VORMING Jeugdlokalen en overeenkomsten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VORMING Jeugdlokalen en overeenkomsten"

Transcriptie

1 VORMING Jeugdlokalen en overeenkomsten Deelnemersbundel Over het vinden van de eigenaar van het lokaal/ de grond en het afsluiten van een overeenkomst 1

2 Vorming Lokalen Eveline Reusens 2

3 Waarom is een overeenkomst zo belangrijk? De voorbije jaren heeft Scouts en Gidsen Vlaanderen gemerkt dat er verschillende groepen zijn zonder een overeenkomst voor het gebruik van het lokaal. De afwezigheid van een overeenkomst geeft groepen een grote onzekerheid, niet in het minst in verband met rechten en plichten van eigenaar en scoutsgroep. Zelfs al ben je ervan overtuigd dat de scouts en/of gidsengroep voor eeuwig de lokalen zal kunnen gebruiken omdat dat altijd al zo geweest is kan je zonder een overeenkomst hier geen 100% zekerheid over hebben. Een belangrijk hulpmiddel in het onderhouden en beheren van lokalen is het Lokalenvisum. We streven met het Lokalenvisum een aantal doelstellingen na: Duidelijkheid scheppen over de situatie van het lokaal. Wie is de eigenaar, wat voor soort overeenkomst hebben jullie afgesloten? Het onderstrepen van de waarde van het engagement van groepsleiding. Het lokalenvisum staat niet alleen. Het kampvisum, het kiesvisum en het lokalenvisum zijn dé drie kwaliteitsinstrumenten voor de betere groepsleiding. Een opvolgingsinstrument voor de districtscommissaris. Met dit visum heeft de DC een methodiek in handen om de toestand van de lokalen in zijn of haar district goed te kunnen opvolgen. We vinden het belangrijk dat groepen door de verschillende niveaus in onze beweging ondersteund worden in hun lokalenbeheer.

4 Contact met de eigenaar De verhouding tussen eigenaar en gebruiker/ huurder is bij een woonhuis anders dan bij een jeugdlokaal. In dit laatste geval is er vaak geen één-op-één-relatie. Bij een jeugdlokaal is het een relatie tussen twee of meerdere groepen mensen: enerzijds het bestuur van een kerkfabriek, de inrichtende macht van een school, de parochieraad; anderzijds de groepsleidingploeg, de leidingploeg, het bestuur van de lokalen-vzw. Weet iedereen bij wie ze moeten zijn voor vragen? Kennen ze elkaars verantwoordelijkheden? Is er duidelijkheid over wanneer er waarover met elkaar contact wordt opgenomen? Bv. wanneer er nieuwe groepsleiding verkozen wordt, wanneer er grotere werken nodig zijn omdat het dak lekt, We zijn ervan overtuigd dat informeel contact tussen de eigenaar en de vereniging de samenwerking bevordert. Spreek elkaar aan op de dorpsfeesten, stuur het programmaboekje van jullie vereniging naar de eigenaar en nodig elkaar uit op evenementen. Dat maakt het veel gemakkelijker om rond de tafel te gaan zitten wanneer er serieuzere zaken moeten besproken worden. Hiermee wordt niet bedoeld dat de relatie tussen de groep en de eigenaar intens moet zijn, maar ze moet wel: Duidelijk zijn: beide partijen kennen elkaars verwachtingen, kennen de weg om de juiste mensen te contacteren. Veilig zijn: beide partijen voelen zich gerespecteerd. Comfortabel zijn: beide partijen voelen zich goed bij het contact. Toekomstgericht zijn: beide partijen kijken vol vertrouwen de toekomst van de samenwerking tegemoet.

5 Hoe de eigenaar identificeren? De meest goedkope manier is het archief van de groep te doorspitten. Misschien vind je wel interessante documenten terug die je meer kunnen vertellen? Mocht de overdracht van het archief niet altijd consequent gebeurd zijn, dan kan je ook oud groepsleiding of oud-leiding aanspreken. Misschien weten zij meer? Betrek zeker de jeugdconsulent mee in je zoektocht! Deze kan misschien via de gemeentediensten de juiste gegevens van de eigenaar bemachtigen. Echte zekerheid krijg je pas als je een opzoeking doet in het kadaster. Het Belgisch kadaster is een instelling die behoort tot de Federale Overheidsdienst Financiën. Men houdt zich bij het kadaster bezig met de eigendommen van land en/of gebouwen, maar ook met het bepalen van het kadastraal inkomen van onroerend goed. Vanaf 2004 kreeg het kadaster een nieuwe naam toebedeeld: de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (FOD Financiën). Elke Vlaamse provincie heeft een eigen kadaster. Meer info: doorklikken naar administraties: patrimoniumdocumentatie doorklikken naar Adressen van de federale belastingadministraties. Bij het kadaster kan je vragen naar een uittreksel van de kadastrale legger en het kadastraal plan. De kadastrale legger is een register van alle percelen per kadastrale gemeente of kadastrale afdeling van een gemeente. Het bevat fiches (artikels) waarop de percelen gegroepeerd zijn onder de naam, voornaam, eventueel zakelijk recht, adres, enz. van een eigenaar of een groep personen die gezamenlijk een eigendomsrecht erop uitoefenen. Naast het perceelsnummer geeft deze legger ook informatie over de ligging van het perceel, de oppervlakte, de aard en het kadastraal inkomen. Het kadastraal plan is een kaart waarop het gevraagde perceel duidelijk afgelijnd staat. Meer info:

6 Hoe vraag je een uitreksel uit de kadastrale legger of het kadastraal plan aan? Je kan langsgaan bij het Administratief Centrum in Brussel: Kruituinlaan Brussel Je krijgt bij je bezoek meteen de gevraagde informatie mee. Medewerkers zullen je te woord staan en samen met jou uitpluizen over welk pand het precies gaat zodat je zeker met de correcte gegevens naar huis gaat. Je kan ook een aanvraag doen per op Gebruik hiervoor het gestandaardiseerd aanvraagformulier. Bij situatieschets of andere nuttige inlichtingen schrijf je best dat het om een jeugdlokaal gaat. Tot slot kan je ook langsgaan op een plaatselijk kadasterkantoor. Al deze kantoren kunnen het kadaster inkijken, maar mogen geen uittreksels afleveren. Zij doen hiervoor de aanvraag bij de bovengenoemde dienst. Adressen en openingsuren vind je op doorklikken naar administraties: patrimoniumdocumentatie doorklikken naar Adressen van de federale belastingadministraties. Let op! Het aanvragen van een uittreksel is niet gratis! Kadastrale legger: 5.50 Kadastraal plan: 11

7 Verschillende eigenaars Hoewel veel scouts en gidsengroepen lokalen in eigen bezit hebben, zijn er ook veel andere eigenaars die lokalen ter beschikking stellen voor het jeugdwerk. Om te weten bij wie je exact moet zijn om te onderhandelen voor een overeenkomst, ken je best de organisatiestructuur. De vzw verbonden aan de groep Vele groepen zeggen al te gemakkelijk de groep is eigenaar van ons lokaal. Wettelijk gezien kan dit niet: een feitelijke vereniging kan geen eigenaar zijn! Dat zou willen zeggen dat een hoofdelijk persoon (vroegere groepsleiding?) eigenaar is, of dat er vroeger een vzw werd opgericht die in de loop der jaren niet verder onderhouden is. Mochten de lokalen wel degelijk eigendom zijn van de vzw verbonden aan de groep, controleer dan van wie de grond is. Als er een andere eigenaar is, weet dan dat in België de regel geldt: de stenen volgen de grond. Dat wil zeggen, als de eigenaar beslist de grond voor iets anders te gebruiken, zijn de lokalen verloren. Een vzw niet verbonden aan de groep Een vzw wordt steeds beheerd door bestuursleden, gekozen door de algemene vergadering. Het zijn de bestuursleden, als aanspreekpunt van de vzw, die je moet contacteren. De gemakkelijkste manier is waarschijnlijk via website van de vereniging (als die er is). Mochten daar geen contactgegevens voorhanden zijn, dan kan je een opzoeking doen in het staatsblad: doorklikken naar Rechtspersonen: vzw s, ondernemingen, verenigingen doorklikken naar Referentiedatabank Rechtspersonen. Via de zoekfunctie kan je op zoek gaan naar de statuten of de akte van wijziging van Raad van Bestuur. Daarin vind je de namen van de bestuursleden met adresgegevens. Een kerkelijke instantie Scouts en gidsengroepen gebruiken vaak lokalen van een kerkelijke instantie. Maar bij wie moet je juist zijn om de eigenaar te kunnen spreken? Daarvoor eerst even een beetje uitleg over de structuur van de Kerk. België telt 8 bisdommen. Een bisdom is een gebied dat onder het bestuur van een bisschop valt. Het is verdeeld in dekenaten met aan het hoofd een deken. De dekenij wordt onderverdeeld in parochies. Een parochie is de kleinste kerkelijke bestuurseenheid en staat onder leiding van een pastoor. Per bisdom is er een vzw. Per dekenaat is er ook een vzw, soms meerdere. In de parochie is er vaak een parochiale vzw, maar ook een kerkfabriek. De kerkfabriek is een openbare instelling (met rechtspersoonlijkheid, zoals een vzw) en wordt bestuurd door de kerkraad.

8 Contactgegevens kan je terugvinden op (zoeken mogelijk op regio/parochie). Voor vzw s geldt hetzelfde als hierboven (vzw niet verbonden aan de groep). De gemeente, paragemeentelijke vzw, gemeentebedrijf Ook gemeentelijke overheden stellen gebouwen ter beschikking voor het jeugdwerk. Soms is dat de gemeentelijke dienst zelf (dienst patrimonium, beheer van gebouwen, enz.), soms wordt dit uitbesteed aan een gemeentelijke vzw. Een gemeentelijke vzw is een vzw waarvan de meerderheid van de leden in de bestuursorganen leden van de gemeenteraad zijn of leden zijn die aangeduid werden door de gemeenteraad. De financiering van de vzw gebeurt met de gemeentebegroting. Contactgegevens van de gemeentelijke dienst of de vzw kan je bekomen op het gemeentehuis of op de website van de gemeente. De gemakkelijkste weg is via de jeugdconsulent. Een school, particulier, privé persoon Sommige scouts en gidsengroepen zijn verbonden aan een school waarvan ze een deel van de infrastructuur mogen gebruiken. Om de juiste contactpersoon te vinden, vraag je best naar de verantwoordelijke (de directeur). Algemene contactgegevens zijn vaak te vinden op de website van de school. Voor de contactgegevens van de gemeenteschool kan je ook bij de jeugdconsulent terecht.

9 De contracten Hieronder vind je een overzicht van diverse overeenkomsten en hun eigenschappen. Dit overzicht geeft je een idee van wat je je precies bij welke overeenkomst kan voorstellen. Meer info hierover kan je lezen in de brochure Jeugdlokalen & Overeenkomsten (zie achteraan). Verkoop overeenkomst Huur overeenkomst Convenant Duur? Kostprijs? Met wie? Wat? Lange termijn, onbeperkt Korte of middellange termijn, kan voor bepaalde duur (meestal per jaar) Korte termijn, meestal per jaar of enkele jaren Afgesproken verkoopprijs Meestal maandelijks, afgesproken huurprijs Afgesproken vergoeding of dienst in convenant Gebruik overeenkomst Korte termijn Geen vergoeding Recht van erfpacht Lange termijn, 27 tot 99 jaar Recht van opstal Vruchtgebruik overeenkomst Concessie Lange termijn, maximum 50 jaar Lange termijn, bepaalde of onbepaalde duur (maximaal dertig jaar voor rechtspersonen) Geen minimum termijn, wel maximum 99 jaar Jaarlijkse vergoeding Vergoeding is niet gebruikerlijk Geen jaarlijkse vergoeding Tussen overheden Tussen een overheid en een particulier Gemeente Parochie Gemeente NMBS Scholen OCMW Parochie Gemeente NMBS Scholen OCMW Parochie Akkoord over de verkoop van een onroerend goed tegen een welbepaalde prijs. Akkoord over de verhuur van een onroerend goed tegen een welbepaalde prijs. Een (vrijwillige) overeenkomst tussen de betrokken partners, afgesloten om een vooraf omschreven resultaat te bereiken. Gebruik van een onroerend goed Gebruik van een onroerend goed tijdelijke eigendom op andermans grond Genieten van andermans goed In overleg Overheid Een overheid stelt (een deel van) het openbaar domein ter beschikking aan een particulier

10 Wat is een goed contract? Een goed contract komt tegemoet aan volgende zaken: Duidelijk: het zorgt ervoor dat er een geschreven en ondertekende overeenkomst is. Beide partijen moeten een geldend exemplaar hebben en de inhoud ervan begrijpen. Veilig: een contract zorgt voor stabiliteit en zekerheid. Daar komt wel wat bij kijken: o Juridisch luik: hebben de gemaakte afspraken een wettelijke basis? o Financieel luik: is er gekeken naar de financiële draagkracht van de groep en de eigenaar om bepaalde plichten te kunnen nakomen? o Bouwkundig luik: wordt ervoor gezorgd dat het gebouw stabiel, brandveilig, hygiënisch, is? Comfortabel: de administratieve of technische lasten zijn draaglijk. De lokalen zijn aangepast aan de behoeften van de groep. Toekomstgericht: de continuïteit van de groep blijft gegarandeerd. Hoe langer de gebruiksduur, hoe beter voor de groep. Algemene principes bij het afsluiten van een overeenkomst Bespreek eerst met de tegenpartij wat jullie beiden willen (contract van korte of lange duur, weinig verantwoordelijkheden voor gebruiker of eigenaar, geen kosten voor de gebruiker, enz. ). Kies pas daarna welk type contract jullie zullen gebruiken. Een contract is een overeenkomst tussen twee partijen, zorg dus dat beide partijen zich in de afspraken kunnen vinden Een contract loopt over meerdere soms zelfs tientallen jaren, dit teken je niet op enkele dagen. Een contract laat je best nalezen door een expert die kan nagaan of er geen fouten en tegenstrijdigheden instaan. Een contract laat je ook best nalezen door iemand die er niets van kent, ook die persoon moet het allemaal kunnen verstaan. Een contract tekenen kan soms verstrekkende gevolgen hebben. Controleer of het afsluiten van een vzw gewenst is! Meer informatie hierover kan je terugvinden in de brochure Jeugdlokalen & Overeenkomsten.

11 Wat moet er zeker in een overeenkomst staan? Mocht je met een bepaald contract aan de slag willen, dan kan je op een modelcontract terugvinden. Gebruik dit als basis voor de onderhandelingen. Je kan in een overeenkomst zeer specifieke zaken opnemen, afhankelijk van de context. Toch zijn er enkele zaken die ofwel wettelijk verplicht zijn, ofwel sterk aan te raden zijn om zeker op te nemen! Een overzicht: Loopduur van de overeenkomst: vanaf wanneer gaat ze in voege, wanneer is ze beëindigd? Bekijk eventueel of een tussentijdse herziening van het contract mogelijk is. Dat kan wenselijk zijn wanneer de gebruiker bijvoorbeeld grote investeringen gedaan heeft. Opzeg: hoe moet het contract (vroegtijdig) opgezegd worden? Wat is de termijn die hiervoor gerespecteerd moet worden? Omschrijving (grond, toegangsweg, terrein, gebouw, materiaalkot, ) zodat het duidelijk is welke delen van het gebouw of terrein de groep gebruikt. Medegebruik (gebouw, terrein, ): als meerdere gebruikers in hetzelfde gebouw of op hetzelfde terrein zitten worden deze best benoemd in de overeenkomst. Beschrijf ook wie waar toegang heeft. Prijs: niet van toepassing op een gebruiksovereenkomst. Vermeldt ook of de prijs geïndexeerd kan worden. Bepaal meteen ook de betalingsvoorwaarden: wanneer moet de huurprijs betaald worden en op welke manier. Wie doet onderhoudswerken (groot en klein): verdeel dit tussen eigenaar en gebruiker. Verzekeringen: de gebruiker of huurder is verplicht een brandverzekering af te sluiten voor het lokaal. Dit zit in de ledenpolis van Scouts en Gidsen Vlaanderen en moet dus niet afzonderlijk afgesloten worden! Bestemming van het gebouw: wat kan/mag op de grond, terreinen georganiseerd worden? Activiteiten van de jeugdbeweging is een evidentie, maar mogen vb. fuiven, overnachtingen,? (correcte!) Identificatie van contracterende partijen: zorg ervoor dat beide partijen juist vernoemd worden en door de juiste persoon vertegenwoordigd worden.

12 Waarborg: hoeveel en waar, op geblokkeerde rekening. Verantwoordelijke voor controles: periodieke controles van de verwarming, schoorsteen, enz. Belastingen en taksen: de eigenaar moet de belastingen en taksen op het lokaal betalen. Je kan er wel bij vermelden dat er een vrijstelling van onroerende voorheffing kan bekomen worden voor jeugdlokalen. Kosten: de kosten van nutsvoorzieningen zijn ten laste van de gebruiker. Registratiekosten: een huurovereenkomst kan geregistreerd worden (en dat wordt ook best gedaan). Deze verantwoordelijkheid ligt best bij de eigenaar en is ook voor zijn rekening. Opgemaakt te + datum + gelezen en goedgekeurd : de formele zaken.

13 Achtergrondinformatie Brochures Jeugdlokalen en overeenkomsten Afsluiten van overeenkomsten voor het kopen, huren, gebruiken of verhuren van een jeugdlokaal. In deze brochure krijg je een overzicht van verschillende overeenkomsten die je kan afsluiten bij het kopen, huren, gebruiken of verhuren van een jeugdlokaal. Daarnaast is er ook aandacht voor de rol van de notaris in dit verhaal en wordt kort de plaats van een vzw of feitelijke vereniging toegelicht. Verkrijgbaar in Hopper Winkel voor 5. VZW een goed idee? Je overweegt om, naast je groep, ook een VZW op te richten? Wat komt hier allemaal bij zien? Welke verplichtingen moet je jaarlijks vervullen met je vzw? Wat zijn statuten en wat moet er verplicht instaan. Deze vragen en nog heel wat meer beantwoord in deze brochure. Te downloaden op de website van Scouts en Gidsen Vlaanderen. De Lokalenmap Een handige kaft om waardevolle lokalen -papieren te bewaren De kaft kwam er omdat we merkten dat door het grote verloop van plaatselijke vrijwillige jeugdwerkers nogal wat papieren verloren blijken te raken (bouwvergunning, overeenkomst, elektriciteit keuringsattest, ). Hoe beter je deze dossierkaft aanvult en opvolgt, hoe beter je zicht hebt op de situatie van je jeugdlokaal. Verkrijgbaar bij de jeugddienst of via Het internet Vragen per mail:

14 Notities

15 Notities

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

Zekerheid voor jeugdlokalen?

Zekerheid voor jeugdlokalen? Zekerheid voor jeugdlokalen? Steunpunt Jeugd vzw Arenbergstraat 1D I 1000 Brussel T 02 551 13 50 I F 02 551 13 85 info@steunpuntjeugd.be I www.steunpuntjeugd.be Jeugdlokalen en de kerk Contacten en contracten

Nadere informatie

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN

Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - Federale Overheidsdienst FINANCIEN Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - L UNION FAIT LA FORCE - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN 1. Wie moet welk

Nadere informatie

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving -

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - TE HUUR Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? huurcontract van een onroerend goed dat uitsluitend

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond www.huurdersbond.be Wetswinkels tel. 070 22 58 88 www.dewetswinkel.be Samenhuizen vzw tel. 0489

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR. Een huurcontract opstellen... via internet - 2008 -

Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR. Een huurcontract opstellen... via internet - 2008 - EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR Een huurcontract opstellen... via internet - 2008 - 1. Naar een moderne Federale Overheidsdienst Financiën Bij de hervorming van de Federale

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren

Federale Overheidsdienst FINANCIEN VERHUURD TE HUUR. Een huurcontract laten registreren EENDRACHT MAAKT MACHT Federale Overheidsdienst FINANCIEN TE HUUR VERHUURD 0466 33 22 11 Een huurcontract laten registreren 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? Het huurcontract van een onroerend

Nadere informatie

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving -

TE HUUR. Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - TE HUUR Een huurcontract laten registreren... een makkelijk te vervullen verplichting - Gewijzigde wetgeving - 1. Wie moet welk huurcontract laten registreren? huurcontract van een onroerend goed dat uitsluitend

Nadere informatie

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente:

ADMINISTRATIEMAP. Stamnummer: Parochie/wijk: Gemeente: ADMINISTRATIEMAP CHIRO Stamnummer: Parochie/wijk: Adres: Gemeente: Een woordje uitleg Bij een Chirogroep runnen, komen er veel belangrijke administratieve taken kijken. Chirojeugd Vlaanderen wil jou daarbij

Nadere informatie

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota

Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota Oostrozebeke verkaveling Kriekestraat (dorp oost) Infonota 2 WVI - OOSTROZEBEKE VERKAVELING KRIEKESTRAAT INFONOTA 1 Omschrijving De verkaveling, gerealiseerd in samenwerking met het gemeentebestuur van

Nadere informatie

INFORMATIEBROCHURE ONROEREND GOED

INFORMATIEBROCHURE ONROEREND GOED INFORMATIEBROCHURE ONROEREND GOED Inleiding De laatste tijd constateert de werkgroep projecten steeds vaker dat het bezit of gebruik van onroerend goed binnen onze kerk niet in iedere gemeente probleemloos

Nadere informatie

GECOÖRDINEERDE STATUTEN

GECOÖRDINEERDE STATUTEN GECOÖRDINEERDE STATUTEN Statuten van de vzw Interdiocesane Dienst voor het Katholiek Godsdienstonderwijs zoals gewijzigd door de algemene vergadering op 11 september 2003. N. 4999 [S-C 46030] Interdiocesane

Nadere informatie

Auteur FOD FINANCIËN. Onderwerp

Auteur FOD FINANCIËN.  Onderwerp Auteur FOD FINANCIËN http://minfin.fgov.be/portail1/nl/cadrenl.htm Onderwerp Een huurcontract laten registreren een makkelijk te vervullen verplichting. Gewijzigde wetgeving Datum 2007 Copyright and disclaimer

Nadere informatie

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA

Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA Herbestemming kerken - onttrekking aan de eredienst - opheffing parochie grenswijziging parochie. Juridisch kader - procedures. SOLVA 13.03.2019 1 Begrippen - beslissing die betrekking heeft op het kerkgebouw

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies

Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies Toerisme Vlaanderen Afdeling Kwaliteitszorg Grasmarkt 61, 1000 BRUSSEL Tel. 02 504 03 00 Fax 02 504 03 66 website: http://www.toerismevlaanderen.be

Nadere informatie

Of je nu huurt, wil gaan huren of stopt met huren!

Of je nu huurt, wil gaan huren of stopt met huren! Of je nu huurt, wil gaan huren of stopt met huren! Dit is een driedelige brochure voor huurders met vragen. In elk deel vind je informatie over een andere fase van het huurverhaal: 1. Ik ga huren! 2. Ik

Nadere informatie

2.3.2. Wie is er bevoegd om het huishoudelijk reglement op te stellen?

2.3.2. Wie is er bevoegd om het huishoudelijk reglement op te stellen? DEEL 1: DE IDENTITEITSKAART VAN DE VZW 23 de wijze van benoeming, ambtsbeëindiging en afzetting van de bestuurders, de omvang van hun bevoegdheden en de wijze waarop zij die uitoefenen, ofwel alleen, ofwel

Nadere informatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie

STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie VZW2009.book Page 109 Tuesday, October 20, 2009 4:08 PM DEEL 4: IS UW VZW (WETTELIJK EN ORGANISATORISCH) UP-TO-DATE? 109 STAP 4: Bekendmakingen: neerlegging & publicatie 228. Eenmaal men de voorgaande

Nadere informatie

Afz.: DIR.00ST-VL. LEGGER SINT-LIEVENSLAAN GENT. VAN SINAY Thierry Halsesteenweg, Meerbeke

Afz.: DIR.00ST-VL. LEGGER SINT-LIEVENSLAAN GENT. VAN SINAY Thierry Halsesteenweg, Meerbeke GENT, 24/08/2015 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de PATRIMONIUMDOCUMENTATIE Opmetingen en Waarderingen Afz.: DIR.00ST-VL. LEGGER SINT-LIEVENSLAAN 27-31 9000 GENT VAN SINAY

Nadere informatie

PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL FINANCIËLE REGELINGEN

PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL FINANCIËLE REGELINGEN PASTORAAL WERKERS EN WERKSTERS IN HET AARTSBISDOM MECHELEN-BRUSSEL FINANCIËLE REGELINGEN 1. Onbezoldigd of bezoldigd... 2 1.1. De parochieassistent(e)... 2 1.2 De pastoraal werk(st)er... 2 2. Verzekering...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur

Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur Statuten FNIP vzw Hoofdstuk 1 : benaming, zetel, doel, duur Artikel 1 - De vereniging wordt genoemd "Federatie van Nationale en Internationale Postzegelhandelaren" vzw, afgekort, FNIP vzw. Artikel 2 -

Nadere informatie

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving demo 1 : OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT (model Test Aankoop) en plaatsbeschrijving 1 W E L K O M voor wat betreft het ter registratie aanbieden van het ondertekende huurcontract en de plaatsbeschrijving

Nadere informatie

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988;

Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, gewijzigd bij de bijzondere wet van 8 augustus 1988; Collegebesluit nr. 03/321 17 juli 2003 Besluit houdende het huren tot aan de aankoop van het pand in de Philippe de Champagnestraat voor de huisvesting van het Huis van het Nederlands Het College, Gelet

Nadere informatie

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel

Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Kerkelijk initiatief voor sociale huisvesting in Brussel Herman COSIJNS, Adjunct van Mgr De Kesel INLEIDING De problematiek van de sociale huisvesting enerzijds en de wens van de Kerk om mee te werken

Nadere informatie

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt net een persoon die u nabij stond verloren. Onze oprechte deelneming Tijdens deze emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit u

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01260 Onderwerp: Sluiten van een huurovereenkomst voor het onroerend goed gelegen te Sint-Amandsberg, Groot

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14)

SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14) SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14) Gelieve deze subsidieformulieren zorgvuldig en duidelijk ingevuld terug te bezorgen op de jeugddienst voor 16 maart 2015.

Nadere informatie

Wat als ik het niet eens ben met het SVK?

Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wat als ik het niet eens ben met het SVK? Wij willen op een fijne manier met je samenwerken. Als er toch problemen zijn kan dit altijd met ons besproken worden. Je kan hier best een afspraak voor maken.

Nadere informatie

Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies

Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies Aanvraag van een vergunning voor de uitbating van een toeristisch logies DiV/TV-20131029 Departement internationaal Vlaanderen Dienst Toeristische Vergunningen Boudewijnlaan 30 80, 1000 BRUSSEL Tel. 02

Nadere informatie

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT. model Kamer van Arbitrage en Bemiddeling

OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT. model Kamer van Arbitrage en Bemiddeling demo 1 : OPMAKEN VAN EEN HUURCONTRACT model Kamer van Arbitrage en Bemiddeling My Rent demo 1 KAB 1 W E L K O M voor wat betreft het ter registratie aanbieden van het ondertekende huurcontract : zie demo

Nadere informatie

Handleiding voor het toepassen van de Selectielijst

Handleiding voor het toepassen van de Selectielijst Handleiding voor het toepassen van de Selectielijst Deze praktische handleiding heeft als doel je te tonen hoe je een selectielijst moet gebruiken. Hierbij maken we gebruik van de algemene selectielijst

Nadere informatie

Voorbeeld huurcontract/gebruiksovereenkomst repetitieruimte

Voorbeeld huurcontract/gebruiksovereenkomst repetitieruimte Voorbeeld huurcontract/gebruiksovereenkomst repetitieruimte Tussen verhuurder, Naam: Adres: Telefoon: E-mail: Website: Vertegenwoordigd door: en de meerderjarige huurder, Je kan geen contract afsluiten

Nadere informatie

GEBRUIKSOVEREENKOMST. Tussen enerzijds het Stadsbestuur van Kortrijk en anderzijds. (naam van de Kortrijkse jeugdvereniging):

GEBRUIKSOVEREENKOMST. Tussen enerzijds het Stadsbestuur van Kortrijk en anderzijds. (naam van de Kortrijkse jeugdvereniging): GEBRUIKSOVEREENKOMST Tussen enerzijds het Stadsbestuur van Kortrijk en anderzijds. (naam van de Kortrijkse jeugdvereniging): 1. Partij enerzijds, zijnde het Stadsbestuur van Kortrijk, alhier vertegenwoordigd

Nadere informatie

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden:

BIJLAGE. Tussen de ondergetekenden: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Huurovereenkomst Tussen de ondergetekenden: de vzw t Stad-huis, vertegenwoordigd door Mark Touchant, voorzitter, en Luc Roose, penningmeester, met maatschappelijke zettel te 1000

Nadere informatie

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2)

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Samen de kansen vergroten om inclusief en betaalbaar te kunnen wonen waar ondersteuning kan geboden worden! Veilig investeren met respect! www.inclusieinvest.be

Nadere informatie

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst?

2. Wat is de duur van een handelshuurovereenkomst? A C C O U N T A N T S B E L A S T I N G C O N S U L E N T E N De handelshuurovereenkomst Wie een pand huurt om er handel te drijven, heeft behoefte aan een zekere duurzaamheid, zekerheid, stabiliteit.

Nadere informatie

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013

Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Reglement subsidiëring van jeugdwerkinitiatieven in het kader van het jeugdwerkbeleid goedgekeurd op de gemeenteraad van 30 december 2013 Artikel 1 Met ingang van 1 januari 2014 kunnen alle jeugdwerkinitiatieven

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN GELEGEN IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST BIJLAGE BIJ HET KONINKLIJK BESLUIT VAN 04 MEI 2007 GENOMEN IN UITVOERING VAN ARTIKEL 11bis, VAN BOEK III, TITEL VIII, HOOFDSTUK II, AFDELING 2, VAN HET BURGERLIJK WETBOEK HUUROVEREENKOMSTEN VOOR WONINGEN

Nadere informatie

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000

Vlaams gewest. Aard van het document. Administratieve geldboete van 500 tot 5.000. Enkel volle eigendom 5.000 Overzicht Vlaams gewest Decreet houdende algemene bepalingen betreffende energiebeleid (energiedecreet) van 8 mei 2009. Belgisch Staatsblad: 07.07.2009 Van kracht sinds: 01.01.2011 Besluit van de Vlaamse

Nadere informatie

QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN

QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN Korte samenvatting QUICK-SCAN HUUR- EN GEBRUIKSOVEREENKOMST GEBRUIK SCHOOLSPORTACCOMMODATIES DOOR DERDEN In dit document geven we een overzicht van alle elementen die in een goede overeenkomst tussen de

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14)

SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14) SUBSIDIEFORMULIEREN 2015 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 1/01/14 31/12/14) Gelieve deze subsidieformulieren zorgvuldig en duidelijk ingevuld terug te bezorgen op de jeugddienst voor 16 maart 2015. Na deze

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET KADASTER: DE PANNE 1 AFD

UITTREKSEL UIT HET KADASTER: DE PANNE 1 AFD UITTREKSEL UIT HET KADASTER: DE PANNE 1 AFD Kostprijs: 0,00 Datum opvraging: 08-10-014 Toestand op: Nr legger: 03684 Kadastrale afdeling: 38008 Identificatie en rechten van de eigenaar(s) # Eigenaar Recht

Nadere informatie

Lokalenvisum. instrument voor een kwaliteitsvol scoutslokaal. Groep groepsnummer. Adres lokaal

Lokalenvisum. instrument voor een kwaliteitsvol scoutslokaal. Groep groepsnummer. Adres lokaal Lokalenvisum instrument voor een kwaliteitsvol scoutslokaal Groep groepsnummer Adres lokaal rd ingevuld voor de Dit lokalenvisum we periode van 20 tot 20 Lokalenvisum als hulp Beste groepsleider, groepsleidster,

Nadere informatie

aanvraagformulier ondersteuning fonds op maat

aanvraagformulier ondersteuning fonds op maat aanvraagformulier ondersteuning fonds op maat Versie 12/03/2008 Groepsgegevens Groepsnaam Groepsnummer Adres Gemeente en postnummer Naam aanvrager Adres Aanvrager Gemeente en Postnummer Telefoonnummer

Nadere informatie

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht

Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Feitelijke vereniging of VZW? Een overzicht Ouders die zich willen engageren in de school van hun kind verenigen zich vaak in een ouderraad, oudervereniging, oudercomité. Verschillende begrippen die meestal

Nadere informatie

FAQ PRECAD-PERCEEL. Versie 29/05/2015

FAQ PRECAD-PERCEEL. Versie 29/05/2015 1 FAQ PRECAD-PERCEEL Wat verstaan we onder besluit PreCad?... 2 In welke gevallen dient er een aanvraag voor een referentienummer te worden ingediend?... 2 Is het Besluit van toepassing op een onderhandse

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIEREN 2016 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 01/01/15 31/12/15)

SUBSIDIEFORMULIEREN 2016 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 01/01/15 31/12/15) SUBSIDIEFORMULIEREN 2016 TOELAGEN JEUGDHUIZEN (WERKJAAR 01/01/15 31/12/15) Gelieve deze subsidieformulieren zorgvuldig en duidelijk ingevuld terug te bezorgen op de jeugddienst voor 1 maart 2016. Na deze

Nadere informatie

STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS

STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS Jaarlijks trekken er Belgische en buitenlandse (Franse, Ierse, Britse, ) groepen van woonwagenbewoners rond in Vlaanderen. Deze groepen

Nadere informatie

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Veldstr36-435/ MEOW-2018-DD

Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Veldstr36-435/ MEOW-2018-DD ANTWERPEN, 28/08/2018 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de PATRIMONIUMDOCUMENTATIE Opmetingen en Waarderingen Afz.: DIENST UIT.ANTWERPEN ITALIELEI 4 BUS 10 2000 ANTWERPEN Coöperatief

Nadere informatie

Werkwinkel Bouwproces Bron (Steunpunt Jeugd, Scouts en Gidsen Vlaanderen) Reinhard Schrevens

Werkwinkel Bouwproces Bron (Steunpunt Jeugd, Scouts en Gidsen Vlaanderen) Reinhard Schrevens Werkwinkel Bouwproces Bron (Steunpunt Jeugd, Scouts en Gidsen Vlaanderen) Reinhard Schrevens Overzicht Enkele denkoefeningen Vragen Informatie Bron (Steunpunt Jeugd, Scouts en Gidsen Vlaanderen) Reinhard

Nadere informatie

De organisator is een feitelijke vereniging

De organisator is een feitelijke vereniging De organisator is een feitelijke vereniging Het Vergunningsbesluit van 22 november 2013 legt een aantal specifieke voorwaarden op voor feitelijke verenigingen die kinderopvang voor baby s en peuters organiseren.

Nadere informatie

Verhuren aan mensen met beperkte middelen

Verhuren aan mensen met beperkte middelen Verhuren aan mensen met beperkte middelen Het OCMW helpt je op weg 1 Inhoud Huurwaarborg: het OCMW staat borg 4 Huurbemiddeling 5 Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen 6 Woonkantoren 7 Ecohuis 7 Eigenaarsbonden

Nadere informatie

BOES Benedicte Beiaardlaan, Grimbergen. Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) MEOW-2015-DD

BOES Benedicte Beiaardlaan, Grimbergen. Uw bericht van Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) MEOW-2015-DD BRUSSEL, 20/05/2015 Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de PATRIMONIUMDOCUMENTATIE Afz.: DIENST PLAN VL-BRABANT KRUIDTUINLAAN 50 B396 1000 BRUSSEL BOES Benedicte Beiaardlaan,

Nadere informatie

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur

reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Ste tedelijk reglement voor de subsidiëring van aankoop, bouw of verbouwingen aan jeugdwerkinfrastructuur Art. 1: Binnen de perken van de jaarlijks goedgekeurde kredieten in de stadsbegroting en overeenkomstig

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor een feitelijke vereniging

Aanvraagformulier openen Rabo Business Account voor een feitelijke vereniging Aanvraagformulier openen abo Business Account voor een feitelijke vereniging Gegevens van de feitelijke vereniging: Sociale benaming: Oprichtingsdatum: Doel van de vereniging: BTW-nummer: ]]]]]]]]] ]]]]]]]]]

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor een lokalentoelage

Aanvraagformulier voor een lokalentoelage Aanvraagformulier voor een lokalentoelage Dit formulier dient om toelagen aan te vragen volgens het gemeentelijk subsidiereglement jeugdwerk in Maasmechelen, goedgekeurd door de gemeenteraad in haar zitting

Nadere informatie

Naam vereniging: Adres vereniging: Rekeningnummer vereniging: - - A. Aantal leden + leiding (1 punt / 3 leden of leiding met max.

Naam vereniging: Adres vereniging: Rekeningnummer vereniging: - - A. Aantal leden + leiding (1 punt / 3 leden of leiding met max. AANVRAAG WERKINGSTOELAGE JEUGDVERENIGINGEN JEUGDDIENST Jeugddienst Gravenplein 1 9120 Beveren Tel. 03 750 10 31 Fax 03 750 10 40 Contactpersoon: Jeroen Kersschot E-mail: jeroen.kersschot@beveren.be of

Nadere informatie

Recht van erfpacht Opstal Natrekking

Recht van erfpacht Opstal Natrekking Recht van erfpacht Opstal Natrekking Algemeen - 1 - Gaan samenwonen, een woning kopen, een eigen zaak starten of een erfenis voorbereiden? Belangrijke stappen in uw leven waar u best op voorhand goed over

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken:

AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE. De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: AANVRAAGFORMULIER GEMEENTELIJKE VERBETERINGS & AA NPASSINGSPREMIE voorwaarden De gemeentelijke verbeterings- en aanpassingspremie bestaat uit twee luiken: - een gemeentelijke aanvullende premie op de verbeterings-

Nadere informatie

Digitaal aanvragen van. uittreksels uit de kadastrale percelenplannen met eventueel kadastrale legger, lijsten eigenaars en aanpalenden.

Digitaal aanvragen van. uittreksels uit de kadastrale percelenplannen met eventueel kadastrale legger, lijsten eigenaars en aanpalenden. Digitaal aanvragen van uittreksels uit de kadastrale percelenplannen met eventueel kadastrale legger, lijsten eigenaars en aanpalenden via www.myminfin.be Opzoeken van een perceel STAP 1 Verschil tussen

Nadere informatie

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan

Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan Waarderen en herbestemmen van roerend religieus erfgoed een stappenplan 26 april 2016 Drongen 28 april 2016 Heverlee Annemie Van Dyck wat? een stappenplan voor de waardering, selectie en herbestemming

Nadere informatie

AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR. Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen

AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR. Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen AANHANGSEL BIJ DE BEDRIJFSHUUR Voorstel voor een aanhangsel van het type leegstaande verdiepingen April 2014 Ontwikkeld in opdracht van de Directie Huisvesting Brussel Stedelijke Ontwikkeling Staatssecretaris

Nadere informatie

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis;

van de verwerking van persoonsgegevens (hierna WVP), inzonderheid de artikelen 31bis en 36bis; 1/5 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr 31/2015 van 10 december 2015 Betreft: aanvraag van de Vlaamse Belastingdienst ( VLABEL ) om als rechtsopvolger van het Departement Financiën

Nadere informatie

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018;

Gelet op de aanvraag van de Voorzitter van de CFI, ontvangen op 07/02/2018; Gelet op de bijkomende inlichtingen ontvangen op 09/03/2018; 1/6 Sectoraal comité voor de Federale Overheid Beraadslaging FO nr. 18/2018 van 3 mei 2018 Betreft: aanvraag van de Cel voor financiële informatieverwerking (CFI) om toegang te krijgen tot de gegevens

Nadere informatie

SUBSIDIEFORMULIEREN 2018 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/17 31/12/17)

SUBSIDIEFORMULIEREN 2018 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/17 31/12/17) SUBSIDIEFORMULIEREN 2018 TOELAGEN JEUGDVERENIGINGEN (WERKJAAR 1/01/17 31/12/17) Gelieve deze subsidieformulieren zorgvuldig en duidelijk ingevuld terug te bezorgen op de jeugddienst voor 1 maart 2018.

Nadere informatie

Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD!

Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD! Een sociaal verhuurkantoor in de buurt, UW WONING ZORGELOOS VERHUURD! Brochure voor eigenaars en verhuurders Het sociaal verhuurkantoor (SVK), ook uw partner? ZORGELOOS VERHUREN Als eigenaar of verhuurder

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:.

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING. 1. Titel project:. Datum: AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1. Titel project:. 2. Gegevens aanvrager Naam van persoon/feitelijke vereniging/vzw: Adres:.. Telefoon: Fax :. E-mail:.... Ondernemingsnummer (BTW-statuut

Nadere informatie

DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE

DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE Aan de hand van een voorbeeld wordt de veel gebruikte vruchtgebruikconstructie geïllustreerd. Een vennootschap en haar zaakvoerder besluiten samen een oud herenhuis aan te kopen,

Nadere informatie

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING

MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING MODEL VAN TIJDELIJKE EN PRECAIRE GEBRUIKSOVEREENKOMST WAARSCHUWING Dit model houdt geenszins een vrijstelling in van de verplichting om een deskundige te raadplegen om, indien nodig, de regels per geval

Nadere informatie

N O T A R I A A T. D e W i t t e & C a s t e l e i n

N O T A R I A A T. D e W i t t e & C a s t e l e i n N O T A R I A A T D e W i t t e & C a s t e l e i n Community Land Trust - Welke zijn de juridische mogelijkheden en valkuilen? Christoph CASTELEIN Notaris te Kortrijk Principes De Trust is een Common

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER RENTELOZE LENING JEUGD-, CULTUUR-, EN SPORTSECTOR

AANVRAAGFORMULIER RENTELOZE LENING JEUGD-, CULTUUR-, EN SPORTSECTOR AANVRAAGFORMULIER RENTELOZE LENING JEUGD-, CULTUUR-, EN SPORTSECTOR Volgende vereniging doet een aanvraag tot het bekomen van een renteloze lening, zoals bepaald in het reglement renteloze lening jeugd-,

Nadere informatie

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker

Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015. Dany De Decker Verwerven van onroerend goed in Spanje Second home : juni 2015 Dany De Decker Baker Tilly Belgium www.bakertillybelgium.be Afyse España Asesores www.afyse.es Valkuilen en aandachtspunten bij aankoop van

Nadere informatie

Parochiearchieven? Het bewaren waard!

Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! Parochiearchieven? Het bewaren waard! 1. Waarom moet ik het archief van mijn parochie bewaren? Parochiearchieven verdienen om meer dan één reden onze zorg. Allereerst

Nadere informatie

CONSUMENTEN- VOORWAARDEN

CONSUMENTEN- VOORWAARDEN CONSUMENTEN- VOORWAARDEN Dit zijn de algemene voorwaarden van Zuyd Makelaardij & Vastgoed. Hierin leest u welke rechten en plichten uw makelaar en uzelf hebben. Ze zijn in werking getreden op 1 Januari

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN TOELAGEN

FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN TOELAGEN GEMEENTEBESTUUR SINT-AGATHA-BERCHEM FORMULIER VOOR DE AANVRAAG VAN TOELAGEN A. INLICHTINGEN BETREFFENDE DE VERENIGING Volledige naam van de vereniging:...... Maatschappelijke zetel:... 1082 Brussel...

Nadere informatie

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven

Reglement voor de Toekenning van een Rollend Fonds aan Erkende Plaatselijke Jeugdwerkinitiatieven GEMEENTERAAD 22 DECEMBER 2005 18. DAGORDE : GOEDKEURING VAN HET REGLEMENT VOOR TOEKENNING VAN EEN ROLLEND FONDS AAN PLAATSELIJK ERKENDE JEUGDWERKINITIATIEVEN. DE RAAD, in openbare zitting Gelet op het

Nadere informatie

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal.

Statuten Lubko vzw. 1 De vereniging heeft tot doel de beoefening en bevordering van korfbal. Statuten Lubko vzw Titel I NAAM - ZETEL - DOEL DUUR Artikel 1 1 De vereniging wordt genoemd Korfbalclub Lubko, afgekort Lubko. 2 Deze naam moet voorkomen in alle akten, facturen, aankondigingen, bekendmakingen,

Nadere informatie

Mijn adres verandert, wat nu?

Mijn adres verandert, wat nu? Mijn adres verandert, wat nu? Dit is de stand van zaken voor 03/10/2018 De verandering van de straatnamen heeft enkele gevolgen. De medewerkers van de gemeente Lievegem doen er alles aan om de hinder te

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

Deze tekst geeft kort een aantal aandachtspunten met betrekking tot het actieprogramma onbebouwde bouwgronden.

Deze tekst geeft kort een aantal aandachtspunten met betrekking tot het actieprogramma onbebouwde bouwgronden. Actieprogramma In het Decreet Grond- en Pandenbeleid INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 1 1 Inleiding... 1 2 Waar dient het actieprogramma voor... 1 3 Procedure... 2 4 Welke percelen hoeven niet te worden

Nadere informatie

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens

Btw-optimalisering en onroerende verhuur. Bart Buelens Btw-optimalisering en onroerende verhuur Bart Buelens De wettelijke basis Vrijstelling artikel 135, lid 1, l) Vrijstelling onroerende verhuur artikel 44, 3, 2 Omzetting Verplichte uitzonderingen Artikel

Nadere informatie

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging

Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor structurele subsidiëring of erkenning als landelijk georganiseerde jeugdvereniging Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 Brussel E-mail: subsidiedossierjeugd@cjsm.vlaanderen.be Leidraad voor het indienen van een aanvraag voor

Nadere informatie

SVK NOORDERKEMPEN VZW

SVK NOORDERKEMPEN VZW SVK NOORDERKEMPEN VZW Sociaal VerhuurKantoor, kortweg SVK, is net als vele andere SVK s in Vlaanderen opgericht vanuit de OCMW s en welzijnsactoren om een antwoord te bieden aan woonbehoeftigen die op

Nadere informatie

Aanvragen van een machtiging bij het Sectoraal comité voor de Federale Overheid

Aanvragen van een machtiging bij het Sectoraal comité voor de Federale Overheid Aanvragen van een machtiging bij het Sectoraal comité voor de Federale Overheid A Algemeen luik Voor elke machtigingsaanvraag moeten delen A, B en C van dit formulier correct worden ingevuld. Indien de

Nadere informatie

Algemene leveringsvoorwaarden

Algemene leveringsvoorwaarden Algemene leveringsvoorwaarden Artikel 1. Definities In deze algemene voorwaarden worden de volgende definities gehanteerd, zowel in enkelvoud als in meervoud. 1.1 Aanvraagformulier Het (online) formulier

Nadere informatie

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning degelijke woning sociale verhuurkantoren sociale woning huurwaarborg recht op een woonst buren huren privéwoning Wonen Welke soorten woningen bestaan er? Er zijn twee soorten woningen om te huren: de privéwoning

Nadere informatie

Waar kan je vrijwilligerswerk doen?

Waar kan je vrijwilligerswerk doen? werk vrijwilligers Je wil je graag inzetten als vrijwilliger, maar je hebt geen idee waar? Nochtans zijn er mogelijkheden genoeg. Rechten en plichten van de vrijwilliger: nooit van gehoord? Toch zijn er

Nadere informatie

Vak III. inkomsten van onroerende goederen. uitgangspunt bij de belastbare grondslag. België. Kadastraal Inkomen. Brutohuur. Buitenland.

Vak III. inkomsten van onroerende goederen. uitgangspunt bij de belastbare grondslag. België. Kadastraal Inkomen. Brutohuur. Buitenland. uitgangspunt bij de belastbare grondslag Vak III België Kadastraal Inkomen Brutohuur Buitenland inkomsten van onroerende goederen Brutohuur Brutohuurwaarde Hoe wordt het kadastraal inkomen betekend? Elk

Nadere informatie

Is een schriftelijk huurcontract noodzakelijk? Hoe lang duurt een huurcontract?

Is een schriftelijk huurcontract noodzakelijk? Hoe lang duurt een huurcontract? uur contract Je wil een woning huren die je hoofdverblijfplaats wordt. Dat betekent dat je daar echt woont en daar bent ingeschreven in het bevolkingsregister. In dat geval moet je contract voldoen aan

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING

AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING Datum: AANVRAAGFORMULIER FONDS VOOR TALENTONTWIKKELING 1. TITEL PROJECT. 2. GEGEVENS AANVRAGER Naam van persoon/feitelijke vereniging/vzw: Adres:.. Telefoon: Fax :. E-mail:.... Ondernemingsnummer (BTW-statuut

Nadere informatie

HUUROVEREENKOMST VERENIGINGEN ZILVERBERG

HUUROVEREENKOMST VERENIGINGEN ZILVERBERG HUUROVEREENKOMST VERENIGINGEN ZILVERBERG TUSSEN ONDERGETEKENDEN: 1. VZW De Zilverlink met zetel te ZILVERMOLENSTRAAT 14, 8800 ROESELARE hierna vernoemd de VERHUURDER En 2. hierna vernoemd de HUURDER IS

Nadere informatie

Artikel 1.- Artikel 2.-

Artikel 1.- Artikel 2.- ontwerp subsidiereglement houdende de ondersteuning van jeugdinfrastructuur HOOFDSTUK : : Algemene A bepalingen Artikel.- Dit besluit wordt genomen in uitvoering van de verordening nr. -02 van 20 januari

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! VZW-Vereniging Zonder Winstoogmerk Een jeugdwerkorganisatie is in de meeste gevallen een feitelijke vereniging, maar die heeft geen rechtspersoonlijkheid.

Nadere informatie

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier

Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Chiro-solidariteitsfonds aanvraagformulier Wat kunnen wij nu al zeggen? een beslissing over jullie aanvraag moet eerst besproken worden, maar er zijn wel enkele zaken die wij op voorhand kunnen vertellen:

Nadere informatie

VAN ERFPACHT. over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS

VAN ERFPACHT. over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS VAN ERFPACHT NAAR hier staat EIGENDOM de kop over twee regels PARTICULIERE WONINGBEZITTERS VAN ERFPACHT NAAR EIGENDOM PARTICULIERE WONINGBEZITTERS 1. Aanleiding 4 2. Wat is erfpacht? 5 3. Wat is blote

Nadere informatie

De woningpas in vraag en antwoord

De woningpas in vraag en antwoord De woningpas in vraag en antwoord INHOUD 1 INLEIDING... 2 2 VEELGESTELDE VRAGEN... 2 2.1 Wat ziet u vandaag in de woningpas?... 2 2.2 Wat is het doel van de woningpas?... 4 2.3 Wat voorziet de woningpas

Nadere informatie

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010

EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010 EXCLUSIEVE VERKOOPOPDRACHT - MET STILZWIJGENDE VERLENGING 09/2010 Binnen zeven werkdagen, te rekenen van de dag die volgt op die van de ondertekening van dit contract, heeft de consument het recht om zonder

Nadere informatie

Veelgestelde vragen betreffende de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Veelgestelde vragen betreffende de Algemene Verordening Gegevensbescherming Veelgestelde vragen betreffende de Algemene Verordening Gegevensbescherming Maurice van Stiphout Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Nu deze datum

Nadere informatie