na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden"

Transcriptie

1 na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Juni 2015

2 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen u graag de bankzaken zorgvuldig af te handelen. Dit doen wij via één aanspreekpunt via kantoor of onze Nabestaandendesk.

3 inhoud Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Stap 1: u geeft het overlijden door Wat doen wij na het doorgeven? Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Welke documenten hebben wij nog van u nodig? Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Moeten er nog aanvullende keuzes gemaakt worden? Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Wat kunt u het beste doen met het verkregen geld? Afhandeling van de bankzaken Blokkeren, voortzetten, opheffen. Veel voorkomende woorden De belangrijkste begrippen voor u op een rij

4 4 De afhandeling verloopt in 4 stappen. praktische hulp en informatie voor nabestaanden Stap 1: u geeft het overlijden door Het is belangrijk dat u een overlijden zo spoedig mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen de bankzaken dan met zorg en aandacht voor u afhandelen. Hoe kunt u het overlijden doorgeven? aan onze Nabestaandendesk op telefoonnummer (020) (lokaal tarief). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur. op uw bankkantoor of aan uw adviseur via internet. Het internetformulier dat u daarvoor nodig heeft, vindt u op abnamro.nl/overlijdenmelden bij ons Advies Service Center, dat u 24 uur per dag kunt bereiken op telefoonnummer *. Wat doen wij na het doorgeven? De afhandeling van de bankzaken verschilt per product en dienst. We willen in ieder geval eventueel misbruik voorkomen. Voor alle zekerheid blokkeren wij daarom: alle rekeningen die alleen op naam van de overledene staan alle bankpassen van de overledene de toegang van de overledene tot Internet Bankieren en Mobiel Bankieren de toegang van gemachtigden tot alle bankzaken van de overledene. Dat betekent natuurlijk niet dat u als nabestaande niet meer bij de rekeningen kunt komen. Dringende rekeningen kunnen wij voor u betalen.

5 5 Gaat het om een gezamenlijke rekening? Dan kan de mederekeninghouder gewoon gebruik blijven maken van de rekening en van de passen die op naam van de mederekeninghouder staan. Hoe is de afhandeling per bankproduct? Verderop in deze brochure (p. 8 t/m 10) leest u hoe wij de verschillende bankproducten na een overlijden afhandelen. Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Nadat het overlijden is doorgegeven, bekijken wij welke bankzaken op naam van de overledene staan. De tenaamstelling van de rekening veranderen wij in boedel van. Binnen 3 werkdagen sturen wij een brief naar het adres van de overledene. In deze brief leggen wij uit welke stappen wij al hebben genomen. Ook staat hierin welke documenten wij nodig hebben om de rekening vrij te geven. Nadat wij deze documenten hebben ontvangen, zetten wij de rekening op naam van de erven van.. Heeft u het overlijden aan ons doorgegeven, maar woont u op een ander adres dan de overledene? Dan ontvangt u op uw eigen adres per brief een bevestiging van de melding. In onze eerste brief kunnen wij om verschillende documenten vragen. Welke documenten wij nodig hebben, hangt af van de situatie en het saldo op de rekeningen van de overledene. Hieronder leest u de uitleg over twee van de documenten waar wij om kunnen vragen: Akte van overlijden Wij moeten officieel kunnen vaststellen dat iemand is overleden. Dit doen wij via de zogeheten akte van overlijden. De burgerlijke stand van de

6 6 De afhandeling verloopt in 4 stappen gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden geeft deze akte af. Over het algemeen regelt de begrafenisondernemer deze akte voor u. Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed te kunnen afhandelen. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de eerste brief die u van ons ontvangt, staat dit dan aangeven. In de verklaring staat onder andere: of de overledene getrouwd was of er (klein)kinderen zijn of de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de afhandeling van de nalatenschap te regelen. U vraagt een verklaring van erfrecht aan bij een notaris. Deze verklaring kost geld. Regel dit document daarom alleen als wij of een andere instantie hierom vragen. Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Via ABN AMRO kunt u gemakkelijk en voordelig een verklaring van erfrecht aanvragen. Dit kan online door onze samenwerking met Doehetzelfnotaris. Na het invullen van uw gegevens en de gegevens van de overledene, kunt u een notaris bij u in de buurt kiezen. Deze neemt daarna contact met u op om de verklaring op te maken. U ontvangt een originele akte. Als u dit wenst, dan stuurt de notaris ook een originele verklaring naar ABN AMRO. Bij Doehetzelfnotaris betaalt u onder voorwaarden het vaste lage basis tarief van 250,- inclusief btw. Per erfgenaam komt hier nog 20 bij. In andere gevallen krijgt u als ABN AMRO klant 10% korting op het notaristarief. Dit voordelige tarief geldt alleen als u de verklaring van erfrecht via de site van ABN AMRO aanvraagt. ABN AMRO heeft een speciale overeenkomst met doehetzelfnotaris.nl die deze korting niet rechtstreeks op haar eigen site aanbiedt. Kijk op abnamro.nl/vve voor meer informatie.

7 7 Wilt u een adviesgesprek? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een adviseur. Bel hiervoor ons Advies Service Center *. Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Hebben wij alle benodigde documenten (zie stap 2) van u ontvangen? Dan geven wij de rekening na ongeveer 5 werkdagen vrij. Wij sturen hiervan een bevestigingsbrief. De erfgenamen of de persoon die de nalatenschap afhandelt, zijn/is vanaf dat moment bevoegd om toegang te hebben tot de bankzaken van de overledene. Als er bijvoorbeeld nog een bankpas is aangevraagd, kan het even duren voor er daadwerkelijk toegang tot de bankzaken is. Misschien moeten er nog bepaalde keuzes worden gemaakt over de bankzaken van de overledene. Bijvoorbeeld over de nog lopende verzekeringen of de eventuele hypotheek. Wij nemen graag de tijd om u persoonlijk te adviseren over deze keuzes. Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Na het overlijden komt er veel op u af. U moet veel regelen en zult misschien de nodige vragen hebben. Ook over de bankzaken van de overledene. Na het afhandelen van alle zaken rond het overlijden, heeft u misschien ook nog vragen over uw eigen situatie. Bijvoorbeeld wat u het beste kunt doen met het verkregen geld. En of het verstandig is om eventuele beleggingsproducten te verkopen. Wij adviseren u hier graag over.

8 8 Afhandeling van de bankzaken afhandeling van de bankzaken Betaal- en spaarrekening(en) Staat de rekening op naam van de overledene? Wij zijn wettelijk verplicht om direct na het doorgeven van het overlijden alle rekeningen van de overledene te blokkeren om eventueel misbruik te voorkomen. Na het blokkeren worden periodieke betalingen en automatische incasso s geweigerd. Ook is er dan geen toegang tot Internet Bankieren meer mogelijk. Verder blokkeren wij de bankpassen en creditcards. U kunt deze zelf ongeldig maken door de pas of creditcard door te knippen. Was er iemand op de rekening gemachtigd? Dan kan ook deze persoon niet meer gebruikmaken van de rekening. Als wij de juiste documenten hebben ontvangen, kunnen we de rekeningen weer vrijgeven. Moet u dringend een rekening van de overledene betalen? Zijn er rekeningen die u niet kunt laten liggen en die betaald moeten worden van de rekening van de overledene? Bijvoorbeeld de huur, gas, water, elektriciteit of de begrafenisnota s. Als u wilt kan de Nabestaandendesk de betaling hiervan voor u verzorgen. Stuur daarvoor de originele rekening of de acceptgiro naar de Nabestaandendesk. ABN AMRO Nabestaandendesk PAC: SK0000 Antwoordnummer VB Rotterdam Vermeld hierbij duidelijk het rekeningnummer waarnaar het bedrag moet worden overgemaakt. Als er voldoende saldo op de rekening staat, maken wij het bedrag over. Is er onvoldoende saldo, dan ontvangt u hierover een brief.

9 9 Staat de rekening op meerdere namen? Bent u een mederekeninghouder? Dan kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw gezamenlijke rekening en van uw creditcard, (betaal) bank- en spaarpas. De passen die op naam staan van de overledene, blokkeren wij wel. Is er iemand gemachtigd op de rekening? Dan vervalt deze machtiging. Als mederekeninghouder kunt u eventueel opnieuw iemand machtigen. Wat gebeurt er met de rekening? Zolang de nalatenschap nog niet is afgehandeld, staat de rekening op boedel van... of op erven van.... Als wij alle benodigde documenten (stap 2) van u hebben ontvangen, geven we de rekening vrij. De persoon die de nalatenschap regelt, bepaalt vervolgens wat er met de rekening moet gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden: de rekening wordt overgezet op naam van de erfgenaam/erfgenamen de rekening wordt opgeheven. Effectenrekening Staat de effectenrekening op meerdere namen? Dan kan de mederekeninghouder de effectenrekening gewoon blijven gebruiken. Is er geen mederekeninghouder? Dan blokkeren wij de effectenrekening direct na het doorgeven van het overlijden. Het aan- en verkopen van beleggingsproducten is dan niet meer mogelijk. Pas als wij weten wie de nalatenschap regelt, geven wij de rekening weer vrij. In de tussentijd kan de waarde van de belegging stijgen of dalen. Hypotheek Een hypotheek loopt na het overlijden gewoon door en de kosten hiervoor moeten betaald blijven worden. Dit kan eventueel via de Nabestaandendesk (zie hiervoor bij betaal- en spaarrekening ). Overweegt u het huis te verkopen? Of wilt u weten of er andere mogelijkheden zijn? Wij bespreken dit graag met u in een persoonlijk adviesgesprek.

10 10 Afhandeling van de bankzaken Verzekeringen Heeft de overledene bij ons verzekeringen lopen? De afhandeling kan per verzekering verschillen. Zo lopen schadeverzekeringen (zoals een reis-, autoen inboedelverzekering) door tot de erfgenamen aangeven wat ermee moet gebeuren. Levensverzekeringen kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden, worden uitgekeerd. Wat u het beste kunt doen met de verzekeringen, bespreken we graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Lening Had de overledene een lening? Dan bespreken wij graag in een adviesgesprek wat er met deze lening moet gebeuren. Een doorlopende lening wordt automatisch na het doorgeven van het overlijden geblokkeerd. Het is dan niet meer mogelijk om nieuwe opnames te doen. Bij sommige leningen wordt de restschuld kwijtgescholden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Nabestaandendesk via (020) (lokaal tarief) of kijk op abnamro.nl/overlijden Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot uur. Daarnaast kunt u voor een persoonlijk adviesgesprek vrijblijvend een afspraak maken. Bel hiervoor ons Advies Service Center * of uw eigen adviseur.

11 11 veel voorkomende woorden Bent u betrokken bij een nalatenschap? Dan krijgt u met allerlei begrippen te maken. We zetten de belangrijkste voor u op een rij. Nalatenschap Iemand die overlijdt laat bezittingen (zoals een huis, auto, bank- en spaartegoeden) en eventueel ook schulden na (zoals een hypotheek en persoonlijke lening). Het totaal van bezittingen en schulden noemen we de nalatenschap. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kan dit van invloed zijn op de omvang van de nalatenschap. Nalatenschap aanvaarden Als een erfgenaam de nalatenschap aanvaardt, dan krijgt hij recht op (zijn aandeel in) de baten, maar hij wordt ook aansprakelijk voor de schulden in de nalatenschap. Gedraagt een erfgenaam zich alsof hij eigenaar is van goederen uit de nalatenschap? Verkoopt hij bijvoorbeeld de auto van de overledene of verdeelt hij de spullen uit de nalatenschap, dan wordt hij geacht de nalatenschap te hebben aanvaard. Als de nalatenschap eenmaal aanvaard is, dan is dit niet meer ongedaan te maken. De aansprakelijkheid voor eventuele schulden is dan ook definitief. Nalatenschap Beneficiair aanvaarden Weet u niet zeker of er meer baten dan schulden in de nalatenschap zijn? Dan kan het verstandig zijn om beneficiair te aanvaarden. U wordt dan niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. Blijkt achteraf dat er meer baten dan schulden zijn, dan krijgt u uw deel van datgene wat er over is gebleven van de nalatenschap nadat de schulden zijn betaald. Aan beneficiair aanvaarden zijn griffiekosten verbonden en eventuele extra kosten in verband met de vereffeningsprocedure. Laat u goed voorlichten door de notaris.

12 12 Veel voorkomende woorden Nalatenschap verwerpen Het verwerpen van een nalatenschap betekent dat iemand aangeeft een nalatenschap niet te willen hebben. Dit geldt voor de hele nalatenschap dus ook foto s en andere persoonlijke bezittingen. Wie verworpen heeft, kan niet meedelen in de baten, maar is ook niet aansprakelijk voor de schulden uit de nalatenschap. Verwerpen is verstandig als het bedrag aan schulden groter is dan de waarde van de baten in de nalatenschap. Wie niet zeker weet of er meer schulden dan bezittingen zijn kan kiezen voor beneficiair aanvaarden (zie de uitleg daarvan). Aan het verwerpen van de nalatenschap zijn griffiekosten verbonden. Laat u goed voorlichten door de notaris. Akte van Overlijden De akte van overlijden is het officiële bewijsstuk van overlijden. De gemeente waarin iemand is overleden maakt de akte van overlijden. Binnen 5 dagen nadat iemand is overleden, moet hiervan aangifte worden gedaan bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin het overlijden plaatsvond. Meestal verzorgt de uitvaartverzorger de aangifte en meestal vraagt de uitvaartverzorger ook om officiële kopieën van de akte van overlijden. Een officiële kopie is een kopie van de akte van overlijden die door de gemeente is gemaakt en afgegeven. Officiële kopieën van de akte van overlijden kunnen nodig zijn voor het regelen van administratieve zaken bij verschillende instanties. Soms volstaat ook een kopie of scan. Erfgenaam Een erfgenaam is iemand die volgens de wet of volgens een testament recht heeft op (een deel van) een nalatenschap. Een erfgenaam krijgt niet alleen (een deel van) de bezittingen, maar kan ook aansprakelijk zijn voor (een deel van) de schulden uit de nalatenschap. Erfrecht Heeft de overledene geen testament? Dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de site van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie:

13 13 Testament Een testament is een document waarin iemand aangeeft wat er na het overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan dus worden afgeweken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament heeft? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Meer informatie vindt u op Getrouwd of geregistreerd als partner Volgens de wet is de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner, samen met eventuele kinderen van de overledene, de erfgenaam van de overledene. Als de overledene geen kinderen heeft, is de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de enige erfgenaam. Als er een testament is, kan daarin een andere regeling zijn gemaakt. Gevolmachtigde De gezamenlijke erfgenamen kunnen iemand benoemen die de afhandeling van de nalatenschap regelt. Deze persoon heet de gevolmachtigde. Executeur Een overledene kan in zijn testament iemand hebben aangewezen die de nalatenschap afwikkelt. Deze persoon noemt men een executeur. De executeur kan één van de erfgenamen zijn, maar ook een buitenstaander. In een verklaring van executele staat beschreven wat de executeur moet regelen na het overlijden. De executeur is niet zelfstandig bevoegd de verdeling tot stand te brengen en de inboedelgoederen te verdelen en/of de banktegoeden aan de erfgenamen uit te keren. Een notaris maakt een verklaring van executele op en kan de executeur ook informeren over de verplichtingen die hij of zij als executeur heeft.

14 14 Veel voorkomende woorden Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed af te kunnen wikkelen. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de verklaring van erfrecht staan persoonlijke gegevens van de overledene, bijvoorbeeld of: de overledene getrouwd was er (klein)kinderen zijn de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. U vraagt een verklaring van erfrecht aan bij een notaris. Deze verklaring kost geld. Vraag deze verklaring daarom alleen aan als ABN AMRO of een andere instantie hierom vraagt. Kijk voor meer informatie op abnamro.nl/vve Verklaring van executele In een verklaring van executele staat wat de executeur moet regelen na het overlijden. Een verklaring van executele wordt opgemaakt door een notaris. Wettelijke verdeling Als een overledene geen testament had, dan bepaalt de wet wie de erfenis krijgt. Had de overledene geen kinderen en was hij of zij getrouwd/geregistreerd partner op het moment van overlijden, dan gaat de erfenis volledig naar de langstlevende (huwelijks)partner. Als er wel kinderen zijn, dan wordt de nalatenschap op grond van de wet verdeeld: de zogenaamde wettelijke verdeling. Wettelijke verdeling houdt in dat alle goederen van de nalatenschap automatisch eigendom worden van de langstlevende (huwelijks)partner. Wel moet de langstlevende alle eventuele schulden van de nalatenschap betalen. Ook al zijn de kinderen bij een wettelijke verdeling erfgenaam, dan krijgen zij nog geen goederen uit de nalatenschap. Wel krijgen zij een (renteloze) vordering op de langstlevende die net zo groot is als de waarde van hun erfdeel. Die vordering hoeft pas te worden betaald als de langstlevende overlijdt.

15 15 Over ABN AMRO ABN AMRO Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP Amsterdam (Nederland). Het telefoonnummer is *. Het internetadres van ABN AMRO Bank N.V. is abnamro.nl ABN AMRO Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer ABN AMRO N.V. staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) ABN AMRO Bank N.V. kan optreden als: aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten; bemiddelaar van betaal-, spaar-, krediet- en verzekeringsproducten; beleggingsonderneming voor alle beleggingsdiensten, beleggingsactiviteiten en nevendiensten. Informatie over de klachtenregeling van ABN AMRO Bank N.V. en de geschilleninstanties waarbij ABN AMRO Bank N.V. is aangesloten, kunt u vinden op abnamro.nl/allesnaarwens of opvragen via telefoonnummer U kunt ook de brochure Alles naar wens? aanvragen, waarin u leest hoe u opmerkingen, suggesties of een klacht kenbaar kunt maken. ABN AMRO Bank N.V. is ingeschreven in het Handelsregister K.v.K. te Amsterdam onder nummer Het btw-identificatienummer van ABN AMRO Bank N.V. is NL B01. * Voor dit gesprek betaalt u uw gebruikelijke belkosten. Uw telefoonaanbieder bepaalt deze kosten.

16 abnamro.nl/overlijden AA 6732 J 06-15

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden 2 3 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen

Nadere informatie

alles goed achterlaten

alles goed achterlaten alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er

Nadere informatie

Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen,

Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, Overlijden 2 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, weten ze dat het voor mij belangrijk is.

Nadere informatie

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening verstandig omgaan met uw lening Uw lening in het kort Hoe houdt u controle over uw lening? Gebruikmaken van uw lening Opnemen, betalen, overboeken. Uw

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee.

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën. Informatie voor nabestaanden Wat komt er op u af als een naaste overlijdt? Wanneer iemand in uw omgeving

Nadere informatie

uw hypotheek in 6 stappen

uw hypotheek in 6 stappen uw hypotheek in 6 stappen Van offerte tot aankoop van uw woning 2 3 Na het adviesgesprek besluit u om een offerte aan te vragen. Wat zijn de volgende stappen? uw hypotheek in 6 stappen Stap 1: offerte

Nadere informatie

lenen Extra geld als u het nodig heeft

lenen Extra geld als u het nodig heeft lenen Extra geld als u het nodig heeft extra geld als u het nodig heeft De juiste lening kiezen Een verstandige lening past bij het doel en bij uw persoonlijke situatie. 04 Meer ruimte op of naast uw betaalrekening

Nadere informatie

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt SNS Nabestaandendesk Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt van iedereen Inhoudsopgave In drie stappen alles in gang zetten 3 Dít vragen wij u zelf te doen 4 Dít doet SNS Nabestaandendesk

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

BLG Wonen Nabestaandenservice

BLG Wonen Nabestaandenservice BLG Wonen Nabestaandenservice Wil je meer weten? Op blgwonen.nl vind je uitgebreide informatie over alles wat er bij een overlijden moet worden geregeld. Nabestaandenservice Wanneer een dierbare is overleden,

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten laat het ons weten Niet tevreden? Vier manieren om uw vraag of klacht door te geven. 04 In beroep gaan U bent het niet eens met het antwoord? 06 Normaal

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

Als een naaste komt te overlijden

Als een naaste komt te overlijden Als een naaste komt te overlijden Hulp bij de afhandeling van bankzaken Als een naaste komt te overlijden Het overlijden van een naaste heeft veel impact op familie en vrienden. Er moet van alles geregeld

Nadere informatie

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten Alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten 2 Normaal besteed ik niet zo veel aandacht aan mijn bankzaken. Ik heb er weinig omkijken naar, alles gaat eigenlijk naar wens. Maar laatst zag ik iets

Nadere informatie

Uit elkaar gaan. Op weg naar een nieuwe financiële start

Uit elkaar gaan. Op weg naar een nieuwe financiële start Uit elkaar gaan Op weg naar een nieuwe financiële start Waar moet u bij de afwikkeling van uw bank- en verzekeringszaken aan denken? Wie kunt u inschakelen en wanneer? Inclusief een handige checklist Uit

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen Nu goed voorbereiden, straks financiële rust 3 Straks overdragen of verkopen? Een goede voorbereiding geeft rust en zekerheid. u wilt stoppen. wat komt er

Nadere informatie

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 Antwoorden op de vragen van nu. Handig om te weten voor u aangifte doet Wellicht bent u verhuisd, denkt u na over uw erfenis of hebben er ontwikkelingen in de relationele

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens.

Nadere informatie

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld April 2015 Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover

Nadere informatie

De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Leefrente De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering voor nu en later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Leefrente De fiscaal vriendelijke en flexibele uitkering

Nadere informatie

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing Lage kosten,

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het Grip op later 2 Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het moeilijk. Hoe krijg je overzicht? En áls

Nadere informatie

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl Een erfenis afwikkelen www.limesnotarissennieuwkoop.nl Als iemand overlijdt, is het afhandelen van de erfenis niet het eerste waaraan nabestaanden denken. Toch moet na een overlijden een en ander worden

Nadere informatie

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning hypotheken Kies de beste lening voor uw woning kies de beste lening voor uw woning Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 04 Uw woning en de belasting Welke belastingvoordelen

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens.

Nadere informatie

Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden

Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden Inhoud 1. Wat gebeurt er met Extra Pensioen Sparen, als de rekeninghouder 3 is overleden? 2. Wat is Extra Pensioen Sparen? 4 3. De verdeling van

Nadere informatie

Informatieblad aanvulling op uw inkomen

Informatieblad aanvulling op uw inkomen Informatieblad aanvulling op uw inkomen Waarom ontvangt u dit informatieblad? Wij vinden het belangrijk om u informatie te geven over onze dienstverlening. In dit informatieblad leggen wij uit wat u van

Nadere informatie

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici lease voor medici Preferred Banking Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren 3 Lease voor medici Bij de start van uw praktijk heeft u flinke financiële ruimte nodig voor bijvoorbeeld een praktijkpand,

Nadere informatie

Informatie voor erfgenamen

Informatie voor erfgenamen Als we uw persoonsgegevens gebruiken, houden we ons aan de regels die Of wilt u niet dat wij uw e-mailadres gebruiken? Centraal Beheer Postbus 54, 7300 AB Apeldoorn Of vul het webformulier op onze site

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie

Nadere informatie

Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden

Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden Inhoud 1. Wat gebeurt er met Extra Pensioen Inkomen, als de rekeninghouder 3 is overleden? 2. Wat is Extra Pensioen Inkomen? 4 3. De verdeling

Nadere informatie

Scheiden Augustus 2016

Scheiden Augustus 2016 Scheiden Augustus 2016 2 Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens. Onbewust ontstonden er steeds meer

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014

schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014 schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014 Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen

Nadere informatie

Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen. Informatie voor erfgenamen

Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen. Informatie voor erfgenamen Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen Informatie voor erfgenamen Inhoud Inleiding 3 Blokkeren wij de beleggingsrekening? Wat kunt u regelen? 5 Welke papieren hebben we nodig? 7 Goed om te weten 9 2 Inleiding

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden? In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt in de eerste kolom aanvinken wat is gedaan. De tweede

Nadere informatie

Stappengids Overlijden. Hulp bij bankzaken. In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden

Stappengids Overlijden. Hulp bij bankzaken. In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden Stappengids Overlijden Hulp bij bankzaken In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden Als een naaste komt te overlijden Het overlijden van een naaste heeft veel impact op familie en

Nadere informatie

Extra Pensioen Sparen.

Extra Pensioen Sparen. Als we uw persoonsgegevens gebruiken, houden we ons aan de regels die hiervoor gelden, zoals de gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Centraal Beheer Postbus 54, 7300 AB Apeldoorn Extra Pensioen Sparen.

Nadere informatie

de Renminbi rekening

de Renminbi rekening de Renminbi rekening Kansrijk inspelen op de internationalisering van de Chinese Renminbi Doet u zaken in of met China? ABN AMRO biedt u nu de mogelijkheid om een Renminbi rekening in Hongkong te openen;

Nadere informatie

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is?

Afwikkeling erfenis. Stapsgewijze afhandelen. Wat moet je doen als iemand overleden is? Afwikkeling erfenis Wat moet je doen als iemand overlijdt? Als een familielid of geliefde overlijdt, heb je veel werk te doen. Zo moet je bijvoorbeeld de bankzaken regelen. Om dat te kunnen doen, heb je

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen

in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen in 3 stappen meer inzicht in uw pensioen In 3 stappen meer inzicht en controle over uw pensioen krijgen Voor wie is deze brochure? Deze brochure is interessant als u: Werknemer of zelfstandig ondernemer

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?"

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden?" Checklist Hoe te handelen na een overlijden? pagina 1 In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt

Nadere informatie

A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht:

A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht: kandidaat- OFFERTE VERKLARING VAN ERFRECHT A. Vaste kosten Het opmaken en passeren van de akte houdende een Nederlandse verklaring van erfrecht: notarieel salaris onderzoek Centraal Testamenten Register

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling 3. Welke

Nadere informatie

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden Het is net zo normaal als bijzonder: een huis waarin u thuis bent. En waar uw directe omgeving zich thuisvoelt. Zo n plaats is de

Nadere informatie

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal

Erfrecht voor leken. Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Erfrecht voor leken Korte uitleg van het erfrecht in begrijpelijke taal Wat is erfrecht? We zullen beginnen met een uitleg van de drie belangrijkste termen die in het erfrecht worden gebruikt: De erflater

Nadere informatie

Uw inkomen zonder uw partner

Uw inkomen zonder uw partner Informatie over uitkeringen na overlijden Uw inkomen zonder uw partner Inkomen na een overlijden Een partner verliezen is een nare gebeurtenis. Er verandert heel veel. Ook uw inkomen wordt anders. Daar

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening

Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening Productkenmerken en voorwaarden Van Lanschot Spaar & DepositoRekening 1. Productkenmerken van de Van Lanschot Spaar & DepositoRekening 2. Voorwaarden voor de Van Lanschot Spaar & DepositoRekening In deze

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Leefrekening (in het kort)? 1. De Gouden Handdruk Leefrekening is een uitkering in termijnen. Het is een

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Voorwaarden. Doelspaarrekening fbto.nl

Voorwaarden. Doelspaarrekening fbto.nl Voorwaarden Doelspaarrekening Doelspaarrekening fbto.nl U bent: Wij: de rekeninghouder De Doelspaarrekening staat op uw naam. FBTO 1. Voorwaarden: goed om te lezen Wilt u geld opzij zetten? Lees dan eerst

Nadere informatie

Voorwaarden Leefrente

Voorwaarden Leefrente Voorwaarden Leefrente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Leefrente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is de Leefrente 2008-2013? 3. Wat zijn de kenmerken van de Leefrente

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast (in het kort)? 1. Met de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast

Nadere informatie

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen?

Erfrecht. Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Erfrecht Wat gebeurt er na iemands overlijden met zijn vermogen? Verklaring van erfrecht Dit is een schriftelijke verklaring die u nodig heeft na iemands overlijden. De verklaring wordt opgemaakt door

Nadere informatie

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers

Zakelijk beleggen. Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Informatie ABN AMRO 0900-00 24 (lokaal tarief) Zakelijk beleggen www.abnamro.nl Uitgebreide beleggingsmogelijkheden voor ondernemers Volledig zelf beleggen Beleggen met advies van ABN AMRO Uw vermogen

Nadere informatie

Voorwaarden. RentePlús Rekening

Voorwaarden. RentePlús Rekening Voorwaarden RentePlús Rekening Wat wilt u weten? 1. Voorwaarden: goed om te lezen 2. Hoe werkt uw RentePlús Rekening? 2.1 Wat is de RentePlús Rekening?... 3. Wat gebeurt er als u een RentePlús Rekening

Nadere informatie

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl

Huwelijkse. voorwaarden. www.netwerknotarissen.nl Huwelijkse voorwaarden www.netwerknotarissen.nl Als u gaat trouwen, regelt de wet automatisch veel zaken. Bijvoorbeeld dat uw echtgenoot van u erft als u overlijdt of dat uw echtgenoot begunstigde wordt

Nadere informatie

Begunstigde en nalatenschap

Begunstigde en nalatenschap Begunstigde en nalatenschap Begunstigde en nalatenschap Veel huishoudens hebben een levensverzekering of een overlijdensrisico verzekering afgesloten, om de overblijvende partner financieel goed achter

Nadere informatie

Nabestaanden Wijzer. Inhoud

Nabestaanden Wijzer. Inhoud Nabestaanden Wijzer Als er iemand in uw naaste omgeving overlijdt, is dat een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Er komt een hoop op u af en er zijn veel zaken die moeten worden geregeld. Na het overlijden

Nadere informatie

Dienstenwijzer Briljant Advies B.V./Hypotheeksteun.nl. 1. In deze dienstenwijzer kunt u kennismaken met de diensten van Briljant Advies

Dienstenwijzer Briljant Advies B.V./Hypotheeksteun.nl. 1. In deze dienstenwijzer kunt u kennismaken met de diensten van Briljant Advies Dienstenwijzer Briljant Advies B.V./Hypotheeksteun.nl A. Inleiding Geachte cliënt, 1. In deze dienstenwijzer kunt u kennismaken met de diensten van Briljant Advies B.V. /Hypotheeksteun.nl. Naast de algemene

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening Sparen & Beleggen (in het kort)? 1. Met de Gouden Handdruk Opbouwrekening

Nadere informatie

Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te

Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te Schenken 2 Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een extraatje. Als je dan die

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Leefrekening (in het kort)? 2. Voor wie is de Gouden Handdruk Leefrekening?

Nadere informatie

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 In dit informatieblad vindt u informatie over de belangrijkste wijzigingen in het erfrecht per 1 januari 2003. Achterin staan adressen vermeld

Nadere informatie

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing Checklist financiën Toelichting Deze checklist is bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop u uw financiële huishouding heeft georganiseerd. Het gaat niet om inzicht in inkomsten en uitgaven maar

Nadere informatie

Doelgericht en fiscaal vriendelijk Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

Doelgericht en fiscaal vriendelijk Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO Doelgericht en fiscaal vriendelijk Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO Doelgericht en fiscaal vriendelijk vermogen opbouwen voor later Banksparen: het is nieuw, aantrekkelijk en

Nadere informatie

CHECKLIST NA OVERLIJDEN

CHECKLIST NA OVERLIJDEN Deze checklist is bedoeld voor nabestaanden en heeft als doel u te helpen gedurende de intensieve periode van het regelwerk na een overlijden. Iedere situatie na een overlijden is anders, mogelijk is voor

Nadere informatie

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer formulier overdracht verzekering Polisnummer Datum ontvangst Wanneer gebruikt u dit formulier? U heeft een levensverzekering bij de Onderlinge s-gravenhage en bent deelnemer. Met dit formulier informeert

Nadere informatie

Indien iemand overlijdt heeft een erfgenaam met betrekking tot de erfenis drie mogelijkheden:

Indien iemand overlijdt heeft een erfgenaam met betrekking tot de erfenis drie mogelijkheden: ERFENIS ACCEPTEREN OF NIET? Beneficiaire aanvaarding en wettelijke vereffening Indien iemand overlijdt heeft een erfgenaam met betrekking tot de erfenis drie mogelijkheden: * De erfenis zuiver aanvaarden.

Nadere informatie

Wij staan ingeschreven in de registers van: AFM Kifid Kamer van Koophandel

Wij staan ingeschreven in de registers van: AFM Kifid Kamer van Koophandel DIENSTVERLENINGSDOCUMENT VAN CORTJENS BERNHEZE VERZEKERINGEN. Door middel van dit dienstverleningsdocument maken wij u wegwijs in de werkwijze van Cortjens Bernheze Verzekeringen. Naast algemene informatie

Nadere informatie

Adres: Postcode/woonplaats: Geboortedatum: - - (dd mm jjjj) Burgerservicenummer: Telefoonnummer: Mobiel telefoonnummer: adres:

Adres: Postcode/woonplaats: Geboortedatum: - - (dd mm jjjj) Burgerservicenummer: Telefoonnummer: Mobiel telefoonnummer:  adres: Gegevens van de contactpersoon Postcode/woonplaats: Geboortedatum: - - (dd mm jjjj) Burgerservicenummer: Telefoonnummer: Mobiel telefoonnummer: E-mailadres: De relatie tot de persoon die is overleden:

Nadere informatie

Saldolijn. Zo werkt het

Saldolijn. Zo werkt het Saldolijn Zo werkt het Saldolijn Met de Saldolijn kunt u 24 uur per dag, 7 dagen per week bankieren. U kunt uw saldo checken, geld overmaken, sparen of geld opnemen van uw lening. Dit kan met uw vaste

Nadere informatie

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003

Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 Voor het leven geregeld: het erfrecht vanaf 1 januari 2003 In dit informatieblad vindt u informatie over de belangrijkste wijzigingen in het erfrecht per 1 januari 2003. Achterin staan adressen vermeld

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten

Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten Vaste patronen zijn vaak flexibeler dan u denkt. Dat geldt niet alleen voor uw dagelijkse rituelen, maar ook voor uw maandelijkse uitgavenpatroon.

Nadere informatie

5 FINANCIËLE IDEEËN VOOR MEER INVLOED OP UW INKOMEN VOOR LATER

5 FINANCIËLE IDEEËN VOOR MEER INVLOED OP UW INKOMEN VOOR LATER 5 FINANCIËLE IDEEËN VOOR MEER INVLOED OP UW INKOMEN VOOR LATER Dat is Preferred Banking anno nu Het pensioen verandert We leven gemiddeld langer, de rente staat historisch laag, de beleggingen vallen tegen

Nadere informatie

Voorwaarden Leefrente

Voorwaarden Leefrente Voorwaarden Leefrente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Leefrente (in het kort)? 2. Voor wie is de Leefrente? 3. Wat zijn de kenmerken van de Leefrente? 4. Waarom is de spaarrekening

Nadere informatie

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde

Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Informatiefolder: Erfenis, schenken en woningwaarde Bij leven kunt u al bepalen of het gunstig is uw vermogen te (ver)delen met anderen of uw erven te laten wachten totdat het zo ver is, m.a.w. tot na

Nadere informatie

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu?

U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt iemand die u nabij stond verloren. Wat nu? U hebt net een persoon die u nabij stond verloren. Onze oprechte deelneming Tijdens deze emotionele periode moet er heel wat geregeld worden en zit u

Nadere informatie

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten De monteurs van ons bedrijf gaan de hele wereld over om de machines van onze klanten te onderhouden. De servicecontracten zijn vaak in vreemde valuta opgesteld.

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Sector privaatrecht Schedeldoekshaven 100 2511 EX Den Haag Postbus

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren

zelf Internet Bankieren zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding hoe u bepaalde

Nadere informatie

Koopsom Garantie Polis

Koopsom Garantie Polis Voorwaarden Koopsom Garantie Polis 1311 Deze voorwaarden beschrijven uw verzekering. De Koopsom Garantie Polis is een levensverzekering. U spreekt met ons af dat wij uitkeren als de verzekerde op de einddatum

Nadere informatie

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen

Persoonlijk Pensioen Plan. Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Persoonlijk Pensioen Plan Verstandig beleggen voor een goed pensioen Natuurlijk denkt u wel eens aan uw financiële situatie na uw pensionering.

Nadere informatie

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap

Bewindvoerderschap. Curatele, bewind en mentorschap Bewindvoerderschap Het kan voorkomen dat een erflater van mening is dat zijn erfgenamen (nog) niet de volledige verantwoording kunnen dragen van het door hen geërfde vermogen. Dit kan te maken hebben met

Nadere informatie

internationaal zakendoen

internationaal zakendoen internationaal zakendoen Bankieren zoals u gewend bent, ook in het buitenland bankieren zoals u gewend bent ook in het buitenland Eén vast aanspreekpunt Een vertrouwde Nederlandse partner tijdens elke

Nadere informatie

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl Mijn erfenis regelen www.netwerknotarissen.nl Wat kunt u regelen voor uw overlijden? Wat gebeurt er met uw spullen en huisdieren als u er niet meer bent? Wie krijgt uw (huur)woning? Zo zijn er veel vragen

Nadere informatie