Kind & echtscheiding. (complexe) Wat kun jij als professional doen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kind & echtscheiding. (complexe) Wat kun jij als professional doen?"

Transcriptie

1 Kind & echtscheiding (complexe) Wat kun jij als professional doen?

2 Echtscheiding Per jaar belanden ongeveer kinderen in een echtscheiding, een deel ervan, ongeveer 20 %, belandt in een complexe echtscheiding. Men spreekt van een complexe scheiding wanneer een echtscheiding niet alleen gepaard gaat met negatieve gevoelens naar de ex-partner, maar ook met acties met de bedoeling de andere partner schade toe te brengen. Elk contact lijdt tot ruzie of erger. De gevolgen van een complexe scheiding zijn voor kinderen groot. Door een complexe echtscheiding kunnen kinderen zo ernstig in de knel raken, dat het risico op problemen groter is. Er is een verhoogde kans op emotionele problemen en depressieve gevoelens bij kinderen. De prestaties op school worden veelal slechter. Later ontstaan er vaak problemen bij het zelf aangaan van een relatie. De schade die kinderen door conflicten oplopen is van veel factoren afhankelijk. Naar mate het conflict tussen ouders zich verhardt en steeds meer escaleert zijn de gevolgen voor het kind ingrijpender. Vanuit verschillende kanten kwam het signaal terecht bij het Preventie Platform Jeugd dat veel kinderen in de knel komen doordat zij te maken krijgen met een (complexe) echtscheiding. Er is veel informatie opgehaald vanuit het Preventie Platform Jeugd en er zijn suggesties gedaan voor verbetering van de aanpak rondom (complexe) echtscheiding. Deze folder geeft hulpverleners informatie hoe zij een kind kunnen steunen en zo nodig toeleiden naar zorg.

3 Welk effect heeft een vechtscheiding op kinderen? Als er sprake is van een vechtscheiding zijn kinderen altijd de dupe. Vaak worden kinderen ingezet in de strijd tussen ouders en worden kinderen gedwongen partij te kiezen. Doordat kinderen loyaal zijn aan hun beide ouders komen ze hierdoor in een loyaliteitsconflict. De kinderen zitten klem tussen beide ouders. Bij kinderen van gescheiden ouders valt de vanzelfsprekendheid dat beide ouders er voor hen zijn, weg. Vaak zie je bij deze kinderen een vorm van verlatingsangst. spreken over de andere ouder, hebben angst het wankele evenwicht te verstoren. Zij worden soms erg gesloten en teruggetrokken. Kinderen van gescheiden ouders mogen niet van de andere ouder houden, daarmee wordt een deel van henzelf ontkend, zij zijn immers uit beide ouders voortgekomen en hebben van beide ouders uiterlijk, gedrag en talenten meegekregen. Kinderen ontwikkelen hierdoor een lager zelfbeeld en hebben moeite met het aangaan van relaties. Veel kinderen maken zich ook zorgen over hun ouders, daarmee verliezen ze het recht van het zelf kind kunnen zijn, waardoor hun eigen ontwikkeling in gevaar komt. Kinderen worden zo gedwongen op hun hoede te zijn, voelen niet de vrijheid om vrijuit te Kinderen kunnen zich schuldig voelen over de scheiding. Met name het oudste kind denkt vaak dat hij/zij dingen fout gedaan heeft waardoor hun ouders ruzie hebben en voelt zich verantwoordelijk voor de scheiding. Deze last kan een kind niet dragen. Wat kunnen wij als professionals doen om kinderen van wie de ouders scheiden te helpen? Iedere professional wil graag dat een kind lekker in zijn vel zit en zich fysiek en psychisch veilig voelt. Wanneer de ouders van een kind gaan scheiden dan gebeurt er vaak zoveel in het gewone leven van het kind dat dit onder druk komt te staan. Scheiden is een veel groter verlies voor een kind dan vaak wordt gedacht. Iedere professional vraagt zich weleens af: Wat kan ik doen om dit kind te helpen? Het helpt om met collega s stil te staan bij; Wat een kind allemaal verliest. Hoe het proces van verliesverwerking in elkaar zit. Wat de professional en organisatie kan doen. Stappen die gezet kunnen worden, kunnen worden opgenomen in een protocol.

4 Enkele voorbeelden, Een kind verliest veel: De normale gezinsstructuur. Een kind vindt niet meer zijn beide ouders thuis als het uit school komt of naar bed gaat. Een kind heeft nu soms twee thuizen. Het inkomen van de verzorgende ouder wordt vaak minder, waar door een kind soms niet meer naar de sportclub kan of naar verjaardagen. Contacten met familieleden en vriendjes worden vaak minder of anders vanwege de veranderde woon- en gezinssituatie. Het vertrouwen in volwassenen wordt vaak sterk verminderd, omdat de belangrijkste volwassenen voor het kind, papa en mama, niet meer in staat zijn om samen de vertrouwde thuissituatie te bieden aan het kind. Tips Als professional kun je veel betekenen voor een kind waarvan de ouders scheiden. Niet door de situatie voor hem of haar op te lossen, maar wel door er rekening mee te houden. Dat kan bijvoorbeeld door: Een tijd wat lagere eisen te stellen door bijvoorbeeld wat minder taken op te geven. Een kind kan zich vaak niet zo lang concentreren. Goed letten op de signalen die je opmerkt bij een kind, bijvoorbeel dat het ongeduldig is of gauw boos. En deze signalen dan ook te benoemen, dus bespreekbaar te maken, zodat een kind denkt: Oh, gelukkig iemand begrijpt me en houdt er rekening mee. Verifiëren of problemen bij het kind, verband houden met het verwerken van de echtscheiding. Extra oog te houden voor de bijzondere dagen die moeilijk zijn voor een kind, zoals vader- en moederdag of de vakantietijd. Hoe wordt die ingevuld? Denk af en toe na over je grenzen en rollen als persoon en professional? Waar ligt voor jou de grens tussen de rol als professional en de valkuil om als hulpverlener of redder naar een kind toe op te treden? Te nemen stappen In kaart brengen van de signalen Collegiale consultatie: overleg je met je collega s en/of neem contact op met je lokale CJG/sociaal team/ De Post Beslissen: verwijs ouders en kind zo nodig naar hulpverlening

5 Het proces van verliesverwerking Het verwerken van een scheiding is te vergelijken met een rouwproces. Om op een goede manier met al het verlies om te gaan moet een kind vier taken volbrengen: 1. De realiteit onder ogen zien: het aanvaarden van de werkelijkheid van verlies. Veel kinderen doen alsof de scheiding niet voor altijd is. Ze blijven vaak heel lang stilletjes hopen dat papa en mama weer bij elkaar komen. 2. De pijn ervaren van het verlies. Het ervaren van pijn en verdriet is noodzakelijk om te ervaren dat de scheiding echt waar is. Het verdriet mag benoemd worden, en er mag over gesproken worden. Dit helpt een kind vaak in de rouwverwerking. 3. Het zich aanpassen aan de veranderde situatie. Voordat een kind zich echt gaat aanpassen aan de situatie waarin papa en mama niet meer samenwonen, moet het natuurlijk eerst deze nieuwe situatie geaccepteerd hebben. 4. De emotionele energie weer gaan steken in de toekomst. Kinderen van gescheiden ouders moeten weer vertrouwen krijgen in volwassenen, in hun relaties en in hun toekomst. Reacties van het kind Een ingrijpend verlies, zoals een scheiding van ouders, zal vaak zichtbaar worden. Wanneer er onvoldoende aandacht is voor het proces van verliesverwerking dan kunnen er zich allerlei problemen voordoen: Leerproblemen: een kind snapt ineens de rekensommen niet meer of dwaalt met zijn gedachten af tijdens de leesles. Gedragsproblemen: een kind maakt ineens veel ruzie met klasgenootjes of is veel drukker of juist veel stiller dan anders. Emotionele problemen: een kind huilt vaker dan vroeger of is sneller boos. Sociale problemen: een kind voelt zich door de scheiding een uitzondering in de groep en trekt zich terug. Fysieke problemen: een kind kan bijvoorbeeld erg moe zijn of slecht eten.

6 Wat kunnen hulpverleners doen en wat niet? Wel doen: Maak voor je een gesprek met ouders aangaat, gesprekregels duidelijk: we gaan met respect met elkaar om, laten elkaar uitspreken en als het gesprek dreigt verkeerd te lopen mag ik ingrijpen en een time-out instellen, enz. Spreek ouders aan op hun ouderschap niet op hun ex-partnerschap. Spreek hen aan als vader en moeder, dus niet het woord ex gebruiken. Kies voor het kind, je plek is naast het kind, dan hoef je niet te kiezen tussen ouders, want dat kan een kind ook niet. Stel ouders de vraag: wat zou je kind graag zien dat je nu doet? Zorg dat je geen partij kiest, ouders zijn er in het gesprek altijd op uit jou in hun kamp te krijgen. Steeds teruggaan naar het belang van hun kind helpt hierin. Zorg dat je in het gesprek steeds afwisselend naar vader en moeder kijkt en geef hen zo mogelijk evenveel spreektijd. Maak een groepsmailgroep aan om te mailen met ouders zodat je niet vergeet beide ouders te informeren. Neem de andere ouder mee in de cc. Niet doen: Oordelen. Partij kiezen, ( die mevrouw is best zielig met zo n hork van een ex-man). Het helpt om hen te zien als vader of moeder van het kind waar het om gaat. Geheimen accepteren, ouders nemen je graag in vertrouwen en dan kom je gegarandeerd een keer in de knel. Spreken met het netwerk van een ouder zonder dat de andere ouder er van op de hoogte is. Het kind uit het oog verliezen, ouders zijn geneigd jou mee te trekken in hun ruzie (jij snapt toch ook wel dat, jij zou toch ook in zo n situatie?) Altijd terug naar het kind! Blijven praten over wat in het verleden gebeurd is. Het verleden kunnen we niet meer veranderen, we kunnen wel vragen: Wat zou je nu anders kunnen doen zodat dat niet meer gebeurt?

7 Aanbod voor kinderen KIES Kinderen in Echtscheiding Situatie (KIES) is een spel- praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders. Onder leiding van een KIEScoach wordt in 6 bijeenkomsten gewerkt aan de verwerking van de echtscheiding van de ouders. Het kind leert hulp vragen en zelfstandig kiezen voor gevoel en gedrag. Ouders leren kijken naar wat de echtscheiding bij hun kind oproept en de reacties te plaatsen in de ontwikkelingsfase van het kind en fase van de echtscheiding. KIES is een korte begeleiding en is bedoeld als laagdrempelige en preventieve hulp. In de Oost Achterhoek biedt het preventieplatform Jeugd Achterhoek Oost deze cursus aan. Extra informatie en aanmelden kan via info@preventieplatformjeugd.nl Kindbehartigers Een Kindbehartiger is een belangenbehartiger en vertrouwenspersoon voor kinderen van alle leeftijden voor, tijdens en na een (v)echtscheiding. Zij ondersteunt kinderen op sociaal-emotioneel vlak en geef ze een stem in het juridisch speelveld. Kinderen heb ben ook rechten als het gaat om de scheiding en hebben net als ouders te maken met rouw en verlies. De Kindbehartiger zorgt er dan ook voor dat de beleving van ieder kind helder wordt, plaatst deze samen met het kind in perspectief, doet aan observatie, geeft uitleg en vertaalt de stem van het kind naar ouders/ verzorgers. Extra informatie en aanmelden kan via: De Praktijk van Femke Femke ten Hagen info@depraktijkvanfemke.nl Berkelland Kinderbelang centraal Petra Oonk Winterswijk Aanbod voor ouders/ gezin MEDIATION GROEP OOST-NEDERLAND Begeleiding bij beëindiging samenleving en echtscheiding. Begeleiding bij het opstellen van een ouderschapsplan. Online mediation. Alimentatieberekeningen. KIES-omgangsbegeleiding Dit omvat de begeleiding van de kinderen in de 1e fase van de scheiding waarbij de scheidingsmelding en zorgen, vragen, wensen en gevoelens van de kinderen centraal staan. In 4 bijeenkomsten wordt toe gewerkt naar een ouderschapsplan waarbij ouders, na de bijeenkomsten van de kinderen, de gelegenheid krijgen om de omgang af te stemmen op de

8 mogelijkheden en wensen van zowel de kinderen als de ouders. De bijeenkomsten kunnen zowel individueel alsook in een groepje (maximaal 4 kinderen) plaatsvinden. Deze aanpak leidt tot een ouderschapsplan dat meer kans van slagen heeft. waarmee individuele zaken worden besproken. Daarnaast komen beide ouders met hun maatschappelijk werker(s) frequent bijeen om de omgang met hun kinderen te bespreken. Stiefplan Coach Het leven in een samengesteld gezin is een andere manier van samenleven dan in een traditioneel gezin. Twee gezinnen samenvoegen is niet zo eenvoudig. Je hebt je eigen belang, het belang van de kinderen en een gezamenlijk belang. Het is verwarrend en complex. Dat blijkt wel uit het hoge aantal tweede scheidingen van 60%. Een tweede scheiding is voor kinderen erg zwaar en heeft veel invloed op hun welzijn en schoolprestaties. Uit de praktijk is gebleken dat met goede informatie en afspraken vooraf of tijdens het nieuwe samenlevingsverband, huwelijk of geregistreerd partnerschap veel problemen voorkomen kunnen worden. Met behulp van de Stiefplan-Coach worden over alle aspecten van het nieuwe gezin afspraken gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan wie is hoofdopvoeder en wie is mede-opvoeder? Hoe vier je de verjaardagen? Wat zijn de financiële consequenties? Deze worden samengevat in het Stiefplan dat houvast geeft om van het nieuwe gezin een succes te maken. Extra informatie en aanmelden kan via: info@mgon.nl. GGNET PREVENTIE Voluit leven Cursus voor volwassenen, leren omgaan met pijn en verdriet. ( groep voor diverse psychische klachten, brede doelgroep) GGNET - Ambulant bij de SGGZ/GGNet: kinderen/ouder(s) Dit is een ervaringsgroep. Het doel is procesdiagnostiek en nadere observatie van de gezinsdynamiek. Gezinsonderzoek-gezinstherapie IPG; intensieve psychiatrische gezinsbehandeling Een indicatie is wel dat 1 van de kinderen moet een psychiatrische beperking hebben, deze module bestrijkt de gehele Achterhoek Gedurende 3-6 maand komt er een IPGer 1-2 keer per week thuis met een afnemende frequentie. Het volledige preventie programma met start data staat op onze website: Extra informatie en aanmelden kan via GGNet Preventie Telefoon: preventie@ggnet.nl Lindenhout Ouderschap Blijft Gescheiden ouders en hun kinderen bij wie de omgang met de uitwonende ouder niet plaatsvindt of problematisch verloopt. Dit als gevolg van (chronische) heftige conflicten tussen de ouders. Het doel is dat ouders onder begeleiding de samenwerking en communicatie verbeteren en tot afspraken komen rondom de omgangsregeling en andere belangrijke zaken aangaande de kinderen. Mogelijke ontwikkelingsbelemmeringen en/of bedreigingen bij het kind als gevolg van de scheidingsproblematiek zijn opgeheven.

9 De duur van de hulpverlening is maatwerk, richtlijn is 9 maanden voor de bemiddelingsgesprekken in combinatie met (waar nodig kortdurende begeleide) omgangscontacten. Het betreffen kinderen van 0-18 jaar wonende in de Achterhoek. Ook de kinderen worden gehoord over hun beleving en behoeften en netwerk wordt op maat betrokken. Extra informatie en aanmelden kan via: Entralindenhout entreeteam@lindenhout.nl Raad van Kinderbescherming Ouders, in een zo vroeg mogelijk stadium van het conflict, informatie over het perspectief van het kind krijgen aangeboden. Wat houdt de bijeenkomst in? In de bijeenkomst hebben we het over de positie als ouder, de positie van het kind en wat een eerste stap kan zijn in de huidige situatie voor hun kind. Door filmpjes van kinderen, verhalen van ouders en beelden hopen we dat er iets is dat een ouder meeneemt om hierover met zijn netwerk, een hulpverlener of zijn kind in gesprek te gaan. Ouders worden ieder op een andere avond uitgenodigd met iemand uit hun netwerk. Op de avond zelf is er geen ruimte voor persoonlijke inbreng van ouders. In de pauze is er ruimte voor ouders om aan professionals vragen te stellen. Extra informatie en aanmelden kan via Raad van kinderbescherming Waarom een ouderbijeenkomst? De bedoeling van deze bijeenkomst is om ouders aan te zetten tot bewustwording, zodat ouders de ruimte gaan voelen om iets anders te gaan doen dan ze tot nu toe hebben gedaan. AR_Bijeenkomst@rvdk.minvenj.nl De procedure van het aanmelden wordt dan verder toegelicht

10 Begeleide omgangsregelingen Doel is dat de ouders samen met de begeleiders van BOR Humanitas tot een zelfstandige omgangsregeling komen. De vrijwilligers gaan daarbij uit van het belang van het kind en de mogelijkheden van de ouders. Het is de bedoeling dat het kind met beide ouders een relatie houdt. De ondersteuning van BOR Humanitas duurt gemiddeld zes maanden. Een professionele coördinator begeleidt het proces, bemiddelt tussen ouders, begeleidt en ondersteunt de vrijwilligers. Een vrijwilliger van BOR Humanitas is aanwezig bij de omgang. De eerste omgangsmomenten vinden in principe op neutraal terrein plaats. BOR Humanitas helpt kinderen met de overgang van de ene ouder naar de andere (zo nodig haalt/brengt de vrijwilliger van BOR Humanitas de kinderen van/naar de afgesproken plaats). Aanbod voor professionals Training kind en echtscheiding Als professional is de kans groot dat je in je werk met een echtscheiding wordt geconfronteerd. Het omgaan met ouders die in een echtscheiding verwikkeld zijn geraakt kan heel lastig zijn, zeker als er sprake is van veel strijd tussen de ouders. Hoe voorkom je dat je in de strijd wordt getrokken en hoe bewaak je de belangen van het kind. In deze training leren de deelnemers verschillende reacties van kinderen op scheiding herkennen en hiernaar te handelen. Dit met als doel dat kinderen zich optimaal kunnen blijven ontwikkelen ondanks de eventuele problemen. Daarnaast krijgen de deelnemers handvatten aangereikt hoe zij met beide ouders het contact op positieve wijze kunnen onderhouden. Leskist GGD NOG In het documentatiecentrum zijn verschillende boeken en een leskist te leen rond het thema echtscheiding. Extra informatie en aanvragen kan via: GGD NOG T / documentatiecentrum@ggdnog.nl

11 Handige websites Door het invullen van vragen kunnen kinderen hun wensen kenbaar maken in briefvorm. De brief kunnen ze vervolgens downloaden, afdrukken en als officieel document overhandigen aan de kinderrechter. Een initiatief van de Raad voor Rechtsbijstand. Voor en door kinderen van gescheiden ouders. Loes; wegwijzer voor echtscheiding Op deze site vinden ouders een wegwijzer die hen helpt om de juiste stappen te zetten en informatie te vinden. Informatie en Psycho educatie voor ouders per leeftijdscategorie kinderen. Informatie voor kinderen van verschillende leeftijden en informatie voor ouders. Rechten van het kind Praktische informatie over echtscheiding. Informatieve startpagina over echtscheiding Het NJI heeft een thema dossier Echtscheiding ontwikkeld voor professionals Tips voor ouders Inspiratieboekje voor ouders Folder voor ouders via website te downloaden ( tabblad documenten) of op te vragen. Informatie in welke gemeente welk aanbod beschikbaar is. BROCHURES Ouderschapsplan opstellen bij echtscheiding Opgezet door een kind van gescheiden ouders. Informatie per leeftijdsgroep over echtscheiding. Kinderen en jongeren kunnen hier ook hun ervaringen uitwisselen!

12 Het aanbod is samengesteld door het Preventie Platform Jeugd. Heb je vragen, wil je overleggen of denk je dat het kind of ouders meer hulp of begeleiding nodig hebben, neem dan contact op met een van de onderstaande partners. Hier is ook het lokale aanbod op te vragen. CJG Aalten T Voormekaar team Berkelland zie website voor contactgegevens CJG/jeugdloket Oost Gelre T De Post Winterswijk T Preventie Platform Jeugd Het Preventie Platform Jeugd zet zich in voor het gezond, stabiel en veilig opgroeien van kinderen en jongeren tot en met 23 jaar in de gemeenten Aalten, Berkelland, Oost Gelre en Winterswijk. Het Preventie Platform Jeugd is een paraplu die organisaties verbindt in het realiseren van preventieve activiteiten. Dit door de krachten van de verschillende organisaties te bundelen en in gezamenlijkheid een preventief aanbod rondom verschillende thema s en signalen te ontwikkelen. Het Preventie Platform Jeugd is er voor organisaties die werken met jongeren, kinderen en/of opvoeders. Het is een platform waar professionals terecht kunnen met hun (zorg) signalen. Op deze plek kunnen signalen gedeeld worden en omgezet naar concrete plannen. Gezamenlijk initiatief van: gemeente Aalten, Berkelland, Oost Gelre,Winterswijk en samenwerkende organisaties

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe

Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Aanbod van omgangsbegeleiding/ -bemiddeling in West Veluwe Kinderen en echtscheiding Kinderen hebben recht op regelmatig contact met beide ouders. Ook wanneer de ouders gescheiden zijn of niet meer samenleven.

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2018

Training & themabijeenkomsten 2018 Training & themabijeenkomsten 2018 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 9 11 11 Trainingen en themabijeenkomsten - Het hoe en waarom Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R

(V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R (V)echtscheidingen 7 S E P T E M B E R 2 0 1 7 Workshop Complexe Scheidingen Welkom Aanbod voor Complexe Scheidingen Wat zijn Vechtscheidingen? Vaardigheden bij complexe scheidingen Waar hebben jullie

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

Kindspoor Fier Fryslân

Kindspoor Fier Fryslân Kindspoor Fier Fryslân Het kind centraal stellen Denken vanuit het perspectief van het kind Fier Fryslân is een expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheids- relaties 1 Wij

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

Wat betekent scheiden voor een kind?

Wat betekent scheiden voor een kind? Wat betekent scheiden voor een kind? Je hebt besloten om niet meer samen verder te gaan. Een scheiding kan veel gevolgen hebben: het verlies van je partner, contact met vrienden en/of familie, verandering

Nadere informatie

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Echtscheiding en kinderen Kinderen zien het gezin waarin zij zijn grootgebracht vaak als een eenheid die er altijd was

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Complexe Scheidingen. Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner

Complexe Scheidingen. Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner Complexe Scheidingen Erika Holtjer GZ-psycholoog MfNgeregisteerd Mediator Forensich Mediator Coach Collaborative Divorce EMDR practitioner Complexe scheiding kind klem tussen ouders en in ontwikkeling

Nadere informatie

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Enkele trends Bij 2 op 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken Bijna 1 op 4 kinderen heeft gescheiden ouders Gescheiden ouders gaan sneller een

Nadere informatie

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018 Pitches Congres Preventie & scheiding 8 november 2018 Stoere Schildpadden en Dappere Dino s Ilja van der Stel Stoere Schildpadden en Dappere Dino s 3 Doelstellingen Stoere Schildpadden en Dappere Dino

Nadere informatie

Groepstraining Kinderen uit de Knel

Groepstraining Kinderen uit de Knel Groepstraining Kinderen uit de Knel Ouders en kinderen uit de klem van de vechtscheiding start. Startpunt! Over ons Startpunt! is een associatie van vier ervaren mediators met hun wortels in de psychologie,

Nadere informatie

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW

Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen. SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Begeleide Omgangsregeling (BOR Humanitas) Projectleider Michel Krijnsen SAMENWERKINGSPROJECT HUMANITAS/ RvdK/Jeugdzorg/Rechtbank/ MW Scheiding: een groeiend maatschappelijk probleem Meer problemen in ontwikkeling

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Wanneer ouders kiezen voor een omgangsregeling ontvangt de ouder waar het kind woont de kinderbijslag en eventueel de éénouderheffingskorting.

Wanneer ouders kiezen voor een omgangsregeling ontvangt de ouder waar het kind woont de kinderbijslag en eventueel de éénouderheffingskorting. Omgangsregeling en co-ouderschap Inleiding In het algemeen is het voor ouders geen eenvoudige zaak om goede afspraken over een omgangsregeling of het co-ouderschap te maken. Niet alleen moeten de ouders

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

PROTOCOL. School en echtscheiding 2013-2017

PROTOCOL. School en echtscheiding 2013-2017 PROTOCOL School en echtscheiding 2013-2017 De Malelande Juttepeergaarde 2 3824 BE Amerfoort 033-4564410 malelande@kpoa.nl Inleiding Dit protocol is geschreven om ouders en leerkrachten een handreiking

Nadere informatie

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS

CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS 2018 / 2019 CURSUSSEN & TRAININGEN VOOR KINDEREN EN OUDERS Dit is een document over het cursusaanbod van het Sociaal Pedagogisch Werk van Partners in Welzijn. Het is opgedeeld in cursussen voor kinderen,

Nadere informatie

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker SCHEIDINGSATLAS Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG? SCHEIDING - IMPACT OP OUDERS Één van de

Nadere informatie

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS

OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS OPVOEDEN IN TIJDEN VAN STRESS U heeft zich aangemeld bij MET ggz voor begeleiding bij of behandeling van uw psychische klachten. Dat is een hele stap! Veel ouders die bij ons in zorg komen geven aan dat

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14

Inhoud. 2 Opzet van het boek... 11 2.1 Inleiding... 12 2.2 Onderzoek Scholieren en Gezinnen... 12 2.3 Indeling van het boek... 14 V 1 Inleiding............................................................................. 1 1.1 Inleiding bij de tweede druk.......................................................... 2 1.2 Scheiden: een

Nadere informatie

Protocol bij scheiding

Protocol bij scheiding Protocol bij scheiding De gevolgen van een scheiding tussen vader en moeder kunnen voor een kind ingrijpend zijn. Dit protocol is een poging de gevolgen zoveel mogelijk in goede banen te leiden. 1. Anders

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Opleiding tot Stiefplan-Coach België

Opleiding tot Stiefplan-Coach België Opleiding tot Stiefplan-Coach België Waarom een Opleiding Stiefplan-Coach? Het vormen van een nieuw gezin is niet eenvoudig. Ouders en kinderen maken in korte tijd ingrijpende veranderingen door met negatieve

Nadere informatie

Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie

Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Jouw stem telt! Sociale kaart voor kinderen in een scheidingssituatie Wie zijn er voor jou? * De juf of meester op school * Een vertrouwenspersoon op school * Een andere begeleider op school * Een buddy

Nadere informatie

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen SCHEIDEN KÁN ANDERS Het einde van een huwelijk kan erg pijnlijk zijn. Een echtscheidingsprocedure kan dat verergeren. Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een strijd. Je

Nadere informatie

Kind & Echtscheiding. Informatie voor ouders

Kind & Echtscheiding. Informatie voor ouders Kind & Echtscheiding Informatie voor ouders Gaan jullie scheiden? Dan komt er vast veel op je af. Zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Als je gaat scheiden, blijf je samen de ouders van jullie kinderen.

Nadere informatie

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29

1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 2 Opzet van het boek 22 3 Cijfers en feiten over scheiden en kinderen 29 Inhoud 1 Inleiding: scheiden en de kinderen 11 1.1 Inleiding 11 1.2 Scheiden: een complex proces 1 2 Kader 1.2 Relatietherapie 13 1.3 Effecten in vele landen 1 4 1.4 Matige of ernstige problemen bij kinderen

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

Scheiding en kinderen

Scheiding en kinderen Scheiding en kinderen Dat ik van mijn vader hou, Doet moeder soms verdriet En dat ik van mijn moeder hou Dat weet mijn vader niet. Zo draag ik mijn geheimen mee En loop van hier naar daar. Nog altijd hou

Nadere informatie

Voorwoord voor ouders en begeleiders

Voorwoord voor ouders en begeleiders Voorwoord voor ouders en begeleiders Waar gaat dit boek over? Dit is het Dagboek van Thomas, een jongen van 11 jaar van wie de ouders uit elkaar gaan. Thomas beschrijft en verwerkt dat ingrijpend gebeuren.

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

Als ouders uit elkaar gaan

Als ouders uit elkaar gaan Als ouders uit elkaar gaan Inhoud 3 > Als ouders uit elkaar gaan 4 > De Raad voor de Kinderbescherming 6 > Het ouderschap blijft bestaan 7 > Informatie en consultatie 9 > De rol van de Raad 11 > De rechter

Nadere informatie

Aanbod van het CJG Barneveld voor het voortgezet onderwijs

Aanbod van het CJG Barneveld voor het voortgezet onderwijs Aanbod van het CJG Barneveld voor het voortgezet onderwijs Aanbod van het CJG Barneveld voor het voortgezet onderwijs Voor u ligt een folder van het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld met een

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Training & themabijeenkomsten 2017

Training & themabijeenkomsten 2017 Training & themabijeenkomsten 2017 voor mantelzorgers en vrijwilligers Inhoudsopgave 3 4 7 10 11 Trainingen en themabijeenkomsten voor uw ontwikkeling Trainingen voor mantelzorgers Trainingen voor vrijwilligers

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union OUDERSCHAPSPLAN als trait-d union E.Groenhuijsen, 06-10-2011 1 Ouderschapslan als trait-d union Teveel kinderen verloren door scheiding het contact met een van de ouders (25%). Politiek, professionals

Nadere informatie

Begeleiding van jongeren met gescheiden ouders: Beslisboom voor professionals

Begeleiding van jongeren met gescheiden ouders: Beslisboom voor professionals Klein Velderman, M. & Pannebakker, F.D. (2016). Begeleiding van jongeren met gescheiden ouders. Beslisboom in het kader van het INBOX project. [ZonMw dossiernummer 729102004] Leiden: TNO, Child Health.

Nadere informatie

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips)

Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Structuur bieden aan je kinderen (10 tips) Door Suzanne van der Star Orthopedagoog www.educadora.nl www.educadora-webshop.nl Inleiding Uit onderzoek blijkt dat er een duidelijke samenhang is tussen de

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen!

Relatie & thuissituatie. Deel met ons je vragen of zorgen! Relatie & thuissituatie Deel met ons je vragen of zorgen! 1 !JES: je goed blijven ontwikkelen tijdens of na een scheiding Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis, voor zowel ouders als kinderen.

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2

Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 Mediation Inhoudsopgave 1. Wat is mediation... 2 2. Wat voor zaken pakken wij aan met mediation?... 2 3. Wanneer biedt mediation de meeste kans op een goede afloop?... 3 4. Spelregels en voorwaarden bij

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

Mediation Ouderschap na scheiding

Mediation Ouderschap na scheiding Mediation Ouderschap na scheiding Van strijd naar ouderschap Voor kinderen is een (echt)scheiding van ouders een ingrijpende gebeurtenis. Voor hen is het samenzijn van ouders inmiddels vanzelfsprekend.

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5 Kijken wat

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

MEE: PARTNER IN HET CJG

MEE: PARTNER IN HET CJG 1e kwartaal 2016 MEE: PARTNER IN HET CJG MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Wij helpen iedereen (weer) grip op hun leven te krijgen, onder andere door

Nadere informatie

Mediation bij en na scheiding

Mediation bij en na scheiding Advanced Therapy Mediation bij en na scheiding Ibtisam Rizkallah Wim Stoop Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave Wat is mediation?... 3 Wanneer biedt mediation de

Nadere informatie

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015

Aanbod vanuit Humanitas, voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Aanbod vanuit voorafgaand aan de drie hoofdfasen van de escalatietrap van Glasl November 2015 Fase 0: Humanitas Home-Start biedt een steuntje in de rug aan gezinnen met jonge (tenminste 1 kind in de leeftijd

Nadere informatie

Video-hometraining. Informatie voor ouders

Video-hometraining. Informatie voor ouders Video-hometraining Informatie voor ouders Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings- en ontwikkelingsvragen.

Nadere informatie

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers

Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Kinderen op bezoek op de intensive care (IC) Informatie voor ouders/verzorgers Als een ouder of een familielid op de intensive care (IC) is opgenomen, kan dit voor kinderen veel vragen oproepen. Kinderen

Nadere informatie

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS

GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS GESCHEIDEN ALS PARTNER, VERBONDEN ALS OUDER INFORMATIE VOOR OUDERS U bent aangemeld bij Jeugdbescherming Gelderland omdat er zorgen zijn over het veilig opgroeien van uw kind of kinderen, (mede) als gevolg

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen

Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Inleiding psycho-educatie ASS bij volwassenen Dit is de inleiding van de psycho-educatie modules. Aan de hand van deze modules geven we meer informatie over hoe autismespectrumstoornissen (ASS) zich uiten

Nadere informatie

Intake is standaard bij elk type begeleiding. Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro. Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro

Intake is standaard bij elk type begeleiding. Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro. Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro Intake is standaard bij elk type begeleiding Intake per ouder afzonderlijk gesprek 155euro Intake ouders gezamenlijk gesprek 255euro Intake per kind 70euro Totaal: 480euro Omgang Begeleid: Omgangsbegeleiding

Nadere informatie

Protocol problematische gezinssituaties

Protocol problematische gezinssituaties P7 Protocol problematische gezinssituaties Pagina 2 van 7 Voorwoord Deze richtlijn is opgesteld als om praktische handvatten te geven naast de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld. Dit protocol

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS)

JEUGDBESCHERMING NOORD. Ondertoezichtstelling (OTS) JEUGDBESCHERMING NOORD Ondertoezichtstelling (OTS) Deze brochure bestaat uit twee delen. Het eerste deel is geschreven voor kinderen, maar zeker ook handig voor ouders om te lezen. Het tweede deel is speciaal

Nadere informatie

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft

Nadere informatie

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk?

Waarom is het onderhouden van contact met de school van uw kind belangrijk? Contact met school Contact onderhouden met de school van uw kind kan op verschillende manieren. Denk aan het bezoeken van een ouderavond of het aanspreken van de leerkracht aan het einde van de schooldag

Nadere informatie

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten

Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Aan de netwerkpartners van het CJG, Betreft Start KIES cursus basisschoolkinderen en ouderbijeenkomsten Een scheiding is ingrijpend. Voor ouders én voor kinderen. CJG Zutphen heeft daarom samen met de

Nadere informatie

Jeugdhulp in alle fases van een scheiding

Jeugdhulp in alle fases van een scheiding Advanced Therapy Jeugdhulp in alle fases van een scheiding Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 1. Jeugdhulp niveau 1... 3 1.1. Systeemtherapie bij

Nadere informatie

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders.

De school stelt het welzijn en de ontwikkeling van het kind voorop, is geen partij in een echtscheiding en blijft neutraal tegenover beide ouders. Protocol omgaan met gescheiden ouders April 2015 We praten over een scheiding; hiermee bedoelen we zowel de ontbinding van een huwelijk, van een geregistreerd partnerschap als het uit elkaar gaan van ouders

Nadere informatie

Intensieve Gezinsbegeleiding

Intensieve Gezinsbegeleiding Intensieve Gezinsbegeleiding Samenwerken aan veranderingen binnen het gezin Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote opvoedings-

Nadere informatie

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien

Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien Ouder van mijn ouder(s) Werkgroep KVBO van belangenvereniging Sien 'Iemand had mij moeten uitleggen dat het niet aan mij lag', zegt een meisje. Ik dacht dat ik een rotkind was. Wat heeft een kind nodig

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden

Een dierbare verliezen. Informatie voor nabestaanden 00 Een dierbare verliezen Informatie voor nabestaanden Deze folder is bedoeld voor nabestaanden. U leest hierin over de gevoelens die u kunt ervaren, en hoe u in deze moeilijke tijd goed voor uzelf kunt

Nadere informatie

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker SCHEIDINGSATLAS Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding Mariska Klein Velderman, Wendy van Vliet en Fieke Pannebakker EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG? 2 SCHEIDING - IMPACT OP

Nadere informatie

Als ouders gaan scheiden

Als ouders gaan scheiden Als ouders gaan scheiden Over de Raad voor de Kinderbescherming September 2009 Justitie Ministerie van Justitie Raad voor de Kinderbescherming Als ouders gaan scheiden Met de meeste kinderen en jongeren

Nadere informatie

3. Rouw en verliesverwerking

3. Rouw en verliesverwerking 3. Rouw en verliesverwerking 29 Voor de trainer De belangrijkste begrippen van dit gedeelte zijn: Grote verschillen tussen verschillende getroffenen Breuk in de levenslijn Rouw/Verliesverwerking/chronische

Nadere informatie

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS

PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS PROTOCOL OMGAAN MET GESCHEIDEN OUDERS 1. ALGEMEEN. Als ouders van een kind gaan scheiden is dat een zeer ingrijpende gebeurtenis. Dat geldt voor de ouders, maar in nog sterkere mate voor hun kinderen.

Nadere informatie

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders

Geweld in huis raakt kinderen. Informatie en advies voor ouders Geweld in huis raakt kinderen Informatie en advies voor ouders Bij huiselijk geweld tussen (ex) partners worden KINDEREN vaak over het hoofd gezien. Toch hebben zij meer in de gaten dan u denkt. Dit kan

Nadere informatie

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid

Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Complexe scheidingen en handelingsverlegenheid Een korte Quiz... Wat denk je: Hoeveel kinderen per jaar krijgen te horen dat hun ouders uit elkaar gaan? Meer of minder dan een volle Amsterdam Arena? Antwoord:

Nadere informatie

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet

ik? Houd je spreekbeurt over GGNet ik? Houd je spreekbeurt over GGNet 1 Houd je spreekbeurt over GGNet Krijg je zelf hulp van GGNet Jeugd? Of je vader/moeder/broer(tje)/zus(je) of iemand anders die je kent? Werkt één van je ouders bij GGNet?

Nadere informatie

Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving.

Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving. Kinderen met hersenletsel: hoe verder? Sterker in de samenleving. Powered by Pluryn Bram valt van de schommel en is vijftien minuten buiten bewustzijn. Na een opname in het ziekenhuis keurt een arts hem

Nadere informatie

Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld. Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten

Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld. Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten Voorjaarsprogramma bij het CJG Barneveld Workshops & Cursussen Kinderen, jongeren & volwassenen Informatiebijeenkomsten Voorjaarsprogramma CJG Barneveld Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Barneveld

Nadere informatie

Advanced Therapy. Jeugd- en opvoedhulp. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop

Advanced Therapy. Jeugd- en opvoedhulp. Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop Advanced Therapy Jeugd- en opvoedhulp Ibtisam Rizkallah Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud Jeugd en Opvoedhulp... 2 A. Hulp aan kinderen en jeugdigen... 2 B. Hulp aan

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Het Speelgoedhuis. In dit nummer:

Nieuwsbrief. Het Speelgoedhuis. In dit nummer: 18 oktober 2018 Nieuwsbrief Juf Wilma met pensioen Op 1 januari 2019 gaat juf Wilma Luijendijk met pensioen. Na een prachtige onderwijscarrière van 44 jaar op de St. Leonardusschool gaat de juf het werkende

Nadere informatie

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders.

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders. Inleiding 7 Steeds vaker komen we op school leerlingen tegen van wie de ouders gescheiden zijn. Eén op de drie huwelijken wordt ontbonden en veelal zijn daarbij kinderen betrokken. Uit onderzoek blijkt

Nadere informatie

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner!

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner! U wilt... respectvol uit elkaar gaan geen kostbare, langdurige juridische strijd met advocaten financiële duidelijkheid voor nu en later duurzame, evenwichtige afspraken uw kinderen niet de dupe laten

Nadere informatie

E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach

E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach Inleiding: Het moment dat jij en je partner besluiten om niet samen door te gaan is

Nadere informatie

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals

Opgroeien met ziekte en zorg. Training voor professionals Opgroeien met ziekte en zorg Training voor professionals Wat is jouw kracht? Aanleiding 2BeCool wil jonge mantelzorgers in beeld brengen en passende ondersteuning bieden. Jonge mantelzorgers vallen nauwelijks

Nadere informatie

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern

School. Scheiding. Silvia van Mameren Buurtteam De Meern School en Scheiding En dan Silvia van Mameren Buurtteam De Meern s.van.mameren@buurtteamsutrecht.nl 06-29793825 Waar gaat deze presentatie over Deel 1: Feiten en cijfers Deel 2: Scheiding en school Deel

Nadere informatie

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee.

Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. Uitgebreide omschrijving van het programma 09.30-10.00 uur: Binnenkomst, koffie en thee. 10.00-10.15 uur: Welkom en inleiding. 10.15-11.15 uur: Een ander geluid als het gaat om gezin en relatie 1. Wat

Nadere informatie

Video-hometraining. Informatie voor ouders

Video-hometraining. Informatie voor ouders Video-hometraining Informatie voor ouders Video-hometraining In het omgaan met kinderen komen we dagelijks grote en kleine problemen tegen. Bijvoorbeeld omdat kinderen moeilijk gerdag laten zien of problemen

Nadere informatie

Publiciteit en werving OSA

Publiciteit en werving OSA Publiciteit en werving OSA Bereik de ouders persoonlijk Het is belangrijk om veel aandacht aan werving en publiciteit te besteden. In het bijzonder als u met open inschrijving werkt. Denkt u hierbij aan

Nadere informatie

Gescheiden als partner, verbonden als ouder

Gescheiden als partner, verbonden als ouder Gescheiden als partner, verbonden als ouder 1 januari 2015 1 U heeft contact met Jeugdbescherming Gelderland, omdat er zorgen zijn over uw kind of de kinderen, mogelijk mede als gevolg van problemen met

Nadere informatie