na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden"

Transcriptie

1 na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Juni 2015

2 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen u graag de bankzaken zorgvuldig af te handelen. Dit doen wij via één aanspreekpunt via kantoor of onze Nabestaandendesk.

3 inhoud Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Stap 1: u geeft het overlijden door Wat doen wij na het doorgeven? Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Welke documenten hebben wij nog van u nodig? Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Moeten er nog aanvullende keuzes gemaakt worden? Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Wat kunt u het beste doen met het verkregen geld? Afhandeling van de bankzaken Blokkeren, voortzetten, opheffen. Veel voorkomende woorden De belangrijkste begrippen voor u op een rij

4 4 De afhandeling verloopt in 4 stappen. praktische hulp en informatie voor nabestaanden Stap 1: u geeft het overlijden door Het is belangrijk dat u een overlijden zo spoedig mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen de bankzaken dan met zorg en aandacht voor u afhandelen. Hoe kunt u het overlijden doorgeven? aan onze Nabestaandendesk op telefoonnummer (020) (lokaal tarief). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van tot uur. op uw bankkantoor of aan uw adviseur via internet. Het internetformulier dat u daarvoor nodig heeft, vindt u op abnamro.nl/overlijdenmelden bij ons Advies Service Center, dat u 24 uur per dag kunt bereiken op telefoonnummer *. Wat doen wij na het doorgeven? De afhandeling van de bankzaken verschilt per product en dienst. We willen in ieder geval eventueel misbruik voorkomen. Voor alle zekerheid blokkeren wij daarom: alle rekeningen die alleen op naam van de overledene staan alle bankpassen van de overledene de toegang van de overledene tot Internet Bankieren en Mobiel Bankieren de toegang van gemachtigden tot alle bankzaken van de overledene. Dat betekent natuurlijk niet dat u als nabestaande niet meer bij de rekeningen kunt komen. Dringende rekeningen kunnen wij voor u betalen.

5 5 Gaat het om een gezamenlijke rekening? Dan kan de mederekeninghouder gewoon gebruik blijven maken van de rekening en van de passen die op naam van de mederekeninghouder staan. Hoe is de afhandeling per bankproduct? Verderop in deze brochure (p. 8 t/m 10) leest u hoe wij de verschillende bankproducten na een overlijden afhandelen. Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Nadat het overlijden is doorgegeven, bekijken wij welke bankzaken op naam van de overledene staan. De tenaamstelling van de rekening veranderen wij in boedel van. Binnen 3 werkdagen sturen wij een brief naar het adres van de overledene. In deze brief leggen wij uit welke stappen wij al hebben genomen. Ook staat hierin welke documenten wij nodig hebben om de rekening vrij te geven. Nadat wij deze documenten hebben ontvangen, zetten wij de rekening op naam van de erven van.. Heeft u het overlijden aan ons doorgegeven, maar woont u op een ander adres dan de overledene? Dan ontvangt u op uw eigen adres per brief een bevestiging van de melding. In onze eerste brief kunnen wij om verschillende documenten vragen. Welke documenten wij nodig hebben, hangt af van de situatie en het saldo op de rekeningen van de overledene. Hieronder leest u de uitleg over twee van de documenten waar wij om kunnen vragen: Akte van overlijden Wij moeten officieel kunnen vaststellen dat iemand is overleden. Dit doen wij via de zogeheten akte van overlijden. De burgerlijke stand van de

6 6 De afhandeling verloopt in 4 stappen gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden geeft deze akte af. Over het algemeen regelt de begrafenisondernemer deze akte voor u. Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed te kunnen afhandelen. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de eerste brief die u van ons ontvangt, staat dit dan aangeven. In de verklaring staat onder andere: of de overledene getrouwd was of er (klein)kinderen zijn of de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de afhandeling van de nalatenschap te regelen. U vraagt een verklaring van erfrecht aan bij een notaris. Deze verklaring kost geld. Regel dit document daarom alleen als wij of een andere instantie hierom vragen. Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Via ABN AMRO kunt u gemakkelijk en voordelig een verklaring van erfrecht aanvragen. Dit kan online door onze samenwerking met Doehetzelfnotaris. Na het invullen van uw gegevens en de gegevens van de overledene, kunt u een notaris bij u in de buurt kiezen. Deze neemt daarna contact met u op om de verklaring op te maken. U ontvangt een originele akte. Als u dit wenst, dan stuurt de notaris ook een originele verklaring naar ABN AMRO. Bij Doehetzelfnotaris betaalt u onder voorwaarden het vaste lage basis tarief van 250,- inclusief btw. Per erfgenaam komt hier nog 20 bij. In andere gevallen krijgt u als ABN AMRO klant 10% korting op het notaristarief. Dit voordelige tarief geldt alleen als u de verklaring van erfrecht via de site van ABN AMRO aanvraagt. ABN AMRO heeft een speciale overeenkomst met doehetzelfnotaris.nl die deze korting niet rechtstreeks op haar eigen site aanbiedt. Kijk op abnamro.nl/vve voor meer informatie.

7 7 Wilt u een adviesgesprek? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een adviseur. Bel hiervoor ons Advies Service Center *. Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Hebben wij alle benodigde documenten (zie stap 2) van u ontvangen? Dan geven wij de rekening na ongeveer 5 werkdagen vrij. Wij sturen hiervan een bevestigingsbrief. De erfgenamen of de persoon die de nalatenschap afhandelt, zijn/is vanaf dat moment bevoegd om toegang te hebben tot de bankzaken van de overledene. Als er bijvoorbeeld nog een bankpas is aangevraagd, kan het even duren voor er daadwerkelijk toegang tot de bankzaken is. Misschien moeten er nog bepaalde keuzes worden gemaakt over de bankzaken van de overledene. Bijvoorbeeld over de nog lopende verzekeringen of de eventuele hypotheek. Wij nemen graag de tijd om u persoonlijk te adviseren over deze keuzes. Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Na het overlijden komt er veel op u af. U moet veel regelen en zult misschien de nodige vragen hebben. Ook over de bankzaken van de overledene. Na het afhandelen van alle zaken rond het overlijden, heeft u misschien ook nog vragen over uw eigen situatie. Bijvoorbeeld wat u het beste kunt doen met het verkregen geld. En of het verstandig is om eventuele beleggingsproducten te verkopen. Wij adviseren u hier graag over.

8 8 Afhandeling van de bankzaken afhandeling van de bankzaken Betaal- en spaarrekening(en) Staat de rekening op naam van de overledene? Wij zijn wettelijk verplicht om direct na het doorgeven van het overlijden alle rekeningen van de overledene te blokkeren om eventueel misbruik te voorkomen. Na het blokkeren worden periodieke betalingen en automatische incasso s geweigerd. Ook is er dan geen toegang tot Internet Bankieren meer mogelijk. Verder blokkeren wij de bankpassen en creditcards. U kunt deze zelf ongeldig maken door de pas of creditcard door te knippen. Was er iemand op de rekening gemachtigd? Dan kan ook deze persoon niet meer gebruikmaken van de rekening. Als wij de juiste documenten hebben ontvangen, kunnen we de rekeningen weer vrijgeven. Moet u dringend een rekening van de overledene betalen? Zijn er rekeningen die u niet kunt laten liggen en die betaald moeten worden van de rekening van de overledene? Bijvoorbeeld de huur, gas, water, elektriciteit of de begrafenisnota s. Als u wilt kan de Nabestaandendesk de betaling hiervan voor u verzorgen. Stuur daarvoor de originele rekening of de acceptgiro naar de Nabestaandendesk. ABN AMRO Nabestaandendesk PAC: SK0000 Antwoordnummer VB Rotterdam Vermeld hierbij duidelijk het rekeningnummer waarnaar het bedrag moet worden overgemaakt. Als er voldoende saldo op de rekening staat, maken wij het bedrag over. Is er onvoldoende saldo, dan ontvangt u hierover een brief.

9 9 Staat de rekening op meerdere namen? Bent u een mederekeninghouder? Dan kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw gezamenlijke rekening en van uw creditcard, (betaal) bank- en spaarpas. De passen die op naam staan van de overledene, blokkeren wij wel. Is er iemand gemachtigd op de rekening? Dan vervalt deze machtiging. Als mederekeninghouder kunt u eventueel opnieuw iemand machtigen. Wat gebeurt er met de rekening? Zolang de nalatenschap nog niet is afgehandeld, staat de rekening op boedel van... of op erven van.... Als wij alle benodigde documenten (stap 2) van u hebben ontvangen, geven we de rekening vrij. De persoon die de nalatenschap regelt, bepaalt vervolgens wat er met de rekening moet gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden: de rekening wordt overgezet op naam van de erfgenaam/erfgenamen de rekening wordt opgeheven. Effectenrekening Staat de effectenrekening op meerdere namen? Dan kan de mederekeninghouder de effectenrekening gewoon blijven gebruiken. Is er geen mederekeninghouder? Dan blokkeren wij de effectenrekening direct na het doorgeven van het overlijden. Het aan- en verkopen van beleggingsproducten is dan niet meer mogelijk. Pas als wij weten wie de nalatenschap regelt, geven wij de rekening weer vrij. In de tussentijd kan de waarde van de belegging stijgen of dalen. Hypotheek Een hypotheek loopt na het overlijden gewoon door en de kosten hiervoor moeten betaald blijven worden. Dit kan eventueel via de Nabestaandendesk (zie hiervoor bij betaal- en spaarrekening ). Overweegt u het huis te verkopen? Of wilt u weten of er andere mogelijkheden zijn? Wij bespreken dit graag met u in een persoonlijk adviesgesprek.

10 10 Afhandeling van de bankzaken Verzekeringen Heeft de overledene bij ons verzekeringen lopen? De afhandeling kan per verzekering verschillen. Zo lopen schadeverzekeringen (zoals een reis-, autoen inboedelverzekering) door tot de erfgenamen aangeven wat ermee moet gebeuren. Levensverzekeringen kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden, worden uitgekeerd. Wat u het beste kunt doen met de verzekeringen, bespreken we graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Lening Had de overledene een lening? Dan bespreken wij graag in een adviesgesprek wat er met deze lening moet gebeuren. Een doorlopende lening wordt automatisch na het doorgeven van het overlijden geblokkeerd. Het is dan niet meer mogelijk om nieuwe opnames te doen. Bij sommige leningen wordt de restschuld kwijtgescholden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Nabestaandendesk via (020) (lokaal tarief) of kijk op abnamro.nl/overlijden Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot uur. Daarnaast kunt u voor een persoonlijk adviesgesprek vrijblijvend een afspraak maken. Bel hiervoor ons Advies Service Center * of uw eigen adviseur.

11 11 veel voorkomende woorden Bent u betrokken bij een nalatenschap? Dan krijgt u met allerlei begrippen te maken. We zetten de belangrijkste voor u op een rij. Nalatenschap Iemand die overlijdt laat bezittingen (zoals een huis, auto, bank- en spaartegoeden) en eventueel ook schulden na (zoals een hypotheek en persoonlijke lening). Het totaal van bezittingen en schulden noemen we de nalatenschap. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kan dit van invloed zijn op de omvang van de nalatenschap. Nalatenschap aanvaarden Als een erfgenaam de nalatenschap aanvaardt, dan krijgt hij recht op (zijn aandeel in) de baten, maar hij wordt ook aansprakelijk voor de schulden in de nalatenschap. Gedraagt een erfgenaam zich alsof hij eigenaar is van goederen uit de nalatenschap? Verkoopt hij bijvoorbeeld de auto van de overledene of verdeelt hij de spullen uit de nalatenschap, dan wordt hij geacht de nalatenschap te hebben aanvaard. Als de nalatenschap eenmaal aanvaard is, dan is dit niet meer ongedaan te maken. De aansprakelijkheid voor eventuele schulden is dan ook definitief. Nalatenschap Beneficiair aanvaarden Weet u niet zeker of er meer baten dan schulden in de nalatenschap zijn? Dan kan het verstandig zijn om beneficiair te aanvaarden. U wordt dan niet aansprakelijk voor de schulden van de nalatenschap. Blijkt achteraf dat er meer baten dan schulden zijn, dan krijgt u uw deel van datgene wat er over is gebleven van de nalatenschap nadat de schulden zijn betaald. Aan beneficiair aanvaarden zijn griffiekosten verbonden en eventuele extra kosten in verband met de vereffeningsprocedure. Laat u goed voorlichten door de notaris.

12 12 Veel voorkomende woorden Nalatenschap verwerpen Het verwerpen van een nalatenschap betekent dat iemand aangeeft een nalatenschap niet te willen hebben. Dit geldt voor de hele nalatenschap dus ook foto s en andere persoonlijke bezittingen. Wie verworpen heeft, kan niet meedelen in de baten, maar is ook niet aansprakelijk voor de schulden uit de nalatenschap. Verwerpen is verstandig als het bedrag aan schulden groter is dan de waarde van de baten in de nalatenschap. Wie niet zeker weet of er meer schulden dan bezittingen zijn kan kiezen voor beneficiair aanvaarden (zie de uitleg daarvan). Aan het verwerpen van de nalatenschap zijn griffiekosten verbonden. Laat u goed voorlichten door de notaris. Akte van Overlijden De akte van overlijden is het officiële bewijsstuk van overlijden. De gemeente waarin iemand is overleden maakt de akte van overlijden. Binnen 5 dagen nadat iemand is overleden, moet hiervan aangifte worden gedaan bij de burgerlijke stand van de gemeente waarin het overlijden plaatsvond. Meestal verzorgt de uitvaartverzorger de aangifte en meestal vraagt de uitvaartverzorger ook om officiële kopieën van de akte van overlijden. Een officiële kopie is een kopie van de akte van overlijden die door de gemeente is gemaakt en afgegeven. Officiële kopieën van de akte van overlijden kunnen nodig zijn voor het regelen van administratieve zaken bij verschillende instanties. Soms volstaat ook een kopie of scan. Erfgenaam Een erfgenaam is iemand die volgens de wet of volgens een testament recht heeft op (een deel van) een nalatenschap. Een erfgenaam krijgt niet alleen (een deel van) de bezittingen, maar kan ook aansprakelijk zijn voor (een deel van) de schulden uit de nalatenschap. Erfrecht Heeft de overledene geen testament? Dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de site van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie:

13 13 Testament Een testament is een document waarin iemand aangeeft wat er na het overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan dus worden afgeweken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament heeft? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Meer informatie vindt u op Getrouwd of geregistreerd als partner Volgens de wet is de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner, samen met eventuele kinderen van de overledene, de erfgenaam van de overledene. Als de overledene geen kinderen heeft, is de langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner de enige erfgenaam. Als er een testament is, kan daarin een andere regeling zijn gemaakt. Gevolmachtigde De gezamenlijke erfgenamen kunnen iemand benoemen die de afhandeling van de nalatenschap regelt. Deze persoon heet de gevolmachtigde. Executeur Een overledene kan in zijn testament iemand hebben aangewezen die de nalatenschap afwikkelt. Deze persoon noemt men een executeur. De executeur kan één van de erfgenamen zijn, maar ook een buitenstaander. In een verklaring van executele staat beschreven wat de executeur moet regelen na het overlijden. De executeur is niet zelfstandig bevoegd de verdeling tot stand te brengen en de inboedelgoederen te verdelen en/of de banktegoeden aan de erfgenamen uit te keren. Een notaris maakt een verklaring van executele op en kan de executeur ook informeren over de verplichtingen die hij of zij als executeur heeft.

14 14 Veel voorkomende woorden Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed af te kunnen wikkelen. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de verklaring van erfrecht staan persoonlijke gegevens van de overledene, bijvoorbeeld of: de overledene getrouwd was er (klein)kinderen zijn de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de nalatenschap af te wikkelen. U vraagt een verklaring van erfrecht aan bij een notaris. Deze verklaring kost geld. Vraag deze verklaring daarom alleen aan als ABN AMRO of een andere instantie hierom vraagt. Kijk voor meer informatie op abnamro.nl/vve Verklaring van executele In een verklaring van executele staat wat de executeur moet regelen na het overlijden. Een verklaring van executele wordt opgemaakt door een notaris. Wettelijke verdeling Als een overledene geen testament had, dan bepaalt de wet wie de erfenis krijgt. Had de overledene geen kinderen en was hij of zij getrouwd/geregistreerd partner op het moment van overlijden, dan gaat de erfenis volledig naar de langstlevende (huwelijks)partner. Als er wel kinderen zijn, dan wordt de nalatenschap op grond van de wet verdeeld: de zogenaamde wettelijke verdeling. Wettelijke verdeling houdt in dat alle goederen van de nalatenschap automatisch eigendom worden van de langstlevende (huwelijks)partner. Wel moet de langstlevende alle eventuele schulden van de nalatenschap betalen. Ook al zijn de kinderen bij een wettelijke verdeling erfgenaam, dan krijgen zij nog geen goederen uit de nalatenschap. Wel krijgen zij een (renteloze) vordering op de langstlevende die net zo groot is als de waarde van hun erfdeel. Die vordering hoeft pas te worden betaald als de langstlevende overlijdt.

15 15 Over ABN AMRO ABN AMRO Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP Amsterdam (Nederland). Het telefoonnummer is *. Het internetadres van ABN AMRO Bank N.V. is abnamro.nl ABN AMRO Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer ABN AMRO N.V. staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) ABN AMRO Bank N.V. kan optreden als: aanbieder van betaal-, spaar- en kredietproducten; bemiddelaar van betaal-, spaar-, krediet- en verzekeringsproducten; beleggingsonderneming voor alle beleggingsdiensten, beleggingsactiviteiten en nevendiensten. Informatie over de klachtenregeling van ABN AMRO Bank N.V. en de geschilleninstanties waarbij ABN AMRO Bank N.V. is aangesloten, kunt u vinden op abnamro.nl/allesnaarwens of opvragen via telefoonnummer U kunt ook de brochure Alles naar wens? aanvragen, waarin u leest hoe u opmerkingen, suggesties of een klacht kenbaar kunt maken. ABN AMRO Bank N.V. is ingeschreven in het Handelsregister K.v.K. te Amsterdam onder nummer Het btw-identificatienummer van ABN AMRO Bank N.V. is NL B01. * Voor dit gesprek betaalt u uw gebruikelijke belkosten. Uw telefoonaanbieder bepaalt deze kosten.

16 abnamro.nl/overlijden AA 6732 J 06-15

alles goed achterlaten

alles goed achterlaten alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er

Nadere informatie

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

een erfenis, wat nu?

een erfenis, wat nu? een erfenis, wat nu? Alles over het afwikkelen van een erfenis, de rol van de executeur, de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u te maken krijgt

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?"

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden?" Checklist Hoe te handelen na een overlijden? pagina 1 In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt

Nadere informatie

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht)

Bijzondere voorwaarden Rechtsbijstandverzekering (Verzekeringsoverzicht) POLISVOORWAARDEN Rechtsbijstandverzekering voor particulieren Delta Lloyd Schadeverzekering NV Arnhem MODEL RE 03.2.13 D INHOUD Algemene voorwaarden Rechtsbijstandverzekering Pagina Artikel 1 Waar is deze

Nadere informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Hoe regel ik mijn nalatenschap? Hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Inhoud Inleiding 3 Overlijden van een naaste 4 Verplichtingen van de bank 6 Het pensioen van de overledene 9 De regeling van de nalatenschap

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten

Nalatenschap: alles wat u moet weten Nalatenschap: alles wat u moet weten 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken Rabo DoelSparen Leeswijzer In dit document

Nadere informatie

Waarom een testament?

Waarom een testament? notaris Oude Delft 62 2611 CD Delft Postbus 2882 2601 CW Delft tel. 015-213 70 50 fax 015-213 70 55 notaris@boelens.net Waarom een testament? REDENEN VOOR HET OPSTELLEN VAN EEN (NIEUW) TESTAMENT - Benoemen

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt, wat nu?

Arbeidsongeschikt, wat nu? Arbeidsongeschikt, wat nu? Inhoud Een goede basis bij arbeidsongeschiktheid. 3 U heeft gevraagd om een uitkering. 4 U krijgt een uitkering. 7 U heeft een klacht over Centraal Beheer Achmea. 10 Goed om

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Uw pensioen na scheiding

Uw pensioen na scheiding Uw pensioen na scheiding Als u en uw partner uit elkaar gaan Een scheiding heeft invloed op veel aspecten van uw leven. Denk daarbij aan de verdeling van uw huis, auto en inboedel. Ook uw pensioen wordt

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt en nu?

Arbeidsongeschikt en nu? AEGON Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt en nu? Als u arbeidsongeschikt raakt, heeft u veel te regelen. U bent niet alleen bezig met beter worden, maar u heeft daarnaast nog de zorg over

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden voor particuliere geldleningen van de Rabobank 2014 Deze voorwaarden gelden voor de overeenkomst waarin u met de bank afspraken heeft

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015 Eigen bijdrage Zorg thuis 0 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg thuis. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U ontvangt zorg of ondersteuning thuis zoals hulp bij het huishouden

Nadere informatie

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen?

levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? levenstestament of volmacht Wat regel je voor als je zelf geen beslissingen meer kunt nemen? 2 netwerk notarissen 3 3 Levenstestament of volmacht Wat is het? 5 Verschillende mogelijkheden Wat kan er allemaal

Nadere informatie

Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld. Compleet bij Elkaar Pakket

Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld. Compleet bij Elkaar Pakket Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld Compleet bij Elkaar Pakket 2 Compleet bij Elkaar Pakket Gemak, overzicht en een rustgevend gevoel In het Compleet bij Elkaar Pakket kiest u alle schadeverzekeringen

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Verdeling ouderdomspensioen

Verdeling ouderdomspensioen Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding In dit informatieblad vindt u informatie over de verdeling van pensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Nadere informatie

18 worden Help?! Informatie over zaken die geregeld moeten worden voor uw kind 18 wordt 1

18 worden Help?! Informatie over zaken die geregeld moeten worden voor uw kind 18 wordt 1 18 worden Help?! Informatie over zaken die geregeld moeten worden voor uw kind 18 wordt 1 Inhoudsopgave: 1. Algemene informatie: Help mijn kind wordt 18! 2. DigiD aanvragen 3. Wajong aanvragen 4. Andere

Nadere informatie

Als de ambtenaar komt te overlijden. Informatie voor de partner

Als de ambtenaar komt te overlijden. Informatie voor de partner Informatie voor de partner Mei 2006 Redacteur(en): HDPO/PM/PO/PK 2005 Inhoudsopgave Pagina 1 Emotionele en sociale aspecten 5 1.1 Verdriet en rouw 5 1.2 Omgeving 5 2 Overlijden in het buitenland 6 2.1

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie