Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Huren. Als je een eigen woning of appartement gaat huren"

Transcriptie

1 Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren

2 Alles over huren en een huurcontract Huurdersbond Wetswinkels tel Samenhuizen vzw tel In Petto tel Vlaams Huurdersplatform tel Federaal Ministerie van Justitie kijk bij publicaties in De huurwet Awel, luistert naar kinderen en jongeren tel. 102 of Huren Als je een eigen woning of appartement gaat huren Ga je een woning of appartement huren? Wordt dat je hoofdverblijfplaats? Dan moet je contract voldoen aan de woninghuurwet, waar het in deze folder over gaat. Voor het huren van een studententkot of een lokaal voor een vereniging geldt de algemene huurwet. Een uitgave van De Ambrassade, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

3 Hoe lang duurt een gewoon huurcontract? Er bestaan twee huurcontracten: een negenjarig huurcontract, of een huurcontract voor korte duur. De huurdersbonden adviseren om een negenjarig huurcontract te kiezen. Dat biedt meer voordelen op het vlak van woonzekerheid en op het vlak van de opzegmogelijkheden door de huurder. Als je huurt voor negen jaar houdt de overeenkomst niet vanzelf op na die periode. Je moet de officiële opzegprocedure volgen. Als de verhuurder akkoord gaat, kan je huren voor een kortere periode van één tot maximaal drie jaar. Je moet dan een schriftelijk contract hebben. Een overeenkomst van korte duur mag maar één keer verlengd worden. Daarna wordt het automatisch een gewone negenjarige overeenkomst. Is een schriftelijke huurovereenkomst verplicht? Een schriftelijk huurcontract is verplicht. Gelukkig maar, want als je problemen krijgt over bijvoorbeeld de prijs, herstellingen, de opzeg of andere dingen, dan kan je terugvallen op dat contract. In de meeste gevallen stelt de verhuurder een contract op. Let goed op en lees de overeenkomst goed na, want nogal wat van die overeenkomsten zijn opgesteld in het voordeel van de verhuurder. Onderteken je dat, dan kan je niet meer terug. Lees je contract goed na, overleg met de verhuurder en laat je contract nalezen door je ouders, vrienden of iemand die ervaring heeft met huren en verhuren.

4 Bestaan er modelcontracten? Op de website van de Huurdersbond (zie pagina 2) staan modelcontracten die je kan gebruiken. In die modelcontracten worden alle basisregels van de huurwet nageleefd. Je kan de contracten gratis downloaden. Welke huurprijs betaal je voor je woning? Over de prijs mag geen discussie bestaan. De verhuurder moet de huurprijs en alle extra kosten vermelden op elke aankondiging. In je contract staan al die kosten duidelijk omschreven. Op geen enkele manier kunnen er nog andere kosten of verhogingen aangerekend worden. Hoe zeg je een huurcontract op? Als beide partijen akkoord zijn, kan je een negenjarig huurcontract altijd beëindigen. Doe dat schriftelijk en best aangetekend. Als huurder kan je op elk moment en zonder enige reden de huur opzeggen. Je hebt dan een opzegtermijn van drie maanden, die ingaat op de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin je opzegt. Bijvoorbeeld: je verzendt je opzegbrief op 20 januari, dan start de opzegtermijn op 1 februari en eindigt je opzeg op 30 april. Zeg je op tijdens de eerste drie jaar van je overeenkomst, dan moet je een schadevergoeding betalen, ook als je zelf een nieuwe huurder vindt (tenzij de huurder akkoord gaat en geen schadevergoeding vraagt. Kijk dat na in je huurovereenkomst). Kortlopende huurcontracten kunnen niet opgezegd worden, tenzij een opzegregeling vermeld wordt in de huurovereenkomst.

5 Wanneer mag een verhuurder een huurcontract opzeggen? Een verhuurder heeft altijd een opzegtermijn van zes maanden. Hij kan enkel opzeggen onder bepaalde voorwaarden. Op elk moment, als hij de woning zelf wil gebruiken, onder bepaalde voorwaarden. Als die voorwaarden niet voldaan zijn, moet de verhuurder een schadevergoeding betalen. Op het einde van het derde of zesde huurjaar, voor grote verbouwingswerken, en onder bepaalde voorwaarden. Na elke drie huurjaren, zonder reden. De verhuurder moet dan wel een schadevergoeding betalen. Heeft je huisbaas de huur opgezegd en je vindt voor het einde van de periode een nieuwe woning, dan kan je onmiddellijk weg als de verhuurder akkoord gaat. Anders moet je een tegenopzeg doen met een termijn van één maand. Waarvoor dient een plaatsbeschrijving? Een plaatsbeschrijving is verplicht! Bij de start van de huur (binnen één maand) moet je een gedetailleerde en schriftelijke beschrijving opstellen van de staat van de woning. Dat formulier beschrijft welke schade al bestond voor de huur en welke schade ontstaan is tijdens de huurperiode. Die plaatsbeschrijving maak je samen met de verhuurder. Bekijk samen de woning en noteer alle gebreken. Neem je tijd en doe het correct, want wat niet opgeschreven is, wordt verondersteld in perfecte staat te zijn. Dat wil zeggen dat je dat na de huurperiode in perfecte staat moet terugbezorgen. Als er geen plaatsbeschrijving bestaat, moeten de eigenaars bewijzen welke schade ontstaan is en wie verantwoordelijk is.

6 Een plaatsbeschrijving maken is verplicht! Maak er tijd voor om dit samen met de verhuurder zeer gedetailleerd te doen

7 Moet je een huurcontract laten registreren? Wat moet je als huurder zeker doen? Een schriftelijk huurcontract moet altijd in drie exemplaren worden opgemaakt: een voor de huurder, een voor de verhuurder en een bestemd voor het registratiekantoor. De verhuurder moet het huurcontract binnen de twee maanden na de ondertekening laten registreren. Dat is een fiscale verplichting. Als de verhuurder tijdig registreert, is dat gratis. Als huurder heb je een aantal plichten. Je moet elke maand tijdig de huur en de overeengekomen kosten betalen. Je moet de woning inrichten met meubels, de ruimte onderhouden, verwarmen en verluchten. Je staat zelf in voor kleine herstellingen, voor grote problemen moet je tijdig de verhuurder inlichten. Doe je dat te laat, dan moet je misschien de schade door de problemen betalen. Vergeet niet dat je de woning na de huurperiode moet teruggeven in de staat dat jij hem kreeg.

8 Mag de verhuurder je woning binnenkomen? De verhuurder heeft nooit toegang tot de woning, behalve als jij hem of haar toestemming geeft. Wie kiest de leverancier van gas en elektriciteit? Een verhuurder kan je niet verplichten bij welke maatschappij je gas, elektriciteit of telecommunicatie afneemt. Jij maakt zelf die keuzes. Om te wisselen van leverancier zijn geen breekwerken nodig. Contacteer de verschillende leveranciers en informeer je over prijzen en mogelijke overeenkomsten. Is een huurwaarborg verplicht? Een huurwaarborg is niet verplicht, maar de meeste verhuurders vragen het wel. Een waarborg mag nooit meer bedragen dan drie maanden huur. Betaal de waarborg nooit met cashgeld of betaal niet op de rekening van de verhuurder. De waarborg bedraagt maximaal twee maanden huur als de huurder het bedrag op een geblokkeerde rekening plaatst. Om het geld van de rekening te halen heb je de toestemming nodig van de verhuurder. Jij krijgt de intrest op het bedrag en de verhuurder behoudt al zijn wettelijke rechten op schadevergoeding bij eventuele schade. Je kan ook kiezen voor een bankwaarborg van maximaal drie maanden huur (let op, sommige banken rekenen daarvoor hoge dossierkosten aan). De waarborg kan gebruikt worden om eventuele schadevergoedingen te betalen. Op het einde moeten de huurder en verhuurder samen tekenen om het geld van de waarborg vrij te krijgen.

9 Kan een huurprijs veranderen? Tijdens de huurperiode kan de verhuurder de prijs niet veranderen. Enkel op het einde van elke driejarige periode kan de prijs aangepast worden. Bij een huur van korte duur ligt de huurprijs vast. Hoe werkt een indexaanpassing? De verhuurder mag elk jaar op de verjaardag van het contract de huurprijs aanpassen aan de index van de consumentenprijzen (dat moet niet in het contract staan). De indexaanpassing wordt berekend met de formule basishuurprijs x nieuwe index : basisindex. De basishuurprijs is de oorspronkelijke huurprijs (zonder extra kosten of lasten). Het indexcijfer kan je opvragen bij het Ministerie van Economische Zaken. Een indexaanpassing gebeurt niet automatisch. De verhuurder moet dat schriftelijk melden aan de huurder. Moet je een brandverzekering afsluiten? Volgens de wet ben je dat niet verplicht, maar het is toch zeer erg aan te raden. Een verhuurder is wel verplicht om een brandverzekering af te sluiten voor het gebouw. Als huurder kan je een brandverzekering afsluiten voor je inboedel en voor de schade aan het gebouw. Je moet aan het einde van het contract de woning teruggeven in de staat dat het was; zonder brandverzekering is dat onmogelijk bij schade. Verhuurders kunnen je in je contract verplichten om een verzekering af te sluiten en zullen een kopie vragen van de polis. Bij welke verzekeringsmaatschappij je aanklopt, is jouw keuze.

10 Hoe huur je met meerdere personen een woning? Je mag met meerdere mensen (met je lief of met enkele vrienden) een woning huren. Het is wel belangrijk dat iedereen die huurt (ook als het enkel over je lief gaat), de overeenkomst mee ondertekent. Wie het contract ondertekent, is verantwoordelijk. Komt er op een of andere manier een conflict, dan is iedereen verantwoordelijk en kan je ook niet zomaar buitengezet worden door je partner of vrienden. Ook voor eventuele schade of kosten is iedereen samen verantwoordelijk. Verandert er in de loop van het contract iets aan de samenstelling van de bewoners, dan meld je dat best aan de verhuurder en pas je het contract aan. Let op met onderverhuring: dat is niet toegestaan zonder toestemming van de verhuurder. Wat als je problemen hebt met de verhuurder of je huurcontract? Je verhuurder komt in je woning zonder toestemming, je hebt lekken of andere schade waar de eigenaar niets aan doet, de huurprijs verhoogt plots of je wordt uit je woning gezet Verschillende organisaties kunnen je adviseren of helpen. Op pagina 2 vind je alle coördinaten. In elke provincie is een afdeling van de Huurdersbond. Je moet lid worden om van hun advies en hulp gebruik te kunnen maken. Op de website vind je wel heel veel informatie en modelcontracten. In een wetswinkel krijg je advies over allerlei huurkwesties. Je moet geen lid zijn, maar betaalt 15 euro per afspraak. In de meeste gemeenten kan je gratis terecht in de diensten voor rechtshulp van het OCMW. Kijk op de website van je gemeente of stad voor de juiste locaties. Huurders kunnen in heel Vlaanderen terecht in de Woonwinkels voor advies, informatie en hulp bij het invullen van formulieren voor sociale woningen.

11 Jongerengids.be is de snelste weg naar alle informatie voor jongeren. Je vindt er een antwoord op al je vragen. Stap eens binnen bij het JIP! In een Jongereninformatiepunt in je buurt kan je informatie opzoeken in folders of op het internet, maar je kan er ook terecht voor een gesprek. De JIP-medewerkers helpen je met je vragen en zoeken samen een oplossing voor je probleem. Binnenstappen in een JIP is helemaal gratis. Op zoek naar het JIP in je buurt? Najaar 2012 V.U.: Marjolein Haan, Leopoldstraat 25, 1000 Brussel

Is een schriftelijk huurcontract noodzakelijk? Hoe lang duurt een huurcontract?

Is een schriftelijk huurcontract noodzakelijk? Hoe lang duurt een huurcontract? uur contract Je wil een woning huren die je hoofdverblijfplaats wordt. Dat betekent dat je daar echt woont en daar bent ingeschreven in het bevolkingsregister. In dat geval moet je contract voldoen aan

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist

All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist All en gaan wonen of op kot gaan Wat je moet weten als je verhuist Alles over alleen gaan wonen of op kot gaan Huurdersbond www.huurdersbond.be Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt www.vreg.be

Nadere informatie

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt

Juridisch. advies Als een gesprek geen oplossing biedt Juridisch advies Als een gesprek geen oplossing biedt Alles over juridisch advies Jongeren Advies Centrum www.jac.be Alle juridische vragen over minderjarigen tel. 070 21 00 71 www.kinderrechtswinkel.be

Nadere informatie

HUREN en VERHUREN. Infobrochure voor huurders en verhuurders

HUREN en VERHUREN. Infobrochure voor huurders en verhuurders IGEMO HUREN en VERHUREN Infobrochure voor huurders en verhuurders In opdracht van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver December 2012 2 Beste lezer Je huurt, verhuurt of

Nadere informatie

HUREN en VERHUREN. Infobrochure voor huurders en verhuurders

HUREN en VERHUREN. Infobrochure voor huurders en verhuurders IGEMO HUREN en VERHUREN Infobrochure voor huurders en verhuurders In opdracht van de gemeenten Berlaar, Bonheiden, Duffel, Putte en Sint-Katelijne-Waver November 2012 2 Beste lezer Je huurt, verhuurt of

Nadere informatie

HUREN. BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder

HUREN. BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder HUREN BIJ EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ Uw rechten en plichten als huurder Deze brochure wil u wegwijs maken in de rechten en plichten als huurder van een sociale woning. Alleen algemene regels

Nadere informatie

WEGWIJSBOEKJE HUREN EN VERHUREN

WEGWIJSBOEKJE HUREN EN VERHUREN WEGWIJSBOEKJE HUREN EN VERHUREN voor huurders en verhuurders op de private huurmarkt Woning met 3 slaapkamers 560 euro/maand EPC 620 COLOFON Uitgave Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw Sint-Jacobsnieuwstraat

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan

Als je ouders uit elkaar gaan Scheiding Als je ouders uit elkaar gaan Alles over scheiden Bemiddelen in familiezaken www.bemiddelingvzw.be Als je ouders apart gaan wonen www.tweehuizen.be De Scheidingsschool www.descheidingsschool.be

Nadere informatie

Dienst rechtshulp van het OCMW Advocaten voor Jongeren Verbruikersorganisaties

Dienst rechtshulp van het OCMW Advocaten voor Jongeren Verbruikersorganisaties juridisch advies Je kan in vele situaties juridische problemen krijgen. Je koopt b.v. een CD-speler die het niet doet. Je huurt b.v. een appartement waar het binnen regent. Om je rechten te laten gelden,

Nadere informatie

Je vertrekt niet van nul. Leeftijd

Je vertrekt niet van nul. Leeftijd lleen gaan wonen Vele jongeren kijken uit naar de dag dat ze op eigen benen kunnen staan. Voor sommigen is dat als ze op kot gaan, voor anderen gaat die droom in vervulling op het moment dat ze alleen,

Nadere informatie

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning

buren huurwaarborg Wonen privéwoning degelijke woning huren recht op een woonst sociale verhuurkantoren sociale woning degelijke woning sociale verhuurkantoren sociale woning huurwaarborg recht op een woonst buren huren privéwoning Wonen Welke soorten woningen bestaan er? Er zijn twee soorten woningen om te huren: de privéwoning

Nadere informatie

KotKompas. de ultieme gids voor Gentse uniefstudenten op de private huisvestingsmarkt

KotKompas. de ultieme gids voor Gentse uniefstudenten op de private huisvestingsmarkt KotKompas de ultieme gids voor Gentse uniefstudenten op de private huisvestingsmarkt ontwerp folder: shape-invaders.be tekst: bas feys titel: sien feys V.U. Tijs Vogelaere, Hoveniersberg 24, 9000 Gent

Nadere informatie

TE HUUR. 1. Een private huurwoning vinden. 1.1. Hoe start je met zoeken? Bezin vooraleer je begint. 1.2. Hoe zoekt u een private huurwoning?

TE HUUR. 1. Een private huurwoning vinden. 1.1. Hoe start je met zoeken? Bezin vooraleer je begint. 1.2. Hoe zoekt u een private huurwoning? Inhoud 1. Een private huurwoning vinden... 3 1.1. Hoe start je met zoeken?... 3 1.2. Hoe zoekt u een private huurwoning?... 3 1.3. Waarop letten als je een woning bezoekt?... 4 2. Private huurmarkt...

Nadere informatie

Op eigen benen. Een eerste hulp voor (jong)volwassenen die zelfstandig willen wonen

Op eigen benen. Een eerste hulp voor (jong)volwassenen die zelfstandig willen wonen Op eigen benen Een eerste hulp voor (jong)volwassenen die zelfstandig willen wonen Uitgave 2014 Vroeg of laat wil iedereen de deur uitschuifelen. Misschien zet je ooit de stap in het onbekende of ben je

Nadere informatie

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT

MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT MODEL HUURCONTRACT VOOR EEN APPARTEMENT Tussen de ondergetekenden 1. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de verhuurder" genoemd - en 2. de Heer... en Mevrouw... wonende te... verder "de huurder"

Nadere informatie

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje!

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje! Fuiven organiseren Meer dan fun en een feestje! Alles over fuiven organiseren Alle informatie en een praktische checklist voor wie fuiven wil organiseren www.fuifpunt.be Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen

Nadere informatie

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje!

Fuiven. organiseren Meer dan fun en een feestje! Fuiven organiseren Meer dan fun en een feestje! Alles over fuiven organiseren Alle informatie en een praktische checklist voor wie fuiven wil organiseren www.fuifpunt.be Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen

Nadere informatie

Te huur G A S T. bronnenmateriaal. Geïntegreerd werken aan algemene en sociale vakken (GASV - PAV - ASPV) Te downloaden via http://www.cteno.

Te huur G A S T. bronnenmateriaal. Geïntegreerd werken aan algemene en sociale vakken (GASV - PAV - ASPV) Te downloaden via http://www.cteno. Te huur G A S T Geïntegreerd werken aan algemene en sociale vakken (GASV - PAV - ASPV) bronnenmateriaal Te downloaden via http://www.cteno.be/gast FOTOBOEK VAN WONINGEN 1. luxeflat in een grote stad 2.

Nadere informatie

Brochure inkomenstarief voor ouders

Brochure inkomenstarief voor ouders Brochure inkomenstarief voor ouders Als je kind opgevangen wordt in een opvanglocatie met inkomenstarief, dan vind je hier alle info. Inkomenstarief is de prijs voor kinderopvang volgens je inkomen. Niet

Nadere informatie

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden

Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden Uitleg huurcontract en algemene huurvoorwaarden In deze folder leest u een uitleg van het huurcontract en de algemene huurvoorwaarden. In deze uitleg staan alle rechten en plichten voor u als huurder en

Nadere informatie

HUISVESTINGSDIENST. Op kot GEMEENSCHAPSHUIZEN

HUISVESTINGSDIENST. Op kot GEMEENSCHAPSHUIZEN HUISVESTINGSDIENST Op kot GEMEENSCHAPSHUIZEN Katholieke Universiteit Leuven Huisvestingsdienst Van Dalecollege Naamsestraat 80 bus 5415 3000 LEUVEN tel. + 32 16 32 44 00 fax + 32 16 32 88 20 huisvestingsdienst@dsv.kuleuven.be

Nadere informatie

Brieven, modellen en contracten. Uw juridische veiligheid voor 19,60 EUR!

Brieven, modellen en contracten. Uw juridische veiligheid voor 19,60 EUR! Brieven, modellen en contracten. Uw juridische veiligheid voor 19,60 EUR! Iven De Hoon INHOUDSTAFEL I. Huren en verhuren 1. Woninghuur (hoofdverblijfplaats) 2. Standaardbijlage bij woninghuur (Vlaanderen

Nadere informatie

wegwijzer verhuren een gids voor de verhuurder in Gent Inhoud Voorwoord...4

wegwijzer verhuren een gids voor de verhuurder in Gent Inhoud Voorwoord...4 wegwijzer verhuren wegwijzer verhuren een gids voor de verhuurder in Gent Inhoud Voorwoord...4 1. de woning...5 A. Woningkwaliteit...5 B. Renovatiewerken en steunmaatregelen...6 C. Een- of meergezinswoning?...7

Nadere informatie

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR

MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR MODEL-ONDERHUURCONTRACT 9 JAAR Sociaal Verhuurkantoor (afgekort SVK) Het Scharnier Vereniging zonder winstgevend doel Adres: Dorpsstraat 9 Postnummer: 3660 Gemeente: Opglabbeek Tel.:0484/ 22-56-46 Fax.

Nadere informatie

De huurwet. de editie - MAART 2013

De huurwet. de editie - MAART 2013 De huurwet 14 de editie - MAART 2013 o Voorwoord Vele burgers huren een woning. Met de eigenaar van de woning wordt dan een huurovereenkomst gesloten. In die overeenkomst staan de rechten en plichten van

Nadere informatie

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil

Levenslang. leren. Leer wat je wil, wanneer je wil Levenslang leren Leer wat je wil, wanneer je wil Alles over levenslang leren Tweedekansonderwijs Vlaanderen www.tweedekansonderwijs.be Opleidingen voor Volwassenen www.wordwatjewil.be www.onderwijsvlaanderen.be

Nadere informatie

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat?

Leerplicht. Naar school gaan, moet dat of mag dat? Leerplicht Naar school gaan, moet dat of mag dat? Alles over leerplicht Vlaamse Infolijn Onderwijs tel. 1700 www.ond.vlaanderen.be/ infolijn Informatiepunt ouders en leerlingen tel. 02 553 87 33 Scholen

Nadere informatie

Studietoelage. Kom jij in aanmerking?

Studietoelage. Kom jij in aanmerking? Studietoelage Kom jij in aanmerking? Alles over studietoelagen Departement Onderwijs Studietoelagen tel. 1700 (gratis) elke werkdag van 9 tot 19 uur de provinciale afdelingen vind je op de website www.studietoelagen.be

Nadere informatie

IK WIL HUREN... 2 HUREN OP DE PRIVÉMARKT... 2 HUREN VIA EEN SVK... 4 HUREN VIA EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ... 5 IK WIL VERHUREN...

IK WIL HUREN... 2 HUREN OP DE PRIVÉMARKT... 2 HUREN VIA EEN SVK... 4 HUREN VIA EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ... 5 IK WIL VERHUREN... IK WIL HUREN... 2 HUREN OP DE PRIVÉMARKT... 2 HUREN VIA EEN SVK... 4 HUREN VIA EEN SOCIALE HUISVESTINGSMAATSCHAPPIJ... 5 IK WIL VERHUREN... 6 OP ZOEK NAAR EEN HUURDER... 6 DE HUUROVEREENKOMST... 8 DE DUUR...

Nadere informatie