Veel gestelde vragen ivm Sport screening

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veel gestelde vragen ivm Sport screening"

Transcriptie

1 Veel gestelde vragen ivm Sport screening Is sporten ongezond? Het is bewezen dat sporten gezond is. Aan sport doen beschermt je niet alleen tegen het krijgen van bepaalde aandoeningen, maar verbetert ook de kwaliteit van leven bij mensen die al een ziekte hebben (oa hartinfarct, suikerziekte, kanker, ). Sporten kan er zelfs voor zorgen (in combinatie met gezonde voeding) dat een beginnende diabetes (ouderdomsdiabetes of type 2 diabetes) voorkomen wordt of terug verdwijnt! Niet sporten is ongezonder dan roken! Heb ik meer kans om een hartstilstand te krijgen bij sporten. Er zijn een aantal aanwijzingen dat intensief aan sport doen de kans verhoogt op een hartstilstand tijdens het sporten (tot 3x meer kans) terwijl de kans op hartstilstand buiten het sporten verlaagt door regelmatig te sporten. Dat noemt men de sport-paradox: De voordelen van sport in het algemeen wegen op tegen de risico's tijdens het sporten zelf. Het aantal gevallen van jonge hartdoden tijdens sport ligt rond de 3 à 4 per per jaar. Dit betekent enkele tientallen overlijdens per jaar in België. Dikwijls is een onderliggende hartaandoening verantwoordelijk voor deze zeldzame hartstilstanden tijdens het sporten. In vele gevallen kan deze aandoening via een sportmedisch onderzoek opgespoord en behandeld worden. = Daardoor kan sporten nog veiliger. Meestal gaan aan een plotse hartstilstand tijdens het sporten bepaalde klachten vooraf: Hartkloppingen, Pijn op de borst, Duizeligheid, Bewustzijnsverlies ed. Indien je deze klachten ervaart tijdens sport, contacteer je huisarts, een sportmedische evaluatie is dan zeker aangewezen.

2 Is voetballen gevaarlijker dan andere sporten? Voetballen heeft geen hoger risico dan andere even intensieve sporten. In competitieverband is voetbal de meest beoefende sport in ons land en voetbal krijgt ook het meeste aandacht in de media, daarom lijkt het alsof er meer hartproblemen in deze sport voorkomen. Vanaf welke leeftijd moet mijn kind een sportmedisch onderzoek ondergaan? Vanaf de leeftijd van 6 jaar kan een algemeen sportmedisch onderzoek nuttig zijn. Dit is de leeftijd waarop kinderen dikwijls aan georganiseerde (competitie)sport beginnen. Voor deze leeftijd is een sportmedisch advies enkel nodig bij kinderen met voorafbestaande aandoeningen (hart- of longproblemen, aangeboren ziektes,...) Een uitgebreider hartonderzoek (met een elektrocardiogram=hartfilmpje) is pas aangewezen vanaf 14 jaar (om de 4 jaar) tenzij er aanwijzingen zijn om dit op jongere leeftijd te doen. De sporter en/of de natuurlijke ouders vullen best de vragenlijst in op om te kijken of een onderzoek raadzaam is. Kijkt men alleen naar het hart bij een sportmedisch onderzoek? Een sportmedisch onderzoek via het VASO (Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek) De sporter = bekeken in zijn geheel, Niet alleen het hart, OOK o longen, o zintuigen, o lichaamssamenstelling, o spieren, o gewrichten enz. Het onderzoek is aangepast is aan je leeftijd en geslacht, aan soort en intensiteit van je sport. Na het onderzoek dat een 30-tal minuten in beslag neemt krijg je een volledig verslag, een sportpaspoort, aangepast sportadvies en eventueel oefeningen mee naar huis. Via kan je de weg vinden naar de artsen die dit onderzoek uitvoeren.

3 Als men iets afwijkends vindt moet ik dan stoppen met sporten? Naar het ziekenhuis? Het sportmedisch onderzoek is in de eerste plaats een "advies-instrument" en niet een "afkeurings-instrument". Het sportmedisch onderzoek = Een medisch advies om je sport zo gezond en veilig mogelijk te beoefenen. Indien er iets afwijkends wordt aangetroffen dat ernstig is kan de arts je aanraden om een verder onderzoek te ondergaan alvorens groen licht te geven voor sportbeoefening. Bij wie kan ik terecht voor een onderzoek? Er is een lijst van artsen die het sportmedisch onderzoek uitvoeren volgens dit protocol. Deze lijst bestaat uit sportartsen en huisartsen die hier een opleiding voor hebben gevolgd. Sommige federaties werken met een beperktere lijst van specifiek opgeleide sportartsen. Via kom je meteen bij de juiste arts in jouw buurt terecht. Moet dit onderzoek maar 1 keer gebeuren? We raden aan dit onderzoek om de 2 jaar te herhalen. Afwisselend zal er een uitgebreider hartonderzoek (elektrocardiogram in rust) of sportspecifiek bewegingsonderzoek gebeuren. Sommige federaties vragen een jaarlijks onderzoek (oa de wielerbond). Indien je federatie geen onderzoek verplicht kan je nog steeds zelf het initiatief nemen voor jezelf of je sportend kind. Krijg ik na het onderzoek een attest om deel te nemen aan wedstrijden of sportevenement? Bij een gunstig sportmedisch onderzoek ontvang je een "sportpaspoort" in 3 talen dat kan dienen voor toelating voor bepaalde sportevenementen, wel alleen voor de sport waarvoor je bent goedgekeurd (bijvoorbeeld: voor duiken worden andere zaken onderzocht dan voor lopen). In Italië en Frankrijk is voor de meeste fiets- en loopevenementen een medisch attest verplicht. Moet ik ook als recreantsporter onderzocht worden? Als niet-competitiesporter is het ook nuttig om je sportmedisch te laten nakijken. De intensiteit van sporten bij recreanten ligt dikwijls even hoog als bij competitiesporters.

4 Geeft zo een onderzoek wel 100% zekerheid dat alles in orde is? 100% zekerheid is er nooit, sommige zaken kunnen we immers niet opsporen, maar een onderzoek met een rustelektrocardiogram kan 90% van de onderliggende hartaandoeningen aan het licht brengen. Het sportspecifiek onderzoek van gewrichten en spieren resulteert ook in een advies om sportletsels te voorkomen of om bepaalde aanpassingen (bv steunzolen) te doen bij je sportbeoefening. Er is een kleine kans dat er bij het basisonderzoek problemen worden vermoed die na verder onderzoek toch normaal blijken. We doen er alles aan om dit tot een minimum te herleiden en zo weinig mogelijk mensen onterecht ongerust te maken of (tijdelijk) te laten stoppen met sporten. Kan ik niet beter rechtsreeks naar een cardioloog of kindercardioloog gaan? De sportarts of (opgeleide) huisarts is in staat om dit onderzoek kwalitatief uit te voeren en ook verder te kijken dan alleen het hart. Bij problemen verwijst de arts je naar een specialist (bv een cardioloog, pneumoloog, orthopedist,... ) die dan eventueel verdere onderzoeken kan uitvoeren. Kan mijn huisarts dit onderzoek ook doen? Een heel aantal huisartsen hebben een opleiding gevolgd om dit onderzoek uit te voeren voor bepaalde sporten. Via kan je zien welke artsen bij jou in de buurt beschikbaar zijn voor een bepaalde sport. Moet ik een inspanningstest doen bij een sportkeuring? Een inspanningstest (bv een fietstest) maakt geen deel uit van een standaard sportmedisch onderzoek. Sommige federaties vragen wel voor bepaalde leeftijden een inspanningstest op de fiets (oa duikfederatie). Een inspanningstest kan wel nuttig zijn om trainingsadvies te verkrijgen. Die test zal pas gebeuren nadat een voorafgaand sportmedisch onderzoek je geschikt heeft bevonden. Hoe lang duurt het onderzoek en wat kost het? Een sportmedisch geschiktheidsonderzoek Duurtijd = ongeveer 30 à 40 minuten Kostprijs = tss 50 en 70

5 Moet ik me fysiek voorbereiden op het onderzoek? Je hoeft je niet specifiek voor te bereiden op dit onderzoek. Gebeuren deze onderzoeken niet in de club? Sommige clubs organiseren deze onderzoeken in groep. Informeer bij je club of bij de clubarts. Sportmedische screening is geen verplichting binnen KVC Westerlo maar word ten zeerste aangeraden. De meerwaarde moet ik alvast niet meer aantonen. Maar de intensiviteit van onze sporters is hoog, dagelijks geven ze het beste van zichzelf en vaak word de limiet opgezocht. Een gezonde geest, in een gezond lichaam.. sporten zonder zorgen. En het zorgt toch voor een veiligere manier van sporten binnen onze club Is een terugbetaling voorzien? Er is geen terugbetaling door het Riziv, zoals bij een gewone doktersconsultatie. Momenteel betalen sommige mutualiteiten (onafhankelijk ziekenfonds en neutraal ziekenfonds) 30 euro terug, dus de helft van het bedrag. Informeer bij je mutualiteit. INFO Onafhankelijk ziekenfonds = 30 terugbetaling per 4 kalenderjaren CM = geen terugbetaling Neutraal ziekenfonds = 30 terugbetaling / link aanvraagformulier hieronder Vlaams en Neutraal ziekenfonds 30 terugbetaling Waarom is het voor sommige sporten verplicht en voor anderen niet? De Sportfederaties kunnen zelf beslissen of ze voor hun leden of een deel van hun leden een sportmedisch onderzoek verplichten. Ook eventorganisatoren kunnen dit opleggen. Als er geen verplichting is kan je natuurlijk zelf als sporter het initiatief nemen om je sportmedisch te laten onderzoeken.

6 Kan ik ook nog andere dingen bespreken tijdens zo een onderzoek? Doel afspraak sporkeuring = concreet en specifiek onderzoek waar vooral op agenda en planning gewerkt word, specifiek nr deze opdracht toe De arts heeft alle tijd nodig om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren. Maak voor andere vragen een aparte afspraak bij je arts. Kan ik gewoon het briefje van de sportclub laten invullen zonder dat mijn kind erbij is? Dit raden we ten stelligste af, Een SPORTmedisch onderzoek is meer dan alleen een "briefje". Als arts en ouder neem je een verantwoordelijkheid die een grondig onderzoek vereist. Ook de arts is verantwoordelijk voor de documenten die worden afgeleverd. Hoe lang is een sportmedisch onderzoek geldig? Sommige federaties bepalen hoe lang een attest geldig is. Bij de wielerbond en duikfederatie moet dit jaarlijks vernieuwd worden. Voor de meeste sporten gaan we ervan uit dat een 2 jaarlijkse controle voldoende is. Indien er zich toch klachten voordoen bij sporten kan je best vroeger terug naar je arts gaan.

In deze context wil ik alle betrokken ministers Welzijn, Onderwijs en Sport onderstaande vragen stellen.

In deze context wil ik alle betrokken ministers Welzijn, Onderwijs en Sport onderstaande vragen stellen. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 399 van ORTWIN DEPOORTERE datum: 9 maart 2016 aan JO VANDEURZEN VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID EN GEZIN Preventief hartonderzoek - Leerlingen en sporters Enkele sportartsen

Nadere informatie

Medisch Verantwoord Sporten

Medisch Verantwoord Sporten Medisch Verantwoord Sporten De verplichtingen van sportfederaties inzake medisch verantwoorde sportbeoefening A. Het waarborgen van de medisch verantwoorde sportbeoefening voor de sporter 1. Aan welke

Nadere informatie

Preventief Sportmedisch Onderzoek

Preventief Sportmedisch Onderzoek Preventief Sportmedisch Onderzoek Beste speler, Er werd een on-line tool ontwikkeld voor iedereen die sport of van plan is te sporten. Wil je te weten komen of een verder sportmedisch onderzoek raadzaam

Nadere informatie

Vragenlijst Sporttest Sport Medisch Centrum UMCG Locatie Zernicke 2015

Vragenlijst Sporttest Sport Medisch Centrum UMCG Locatie Zernicke 2015 Vragenlijst Sporttest Sportmedisch Centrum UMCG Locatie Zernicke Persoonsgegevens Achternaam: Geslacht: M / V Voornaam: Geboortedatum: / / Telefoonnummer: E-mail adres: Naam zorgverzekeraar: Polisnummer:

Nadere informatie

Centrum voor Sportgeneeskunde

Centrum voor Sportgeneeskunde bewegingsstelsel info voor de sporter Centrum voor Sportgeneeskunde UZ Gent, dienst Fysische Geneeskunde en Revalidatie Centrum voor Sportgeneeskunde Ons aanbod Het Centrum voor Sportgeneeskunde van het

Nadere informatie

Preventieve sportmedische screening

Preventieve sportmedische screening Preventieve sportmedische screening cardiosporten.be Dr Roosen John Dieusaert Olivia Wat veroorzaakt plotse dood? Media: acuut hartfalen is niet de oorzaak Wel: ernstige ritmestoornissen van het hart,

Nadere informatie

Meer dan een elektrocardiogram alleen

Meer dan een elektrocardiogram alleen Meer dan een elektrocardiogram alleen Devlieger Steve - Sportarts Sport beoefenen in medisch verantwoorde omstandigheden Lichamelijke geschiktheid evalueren Fitheidsniveau beoordelen Preventie van plotse

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4

Bewustsporten.nl. Risico op plotse hartdood. M:06-27072969 Info@bewustsporten.nl T:@bewustsporten Fb:Bewustsporten 023-202 303 4 Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen.

Helmond verras app. Beginnen met hardlopen. Helmond verras app Beginnen met hardlopen. Deze informatie helpt je om verantwoord met de sport te starten, zodat je zoveel mogelijk van het hardlopen kunt genieten! Die rode wangen, dat frisse gezicht

Nadere informatie

Testprotocol 2007 Leon Meijer

Testprotocol 2007 Leon Meijer Cardiovasculaire vragenlijst Doel van de test: Sporten/actief bezig zijn is goed voor de gezondheid, het werkt ontspannend en is tevens leuk om te doen. Als u graag sport/actief bezig bent is het van belang

Nadere informatie

Op al deze vragen krijgt u bij de afdeling sportgeneeskunde een snel en deskundig antwoord.

Op al deze vragen krijgt u bij de afdeling sportgeneeskunde een snel en deskundig antwoord. Sportgeneeskunde Sporten is in Nederland zeer populair. Nederlanders sporten regelmatig in georganiseerd en ongeorganiseerd verband. Daarnaast is er een grote groep die (weer) wil beginnen met sporten.

Nadere informatie

Prof. Dr. Hein Heidbuchel. Sportattesten, sportscreening, sportadvies

Prof. Dr. Hein Heidbuchel. Sportattesten, sportscreening, sportadvies Prof. Dr. Hein Heidbuchel Sportattesten, sportscreening, sportadvies Dokter, kan u dit voorkomen? Geschiktheidsevaluatie: wat en hoe? Vlaamse Basket Liga Vraag 1: Hoeveel geschiktheidsevaluaties doet u

Nadere informatie

De sportarts is er voor iedereen. Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam

De sportarts is er voor iedereen. Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam De sportarts is er voor iedereen Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam 2 Inleiding SMA Rotterdam (Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam) is hét centrum voor sportgeneeskunde in de Rotterdamse regio. De hoofdlocatie

Nadere informatie

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek

Bewustsporten.nl. Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Goed voorbereid aan de start met een sportmedisch onderzoek Hardlopen is heerlijk en gezond, maar het is ook belangrijk verantwoord en veilig te sporten. Een goede voorbereiding en training zijn essentieel

Nadere informatie

FIETSVAKANTIE SCREENING/TESTING/TRAINING. ZB Sports Development Kouterstraat 14 B-8560 Wevelgem. info@bakala-academy.com

FIETSVAKANTIE SCREENING/TESTING/TRAINING. ZB Sports Development Kouterstraat 14 B-8560 Wevelgem. info@bakala-academy.com FIETSVAKANTIE SCREENING/TESTING/TRAINING ZB Sports Development Kouterstraat 14 B-8560 Wevelgem info@bakala-academy.com Hieronder vindt u een inhoudelijk overzicht van de testen die we u graag aanbieden

Nadere informatie

Voetverzorging. Verschillende specialisten Pedicure. Podoloog. Orthopedist

Voetverzorging. Verschillende specialisten Pedicure. Podoloog. Orthopedist Voetverzorging Verschillende specialisten Pedicure Een pedicure of voetverzorger zorgt voor een goede (basis)verzorging van de normale, niet pathologische/niet zieke voet. Het gaat hierbij om het knippen

Nadere informatie

Begeleidende brief sportmedische screening SC Eendracht Aalst seizoen

Begeleidende brief sportmedische screening SC Eendracht Aalst seizoen Document: begeleidende brief screening Begeleidende brief sportmedische screening SC Eendracht Aalst seizoen 2016-2017 Beste ouders/spelers, Bij een intensieve sportbeoefening is een goede medische begeleiding

Nadere informatie

Sportgeneeskundige afdeling Laurentius

Sportgeneeskundige afdeling Laurentius Sportgeneeskundige afdeling Laurentius Sportmedisch onderzoek en advies Inleiding Sporten is in Nederland zeer populair. Nederlanders sporten regelmatig in georganiseerd en ongeorganiseerd verband. Daarnaast

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. Sportgeneeskunde

Sportgeneeskunde. Sportgeneeskunde Sportgeneeskunde Sportgeneeskunde Algemeen Voor blessures of andere sportgerelateerde klachten kunnen zowel professionele als recreatieve sporters bij de sportarts terecht. De sportarts doet ook preventieve

Nadere informatie

H Groot Sport Medisch Onderzoek (GSMO)

H Groot Sport Medisch Onderzoek (GSMO) H.40070.0418 Groot Sport Medisch Onderzoek (GSMO) Inleiding Het groot sportmedisch onderzoek is geschikt voor beginnende en/of oudere sporters die na jaren inactiviteit weer willen gaan sporten, voor

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Inspanningstest. Inspanningstest 1

Patiënteninformatie. Inspanningstest. Inspanningstest 1 Patiënteninformatie Inspanningstest Inspanningstest 1 Inspanningstest Martini Sportmedisch Centrum, route 0.8 Telefoon (050) 524 7285, email sport@mzh.nl Algemeen Neemt u bij ieder bezoek aan het ziekenhuis

Nadere informatie

Veilig sporten. De waarde van de sportkeuring. 29 november 2017

Veilig sporten. De waarde van de sportkeuring. 29 november 2017 Veilig sporten De waarde van de sportkeuring 29 november 2017 Is bewegen gezond? Is bewegen gezond? Obesitas is een belangrijkere risicofactor dan inactiviteit m.b.t. de kans op overlijden Is bewegen gezond?

Nadere informatie

Sportpoli IJsselland Locatie Nesselande. IJsselland Ziekenhuis

Sportpoli IJsselland Locatie Nesselande. IJsselland Ziekenhuis Sportpoli IJsselland Locatie Nesselande IJsselland Ziekenhuis 1. Inleiding Bij de Sportpoli van het IJsselland Ziekenhuis houdt een sportarts van het Sportmedisch Adviescentrum Rotterdam sportspreekuren

Nadere informatie

n i e u w s b r i e f

n i e u w s b r i e f n i e u w s b r i e f Spotlight op Jolanda Vos, Teamleider Het begeleiden van mensen in moeilijke situaties vergt bepaalde vaardigheden en strategieën die mij aanspreken. Deze zijn absoluut van essentieel

Nadere informatie

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens

Vragenlijst. Datum:... Persoonlijke gegevens Vragenlijst In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:... Persoonlijke gegevens Naam en voorletters

Nadere informatie

Hoe fit zijn úw werknemers?

Hoe fit zijn úw werknemers? Hoe fit zijn úw werknemers? Binnen een bedrijf of organisatie is de gezondheid van uw werknemers erg belangrijk. Een gezonde, fitte medewerker levert over het algemeen een hogere bijdrage aan het arbeidsproces

Nadere informatie

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties

Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016. Erkende sportfederaties Leidraad voor het beleidsplan 2015-2016 Erkende sportfederaties LUIK I en II van het beleidsplan dient uiterlijk 1 september 2014 aangetekend of tegen ontvangstbewijs bij het Bloso ingediend te worden:

Nadere informatie

Cardiale revalidatie. Introductie

Cardiale revalidatie. Introductie Cardiale revalidatie Introductie VOORWOORD U hebt recent een hartinfarct, een hartoperatie of een andere cardiologische aandoening doorgemaakt. Deze brochure bevat uitleg over de cardiale revalidatie

Nadere informatie

GEZOND SPORTEN-BELEID

GEZOND SPORTEN-BELEID GEZOND SPORTEN-BELEID met de ondersteuning van: INHOUDSOPGAVE 1. Voorwoord... 3 2. Checklist... 3 Stap 1 : De federatie betrekt minstens één arts bij de uitwerking van haar gezond sporten-beleid... 3 Stap

Nadere informatie

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA LICHAAMS- BEWEGING. ikophotos@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA LICHAAMS- BEWEGING. ikophotos@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA LICHAAMS- BEWEGING ikophotos@fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN Globaal Cardiovasculair Risico Sommige gedragingen in ons dagelijks leven vergroten de kans dat we vroeg of laat

Nadere informatie

HEALTHCHECK VRAGENLIJST GEZONDHEIDSDAG 2014

HEALTHCHECK VRAGENLIJST GEZONDHEIDSDAG 2014 HEALTHCHECK VRAGENLIJST GEZONDHEIDSDAG 2014 Voor een beoordeling van mogelijke gezondheidsrisico s en een advies m.b.t. leefstijl verzoeken wij u de vragenlijst ingevuld mee te nemen naar de healthcheck.

Nadere informatie

Begeleiding chronisch zieken

Begeleiding chronisch zieken Patiënteninformatie Begeleiding chronisch zieken Begeleiding chronisch zieken 20150112 Begeleiding chronisch zieken.indd 1 1 20-09-16 10:53 Begeleiding chronisch zieken Martini Sportmedisch Centrum, route

Nadere informatie

Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014

Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014 Belgische Voedselconsumptiepeiling 2014 VRAGENLIJST OVER DE GEZONDHEID Adolescent Geselecteerde persoon Nummer van de persoon : Voornaam... Enquêteur Nummer van de enquêteur : Datum van de enquête / /

Nadere informatie

200 euro twintig Normaal tarief minus de vergoeding

200 euro twintig Normaal tarief minus de vergoeding Hoe fit ben jij? Dat sporten gezond is, zal niemand ontkennen. Als schaatstrainingsgroep Giethoorn (STGiethoorn) beoefenen we allemaal sport. Hetzij schaatsen, fietsen, hardlopen of skeeleren. De ene hele

Nadere informatie

Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007.

Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007. Betreft: dhr E Herber, geb. 22-04-1966. Amsterdam, 15 november 2007. Geachte heer Herber, Naar aanleiding van de 15 november 2007 bij u gedane keuring kan ik het volgende melden: Vraagstelling: conditie

Nadere informatie

Vragenlijst Specifieke keuring

Vragenlijst Specifieke keuring Vragenlijst Specifieke keuring Personalia Voornaam en achternaam Adres Postcode Woonplaats Telefoonnummer Email adres Geboortedatum Geslacht Man Vrouw Beroep/werkzaamheden Geeft indien nodig toestemming

Nadere informatie

Spelerssteekkaart Medische Vragenlijst Screening hart - vaatziekten Topsport Beschikbaarheid vakantieperiode Intern reglement

Spelerssteekkaart Medische Vragenlijst Screening hart - vaatziekten Topsport Beschikbaarheid vakantieperiode Intern reglement VOORBEREIDING SEIZOEN 2014-2015 JEUGDOPLEIDING K. RUPEL BOOM FC Jeugdopleiding K. Rupel Boom FC Complex De Schomme Schommelei 5 2850 Boom ONDERSTAANDE DOCUMENTEN DIENEN ONS IN 1 PAKKET TERUG BEZORGD TE

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Sportmedisch Adviescentrum wat is het.waar is het..wat kan het voor mij betekenen? www.ghz.nl/sportgeneeskunde

ALGEMENE INFORMATIE. Sportmedisch Adviescentrum wat is het.waar is het..wat kan het voor mij betekenen? www.ghz.nl/sportgeneeskunde ALGEMENE INFORMATIE Sportmedisch Adviescentrum wat is het.waar is het..wat kan het voor mij betekenen? www.ghz.nl/sportgeneeskunde Sport en Gezondheid Iedere sporter, jong, oud, recreatief of professioneel

Nadere informatie

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever:

pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Adres: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: Beroep: Werkgever: pro personal fit medisch intakeformulier Achternaam: Voorletters: M V Voornaam: Geboren: Adres: Plaats: Postcode: Telefoon: Mobiel: 06 E-mail: @ Beroep: Werkgever: Privacy Alle gegevens die u op dit medisch

Nadere informatie

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda

Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda 1. Poliklinische revalidatie bij hartfalen Revalidatiecentrum Breda Poliklinische hartrevalidatie Doelgroep Poliklinische hartrevalidatie is bedoeld voor mensen die een hartinfarct, hartoperatie of dotterbehandeling

Nadere informatie

Sportmedische anamnese

Sportmedische anamnese Sportmedische anamnese Deze lijst wordt uitsluitend gebruikt voor de medische screening en trainingsadvisering. De inhoud van dit formulier valt onder de medische geheimhouding en wordt niet zonder uw

Nadere informatie

Het sportmedisch onderzoek, geschiedenis en toekomst

Het sportmedisch onderzoek, geschiedenis en toekomst Het sportmedisch onderzoek, geschiedenis en toekomst Huisartsensymposium 28 februari 2015 De World Federation of Sports Medicine (FIMS) koos de beschrijving van de Duitse fysioloog en sportarts Wildor

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma

Hartrevalidatieprogramma Hartrevalidatieprogramma Uw cardioloog heeft u aangemeld voor het hartrevalidatieprogramma van Flow, een samenwerkingsverband tussen Máxima Medisch Centrum en het Catharina Ziekenhuis. Dit programma start

Nadere informatie

Inhoud Hoe BRAVO ben jij?

Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inhoud Hoe BRAVO ben jij? Inleiding 2 De behandeling van een aandoening 2 Medicijnen 2 Leefstijl 5 Een verergering van je klachten 6 Jouw behandelplan 8 Bewegen 8 Roken 8 Alcohol en voeding 8 Ontspanning

Nadere informatie

sportmedisch keuringscentrum

sportmedisch keuringscentrum sportmedisch keuringscentrum SPORTMEDISCH KEURINGSCENTRUM Het Sportmedisch Keuringscentrum van het AZ Jan Portaels te Vilvoorde is erkend door de Vlaamse Overheid en heeft als voornaamste doel het ondersteunen

Nadere informatie

VASO Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek. Studiedag Gezond en Ethisch Sporten Antwerpen, 29/04/2014

VASO Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek. Studiedag Gezond en Ethisch Sporten Antwerpen, 29/04/2014 VASO Vlaamse Aanbeveling Sportmedisch Onderzoek Studiedag Gezond en Ethisch Sporten Antwerpen, 29/04/2014 2011: sportmedisch onderzoek = chaos! Van géén onderzoek/attest naar.. Wielerbond Vlaanderen Vlaamse

Nadere informatie

Sportmedisch onderzoek

Sportmedisch onderzoek Patiënteninformatie Sportmedisch onderzoek Sportmedisch onderzoek 20150113 Sportmedisch onderzoek.indd 1 1 20-09-16 11:04 Sportmedisch onderzoek Martini Sportmedisch Centrum, route 0.8 Telefoon (050)

Nadere informatie

Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners. Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:...

Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners. Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:... Inschrijfformulier Zaltbommel DutchRunners Naam :. M / V Adres :. Geboorte datum:... PC + woonplaats :. Tel:... Wie zijn de Zaltbommel DutchRunners: De Zaltbommel Dutchrunners is een loopgroep die in 2011

Nadere informatie

Vragenlijst. S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige

Vragenlijst. S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige Vragenlijst S.v.p. helemaal invullen vóór uw bezoek aan de vaatverpleegkundige en meenemen! Voorgeschiedenis en verwijzing Hartproblemen Heeft u Angina Pectoris klachten (klachten van pijn, een drukkend

Nadere informatie

Sportmedisch Centrum Maartenskliniek. Samen sterk in beweging

Sportmedisch Centrum Maartenskliniek. Samen sterk in beweging Sportmedisch Centrum Maartenskliniek Samen sterk in beweging Samen sterk in beweging Bewegen is een onderdeel van het dagelijkse leven. Het is gezond voor de mens en heeft een aantoonbaar gunstig effect

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum);

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op... (datum); Voorontwerpbesluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van artikel 2 en artikel 5 van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 betreffende bevolkingsonderzoek in het kader van ziektepreventie

Nadere informatie

Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert

Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert Vragenlijst Sportmedisch onderzoek SMA Mediweert Naam: Geboortedatum: Adres: Postcode: Woonplaats: Telefoon: E-mail adres: Zorgverzekeraar: Polisnummer: Huisarts, woonplaats huisarts: Wilt u onderstaande

Nadere informatie

Sportkeuringen. Wanneer nodig? Door Wie?

Sportkeuringen. Wanneer nodig? Door Wie? Sportkeuringen Wanneer nodig? Door Wie? april 2010 1 Agenda Sportkeuring in de 19e eeuw Preventief sportmedisch onderzoek Wetenschappelijk onderzoek Preventief sportmedisch onderzoek senioren Cardiovasculaire

Nadere informatie

Naam en voorletters :... Man / Vrouw Roepnaam :...

Naam en voorletters :... Man / Vrouw Roepnaam :... Vragenlijst duiken In te vullen door Santiz Sport en Bewegen Patiëntennummer:.. Naam van de specialist: Naam van de afdeling:.. Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Datum:. /... /... Persoonlijke gegevens

Nadere informatie

2. In hoeverre is men er reeds in geslaagd om een aantal operationele doelstellingen van het Actieplan Gezond Sporten te bereiken?

2. In hoeverre is men er reeds in geslaagd om een aantal operationele doelstellingen van het Actieplan Gezond Sporten te bereiken? VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Vraag nr. 522 van 17 maart 2014 van ULLA WERBROUCK Actieplan Gezond

Nadere informatie

Klinische Genetica. Plots overlijden

Klinische Genetica. Plots overlijden Klinische Genetica Plots overlijden Klinische Genetica Inleiding In uw familie zijn een of meerdere personen op jonge leeftijd plotseling overleden. Plots overlijden op jonge leeftijd heeft vaak met het

Nadere informatie

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu?

Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Hartrevalidatieprogramma Een hartaandoening Wat nu? Bezoekadressen: Meander Medisch Centrum Maatweg 3 3813 TZ Amersfoort Locatie Baarn Molenweg 2 3743 CM Baarn Locatie Barneveld (Medisch Centrum de Burgt)

Nadere informatie

Wij brengen uw huisarts graag op de hoogte van de keuring, gaat u hiermee akkoord? Ja / Nee. Huisarts :... Adres :... Postcode en woonplaats:...

Wij brengen uw huisarts graag op de hoogte van de keuring, gaat u hiermee akkoord? Ja / Nee. Huisarts :... Adres :... Postcode en woonplaats:... In te vullen door SportmedX SKB patiëntennummer:. Naam van de specialist: Naam van de afdeling: SportmedX Bijscancode: COR20 Datum:.. /. /. Vragenlijst duiken Datum:. /... /... Persoonlijke gegevens Naam

Nadere informatie

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN

AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN AMICA MANU SPORTMEDISCH GEZIEN De liesblessure Wat is het? Pijn in de lies wordt vaak een liesblessure genoemd. Automatisch denkt men dan vaak aan een blessure van de aanvoerende beenspieren (adductoren),

Nadere informatie

S.I.O.S. Sjoerd indoor outdoor Sports. Sportbegeleiding, Personal trainer, Groepstrainingen,Sportmassage Blessure preventie Tel.

S.I.O.S. Sjoerd indoor outdoor Sports. Sportbegeleiding, Personal trainer, Groepstrainingen,Sportmassage Blessure preventie Tel. Sports Intake-formulier Personal Training Het intake formulier geeft uw persoonlijke trainer een beeld van uw fysieke capaciteiten en zo nodig medische achtergrond. Hierbij worden er een aantal persoonlijke

Nadere informatie

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN

EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN EEN GESLAAGDE DOKTERSCONSULTATIE IN TIEN STAPPEN Ga je naar je huisarts of een andere zorgverlener (bv. specialist, tandarts, kinesist, )? Hou deze tien stappen in je achterhoofd. Ze helpen je op weg naar

Nadere informatie

Definitie SportMedische Begeleiding

Definitie SportMedische Begeleiding Definitie SportMedische Begeleiding Aanleiding en definities Het begrip SportMedische Begeleiding (SMB) is een veel gebruikte term in het zorgcircuit rondom een sporter. Het blijkt in de praktijk echter

Nadere informatie

Sportief bewegen met fibromyalgie. Fibromyalgie

Sportief bewegen met fibromyalgie. Fibromyalgie Sportief bewegen met fibromyalgie Fibromyalgie Sportief bewegen met fibromyalgie...................................... Bewegen: goed en nog leuk ook! Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op de

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST Naam : Adres : Postcode / woonplaats : Geboortedatum : Telefoonnummer : privé... E-mail : Huisarts : Ziektekostenverzekeraar : Pakket SPORTMEDISCH ONDERZOEK d.d. Reden van onderzoek

Nadere informatie

Sportmedisch consult

Sportmedisch consult Sportmedisch consult Een sportmedisch consult bij een sportarts van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) is geschikt voor sporters van alle leeftijden en ieder niveau. Heeft u een blessure of heeft u een vraag

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST DUIKEN

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST DUIKEN SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST DUIKEN Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken neerzetten. De vragenlijst wordt met de sportarts besproken.

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het voeren van een preventiecampagne met het oog op een medische keuring voor sportende jongeren.

Voorstel van resolutie. betreffende het voeren van een preventiecampagne met het oog op een medische keuring voor sportende jongeren. stuk ingediend op 1450 (2011-2012) Nr. 2 26 maart 2013 (2012-2013) Voorstel van resolutie van de heren Jean-Jacques De Gucht, Peter Gysbrechts, Bart Caron, Herman Schueremans en Bart Tommelein, mevrouw

Nadere informatie

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker.

SPORTPLAN P MAAT. Voor sport. Tegen kanker. P MAAT Voor sport. Tegen kanker. Voor sport. Tegen kanker. De kanker heeft mij niet belemmerd in mijn eigen sportuitoefening en ik heb ervoor gezorgd dat ik zowel voor en na de operatie, als tijdens de

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Ligfietsechocardiografie

Patiënteninformatie. Ligfietsechocardiografie Patiënteninformatie Ligfietsechocardiografie Praktische informatie Afspraak Datum: Uur: / /.. u Medicatie die u moet stoppen voor het onderzoek en wanneer:..... Het is belangrijk dat u gedurende 2 uur

Nadere informatie

versie 1 - juni 2011 wat bedrag tegemoetkoming frequentie documenten in te dienen bij de mutualiteit voorwaarden/extra informatie

versie 1 - juni 2011 wat bedrag tegemoetkoming frequentie documenten in te dienen bij de mutualiteit voorwaarden/extra informatie Naast de voordelen van het zorgtraject diabetes of CNI (vb. terugbetaling remgeld, materiaal, toegang tot diëtist, podoloog,...) kunnen patiënten met een zorgtraject genieten van volgende voordelen bij

Nadere informatie

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar hannes.agache@energylab.be en lieven.dupont@uzleuven.be

Gelieve de ingevulde vragenlijst terug te mailen naar hannes.agache@energylab.be en lieven.dupont@uzleuven.be Geachte Mevrouw, Mijnheer Om geselecteerd te kunnen worden voor deelname aan Climbing for Life, willen wij u graag vragen ons wat verdere informatie te geven over uzelf en over uw gezondheidstoestand,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR GEMEENTELIJKE SPORTCLUBS

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR GEMEENTELIJKE SPORTCLUBS SUBSIDIEREGLEMENT VOOR GEMEENTELIJKE SPORTCLUBS ARTIKEL 1 ALGEMEEN Binnen de perken van de kredieten daartoe goedgekeurd op de gemeentebegroting, kunnen aan de recreatiesportclubs, erkend door het gemeentebestuur,

Nadere informatie

Bouw aan je gezondheid

Bouw aan je gezondheid Bouw aan je gezondheid Gratis leefstijladvies en begeleiding voor werknemers in de bouw Informatie voor de werknemer Hart- en vaatziekten Gezond en vitaal zijn; wie wil dat niet? Iedereen wil tenslotte

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal augustus 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

MIJN EERSTE VIER DAGEN

MIJN EERSTE VIER DAGEN MIJN EERSTE VIER DAGEN DAG 1 Mijn eerste kreetje DAG 2 Mijn eerste badje DAG 3 Mijn eerste knuffel DAG 4 Mijn eerste bloedprikje Beste ouder, Het eerste kreetje, het eerste bad, de eerste knuffel,... het

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018

Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 Seniorenraad Son en Breugel 22 juni 2018 1 1 Houd je hart gezond Programma Leefstijl Risicofactoren Meest voorkomende hart- en vaatziekten Gezond bewegen 2 2 Werking van het hart 3 3 Werking van het hart

Nadere informatie

MOETEN JONGE SPORTERS EEN HARTSCREENING ONDERGAAN?

MOETEN JONGE SPORTERS EEN HARTSCREENING ONDERGAAN? KCE REPORT 241As SYNTHESE MOETEN JONGE SPORTERS EEN HARTSCREENING ONDERGAAN? 2015 www.kce.fgov.be KCE REPORT 241As HEALTH TECHNOLOGY ASSESSMENT SYNTHESE MOETEN JONGE SPORTERS EEN HARTSCREENING ONDERGAAN?

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Keuringseisen Parachutespringen

Keuringseisen Parachutespringen Keuringseisen Parachutespringen 1. Afwezigheid van elke lichamelijke of geestelijke ziekte, van elk gebrek of van elke afwijking, die kan leiden tot een plotselinge ongeschiktheid om een parachutesprong

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal mei 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis

Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Revalidatie / Cardiologie Hartrevalidatie Informatie hartrevalidatie / Adviezen voor thuis Inleiding Er is met u gesproken over het hartrevalidatieprogramma. Om te beoordelen of u in aanmerking komt voor

Nadere informatie

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema assistent-scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2018 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Sportgeneeskunde. voor huisartsen. Lies-/heupklachten 22 mei 2012 SMA Jessica Gal Sportartsen Stadhouderskade ES Amsterdam

Sportgeneeskunde. voor huisartsen. Lies-/heupklachten 22 mei 2012 SMA Jessica Gal Sportartsen Stadhouderskade ES Amsterdam Sportgeneeskunde voor huisartsen Lies-/heupklachten 22 mei 2012 SMA Jessica Gal Sportartsen Stadhouderskade 2 1054 ES Amsterdam Onderbeenklachten 18 september 2012 Amsterdam Chronische aandoeningen en

Nadere informatie

INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING MET BETABLOKKERS 5

INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING MET BETABLOKKERS 5 WAT IS HARTFALEN? 3 WAT VOELT U ALS U AAN HARTFALEN LIJDT? 3 WAT DOET UW ARTS OM UW ZIEKTE TE BEHANDELEN? 4 Controle van de symptomen4 De verdere evolutie van de ziekte voorkomen 4 INSTELLEN VAN EEN BEHANDELING

Nadere informatie

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder?

Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Ketenzorg Zorg op maat voor Hart- en/of vaatziekten Waarom ontvangt u deze folder? Bij u is vastgesteld dat u een hart- en/of vaatziekte heeft, of een verhoogd risico hierop. Om zo goed mogelijk met uw

Nadere informatie

Handleiding voor gebruik SKA Onderzoeksplatform Versie 12/01/2015

Handleiding voor gebruik SKA Onderzoeksplatform Versie 12/01/2015 Handleiding voor gebruik SKA Onderzoeksplatform Versie 12/01/2015 1 Inhoud Inloggen... 3 Sporters aanmaken... 7 Sporters opzoeken... 8 Een sportmedisch onderzoek initiëren... 9 Onderzoeksresultaten ingeven...

Nadere informatie

Hartrevalidatie Tergooi

Hartrevalidatie Tergooi Patiënteninformatie Hartrevalidatie Tergooi 1234567890-terTER_ Hartrevalidatie Tergooi Binnen Tergooi verzorgen we de hartrevalidatie, middels deze folder informeren wij u over het programma dat wij aanbieden.

Nadere informatie

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1

HARTREVALIDATIE Wat is hartrevalidatie Hoe ziet het programma eruit? 1 Hartrevalidatie HARTREVALIDATIE Hartrevalidatie is bedoeld voor mensen met hartproblemen, zoals bijvoorbeeld een (dreigend) hartinfarct, een hartoperatie, na een dotterbehandeling, met hartfalen of een

Nadere informatie

Behandeling longrevalidatie Lindenhof

Behandeling longrevalidatie Lindenhof Behandeling longrevalidatie Lindenhof Behandeling longrevalidatie bij Lindenhof Lindenhof biedt aan patiënten met een chronische longaandoening de mogelijkheid tot poliklinische longrevalidatie. De huisarts

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt

Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Klinische en poliklinische informatie voor een hartpatiënt Geachte heer of mevrouw, Onlangs heeft u een hartinfarct, een dotterbehandeling of een hartoperatie gehad. Misschien waren er voordien al voortekenen

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa

SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa SPORTMEDISCHE VRAGENLIJST VeVa Naam Geboortedatum Telefoonnummer E-mail Datum onderzoek Reden van onderzoek O Verplichte keuring voor O Advieskeuring omdat Bij vragen die onduidelijk zijn kunt u een vraagteken

Nadere informatie

Niet bewegen het nieuwe roken! Nicole Uszko-Lencer, cardiologe MUMC+, CIRO+

Niet bewegen het nieuwe roken! Nicole Uszko-Lencer, cardiologe MUMC+, CIRO+ Niet bewegen het nieuwe roken! Nicole Uszko-Lencer, cardiologe MUMC+, CIRO+ Risicofactoren voor hart en vaat ziekten Risicofactoren voor hart en vaat ziekten Niet Bewegen Bewegen is belangrijk. Bewegen

Nadere informatie