Profiteren van de Goudmarkt met een uniek Business Model [ Inclusief GRATIS KOOPTIP ]

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Profiteren van de Goudmarkt met een uniek Business Model [ Inclusief GRATIS KOOPTIP ]"

Transcriptie

1 Koop eens een Goudbank Profiteren van de Goudmarkt met een uniek Business Model [ Inclusief GRATIS KOOPTIP ]

2 U heeft het wellicht al meermaals gelezen: goud wint aan populariteit, maar de goudmijnaandelen blijven achter. De goudprijs noteert bijna USD per ounce, maar de aandelen doen het (relatief) belabberd. Dat wordt duidelijk uit de volgende grafiek, die de inflows in goud- en zilvermijnfondsen weergeeft. Zoals u kunt zien, was er een plotse, forse outflow in de afgelopen jaren! Bij Slim Beleggen zijn we op de eerste plaats contrair: we kijken naar welke activaklassen ondergewaardeerd zijn als gevolg van een jarenlange verwaarlozing! Immers, het heeft geen zin om achter trends aan te hollen. Voorbeelden zijn uiteraard de IT-zeepbel begin jaren 2000 en de gekte in huizenbouwers in De underperformance van goudmijnaandelen de afgelopen jaren is frappant! Sinds december 2010 lopen de aandelen hopeloos achter op de prijs van het onderliggende metaal. De korting van de aandelen ten opzichte van het goud is gigantisch!

3 De kritische belegger maakt zich uiteraard deze bedenking: als niemand deze aandelen wil, is er toch een goeie reden voor? De markt concentreert zich volgens ons te veel op de onderstaande redenen: ETF s: heel wat goudbeleggers verkiezen ervoor om rechtstreeks in het metaal te investeren door middel van trackers of beursgenoteerde producten die de goudprijs volgen. Hoewel wij bijzonder sceptisch staan tegenover deze producten, trekken ze enorm veel geld aan. De beursgenoteerde GLD was onlangs zelfs groter dan de tracker op de S&P index! De goud ETF s zijn dus een zegen en een vloek geweest voor de goudmijnaandelen. Aan de ene kant maken ze het beleggerspubliek meer vertrouwd met goud, maar aan de andere kant stroomt er veel meer geld in deze instrumenten dan in de aandelen. Ze hebben dus een forse concurrentie gecreëerd voor goud- en zilvermijnaandelen. Zoals met alles is het afwachten hoe lang het duurt voor de slinger weer inde andere richting overslaat! Shorters: heel wat hefboommanagers beleggen long in het goud zelf en gaan short op de goudmijnaandelen zelf. Dat creëert een enorm onevenwicht in deze markt. De vraag is hoelang de shorters dit spelletje nog kunnen volhouden? Zullen ze coveren wanneer ze tot de conclusie komen dat de winsten duurzaam zijn en de cashflows exploderen? Stijgende inputkosten: goudmijnen hebben te lijden gehad onder hoge energieprijzen, grondstofprijzen, mankracht en belastingen. Dat was een legitieme vrees in 2008, toen de olieprijs door het dak schoot. Echter, op dit moment is dat niet het geval. Als u de volgende grafiek bekijkt, ziet u dat de marges veel sterker zijn toegenomen dan de cashkosten dit jaar. De goudmijnaandelen drukken dus als het ware geld! De donkere staafjes drukken de marges uit, de lichtgrijze de cashkosten: wat wil u nog meer?!

4 Overdreven uitgeven van papier: veel goudmijnaandelen zijn als het ware niks waard en niet meer dan papier. Tot het mijn of een verkoop zal het nooit komen. Heel wat goudmijnaandelen hebben de jongste jaren kapitaalverhogingen doorgevoerd die hun bestaande aandeelhouders enorm hebben verwaterd. Dit heeft een erg negatieve perceptie gecreëerd in de markt. Risico-avers beleggingsklimaat: de crisisomgeving van de laatste drie jaar heeft beleggers naar activa gestuurd die veiliger zijn dan goudmijnaandelen, namelijk het goud zelf, staatspapier en de Amerikaanse dollar. Of die alternatieven echt zoveel veiliger zijn dan goud en goudmijnaandelen durven we te betwijfelen. Immers, obligaties zitten al meer dan 30 jaar in een stierenmarkt en het ziet er eerder naar uit dat we aan het einde gekomen zijn van een periode met dalende rentevoeten in plaats van aan het begin. En wie wil er nu beleggen in munten zoals de USD en de EUR als men ziet welke acties centrale bankiers ondernemen om hun munt laag te houden? Zelfs de rots in de branding van weleer, de Zwitserse frank, is al even bedorven als de euro! Er zijn dus geen vluchthavens meer buiten goud. Twijfels over de duurzaamheid van de goudprijs: veel beleggers denken dat de underperformance van de goudmijnaandelen erop wijst dat de goudprijs aan de vooravond staat van een forse correctie. In het huidige klimaat (enorme aankopen uit Azië, inflatoir klimaat, negatieve reële rentevoeten, monetaire chaos) hebben we het lastig om dit te geloven!

5 Wij denken dat het de komende jaren anders zal zijn! Sterker nog, we zien de komende maanden al een forse inhaalbeweging voor de goud- en zilvermijnaandelen! U wil cijfers? Goed we denken dat de HUI-index (verzameling goumijaandelen) op korte tijd makkelijk 50 à 100% hoger kan staan! Waarom? Winstexplosie: heel wat grote goudmijnbedrijven (Newmont Mining, Barrick Gold, Goldcorp, ) publiceerden prachtige kwartaalcijfers die echter door beleggers compleet werden genegeerd. Vooral de cashflowgeneratie is enorm. Die cashflow kunnen de bedrijven gebruiken om dividenden uit te betalen, overnames te doen Dividenden: het huidige dividendrendement van de goudmijnaandelen bedraagt op dit moment zo n 0,75% terwijl de brede S&P index zowat 2% oplevert. We denken dat goudmijnaandelen hun dividenden de komende jaren enorm zullen optrekken, wat van op de huidige koersniveaus hen tot de nieuwe nutsbedrijven zal maken! Zo heeft Newmont Mining onlangs zijn dividend aan de goudprijs gekoppeld. Voor elke stijging/daling van de goudprijs stijgt of zakt het dividend met 0,2 USD per aandeel! We verwachten dat verschillende andere bedrijven het voorbeeld van Newmont zullen volgen! De pay-out ratio s staan trouwens nog op bijzonder lage niveaus. 14% namelijk gebaseerd op een goudprijs van 1450 USD! Als de goudprijs zou stabiliseren, zakt de pay-out ratio tot slechts 10%! Dat is voor ons een ijzersterk argument om aan te tonen dat we nog maar net aan het begin van een cyclus staan van fors toenemende dividenden bij goud- en zilvermijnaandelen! Goud met korting in de grond: veel goudmijnaandelen waarderen hun reserves aan slechts 300 of 400 USD per ounce. Op die manier koopt u goud met een forse korting in de grond! Dat is bovendien ook interessant voor partijen die deze kleinere spelers op een goedkope manier willen overnemen!

6 Dit is niet 2008: in 2008 gingen de goudmijnaandelen genadeloos mee onderuit met de rest van de markt. Deze situatie is compleet veranderd in augustus: op dagen dat de Dow 600 punten verloor, steeg de GDX vaak met meerdere procenten! Een forse relatieve en absolute outperformance! Dat is voor ons een van sterkste argumenten om aan de tonen dat we niet meer in de constellatie van 3 jaar geleden zitten. Conclusie: voor beleggers die willen inspelen op duurzaam hogere goudprijzen en willen investeren in een activaklasse die volgens ons volledig onterecht verwaarloosd is, bieden goud- en zilveraandelen volgens ons de beste kansen qua risico/return. Voor amper 179 euro ontvangt u ons Professioneel Advies een JAAR lang! Onze sterke punten op een rij: Inspelen op ondergewaardeerde (vooral kleinere) goudmijnaandelen Onafhankelijke research, niet gelieerd met andere partijen Duidelijke schrijfstijl Ondubbelzinnige adviezen. Kopen = kopen. Verkopen = verkopen Decennialange ervaring in financiële wereld Bewezen rendementen! Laat u adviseren door het Goud & Zilver Rapport voor de Beste KOOPTIPS! >>>

7 GRATIS GOUDBANK TIP: Seabridge Gold (ticker: SA - NYSE) Het beursklimaat was niet erg interessant voor bedrijfsprofielen in de goudsector die afwijken van de standaard. Seabridge is namelijk een speciaal goudmijnaandeel. De onderneming noemt zichzelf graag een goudbank, waarbij men doelt op de gigantische goudreserves bij de diverse projecten onder beheer. Het bedrijf doet zelf de voorbereidende werken zoals exploratie en andere studies, maar laat de uiteindelijke productie van goud (en zilver, koper, ) over aan partners via een Joint Venture of een verkoop. Seabridge is erop uit om zoveel mogelijk bang for your buck te leveren, waarmee men bedoelt om zoveel mogelijk ounces in de bodem per aandeel te ontdekken. Zo heeft SA vandaag meer dan 1 ounce per aandeel aan reserves in de bodem. En dat is nogal wat! Seabridge heeft dan ook de grootste projecten in portefeuille waar zelfs de grootsten in de sector niet over beschikken. Het vlaggenschipproject van Seabrdige is Kerr- Sulphurets-Mitchell (KSM) in Britisch Columbia, Canada. De jongste PFS (Preliminary Feasibility Study) bevestigde de eerder aangetoonde gigantische reserves van 38 miljoen ounces goud in de bodem (via NI ). Bovendien bezit het depot ook nog eens voor 9 miljoen pond aan koper, en nog wat zilver en molybdenum als bijproduct. De PFS liet ook de NPV (Net Present Value) zien bij diverse scenario s en rekeninghoudend met een levensduur voor de mijn van (hou u vast) 55 jaren! Uitgaande van een basisscenario van 1330 dollar/ounce goud, 3,45 dollar/pond koper, 25,5 dollar/ounce zilver en 15 dollar/pond moly, bekomt de consultancy firma Tetra Tech Wardrop een waardering voor de NPV bij een discount van 5% en 8% van respectievelijk 4,5 miljard en 1,6 miljard dollar.

8 Hierbij wordt uitgegaan van een gemiddelde cash cost van slechts 141 dollar per ounce goud, waardoor het project op iets meer dan 6 jaar volledig zou zijn terug verdiend. Dit zijn bijzonder conservatieve aannames. Als we de huidige prijzen verrekenen (zie Spot Case in tabel), dan is het project reeds na 5 jaren terugverdiend en heeft het KSM project een waarde van 3,5 miljard dollar! Hierbij hebben we nog geen rekening gehouden met dat andere grote project Courageous Lake in Northwest Territories, Canada. Alhoewel er veel minder reserves zijn in Courageous Lake (6,5 miljoen ounces goud) en de gemiddelde cash cost veel hoger ligt, rond 780 dollar per ounce, waardeert Tetra in een NPV-calculatie bij een discount rate van 5% een waardering van zo n 1 miljard dollar. Nu valt er iets voor te zeggen dat de kosten te hoog zijn bij dit project, maar een prijs van 700 miljoen dollar omhelst al de volledige marktkapitalisatie van Seabridge Gold vandaag. Anders gezegd, beleggers zijn niet happig om de aandelen van SA in portefeuille op te nemen. Meer nog, beleggers zijn geneigd om short te gaan op Seabridge Gold, want de gemiddelde shortpositie op het aandeel zit meestal rond 10 procent van de vrij verhandelbare aandelen SA of daarboven. Als het echter zo slecht gesteld zou zijn met Seabridge als de markt oordeelt, dan zou het aantal uitstaande aandelen van SA angstwekkend hoog moeten zijn. Maar niets is minder waar: er zijn vandaag maar 43 miljoen uitstaande aandelen van Seabridge Gold. Dat is veel minder dan sommige microcaps in de sector waarvan honderden miljoenen aandelen in omloop zijn. Dus het management bij Seabridge heeft er duidelijk over gewaakt dat er geen substantiële verwatering is ondergaan. Dat is overigens de manier waardoor Seabridge als enige goudmijnbedrijf kan zeggen dat men meer dan een ounce per aandeel goud in reserve heeft!

9 Dit impliceert dat Seabridge aan slechts 15 dollar per ounce in de bodem wordt verhandeld op de beurs. Terecht? We denken het niet. Zelfs al houden we rekening met enkele risico s voor het bedrijfsmodel van goudbank, dan nog zien we de koers van het aandeel SA gemakkelijk dubbel zo hoog noteren dan de huidige koers. Voor het advies en ons koersdoel op Seabridge Gold kan u terecht in de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport! Voor amper 179 euro ontvangt u ons Professioneel Advies een JAAR lang! >>> >>>

Waarom u nu goudmijnaandelen moet kopen?

Waarom u nu goudmijnaandelen moet kopen? Waarom u nu goudmijnaandelen moet kopen? Het komt eigenlijk op het volgende neer: goud wint aan populariteit, maar de onderliggende aandelen doen dat helemaal niet! De goudprijs staat bijna 2000 USD per

Nadere informatie

Goud en Zilver Rapport Augustus 2013

Goud en Zilver Rapport Augustus 2013 Goud en Zilver Rapport Augustus 2013 Inhoudsopgave Strategie Strategie 1 Update Goldcorp (ticker: GG - NYSE) 2 Update Barrick Gold (ticker: ABX, NYSE) 3 Update ETF s 5 Update First Majestic Silver (ticker:

Nadere informatie

Goud & Zilver Rapport. Februari 2013. Update Kinross Gold (ticker: KGC - NYSE) 6

Goud & Zilver Rapport. Februari 2013. Update Kinross Gold (ticker: KGC - NYSE) 6 Inhoudsopgave Update Kinross Gold (ticker: KGC - NYSE) 6 Update Barrick Gold (ticker: ABX - NYSE) 8 Update McEwen Mining (ticker: MUX - NYSE) 9 Update Orko Silver (ticker: OK - Toronto) 10 Selectielijst

Nadere informatie

Bitcoin is goed op weg om meer vroege beleggers miljonair te maken dan Google, Facebook en Twitter SAMEN!

Bitcoin is goed op weg om meer vroege beleggers miljonair te maken dan Google, Facebook en Twitter SAMEN! Bitcoin is goed op weg om meer vroege beleggers miljonair te maken dan Google, Facebook en Twitter SAMEN! Beste belegger, De IPO van Twitter maakte in één klap 1.600 mensen dollarmiljonair! Medewerkers

Nadere informatie

November 2009 Goud & Zilver De geldpersen op volle toeren

November 2009 Goud & Zilver De geldpersen op volle toeren Het Pantelis Rapport November 2009 Goud & Zilver Een fenomenaal 2009, een goudkleurig 2010? De prijzen van goud en zilver gaan letterlijk en figuurlijk door het dak! Vooral goud breekt momenteel record

Nadere informatie

Krugerrand: Blijk van verstand?

Krugerrand: Blijk van verstand? Krugerrand: Blijk van verstand? (herwerkte versie, 02/2011) KBC Securities NV/SA Havenlaan 12 Avenue du Port 1080 Brussels Belgium Tel.: + 32 78 353 353 Fax: + 32 78 353 356 www.kbcsecurities.com VAT BE

Nadere informatie

Pantelis Rapport 2013

Pantelis Rapport 2013 Pantelis Rapport 2013 Inhoudsopgave Inleiding 1 Strategie 3 Conclusies 11 Inleiding Wat vliegt de tijd. Het is alweer 4 jaar geleden dat ik nog eens een Pantelis Rapport in mekaar bokste. Toch lijkt het

Nadere informatie

Beleggen met de Warren Buffett strategie

Beleggen met de Warren Buffett strategie Beleggen met de Warren Buffett strategie Tien pakkende artikelen over de value investing filosofie van s werelds beste belegger drs. Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl December 2007 www.warrenbuffett.nl/aandelen

Nadere informatie

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call

Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Voorbeelden degelijke aandelen met verkochte call Beleggers zitten op dit moment in een moeilijk pakket. Veilige obligaties leveren nauwelijks iets op, aandelen en obligaties van de Emerging Markets staan

Nadere informatie

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger?

Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Is goud nog steeds van belang voor de hedendaagse belegger? Bachelorscriptie Finance Erasmus Universiteit Rotterdam Faculteit Economische Wetenschappen Auteur: Patrick Janssen Studentnummer: 303456 Scriptiebegeleider:

Nadere informatie

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010

Leren Beleggen. Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Leren Beleggen Door Tom Lassing Versie 1.7 20-12-2010 Welkom (nieuwe) belegger. U bent begonnen aan een nieuwe hobby die ontzettend leuk kan zijn. Is zeg kan zijn, want ik zal u in dit rapport de realiteit

Nadere informatie

Hét Europese Warren Buffett aandeel

Hét Europese Warren Buffett aandeel WARRENBUFFETT.NL Hét Europese Warren Buffett aandeel Waarmee s werelds beste belegger in 2006 ruim 40% rendement mee realiseerde Hendrik Oude Nijhuis WarrenBuffett.nl Januari 09 I NHOUD Hét Europese Warren

Nadere informatie

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom

EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY. carl de boom EFFICIËNT SPAREN VOOR JE BABY carl de boom Beste, Je hebt deze bundel waarschijnlijk gekregen omdat je net papa of mama bent geworden. Van harte gefeliciteerd! Er zal zeer veel op je afkomen, en sommige

Nadere informatie

Vragen en antwoorden inzake splitsing FCBF

Vragen en antwoorden inzake splitsing FCBF Vragen en antwoorden inzake splitsing FCBF V1: Verandert de waarde van mijn belegging door deze splitsing? A1: Nee, de waarde van uw belegging verandert niet door de splitsing. Stel u had voor de splitsing

Nadere informatie

Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven

Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven 1 Dividend liegt niet! Hoe u meer winst maakt met de winst van s werelds beste bedrijven Vandaag ga ik u niet vertellen dat u aandelen Coca-Cola, Pepsi of McDonald s moet kopen. Wel ga ik u vertellen wanneer

Nadere informatie

ETF s in Opmars, eenvoudig,flexibel en transparant

ETF s in Opmars, eenvoudig,flexibel en transparant ETF/GRONDSTOFFEN SPECIAL ETF s in Opmars, eenvoudig,flexibel en transparant Grondstoffenrally 2.0 Verschillende invalshoeken om het grondstoffenthema te bespelen. Drie grondstoffondsen, drie verschillende

Nadere informatie

VEILIG EN RENDABEL BELEGGEN. kapitaal krachtiger te maken

VEILIG EN RENDABEL BELEGGEN. kapitaal krachtiger te maken VEILIG EN RENDABEL BELEGGEN adviezen om u(w) kapitaal krachtiger te maken 19concrete en hoe beurswijzer.com u daarbij helpt Inhoud 01 VOOR ALLES: KEN UZELF!... 04 02 HET VERSCHIL TUSSEN HET RISICO DAT

Nadere informatie

Gabriël VermogensPlan

Gabriël VermogensPlan Gabriël VermogensPlan Gabriël heeft een aantal samenstellingen van beleggingen gemaakt die gebaseerd zijn op haar eigen beleggingsbeleid -en strategie. Hieronder geven wij een toelichting over het onderwerp

Nadere informatie

Succesvol worden op de beurs!

Succesvol worden op de beurs! 2013 Succesvol worden op de beurs! Kom erachter hoe het mij is gelukt om 122.000, - winst te behalen in een periode van 5 jaar tijd! Puur en alleen door me te richten op het kopen en verkopen van aandelen,

Nadere informatie

Value Square Fund Equity World

Value Square Fund Equity World Value Square Fund Equity World 5 JAAR VALUE SQUARE FUND EQUITY WORLD: RAPPORT - OKTOBER 2008 tot SEPTEMBER 2013 Vijf Jaarvergaderingen Value Square Fund Equity World N.V. is een BEVEK naar Belgisch recht.

Nadere informatie

Warrants. The first option in the warrant market

Warrants. The first option in the warrant market Warrants The first option in the warrant market Een optimaal rendement met de topfondsen van de wereld Inhoudsopgave Zijn warrants iets voor mij? 2 Waarom gedekte warrants van Commerzbank kopen? 5 Hoe

Nadere informatie

Goud voor Beginners. Handleiding voor de beginnende goudbelegger. 1 Goud voor beginners Slim Beleggen

Goud voor Beginners. Handleiding voor de beginnende goudbelegger. 1 Goud voor beginners Slim Beleggen Goud voor Beginners Handleiding voor de beginnende goudbelegger 1 Goud voor beginners Slim Beleggen Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Goud 4 3. Fysiek goud 8 4. Goudafgeleiden 9 5. Goudfondsen 9 6. Goudmijnaandelen

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

Groeimarkten Rapport Augustus 2013

Groeimarkten Rapport Augustus 2013 Groeimarkten Rapport Augustus 2013 Inhoudsopgave Strategie Strategie 1 Update Brazilië (ticker: BRF - NYSE) 2 Update India (ticker: SCIF - NYSE)4 Update Egypte (ticker: EGPT - NYSE) 6 Update Kandi Technologies

Nadere informatie

LEREN BELEGGEN. theorie

LEREN BELEGGEN. theorie theorie LEREN BELEGGEN In deze serie lessen leer je meer over beleggen. Je kunt op veel manieren beleggen, maar je kunt er ook voor kiezen te sparen. Wat zijn eigenlijk de verschillen? En waar moet je

Nadere informatie

3 cirkels + 1 strategie = 9 awards

3 cirkels + 1 strategie = 9 awards INVESTMENT OPPORTUNITY Mei 2014 For professional investors ROBECO GLOBAL PREMIUM EQUITIES FUND 3 cirkels + 1 strategie = 9 awards Ondergewaardeerde aandelen blijken steeds te outperformen Bedrijven hebben

Nadere informatie

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers

Omgekeerde olieschok zorgt voor vrees onder beleggers Nieuws uit de financiële markten Winter 214/215 Geachte heer, mevrouw, beste belegger, In 214 kregen de drie woorden waaruit de naam van onze bank bestaat meer dan ooit hun volle betekenis. - Banque: met

Nadere informatie

Brains & Analysis terugblik

Brains & Analysis terugblik Brains & Analysis terugblik De belangrijkste voorspelling van afgelopen weekend was: In De komende maanden verwacht ik een uiterst grillig koersverloop op de aandelenmarkten Aandelen in Europa zijn voorlopig

Nadere informatie

Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken.

Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken. Een uniek overzicht van 20 vaststellingen - doorgaans ivm de Amerikaanse (aandelen)markt om even over na te denken. 1) Koers/Cashflow aandelen op hoog niveau. 2) De Buffett indicator geeft aan dat de beurs

Nadere informatie