alles goed achterlaten

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "alles goed achterlaten"

Transcriptie

1 alles goed achterlaten Wat u zelf kunt regelen Informatie voor nabestaanden Juni 2015

2 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, weten ze dat het voor mij belangrijk is. Met mijn zoon heb ik de uitvaartpolis doorgenomen en gekeken of er straks voldoende geld is. Maar ik wil meer geregeld hebben. Dan hoeven de kinderen zich daar later geen zorgen meer over te maken. Iemand gaf me de tip om zelf een document te maken voor de meer persoonlijke zaken. Daar heb ik in beschreven wie mijn boeken krijgen, zelfgemaakte wandkleden en bepaalde sieraden. Dan is dat voor iedereen duidelijk. Ze weten dat dit document in de kluis ligt, bij het bijgewerkte adressenboekje en mijn testament. Belangrijke financiële zaken wil ik nog eens nalopen. Binnenkort heb ik een afspraak met een adviseur van de bank. Het geeft me rust en voldoening dat ik zelf veel heb besproken en geregeld.

3 3 alles goed geregeld Wat u zelf kunt regelen Praktische zaken waar uw dierbaren mee te maken krijgen Veel kunt u nu al regelen of bespreken. 04 Keuzes maken rond financiële zaken Informatie, tips en adviezen. 06 Informatie voor nabestaanden De afhandeling in 4 stappen Wat doet u en wat verzorgen wij? 08 Veel voorkomende woorden De belangrijkste begrippen voor u op een rij. 11 Wat gebeurt er met de bankproducten? Blokkeren, voortzetten of opheffen. 12 Informatie en advies 14

4 4 Wat u zelf kunt regelen. Hoe meer u regelt, hoe meer u ontzorgt. praktische zaken waar uw dierbaren mee te maken krijgen Na het overlijden van een dierbare komt er veel op de nabestaanden af. In korte tijd moet veel worden geregeld. Over alle zaken rond de uitvaart kan de uitvaartverzorger advies geven. Toch blijft er veel over dat zelf besproken en verzorgd moet worden. Praktische zaken als wie sturen we een rouwkaart, waar houden we de plechtigheid en wie regelt straks de nalatenschap? Maar ook administratieve en financiële zaken. Wat doen we met de abonnementen, hoe gaat het met de hypotheek, wie betaalt de rekeningen en hoe kunnen we de bank het beste informeren over het overlijden? Onderwerpen waaraan in een periode van rouw niet als eerste wordt gedacht. Om het uw nabestaanden later makkelijker te maken, kunt u zelf al veel regelen. Dat geeft u nu rust en uw nabestaanden straks veel duidelijkheid. Ze weten zeker dat u het precies zó had gewild. De juiste namen en adressen Of u nu gebruikmaakt van een papieren adressenboekje of een digitale versie, het is handig dat de namen en adressen kloppen. En ook dat uw nabestaanden weten waar dit ligt of is opgeslagen in de computer. Misschien is het goed om alle gegevens nog eens na te lopen. En als u dat belangrijk vindt uw voorkeur uit te spreken voor de wijze van adressering. Handgeschreven rouwenveloppen zijn mooi en persoonlijk, maar stickers met namen erop praktischer. Uw uitvaartverzekering Weten uw kinderen dat u een uitvaartverzekering heeft? En waar de polis ligt? Misschien heeft u gekozen voor een natura-uitvaartverzekering (u heeft dan de dienstverlening en materialen rond de uitvaart verzekerd) of juist voor een kapitaalverzekering (er wordt dan een bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden). Veel mensen kiezen bij het afsluiten voor een basispakket. Vaak dekt dit later niet alle kosten. Bijvoorbeeld omdat alles duurder is geworden, de premie daar niet op is aangepast of er bij de uitvaart aanvullende wensen zijn. Een gemiddelde uitvaart kost al snel à euro. Hier kunnen nog specifieke kosten bijkomen, zoals grafrechten. Controleer daarom regelmatig of uw verzekering nog aansluit bij uw wensen. Toegang tot uw computer en telefoon Maakt u gebruik van de computer en mobiele telefoon? Dan heeft u codes nodig om toegang te krijgen. Denk hierbij aan een wachtwoord, gebruikersnaam of pincode. Deze zijn waarschijnlijk niet bekend bij uw nabestaanden. Voor hen zal het prettig zijn om te weten van welke diensten u op internet gebruikmaakt en wat hiermee na uw overlijden moet gebeuren. Denk ook aan sociale netwerken als bijvoorbeeld Facebook en LinkedIn.

5 Voor u 5 Alles op één veilige plaats Heeft u een kluis, dan gebruikt u deze misschien voor uw paspoorten en andere waardevolle documenten. Het is ook een logische plaats voor persoonlijke documenten voor uw nabestaanden. Zoals uw uitvaartpolis, uw papieren of digitale adressenboekje en speciale wensen of notities. Bijvoorbeeld voor wie bepaalde goederen (zoals meubels, sieraden of boeken) zijn of welke buren een reservesleutel van u hebben.

6 6 Laat u goed informeren. Daarmee kunt u onaangename verrassingen voorkomen. keuzes maken rond financiële zaken Misschien heeft u zich wel eens afgevraagd of het nodig is om een testament te laten maken. Uiteraard bepaalt u dat zelf. Als u niets heeft geregeld, geldt het wettelijk erfrecht. Bent u getrouwd, dan betekent dit dat uw nalatenschap naar uw echtgenoot of echtgenote gaat. Wilt u een andere verdeling dan het wettelijk erfrecht en/of specifieke wensen vastleggen over uw nalatenschap? Dan is het verstandig om dit te laten vastleggen in een testament. Heeft u een bedrijf? Dan kunt u ook laten vastleggen wie uw opvolger is. Een notaris kan u daar meer over vertellen. Samenwonen zonder testament Stel, u bent destijds ongehuwd gaan samenwonen in het huis dat al op naam van uw partner stond. Volgens het wettelijk erfrecht zijn u en uw partner dan niet elkaars erfgenaam. Het huis waarin u samenwoont, komt dan bijvoorbeeld toe aan de familie van degene die overlijdt. Wilt u van elkaar kunnen erven? Dan kunt u een testament laten opstellen. Codicil is handig voor speciale kleinere wensen Wilt u bepaalde goederen aan bepaalde personen nalaten? Dan mag u dat ook zelf vastleggen in een door u persoonlijk handgeschreven document, dat u voorziet van een datum en uw handtekening. Zo n document heet een codicil en bewaart u zelf. Gaat het om sieraden? Dan moet u per sieraad aangeven voor wie het is bestemd. Bij boeken en kleding hoeft dat niet. Geld kunt u niet met een codicil nalaten. Interessante websites Misschien wilt u meer weten over bepaalde onderwerpen. Op deze websites vindt u informatie over: wettelijk erfrecht: schenk- en erfbelasting: nabestaandenuitkering Anw: pensioen na overlijden voor uw partner en kinderen tot 21 jaar: Nu schenken kan gunstig zijn Uw erfgenamen moeten over uw nalatenschap erfrecht (belasting) betalen. Hoeveel dat is, hangt af van het bedrag van de nalatenschap en wie erft: uw partner, (klein)kinderen of anderen. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op het erfrecht. U kunt bijvoorbeeld nu alvast uw (klein)kinderen een bedrag schenken. Jaarlijks mag u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Daarnaast kunt u eenmalig een groter bedrag belastingvrij schenken. Op onze website abnamro.nl/schenken leest u er meer over. U kunt daar ook onze brochure Schenken downloaden. Heeft u geen computer? De brochure ligt ook voor u klaar op onze kantoren.

7 Voor u 7 Een eigen woning? Wellicht heeft u een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Bijvoorbeeld omdat u graag wilt dat uw partner en/of kinderen in het huis kunnen blijven wonen. Het is goed dat uw dierbaren hiervan op de hoogte zijn. Heeft u een gezamenlijke betaalrekening die op naam staat van u en uw partner? En wordt vanaf deze rekening automatisch de maandtermijn van uw hypotheek afgeschreven? Dan gaat deze betaling na het overlijden van één van u gewoon door. Als de rekening alleen op naam staat van degene die overlijdt, is dat niet het geval. De rekening wordt dan na de melding van het overlijden om veiligheidsredenen meteen geblokkeerd. Meer over dit onderwerp vindt u op onze website abnamro.nl/overlijdenmelden en ook verderop in deze brochure. Wat gebeurt er met uw bankzaken? Lopen uw bankzaken bij ABN AMRO, dan kunnen uw dierbaren uw overlijden doorgeven aan onze Nabestaandendesk. Deze is er speciaal om uw bankzaken met zorg en aandacht af te handelen. Kijk op abnamro.nl/overlijdenmelden voor meer informatie.

8 8 Informatie voor nabestaanden. Bankzaken regelen is niet het eerste waaraan u denkt. Wij helpen u graag. de afhandeling in 4 stappen Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen u graag de bankzaken zorgvuldig af te handelen. Dit doen wij via één centraal aanspreekpunt: via kantoor of onze Nabestaandendesk. Stap 1: u geeft het overlijden door Het is belangrijk dat u een overlijden zo spoedig mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen de bankzaken dan met zorg en aandacht voor u afhandelen. Hoe kunt u het overlijden doorgeven? aan onze Nabestaandendesk op telefoonnummer (020) (lokaal tarief). Bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot uur op uw bankkantoor of aan uw adviseur via internet. Het internetformulier dat u daarvoor nodig heeft, vindt u op abnamro.nl/overlijdenmelden bij ons Advies Service Center, dat u 24 uur per dag kunt bereiken op telefoonnummer *. Wat doen wij na het doorgeven? De afhandeling van de bankzaken verschilt per product en dienst. We willen in ieder geval eventueel misbruik voorkomen. Voor alle zekerheid blokkeren wij daarom: alle rekeningen die alleen op naam van de overledene staan alle bankpassen van de overledene de toegang van de overledene tot Internet Bankieren en Mobiel Bankieren de toegang van gemachtigden tot alle bankzaken van de overledene. Dat betekent natuurlijk niet dat u als nabestaande niet meer bij de rekeningen kunt komen. Dringende rekeningen kunnen wij voor u betalen. Moeten sommige rekeningen dringend betaald worden en staat de rekening alleen op naam van de overledene? Denk hierbij aan de huur of de rekening van de begrafenisondernemer. In dergelijke gevallen kunnen wij de betaling voor u regelen. Dit kan alleen als er genoeg geld op de betaalrekening van de overledene staat. Had u met uw overleden partner een gezamenlijke rekening? Dan kunt u als mederekeninghouder gewoon gebruik blijven maken van de rekening en van de passen die op uw naam staan. Stap 2: u ontvangt informatie over de afhandeling Nadat het overlijden is doorgegeven, bekijken wij welke bankzaken op naam van de overledene staan. De tenaamstelling van de rekening veranderen we in boedel van.. Binnen 3 werkdagen sturen wij een brief naar het adres

9 Voor nabestaanden 9 Het weigeren van een nalatenschap Onder een nalatenschap vallen alle bezittingen (zoals een huis, auto en spaartegoeden) en schulden (zoals een hypotheek en een persoonlijke lening) die de overledene nalaat. Als de schulden hoger zijn dan de bezittingen, blijven de door een testament of door de wet aangewezen erfgenamen met een schuld achter. Krijgt u hiermee te maken en denkt u dat het om een aanzienlijke schuld gaat? Dan mag u de nalatenschap weigeren. U moet dan een verklaring afleggen bij de arrondissementsrechtbank. Overweegt u de nalatenschap te weigeren, dan is het belangrijk dat u niets uit de nalatenschap neemt. Laat u hierover informeren door de notaris. van de overledene. In deze brief leggen wij uit welke stappen wij al hebben genomen. Ook staat hierin welke documenten wij nodig hebben om de rekening vrij te geven. Nadat wij deze documenten hebben ontvangen, zetten wij de rekening op naam van de erven van.. Heeft u het overlijden aan ons doorgegeven, maar woont u op een ander adres dan de overledene? Dan ontvangt u op uw eigen adres per brief een bevestiging van de melding. In onze eerste brief kunnen wij om verschillende documenten vragen. Welke documenten wij nodig hebben, hangt af van de situatie en het saldo op de rekeningen van de overledene. Hieronder leest u meer over twee van de documenten waar wij om kunnen vragen. Akte van overlijden Wij moeten officieel kunnen vaststellen dat iemand is overleden. Dit doen wij met de zogeheten akte van overlijden. De burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden geeft deze akte af. Over het algemeen regelt de begrafenisondernemer deze akte voor u. Verklaring van erfrecht In sommige gevallen hebben wij een verklaring van erfrecht nodig om de bankzaken goed te kunnen afhandelen. Deze verklaring vraagt u aan bij een notaris. Het kan ook zijn dat een verklaring van ABN AMRO voldoende is. In de eerste brief die u van ons ontvangt, staat dit dan aangeven. Uw adviseur kan u vertellen of deze verklaring ook in uw situatie nodig is. In de verklaring van erfrecht staat onder andere: of de overledene getrouwd was of er (klein)kinderen zijn of de overledene een testament heeft wie bevoegd is om de afhandeling van de nalatenschap te regelen. Heeft u een verklaring van erfrecht nodig? Via ABN AMRO kunt u gemakkelijk en voordelig een verklaring van erfrecht aanvragen. Dit kan online door onze samenwerking met Doehetzelfnotaris. Na het invullen van uw gegevens en de gegevens van de overledene, kunt u een notaris bij u in de buurt kiezen. Deze neemt daarna contact met u op om de verklaring op te maken. U ontvangt een originele akte. Als u dit wenst, dan stuurt de notaris ook een originele verklaring naar ABN AMRO. Bij Doehetzelfnotaris betaalt u onder voorwaarden het vaste lage basis tarief van 250,- inclusief btw. Per erfgenaam komt hier nog 20 bij. In andere gevallen krijgt u als ABN AMRO klant 10% korting op het notaristarief. Dit voordelige tarief geldt alleen als u de verklaring van erfrecht via de site van ABN AMRO aanvraagt. ABN AMRO heeft een speciale overeenkomst met doehetzelfnotaris.nl die deze korting niet rechtstreeks op haar eigen site aanbiedt. Op abnamro.nl/vve vindt u meer informatie.

10 10 De afhandeling in 4 stappen Stap 3: de rekeningen worden vrijgegeven Hebben wij alle benodigde documenten (zie stap 2) van u ontvangen? Dan geven wij de rekening na ongeveer 5 werkdagen vrij. Wij sturen hiervan een bevestigingsbrief. De erfgenamen (of de persoon die de nalatenschap afhandelt), zijn (is) vanaf dat moment bevoegd om toegang te hebben tot de bankzaken van de overledene. Als er bijvoorbeeld nog een bankpas is aangevraagd, kan het wat langer duren voor er daadwerkelijk toegang tot de bankzaken is. Misschien moeten er nog bepaalde keuzes worden gemaakt over de bankzaken van de overledene. Bijvoorbeeld over de nog lopende verzekeringen of de eventuele hypotheek. Wij nemen graag de tijd om u persoonlijk te adviseren over deze keuzes. Stap 4: een adviesgesprek over uw situatie Na het overlijden komt er veel op u af. U moet veel regelen en zult misschien de nodige vragen hebben. Ook over de bankzaken van de overledene. Is het misschien verstandig om eventuele beleggingsproducten te verkopen? Na het afhandelen van alle zaken rond het overlijden, heeft u misschien ook nog vragen over uw eigen situatie. Bijvoorbeeld wat u het beste kunt doen met het verkregen geld. Wij adviseren u hier graag over. Wilt u een adviesgesprek? U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een adviseur. Bel hiervoor ons Advies Service Center *, of bel uw eigen adviseur. Hoe is de afhandeling per bankproduct? Achter in deze brochure (p. 12 en 13) leest u hoe wij de verschillende bankproducten na een overlijden afhandelen.

11 Voor nabestaanden 11 De belangrijkste begrippen voor u op een rij. veel voorkomende woorden Bent u betrokken bij een nalatenschap? Dan krijgt u met allerlei begrippen te maken. We zetten de belangrijkste voor u op een rij. Op onze website abnamro.nl/overlijden worden sommige begrippen verder uitgelegd. Nalatenschap Iemand die overlijdt laat bezittingen (zoals een huis, auto, bank- en spaartegoeden) en eventueel ook schulden na (zoals een hypotheek en persoonlijke lening). Het totaal van bezittingen en schulden noemen we de nalatenschap. Bent u getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan kan dit van invloed zijn op de omvang van de nalatenschap. Erfgenaam Een erfgenaam is iemand die volgens de wet of volgens een testament recht heeft op (een deel van) een nalatenschap. Een erfgenaam krijgt niet alleen (een deel van) de bezittingen, maar kan ook aansprakelijk zijn voor (een deel van) de schulden uit de nalatenschap. Erfrecht Heeft de overledene geen testament? Dan bepaalt het wettelijk erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven. Meer informatie over het wettelijke erfrecht vindt u op de website van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie: Testament Een testament is een document waarin iemand aangeeft wat er na het overlijden met de nalatenschap moet gebeuren. Met een testament kan dus worden afgeweken van het wettelijk erfrecht. Een notaris stelt een testament op en meldt dit bij het Centraal Testamentenregister. Weet u niet of de overledene een testament heeft? U kunt dit navragen bij een notaris of bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Meer informatie vindt u op Gevolmachtigde De gezamenlijke erfgenamen kunnen iemand benoemen die de afhandeling van de nalatenschap regelt. Deze persoon heet de gevolmachtigde. Executeur Een overledene kan in zijn testament iemand hebben aangewezen die de nalatenschap afwikkelt. Deze persoon noemt men een executeur. De executeur kan een van de erfgenamen zijn, maar ook een buitenstaander. In een verklaring van executele staat beschreven wat de executeur moet regelen na het overlijden. Een notaris maakt deze verklaring op en kan de executeur ook informeren over de verplichtingen die hij of zij als executeur heeft.

12 12 Een gezamenlijke rekening kan handig zijn. U kunt deze als partner gewoon blijven gebruiken. wat gebeurt er met de bankproducten? Betaal- en spaarrekening(en) Staat de rekening alleen op naam van de overledene? Wij zijn wettelijk verplicht om direct na het doorgeven van het overlijden alle rekeningen van de overledene te blokkeren om eventueel misbruik te voorkomen. Na het blokkeren worden periodieke betalingen en automatische incasso s geweigerd. Ook is er dan geen toegang tot Internet Bankieren meer mogelijk. Verder blokkeren wij de bankpassen en creditcards. U kunt deze zelf ongeldig maken door de pas of creditcard door te knippen. Was er iemand op de rekening gemachtigd? Dan kan ook deze persoon niet meer gebruikmaken van de rekening. Als wij de juiste documenten hebben ontvangen, kunnen we de rekeningen weer vrijgeven. Moet u dringend een rekening van de overledene betalen? Zijn er rekeningen die u niet kunt laten liggen en die betaald moeten worden van de rekening van de overledene? Denk hierbij aan huur, gas, water, elektriciteit of de begrafenisnota s. Als u wilt, kan de Nabestaandendesk de betaling hiervan voor u verzorgen. Stuur daarvoor de originele rekening of de acceptgiro naar de Nabestaandendesk. ABN AMRO Nabestaandendesk PAC: SK0000 Antwoordnummer VB Rotterdam Vermeld hierbij duidelijk het rekeningnummer waarnaar het bedrag moet worden overgemaakt. Als er voldoende saldo op de rekening staat, maken wij het bedrag over. Is er onvoldoende saldo, dan ontvangt u hierover een brief. Staat de rekening op meerdere namen? Bent u een mederekeninghouder? Dan kunt u gewoon gebruik blijven maken van uw gezamenlijke rekening en van uw creditcard, bank- en spaarpas. De passen die op naam staan van de overledene, blokkeren wij wel. Is er iemand gemachtigd op de rekening? Dan vervalt deze machtiging. Als mederekeninghouder kunt u eventueel opnieuw iemand machtigen. Wat gebeurt er met de rekening? Zolang de nalatenschap nog niet is afgehandeld, staat de rekening op boedel van... of op erven van.... Als wij alle benodigde documenten (zie stap 2 pagina 8 en 9) van u hebben ontvangen, geven we de rekening vrij. De persoon die de nalatenschap regelt, bepaalt vervolgens wat er met de rekening moet gebeuren. Er zijn twee mogelijkheden: de rekening wordt op naam van de erfgenaam/ erfgenamen gezet de rekening wordt opgeheven.

13 Voor nabestaanden 13 Effectenrekening Staat de effectenrekening op meerdere namen? Dan kan de mederekeninghouder de effectenrekening gewoon blijven gebruiken. Is er geen mederekeninghouder? Dan blokkeren wij de effectenrekening direct na het doorgeven van het overlijden. Het aan- en verkopen van beleggingsproducten is dan niet meer mogelijk. Pas als wij weten wie de nalatenschap regelt, geven wij de rekening weer vrij. In de tussentijd kan de waarde van de belegging stijgen of dalen. Hypotheek Een hypotheek loopt na het overlijden gewoon door en de kosten hiervoor moeten betaald blijven worden. Dit kan eventueel via de Nabestaandendesk (zie Betaalen spaarrekening(en) ). Overweegt u het huis te verkopen? Of wilt u weten of er andere mogelijkheden zijn? Wij bespreken dit graag met u in een persoonlijk adviesgesprek. Verzekeringen Heeft de overledene bij ons verzekeringen lopen? De afhandeling kan per verzekering verschillen. Zo lopen schadeverzekeringen (zoals een reis-, auto- en inboedelverzekering) door tot de erfgenamen aangeven wat ermee moet gebeuren. Levensverzekeringen kunnen, afhankelijk van de polisvoorwaarden, worden uitgekeerd. Wat u het beste kunt doen met de verzekeringen, bespreken we graag tijdens een persoonlijk adviesgesprek. Lening Had de overledene een lening? Dan bespreken wij graag in een adviesgesprek wat er met deze lening moet gebeuren. Een doorlopende lening wordt automatisch na het doorgeven van het overlijden geblokkeerd. Het is dan niet meer mogelijk om nieuwe opnames te doen. Bij sommige leningen wordt de restschuld kwijtgescholden. Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met onze Nabestaandendesk via (020) (lokaal tarief). Onze medewerkers zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot uur. Daarnaast kunt u voor een persoonlijk adviesgesprek vrijblijvend een afspraak maken. Bel hiervoor ons Advies Service Center: *, of uw eigen adviseur. Voor meer informatie kunt u ook kijken op onze website abnamro.nl/nalaten

14 14 ABN AMRO is op verschillende manieren bereikbaar, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. informatie en advies Altijd telefonisch bereikbaar Via de telefoon zijn we dag en nacht bereikbaar. Bel met ons Advies Service Center *, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Kantoren Voor vragen over onze producten en diensten kunt u terecht bij onze kantoren. Brochures Onze brochures over de producten en dienstverlening van ABN AMRO liggen klaar bij onze kantoren of zijn telefonisch aan te vragen via *. Internet Kijk op abnamro.nl voor uitgebreide informatie over onze producten en diensten. U vindt ons ook 24 uur per dag, 7 dagen in de week op Twitter, Facebook en LinkedIn. Volg ons en u blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen en handige tips. Daarnaast kunt u terecht bij ons webcareteam met suggesties en vragen. In de meeste gevallen kunnen wij eventuele problemen direct voor u oplossen.

15 15 Over ABN AMRO ABN AMRO Bank N.V. is gevestigd aan de Gustav Mahlerlaan 10, 1082 PP Amsterdam (Nederland). Het telefoonnummer is *. Het internetadres van ABN AMRO Bank N.V. is abnamro.nl ABN AMRO Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder nummer ABN AMRO N.V. staat onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB). Informatie over de klachtenregeling van ABN AMRO Bank N.V. en de geschilleninstanties waarbij ABN AMRO Bank N.V. is aangesloten, kunt u vinden op abnamro.nl/allesnaarwens of opvragen via telefoonnummer U kunt ook de brochure Alles naar wens aanvragen, waarin u leest hoe u opmerkingen, suggesties of een klacht kenbaar kunt maken. ABN AMRO Bank N.V. is ingeschreven in het Handelsregister K.v.K. te Amsterdam onder nummer Het btw-identificatienummer van ABN AMRO Bank N.V. is NL B01. Over deze brochure In deze brochure staat algemene informatie. Deze is niet speciaal geschreven voor uw persoonlijke situatie. De brochure geeft daarom geen advies om iets te doen of niet te doen. Beslissingen die u neemt op grond van deze informatie komen voor uw eigen risico. Wij proberen alleen betrouwbare bronnen te gebruiken voor de informatie in de brochure. We kunnen niet garanderen dat alle informatie altijd juist, volledig of niet al verouderd is. Wilt u meer weten over het onderwerp van deze brochure? Neemt u dan contact met ons op. Deze brochure is bedoeld voor onze klanten in Nederland. We kunnen er niet voor instaan dat de informatie in de brochure ook bruikbaar is in andere landen. * Voor dit gesprek betaalt u uw gebruikelijke belkosten. Uw telefoonaanbieder bepaalt deze kosten.

16 abnamro.nl/overlijden Placeholder FSC AA 6882 G 06-15

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden 2 3 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij helpen

Nadere informatie

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden

na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden na het overlijden Praktische hulp en informatie voor nabestaanden Juni 2015 Ook nú zijn we er voor u Het verlies van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u veel regelen. Wij

Nadere informatie

Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen,

Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, Overlijden 2 Ik merk dat de kinderen er moeite mee hebben als ik over de dood praat. Ze wuiven het onderwerp vaak weg. Nu ik er een paar keer over ben begonnen, weten ze dat het voor mij belangrijk is.

Nadere informatie

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening

handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening handleiding lenen Verstandig omgaan met uw lening verstandig omgaan met uw lening Uw lening in het kort Hoe houdt u controle over uw lening? Gebruikmaken van uw lening Opnemen, betalen, overboeken. Uw

Nadere informatie

lenen Extra geld als u het nodig heeft

lenen Extra geld als u het nodig heeft lenen Extra geld als u het nodig heeft extra geld als u het nodig heeft De juiste lening kiezen Een verstandige lening past bij het doel en bij uw persoonlijke situatie. 04 Meer ruimte op of naast uw betaalrekening

Nadere informatie

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt

Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt SNS Nabestaandendesk Één loket dat alle bankzaken na een overlijden regelt van iedereen Inhoudsopgave In drie stappen alles in gang zetten 3 Dít vragen wij u zelf te doen 4 Dít doet SNS Nabestaandendesk

Nadere informatie

uw hypotheek in 6 stappen

uw hypotheek in 6 stappen uw hypotheek in 6 stappen Van offerte tot aankoop van uw woning 2 3 Na het adviesgesprek besluit u om een offerte aan te vragen. Wat zijn de volgende stappen? uw hypotheek in 6 stappen Stap 1: offerte

Nadere informatie

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten

alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten laat het ons weten Niet tevreden? Vier manieren om uw vraag of klacht door te geven. 04 In beroep gaan U bent het niet eens met het antwoord? 06 Normaal

Nadere informatie

BLG Wonen Nabestaandenservice

BLG Wonen Nabestaandenservice BLG Wonen Nabestaandenservice Wil je meer weten? Op blgwonen.nl vind je uitgebreide informatie over alles wat er bij een overlijden moet worden geregeld. Nabestaandenservice Wanneer een dierbare is overleden,

Nadere informatie

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee.

Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Wij staan voor u klaar, ook in moeilijke tijden. Dat is het idee. Rabobank. Een bank met ideeën. Informatie voor nabestaanden Wat komt er op u af als een naaste overlijdt? Wanneer iemand in uw omgeving

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

Als een naaste komt te overlijden

Als een naaste komt te overlijden Als een naaste komt te overlijden Hulp bij de afhandeling van bankzaken Als een naaste komt te overlijden Het overlijden van een naaste heeft veel impact op familie en vrienden. Er moet van alles geregeld

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld April 2015 Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014

schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014 schenken Informatie, tips en adviezen Oktober 2014 Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen

Nadere informatie

wat doet u met uw ontslagvergoeding

wat doet u met uw ontslagvergoeding wat doet u met uw ontslagvergoeding ABN AMRO kan u helpen met uw keuze, afgestemd op uw situatie en wensen. 2 Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende maatregelen nemen. Daarbij

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw bankzaken van A tot Z geregeld Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens.

Nadere informatie

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen

uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen uw agrarisch bedrijf beëindigen of overdragen Nu goed voorbereiden, straks financiële rust 3 Straks overdragen of verkopen? Een goede voorbereiding geeft rust en zekerheid. u wilt stoppen. wat komt er

Nadere informatie

schenken Informatie, tips en adviezen

schenken Informatie, tips en adviezen schenken Informatie, tips en adviezen Mijn man en ik hebben een goed leven. We hebben alles wat we wensen. Daarom vinden we het ook zo fijn om de kinderen en kleinkinderen af en toe te verwennen met een

Nadere informatie

Algemene informatie voor nabestaanden

Algemene informatie voor nabestaanden Algemene informatie voor nabestaanden Als er iemand overlijdt, komt er veel op de nabestaanden af. Ook met de bank waarvan de overledene klant was moet er het nodige geregeld worden. In dit document hebben

Nadere informatie

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het

Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het Grip op later 2 Natuurlijk vinden wij overzicht over onze financiën belangrijk. Maar andere zaken lijken altijd nog veel belangrijker. Bovendien vinden wij het moeilijk. Hoe krijg je overzicht? En áls

Nadere informatie

Uw inkomen zonder uw partner

Uw inkomen zonder uw partner Informatie over uitkeringen na overlijden Uw inkomen zonder uw partner Inkomen na een overlijden Een partner verliezen is een nare gebeurtenis. Er verandert heel veel. Ook uw inkomen wordt anders. Daar

Nadere informatie

CHECKLIST NA OVERLIJDEN

CHECKLIST NA OVERLIJDEN Deze checklist is bedoeld voor nabestaanden en heeft als doel u te helpen gedurende de intensieve periode van het regelwerk na een overlijden. Iedere situatie na een overlijden is anders, mogelijk is voor

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 3 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? Wie geeft u het vertrouwen? Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet

Nadere informatie

Uit elkaar gaan. Op weg naar een nieuwe financiële start

Uit elkaar gaan. Op weg naar een nieuwe financiële start Uit elkaar gaan Op weg naar een nieuwe financiële start Waar moet u bij de afwikkeling van uw bank- en verzekeringszaken aan denken? Wie kunt u inschakelen en wanneer? Inclusief een handige checklist Uit

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015

zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg Juni 2015 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding

Nadere informatie

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld

scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld scheiden Meer dan alleen uw hypotheek van A tot Z geregeld Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens.

Nadere informatie

Informatie voor erfgenamen

Informatie voor erfgenamen Als we uw persoonsgegevens gebruiken, houden we ons aan de regels die Of wilt u niet dat wij uw e-mailadres gebruiken? Centraal Beheer Postbus 54, 7300 AB Apeldoorn Of vul het webformulier op onze site

Nadere informatie

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl

Een. erfenis. afwikkelen. www.limesnotarissennieuwkoop.nl Een erfenis afwikkelen www.limesnotarissennieuwkoop.nl Als iemand overlijdt, is het afhandelen van de erfenis niet het eerste waaraan nabestaanden denken. Toch moet na een overlijden een en ander worden

Nadere informatie

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning

hypotheken Kies de beste lening voor uw woning hypotheken Kies de beste lening voor uw woning kies de beste lening voor uw woning Een hypotheek is een lening voor uw woning Over geld lenen en terugbetalen. 04 Uw woning en de belasting Welke belastingvoordelen

Nadere informatie

Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden

Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden Extra Pensioen Inkomen. Algemene informatie na overlijden Inhoud 1. Wat gebeurt er met Extra Pensioen Inkomen, als de rekeninghouder 3 is overleden? 2. Wat is Extra Pensioen Inkomen? 4 3. De verdeling

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie

Nadere informatie

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl

Mijn. erfenis. regelen. www.netwerknotarissen.nl Mijn erfenis regelen www.netwerknotarissen.nl Wat kunt u regelen voor uw overlijden? Wat gebeurt er met uw spullen en huisdieren als u er niet meer bent? Wie krijgt uw (huur)woning? Zo zijn er veel vragen

Nadere informatie

Informatieblad aanvulling op uw inkomen

Informatieblad aanvulling op uw inkomen Informatieblad aanvulling op uw inkomen Waarom ontvangt u dit informatieblad? Wij vinden het belangrijk om u informatie te geven over onze dienstverlening. In dit informatieblad leggen wij uit wat u van

Nadere informatie

Scheiden Augustus 2016

Scheiden Augustus 2016 Scheiden Augustus 2016 2 Eigenlijk ging het al jaren niet meer goed tussen ons. Niet dat er een ander was, maar de liefde was over. Gelukkig waren we het daarover eens. Onbewust ontstonden er steeds meer

Nadere informatie

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten

Alles naar wens. Vraag of klacht? Laat het ons weten Alles naar wens Vraag of klacht? Laat het ons weten 2 Normaal besteed ik niet zo veel aandacht aan mijn bankzaken. Ik heb er weinig omkijken naar, alles gaat eigenlijk naar wens. Maar laatst zag ik iets

Nadere informatie

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden Het is net zo normaal als bijzonder: een huis waarin u thuis bent. En waar uw directe omgeving zich thuisvoelt. Zo n plaats is de

Nadere informatie

Stappengids Overlijden. Hulp bij bankzaken. In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden

Stappengids Overlijden. Hulp bij bankzaken. In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden Stappengids Overlijden Hulp bij bankzaken In 5 stappen meer informatie als een naaste komt te overlijden Als een naaste komt te overlijden Het overlijden van een naaste heeft veel impact op familie en

Nadere informatie

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV

Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden. Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Contant uitbetalen Verzekeren Banksparen Stamrecht BV Ontslagvergoeding? Ontdek uw mogelijkheden Bedrijven moeten in economisch moeilijke tijden soms kostenbesparende

Nadere informatie

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten

i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten i-markets Zelf handelen op geld- en valutamarkten De monteurs van ons bedrijf gaan de hele wereld over om de machines van onze klanten te onderhouden. De servicecontracten zijn vaak in vreemde valuta opgesteld.

Nadere informatie

Extra Pensioen Sparen.

Extra Pensioen Sparen. Als we uw persoonsgegevens gebruiken, houden we ons aan de regels die hiervoor gelden, zoals de gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Centraal Beheer Postbus 54, 7300 AB Apeldoorn Extra Pensioen Sparen.

Nadere informatie

zelf Internet Bankieren

zelf Internet Bankieren zelf Internet Bankieren Wij helpen u graag op weg 2 zelf Internet Bankieren Wij vinden het fijn dat u Internet Bankieren gebruikt en helpen u graag op weg. Daarom leest u in deze handleiding hoe u bepaalde

Nadere informatie

Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden

Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden Extra Pensioen Sparen. Algemene informatie na overlijden Inhoud 1. Wat gebeurt er met Extra Pensioen Sparen, als de rekeninghouder 3 is overleden? 2. Wat is Extra Pensioen Sparen? 4 3. De verdeling van

Nadere informatie

Voorwaarden. Doelspaarrekening fbto.nl

Voorwaarden. Doelspaarrekening fbto.nl Voorwaarden Doelspaarrekening Doelspaarrekening fbto.nl U bent: Wij: de rekeninghouder De Doelspaarrekening staat op uw naam. FBTO 1. Voorwaarden: goed om te lezen Wilt u geld opzij zetten? Lees dan eerst

Nadere informatie

Overlijden en uw pensioen

Overlijden en uw pensioen Overlijden en uw pensioen Bij pensioenfonds Metaal en Techniek bouwt u een inkomen op voor als u stopt met werken. U bouwt ook pensioen op voor uw partner en kinderen, voor als u er zelf niet meer bent.

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden? In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt in de eerste kolom aanvinken wat is gedaan. De tweede

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente 2008-2013 (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk

Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk Curatele regelen? SNS Bank maakt het makkelijk Als curator beheer je de financiën van een ander. SNS Bank helpt je hier graag bij. In deze folder vind je alles wat je moet weten om snel en gemakkelijk

Nadere informatie

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing

Checklist financiën Toelichting Gebruiksaanwijzing Checklist financiën Toelichting Deze checklist is bedoeld om inzicht te krijgen in de wijze waarop u uw financiële huishouding heeft georganiseerd. Het gaat niet om inzicht in inkomsten en uitgaven maar

Nadere informatie

Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid. Zorg voor uw nabestaanden

Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid. Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Uitgebreid Zorg voor uw nabestaanden Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen

Nadere informatie

De uitvaartverzekeraar met échte vrije keuze. Maak één keer de keuze voor de Vrije Keuze Polis

De uitvaartverzekeraar met échte vrije keuze. Maak één keer de keuze voor de Vrije Keuze Polis De uitvaartverzekeraar met échte vrije keuze Maak één keer de keuze voor de Vrije Keuze Polis Uw uitvaart, uw vrije keuze Misschien heeft u het wel eens meegemaakt. Een overlijden betekent dat er veel

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. Aegon Overlijdensrisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen blijven

Nadere informatie

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN

GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN GOEDE REDENEN OM EEN TESTAMENT TE MAKEN Tekst Dorine van Kesteren Wie erft er van u? Wat gebeurt er met uw spullen of huisdieren? Wie zorgt er voor de kinderen als u er niet meer bent? De wet regelt veel

Nadere informatie

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer

Gegevens. 2. Verzekering. Polisnummer. Reden overdracht Datum overdracht. 3. Nieuwe deelnemer formulier overdracht verzekering Polisnummer Datum ontvangst Wanneer gebruikt u dit formulier? U heeft een levensverzekering bij de Onderlinge s-gravenhage en bent deelnemer. Met dit formulier informeert

Nadere informatie

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO

Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO Inhoudsopgave Begrippenlijst 1. Inleiding 1.1. Hoe moet ik de Voorwaarden Vermogensbeheer ABN AMRO lezen? 1.2. In welke documenten van de bank staan de regels die gelden

Nadere informatie

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden?"

Checklist. Hoe te handelen na een overlijden? Checklist Hoe te handelen na een overlijden?" Checklist Hoe te handelen na een overlijden? pagina 1 In deze checklist staan de belangrijkste punten die moeten worden afgehandeld na het overlijden. U kunt

Nadere informatie

Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO

Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO Uw uitvaartverzekering van ABN AMRO Deze uitvaartverzekering is onderdeel van uw ABN AMRO Pakketverzekering. Waarvoor is deze verzekering? Met deze verzekering betalen we een bedrag als degene die verzekerd

Nadere informatie

Vijf veranderingen per 1 januari 2013

Vijf veranderingen per 1 januari 2013 Advies over financiële producten? December 2012 Vijf veranderingen per 1 januari 2013 U overweegt een financieel product aan te schaffen en daarover advies in te winnen? Dan gaan er bij de advisering van

Nadere informatie

Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta

Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta Een boekje om uw uitvaartwensen vast te leggen. Johan, medewerker Ardanta Op een dag bent u er niet meer. Laat u het aan uw nabestaanden over hoe uw uitvaart eruitziet? Of bepaalt u het grotendeels zelf?

Nadere informatie

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering

Zorg voor uw nabestaanden. AEGON OverlijdensRisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden AEGON OverlijdensRisicoverzekering Als u overlijdt, heeft u dan alles goed geregeld voor uw nabestaanden? Uw partner en kinderen kunnen anders voor onverwachte uitgaven komen

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling 3. Welke

Nadere informatie

Uw persoonlijke nalatenschapsdossier GOED GEREGELD

Uw persoonlijke nalatenschapsdossier GOED GEREGELD Uw persoonlijke nalatenschapsdossier GOED GEREGELD WAAR STAAT WAT inhoudsopgave 3. UW NALATENSCHAP 4. VRAGENLIJST 6. RELATIES 16. BEZITTINGEN 20. FINANCIËN 26. LIDMAATSCHAP 27. OVERIGE Centrum Nalatenschappen

Nadere informatie

Wie geeft u het vertrouwen?

Wie geeft u het vertrouwen? 9 Wie geeft u het vertrouwen? Alles over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is. 2 Waarom dit boekje? Wie behartigt uw belangen als u dat zelf niet meer

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over erven

Veel gestelde vragen over erven Veel gestelde vragen over erven Vraag aan de notaris: gespaarde vakantiedagen en erfenis Na de vakantie vond ik het tijd de balans op te maken: hoeveel vakantiedagen heb ik nog? Ik ben tot de conclusie

Nadere informatie

Productwijzer Flexibel Hypotheek Krediet

Productwijzer Flexibel Hypotheek Krediet Productwijzer Flexibel Hypotheek Krediet Voor wie is deze informatie? Deze informatie is voor als u meer wilt weten over het Flexibel Hypotheek Krediet. Wilt u een Flexibel Hypotheek Krediet aanvragen?

Nadere informatie

Voorwaarden. RentePlús Rekening

Voorwaarden. RentePlús Rekening Voorwaarden RentePlús Rekening Wat wilt u weten? 1. Voorwaarden: goed om te lezen 2. Hoe werkt uw RentePlús Rekening? 2.1 Wat is de RentePlús Rekening?... 3. Wat gebeurt er als u een RentePlús Rekening

Nadere informatie

Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten

Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten Uw hypotheek oversluiten Kiezen voor lagere maandlasten Vaste patronen zijn vaak flexibeler dan u denkt. Dat geldt niet alleen voor uw dagelijkse rituelen, maar ook voor uw maandelijkse uitgavenpatroon.

Nadere informatie

Koopsom Garantie Polis

Koopsom Garantie Polis Voorwaarden Koopsom Garantie Polis 1311 Deze voorwaarden beschrijven uw verzekering. De Koopsom Garantie Polis is een levensverzekering. U spreekt met ons af dat wij uitkeren als de verzekerde op de einddatum

Nadere informatie

Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen. Informatie voor erfgenamen

Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen. Informatie voor erfgenamen Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen Informatie voor erfgenamen Inhoud Inleiding 3 Blokkeren wij de beleggingsrekening? Wat kunt u regelen? 5 Welke papieren hebben we nodig? 7 Goed om te weten 9 2 Inleiding

Nadere informatie

ABN AMRO Risicoverzekering

ABN AMRO Risicoverzekering Voorwaarden 1304 ABN AMRO Risicoverzekering Wat staat er in deze voorwaarden? Blad 1: Algemene afspraken Blad 3: Wat mag u van ons verwachten? Blad 5: Wat verwachten wij van u? Blad 6: Wat mag u veranderen

Nadere informatie

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici

Preferred Banking. lease voor. Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren. medici lease voor medici Preferred Banking Snel en gemakkelijk bedrijfsmiddelen financieren 3 Lease voor medici Bij de start van uw praktijk heeft u flinke financiële ruimte nodig voor bijvoorbeeld een praktijkpand,

Nadere informatie

Voorwaarden Plus Betalen

Voorwaarden Plus Betalen Particulier Betalen Voorwaarden Plus Betalen Dit zijn de Voorwaarden Plus Betalen. In dit document leest u informatie over uw betaalrekening en welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet rood mag

Nadere informatie

Voorwaarden voor de Evi Spaarrekening

Voorwaarden voor de Evi Spaarrekening Voorwaarden voor de Evi Spaarrekening Hier vindt u de voorwaarden voor de Evi Spaarrekening. In deze voorwaarden regelen wij hoe wij met elkaar omgaan en welke afspraken er zijn over de Evi Spaarrekening.

Nadere informatie

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen

Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Valkman & Berendsen Assurantiën Dienstenwijzer algemeen Ons kantoor is gespecialiseerd in financiële diensten. In onze werkwijze staat u als klant centraal. Uw persoonlijke situatie en uw persoonlijke

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening met vaste rente (in het kort)? 2. Voor wie is de

Nadere informatie

Productwijzer Flexibel Krediet

Productwijzer Flexibel Krediet Productwijzer Flexibel Krediet Proce Voor wie is deze informatie? Deze informatie is voor als u meer wilt weten over het Flexibel Krediet. Wilt u een Flexibel Krediet aanvragen? Dan is het belangrijk om

Nadere informatie

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden

De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden De Florius Overlijdensrisicoverzekering Zekerheid voor de nabestaanden Het is net zo normaal als bijzonder: een huis waarin u thuis bent. En waar uw directe omgeving zich thuisvoelt. Zo n plaats is de

Nadere informatie

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje

ERFRECHT. hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje ERFRECHT hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden als u uw nalatenschap gaat

Nadere informatie

Voorwaarden Jongerenbetaalrekening

Voorwaarden Jongerenbetaalrekening Voorwaarden Jongerenbetaalrekening Dit zijn de Voorwaarden Jongerenbetaalrekening. In dit document leest u informatie over deze betaalrekening en ziet u welke afspraken er gelden. Bijvoorbeeld dat u niet

Nadere informatie

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN

ERFENIS, TESTAMENT EN SLIM SCHENKEN PAGINA 1 VAN 6 Erfgenamen. Wie uw nalatenschap erft is via de wet bepaalt. Mocht u andere wensen hebben dan kunt u dit vastleggen in een testament. Op deze manier bepaalt uzelf wie uw erfgenamen zijn.

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast (in het kort)? 1. Met de Gouden Handdruk Opbouwrekening Rentevast

Nadere informatie

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen

Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen 2004 Als u premies betaalt voor kapitaalverzekeringen Als u een kapitaalverzekering heeft, bijvoorbeeld bij uw spaar-, leven- of beleggingshypotheek, kan dit gevolgen hebben voor uw belasting. Of en hoeveel

Nadere informatie

hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje

hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Erfrecht hoe regel ik mijn nalatenschap? Alles over erven en erfrecht op een rijtje Wat vindt u in dit boekje? In dit boekje leggen wij u uit waar u rekening mee moet houden als u uw nalatenschap gaat

Nadere informatie

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO

De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing De voordelige en flexibele uitkering voor later Eén van de drie Fiscale Vermogens Oplossingen van ABN AMRO ABN AMRO Uitgestelde Hypotheek Aflossing Lage kosten,

Nadere informatie

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012

12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 12 TIPS VOOR UW INKOMSTENBELASTING 2012 Antwoorden op de vragen van nu. Handig om te weten voor u aangifte doet Wellicht bent u verhuisd, denkt u na over uw erfenis of hebben er ontwikkelingen in de relationele

Nadere informatie

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven.

Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. DIENSTENWIJZER / DIENSTVERLENINGSDOCUMENT Deze Dienstenwijzer wordt u aangeboden door Adviescentrum EverCare Eindhoven V.O.F., Fransebaan 590 a-c, 5627 JM Eindhoven. Wij willen ons graag aan u voorstellen

Nadere informatie

Uw financiën veilig organiseren?

Uw financiën veilig organiseren? Uw financiën veilig organiseren? Doe de financiële check Wie beheert uw financiën? Betaalt u veel zaken per automatische incasso? Heeft u een machtiging voor uw bankrekening(en)? Kortom, heeft u inzicht

Nadere informatie

Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens

Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens Levensdossier Deel 1: Mijn persoonlijke en administratieve gegevens Voorwoord Voor u ligt een belangrijk document: Met dit levensdossier legt u alle relevante gegevens vast die uw familie, partner, executeur,

Nadere informatie

Algemene Voorwaarden Overstapservice

Algemene Voorwaarden Overstapservice Algemene Voorwaarden Overstapservice Wat is de Overstapservice? De Overstapservice maakt veranderen van betaalrekening van de ene naar de andere bank eenvoudiger. Uw betalingsverkeer loopt namelijk zonder

Nadere informatie

Controle over uw digitale leven

Controle over uw digitale leven Controle over uw digitale leven Uw digitale leven en nalatenschap veilig ondergebracht bij uw notaris. Digizeker kluis in het kort Digizeker is een digitale kluis waar u alle belangrijke informatie veilig

Nadere informatie

Aegon Overlijdensrisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden

Aegon Overlijdensrisicoverzekering. Zorg voor uw nabestaanden Aegon Overlijdensrisicoverzekering Zorg voor uw nabestaanden Als u overlijdt, heeft u dan financieel alles goed geregeld voor uw dierbaren? Kan uw huis hun thuis blijven? En kunnen ze de dingen blijven

Nadere informatie

Pensioen Beleggings Polis

Pensioen Beleggings Polis Pensioen Beleggings Polis 1307 Toelichting op de belangrijkste voorwaarden Het doel van dit document is om u in hoofdlijnen uit te leggen hoe uw product werkt. In uw geval kunnen sommige voorwaarden niet

Nadere informatie

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP?

HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Alles over erven, uw testament en erfrecht op een rijtje. HOE REGEL IK MIJN NALATENSCHAP? Wat gebeurt er met uw geld, huis, bezittingen en uw schulden als u overlijdt? Zonder

Nadere informatie

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente

Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Voorwaarden Pensioenaanvulling met variabele rente Inhoudsopgave Begrippenlijst Algemene informatie 1. Wat is de Pensioenaanvulling met variabele rente (in het kort)? 2. Voor wie is de Pensioenaanvulling

Nadere informatie

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO

Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Voorwaarden Gouden Handdruk Leefrekening ABN AMRO Algemene informatie 1. Wat is de Gouden Handdruk Leefrekening (in het kort)? 1. De Gouden Handdruk Leefrekening is een uitkering in termijnen. Het is een

Nadere informatie

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen

Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten. Loop geen onnodig risico. Beleggings- verzekeringen Consumenteninformatie van de Autoriteit Financiële Markten Loop geen onnodig risico Beleggings- verzekeringen Voor wie is deze folder? Deze folder is voor iedereen die een beleggingsverzekering wil afsluiten.

Nadere informatie