alles goed achterlaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "alles goed achterlaten"

Transcriptie

1 alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015

2 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, weten ze dat het voor mij belangrijk is. Met mijn zoon heb ik de uitvaartpolis doorgenomen en gekeken of er straks voldoende geld is. Maar ik wil meer geregeld hebben. Dan hoeven de kinderen zich daar later geen zorgen meer over te maken. Iemand gaf me de tip om zelf een document te maken voor de meer persoonlijke zaken. Daar heb ik in beschreven wie mijn boeken krijgen, zelfgemaakte wandkleden en bepaalde sieraden. Dan is dat voor iedereen duidelijk. Ze weten dat dit document in de kluis ligt, bij het bijgewerkte adressenboekje en mijn testament. Belangrijke financiële zaken wil ik nog eens nalopen. Binnenkort heb ik een afspraak met een adviseur van de bank. Het geeft me rust en voldoening dat ik zelf veel heb besproken en geregeld.

3 3 alles goed geregeld Wat u zelf kunt regelen Praktische zaken waar uw dierbaren mee te maken krijgen Veel kunt u nu al regelen of bespreken. 04 Keuzes maken rond financiële zaken Informatie, tips en adviezen. 06 Informatie voor nabestaanden De afhandeling in 4 stappen Wat doet u en wat verzorgen wij? 08 Veel voorkomende woorden De belangrijkste begrippen voor u op een rij. 11 Wat gebeurt er met de bankproducten? Blokkeren, voortzetten of opheffen. 12 Informatie en advies 14

4 4 Wat u zelf kunt regelen. Hoe meer u regelt, hoe meer u ontzorgt. praktische zaken waar uw dierbaren mee te maken krijgen Na het overlijden van een dierbare komt er veel op de nabestaanden af. In korte tijd moet veel worden geregeld. Over alle zaken rond de uitvaart kan de uitvaartverzorger advies geven. Toch blijft er veel over dat zelf besproken en verzorgd moet worden. Praktische zaken als wie sturen we een rouwkaart, waar houden we de plechtigheid en wie regelt straks de nalatenschap? Maar ook administratieve en financiële zaken. Wat doen we met de abonnementen, hoe gaat het met de hypotheek, wie betaalt de rekeningen en hoe kunnen we de bank het beste informeren over het overlijden? Onderwerpen waaraan in een periode van rouw niet als eerste wordt gedacht. Om het uw nabestaanden later makkelijker te maken, kunt u zelf al veel regelen. Dat geeft u nu rust en uw nabestaanden straks veel duidelijkheid. Ze weten zeker dat u het precies zó had gewild. De juiste namen en adressen Of u nu gebruikmaakt van een papieren adressenboekje of een digitale versie, het is handig dat de namen en adressen kloppen. En ook dat uw nabestaanden weten waar dit ligt of is opgeslagen in de computer. Misschien is het goed om alle gegevens nog eens na te lopen. En als u dat belangrijk vindt uw voorkeur uit te spreken voor de wijze van adressering. Handgeschreven rouwenveloppen zijn mooi en persoonlijk, maar stickers met namen erop praktischer. Uw uitvaartverzekering Weten uw kinderen dat u een uitvaartverzekering heeft? En waar de polis ligt? Misschien heeft u gekozen voor een natura-uitvaartverzekering (u heeft dan de dienstverlening en materialen rond de uitvaart verzekerd) of juist voor een kapitaalverzekering (er wordt dan een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden). Veel mensen kiezen bij het afsluiten voor een basispakket. Vaak dekt dit later niet alle kosten. Bijvoorbeeld omdat alles duurder is geworden, de premie daar niet op is aangepast of er bij de uitvaart aanvullende wensen zijn. Een gemiddelde uitvaart kost al snel à euro. Hier kunnen nog specifieke kosten bijkomen, zoals grafrechten. Controleer daarom regelmatig of uw verzekering nog aansluit bij uw wensen. Toegang tot uw computer en telefoon Maakt u gebruik van de computer en mobiele telefoon? Dan heeft u codes nodig om toegang te krijgen. Denk hierbij aan een wachtwoord, gebruikersnaam of pincode. Deze zijn waarschijnlijk niet bekend bij uw nabestaanden. Voor hen zal het prettig zijn om te weten van welke diensten u op internet gebruikmaakt en wat hiermee na uw overlijden moet gebeuren. Denk ook aan sociale netwerken als bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn.

5 Voor u 5 Alles op één veilige plaats Heeft u een kluis, dan gebruikt u deze misschien voor uw paspoorten en andere waardevolle documenten. Het is ook een logische plaats voor persoonlijke documenten voor uw nabestaanden. Zoals uw uitvaartpolis, uw papieren of digitale adressenboekje en speciale wensen of notities. Bijvoorbeeld voor wie bepaalde goederen (zoals meubels, sieraden of boeken) zijn of welke buren een reservesleutel van u hebben.

6 6 Laat u goed informeren. Daarmee kunt u onaangename verrassingen voorkomen. keuzes maken rond financiële zaken Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd of het nodig is om een testament te laten maken. Uiteraard bepaalt u dat zelf. Als u niets heeft geregeld, geldt het wettelijk erfrecht. Bent u getrouwd, dan betekent dit dat uw nalatenschap naar uw echtgenoot of echtgenote gaat. Wilt u een andere verdeling dan het wettelijk erfrecht en/of specifieke wensen vastleggen over uw nalatenschap? Dan is het verstandig om dit te laten vastleggen in een testament. Heeft u een bedrijf? Dan kunt u ook laten vastleggen wie uw opvolger is. Een notaris kan u daar meer over vertellen. Samenwonen zonder testament Stel, u bent destijds ongehuwd gaan samenwonen in het huis dat al op naam van uw partner stond. Volgens het wettelijk erfrecht zijn u en uw partner dan niet elkaars erfgenaam. Het huis waarin u samenwoont, komt dan bijvoorbeeld toe aan de familie van degene die overlijdt. Wilt u van elkaar kunnen erven? Dan kunt u een testament laten opstellen. Codicil is handig voor speciale kleinere wensen Wilt u bepaalde goederen aan bepaalde personen nalaten? Dan mag u dat ook zelf vastleggen in een door u persoonlijk handgeschreven document, dat u voorziet van een datum en uw handtekening. Zo n document heet een codicil en bewaart u zelf. Gaat het om sieraden? Dan moet u per sieraad aangeven voor wie het is bestemd. Bij boeken en kleding hoeft dat niet. Geld kunt u niet met een codicil nalaten. Interessante websites Misschien wilt u meer weten over bepaalde onderwerpen. Op deze websites vindt u informatie over: wettelijk erfrecht: schenk- en erfbelasting: nabestaandenuitkering Anw: pensioen na overlijden voor uw partner en kinderen tot 21 jaar: Nu schenken kan gunstig zijn Uw erfgenamen moeten over uw nalatenschap erfrecht (belasting) betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het bedrag van de nalatenschap en wie erft: uw partner, (klein)kinderen of anderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op het erfrecht. U kunt bijvoorbeeld nu alvast uw (klein)kinderen een bedrag schenken. Jaarlijks mag u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Daarnaast kunt u eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken. Op onze website abnamro.nl/schenken leest u er meer over. U kunt daar ook onze brochure Schenken downloaden. Heeft u geen computer? De brochure ligt ook voor u klaar op onze kantoren.

7 Voor u 7 Een eigen woning? Wellicht heeft u een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Bijvoorbeeld omdat u graag wilt dat uw partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Het is goed dat uw dierbaren hiervan op de hoogte zijn. Heeft u een gezamenlijke betaalrekening die op naam staat van u en uw partner? En wordt vanaf deze rekening automatisch de maandtermijn van uw hypotheek afgeschreven? Dan gaat deze betaling na het overlijden van één van u gewoon door. Als de rekening alleen op naam staat van degene die overlijdt, is dat niet het geval. De rekening wordt dan na de melding van het overlijden om veiligheidsredenen meteen geblokkeerd. Meer over dit onderwerp vindt u op onze website abnamro.nl/overlijdenmelden en ook verderop in deze brochure. Wat gebeurt er met uw bankzaken? Lopen uw bankzaken bij ABN AMRO, dan kunnen uw dierbaren uw overlijden doorgeven aan onze Nabestaandendesk. Deze is er speciaal om uw bankzaken met zorg en aandacht af te handelen. Kijk op abnamro.nl/overlijdenmelden voor meer informatie.

8 8 Informatie voor nabestaanden. Bankzaken regelen is niet het eerste waaraan u denkt. Wij helpen u graag. de afhandeling in 4 stappen Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen u graag de bankzaken zorgvuldig af te handelen. Dit doen wij via één centraal aanspreekpunt: via kantoor of onze Nabestaandendesk. Stap 1: u geeft het overlijden door Het is belangrijk dat u een overlijden zo spoedig mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen de bankzaken dan met zorg en aandacht voor u afhandelen. Hoe kunt u het overlijden doorgeven? aan onze Nabestaandendesk op telefoonnummer (020) (lokaal tarief). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot uur op uw bankkantoor of aan uw adviseur via internet. Het internetformulier dat u daarvoor nodig heeft, vindt u op abnamro.nl/overlijdenmelden bij ons Advies Service Center, dat u 24 uur per dag kunt bereiken op telefoonnummer *. Wat doen wij na het doorgeven? De afhandeling van de bankzaken verschilt per product en dienst. We willen in ieder geval eventueel misbruik voorkomen. Voor alle zekerheid blokkeren wij daarom: alle rekeningen die alleen op naam van de overledene staan alle bankpassen van de overledene de toegang van de overledene tot Internet Bankieren en Mobiel Bankieren de toegang van gemachtigden tot alle bankzaken van de overledene. Dat betekent natuurlijk niet dat u als nabestaande niet meer bij de rekeningen kunt komen. Dringende rekeningen kunnen wij voor u betalen. Moeten sommige rekeningen dringend betaald worden en staat de rekening alleen op naam van de overledene? Denk hierbij aan de huur of de rekening van de begrafenisondernemer. In dergelijke gevallen kunnen wij de betaling voor u regelen. Dit kan alleen als er genoeg geld op de betaalrekening van de overledene staat. Had u met uw overleden partner een gezamenlijke rekening? Dan kunt u als mederekeninghouder gewoon gebruik blijven maken van de rekening en van de passen die op uw naam staan. Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Nadat het overlijden is doorgegeven, bekijken wij welke bankzaken op naam van de overledene staan. De tenaamstelling van de rekening veranderen we in boedel van.. Binnen 3 werkdagen sturen wij een brief naar het adres

9 Voor nabestaanden 9 Het weigeren van een nalatenschap Onder een nalatenschap vallen alle bezittingen (zoals een huis, auto en spaartegoeden) en schulden (zoals een hypotheek en een persoonlijke lening) die de overledene nalaat. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, blijven de door een testament of door de wet aangewezen erfgenamen met een schuld achter. Krijgt u hiermee te maken en denkt u dat het om een aanzienlijke schuld gaat? Dan mag u de nalatenschap weigeren. U moet dan een verklaring afleggen bij de arrondissementsrechtbank. Overweegt u de nalatenschap te weigeren, dan is het belangrijk dat u niets uit de nalatenschap neemt. Laat u hierover informeren door de notaris. van de overledene. In deze brief leggen wij uit welke stappen wij al hebben genomen. Ook staat hierin welke documenten wij nodig hebben om de rekening vrij te geven. Nadat wij deze documenten hebben ontvangen, zetten wij de rekening op naam van de erven van.. Heeft u het overlijden aan ons doorgegeven, maar woont u op een ander adres dan de overledene? Dan ontvangt u op uw eigen adres per brief een bevestiging van de melding. In onze eerste brief kunnen wij om verschillende documenten vragen. Welke documenten wij nodig hebben, hangt af van de situatie en het saldo op de rekeningen van de overledene. Hieronder leest u meer over twee van de documenten waar wij om kunnen vragen. Akte van overlijden Wij moeten officieel kunnen vaststellen dat iemand is overleden. Dit doen wij met de zogeheten akte van overlijden. De burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden geeft deze akte af. Over het algemeen regelt de begrafenisondernemer deze akte voor u. Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed te kunnen afhandelen. Deze verklaring vraagt u aan bij een notaris. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de eerste brief die u van ons ontvangt, staat dit dan aangeven. Uw adviseur kan u vertellen of deze verklaring ook in uw situatie nodig is. In de verklaring van erfrecht staat onder andere: of de overledene getrouwd was of er (klein)kinderen zijn of de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de afhandeling van de nalatenschap te regelen. Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Via ABN AMRO kunt u gemakkelijk en voordelig een verklaring van erfrecht aanvragen. Dit kan online door onze samenwerking met Doehetzelfnotaris. Na het invullen van uw gegevens en de gegevens van de overledene, kunt u een notaris bij u in de buurt kiezen. Deze neemt daarna contact met u op om de verklaring op te maken. U ontvangt een originele akte. Als u dit wenst, dan stuurt de notaris ook een originele verklaring naar ABN AMRO. Bij Doehetzelfnotaris betaalt u onder voorwaarden het vaste lage basis tarief van 250,- inclusief btw. Per erfgenaam komt hier nog 20 bij. In andere gevallen krijgt u als ABN AMRO klant 10% korting op het notaristarief. Dit voordelige tarief geldt alleen als u de verklaring van erfrecht via de site van ABN AMRO aanvraagt. ABN AMRO heeft een speciale overeenkomst met doehetzelfnotaris.nl die deze korting niet rechtstreeks op haar eigen site aanbiedt. Op abnamro.nl/vve vindt u meer informatie.

10 10 De afhandeling in 4 stappen Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Hebben wij alle benodigde documenten (zie stap 2) van u ontvangen? Dan geven wij de rekening na ongeveer 5 werkdagen vrij. Wij sturen hiervan een bevestigingsbrief. De erfgenamen (of de persoon die de nalatenschap afhandelt), zijn (is) vanaf dat moment bevoegd om toegang te hebben tot de bankzaken van de overledene. Als er bijvoorbeeld nog een bankpas is aangevraagd, kan het wat langer duren voor er daadwerkelijk toegang tot de bankzaken is. Misschien moeten er nog bepaalde keuzes worden gemaakt over de bankzaken van de overledene. Bijvoorbeeld over de nog lopende verzekeringen of de eventuele hypotheek. Wij nemen graag de tijd om u persoonlijk te adviseren over deze keuzes. Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Na het overlijden komt er veel op u af. U moet veel regelen en zult misschien de nodige vragen hebben. Ook over de bankzaken van de overledene. Is het misschien verstandig om eventuele beleggingsproducten te verkopen? Na het afhandelen van alle zaken rond het overlijden, heeft u misschien ook nog vragen over uw eigen situatie. Bijvoorbeeld wat u het beste kunt doen met het verkregen geld. Wij adviseren u hier graag over. Wilt u een adviesgesprek? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een adviseur. Bel hiervoor ons Advies Service Center *, of bel uw eigen adviseur. Hoe is de afhandeling per bankproduct? Achter in deze brochure (p. 12 en 13) leest u hoe wij de verschillende bankproducten na een overlijden afhandelen.

11 Voor nabestaanden 11 De belangrijkste begrippen voor u op een rij. veel voorkomende woorden Bent u betrokken bij een nalatenschap? Dan krijgt u met allerlei begrippen te maken. We zetten de belangrijkste voor u op een rij. Op onze website abnamro.nl/overlijden worden sommige begrippen verder uitgelegd. Nalatenschap Iemand die overlijdt laat bezittingen (zoals een huis, auto, bank- en spaartegoeden) en eventueel ook schulden na (zoals een hypotheek en persoonlijke lening). Het totaal van bezittingen en schulden noemen we de nalatenschap. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kan dit van invloed zijn op de omvang van de nalatenschap. Erfgenaam Een erfgenaam is iemand die volgens de wet of volgens een testament recht heeft op (een deel van) een nalatenschap. Een erfgenaam krijgt niet alleen (een deel van) de bezittingen, maar kan ook aansprakelijk zijn voor (een deel van) de schulden uit de nalatenschap. Erfrecht Heeft de overledene geen testament? Dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: Testament Een testament is een document waarin iemand aangeeft wat er na het overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan dus worden afgeweken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament heeft? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Meer informatie vindt u op Gevolmachtigde De gezamenlijke erfgenamen kunnen iemand benoemen die de afhandeling van de nalatenschap regelt. Deze persoon heet de gevolmachtigde. Executeur Een overledene kan in zijn testament iemand hebben aangewezen die de nalatenschap afwikkelt. Deze persoon noemt men een executeur. De executeur kan een van de erfgenamen zijn, maar ook een buitenstaander. In een verklaring van executele staat beschreven wat de executeur moet regelen na het overlijden. Een notaris maakt deze verklaring op en kan de executeur ook informeren over de verplichtingen die hij of zij als executeur heeft.

12 12 Een gezamenlijke rekening kan handig zijn. U kunt deze als partner gewoon blijven gebruiken. wat gebeurt er met de bankproducten? Betaal- en spaarrekening(en) Staat de rekening alleen op naam van de overledene? Wij zijn wettelijk verplicht om direct na het doorgeven van het overlijden alle rekeningen van de overledene te blokkeren om eventueel misbruik te voorkomen. Na het blokkeren worden periodieke betalingen en automatische incasso s geweigerd. Ook is er dan geen toegang tot Internet Bankieren meer mogelijk. Verder blokkeren wij de bankpassen en creditcards. U kunt deze zelf ongeldig maken door de pas of creditcard door te knippen. Was er iemand op de rekening gemachtigd? Dan kan ook deze persoon niet meer gebruikmaken van de rekening. Als wij de juiste documenten hebben ontvangen, kunnen we de rekeningen weer vrijgeven. Moet u dringend een rekening van de overledene betalen? Zijn er rekeningen die u niet kunt laten liggen en die betaald moeten worden van de rekening van de overledene? Denk hierbij aan huur, gas, water, elektriciteit of de begrafenisnota s. Als u wilt, kan de Nabestaandendesk de betaling hiervan voor u verzorgen. Stuur daarvoor de originele rekening of de acceptgiro naar de Nabestaandendesk. ABN AMRO Nabestaandendesk PAC: SK0000 Antwoordnummer VB Rotterdam Vermeld hierbij duidelijk het rekeningnummer waarnaar het bedrag moet worden overgemaakt. Als er voldoende saldo op de rekening staat, maken wij het bedrag over. Is er onvoldoende saldo, dan ontvangt u hierover een brief. Staat de rekening op meerdere namen? Bent u een mederekeninghouder? Dan kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw gezamenlijke rekening en van uw creditcard, bank- en spaarpas. De passen die op naam staan van de overledene, blokkeren wij wel. Is er iemand gemachtigd op de rekening? Dan vervalt deze machtiging. Als mederekeninghouder kunt u eventueel opnieuw iemand machtigen. Wat gebeurt er met de rekening? Zolang de nalatenschap nog niet is afgehandeld, staat de rekening op boedel van... of op erven van.... Als wij alle benodigde documenten (zie stap 2 pagina 8 en 9) van u hebben ontvangen, geven we de rekening vrij. De persoon die de nalatenschap regelt, bepaalt vervolgens wat er met de rekening moet gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden: de rekening wordt op naam van de erfgenaam/ erfgenamen gezet de rekening wordt opgeheven.

13 Voor nabestaanden 13 Effectenrekening Staat de effectenrekening op meerdere namen? Dan kan de mederekeninghouder de effectenrekening gewoon blijven gebruiken. Is er geen mederekeninghouder? Dan blokkeren wij de effectenrekening direct na het doorgeven van het overlijden. Het aan- en verkopen van beleggingsproducten is dan niet meer mogelijk. Pas als wij weten wie de nalatenschap regelt, geven wij de rekening weer vrij. In de tussentijd kan de waarde van de belegging stijgen of dalen. Hypotheek Een hypotheek loopt na het overlijden gewoon door en de kosten hiervoor moeten betaald blijven worden. Dit kan eventueel via de Nabestaandendesk (zie Betaalen spaarrekening(en) ). Overweegt u het huis te verkopen? Of wilt u weten of er andere mogelijkheden zijn? Wij bespreken dit graag met u in een persoonlijk adviesgesprek. Verzekeringen Heeft de overledene bij ons verzekeringen lopen? De afhandeling kan per verzekering verschillen. Zo lopen schadeverzekeringen (zoals een reis-, auto- en inboedelverzekering) door tot de erfgenamen aangeven wat ermee moet gebeuren. Levensverzekeringen kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden, worden uitgekeerd. Wat u het beste kunt doen met de verzekeringen, bespreken we graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Lening Had de overledene een lening? Dan bespreken wij graag in een adviesgesprek wat er met deze lening moet gebeuren. Een doorlopende lening wordt automatisch na het doorgeven van het overlijden geblokkeerd. Het is dan niet meer mogelijk om nieuwe opnames te doen. Bij sommige leningen wordt de restschuld kwijtgescholden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Nabestaandendesk via (020) (lokaal tarief). Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot uur. Daarnaast kunt u voor een persoonlijk adviesgesprek vrijblijvend een afspraak maken. Bel hiervoor ons Advies Service Center: *, of uw eigen adviseur. Voor meer informatie kunt u ook kijken op onze website abnamro.nl/nalaten

14 14 ABN AMRO is op verschillende manieren bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. informatie en advies Altijd telefonisch bereikbaar Via de telefoon zijn we dag en nacht bereikbaar. Bel met ons Advies Service Center *, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Kantoren Voor vragen over onze producten en diensten kunt u terecht bij onze kantoren. Brochures Onze brochures over de producten en dienstverlening van ABN AMRO liggen klaar bij onze kantoren of zijn telefonisch aan te vragen via *. Internet Kijk op abnamro.nl voor uitgebreide informatie over onze producten en diensten. U vindt ons ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week op Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg ons en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en handige tips. Daarnaast kunt u terecht bij ons webcareteam met suggesties en vragen. In de meeste gevallen kunnen wij eventuele problemen direct voor u oplossen.

15 15 Over ABN AMRO ABN AMRO Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP Amsterdam (Nederland). Het telefoonnummer is *. Het internetadres van ABN AMRO Bank N.V. is abnamro.nl ABN AMRO Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer ABN AMRO N.V. staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). Informatie over de klachtenregeling van ABN AMRO Bank N.V. en de geschilleninstanties waarbij ABN AMRO Bank N.V. is aangesloten, kunt u vinden op abnamro.nl/allesnaarwens of opvragen via telefoonnummer U kunt ook de brochure Alles naar wens aanvragen, waarin u leest hoe u opmerkingen, suggesties of een klacht kenbaar kunt maken. ABN AMRO Bank N.V. is ingeschreven in het Handelsregister K.v.K. te Amsterdam onder nummer Het btw-identificatienummer van ABN AMRO Bank N.V. is NL B01. Over deze brochure In deze brochure staat algemene informatie. Deze is niet speciaal geschreven voor uw persoonlijke situatie. De brochure geeft daarom geen advies om iets te doen of niet te doen. Beslissingen die u neemt op grond van deze informatie komen voor uw eigen risico. Wij proberen alleen betrouwbare bronnen te gebruiken voor de informatie in de brochure. We kunnen niet garanderen dat alle informatie altijd juist, volledig of niet al verouderd is. Wilt u meer weten over het onderwerp van deze brochure? Neemt u dan contact met ons op. Deze brochure is bedoeld voor onze klanten in Nederland. We kunnen er niet voor instaan dat de informatie in de brochure ook bruikbaar is in andere landen. * Voor dit gesprek betaalt u uw gebruikelijke belkosten. Uw telefoonaanbieder bepaalt deze kosten.

16 abnamro.nl/overlijden Placeholder FSC AA 6882 G 06-15

uw eerste koopwoning

uw eerste koopwoning uw eerste koopwoning Waar krijgt u mee te maken? We waren al begonnen met zoeken naar een huis. En toen merkten we wat we allemaal moesten regelen. Er komt heel wat kijken bij een nieuwe woning. Vooral

Nadere informatie

een erfenis, wat nu?

een erfenis, wat nu? een erfenis, wat nu? Alles over het afwikkelen van een erfenis, de rol van de executeur, de notaris en nog veel meer. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u te maken krijgt

Nadere informatie

Hoe regel ik mijn nalatenschap?

Hoe regel ik mijn nalatenschap? Hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waarmee u rekening moet houden als u uw nalatenschap

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?"

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden?" Checklist Hoe te handelen na een overlijden? pagina 1 In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt

Nadere informatie

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering?

U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? U gaat uit dienst. Wat betekent dit voor uw pensioen, partnerpensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering? Inhoud U gaat uit dienst. 3 Situatie 1: U heeft een nieuwe werkgever. 4 Situatie 2: U start uw

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden

Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen. Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken en voorwaarden Rabo DoelSparen Productkenmerken Rabo DoelSparen Algemene voorwaarden Rabo DoelSparen 2013 Algemene Bankvoorwaarden Productkenmerken Rabo DoelSparen Leeswijzer In dit document

Nadere informatie

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd

Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Wat moet u doen na het overlijden van een dierbare? goed geïnformeerd Inhoud Inleiding 3 Overlijden van een naaste 4 Verplichtingen van de bank 6 Het pensioen van de overledene 9 De regeling van de nalatenschap

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Gezag, omgang en informatie

Gezag, omgang en informatie Gezag, omgang en informatie Burgerlijk Wetboek, Boek 1 Titel 14 Het gezag over minderjarige kinderen Artikel 245 1. Minderjarigen staan onder gezag. 2. Onder gezag wordt verstaan ouderlijk gezag dan wel

Nadere informatie

Verdeling ouderdomspensioen

Verdeling ouderdomspensioen Verdeling ouderdomspensioen bij scheiding In dit informatieblad vindt u informatie over de verdeling van pensioen bij echtscheiding, scheiding van tafel en bed of beëindiging van het geregistreerd partnerschap.

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank

Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Servicecentrum PGB voor budgethouders Uw persoonsgebonden budget en de Sociale Verzekeringsbank Inhoud Waarom deze brochure? 2 Het Servicecentrum PGB? 2 Mijn PGB 4 Belangrijke informatie over uw PGB 4

Nadere informatie

Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld. Compleet bij Elkaar Pakket

Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld. Compleet bij Elkaar Pakket Overzichtelijk verzekerd, gemakkelijk geregeld Compleet bij Elkaar Pakket 2 Compleet bij Elkaar Pakket Gemak, overzicht en een rustgevend gevoel In het Compleet bij Elkaar Pakket kiest u alle schadeverzekeringen

Nadere informatie

Nalatenschap: alles wat u moet weten

Nalatenschap: alles wat u moet weten Nalatenschap: alles wat u moet weten 1 Inleiding Als één van onze dierbaren overlijdt, bevindt ieder van ons zich in een kwetsbare positie. Zeker op emotioneel vlak. Bovendien worden we geconfronteerd

Nadere informatie

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering

Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Uitvaartverzekering Een helder verhaal over uitvaartverzekeringen AXENT Uitvaartverzekering Goed, duidelijk en bovenal zinvol verzekerd zijn. Dat is waar het je uiteindelijk om gaat. AXENT Nabestaandenzorg: de uitvaartverzekeraar

Nadere informatie

Hoe zit dat met de WAO?

Hoe zit dat met de WAO? uwv.nl werk.nl Hoe zit dat met de WAO? Informatie over de WAO-uitkering Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u na het lezen preciezer weten wat mvoor u in uw situatie geldt?

Nadere informatie

Uw pensioen na scheiding

Uw pensioen na scheiding Uw pensioen na scheiding Als u en uw partner uit elkaar gaan Een scheiding heeft invloed op veel aspecten van uw leven. Denk daarbij aan de verdeling van uw huis, auto en inboedel. Ook uw pensioen wordt

Nadere informatie

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning

Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden bij de lening van uw woning Algemene voorwaarden voor particuliere geldleningen van de Rabobank 2014 Deze voorwaarden gelden voor de overeenkomst waarin u met de bank afspraken heeft

Nadere informatie

Het WOZ-krediet. zodat uw woonwensen werkelijkheid worden

Het WOZ-krediet. zodat uw woonwensen werkelijkheid worden Het WOZ-krediet zodat uw woonwensen werkelijkheid worden Heeft u een koopwoning? Dan kunt u bij DEFAM het WOZ-krediet aanvragen. Dit is een voordelig krediet waarmee u uw woonwensen kunt realiseren. U

Nadere informatie

Arbeidsongeschikt. En dan?

Arbeidsongeschikt. En dan? Arbeidsongeschikt. En dan? Voor wie is deze folder bedoeld? Krijg ik altijd een medische beoordeling? Deze folder is van belang als u een aanvraag tot uitkering en/of een aanvraag tot premievrijstelling

Nadere informatie

OVERLIJDEN. Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt?

OVERLIJDEN. Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt? Wat te doen... wanneer uw partner overlijdt? OVERLIJDEN Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, in het kader

Nadere informatie

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies?

Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Wat moet ik weten als ik een hypotheek kies? Ga niet over één nacht ijs... 1 Hoeveel kan ik lenen?... 2 Vaste of variabele rente?... 3 Rente kort of lang vastzetten?... 4 Hoogte van de rente... 4 Hoe zit

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Wat te doen bij een scheiding?

Wat te doen bij een scheiding? Wat te doen bij een scheiding? Deze brochure is een gezamenlijk initiatief van de Koning Boudewijnstichting en de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat, in het kader van het luisternetwerk van

Nadere informatie

Wie zijn wij? DVD 2013.1 Burgt en Partners bv Pagina 1 van 5

Wie zijn wij? DVD 2013.1 Burgt en Partners bv Pagina 1 van 5 Wie zijn wij? Burgt en Partners bv Veldmaarschalk Montgomeryweg 23 Postbus 153 3769 BG Soesterberg 3769 ZK Soesterberg Telefoonnummer: 0346 331534 Fax: 0346 331505 E-mail: info@burgtenpartners.nl Internetadres:

Nadere informatie

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden

Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Alles over studiefinanciering Voor studenten en afgestudeerden Inleiding Studeren kost geld. Met studiefinanciering is het mogelijk om de opleiding of studie van je keuze te volgen. Wil je studiefinanciering

Nadere informatie