beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering."

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Nummer 5 juli 2014 De komende tijd staan gemeenten grote veranderingen te wachten. Taken die nu nog bij het Rijk en de provincie horen, komen vanaf 1 januari 2015 naar de gemeente. Het gaat dan om de Participatiewet (re-integratie en inkomen), AWBZ / Wmo (ondersteuning van zorgbehoevende mensen) en de Jeugdwet. Dit worden ook wel de drie decentralisaties of transities genoemd. Om deze taken goed over te kunnen nemen bereiden we ons voor en werken we als gemeente samen met u aan een nieuwe aanpak. In deze nieuwsbrief leest u hier meer over. Grote veranderingen op het gebied van (jeugd) zorg, re-integratie en inkomen per 1 januari 2015 In dit nummer o.a.: Wat verandert er in de zorg? De gemeente wordt verantwoordelijk voor de ondersteuning en de begeleiding van mensen met een beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om de begeleiding van mensen met een psychiatrische ziekte of dagbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Ook de ouderenzorg verandert. Ouderen blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Om ouderen hierbij te ondersteunen, kunnen ouderen in Oost Gelre al geruime tijd een beroep doen op vrijwillige ouderen-adviseurs en/of woonconsulenten. Wat verandert er in de jeugdzorg? Vanaf 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor alle hulp aan minderjarigen. Het gaat dan onder andere om de geestelijke gezondheidszorg, de zorg voor met een verstandelijke beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Wat verandert er op het gebied van reintegratie en inkomen? De Participatiewet wordt volgens de planning per 1 januari 2015 ingevoerd en de gemeente wordt verantwoordelijk voor de uitvoering daarvan. In de Participatiewet worden de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong) samengevoegd. Even voorstellen.. Informatieavond De Ontmoeting Raadsleden op stage Eerste Kamer akkoord met Participatiewet Vragen en/of opmerkingen over de inhoud van deze nieuwsbrief kunt u mailen naar: communicatie@ oostgelre.nl

2 Even voorstellen Wethouder René Hoijtink Voor de meeste lezers zal ik misschien niet onbekend zijn. Maar voor de mensen die mij nog niet kennen, wil ik mezelf toch kort voorstellen. Mijn naam is René Hoijtink en ik ben voor de tweede periode wethouder in Oost Gelre. In mijn portefeuille zit onder andere Participatie en werkgelegenheid, en daarmee ook de nieuwe Participatiewet. Participatie en werkgelegenheid spelen, nu en de komende jaren, politiek een grote rol. Naast de andere twee decentralisaties (AWBZ/Wmo en Jeugdwet). De Rijksoverheid heeft de participatiemaatschappij afgekondigd: iedereen doet mee! Dat is de slogan. Op lokaal niveau geven we daar invulling aan. Maar, er moet nog wel wat gebeuren. Inmiddels is de Participatiewet door de Eerste Kamer vastgesteld. De wet gaat per 1 januari in. Ook voor onze gemeente wordt er op regionaal niveau gewerkt aan beleid. We doen regionaal wat regionaal moet, en lokaal wat lokaal kan. Dat betekent concreet, dat als het regionale beleidsplan vastgesteld is, er een lokale invulling aan gegeven kan worden. Wethouder Jos Hoenderboom Mijn naam is Jos Hoenderboom. Twee maanden geleden ben ik aan het werk gegaan als wethouder Zorg, jeugd, sport en kernen. Voor mij een nieuw werkterrein. Hiervoor was ik als ambtenaar steeds werkzaam in de fysieke sector (Ruimtelijke ordening, Economische Zaken). Ook in de afgelopen 12 jaar die ik in Lichtenvoorde / Oost Gelre in de gemeenteraad heb gezeten, heb ik mij met name op dit terrein ingezet. De decentralisaties in de (jeugd)zorg vormen een grote operatie. Ik zie het vooral als een grote kans om toe te groeien naar een nieuwe manier van werken en leven waarin we de kwaliteit van de zorg centraal stellen. Waarin we ervoor zorgen dat de beperkte middelen die we hebben daar terecht komen waar het ook écht nodig is. De ommekeer in denken naar Wat kunnen mensen zelf? ondersteun ik van harte. Het zal er niet toe leiden dat de zorg minder wordt, maar het wordt wel anders, en als we het goed aanpakken ook beter! De kwaliteit van de zorg wordt voor een belangrijk deel bepaald door een heldere organisatie, heldere verantwoordelijkheden én heldere communicatie. Daarom staat in de nieuwe aanpak Een gezin, één plan, één regisseur ook centraal. Alleen zo hou je echt zicht en grip op de kwaliteit van de zorg die iemand nodig heeft en ook de financiering ervan. Goede zorg voor de meest kwetsbaren in onze samenleving moet leidend zijn in de nieuwe werkwijze. De mens staat centraal!

3 Informatieavond De Ontmoeting : een pilot Op 15 mei werd in de Mariënhof in Lichtenvoorde een informatiebijeenkomst gehouden over het informatie- en activiteitencentrum De Ontmoeting. Het doel van deze bijeenkomst was ideeën en informatie met elkaar uit te wisselen. De belangstelling was groot. Tijdens de bijeenkomst waren de werkgroep, professionals, vrijwilligers en mantelzorgers aanwezig. Tijdens de bijeenkomst werd een korte presentatie gegeven over hoe de werkgroep tot stand is gekomen. Het samenvallen van een aantal factoren heeft geleid tot het oprichten van de werkgroep die De Ontmoeting op wil zetten. Het is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland afd. Achterhoek, de gemeente Oost Gelre, Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé, locatie Mariënhof, VIT-hulp bij mantelzorg en Trajectbegeleiders Oost Achterhoek. Informatie- en activiteitencentrum De Ontmoeting De Ontmoeting moet een laagdrempelige voorziening zijn voor mensen met dementie en hun naasten. Ontmoeting en contact staan centraal en mensen kunnen er informatie en advies uitwisselen. Wie kan er gebruik maken van De Ontmoeting? - Mensen die een niet pluisgevoel over zichzelf of over een ander hebben. Er is vaak nog geen sprake van de diagnose dementie, maar iemand is wel ongerust. - Naasten die ander gedrag signaleren bij iemand en niet weten wat ze er mee aan moeten. Ook in dit geval is er vaak nog geen sprake van een diagnose. - Mensen met beginnende dementie die wegwijs gemaakt willen worden in de mogelijkheden van hulp en ook contact willen met anderen in vergelijkbare situatie. Er is vaak wel een diagnose. - Een partner (of andere naaste) van de persoon met beginnende dementie zoekt zowel voor zichzelf als voor de partner ondersteuning. Tips en adviezen voor verder uitwerken van plannen We staan aan de beginfase van De Ontmoeting. Tijdens een brainstorm in verschillende groepjes werden tips en adviezen gevraagd bij het verder uitwerken van de plannen voor het informatie- en activiteitencentrum. Een aantal uitkomsten uit de brainstorm: - Wat is er allemaal al? Aansluiting zoeken bij bestaande initiatieven. - Hoe bereik je de doelgroep? Communicatie is heel belangrijk (tussen zorgaanbieders, huisartsen, vrijwilligersorganisaties, doelgroep, etc.). - Eerste stap en ontvangst is heel belangrijk - Verantwoordelijkheden bij vrijwilligers: kan dit, wat zijn de risico s? - Zowel de cliënt als partner voldoende aandacht geven: voorkomen dat één van beiden afhaakt. - Luisterend oor bieden daaruit achterhalen wat iemand aanspreekt qua activiteiten Vervolg Het was een geslaagde eerste informatiebijeenkomst! De werkgroep kan verder met alle input die door de verschillende aanwezigen is geleverd. Dit wordt meegenomen in de vervolgplannen. Alle aanwezigen blijven via de geïnformeerd over het vervolg. Het streven van de werkgroep is om dit najaar te starten met de eerste activiteiten van informatie- en activiteitencentrum De Ontmoeting.

4 Marktconsultaties Wmo en jeugdzorg Voor zowel de nieuwe Wmo als Jeugdwet krijgt de gemeente de verantwoordelijkheid voor een aantal nieuwe taken. Om dat zo goed mogelijk voor te bereiden, hebben de gemeenten in de Achterhoek gezamenlijk een marktconsultatie uitgevoerd voor de Wmo en de jeugdzorg. Wat houdt de marktconsultatie in? Met de marktconsultaties hebben we de huidige zorgaanbieders vragen gesteld. Aanbieders konden zelf kiezen of ze hieraan mee wilden werken. Ze konden een schriftelijke vragenlijst invullen. De vragen gingen over het ondersteuningsaanbod, hoe zij samenwerken met andere zorgaanbieders maar bijvoorbeeld ook over het kwaliteitsbeleid. Wat gaat er bijvoorbeeld heel goed, maar ook over wat kan er beter? Welke tips hebben aanbieders voor de gemeenten? Wat vinden zijn belangrijk? Wat moet vooral behouden blijven en wat kan anders? En zijn er ook ideeën over hoe het anders kan? Al dit soort vragen kwamen aan de orde in de vragenlijst. Dit waren zowel grote zorginstellingen, als kleine organisaties / ZZP ers. Dit is belangrijk, want dit geeft de gemeenten in de Achterhoek een goed beeld voor het inkopen van zorg vanaf Een aantal zorgaanbieders zijn vervolgens uitgenodigd voor een gesprek. Dit gaf de gemeenten de mogelijkheid nog verder door te vragen. Inkoopproces start na de zomer De resultaten uit de marktconsultaties gebruiken we voor het opstellen van een Programma van Eisen (PvE) voor het inkopen van zorg. Dit proces start na de zomer. Veel zorgaanbieders deden mee Tientallen zorgaanbieders, zowel op het gebied van de nieuwe Wmo als de jeugdzorg, hebben meegedaan en de vragenlijst ingevuld. Eerste Kamer stemt in met nieuwe Wmo De Eerste Kamer heeft dinsdag 8 juli 2014 de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 aangenomen. Een belangrijkste stap. De Wmo 2015 treedt hiermee definitief op 1 januari 2015 in werking. Ouderen en mensen met een beperking krijgen straks via de Wmo 2015 passende ondersteuning (begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp) die ze in staat stelt om thuis te blijven wonen. Gemeente en cliënt gaan gezamenlijk de ondersteuningsbehoefte en oplossingen zorgvuldig bespreken. De eigen mogelijkheden en behoeftes van de cliënt en zijn mantelzorger zijn hierbij het uitgangspunt. Indien inwoners het niet zelf of niet binnen de vertrouwde omgeving kunnen oplossen, moet de gemeente passende ondersteuning bieden. Na publicatie van de Wmo 2015 in het staatsblad start het proces van de overdracht van de noodzakelijke cliëntgegevens aan gemeenten. Deze gegevens worden beschikbaar gesteld zodat gemeenten de cliënt persoonlijk kunnen benaderen over de ondersteuningsbehoefte.

5 Hoor mij nou Ervaringsdeskundigheid: je kunt er niet omheen LFB Winterswijk, Onderling Sterk en Zorgbelang Gelderland organiseren in vijf gemeenten in de Achterhoek een bijeenkomst met als thema Hoor mij nou Ervaringsdeskundigheid: je kunt er niet omheen. De bijeenkomst is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking én mensen die bij de gemeente werken en straks te maken krijgen met deze doelgroep. Zoals lokale bestuurders, raadsleden, ambtenaren, wijkteams, Wmomedewerkers en buurtcoaches. Tijdens de bijeenkomst worden mensen met een verstandelijke beperking in de gelegenheid gesteld hun (persoonlijke) verhaal te vertellen en krijgen ze de kans om de ideeën die zij zelf hebben, over te brengen naar de vertegenwoordigers van de gemeente. Wat is voor hen nou nodig om goed te kunnen leven, wonen en werken en mee te kunnen doen in de samenleving? De gemeente kan deze verkregen input meenemen in de plannen die zij gaat maken voor het jaar De avond wordt in vijf gemeenten georganiseerd: Berkelland, Oost Gelre, Aalten, Winterswijk en Doetinchem. Eerste bijeenkomst in Oost Gelre Dinsdagmiddag 24 juni heeft de eerste bijeenkomst plaats gevonden in de gemeente Oost Gelre. Een groep mensen die bij de gemeente werken en mensen met een verstandelijke beperking zijn deze middag bijeen gekomen. Door middel van kringgesprekken onder leiding van een deskundige gespreksleider werden de deelnemers aan de bijeenkomst met elkaar in gesprek gebracht. Ook vertelden enkele mensen met een verstandelijke beperking hun persoonlijke verhaal. De onderwerpen die deze middag te sprake kwamen waren: vervoer, dagbesteding, begeleiding, leren. Na afloop van de bijeenkomst bood Cindy klein Ikink, coach van de LFB Winterswijk, de gemeente een cadeau aan. Portretten van mensen met een verstandelijke beperking uit de regio die aan deze bijeenkomsten actief hebben deelgenomen. De posters zijn voorzien van belangrijke uitspraken van de doelgroep zelf. Daarnaast zullen er boekjes komen met alle interviews en portretfoto s uit alle gemeenten, en ook deze wordt aangeboden aan de gemeente. Binnenkort vindt er een officiële overhandiging plaats in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Een aantal mensen van Onderling Sterk Lichtenvoorde zal dan de ingelijste portretfoto s samen met het boek gaan overhandigen. Waardevolle middag Al met al kijken we terug op een waardevolle middag waarbij de mensen hun persoonlijke verhaal hebben kunnen vertellen aan de mensen die straks verantwoordelijk worden voor zaken die vooral voor hen erg belangrijk zijn. Onderling Sterk Lichtenvoorde Zorgbelang Gelderland LFB Winterswijk

6 Compensatie eigen risico (Cer) vervalt in 2014 De regeling Compensatie eigen risico (Cer) voor zorgkosten is door de Rijksoverheid met ingang van 1 januari 2014 afgeschaft. Dat houdt in dat deze compensatie in 2014 niet meer wordt uitgekeerd. De gemeente werkt aan een nieuwe regeling. In oktober wordt hierover meer bekend. Voor wie was de regeling Cer? De regeling Compensatie eigen risico (Cer) was bedoeld voor mensen met hoge zorgkosten die het volledige eigen risico van de zorgverzekering moesten betalen. In bepaalde gevallen kon u daarvoor een jaarlijkse bijdrage ( 99 in 2013) ontvangen. Dit werd jaarlijks in het najaar uitbetaald door het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Brief en antwoordkaart van het CAK Ontving u in 2013 de bijdrage als tegemoetkoming van het eigen risico? Dan ontvangt u rond donderdag 10 juli een brief van het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Bij deze brief zit een antwoordkaart. Als u deze antwoordkaart invult en terugstuurt, geeft u het CAK toestemming om uw gegevens door te geven aan de gemeente. Wij krijgen dan uw gegevens van het CAK en weten dat u in 2013 een bijdrage via de regeling Cer heeft ontvangen. Zodra de nieuwe regeling bekend is (oktober), sturen we u meer informatie toe. Of u aanspraak kunt maken op deze nieuwe regeling, hangt af van uw situatie en de voorwaarden van de nieuwe regeling. Dit najaar meer informatie Wij kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van de brief van het CAK vragen heeft. Wij zijn op dit moment bezig met het uitwerken van de nieuwe regeling. Wij kunnen daarom nog niet al uw vragen beantwoorden en vragen u nog even geduld te hebben. Zodra er meer bekend is over een nieuwe regeling, informeren wij u via de gemeentepagina en de website van de gemeente. Als u uw gegevens via de antwoordkaart aan het CAK bekend heeft gemaakt, ontvangt u van ons een brief met meer informatie zodra er meer duidelijk is over de nieuwe regeling. Vragen? Heeft u dringende vragen? Dan kunt u contact opnemen met het Wmo-loket van de gemeente. Dat kunt u doen via e- mail of telefoon: wmoloket@oostgelre.nl of (0544) Beleidsplan Jeugdwet Per 1 januari worden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. In Oost Gelre ronden we momenteel het beleidsplan en de verordening af. Beleidsplan Op dit moment zijn we bezig met de afronding van het beleidsplan voor de jeugdhulp in Oost Gelre. Hiervoor hebben we gesprekken gevoerd met diverse instellingen, maar ook met en ouders. Het beleidsplan is er om algemene kaders te stellen waarbinnen de gemeente Oost Gelre wil werken. Door de vele veranderingen die van belang zijn voor de jeugd en hun ouders, vinden we het belangrijk dat het beleidsplan goed leesbaar en beknopt schreven is. Daarom maken we veel gebruik van digitale verwijzingen in het beleidsplan. We bespreken het beleidsplan begin augustus in de Wmo-raad. Vanaf 20 augustus ligt het plan voor iedereen ter inzage t/m 1 oktober. Zowel in het gemeentehuis als via de gemeentelijke website. De reacties op het plan verwerken we zoveel mogelijk. Op 19 augustus wordt het beleidsplan besproken in het college. Op 14 oktober neemt de gemeenteraad een besluit. Verordening Ook de verordening bespreken we begin augustus in de Wmo-raad. De raad neemt in één vergadering (van 14 oktober) een besluit over het beleidsplan en de verordening.

7 Cijfers Wmo en Jeugd Alle gegevens die van het CAK (Centraal Administratie Kantoor), CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) of Vektis komen zijn niet volledig betrouwbaar. Het zijn indicaties die per bron verschillen. Ze maken gebruik van verschillende peildata en achtergrondgegevens. Wel exact zijn gegevens uit eigen administratie van de gemeente: het aantal Wmo-cliënten met Wmo voorzieningen. Jeugdzorg De aantallen voor jeugdzorg zijn niet 100% betrouwbaar, aangezien van meerdere voorzieningen gebruik kunnen maken. Het totale gebruik komt dus niet overeen met het totaal per financieringsbron. Het aantal indicaties is ook niet geheel betrouwbaar, het kan zijn dat een indicatie is afgegeven maar dat die jongere de hulp (nog) niet gebruikt. De cijfers zijn afgerond op vijftallen, hierdoor kunnen er verschillen bestaan. Daarnaast kan er een vertekend beeld ontstaan door het woonplaats beginsel. Het kan zijn dat van een jongere niet bekend is waar de ouders van de jeugdige wonen. In dat geval is de gemeente waarin de jeugdige woont verantwoordelijk. Het kan zijn dat er bij de jeugdinstelling Horizon in Harreveld wonen waarvan de ouders niet bekend zijn en daardoor in deze overzichten te vinden zijn. Deze cijfers zijn dan ook ter indicatie van het aantal in Oost Gelre dat een beroep doet op Jeugdzorg per jaar. AWBZ-jeugdzorg Langdurige geestelijke gezondheidszorg en zorg voor met een verstandelijke, lichamelijk of zintuigelijke handicap of beperking, zowel met als zonder verblijf. Jongeren AWBZ-jeugdzorg (2012) Aantal Totaal aantal tot 18 jaar in Totaal t.o.v. aantal Totaal aantal AWBZ-jeugdzorg (dat naar Jeugdwet gaat) 195 2,9% Provinciaal-gefinancierde jeugdzorg Hulp aan en hun ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen die de ontwikkeling van kinderen belemmeren. Zowel vrijwillige hulpverlening als gedwongen interventies. Jongeren in provinciaal gefinancierde jeugdzorg Oost Gelre 2012 Aantal Aantal tot 18 jaar in Oost Gelre 6784 Totaal t.o.v. aantal Zorg door Jeugd en Opvoedhulp 105 1,5% Ambulante jeugdzorg 90 1,3% Dagbehandeling 10 0,1% Residentiële jeugdzorg 25 0,4% Pleegzorg 30 0,4% Totaal zorg door Bureau Jeugdzorg 80 1,2% Ondertoezichtstelling (OTS) 40 0,6% Voogdij 35 0,5% Jeugdreclassering 10 0,1% Totaal alle vormen van jeugdzorg 135 2,0%

8 Zvw-jeugdzorg Zowel korte als langer durende, op genezing gerichte geestelijke gezondheidszorg (of curatieve zorg) of begeleiding. Jongeren Zvw-jeugdzorg (2010) Aantal Totaal aantal tot 18 jaar in Totaal t.o.v. aantal Jeugd-ggz eerste lijn (zorg) 165 2,4% Jeugd-ggz tweede lijn zonder verblijf 235 3,4% Jeugd-ggz tweede lijn met verblijf 10 0,1% Totaal aantal unieke in Zvw-jeugdzorg 380 5,5% Rijk-gefinancierde jeugdzorg Dit betreft uitsluitend JeugdzorgPlus: hulp met verblijf in een gesloten omgeving (gesloten jeugdzorg) voor met ernstige gedragsproblemen, om te voorkomen dat zij zich onttrekken aan de zorg die ze nodig hebben of door anderen daaraan worden onttrokken. Dit cijfer is niet 100% betrouwbaar gezien de afronding op vijftallen. Rijk-gefinancierde jeugdzorg (2012) Aantal Totaal aantal tot 18 jaar in Oost Gelre Totaal t.o.v. aantal JeugdzorgPlus (gesloten jeugdzorg) 0 0,0% Wmo Ook voor de Wmo geldt dat er overlap kan zitten tussen de verschillende indicaties. De cijfers van het aantal toekomstige Wmo cliënten is gebaseerd op basis van Vektis lijsten. Vektis weergeeft het totaal aan ingekochte zorg over Aantal huidige Wmo cliënten per 31 december 2013: Aantal unieke cliënten met Wmo voorzieningen in Oost Gelre Aantal cliënten HH1 in natura 480 Aantal cliënten HH1 Pgb alfa 251 Aantal cliënten HH1 regulier Pgb 69 Aantal cliënten HH2 in natura 100 Aantal cliënten HH2 regulier Pgb 4 Aantal cliënten met vervoerspas regiotaxi 1336 Aantal cliënten met financiële tegemoetkoming voor vervoer 33 Aantal cliënten met een scootmobiel 174 Aantal cliënten met ander verplaatsmiddel 50 Aantal cliënten met rolstoel 327 Aantal toegekende woonvoorzieningen in Aantal toegekende tegemoetkomingen voor verhuizing 3 Aantal toekomstige Wmo cliënten Onderstaand het aantal toekomstige Wmo cliënten. Deze cijfers zijn gebaseerd op basis van de Vektislijsten van het jaar Actuele cijfers zijn op dit moment nog niet voorhanden. Aantal unieke cliënten Aantal cliënten 2 GGZ-C (beschermd wonen) 4 Aantal cliënten 3 GGZ-C (beschermd wonen) 28 Aantal cliënten 4 GGZ-C (beschermd wonen) 3 Begeleiding groep 229 Gespecialiseerde begeleiding (psy) 29 Begeleiding individueel extra 81 Begeleiding individueel 161 Begeleiding speciaal (nah) 9 Begeleiding speciaal 2 (visueel) 1 Begeleiding ZG auditief 1 Er zijn ongeveer 1300 mensen die een beroep doen op de Wmo. Ongeveer 30% daarvan komen daar elk jaar nieuw bij of krijgen een nieuwe indicatie. Deze mensen zal het Wmo-loket gaan zien per jaar.

9 Raadsleden op stage in de jeugdzorg Niek Bragt, raadslid, liep stage bij Bureau Jeugdzorg in Doetinchem De komende jaren komen er veel taken, onder andere op het gebied van de jeugdzorg, naar de gemeente. We moeten daar als raadslid beslissingen over gaan nemen. Wanneer je zelf niet in de zorg werkt, is dat behoorlijk ingewikkeld. Er zijn veel afkortingen, budgetten en indicaties. Om dit inzichtelijker te maken werd ons de mogelijkheid geboden om eens achter de schermen mee te kijken. Ik nam een kijkje bij Bureau Jeugdzorg in Doetinchem. Ik liep een halve dag mee met jeugdhulpverleners. Kom maar direct bij de briefing zitten, kreeg ik van de teamleider te horen. Als ervaren vergaderaar leek me dat geen probleem. Maar, wat ik hier in een halfuur te horen kreeg, hebben mijn blik op de jeugdzorg voorgoed veranderd. Een team van experts steken hier dagelijks de koppen bij elkaar om de meest ingewikkelde zaken het hoofd te bieden. Wat me hierbij vooral opvalt is het grote enthousiasme en de onvoorwaardelijke toewijding waarmee ze dit doen. Ook hier maakt men zich zorgen over de Jeugdwet en alle veranderingen. Maar, ze zijn ook realistisch genoeg om mee te denken in mogelijkheden. In Oost Gelre werken we bijvoorbeeld al met het Ondersteuningsteam. Een team dat in nauwe samenwerking met verschillende organisaties gezinnen begeleidt naar een oplossing voor een probleem. Het was een bijzonder leerzame dag, ook al heb ik slechts het topje van de ijsberg gezien. Na deze dag heb ik de overtuiging dat we samen wel de juiste richting gaan vinden! Carolien Sonderen, raadslid, liep stage bij Horizon in Harreveld Verschillende jeugdzorginstellingen organiseren stages voor bestuurders, burgemeesters, wethouders en raadsleden. Deze stages stellen ons in de gelegenheid kennis te maken met zorgorganisaties, werkwijzen, medewerkers en waar mogelijk cliënten. Er kan van gedachten gewisseld worden over de toekomst in de zorg, de kansen, wensen en mogelijkheden hierin. Ik neem een kijkje bij mijn voormalige werkgever: Horizon Harreveld. Een jaar of 10 geleden heb ik er met plezier gewerkt; er is inmiddels veel veranderd maar ook weer niet. Na een hartelijke ontvangst in een voor mij bekende omgeving, zie ik meteen dat de entree en de receptie vriendelijker en opener zijn geworden. Het grote, imponerende hek, is verwijderd en de vijver is vernieuwd en verfraaid met een bruggetje. De grote glasplaat met microfoon waardoor men moest spreken, is verwijderd en ik sta in direct contact met de receptionist. Horizon (voorheen Harreveld en Avenier ) was voorheen een justitiële jeugdinstelling, nu een instelling voor Jeugdzorg. In een open gesprek met een teamleider praten we over veranderingen in benadering van, maar ook over de veranderingen van de organisatie zelf, over samenwerken met collegainstellingen en gemeenten, over de samen-werking met het dorp Harreveld en de zorgen die er zijn, over financieringen en krimp, over de veranderende doelgroep en over onderwijs. Vervolgens leidt een groepsleidster me door het pand en zie ik de nieuwe centrale ingang voor waar nu meer privacy gerealiseerd is als zij terug komen van verlof. Op een groep aangekomen tref ik 3 medewerkers die met een overdracht bezig zijn van een jongere die net is aangekomen is. Een van hen laat mij een kamer zien en vertelt hoe zijn werkdag eruit ziet, dat de werkdruk toeneemt, maar dat het afwisselende werk met met zeer uiteenlopende problematiek, het werk zo boeiend maakt. Ik zie bevlogen groepsleiders met het hart op de juiste plaats. Tijdens de rondleiding ontmoet ik ook oudcollega s. Het doet me goed hen weer te zien en wat bij te praten. Een leerzame, prettige ochtend sluit ik af nadat ik de teamleider bedankt heb voor zijn tijd en openheid. Ik neem nieuwe inzichten mee; Horizon bedankt!

10 Eerste Kamer akkoord met Participatiewet en WWBmaatregelen De Eerste Kamer is op 1 juli in meerderheid akkoord gegaan met de Participatiewet en de wet Maatregelen WWB. Daarmee is het nu zeker dat beide wetten per 1 januari 2015 ingaan. Verantwoordelijkheid voor de gemeente De Participatiewet legt de verantwoordelijkheid voor het aan de slag helpen van mensen die (nog) niet zelfstandig het minimumloon kunnen verdienen bij de gemeente neer. Het doel van deze wet is dat meer mensen met een arbeidshandicap aan het werk gaan bij een gewone werkgever. Verordeningen en beleidsplan voor nieuwe wet De Sociale Dienst Oost Achterhoek is nu bezig om beleidsplan en verordeningen op te stellen voor de nieuwe Participatiewet. In de loop van deze maand worden deze stukken naar de gemeente gestuurd. De stukken worden vervolgens in het college en de gemeenteraad behandeld. De verordeningen moeten uiterlijk op 1 juli 2015 in werking treden. Colofon Deze nieuwsbrief is een uitgave van de gemeente Oost Gelre. De nieuwsbrief is bedoeld voor inwoners van de gemeente Oost Gelre en andere belangstellenden. De eerstvolgende nieuwsbrief verschijnt in september. Kopij kan t/m 25 augustus 2014 worden aangeleverd via communicatie@oostgelre.nl.

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP

ALGEMEEN WMO VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP VEELGESTELDE VRAGEN OVER WMO EN JEUGDHULP Vanaf 2015 krijgt de gemeente er zorgtaken bij. Een deel van de zorg die nu via het zorgkantoor vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) loopt, gaat

Nadere informatie

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN.

AALTEN ACTUEEL. Agenda IN HET KORT... Gewijzigde data afvalinzameling en openingstijden met de feestdagen OPENBARE BEKENDMAKINGEN. Iedere week worden in Aalten Actueel de openbare bekendmakingen gepubliceerd. U kunt het actuele nieuws volgen op www.aalten.nl, facebook en twitter. 9 december 2014 Gewijzigde data afvalinzameling en

Nadere informatie

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen.

Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Weten wat er verandert in de jeugdhulp in 2015? Deze lijst geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Vanaf 1 januari 2015 zijn wij als gemeente verantwoordelijk voor de jeugdhulp in Hendrik-Ido- Ambacht.

Nadere informatie

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015?

Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind. Wat verandert er in 2015? Ik krijg ondersteuning bij de opvoeding en zorg voor mijn kind Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u op eigen kracht of met hulp van familie, vrienden of buren uw leven prima organiseren. Maar soms

Nadere informatie

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland

Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Nieuwsbrief Sociaal Domein Kop van Noord-Holland Maandag 28 juli 2014 Nieuwsbrief nummer 3 Colleges Den Helder, Schagen en Hollands Kroon wijzigen samenwerking Sociaal Domein De colleges van Den Helder,

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015

Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Wat verandert er in de zorg in 2015 Zorg en Ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking Wat verandert er in de zorg in 2015 De zorg in beweging Wat verandert er in 2015? In 2015 verandert er veel in de zorg. Via een aantal

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg

Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Informatiebijeenkomst Veranderingen in de zorg Welkomstwoord Wethouder Homme Geertsma Wethouder Erik van Schelven Wethouder Klaas Smidt Inhoud Doel & programma bijeenkomst Veranderingen in de zorg Visie

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord

Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Veranderingen in de Jeugdzorg Zeeland: Vraag- en antwoord Algemeen Wat verandert er vanaf volgend jaar in de jeugdzorg? Per 1 januari 2015 wordt de gemeente in plaats van het Rijk en de provincie verantwoordelijk

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo)

Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Maatschappelijke ondersteuning (AWBZ/Wmo) Het kabinet wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Daarvoor is het belangrijk dat zorg en maatschappelijke ondersteuning zo dicht mogelijk

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015

Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 24 januari 2015 Inhoud Waarom moest het veranderen? Wat is veranderd? Wat heeft de gemeente gedaan? Wat betekent dat voor jullie? Wat voor ondersteuning? Waar zijn

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die vóór 2015 een PGB hadden 3. PGB:

Nadere informatie

Decentralisaties Ook de gemeente Waddinxveen heeft er mee te maken. Wat houden de decentralisaties in? Waar komt het vandaan? Waarom? 7 Oktober 2014 Waar komt het vandaan? Samen voor elkaar: de samenleving

Nadere informatie

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad

De informatiebijeenkomsten worden gehouden op: 18 november, 19.00-21.00 uur Helen Parkhurst, Bongerdstraat 1, Almere Stad Dit is de presentatie de wordt gehouden tijdens de informatiebijeenkomsten Veranderingen in de zorg in Almere. We hebben de informatie zorgvuldig samengesteld. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis

Ik heb hulp en ondersteuning thuis Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Voor mensen vanaf 18 jaar die ondersteuning krijgen vanuit de AWBZ Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren.

Nadere informatie

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012

De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen. Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 De drie decentralisaties, Holland Rijnland en de gemeente Teylingen Presentatie Commissie Welzijn 5 maart 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. Waarom decentraliseren? 2. Decentralisatie Jeugdzorg 3. Decentralisatie

Nadere informatie

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven

Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Presentatie decentralisatie AWBZ > Wmo Gemeente Eindhoven Dinsdag 4 februari 2014 De data in de decentralisatie monitor betreft taken die vanuit de AWBZ en zorgverzekeringswet naar gemeenten komen Taken

Nadere informatie

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014

Nieuws briefnummer 3. Samen voor de jeugd. Inhoudsopgave. 18 juli 2014 Nummer 3 18 juli 2014 Samen voor de jeugd De negen gemeenten in de regio Hart van Brabant en de organisaties die zijn betrokken bij de zorg voor jeugd, werken samen hard aan een adequater jeugdstelsel.

Nadere informatie

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO

Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO Meest gestelde vragen en antwoorden Van AWBZ naar WMO In 2015 gaat er veel veranderen in de zorg. De gemeente krijgt er nieuwe taken bij. Wat betekenen deze veranderingen voor u? 1. Wat gaat er veranderen

Nadere informatie

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014

DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN. Raadsvoorstellen 2014 DECENTRALISATIES SOCIAAL DOMEIN Raadsvoorstellen 2014 Presentatie: 11-12 12-20132013 Planning raadsbesluiten Beleidskader (nieuwe Wmo en Jeugdwet): januari 2014 Transitiearrangement Zorg voor Jeugd: :

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave

Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave Vragen en antwoorden over het Persoonsgebonden budget (PGB) jeugdhulp, Inhoudsopgave 1. Wijzigingen per 1 januari 2015 Algemeen 2. Meest gestelde vragen van mensen die nu een PGB hebben 3. PGB trekkingsrecht

Nadere informatie

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers

ouderenzorg Informatiebijeenkomsten Jacqueline Poelen Jolande Schevers Veranderingen Veranderingen zorg in en de en werk ouderenzorg Informatiebijeenkomsten [Naam 24 en bijeenkomst] 25 november [Datum] 2014 Jacqueline Poelen Jolande Schevers Programma 1. Voor welke zorg moet

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015?

Ik heb hulp en ondersteuning thuis. Wat verandert er in 2015? Ik heb hulp en ondersteuning thuis Wat verandert er in 2015? Meestal kunt u met hulp van familie of buren uw leven prima organiseren. Maar soms heeft u hulp nodig. Voor ondersteuning in de huishouding.

Nadere informatie

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet

Sociaal domein. Decentralisatie AWBZ-Wmo. Hoofdlijnen nieuwe Wmo KIDL 27-11-2014. H. Leunessen, gem. Landgraaf 1. Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Sociaal domein Wmo / Jeugzorg / Participatiewet Wat verandert er per 1 januari 2015? Hoofdlijnen nieuwe Wmo Wmo 2007: 1. Welzijnswet 2. Wet voorzieningen Gehandicapten 3. Hulp bij het Huishouden (HbH)

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 2 De Wet maatschappelijke ondersteuning 13 Ben je ouder dan 18 jaar? Woon je in je eigen

Nadere informatie

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden

Wethouder Johan Coes Gemeente Hellendoorn. Wethouder Jan Binnenmars Gemeente Twenterand. Wethouder Dianne Span Gemeente Wierden INLEIDING: Veel bijeenkomsten bezocht en meegedacht die gaan over de transitie. Inschrijven en verkrijgen van een raamovereenkomst met de 14 Twentse gemeenten De planning voor 2015 maken tot zover de indicatie

Nadere informatie

Niet alles verandert in de zorg

Niet alles verandert in de zorg Over wat blijft en wat er verandert in de zorg 15 september 2014, Hercules Diessen Niet alles verandert in de zorg. Gelukkig maar! Er gaat veel veranderen in de zorg. Maar er blijft gelukkig ook veel hetzelfde;

Nadere informatie

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland

3D s. Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten. Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Gevolgen van decentralisaties voor gemeenten Gewestelijke vergadering PvdA Zuid-Holland Rotterdam, 14 december 2013 Programma Inleiding Overzicht stand van zaken Voorstellen sprekers landelijk, provinciaal

Nadere informatie

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans

Hervorming Langdurige Zorg. Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming Langdurige Zorg Rian van de Schoot expert wijkgericht werken Vilans Hervorming langdurige zorg Waarom? 1. Meer voor elkaar zorgen 2. Betere kwaliteit ondersteuning en zorg 3. Financiële houdbaarheid

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk?

Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Toegang tot de zorg: hoe is het geregeld en hoe loopt het in de praktijk? Presentatie voor het Achterhoeks Netwerk door Lisette Sloots, manager Adviespunt Zorgbelang Gelderland 29 oktober 2015 Achtergrond

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015

Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Verslag informatiebijeenkomstjeugdzorg Winsum, 3 juni 2015 Op 3 juni jl. was er op het AOC Terra college een informatiebijeenkomst over de jeugdzorg. De bijeenkomst werd georganiseerd door de WMO-adviesraad

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert!

Zozijn en de Stelselwijzigingen. Zozijn participeert! Zozijn en de Stelselwijzigingen Zozijn participeert! Doel van deze bijeenkomst Informeren over belangrijke veranderingen De impact hiervan op de dienstverlening en cliënten De aanpak van Zozijn Vragen

Nadere informatie

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt.

Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. VRAGENLIJST Quickscan voorbereiding decentralisatie begeleiding Algemene gegevens Om te beginnen willen wij graag wat algemene informatie van u ontvangen. Uw gegevens worden geanonimiseerd verwerkt. Vraag

Nadere informatie

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp

Veranderingen in de zorg Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Jeugdzorg wordt Jeugdhulp Veranderingen in de zorg. Algemene Wet Bijzondere Ziekte Kosten. Het kabinet wil de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vanaf 2015 ingrijpend hervormen. De taakverdeling ziet er vanaf 2015 op hoofdlijnen

Nadere informatie

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Opzet presentatie Wat zijn de veranderingen t.o.v. van huidige Wmo? Opdracht gemeente Maatwerkvoorzieningen specifiek begeleiding Vervolgstappen tot 1 januari

Nadere informatie

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

Veranderingen rond werk en zorg. Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Informatie voor ouders van kinderen in het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs Veranderingen rond werk en zorg Jongeren in het praktijkonderwijs (pro) en

Nadere informatie

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar

Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Bureau Jeugdzorg Gelderland Bereikbaar en Beschikbaar Hans Lomans Bestuurder BJzG 8 april 2011 2 U vindt ons Overal in Gelderland In alle regio s Zorg-en Adviesteams Centra voor Jeugd en Gezin Veiligheidshuizen

Nadere informatie

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp

Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp 10 november 2014 Betreft: Veranderingen in de jeugdhulp en het overgangsrecht - informatie voor ouders en verzorgers van kinderen in jeugdhulp Geachte heer, mevrouw, Op 1 januari 2015 gaat de nieuwe Jeugdwet

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen

Veelgestelde vragen & antwoorden. zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Veelgestelde vragen & antwoorden zorg, wmo 2015, jeugd, werk, pgb en overgangsregelingen Algemeen Wat verandert er? De zorg in Nederland wordt vanaf 2015 geregeld in vier wetten: De Wet langdurige zorg

Nadere informatie

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp

Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Vragen en Antwoorden voor huidige cliënten jeugdhulp Na 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Op dit moment wordt hard gewerkt om ervoor te zorgen dat deze overgang goed

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 4 De Jeugdwet 32 Ben je jonger dan 18 jaar en heb je begeleiding nodig? Dan krijg je te maken

Nadere informatie

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort

Het sociaal domein. Renate Richters Els van Enckevort Het sociaal domein Renate Richters Els van Enckevort Om te beginnen vijf stellingen Zijn ze waar of niet waar? - 2 - Stelling 1 Ongeveer 5% van de jeugdigen in Nederland heeft met (een vorm van) jeugdzorg

Nadere informatie

Uitvoering Wmo in 2015

Uitvoering Wmo in 2015 Uitvoering Wmo in 2015 Werkbijeenkomst gemeente Mill en Sint Hubert 11 september 2014 H.J. (Eric) van Maaren Beleidsadviseur Sociaal Domein Werkorganisatie CGM Beleidskaders Wmo 2015 Wettelijk beleid Gemeentelijk

Nadere informatie

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN

HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN TRANSITIEPLAN 2015 Presentatie Ouderen bonden 13 januari 2014 Door: Jaap Vermeijden Lid Wmo Adviesraad Waalwijk HERVORMINGEN IN SOCIAAL DOMEIN VOORZOVER THANS BEKEND! ROL

Nadere informatie

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij

Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Alle vragen en antwoorden over de veranderde zorg op een rij Hoe krijg ik zorg en ondersteuning op Urk? U woont op Urk en u heeft een vraag over zorg, jeugd of werk. De eerste vraag is dan: Wat kunt u

Nadere informatie

beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering.

beperking, het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling, pleegzorg, de jeugdbescherming en jeugdreclassering. Nieuwsbrief Nummer 3: Februari 2014 De komende tijd staan gemeenten grote veranderingen te wachten. Taken die nu nog bij het Rijk en de provincie horen, komen vanaf 1 januari 2015 naar de gemeente. Het

Nadere informatie

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers

WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet. Informatie voor ouders/verzorgers WEGWIJZER AWBZ-Jeugdwet Informatie voor ouders/verzorgers 1 Wegwijzer Informatie over de veranderingen in de financiering van de zorg voor uw kind in 2015 In 2015 gaat er veel veranderen in de financiering

Nadere informatie

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Voorbereiden door krachten te bundelen... 2. Visie op nieuwe taken... 2. Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2 Nieuwsbrief sociaal domein, #1 Vernieuwing welzijn, (jeugd)zorg en werk Inhoud Voorbereiden door krachten te bundelen... 2 Visie op nieuwe taken... 2 Vernieuwingen in welzijn, (jeugd)zorg en werk... 2

Nadere informatie

Wmo 2015 Gemeente Zeist

Wmo 2015 Gemeente Zeist Wmo 2015 Gemeente Zeist Het veranderende zorgaanbod voor ouderen, mantelzorgers en mensen met dementie. Dinsdag 14 oktober 2014 Even voorstellen Naam: Judith van Leeuwen Functie: accountmanager Wmo bij

Nadere informatie

Ik woon in een zorginstelling

Ik woon in een zorginstelling Ik woon in een zorginstelling Wat verandert er voor mij in 2015? In deze folder leest u over de veranderingen in de zorg. Wat dat betekent voor mensen die wonen in een woonzorgcentrum of een andere zorg

Nadere informatie

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten?

Ik heb een vraag over: Voorwoord. Ik voel me thuis niet prettig, kan ik met iemand praten? Ik heb een vraag...... over zorg, huiselijk geweld en kindermishandeling, hulp en ondersteuning, opvoeding en jeugdhulp, ziekenhuisopname, beschermd wonen, schulden, werkloosheid, mijn arbeidsbeperking

Nadere informatie

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet

Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Informatieavond Beleidsstukken Wmo 2015 en Jeugdwet Woensdag 20 augustus 2014 Programma Welkom en inleiding Voorstellen sprekers Beleidsstukken Jeugdwet Beleidsstukken Wmo 2015 Jeugdwet wetgeving Invoering

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding

De wereld van het sociaal domein. Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding De wereld van het sociaal domein Raadsbijeenkomst 28 januari 2014 Eerste bespreking beleidsplannen en De Verbinding Presentatie: Bestaat uit twee onderdelen : Inhoudelijk Financieel Wat komt er op ons

Nadere informatie

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff

Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Wat staat ons te wachten in 2013 en daarna? Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Stand van zaken landelijke politiek 2013 regeerakkoord Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg en pgb Zorgzwaartepakketten

Nadere informatie

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014

Wmo-adviesraad West Maas en Waal. 24 november 2014 Wmo-adviesraad West Maas en Waal 24 november 2014 1. Welkom, 2. Agenda 3. Wmo adviesraad, wat doen wij. 4. Hoe ziet de toekomst er uit? 5. Doel van vanavond. Agenda: Opening Onno Siegers Introductie avondprogramma

Nadere informatie

Factsheet gemeente Westland

Factsheet gemeente Westland In deze factsheet wordt ingegaan op verschillende indicatoren voor het aantal jeugdigen uit uw gemeente dat in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van ondersteuning en zorg voor jeugd. Dit wordt per

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst

Informatiebijeenkomst Informatiebijeenkomst Transities Jeugd en Wmo 18 september 2014 Even voorstellen Marieke Dawson sr. beleidsmedewerker Jeugd en Wmo 1 In deze presentatie Wettelijk kader: wat verandert er? Wat heeft de

Nadere informatie

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam

Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg. ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Transities in vogelvlucht de hervorming van de langdurige zorg ZorgImpuls maart 2015 versie gemeente Rotterdam Inleiding Vanaf 1 januari 2015 is er veel veranderd in de zorg en ondersteuning. Het Rijk

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein?

Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? Wat verandert er voor ouderen in het sociale domein? 11 juni 2014 Bijeenkomst SBO provincie Utrecht NUZO Netwerk Utrecht Zorg voor Ouderen presentatie door Anneke van Heertum directeur Cosbo-Stad-Utrecht

Nadere informatie

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken

Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken (in)formatieblad - eenvoudig verteld Nieuwe wetten voor zorg en ondersteuning bij wonen en werken november 2014 3 De Participatiewet 23 Heb je een beperking en heb je begeleiding nodig bij het werk? Dan

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen

Agenda. 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Agenda 1. Opening 2. Mededelingen 3. Verslag vorige vergadering 4. Presentatie uitvoering taken sociaal domein 5. Vragen Presentatie Uitvoering taken Sociaal domein Onderwerpen 1. Vaststelling verordeningen,

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk...

Ik heb een vraag over. zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... Ik heb een vraag over zorg... ondersteuning... opvoeding... jeugdhulp... mijn arbeidsbeperking... mijn uitkering... werk... 1 Ik heb een laag inkomen en vind het moeilijk om werk te vinden... Ik wil me

Nadere informatie

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb?

Factsheet. De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Wat betekent dat voor mijn pgb? Factsheet De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren Wat betekent dat voor mijn pgb? 2 Hervorming langdurige zorg - Persoonsgebonden budget Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nadere informatie

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg

Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg Vragen uit de SOL bijeenkomst de nieuwe rol van uw gemeente woensdag 29 augustus regio Zuid-Limburg 1. Is het de bedoeling dat de gemeente straks met iedere thuiswonende mens met een verstandelijke beperking,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal

Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal Nieuws voor professionals op het gebied van opvoeden en opgroeien 10 Nieuwsbrief Centrum voor Jeugd en Gezin Roosendaal In deze nieuwsbrief vindt u als professional, informatie over de ontwikkelingen van

Nadere informatie

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid

Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Aanvraag voorzieningen bij een terugtredende overheid Medisch Maatschappelijk Werk SEIN Siebe Dijkgraaf Opbouw presentatie Nieuwe Wetgeving in 2015 Proces van aanvragen Vragen Links Wat veranderd er in

Nadere informatie

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015?

Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? Factsheet Ik krijg nu AWBZ-zorg. Wat krijg ik in 2015? De overheid gaat de langdurige zorg anders organiseren. Hoe is de overgang van de ene wet naar de andere geregeld? Vanaf 1 januari 2015 verandert

Nadere informatie

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ

INFORMATIE FOLDER DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ DE ZORG EN ONDERSTEUNING IN HOLLANDS KROON ALTIJD DICHTBIJ INFORMATIE FOLDER U heeft een afspraak gemaakt bij het wijkteam. Wat kunt u van ons verwachten? En hoe kunt u zich zo goed mogelijk op deze afspraak

Nadere informatie

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities

Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities De drie transities Jeugdwet, Wmo 2015 en Participatiewet Presentatie Nuenense buurt- en wijkverenigingen 17 november 2014 Wethouder Paul Weijmans, portefeuillehouder coördinatie Transities Nieuwe verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost?

Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Als je zorg nodig hebt, wat dan.? Weet u hoeveel euro s de totale gezondheidszorg in 2014 in Nederland ongeveer heeft gekost? Jolanda Smit, Marti Wassenaar en Thomas Evers april 2015 Waarom veranderingen?

Nadere informatie

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014

Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein. Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 Veranderingsprocessen en vernieuwing in het sociale domein Marike Hafkamp, MSc Apeldoorn, 30 oktober 2014 1 De landelijke ontwikkelingen Regeerakkoord: Decentralisaties naar gemeenten: 1. AWBZ begeleiding,inkomensondersteuning,

Nadere informatie

Tekst bij presentatie STAP over zorgwetten.

Tekst bij presentatie STAP over zorgwetten. Tekst bij presentatie STAP over zorgwetten. Deze tekst is een beknopte samenvatting van de nu geldende zorgwetten en derhalve per definitie niet compleet. Voor nadere informatie hierover kunnen nierpatiënten

Nadere informatie

De slimste route? Vormgeven toegang

De slimste route? Vormgeven toegang De slimste route? Vormgeven toegang Grote veranderingen in zorg en ondersteuning Taken vanuit AWBZ, Jeugdzorg, Werk en inkomen. Passend onderwijs (toegang tot onderwijs) De slimste route (voor Hengelo)

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus. Welkom. Jeugdzorg@breda.nl

Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus. Welkom. Jeugdzorg@breda.nl Informatiebijeenkomst inkoop jeugdzorg West Brabant Oost 27 augustus Welkom Jeugdzorg@breda.nl Programma - dagvoorzitter Simone Mante 17:00 uur Opening door wethouder van Lunteren 17:15 uur Toegang tot

Nadere informatie

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013

AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 AVI-nieuwsbrief #18 11 juli 2013 Beste lezers De decentralisaties komen steeds dichterbij. Gemeenten zijn druk met alle voorbereidingen. Want om de overgang in 2015 goed te kunnen maken, zou hun Wmo-beleidsplan

Nadere informatie

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012

Nieuwe taken naar gemeenten. de mens centraal. 21 mei 2012 Nieuwe taken naar gemeenten de mens centraal 21 mei 2012 1 Visie gemeente Den Helder Strategische Visie Sociale Structuurvisie Woon / Leefklimaat Integrale Participatie Onderwijs Ontwikkeling Beeld van

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

Programma. Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni Aanleiding - decentraliseren. Doel van deze bijeenkomst

Programma. Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni Aanleiding - decentraliseren. Doel van deze bijeenkomst Samen aan de slag Bijeenkomst voor de gemeenteraden 12 juni 2014 Programma 19.30 Welkom, opening 19.45 Presentatie over de EHZ samenwerking 20.15 Workshops (2 ronden van elk een half uur) Doel van deze

Nadere informatie

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar

Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar Hoe de zorgwetgeving verandert Vier wetten, drie loketten en één overgangsjaar In de zorg gaat er veel veranderen. De AWBZ gaat verdwijnen. Een groot deel van de AWBZ-zorg gaat over naar de Wmo, de Jeugdwet

Nadere informatie

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland.

Handige Websites. ZorgbelangGelderland.nl Dè consumentenorganisatie voor gebruikers van zorg en welzijn. http://www.zorgbelanggelderland. Handige Websites Rijksoverheid www.dezorgverandertmee.nl, Het Informatiepunt langdurige zorg en jeugdhulp is via het telefoonnummer 0800 0126 bereikbaar voor vragen. Als u belt, houdt u dan uw indicatiebesluit

Nadere informatie

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013

Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen. Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord. 8 mei 2013 Nieuwsflits 16 Aandacht voor iedereen 8 mei 2013 Hervorming Langdurige Zorg en Zorgakkoord Eind april presenteerde staatssecretaris Van Rijn zijn plannen voor hervorming van de langdurige zorg. Daarbij

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet

Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Veranderingen in de Jeugdzorg, Wmo en Participatiewet Programma -Uitleg veranderingen Jeugd en algemeen Wmo -Uitleg maatwerkvoorzieningen en Wiz -Uitleg participatiewet -Veelgestelde vragen -Ruimte om

Nadere informatie

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo):

Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Factsheet Veranderingen in de Zorg 2015 (AWBZ, LIZ, Zvw en Wmo): Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ): Collectieve Volksverzekering voor ziektekostenrisico s, waarvoor je je niet individueel kunt

Nadere informatie

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht)

Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) Verslag basiscursus Wmo d.d. 12 april 2013 LSR in (Utrecht) De vier cursisten, die aanwezig waren, begonnen zich aan elkaar voor te stellen onder leiding van de cursusleidster. Van de vier cursisten waren

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten

Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Wet maatschappelijke ondersteuning en overige wetten Longfibrosevereniging 20 april 2018 Wethouder Corine Dijkstra Sinds 2015 Vernieuwing langdurige zorg AWBZ uitgaven groeiden explosief Zowel instroom

Nadere informatie

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten:

Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: Op 1 januari 2015 verandert ons zorgstelsel. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) wordt dan vervangen door vier wetten: 1. De Wet langdurige zorg (Wlz) voor 24 uur intensieve zorg en toezicht

Nadere informatie

Sociaal plan voor cliënten Spelregels bij veranderingen herontwerp

Sociaal plan voor cliënten Spelregels bij veranderingen herontwerp Sociaal plan voor cliënten Spelregels bij veranderingen herontwerp Zorgvuldig, betrokken en transparant Voor veel cliënten van Amerpoort gaat er komende jaren wat veranderen. Dat komt door ingrijpende

Nadere informatie

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013

DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 DECENTRALISATIE STAND VAN ZAKEN BREDE COMMISSIE 26 AUGUSTUS 2013 Doel: Informeren over proces tot nu toe Informeren over vervolgstappen Opbouw presentatie Wat is er aan de hand? Wat hebben we tot nu toe

Nadere informatie

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor

Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor. AVI-cliëntenmonitor Zorg naar gemeenten. Bent u al geïnformeerd? Digitale cliëntenraadpleging als onderdeel van de AVI-cliëntenmonitor AVI-cliëntenmonitor November 2014 COLOFON AVI cliëntenmonitor De AVI-cliëntenmonitor maakt

Nadere informatie

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente?

Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? Van AWBZ naar gemeente Wat kunnen wij daarmee in onze eigen (burgerlijke) gemeente? 3 oktober 2014 Hans van der Knijff Waar gaan we het over hebben? Overgang naar Wmo en Jeugdwet Het proces van aanvraag

Nadere informatie