Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 Zicht krijgen op do s en dont s bij het faciliteren van initiatiefnemers van idee tot realisatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 Zicht krijgen op do s en dont s bij het faciliteren van initiatiefnemers van idee tot realisatie"

Transcriptie

1 Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 Zicht krijgen op do s en dont s bij het faciliteren van initiatiefnemers van idee tot realisatie Verslag bijeenkomst 26 maart 2013, Almere Er zijn heel veel potentiële stadslandbouwinitiatieven. Hoe kun je deze als gemeente zo goed mogelijk faciliteren zodat ze tot bloei kunnen komen? Die vraag stond centraal tijdens de derde bijeenkomst van het Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 op 26 maart 2013 bij Onze Volkstuinen in Almere. Stadslandbouw als alternatief voor rozenteler Je kunt alleen rendabel zijn als je direct de consument bereikt. Met die gedachte ging rozenteler Ron van Zwet op zoek naar een alternatief binnen de glastuinbouw. Hij kwam terecht bij het concept van de volkstuin. Maar dan onder glas, zodat tuinieren het hele jaar door mogelijk is. Eind maart 2012 ging Onze Volkstuinen onder glas van start. Luxe tuinieren Bij Onze Volkstuinen kunnen mensen tuintjes van 40 m 2 huren voor 70,- per maand. Kennis geven Van Zwet en zijn collega er gratis bij. Ze adviseren bijvoorbeeld om in kleine hoeveelheden te poten. Tuinieren onder glas is eigenlijk een soort luxe tuinieren, legt Van Zwet uit. Er is altijd jong plantmateriaal voorhanden, er zijn wateraansluitingen. Daarnaast geven Van Zwet en zijn collega sinds kort pakketten uit, waarbij ze de mensen tegen een meerprijs alle zorg voor de tuin uit handen nemen. Voor mensen die niet willen tuinieren. Maar wel graag vers, biologisch voedsel willen eten waarvan ze zeker weten waar het vandaan komt.

2 De klanten van Onze Volkstuinen bestonden in eerste instantie vooral uit welgestelde Hollandse gezinnen, vertelt Van Zwet. Mensen die ook hun kinderen meenemen omdat ze de educatieve kant van voedsel verbouwen belangrijk vinden. Nu komen er ook steeds meer mensen met een niet-westerse achtergrond, en dan met name van Surinaamse afkomst. Juist omdat tropische gewassen in de kas goed te telen zijn. Senioren ziet Van Zwet nauwelijks. Onder senioren zijn de traditionele volkstuinen in de buitenlucht populair, omdat zij ook willen recreëren. Mensen die hier komen willen groenten oogsten, maar vooral een stukje rust en beleving. Medewerking gemeente In de samenwerking met de gemeente speelde een duidelijke onervarenheid van beide kanten, vertelt Van Zwet. Op de vraag hoeveel mensen ik maximaal in de kas kon ontvangen, antwoordde ik 400. Toen gingen direct alle seinen op rood. Terwijl het onwaarschijnlijk is dat die 400 klanten tegelijk op de stoep staan. Maar de gemeente stelt zich verder over het algemeen coulant op. Ik probeer goed in te spelen op de dingen die kunnen gebeuren, maar werk wel op de grens. In principe voldoe ik aan alle regels, maar ik wil dan wel de kans krijgen er een succes van te maken. Een ondernemer ziet vooral kansen, een ambtenaar wil zich indekken. Bij dit soort projecten kan het niet altijd helemaal volgens de regeltjes. Maar als er twee willen, kom je er altijd uit. Succes? Het is een soort van succes, zegt Van Zwet. Maar ik kan er op dit moment nog niet van leven. Op de top had hij zeventig klanten. Het rechtstreekse contact met klanten is voor mij een leerzaam proces. Mensen zeggen bijvoorbeeld hun lidmaatschap op, daar had ik helemaal geen rekening mee gehouden. Van Zwet hoopt dit jaar 120 klanten te hebben, dan draait hij breakeven. En dan volgend jaar naar het maximum van 180. Nieuw dit jaar is de samenwerking met een restaurant in Almere, Brasserie Bakboord. Van Zwet kweekt speciaal groente voor het restaurant. De medewerkers komen regelmatig een kijkje nemen, zodat zij het verhaal ook weer aan klanten kunnen vertellen. Tot besluit noemt Van Zwet nog het belang van ondernemers binnen stadslandbouw, náást alle projecten die draaien op vrijwilligers. Stadslandbouw heeft een geitenwollensokkenimago. Maar ik wil er gewoon geld mee verdienen. Het is denk ik moeilijk om continu enthousiasme te houden bij mensen die stadslandbouw vrijwillig doen. Een ondernemer blijft wél enthousiast.

3 Almere, stadslandbouw en de toekomst In Almere is een aantal ontwikkelingen gaande waarin een rol weggelegd kan zijn voor stadslandbouw. Boj van den Berg, projectsecretaris van de Almere Floriade, licht toe. Oosterwold Almere gaat een schaalsprong maken naar Almere 2.0, met een verdubbeling van het aantal inwoners en het creëren van extra arbeidsplaatsen. Maar de schaalsprong is meer dan extra huizen en banen alleen. Het moet ook bijdragen aan unieke identiteit van de stad. De garden city is het uitgangspunt, een meerkernige stad met veel open groene ruimte tussen de kernen. Greening the city vormt de stap naar Almere 2.0. Er zijn in Almere 2.0 drie ontwikkelgebieden aangewezen, één daarvan is Almere Oosterwold. Almere Oosterwold is een gebied van 4000 hectare ten oosten van Almere. De ruimte wordt vrijgegeven voor initiatiefnemers. De gemeente bepaalt een aantal spelregels (initiatieven moeten duurzaam zijn, zelfvoorzienend, et cetera). Er is ook een verhouding vastgesteld waarin huizen, natuur, landbouw en dergelijke het gebied moeten vullen. Verder wordt de ruimte gegeven aan initiatiefnemers; de gemeente doet nauwelijks investeringen en bepaalt geen tijdpad. Een unieke, nieuwe rol. Floriade Een tweede interessante ontwikkeling is de Floriade, die in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Hoewel met het evenement/de BV Floriade pas later wordt gestart, wordt al wel begonnen met het onderdeel Growing Green City. De Floriade-ontwikkeling koppelt feeding (landbouw), healthying en energyzing aan de vergroening van de stad. De komende tien jaar wil de gemeente daarvoor allerlei initiatieven stimuleren die de positieve eigenschappen van groen bij elkaar brengen. De Floriade biedt voor deze initiatieven uiteindelijk een podium. Almere: hoe verhogen we de slagingskans? Voor de middagsessie heeft de gemeente Almere een vraag ingebracht. Deze luidt: Hoe kun je als gemeente potentiële stadslandbouw-initiatieven faciliteren en daarmee de slagingskans vergroten? (Zie voor de presentatie van Kirsten de Wit.)

4 Almere: stadslandbouwinitiatieven nu Initiatiefnemers kloppen vaak aan bij iemand die ze al kennen. Bij de gemeente of bij een organisatie. Dat is geen probleem, want daarna wordt geprobeerd hen zo goed mogelijk door te verwijzen. De meeste initiatiefnemers komen binnen bij het Klant Contact Centrum van de gemeente. Er is binnen de gemeente Almere één loket voor ondernemers, instellingen of individuen die grond van de gemeente nodig hebben: het ondernemers-/vestigingsloket. Daar worden zij naar doorverwezen (of eigenlijk: de vraag wordt doorgestuurd, het loket nodigt de ondernemer/initiatiefnemer uit). Buurtinitiatieven van bewoners(groepen) worden doorverwezen naar één van de tien wijkregisseurs. Er wordt gebiedsgericht gewerkt, en bewoners met buurtinitiatieven worden het beste geholpen door mensen die het gebied en het bijbehorende netwerk kennen. De fases die beide groepen doorlopen, zijn ongeveer dezelfde. Gestart wordt met een intakegesprek of verkennend gesprek. Bewoners met een buurtinitiatief zijn dan al direct gekoppeld aan de wijkregisseur. Een ondernemer wordt na het intakegesprek gekoppeld aan een interne contactpersoon. Als er nog huiswerk nodig is, kunnen mensen worden doorverwezen naar interne of externe adviseurs. Vervolgens vinden vervolggesprekken plaats om het plan aan te scherpen, terwijl de gemeente haar zaken uitzoekt (is er bijvoorbeeld een tegenstrijdigheid met het bestemmingsplan?) en wordt ten slotte een contract of zelfbeheerovereenkomst getekend. De gemeente Almere denkt zelf dat het beter kan met: De informatievoorziening aan de voorkant (bijvoorbeeld: welke contractvormen zijn er, welke kosten brengen die met zich mee?); De informatievoorziening over mogelijke doorverwijzing naar interne en externe adviseurs voor hulp bij een plan; Het overzicht van beschikbare percelen. Er is als proef een conceptkaart gemaakt voor één stadsdeel, deze wordt uitgebreid. Doel: laten zien wat wel en niet kan, zonder alles dicht te timmeren. Dit helpt ondernemer/initiatiefnemers én gemeente; De afstemming tussen loketten die zich met gronduitgifte, vergunningen, bestemmingsplannen en vastgoed bezighouden. Een integraal systeem is nodig, zodat verschillende afdelingen beter op elkaar af kunnen stemmen en beter kunnen doorverwijzen.

5 Twee cases Hoe ervaren initiatiefnemers zelf de medewerking vanuit de gemeente? Aan het woord komen twee initiatiefnemers. Marjan Kuijs vatte samen met een collega het plan op om een schooltuintje te realiseren bij Basisschool het Zonnewiel. Met de hulp van een doortastende wijkregisseur wisten ze op de school al een moestuin in te richten. Marjan s doel is nu om één tuinencomplex te realiseren voor vier scholen in Almere Parkwijk. De stichting Stad en Natuur Almere denkt daarover mee. Praktisch gezien staat nog veel in het plan open; Marjan denkt dat dat het makkelijker voor partners maakt om nog aan te sluiten. Ook wil ze op korte termijn in gesprek met bewoners. Financieel gezien zijn er nog hobbels te nemen. Basisscholen hebben vaak nauwelijks budget voor extra activiteiten. Wat Marjan bij de gemeente als prettig heeft ervaren is: De omslag in denken van wij weten hoe het moet, volg ons maar, naar wat een leuk idee hebben jullie. Wat Marjan fijn had gevonden: Eén duidelijk loket. Max de Goede kwam in juni 2012 in contact met het Voedselloket Almere (de Voedselbank), en constateerde dat er een tekort is aan verse groente en fruit. Maar waarom zou je die eigenlijk niet zelf gaan telen? Inmiddels lijkt het erop dat er binnen een paar weken een locatie beschikbaar komt. Dit dankzij de medewerking van een beleidsmedewerker binnen de gemeente en de samenwerking met Stichting Stad en Natuur. Ook Max geeft aan dat het hebben van één loket en één aanspreekpunt binnen de gemeente welkom zou zijn. Als negatief punt noemt hij het spanningsveld rond de grondprijs: de prijzen die een gemeente vraagt, zijn voor vrijwilligers niet altijd op te brengen. De informatie over andere mogelijkheden (bruikleen, huur, beheerovereenkomst) is niet altijd duidelijk. Reflectie van gemeente Almere Er is feitelijk één loket. Voor ondernemers. En voor bewoners. Maar, kennelijk weten heel veel ondernemers en initiatiefnemers dit niet. Dat is een leerpunt voor ons!

6 Visie van deelnemers In de middag gaan de deelnemers in groepen uiteen om zich te buigen over de volgende vragen: Hoe ziet jouw situatie eruit? 1. Wie zijn de initiatiefnemers? Wie kloppen er aan bij de gemeente? Wat is de brandbreedte van initiatieven waar je mee te maken hebt? 2. Hoe komen de initiatieven binnen bij de gemeente. Wat/wie helpt hen verder? Wat is nodig? En wat is de rol van de gemeente? 3. Hoe ziet het netwerk buiten het gemeentehuis eruit? Welke externe partijen spelen een rol in het verder brengen van stadslandbouw initiatieven? 4. Wat gaat goed in het verder brengen van initiatieven? Waar loopt het vast? En wat betekent dit voor de rol van de gemeente? Foto s van de sheets vindt u als bijlage (Bijlage 2) van dit verslag, een samenvatting van de resultaten hieronder. Groep 1 Het is belangrijk dat de gemeente één punt heeft waar initiatiefnemers terecht kunnen. Verder moet zij een initiatief stroomlijnen: alleen de basis faciliteren. De rol van de gemeente is om de mogelijkheden te laten zien, en het initiatief bij de initiatiefnemer laten. Verder is de actie van de gemeente gericht op samenwerken en initiatiefnemers verbinden met de juiste partners. Een netwerk is dus belangrijk. Ten slotte moet een gemeente vooral denken in kansen. Flexibiliteit is belangrijk, zowel van de gemeente als de initiatiefnemer. Wat momenteel nog belemmerend werkt, is het toepassen van multifunctioneel grondgebruik en de grondprijs. Groep 2 Het netwerk buiten de gemeente is belangrijk. Een kansrijke partij is de VNG: die heeft veel kennis in huis. Ook onderwijsinstellingen zijn een belangrijke speler binnen het netwerk: de praktische kennis noodzakelijk voor stadslandbouw zit namelijk niet alleen bij boeren. Als tweede wordt duidelijkheid genoemd. Wees duidelijk als iemand met een vraag binnenkomt, ook als iets niet kan. Laat weten bij welke loketten iemand terecht kan.

7 Wat betreft de rol van de gemeente, vindt groep 2 dat de gemeente projecten niet zozeer moet aanjagen, maar initiatieven moet koppelen, en de juiste mensen betrekken. Haar rol is die van procesbegeleider, koppelaar (denk aan het organiseren van een stadslandbouwcafé) en een talentenscout. Belangrijk is dat zij altijd betrouwbaar overkomt. Groep 3 Gemeenten zijn anders gaan denken, van probleemgericht, naar oplossingsgericht. Ook is het goed dat stedelijke ontwikkeling getemporiseerd wordt en dat gemeenten klein willen beginnen. Wat niet altijd goed gaat, is de regelgeving, dat de politiek er niet altijd achter staat, en dat er niet altijd uren beschikbaar zijn voor het faciliteren van stadslandbouw. Als tips hoe het beter kan, noemt groep 3 dat het initiatief nóg meer aan de initiatiefnemer gelaten kan worden. Daarnaast is het belangrijk dat een gemeente weet wat er in de omgeving speelt, en dat zij aan weet te sluiten op netwerken. Dit zijn boeren en ondernemers, maar ook organisaties als het Oranjefonds en de Heidemaatschappij: het netwerk is groter dan je denkt. Een gemeente moet dus haar voelsprieten gebruiken. Ook is een proactieve communicatie belangrijk, evenals het hebben van één contactpersoon. Ten slotte noemt groep 3 de noodzaak van het hebben van een gezamenlijk gedragen urgentie binnen de organisatie, van hoog tot laag. Groep 4 Groep vier benoemt dat er een grote transitie gaande is: binnen de maatschappij, maar ook wat betreft de rol van de gemeente. Die transitie duurt nog zeker een jaar of tien. Rust creëren is daarom belangrijk. De gemeente moet duidelijkheid bieden, één loket aanwijzen en laten weten hoe dat bereikbaar is. Het is belangrijk dat zij zelf geen reclame maakt: in Groningen neemt de Milieufederatie dit bijvoorbeeld op zich. Dit zorgt ervoor dat initiatiefnemers een ander verwachtingspatroon hebben, en van een gemeente bijvoorbeeld geen geld verwachten. Ten slotte helpt het als een gemeente een vaste contactpersoon aanwijst. Dit is bij voorkeur een makelaar, een tussenpersoon, iemand die niet geassocieerd wordt met de gemeente. Ten slotte Landelijke kaart Stadslandbouw Anneke Moors van de Stichting Stadslandbouw Utrecht ontwikkelt samen met Ariane Lelieveld (Eetbaar Rotterdam) en Berit Piepgras (Den Haag) een concept voor een landelijke stadslandbouwkaart. Deze gebruiksvriendelijke kaart kan gemeenten nog meer stimuleren om over de eigen stadsgrenzen heen te kijken naar voorbeelden binnen Nederland. Ook is de kaart een tool om de landelijke ontwikkeling van stadslandbouw te monitoren. De kaart laat bestaande

8 kaart willen halen? initiatieven én kansen zien. Om de kaart actueel te houden en partners te committeren aan de kaart zal worden gewerkt met open data. Een basiskaart met info ter inspiratie, die modulair kan worden uitgebouwd. Om een verdere concretiseringslag te kunnen maken, wil Anneke de deelnemers de volgende vragen meegeven: Wat voor informatie zou je uit de Wat voor informatie heb je zelf in huis? Wat is de status van het werken met open data in de eigen gemeente? Anneke zal in later stadium een discussie openen op de LinkedIn-pagina. Tijdens de volgende bijeenkomst van het Stedennetwerk zal ze een nieuwe update geven over de landelijke kaart. Agenda Stadslandbouw Cees van Oorschot (gemeente Rotterdam) heeft samen met onder andere Rosanne Metaal (ministerie van Economische Zaken), Eva Thompson (ministerie van Infrastructuur en Milieu), Paula Huismans (Agentschap NL), Jan Willem van der Schans (Wageningen UR) en Jan Eelco Jansma (Wageningen UR) vorm gegeven aan een Agenda Stadslandbouw. Deze zal tijdens de Dag van de Stadslandbouw op 25 april in Rotterdam via een videoboodschap aangeboden worden aan de staatssecretaris. Rosanne Metaal en vier andere deelnemers van het Stedennetwerk tonen zich bereid in de laatste fase van de agenda nog even mee te denken. Jan Eelco Jansma voegt toe dat de MKBA analyse die is uitgevoerd met de gemeente Tilburg en Rotterdam bijna af is. De eerste resultaten worden gepresenteerd tijdens een middagsessie op de Dag van de Stadslandbouw.

9 Bijeenkomst vier Op 11 juni 2013 vindt de vierde en laatste bijeenkomst van het Stedennetwerk Stadslandbouw 2.0 plaats. Tijdens deze bijeenkomst brengen ZLTO en de gemeente Breda gezamenlijk een vraag in: hoe kunnen we anders omgaan met grond? In de stadsrandzone gaat veel gemeentegrond bijvoorbeeld naar boeren die deze volplanten met maïs. Zijn daar ook andere constructies voor denkbaar? Er wordt voorgesteld dat alle deelnemers van het Stedennetwerk voor deze bijeenkomst iemand van grondzaken uitnodigen of een betrokkene van buiten de gemeente. Ook noemt één van de deelnemers nog een interessant onderwerp voor een volgende bijeenkomst. Boeren kennen veel belemmeringen. Zij hebben bijvoorbeeld een leveringsplicht aan coöperaties waar zij moeilijk onderuit kunnen komen. Ten slotte is de vraag bij deelnemers neergelegd: wat zou je willen na de zomer? Het traject willen voortzetten, en zo ja, in welke vorm?

10 Bijlage 1. Deelnemerslijst Wout Veldstra Anke van Duuren Sven Thorissen Peter Westgeest Floor Schalken Marc van Akkeren Arja Nobel Astrid Vermeulen Rein Boersma Elly Janssen Annemarie Gout Barbara Rijpkema Boudewijn Rip Yvonne Weustink Marjon Krol Stan Kerkhofs Kirsten de Wit Peter Post Leontine van der Meer Cees van Oorschot Ria Kemp van Andel Mieke Roozen Rosanne Metaal R. C. Oldejans Martha den Ouden-Harssma en Jaap Beumer Lotty Nijhuis Thea Attevelt Juliëtte Kollaard Trudy Middelbos Henriëtte Schneiders Max de Goede Marian Kuijs Boj vd Berg Anneke Moors Jan Eelco Jansma Petra van de Kop

11 Bijlage 2 Sheets

12

13

Stedennetwerk Stadslandbouw De kracht van de stad

Stedennetwerk Stadslandbouw De kracht van de stad Stedennetwerk Stadslandbouw De kracht van de stad Verslag van de tweede bijeenkomst van het leertraject 2013 2014 op 14 januari 2014 in ONS te Breda. Welkom en Introductie door Jan Eelco. Thema vandaag

Nadere informatie

Stedennetwerk Stadslandbouw: Samenhang- en werking in de overgang tussen stad en platteland.

Stedennetwerk Stadslandbouw: Samenhang- en werking in de overgang tussen stad en platteland. Stedennetwerk Stadslandbouw: Samenhang- en werking in de overgang tussen stad en platteland. Verslag van de derde bijeenkomst van het leertraject 2013 2014 op 1 april 2014 bij Viermarken in Jan Eelco heet

Nadere informatie

Ons groene buurtproject en de gemeente!

Ons groene buurtproject en de gemeente! Ons groene buurtproject en de gemeente! Groen Dichterbij! Bouw aan een goede relatie met jullie gemeente en creëer een gemeenschappelijke win-win 24 november 2012 Energieke Buurt Jitske Tiemersma Workshop

Nadere informatie

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw

Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw Resultaten online enquête Kennisknooppunt Stadslandbouw 7 oktober 2015, Jan Eelco Jansma Samenvatting Dit document doet verslag van een online enquête (voorjaar-zomer 2015) onder betrokkenen bij stadslandbouw.

Nadere informatie

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten.

Trots op hun oogst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF. MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. 112 12 JULI 2014 ELSEVIER Trots op hun oogst MOESTUIN / Vijf tuiniers over schoffelen, zaaien, oogsten en genieten. Liza Karsemeijer Foto s René van der Hulst IK KWEEK MIJN GROENTEN LIEVER ZELF JOHN VAN

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor.

NIEUWSBRIEF. Gebruik van het dossier We zien dat er een aantal mentoren al gebruik maken van Het Dossier. Complimenten daarvoor. NIEUWSBRIEF December Mentorschap Midden-en Noordoost Brabant 2015 Editie 2 Jaargang 1 Hierbij ontvangt u de nieuwe nieuwsbrief van het Mentorschap Midden -en Noordoost brabant. Hiermee houden wij u op

Nadere informatie

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan

Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Programma Energie 2012-2015 Samenvatting Projectplan Lokale Energie Lokale Energie - 4 Lokale energie-initiatieven - Een loket voor buurt- en dorpsinitiatieven Projectnaam : Lokale Energie Opdrachtgever

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

tot 20.138,85 korting

tot 20.138,85 korting profiteer nu! op=op sla je slag! geldig van 17 november t/m 6 december 2015 tot 20.138,85 korting Informatie Apeldoorns Absurde Kortingskrant WAAROM ZOU JE MEEDOEN? Bijna alle media zijn gericht op adverteren

Nadere informatie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie

Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl. QueZ. Vragen naar zelfregie Nu ook op mobiel of tablet! quez.movisie.nl QueZ Vragen naar zelfregie Colofon Auteurs: Cora Brink, Anouk Poll en Petra van Leeuwen Met dank aan: Oda Berkhout (Beweging 3.0), Ieke Bron en Tineke van Dijk

Nadere informatie

INTRO LOES THIERRY MARK

INTRO LOES THIERRY MARK INZICHTEN INTRO In dit document staan acht inzichten die de resultaten zijn van het onderzoek dat drie studenten van de Hogeschool Utrecht hebben gedaan naar de leden van WattsNext. De inzichten zijn

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011

DuurzaamAlmere.nl. Actief Groen. Landgoed Almere. Combineer stad en natuur. Verbind plaats en context. Themanummer februari 2011 Actief Groen Landgoed Almere Landgoed Almere Themanummer 02 What s in a name? Hoe je de stad ook wilt noemen, het is duidelijk dat Almere een stad is, waarin Themanummer februari 2011 zowel het groen als

Nadere informatie

Jonge ambtenaar van het jaar

Jonge ambtenaar van het jaar Verkiezing opent vele deuren voor Katherine Diaz Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motiva Winnares Katherine Diaz vertelt over haar motivatie voor het werk, bewustwording tijdens en kansen na het

Nadere informatie

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken

Piet Voorbeeld MIJN PROFIEL. Voornaam. Achternaam. Dienst. Schaal Tot schaal 8. Piet. Voorbeeld. Stadswerken MIJN PROFIEL Voornaam Piet Achternaam Voorbeeld Dienst Stadswerken Schaal Tot schaal 8 1 DIT BEN IK Wanneer heb je een goede werkdag gehad? Waarom? Als ik alles gedaan heb dat ik wilde doen en er ook onverwachte

Nadere informatie

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012

Stadslandbouw. Jan Willem van der Schans. Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Stadslandbouw Jan Willem van der Schans Jan-willem.vanderschans@wur.nl Kampen, 8 April 2012 Introductie Onderzoeker LEI-WUR Supply chain research Onderzoeker RSO-WUR Regional food systems Medeoprichter

Nadere informatie

Wat is jouw verhaal?

Wat is jouw verhaal? E E N E - B O O K V A N L E T T E R S & C O N C E P T S Wat is jouw verhaal? Passie en plezier overbrengen in een notendop Storytelling Verhalen vertellen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Het

Nadere informatie

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven

Wij. maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN. Wij maken Dordt Samen aan de slag met initiatieven Wij maken Dordt SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN SAMEN AAN DE SLAG MET INITIATIEVEN Waar mensen elkaar ontmoeten, ontstaan als vanzelf nieuwe netwerken en initiatieven. Inwoners die met elkaar samenwerken.

Nadere informatie

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen?

Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Hoe start ik een buurtmoestuin in Groningen? Stappenplan, valkuilen en succesfactoren Eetbare Stad-lezing door Janneke Tops, Gezonde Moestuin Gratis lezing dankzij Eetbare Stad, een project van Gemeente

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

Workshop duurzame stadslandbouw

Workshop duurzame stadslandbouw Workshop duurzame stadslandbouw Changemaker Festival te Heino 14 september 2013 Datum: 14 september 2013 Locatie: Van: Voor: Summmercamp Heino Cees Moerman Workshop Changemaker Kenmerk: 1309 Programma

Nadere informatie

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel

Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011. Visie op voedsel Transition Town Castricum filmavond 19 mei 2011 Visie op voedsel WAT KAN IK IK DOEN? Cursus Permacultuur organiseren in Castricum en zelf meedoen Seizoenbewuster kopen Zinvolle planten in de tuin en beter

Nadere informatie

Stedennetwerk Stadslandbouw Tijdelijk grondgebruik voor stadslandbouw

Stedennetwerk Stadslandbouw Tijdelijk grondgebruik voor stadslandbouw Stedennetwerk Stadslandbouw Tijdelijk grondgebruik voor stadslandbouw Verslag bijeenkomst 11 juni 2013, Den Bosch De economische crisis heeft de stedelijke ontwikkeling op de rem gezet. Tal van gronden

Nadere informatie

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima

Volkstuinvitaminen. participatieproject voor minima minima Volkstuinvitaminen participatieproject voor minima minima Ik heb het hele jaar door gezond en goedkoop eten. De volkstuin is mijn eigen voedselbank. Een nieuwe formule In 2010 zijn de eerste ervaringen

Nadere informatie

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs

School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs School s cool Utrecht helpt brugklassers een goede start te maken in het voortgezet onderwijs In Utrecht verlaten jaarlijks zo n 600 risicojongeren de basisschool. Dit zijn jongeren die om verschillende

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 1 Lees onderstaande tekst. Daarna ga je zelf een soortgelijke tekst schrijven.

Nadere informatie

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR

Actieplan Moes- Verkeer Traject Take The Lead van het NJR Actieplan MoesVerkeer Traject Take The Lead van het NJR Aan: Andel de Haan Actieplan voor Take The Lead, van NJR MoesVerkeer 2 april 2013 Jasmijn van Es Jasmijn.vanes@hotmail.com www.moesverkeer.wordpress.com

Nadere informatie

Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van uur

Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van uur Verslag Interactieve bijeenkomst Wat is de waarde van Lekkernassûh? 21 mei 2019, van 17.00 21.00 uur Facilitator: Fons van den Velden, van Context, international cooperation. Oud-collega van zowel Heidi

Nadere informatie

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten

Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Leergang Veranderen en Organiseren in gemeenten Ik ben rustiger geworden en haal meer resultaten Tekst: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Hoe bied ik ontwikkelingen in en buiten mijn organisatie

Nadere informatie

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel

Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen. Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Welkom bij Sociaal Succesvol Ondernemen Week 2: je bedrijf op orde Les 2: een goed businessmodel Pen en papier? Wat is een businessmodel? Jouw businessmodel is de manier waarop jij in business bent Twee

Nadere informatie

Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING.

Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING. Voorbeeld van mensen die een tweedehands wagen wensen aan te kopen die ouder is dan 2 jaar met een lening bij ING. Bij deze data moeten we het 1 en ander uitleggen. Jouw geld dat je hebt ontvangen, maakt

Nadere informatie

De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling

De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling Het beste uit jezelf halen en met plezier werken De TalentenCoach, centrum voor mobiliteit en ontwikkeling Tekst: Fenny Brandsma / Fotografie: Kees Winkelman Wat zijn je talenten en hoe zet je ze effectief

Nadere informatie

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Deelnemersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening

Realisatie. Indienersbrochure DE PILOTSTARTER. Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening Realisatie Indienersbrochure DE PILOTSTARTER Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening DE PILOTSTARTER Werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn

Werksessie VBG. 15 juni 2011. ZLTO gebouw Den Bosch. Dr. Henk C. van Latesteijn Werksessie VBG 15 juni 2011 ZLTO gebouw Den Bosch Dr. Henk C. van Latesteijn De Brandende Vraag Welke rol kunnen gemeenten spelen bij het vormgeven van een nieuwe relatie tussen stad en platteland? 1 Inspiratie

Nadere informatie

Vergroening > sociale cohesie >..

Vergroening > sociale cohesie >.. Vergroening > sociale cohesie >.. De lessen van drie jaar Groen Dichterbij & de rol van NME-centra Rachelle Eerhart Programmaleider IVN Groen Dichterbij VRAAG om te beginnen Wat is Groen Dichterbij voor

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Spreekbeurt, en werkstuk

Spreekbeurt, en werkstuk Spreekbeurt, krantenkring en werkstuk Dit boekje is van: Datum spreekbeurt Datum krantenkring Inleverdatum werkstukken Werkstuk 1: 11 november 2015 Werkstuk 2: 6 april 2016 Bewaar dit goed! Hoe bereid

Nadere informatie

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u?

Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Een bewonerscommissie opzetten, iets voor u? Meedenken en meedoen Portaal wil graag dat u tevreden bent over uw woning en woonomgeving. Om dit goed te organiseren, is informatie over uw woonomgeving erg

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Stedennetwerk Stadslandbouw Maatschappelijke kosten en baten (MKBA)

Stedennetwerk Stadslandbouw Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) Stedennetwerk Stadslandbouw Maatschappelijke kosten en baten (MKBA) Verslag van de eerste bijeenkomst van het leertraject 2013 2014 op 8 oktober 2013 in het Archeon te Alphen aan den Rijn. Sven Thorissen

Nadere informatie

Voedselcollectief Emmeloord

Voedselcollectief Emmeloord Voedselcollectief Emmeloord Boer en consument vinden elkaar De themagroep Voedsel van Stichting Pioniers van de Toekomst heeft de wens om een voedselcollectief te starten in Emmeloord. Een voedselcollectief

Nadere informatie

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014

Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 www.cnme.nl Stadslandbouw in Maastricht: een vruchtbare start in 2014 Stadslandbouw is hip. De laatste jaren gaan ook in Maastricht mensen aan

Nadere informatie

DE HUIZENBEMIDDELAAR

DE HUIZENBEMIDDELAAR DE HUIZENBEMIDDELAAR UW BETAALBARE EN LOKALE MAKELAAR De Huizenbemiddelaar is in 2005 gestart in Tilburg en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke, succesvolle organisatie met meer dan 40 vestigingen

Nadere informatie

In deze Nieuwsflits: Paasviering

In deze Nieuwsflits: Paasviering schooljaar 2014-2015 aflevering 14 In deze Nieuwsflits: Paasviering Goede Vrijdag en Tweede Paasdag Studiemiddag dinsdag 21 april 2015 Koningsspelen Moestuinproject kleuters MR/Kwaliteitsgroep zoekt versterking

Nadere informatie

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten

Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Burgerkracht in het Groen Relatie burgerinitiatieven en gemeenten Groen Dichterbij 8 november 2014 Jan Hassink, Carlijn Wentink en Evelien Janssen Jan.hassink@wur.nl Voorbeelden van groene burgerinitiatieven

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere!

Vrijwilligers maken het verschil. Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Vrijwilligers maken het verschil Word ook vrijwilliger bij Zorggroep Almere! Mark, Hanneke en Carola zijn drie enthousiaste vrijwilligers van Zorggroep Almere. Mark is lid van de Cliëntenraad, Hanneke

Nadere informatie

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013

Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Taalles werkt! Een fotoserie in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013 Deze fotoserie is ontwikkeld in het kader van de Week van de Alfabetisering 2013. In Utrecht wonen zo n 30.000 mensen die

Nadere informatie

Verslag sessie geïntegreerde integriteit door Gerda Serbuyns

Verslag sessie geïntegreerde integriteit door Gerda Serbuyns Verslag sessie geïntegreerde integriteit door Gerda Serbuyns Sessie gaat over geïntegreerde integriteit en de vraag hoe in de praktijk uit te voeren? Inhoud 1. Hoe integriteitsbeleid uitrollen en integreren?

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap.

Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. Mijn naam is Zoë de Gruijter en sinds februari 2012 jeugdbestuurder van Waterschap Rivierenland in het Nationaal Jeugdwaterschap. 1 Het nationale jeugdwaterschap is een groep jongeren tussen de 14 en 17

Nadere informatie

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal

Een eigen verbouwing. Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Een eigen verbouwing Omdat ik het leuk vind om te verbouwen en leuk dat elk groepje een eigen verbouwing had. 19 maart 2015, Anne Remmerswaal Educatie- en Competentiestudies (ECS), Wageningen Universiteit

Nadere informatie

Cradle2Cradle in Actie!

Cradle2Cradle in Actie! Cradle2Cradle in Actie! RESULTATEN VAN WORKSHOP 3 C2C binnen bedrijven 2 Stap 1: inventarisatie C2C leeft al in Amsterdam: Van Gansewinkel december 2007: af van afval helpen van klanten om afval probleem

Nadere informatie

HET WEZBLOG. Rol wezblog in schoolcommunicatie

HET WEZBLOG. Rol wezblog in schoolcommunicatie HET WEZBLOG Het wespennest heeft al drie jaar zijn eigen blog genaamd Wezblog gevuld door kinderen uit groep zes en zeven, zie: www.wezb.wordpress.com. De kinderen worden hierbij begeleid door ouders.

Nadere informatie

Werkwijzer Verslagkring:

Werkwijzer Verslagkring: Werkwijzer Verslagkring: 1. Je maakt een tweetal. 2. Met zijn tweeën kies je een onderwerp, waarin jullie je willen verdiepen en waarover jullie meer willen weten. 3. Samen ga je op zoek naar informatie

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

Digitale Steden Agenda. Jacques Walinga

Digitale Steden Agenda. Jacques Walinga Digitale Steden Agenda Jacques Walinga november 2, 2014 1 Agenda Doel van vandaag Achtergrond van Ondernemersplein.nl Wie zijn de partners Wat is het www.ondernemerplein.nl Waarom is er nu het Ondernemersplein

Nadere informatie

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord

Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord Thuis en School op één lijn! Enquête ouderbetrokkenheid SBO- scholen Rotterdam Noord 2012/2013 Waarom een enquête? Beste Ouder, Het speciaal basisonderwijs (SBO) Cornelis Leeflang doet er alles aan om

Nadere informatie

Ridderkerk dragen we samen!

Ridderkerk dragen we samen! Ridderkerk dragen we samen! Inleiding In mei 2015 heeft de gemeenteraad de startnotitie vastgesteld met de titel Ridderkerk dragen we samen! De subtitel luidt: van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie.

Nadere informatie

Sollicitatietips. Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek. Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg

Sollicitatietips. Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek. Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg Sollicitatietips Praktische tips bij solliciteren Van CV tot aan gesprek Ledenevent PGGM 11 mei 2015 Petra Hulkenberg Agenda workshop Introductie Hoe bereiden organisaties zich voor? - Profiel - Gesprekstechnieken

Nadere informatie

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN

STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN STICKY STORY ZO MAAK JE EEN PITCH DIE BLIJFT HANGEN Je zelf presenteren. Ook wel eens druk geweest met het maken van een pitch? Of zelfs meerdere voor verschillende situaties? We weten allemaal dat dit

Nadere informatie

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM

AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM AANPAK BINNENSTAD SCHIEDAM OPGAVE Tijdens het werken aan binnenstedelijke opgaven merken wij een grote betrokkenheid van inwoners en ondernemers. Zij spreken vaak vol passie over hun stad en komen met

Nadere informatie

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland

Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Vrijwilligerswerk bij Carintreggeland Meld u ook aan als vrijwilliger! 2 Het waarom van vrijwilligerswerk De één doet het om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij. De ander doet het om andere

Nadere informatie

Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker

Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker Hoe staat het eigenlijk met jouw ondernemingsplan? Alphen ad Rijn, 19 januari 2015 Harry Bakker Wie alles wil zijn voor iedereen, eindigt als niets voor niemand Jouw identiteit Wat bied Harry je Bakker

Nadere informatie

Rotterdams Ambassadrices Netwerk

Rotterdams Ambassadrices Netwerk De ambassadrice als werver van inburgeraars 1. Inleiding; eigen ervaringen 2 A. Wat is werven 2 B. Het belang van werven 2 C. Verwachtingen 3 D. Rollenspel 4 E. Opdracht 4 2. Voortraject: 4 A. Doel 4 B.

Nadere informatie

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?"

Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer. Introductiefase: 2. Vraag: Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent? Les 1 Voorspellen Leestekst: De nieuwe computer "Welkom:..." Introductiefase: 1. "We gaan vandaag proberen te voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen wat voorspellen betekent?" 3. Discussie:...

Nadere informatie

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in

Introductie van. MijnStadstuin. MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in Introductie van MijnStadstuin MijnStadstuin is 4 hectare doehet-zelf voedselvoorziening in het nieuwe permanente stadslandbouwgebied in Amsterdam West. Wij leveren ruimte, kennis, ondersteuning en middelen

Nadere informatie

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14

Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten. Resultaten digitale verkenning 22 september 14 Aandacht voor voedsel bij Gelderse gemeenten Resultaten digitale verkenning 22 september 14 In het kort Doelgroep: Gelderse gemeenten Doel: verkennen behoefte aan provinciale ondersteuning bij faciliterende

Nadere informatie

Checklist (re)design website

Checklist (re)design website Checklist (re)design website Inleiding Het maken van een website is een omvangrijk en kostbaar project. Daarom is het goed om eerst inzicht te krijgen in wat je wilt gaan doen, voor wie en waarom. Om op

Nadere informatie

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet

Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Crisiskaart Een crisiskaart omdat je het voor jezelf het beste weet Consulent Crisiskaart Nel van kempen Diane Hek Crisiskaart Wat is een crisiskaart: Een uitvouwbaar kaartje van bankpasformaat. Samenvatting

Nadere informatie

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN

Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN Training - Begeleiding - Coaching BALANS DE BAAS VOOR VROUWEN DIE MAMA ZIJN OF WORDEN HERKEN JE DIT? Heb je steeds het gevoel het net niet goed genoeg te doen voor iedereen? Zijn de dagen te kort voor

Nadere informatie

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM

In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe. Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM In 20 stappen naar energieneutrale gebieden - wat, waarom en hoe Workshop 1 februari 2012 Jaap Kortman IVAM Presentatie Doel van workshop Achtergrond project Belemmeringen 20 stappenplan Organisatie workshop

Nadere informatie

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS

De geest is goed, maar het lichaam is versleten tekst PATRICK MEERSHOEK foto s AD NUIS IK HEB EEN SCHANDELIJK HOOG IQ. Ik lees kranten in zeven talen. Ik heb vroeger veel in het buitenland gezeten. De actualiteit houd ik met hartstocht bij, maar naar de televisie kijk ik niet en naar de

Nadere informatie

SALARISADMINISTRATIE

SALARISADMINISTRATIE SALARISADMINISTRATIE Zelf doen of uitbesteden? Leuk dat je ons partner kennisdocument hebt gedownload. In kennisdocumenten in samenwerking met horecabranche experts brengen wij je op de hoogte van de voor

Nadere informatie

Welkom! Presentatie 29 september 2010

Welkom! Presentatie 29 september 2010 Welkom! Presentatie 29 september 2010 De tijd is rijp; zij hebben wat wij willen Over overheid, identiteit en imago en.. Tijdsbesteding komend uur: 1. Dichtbij huis: bedreigingen, noodzaak, ambitie en

Nadere informatie

Prinsjesdag A Tradities

Prinsjesdag A Tradities Prinsjesdag A Tradities Tradities De gouden koets, de Koningin, een grote troon, dames met prachtige hoeden op, de minister van Financiën met het koffertje. Het is weer Prinsjesdag. Op deze dag vertelt

Nadere informatie

Verslag Windexcursie 29 september 2016

Verslag Windexcursie 29 september 2016 Verslag Windexcursie 29 september 2016 Op donderdag 29 september 2016 organiseerde de Gemeente Groningen een excursie naar de windparken in Nijmegen en Deventer. Dit voor raadsleden van de gemeente Groningen,

Nadere informatie

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar

Werkblad. Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Werkblad Les 1 Jouw droom wordt zichtbaar Korte cursus Politica op social media Met jouw ideeën en jouw waarden heb jij alles in handen om mee te bouwen aan het welzijn en geluk van mensen in jouw gemeente,

Nadere informatie

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule

1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule Werkboek Inhoudsopgave: 1.Inleiding: De Plug & Play Business Formule 2. Het H.A.R.T. model 2.1. H.A.R.T. staat voor: 2.1.1. Mijn verhaal over oprechte communicatie 2.1.1: Hoofd Gebruik de rest van deze

Nadere informatie

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen

Het verkoop-adviesgesprek. Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? Verkopen Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over verkopen aan en adviseren van gasten in horecabedrijven. Oftewel: het verkoopadviesgeprek. Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart

Nadere informatie

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012

Rondetafelgesprek Mantelzorg 22 november 2012 22 november 2012 Voor u ligt het verslag van het rondetafelgesprek over mantelzorg op 22 november 2012. Dit gesprek was een eerste aanzet - een experiment - om met sleutelfiguren en vrijwilligers uit verschillende

Nadere informatie

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap

Nieuwe A. Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Nieuwe A Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Mixen in Mokum Nieuwe Amsterdammers en taalcoaches gaan samen op stap Volwassen Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden ontmoeten

Nadere informatie

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan,

Onze proclaimer leest u op: http://www.montfoort.nl/ http://www.ijsselstein.nl/ Hallo dan, Van: Verzonden: Aan: CC: Onderwerp: Bijlagen: Ronald Rumpff Tuesday, June 16, 2015 10:39 AM Info Gem. IJsselstein Hanan Koullali - Khairouni ingekomen stuk cluster samenleving WGSP-FOLDER.pdf; Brf ondernemers

Nadere informatie

KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT

KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT KRACHTZOMER 2014 ONDERNEMEN VANUIT JE INNERLIJKE KRACHT Benut jij deze zomer optimaal? Wij bieden jou acht exclusieve workshops! Bepaal zelf welke krachtbronnen je wilt aanboren. Schrijf je nu in... 1

Nadere informatie

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee?

(VIDEO) Review ZEEF Wat is ZEEF en wat kan je hiermee? Inhoud Inleiding Voor Wie is ZEEF? Wat kan ik op ZEEF vinden? Hoe werkt ZEEF voor een bezoeker? Hoe werkt ZEEF voor een expert? Voordelen ZEEF Nadelen ZEEF Conclusie ZEEF Eigen ervaringen met ZEEF Bronnen

Nadere informatie

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure

de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter Platform voor pilots over de vernieuwing van gemeentelijke informatievoorziening deelnemersbrochure de pilotstarter werk je ook aan innovaties om gemeentelijke dienstverlening te optimaliseren?

Nadere informatie

Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia

Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia Hoe heurt het eigenlijk? Laurens & Sociale Media www.laurens.nl/socialemedia Niet gepost is altijd mis! Wie niet post, wie niet wint! Laurens & Sociale Media?! Hoe heurt dat eigenlijk? Wat kan ik ermee

Nadere informatie

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy

Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Vrijwilligers aan het stuur Toelichting op het nieuwe vrijwilligersbeleid van Raffy Welkomstwoord De vrijwilligers van Raffy en Lâle zijn de olie in de machine. Zonder olie loopt de machine heel snel

Nadere informatie

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl.

Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Chatten Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen gekregen. Wilt u meer weten over dit keurmerk kijk dan op de website: www.stichtingmakkelijklezen.nl. Colofon Een uitgave van Eenvoudig Communiceren

Nadere informatie

Algemene informatie Wmo

Algemene informatie Wmo Algemene informatie Wmo Informatie over de Wmo Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de Wmo. Wmo betekent Wet maatschappelijke ondersteuning. Veel mensen met een beperking krijgen daar mee te maken. Het

Nadere informatie

Iedereen kan Vergroenen

Iedereen kan Vergroenen Iedereen kan Vergroenen Voorop in de Vergroening Prijsvraag 2013 Aanleiding Lentiz LIFE College is een school voor VMBO en MBO (AOC), in een sterk geürbaniseerde omgeving (Schiedam). Met een AOC midden

Nadere informatie

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot.

2.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. Fase.4 Tekstopbouw In deze paragraaf oefen je in het schrijven van een tekst met een indeling in inleiding, kern en slot. 1 In fase 1 heb je geoefend met het schrijven van teksten. Je hebt ook geleerd

Nadere informatie

Draaiboek voorbereiding uitje met onze bewoners/doelgroep Stap 1 Begin met inventariseren Maak een omschrijving van de doelgroep. Om welke doelgroep gaat het, hoeveel mensen, hebben ze bijzondere (medische)

Nadere informatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie

9 Communicatie-tools. voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie 9 Communicatie-tools voor meer liefde, meer verbondenheid, meer intimiteit & betere communicatie Maar één persoon Je hebt maar een persoon nodig om nieuwe ervaringen te introduceren VOORWOORD Geen enkel

Nadere informatie

NME Amsterdam Noord 1. Wat was de vraag van de brede school?:

NME Amsterdam Noord 1. Wat was de vraag van de brede school?: NME Amsterdam Noord 1. Wat was de vraag van de brede school?: 2. Wat was je aanbod daarop als NME centrum? Diverse vragen: - 1. Uitvoeren van na schoolse NME activiteiten in het kader vd Brede Talentontwikkeling.

Nadere informatie