WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 11 APRIL Werken met een leerlijn Lies Alons, ITTA

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 11 APRIL 2016. 1. Werken met een leerlijn Lies Alons, ITTA"

Transcriptie

1 1. Werken met een leerlijn Lies Alons, ITTA In deze workshop gaan we dieper in op de leerlijn die ingezet kan worden voor leerlingen die doorstromen naar de entreeopleiding en/of een mbo 2 opleiding. Hoe zien de streefdoelen NT2 eruit voor deze groep leerlingen? Wat betekenen deze doelen dan voor de inrichting van een effectief én stimulerend onderwijsprogramma? Welke vakken bereiden de leerlingen goed voor op een effectieve doorstroom? En welke didactische aanpak kies je voor deze groep leerlingen? Aan de hand van concrete voorbeelden nemen we deze leerlijn verder onder de loep en krijgt u handvatten om deze leerlijn in de praktijk vorm te geven. Lies Alons is als teammanager Onderwijs werkzaam bij het ITTA van de UvA, projectleider Leerlijnen voor de ISK, verzorgt en ondersteunt ISK s zowel op beleids- als op uitvoerend niveau. 2. Werken met het leerlingprofiel en verlengde intake Femke Scheltinga, ITTA In deze workshop gaan we in op het vormgeven van een verlengde intake in de ISK. Het doel van een verlengde intake is om gedurende de eerste onderwijsperiode informatie te verzamelen over de leerbaarheid en instructiegevoeligheid van een leerling. Hoeveel tijd, instructie en ondersteuning heeft een leerling nodig? Welke kenmerken van een leerling kunnen belemmerend dan wel stimulerend zijn? Door bij leerlingen na te gaan wat sterktes en zwaktes zijn, zowel cognitief als in taak- en leergedrag, is het mogelijk om het onderwijs op de leerling af te stemmen. Aan de hand van een leerlingprofiel kun je een inschatting van de onderwijsbehoefte maken en ook de voortgang in de eerste weken evalueren. Zo bepaal je in welke leerroute (en leerlijn) een leerling past.

2 3. Focus op Taal: een praktische kennismaking met het NT2-vak Alice van Kalsbeek & Marijke Huizinga, Focus op Taal, Basisboek voor docenten NT2 Focus op taal is een basisboek voor docenten en vrijwilligers Nederlands tweede taal. Het combineert informatie over het Nederlandse taalsysteem en taal leren op een heldere en praktische manier met taaldidactiek. Voorkennis is niet vereist. Focus op Taal is daardoor zowel een praktische kennismaking met het NT2-vak als een handig naslagwerk voor ervaren NT2-docenten. In de presentatie zal één van de auteurs, Alice van Kalsbeek, u op een speelse manier laten kennismaken met de inhoud van het boek. Er zal ruime gelegenheid zijn voor het stellen van vragen. 4. Het leerlingprofiel en het Toetsplan: hoe verhouden ze zich tot elkaar? Stephanie Drenth en Jochum Winkelman, Bureau ICE Op basis van het in de intake bepaalde leerlingprofiel met de verblijfsduur binnen de EOA/ISK start de leerling met zijn passende individuele leertraject. Hoe monitor en stuur je met de verschillende TOA- toetsplannen het ingezette traject? En hoe verhouden deze toetsplannen zich tot de verlengde Intake en de tussen- en einddoelen van de ingezette leerlijnen? Tijdens deze workshop wordt door Bureau ICE toegelicht hoe de TOA-toetsplannen samenhangen met de in opdracht van LOWAN ontwikkelde leerlijnen. 5. LEES MEE >> NT2, een nieuwe leesmethode Klarien Lenting, Diatoetsen Leesvaardigheid is voor jonge anderstaligen die zich voorbereiden op instroom in het reguliere onderwijs een complex vakonderdeel. De leerling moet niet alleen snel een adequate woordenschat en inzicht in taalstructuren verwerven, maar ook de leesstrategieën (en bijbehorende terminologie) aanleren die moedertaalsprekers op niveau 1F horen te beheersen. De nieuwe leesmethode LEES MEE >>NT2 bereidt leerlingen in beide opzichten voor op de leesvaardigheid die bij instroom in het moedertaalonderwijs van leerlingen uit de ISK wordt verwacht. De teksten in de methode gaan over onderwerpen die voor de leerling interessant zijn. Klarien Lenting van Diatoetsen vertelt in deze workshop meer over LEES MEE >>NT2.

3 6. Feedback en beoordeling bij productieve vaardigheden Fros van der Maden, Edutekst Bij Spreken & Gesprekken en bij Schrijven is gerichte feedback van essentieel belang om verder te komen. Hoe organiseer je dit belangrijke onderdeel van het leerproces op zo n manier dat alle leerlingen in jouw klassen voldoende aandacht en houvast krijgen? Hoe bepaal je waarop al dan niet feedback gegeven moet worden? En op welk moment geef je op welke punten feedback? Wie geeft wie feedback? En hoe beoordeel en toets je de productieve vaardigheden op praktische en zinvolle wijze? In de workshop gaan we in op deze en andere vragen rond feedback en beoordeling bij het onderwijs in de productieve vaardigheden. Ook oefenen we in kleine groepen met het zelf opstellen van passende criteria bij enkele productieve opdrachten. Fros van der Maden is docent Nederlands aan de Internationale School in Groningen en educatief auteur. Ze schreef onder andere Op Schrift, een schrijfcursus voor jonge anderstaligen, en In Gesprek, een methode spreek-en gespreksvaardigheid die ook voor anderstalige jongeren bestemd is Wat kan mijn leerling? Prestaties beoordelen in DISK aan de hand van de NT2-niveaus van het Europees raamwerk (A1, A2, B1) Charlotte Berghuijs, docent ISK en ontwikkelaar ISK portfolio Doelgroep: Scholen die al met de NT2 methode DISK werken en vorig jaar deze workshop nog niet gevolgd hebben! Wegens groot succes vorig jaar geeft Charlotte Berghuijs dit jaar wederom een workshop over het beoordelen van de prestaties in DISK. Hoe geeft u feedback op de productieve taken en hoe beoordeelt u deze? Hoe geeft u cijfers? DISK is gebaseerd op de taalniveaus, zoals omschreven vanuit het Europees Raamwerk (ERK): niveau A1, A2 en B1. Sinds enige tijd kunnen docenten de beoordelingslijsten raadplegen die niet alleen inzicht geven in het type opdrachten dat een leerling moet kunnen, maar ook aan welke eisen dat per niveau moet voldoen. In deze workshop gaat u concreet aan de slag met het beoordelen van de prestaties van leerlingen aan de hand van de beoordelingslijsten en vergroot u daarmee uw inzicht in de ERK-niveaus. 8. De TOA voor starters Jochum Winkelman, Bureau ICE Workshop met uitleg over de digitale toetsenbank TOA en de mogelijkheid tot stellen van vragen over het werken met de TOA-toetsen voor startende ISK s en ISK-docenten. N.B. Deze workshop is bedoeld voor startende ISK s/isk-docenten. Bent u al goed bekend met de TOA en heeft u vragen, kom dan langs op de stand op de informatiemarkt.

4 9. Leerlingen doelgericht en zelfstandig aan hun woordenschat laten werken: hoe doe je dat? Petra Popma, ITTA Hoe werk je aan verwerving van de juiste woordenschat in een klas met leerlingen die verschillende leerlijnen volgen? De ene leerling bereidt zich voor op de overstap naar het mbo. De andere leerling gaat naar het voortgezet onderwijs. Door zelfstandig te werken aan voor hen belangrijke woordenschat kunnen leerlingen goed voorbereid aan hun vervolgstap beginnen. Wat kun je doen als docent en wat kunnen leerlingen zelf doen om hun woordenschat gericht te vergroten? In deze workshop maakt u kennis met werkvormen en online tools voor het doelgericht en zelfstandig werken aan woordenschat. 10. De Digitale Alfabetiseringsdocent Ineke van de Craats Radboud Universiteit en Jan Deutekom Friesland College De Digital Literacy Instructor (DigLin) is software voor volwassenen en jongeren die voor het eerst leren lezen en schrijven in een andere taal dan hun moedertaal. Het mede door de EU gefinancierde project (LifeLong Learning Programme) heeft tot doel om de individuele oefenmogelijkheden sterk te vergroten ten opzichte van werken in de klas. Er wordt gewerkt aan klank-tekenkoppeling, analyse en synthese, uitspraak en woordenschat. Het innovatieve is dat bij ieder item onmiddellijk feedback gegeven wordt, ook op gesproken woorden door de inzet van spraakherkenning. De feedback is aangepast aan de analfabete leerder, maar het is niet zo dat alle moeilijkheden uit de weg geruimd worden. Het is juist de didactische opzet een actieve leerder te vormen die zelf verbanden legt en zelf vragen stelt. Het is vrij toegankelijk op Internet. 11. TPRS : lezen = herkennen van verworven vocabulaire Alike Last en Rianne Tamis, Taalleermethoden.nl Je gaat in deze workshop op een praktische manier kennismaken met de basisprincipes van TPRS* door creatief met elkaar een verhaaltje te maken in het Soedanees-Arabisch onder begeleiding van Arabiste Rianne Tamis. Je kent deze taal nog niet, maar al-verhaal-makende ben je deze aan het verwerven. Aansluitend hierop lees je met gemak een kort ander Soedanees verhaaltje, want lezen is herkennen van verworven vocabulaire. Tenslotte ga je met elkaar onderzoeken hoe het kwam dat je de taal kon begrijpen en blijkbaar verworven hebt. *TPRS = Teaching Proficiency through Reading and Storytelling = een taal doceren vanuit verhalen en lezen

5 12. Het staatsexamen in de ISK Tiba Bolle, ITTA en CVTE Commissie Staatsexamens NT2 Wegens succes vorig jaar wordt deze workshop herhaald Is een Diploma Staatsexamen NT2 Programma I voldoende bewijs van taalvaardigheid om een mbo-opleiding op niveau 2 of 3 te volgen? Is een Diploma Staatsexamen NT2 Programma I voldoende bewijs van taalvaardigheid om een mboopleiding op niveau 2 of 3 te volgen? Levert het volgen van de mbo opleiding voor bezitters van het diploma wat taal betreft problemen op? Wat zijn de verschillen tussen de taalniveaus van het Raamwerk NT2 (voor tweede taalleerders) en de F-niveaus (voor moedertaalsprekers)? Hoe bereid je de leerlingen in de ISK voor op deelname aan het staatsexamen? Tiba Bolle beschrijft de huidige situatie in het mbo en gaat in op overeenkomsten tussen niveau B1 en 2F en de gevolgen voor de bezitters van het NT2-diploma I. 13. Muiswerk online voor taal en rekenen Bram van Tongeren, Muiswerk Educatief Dorthe Theelen, ISK Venlo Als didactisch adviseur komt Bram veel bij scholen over de vloer om samen met de docenten uit te vinden hoe de Muiswerkprogramma s het beste aansluiten op hun onderwijs. Dorthe is docent op het ISK Valuascollege. Met haar leerlingen werkt zij dagelijks met Muiswerk Online en al drie jaar op rij gaat de tablet die wij uitreiken aan de leerling met de meeste oefenminuten, naar een leerling van haar ISK. Muiswerkprogramma's zijn slimme, online taal- en rekenprogramma s, die docenten helpen om leerlingen op hun eigen niveau te laten werken: gepersonaliseerd leren. De software zit vol slimmigheden die de leerling uitdagen, volgen, helpen, motiveren en ontwikkelen. Dit maakt de programma s uitermate geschikt voor onderwijs in klassen met grote niveauverschillen, zoals ISK s. Muiswerk kiest voor elk NT2-niveau automatisch de juiste oefenmodules: een leerplan op maat. De docent kan dat leerplan eventueel zelf aanpassen door oefenmodules aan- en uitzetten en door referentieniveaus omhoog of omlaag te brengen. U maakt uw eigen leerplan. 14. Van Intake tot uitstroom: waarom evalueren en toetsen we eigenlijk? Marjan Bokhoven, Bureau ICE In deze workshop worden de deelnemers actief uitgedaagd om na te denken over de uitgangspunten voor het vormgeven van opbrengstgericht werken binnen de eigen school. Wat zegt ons toetsbeleid over onze visie op leren en evalueren? Welke instrumenten zet je in om deze visie te concretiseren? Wat betekenen de uitkomsten voor je lessen en voor je leerlingen? Deelnemers worden gevraagd om de visie en missie van hun school mee te nemen. De workshop is een deel van de training Van Intake tot Uitstroom, die bureau ICE scholen aanbiedt.

6 15. Eritrese leerlingen in de klas Yodit Jacob, Pharos De Eritreeërs zijn een van de grootste groepen vluchtelingen. Veel van hen zijn zonder familie hier gekomen en minderjarig. (Alleenstaande Minderjarige Vreemdeling). Gebaseerd op een quickscan geven we informatie over hun vluchtgeschiedenis en over wat bekend is over hun gezondheid en welzijn. We gaan in op hoe dat vermoedelijk motivatie, gedrag en prestaties op school beïnvloedt en verkennen hoe de school daar het beste mee om kan gaan. 16. Syrische leerlingen op school Jacqueline Mulders, Pharos Syrische vluchtelingen zijn veel in het nieuws. Door indringende beelden van de verwoestingen van het land en de vlucht naar Europa is het alsof we deze vluchtelingen al kennen voordat zij in Nederland arriveren. Deze workshop, deels gebaseerd op een verkenning die we bij Syrische gezinnen hebben gedaan, gaat in op hun achtergronden en hun ervaringen in Nederland. Specifiek gaan we in op verwachtingen ten aanzien van het onderwijs en wat dat betekent voor de school. 17. Maak gebruik van buddy s voor uw ISK-leerlingen Melek Usta, Peer Support Het is niet niks wat een nieuwkomer allemaal moet leren en begrijpen en waaraan hij moet wennen. Een heel nieuw land, een nieuwe taal en andere gebruiken. Om deze leerlingen bij hun integratie extra ondersteuning te bieden kunt u buddy s inzetten. Wilt u weten hoe? Kom dan naar onze workshop waarin we vertellen hoe 2e jaars ISK-leerlingen en leerlingen van andere klassen van uw school opgeleid worden voor de rol van buddy. En het mooie is dat beide partijen er beter van worden: de leerling die ondersteuning krijgt en de leerling die ondersteuning geeft (de buddy)! In deze workshop hoort u de ervaringen van scholen zelf die met deze methodiek werken en vertelt Melek Usta van Peer Support hoe óók u buddy s op uw school kunt gaan inzetten.

7 18. Theatervoorstelling in de klas Ibuka, Theater Utrecht WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 11 APRIL 2016 Aan de hand van de voorstelling in de klas Ibuka van Theater Utrecht wordt in deze workshop zichtbaar en invoelbaar gemaakt hoe theater kan helpen om met jongeren een gesprek te voeren over actuele thema's die hen bezighouden. De voorstelling heeft als hoofdthema: identiteitsvorming. Het verhaal en de personages raken direct aan de actualiteit van vluchtelingen die hun land hebben moeten verlaten en in een ander land hun identiteit en hun toekomst opnieuw moeten vormgeven Dramalessen op de ISK Walcheren Mirjam Leenhouts, Gelukkige Kaplaarzen Workshop Theater en bewegingsexpressie met als doel: Ervaren van verschillende expressieoefeningen waarbij plezier, eigenheid, ideeën op speelse wijze worden aangewakkerd en uitgedaagd om naar buiten te komen. De binding met jezelf en met de ander(en) wordt versterkt. Je krijgt verschillende expressieoefeningen die je zelf kunt geven aan je eigen leerlingen. Je krijgt inspiratie om meer expressie in je eigen les in te zetten of om af te wisselen binnen de NT2 lessen. Ervaar zelf wat speelsheid en luchtigheid met je doen en dat er beelden en verhalen verteld kunnen worden zonder woorden. Je krijgt nieuwe ideeën om je eigen unieke lessen mee op te frissen. 20. Wat kan een tolk voor u betekenen TVcN Tolken en vertaalcentrum Nederland Herkent u één van de volgende stuaties: Uw anderstalige leerling komt voor de eerste dag op school met haar ouders voor een intakegesprek. U wilt haar en haar ouders op hun gemak stellen. Of een anderstalige leerling begrijpt de lesstof onvoldoende of durft niets te zeggen. U wilt dit overleggen met zijn ouders. Echter, u spreekt hun taal niet en zij verstaan u niet. Wat doet u dan? Vraagt u klasgenootjes om hulp, maakt u gebruik van google translate? Of belt u een tolk? Hoe essentieel is de communicatie tussen u en uw leerling? TVcN biedt u een interactieve workshop waarbij we u stap voor stap kennis laten maken met het optimale gebruik van een tolk. Zodat We elkaar werkelijk verstaan en begrijpen.

8 Aanmelden voor de studiedag: WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 11 APRIL 2016 Maak een keuze voor 2 workshops uit voorgaand overzicht en geef 1 alternatieve keuze aan. Voor een coördinator/directielid geldt, naast de directiebijeenkomst, de keuze voor 1 workshop voor de 2 e ronde alsmede een alternatieve keuze. U kunt alleen digitaal aanmelden. Maak daarvoor gebruik van het online aanmeldformulier. Houd de namenlijst van de deelnemers en hun keuzes (nummers van de workshops!) bij de hand. Probeer zoveel mogelijk per school iedereen op 1 formulier aan te melden. Hebt u meer deelnemers dan op 1 formulier kunnen, gebruik dan een 2 e formulier. Volg de instructies. Vragen over de workshops en/of de aanmelding? Mail dan even naar h.boerboom@lowan.nl. Zorg ervoor dat de aanmelding vóór 8 maart in het bezit van LOWAN-vo is.

WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 20 APRIL 2015. 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst

WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 20 APRIL 2015. 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst Ronde 1 en 3 Bach 2 Het is zover: In Gesprek, de nieuwe methode spreken en gesprekken voeren voor jonge anderstaligen (CEFR A2/B1), is klaar voor gebruik! Het

Nadere informatie

WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 20 APRIL 2015. 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst

WORKSHOPS STUDIEDAG LOWAN-VO 20 APRIL 2015. 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst 1. In Gesprek Fros van der Maden, Edutekst Het is zover: In Gesprek, de nieuwe methode spreken en gesprekken voeren voor jonge anderstaligen (CEFR A2/B1), is klaar voor gebruik! Het omvat 18 lessen waarin

Nadere informatie

Doet het ertoe? Joanne van Emmerik Cinop 6 TEKST EN UITLEG: schrijven en lezen in de klas Marian Goossens Ann Hellemans

Doet het ertoe? Joanne van Emmerik Cinop 6 TEKST EN UITLEG: schrijven en lezen in de klas Marian Goossens Ann Hellemans Demonstraties en lezingen Zaterdag 5 juni Blok 5 Bibliotheek Grote Lezing 11.20-12.05 Donkzaal commerciële demonstratie 11.20-12.05 Tiendenzaal lezing 11.20-12.05 Donkzaal demonstratie 12.10-12.55 Tiendenzaal

Nadere informatie

Alike Last. Rianne Tamis. TPRS : lezen is herkennen van verworven vocabulaire. 1. Introductie. Workshop A10. Alike Last, Rianne Tamis

Alike Last. Rianne Tamis. TPRS : lezen is herkennen van verworven vocabulaire. 1. Introductie. Workshop A10. Alike Last, Rianne Tamis Landelijke Studiedag Levende Talen Workshop A10 TPRS Lezen is herkennen van verworven vocabulaire Workshop A10 TPRS : lezen is herkennen van verworven vocabulaire LSD2015 - Beatrixgebouw - Jaarbeurs Utrecht

Nadere informatie

TOETSEN EN BEOORDELEN NT2. LOWAN-dag

TOETSEN EN BEOORDELEN NT2. LOWAN-dag TOETSEN EN BEOORDELEN NT2 LOWAN-dag 10-4-2017 DOEL VAN DE WORKSHOP Informatie geven over toetsing en beoordeling op de ISK Leiden en algemene informatie over een aantal toetsinstrumenten Samen beoordelen

Nadere informatie

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST

EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST nt2 EEN PASSEND LEERTRAJECT VOOR ELKE NT2-CURSIST Een complete set van instrumenten voor elke fase in het leertraject van de NT2-cursist Bureau ICE De nieuwe generatie toetsen en examens 1 15333 ICE brochure

Nadere informatie

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling!

De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! De mogelijkheid om te differentiëren: een aansprekend en op maat gesneden leertraject voor iedere leerling! Vandaag: Eerste kennismaking met DISK 1 augustus: Aan de slag met DISK! OPBOUW PRESENTATIE Deel

Nadere informatie

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference

Uitnodiging. Introductiemiddag Classroom of Difference Uitnodiging Introductiemiddag Classroom of Difference Introductiemiddag Classroom of Difference Neem een gemiddelde klas van 25 leerlingen en je hebt even zoveel achtergronden, opvattingen en gevoeligheden.

Nadere informatie

Perspectieven voor de lange termijn. van instroom naar doorstroom

Perspectieven voor de lange termijn. van instroom naar doorstroom Perspectieven voor de lange termijn van instroom naar doorstroom Perspectieven voor de lange termijn Jouw houding, actie, kennis, achtergrond Kinderen van nieuwkomers in Nederland Verschillende achtergronden

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO Brochure MBO Toetsing Figuur 4, toetsing Door de nieuwe aanpak en de goede mix van digitaal lesmateriaal en boeken geeft Taalblokken Engels mij de ruimte om les te geven zoals ik wil. Verleg je grenzen!

Nadere informatie

21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN

21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN 21 JUNI 2018 MUNTGEBOUW UTRECHT WERKCONFERENTIE ONDERWIJS OP MAAT AAN NIEUWKOMERSLEERLINGEN PLATTEGROND MUNTGEBOUW UTRECHT TWEEDE ETAGE HANDELSKAMER 2 HANDELSKAMER 3 HANDELSKAMER 4 MUNTSTRAAT 23 HANDELSKAMER

Nadere informatie

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven

NT1 Instroom Begrippenlijst en taalverzorging: Spelling, grammatica, Semantiek en stilistiek: stijl, zinsbouw, woordkennis Lezen en schrijven TOETSEN TAAL Titel Korte omschrijving Uitgever en jaar Doelgroep Niveau Koppeling Stand. & Eindt. Context Digitaal / Instaptoets NT1 Een instaptoets voor lezen en VanDorp educatief, www. schrijven om de

Nadere informatie

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat

Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat CURSUS Faciliteren & Participerend Leren Beter proces en resultaat 4 & 5 Februari, 2019 Verzorgd door: Facili2transform Simon Koolwijk Professor vd Veldenstraat 12 6524 PP Nijmegen telno. +31 (0) 24 3504437

Nadere informatie

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs

Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs Vroeg vreemd (buur)taalonderwijs in het basisonderwijs met ELENA Ellen Rusman & Stefaan Ternier Welten instituut, Open Universiteit 7 november 2014 Evoluon, Eindhoven http://www.elena learning.eu/ Programma

Nadere informatie

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem

Kinder Taijiquan. De cursusdagen voor Beatrixschool Blinkertpad EX Haarlem Kinder Taijiquan Opleiding kinder Tai Chi voor docenten Organisatie van Stichting Taijiquan Nederland STN 2016 te Haarlem Tái Chi School Kennemerland www.taichikennemerland.nl Een samenwerking van de volgende

Nadere informatie

STAATSEXAMEN NT2. Tiba Bolle Adviseur ITTA Universiteit van Amsterdam lid van de Commissie Staatsexamen NT2 College voor Toetsen en Examens (CvTE)

STAATSEXAMEN NT2. Tiba Bolle Adviseur ITTA Universiteit van Amsterdam lid van de Commissie Staatsexamen NT2 College voor Toetsen en Examens (CvTE) STAATSEXAMENS NT2 STAATSEXAMEN NT2 Wat is het staatsexamen NT2? Voor wie is het Staatsexamen NT2 bedoeld? Wat is de waarde van het diploma NT2 in het mbo en de relatie met de 2F en 3F examinering? Hoe

Nadere informatie

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten.

Docenten die hun onderwijs meer willen afstemmen op de individuele verschillen tussen leerlingen en hun leeropbrengst willen vergroten. 1. Differentiëren Onderzoeken welke manieren en mogelijkheden er zijn om te differentiëren en praktische handvatten bieden om hiermee aan de slag te gaan. Vervolgens deze kennis toepassen in de praktijk

Nadere informatie

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat?

Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? Hoe rijk is een GP ervaring? Proeven en Opbrengst Gericht Werken: Hoe zit dat? GP goes OGW Met OGW willen we de ontwikkeling van leerlingen zo goed mogelijk stimuleren. Dat vraagt van de docent én school

Nadere informatie

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd

Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd Training Leeractiviteiten ontwikkelen Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Opleidingsprogramma DoenDenken

Opleidingsprogramma DoenDenken 15-10-2015 Opleidingsprogramma DoenDenken Inleiding Het opleidingsprogramma DoenDenken is gericht op medewerkers die leren en innoveren in hun organisatie belangrijk vinden en zich daar zelf actief voor

Nadere informatie

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken?

Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Sessie 2: Hoe werk je aan de eindtermen Nederlands, ook in andere vakken? Vorm groepjes en verdeel de volgende rollen: groepsleider, verslaggever en tijdbewaker. 1. Eindtermen Nederlands: een verkenning

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs

Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Opbrengstgericht werken in het Voortgezet onderwijs Wat is opbrengstgericht werken? Opbrengstgericht werken is het systematisch en doelgericht werken aan het maximaliseren van de prestaties van leerlingen.

Nadere informatie

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord

Voorwoord. Veel succes met de schrijftraining! Amsterdam, februari 2012. Freek Bakker Joke Olie. 6 Voorwoord Voorwoord Schrijven op B2 is een takenboek dat hulp biedt bij de training in het schrijven van korte en langere teksten in het Nederlands, die geschreven moeten worden op het Staatsexamen NT2 II. Schrijven

Nadere informatie

PROJECT LOWAN-ITTA LEERLIJNEN

PROJECT LOWAN-ITTA LEERLIJNEN PROJECT LOWAN-ITTA LEERLIJNEN Eerste Opvangonderwijs Nieuwkomers VO PROJECT LOWAN-ITTA LEERLIJNEN Het ministerie van OCW heeft LOWAN en het ITTA gevraagd om standaarden te formuleren die richting moeten

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Doorgaande leerlijn taal voor alle kinderen. Els Loman

Doorgaande leerlijn taal voor alle kinderen. Els Loman Doorgaande leerlijn taal voor alle kinderen Els Loman Doelen Verdieping in de inhouden van de domeinen van taal van de referentieniveaus www.taalenrekenen.nl 2 Waar Wil Je Heen? Alice kwam bij een tweesprong.

Nadere informatie

18 april 2014 versie 1.1

18 april 2014 versie 1.1 18 april 2014 versie 1.1 Inhoud Inhoud... 2 Voorwoord... 3 Introductie van de Muiswerk Online Tablet-app... 4 Muiswerk Online Tablet Individueel account instellen... 5 Muiswerk Online Tablet Individueel

Nadere informatie

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4

Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 Luchtvaart- dienstverlener Niveau 4 De mbo-opleiding Luchtvaart dienstverlener niveau 4 is speciaal voor medewerkers van Passenger Services (PS) en Customer Ground Handling (CGH). Iedereen met een contract

Nadere informatie

Differentiatie in de rekenles in het mbo. Bijeenkomst 1

Differentiatie in de rekenles in het mbo. Bijeenkomst 1 Differentiatie in de rekenles in het mbo Bijeenkomst 1 STARTER Op een rij Ieder krijgt een kaartje. Vorm twee groepen: breuken en kommagetallen Zoek binnen jouw groep je buren (getalgrootte). Maak ook

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+

De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ De Alfa-leerling autonoom aan het werk met DigLin+ Lezen en verder Ineke van de Craats en Jan Deutekom inekevandecraats@casema.nl j.deutekom@fcroc.nl Uitgangspunten DigLin+ de kennis en de manier van leren

Nadere informatie

Taal Integraal Op Een Weekschaal

Taal Integraal Op Een Weekschaal GEREEDSCHAP Taal Integraal Op Een Weekschaal Taalonderwijs is vaak: zappen van het oefenen van de ene vaardigheid naar de andere, van het ene onderwerp naar het andere, van de ene tekst naar de andere.

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL

Nadere informatie

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers

OPROEP aan scholen. 1. Doel en doelgroep van het programma Peer Buddy Nieuwkomers OPROEP aan scholen Stichting Learn2Gether en Peer2Peer hebben de handen in elkaar geslagen ten behoeve van het Peer Buddy Nieuwkomer programma. Een viertal scholen met een ISKafdeling worden in de gelegenheid

Nadere informatie

De Brede School Academie Utrecht

De Brede School Academie Utrecht OOK IN uw wijk! De Brede School Academie Utrecht Er gebeurt iets nieuws in Utrecht. Iets bijzonders. Basisscholen uit de wijken Overvecht, Hoograven, Ondiep/Zuilen, Kanaleneiland en Lombok/Oog in Al werken

Nadere informatie

Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek 1

Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek 1 9. Taalbeleid en -screening Ronde 4 Tiba Bolle & Inge van Meelis ITTA Contact: Tiba.bolle@itta.uva.nl Inge.vanmeelis@itta.uva.nl Taalbewust beroepsonderwijs. Vijf vuistregels voor effectieve didactiek

Nadere informatie

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld

PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld PRODUCTEN & DIENSTEN 2017 Taalcoaching vergroot je wereld Meer dan 600.000 anderstaligen doen niet mee in onze samenleving doordat ze de taal onvoldoende beheersen. Taalcoaching zorgt voor meer zelfvertrouwen,

Nadere informatie

Training Leiderschap. Nederland

Training Leiderschap. Nederland Training Leiderschap Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

Cursussen voor volwassenen

Cursussen voor volwassenen Groningen Drenthe Overijssel 26 2014-2015 Cursussen voor volwassenen www.alfa-college.nl U volgt uw cursus bij het Alfa-college Het Alfa-college is het regionaal opleidingen centrum voor Noorden Oost-Nederland,

Nadere informatie

STAATSEXAMENS NT2. Marlies Elderenbosch Steunpunt Staatsexamens Nt2 / ITTA UvA

STAATSEXAMENS NT2. Marlies Elderenbosch Steunpunt Staatsexamens Nt2 / ITTA UvA STAATSEXAMENS NT2 Marlies Elderenbosch Steunpunt Staatsexamens Nt2 / ITTA UvA DE STAATSEXAMENS NT2 Wat zijn de Staatsexamens Nt2? Voor wie zijn de Staatsexamens Nt2 bedoeld? Hoe bereid je leerlingen voor

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

TIBA BOLLE ITTA; Universiteit van Amsterdam. Introductie. NT2-studenten in het mbo

TIBA BOLLE ITTA; Universiteit van Amsterdam. Introductie. NT2-studenten in het mbo SUCCESVOLLE IN- EN DOORSTROOM VAN NT2- STUDENTEN IN MBO-OPLEIDINGEN; EXTRA TAALONDERSTEUNING BUITEN DE VAKLES IS ONONTBEERLIJK TIBA BOLLE ITTA; Universiteit van Amsterdam Introductie Het overgrote deel

Nadere informatie

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM!

WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! De andere route naar het hbo! WELKOM OP HET GROENE LYCEUM! Binnenkort ga jij naar het voortgezet onderwijs. Een grote stap! Kun je goed leren, maar ben je ook praktisch ingesteld? Dan past het Groene Lyceum

Nadere informatie

DOORSTROOMPROFIELEN MBO VAN ANDERSTALIGE MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN

DOORSTROOMPROFIELEN MBO VAN ANDERSTALIGE MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN DOORSTROOMPROFIELEN MBO VAN ANDERSTALIGE MIGRANTEN EN VLUCHTELINGEN Juni 2016 Commissie Staatsexamens NT2 Juni 2016 pagina 1 van 6 Doorstroomprofielen mbo van anderstalige migranten en vluchtelingen Inleiding

Nadere informatie

Taalportfolio verpleegkunde

Taalportfolio verpleegkunde Taalportfolio verpleegkunde Mijn taalbiografie Persoonlijke gegevens datum: Naam Opleiding Moedertaal Tweede/ derde taal met mijn familie. met mijn vrienden. op mijn werk/ school. Ik ben eentalig tweetalig

Nadere informatie

Online taalleren met professionele ondersteuning

Online taalleren met professionele ondersteuning Online taalleren met professionele ondersteuning Met NLvaardig volgen deelnemers hun taaltraject volledig online. Natuurlijk onder enthousiaste professionele begeleiding. Geen groepslessen dus, cursisten

Nadere informatie

Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t

Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t Entree NT2: Inburgeren en opleiding, succesvol integreren betekent geïntegreerde aanpak t Intake en start Inburgering Intake Informatievoorziening geïntegreerde opleiding Leerroute Start inburgering Verlengde

Nadere informatie

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT

VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN VRAGENLIJST FORMATIEF TOETSEN DOCENT EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR LEERLINGEN EEN FEEDBACK INSTRUMENT VOOR DOCENTEN CHRISTEL WOLTERINCK C.H.D.WOLTERINCK@UTWENTE.NL CHRISTEL

Nadere informatie

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt

Logopedie en Nieuwsbegrip. Yvet van Noordt Logopedie en Nieuwsbegrip Yvet van Noordt Wat beïnvloedt het begrijpend lezen? Levenservaring Kennis van de wereld Kennis van teksten GJLSKJLS;D Taal Mondelinge taalvaardigheid Kennis structuur taal Woordenschat

Nadere informatie

HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR

HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESINSTRUCTEUR INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Stappenplan Proeve van Bekwaamheid Fit!vak Groepslesinstructeur A Verwerven competenties Theorieexamen Portfolio

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Docent Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en leerlingen

Nadere informatie

Elke dag leren door te doen

Elke dag leren door te doen Elke dag leren door te doen Praktijkonderwijs elke dag een uitdaging Elk kind heeft talent en voor elk kind zijn er uitdagingen. Dat is het uitgangspunt van Praktijkonderwijs op het Elde College. Binnen

Nadere informatie

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK

Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Handleiding DISK: Lesgeven met DISK Inhoudsopgave 1. Introductie 2 2. Niveau bepalen 3 3. Themakeuze 3 4. Leerroutes voor de leerling 5 5. Lesorganisatie 7 6. Tijdsplanning 9 7. Differentiëren 11 1 1.

Nadere informatie

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school?

Assessment as learning. Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Assessment as learning Van lesgeven naar leren. Over leren, ontwikkelen en vormen. Over aanleren en toepassen. Hoe doe ik dat in mijn school? Formatieve assessment, waarom zou je dat gebruiken? In John

Nadere informatie

2015 In nauw overleg met docenten Nederlands en experts wordt het vernieuwend lesmateriaal vertaald naar een vernieuwende, didactische leerlijn.

2015 In nauw overleg met docenten Nederlands en experts wordt het vernieuwend lesmateriaal vertaald naar een vernieuwende, didactische leerlijn. Het vak Nederlands Historie 2013 Malmberg voert veel gesprekken met docenten Nederlands havo en vwo bovenbouw en besluit om andere lesmethode te gaan ontwikkelen dan de huidige traditionele lesmethodes.

Nadere informatie

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren

In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren. Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren Vragenlijst docententeam gepersonaliseerd leren In rood de vragen die we bij de tweede meeting niet meer hebben gesteld. GPL = gepersonaliseerd leren 5 punts Likertschaal 1. Ik ben een goede GPL docent

Nadere informatie

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan:

Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: Klik op een van onderstaande linken om direct naar het betreffende onderdeel te gaan: aansluiting BDB (inclusief BKE) op onderwijs- en personeelsbeleid opzet leertraject BDB (inclusief BKE) toetsing en

Nadere informatie

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken

Werk aan je winkel. Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren. Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Werk aan je winkel Jongeren leren communiceren en zichzelf presenteren Kirsten Barkmeijer & Johan Brokken Voorwoord Dit boek is geschreven voor jou als trainer, docent of hulpverlener om aan te bieden

Nadere informatie

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen

1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen KWALITEIT IN TOETSEN EN EXAMENS TOA Digitaal webbased toetssysteem voor Taal en Rekenen Compleet leerlingvolgsysteem voor Taal en Rekenen in het voortgezet onderwijs 1 TOA: Digitaal webbased toetssysteem

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL

SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL SPEELWIJZE VAARDIGHEDENSPEL Met dit spel kun je op speelse wijze nagaan of je over de juiste vaardigheden beschikt om de omgang met anderen zo prettig en effectief mogelijk te maken. Het Vaardighedenspel

Nadere informatie

Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012

Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012 Vakwerkplan Uitstroomprofiel Zorg en Welzijn 2011/2012 Algemeen De ISK heeft als doel het schakelen van de leerlingen naar vervolgonderwijs. Zodra een leerling in een uitstroomgroep komt, moet er ingezet

Nadere informatie

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014

Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 Workshop: Hoe maak ik mijn project strategischer? Resultaten van 4 werkgroepen (op 6) monitoring 6 november 2014 1. Waarom is dit project nodig? ( ) Groep: Duurzaamheid - Bewustmaking - Vaardigheden -

Nadere informatie

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente)

Christel Wolterinck (Marianum en Universiteit Twente), Kim Schildkamp (Universiteit Twente), Wilma Kippers (Universiteit Twente) Vragenlijst formatief toetsen - Leerlingen Deze vragenlijst is ontwikkeld door de Universiteit Twente op basis van bestaande vragenlijsten* en heeft als doel te onderzoeken in welke mate de docenten en

Nadere informatie

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding

Werkgroep portfolio & coaching. portfolio handleiding portfolio handleiding Werkgroep portfolio & coaching 1 De plaats van portfolio in het leren op het VMBO. In enkele notities en werkdocumenten is het kader voor het nieuwe onderwijs geschetst. Dit komt

Nadere informatie

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder

De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder BVNT2 2016 De digitale alfabetiseringsdocent en de autonome Alfa-leerder diglin.eu Jan Deutekom (j.deutekom@fcroc.nl) Ineke van de Craats (i.v.d.craats@let.ru.nl) Waar hebben we het over vandaag? Ervaringen

Nadere informatie

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE

toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsing & training voor het vo Toetsen om van te leren JIJ! is een merk van Bureau ICE toetsen om van te leren Iedere leerling leert en ontwikkelt zich anders. Hoe krijgt u inzicht in de ontwikkeling

Nadere informatie

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid?

Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU Eindhoven) Waarom samenhangend toetsbeleid? Opbrengstgericht werken: samenhangend beleid bij toetsen en volgen van de ontwikkeling van leerlingen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs Kris Verbeeck (KPC Groep) en Liesbeth Baartman (TU

Nadere informatie

Voorbeelden van stageopdrachten bij Muiswerk Educatief

Voorbeelden van stageopdrachten bij Muiswerk Educatief Voorbeelden van stageopdrachten bij Muiswerk Educatief voor toekomstige software engineers Opdracht 1. Optimaliseer de gebruikersinteractie van Muiswerk Educatief Bekijk de interactie van het Muiswerk

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning

Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Leer Opdrachten ontwerpen voor Blended Learning Helder &Wijzer Mijn opdrachten In een kort, blended programma In het kort Voor wie docenten/trainers die blended opdrachten willen leren ontwerpen en ontwikkelen

Nadere informatie

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018

Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas Academie Scholing vrijwilligers Voorjaar 2018 Humanitas nodigt u van harte uit om deel te nemen aan de scholing voor vrijwilligers die actief zijn binnen Humanitas. In dit overzicht treft u een

Nadere informatie

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017

Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Het Rode Boek: empowerment en spreekvaardigheid voor analfabeten NT2-CONFERENTIE BVNT2 20/05/2017 Programma 1. Context, doelgroep en functie van het Rode Boek 2. Thematisch spreken en luisteren 3. Empowerment

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016

Sectorgids Educatie OnderwijsBoulevard 2015-2016 : specialisten in maatwerk Sectorgids Educatie 2015-2016 Sector Educatie - 2 Inhoudsopgave pagina Inleiding 1 BasisEducatie in de 2 Nederlands als tweede Taal (NT2) en inburgering in de 3 4 6 3 MBO opleidingen

Nadere informatie

De Schoolwerkplaats school van nu

De Schoolwerkplaats school van nu 2015 De Schoolwerkplaats school van nu Visie en uitgangspunten Manon van der Linde Ilse Overzier Marjan van Baekel- Kan 1. Waar de Schoolwerkplaats voor staat Missie Wat we willen is dat alle kinderen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen

Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen Ronde 5 Bert de Vos APS, Utrecht Contact: b.devos@aps.nl Doorlopende leerlijnen taal: ervaringen met 3 scholen 1. Over de drempels met taal Het rapport Over de drempels met taal is al ruim een jaar oud.

Nadere informatie

Acadin voor talenten in uw klas!

Acadin voor talenten in uw klas! Acadin voor talenten in uw klas! Dé digitale leeromgeving met uitdagend onderwijsaanbod voor talentvolle leerlingen. Acadin voor talenten in uw klas! In het Bestuursakkoord primair onderwijs (2014) staat

Nadere informatie

SNEL OP WEG MET HET IEP LVS. Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE

SNEL OP WEG MET HET IEP LVS. Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE SNEL OP WEG MET HET IEP LVS Een kind is meer dan taal en rekenen IEP is een merk van Bureau ICE IEP; Inzicht Eigen Profiel Met het IEP LVS beschikt u over een leer- en criteriumgericht volgsysteem. Dat

Nadere informatie

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching

Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Informatie voor doorverwijzers Aanbod taalcoaching Taal doet meer Taal doet meer heeft een niet meer weg te denken rol in de Utrechtse samenleving op het gebied van integratie en participatie. Door taal

Nadere informatie

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ).

) en geeft het handvatten om via coaching te werken aan collegialiteit. en professionaliteit (domein 4 ). Focus op professie Zoekt u een effectieve aanpak om de prestaties van leerlingen te verbeteren? Stelt u het vakmanschap van leraren daarin centraal? Wilt u werken aan sleutelfactoren zoals effectief klassenmanagement,

Nadere informatie

voor het middelbaar beroepsonderwijs

voor het middelbaar beroepsonderwijs voor het middelbaar beroepsonderwijs Peer Support betekent systematische en structurele begeleiding van een jongerejaars student door een ouderejaars. Peer Support is een internationaal erkend programma

Nadere informatie

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT

Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Nr. HANDLEIDING PORTFOLIO GROEPSLESDOCENT INFORMATIE VOOR DE CURSIST / EXAMENKANDIDAAT Stappenplan Proeve van Bekwaamheid Fit!vak Groepslesdocent Portfolio Groepslesdocent Fit!vak Deelopdrachten 1: Het

Nadere informatie

Toelichting competenties

Toelichting competenties Toelichting competenties De vraag van dit onderzoek was of leerkrachten, intern begeleiders en schoolleiders die werken met nieuwkomers aanvullende of extra competenties nodig hebben bovenop de bekwaamheidseisen

Nadere informatie

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you.

Wat wil jij worden? Docentenhandleiding. Juni 2018 Spirit4you. Wat wil jij worden? Docentenhandleiding Juni 2018 Spirit4you www.bekijkjetoekomstnu.nl Inhoudsopgave Deel 1 Algemene informatie Waarom deze opdrachtkaarten? Voor wie? Algemene lesdoelen Opbouw Taalniveau

Nadere informatie

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein

Onderwijs op het Cals College Nieuwegein Onderwijs op het Cals College Nieuwegein 2017-2020 1 Onze kernwaarden Ambities onderwijsvernieuwing 2017-2020 We hebben vertrouwen in elkaars We streven een sfeer van openheid kunnen en bedoelingen. We

Nadere informatie

Training KED-Coach Gevorderd

Training KED-Coach Gevorderd Training KED-Coach Gevorderd Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en

Nadere informatie

Training KED-Coach Basis

Training KED-Coach Basis Training KED-Coach Basis Nederland Onze Trainingen en Diensten Het team van KED-SENS heeft haar aanbod van trainingen en diensten overzichtelijk in kaart gebracht. Alle mensen zijn uniek en leren en ontwikkelen

Nadere informatie

HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN

HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN HANDLEIDING ISK-PORTFOLIO VOOR DOCENTEN Verantwoording Het ISK-portfolio is ontwikkeld als extra ondersteuning voor docenten die werken met ISK-leerlingen. In het portfolio kunnen opdrachten worden verzameld

Nadere informatie

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science

Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Ontwikkel je specialiteit! TOPklas leerjaar 1 Cultuur, Sport, ICT en Science Op het Picasso Lyceum sta jij centraal. En de leraren doen er alles aan om jouw talenten verder te ontwikkelen. Daar staat natuurlijk

Nadere informatie

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school

Een Positief. leer en leefklimaat. op uw school Een Positief leer en leefklimaat op uw school met TOPs! positief positief denken en doen Leerlingen op uw school ontwikkelen zich het beste in een positief leer- en leefklimaat; een klimaat waarin ze zich

Nadere informatie

Product en prijzen 2014

Product en prijzen 2014 Product en prijzen 2014 1 Augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met Social Media Rijbewijs... 3 Opbouw en inhoud lessenreeks... 4 Digitale leeromgeving... 5 Docentenomgeving... 6 Prijzen

Nadere informatie

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Effectief spellingonderwijs WWW.CPS.NL

Nationaal congres Taal en Lezen. 15 oktober 2015 Effectief spellingonderwijs WWW.CPS.NL Nationaal congres Taal en Lezen 15 oktober 2015 Effectief spellingonderwijs WWW.CPS.NL Contactgegevens Tseard Veenstra t.veenstra@cps.nl 06 55168626 Is spellingonderwijs nog relevant als we met behulp

Nadere informatie

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs.

We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. We vertalen de maatschappelijke boodschap naar het onderwijs. Thema s: Natuur en milieu, Mediawijsheid, Ondernemend Onderwijs en financiële educatie en Burgerschap Jongeren voorbereiden op hun actieve

Nadere informatie

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren

Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren Zo verstuurt u een WhatsApp! Opdracht: Analyseren, evalueren 1. Inleiding Een mobiele telefoon; niet meer weg te denken uit de broekzak van elke scholier. In deze opdracht kijken de leerlingen naar een

Nadere informatie

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer

Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen. Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Planmatig werken in groep 1&2 Werken met groepsplannen Lunteren, maart 2011 Yvonne Leenders & Mariët Förrer Masterclass Waarom, waarvoor, hoe? Verdieping m.b.t. taalontwikkeling en werken met groepsplannen

Nadere informatie