Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland"

Transcriptie

1 Cursusoverzicht Context 2014 Zaanstreek Waterland Kinderen 5-12 jaar KOPP/KVO Doe-praatgroep (8-12 jaar). Een vader of moeder met problemen Als je vader of moeder een psychisch of verslavingsprobleem heeft kan dat lastig zijn. Deze kindergroep (8-12 jaar) is erop gericht om problemen bij kinderen te voorkomen. Gedachten als: Waarom doet hij/zij zo? ; Het is vast mijn schuld ; Gaat dit ooit over? kunnen het behoorlijk ingewikkeld maken voor een kind. Piekeren, zorgen voor anderen, altijd rekening houden met de zieke ouder. In de kindergroep merken de kinderen dat ze niet de enige zijn. Met spelletjes en filmpjes gaan ze samen in op de thuissituatie. Ze vinden steun en herkenning bij elkaar en dat is meestal nieuw. In hun omgeving stuiten kinderen vaak op onbegrip. Mensen durven niet goed over dit onderwerp te praten. De insteek van de training is positief en luchtig. Locatie: Zaandam of Purmerend 8 bijeenkomsten van 1,5 uur en 2 ouderbijeenkomsten en een terugkombijeenkomst. De groep wordt door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder gegeven. Er kunnen 6 tot 10 kinderen deelnemen. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Voor deelname is een verwijsbrief nodig van de huisarts. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Piep zei de muis (5-7 jaar) (nieuw!) Kindergroep voor kinderen (5-7 jaar) die thuis spanning & stress meemaken. Piep zei de muis is bedoelt voor kinderen die extra steun nodig hebben, omdat ze thuis of in hun directe omgeving veel meemaken op het gebied van stress en spanningen. Het kunnen situaties zijn waarmee een kind geen raad weet, zoals echtscheiding, een ziek broertje of zusje, ruzie, geweld, (psychische) ziekte van de ouder of overlijden. Kinderen snappen niet altijd goed wat er aan de hand is en kunnen zich schuldig voelen over de situatie. Ze kunnen stiller worden, zich terugtrekken, onzeker voelen of heel boos en dwars zijn. De kinderen komen ongeveer 10 keer bij elkaar en de ouders worden verwacht bij 3 ouderbijeenkomsten. Piep (een handpop muis) praat met de kinderen over gevoelens die hem en de kinderen bezighoudt, zoals angst, boosheid, schuldgevoel en schaamte. De kinderen lern deze emoties te uiten en hoe ermee om te gaan. De kinderen spelen, knutselen en gaan aan de slag met een eigen schatkistje met symbolische schatten erin. Locatie: Zaandam (alleen voor kinderen uit Zaanstad) De cursus bestaat uit ongeveer 10 bijeenkomsten van 1,5 uur. Daarnaast zijn er 3 ouderbijeenkomsten en vinden er eindgesprekken plaats. Voorafgaand vindt altijd een kennismakingsgesprek plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Z.O.Z.

2 Let op de kleintjes!: Kinderen die getuigen waren van huiselijk geweld Kinderen (6-10 jaar) die getuige zijn geweest van huiselijk geweld, kunnen deze ervaringen vaak niet goed plaatsen. De kindergroep is erop gericht om spelenderwijze de ontwikkeling van problemen bij de kinderen te voorkomen. Kinderen die getuige zijn geweest van huiselijk geweld voelen zich vaak schuldig, angstig en machteloos, omdat het geweld niet te voorspellen is en er vaak een dreigende sfeer hangt thuis. Kinderen kunnen op verschillende manieren hierop reageren. Sommigen krijgen hoofdof buikpijn, beginnen met bedplassen, trekken zich terug of reageren juist heel agressief. De bedoeling van de groep is dat kinderen anders gaan denken over geweld, hun gevoelens leren uiten en ermee leren omgaan. Verder wordt er gewerkt aan meer zelfvertrouwen en jezelf leren beschermen. De groep past niet bij kinderen die zich nog bevinden in een omgeving van huiselijk geweld en kinderen die ernstige problemen vertonen als gevolg van het huiselijk geweld. Locatie: Zaandam of Purmerend De kindergroep omvat 8 bijeenkomsten en 2 ouderbijeenkomsten. De groep wordt gegeven door 2 medewerkers van Context. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Meer informatie en aanmelding: of ADHD Brusjes: broers en zussen van kinderen met ADHD of Autisme (8-12 jaar) Een korte cursus voor kinderen die een broer of zus hebben met ADHD. Opgroeien bij een brusje (boer/zus) met ADHD of Autisme kan veel van je vragen. Er gaat veel aandacht naar je brusje uit en jij moet je regelmatig aanpassen aan zijn/ haar situatie. Je bent niet de enige! In de ene groep ontmoeten kinderen met een broer/zus (8-12 jaar) met ADHD elkaar, in de andere kinderen met een broer/zus met Autisme. Er wordt informatie over ADHD en autisme gegeven en worden ervaringen gedeeld. Ook wordt gekeken hoe met moeilijke situaties om te gaan. Het is niet alleen praten, maar er zijn ook spelletjes en oefeningen. Locatie: Zaandam en Purmerend De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten van 75 min. Er kunnen 6 tot 12 kinderen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Plezier op school Zomercursus voor sociale vaardigheden voor kinderen die naar de brugklas gaan. Als je op de basisschool ervaring hebt met gepest worden, of het lastig vond om handig contact te maken met andere kinderen, dan is de overgang naar de middelbare school hét moment om daar verandering in te brengen! Andere kinderen kun je niet veranderen, maar kunt wel zelf een andere houding aanleren, oefenen met voor jezelf opkomen en op een leuke manier contact maken met leeftijdgenoten zodat je vrienden kunt maken. Z.O.Z.

3 De GGD geeft de reguliere training Plezier op school. Context en Lucertis bieden deze training speciaal voor kinderen, die iets meer aandacht nodig hebben. Bijvoorbeeld door angstklachten, ADHD of een lichte vorm van PDD-NOS. Locatie: Zaandam en Purmerend. In de laatste week van de zomervakantie komen we 3 dagen bij elkaar. Na 1,5 maand is er een terugkombijeenkomst. Ouders worden uitgenodigd voor een ouderbijeenkomst. Voorafgaand vindt er altijd een kennismakingsgesprek plaats om samen te bekijken of deze training geschikt is voor jou. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voor deze groep is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Meer informatie en aanmelding: of

4 Jongeren jaar KOPP/KVO Pubergroep. Een vader of moeder met problemen De KOPP/KVOgroep is een training voor jongeren (12 tot 16 jaar) die een vader of moeder hebben met psychische problemen en/of verslavingsproblemen. Wanneer een vader of moeder psychisch ziek is, of verslaafd aan drugs of alcohol is dat vervelend en lastig voor hen, maar zeker ook voor jou. Je geeft ze veel aandacht en maakt je soms zorgen, maar moet je ook op je eigen leven gaan richten. In de KOPP/KVOgroep vind je leeftijdsgenoten die net als jij een psychisch zieke en/of verslaafde ouder hebben. Samen praat je over je thuissituatie en vind je de steun en herkenning die je in je omgeving niet altijd tegenkomt. Je leert manieren om op eigen benen te staan zonder het contact met je ouder(s) te verliezen. Gegevens Locatie: Zaandam en Purmerend Er zijn 8 bijeenkomsten van 1,5 uur en een terugkombijeenkomst. Er kunnen 6 tot 12 jongeren deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Voorafgaand aan de groep vindt een kennismakingsgesprek plaats. Voor deze groep is een verwijsbrief van de huisarts nodig. Meer informatie en aanmelding: of Je kunt ook eens kijken op de websites: U-Xpress (nieuw!) Cursusgroep voor jongeren (12-16 jaar) die thuis heftige ruzies meemaken. Als ouders ruzie hebben, brengt dit ongewild spanningen met zich mee voor de kinderen. Als je zelf al redelijk volwassen aan het worden bent, is het lastig hoe je met deze spanningen om moet gaan. Bovendien loop je ook tegen loyaliteitsproblemen aan (dat wil zeggen: het blijven toch je vader en je moeder; je wil misschien geen keuze maken), en kun je een cocktail van gevoelens hebben van boosheid, verdriet, machteloosheid en angst. In deze groep komen we bij elkaar om je handvatten te geven hoe je met deze ingewikkelde situatie om kunt gaan en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen. We maken gebruik van gesprekken, oefeningen, en kunnen elkaars tips gebruiken. Ondanks de soms zware materie is er ook ruimte voor lachen en sluiten we elke bijeenkomst op een leuke manier af. Daarnaast worden ouders uitgenodigd voor 2 ouderbijeenkomsten. Locatie: Zaandam De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst. De groep wordt gegeven door een trainer van Context en een trainer van het JPP (GGDZW). Voorafgaand vindt een kennismakingsgesprek plaats. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Z.O.Z.

5 Ouders Thema-avond ouders van kinderen met ADHD Voor ouders en betrokkenen van kinderen met AD(H)D. Tijdens een thema avond staat een bepaald thema centraal. Voorbeelden hiervan zijn: medicatie, ADHD en school en ADHD in het gezin. Elke thema-avond is een deskundige aan het woord. Er is veel ruimte voor vragen en interactie met andere ouders. Naast nieuwe informatie staat ook de herkenning bij elkaar centraal. Er is extra informatie te bekijken op de informatietafel. Locatie: Zaandam en Purmerend. Deze thema-avonden vinden elk jaar plaats en worden verzorgd door 1 of meerdere medewerkers van Context en/of Lucertis. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. U kunt zich inschrijven voor de mailinglist en ontvangt een aantal weken vooraf een uitnodiging. Meer informatie en aanmelding: of Veilig en krachtig Een cursus voor vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld en hun leven weer oppakken. Vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld die een stap hebben genomen om een zelfstandig leven op te bouwen, kunnen tal van problemen hierbij tegenkomen. In de cursus is aandacht voor het voorkomen van een nieuwe gewelddadige relatie, informeren waarom ex-partner steeds geweld gebruikt, meer zelfvertrouwen krijgen, gevoel van eenzaamheid doorbreken, nieuwe relaties aangaan. Locatie: Zaandam en Purmerend. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur. Er kunnen 6 tot 12 vrouwen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van de Blijfgroep of Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Meer informatie en aanmelding: of Krachtig en veilig Een cursus voor Turkse vrouwen die veel meemaken en krachtiger met de situatie om willen gaan. Er zijn vele factoren in de thuissituatie die bij vrouwen stress kunnen veroorzaken. De relatie, de kinderen, ziekte, vermoeidheid, somberheid of financiële problemen. Het doel van deze groep is dat vrouwen herkenning bij elkaar vinden. Lastige onderwerpen worden besproken en adviezen worden gegeven hoe je hier goed mee kunt omgaan. Aandacht voor jezelf, assertiviteit, sociale netwerk versterken en helpende gedachten zijn thema s. Deze cursus wordt uitgevoerd in samenwerking met I-Psy en kan in het Turks gegeven worden. Gegevens Locatie: Zaandam De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten van 2 uur. Er kunnen 6 tot 12 vrouwen aan deelnemen. De groep wordt gegeven door 1 medewerker van Context en 1 medewerker van I-Psy. Aan deelname zijn geen kosten verbonden Meer informatie en aanmelding: of

6 KOPP/KVO Volwassengroep. Een groep voor volwassenen met ouders met problemen Een cursus voor volwassenen die een vader of moeder hebben met psychische en/of verslavingsproblemen. Wanneer je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, dan kan dat voor jou ook ingrijpende gevolgen hebben. Je bent niet de enige, er zijn veel mensen die een ouder hebben met dergelijke problemen. Ook al ben je al volwassen, vaak worstel je nog met dezelfde problemen als wanneer je nog thuis woonde. De groep heeft als belangrijkste doel, om bij elkaar herkenning, begrip en steun te vinden. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan een aantal thema's, zoals omgaan met problemen in het ouderlijk huis, schuldgevoelens en erfelijkheid. Locatie: Zaandam of Purmerend of Alkmaar De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2 uur en een terugkombijeenkomst. Er kunnen 6 tot 10 mensen deelnemen. De groep wordt gegeven door een medewerker van Context en een medewerker van Brijder. Voor deelname is een verwijsbrief nodig van de huisarts. Meer informatie en aanmelding: of

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig.

Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je deze brochure nodig. Uit elkaar... En de kinderen dan? Overweeg je te scheiden? En heb je kinderen? Dan heb je

Nadere informatie

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen?

Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Wat kan de orthopedagoog of psycholoog voor jou doen? Samenwerkingsverband NIP-NVO zorg voor mensen met een verstandelijke beperking 2014 1 Inhoud Voorwoord 3 Wat doet de psycholoog of orthopedagoog? 5

Nadere informatie

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid

Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Steun voor ouder(s) en kind(eren) na zelfdoding van een gezinslid Handleiding voor organisatie en begeleiding survivalkid.nl Monique van t Erve, Rouw na zelfdoding Petra Windmeijer, Indigo Drenthe Beilerstraat

Nadere informatie

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind

MEE Nederland. Raad en daad voor iedereen met een beperking. Moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind MEE Nederland Raad en daad voor iedereen met een beperking Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Moeilijk lerend Uitleg over het leven van een moeilijk lerend kind Inhoudsopgave

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE JONGEREN IN ROUW 13-18 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs

Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Draaiboek voor een ouderavond over pesten in het basisonderwijs Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 Pesten in het basisonderwijs... 3 2. Organisatie van de ouderavond... 4 2.1 Wat is een goed moment?... 4

Nadere informatie

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen

HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen HOE GAAT HET MET U? Tips voor familieleden en vrienden van mensen met psychische problemen 1 INHOUD p a g i n a p a g i n a p a g i n a p a g i n a 5 Psychische problemen 6 Leven met iemand met psychische

Nadere informatie

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave:

Uitnodiging. Familiemaand bij Mediant. herfst 2011. In deze uitgave: herfst 2011 De Mediant FamilieKrant is een speciale uitgave van Mediant Geestelijke Gezondheidszorg en geeft een beeld wat Mediant voor de familie doet. Familiemaand bij Mediant Van 10 oktober (landelijke

Nadere informatie

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld

Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Hoe vertel ik het mijn (klein)kinderen als kanker is vastgesteld Voor wie is deze folder Met deze folder willen we u op weg helpen bij de begeleiding van uw kinderen als u of uw partner kanker heeft. Niemand

Nadere informatie

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT

INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT INFORMATIE KINDEREN IN ROUW 10-12 JAAR STICHTING STERRENKRACHT Voorwoord Beste ouders/verzorgers, Deze informatie is bedoeld om antwoord te geven op vragen als: Hoe ga ik om met het verdriet, angst of

Nadere informatie

Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders

Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders 2014 Zorg voor de pleegouder in u! Cursussen en bijeenkomsten voor Yorneo pleegouders 2014 programma kalender kalender uitscheuren op perforatie 21 januari Communiceren met pleegkinderen avond 1 28 januari

Nadere informatie

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling?

Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hoe ondersteun ik mijn kind in zijn sociaal-emotionele ontwikkeling? Hieronder volgen enkele aspecten van de sociaal-emotionele ontwikkeling, met daarbij enkele adviezen hoe ouders hun kinderen daarin

Nadere informatie

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland

Uitstapje met de vrijwilligers van Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland Dag Mantelzorgers en belangstellenden, Jaargang 2 / Uitgave juli/augustus 2014 Hierbij de nieuwsbrief van het Mantelzorgnetwerk Steenwijkerland. Aan het Netwerk zijn partijen uit Steenwijkerland verbonden

Nadere informatie

Mijn vader zit in de gevangenis

Mijn vader zit in de gevangenis Mijn vader zit in de gevangenis een boekje over hoe kinderen CAW t Verschil biedt laagdrempelige, cliëntgerichte en daarop reageren kwaliteitsvolle hulp, preventie en onthaal aan mensen die het moeilijk

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Aanbod jonge mantelzorgers

Aanbod jonge mantelzorgers Aanbod jonge mantelzorgers Auteur(s) Datum MOVISIE Margit van der Meulen Utrecht, september 2008 MOVISIE Kennis en advies voor maatschappelijke ontwikkeling MOVISIE verzamelt, ontwikkelt en verspreidt

Nadere informatie

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid

Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid Krijg ik dat later ook? Praten met kinderen over ziekte en erfelijkheid een handreiking voor risicodragers en hun partners Inhoudsopgave Voorwoord 3 Leeswijzer 4 Inleiding 5 1 Wat kan aanleiding zijn om

Nadere informatie

Nooit meer zo alleen. Wennen in een pleeggezin. Een onderzoek van Universiteit van Amsterdam en Stichting Alexander

Nooit meer zo alleen. Wennen in een pleeggezin. Een onderzoek van Universiteit van Amsterdam en Stichting Alexander Nooit meer zo alleen Wennen in een pleeggezin Een onderzoek van Universiteit van Amsterdam en Stichting Alexander Elly Singer, Adimka Uzozie, Kirti Zeijlmans Nooit meer zo alleen Wennen in een pleeggezin

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Sterk. Methodiekbeschrijving. Een cursus voor vrouwen die weerbaar willen worden

Sterk. Methodiekbeschrijving. Een cursus voor vrouwen die weerbaar willen worden Sterk Methodiekbeschrijving Een cursus voor vrouwen die weerbaar willen worden Blijf Groep, september 2009 Colofon Deze methodiekbeschrijving is een uitgave van Blijf Groep. Blijf Groep biedt, coördineert

Nadere informatie

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER?

HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? HOE PRAAT IK MET MIJN PUBER? 2 Hoe praat ik met mijn puber? Hoe praat ik met mijn puber? Ouders willen graag een goede relatie met hun kind maar met opgroeiende tieners krijgen ze dikwijls te maken met

Nadere informatie

Deze steun heb ik nodig

Deze steun heb ik nodig Deze steun heb ik nodig Ouders over goed ouderschap en gewenste ondersteuning Dr. Margreth Hoek Bureau Hoek, in opdracht van LOC/LCFJ Inhoudsopgave Inleiding: Ouders willen steun die henzelf en hun kind

Nadere informatie

Toolkit Kind en Trauma

Toolkit Kind en Trauma Toolkit Kind en Trauma Informatie voor leerkrachten van groep 5 t/m 8 www.kind-en-trauma.nl Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen en Jongeren Eva Alisic Inhoudsopgave Waarom deze toolkit? 2 Wat

Nadere informatie

Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren. Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld

Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren. Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld Hoe Geld Telt bij kwetsbare jongeren Brochure Met kwetsbare jongeren in gesprek over geld Inleiding Deze brochure is bedoeld voor medewerkers die in hun dagelijks werk met jongeren te maken hebben. Je

Nadere informatie

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN 1. Inleiding Overal waar we gaan en staan in de wereld, gaan we om met andere mensen. Het begint al heel vroeg in het kinderdagverblijf, daarna op de school,

Nadere informatie

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri

Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos. Adviesrapport. Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri Ouderbetrokkenheid bij Minder Boos Adviesrapport Marjolijn van Leeuwen Naïma Abouri juni 2013 Colofon juni 2013, Pharos Kennis- en adviescentrum migranten, vluchtelingen en gezondheid. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie