1. Welke groepen woonwagenbewoners zijn er in Brussel? 1.1 Standvastige groepen op residentiële woonwagenterreinen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Welke groepen woonwagenbewoners zijn er in Brussel? 1.1 Standvastige groepen op residentiële woonwagenterreinen"

Transcriptie

1 Nota - Het gebrek aan standplaatsen voor woonwagenbewoners in Brussel Koen Geurts Dienst Roma & Woonwagenbewoners Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel 21 juni Welke groepen woonwagenbewoners zijn er in Brussel? 1.1 Standvastige groepen op residentiële woonwagenterreinen In Brussel verblijven Manoesjen, Roms en Voyageurs op residentiële woonwagenterreinen. Behalve de voyageurs heb ben al deze groepen hun wortels in het Noorden van Indië. Vanaf de 13 de eeuw werden deze nomadische groepen voor het eerst gesignaleerd in Oost-Europa en in Brussel in De huidige Manoesj-families stammen af van deze eerste migratiegolf. Al zijn er doorheen de jaren steeds meer families in huizen gaan wonen, toch leven er velen nog steeds in een mobiele woonst (caravans). Hoewel er groepen zijn die voortdurend rondtrekken, toch leven meer Manoesj-families alleen of met meerdere gezinnen op een residentieel terrein en ondernemen ze enkel nog sporadische reizen in het kader van familie, religie of werk. Een volgende migratiegolf richting West-Europa kwam eraan na de opheffing van de slavernij in Moldavië en Walachije in De afstammelingen van deze groepen Vlach -Zigeuners noemen zich momenteel Rom. Sommigen hebben doorheen de jaren gemengde huwelijken aangegaan met leden van Manoesj-families. Al zijn er steeds meer van deze families die in huizen gaan wonen, toch leven de meeste onder hen verder in een mobiele woonst. Over het algemeen zijn het de Rom die het meest effectief rondtrekken. Toch moet ook hier het rondtrekkend karakter genuanceerd worden. Tussen het sedentair op een woonwagenterrein verblijven en voortdurend rondtrekken bestaan verschillende gradaties. Aan de ene kant vinden we steeds meer families die ervoor kiezen om het ganse jaar of tenminste een groot deel van het jaar op een terrein te blijven. Zo n residentieel terrein biedt meer stabiliteit en zekerheid aan bejaarde mensen en jonge gezinnen met kinderen die schoolplichtig zijn. Het trekseizoen valt vooral samen met de zomermaanden. Aan de andere kant is er een aantal families die een groot deel van het jaar rondtrekken, hetzij uit vrije wil, hetzij omdat ze niet aan een terrein geraken waarop ze langer zouden kunnen blijven staan. Er bestaat bij deze Rom een duidelijke tendens naar meer standvastigheid, dus naar meer nood aan residentiële terreinen in plaats van doortrekkersterreinen.

2 In Brussel zijn er ook nog meer dan 7000 Oost-Europese Roma. Ze kwamen vanaf de jaren 60 in het kader van arbeidsmigratie, maar vooral vanaf de jaren 90 na de val van het Communisme. Deze groepen zijn meestal reeds lang gesedentariseerd en leven vooral in huizen en appartementen in grote steden. Ze zijn vooral op zoek naar werk en een wettig verblijf in het gastland en hebben geen behoefte aan een rondtrekkende levensstijl of woonwagenterreinen. Er zijn weinig banden tussen deze groepen en woonwagenbewoners. Voyageurs zijn autochtone Belgen die afstammen van trekkende handelaars en ambachtslui. Ze wonen nog steeds in woonwagens, alhoewel velen onder hen in huizen zijn gaan wonen. Er zijn daarnaast heel wat terreinen met foorreizigers in Brussel (Neder-over- Heembeek enz.). Het zijn Belgen die zoals circusmensen en binnenschippers een ambulant beroep uitoefenen en daardoor in een mobiele woning leven. Zij vormen een volledig apart circuit, hebben hun eigen terreinen en maken geen gebruik van doortrekkersterreinen. Ze behoren echter niet tot de doelgroep van de integratiesector en maken daarom geen deel uit van deze nota. 1.2 Rondtrekkende groepen op doortrekkersterreinen De Belgische Rom- en Manoesj- en voyageurs-families die voortdurend of sporadisch rondtrekken maken gedurende het ganse jaar gebruik van de beschikbare doortrekkersterreinen en pleisterplaatsen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Bovendien zijn er heel wat buitenlandse doortrekkers (ook Rom, Manoesj en voyageurs) die terzelfdertijd een plaatsje zoeken op het beschikbare aanbod van doortrekkersterreinen. Ze verblijven hier enige tijd in het kader van familiale, religieuze of professionele bezigheden. Een groep die de laatste jaren steeds meer uit Engeland naar België en ook Brussel komt afgezakt, zijn de Irish travellers. Het gaat hier om de Engelse voyageurs die de Belgische markt ontdekt hebben en daardoor de concurrentie op het beperkte aanbod van standplaatsen nogmaals stevig hebben aangescherpt. 2. Woonwagenterreinen in Brussel 2.1 Residentiële woonwagenterreinen In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er 8 gekende residentiële woonwagenterreinen met voornamelijk Rom-families, maar ook enkele met Manoesjen en Voyageurs. De terreinen bevinden zich in Anderlecht (4), Haren (3), Molenbeek (1). Het zijn allemaal privéterreinen waarvan de bewoners eigenaar zijn, met uitzondering van het terreintje in Molenbeek, dat van de gemeente is, en een terrein in Anderlecht met Fluxys als eigenaar. Ook in sommige andere gemeenten in

3 het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Schaarbeek, Laken en Brussel) vinden we hier en daar nog individuele terreintjes verdoken tussen en achter huizen. Ook zijn er meerdere terreinen van foorreizigers, vooral in Haren en Neder-over- Heembeek. In deze laatste gemeente is er bovendien een groot terrein met 33 caravans en chalets, voornamelijk bezet door foorreizigers en particulieren die geen middelen hebben om een appartement te betalen. Zoals gezegd maken deze echter geen onderwerp uit van onze bespreking Precaire juridische situatie bestaande standplaatsen Een specifiek Brussels probleem is de precaire situatie van de meeste woonwagenterreinen. Door de moeilijkheid om de nodige bouwvergunningen voor hun woonwagens te bekomen en de hoge kostprijs van de beperkt beschikbare gronden staan de bewoners er meestal illegaal. De gemeenten gedogen deze illegale woonwagenterreinen op hun grondgebied omdat de bewoners er meestal al sinds vele jaren verblijven en omdat ze (in tegenstelling met wat vaak beweerd wordt) niet voor overlast zorgen. Het leidt echter tot heel wat onzekerheid bij de bewoners omdat een uitdrijving steeds mogelijk blijft Structureel tekort aan standplaatsen Zoals reeds vermeld bestaat er bij de woonwagenbewoners een tendens naar meer standvastigheid, dus meer nood aan residentiële terreinen. Daar waar rondtrekkers vroeger meer openheid ondervonden bij gemeentes om te onderhandelen over tijdelijke standplaatsen, heerst er momenteel vooral onzekerheid. Velen zijn de voortdurende verdrijvingen beu waaraan ze worden blootgesteld wanneer ze rondtrekken. Bovendien moet er rekening gehouden worden met de sterke bevolkingsaangroei onder woonwagenbewoners. Generaties volgen elkaar snel op (men trouwt vaak vóór 18 jaar) en van jonge koppels wordt verwacht dat ze na het huwelijk in een aparte caravan intrekken. Aangezien de maximale capaciteit van de enkele woonwagenterreinen al lang bereikt is, hebben deze nieuwe gezinnen bij het huidige gebrek aan standplaatsen niet veel keuze: ofwel beginnen ze rond te trekken, ofwel worden ze toch nog toegelaten op de overbevolkte terreinen, ofwel vestigen ze zich (meestal met tegenzin) in een appartement. Tevens stelt er zich vooral bij families met bejaarde mensen en/of schoolgaande kinderen een grote behoefte aan meer residentiële en legale standplaatsen. De nood doet zich tevens vooral gevoelen tijdens de wintermaanden. Woonwagenbewoners verkiezen tevens om op een residentieel terrein te wonen in plaats van in te trekken in een appartement. Op een woonwagenterrein kunnen ze hun familiale levenswijze (in uitgebreid familieverband) beleven en hebben bestaat de vrijheid om erop uit te trekken wanneer nodig.

4 Daarnaast zijn er de laatste jaren vele Brusselse woonwagenbewoners (al dan niet gedwongen wegens gebrek aan een terrein) in een huis gaan wonen. Velen onder hen aarden hier moeilijk en verlangen ernaar om terug in een caravan te gaan wonen, moesten er meer standplaatsen beschikbaar zijn. Aantal woonwagenbewoners in het BHG Het is onmogelijk om een exact cijfer te plakken op het totale aantal woonwagenbewoners 1 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ten eerste hebben sommige gezinnen zoals gezegd een semi-nomadische levenswijze. Er bestaat dus een voortdurend verloop van het aantal gezinnen op de terreinen. Sommige van deze families die in woonwagens wonen verhuizen (vaak tijdelijk) naar een ander deel van de familie woonachtig op een terrein in een andere gemeente, anderen nemen dan weer hun plaats in. Ten tweede wonen er velen anoniem in huizen. Zo wonen er in de Marollen bijvoorbeeld talrijke Voyageurs en Manoesjen in de buurt van het Vossenplein. Maar ook een aantal Rom-gezinnen vinden we terug in huizen. Zoals reeds aangegeven zou een aantal van deze families liever in een woonwagen willen wonen, moesten er meer standplaatsen beschikbaar zijn. In het verleden werden reeds meerdere tellingen gedaan van het aantal woonwagenbewoners op de residentiële terreinen in het BHG. In juni 2012 werd een nieuwe telling gedaan. Deze wees uit dat er op dat moment zich een 55-tal gekende gezinnen 1 bevinden op woonwagenterreinen in Anderlecht, Haren en Molenbeek. Het betrof: 38 Rom-families 10 Manoesj-families 7 Voyageur-families Er verblijven daarnaast nog een onbekend aantal gezinnen op kleine lapjes grond verspreid over Brussel. Deze worden geschat op een 10-tal gezinnen. Bovendien circuleren er rond Brussel steevast een aantal gekende Romfamiliegroepen die van oudsher banden hebben met Brussel, wiens familie hier woont, die hier geboren zijn en/of hier gewoond hebben maar die momenteel niet meer over een terrein beschikken in het BHG. In juni 2012 telden de Rom zelf ongeveer een 50-tal dergelijke gezinnen. Verder werden een 15-tal gezinnen van woonwagenbewoners geteld die (al dan niet tijdelijk) in huizen wonen, maar liever in een caravan zouden willen wonen. 1 Foorreizigers maken geen deel uit van de beoogde doelgroepen en worden hier dus niet in rekening gebracht.

5 Zodoende brengt dit het totaal aantal gekende gezinnen dat momenteel verblijft op een woonwagenterrein of er zou willen verblijven, op 120 gezinnen, doortrekkers niet meegerekend. Tekort aan legale standplaatsen In 2012 zijn er bijgevolg 120 gezinnen die een standplaats willen op een residentieel woonwagenterrein (1 standplaats/gezin). Slechts 46 % (55 gezinnen) heeft het geluk een standplaats te hebben. 54 % van de woonwagenbewoners die een link hebben met Brussel en er zouden willen wonen, heeft geen standplaats. Van de 55 bestaande standplaatsen zijn er slechts 11 gedekt door een bouwvergunning, dit is 20 %. De andere 80 % wordt dus enkel gedoogd. Toekomstige aangroei van families Omwille van vroege huwelijken en jonge ouderschappen volgen de generaties van woonwagenbewoners elkaar snel op. Volgens de berekening van het Kruispunt voor Migratie-Integratie 2 was de aangroei van Rom-gezinnen in woonwagens 79 % 3 tussen 2000 en Nochtans is het aantal standplaatsen op officiële of private woonwagenterreinen in het BHG de laatste 15 jaar niet meer gestegen. De aangroei van de woonwagenbevolking wordt dus geenszins opgevangen. Hierdoor groeit de groep van woonwagenbewoners die rond Brussel circuleert op zoek naar standplaatsen aan een snel tempo aan. Ook hiermee dient rekening gehouden te worden bij het uitwerken van een standplaatsenbeleid. Indien de huidige standplaatsen behouden blijven en er geen nieuwe bijkomen, zullen er in en rond het BHG met een eenzelfde aangroei tegen gezinnen in woonwagens leven. De families die nu in huizen leven, maar liever in een woonwagen zouden zitten, zullen aangegroeid zijn tot 23. Dat maakt dat er in gezinnen van woonwagenbewoners in en rond Brussel zullen vertoeven voor slechts 55 beschikbare standplaatsen. Met andere woorden zullen zonder actieve creatie van bijkomende terreinen slechts iets meer dan 1 op 4 woonwagenbewoners een standplaats hebben in Regio Brussel in Gebrekkige ruimte en infrastructuur Door de overbevolking op de verschillende woonwagenterreinen is de maximum capaciteit overal overschreden. De richtnorm 4 per standplaats is een oppervlakte van 240 à 300 m² en zeker niet minder dan 150 m². De afstand tussen de woonwagenwagens zou ideaal gezien 4 meter moeten bedragen. Een 2 Uit het voorontwerp van omgevingsanalyse strategisch plan, Kruispunt Migratie-Integratie, aug % voor Manoesjen en Voyageurs 4 Wonen op wielen, Vlaams Minderhedencentrum, 2010

6 standplaatsbreedte van 13 meter is aanbevolen. De meeste standplaatsen in het BHG zitten ver onder deze minimumgrenzen. De situatie van juridische onzekerheid van hun terrein zorgt ervoor dat mensen niet gemakkelijk investeren in duurzame en aangepaste infrastructuur. Sanitaire voorzieningen zijn vaak rudimentair en voldoen niet aan de moderne eisen van comfort voor een dergelijk aantal bewoners. Nochtans zijn de meeste woonwagenbewoners bereid om hier meer in te investeren indien er meer juridische zekerheid zou zijn. 2.2 Doortrekkersterreinen Voor de honderden doortrekkers die het ganse jaar, met een piek in de zomer, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aandoen, is het doortrekkersterrein in Haren de enige plaats waar men een legale standplaats kan vinden. Voor het eerst aangelegd in 2005 op initiatief van de Stad Brussel, sloot het terrein haar deuren in 2007, om na een grondige heraanleg opnieuw open te gaan in oktober Het biedt plaats aan maximum 25 caravans gedurende maximum 3 weken. Op heel wat momenten tijdens het jaar is de vraag echter groter dan het aanbod. Ook komt het vaak voor dat, al is op bepaalde momenten de maximale capaciteit van het terrein niet volledig bereikt, groepen die standplaatsen zoeken, zich niet bij de reeds aanwezige groepen willen voegen. Zo hebben Belgische Rom-zigeuners het bijvoorbeeld bijzonder moeilijk om samen met Engelse Travellers een terrein te delen. De enige legale uitwijkmogelijkheid in de buurt van Brussel is het doortrekkersterrein van de Provincie Vlaams-Brabant in Huizingen, maar ook daar is op piekmomenten de maximale bezettingsgraad bereikt. Andere plaatsen in Brussel die voordien als pleisterplaatsen fungeerden (zoals veld tegenover militair hospitaal of hoek Vuurkruisenlaan/Oorlogskruisenlaan in N-o-H) zijn ingenomen door sociale woonblokken of beplantingen. 3. Oorzaken van het tekort aan standplaatsen 3.1 Ontbreken van specifieke ruimtelijke richtlijnen Een structurele oorzaak hiervoor is dat de ruimtelijke richtlijnen voor verkavelingen en bouwpercelen gericht zijn op het klassieke bouwpatroon. Deze richtlijnen zijn niet aangepast aan woonwagens en de noden van hun bewoners.. A priori lijkt de stedenbouwkundige wetgeving geen onoverbrugbare obstakels te voorzien voor de aanleg van woonwagenterreinen. Hiervoor zouden gebieden die volgens het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) zijn ingekleurd als woongebieden, gebieden met gemengd karakter of gebieden voor voorzieningen van collectief

7 belang, in aanmerking kunnen komen. Toch is er noch in het Gewestelijk Bestemmingsplan, noch in het Gewestelijke Ontwikkelingsplan iets terug te vinden over het vrijwaren van specifieke ruimte voor woonwagenbewoners. In realiteit voelen gemeenten zich niet geroepen om uit eigen initiatief een dergelijke terrein aan te leggen. Bovendien beschikken de gemeenten over een grote manoeuvreerruimte om de stedenbouwkundige regels toe te passen. Ze kunnen het GBP preciseren door bijkomende beperkingen op te leggen. Maar ze beslissen ook over het toekennen van bouwvergunningen op basis van een combinatie van criteria. Bijgevolg is het een feit dat bij de aanvraag voor bouwvergunningen die nodig zijn voor het plaatsen van een caravans met een woonfunctie, gemeenten dit systematisch weigeren. Wonen in een woonwagen wordt gezien als een afwijking op het klassiek bouwpatroon en in contradictie met de goede plaatselijke aanleg, een vaag en subjectief principe. Momenteel beschikt het allergrootste deel van de Brusselse woonwagenbewoners dan ook niet (meer) over de nodige vergunningen en worden ze enkel gedoogd.. Daarenboven hebben de geleverde stedenbouwkundige vergunningen voor de installatie van caravans in de Brusselse wetgeving een beperkte geldigheidsduur 5. Daarbij komt ook dat in Brussel dat de gebieden waarbinnen de woonwagenterreinen gelegen zijn in de komende jaren stedenbouwkundig verder ingevuld worden. Er valt te verwachten dat bij de voortschrijdende urbanisatie de meeste terreinen zullen verdwijnen. 3.2 NIMBY Bij de inplanting van een woonwagenterrein botst de overheid op weerstand. Omwonenden verzetten zich. Buurtcomités protesteren. Het NIMBY-syndroom (Not in my backyard) duikt telkens weer op. De negatieve persberichtgeving over woonwagenbewoners voedt die onrust. Voor lokale beleidsmakers is het niet evident om een beslissing te nemen. 3.3 Gebrek aan expliciet standplaatsenbeleid In het BHG is er, op de Stad Brussel zelf na, geen enkele gemeente die een expliciet standplaatsenbeleid voert of beschikt over een stedenbouwkundig concept waarbinnen de terreinen passen. Op niveau van het BHG bestaat er geen officiële woonwagencommissie die zich met het standplaatsenbeleid bezighoudt. 4. Aanzet tot legaal kader voor standplaatsen in Brussel 5 Ordonnantie van 29/8/1991 van het BHG met betrekking tot de stedenbouw, Titel III, Hoofdstuk I, Afdeling 1. in artikel 84 1,10 en het Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Executieve van 26/11/1992 betreffende de stedenbouwkundige vergunningen van beperkte duur, artikel 2, 3

8 Toch vallen er enkele positieve aanzetten te melden. Ten eerste werd op 20/2/2004 door het Brussels Parlement een resolutie tot bestemming van verschillende terreinen tot doortrekkersterreinen voor woonwagenbewoners aangenomen. Ondanks het meer vrijblijvende karakter dat een resolutie draagt (het eerdere voorstel tot ordonnantie werd niet goedgekeurd) zijn de overwegingen die tot de resolutie leidden interessant (zie annex). Er wordt hier o.a. bij verwezen naar het recht op behoorlijke huisvesting in Art. 23 van de Grondwet. Behalve met de aanleg van het doortrekkersterrein in Haren door de Stad Brussel, is er door de verschillende gemeenten tot nog toe echter nog geen concreet gevolg gegeven aan de resolutie. En op 1/3/2012 werd een ordonnantie aangenomen tot wijziging van de Brussels huisvestingscode met het oog op de erkenning van de woning van woonwagenbewoners. Hierin werd het recht op behoorlijke huisvesting ook van toepassing verklaard op mobiele woningen. Tevens werd een aanpassing voorzien van de kwaliteitsvoorwaarden aan de specifieke vormvereisten van mobiele woningen. Door deze erkenning van de woonwagen als volwaardige woonvorm is nu ook in Brussel de basis gelegd om het gebrek aan en de juridische onzekerheid van woonwagenterreinen aan te pakken. 5. Aanbevelingen Nu wonen in een wagen erkend is via de Brusselse Huisvestingscode, zal er concreet werk gemaakt moeten worden van behoorlijke huisvesting en woonzekerheid voor woonwagenbewoners. Dit betekent: voldoende legale residentiële standplaatsen voor de huidige woonwagenbevolking voldoende doortrekkersterreinen voor rondtrekkenden een standplaatsenbeleid dat anticipeert op de toekomstige behoefte en vraag naar standplaatsen 5.1 Aanbevelingen standplaatsenbeleid residentiële terreinen Op niveau van het BHG De plaats van woonwagenterreinen dient geformaliseerd te worden via de ruimtelijke structuurplannen, en opgenomen te worden in zowel het Duurzame Gewestelijk Ontwikkelingsplan als in bindende bepalingen van het Gewestelijke Bestemmingsplan. De stedenbouwkundige richtlijnen inzake de vergunning voor het plaatsen van een woonwagen op private of openbare woonwagenterreinen moeten verduidelijkt en versoepeld worden (o.a. met betrekking tot de beperkte geldigheidsduur van de vergunning en de verplichting tot herstel in

9 oorspronkelijke toestand). Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een omzendbrief die deze richtlijnen vastlegt. Om werk te kunnen maken van een werkelijk standplaatsenbeleid moet op gewestelijk niveau de oprichting nagestreefd worden van een officiële woonwagencommissie voor het BHG die de coördinatie op zich neemt, zowel met betrekking tot doortrekkersterreinen als residentiële terreinen. Op niveau van gemeentes In gemeentes waar zich reeds residentiële woonwagenterreinen bevinden, is een regularisatie of een herlocatie van deze terreinen noodzakelijk. Onderzocht dient te worden in hoeverre de huidige standplaatsen behouden (en gerenoveerd) of geherloceerd kunnen worden (zie verder) i.f.v. de toekomstige gemeentelijke ontwikkelingen en de toekomstige bestemming door de eigenaar. Aangezien er in de gemeente Anderlecht 4 woonwagenterreinen zich in een precaire situatie bevinden, moet het standplaatsenbeleid in deze gemeente prioritair worden aangewakkerd. Hierbij dient onderzocht te worden in hoeverre het terrein gelegen in Anderlecht achter de woningen in de driehoek Klaverstraat / Lenniksebaan / spoorweg in aanmerking kan komen voor een herlocatie van onzekere Anderlechtse terreinen. I.f.v. goed nabuurschap, goed beheer en goed samenleven is het aangewezen niet te voorzien in één groot woonwagenterrein, dan wel in meerdere kleine terreinen zodat gezinnen zich familiaal kunnen groeperen. 5.2 Aanbevelingen standplaatsenbeleid doortrekkersterreinen Op niveau van het BHG Op initiatief van de stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dient de opvang van doortrekkers gestimuleerd te worden bij de besturen van andere gemeenten waar regelmatig doortrekkers stationeren en dit met het oog op het creëren van een tweede doortrekkersterrein voor een 25-tal gezinnen in het BHG. De Brusselse Regering kan het initiatief nemen om met een ministeriële omzendbrief gemeenten aan te sporen om in piekperiodes met gebrek aan voldoende standplaatsen voor doortrekkers, bepaalde terreinen ad hoc te laten fungeren als tijdelijke pleisterplaats, met duidelijke afspraken tussen woonwagenbewoners en lokale overheid

10 Deze nota werd gerealiseerd door de Dienst Roma en Woonwagenbewoners van het Regionaal Integratiecentrum Foyer in Brussel. Deze dienst werkt sinds 2003 met de woonwagenbewoners en Roma uit de Regio Brussel. Meer over onze activiteiten zie Contactpersoon : Koen Geurts Adres : Mommaertsstraat 22, 1080 Brussel Tel.: 02/ Koen.geurts@foyer.be Ook het Minderhedenforum ijvert mede voor een duurzaam woonwagenbeleid in Brussel en tracht hierbij de woonwagenbewoners zelf te betrekken in de contacten met het beleid. Contactpersoon : Kim Janssens Adres : Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel Tel.: 02/ kim@minderhedenforum.be

BHG NIMBY

BHG NIMBY Nota Het gebrek aan standplaatsen voor woonwagenbewoners in het Brussels Gewest Koen Geurts Dienst Roma & Woonwagenbewoners Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel 8 maart 2013 Inhoud 1. Welke groepen

Nadere informatie

Foyer. Nota Situatie Woonwagenterreinen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Foyer. Nota Situatie Woonwagenterreinen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Foyer Nota Situatie Woonwagenterreinen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Regionaal Integratiecentrum Foyer Dienst Woonwagenbewoners en Roma december 2006 Index 1. Inleiding 2. Historiek woonwagenbeleid

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2017/2

Omzendbrief BB 2017/2 Omzendbrief BB 2017/2 //////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief betreffende doortrekkersterreinen

Nadere informatie

Omzendbrief 2004/001 betreffende pleisterplaatsen voor woonwagenbewoners

Omzendbrief 2004/001 betreffende pleisterplaatsen voor woonwagenbewoners Omzendbrief 2004/001 betreffende pleisterplaatsen voor woonwagenbewoners Kabinet van Vlaams minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Koolstraat 35, 1000 BRUSSEL Tel. 02-553 24 11 - Fax 02-553

Nadere informatie

STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS

STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS STAPPENPLAN TIJDELIJKE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS Jaarlijks trekken er Belgische en buitenlandse (Franse, Ierse, Britse, ) groepen van woonwagenbewoners rond in Vlaanderen. Deze groepen

Nadere informatie

Kunnen rondtrekkenden terecht op campings en motorhomeparkings... 2

Kunnen rondtrekkenden terecht op campings en motorhomeparkings... 2 FAQ pleisterplaatsen (in samenwerking met het Kruispunt Migratie- Integratie) Inhoudstafel Wat is een pleisterplaats... 2 Wie zijn de rondtrekkenden?... 2 Kunnen rondtrekkenden terecht op campings en motorhomeparkings...

Nadere informatie

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS

ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS ADVIES WIJZIGING BVR SUBSIDIËRING TERREINEN WOONWAGENBEWONERS Advies 2017-09 / 6.07.2017 www.vlaamsewoonraad.be INHOUD 1 Situering... 3 2 Beknopte inhoud... 3 3 Bespreking... 3 3.1 Algemeen 3 3.2 Wijzigende

Nadere informatie

DE STEM VAN HET MINDERHEDENFORUM OVER WOONWAGENBEWONERS. Stijn Beeckman

DE STEM VAN HET MINDERHEDENFORUM OVER WOONWAGENBEWONERS. Stijn Beeckman DE STEM VAN HET MINDERHEDENFORUM OVER WOONWAGENBEWONERS Stijn Beeckman RECHT OP WONEN BLIJFT DODE LETTER Woonwagens zijn in Vlaanderen sinds 2001 erkend door de overheid als een manier van wonen. Tot

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 20 SEPTEMBER 2001 inzake het voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie

Nadere informatie

REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS. 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden

REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS. 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden STAPPENPLAN REGELING VOOR DE OPVANG VAN RONDTREKKENDE WOONWAGENBEWONERS 1. Proactief werken: de opvang van rondtrekkende woonwagenbewoners voorbereiden Het is aangewezen om niet te wachten met het uittekenen

Nadere informatie

Woonwagenlocatie De Griend te Waardenburg. Op weg naar schoon, heel en veilig Oktober 2016

Woonwagenlocatie De Griend te Waardenburg. Op weg naar schoon, heel en veilig Oktober 2016 Woonwagenlocatie De Griend te Waardenburg Op weg naar schoon, heel en veilig Oktober 2016 DE DOELGROEP WOONWAGENBEWONERS 1. De doelgroep woonwagenbewoners is sinds lange tijd in Neerijnen woonachtig (>

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s.

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN DECREET. van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s. Stuk 437 (1996-1997) Nr. 2 VLAAMS PARLEMENT Zitting 1996-1997 6 november 1996 VOORSTEL VAN DECREET van de heren Marc Olivier, Jacques Timmermans en Carl Decaluwé c.s. houdende de kwaliteits- en veiligheidsnormen

Nadere informatie

Een toekomst in Aalst. het minderhedenbeleid van de stad aalst

Een toekomst in Aalst. het minderhedenbeleid van de stad aalst Een toekomst in Aalst het minderhedenbeleid van de stad aalst 1 een doel Hoewel ons landje wordt beschouwd als het land van melk en honing, zijn welvaart en welzijn nog altijd niet toegankelijk voor iedereen.

Nadere informatie

Woonwagenterrein Deurne Bewonersvergadering. Maandag 5 december 2016, 19u00, districtshuis Deurne

Woonwagenterrein Deurne Bewonersvergadering. Maandag 5 december 2016, 19u00, districtshuis Deurne Woonwagenterrein Deurne Bewonersvergadering Maandag 5 december 2016, 19u00, districtshuis Deurne Agenda Inleiding Voorstelling ontwerp Huishoudelijk reglement & retributiereglement Verandering subsidiewetgeving

Nadere informatie

Inhoudstafel INLEIDING...2

Inhoudstafel INLEIDING...2 ontwerp ruimtelijk structuurplan Turnhout Inhoudstabel Inhoudstafel INLEIDING...2 DEEL 1 INFORMATIEF GEDEELTE...8 INLEIDING: ANALYSE VAN DE RUIMTELIJKE CONTEXT...11 HOOFDSTUK I: SITUERING & GESCHIEDENIS...12

Nadere informatie

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002;

Gelet op het gewestelijk ontwikkelingsplan, goedgekeurd bij besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 12 september 2002; 60046 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/31584] 21 DECEMBER 2017. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende goedkeuring van de beslissing van de gemeente Molenbeek om het bijzonder

Nadere informatie

De onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België

De onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België De onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België Bevraging en aanbevelingen december 2017 De onderwijsdeelname van kinderen van woonwagenbewoners in België 1 Inhoudsopgave 1. WOONWAGENBEWONERS...

Nadere informatie

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos

Aanpak problematiek van de weekendverblijven. Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Inleiding Aanpak problematiek van de weekendverblijven Provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) Leugenboombos Verdere stappen Vragen? 6 mei 2009 dienst ruimtelijke planning - PRUP Leugenboombos 1

Nadere informatie

Knelpuntennota. Kinderen van woonwagenbewoners: kinderrechten op de tocht

Knelpuntennota. Kinderen van woonwagenbewoners: kinderrechten op de tocht Knelpuntennota DATUM 31 oktober 2014 VOLGNUMMER 2014-2015/1 COMMISSIE Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen Kinderen van woonwagenbewoners: kinderrechten op de tocht Steeds meer woonwagenbewoners worden

Nadere informatie

HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN?

HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN? HEBBEN MENSEN ZONDER PAPIEREN (RECHT OP) TOEGANG TOT PSYCHIATRISCHE ZIEKENHUIZEN? 1. Inleiding Veel mensen die illegaal in België verblijven hebben in de loop van hun leven een aantal traumatische ervaringen

Nadere informatie

Herentals - Mol. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (KB 28/07/78)

Herentals - Mol. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (KB 28/07/78) Herentals - Mol 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (KB 28/07/78) 0910 Aan de bestaande landbouwbedrijven gelegen in een gebied dat als een agrarisch gebied met ecologisch belang is aangeduid

Nadere informatie

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord

Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Splitsing kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde in Vraag en Antwoord Inleiding Een zuivere splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde De splitsing van de kieskring BHV is ruim 50 jaar de eis van de

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid

ONTWERP VAN DECREET. tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid Stuk 1762 (2007-2008) Nr. 1 Zitting 2007-2008 24 juni 2008 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 4 juni 2003 betreffende het inwerkingsbeleid 4441 ECO Stuk 1762 (2007-2008) Nr. 1 2 INHOUD

Nadere informatie

De oorzaken van deze lage tewerkstellingsgraad situeren zich zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde:

De oorzaken van deze lage tewerkstellingsgraad situeren zich zowel aan de aanbod- als aan de vraagzijde: 12 13 tewerkstelling Etnisch-culturele minderheden vertegenwoordigen slechts 3,69% van de Aalsterse bevolking. Toch behoort 9,3% van alle Aalsterse werklozen tot deze doelgroep. De evolutie op de arbeidsmarkt

Nadere informatie

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN

STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING INZAKE PARKEERPLAATSEN EN FIETSSTALPLAATSEN BIJ HET CREËREN VAN MEERDERE WOONGELEGENHEDEN Art. 1 - Toelichting Sedert de afschaffing van de omzendbrief van 17 juni 1970 betreffende

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING EN VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van

Nadere informatie

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar

* alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen. * gehuwd of samenwonend. * 16-25 jaar. * meer dan 50 jaar. * 26-50 jaar ANDERS-WACHTEBEKE RESULTATEN WONEN-ENQUETE 2008 1) Gezinssituatie * gehuwd of samenwonend 80,51% * alleenstaand 15,25% * alleenstaande moeder of vader+inwonende kinderen 4,24% * alleenstaande moeder of

Nadere informatie

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING.

HOUDENDE ORGANISATIE VAN DE STEDELIJKE HERWAARDERING. ADVIES VAN DE ADVIESRAAD VOOR HUISVESTING EN VOOR STADSVERNIEUWING VAN 21 OKTOBER 2016 MET BETREKKING TOT: - HET VOORONTWERP VAN BESLUIT BETREFFENDE HET STADSBELEID TOT UITVOERING VAN DE ORDONNANTIE HOUDENDE

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN WOONWAGENBEWONERS 2012-2015. In uitvoering van het Vlaams Integratiebeleid Deel 2

STRATEGISCH PLAN WOONWAGENBEWONERS 2012-2015. In uitvoering van het Vlaams Integratiebeleid Deel 2 STRATEGISCH PLAN WOONWAGENBEWONERS 2012-2015 In uitvoering van het Vlaams Integratiebeleid Deel 2 STRATEGISCH PLAN WOONWAGENBEWONERS 2012-2015 In uitvoering van het Vlaams Integratiebeleid Deel 2 Inleiding

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 juni 2016;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 17 juni 2016; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de specifieke inhaalbeweging, vermeld in artikel 4.1.4, 2, derde lid, van het decreet

Nadere informatie

Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op de tijdelijke plaatsing van een of meer woonwagens op een pleisterplaats.

Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing op de tijdelijke plaatsing van een of meer woonwagens op een pleisterplaats. 1. Model van algemene politieverordening op het tijdelijke verblijf van woonwagenbewoners (in te voegen in het algemene politiereglement van de politiezone) Toepassingsgebied Dit reglement is van toepassing

Nadere informatie

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 JANUARI 2002

ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 JANUARI 2002 ADVIES UITGEBRACHT DOOR DE ECONOMISCHE EN SOCIALE RAAD VOOR HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST TIJDENS ZIJN ZITTING VAN 17 JANUARI 2002 inzake het voorontwerp van ordonnantie tot wijziging van de wet van

Nadere informatie

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994

Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 Datum: 24/05/1994 B.S.: 21/07/1994 24 MEI 1994. - Wet tot oprichting van een wachtregister voor vreemdelingen die zich vluchteling verklaren of die vragen om als vluchteling te worden erkend. ALBERT ll,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, artikel 4.1.4, 2, vierde lid;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid, artikel 4.1.4, 2, vierde lid; Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de gehele of gedeeltelijke vrijstelling van de specifieke inhaalbeweging, vermeld in artikel 4.1.4, 2, derde lid, van het decreet

Nadere informatie

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1328 ( ) Nr. 1. Zitting februari 1999 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1328 (1998-1999) Nr. 1 Zitting 1998-1999 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET tot wijziging van het decreet van 7 november 1990 houdende vaststelling van het wapen, de vlag, het volkslied en de feestdag

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984]

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984] 42206 BELGISCH STAATSBLAD 22.05.2018 MONITEUR BELGE BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST [C 2018/30984] 3 MEI 2018. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering tot wijziging van het besluit van de Brusselse

Nadere informatie

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP 17 DECEMBER 1999. - Besluit van de Vlaamse regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse regering van 23 februari 1995 betreffende de exploitatie van de terreinen

Nadere informatie

Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014

Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014 STAD KORTRIJK ------------------------ G E M E E N T E R A A D Bulletin van Vragen en Antwoorden Jaargang 24 - nummer 5 mei 2015 Vraag nr. 15 van Filiep Santy van 18 december 2014 Evolutie woongelegenheden

Nadere informatie

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën:

3. Hoeveel van het WUG op het gewestplan valt onder de volgende categorieën: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 180 van LYDIA PEETERS datum: 1 december 2016 aan JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW Woonuitbreidingsgebieden en woonreservegebieden - Ontwikkeling

Nadere informatie

Reglement tot vaststelling van de inschrijvingsvoorwaarden en de toewijzingscriteria voor de transitwoningen ter beschikking gesteld door de Stad Gent

Reglement tot vaststelling van de inschrijvingsvoorwaarden en de toewijzingscriteria voor de transitwoningen ter beschikking gesteld door de Stad Gent Reglement tot vaststelling van de inschrijvingsvoorwaarden en de toewijzingscriteria voor de transitwoningen ter beschikking gesteld door de Stad Gent Goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 november 2011

Nadere informatie

Bewonersvergadering Districtshuis Deurne 2014.04.28. Renovatie & bodemsanering woonwagenterrein Deurne

Bewonersvergadering Districtshuis Deurne 2014.04.28. Renovatie & bodemsanering woonwagenterrein Deurne Bewonersvergadering Districtshuis Deurne 2014.04.28 Renovatie & bodemsanering woonwagenterrein Deurne Agenda Inleiding: waarom renovatie en bodemsanering? Stand van zaken dossier bodemonderzoek en -sanering

Nadere informatie

Bureau 31/08/2016 Nota 56

Bureau 31/08/2016 Nota 56 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw Bureau 31/08/2016 Nota 56 Voorwerp Voorontwerp

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2018

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2018 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 20 SEPTEMBER 2018 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 13 september 2018. A 2 Betrekkingen met het Brussels

Nadere informatie

Liesbeth Imbo, bekend van Radio 1 en Terzake, speelde gastvrouw.

Liesbeth Imbo, bekend van Radio 1 en Terzake, speelde gastvrouw. dinsdag 13 december 2011 door WALTERito Matinee van de woonwagen ANTWERPEN - Miss België, de burgemeester van Gent, een ex-voetballer en een bekend reality-soapfiguur, wat kunnen die gemeen hebben? Eigenaardig

Nadere informatie

VR DOC.0254/2TER

VR DOC.0254/2TER VR 2018 3003 DOC.0254/2TER Voorontwerp van decreet tot wijziging van diverse bepalingen van het decreet van 7 juni 2013 betreffende het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid DE VLAAMSE REGERING, Op

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 21 FEBRUARI 2019 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 14 februari 2019. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79)

Ieper - Poperinge. 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) Ieper - Poperinge 1. Reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding (KB 14/08/79) 1082 De gebieden die als reservegebieden voor beperkte industriële uitbreiding zijn aangeduid, kunnen worden bestemd

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon : E-mail: Tel.: Fax: Frank VERDUYN Call Center

Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon : E-mail: Tel.: Fax: Frank VERDUYN Call Center vda Brussel Burgemeesters Provinciegouverneurs Instellingen en Bevolking Bevolking Arrondissementscommissarissen Uw brief van Uw kenmerk: Ons kenmerk: Bijlage: III.21/721.40.067/358/06 model-document Contactpersoon

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen

VLAAMS PARLEMENT VOORSTEL VAN RESOLUTIE. van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen Stuk 2223 (2003-2004) Nr. 1 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 5 maart 2004 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Ria Van Den Heuvel en de heren Jan Roegiers, Carlo Daelman en Koen Helsen betreffende een

Nadere informatie

Oordelen. Volledig oordeel. Oordeelnummer Ras Sociale Bescherming. Datum: Grond: Terrein: Oordeel Datum: 7 juli 2016

Oordelen. Volledig oordeel. Oordeelnummer Ras Sociale Bescherming. Datum: Grond: Terrein: Oordeel Datum: 7 juli 2016 Oordelen Het College van B&W van de gemeente Son en Breugel discrimineert een vrouw van Sinti-afkomst door op de woonwagenstandplaats waar zij woont, geen woonwagenbewoning meer toe te staan. Oordeelnummer

Nadere informatie

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993;

DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; DE RAAD: Gelet op de bouwverordening betreffende de parkeerplaatsen, goedgekeurd in de vergadering van de gemeenteraad dd 16 maart 1993; Overwegende dat een aantal artikels aanleiding geven tot interpretatie.

Nadere informatie

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden V: Mag ik zelf een repeater aanschaffen en installeren bij slechte GSM- of UMTSontvangst? Ik ondervind op bepaalde plaatsen bij mij thuis of in mijn firma slechte

Nadere informatie

BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 BERICHT AAN DE GEMEENTEN GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 INSCHRIJVING VAN VREEMDELINGEN DIE IN BELGIË VERBLIJVEN EN DIE GEEN ONDERDANEN ZIJN VAN EEN LIDSTAAT VAN DE EUROPESE UNIE De omzendbrief

Nadere informatie

VR DOC.0797/1

VR DOC.0797/1 VR 2019 2405 DOC.0797/1 DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van Samenwerkingsakkoord tussen de Federale staat, het Waals Gewest, het

Nadere informatie

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77)

Oudenaarde. 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) Oudenaarde 1. Vallei of brongebieden (KB 24/02/77) 0912 De agrarische gebieden met landschappelijke waarde, die op de kaart welke de bestemmingsgebieden omschrijven overdrukt zijn met de letters V of B,

Nadere informatie

Inleiding. Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw

Inleiding. Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen vzw 2 Voorwoord 3 Inleiding Woonwagenbewoners vormen in België een kleine minderheidsgroep waarmee maar weinig mensen contact hebben, maar waarover iedereen een mening heeft. Nochtans gaat het om mensen met

Nadere informatie

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2)

Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Projectoproep Inclusie Invest (Versie 2.2) Samen de kansen vergroten om inclusief en betaalbaar te kunnen wonen waar ondersteuning kan geboden worden! Veilig investeren met respect! www.inclusieinvest.be

Nadere informatie

ADVIES. met betrekking tot

ADVIES. met betrekking tot DIENST REGULERING ADVIES SR-051114-35 met betrekking tot de toekenning van een vergunning voor de levering van elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan de firma ENECO Energie International

Nadere informatie

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs

Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Scholen Naar meer plaatsen in het Brusselse onderwijs Monitoring van de schoolplaatsen In het kader van het ontwerp-gpdo heeft de gewestregering de opdracht gegeven om een 'stand van zaken op te maken

Nadere informatie

Typeactie studenten: Studenten zijn geen luxebeesten

Typeactie studenten: Studenten zijn geen luxebeesten Typeactie studenten: Studenten zijn geen luxebeesten INTRODUCTIE Typeactie? Kant-en-klare acties voor lokale afdelingen. Studenteneditie? Deze studentenactie staat in het teken van de kotenproblematiek.

Nadere informatie

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1]

Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen [1] Ten gevolge van de goedkeuring van de bisconceptnota betreffende de organisatie van opvang en vrijetijdsbesteding van schoolkinderen,

Nadere informatie

tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten

tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante en kermisactiviteiten ingediend op 1037 (2016-2017) Nr. 1 4 januari 2017 (2016-2017) Ontwerp van decreet tot wijziging van artikel 8 en 10 van de wet van 25 juni 1993 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Advies BRUGEL-ADVIES-081023-66 betreffende de toekenning van een leveringsvergunning voor gas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Deel I. Burgerlijk recht

Deel I. Burgerlijk recht Deel I. Burgerlijk recht 1. Zakenrecht................ 3 Eigendom...................... 3 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........ 3 Huur.......................... 5 Burgerlijk Wetboek (Uittreksel)........

Nadere informatie

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 kunnen als volgt worden omschreven:

De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2011 tot en met 31 december 2011 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 FICHE Titel initiatief: Themawerkingen Rom-zigeuners, Opvangbeleid en Sociale Cohesie Initiatiefnemer: Regionaal Integratiecentrum Foyer Brussel vzw, (0433.527.154), Werkhuizenstraat

Nadere informatie

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen

Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Taskforce Wonen bundelt krachten voor woonnoden van kwetsbare groepen Om de vele uitdagingen op het vlak van woonbeleid in Gent aan te gaan, werd eind 2017 een Taskforce Wonen opgericht. Het Gentse stadsbestuur

Nadere informatie

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST REGULERINGSCOMMISSIE VOOR ENERGIE IN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Verslag BRUGEL-RAPP-20101008-11 over het jaarrendement van de uitbating van warmtekrachtkoppelingsinstallaties voor 2009 Opgesteld

Nadere informatie

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019

BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019 BRUSSELSE HOOFDSTEDELIJK REGERING AGENDA VAN DE MINISTERRAAD VAN DONDERDAG 14 FEBRUARI 2019 A 1 Goedkeuring van het Verslag van de vergadering van 7 februari 2019. A 2 Betrekkingen met het Brussels Hoofdstedelijk

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer,

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, KONINKRIJK BELGIE 1000 Brussel, Postadres : Ministerie van Justitie Waterloolaan 115 Kantoren : Regentschapsstraat 61 Tel. : 02 / 542.72.00 Fax : 02 / 542.72.12 COMMISSIE VOOR DE BESCHERMING VAN DE PERSOONLIJKE

Nadere informatie

Uittreksel uit het vergunningenregister

Uittreksel uit het vergunningenregister datum 31 januari 2017 uw kenmerk JBesage33B ons kenmerk bijlage(n) / contactpersoon Christel Belpaeme infonot@oostende.be Uittreksel uit het vergunningenregister Voor zover ons bekend, is er 1 dossier

Nadere informatie

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden

GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden GSM- of UMTS-repeaters: vragen en antwoorden V: Mag ik zelf een repeater aanschaffen en installeren bij slechte GSM- of UMTSontvangst? Ik ondervind op bepaalde plaatsen bij mij thuis of in mijn firma slechte

Nadere informatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie

Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Het erkenningsbesluit sociale huisvesting: stimulans voor bewonersparticipatie Voorstel tot aanbevelingen van VIVAS I. Inleiding...2 II. Het erkenningsbesluit en bewonersparticipatie...2 1 Prestatiebeoordeling

Nadere informatie

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu:

Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: 79 Schipstraat en E.Vlieberghstraat vroeger en nu: Foto 4.4. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat, begin 20 ste eeuw Foto 4.5. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat in 1990 Foto 4.6. : Schipstraat en E.Vlieberghstraat

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED EN DE VLAAMSE MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Principiële goedkeuring van het voorontwerp

Nadere informatie

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019

Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 Nieuwsbrief verkeersreglementering februari 2019 1. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 31.01.2019 wijz. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21.03.2013 houdende de voorwaarden

Nadere informatie

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven

Materiële hulp voor kinderen die illegaal verblijven Versie nr: 1 Laatste wijziging: 12-06-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Waartoe dient deze fiche? 3) Wat verstaan we onder materiële hulp aan kinderen die illegaal in België verblijven? 4) Wat omvat

Nadere informatie

Gemeente Ruiselede Stedenbouwkundige verordening met oog op het versterken van de woonkwaliteit bij meergezinswoningen

Gemeente Ruiselede Stedenbouwkundige verordening met oog op het versterken van de woonkwaliteit bij meergezinswoningen P a g i n a 1 Gemeente Ruiselede Stedenbouwkundige verordening met oog op het versterken van de woonkwaliteit bij meergezinswoningen Aangenomen door de gemeenteraad in zitting van 16 maart 2017 Goedgekeurd

Nadere informatie

Beleidsdossier VOYAGEURS OP ZOEK NAAR EEN EIGEN PLEKJE. Een reeks van bezorgdheden, tips, voorstellen en aanbevelingen naar de beleidsmakers toe

Beleidsdossier VOYAGEURS OP ZOEK NAAR EEN EIGEN PLEKJE. Een reeks van bezorgdheden, tips, voorstellen en aanbevelingen naar de beleidsmakers toe Beleidsdossier VOYAGEURS OP ZOEK NAAR EEN EIGEN PLEKJE Een reeks van bezorgdheden, tips, voorstellen en aanbevelingen naar de beleidsmakers toe 2018 2 Voorwoord ONS RECHT OP WONEN OP WIELEN Limburgse woonwagenbewoners

Nadere informatie

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA

Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN PASCAL SMET VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS, JEUGD, GELIJKE KANSEN EN BRUSSEL Vraag nr. 351 van 26 februari 2013 van PAUL DELVA Nederlandstalig onderwijs Brussel Capaciteit

Nadere informatie

Memorandum t.a.v. de Vlaamse overheid i.v.m. woonwagenterreinen...

Memorandum t.a.v. de Vlaamse overheid i.v.m. woonwagenterreinen... 9 gemeenten uit de provincie Antwerpen schrijven een Memorandum t.a.v. de Vlaamse overheid i.v.m. woonwagenterreinen........... met steun van: Contactadres: Prisma vzw, Antwerpsesteenweg 27-31; 2500 Lier.

Nadere informatie

Constructie van de variabele Etnische afkomst

Constructie van de variabele Etnische afkomst Constructie van de variabele Etnische afkomst Ter inleiding geven we eerst een aantal door verschillende organisaties gehanteerde definities van een allochtoon. Daarna leggen we voor het SiBO-onderzoek

Nadere informatie

Omgevingsanalyse Lochristi

Omgevingsanalyse Lochristi PROVINCIE OOST-VLAANDEREN GEMEENTE LOCHRISTI Omgevingsanalyse Lochristi in het kader van het lokaal sociaal beleid 1 Inhoud KWANTITATIEVE OMGEVINGSANALYSE 1. Demografische indicatoren 1.1. Aantal inwoners

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 60.953/3 van 13 maart 2017 over een voorontwerp van decreet houdende de ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur en topsportinfrastructuur 2/8 advies Raad

Nadere informatie

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties.

BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. ADVIES Nr 29 / 1997 van 5 november 1997 O. Ref. : 10 / A / 1997 / 014 BETREFT : Gebruik van het fiscaal identificatienummer in de betrekkingen met de buitenlandse fiscale administraties. De Commissie voor

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 420 Wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 ter implementatie van de richtlijn nr. 2008/115/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december

Nadere informatie

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST MINISTERIE VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST N. 2009 1380 26 MAART 2009. Ordonnantie tot wijziging van de ordonnantie van 5 juni 1997 betreffende de milieuvergunningen (1) [C 2009/31188] Het Brussels

Nadere informatie

dienst ruimtelijke ordening R E G L E M E N T

dienst ruimtelijke ordening R E G L E M E N T dienst ruimtelijke ordening R E G L E M E N T Gemeenteraad van 26-06-2014 HERZIENING STEDENBOUWKUNDIGE VERORDENING OP HET AANLEGGEN VAN PARKEERPLAATSEN EN FIETSENSTALLINGEN BUITEN DE OPENBARE WEG Art.

Nadere informatie

PROVINCIE LIMBURG GEMEENTE BREE 63-36500

PROVINCIE LIMBURG GEMEENTE BREE 63-36500 PROVINCIE LIMBURG GEMEENTE BREE 63-36500 GEMEENTELIJK RUIMTELIJK UITVOERINGSPLAN (GEM. RUP) WOONWAGENPARK BREE Op basis van artikel 37, 38 en 39 e.a van het decreet van 18 mei 1999 houdende de organisatie

Nadere informatie

Leuven. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98)

Leuven. 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98) Leuven 1. Agrarische gebieden met ecologisch belang (BVR 23/06/98) 0912 Agrarische gebieden met ecologisch belang zijn die gebieden die omwille van de belangrijkheid van de fauna en flora die zij herbergen

Nadere informatie

De vrijheid van woonwagenbewoners wordt daardoor steeds sterker ingeperkt.

De vrijheid van woonwagenbewoners wordt daardoor steeds sterker ingeperkt. Visiedocument woonwagenlocaties in Valkenswaard 27092012 1. Inleiding De gemeente Valkenswaard heeft voor de huisvesting van Sinti s en reizigers (woonwagenbewoners) op dit moment een drietal locaties

Nadere informatie

FAQ. Sleutelwoorden Vragen Antwoord A. ALGEMEEN

FAQ. Sleutelwoorden Vragen Antwoord A. ALGEMEEN FAQ Algemene uitvoeringsbepalingen van de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in sociaal profitsector voortspruitend uit de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact

Nadere informatie

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING

1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING STEDENBOUWKUNDIGE VOORSCHRIFTEN BIJ DE AANVRAAG VOOR EEN VERKAVELINGSVERGUNNING 1. VOORSCHRIFTEN BESTEMMING 1.1. BESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) 1.1.A. HOOFDBESTEMMING HOOFDGEBOUW(EN) Er zijn meer dan voldoende

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot instelling van

Nadere informatie

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen

Feitenfiche gemeentelijke verordeningen Feitenfiche gemeentelijke verordeningen November 2017 Verordeningen zijn één van de instrumenten die een overheid kan gebruiken om regels vast te leggen om een bepaald grondgebied te ordenen. Aan de hand

Nadere informatie

Stad Antwerpen - samen leven, wonen en wijken, woonwagenterreinen

Stad Antwerpen - samen leven, wonen en wijken, woonwagenterreinen Stad Antwerpen - samen leven, wonen en wijken, woonwagenterreinen Reglement met betrekking tot de bewoning van het stedelijk residentieel woonwagenterrein te Deurne, Krijgsbaan 150 Dit reglement bevat

Nadere informatie

GEMEENTE SINT-GILLIS REGLEMENT OP DE RETRIBUTIES VOOR ADMINISTRATIEVE DIENSTEN. WIJZIGINGEN. DE GEMEENTERAAD

GEMEENTE SINT-GILLIS REGLEMENT OP DE RETRIBUTIES VOOR ADMINISTRATIEVE DIENSTEN. WIJZIGINGEN. DE GEMEENTERAAD GEMEENTE SINT-GILLIS REGLEMENT OP DE RETRIBUTIES VOOR ADMINISTRATIEVE DIENSTEN. WIJZIGINGEN. DE GEMEENTERAAD Gelet op artikel 170 4 van de Grondwet; Gelet op artikels 117 en 118 van de nieuwe gemeentewet;

Nadere informatie

Provinciaal RUP Weekendverblijven, campings en residentiële woonwagenterreinen deel 2 gemeente Rotselaar

Provinciaal RUP Weekendverblijven, campings en residentiële woonwagenterreinen deel 2 gemeente Rotselaar PROVINCIE VLAAMS-BRABANT Directie infrastructuur Dienst ruimtelijke ordening Vragen naar Els Van Loon/Shary Heuninckx Telefoon - fax 016/26.75.07 016/26.75.85 E-mail weekendverblijven@vlaams-brabant.be

Nadere informatie

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009

ABBEYFIELD. Zelfstandig wonen en toch niet alleen. Kabinet Minister M. Keulen. Brussel, 10 april 2009 ABBEYFIELD Zelfstandig wonen en toch niet alleen Kabinet Minister M. Keulen Brussel, 10 april 2009 De Europese context van de veroudering Aantal 60+ stijgt We leven langer en veel langer (ook zonder handicap).

Nadere informatie

Contactpersoon Telefoon Greet Van Humbeeck

Contactpersoon  Telefoon Greet Van Humbeeck Aan de directies van de Algemene en de Psychiatrische Ziekenhuizen Cc Aan de voorzitters van het Intersectoraal Regionaal Overlegplatform Jeugdhulp Cc Aan de netwerkcoördinatoren van de GGZ-netwerken kinderen

Nadere informatie

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, MH/FD/LC A D V I E S. over een Doc. nr. Th gez. en veiligheid zelfst A07 Brussel, 03.12.2002 MH/FD/LC A D V I E S over een VOORSTEL VOOR EEN AANBEVELING VAN DE RAAD BETREFFENDE DE TOEPASSING VAN DE WETGEVING INZAKE GEZONDHEID EN VEILIGHEID

Nadere informatie