NMKG-Nieuws december 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NMKG-Nieuws december 2011"

Transcriptie

1 NMKG-Nieuws december 2011 Netwerkseminar met OK-vakoverleg Lean Six Sigma: veiliger, vlotter, voordeliger 2 februari 2012 Raadszaal Amersfoort, Stadhuisplein 1 1. De toegevoegde waarde van Six Sigma 2. Ministerie van Veiligheid & Justitie: - hoe concerninitiatief ongepland explodeerde - strafrechtketen van 10 maanden naar 4 weken 3. Gemeente Amersfoort: - hoe vanuit Burgerzaken oa de Griffie voor Lean werd gewonnen - belastingkwijtschelding van 3 maanden naar 3 weken Geef u op: Programma in hoofdlijnen. Opening: Derk de Jonge, directeur concernmiddelen Amersfoort. Op het seminar vertelt Ad van Kooyk, raadsadviseur organisatieontwikkeling bij de directie Secretaris Generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie over een concerninitiatief om voor eenvoudige strafzaken de keten effectiever te maken en de doorlooptijd te verkorten. Dat plan wekte in het veld zo veel enthousiasme op dat niet in de planning opgenomen openbaar ministeries en politiekorpsen spontaan het project uitbreidden. Hij vertelt met een collega uit het veld hoe zij dat aanpakken en de doorlooptijd willen terugbrengen van 10 maanden naar 4 weken. Bijzonder hier is versimpeling van de lange, complexe keten van politie, openbaar ministerie, advocatuur, kinderbescherming, reclassering en vele anderen tot en met gemeenten, waardoor grote winst in kwaliteit (effectiviteit!) en snelheid (dus kosten) wordt geboekt. Marieke van Donge, informatieadviseur en projecttrekker Lean Amersfoort vertelt samen met een collega dat Six Sigma aan Lean vooral meten is weten toevoegt, waardoor, zoals zij zegt de echte gegevens, de echte oorzaken en de echte oplossingen op tafel komen. Ook vertellen zij hoe in Amersfoort Lean sluipenderwijs

2 de gemeente verovert. Vanuit het gemeentelijke hoekje van Burgerzaken wist de kwaliteitsadviseur de Publieksdienst enthousiast te maken (ook het management) en werden vervolgens Communicatie, P&O en de Griffie met enthousiasme aangestoken. Lunch Vakoverleg s middags met: - Profs plenair; - Rondje Netwerken; - Intervisieworkshops; - Borrel Seminar, inclusief lunch: 60 Seminar + vakoverleg: 100 Plaats: Raadszaal Amersfoort, Stadhuisplein 1 Geef u op: Presentaties seminar Lean: zaak voor de top Op 10 november 2011 heeft het NMKG bij de gemeente Barneveld een bijzonder succesvol seminar gehouden met als onderwerp Lean: zaak voor de top. Op onze website staan de presentaties van Arjon van Lieshout en Yvonne van Opstal/Marten Kuijk. Procesverbetermethodes zijn geen hypes Procesverbetermethodes zijn geen hypes. Ze staan of vallen daarom ook niet met het al dan niet floreren van individuele voorbeeldbedrijven zoals Toyota bij Lean, en General Electrics bij Six Sigma. Lees meer in de nieuwsbrief van procesverbeteren.nl (zie link hieronder). Meer over de evolutie en verbreding van Lean vindt u in een uitgebreid artikel op de volgende Engelstalige site: Bron: : Kan samenwerking slimmer? Het welslagen van gemeentelijke samenwerking staat of valt met bestuurlijk leiderschap. Zonder voortdurende betrokkenheid van de gemeenteraden wordt samenwerking niks. Samenwerking lukt alleen als de partijen een gedeelde inhoudelijke visie hebben. Zomaar een paar prikkelende stellingen uit verschillende workshops op de Markt van Vraag en Antwooord. Die stond dit jaar in het teken van gemeentelijke samenwerking. Ruim honderd bestuurders, griffiers en secretarissen wisselden kennis en ervaringen uit in het gemeentehuis van Capelle aan de IJssel.

3 Jan Peter Balkenende Voormalig premier Jan Peter Balkenende, hij is nu hoogleraar Governance, Institutions & Internationalization aan de Erasmus Universiteit, hield de slotspeech. Hij citeerde Francis Fukuyama die betoogde dat niet louter economische, maar ook sociale waarden van belang zijn voor de welvaartsontwikkeling. 'Vertrouwen is cruciaal', zei Balkenende. Het belang van de natiestaten neemt af onder invloed van grensoverschrijdende opgaven. Dat geldt ook voor gemeenten, betoogde Balkenende. Bestuurlijke stroperigheid Balkenende hekelde bestuurlijke stroperigheid. Als raadslid in Amstelveen maakte hij mee hoe veel discussies over het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA) tot niets leidden. 'Samenwerking lukt alleen als de partijen redeneren vanuit de inhoud.' Hij noemde de ontwikkeling van Maasvlakte II als een geslaagd voorbeeld van samenwerking. Doordat partijen samen optrokken, konden lange procedures worden voorkomen. Essentiële punten Balkenende besloot met een rijtje noodzakelijke voorwaarden voor het welslagen van samenwerking. Transparantie Vermijd bestuurlijke drukte Democratische legitimatie Breek de samenwerking af als het nodig is Waarborg de autonome rol van de gemeente Verdiep je in de ander Decentralisaties Burgemeester Frank Koen van Capelle is de bestuurlijk voorzitter van het VNG-project Slim Samenwerken. Hij schetste hoe het project voortkwam uit de 'hectische' discussie over de schaalgrootte van gemeenten. Gemeenten bleken niet te voelen voor van bovenaf opgelegde schaalvergroting, maar ze willen wel samenwerken. De gemeenten vroegen de VNG hen te ondersteunen bij het opzetten en vormgeven van samenwerkingsverbanden. Zonder samenwerking kan een gemeente niet meer bestaan, zei Koen. Samenwerking is nodig vanuit het aspect van kosten, kwetsbaarheid en kwaliteit. Bovendien moeten gemeenten samenwerken om de nieuwe taken te kunnen uitvoeren die op hen afkomen in verband met de decentralisaties. De stadsregio Rotterdam is een goed voorbeeld van geslaagde samenwerking, betoogde Koen. 'In de loop van de jaren is een goede balans ontstaan tussen stad en ommeland.' Meer informatie: Website Slim Samenwerken Bron: LeanEnt Lego workshop 'De eerste stap naar Lean' Doel van de (gratis) Lean workshop Het doel van de workshop is om de deelnemers: op hele praktische wijze in aanraking te brengen met Lean; dezelfde taal te laten spreken; te laten ervaren dat écht samenwerken het verschil maakt; paradigma s te laten doorbreken.

4 Onze opzet daagt mensen uit! Mede door de snelheid van het programma ontstaat er binnen groepen een enorme 'drive' om te willen winnen. Deelnemers gaan zelfstandig en fanatiek op zoek naar de beste resultaten. De gevolgde aanpak en de behaalde resultaten vertonen een verbluffende gelijkenis met resultaten die onze klanten vervolgens in de praktijk realiseren. De deelnemers spelen gedurende de workshop een aantal productiejaren in een denkbeeldige onderneming. Aan het eind van elk jaar wordt middels een winst- en verliesrekening en enkele herkenbare prestatie-indicatoren feedback gegeven over het achterliggende jaar. Met sterk gefocuste verbeterondersteuning veranderen en verbeteren de deelnemers hun onderneming. Vervolgens spelen zij het volgende productiejaar. Tijdens de workshop ervaren de deelnemers dat ze in korte tijd ingrijpende verbeteringen kunnen realiseren; dat de principes van Lean ook uitstekend toepasbaar zijn in kantoor- en andere niet-productieomgevingen en dat de focus op het verkorten van doorlooptijden enorm helpt! Ruim mensen uit de hele wereld deden tot nu toe met veel inzet en interesse op enthousiaste wijze aan de workshop 'De eerste stap naar Lean' mee! Voor veel ondernemers was deze workshop de start van een intensief en succesvol verbetertraject in hun organisatie. Onder andere Scania (worldwide), UPC, Koninklijke Nooteboom Trailers, Gemeente Barneveld, Akzo Nobel, Gemeente Meppel, Clondalkin Group, Waterschap Rivierenland, Struik & Hamerslag Yacht Interiors & Refits en Gemeente Assen hebben deze workshop ingezet om veel van hun medewerkers te laten beleven wat Lean kan betekenen. Bron: Waarom Lean Management? Organisaties zullen nooit beter worden dan haar medewerkers. Goede resultaten Iedereen wil goede resultaten. Om competitief te blijven, moeten organisaties goede resultaten halen met betrekking tot productkwaliteit kosten, kwaliteit, winst, enz. Deze resultaten kunnen alleen op indirecte wijze geleverd en verbeterd worden. Goede processen Het zijn de processen die de resultaten leveren en het zijn de processen die verbeterd moeten worden om de resultaten te verbeteren. Dit is de basis van het procesdenken. Er zijn vele processen te bedenken die tot een bepaald resultaat leiden. Niet ieder proces dat een goed resultaat levert is ook een goed proces. (Daarom is management by results ook zo gevaarlijk) Er is een duidelijke visie nodig over de richting waarin verbeterd moet worden. Goede medewerkers Processen kunnen zichzelf niet verbeteren. Daar zijn mensen voor nodig. Het verbeteren van processen vraagt vaardigheden en motivatie. Het vraagt om medewerkers die in staat zijn een toekomst voor te stellen die nog niet bestaat en gemotiveerd zijn om hier over na te denken en deze gedachten in werkelijkheid om te zetten. Omdat verbeelden voor realiseren gaat, zullen processen nooit beter zijn dan de mensen die deze processen ontwikkelen; verzorgen en verbeteren.

5 Goed management Goede medewerkers voor uw organisatie zijn schaars en kunnen niet enkel met werving en selectie verkregen worden. U zult ze zelf moeten ontwikkelen. Dit is niet iets sporadisch of theoretisch, maar iets voor iedere dag in de dagelijkse praktijk. Daarom is het ontwikkelen van goede medewerkers een hoofdtaak van management en kan het ook alleen maar worden gedaan door de direct leidinggevende. Om als leidinggevende goede medewerkers te kunnen ontwikkelen die goede processen ontwikkelen die goede resultaten leveren zult u zelf in staat moeten zijn om een goede medewerker te zijn die goede processen ontwikkelt die goede resultaten leveren. U kunt mensen geen dingen leren waarin u zelf niet vaardig bent. Verbeteren kun je niet uitbesteden Het uitbesteden van verbeteren aan een Continu Verbeter team of een Black Belt of een consultant is een doodlopende weg. Een heel praktische reden is dat door dingen uit te besteden aan specialisten er altijd een beperking zal zijn in de mate waarin aandacht gegeven kan worden aan de details. Er zal dan automatisch een soort ROI (return on investment) denken zijn intrede doen. Sommige details zullen aan hun lot worden overgelaten. Daarmee heeft de entropie een aanvang genomen en zal het proces, zo gauw de specialist een andere uitdaging heeft opgepakt, niet verder verbeteren maar degraderen. Zoals gezegd zullen processen nooit beter zijn dan de mensen die deze processen ontwikkelen; verzorgen en verbeteren. Hulpvraag Consultancy drijft op de hulpvragen die het management van organisaties stelt. Het is duidelijk dat een hulpvraag op meerdere niveaus gesteld kan worden: 1.Help ons onze resultaten te verbeteren 2.Help ons onze processen te verbeteren 3.Help ons onze medewerkers te verbeteren 4.Help ons ons management te verbeteren De meeste vragen die tot nu toe gesteld worden zijn de vragen op niveau 1 en 2. Bij voorkeur met de vraag om een resultaat garantie. Het gevolg daarvan is vaak dat er een afstand ontstaat tussen het proces enerzijds en de medewerkers en het management anderzijds. Het proces krijgt de vorm van een sportauto terwijl de rijvaardigheid van de gebruiker/bestuurder die van een fietser niet overstijgt. Een situatie die meermaals tot ongelukken heeft geleid. In dit voorbeeld is duidelijk een resultaat gerichte vraag gesteld en zijn er ook garanties afgegeven. Daarmee is feitelijk het stuur overgegeven aan een ander. Door het stellen van vraag 1 of 2 door het management komen de medewerkers ook knel te zitten. Die moeten we dan mee zien te krijgen. Uit het voorgaande mag duidelijk zijn de beste vraag om te stellen een vraag op niveau 4 is. Als u als leidinggevende goede medewerkers wilt ontwikkelen die goede processen ontwikkelen die goede resultaten leveren en u het besef hebt dat u mensen geen dingen kunt leren waarin u zelf niet vaardig bent dan weet u welke hulpvraag u het beste kunt stellen. Deze tekst is geïnspireerd door Gerd Aulinger. Bron: Heusden en haar werkprocessen

6 De gemeente Heusden is een dynamische, relatief nieuwe gemeente met een unieke mix van groen, bedrijfsleven en bebouwing. Zo n inwoners leven en werken in elf verspreide kernen op een oppervlakte van 7800 hectare. De combinatie van wonen, werken en recreëren vereist een optimale service aan onze inwoners. Hoe kan de gemeente hen de komende jaren zo goed mogelijk van dienst zijn? Het antwoord: De Heusdense Manier van Werken. Klantgericht, resultaatgericht, projectmatig, procesgericht, digitaal, tijd- en plaatsongebonden, innovatief, flexibel, efficiënt en effectief. Ambities die grote uitdagingen bieden, maar ook speciale aandacht vragen om goed uitgevoerd te worden. De gemeente is hier hard mee bezig. Deze aanpak is niet onopgemerkt gebleven. Met de Heusdense Manier van Werken is dan ook de e-government Award binnen gehaald. Wat merkt de klant ervan? De burger zo snel mogelijk proberen te helpen en de werkprocessen daar op inrichten. Onafhankelijk van tijd en plaats. De burger laten deelnemen aan het politieke proces. Transparantere werkprocessen. Ofwel, de klant krijgt meer inzicht in wat de gemeente voor hem/haar doet en waar zij mee bezig is. De klant staat centraal in de Heusdense Manier van Werken. De medewerkers hebben dit allemaal als uitgangspunt bij hun werkzaamheden. Van buiten naar binnen denken. De dienstverlening voor de klant zo optimaal mogelijk laten gebeuren. De volgende wensen van de klant zijn bepalend voor de dienstverlening: - De klant wil zijn vraag vlot kwijt kunnen; - De klant wil respect krijgen en serieus genomen worden; - De klant wil alternatieven krijgen; - De klant wil duidelijke afspraken en toezeggingen; - De klant wil gekend worden. Digitalisering Belangrijk speerpunt in de Heusdense Manier van Werken is digitalisering van werkprocessen. Het streven is ernaar om 100% digitaal te werk te gaan. Hiervoor wordt optimaal gebruik gemaakt van huidige en toekomstige informatie- en communicatietechnologie. De productie, opslag, raadpleging, mutatie en het transport van informatie vinden geheel plaats in de digitale werkomgeving. Ook voor de communicatie, zowel intern en extern, wordt optimaal gebruik gemaakt van nieuwe communicatievormen via de digitale snelweg. Bron: &LeftMenuexp=5 10 tips voor het uitwisselen van praktijkvoorbeelden Bent u op zoek naar gemeentelijke praktijkvoorbeelden? Wilt u uw eigen beleidsnota, projectplan, startnotitie etc. delen met andere gemeenten? Uitwisselen is een kwestie van halen en brengen en van Slim Samenwerken! Bekijk de '10 tips van de VNG om praktijkvoorbeelden uit te wisselen. Bron: Bibliotheek Enschede als eerste over op Bibliotheek.nl

7 infrastructuur van Stichting Bibliotheek.nl. Deze infrastructuur is ontworpen om in de toekomst vele digitale diensten te kunnen aanbieden. In 2013 moeten alle bibliotheken aangesloten zijn. In opdracht van het ministerie van OCW bouwt Stichting Bibliotheek.nl aan een landelijke digitale infrastructuur. Onderdeel van de infrastructuur vormen onder meer een uniforme webtemplate en de nationale bibliotheekcatalogus. De uniforme uitstraling en de gezamenlijke aanpak versterkt de aanwezigheid van bibliotheken op het internet. Het ministerie van OCW heeft eerder aan de bibliotheken subsidie verstrekt als tegemoetkoming om de aansluiting te realiseren. Meer informatie De website van de bibliotheek Enschede draait als eerste bibliotheekwebsite op de landelijke digitale Website Stichting Bibliotheek.nl Website bibliotheek Enschede VNG-dossier Bibliotheekwerk Bron: Lean en het NMKG De redactie houdt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rond Lean. Ook willen wij ruimte geven aan NMKGers die hun ervaringen met anderen willen delen en periodiek via de verslag doen. U allen bent een bron van wijsheid en ervaring, door koppeling ontstaat een netwerk dat u inhoudelijk kwalitatief ten dienste staat. Uw ervaringen zijn meer dan welkom (contact@nmkg.nl). Leden helpen leden Wilt u dat de leden van de NMKG meedenken met u over een bepaalde aangelegenheid laat het ons weten via onze website. Wij zorgen voor verdere bekendmaking. De redactie wenst u fijne feestdagen.

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN.

SPORT FRYSLÂN. Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. SPORT FRYSLÂN Informatiemanager Allard Donker: IK WIL COLLEGA S STIMULEREN ZELF ZAKEN OP TE PAKKEN EN DE VOORDELEN VOOR HUN WERK LATEN ERVAREN. INHOUDSOPGAVE EEN AGILE PROJECTAANPAK 3 INLEIDING 3 4 EEN

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Pas op van onderen!!!

Pas op van onderen!!! Pas op van onderen!!! Lean Six Sigma bij de Gemeente Amersfoort Congres Samen Continu Verbeteren 18 februari 2016 Onze stad Onze organisatie 750 FTE 470 mio Regie gemeente 600 producten Onze producten

Nadere informatie

Lean Innovation Network

Lean Innovation Network Lean Innovation Network Lean Transformation & Warehousing met VEILIGHEID als belangrijk fundament van LEAN Philips Lighting Distributie Centrum Flight Forum te Eindhoven Het veiligste magazijn van Nederland

Nadere informatie

Excellente Bedrijfsvoering met Lean Six Sigma

Excellente Bedrijfsvoering met Lean Six Sigma Excellente Bedrijfsvoering met Lean Six Sigma HiP Consulting Carla Bastiaansen Amsterdam, 15 juli 2009 1 Agenda Lean Six Sigma verhoogt de snelheid en kwaliteit en verlaagt de verspilling en kosten HiP

Nadere informatie

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection

Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf. Improve through Reflection Improve through Reflection Intern tevredenheidsonderzoek Facilitair Bedrijf Tevredenheidsonderzoek onder klanten, medewerkers en interne klanten. Advies en verbetermanagement. eindgebruikers. de beleving

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Ministerie van Veiligheid en Justitie Strafrechtk ten Opleidingen versterkt & versnelt Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Het programma SV&V is gestart in 2011.

Nadere informatie

Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie

Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie Ontwikkeling van processen en medewerkers binnen uw organisatie De voordelen van de P4P aanpak: Grotere klanttevredenheid Beheersbare werkprocessen Continu verbeteren van prestaties Grotere betrokkenheid

Nadere informatie

fase van volwassenheid

fase van volwassenheid Er Er is is nog een wereld te te winnen Interne communicatie op op weg naar de volgende fase van volwassenheid fase van volwassenheid Door: Chris Roelen, directeur van Lionfish Door: Chris Roelen, directeur

Nadere informatie

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline.

Exact Online BUSINESS CASE MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING. De 5 tips van Marc Vosse. www.exactonline. BUSINESS CASE Exact Online MET EXACT ONLINE MEER FOCUS OP ACCOUNTMANAGEMENT EN ADVISERING De 5 tips van Marc Vosse www.exactonline.nl 2 EXACT ONLINE CASE STUDY ACCOUNTANCY DE 5 TIPS VAN MARC VOSSE Voor

Nadere informatie

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk

Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Profielschets gemeentesecretaris/algemeen directeur gemeente Katwijk Ontwikkelgerichte en verbindende persoonlijkheid die de gemeentelijke organisatie verder ontwikkelt en het bestuur professioneel ondersteunt.

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat OPEN YOUR EYES Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat Leiderschap ontwikkeling vanuit de kern Leiderschap is van grote invloed op de resultaten van de organisatie. Hoe kunnen we onze ambities

Nadere informatie

CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier

CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier CONCEPT Functieprofiel (beoogd) raadsgriffier gemeente Westerkwartier De functie van kwartiermaker griffie/beoogd griffier van de raad van de nieuw te vormen gemeente Westerkwartier kent twee opeenvolgende

Nadere informatie

LEAN bij de overheid 2 oktober 2015

LEAN bij de overheid 2 oktober 2015 LEAN bij de overheid 2 oktober 2015 Programma SV&V: Mark Blaauw Charlotte Kuijs Programma SV&V Doel: Te komen tot verbetering en versnelling van de werkprocessen binnen de strafrechtketen. Met de methodiek

Nadere informatie

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening

Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Masterclass 21 mei 2015 DSM Sinochem Pharmaceuticals, Delft Zelfsturing in de praktijk een masterclass met ervaringsdeskundigen uit industrie en dienstverlening Zelfsturing in de praktijk Invulling geven

Nadere informatie

Slimmer werken: projectmanagement en digitaliseren

Slimmer werken: projectmanagement en digitaliseren Slimmer werken: projectmanagement en digitaliseren Eenvoudig starten met de beste Apps Amersfoort Mei 2013 Ferry Bezem (Twynstra Gudde, organisatieontwikkeling) Peter van Loevezijn (specialist zakelijk

Nadere informatie

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties

Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Training & Advies Ondernemend werken in welzijnsorganisaties Betere resultaten met nieuwe competenties Ondernemend werken in welzijnsorganisaties De welzijnssector is sterk in beweging, dat weet u als

Nadere informatie

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model.

Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. Kwaliteitszorg met behulp van het INK-model. 1. Wat is het INK-model? Het INK-model is afgeleid van de European Foundation for Quality Management (EFQM). Het EFQM stelt zich ten doel Europese bedrijven

Nadere informatie

Communicatie. Trainingen.

Communicatie. Trainingen. Communicatie Trainingen www.amv-opleidingen.nl AMV, de opleider voor jouw ambities Praktisch en resultaatgericht Het verschil maken, dat doen we bij AMV. Door onze praktische én persoonlijke aanpak. In

Nadere informatie

Gedragscode. Gewoon goed doen

Gedragscode. Gewoon goed doen Gedragscode Gewoon goed doen 2 Inhoudsopgave pagina 1. Missie, ambitie en kernwaarden 4 2. Gewoon goed doen 5 3. Waarom een gedragscode? 6 4. Omgaan met de patiënt/klant: respectvol en gastvrij 7 5. Professioneel

Nadere informatie

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Samen werken aan duurzame verbetering van processen Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Inhoud Doelstellingen en aanpak Resultaten Lessen en ervaringen Hoe we verder gaan Vragen? - 2

Nadere informatie

Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren

Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren Welkom bij: Lean in de zorg Lean in de zorg is geen vraag, maar een uitgangspunt: het staat voor continu alles wat je doet verbeteren 7 november 2013 voor innovatie in bedrijfsvoering Over Gjald Gjald

Nadere informatie

Theorie en aantekeningen Naam:

Theorie en aantekeningen Naam: Het Voortdurend Verbeterboekje Theorie en aantekeningen Naam: Versie: maart 2013 Ter introductie Inleiding Voor u ligt het Voortdurend Verbeterboekje. Het geeft een overzicht op hoofdlijnen van de achtergronden,

Nadere informatie

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur

7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur 7 e Leergang De regionale ambtenaar als regisseur RegioAcademie 2012-2013 De regionale samenwerking De regionale samenwerking tussen gemeenten is niet meer weg te denken in bestuurlijk Nederland. Ruwweg

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

SCHATTEN VAN ADVOCATEN

SCHATTEN VAN ADVOCATEN SCHATTEN VAN ADVOCATEN PRAKTIJKOPLEIDINGEN VOOR DE ADVOCATUUR Vaardigheden in de praktijk Coachen in de praktijk Leidinggeven in de praktijk Teamwork in de praktijk SCHATTEN VAN ADVOCATEN Wij zijn er van

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Frits de Vries www.leanent.nl

Hartelijk welkom! Frits de Vries www.leanent.nl Hartelijk welkom! Frits de Vries www.leanent.nl Welke vragen hebben jullie? Van 0 tot 10 0 = mijn gemeente doet niets met Lean 10 = mijn gemeente doet heel veel met Lean 3 Van 0 tot 10 mijn gemeente is

Nadere informatie

Lean Management. BiZZdesign www.bizzdesign.com. Building Strong Organizations

Lean Management. BiZZdesign www.bizzdesign.com. Building Strong Organizations Lean Management BiZZdesign www.bizzdesign.com Building Strong Organizations BiZZdesign begeleidt ons zeer goed bij de optimalisatie van onze werkprocessen en de organisatiebrede aanpak. Tegelijkertijd

Nadere informatie

Profiel. Hoofd (financieel) Beleid & Advies. 22 december 2015. Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel

Profiel. Hoofd (financieel) Beleid & Advies. 22 december 2015. Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Profiel Hoofd (financieel) Beleid & Advies 22 december 2015 Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Voor meer informatie over de functie Piet Roodenburg, adviseur Leeuwendaal (tot 8 januari) Marcel

Nadere informatie

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol

Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol Manage Medewerkers Slim, Simpel & Succesvol zorgt ervoor dat je je managementtijd halveert en meer rust in je hoofd ervaart. Terwijl je de productiviteit en

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

Leergang bve 2015. Programma

Leergang bve 2015. Programma Leergang bve 2015 Programma Dinsdag 21 april 2015, 10.00-19.30 uur Beroepsonderwijs en educatie: bestel en beleid anno 2015 10.00 10.15 uur Ontvangst en koffie/thee 10.15 11.45 uur Opening, kennismaking

Nadere informatie

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad

(Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad (Zelf)vertrouwen in samenwerken Handreiking voor de gemeenteraad Verkenning van ambtelijke samenwerking tussen Haarlem en Zandvoort De gemeenten Haarlem en Zandvoort verkennen momenteel de mogelijkheden

Nadere informatie

Het schier onmogelijke mogelijk maken

Het schier onmogelijke mogelijk maken Improof, ondernemen met visie Improof is opgericht door Hans Savalle en Tom Touber. Ervaren ondernemers en bestuurders bij grote ondernemingen. Nu helpen zij collega ondernemers hun ambities waar te maken.

Nadere informatie

Wat is Lean Six Sigma_01.qxd 26-7-2005 10:35 Pagina 1. Wat is Lean Six Sigma?

Wat is Lean Six Sigma_01.qxd 26-7-2005 10:35 Pagina 1. Wat is Lean Six Sigma? Wat is Lean Six Sigma_01.qxd 26-7-2005 10:35 Pagina 1 Wat is Lean Six Sigma? Wat is Lean Six Sigma_01.qxd 26-7-2005 10:35 Pagina 2 Wat is Lean Six Sigma_01.qxd 26-7-2005 10:35 Pagina 3 Wat is Lean Six

Nadere informatie

Uitnodiging themadag Matchcare

Uitnodiging themadag Matchcare Graag nodigen wij u uit voor onze themadag Talentmanagement. Tijdens deze middag zullen wij u informeren en inspireren door middel van diverse workshops en sprekers, waaronder Prof. Dr. Victor A.F. Lamme.

Nadere informatie

Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries

Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries Webcare in de praktijk: OVER-gemeenten Door: Ramses de Vries OVER-gemeenten, de samengevoegde serviceorganisatie van de gemeenten Wormerland en Oostzaan, is begin 2012 gestart met een webcareteam in het

Nadere informatie

Pas op van onderen!!! Organisatie- en talentontwikkeling bij de Gemeente Amersfoort

Pas op van onderen!!! Organisatie- en talentontwikkeling bij de Gemeente Amersfoort Pas op van onderen!!! Organisatie- en talentontwikkeling bij de Gemeente Amersfoort VNG CVA - eendaagse Arbeidszaken Waarom: Missie/visie De samenleving is volop in verandering, onze rol en ons takenpakket

Nadere informatie

Van de macht van management naar de kracht van leiderschap

Van de macht van management naar de kracht van leiderschap Van de macht van management naar de kracht van leiderschap Inez Sales Juni 2011 INHOUDSOPGAVE Leiderschap... 3 1. Leiderschap en management... 4 2. Leiderschapstijl ten behoeve van de klant... 5 3. Leiderschapstijl

Nadere informatie

KWALITEITSCULTUUR OP DE HAN!

KWALITEITSCULTUUR OP DE HAN! KWALITEITSCULTUUR OP DE HAN Concurrerend waardenmodel Maureen Tomassen, Margo van der Laan en Nina Bosselaar INHOUD u u u u u u u Historie van het model Over Quinn Het concurrerend waardenmodel Kwaliteitscultuur

Nadere informatie

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN

COMMUNICEREN VANUIT JE KERN COMMUNICEREN VANUIT JE KERN Wil je duurzaam doelen bereiken? Zorg dan voor verbonden medewerkers! Afgestemde medewerkers zijn een belangrijke aanjager voor het realiseren van samenwerking en innovatie

Nadere informatie

LEAN ISO 9001. Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015

LEAN ISO 9001. Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015 LEAN ISO 9001 Mede mogelijk gemaakt door ISO 9001:2015 Wie is er bekend met: ISO 9001 ISO 9001:2015 LEAN 2 LEAN ISO 9001 ISO 9001 Algemeen toepasbaar bedrijfskundig model om je organisatie adequaat in

Nadere informatie

Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt

Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt DE WINTERSCHOOL IN HAARLEM: VAN PAARSE KROKODIL TOT COLLEGE TOUR Verandering bedreigend? Niet als je het concreet maakt Door: Hattum Hoekstra / Fotografie: Kees Winkelman Meer dan 630 ambtenaren deden

Nadere informatie

MKB Leerprogramma: Focus op core business door digitalisering en service innovatie. START: EIND 2018

MKB Leerprogramma: Focus op core business door digitalisering en service innovatie. START: EIND 2018 MKB Leerprogramma: Focus op core business door digitalisering en service innovatie. START: EIND 2018 Is jouw bedrijf..geïnteresseerd in het verbeteren en ontwikkelen van nieuwe diensten?..geïnteresseerd

Nadere informatie

SOM= Effectief en plezierig werken

SOM= Effectief en plezierig werken SOM= Effectief en plezierig werken 1 VRAGEN AAN U: Wordt in uw organisatie de werkplek effectief gebruikt? Zitten de collega s met een glimlach achter hun bureau? Vindt er bij u veel samenwerking tussen

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Integraal management en Sturen

Integraal management en Sturen Integraal management en Sturen Inleiding InterimProf werkt continu aan de ontwikkeling van haar interimmers. Daartoe heeft zij een Ontwikkelprogramma opgesteld. In dat kader is op 27 en 28 maart 2013 een

Nadere informatie

WAT MAAKT EEN ONDERNEMER GELUKKIG? NOU, GELD IN ELK GEVAL NIET

WAT MAAKT EEN ONDERNEMER GELUKKIG? NOU, GELD IN ELK GEVAL NIET TEKST: JUDITH KATZ, KARIN BOJORGE ILLUSTRATIE EN INFOGRAPHICS: MAREN BRUIN FORUM-ONDERZOEK WAT MAAKT EEN ONDERNEMER GELUKKIG? NOU, GELD IN ELK GEVAL NIET Wat vinden ondernemers nou het leukste aan het

Nadere informatie

Kijken in kansen. Benutten van kansen! Ondernemersdag multifuncionele landbouw

Kijken in kansen. Benutten van kansen! Ondernemersdag multifuncionele landbouw Kijken in kansen Benutten van kansen! Ondernemersdag multifuncionele landbouw x70 Gedacht is nog niet gezegd. Gezegd is nog niet gehoord. Gehoord is nog niet begrepen.. Begrepen is nog niet geaccepteerd

Nadere informatie

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken

atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken atworkshops Live online & interactief Experts in live, online & interactief leren en samenwerken Hoe zorg je er in deze turbulente tijden voor dat mensen zich blijven ontwikkelen en relevant blijven voor

Nadere informatie

Succesvoller in één Dag

Succesvoller in één Dag De SCN workshop Succesvoller in één Dag Met resultaatgarantie! Foto: Jos Schuurman Rob P. van Dort, Algemeen Directeur Rob van Dort is sinds 1995 ondernemer en oprichter van SCN. Succes Coach in Sales,

Nadere informatie

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren!

Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER. Communicatie. op de werkvloer. 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Whitepaper Communicatie op de werkvloer WHITEPAPER Communicatie op de werkvloer 10 tips om communicatie op de werkvloer te verbeteren! Een organisatie is zo goed als de kwaliteit van de onderlinge communicatie.

Nadere informatie

Comm ant & Bouw. Comm ant helpt ons écht procesgericht te werken. K l a n t c a s e

Comm ant & Bouw. Comm ant helpt ons écht procesgericht te werken. K l a n t c a s e Methode en web-based software voor proces en resultaatverbetering Comm ant & Bouw Comm ant helpt ons écht procesgericht te werken. K l a n t c a s e Frans Münninghoff Sandra Steijvers Heijmans gebruikt

Nadere informatie

Variatie in organisaties

Variatie in organisaties Variatie in organisaties Godelieve Spaas Metaforen Sinds mensenheugenis gebruiken we metaforen om de essentie te verbeelden van een verschijnsel. Voor organisaties hebben we er honderden, zo niet duizenden.

Nadere informatie

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT

HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT #VACATURE Digital HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT Lepaya maakt met innovatieve en gepersonaliseerde leeroplossingen bedrijfstrainingen effectiever en meer engaging. De startup heeft afgelopen jaar een uitstekende

Nadere informatie

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd

Discussie notitie Aan Van Datum Onderwerp Basisprincipes als afspraak Discussie voor raadsleden Extra informatie Gevraagd Discussie notitie Aan : Gemeenteraad Van : Inge Schopenhouer Datum : maandag 21 mei 2012 Onderwerp : Social media, spelregels voor effectief gebruik: een discussie waard! Onder Social media verstaan we

Nadere informatie

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde

Procesmanagement. Organisatieadvies. Opleiding en training. Informatiemanagement. Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Organisatieadvies Uw organisatie efficiënter ingericht en uw beleid op orde Procesmanagement Uw bedrijfsprocessen inzichtelijk, efficiënt en onder regie Opleiding en training Praktijkgerichte en actuele

Nadere informatie

Provides als moderne opdrachtgever

Provides als moderne opdrachtgever Provides als moderne opdrachtgever KETENINTEGRATIE IN PLANMATIG ONDERHOUD Werner Eindhoven Missie Provides Provides, vertrouwd en innovatief, biedt een veelzijdig en hoogwaardig aanbod woondiensten voor

Nadere informatie

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG

EXPERTS MEET THE. Seminars voor financials in de zorg WWW.BAKERTILLYBERK.NL/FINANCE4CARE DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG MEET THE EXPERTS KENNISMAKING MET LEAN IN DE ZORG: ANDERS DENKEN VOOR EFFICIËNTERE ZORG DOOR DR. VINCENT WIEGEL OP 16 OKTOBER 2014 VERBINDENDE CONTROL DOOR MR. DR. HARRIE AARDEMA OP 6 NOVEMBER 2014 INKOOP

Nadere informatie

Sm@rt Congres 2013 Succesvolle Marketing en Lean Six Sigma

Sm@rt Congres 2013 Succesvolle Marketing en Lean Six Sigma Sm@rt Congres 2013 Succesvolle Marketing en Lean Six Sigma Jeroen van Schreven Onze drive Kwaad over verspilling en daar wat aan willen doen! Oog voor verbeterpotentieel Hoe effectief en efficient is jullie

Nadere informatie

Kunnen gemeenten samenwerken?

Kunnen gemeenten samenwerken? Kunnen gemeenten samenwerken? Prof. dr. Ard-Pieter de Man Vereniging Directeuren Publieksdiensten Er zijn verschillende redenen voor gemeenten om samen te werken Strategische agenda s Kosten Holland Rijnland

Nadere informatie

5S: gestructureerde methode om werkplekken te organiseren en standaardiseren

5S: gestructureerde methode om werkplekken te organiseren en standaardiseren Lean voor FM Inhoud Inleiding Wat kan Lean voor de facilitaire branche betekenen? De bodem onder Lean Vijf Lean principes 5S: gestructureerde methode om werkplekken te organiseren en standaardiseren Zeven

Nadere informatie

Leerkringen klantcontact

Leerkringen klantcontact Leerkringen klantcontact 1. Basisprincipes leerkringen klantcontact ü Focus op concrete klantcontact kanalen zoals telefonie, baliebezoek, social media etc. die interactie tussen gemeente en inwoners faciliteren;

Nadere informatie

Profiel. Strategisch beleidsadviseur P&O. 7 april 2015. Opdrachtgever 100.000 plus gemeente in het midden van het land

Profiel. Strategisch beleidsadviseur P&O. 7 april 2015. Opdrachtgever 100.000 plus gemeente in het midden van het land Profiel Strategisch beleidsadviseur P&O 7 april 2015 Opdrachtgever 100.000 plus gemeente in het midden van het land Voor meer informatie over de functie Bianca van Winkel, adviseur Leeuwendaal Telefoon

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen Betere resultaten door minder verspilling Door: Koen Rippen Onze overtuiging Elke onderneming TopFIT! Eerlijk, eenvoudig en effectief Wij denken ondernemend Welk doel wil de ondernemer bereiken en wat

Nadere informatie

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent

Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Recept 4: Hoe meten we praktisch onze resultaten? Weten dat u met de juiste dingen bezig bent Het gerecht Het resultaat: weten dat u met de juiste dingen bezig bent. Alles is op een bepaalde manier meetbaar.

Nadere informatie

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector

6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector 6.1 De Net Promoter Score voor de Publieke Sector Hoe kun je dienstverleners het beste betrekken bij klantonderzoek? Ik ben de afgelopen jaren onder de indruk geraakt van een specifieke vorm van 3 e generatie

Nadere informatie

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen

Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen Rob Tol Ondernemer uit Capelle a/d IJssel Netwerken: vaak geven en soms nemen 9 mei 2007: Netwerken. Hoe werkt dat? 1 2 NETWERKEN VAAK geven soms NEMEN TOL Marketing & Communicatie Advies 3 Ondernemer

Nadere informatie

honderd procent een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid

honderd procent een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid een 2020-visie op dienstverlening door de lokale overheid Betrouwbaar Integer Rechtvaardig Onpartijdig Zeker 19 september 2008; Challenge door TNO voor Vereniging Directeuren Publiekdiensten Werkgroep

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012

UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012 UITKOMSTEN WORKSHOP BORGING LEAN CVISION / LSSN 01-11-2012 KLEUR KIEZEN / GEEL Borgen kan alleen als er een mindset is bij iedereen. Bij ons lukt de startup van Lean nog niet. Dus moeten we een cultuurverandering

Nadere informatie

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid.

De beide methodieken worden in dit document beschreven. Afgesloten wordt met een vergelijkende analyse op gebied van toepasbaarheid. Gedragsanalyses Haal meer uit je mensen Waarom functioneert de ene medewerker beter in een bepaalde functie dan de andere? Waarom voelt de ene medewerker zich thuis in zijn werkomgeving en is de ander

Nadere informatie

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Lean: Kort-cyclisch verbeteren Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Programma Van individueel naar collectief leren Waar gaan we het niet over hebben deze workshop

Nadere informatie

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016

Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 Focus Group Seminar Versterk je persoonlijke balans en effectiviteit Zaterdag 23 Januari 2016 olv Annemieke Meurs en Saskia van Wijngaarden Focus Group Seminar Focus Group is een workshop gefocust op creatieve

Nadere informatie

Meer doen in minder tijd én met minder stress!

Meer doen in minder tijd én met minder stress! Meer doen in minder tijd én met minder stress! Is Werken in Flow iets voor jou? Wil jij grip op je overvolle inbox? Een opgeruimde werkomgeving? Een halve tot een hele werkdag tijdswinst per week? Een

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Deel je verhaal en blijf vernieuwen

Deel je verhaal en blijf vernieuwen Visualiseer je droomprestatie Ga experimenteren Zet door en houd vol Deel je verhaal en blijf vernieuwen Kom samen in beweging Inspiratiebronnen Over de auteur Het was tijdens een van mijn vele trainingsrondjes

Nadere informatie

Dienstverlening in Borsele Op weg naar een breed dienstverleningsconcept. 12 november 2015

Dienstverlening in Borsele Op weg naar een breed dienstverleningsconcept. 12 november 2015 Dienstverlening in Borsele Op weg naar een breed dienstverleningsconcept 12 november 2015 Programma Waarom doen we het ook al weer? Wat is onze ambitie? Tot nu toe behaalde resultaten Communicatie Servicenormen

Nadere informatie

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven.

Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Wat is het technasium? Het Technasium is een vorm van onderwijs waarbij leerlingen projectmatig en probleemoplossend werken aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven. Hoe werkt het? De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Profiel. Unithoofd (financieel) beleid & advies. 1 juni 2015. Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel

Profiel. Unithoofd (financieel) beleid & advies. 1 juni 2015. Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Profiel Unithoofd (financieel) beleid & advies 1 juni 2015 Opdrachtgever Gemeente Capelle aan den IJssel Voor meer informatie over de functie Piet Roodenburg, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27

Nadere informatie

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management

Perselectief Interim. Specialistisch Interim Management Perselectief Interim Specialistisch Interim Management Inleiding De laatste economische ontwikkelingen hebben organisaties nieuwe uitdagingen gegeven. Of het nu de sector bouw is of onderwijs & overheid,

Nadere informatie

Passie voor continu verbeteren!

Passie voor continu verbeteren! ID@5 Trainingen Passie voor continu verbeteren! Gecertificeerde Lean Belt trainingen voor individuele professionals én voor organisaties ID@5 is jouw partner op weg naar beter Als Lean specialist verzorgen

Nadere informatie

Reiswerk Masterclasses Focus op de Klant, Focus op Verandering (winter 2014)

Reiswerk Masterclasses Focus op de Klant, Focus op Verandering (winter 2014) REISWERK MASTERCLASSES FOCUS OP DE KLANT, FOCUS OP VERANDERING Reiswerk en hebben een serie masterclasses ontwikkeld rondom het thema Focus op de Klant, Focus op Verandering, die de reisprofessioneel op

Nadere informatie

Profiel. Adjunct afdelingshoofd Dienstverlening. 28 maart Opdrachtgever Gemeente Gooise Meren

Profiel. Adjunct afdelingshoofd Dienstverlening. 28 maart Opdrachtgever Gemeente Gooise Meren Profiel Adjunct afdelingshoofd Dienstverlening 28 maart 2018 Opdrachtgever Gemeente Gooise Meren Voor meer informatie over de functie Irene Vervelde, adviseur Leeuwendaal Telefoon (088) 00 868 00 Voor

Nadere informatie

mber 2012 Denkt u bij Black Belts nog steeds aan Oosterse vechtsporten?

mber 2012 Denkt u bij Black Belts nog steeds aan Oosterse vechtsporten? SHELL 241 P&T septe mber 2012 Denkt u bij Black Belts nog steeds aan Oosterse vechtsporten? OPENING EN PROGRAMMA 15:30 uur Ontvangst met hapje & drankje 16:00 uur Opening 16:10 uur Korte introductie Lean

Nadere informatie

LEAN KENT VEEL TOOLS EN TECHNIEKEN, ORGANISATIES EN WETENSCHAPPERS KIJKEN VOORAL NAAR DE METHODEN

LEAN KENT VEEL TOOLS EN TECHNIEKEN, ORGANISATIES EN WETENSCHAPPERS KIJKEN VOORAL NAAR DE METHODEN LEAN KENT VEEL TOOLS EN TECHNIEKEN, ORGANISATIES EN WETENSCHAPPERS KIJKEN VOORAL NAAR DE METHODEN TOOLS EN TECHNIEKEN LEIDEN NAAR HETZELFDE ANDERE FOCUS, MAAR ZELFDE DOEL: CONTINU VERBETEREN afgebakend

Nadere informatie

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei

Centrum voor Jeugd en Gezin. Bouwstenen voor de groei Centrum voor Jeugd en Gezin Bouwstenen voor de groei Moduleaanbod Stade Advies Centrum voor Jeugd en Gezin; Bouwstenen voor de groei Hoe organiseert u het CJG? Plan en Ontwikkelmodulen: Module Verkenning

Nadere informatie

Manifest onze manier van werken

Manifest onze manier van werken 6-11-2008 12:23 Manifest onze manier van werken De gemeente Lelystad ontwikkelt op dit moment de visie op haar toekomstige manier van werken. Hoe het stadhuis er na de renovatie uit komt te zien en ingedeeld

Nadere informatie

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES

Help ons te leren. HR en decentralisaties: VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES VIER SPEERPUNTEN VOOR HR OP HET GEBIED VAN DECENTRALISATIES HR en decentralisaties: Help ons te leren Door: Martine van Dijk, A+O fonds Gemeenten / Fotografie: Kees Winkelman Op 10 oktober 2014 vond de

Nadere informatie

Lean Grafimedia Theorie naar praktijk (2014 / 2015) Tobias op den Brouw Remco Glashouwer

Lean Grafimedia Theorie naar praktijk (2014 / 2015) Tobias op den Brouw Remco Glashouwer Lean Grafimedia Theorie naar praktijk (2014 / 2015) Tobias op den Brouw Remco Glashouwer Wie zijn wij Deze presentatie Vertalen van de ervaringen van de laatste 2 jaar LEAN Grafimedia naar praktisch actieplan

Nadere informatie

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland

BEL Combinatie. De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland BEL Combinatie 3 De eerste geprivatiseerde gemeente van Nederland 5 Opgave Kwaliteitsmeting bestuur Gezamenlijk onderzoek naar kwaliteit

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Ambitie brengt je naar een hoger niveau

Ambitie brengt je naar een hoger niveau Ambitie: Excellent Lokaal Overheidsmanagement Ambitie brengt je naar een hoger niveau Door: Rieke Veurink / Fotografie: Kees Winkelman Duizenden aanbieders van opleidingen zijn er in overheidsland. En

Nadere informatie

OCAI. veelgestelde vragen

OCAI. veelgestelde vragen OCAI veelgestelde vragen OCAI, veelgestelde vragen OCAI online Vrouwenlaan 106 8017 HS Zwolle 038-2301503 www.ocai-online.nl OCAI online, september 2008 3 [ Over de uitslag Hoe kan het dat mijn collega

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht?

Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? NVTZ Lokaliteit en toezicht houden Integraal samenwerken in de wijk: wat betekent dit voor toezicht? Rian van de Schoot -Vilans Programma Hervorming Langdurende Zorg en de opkomst van wijkteams Wat weten

Nadere informatie

Profiel. Teamleider Zorg en Wonen. 23 april 2015. Opdrachtgever InteraktContour

Profiel. Teamleider Zorg en Wonen. 23 april 2015. Opdrachtgever InteraktContour Profiel Teamleider Zorg en Wonen 23 april 2015 Opdrachtgever InteraktContour Voor meer informatie over de functie Marcel ten Berge, adviseur Leeuwendaal Telefoon (070) 414 27 00 06-2900 47 45 Voor sollicitatie

Nadere informatie

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein

Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Sturing, monitoring en verantwoording sociaal domein Samen zoeken naar mogelijkheden Ellen Grooteman (VNG) Hilko de Boer (Gemeente Barneveld) Regiodagen Gemeentefinanciën 2015 2 juli, Den Haag nieuwe rol

Nadere informatie