U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?"

Transcriptie

1 U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?

2

3 U hebt net een persoon die u nabij stond verloren. Onze oprechte deelneming Tijdens deze emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit u waarschijnlijk met veel vragen. Daarom willen we u zoveel mogelijk helpen. Bijvoorbeeld met de nuttige informatie die u in deze brochure vindt. U krijgt een overzicht van hoe u betalingen kunt blijven uitvoeren zonder kopzorgen, hoe u over geld kunt beschikken en wat de eerstvolgende stappen zijn die u het best onderneemt. Naast deze brochure kunt u ook rekenen op onze expert Nalatenschappen. Hij of zij geeft u bij elke stap advies afgestemd op uw specifieke situatie.

4 U hebt een overlijden gemeld. En nu? De wet verplicht ons rekeningen en kluizen te blokkeren Zodra u het overlijden aan ons hebt gemeld, nemen wij heel wat administratie van u over. Een van onze experts Nalatenschappen helpt u bij de afhandeling van de bank- en verzekeringszaken in de nalatenschap. Hij of zij is uw unieke aanspreekpunt voor al uw vragen of zorgen, loodst u door het administratieve doolhof en begeleidt u bij de verschillende stappen. Kort nadat u het overlijden hebt gemeld, neemt uw persoonlijke expert contact met u op. Voor een vlot verloop van de nalatenschap en om briefwisseling persoonlijk te ontvangen, is het belangrijk dat alle nabestaanden zich laten registreren als nabestaande. Dat kan in elk KBC-bankkantoor. Is de overleden persoon ook nog klant in een ander KBC-bankkantoor, bij een KBC-verzekeringsagent of een andere Belgische KBC-entiteit? Dan worden die daarvan automatisch op de hoogte gebracht. Wilt u meer informatie over een aantal belangrijke aspecten rond een nalatenschap? Die vindt u op Zodra KBC op de hoogte is gebracht van het overlijden, worden alle rekeningen en kluizen op naam van de overledene en/of de huwelijkspartner tijdelijk geblokkeerd. Die blokkering is nodig om de rechten van de erfgenamen en de fiscus veilig te stellen. Was u wettelijk samenwonend met de overledene? Dan hoeven de rekeningen en kluizen die enkel op uw naam staan niet te worden geblokkeerd. Concrete gevolgen Er kan geen geld meer worden opgenomen van de geblokkeerde rekeningen. Stortingen op of overschrijvingen naar geblokkeerde rekeningen zijn wel nog mogelijk. Betalingen die vóór het overlijden al waren ingevoerd voor uitvoering op een latere datum, gaan door. Alle betaalkaarten en kredietkaarten op naam van de overledene worden geschrapt. Die op naam van de langstlevende partner blijven bestaan. Wanneer deze kaarten verbonden zijn aan een geblokkeerde rekening, kunt u er geen verrichtingen mee doen, maar alleen de rekening mee raadplegen. Volmachten op de geblokkeerde rekeningen blijven bestaan tot de nalatenschap is geregeld. Maar omdat de rekening is geblokkeerd, zult u met de volmacht alleen de rekeningen kunnen raadplegen. Alle volmachten op de geblokkeerde safes vervallen. Het abonnement internetbankieren op naam van de overledene wordt geschrapt. Het abonnement op naam van de langstlevende partner blijft toegankelijk, maar alleen om de rekeningen te raadplegen.

5 Hoe kan ik verder nog betalen? Langstlevende partner: niet-geblokkeerde leefgeldrekening Als langstlevende partner moet u vanzelfsprekend nog boodschappen doen, enz. Daarvoor kunt u gebruikmaken van geld op een niet-geblokkeerde rekening. Uw expert Nalatenschappen neemt daarvoor de nodige stappen onmiddellijk nadat het overlijden werd gemeld, zonder dat u erom hoeft te vragen. Wanneer de tegoeden op die rekening hoger zouden zijn dan euro, wordt het teveel overgeschreven op een andere geblokkeerde spaar- of zichtrekening. Op die manier zorgt uw expert Nalatenschappen ervoor dat u uw bankkaart en uw kredietkaart* kunt blijven gebruiken. Wettelijk mag dat bedrag niet hoger zijn dan de helft van alles wat op zicht-, spaar- en termijnrekeningen staat, en niet meer dan euro bedragen. Dat bedrag van euro geldt als wettelijk maximumbedrag voor alle banken samen. Om dat bedrag ter beschikking te stellen, kiest uw expert Nalatenschappen de rekening: waaraan uw bankkaart gekoppeld is; waarop uw loon of pensioen gestort wordt; van waaruit de meeste automatische betalingen (domiciliëringen, periodieke opdrachten) vertrekken. Dat mag ook de gemeenschappelijke rekening zijn. * Uitzondering: zijn er aan uw kredietkaart gespreide terugbetalingen gekoppeld, zoals bij onze Flex-kaarten en de KBC-Pinto Visa? Dan moet ze wel geblokkeerd blijven.

6

7 Facturen betalen Natuurlijk krijgt u als nabestaande ook nog facturen die betaald moeten worden en waren er waarschijnlijk doorlopende opdrachten en domiciliëringen verbonden aan de geblokkeerde rekening. Uw expert Nalatenschappen helpt u ook dat vlot te regelen. Domiciliëringen en doorlopende opdrachten gekoppeld aan de leefgeldrekening van de langstlevende partner blijven doorlopen. Vanuit de geblokkeerde rekeningen kunnen bepaalde facturen toch worden betaald. Ook bepaalde betalingen via een domiciliëring of doorlopende opdracht gekoppeld aan een geblokkeerde persoonlijke rekening van de langstlevende partner, kan uw expert laten doorgaan. Het gaat dan om facturen en betalingen met betrekking tot: de begrafeniskosten; de laatste medische kosten van de overledene; de huur van de kluis; de kosten verbonden aan de laatste woonplaats van de overledene, zoals: de huur; aflossingen van een woningkrediet; de kosten van het rusthuis waar de overledene verbleef; facturen van water, gas, elektriciteit, stookolie en brandverzekering; enz. Bezorg de facturen samen met het overschrijvingsformulier aan uw expert Nalatenschappen of geef ze gewoon af aan uw contactpersoon in uw KBC-bankkantoor.

8 Wat kunt u ondertussen al doen?

9 Roep de andere nabestaanden op zich te registreren Bezorg de overlijdensakte aan uw expert Voor een vlot verloop van de nalatenschap en om briefwisseling persoonlijk te ontvangen, is het belangrijk dat alle nabestaanden zich ook laten registreren als nabestaande. Dat kan in elk KBC-bankkantoor. Het overlijden van uw dierbare moet zo snel mogelijk worden aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar hij/zij is gestorven. In de praktijk zal de begrafenisondernemer dat meestal voor u doen, of het ziekenhuis of de zorginstelling waar het overlijden plaatsvond. De gemeente stelt dan een akte van overlijden op en bezorgt er u een uittreksel van. Een akte van overlijden geldt als bewijs van het overlijden en stelt de identiteit van de overledene vast. Een uittreksel van de overlijdensakte hebt u nodig om verschillende instanties te verwittigen. U vraagt dus het best een aantal exemplaren. Bezorg zeker een uittreksel aan uw expert Nalatenschappen.

10 Vraag een attest of akte van erfopvolging aan In een akte of attest van erfopvolging worden de erfgenamen opgesomd. Dat document hebt u nodig voor de deblokkering van de bankrekeningen. Wanneer er geen testament, huwelijkscontract of minderjarige of onbekwame erfgenamen zijn, kunt u een attest van erfopvolging gratis krijgen via het registratiekantoor. Het registratiekantoor zal nakijken of aan die voorwaarden voldaan is. Voor de aanvraag neemt u het best een uittreksel van de overlijdensakte en het trouwboekje van de overledene mee. Als de overledene geen afstammelingen (meer) had, is ook een kopie van het trouwboekje van zijn of haar ouders en van zijn of haar (half)broers en (half)zussen nodig. In principe kunt u in elk registratiekantoor terecht, maar om de procedure sneller te laten verlopen, wendt u zich beter tot het bevoegde kantoor. Wanneer de overledene een testament had opgemaakt, een huwelijkscontract had of wanneer er minderjarige of onbekwame erfgenamen zijn, moet een notaris die akte of dat attest van erfopvolging opmaken. De notaris zal daarvoor een vergoeding aanrekenen. De notaris of de ontvanger van het lokale registratiekantoor moet een notificatieverplichting naleven vooraleer hij het attest of de akte van erfopvolging mag afleveren. Dat houdt in dat hij eerst de fiscale en sociale overheden raadpleegt over het al dan niet bestaan van schulden van de overledene en/of van zijn erfgenamen. Die wettelijke verplichting heeft als gevolg dat de aflevering van het attest of de akte van erfopvolging ongeveer vier weken in beslag neemt. Het bevoegde registratiekantoor vindt u via de zoekterm Info-Successie op internet, waarna u via de website van de overheid verder kunt zoeken. TIP: De termijn voor afhandeling van de nalatenschap wordt aanzienlijk ingekort als alle fiscale en sociale schulden, zoals bv. personenbelasting, onroerende voorheffing, zelfs autobelasting, btw of sociale bijdragen (ook die waarvan de vervaldatum nog niet is verstreken) zijn betaald vooraleer men een attest of akte van erfopvolging aanvraagt. Let op, het gaat niet alleen om de fiscale en sociale schulden van de overledene maar ook die van de erfgenamen!

11 Stel eventueel een notaris aan De notaris kan een belangrijke rol spelen in de begeleiding van de erfgenamen bij de administratieve afhandeling van de nalatenschap. Er zijn drie taken in een nalatenschap die de notaris kan vervullen: een akte of attest van erfopvolging opmaken De notaris maakt op uw verzoek een akte of een attest van erfopvolging op. de aangifte aan de fiscus opmaken Als erfgenaam hebt u de plicht om aangifte van de nalatenschap te doen aan de fiscus. Die aangifte kunt u zelf opmaken of laten opmaken door een notaris. de verdeling van de nalatenschap regelen Als een notaris de nalatenschap verdeelt, verloopt de afhandeling van het dossier rechtstreeks tussen de bank en de notaris. De verdeling van de nalatenschap moet soms verplicht via de notaris verlopen (bijvoorbeeld als er minderjarige of andere onbekwame erfgenamen zijn). Anders kunnen de erfgenamen de verdeling van de banktegoeden ook zelf regelen in hun KBCbankkantoor. Laat de briefwisseling van de overledene doorsturen Het kan nuttig zijn de briefwisseling op naam van de overledene te laten doorsturen naar uw adres. Zo weet u welke facturen nog betaald moeten worden, welke abonnementen eventueel opgezegd moeten worden of welke mensen of instanties over het overlijden ingelicht moeten worden. Daarvoor kunt u terecht bij het lokale postkantoor. Welke documenten u daarvoor nodig hebt, vindt u via zoekterm nabestaandendienst op de website van bpost.

12 U kunt altijd terecht bij uw expert Het overlijden van iemand die ons nabij stond, is altijd een moeilijk moment in ons leven. Of die persoon nu lang ziek is geweest of plotseling is heengegaan, een overlijden overvalt ons altijd. Maar er moeten wel meteen heel wat administratieve zaken in orde worden gebracht. Uw expert Nalatenschappen staat altijd voor u klaar en geeft u bij elke stap advies afgestemd op uw specifieke situatie.

13 Persoonlijke notities

14 Verantwoordelijk uitgever: KBC Groep NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE , RPR Brussel. SAP 13586,

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank?

Bankzaken. 10 Andere organisaties en instellingen. 1 Wat gebeurt er met de bankzaken van de 1 overledene? Was de overledene cliënt bij KBC Bank? 10 Andere organisaties en instellingen Als de abonnementen bij de telefoon-, gas- en elektriciteitsmaatschappij en de waterleidingmaatschappij op naam van de overledene stonden, breng die instellingen

Nadere informatie

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken

het overlijden moet worden gemeld en bankzaken 5Instanties waaraan het overlijden moet worden gemeld en bankzaken Erfgenamen, legatarissen of begiftigden die tot de nalatenschap komen en een netto-erfdeel verkrijgen, moeten op de waarde van dat netto-erfdeel

Nadere informatie

Aangifte van nalatenschap

Aangifte van nalatenschap Laat u bijstaan, de notaris geeft raad Samen voorbereiden Aangifte van nalatenschap te verstrekken documenten geblokkeerde rekeningen notariskantoor attest van erfopvolging erfgenamen aangifte erelonen

Nadere informatie

Checklist: wat de doen na een overlijden?

Checklist: wat de doen na een overlijden? Checklist: wat de doen na een overlijden? MEDISCH ATTEST BEGRAFENISONDERNEMER AANGIFTE BURGERLIJKE STAND UITVAART ADVISEUR/ NOTARIS BANKEN INSTANTIES verwittigen OVERLEVINGSPENSIOEN AANGIFTE Het overlijden

Nadere informatie

Bij Overlijden : te contacteren personen

Bij Overlijden : te contacteren personen Bij Overlijden : te contacteren personen Huisarts naam.. Telnr To do maakt medisch attest van overlijden op kent psychologen in de buurt, die u en uw kinderen kan ondersteunen. Begrafenisondernemer naam..

Nadere informatie

I OVERLIJDEN. Voor de regio Turnhout:

I OVERLIJDEN. Voor de regio Turnhout: 1 I OVERLIJDEN Een overlijden is altijd een beproeving voor de nabestaanden. Toch gaat het leven verder en moeten er een aantal formaliteiten vervuld worden. Hieronder vermelden wij er enkele ( zonder

Nadere informatie

WIJ STAAN AAN UW ZIJDE

WIJ STAAN AAN UW ZIJDE OVERLIJDEN VAN EEN DIERBARE WIJ STAAN AAN UW ZIJDE PRAKTISCHE GIDS De bank voor een wereld in verandering 5 VOORWOORD 6 ALGEMENE INFORMATIE DE BANK INFORMEREN OVER HET OVERLIJDEN DE REKENINGEN EN KLUIZEN

Nadere informatie

WAT TE DOEN BIJ EEN OVERLIJDEN?

WAT TE DOEN BIJ EEN OVERLIJDEN? 1. Bank en verzekering WAT TE DOEN BIJ EEN OVERLIJDEN? De erfgenamen moeten zelf contact opnemen met alle banken waar de overledene tegoeden had, zoals bankrekeningen, spaarrekeningen, depositoboekjes,

Nadere informatie

De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per

De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per De fiscus aanvaardt voortaan bezwaarschriften per e-mail Aangezien het niet in de wet staat dat een bezwaarschrift ondertekend moet zijn, dient een e-mail als bezwaarschrift wel aanvaard te worden door

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee.

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën. Informatie voor nabestaanden Wat komt er op u af als een naaste overlijdt? Wanneer iemand in uw omgeving

Nadere informatie

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen

Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Verlies van een partner - Verwerking - Administratieve molen Na het overlijden van je partner heb je heel wat te verwerken. Tegelijk wordt er wel van je verwacht dat je heel wat administratie in de gaten

Nadere informatie

2 Een dierbare overlijdt

2 Een dierbare overlijdt 1. Vaststelling en aangifte van het overlijden 5 2. Bankzaken 6 Aangifte van het overlijden 6 Geblokkeerde rekeningen 6 Deblokkering van rekeningen 8 Fiscaal overzicht 8 Leefgeld 8 Kredieten 10 Inhoud

Nadere informatie

Wat moet je doen bij een overlijden?

Wat moet je doen bij een overlijden? Wat moet je doen bij een overlijden? 1 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Aangifte van overlijden... 3 Laatste wilsbeschikking... 3 Wie op de hoogte brengen... 4 Begrafeniskosten... 9 Meer

Nadere informatie

Toepassing Programmawet Fiscale & Sociale notificaties na overlijden. januari 2013

Toepassing Programmawet Fiscale & Sociale notificaties na overlijden. januari 2013 Toepassing Programmawet Fiscale & Sociale notificaties na overlijden januari 2013 Agenda Basis Toepassing wet Toepassing wet bij Belfius Vraag/antwoord 2 Basis Programmawet van 29 maart 2012 (art 157-163)

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden? Wat te doen bij overlijden? STAD GENK Wat te doen bij overlijen? 2 3 Wat gebeurt automatisch? 1. DE GENEESHEER stelt het overlijden vast 2. DE BEGRAFENISONDERNEMER doet aangifte van overlijden bij de Burgerlijke

Nadere informatie

AANGIFTE van NALATENSCHAP

AANGIFTE van NALATENSCHAP AANGIFTE van NALATENSCHAP 1. BENODIGDE DOCUMENTEN: De hierna vermelde documenten en inlichtingen zijn nodig voor het opstellen van een aangifte van nalatenschap. Het kan zijn dat bepaalde zaken voor u

Nadere informatie

CHECKLIST NA OVERLIJDEN

CHECKLIST NA OVERLIJDEN Deze checklist is bedoeld voor nabestaanden en heeft als doel u te helpen gedurende de intensieve periode van het regelwerk na een overlijden. Iedere situatie na een overlijden is anders, mogelijk is voor

Nadere informatie

Wat te doen na het overlijden van uw partner

Wat te doen na het overlijden van uw partner Wat te doen na het overlijden van uw partner 2 Als we afscheid moeten nemen van onze dierbaren Wanneer onze partner overlijdt, worden we als mens diep getroffen. Of hij/zij lang ziek geweest is dan wel

Nadere informatie

I OVERLIJDEN. II Aanvragen van het OVERLEVINGSPENSION voor en door de WEDUWE GEPENSIONEERDE MILITAIR 1. Waar en Wanneer:

I OVERLIJDEN. II Aanvragen van het OVERLEVINGSPENSION voor en door de WEDUWE GEPENSIONEERDE MILITAIR 1. Waar en Wanneer: 1 I OVERLIJDEN Een overlijden is altijd een beproeving voor de nabestaanden. Toch gaat het leven verder en moeten er een aantal formaliteiten vervuld worden. Hieronder vermelden wij er enkele ( zonder

Nadere informatie

Relatie met uw uitbetalers

Relatie met uw uitbetalers Hoe vlot verhuizen van bank? Het staat iedereen vrij zijn of haar relaties bij een bepaalde bank stop te zetten en voor een andere bank te kiezen. Zowel uw huidige bank als uw nieuwe bank zullen alles

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden van de titularis van een sociale rekening?

Wat te doen bij overlijden van de titularis van een sociale rekening? Wat te doen bij overlijden van de titularis van een sociale rekening? Technische fiche (socialebijstandsrekening, Systeem i, budgetbeheer, schuldbemiddeling, verblijfswaarborg, wedersamenstelling huurwaarborg)

Nadere informatie

Wat na het overlijden van een dierbare? Praktische informatie in verband met de te treffen maatregelen bij een overlijden

Wat na het overlijden van een dierbare? Praktische informatie in verband met de te treffen maatregelen bij een overlijden Wat na het overlijden van een dierbare? Praktische informatie in verband met de te treffen maatregelen bij een overlijden Een geliefde verliezen door de dood is een pijnlijke ervaring. Als mens worden

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

BLG Wonen Nabestaandenservice

BLG Wonen Nabestaandenservice BLG Wonen Nabestaandenservice Wil je meer weten? Op blgwonen.nl vind je uitgebreide informatie over alles wat er bij een overlijden moet worden geregeld. Nabestaandenservice Wanneer een dierbare is overleden,

Nadere informatie

Inhoud INHOUDSOPGAVE

Inhoud INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE Voorwoord... 15 Wat na overlijden?... 17 Inleiding... 19 Checklist... 21 1. Vóór de uitvaart... 21 2. Vlak na de uitvaart... 21 3. Binnen bepaalde tijd... 22 HOOFDSTUK 1. Rond het overlijden...

Nadere informatie

Infofiche Eindafrekening

Infofiche Eindafrekening Infofiche Eindafrekening Wat in geval van overlijden? PAB-stappenplan voor nabestaanden Laatst aangepast 31/08/2012 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 3 3. Indien budgethouder

Nadere informatie

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare?

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? De wettelijke en fiscale voorschriften www.fintro.be GAAT VER, BLIJFT DICHTBIJ Inleiding Een overlijden komt vaak onverwachts. Toch moeten er dan op

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden? Wat te doen bij overlijden? Inhoud Inleiding 2 Aangifte overlijden 3 Wie moet u op de hoogte brengen van een overlijden? 5 Financiële instellingen 5 Diensten voor pensioenen 7 Instelling voor oorlogsvergoedingen,

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden

Wat te doen bij overlijden Wat te doen bij overlijden T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Informatie voor erfgenamen

Informatie voor erfgenamen Als we uw persoonsgegevens gebruiken, houden we ons aan de regels die Of wilt u niet dat wij uw e-mailadres gebruiken? Centraal Beheer Postbus 54, 7300 AB Apeldoorn Of vul het webformulier op onze site

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG en Juridische Zaken Sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511

Nadere informatie

INSTRUCTIES MET BETREKKING TOT DE VERDELING VAN DE NALATENSCHAP

INSTRUCTIES MET BETREKKING TOT DE VERDELING VAN DE NALATENSCHAP INSTRUCTIES MET BETREKKING TOT DE VERDELING VAN DE NALATENSCHAP IN TE VULLEN IN HOOFDLETTERS EN ONDERTEKEND TERUG TE STUREN NAAR FORTUNEO BELGIUM DIENST NALATENSCHAP KOLONIËNSTRAAT 11-1000 BRUSSEL OF PER

Nadere informatie

Vertrouwelijke informatie. voor uw nabestaanden

Vertrouwelijke informatie. voor uw nabestaanden Vertrouwelijke informatie voor uw nabestaanden Inhoud Persoonlijke gegevens 4 De volgende personen/instanties dienen verwittigd te worden 6 Financiële instellingen en rekeningnummers 7 Verzekeringen 8

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten

Nalatenschap: alles wat u moet weten Nalatenschap: alles wat u moet weten 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen?

Deel 1 - U bent gehuwd. Wat betekent dit voor uw bezittingen? Inhoudstafel Voorwoord 1 Deel 1 - U bent gehuwd Wat betekent dit voor uw bezittingen? 1 U bent gehuwd zonder huwelijks contract 5 11 Wat betekent dit eigenlijk? 5 12 Welke goederen zijn van wie? 5 121

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst Financiën - 1 november 2014 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën. Ze

Nadere informatie

Uw slapende rekeningen niet vergeten?

Uw slapende rekeningen niet vergeten? Uw slapende rekeningen niet vergeten? www.slapenderekeningen.be Deposito- en Consignatiekas Administratie van de Thesaurie.be Moet u wakker liggen van uw slapende rekeningen? Helemaal niet, want wij helpen

Nadere informatie

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN

VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN VERGELIJKING HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMEWONEN HUWELIJK WETTELIJK SAMENWONEN FEITELIJK SAMENWONEN = verbintenis tussen 2 ongehuwde personen van verschillend of hetzelfde geslacht die een

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst Financiën - 2012 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst Financiën. Ze mag niet worden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand

Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand Algemene voorwaarden Hooghenraed Overlijdensbijstand Waarvoor zijn deze algemene voorwaarden? Deze algemene voorwaarden horen bij de verzekering Overlijdensbijstand van Hooghenraed. In deze algemene voorwaarden

Nadere informatie

Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk.

Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk. Over persoonlijke wensen, nabestaanden en praktisch regelwerk. A L S J E V A N E E N B I J Z O N D E R L E V E N H O U D T, Z O R G J E O O K V O O R E E N B I J Z O N D E R A F S C H E I D Over persoonlijke

Nadere informatie

Inlichtingen begrafenissen in concessies

Inlichtingen begrafenissen in concessies Gemeentebestuur van Jette Inlichtingen begrafenissen in concessies Mevrouw, Mijnheer, Een naaste verliezen is een pijnlijk moment. Met deze brochure wensen wij u te informeren en te begeleiden. Er moeten

Nadere informatie

Uitkeringstraject Dazure

Uitkeringstraject Dazure Uitkeringstraject Dazure Gecondoleerd met het verlies van uw naaste. Voor u is het een moeilijke tijd, waarbij er veel geregeld moet worden. Met deze brochure helpen we u graag met het regelen van de uitkering

Nadere informatie

ATTEST VAN ERFOPVOLGING. Uniformisering van de werkwijze van afleveren

ATTEST VAN ERFOPVOLGING. Uniformisering van de werkwijze van afleveren ATTEST VAN ERFOPVOLGING Uniformisering van de werkwijze van afleveren Uniforme werkwijze voor de aflevering van een attest van aflevering noodzakelijk... 3 Invoegen van artikelen 1240bis en 1240ter in

Nadere informatie

Uw slapende rekeningen niet vergeten?

Uw slapende rekeningen niet vergeten? Uw slapende rekeningen niet vergeten? www.slapenderekeningen.be Deposito- en Consignatiekas Administratie van de Thesaurie.be Moet u wakker liggen van uw slapende rekeningen? Helemaal niet, want wij helpen

Nadere informatie

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt SNS Nabestaandendesk Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt van iedereen Inhoudsopgave In drie stappen alles in gang zetten 3 Dít vragen wij u zelf te doen 4 Dít doet SNS Nabestaandendesk

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer bankswitching Wat heeft de bankoverstapdienst mij te bieden? Wilt u als particuliere klant voor uw zichtrekeningen overstappen naar

Nadere informatie

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening

WEGWIJS budget en schuldhulpverlening WEGWIJS budget en schuldhulpverlening Inhoudstafel Inleiding pg. 3 1. Eenmalig advies pg. 4 2. Budgetbegeleiding pg. 6 3. Budgetbeheer pg. 8 4. Collectieve schuldenregeling pg. 12 Wat doet het OCMW na

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten

Nalatenschap: alles wat u moet weten Nalatenschap: alles wat u moet weten 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl Een erfenis afwikkelen www.limesnotarissennieuwkoop.nl Als iemand overlijdt, is het afhandelen van de erfenis niet het eerste waaraan nabestaanden denken. Toch moet na een overlijden een en ander worden

Nadere informatie

gids voor een correcte regeling van de successie

gids voor een correcte regeling van de successie gids voor een correcte regeling van de successie 2 Inhoud gids voor een correcte regeling van de successie wat te doen in geval van overlijden? neem contact op met de begrafenisondernemer 5 geef het overlijden

Nadere informatie

Wat te doen bij overlijden?

Wat te doen bij overlijden? Wat te doen bij overlijden? Wat te doen bij overlijden Voorwoord Beste familielid Als iemand uit je naaste omgeving overlijdt, dan doet dat pijn. Naast het gemis, het grote verdriet, moet er ook administratief

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen?

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Erfrecht Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Verklaring van erfrecht Dit is een schriftelijke verklaring die u nodig heeft na iemands overlijden. De verklaring wordt opgemaakt door

Nadere informatie

FAQ Schenkingen en Legaten

FAQ Schenkingen en Legaten FAQ Schenkingen en Legaten SCHENKINGEN EN LEGATEN AAN DOMINIEK SAVIO Waarom kiezen voor Dominiek Savio voor een schenking of (duo)legaat? Dominiek Savio wil voor kinderen, jongeren en volwassenen met een

Nadere informatie

Instructies met betrekking tot de verdeling van de nalatenschap

Instructies met betrekking tot de verdeling van de nalatenschap Instructies met betrekking tot de verdeling van de nalatenschap In te vullen in hoofdletters en ondertekend terug te sturen naar Keytrade Bank dienst nalatenschap Vorstlaan 100, 1170 Brussel of per fax

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Inhoud Inleiding 3 Overlijden van een naaste 4 Verplichtingen van de bank 6 Het pensioen van de overledene 9 De regeling van de nalatenschap

Nadere informatie

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier

Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier november-december Kan u deze nieuwsbrief niet lezen, klik dan hier Welkom! Nieuwsbrief van Fidelis, uw verzekeringsmakelaar. Boordevol tips en nuttige weetjes. Inhoudsopgave ROOKMELDERS VOORTAAN VERPLICHT:

Nadere informatie

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht

1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1. De wetgever heeft reeds in uw plaats gedacht 1.1. U HEEFT VOORAF NIETS GEREGELD Voor zover u geen testament opgemaakt heeft, heeft de wetgever de erfgenamen ingedeeld in vier categorieën, waarvan hij

Nadere informatie

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

De bankoverstapdienst. Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer Wenst u, als particuliere klant,

Nadere informatie

De bankoverstapdienst

De bankoverstapdienst De bankoverstapdienst Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer BANCA MONTE PASCHI BELGIO www.montepaschi.be De bankoverstapdienst Voor particuliere klanten Voor een vlotte overdracht van uw betalingsverkeer

Nadere informatie

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID

INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID INFORMATIE BIJ HET OVERLIJDEN VAN UW FAMILIELID Aan de familie, Vrienden van de overledene, De directie en de personeelsleden van de Europa Ziekenhuizen wensen hun oprechte deelneming te betuigen bij het

Nadere informatie

Spaarrekeningen. Informatie voor erfgenamen

Spaarrekeningen. Informatie voor erfgenamen Spaarrekeningen Informatie voor erfgenamen Wat leest u in deze brochure? 01 Inleiding 3 02 Blokkeren wij de spaarrekening? 4 03 Welke papieren hebben we nodig? 6 04 Wat kunt u regelen? 8 RentePlús Rekening

Nadere informatie

Wat na overlijden. Rondom het levenseinde

Wat na overlijden. Rondom het levenseinde Wat na overlijden Rondom het levenseinde Inhoudstafel 1. Wat moet er gebeuren? 4 1.1 Aangifte van het overlijden 4 1.2 Praktische regelingen 4 2. Financiële gevolgen 6 2.1 Bank 6 2.2 De nalatenschap 6

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor financiële steun

Aanvraagformulier voor financiële steun 1) Regels en algemene criteria Aanvraagformulier voor financiële steun De aanvraag kan pas ingediend worden nadat alle andere mogelijke officiële of privé-instanties gecontacteerd werden (mutualiteit,

Nadere informatie

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen

Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Wegwijs in schenkingen en nalatenschappen Federale Overheidsdienst FINANCIEN - 2010 - Deze brochure werd opgesteld door een werkgroep ambtenaren van de Federale Overheidsdienst (FOD) FINANCIEN. Ze mag

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is?

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is? Afwikkeling erfenis Wat moet je doen als iemand overlijdt? Als een familielid of geliefde overlijdt, heb je veel werk te doen. Zo moet je bijvoorbeeld de bankzaken regelen. Om dat te kunnen doen, heb je

Nadere informatie

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen.

Wie wil gaan samenwonen heeft twee keuzes: feitelijk of wettelijk samenwonen. Wie wil gaan samenwonen kan er voor kiezen louter feitelijk samen te wonen, dan wel wettelijk te gaan samenwonen. De keuze die men daarbij maakt, heeft heel wat juridische en fiscale gevolgen. Hoe zit

Nadere informatie

Administratieve handleiding Groepsverzekering. Administratieve handleiding Groepsverzekering

Administratieve handleiding Groepsverzekering. Administratieve handleiding Groepsverzekering Inhoud 1 Welke documenten krijgt u bij het opstarten van de groepsverzekering?... 3 2 Wat zijn de mogelijkheden van KBC-Online for Business?... 4 2.1 Mogelijkheden voor de werkgever... 4 2.2 Mogelijkheden

Nadere informatie

Cash opnemen? Geld storten? Onze deur staat 24/7 voor u open

Cash opnemen? Geld storten? Onze deur staat 24/7 voor u open Cash opnemen? Geld storten? Onze deur staat 24/7 voor u open Welkom bij het bankkantoor zonder sluitingstijd Uw vertrouwde geldautomaat blijft evolueren om u het leven nog gemakkelijker te maken: 24/7

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten. ing.be/privatebanking

Nalatenschap: alles wat u moet weten. ing.be/privatebanking Nalatenschap: alles wat u moet weten ing.be/privatebanking 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden

Nadere informatie

AANVRAAG OM KRAAMGELD

AANVRAAG OM KRAAMGELD AANVRAAG OM KRAAMGELD Je verwacht een kindje? Proficiat! Elk kind dat geboren wordt moet van in het prille begin alle kansen krijgen. Om de ouders daarbij te ondersteunen, heeft elk kindje dat geboren

Nadere informatie

AANVRAAG OM KRAAMGELD

AANVRAAG OM KRAAMGELD AANVRAAG OM KRAAMGELD Met dit formulier kan je kraamgeld aanvragen als: werknemer, zelfstandige, werkloze, invalide of gepensioneerde Wanneer kan je het kraamgeld aanvragen? - Het kind is nog niet geboren.

Nadere informatie

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing Checklist financiën Toelichting Deze checklist is bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop u uw financiële huishouding heeft georganiseerd. Het gaat niet om inzicht in inkomsten en uitgaven maar

Nadere informatie

Toelichting bij het jaaroverzicht van dividenden en interesten

Toelichting bij het jaaroverzicht van dividenden en interesten Toelichting bij het jaaroverzicht van dividenden en interesten U ontvangt/ontving in de loop van de maand april/mei van KBC een jaaroverzicht van dividenden en interesten, eventueel samen met de eigenlijke

Nadere informatie

Inhoud INHOUDSOPGAVE. I gids na overlijden I 7

Inhoud INHOUDSOPGAVE. I gids na overlijden I 7 INHOUDSOPGAVE Voorwoord... Johan Dexters 15 Voorwoord... Frans Leenders 17 Inleiding... 19 Checklist... 21 1. Vóór de uitvaart... 21 2. Vlak na de uitvaart... 21 3. Binnen bepaalde tijd... 22 HOOFDSTUK

Nadere informatie

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij

Nadere informatie

EXTRA. van. Naam:.. Geboortedatum:.. Sofi-nummer:..

EXTRA. van. Naam:.. Geboortedatum:.. Sofi-nummer:.. EXTRA van Naam:.. Geboortedatum:.. Sofi-nummer:.. Sneek, 2012 Een woord vooraf. Een sterfgeval in de familie betekent, dat er binnen korte tijd van alles en nog wat geregeld moet worden. Wanneer de nodige

Nadere informatie

Aanvraag om kraamgeld

Aanvraag om kraamgeld Aanvraag om kraamgeld Met dit formulier kunt u kraamgeld aanvragen als: werknemer, zelfstandige, werkloze, invalide of gepensioneerde. Wanneer kunt u het kraamgeld aanvragen? Het kind is nog niet geboren.

Nadere informatie

Je rechten bij erfenis

Je rechten bij erfenis Je rechten bij erfenis Wie zijn je erfgenamen? De principes Bloedverwanten + echtgenoot + WSW partner + geadopteerden Volgorde? Eerst de ORDEN : de eerste orde sluit alle volgende uit Eerste orde : afstammelingen

Nadere informatie

Gedragscode inzake bankoverstapdienst

Gedragscode inzake bankoverstapdienst switching - selfregulation - NL.docx version 2.0 Patrick Wynant 22/10/2010 Gedragscode inzake bankoverstapdienst Het European Banking Industry Committee (EBIC) heeft op vraag van de Europese Commissie

Nadere informatie

Nabestaanden Wijzer. Inhoud

Nabestaanden Wijzer. Inhoud Nabestaanden Wijzer Als er iemand in uw naaste omgeving overlijdt, is dat een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Er komt een hoop op u af en er zijn veel zaken die moeten worden geregeld. Na het overlijden

Nadere informatie

Na het sterven van een dierbare

Na het sterven van een dierbare Na het sterven van een dierbare 2 Na het sterven van een dierbare Beste familieleden en vrienden van de overledene, Het verlies van een dierbare door de dood is een zeer ingrijpende ervaring. Iemand verliezen,

Nadere informatie

Productwijzer Flexibel Krediet

Productwijzer Flexibel Krediet Productwijzer Flexibel Krediet Proce Voor wie is deze informatie? Deze informatie is voor als u meer wilt weten over het Flexibel Krediet. Wilt u een Flexibel Krediet aanvragen? Dan is het belangrijk om

Nadere informatie

Het verdriet kunt u hen niet besparen. De kosten en de zorgen wel.

Het verdriet kunt u hen niet besparen. De kosten en de zorgen wel. Het verdriet kunt u hen niet besparen. De kosten en de zorgen wel. Geen kosten of zorgen voor uw nabestaanden Families bijstaan tijdens een van de moeilijkste momenten uit hun leven. Dat is de specialiteit

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten

Nalatenschap: alles wat u moet weten Nalatenschap: alles wat u moet weten 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus

Nadere informatie

AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG VOOR GRENSARBEIDERS

AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG VOOR GRENSARBEIDERS AANVRAAG OM KINDERBIJSLAG VOOR GRENSARBEIDERS Wanneer een formulier Aanvraag om kinderbijslag voor grensarbeiders indienen? Grensarbeider is wie werknemer is in een lidstaat van de Europese Economische

Nadere informatie

Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens

Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur,

Nadere informatie

Gedragscode inzake bankoverstapdienst

Gedragscode inzake bankoverstapdienst switching - selfregulation - NL.doc x v ersion 1.0 Patrick Wynant 30/10/2009 Gedragscode inzake bankoverstapdienst Het European Banking Industry Committee (EBIC) heeft op vraag van de Europese Commissie

Nadere informatie