuwegein, 15 mei 2006 Nieuwegein, 15 mei 2006 Pascalbaan 1, 3439 MP Nieuwegein Postbus 1156, 3430 BD Nieuwegein Tel. 030 6008367 Fax 030 6008372 mkaspers@lastechniekeuropa.nl www.lasschool.nl BTW nr. NL0051.28.468.B01 ING Ede

Nadere informatie

_vavo egiocollegeopleidingen

_vavo egiocollegeopleidingen _vavo egiocollegeopleidingen In één jaar je havo- of vwo-diploma Studeren in je eigen tempo Open huis 16 maart en 8 juni 2016 vanaf 18 uur zie www.regiocollege.nl Zaandam Purmerend» Havo 5_p4» Vwo 6_p7

Nadere informatie

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem

Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem Aanmelden bij de opleiding Media & Entertainment Management (MEM) INHOLLAND Haarlem De opleiding Media & Entertainment Management is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum

Nadere informatie

Wiskunde via Toelatingstoetsen hoger onderwijs Noord-Nederland

Wiskunde via Toelatingstoetsen hoger onderwijs Noord-Nederland Voorbereidingscursus en toelatingstoets Inleiding tot de milieuchemie ten behoeve toelatingseis Scheikunde voor deeltijd bachelor Milieukunde en Ad s. Voor toelating tot studiejaar 2018-2019. + extra service:

Nadere informatie

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS

OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS OPLEIDING PSYCHOLOGIE INFORMATIE WISKUNDECURSUS 2012 FACULTEIT SOCIALE WETENSCHAPPEN OPLEIDING PSYCHOLOGIE Wassenaarseweg 52 Postbus 9555 2300 RB Leiden Telefoon: 071-5273606 november 2011 Inleiding Psychologie

Nadere informatie

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg

Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016. Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg Premasterprogramma Psychologie 11 maart 2016 Jan van Rooij Serena Verdonk Margot Starkenburg huishoudelijke mededelingen - voorlichting duurt tot 12.00 uur - 12.15 13.00 in deze zaal: Plan your master

Nadere informatie

Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen?

Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen? 1 Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen? U heeft laten weten dat u graag een schriftelijke cursus wilt volgen in de gevangenis. Als u het bijgesloten aanvraagformulier invult, zorgt ervoor dat u

Nadere informatie

Verzoek tot toelating

Verzoek tot toelating Verzoek tot toelating Masteropleidingen Universiteit Leiden versie: februari 2008 International students are referred to the form that can be downloaded from www.mastersinleiden.nl Voor wie is dit formulier?

Nadere informatie

Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten:

Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten: Data en tijden 2016 Je kunt hier de data en tijden vinden van de examens en voorbereidingscursussen voor de volgende trajecten: 1. Toelatingsonderzoek 21+ Je bent 21 jaar of ouder en beschikt niet over

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

VOORBEREIDEN OP EEN OPLEIDING AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

VOORBEREIDEN OP EEN OPLEIDING AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM VOORBEREIDEN OP EEN OPLEIDING AAN DE VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM 2011-2012 INFORMATIE VOOR STUDENTEN MET EEN BUITENLANDSE VOOROPLEIDING AFDELING NEDERLANDS TWEEDE TAAL VOORBEREIDEND JAAR ANDERSTALIGE

Nadere informatie

Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen?

Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen? 1 Wat moet u doen als u een cursus wilt volgen? U heeft laten weten dat u graag een schriftelijke cursus wilt volgen in de gevangenis. Als u het bijgesloten aanvraagformulier invult, zorgt ervoor dat u

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inhoudsopgave 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? 3. Wanneer hoef ik het inburgeringsexamen niet te

Nadere informatie

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES

ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES ACADEMIE VOOR GEZONDHEIDSSTUDIES DECENTRALE SELECTIE OPLEIDING MONDZORGKUNDE INSCHRIJFFORMULIER Vul op elke pagina bovenaan je A Voorletters PERSOONLIJKE GEGEVENS Voornaam Geboortedatum Achternaam Geslacht

Nadere informatie

Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid

Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid Faculteit Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid Toelatingsreglement Nederlandstalige opleidingen Rechtsgeleerdheid 1 Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen...

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011

Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Onderwijs- en Examenregeling 2010/2011 Masteropleidingen Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Biologie Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Natuurkunde Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs in Scheikunde

Nadere informatie

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM FACULTEIT DER NATUURWETENSCHAPPEN, WISKUNDE EN INFORMATICA UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Procedure aanvraag Bachelordiploma voor de Bacheloropleidingen: EDUCATION SERVICE CENTRE SERVICEDESK - Biologie, -

Nadere informatie

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd)

(niet voor studenten die een bacheloropleiding Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen hebben gevolgd) Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw A.I. Emmen Grote

Nadere informatie

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-)

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) Informatieboekje 2017-2018 Overstap havo 5 naar atheneum 5 Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > hbo> universiteit...

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2010 EXAMENCOMMISSIE FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM

JAARVERSLAG 2010 EXAMENCOMMISSIE FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM JAARVERSLAG 2010 EXAMENCOMMISSIE FACULTEIT DER WIJSBEGEERTE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Rotterdam, maart 2011 Jaarverslag 2010 Examencommissie Faculteit der Wijsbegeerte 1 In de Wet Versterking Besturing

Nadere informatie

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen:

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen: VEELGESTELDE VRAGEN GENEESKUNDE Toelating Geneeskunde Aanmelding en loting Decentrale Selectie Zij-instroom/overstap Bijvakken of stages volgen bij Geneeskunde Buitenlandse artsen Toelating Geneeskunde

Nadere informatie

Examenreglement VAVO Rijn IJssel 11-433

Examenreglement VAVO Rijn IJssel 11-433 Examenreglement VAVO Rijn IJssel 11-433 Dit examenreglement VAVO van Rijn IJssel is een onderdeel van het programma van toetsing en afsluiting (PTA) binnen het voortgezet algemeen volwassenen onderwijs

Nadere informatie

Aanvraagformulier assessment lerarenopleiding

Aanvraagformulier assessment lerarenopleiding Aanvraagformulier assessment lerarenopleiding gegevens aanvrager naam:.. functie: verzoekt namens het bevoegd gezag van: naam school:... adres: postcode en plaats: tel.nr.:. fax nr.:. het assessmentcentrum

Nadere informatie

SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl

SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl SBO Mozaik (02 XG) 013-5230690 Willem de Zwijgerlaan 63 info.sbomozaik@stgboom.nl 5061 TB Oisterwijk www.sbomozaik.nl Procedure aanmelding leerling Beste ouder(s)/ verzorger(s), We vinden het fijn dat

Nadere informatie

Opleidingsovereenkomst. DOC Opleidingen / DOC Maritiem. Basisopleiding. Kandidaat. Mediator

Opleidingsovereenkomst. DOC Opleidingen / DOC Maritiem. Basisopleiding. Kandidaat. Mediator PLEIDINGSVEREENKMST / Basis pleiding Kandidaat Mediator pleidingsovereenkomst DC pleidingen / DC Maritiem Basisopleiding Kandidaat Mediator 1 PLEIDINGSVEREENKMST / Basis pleiding Kandidaat Mediator PLEIDINGSVEREENKMST

Nadere informatie

Verzoek tot Inschrijving

Verzoek tot Inschrijving Verzoek tot Inschrijving Vul dit formulier in blokletters in en stuur het samen met een kopie van uw geldig identiteitsbewijs (géén rijbewijs) naar: Open Universiteit, Faculteit Informatica, t.a.v. Heleen

Nadere informatie

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen:

Om toegang te kunnen krijgen tot de opleiding Geneeskunde, dien je te voldoen aan onderstaande toelatingseisen: VEELGESTELDE VRAGEN GENEESKUNDE Toelating Geneeskunde Aanmelding en loting Decentrale Selectie Zij-instroom/overstap Bijvakken of stages volgen bij Geneeskunde Buitenlandse artsen Toelating Geneeskunde

Nadere informatie

Klachtmeldingsformulier patiënten SymforaMeander

Klachtmeldingsformulier patiënten SymforaMeander Klachtmeldingsformulier patiënten SymforaMeander Hebt u vragen over dit formulier? Bel de klachtencommissie Telefoonnummers: zie pagina 6 Datum klachtmelding: Datum ontvangst klachtmelding: Klachtnummer:

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht

Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht Onderwijs- en Examenregeling van de opleiding Informatica aan de Universiteit Utrecht vastgesteld door de Faculteitsraad op 23 juni 1998 Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Toepasselijkheid

Nadere informatie

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen

VAVO. ROC Horizon College. Een vierbaansweg om je diploma te halen! 2013-2014. Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6. Voortgezet onderwijs voor volwassenen Voortgezet onderwijs voor volwassenen 2013-2014 VAVO Een vierbaansweg om je diploma te halen! Vmbo-TL Havo 4 Havo 5 Vwo 6 ROC Horizon College HORIZONCOLLEGE.NL ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND ROC

Nadere informatie

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland

Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland Inburgeringsexamen: voorwaarde voor naturalisatie in het buitenland 1. Waarom deze publicatie? 2. Hoe ziet het inburgeringsexamen eruit? U moet het inburgeringsexamen halen om Nederlander te kunnen worden.

Nadere informatie

Toelatingseisen en deficiëntiecursussen

Toelatingseisen en deficiëntiecursussen Toelatingseisen en deficiëntiecursussen Voor studiejaar 2014-2015 van hogeschool VHL locatie Wageningen Cursussen: scheikunde en wiskunde-a (toets) Inhoud 1. Algemene toelatingseisen 4 2. Toelatingseisen

Nadere informatie

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO

Arcus College AANMELDFORMULIER Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Niet invullen! Ovnr Arcus College AANMELDFORMULIER 2019-2020 Arcus VAVO (VMBO-tl HAVO VWO Samen met dit aanmeldingsformulier dient u in te leveren: 1. Een kopie van een geldig paspoort of identiteitsbewijs

Nadere informatie

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN

Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN Erasmus Universiteit Rotterdam, Van scholier naar student BIJLAGE 1 VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN VRAGENLIJST STUDIEKEUZEGESPREKKEN ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM VWO-6 Over de vragenlijst Deze vragenlijst

Nadere informatie

Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie)

Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Aanvraag tot voorwaardelijke toelating tot Master Opleiding Psychologie (schakelprogramma Psychologie) Deze formulieren s.v.p. opsturen naar: Toelatingscommissie Psychologie t.a.v. mw A.I. Emmen Grote

Nadere informatie

Aanmeldformulier Executive MBA

Aanmeldformulier Executive MBA Aanmeldformulier Executive MBA Aanmeldingsprocedure 1 De Admission Committee heeft de aanmeldingsprocedure en selectie criteria vastgesteld. De aanmelding omvat het volgende: A: Een volledig ingevuld en

Nadere informatie

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND

VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6. horizoncollege.nl ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND Voortgezet algemeen volwassenen onderwijs 2016-2017 VAVO VMBO-TL HAVO 4 HAVO 5 VWO 6 ALKMAAR HEERHUGOWAARD HOORN PURMEREND vavo Alsnog je vwo, havo of vmbo-tl diploma halen? Pak je kans op het vavo! 2

Nadere informatie