Nr JUNI /2 3. gemeente Barneveld. Collegevoorstel. Onderwerp: voortgangsrapportage Welzijn Bameveld. Gevraagde beslissing:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nr JUNI /2 3. gemeente Barneveld. Collegevoorstel. Onderwerp: voortgangsrapportage Welzijn Bameveld. Gevraagde beslissing:"

Transcriptie

1 gemeente Barneveld Nr Collegevoorstel Onderwerp: voortgangsrapportage Welzijn Bameveld Gevraagde beslissing: 1. Kennis te nemen van de rapportage van Welzijn Barneveld over hun activiteiten/prestaties van januari t/m april Deze rapportage, conform toezegging, ter kennisname naar de gemeenteraad te sturen Raad 0Ter kennisname naar de raad Nummer beleidsproduct: Dop overzicht Bestaand beleid (website) Datum 31 mei 2017 Afd: SOC-BELEID Afd.hoofd: Steller G.J. Kraan Aantal bijlagen 1 Portefeuillehouder Openbaarheid Besluit (voorblad) openbaar: Ja O Nee, zie beslispunt: Groentje openbaar: Ja O Nee, zie beslispunt: Bijlagen openbaar: Ja O Nee, vermelden op bijlage Akkoord Bespreken Aantekeningen Secretaris Burgemeester Wethouder A. de Kruijf Wethouder P.J.T. van Daalen Wethouder G.J. van den Hengel Wethouder D. J. Dorrestijn-Taal Beslissing burgemeester en wethouders - 9 JUNI 2017 Nummer op besluitenlijst ist: 2 3/2 3 1

2 VERBINDEND - BETROKKEN - GEDREVEN 4 maandelijkse rapportage Januari - april 2017

3 Inhoud Inleiding 3 Algemene cijfers Welzijn Barneveld 4 Vrijwilligers. 4 Steunpunt Vrijwilligerswerk 4 Vrijwilliger en participatie 6 Meldpunt informele hulp - Maatschappelijke ondersteuning 7 Maatjes - Maatschappelijke ondersteuning 8 DUO Project - maatschappelijke ondersteuning 9 Automaatje - Maatschappelijke ondersteuning 11 Training en advies 14 Training en ondersteuning 14 Senioren 16 Coaching van senioren met beginnende ouderdomsklachten en dementie - Maatschappelijke ondersteuning 17 Preventief Bezoekproject 75 + en Woon Bewust 17 VPTZ: vrijwillige palliatieve terminale zorg 18 Maaltijdvoorziening 19 Mantelzorgers 21 Steunpunt Mantelzorg 21 Respijtzorg 22 Jonge mantelzorgers 23 Collectieve GGZ preventie 26 Jongeren 28 Jongerenparticipatie 28 Mentoring: MaatjesPlus - maatschappelijke ondersteuning 34 Schuldpreventie - GCIdwijs 34 Sociale samenhang 36 In de Buurt 36 Statushouders en vluchtelingen 40 Lotgenotencontacten 41 Buurtbemiddeling 42

4 inleiding Voor u ligt de eerste 4 maandelijkse rapportage van Er is weer met veel bevlogenheid geschreven over de diensten, de dagelijkse bezigheden en de mooie momenten die we meemaken met maatjes, vrijwilligers, professionals en andere relaties van Welzijn Barneveld. Wij wensen u veel leesplezier toe!

5 Algemene cijfers Welzijn Barneveld Aantal beroepskrachten 23 Aantal fulltimers 2 Aantal parttimers 21 Aantal ZZP'ers 0 Aantal FTE 13,8 Totaal aantal actieve vrijwilligers binnen Welzijn Barneveld 457 Vrijwilligers Steunpunt Vrijwilligerswerk In het eerste kwartaal van 2017 hebben een ruime hoeveelheid burgers zich aangemeld om vrijwilligerswerk te doen. De motivatie voor vrijwilligerswerk verschilt per persoon. Een aantal mensen zitten in 'between jobs' of is gepensioneerd en zoekt een nuttige dagbesteding. Een ander doet graag goed voor de ander. Het overgrote deel gaat echter over tot vrijwilligerswerk omdat de stap naar regulier werk veel te groot is. Dit vraagt maatwerk bij de zoektocht naar een geschikte vrijwilligersfunctie. Inzet militairen van de Generaal-Majoor Kootkazerne Net als vorig jaar komen ook dit jaar militairen van de Generaal-Majoor Kootkazerne hun handen uit de mouwen steken voor de Barneveldse Samenleving. Het gaat om zo'n 70 mannen en vrouwen die ingelijfd zijn bij Bevoorrading en Transport. Doel van dit project is dat defensie zichtbaarder wil zijn voor de samenleving. De verschillende pelotons zullen vooral aan de slag gaan in de week van 8-12 mei. Het valt samen met de Landmachtdagen, waarin naar buiten treden en bekendheid richting de samenleving centraal staat. In januari zijn we gestart met het werven van klussen. Dit heeft geresulteerd in 23 aanmeldingen. 16 van deze klussen zullen in de periode mei/juni ook daadwerkelijk door defensie worden uitgevoerd. Dit event is een samenwerking tussen de Gemeente Barneveld, Stichting Present en Welzijn Barneveld. Naast de werving heeft Welzijn Barneveld de verbindende rol en bewaakt de gemaakte afspraken. NL-Doet Op 10 en 11 maart 2017 vond NL-Doet plaats in Nederland. Dit landelijke vrijwilligersevent werd ook in de gemeente Barneveld gevierd. Zo'n 30 klussen zijn geregistreerd op de site van het Oranjefonds en hiervan is 80% ingevuld door burgers uit de gemeente Barneveld.

6 mm Vrijwilligers aan de slag tijdens NL-Doet bij Zorgboerderij Groot Kootwijk NL-Doet bij De Rozelaar

7 Complexe zorg Vanuit meerdere (zorg)organisaties horen we regelmatig dat de zorg rondom de cliënten verandert, complexer wordt. Dit heeft ook een weerslag op de vrijwilligers. Een deel van de vrijwilligers is bereid en in staat om complexere zaken op te pakken. Dit geldt niet voor alle vrijwilligers. Zeker de groep vrijwilligers met een rugzak kunnen dit niet aan. Een lastig vraagstuk waar geen pasklaar antwoord voor is, maar waar met elkaar steeds gezocht wordt naar manieren om goed mee om te gaan. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er zijn meer vrijwilligers. Er zijn meer contacten met maatschappelijke organisaties die vrijwilligersvacatures aanbieden. Er is een ruim scholingsaanbod voor vrijwilligers om hen te ondersteunen in de werkzaamheden. Er wordt meer bemiddeld via de online vacaturebank. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal bemiddelingen 47 Digitale bemiddeling 20 Persoonlijke bemiddeling 27 Totaal aantal trajecten Intensieve bemiddeling / Sociale activering 12 Totaal aantal trajecten beleidsadvisering en adviestrajecten 4 NL Doet PR Aantal deelnemende organisaties NL Doet in Barneveld 13 Nieuwsbrief Welzijn Barneveld (4x per jaar) 7500 Vrijwilliger en participatie Binnen het project Wegwijs worden momenteel 10 mensen begeleid. Twee trajecten zijn in de afgelopen periode succesvol bemiddeld en zijn eind april afgesloten. Eén van de mensen is aan de slag gegaan bij Verpleeghuis Norschoten. Zie hieronder een reactie van één van de Welzijnsbegeleiders: 'Dhr. heeft het vandaag super gedaan tijdens het wandelen. Hij was voorzichtig, vriendelijk, probeerde gesprekjes aan te gaan, ondanks de taalbarrière. Hij heeft na afloop gezellig wat met ons mee gedronken. Al met al een aanwinst om bij de wandelclub te hebben. Het gaat prima met hem. Hij doet enorm zijn best'. Daarnaast is een ander project eind april afgerond, zonder bemiddeling. De mogelijkheden van mevrouw konden niet gerealiseerd worden op het gebied van vrijwilligerswerk. Dit kwam naar voren in het contact met organisaties. De aard van de activiteiten die mevrouw uit zou kunnen voeren raken meer aan cliënttaken, dan als taak voor een vrijwilliger. Daarnaast heeft mevrouw intensieve begeleiding nodig op de werkvloer. N.a.v. deze signalering is mevrouw opgenomen in het doelgroepenregister van de gemeente Barneveld. Met de overige zeven personen is het Wegwijs traject gestart en zijn we op zoek naar geschikte vrijwilligersfuncties. Voor het project Wegwijs geldt een aparte productafspraak met de gemeente Barneveld. Daarmee valt dit project buiten de reguliere subsidie.

8 Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er is goed contact tussen de gemeente en de medewerkers van het steunpunt vrijwillige inzet. Het steunpunt zorgt voor intensieve begeleiding. Het steunpunt houdt contact met de maatschappelijke organisaties. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal trajecten afgerond 3 Totaal actieve trajecten 7 Totaal aantal bemiddelingstrajecten januari - april Meldpunt informele hulp - Maatschappelijke ondersteuning Informele hulp gaat tot dusver op dezelfde voet verder als vorig jaar qua aantal aanmeldingen. We merken op dat particulieren meer zelf aan de bel trekken voor hulp, waar voorheen de professionele zorg dit nog deed. Daarnaast valt het op dat mensen met hulp zoeken starten bij Welzijn Barneveld en dat we steeds vaker bij de aanmelding al verwijzen naar professionele hulp, buurtinitiatieven of kerken. Ook na de aanmelding en het kennismakingsgesprek kijken we vooral naar het huidige netwerk en hoe we deze kunnen activeren als daar nog geen gebruik van wordt gemaakt. Is er geen ruimte in het eigen netwerk, dan zoeken we naar een geschikte vrijwilliger voor de hulpvrager. De tuinvragen zijn vanaf maart enorm toegenomen, omdat het voorjaar is begonnen. Vaak oudere mensen willen hun tuin weer netjes hebben, maar kunnen dit door fysieke klachten niet meer zelf doen. Het is zoeken naar grenzen bij de aanvragen waar je wel of geen vrijwilliger inzet. We hebben nu als richtlijn dat iemand geen financiële middelen heeft om een tuinman te betalen en geen netwerk tot zijn/haar beschikking heeft. Toch blijft dit telefonisch lastig inschatten. Regelmatig krijg ik bewoners aan de telefoon die wel wat financiële middelen hebben, maar niet zoveel om een tuinman maandelijks in te huren. Mensen die wel kinderen hebben, maar die druk zijn, ver weg wonen of al veel andere mantelzorgtaken oppakken. Het blijft toch per casus bekijken wat er nodig is en/of dat alleen met de hulp van vrijwilligers kan. Ook kerken, buurtinitiatieven, stichting Present en mijn Mantelzorgstudent worden in deze zoektocht betrokken, om de mensen zoveel mogelijk te voorzien van advies en ondersteuning, met of zonder de inzet van de vrijwilligers van Welzijn Barneveld. Bijeenkomst vrijwilligers informele hulp In 2015 is voor het eerst een bijeenkomst voor de vrijwilligers van informele hulp georganiseerd om hen als groep te bedanken voor hun inzet, even in het zonnetje te zetten, te informeren over de ontwikkelingen binnen informele hulp en verhalen/ vragen over de praktijk van hun inzet als vrijwilliger met elkaar te delen. Op 9 mei a.s. wordt er weer een soortgelijke bijeenkomst georganiseerd. Onder het genot van een lunch ontmoeten we elkaar op een ontspannen, leuke manier en reflecteren we met elkaar over de wijze waarop iedereen invulling geeft aan zijn/haar inzet als vrijwilliger binnen informele hulp. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er zijn meer vrijwilligers voor informele hulp. Er zijn meer contacten met vrijwilligers zoekenden (zowel organisaties als hulpvragers) betreffende informele hulp. Er is regelmatig contact met de vrijwilligers en hulpvragers zodat er een constante ontwikkeling is binnen het werkveld. Vrijwilligers krijgen scholing op verzoek of in aanbod. Bijvoorbeeld, over alzheimer, oplossingsgericht werken, niet pluis etc.

9 Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal hulpvragen Meldpunt informele hulp 45 Administratieve hulp / PC 2 Boodschappen doen 3 Lichte huishoudelijke ondersteuning 5 Bezoek 7 Klussendienst 6 Tuinwerkzaamheden 16 Hond uitlaten 0 Wandelen/rolstoel rijden 2 Algemeen 3 Vervoer + Begeleiding naar afspraken 1 Oppas 0 Totaal aantal vrijwilligers 123 Totaal aantal hulpvragen gekoppeld aan een vrijwilliger 29 Maatjes - Maatschappelijke ondersteuning Statushouders Binnen het Maatjesproject worden mensen met allerlei achtergronden ondersteund. Ook mensen die de Nederlandse taal willen leren komen hierbij terecht. De afgelopen jaren waren dit er ongeveer 5 per jaar. Een deel hiervan zijn jongeren die taaiondersteuning nodig hebben om hun opleiding te kunnen behalen en daarnaast hulp nodig hebben om hun regelzaken voor elkaar te krijgen. In de afgelopen periode zien we dat meer statushouders de weg naar Welzijn Barneveld vinden. Verwacht wordt dat het aantal statushouders dat een taaimaatje wil en nodig heeft en hiervoor een vraag neerlegt bij Welzijn Barneveld de komende periode zal toenemen. Dit gaat om mensen die niet de uitgebreide ondersteuning van het Duoproject nodig hebben, maar wel iemand om gericht de taal mee te oefenen. Vriendenkringen Binnen vriendenkringen zijn er meerdere ontwikkelingen. De vriendenkring die in december een doorstart heeft gemaakt is afgelopen periode toch gestagneerd. Verschillende deelnemers bleken zich niet aan de groep te kunnen committeren waardoor verschillende bijeenkomsten niet konden doorgaan en deelnemers elkaar niet beter leerden kennen. Deelnemers uit deze groep kunnen in de toekomst wellicht weer aan een andere groep deelnemen. We zijn bezig een nieuwe vriendenkring met deelnemers tussen de 20 en 30 jaar oud mogelijk te maken. Binnenkort zullen de mogelijke deelnemers hieraan voor het eerst met elkaar kennismaken. Door verschillende ontwikkelingen binnen de groepen zoeken we momenteel voor 3 vriendenkringen een nieuwe vrijwilliger, o.a. voor de nieuw op te starten vriendenkring. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten De nieuwe maatjescontacten tussen deelnemers en vrijwilligers zijn succesvol Er zijn meerdere vriendenkringen waarin de onderlinge contacten opbouwend zijn. Er zijn nieuwe vrijwilligers gevonden die met enthousiasme maatje worden. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal deelnemers Maatjesproject 121 Instroom in het kalenderjaar 11 Uitstroom in het kalenderjaar 10

10 Nieuwe hulpvragen maatje (van nieuwe én reeds bekende deelnemers) 12 Totaal aantal vrijwilligers Maatjesproject 75 Instroom in het kalenderjaar 8 Uitstroom in het kalenderjaar 3 Bemiddelingen Maatjesproject 10 Totaal aantal vriendenkringen 2 Nieuwe vriendenkringen - Bijeenkomsten voor opzet van nieuwe vriendenkringen - Totaal aantal bemiddelde deelnemers in Vriendenkringen 8 DUO Project - maatschappelijke ondersteuning Er is een soepele overgang geweest van het Duoproject naar de huidige coördinatie binnen Welzijn Barneveld. De Duomaatjes (vrijwilligers) en inburgeraars van de huidige duogroep weten de coördinatoren van het Duoproject goed te vinden en er is regelmatig contact tussen deze partijen. De maatjescontacten in de huidige projectgroep zijn succesvol. Naast de gezamenlijke groepsactiviteiten hebben alle deelnemers regelmatig contact met hun duo en ondernemen ze verschillende activiteiten die variëren van samen een wandeling maken tot met de gezinnen samen de maaltijd nuttigen. Tijdens de tussenevaluatie werd duidelijk hoe belangrijk en waardevol deze contacten zijn. De Duomaatjes hebben al veel voor de inburgeraars kunnen betekenen op sociaal gebied en bij hun hulpvragen. Zoals hulp bij het aangifte doen van een gestolen fiets en ook hulp bij het aanschaffen van een internetabonnement of het uitpluizen van een energierekening. Dankzij deze hulp leren de inburgeraars hun weg te vinden in de Nederlandse samenleving en kunnen ze dit soort zaken in de toekomst zelf oplossen. Naast de tussenevaluatie hebben de inburgeraars en Duomaatjes als groep samen in de afgelopen maanden een aantal activiteiten ondernomen. In februari was er een bowlingmiddag voor de gezinnen met aansluitend een gezamenlijke internationale maaltijd. Alle deelnemers hebben ervan genoten, voor veel van de inburgeraars was het de eerste keer op een bowlingbaan. Voor de maaltijd had iedereen erg z'n best gedaan en een zelfgemaakt gerecht meegenomen. Het was leuk voor iedereen om bijzondere uitheemse gerechten te proeven en om tijdens de maaltijd de tijd te hebben om gesprekken met elkaar te voeren. Niet alleen met de eigen Duomaatjes maar ook met de overige groepsgenoten en hun gezinsleden. Hierdoor zijn ook onderlinge contacten gelegd.

11 Een impressie van de bowlingmiddag In april liepen de inburgeraars samen met hun Duomaatjes een cultuurtocht door Barneveld. Onder leiding van een gids leerde iedereen nieuwe dingen en interessante weetjes over hun dorp. ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ De cultuurtocht in Barneveld 10

12 Er is een plan geschreven voor de visie & toekomst van het Duoproject en er wordt gewerkt aan het opstarten van een nieuwe projectgroep. De te verwachten startdatum van deze nieuwe vrouwengroep is medio september. Er is omtrent deze nieuw op te starten groep een goede samenwerking met de verschillende betrokken instanties (o.a. Vluchtelingenwerk, gemeente). Doormiddel van een warme overdracht van deze instanties richting Duoproject hopen we een goed sociaal vangnet te kunnen creëren juist voor die inburgeraars die dit het hardste nodig hebben wanneer hun traject bij vluchtelingenwerk wordt afgerond. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Het helpen integreren van inburgeraars in de gemeente Barneveld en in de samenleving door ontmoetingen, activiteiten en waar nodig gerichte ondersteuning. Het vaardig worden met de Nederlandse taal. Zelfredzaam zijn in de Nederlandse cultuur en samenleving. Een bijdrage leveren aan begrip voor en acceptatie van inburgeraars/nieuwe burgers in de lokale gemeenschap, door het actief betrekken van Barneveldse vrijwilliger^ Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers 1 Totaal aantal deelnemers 11 Instroom in het kalenderjaar 11 Uitstroom in het kalenderjaar Totaal aantal vrijwilligers 13 Instroom in het kalenderjaar 13 Uitstroom in het kalenderjaar Bemiddelingen 11 Automaatje - Maatschappelijke ondersteuning Wij schetsen u graag de voortgang van Automaatje door middel van onderstaand gesprek met consul van ANWB Gelderland. AutoMaatje Barneveld Op maandag 20 maart 2017 had ik een gesprek met Willie van Middendorp, coördinator AutoMaatje bij de Stichting Welzijn in Barneveld. Het was een plezierig gesprek. Ik had/heb een behoorlijke informatie achterstand wat het project AutoMaatje betreft, zij heeft mij van veel informatie omtrent het ontstaan en de organisatie van dit project kunnen voorzien. Inzet beroepskrachten Op dit moment zijn 4 beroepskrachten van de Stichting Welzijn Barneveld betrokken bij de uitvoering van AutoMaatje. De rol van de beroepskrachten is hoofdzakelijk het inroosteren van de chauffeurs uitgaande van de aanvragen van gebruikers voor ritten. De beroepskrachten nemen persoonlijk contact op met chauffeurs als er ritten worden aangevraagd. Zij houden daarbij rekening met wensen en mogelijkheden van de chauffeurs en de afstand tussen het woonadres van de chauffeurs en de aanvragers van ritten. Een belangrijk aspect is tevens grootte van de auto i.v.m. eventueel vervoer van een rollator of rolstoel. De beroepskrachten vinden dat deze bemiddeling door hen gedaan moet worden omdat een goede relatie met de chauffeurs van groot belang is voor het succes van AutoMaatje. Chauffeurs Op dit moment zijn 54 chauffeurs beschikbaar, verdeeld over de kernen van de gemeenten Barneveld. Elke chauffeur heeft een VOG moeten overleggen alvorens hij/zij - het zijn vooral 1 Met deze weergave van prestaties gaan we uit van een nieuwe telling vanaf de overgang van het Duoproject naar Welzijn Barneveld, eind

13 mannelijke chauffeurs- ingezet kan worden in dit project. Hoewel het wenselijk is dat elke chauffeur een inzittendeverzekering heeft voor zijn/haar auto is dat niet verplicht. De chauffeurs willen heel graag ingezet worden en zijn teleurgesteld als er te weinig ritten zijn. Vrijwilligers Gebruikers vragen telefonisch een rit aan. De telefonische aanvraag komt binnen bij een groep vrijwilligers die hiervoor zijn aangesteld. Deze vrijwilligers verwerken de aanvraag in een hiervoor ontwikkelde digitale module. De beroepskrachten krijgen daarna de aanvraag op hun computerscherm en kunnen een chauffeur regelen voor de desbetreffende aanvraag. Gebruikers Iemand die gebruik wil maken van de diensten van AutoMaatje moet zich daarvoor inschrijven bij het project. In een intakegesprek bespreekt een beroepskracht met iemand die zich aanmeldt de wensen, mogelijkheden en speciale zaken die van belang zijn. Deze gegevens worden opgenomen in het digitale systeem van AutoMaatje Barneveld. Het zijn vooral thuiszittende ouderen die niet over eigen vervoer beschikken die gebruik maken van AutoMaatje. Maar ook zijn er jongere gebruikers met beperkingen- visueel, fysiek of verstandelijk- die van de diensten van AutoMaatje gebruik maken. Op dit moment hebben zich 331 gebruikers ingeschreven. Zij maken geregeld gebruik van de diensten van AutoMaatje hoewel de frequentie per gebruiker behoorlijk kan verschillen. Sommige gebruikers maken meerdere keren per week gebruik van AutoMaatje, anderen vragen incidenteel een rit aan. In principe worden er geen vaste chauffeurs gekoppeld aan de gebruikers. Een gebruiker kan dus elke keer dat een rit aangevraagd wordt een andere chauffeur toegewezen krijgen. Een gebruiker betaalt de chauffeur een vergoeding van 0,30 per kilometer met een minimum van 2,00 per rit. De gebruikers zijn verplicht om een WA-verzekering te hebben. In een enkel geval betekent dat iemand die vanuit hun religieuze overtuiging geen verzekering wil afsluiten geen gebruik kan maken van dit project. Het aantal gebruikers groeit, vooral door de mond-op-mondreclame van tevreden gebruikers. ANWB Het initiatief om iets degelijks als AutoMaatje op te zetten in Barneveld ontstond uit de klachten die er waren m.b.t. de regiotaxi. De gemeente Barneveld wilde haar inwoners een beter alternatief bieden en heeft hiervoor de hulp van de Stichting Welzijn Barneveld ingeroepen. Vanuit dit initiatief is contact gelegd met de ANWB die vervolgens samen met de Stichting Welzijn en de gemeente Barneveld AutoMaatje heeft ontwikkeld. De ANWB heeft een belangrijke rol gespeeld bij de opzet van dit project en bij de ontwikkeling van de materialen. Het wordt gewaardeerd dat de ANWB de materialen gratis beschikbaar stelt. De digitale module waarvan gebruik gemaakt wordt in Barneveld is een onderdeel van het digitale systeem waarmee daar al werd gewerkt. In hoeverre deze module overdraagbaar is naar andere projecten in Nederland is niet duidelijk. Op dit moment is een intensieve betrokkenheid van de ANWB bij AutoMaatje Barneveld niet meer nodig. Het project draait goed, er is veel expertise aanwezig bij de Stichting Welzijn Barneveld en er is ook veel goodwill bij de gemeente Barneveld. AutoMaatje Barneveld kan hierdoor heel goed zelfstandig functioneren. Voorbeeldfunctie Inmiddels komen bij het project in Barneveld uit meerdere delen van het land vragen om informatie over het project. De belangstelling voor AutoMaatje is groot en de beroepskrachten van de Stichting Welzijn Barneveld delen graag over hun ervaringen met anderen. 12

14 Rol van Consul Het is voor mij niet duidelijk welke rol ik als ANWB Consul nog kan hebben bij het project AutoMaatje Barneveld. Het project loopt daar goed, de betrokkenen zijn experts die het project zelfstandig, zonder hulp van buitenaf, kunnen laten functioneren. Wel denk ik dat AutoMaatje Barneveld landelijk kan dienen als een good practice waar nieuw te starten projecten veel van kunnen leren. Als Consul is het daarom waardevol kennis te hebben van het project in Barneveld om eventuele nieuwe initiatieven elders in het land te kunnen initiëren en/ofte begeleiden. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Het is een vervoersdienst waarbij vrijwilligers rijden met hun eigen auto. De vervoersdienst wordt gecoördineerd vanuit Welzijn Barneveld. Totaal aantal vervoersaanvragen 940 Totaal aantal vrijwilligers 54 13

15 Training en advies Training en ondersteuning Scholingsavond 30 maart vond de eerste scholingsavond van 2017 plaats, waar 74 vrijwilligers uit de gemeente Barneveld twee workshops hebben gevolgd. De volgende workshops stonden op het programma: & Omgaan met weerstand #» Psychische aandoeningen?> Werken met mensen met een verstandelijke beperking #>) Verward gedrag & Mag ik even binnenkomen? Informatie en handvaten om de veiligheid van ouderen en kwetsbare burgers te vergroten. ) Social Media Bij de organisatie van deze scholingsavonden wordt intensief samengewerkt met De Meerwaarde. Zo bereidden de leerlingen, onder begeleiding van docenten, de maaltijd voor de vrijwilligers. Uit het evaluatieformulier kwam naar voren dat de meeste vrijwilligers tevreden zijn over scholingsavond en dat heeft bijgedragen aan meer deskundigheid. Ontwikkelingsgericht coachen Er is veel vraag naar de training ontwikkelingsgericht coachen. Dus hebben wij besloten om in 2017, drie trainingen aan te bieden. De eerste is al gestart en telt dertien deelnemers. Ook de tweede en derde training staan gepland en zijn volgeboekt. Training De Rozelaar Op 17 maart, 28 maart en 18 april heeft de werkgroep 'Vrijwilligers' van De Rozelaar 's een training van medewerkers van Welzijn Barneveld ontvangen over werken met vrijwilligers. Binnen De Rozelaar vindt momenteel een omslag in werken plaats. Alle teams dienen zelf verantwoordelijk te worden voor o.a. het werken met vrijwilligers en alles wat daarbij komt kijken. De Rozelaar vroeg daarbij de ondersteuning van Welzijn Barneveld, en dat resulteerde in deze training. Welzijn Barneveld verdiepte zich in de situatie van De Rozelaar en maakte de training daarbij op maat. De volgende thema's werden behandeld: & Werving van vrijwilligers: Vacatures maken en inzet van sociale media en andere kanalen #5) Omgang met vrijwilligers: Waardering overbrengen, verschillen in vrijwilligers» Landelijke regels, verzekeringen en het beleid van De Rozelaar. Teamcoaching: Het team betrekken bij het werken met vrijwilligers. De training werd door de medewerkers goed beoordeeld en heeft hen de nodige handvatten gegeven om een nieuw beleid en een nieuwe werkwijze omtrent vrijwilligers te ontwikkelen. 14

16 Werken met vrijwilligers vraagt om samenwerking Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Vrijwilligers worden geschoold voor de doelgroep. Vrijwilligers kunnen zich verder ontwikkelen. Vrijwilligers kunnen taken ondersteunen of overnemen van professionals Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal geschoolde vrijwilligers Totaal aantal aangeboden scholingsavonden Totaal aantal deelnemers scholingsavonden 74 Totaal aantal deelnemers scholingsavond Signaleren niet Pluis 55 Totaal aantal gebruikers ondersteuning invullen van (belasting)formulieren 66 Totaal aantal deelnemers aan training Ontwikkelingsgericht Coachen 13 15

17 Senioren Ontmoeten, bewegen en sociale activering In het begin van het jaar hebben er 2 vergaderingen met de coördinatoren van de activiteiten plaatsgevonden. Tijdens deze vergadering kunnen zij aangeven hoe het gaat op de activiteit en op- of aanmerkingen maken. In de maand maart en begin april konden senioren zich opgeven voor hulp bij het invullen van j hun belasting. Hieraan hebben 66 personen deelgenomen, dit is in samenwerking met de 1 bibliotheek gedaan. Zij hebben de ruimte beschikbaar gesteld. Het aantal vrijwilligers wat hieraan [ meewerkt is 8 personen. Nadat vorig jaar bij Welzijn Barneveld i.s.m. met HCC (Hobby Computer Club- seniorenacademie) begonnen is met de Inloop Digitale Hulp, is er ook vraag geweest om dit vanuit NEBO+ en Ruimzicht op te gaan zetten. Er wordt een gezamenlijke flyer gemaakt zodat duidelijk wordt waar de hulp in die week te krijgen is. Vanaf de zomer gaat ook Nieuw Avondrust uit Voorthuizen hierbij aansluiten. Iedere locatie zorgt voor zijn eigen vrijwilliger. De mensen weten ons hierdoor steeds beter te vinden. Elke maand kunnen mensen van 75 jaar en ouder zich laten keuren voor hun rijbewijs. Hier komen gemiddeld elke maand 20 personen naartoe. Als er problemen zijn met de computer, dan komen vrijwilligers naar de mensen thuis om te helpen. 2 Vrijwilligers helpen ong. 25 personen per kwartaal. Op uitnodiging van kasteel Schaffelaar is er begin april opnieuw een gratis lunch aangeboden in het kasteel. Welzijn Barneveld zorgde voor de deelnemers. De doelgroep die hiervoor in aanmerking komen zijn kwetsbare senioren, mensen die vanwege verschillende oorzaken weinig of geen contacten hebben. 40 Senioren, waaronder ook diverse begeleiders (vaak familie) hebben hieraan deelgenomen. Hulp werd gegeven door gratis vervoer door de Rozelaar en Ruiter Actief, bestuursleden van de ouderenbonden en vrijwilligers via Welzijn Barneveld. Supermarkt Plus zorgde voor gratis koeken en Intratuin Barneveld sponsorde voor iedereen een plantje. Een vrijwillige fotograaf nam een groepsfoto. Deze is naderhand naar iedereen gebracht of verstuurd. Voor de deelnemers was dit een bijzondere dag. Ze genoten zichtbaar. Opbrengst 2017 Er hebben in deze periode relatief veel kwetsbare senioren gebruik kunnen maken van een activiteit, waarbij zij andere mensen konden ontmoeten. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal activiteiten Totaal aantal wekelijkse activiteiten ouderen 27 Totaal aantal maandelijkse activiteiten ouderen 4 Totaal aantal deelnemers activiteiten l e kwartaal 535 Totaal aantal deelnemers zomerprogramma n.v.t. Totaal aantal coördinatoren (Senioren) 42 Totaal aantal vergaderingen met coördinatoren 2 Totaal aantal gastvrouwen (Senioren) 19 Totaal aantal receptionistes (Senioren) 7 16

18 Coaching van senioren met beginnende ouderdomsklachten en dementie - Maatschappelijke ondersteuning Zoals eerder aangegeven, is het moeilijk om nieuwe maatjes te krijgen. Er is op diverse manieren geworven, waaronder ook een interview met een maatje in de Barneveldse Krant. Uiteindelijk hebben zich toch 2 mensen aangemeld die in april een verkorte cursus hebben gekregen met de belangrijkste onderwerpen om dit werk goed te kunnen doen en zich voldoende ondersteund te voelen. Indien er in oktober a.s. voldoende nieuwe vrijwilligers zijn, doen zij nogmaals mee om alsnog de hele cursus te volgen. Binnenkort sluit de projectcoördinator Maatjes Dementie aan bij een overleg van de casemanagers/wijkverpleegkundigen om nogmaals te benadrukken dat ook zij verantwoordelijk zijn om zich meer in te spannen voor nieuwe maatjes, vooral in de naaste omgeving van de deelnemers (zoals buren, vrienden, neven/nichten e.d.). Verder zal er in de komende maanden ook via een betaalde advertentie worden geworven in media met een groot bereik. Van de 4 gestopte deelnemers, waren er 2 die al enige tijd op de wachtlijst stonden, die zijn inmiddels intern opgenomen. Een andere deelnemer is mee gaan doen met klaverjassen bij Welzijn Barneveld. Ondanks zijn dementie, kan hij nog heel goed zijn grote hobby uitvoeren volgens de coördinator van deze activiteit en past hij goed in de groep. Een leuke ontwikkeling! Mede omdat het zo moeilijk is om nieuwe maatjes te vinden, melden casemanagers niet snel meer nieuwe deelnemers aan. Daarnaast is het 2 keer voorgekomen dat een enthousiast maatje niet stabiel genoeg bleek om een contact in stand te houden. Dit maatje is in overleg met de projectcoördinator gestopt. Een ander maatje is gestopt omdat zij het te zwaar vond, in combinatie met haar privé. Momenteel hebben twee andere maatjes een pauze genomen vanwege privéomstandigheden. Zij willen het zeker weer later oppakken. Ondanks bovenstaande zijn de huidige maatjes erg gemotiveerd, voelen zich verbonden met de deelnemer (en de mantelzorger) en vinden het zinvol vrijwilligerswerk. Door regelmatige ondersteuning d.m.v. terugkombijeenkomsten (per groep 3x per jaar) en tussendoor telefonisch contact, voelen zij zich voldoende ondersteund. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er zijn vrijwilligers geworven die zijn ingezet in een thuissituatie in overleg met wijkverpleegkundigen. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal deelnemers Maatjesproject Dementie 13 Totaal aantal deelnemers op de wachtlijst Totaal aantal bemiddelingen Totaal aantal nieuwe deelnemers in het kalenderjaar 13 Totaal aantal gestopte deelnemers in het kalenderjaar Totaal aantal vrijwilligers Maatjesproject Dementie 15 Totaal aantal nieuwe vrijwilligers in het kalenderjaar Totaal aantal gestopte vrijwilligers in het kalenderjaar Preventief Bezoekproject 75 + en Woon Bewust Project Preventief Bezoek Mensen van 75 jaar hebben een brief gekregen met de uitnodiging voor het preventief bezoek 75+. Hiervan hebben er 44 een herinneringsbrief gekregen. We hebben 20 mensen uiteindelijk nog na moeten bellen. Het bereiken van sommige mensen is erg moeilijk omdat de telefoonnummers niet beschikbaar zijn. De vrijwilligers zijn bij 34 mensen op bezoek geweest. 45 mensen hebben aangegeven dat ze nu nog niet maar over 5 jaar wel graag bezocht willen worden. 17

19 Woon Bewust In samenwerking met de gemeente, is er begin februari een brief uitgegaan naar 66 t/m 75 jarigen, ondertekend door de wethouder, waarin dit project werd aangeprezen en men werd geattendeerd op een gratis en onafhankelijk woonadvies. Dit bleek een succes, tot nu toe zijn er 156 aanvragen binnengekomen. Bij de brief zat de folder van Woon Bewust met daarin een antwoordkaartje die mensen konden gebruiken om het advies bij Welzijn Barneveld aan te vragen. De nieuwe woonadviseurs zijn ingezet om deze mensen thuis te bezoeken. Zij maken gebruik van een rapport in twee delen: l e deel sociaal aspect, 2 e deel praktisch advies met fotovoorbeelden van oplossingen met een prijsopgave. Een woonadviseur heeft deze twee delen (technisch) geïntegreerd omdat de woonadviseurs het rapport van HuisopMaat.nl veel te algemeen vonden waardoor er geen maatwerk mogelijk was. Er wordt door deze werkwijze veel meer ingespeeld op de persoonlijke wensen, situatie, beperkingen en mogelijkheden. Na het bezoek vult de woonadviseur deze twee delen in en stuurt deze (meestal per ) in pdf- bestand naar de aanvrager. Indien men deze liever per post ontvangt, wordt dit door de projectcoördinator verzorgd. Van de binnengekomen aanvragen is inmiddels 1/3 bezocht. Het overgrote deel vindt het bezoek zinvol. Na 2/3 maanden worden aanvragers opnieuw gebeld in hoeverre men nog iets met het advies heeft gedaan of kunnen doen. Volgens afspraak in de werkgroep Woon Bewust gemeente, worden alle mensen vanaf 60 jaar per brief geattendeerd op de mogelijkheden van Woon Bewust. Vanwege het grote aantal aanvragen dat vanwege de l e brief binnenkwam, is besloten de overige leeftijden op een later moment aan te schrijven. Op 13 april was een informatiebijeenkomst gepland bij Welzijn Barneveld. Daarvoor heeft een interview met 2 woonadviseurs in de Barneveldse Krant gestaan. Aangezien er hiervoor geen opgaves binnenkwamen, is besloten deze bijeenkomst te cancelen. Doordat de krant het spontaan opnieuw geplaatst had en de verplichte aanmelding niet had genoemd, zijn er toch 2 woonadviseurs geweest. Er waren alsnog 3 geïnteresseerden waarvan 1 echtpaar. Eén nieuwe woonadviseur is tussendoor om privéredenen gestopt. Een andere nieuwe woonadviseur is tijdelijk, eveneens vanwege privéomstandigheden, niet actief. In januari en maart zijn er vergaderingen geweest met de woonadviseurs. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er is een goed bezoekregeling, 75+ers worden op aanvraag bezocht. Met 80+ers wordt een tweede herhalingsafspraak gemaakt. Deelnemers aan Woon Bewust weten allen over zelfstandig, veilig en comfortabel wonen Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal bezoeken Bezoekproject Aantal vrijwilligers Bezoekproject 75+ Aantal bezoeken Woon Bewust 52 Aantal vrijwilligers Woon Bewust VPTZ: vrijwillige palliatieve terminale zorg In de periode januari t/m april 2017 is het vrijwilligersbestand van 17 naar 15 gegaan. Door het overlijden van Frieda Tahamata is één van de vrijwilligers de coördinator VPTZ geworden, en heeft de werkzaamheden van Frieda overgenomen. De andere vrijwilliger heeft afgezegd omdat ze te druk was met andere vrijwillige klussen. Alle 15 vrijwilligers hebben de VPTZ-training gevolgd. Begin dit jaar is er een ontmoeting geweest met de vrijwilligers waarbij ook besproken is dat zij ingezet mogen worden in verpleeginstellingen. De vrijwilligers staan hier in principe positief 18

20 tegenover. Ze geven aan dat ze niet de vervangers zijn van de zorg, maar er vooral willen zijn voor de zorgvrager en familie, ter ondersteuning. Het is de bedoeling dat in de aankomende periode contact wordt gezocht met de verpleeghuizen om met hen de mogelijkheid te bespreken van de inzet van de VPTZ-vrijwilliger. Daarnaast zal ook nog weer contact gezocht worden met de thuiszorgorganisaties en huisartsen om opnieuw aandacht te vragen voor VPTZ. In de eerste maanden is er 1 aanvraag geweest. Het betrof iemand die in het Hospice had gelegen. Zijn gezondheid verbeterde dusdanig dat hij naar huis is gegaan. De vrijwilligers van de thuisinzet hebben de zorg, begeleiding overgenomen. In april is dit teruggebracht naar eens in de twee weken omdat hij te goed is qua gezondheid en eigenlijk geen hulpvrager is voor de VPTZ. Ondertussen wordt via het maatjesproject een maatje gezocht die hem af en toe kan gaan bezoeken. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er zijn voldoende, geschoolde VPTZ-vrijwilligers. Er is meer mogelijk op het gebied van specifieke aanvragen. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal hulpvragen 1 Aantal vrijwilligers 3 Aantal uren vrijwillige inzet 20 Aantal cursisten VPTZ cursus 1 Maaltijdvoorziening In de eerste 4 maanden van 2017 zijn de aantallen vrij stabiel gebleven. In de gehele gemeente Barneveld waren er 21 nieuwe aanmeldingen. In maart hebben wij in samenwerking met Food Connect en Stichting Maaltijd aan Huis een actie geplaatst met redactioneel artikel in de Veluwse Kerkbode. Deze actie leverde 5 nieuwe gebruikers op, die de maaltijden willen proberen. Zeker 3 personen hebben definitief gekozen voor onze maaltijdvoorziening. In maart 2017 hebben wij onze jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst georganiseerd. Het thema voor deze middag was "Niet Pluis en dan" Yvonne Ruigrok heeft ons aan de hand van diverse voorbeelden op de hoogte gebracht van "niet pluis" en wat de vervolgstappen daarin kunnen zijn Tijdens deze bijeenkomst werden door vrijwilligers nog wel een paar mooie voorbeelden genoemd hoe zij met veel liefde hun werk doen: "Ik weet dat een maaltijdgebruiker geniet daar ontzettend van." erg eenzaam is, af en toe stuur ik hem dan een kaartje, hij Of "Er waren geen maaltijden besteld voor deze mevrouw, toen heb ik haar toch even een bakje hutspot uit mijn eigen vriezer gebracht." Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er is een goede maaltijdvoorziening die maaltijden levert conform marktprijzen. Er is een goede signalering door de vrijwilligers, 'Men houdt elkaar een beetje in de gaten.' Er is voldoende variatie en de voorziening kan inspelen op de wensen van burgers en van Welzijn Barneveld. 19

21 Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal gebruikers via Welzijn Barneveld 84 Garderen 4 Kootwijk 4 Barneveld (bijna buitengebied) 3 Kootwijkerbroek 18 Nijkerk 1 Stroe 2 Terschuur 1 Zwartebroek 2 Voorthuizen 49 Aantal uitgeschreven gebruikers door stopzetten of overlijden via Welzijn Barneveld Aantal nieuwe inschrijvingen in gehele gemeente via Welzijn Barneveld, er wordt ook rechtstreeks aangemeld via Stichting Maaltijd aan Huis, van de Hervormde Diaconie Aantal gerechten, geleverd via Welzijn Barneveld Hoofdgerechten 5962 Voorgerechten 787 Nagerechten 668 Aantal vrijwilligers

22 Mantelzorgers Steunpunt Mantelzorg Op 2 februari jl. overleed Frieda Tahamata. Frieda was dé mantelzorgconsulente van Welzijn Bameveld. In de loop van februari en maart zijn de vragen die binnen kwamen zo goed en kwaad als dat kon opgepakt door de medewerkers van Welzijn Barneveld. Ondertussen is gekeken naar hoe het Steunpunt voort te zetten. Per 1 april is Lisette Mulder in dienst gekomen van Welzijn Barneveld als coördinator Steunpunt Mantelzorg. Daarvoor was zij als zzp-er al betrokken bij de organisatie. Samen met Alinda van den Top en Christina Mourits wordt het steunpunt nu bemand. Alinda heeft als projectcoördinator de jonge mantelzorgers onder haar hoede en dat doet zij samen met Christina. Daarnaast is Alinda ook verantwoordelijk voor de informele hulpvragen. Christina houdt zich als medewerker Steunpunt Mantelzorg ook bezig met de dienstenbon en de mantelzorgwaardering. Lisette Mulder is nieuw aangetrokken op het Steunpunt als projectcoördinator Steunpunt Mantelzorg en heeft tot taak de mantelzorgers te ondersteunen en de algemene belangen van hen te behartigen. Daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor de inzet van vrijwilligers bij de laatste fase in iemands leven (VPTZ). Met dit team willen we de toekomst van Steunpunt Mantelzorg waarborgen en zullen we er zijn voor alle mantelzorgers, jong en oud. Ondertussen zijn we druk bezig met de organisatie van een dagje uit voor mantelzorgers (13 juni), de mantelzorgwaardering en lotgenotengroepen. De cursus "hoe blijf ik op de been?" heeft in februari plaats gevonden. Hieraan hebben 10 mensen deelgenomen. In het najaar zal deze cursus nog een keer worden aangeboden. Daarnaast is hard gewerkt aan de mantelzorgnieuwsbrief die begin mei weer verspreid zal worden. En rond 10 november zal ook de dag van de mantelzorg weer plaats vinden. Zodra het thema van die dag bekend is zal hieraan invulling worden gegeven. Langzamerhand worden de werkzaamheden die Frieda altijd heeft gedaan weer opgepakt en voortgezet. In het kader van de begeleiding van mantelzorgers gaan we ons ook meer richten op nazorg. Indien er genoeg belangstelling is zal er gestart worden met een lotgenotengroep rouwverwerking. Hierin kunnen deelnemers op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen en ervaringen delen. De lotgenotengroep rouw zal worden begeleid, zodat er ook vragen kunnen worden gesteld over rouw en rouwgedrag. Cursus hoe blijf ik op de been? Op 14, 21, 28 februari is de cursus 'Hoe blijf ik op de been?' gegeven. 10 deelnemers hebben deelgenomen aan deze cursus. Tijdens de cursus is aandacht besteed aan de individuele situaties, stress en ontspanning. Door het delen van de ervaringen hielpen de cursisten elkaar verder. Ook is tijdens de cursus geleerd hulp te vragen wanneer mantelzorgers dat nodig hebben. Juist door ondersteund te worden wanneer dat nodig is; blijven mantelzorgers zelf vitaler. Kleine ontspanningsmomenten kunnen al verlichting geven in drukte. De cursus is als zeer positief ervaren en werd met een 8,5 beoordeeld door de deelnemers. Dienstenbon Inmiddels zijn er bijna 100 dienstenbonnen verkocht aan mantelzorgers om een steuntje in de rug te krijgen. De dienstenbonnen worden zeer goed ontvangen. Doordat het juist de extra incidentele klussen zijn waar de huishoudelijke hulp niet (voldoende) aan toe komt. In de krant, op Social Media en via de mail is de dienstenbon inmiddels steeds bekender geworden. Mantelzorgers weten Welzijn Barneveld te vinden om de dienstenbonnen aan te vragen. Vanuit het Steunpunt willen wij deze bekendheid de komende maanden continueren en mantelzorgers stimuleren dienstenbonnen aan te vragen. Project Christelijke Hogeschool Ede Half maart is steunpunt Mantelzorg benaderd mee te werken aan een project om het netwerk 21

23 van een mantelzorger te versterken. 4 eerstejaarsstudenten Social Work wilden met een zorgvrager en zijn/haar mantelzorger in gesprek. Tijdens dit gesprek is een netwerkanalyse gemaakt. Vanuit het steunpunt was er een bemiddelende rol tussen de studenten en de mantelzorger. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Het steunpunt mantelzorg groeit. Het steunpunt mantelzorg blijft op de ontwikkelingen in de maatschappij. Er zijn meer vrijwilligers. Er is een breder aanbod van vrijwilligers. Vrijwilligers worden geschoold. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd in het kader van Mantelzorg Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal mantelzorgers in beeld tot Aantal aanmeldingen mantelzorgwaardering gemeente (2016) 755 Aantal hulpvragen mantelzorgers Informatie, advies en begeleiding 12 Luisterend oor 13 Verwijzing naar individuele ondersteuning (door vrijwilligers) - Aantal huisbezoeken 9 Aantal gesprekken op kantoor 4 Overleg tussen mantelzorgcoördinator en GGZ consulente - Aantal deelnemers activiteiten: Dag van de Mantelzorg 10 november n.v.t. Lotgenotencontact Dementie (gemiddeld aantal deelnemers per 5 keer) Gemiddeld aantal deelnemers Alzheimersalon (10 bijeenkomsten 50 per jaar) Aantal ontvangers Mantelzorg nieuwsbrief: Mantelzorgers, huisartsen, fysiotherapeuten, apotheken, culturele centra, dagopvangprojecten, verzorgingshuizen, verpleeghuis, zorgorganisaties, casemanagers dementie, maatschappelijke organisaties en ouderenbonden. Respijtzorg Respijtzorg wordt steeds belangrijker voor de mantelzorger. De zieke, de patiënt, blijft langer thuis en er wordt dus nog meer dan we gewend waren een beroep gedaan op de naaste(n). Respijtzorg kan betekenen dat de mantelzorger er even tussenuit kan gaan. Het kan ook betekenen dat de patiënt tijdelijk even ergens gaat logeren. Deze logeeradressen zijn schaars, het is niet gemakkelijk om op korte termijn iemand tijdelijk ergens te plaatsen. Dat is jammer en zorgelijk omdat de mantelzorger dan soms niet meer op de been kan blijven om te zorgen voor hun naaste. Vooralsnog wordt de oplossing dan ook meer gezocht in helpende handen thuis, zodat de mantelzorger ontlast kan worden. 22

24 Jonge mantelzorgers Voorlichtingslessen In januari 2017 zijn opnieuw alle eersteklassen van het Johannes Fontanus College voorgelicht over het onderwerp jonge mantelzorgers. Tijdens de gastles werd uitleg gegeven over wat jonge mantelzorg is. Enkele voorbeelden waarin jonge mantelzorgers hun verhaal deden, zorgden ervoor dat het zichtbaar werd voor jongeren wat mantelzorg is. Ook kregen de jongeren de ruimte hun persoonlijke verhaal te delen. Alle jongeren kregen na afloop van de gastles een flyer mee met de informatie en contactgegevens over en van het steunpunt. Ook op de Meerwaarde waren we welkom om drie gastlessen te verzorgen voor de 3 e jaars studenten van Zorg en Welzijn. Ook daar bleken een aantal jongeren in de klassen te zitten die jonge mantelzorgers zijn. We merken dat het onderwerp de jongeren raakt en bij de jonge mantelzorgers herkenning en erkenning geeft. Tenslotte zijn we ook uitgenodigd bij het MBO, Zorg en Welzijn, om daar een gastles te geven over jonge mantelzorg voor jaar 1. Ook zij hebben de informatie ontvangen over het steunpunt Mantelzorg. Reacties van de leerlingen naar aanleiding van de gastlessen Ruim 400 leerlingen en de docenten gaven aan de gastles positief, mooi, interessant of boeiend te hebben gevonden. De term was bij veel leerlingen nog onbekend. Echter bleken ruim 130 jongeren iemand uit het netwerk te kennen die mantelzorger is. Ook lieten 25 jongeren via het werkblad weten jonge mantelzorger te zijn. Zij hebben allen een uitnodiging ontvangen voor de volgende bijeenkomst. Ook hebben jongeren tips gegeven voor het steunpunt. Zo gaven zij aan het steunpunt vooral ontspanning moet bieden aan jonge mantelzorgers en dat er ruimte moet zijn voor het delen van het persoonlijke verhaal. Activiteiten organiseren zien jongeren als helpend om meer mantelzorgers in beeld te krijgen en jongeren kennis te laten maken met het steunpunt. Contact Van Lodestein College Met het Van Lodestein College is contact gelegd om te overleggen hoe steunpunt mantelzorg de jongeren van deze school goed kan bereiken. We zijn in gesprek geweest met Jorien de Weert, schoolmaatschappelijk werker vanüit het Centrum van Jeugd en Gezin. Jorien voorziet de leerlingen, die bij haar op gesprek komen en jonge mantelzorger zijn, van de informatie over de activiteiten en het aanbod van het steunpunt Mantelzorg. Daarnaast hebben Jorien en wij een voorstel gedaan naar de school om een sportactiviteit te organiseren in de gymzaal voor de jonge mantelzorgers die op het VLC in Barneveld zitten. Het doel hiermee was om 1 activiteit speciaal voor deze groep te organiseren als opstapje naar de activiteiten die wij aanbieden voor alle jonge mantelzorgers uit de gemeente. Helaas mochten wij uiteindelijk geen gebruik maken van de gymzaal van de school. Jorien probeert tijdens vergaderingen het onderwerp jonge mantelzorg te bespreken intern in school, maar naast het verspreiden van de informatie die wij aanleveren, wil de school geen extra aandacht besteden aan het onderwerp jonge mantelzorg. 23

25 Ben of ken jij een jonge mantelzorger? Welzijn Bameveld oiganiseert voor jonge mantelzorgers gezellige en ontspannen activiteiten. Even tijd voor jezelf en je ontmoet hiei ook andere jonge manteïzorgers! Wanneer? Wat? 28 febnjan tussen uur Fotospel 25 april overdag &l!0jkq week 25 Verrassing 18 oktober overdag Verrassing 28 november 's avonds Verrassing Doe je mee? Meld je aan bij Chrislina Mourits. Je mag je vnend/ vnendm meenemen! Of stuur een maii; c.mouritsfgjwelzijnbarneveld.ni - Heb je vragen over jonge mantelzorg? Zorg jij voor iemand thuis en wil je graag je verhaal kwijt?. Heb jij of hebben je ouders als mantelzorgeis (praktische) hulp nodig? Maak jij je zorgen om iemand die jonge tnanlelzotger is? ' jsoms kun je wel wat hulp gebruiken Het kan fijn zijn om vooi je familielid fe zorgen. Maar soms kan het ook wat te veel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips: Deel je zorg Praa! over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zulf merken dat hef oplucht om je zorgen te delen Bespreek het op school Vertel aan je mentor of leraai over je thuissituatie. Hij begrijpt dan beter dat je je huiswerk een keer niet af hebt. Of dat je met je gedachten niet bij de les bent. Geef aan wanneer het te veel is Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat ïs niet egoïstisch, maar nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan bijvoorbeeld hulp bij een vrijwilligersorganisatie. Blijf leuke dingen doen Ga lekker sporten en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. Tijd voor jezelf is ook belangrijk! Zoek informatie Is iets niet duidelijk over de ziekte of handicap? Stel je vraag aan je familie, je huisarts of een verpleegkundige. Het antwoord kan je geruststellen. Flyer aanbod jonge mantelzorger van Welzijn Barneveld Activiteit 28 februari Op 28 februari is er een activiteit georganiseerd voor jonge mantelzorgers. 20 Jongeren namen deel aan deze activiteit. Tijdens de activiteit hebben we een fotospel gedaan in Barneveld dorp. Met een opdrachtenkaart gingen de jongeren op pad. Zo moest kruipend een zebrapad over ml ' 24

26 gestoken worden, een onbekende een compliment gegeven worden en 10 handtekeningen verzamelen. Een foto met de burgemeester of wethouder leverde de meeste punten op. Helaas had de burgemeester vakantie, maar gelukkig mochten we zijn kamer even zien; iets waar nog lang over nagesproken werd. Activiteit 25 april Op 25 april zijn we met ruim 40 jongeren naar het Klimbos in Garderen geweest. Verschillende routes werden ondanks de regen en de koud geklommen door de jongeren. Ook op de grond was het erg gezellig. Dankzij de dekens bleven de jongeren warm. Na het klimmen was het tijd voor patat met een snack. In een aparte ruimte konden we met elkaar eten en nog gezellig napraten. Ook was er nog even tijd om de opgedane energie eruit te rennen in de speeltuin. Al met al een zeer geslaagde activiteit. Reactie ouder: 'Bedankt voor alles, ze vonden het heel leuk!' Reactie jonge mantelzorger: 'Ik vond het leuk om mee te gaan en heel gezellig. En dat ik ging klimmen' Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Extra aandacht voor jonge mantelzorgers. Lijst met contactpersonen van kerken om te benaderen. Ingespeeld op behoeften van jonge mantelzorgers. Goed contact met scholen over de jonge mantelzorgers. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal jongeren voorgelicht 477 Jonge mantelzorgers in beeld (geregistreerd bij het steunpunt) 58 25

27 Collectieve GGZ preventie In het eerste kwartaal is de werkgroep signaleren Niet Pluis twee keer bij elkaar geweest. De voortgang is besproken en er wordt verder gewerkt aan de pr-uitingen Niet Pluis in In Uitgelicht van de gemeente Barneveld stonden twee verhalen. Een daarvan hieronder: 'Ik wil geen bemoeial zijn!' In iedere straat kunnen mensen wonen die moeite hebben om zichzelf en hun huis goed te verzorgen. Die misschien eenzaam zijn of depressief of... I Als buren, bekenden hopen we dat ze op tijd hulp zoeken afkrijgen. Maar wat als dit niet gebeurt? Dan kunnen ze achter de voordeur verpieteren. Vaak signaleren we als buren, kennissen, naasten dat het niet goed gaat met iemand, maar we weten niet goed hoe we dit ter sprake kunnen brengen en of het wel aan ons is om erover te beginnen. Want "Ik wil geen bemoeial zijn". We wonen langer zelfstandig thuis ÊÊÊÊÊÈÊk' 1 Als ik 's morgens de hond uitlaat, kom ik langs nummer 10. De tuin is helemaal verwilderd. Onze samenleving is de laatste jaren flink veranderd. We zien dat mensen langer zelfstandig thuis willen blijven wonen. De meeste mensen lukt dat ook prima. Mensen willen mee kunnen doen in het maatschappelijk verkeer, een netwerk opbouwen, activiteiten ondernemen of een zinvolle dagbesteding hebben. Meer en meer wordt er een beroep gedaan op de directe Dat was vroeger wel anders, toen haar man nog leefde. Ik zie haar nooit op straat en maak me zorgen. Zal ik aanbellen? Maar ik ken haar nauwelijks en wil geen bemoeial zijn. omgeving van 'mogelijk' kwetsbare mensen. Elkaar 'in het oog' houden, signaleren wanneer iemand het misschien niet zo goed redt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar soms worden signalen niet opgepikt of iemand weet niet goed wat hij er mee kan of mag doen. Signaleren Niet Pluis In de gemeente Barneveld hopen wij echter dat u wel reageert op signalen die u het gevoel geven dat iets Niet Pluis is. Wij zien u niet als bemoeial, maar als een goede buur, vriend, kennis of vrijwilliger. Met het project 'Signaleren Niet Pluis' willen wij u ondersteunen om stappen te ondernemen naar diegene over wie u zich zorgen maakt. Op vindt u meer informatie en de contactgegevens van Bemoeizorg Barneveld waar u terecht kunt met uw vragen. Op de website vindt u ook de signaleringskaart. Deze kaart helpt u de signalen in kaart te brengen en helpt u met het bepalen wat u kunt doen. Verder zijn de Maaltijd Aan Huis vrijwilligers voorgelicht over signaleren Niet Pluis en is er voornamelijk in de buitengebieden informatie verspreid. Zowel met kerken als de sportverenigingen buiten Barneveld is contact gelegd. Als laatste wordt er op dit onderwerp samen met de bibliotheek gewerkt aan het koppelen van 'de week van het spannende boek' aan het thema Niet Pluis. Op 27 juni aanstaande zal er een boekpresentatie zijn van iemand die een verhaal heeft geschreven over mishandeling en op deze avond zal er aan de toehoorders dan ook de informatie van Niet Pluis geboden worden. Op scholingsavond op 30 maart werd een workshop gegeven over verward gedrag. Er was veel interesse voor deze informatie. 26

28 Tenslotte is op het gebied van mantelzorgondersteuning, onder andere de cursus 'Hoe blijf ik op de been' ingezet. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Welzijn Barneveld krijgt waar nodig praktische en theoretische ondersteuning vanuit Yvonne Ruigrok een zelfstandig werkende psychologe. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal deelnemers Signaleren Niet Pluis/ GGZ preventie algemeen 55 deelnemers (MAH vrijwilligers en scholingsavond) Deskundigheidsbevordering rond psychiatrische ziektebeelden en eenzaamheid 25 deelnemers (Scholingsavond verward gedrag) Ondersteuning voor naasten van mensen met psychische problemen 1 uur (ondersteuning op maat voor mantelzorger) Directe contacten met mantelzorgers en cursus mantelzorg 10 deelnemers (Cursus 'hoe blijf ik op de been') Aantal uren ondersteuningsaanbod jonge mantelzorgers (coaching traject mantelzorg) - 27

29 Jongeren Jongerenparticipatie Welzijn Barneveld heeft binnen de gemeente Barneveld ook op het gebied van jongerenparticipatie een verbindende rol. Dit uit zich vooral op het gebied van de maatschappelijke stage, maar er wordt ook op andere manieren geïnvesteerd in het activeren van jongeren in de Barneveldse samenleving. Jongerennetwerk Bas In januari hebben we tijdens de grote pauze op het Johannes Fontanus College het jongerennetwerk Bas onder de aandacht gebracht bij de jongeren. De meeste jongeren reageerden hier goed op en vinden het een goed initiatief. Van alle jongeren die wij hebben gesproken hebben 25 jongeren hun contactgegevens achtergelaten. Zij worden nu benaderd voor klussen. In de afgelopen maanden zijn we dan ook gestart met het uitzetten van binnengekomen klussen. Inmiddels zijn 5 klussen door 9 jongeren uitgevoerd. Twee jongeren hebben een brievenbus verplaatst bij Basisschool De Fontein Jan van Schaffelaarpenning Op 26 april mochten Talitha Jansen en Jacqueline de Ridder de Jan van Schaffelaarpenning in ontvangst nemen. Beide ontvingen de penning vanwege hun verdiensten voor de Barneveldse samenleving. Beide doen jaren vrijwilligerswerk bij o.a. de g-hockey en Welzijn Barneveld. De gemeente Barneveld heeft intensief samengewerkt met Welzijn Barneveld bij de totstandkoming van deze uitreiking. Maatschappelijke Stages In de maand januari start de tweede MaS ronde en dat was ook dit jaar weer een drukke periode. Leerlingen die op individuele stage gaan, krijgen van Welzijn Barneveld in januari voorlichting en worden geholpen bij het zoeken naar een leuke stageplek. Daarnaast staan er ook een aantal groepsstages op de planning wat de nodige organisatie vraagt. In de periode januari - april 2017 zijn de volgende stages uitgevoerd: De Meerwaarde Kader 2 Alle klassen van 2 Kader gaan in de periode oktober juni 2017 op groepsstage. De volgende projecten zijn in de periode januari - april 2017 uitgevoerd: Op 19 januari hebben 23 leerlingen van de Meerwaarde met de bewoners van Norschoten 28

30 & winterbingo gespeeld. Met behulp van de leerlingen probeerden de bewoners hun bingo kaart vol te krijgen. Op 10 maart zijn door 22 leerlingen alle tuinmeubels van Norschoten weer uit de opslag gehaald, schoongemaakt en op de terrassen geplaatst. Ook hebben de leerlingen ervoor gezorgd dat de plantenbakken weer netjes gevuld zijn voor het voorjaar. Leuk voor de bewoners om naar buiten te kunnen kijken. Op vrijdag 21 april hebben 24 leerlingen in Barneveld en Kootwijkerbroek samen met de bewoners van Norschoten Koningsdag gevierd. Met elkaar spellen gedaan, oranje cup cakes versiert en met de bewoners naar de basisschool in de buurt gewandeld om daar mee te kijken met de koningsspelen. Een zeer geslaagde ochtend aldus Norschoten. Reactie van Norschoten na de laatste activiteit: 'Leerlingen zijn ontzettend gemotiveerd en zetten zich echt in. Ook hebben 4 leerlingen aangegeven vaker vrijwilligerswerk te willen doen'. GT2 Net als 2 Kader gaan ook alle leerlingen van 2GT dit schooljaar op groepsstage. De volgende projecten zijn in de periode januari - april 2017 uitgevoerd: Op 12 januari hebben 29 leerlingen van de Meerwaarde bewoners van de Rozelaar een geheel verzorgde lunch aangeboden op de Meerwaarde. Een leuk en geslaagd uitje voor de bewoners; met elkaar uit eten bij de Meerwaarde! Een leuk stukje in de MEERweten van (Nieuwsbrief van De Meerwaarde): "Wij zijn 2gt1 en wij hebben (MAS) donderdag Maatschappelijke Stage gehad. We moesten ervoor zorgen dat de Mensen van de Rozelaar een leuke middag kregen. Dat is ons zeker gelukt! We hebben met z'n allen lekker gegeten. Zoals tomatensoep en groentesoep, broodjes gezond en broodjes hamburger. De mensen van de Rozelaar hebben bingo gespeeld en er was ook nog een quiz, hierbij waren ook prijzen te winnen. Maar ze vonden het in ieder geval een top dag en het was een moment om niet te vergeten!" Leer//ngen uit klos 2gt1 29

31 ~3» ; -jaj -tl... Na de maaltijd was het tijd voor spelletjes. Op 27 januari hebben 28 leerlingen van GT2 een wintermiddag georganiseerd voor bewoners van Nieuw Avondrust. Als voorbereiding op deze wintermiddag hadden de leerlingen lekkere winterhapjes bereid voor de bewoners, 's Middags zijn de leerlingen met de bewoners langs kraampjes gelopen en hebben de leerlingen leuke activiteiten met de bewoners gedaan. 30

32 . v' Leerlingen lakken de nagels van de bewoners. fifö Op 27 maart zijn 28 leerlingen van de Meerwaarde op pad gegaan met bewoners van Nieuw Avondrust. Dankzij de leerlingen komen de bewoners ook in de winterperiode regelmatig even buiten door middel van een wandeling. Mei/Mob Begin januari is de MaS voor 86 leerlingen van de afdeling Mei/Mob van start gegaan. Mei/Mob is de afkorting van metaal-, elektro-, installatietechniek en mobiliteit. Deze leerlingen gaan 16 uur individueel op stage. Voor deze leerlingen is gezocht naar aansprekende stages. Zo gaan een aantal leerlingen bij Norschoten aan de slag met het maken van een quiz over vervoersmiddelen. Ook mochten de leerlingen zelf een stageplek zoeken. Deze plekken werden o.a. gevonden bij de TT in Assen of bij Trekker Trek. Reactie van stagebieders: 'De leerling heeft nu één keer meegedraaid met kindernevendienst en het gaat goed. Hij moet nog een beetje wennen, maar gedraagt zich heel netjes'. - Gereformeerde Kerk 'Rowin is een enthousiaste jongen, die met plezier training/leiding geeft aan een groep jongens en meiden van 7 t/9 jaar oud. Hij doet dit samen met zijn 'duo'jelle, die iets ouder is. Het team reageert goed op beide jongens en de opkomst bij de trainingen is erg hoog. Ook de begeleiding van het team bij de wedstrijden op zaterdag verloopt goed. Rowin en Jelle verzorgen de warming-up en startopstelling. Natuurlijk ben ik altijd alert om hun 'speelsheid' in de gaten te houden. Het lukt Rowin om toch boven de groep te staan en te zorgen dat ze naar hem luisteren. Als leider en ouder ben ik positief over Rowin. Voor zover ik weet denken de overige ouders daar ook zo over. Naar mij toe is Rowin wel wat verlegen, maar met een beetje moeite komt het er uiteindelijk wel uit'. - Voetbalvereniging 31

33 BWI In januari is er een pilot gestart met 46 leerlingen van BWI van de Meerwaarde. BWI staat voor: bouw, wonen en interieur. Deze leerlingen lopen eveneens 16 uur individueel stage. Voor deze leerlingen hebben we ook geprobeerd om passende activiteiten aan te bieden. Denk aan het sausen van een ontmoetingsruimte van een woon- zorgcentrum of het maken van houten plantenbakken. Leerling saust de muren van de ontmoetingsruimte. In de 'MEERweten' van 27 maart 2017, nieuwsbrief van De Meerwaarde stond een stukje over de MaS van BWI: 'De maatschappelijke stage loopt goed. De leerlingen zijn zich inmiddels bewust van het belang van vrijwilligerswerk. Als er geen vrijwilligers zijn is er geen voetbalclub en moet oma in het verpleeghuis veel leuke activiteiten missen. Ook zijn ze erachter dat vrijwilligerswerk leuk moet zijn. Je moet iets kiezen dat jij leuk vindt en dat jij belangrijk vindt'. Ze doen heel veel verschillende dingen, training geven bij de voetbalclub, wandelen met mensen in een rolstoel, de tuin van een kerk zomer klaar maken. Ook worden voor Norschoten bloembakken gemaakt en een ruimte opgeknapt waar een "nostalgische" huiskamer moet komen. Johannes Fontanus College VWO 4 In januari hebben 140 leerlingen van VWO 4 voorlichting gehad over de MaS. Zij zijn allemaal begonnen met hun individuele stage. Voorbeelden van deze stage zijn: Norschoten, de basisschool. Vluchtelingenwerk of een kerk. De stageperiode van deze leerlingen is tot eind juni. Dankzij een tussenevaluatie is duidelijk geworden dat de organisaties erg blij zijn met de leerlingen. Sommige leerlingen kijken aan het begin van hun stage meer de kat uit de boom, terwijl zij gaande hun stage steeds een actievere rol aannemen binnen de organisatie. Inmiddels hebben organisaties een tussenevaluatie gestuurd. Enkele reacties: 'De houding van de leerling is uitstekend. Netjes binnen de afgesproken termijn en naar onze wensen'. 32

34 'Leerling is een aanwinst voor ons als trainers. Ze is proactief en ze is niet bang om fouten te maken. Na twee trainingen mee te hebben gekeken is ze zelf aan de slag gegaan met het maken van een training.' Proefwerk 2017 In januari zijn we gestart met de organisatie van Proefwerk Proefwerk is één van de maatschappelijke stages, waarbij derdejaarsleerlingen van het Johannes Fontanus college één dagdeel gaan 'proeven aan vrijwilligerswerk'. Dit gebeuren vindt plaats in één week (6-9 juni), ook wel Proefwerkweek genoemd. Op 18 april hebben alle betrokken leerlingen voorlichting van Welzijn Barneveld ontvangen en hebben ze zich ingeschreven voor een stageplek. Pilot Mavo 3 Binnen het Johannes Fontanus College wil men dat de leerlingen meer naar buiten leren treden. Dit kan o.a. door het doen van vrijwilligerswerk. Eind 2016 is dan ook de vraag bij Welzijn Barneveld neergelegd of wij hierin mee kunnen denken en kunnen bemiddelen richting vrijwilligersplekken voor jongeren. Vanaf januari zijn we gestart met werven van vrijwilligerswerkplekken. Begin maart is er een pilot gestart voor 7 leerlingen. Deze leerlingen zitten in Mavo 3 en hebben al gekozen voor een specifieke sector: de zorg of de horeca. Vanuit het JFC was de vraag gesteld te zoeken naar een plek die paste bij de door de leerling gekozen sector. 5 middagen kregen de leerlingen de mogelijkheid om kennis te maken met vrijwilligerswerk door middel van een MaS. Deze leerlingen zijn aan de slag gegaan bij Ruimzicht, Norschoten, Nieuw Avondrust en de kinderopvang. De organisaties kijken positief terug op de pilot. De leerlingen waren gemotiveerd en leergierig. De voorkeur van organisaties zou uitgaan naar vaker dan 5x voor de leerlingen. Dit omdat de leerlingen dan meer van de organisatie kunnen zien. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten De maatschappelijke stage is aangepast aan de mogelijkheden en wensen van de scholen en gemeente, in samenwerking met Welzijn Barneveld. Jongeren leveren een bijdrage in/doen het vrijwilligerswerk. Jongeren zijn d.m.v. de MaS en Bas gestimuleerd in het doen van vrijwilligerswerk. Jongeren die ver van de arbeidsmarkt staan worden via Welzijn Barneveld begeleid naar vrijwilligerswerk en eventueel door naar de arbeidsmarkt (externe begeleiding). Kwantitatieve opbrengsten januari - april 2017 Prestatie in cijfers Aantal geplaatste leerlingen 462 Johannes Fontanus College 140 De Meerwaarde 315 Van Lodenstein College Volgt Externe leerlingen (exclusief VLC) Aantal leerlingen vrijwilliger gebleven na de MaS volgt Aantal betrokken organisaties bij de MaS 105 Waarvan in vacaturebank van Welzijn Barneveld opgenomen 75 Door leerlingen ingediend en door Welzijn Barneveld 30 geïnformeerd over de werkwijze MaS in de gemeente Barneveld Aantal uur vrijwillige inzet vanuit de Maatschappelijke Stage 6182 uur Aantal leden Jongerennetwerk Bas 25 Aantal uitgevoerde klussen door Jongerennetwerk Bas Aantal jonge vrijwilligers tot Aantal nieuwe jonge vrijwilligers sinds 1 januari 26 33

35 Mentoring: MaatjesPlus - maatschappelijke ondersteuning Begin 2017 is een nieuwe seniorvrijwilliger gestart in het project. Door de inzet van seniorvrijwilligers worden de intervisiebijeenkomsten mogelijk gemaakt die door mentoren worden gevolgd. Mentoren wisselen ervaringen uit en leren van elkaar. Daardoor verbeteren ze hun ondersteuning aan jongeren steeds weer opnieuw en vindt bovendien persoonlijke ontwikkeling plaats. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Door inzet van een mentor zijn jongeren meer zelfredzaam geworden. Jongeren behalen doelen die hen een positiever toekomstperspectief geven. Iedere jongere met een hulpvraag voor een vrijwilliger kan terecht bij Welzijn Barneveld. Er is een goede wisselwerking met het mentorproject richting scholen, gemeente, maatschappelijke organisaties, eventueel vrijwilligerswerk als dagbesteding en het maatjesproject. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal jongeren 16 Instroom in het kalenderjaar 2 Uitstroom in het kalenderjaar 3 Totaal aantal nieuwe hulpvragen 2 Totaal aantal vrijwilligers 23 Instroom in het kalenderjaar 4 Uitstroom in het kalenderjaar 4 Totaal aantal bemiddelingen 5 Schuldpreventie - GCIdwijs Vanaf september tot en met april hebben ruim 1500 leerlingen kennis gemaakt met G ldwijs. Vanaf begin van het schooljaar is veel ingezet om meer vrijwilligers aan het project te binden. Dit is met succes gelukt. Inmiddels zijn er 11 vrijwilligers actief binnen G ldwijs. Basisonderwijs Alle leerlingen in het basisonderwijs hebben een voorlichting gehad over 'Omgaan met geld.' Op 20 april is de 2 e theatervoorstelling gegeven door 'Mike-E en Spike-Y'. Deze voorstelling werd geopend door wethouder van de Hengel. Tijdens de voorstelling werd op een interactieve manier educatie gegeven. De leerlingen hebben zeer positief gereageerd op de voorstelling. Voortgezet onderwijs Ook op de middelbare school zijn veel lessen gegeven. Ruim 400 leerlingen hebben een theatervoorstelling gekregen van theatergroep 'PlayBack'. Het was vooral de kracht van de herhaling die ervoor zorgde dat de leerlingen veel opstaken van de voorstelling. Voor de voorstelling hebben de leerlingen een voorbereidende les ontvangen van hun docent economie. Na de voorstelling ontvingen deze leerlingen een gastles vanuit GCIdwijs. MBO de Meerwaarde Opnieuw zijn er bij het MBO gastlessen vanuit GCIdwijs gegeven. Deze gastlessen zijn positief ontvangen. Zowel de klassen als de docenten waren betrokken en geïnteresseerd. In de gastles is veel aandacht besteed aan de levensfase van de jongeren en is met behulp van een begroting inzichtelijk gemaakt met welke kosten een (jong) gezin te maken krijgt. 34

36 Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er is een goede voorlichting op de scholen betreft schuldpreventie. Het project wordt gedragen door vrijwilligers. Samenwerking tussen verschillende organisaties in de gemeente Barneveld op gebied van jongeren en schuldpreventie. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal vrijwilligers 11 Totaal aantal deelnemende basisscholen 24 Totaal aantal deelnemende middelbare scholen 3 Totaal aantal deelnemende scholen MBO 1 Totaal aantal deelnemende leerlingen 1524 Basisonderwijs 730 Voortgezet onderwijs 750 MBO 45 Totaal aantal leerlingen die de theatervoorstelling hebben gezien 825 Totaal aantal verzorgde gastlessen 61 35

37 Sociale samenhang In de Buurt Oldenbarneveld & Bloemenbuurt Jeugd van Toen De Jeugd van Toen bestaat uit actieve senioren uit de wijk (Oldenbarneveld & Bloemenbuurt) en bewoners van Ruimzicht. Er komen gemiddeld zo'n 25 deelnemers naar de (maandelijkse) ontmoetingen in Ruimzicht. De middagen zijn voor verschillende mensen echt een uitje. We willen vanaf juni graag 2 keer per maand gaan samenkomen. We hebben inmiddels een extra vrijwilliger gevonden die wil helpen met de extra voorbereidingen die hierbij komen kijken. Burenhulpteam De buurtverbinders van het Burenhulpteam in de wijk kunnen sinds september 2015 worden opgebeld door buurtgenoten met een hulpvraag. Op 18 januari kwamen we bij elkaar voor de evaluatie. In het afgelopen half jaar hebben we weer 4 wijkbewoners kunnen helpen. Eén van de buurtverbinders is verhuisd en inmiddels is er een nieuw stel dat zich beschikbaar heeft gesteld. We ontdekken steeds weer dat de grens tussen normaal buurtcontact en burenhulpteamcontact een beetje vaag is: want wanneer doe je iets voor je buren onder de vlag van het team en wanneer doe je het gewoon omdat je het doet als goede buurt? We concludeerden dat het goed is om te blijven rondbazuinen dat we er zijn en graag wat willen doen, de drempel om te vragen is hoog. Wat betreft de PR heeft Welzijn Barneveld in maart een presentatie gehouden bij medewerkers van Icare, HdS en Familiehulp. Thuiszorgmedewerkers signaleren veel en kunnen hulpvragen doorzetten, dit gebeurt ook regelmatig. Mamacafé in de wijk Welzijn Barneveld kwam op een leuke manier in contact met een groepje vrouwen die graag een Mamacafé in de wijk willen organiseren. Op dit moment is Welzijn Barneveld in gesprek met het bestuur van Ontmoetingscentrum Bronveld over het gebruik van de ruimte. We willen dat het Mamacafé vanaf mei 2017 eens per maand gaat plaatsvinden op een doordeweeks ochtend. Voorbereiding op het voorjaar We zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de activiteiten in het komende voorjaar: de wijkbijeenkomst begin mei, het wijkfeest eind mei... De voorbereidingen worden getroffen en er wordt druk overlegd. Het is erg mooi om te zien hoe verschillende partijen betrokken zijn en participeren. De maandelijkse digitale nieuwsbrief die Welzijn Barneveld verzorgt wordt goed gebruikt als communicatiemiddel, zo blijven we van elkaar op de hoogte. Vliegersveld - De Vaarst In Vliegersveld-De Vaarst staat het werk van Welzijn Barneveld op een wat lager pitje. In overleg met de voormalige buurtregisseur van NeboPlus is afgesproken dat we blijven doorgaan met het verspreiden van de wijkfolder (lx per jaar), in deze folder vermelden we activiteiten en de sociale kaart van de wijk. Vanuit de kerk wordt er elke week koffiegedronken in de wijk en NeboPlus is een mooie ontmoetingsplek. In december willen we de Wintersfeermarkt weer organiseren. Zuid II & Valkhof Ontmoeting gebruikers Valkhof 154 Op 6 februari ontmoetten de gebruikers van Valkhof 154 elkaar. Samen maakten we afspraken over het gebruik en dachten we na over de toekomst: hoe kunnen we de ruimte die we hebben ombouwen tot een gezellige ontmoetingsplek voor en door de buurt? Er kwamen verschillende ideeën en wensen naar voren. Welzijn Barneveld is inmiddels bezig met het maken van een uitvoeringsplan en we zijn bezig met de fondsenwerving om de kosten te kunnen dekken. 36

38 Maandelijkse spelletjesavond in Valkhof 154 Sinds januari 2017 komen we eens per maand samen voor een gezellige spelletjesavond in Valkhof 154. Tot nog toe zijn er tussen de bewoners per avond die mee hebben gedaan. Het is erg mooi om te zien hoe de activiteit steeds meer iets van de buurtgenoten zelf wordt: ze nemen zelf lekkers mee, zetten koffie, nemen spelletjes mee, etc. Ouderochtenden in Valkhof 154 In de Buurt ondersteunt één moeder van het eerste hofje die samen met 6 andere ouders ontmoetingsochtenden organiseert. Elke donderdagochtend komen deze ouders bij elkaar in Valkhof 154. Vanaf mei 2017 gaan we de thema-ochtenden standaard op de l s t e donderdag van de maand organiseren. Als eerste staat er een gespreksochtend over autisme op het programma. Zuid II Welzijn Barneveld heeft inmiddels meer contacten gelegd in de wijk Zuid II. Welzijn Barneveld kwam in contact met 2 buurvrouwen die graag een wijkmarkt op het grasveld aan de Slotstraat willen organiseren, deze staat gepland voor september Bovendien zijn we in samenwerking met het wijkplatform bezig met het ontwikkelen van een sociale kaart en wijkfolder. In deze folder bundelen we alle initiatieven en activiteiten in de wijk. Het plan is om de folder half mei te verspreiden in de wijk. Welzijn Barneveld heeft meegedacht tijdens de ontmoetingsavonden van het speelruimtebeleidsplan (speelveld Slotstraat). Er zijn plannen om op dit veld een nieuwe spelkast te realiseren, Welzijn Barneveld denkt mee in het werven van vrijwilligers. e. amimomt t>l Impressie van de wijkfolder voor de wijk Zuid II De Lors (Dichtersbuurt) & Staatsliedenwijk Wijkbijeenkomst (7 maart 2017) Op dinsdagavond 7 maart vond de derde Wijkbijeenkomst plaats in de wijk De Lors- Dichtersbuurt-Staatsliedenwijk. Zo'n 30 buurtbewoners en mensen die vanuit hun werk actief zijn in de wijk deden mee. We begonnen de avond met het evaluatiespel. Wat is er de afgelopen tijd gebeurd en hoe is dat ervaren? Het was mooi om te horen waarom mensen trots zijn op hun 37

39 buurt, wat hen tevreden maakt. De pluim ging deze avond naar wooncentrum Rumah Maluku: we kunnen er elke maand komen koffiedrinken, in december werd de buurtmaaltijd georganiseerd en in de zomer staat er een wijkmarkt op de planning! Na de pauze was het op deze avond tijd voor inspiratie. De vraag die centraal stond was: hoe kan ik het verschil maken in mijn buurtje? De 3 tips die volgden waren: doe het samen, doe wat je goed kunt en houd het klein. En we maakten de 'Hoe-ben-ik-er-voor-mijn-buur?'-test. Wijkbijeenkomst De Lors (7 maart 2017) Evaluatie Burenhulpteam Begin januari was het tijd voor de evaluatie van het Burenhulpteam in deze wijk. Er kwamen het afgelopen halfjaar 4 hulpvragen binnen. In deze wijk weet de thuiszorg ons goed te vinden. De buurtverbinders willen gerust meer oppakken in de wijk. Daarom hebben we een plan gemaakt om het team meer bekendheid te geven in de wijk. Op verschillende activiteiten en momenten willen we onszelf presenteren. Continuïteit garanderen Er gebeurt veel in De Lors & Staatsliedenwijk, er leven veel ideeën in de buurt. Continuïteit is belangrijk. Ook de afgelopen maanden stuurden we onze tweemaandelijkse digitale Nieuwsflits naar 80 betrokken bewoners en professionals in de wijk. We organiseren twee keer per jaar een wijkbijeenkomst en flyeren regelmatig met een papieren wijkfolder. Veller Uitbreiding netwerk De contacten van In de Buurt in de wijk Veller breiden zich uit. In het voorjaar van 2017 is er contact geweest met de Rozelaar (woongroep de Vlinder), de Meerwaarde en het wijkplatform. Via BeActive zijn er contacten met de Vogelhorst en kinderdagopvang Bzzzonder. ledereen levert op zijn of haar manier een bijdrage aan het samenleven in de wijk. Het leek In de Buurt en BeActive een goed plan om elkaar eens te ontmoeten en te leren kennen. Op dinsdag 13 juni a.s. is er een ontmoetingsavond gepland waarvoor we ook nog andere partijen uitnodigen: enkele kerken, NextDoor (buurt-app), woongroep statushouders en basisschool De Branding. Naar aanleiding van dit samenzijn hopen we in deze jonge wijk meer de samenwerking te zoeken 38

40 en elkaar te versterken. Voorthuizen (Hamburgerstraat) Buurtonderzoek In februari is Welzijn Barneveld aan de slag gegaan in de wijk rondom de Hamburgerstraat in Voorthuizen. Net als in de andere wijken waar we werken, belden we bij een grote groep buurtbewoners aan. Zo'n 40 huishoudens konden rekenen op een bezoekje. We gingen in gesprek over het leven in de buurt, de sociale behoeften die er leven, de ideeën die er zijn, etc. Naast de gesprekken met wijkbewoners, gingen we ook in gesprek met partijen die actief zijn in de wijk: de school, thuiszorgorganisatie, de katholieke kerk en het wijkplatform. Veel buurtbewoners gaven aan blij zijn met de buurt waarin ze wonen. 'Het is goed zoals het is', was een veelgehoorde uitspraak. Onderling wordt veel naar elkaar omgezien en veel mensen kennen elkaar. In sommige straten hebben mensen meer contact met elkaar dan in andere straten. De vraag of mensen hierin graag verandering zien, werd vrijwel altijd met 'nee' beantwoord. Mensen hebben geen behoefte aan meer contact. Ten opzichte van vroeger zijn er soms dingen veranderd, daar hebben ze vrede mee en vaak liggen verhoudingen al vast. De thuiszorgorganisaties gaven in de gesprekken aan dat ze in de wijk veel betrokkenheid ervaren. Buurtbewoners en anderen zetten zich graag in voor buurtgenoten die even ergens hulp bij nodig hebben. De lijntjes met (potentiële) hulpbieders zijn kort. Er is behoefte aan een plek waar cliënten elkaar dichtbij, in de buurt, kunnen ontmoeten en er is behoefte aan een beweegactiviteit. Op dit punt heeft Welzijn Barneveld actie ondernomen. Er is een erg leuke samenwerking ontstaan tussen sporthal De Voorde, thuiszorgorganisaties (Icare, HdS, Buurtzorg), Nieuw Avondrust, Norschoten en Welzijn Barneveld. Vanaf juni 2017 zal er elke maand een beweegactiviteit met een aansluitend kopje koffie worden georganiseerd in de sporthal. In de vergadering van het wijkplatform in februari 2017 hebben we de resultaten van het buurtonderzoek gepresenteerd. Naar aanleiding van deze vergadering zijn we in de wijk ook aan de slag gegaan met een Bakje Liefde (buurtgenoten verrassen elkaar om de beurt met een taart). Buurtbewoonster met het eerste Bakje Liefde in Voorthuizen (april 2017) Buurtbudget 39

41 In 2017 hebben tot nog toe 26 aanvragers een toezegging vanuit het Buurtbudget ontvangen. Een grote diversiteit aan activiteiten is hiervan georganiseerd: buurtbarbecues staan met stip op nummer 1, daarnaast hebben verschillende Barnevelders gezamenlijk hun straat versierd in het kader van Koningsdag, er is een winterborrel georganiseerd en verschillende wijkbewoners organiseerden een gezellige middag voor kinderen uit de buurt. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er is ingezet op het onderwerp sociale samenhang. Er is ontwikkeling in de verbinding in de buurt, zowel de gemeente als Welzijn Barneveld en de burgers zijn betrokken. Communicatielijnen zijn korter en er is overleg in de buurt en de wijk. Het Buurtbudget is wat betreft verantwoordelijkheid 'in handen' van Welzijn Barneveld. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Totaal aantal aanvragen Buurtbudget 26 Statushouders en vluchtelingen Algemeen Gemeente Barneveld heeft voor de eerste helft van 2017 de taakstelling om 42 statushouders te huisvesten en te zorgen voor passende begeleiding. De begeleiding ziet er nagenoeg hetzelfde uit als in Verschillende organisaties werken met elkaar samen om zorg te dragen voor passende ondersteuning, ook Welzijn Barneveld heeft daar een rol in. De afgelopen maanden is er veel contact geweest om deze samenwerking te verbeteren. Participatieverklaring Drie nieuwe groepen zijn dit jaar gestart met het volgen van het participatieverklaringstraject. Het gaat om mensen uit Iran, Syrië en Eritrea. Zij volgen drie workshops over de Nederlandse normen en waarden. Voor het eerst in dit traject hebben ze ook een film gezien over de gemeente Barneveld, waar wethouder Hans van Daalen, Danny Fluit van Be-Active, dominee Van Yperen en Ellen Alders van Welzijn Barneveld aan mee hebben gewerkt. Daarna startte een rondleiding door Barneveld dorp. Vanuit Welzijn Barneveld gingen we te voet naar de Oude Kerk. Onderweg werd door een vrijwilliger van Welzijn Barneveld iets verteld over belangrijke plaatsen in Barneveld. Bij de toren is kort het verhaal van Jan van Schaffelaar verteld. In Museum Nairac werden de statushouders hartelijk ontvangen. Voorzien van koffie en thee werd hen verteld over de geschiedenis van Barneveld. De interesse van de statushouders was groot! Er werden volop vragen gesteld en selfies gemaakt. De rondleiding werd vervolgd bij de Bibliotheek. Hier werd informatie gegeven over het lenen van boeken, lidmaatschap en het leren van de Nederlandse taal. Een vrijwilliger van de Bibliotheek liet de statushouders zien welke boeken ze zouden kunnen gebruiken. De rondleiding werd afgesloten met een heerlijke Gelderse Verleiding bij Bakkerij van de Veer. Deze groepen zullen op 18 mei de participatieverklaring tekenen. 40

42 Uitleg bij Museum Nairac Tijdens de uitleg en rondleiding werd duidelijk dat de statushouders erg graag actief zijn. Door deel te nemen in de samenleving worden zij verplicht de Nederlandse taal te spreken. Op deze manier maken zij kennis met Nederland, de taal en de cultuur. Ook willen zij erg graag hun expertise en kennis inzetten voor de Barneveldse burger. Overig Een belangrijk signaal dat we regelmatig opvangen is dat statushouders meer willen doen voor Barneveld of met hulpvragen zitten. Zij, maar ook hun vrijwilligers, weten niet waar ze zich moeten melden of vertellen dat ze niet voldoende doorverwezen worden. Daarnaast zijn er maatschappelijke organisaties die zoekende zijn in een effectieve begeleiding van statushouders. Het overzicht van het dienstenaanbod is niet altijd helder. Welzijn Barneveld heeft de laatste maanden nagedacht over wat zij zou kunnen betekenen op dit vlak en is hierover in gesprek met de gemeente Barneveld. Opbrengst 2017 Kwalitatieve opbrengsten Er wordt ingezet op het onderwerp sociale samenhang met betrekking tot de specifieke doelgroep statushouders en eventuele vluchtelingen. Statushouders maken kennis met Welzijn Barneveld: Door de workshops gegeven vanuit vluchtelingenwerk, een film en rondleiding en daarna het tekenen van de participatieverklaring Door actieve benadering vanuit Welzijn Barneveld als er gevraagd wordt om vrijwilligerswerk voor statushouders. Creëren van verbinding tussen initiatieven en versterken van maatschappelijke begeleiding. Kwantitatieve opbrengsten Prestatie in cijfers Aantal statushouders participatieverklaring getekend 0 Lotgenotencontacten De lotgenotencontacten zijn netwerken waarbij de deelnemers elkaar horen, helpen en ondersteunen. Mantelzorg lotgenotencontact: Deze vindt elke eerste woensdag van de maand plaats. Het is gericht op mantelzorgers die te maken hebben met een partner met dementie. Het aantal 41

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld

Verbindend, betrokken en gedreven in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 in beeld Verbindend, betrokken en gedreven 2015 was een jaar waarin er veel veranderde. De WMO ging op de schop en veel kwetsbare burgers moesten op zoek naar een

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: zet ideeën van jongeren om in daden Jongeren 12 23 jaar We willen graag in gesprek met jongeren die een positieve

Nadere informatie

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg

Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Steunpunten vrijwilligers en mantelzorg Welkom De steunpunten algemeen Stand van zaken steunpunt vrijwilligers Stand van zaken steunpunt mantelzorg Vragen Contactgegevens De steunpunten Startbijeenkomst

Nadere informatie

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers

Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Werkvloer mantelzorg en vrijwilligers Thema/Bron/Beleid Ondersteuning vrijwilligers/ mantelzorgers, WMO prestatieveld 4 Begroting 2015 Bedrag Notitie Mantelzorg Notitie Vrijwilligers AWBZ Pakketmaatregel

Nadere informatie

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen?

HANDOUT. Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Waarover moet ik nadenken als ik vrijwilligerswerk wil doen? Je hebt overwogen om vrijwilligerswerk te gaan doen. Wat goed! Als je vrijwilligerswerk wilt gaan doen zijn er veel dingen om over na te denken

Nadere informatie

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen

Beleidsnotitie. Hulpdienst Nijmegen Beleidsnotitie Hulpdienst Nijmegen 2012-2016 2 INLEIDING Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers, hulpbehoevenden

Nadere informatie

Projectplan MAATJESPROJECT

Projectplan MAATJESPROJECT Projectplan MAATJESPROJECT 2017-2019 CVVE verbindt mensen vanuit een vluchtsituatie en Edenaren met elkaar Inhoud 1. Introductie... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Achtergrond... 3 2. Maatjesproject CVVE... 4

Nadere informatie

VERBINDEND BETROKKEN GEDREVEN

VERBINDEND BETROKKEN GEDREVEN VERBINDEND BETROKKEN GEDREVEN Viermaandelijkse rapportage September december 2017 1 Inhoud Inleiding... 3 Algemene cijfers Welzijn Barneveld... 4 Vrijwilligers... 5 Steunpunt Vrijwilligerswerk... 5 Vrijwilliger

Nadere informatie

Participatie & vrijwilligerswerk

Participatie & vrijwilligerswerk Participatie & vrijwilligerswerk Doe mee! 1 2 Participatieplaats: wennen aan werk MENES: jongeren praten mee over de toekomst Jongeren 12 23 jaar We willen graag met jongeren in gesprek over de toekomst

Nadere informatie

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden

Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Onderzoek naar wensen en behoeften op het gebied van dagbesteding van (kwetsbare) ouderen en hun mantelzorgers in het Schilderskwartier in Woerden Voor wie is dit onderzoek? 1) Zelfstandig wonende ouderen

Nadere informatie

NPV-afdeling Bommelerwaard. beleidsplan 2014

NPV-afdeling Bommelerwaard. beleidsplan 2014 NPV-afdeling Bommelerwaard beleidsplan 2014 Ten geleide De Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) is de enige algemeen-christelijke vereniging in Nederland die zich vanuit patiëntenperspectief bezighoudt

Nadere informatie

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST

een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST een helpende hand luisterend oor steun in de rug NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST NETWERK VRIJWILLIGE THUISHULP ZEIST Wie zijn wij? In het Netwerk Vrijwillige Thuishulp werken een tiental organisaties

Nadere informatie

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen

I N H O U D. Uitnodiging thema avond. Uitnodiging bijeenkomst. vrijwilligersverzekeringen. Maatjesproject. Mantelzorgdagen I N H O U D Uitnodiging thema avond Uitnodiging bijeenkomst vrijwilligersverzekeringen Maatjesproject Mantelzorgdagen Activiteiten steunpunt Mantelzorg Alzheimer café Hulp bij PGB nodig? Uitnodiging thema

Nadere informatie

Samen verder. Stand van zaken

Samen verder. Stand van zaken Nieuwsbrief nr. 3 voorjaar 2018 Samen verder We willen u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen bij ZorgSaam Elburg d.m.v. deze derde nieuwsbrief. We zien hele mooie contacten tot stand komen en merken

Nadere informatie

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ)

Rapportage tot Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Rapportage 1-1-2017 tot 31-12-2017 Stichting welzijn Zundert ( SWZ) Inleiding De hieronder staande rapportage geeft een (cijfermatig) inzicht van de werkzaamheden van de Stichting Welzijn Zundert. De vraag

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

Projectplan Meet en Connect

Projectplan Meet en Connect Projectplan Meet en Connect Aanleiding Via de media worden we regelmatig geconfronteerd met de onveilige situatie in delen van de wereld. Met als gevolg een toename van het aantal vluchtelingen in Europa.

Nadere informatie

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg en mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Mantelzorg en mantelzorgondersteuning

Nadere informatie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie

HULPDIENST NIJMEGEN. Beleidsnotitie HULPDIENST NIJMEGEN Beleidsnotitie Positionering van de Hulpdienst De Stichting Hulpdienst Nijmegen is een vrijwilligersorganisatie die zinvolle en nuttige ontmoetingen organiseert tussen vrijwilligers,

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp

Vrijwilligerswerk Vrijwillige hulp Vrijwilligerswerk Mantelzorg Vrijwillige hulp Burenhulp Maak samen het verschil. Vrijwilligerswerk Vrijwilligers maken het verschil. Hun inzet op het gebied van onder andere cultuur, zorg, sport, natuur

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V.

Mantelzorgbeleid AYA Thuiszorg B.V. 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 : Visie op werken met mantelzorgers Hoofdstuk 2 : Wat kunnen mantelzorgers doen bij AYA Thuiszorg? Hoofdstuk 3 : Ondersteuning van mantelzorgers Hoofdstuk 4 : Mantelzorg en

Nadere informatie

Plezierig leven doe je met elkaar!

Plezierig leven doe je met elkaar! Plezierig leven doe je met elkaar! Welzijn in Noordenveld zet zich in voor alle inwoners, met name voor mensen in een kwetsbare positie. Meedoen en samenredzaamheid zijn belangrijk en geven waarde aan

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning

Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning Vrijwilligerswerk in Veenendaal Vacatures, scholing en ondersteuning 1 Nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten of werkervaring opdoen. Er zijn talloze redenen waarom mensen

Nadere informatie

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER

HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein HULP BIJ ZORG VOOR EEN ANDER Steunpunt Mantelzorg Nieuwegein Zorgen voor een ander, dan doe je gewoon.. Maar soms is een beetje hulp en steun meer dan welkom! In Nieuwegein

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend

Nadere informatie

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning

Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Welzijn Ouderen Thuisadministratie Mantelzorg & mantelzorgondersteuning Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Zorgt u voor een naaste

Nadere informatie

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Organisatie Programma Cluster ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Verlening 2017 Vaststelling 2017 Aangevraagd bedrag - Budgetsubsidie: 340.007

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018

Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuwsbrief 2e kwartaal 2018 Nieuws van de Vrijwilligerscentrale De maand juni staat voor de Vrijwilligerscentrale in het teken van waardering. Veel inwoners uit Zutphen en Warnsveld zetten zich vrijwillig

Nadere informatie

Zorgen voor een ander

Zorgen voor een ander Zorgen voor een ander Steunpunt voor Mantelzorgers en Ruggesteun R U GGESTE U N Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand

Nadere informatie

Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert

Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert Nieuwsbrief Stichting Welzijn Zundert Editie 12-2018 Ter info In de afgelopen periode zijn er 3 vacatures ingevuld. Er zijn ook vacatures ingevuld die niet in de nieuwsbrief hebben gestaan. In dit nummer

Nadere informatie

Speerpunten Veenscentrale in 2015 :

Speerpunten Veenscentrale in 2015 : Speerpunten centrale in 2015 : Ondersteuning mantelzorgers via ontmoeting, informatie en advies Opstart en uitvoering mantelzorgwaardering: groepsgerichte bijeenkomsten en Twinkelingen. Vrijwilligers College:

Nadere informatie

Feiten en cijfers mantelzorg

Feiten en cijfers mantelzorg Feiten en cijfers mantelzorg Hieronder leest u de meest belangrijke feiten en cijfers op het gebied van mantelzorg in Nederland uit het SCP-rapport 'Informele hulp: wie doet er wat?' (2015). Aantal mantelzorgers

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Doras

Vrijwilligerswerk bij Doras Welzijn Ouderen Thuisadministratie Vrijwilligerswerk bij Doras Voor iedereen in Amsterdam-Noord. Dus ook voor u! Doras Maatschappelijke dienstverlening Amsterdam-Noord Vrijwilligerswerk bij Doras Doras

Nadere informatie

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016

Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Uitgevoerd door Dimensus Huishoudelijke Hulp gemeente Oosterhout 2016 Inleiding Met de transities in het sociale domein in 2015 zijn de voorwaarden en criteria voor het verkrijgen van huishoudelijke hulp

Nadere informatie

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur

Complexiteit Intensiteit Bandbreedte Licht Midden Zwaar Intensiteit I 0-1,5 uur Arrangementen zelfstandig en veilig wonen Nadat uit het gesprek naar voren is gekomen dat de cliënt beperkingen ondervindt op een (of meerdere) domein(en) van het resultaatgebied zelfstandig en veilig

Nadere informatie

Voorbereiden op het keukentafelgesprek?

Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Voorbereiden op het keukentafelgesprek? Deze brochure helpt u daarbij! 2015 een coproductie van: Voor kinderen, partners, verwanten, vrijwilligers die mantelzorgtaken vervullen voor hen die hun dierbaar

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal

Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Steunpunt Mantelzorg Veenendaal Omdat u belangrijk bent! Omdat jij belangrijk bent! 1 Zorgt u langdurig en onbetaald voor een naaste die extra hulp nodig heeft? Zorgt u bijvoorbeeld voor een ouder, partner,

Nadere informatie

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018

Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Jaarrapportage Home-Start en Home-Start+ Schagen en Hollands Kroon 2018 Inleiding Home-Start is een programma voor opvoedondersteuning waarbij vrijwilligers gezinnen ondersteunen met minimaal één kind

Nadere informatie

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten:

COLLEGENOTA. Onderwerp: Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Aantal bijlage(n): 1. Beslispunten: COLLEGENOTA Portefeuillehouder: E. Janissen Paraaf Datum Afdeling: MRB Steller: F. Muller-De Vos Afd. Manager Medewerker Datum: 22-10-2013 Openbaar: Ja x Nee Fin. Jur. Pers. Naar griffier: Ja Nee Consulent

Nadere informatie

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers

> Zorgen voor een ander. Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Ruggesteun en het Steunpunt voor Mantelzorgers > Zorgen voor een ander Soms hebben mensen meer nodig dan goede zorg alleen; een extra luisterend oor bijvoorbeeld, of iemand die

Nadere informatie

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen

Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Respijtdagen Nieuwsbrief Steunpunt Mantelzorg Voorjaar 2017 Het is alweer tijd voor de nieuwsbrief van voorjaar 2017. Een hartelijk welkom voor de nieuw geregistreerde mantelzorgers. U ontvangt hopelijk al de andere

Nadere informatie

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015

Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Beleidsplan SchuldHulpMaatje Zoetermeer 2013-2015 Voorwoord Een belangrijke kerkelijke/diaconale missie luidt: helpen wie geen helper heeft. Naast de reeds eeuwenoude diaconale hulpverlening aan gezinnen

Nadere informatie

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1

Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis in de laatste levensfase 1 Beschrijving werkwijze 1 Gebaseerd op de eindevaluatie Vrijwilligersondersteuning in het verzorgings- en verpleeghuis

Nadere informatie

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg

Beleid mantelzorg en vrijwilligers Fener Zorg P a g i n a 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1 2. Begrippen 1-2 3. Verschillen tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk 2 4. Mantelzorg in Rotterdam 2-3 5. Visie van Fener Zorg op mantelzorg en vrijwilligers

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg

I N H O U D. Voorwoord. Mantelzorgmeerdaagse. Mantelzorgtest. Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg I N H O U D Voorwoord Mantelzorgmeerdaagse Mantelzorgtest Zorgt u voor een ander? Zorg dan ook goed voor uzelf! Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Loopt u mee? Workshop Mindfulness Voorwoord Beste lezer,

Nadere informatie

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG

NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG NIEUWS VAN DE STEUNPUNTEN MANTELZORG Datum: oktober 2016 Geachte heer, mevrouw, Middels deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over nieuws en activiteiten voor mantelzorgers. Bij sommige activiteiten

Nadere informatie

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg

Vrijwillige hulp Maatjes Ontmoeten Mantelzorg Met elkaar, voor elkaar! Vrijwillige hulp Vrijwilligers zijn mannen en vrouwen die om een ander denken. Zij voelen zich betrokken bij hun medemens. Vrijwilligerswerk is voor hen een keuze. Ze zijn blij

Nadere informatie

Steunpunt Mantelzorg Dokkumer-Walden Het bieden van: Informatie (brochures, website, speciale gelegenheden) Advies en begeleiding (individueel) Emotionele steun: Luisterend oor Weg naar steunpunt soms

Nadere informatie

Subsidie verantwoording 2018 mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg in de gemeente Nederweert

Subsidie verantwoording 2018 mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg in de gemeente Nederweert Subsidie verantwoording 2018 mantelzorgondersteuning en vrijwilligerszorg in de gemeente Nederweert Groene Kruis Mantelzorgondersteuning en Vrijwilligerszorg Kapelaniestraat 3 6031 BV Nederweert Inleiding

Nadere informatie

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN

Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN Indebuurt033 SAMEN WERKEN AAN EEN LEEFBARE BUURT. EEN PLEK WAAR IEDEREEN MEETELT EN MEEDOET. MET RUIMTE VOOR EIGEN INITIATIEF EN ONDERSTEUNING VOOR WIE DAT NODIG HEEFT. OPGROEIEN EN OPVOEDEN Speelt er

Nadere informatie

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname

Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Project Versterking van Palliatieve Zorg in Suriname Ernstig zieke mensen voor wie geen genezing meer mogelijk is, willen de laatste fase van hun leven graag thuis doorbrengen in hun eigen vertrouwde omgeving.

Nadere informatie

Mantelzorg waardering en ondersteuning

Mantelzorg waardering en ondersteuning 6 juli 2017 Mantelzorg waardering en ondersteuning Betreft: kadernota 2017-2021 Beste leden van de gemeenteraad, burgemeester, wethouder en andere aanwezigen, Vanavond wordt de kadernota 2017-2021 van

Nadere informatie

Rapportage Onderzoek Mantelzorg

Rapportage Onderzoek Mantelzorg Rapportage Onderzoek Mantelzorg Westelijke Mijnstreek, september 2015 Inhoudsopgave pagina Inleiding - 1-1. Voorbereiding - 2-2. Bevindingen - 3-3. Conclusie & aanbevelingen - 5-4. Dankwoord - 6 - Inleiding

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein

Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein Vrijwillige Thuishulp als onderdeel van het sociale domein preventief, signalerend en klant centraal Cintha Tubbing, december 2013 Een korte kennismaking met de organisatie Versa Welzijn de dienst VTH

Nadere informatie

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg

Manifest. voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Manifest voor de intensieve vrijwilligerszorg Meer dan 15.000 mensen zijn vrijwilliger bij een Waarom dit manifest? organisatie voor Vrijwillige Thuishulp,

Nadere informatie

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis.

De b-learning is bedoeld voor verzorgenden werkzaam in de thuiszorg of in het verpleeg- of verzorgingshuis. Blended learning mantelzorg, Doelgroep verzorgenden Docentenhandleiding fysieke bijeenkomst Inleiding Zorgen voor een naaste is een liefdevolle en dankbare taak. Mantelzorg, ook wel informele zorg genoemd,

Nadere informatie

Raadsmededeling - Openbaar

Raadsmededeling - Openbaar Raadsmededeling - Openbaar Nummer : 92/2015 Datum : 4 juni 2015 B&W datum : 16 juni 2015 Beh. ambtenaar : Lotte Vorwerg Portefeuillehouder : H. Rijks Onderwerp : Mantelzorgwaardering 2015 Aanleiding Momenteel

Nadere informatie

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is

Familie- en vriendenzorg. Informatie voor mantelzorgers. Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Informatie voor mantelzorgers Zorgbalans Omdat goede zorg heel persoonlijk is Familie- en vriendenzorg Uw partner, familielid, vriend of andere naaste krijgt zorg bij Zorgbalans.

Nadere informatie

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015

Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Who Cares! Zelfredzaamheid, eigen kracht en de rol van kerken: Kansen & grenzen Verslag bijeenkomst maandag 16 november 2015 Op deze bijeenkomst gingen we in gesprek over de kansen en de grenzen ten aanzien

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Nieuwsbrief Mantelzorg

Nieuwsbrief Mantelzorg Zomer 2017 Nieuwsbrief Mantelzorg MANTELZORG? HELEMAAL NIET ZO GEWOON Mantelzorger zijn overkomt je meestal. Ineens ben je naast partner, vader of moeder, werknemer en/of vriend of vriendin ook nog mantelzorger.

Nadere informatie

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014

Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Werkbezoek Gemeenteraad Leiderdorp 21 mei 2014 Programma Welkom en korte kennismaking Pluspunt aan het werk Ouderen Mantelzorgers Visie Pluspunt op ontwikkelingen in sociaal domein Pluspunt aan het werk

Nadere informatie

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal

Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal Informatie voor mantelzorgers in Veenendaal 1 Zorgt u meer dan 4 uur per week voor iemand die extra zorg nodig heeft? Duurt deze zorg al langer dan 3 maanden? Doet u dit vanuit een persoonlijke band met

Nadere informatie

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016

MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 MANTELZORG Presentatie voor Netwerk Informeel Overleg Oudewater Ellen Joormann, trainer Mezzo 15 november 2016 Mezzo Landelijke vereniging voor iedereen die voor een naaste zorgt Mezzo: Wij vinden het

Nadere informatie

Gemeente Zwolle laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Zwolle laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Zwolle laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Zwolle.

Nadere informatie

Cursussen en Themabesprekingen

Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen voor NPV-Thuishulpafdelingen en voor Kerkelijke Thuishulpprojecten Cursussen en Themabesprekingen Cursussen en Themabesprekingen NPV-Thuishulp De NPV-Thuishulp richt zich

Nadere informatie

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende

U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende U kunt bij WiN terecht voor: Buurtwerk Vrijwilligerswerk Jongerenwerk Mantelzorg (aparte folder) Sport- en cultuurcoaches Dienstverlenende activiteiten Samen leven en samen werken, daar is het Welzijn

Nadere informatie

Barneveld. Nr. 632061. Aan het college van burgemeester en wethouders. Onderwerp: Welzijn Barneveld. Gevraagde beslissing:

Barneveld. Nr. 632061. Aan het college van burgemeester en wethouders. Onderwerp: Welzijn Barneveld. Gevraagde beslissing: 'N gemeente Barneveld Nr. 632061 Aan het college van burgemeester en wethouders Onderwerp: Welzijn Barneveld Gevraagde beslissing: 1. Kennis te nemen van de rapportage van Welzijn Barneveld over hun activiteiten/prestaties

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 TA RENKUM

Jaarverslag 2015 TA RENKUM 2015 Jaarverslag 2015 TA RENKUM HENNY BLIJDEVEEN VAN Jaarverslag TA Renkum 1. Inleiding Humanitas Thuisadministratie is in de gemeente Renkum ook dit verslagjaar weer actief geweest. Vanwege een wisseling

Nadere informatie

Informatiegids. Voor vrijwilligers bij Reinaerde

Informatiegids. Voor vrijwilligers bij Reinaerde Informatiegids Voor vrijwilligers bij Reinaerde Reinaerde waardeert het dat er veel vrijwilligers binnen de organisatie actief zijn en hecht veel belang aan het vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk heeft

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017

Gemeente Ede laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2017 Gemeente Ede laat zien waar e zorg om draait oktober 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Ede. Sinds

Nadere informatie

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Groningen laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Groningen laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Groningen.

Nadere informatie

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg

Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Editie februari 2018 Nieuws van Steunpunt Mantelzorg Contact Steunpunt Mantelzorg Midden-Groningen Hester Aanen Irma van der Meij Lucien Katerberg Moek Samiran Marian van der Vaart 0598-364900 Midden-Groningen

Nadere informatie

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse

Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Prestatieplan 2015 Welzijn Lisse Kernfuncties (wat willen we) Producten (wat gaan we doen) Resultaatindicatoren Uren/ Kosten 1. Preventie en signalering 1.1 Algemene informatievoorziening Ten behoeve van

Nadere informatie

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017

Gemeente Emmen laat zien waar goede zorg om draait. maart 2017 Gemeente Emmen laat zien waar e zorg om draait maart 2017 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Emmen. Sinds

Nadere informatie

Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk

Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk Ouderen die mee blijven doen en meetellen dankzij de samenwerking tussen zorg en welzijn in de wijk Sjef van der Klein, Sociaal Werker- ContourdeTwern Disclosure belangen spreker Geen (potentiële) belangenverstrengeling

Nadere informatie

CONTACTBRIEF nr

CONTACTBRIEF nr CONTACTBRIEF nr.03 2013 Bereikbaarheid Hulpdienst Voor Elkaar (HVE) De HVE is op maandag t/m vrijdag (tussen 09.00 en 13.00 uur) rechtstreeks bereikbaar op telefoonnummer 06-15587336. Buiten deze uren

Nadere informatie

Informatiegids. Voor vrijwilligers bij Reinaerde

Informatiegids. Voor vrijwilligers bij Reinaerde Informatiegids Voor vrijwilligers bij Reinaerde Reinaerde waardeert het dat er veel vrijwilligers binnen de organisatie actief zijn en hecht veel belang aan het vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk heeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen

Nieuwsbrief nr. 3, september 2013. Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Nieuwsbrief nr. 3, september 2013 Hoge opkomst ontbijtbijeenkomsten Aalsmeer en Amstelveen Amstelveen, donderdagochtend 29 augustus om 7.45 uur s ochtends op het plein voor het raadhuis. Een vriendelijk

Nadere informatie

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht

I N H O U D. Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers. Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht I N H O U D Een zomer vol respijt Hoe regelt u respijtzorg? Verzekeringen voor Mantelzorgers Hulp nodig bij uw administratie? Arrangementen OpKracht Activiteiten Steunpunt Mantelzorg Mantelzorgers Binnenboord

Nadere informatie

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren

Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Invulling mantelzorgcompliment in Asten en Someren Inleiding Tot 1 januari 2015 ontvingen mantelzorgers die aan bepaalde criteria voldeden via het SVB het mantelzorgcompliment. Per 1-1-2015 is deze regeling

Nadere informatie

Zorg na uw ziekenhuisopname

Zorg na uw ziekenhuisopname Zorg na uw ziekenhuisopname U bent opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Voordat u weer naar huis gaat, heeft u een gesprek met de liaisonverpleegkundige om te bespreken of u na uw opname in het ziekenhuis

Nadere informatie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie

Doelstellingen Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Gebaseerd op onze missie en visie: Missie Werkplan Langenboomse Zorg Centraal 2017 (LZC) Doelstellingen 2017 Gebaseerd op onze missie en visie: Missie De vereniging Langenboomse Zorg Centraal streeft na dat de inwoners van Langenboom zo lang mogelijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief ik zorg voor jou

Nieuwsbrief ik zorg voor jou Nieuwsbrief ik zorg voor jou Inleiding Voor je ligt de eerste nieuwsbrief speciaal ontwikkeld ter informatie voor iedereen die zorgt voor een naaste. Middels deze nieuwsbrief willen wij je informeren,

Nadere informatie

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016

Gemeente Almere laat zien waar goede zorg om draait. oktober 2016 Gemeente Almere laat zien waar e zorg om draait oktober 2016 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de resultaten van dit landelijke initiatief, specifiek gericht op de gemeente Almere.

Nadere informatie

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar

Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere. Goed voor elkaar Zorg en ondersteuning in de gemeente Veere Voorwoord In deze folder vindt u een overzicht van de belangrijkste Veerse professionele -en vrijwilligersorganisaties op het gebied van welzijn, zorg en ondersteuning.

Nadere informatie

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7

SAMEN STA JE STERK S U P P O R T F R Y S L Â N B E L E I D S P L A N 2 0 1 5-2 0 1 7 SAMEN STA JE STERK SUPPORT FRYSLÂN BELEIDSPLAN 2015-2017 INLEIDING Maatjesproject Support Fryslân startte in 2001 als onderdeel van Solidair Fryslân. Per 1 januari 2014 is Support Fryslân een zelfstandige

Nadere informatie

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein

Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Jaarverslag 2018 Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Berkenstein Veenendaal Veenendaal 1 1. Voorwoord Met dit jaarverslag brengen wij u graag op de hoogte van de gang van zaken bij de Stichting

Nadere informatie

Wat is het SDW cliëntenpanel?

Wat is het SDW cliëntenpanel? Terug kijken op het eerste jaar SDW cliëntenpanel 2016 Wat is het SDW cliëntenpanel? Het SDW cliëntenpanel praat samen met de Centrale cliëntenraad (CCR) over thema s. Het cliëntenpanel bestaat uit 25

Nadere informatie

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet?

Vraag 1: In 2017 wordt een pilot gestart voor gezinsondersteuning vanuit het sociaal team. Graag willen wij uitleg hoe de pilot eruit ziet? Datum : 13 februari 2017 Van : Het college Bijlagen : Onderwerp : Raadsvoorstel Beleidsplan Wmo en Jeugd 2017-2020 Zaak- / Docnummer : 17-22420/ 20012 Op grond van artikel 34b Reglement van Orde stelt

Nadere informatie

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e

3401 BK IJsselstein Postbus AA IJSSELSTEIN t f e Gemeente IJsselstein postadres Postbus 26, 3400 AA IJsselstein bezoekadres Overtoom 1 Gemeenteraad IJsselstein 3401 BK IJsselstein Postbus 26 3400 AA IJSSELSTEIN t 14 030 f 030 6884350 e info@ijsselstein.nl

Nadere informatie

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018

Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait. december 2018 Inwoners van gemeente Schiedam laten zien waar goede zorg om draait december 2018 In deze rapportage van Mijnkwaliteitvanleven.nl leest u de uitkomsten en ervaringen van inwoners van de gemeente Schiedam.

Nadere informatie

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Vragen en antwoorden Klankbordgroep In het najaar van 2014 hebben een aantal cliënten en mantelzorgers uit de zes Dongemondgemeenten (Aalburg, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout, Werkendam en Woudrichem)

Nadere informatie

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG

ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Organisatie Programma Cluster ContourdeTwern Preventie KrimpenWijzer, informele zorg door vrijwilligersorganisaties en VOG Verlening 2016 Vaststelling 2016 Aangevraagd bedrag - Budgetsubsidie: 376.930,-

Nadere informatie

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010

Senioren ontmoeten elkaar. Verslag van 2 oktober 2010 Senioren ontmoeten elkaar Verslag van 2 oktober 2010 Meer overeenkomsten dan verschillen Dit is, in het kort, de conclusie van de lunchbijeenkomst Senioren ontmoeten elkaar 1 op 2 oktober 2010. De lunchbijeenkomst

Nadere informatie

Kwaliteitsonderzoek begeleiding

Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek begeleiding Kwaliteitsonderzoek Begeleiding najaar 2016 Pagina 1 van 18 Inhoudsopgave 1. Inleiding 4 2. Werkwijze en verantwoording 5 Het doel van het onderzoek 5 Uitvoering onderzoek

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist

Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist Jaarverslag 2014 Nederlandse Patiënten Vereniging, afdeling Zeist 30 Zeist 7 Driebergen 1 Doorn - vrijwillige terminale thuiszorg in en rond Zeist - Inhoudsopgave Voorwoord 1 De vrijwilligers... 2 1.1

Nadere informatie