E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach"

Transcriptie

1 E-book OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! HOE KOM JIJ STERKER DOOR JE SCHEIDING? Door Marloes Andriessen, Scheidingscoach

2 Inleiding: Het moment dat jij en je partner besluiten om niet samen door te gaan is heftig. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kinderen. Je komt in een rollercoaster van emoties en je kunt jezelf gemakkelijk verliezen in de discussies over alimentatie, ouderschapsplan en verdere afspraken. Voor je het weet zit je in een ruziesfeer of zelfs vechtscheiding. In mijn E-book over Succesvol Scheiden lees je hoe je dit kunt voorkomen. Ik geef je tips en inzichten en zet jou aan het werk. In de programma s die ik aanbied, kan ik je ondersteunen in het hele scheidingstraject met het neutraliseren van emoties. Zodat uiteindelijk jij sterk in de gesprekken staat en alles met minder stress en emotie kunt regelen.

3 3 STAPPEN OM JE SCHEIDING SUCCESVOL TE LATEN VERLOPEN Inzicht in je emoties Kennis over het systeem leren communiceren met je ex-partner 1 INZICHT IN EMOTIES: VERWERK JE GEVOEL OVER DE SCHEIDING DE SCHEIDING IS NIET SCHADELIJK VOOR JE KINDEREN, WEL HET CONFLICT Voordat je ook maar iets kunt aanpakken of regelen ga je aan de slag met je persoonlijke gevoel over het feit dat jullie uit elkaar gaan of gaan scheiden. Je bent verdrietig over het verlies van je gezin, je huwelijk, je huis, je gezamenlijke vrienden en je liefdesverhaal. Je bent letterlijk aan het rouwen: over het verlies van je gezin en het verlies van je ex-partner. Anneloes, 48 jaar Ik was blij dat ik van mijn ex-partner af was, maar kon na maanden nog huilen als ik een verliefd stelletje zag of romantische film! Ik rouwde meer om het verlies van mijn gezin (het gevoel ergens bij te horen) dan om het verlies van mijn ex-partner. Als je een dubbel gevoel hebt over de scheiding (opluchting en verdriet), dan is dat een belangrijke aanwijzing dat het rouwproces over je ex-partner en over de feitelijke scheiding niet synchroon lopen. Dan weer voel je opluchting, dan weer verdriet. Door deze emoties in kaart te brengen krijg je overzicht en begrip voor jezelf en hervind jij je innerlijke rust.

4 Mijn advies is om geen belangrijke praktische zaken zoals de boedelscheiding of het ouderschapsplan te regelen zolang je nog niet neutraal bent over je scheiding. Neutraal wil zeggen dat je er niets meer van vindt. Je hebt geaccepteerd dat je gaat scheiden en bent bereid het beste te doen voor alle partijen, dus ook je ex-partner. Het is daarom verstandiger om eerst een tijdelijke regeling met voorlopige afspraken te maken met je ex-partner en pas als de emoties wat geneutraliseerd zijn de definitieve regeling en afspraken te maken met bv. de advocaat of mediator. Deze tijd kun je ook gebruiken om samen je kinderen op de hoogte te brengen van jullie voornemen om te gaan scheiden of uit elkaar te gaan. Kinderen kunnen de gevolgen van zo n beslissing niet meteen overzien, dus het feit dat jullie eerst tijdelijke afspraken maken geeft het kind de geruststelling dat er niet meteen van alles veranderd. WAT IS HET RISICO ALS JE DEZE STAP NIET NEEMT? De besprekingen over de praktische kant van de scheiding lopen spaak vanwege jouw persoonlijke emoties. Je ex-partner voelt je twijfel over de scheiding en maakt daar gebruik van (om je terug te winnen of wraak te nemen). Je bent emotioneel kwetsbaar en daardoor gemakkelijker te betrekken in een conflict. Je kinderen voelen je onzekerheid, verdriet en/of angst en reageren daarop. Omdat je kind(eren) ook dit verdriet voelen, raken zij hun veilige gevoel kwijt. Kinderen moeten ook het verlies kunnen verwerken en daar moet jij neutraal kunnen in staan.

5 HOE KUN JE NU ZELF DE EERSTE STAP NEMEN? Om het rouwproces goed te kunnen afsluiten bepaal je eerst waar je nú staat! Wat mijn cliënten enorm heeft geholpen is de emotiechecklist. Dit is een methode om in kaart te brengen welke emoties gaan over welk onderwerp. Emotiechecklist: 1. Waar ben je bang voor? Beschrijf al je angsten! 2. Waar ben je boos over? Beschrijf je woede! 3. Waar ben je verdrietig over? Beschrijf je verdriet! 4. Waar ben je blij over? Beschrijf wat de scheiding kan opleveren! Een voorbeeld van een van mijn cliënten: zij was bang voor het alleen zijn en de gevolgen voor de kinderen, boos over haar ex en wat hij haar had aangedaan, verdrietig over het verlies van het veilige gezin en haar huis en blij dat ze nu een kans kreeg om opnieuw de liefde te vinden Als je kiest voor de VIP-dag/ het 4 maandenprogramma van Succesvol Scheiden bekijk ik samen met jou welke negatieve emoties nog spelen over je scheiding en leer ik je om deze te neutraliseren. Bovendien leer ik je hoe je beste kunt communiceren met je ex zodat er geen conflicten kunnen ontstaan waar je kind veel last van heeft.

6 WAAR MOET JE BEGINNEN? MISSCHIEN HERKEN DIT: Je wordt overweldigd door wisselende emoties. Je weet dat er van alles geregeld moet worden, maar waar moet je beginnen? Je maakt je ernstig zorgen over je kind(eren) en over de gevolgen van de scheiding Je bent bang om in een vechtscheiding te belanden. Je bent bang voor wat je ex-partner jouw gezin aan zou kunnen doen. Je wilt graag het beste doen voor je kind(eren), maar hoe pak je dat aan? Komt dit je bekend voor? Je voelt zich nog steeds machteloos en gekwetst. Dat maakt je onzeker en zit het contact met je ex-partner in de weg Het contact met je (bijna) ex-partner verloopt steeds stroever Je bereikt niet wat je wilt Je ex-partner houdt zich niet of nauwelijks aan de gemaakte afspraken De kinderen krijgen steeds meer last van de scheidingsperikelen Je geeft je ex-partner vaak de schuld als er iets misgaat Het kan ook anders! Je kunt je emoties neutraliseren tijdens de gesprekken met je ex Je voelt je rustig en zelfverzekerd in de onderhandelingen Je weet hoe je een compromis moet sluiten Je weet hoe je het beste een gesprek voert Je weet hoe je jouw kinderen het beste kunt begeleiden tijdens de scheiding Je vertrouwt op je eigen kracht en inzichten

7 2 KENNIS OVER HET SYSTEEM OUDERS SCHEIDEN, KINDEREN NIET! Een scheiding voelt voor kinderen als het wegvallen van de basis van hun leven, zonder dat ze het tegen hebben kunnen houden. De vanzelfsprekendheid vervalt. Normaal gesproken vraagt een kind zich niet af of er morgen weer voor hem zal worden gezorgd, maar enkele basiszekerheden (betrouwbaarheid, vertrouwen) verdwijnen bij een scheiding. Ze kunnen niet meer naar huis. Kinderen hebben het er maar mee te doen. Niet een paar jaar, maar de rest van hun leven. HOEVEEL LAST GAAN DE KINDEREN VAN DE SCHEIDING ONDERVINDEN? Bijna alle gescheiden ouders worden geplaagd met de vraag of hun kinderen schade ondervinden van de scheiding. Scheiden doet pijn, voor ouders en hun kinderen. De manier waarop ouders de scheiding aanpakken en verwerken, bepaalt in hoge mate hoe het met hun kinderen gaat, nu en in de toekomst. Daarbij zijn ouders geneigd het verdriet van hun kinderen te onderschatten. Hans, 42: Natuurlijk weet je dat de kinderen verdriet hebben over de scheiding. Ik heb toch wel onderschat hoe groot de impact was. Door te praten met mijn kinderen leerde ik ook dat ze bang waren. Gelukkig konden mijn ex-partner en ik ze daarin goed begeleiden en leerden ze dat we nog steeds veel van hen hielden. Kinderen en ouders voelen zich vaak machteloos. Ouders willen het beste voor hun kind, maar weten niet altijd hoe dit te bereiken. Kinderen voelen zich overgeleverd aan volwassenen die voor en over hen beslissen. Kinderen gaan ouders ontzien en ouders gaan de kinderen ontzien. Ontzien wil nog wel eens betekenen dat ze elkaar niet meer zien.

8 Belangrijk is dat ouders leren onderscheid te maken tussen de problemen die zij hebben als partners en de problemen als ouders. Het mislukken van je huwelijk/relatie hoeft niet te betekenen dat je ook als ouder mislukt bent! CONTACT MET BEIDE OUDERS Kinderen zijn beter in staat een scheiding te verwerken als ze contact hebben met beide ouders. Het is belangrijk dat kinderen toestemming hebben om van allebei te mogen blijven houden. Kinderen kiezen niet welke ouder beter is en blijven aan beiden loyaal. De wet gaat er daarom vanuit dat het contact met de beide ouders in het belang van het kind is. HET BELANG VAN JE KIND OF JE EIGEN BELANG? Vaak zeggen ouders dat ze hun beslissingen baseren in het belang van hun kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat het eigen belang vaak sterker is dan de ouder zelf denkt en in discussies gepresenteerd wordt als belang van het kind of de ander. VRAGEN DIE ONTSTAAN OVER DE NIEUWE SITUATIE. Hoe zorg ik ervoor dat we samen ouder blijven en niet in een conflict belanden? Hoe kan ik mijn kinderen zo goed mogelijk ondersteunen? Welke afspraken moet ik maken met mijn expartner over mijn kinderen? Welke beslissingen moeten we samen nemen die in het belang zijn voor onze kinderen? WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN DE SCHEIDING VOOR DE KINDEREN? Uit onderzoek is naar voren gekomen dat kinderen van gescheiden ouders op den duur vaker problemen hebben. Een scheiding is vaak de eerste van een hele reeks veranderingen, zoals leven met één ouder, verhuizen, minder geld, veranderend contact met familie, weekendregelingen, stiefouders, etc. De meeste onderzoekers zijn van mening dat kinderen in de eerste twee jaar van de scheiding de meeste negatieve gevolgen ondervinden. Daarna

9 wordt de draad weer opgepakt door kinderen en leven zij normaal verder. Dit is echter niet altijd het geval. Uit langlopende onderzoeken blijkt dat sommige effecten tot ver in de volwassenheid doorgaan. Beschermingsfactoren (wat helpt het kind) tijdens en na de scheiding zijn: * Een goed functionerende thuiswonende ouder. * Zo weinig mogelijk confrontatie met de ouderlijke conflicten. * Aanwezigheid van de moeder én de vader ná de scheiding. * Ouders die elkaar niet zwart maken tegenover de kinderen. * Kinderen niet dwingen partij te kiezen voor één van de ouders. * De kwaliteit van opvoeding. * De kinderen mee te laten denken door te luisteren naar de vragen die er zijn en aandacht te hebben voor de gevoelens en behoeften van het kind. Risicofactoren tijdens of na de scheiding zijn: * Ontbrekende beschermingsfactoren. * Voortdurend ouderlijk conflict. * Een niet goed functionerende verzorgende ouder. * Financiële achteruitgang. * Veel bijkomende veranderingen in het leven van het kind (verhuizing, nieuwe school etc.). * De frequentie van contact met de uitwonende ouder. * Niet gehoord worden. LOYALITEITSCONFLICT Loyaliteit is een ander woord voor trouw. Kinderen zijn trouw aan hun ouders en die trouw komt voort uit het feit dat het kind uit beide ouders is geboren. Kinderen scheiden niet, ouders scheiden; Een kind hoort bij beide ouders. Innerlijke strijd Een loyaliteitsconflict is een innerlijke strijd die kinderen voeren omdat ze het gevoel hebben niet trouw te kunnen of te mogen blijven aan beide ouders. De band met één van de ouders wordt door ontkend, doordat de ene ouder het kind rechtstreeks of indirect verbiedt om van de andere ouder te houden. Dat kan een groot effect hebben op de ontwikkeling van het kind. Kinderen zijn gebaat bij verbondenheid. Een kant kiezen Wanneer kinderen betrokken raken bij conflicten tussen ouders of als een ouder een kind opzet om zich tegen de andere ouder te keren, is dat schadelijk voor de kinderen. Een dergelijke scheur gespleten loyaliteit, kan hun vertrouwen in relaties ondermijnen en een drempel vormen om nieuwe relaties aan te gaan.

10 Als een kind duidelijk voor één kant kiest voelt het zich wanhopig, omdat kiezen tussen ouders voor een kind betekent trouw zijn aan de ene ouder en ontrouw zijn aan de andere ouder. De trouw aan én moeder én vader is weg: het wordt voor het kind óf trouw aan moeder óf trouw aan vader. En dat willen kinderen niet: kinderen willen niet kiezen! Dat voelt voor een kind alsof hij de andere ouder in de steek laat. Identiteitsconflict Daarnaast gaan kinderen twijfels over zichzelf krijgen. Een kind identificeert zich met beide ouders; dat wil zeggen een kind voelt dat hij een deel van zijn vader en een deel van zijn moeder in zich draagt. Een kind bestaat als het ware voor de helft uit de vader en voor de andere helft uit de moeder. Een loyaliteitsconflict betekent dus altijd dat het kind ervaart dat een stuk van hemzelf wordt ontkend of wordt afgewezen. Het kind krijgt een identiteitsconflict. Zelfbeeld Als een ouder de andere ouder zwart maakt ervaart een kind dat er in hem iets zit wat lelijk, onbetrouwbaar en niet goed genoeg is. Een kind identificeert zich het meest met de ouder waar hij qua uiterlijk of qua karakter het meest op lijkt. Als het kind veel op de slechte ouder lijkt, voelt een kind dat hij of zelf ook slecht is. Kinderen betrekken kritiek van de ene ouder op de andere op zichzelf. Het voelt als kritiek op hun eigen persoon en hun gevoel van eigenwaarde wordt aangetast. Als je de andere ouder zwart maakt, maak je je eigen kind zwart.

11 3 LEER EEN VAARDIGHEID EEN ERVARINGSDESKUNDIGE VERTELT: In de 2e module van de training Succesvol Scheiden zijn we dieper ingegaan op de verschillende communicatiestijlen. Analyserend kwamen we tot de ontdekking dat mijn ex partner een dominante/directieve stijl hanteert en ik de vriendelijke/supporter stijl. Wat een eyeopener dat niet ik, maar mijn manier van communiceren als een lap op een rode stier werkt bij mijn ex-partner. Een 2e eyeopener was dat door de echtscheiding de verschillende communicatiestijlen scherper zijn neergezet en dat dat juist geleid heeft tot nog meer onbegrip en miscommunicatie. Hoe fijn is het, dat als je dit inzicht hebt, je ook meteen de sleutel in handen hebt om de communicatie met je ex-partner te kunnen verbeteren. De tips en handvatten die ik van Marloes gekregen heb, heb ik meteen in de praktijk kunnen brengen én met een positief resultaat!! WIL JE MEER WETEN OVER DE METHODE OF GRAAG PERSOONLIJK ADVIES? Om mijn programma zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de behoeften en wensen van ouders die gaan scheiden kom ik graag persoonlijk in contact met jou. Wij helpen je graag om met minder stress, meer succes te bereiken met je scheiding. Als je al gescheiden bent, maar merkt dat je steeds tegen dezelfde problemen blijft aanlopen, dan help ik graag om deze problemen op te lossen zodat jij op een gelukkige manier verder kunt met je leven! Welke mogelijkheden zijn er? Je kunt bij mijn praktijk terecht voor een Viptrainingsdag 3 / 4 maanden training Ouder-kind module Losse modules

12 VIP-trainingsdag: Hoe voorkom ik een vechtscheiding? Voor wie? Deze VIP-(Very Intensive Personal) dag, is zeer geschikt voor vaders of moeders die stress ervaren tijdens de communicatie met hun ex-partner of kinderen, tijdens of na de onderhandelingen (mediation). Ze bereiken niet wat ze graag willen, of maken zich zorgen over de gevolgen voor hun kinderen. Het is een exclusieve Trainingsdag, voor één óf meer ouders die in een bepaalde fase van hun scheidingsproces zitten: Ouder(s) die besloten hebben om te gaan scheiden Ouder(s) die nog in onderhandeling zijn met elkaar over het ouderschapsplan Ouder(s) waarbij het convenant is ondertekend Ouders die hun kinderen minimaal willen belasten met hun scheiding Wat houdt het in en levert het je op? Het is een intensieve training waar je als ouder in korte tijd een enorme stap kunt zetten: Tijdens deze VIP-Trainingsdag krijg je inzicht hoe je kan onderhandelen zodat er meer succes ervaren kan worden in plaats van een vervelende vechtscheiding (met o.a. hoge advocaatkosten). Je krijgt meer inzicht in de volgende drie items: Inzicht in je emoties en hoe kun je deze (tijdelijk) neutraliseren Inzicht in communicatiestijlen om ze daarna beter/anders te hanteren Inzicht in conflictmodellen en hoe te hanteren In deze drie stappen leer je om beter te onderhandelen zodat je minder strijd, minder stress en meer succes krijgt bij je scheiding en niet belandt in een nare vechtscheiding waar jullie kinderen de dupe van zijn. Ontdek: Hoe je succesvoller kunt onderhandelen met je ex-partner tijdens of na je scheiding. Je krijgt met minder strijd een meer evenwichtig resultaat. Welke voorkeur communicatiestijl hanteer je, welke stijlen zijn er, en welke werkt in welke situatie het beste? Hoe ga je om met je eigen emoties en met die van je ex-partner? Hoe kun je proberen te voorkomen dat je kinderen niet extra de dupe worden van een TE heftige strijd?

13 3/4 Maanden training In de 3/4 maanden-training ga je als ouder aan het werk om het scheidingsproces in een aantal stappen te doorlopen. Je krijgt hierbij ondersteuning in de communicatie, de emotie en het elkaar beter begrijpen. Op deze manier leer je je eigen communicatiestijl herkennen en om te gaan met je emoties en irritaties. Je werkt aan je eigen verwerkingsproces. Daarbij staat het belang van jullie kinderen voorop in alle beslissingen die jullie moeten nemen. Ik leer jou en/of je (ex-) partner beter om te gaan met elkaar emotie en communicatie van elkaar te scheiden beter naar elkaar te luisteren ondanks je emoties beter te handelen elkaar te begrijpen De training is bestemd voor ouder(s) die besloten hebben om te gaan scheiden die nog in onderhandeling zijn met elkaar over het ouderschapsplan waarbij het convenant al is ondertekend Inhoud van de 3 / 4 Maanden-training: maandelijks 1 sessie van 2 uur per persoon gedurende de hele periode gratis mailen voor advies aan het einde van elke maand 1 telefonisch consult van 45 minuten Ouder-kind Module In deze module leer je wat de impact is van de scheiding op je kind. Belangrijk is dat je als ouder weet in welke ontwikkelingsfase je kind zit, en wat het nodig heeft om zijn of haar pad te vervolgen naar volwassenschap in deze nieuwe situatie. Scheiden doet pijn, voor ouders

14 en hun kinderen. Maar de manier waarop ouders de scheiding aanpakken en verwerken, bepaalt in hoge mate hoe het met hun kinderen gaat, nu en in de toekomst. Tijdens deze module krijg je tools om de kinderen te begeleiden om er voor te zorgen dat ze zich staande weten te houden in deze lastige nieuwe situatie. Losse Modules Maatwerk van een of meer aparte programma s, aangepast aan de wensen en hulpvraag.

15 WIE BEN IK? Sinds ik mijn praktijk heb als kinder- en jongerentherapeut, werk ik niet alleen met kinderen maar ook met hun ouders. Ik werk sinds 2010 als kinder- en jongerentherapeut. Daarbij vind ik het belangrijk dat elk kind goed in zijn of haar vel zit, zodat ze zich goed ontwikkelen en genieten van de dagelijkse dingen. Als kinderen daarbij struikelen, help ik ze zoeken naar de kern van hun problemen en de beste manier om die te overwinnen. Ik heb veel kennis vergaard over invloeden die de ontwikkeling in gunstige of ongunstige zin kunnen beïnvloeden van kinderen en jongeren. Dit bracht me ook op het terrein van scheiden. De ervaring leert dat kinderen baat hebben bij een goed verlopen scheiding. Daarom heb ik mijn werkterrein verbreed. Met mijn coachende en therapeutische vaardigheden kan ik zowel kinderen als hun ouders zo ondersteunen dat zij zich veilig voelen en leren om hun gedrag en communicatie te veranderen en verbeteren

Uw scheiding onze zorg

Uw scheiding onze zorg Uw scheiding onze zorg coaching bij scheidingen Succesvol Scheiden Succesvol Scheiden Nederland Een scheiding is een intensieve periode in ieders leven. Voor u en uw (ex-) partner, maar ook voor uw kinderen.

Nadere informatie

Wat betekent scheiden voor een kind?

Wat betekent scheiden voor een kind? Wat betekent scheiden voor een kind? Je hebt besloten om niet meer samen verder te gaan. Een scheiding kan veel gevolgen hebben: het verlies van je partner, contact met vrienden en/of familie, verandering

Nadere informatie

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding

Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Ouder zijn en blijven na een moeilijke echtscheiding Voorwoord Erger je je ook wel eens blauw als je net je kind bent gaan halen bij je ex-partner? Voel je je ook machteloos als hij of zij beslissingen

Nadere informatie

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de

WANNEER VERTEL JE HET AAN JE KINDEREN? Als de beslissing om te gaan scheiden eenmaal genomen is, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk aan de OVER EN UIT OVER EN UIT Welkom bij de e-training Over en uit. In deze training leer je beter om te gaan met je scheiding. Je leert hoe je het beste het nieuws van de scheiding aan je kind kan vertellen,

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Webinar. Thema: conflictscheiding

Webinar. Thema: conflictscheiding Webinar Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden Tijdens de webinar

Nadere informatie

Voorwoord voor ouders en begeleiders

Voorwoord voor ouders en begeleiders Voorwoord voor ouders en begeleiders Waar gaat dit boek over? Dit is het Dagboek van Thomas, een jongen van 11 jaar van wie de ouders uit elkaar gaan. Thomas beschrijft en verwerkt dat ingrijpend gebeuren.

Nadere informatie

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid

Delen is Helen. Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Delen is Helen Wat kan je doen bij verlies van relatie, werk, geliefde of gezondheid Rouw Is een natuurlijk proces, waarbij verdriet en eenzaamheid voorkomende gevoelens kunnen zijn. Verlies van gezondheid

Nadere informatie

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl

Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl regio Gooi en Vechtstreek Echtscheiding en kinderen www.cjggooienvechtstreek.nl n Echtscheiding en kinderen Kinderen zien het gezin waarin zij zijn grootgebracht vaak als een eenheid die er altijd was

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo!! Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Wil je jezelf ontwikkelen? Omdat je meer uit jezelf wilt halen? Of omdat je

Nadere informatie

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders

Scheiden doe je samen. Ieder kind reageert anders Scheiden doe je samen Ieder kind reageert anders Scheiden. Ook al is het misschien beter voor iedereen, het blijft een ingrijpende gebeurtenis. Vooral voor kinderen. Het gezin dat al die tijd zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding

Week tegen de kindermishandeling. Thema: conflictscheiding Week tegen de kindermishandeling Thema: conflictscheiding Welkom Cindy de Rijke Kompaan en De Bocht Ouderschapsbemiddelaar Peter Verbeeten Instituut voor Maatschappelijk werk medewerker kinderen en scheiden

Nadere informatie

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk

Veens trainingen. opkomen voor jezelf. samen leren. meer zelfvertrouwen. lotgenoten ontmoeten. durven vragen. een groter netwerk Veens trainingen opkomen voor jezelf een groter netwerk samen leren lotgenoten ontmoeten 1 meer zelfvertrouwen durven vragen Soms zit je met vragen of problemen in je dagelijks leven waar je niet helemaal

Nadere informatie

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen?

Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Zelfbeschadiging; wat kun jij doen om te helpen? Familie of naaste zijn van iemand die zichzelf beschadigt kan erg moeilijk zijn. Iemand van wie je houdt doet zichzelf pijn en het lijkt alsof je niks kunt

Nadere informatie

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden.

Wanneer vertel je het de kinderen? Kies een moment uit waarop je zelf en de kinderen niet gestoord kunnen worden. Hoe vertel je het de kinderen? Op een gegeven moment moet je de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden. Belangrijk is hoe en wat je hen vertelt. Houd rekening daarbij rekening met de leeftijd van

Nadere informatie

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders

Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Scheiden: do s en don ts voor hulpverleners en ouders Resultaten focusgroep gescheiden ouders Onderdeel van het project Kind Centraal Capelle aan den IJssel Inleiding De afgelopen jaren is het aantal scheidingen

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner!

U wilt... ... dan is Echtscheiding Plus uw juiste partner! U wilt... respectvol uit elkaar gaan geen kostbare, langdurige juridische strijd met advocaten financiële duidelijkheid voor nu en later duurzame, evenwichtige afspraken uw kinderen niet de dupe laten

Nadere informatie

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk

Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Trefdag workshop/focusgroep Ouderschap na relatiebreuk Enkele trends Bij 2 op 3 echtscheidingen zijn kinderen betrokken Bijna 1 op 4 kinderen heeft gescheiden ouders Gescheiden ouders gaan sneller een

Nadere informatie

Collectief aanbod Jeugd Houten

Collectief aanbod Jeugd Houten Collectief aanbod Jeugd Houten Groepsmaatschappelijk werk Santé Partners in Houten 2018-2019 1 Inhoud Blz. Training Sterk staan 9-12.... 3 Zomertraining Plezier op School (aankomende brugklassers). 4 Assertiviteitstraining

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Scheiding en kinderen

Scheiding en kinderen Scheiding en kinderen Dat ik van mijn vader hou, Doet moeder soms verdriet En dat ik van mijn moeder hou Dat weet mijn vader niet. Zo draag ik mijn geheimen mee En loop van hier naar daar. Nog altijd hou

Nadere informatie

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE?

GOED VRIENDJE? FOUT VRIENDJE? Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Veilig Thuis, tel.: 0800 2000 Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een uitgave van JIP Den Haag en Middin.

Nadere informatie

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018

Pitches. Congres Preventie & scheiding. 8 november 2018 Pitches Congres Preventie & scheiding 8 november 2018 Stoere Schildpadden en Dappere Dino s Ilja van der Stel Stoere Schildpadden en Dappere Dino s 3 Doelstellingen Stoere Schildpadden en Dappere Dino

Nadere informatie

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL

KINDEREN LEKKER IN HUN VEL KINDEREN LEKKER IN HUN VEL 1. Welkom wij zijn Karin Hallegraeff en Noelle van Delden van Praktijk IKKE Karin stelt zich voor en er komt een foto van Karin in beeld. Noelle stelt zich voor en er komt een

Nadere informatie

Cambriana online hulpprogramma

Cambriana online hulpprogramma Dit is deel 1 van het online hulpprogramma van Cambriana. Verwerking van een scheiding 'Breaking up is hard to do' Neil Sedaka Een scheiding is een van de pijnlijkste ervaringen die je kunt meemaken in

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden.

Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden. Werkstuk door een scholier 2635 woorden 9 juni 2010 5 10 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Scheiden het eind of een nieuw begin? Scheiden, ja wat verstaan we eigenlijk onder scheiden. Als je iets scheid

Nadere informatie

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005

Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen. uitgave 2005 Voor kinderen die meer willen weten over echtscheidingen uitgave 2005 Steeds meer kinderen stellen vragen aan de Kinderrechtswinkels over echtscheiding. Scheiden kan niet zomaar, je moet heel veel regels

Nadere informatie

# H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e...! Hoe vertel je het de kinderen?

# H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e...! Hoe vertel je het de kinderen? # H E T Z A N D K A S T E L E N P R O G R A M M A E n d e k i n d e r e n s c h e i d e n m e e....! Hoe vertel je het de kinderen? TIPS VOOR OUDERS Veel scheidende ouders vinden het moeilijk om aan hun

Nadere informatie

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen!

Kind & echtscheiding. Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind & echtscheiding Geen lid van het gezin? ook dan kun jij een kind steunen! Kind in een echtscheidingssituatie Per jaar belanden ongeveer 70.000 kinderen in een echtscheiding. De gevolgen van een echtscheiding

Nadere informatie

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen

https://dementie.nl/dagbesteding/tijdelijke-opvang-respijtzorg-regelen 1 2 Odensehuis Hoeksche Waard: Odensehuizen landelijk platform: Dementie.nl: Dementie winkel: Doorleven: Fotofabriek: Handen in huis: Samen Dementievriendelijk: Stichting Alzheimer Nederland: http://odensehuishw.nl

Nadere informatie

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt.

Wat er ook aan de hand is, de gevolgen zijn hetzelfde. Je bent een aantal lichamelijke functies, die je voorheen als vanzelfsprekend aannam, kwijt. Hoofdstuk 7 Emoties Nu is het tijd om door te gaan. Je hebt je dwarslaesie, je bent hopelijk klaar met al de medische dingen, nu is het tijd om ook je gevoelens aandacht te geven. Dus: ga lekker zitten,

Nadere informatie

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: ,

Succesvol in Balans, Voltastraat 29-5, 6902 PT Zevenaar Tel: , Een leven vol geluk en balans Stress, piekeren... het vreet energie Neem je geluk NU in eigen hand Balans lijkt lastiger dan ooit Ø 69% van de vrouwen heeft moeite om alle ballen in de lucht te houden

Nadere informatie

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND. Het kind weet niet om te gaan met de scheiding

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND. Het kind weet niet om te gaan met de scheiding OUDER 1 OUDER 2 KIND 1 KIND 2 KIND 3 KIND 4 DATUM KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING Het kind weet om te gaan met de scheiding Het kind weet niet om te gaan met de scheiding INFORMATIE OVER GEVOLGEN Het kind

Nadere informatie

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND BAND MET OUDERS. Het kind weet om te gaan met de scheiding

KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING INFORMATIE OVER GEVOLGEN VERANDERINGEN BIJ KIND BAND MET OUDERS. Het kind weet om te gaan met de scheiding OUDER 1 OUDER 2 KIND 1 DATUM KIND OMGAAN MET DE SCHEIDING Het kind weet om te gaan met de scheiding Het kind weet niet om te gaan met de scheiding INFORMATIE OVER GEVOLGEN Het kind is op de hoogte gebracht

Nadere informatie

H A P P I L Y E V E R A F T E R..

H A P P I L Y E V E R A F T E R.. H A P P I L Y E V E R A F T E R.. I N 5 S T A P P E N M E E R G E L U K I N J E R E L A T I E A A N D A C H T V E R T R O U W E N Y V O N N E T H U I J S W W W. B R E I N - P O W E R. C O M A C C E P T

Nadere informatie

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders

Jouw Belang Jouw ouders bespreken gezamenlijk over én met jou wat jouw belang is. Zodat jouw ouders - Dit basis Kindplan kan als onderdeel worden ingevoegd in het ouderschapsplan of los worden gebruikt door ouders al dan niet met hulp van een professional - Ouders ga na de eerste afspraak met een professional

Nadere informatie

Module 21: Gevoelsvermijding. Gevoelsvermijding. Beperkende gedragspatronen 1/5. Leer omgaan met afwijzing Module 21

Module 21: Gevoelsvermijding. Gevoelsvermijding. Beperkende gedragspatronen 1/5. Leer omgaan met afwijzing Module 21 Module 21: Gevoelsvermijding Gevoelsvermijding Een van de belangrijkste basisemoties is verdriet. De emotie verdriet ontstaat bij een nare gebeurtenis. Verdriet is een golf van onbegrip en heeft als doel

Nadere informatie

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn.

RITUEEL. schrijven. Word de persoon die je altijd al had willen zijn. RITUEEL schrijven d a g b o e k Word de persoon die je altijd al had willen zijn. Welkom De persoon worden die je altijd al had willen zijn. Daarom schrijf ik. Door ritueel te schrijven kom je in verbinding

Nadere informatie

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen

om een scheiding respectvol, efficiënt waarin je behoeften en verwachtingen SCHEIDEN KÁN ANDERS Het einde van een huwelijk kan erg pijnlijk zijn. Een echtscheidingsprocedure kan dat verergeren. Je kunt je partner als vijand gaan beschouwen en de echtscheiding als een strijd. Je

Nadere informatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie

In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie In 5 stappen naar meer vrijheid én verbinding in je relatie Hallo! Je houdt van je partner. Jullie zijn al geruime tijd samen en hebben misschien samen kinderen. Jullie leiden een druk bestaan en tijd

Nadere informatie

Mediation KIES POGO BOR

Mediation KIES POGO BOR Mediation KIES POGO BOR Marleen Martens mediation Relaties hebben is inherent aan het leven en dus ook conflicten binnen relaties. Conflicten brengen stress en allerlei emoties met zich mee. We voelen

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

indertherapie oevorden Ellen Adema

indertherapie oevorden Ellen Adema Het Relatiehuis Het Relatiehuis Het is prettig om goed, harmonieus contact te hebben met de mensen om u heen. In het bijzonder met de mensen die dicht bij u staan, zoals uw partner, uw kinderen, uw vader

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen.

Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Als je ouders uit elkaar gaan, zit je met heel wat vragen. Kan ik kiezen bij wie ik ga wonen? Is het mijn schuld? Ben ik verplicht om op bezoek te gaan bij papa of mama? Waarom hebben mijn ouders elk een

Nadere informatie

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging

Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Handvatten voor het omgaan met zelfbeschadiging Als iemand in jouw omgeving zichzelf beschadigt is dat erg ingrijpend. Het kan allerlei emoties oproepen. Je bent misschien erg verdrietig, boos of je voelt

Nadere informatie

Dan komt je partner binnen met een lang gezicht, ongewoon stil, beantwoord je vragen bijna niet en doet koel.

Dan komt je partner binnen met een lang gezicht, ongewoon stil, beantwoord je vragen bijna niet en doet koel. Heb je ooit meegemaakt? Je komt thuis en je voelt je uitstekend. Maar wanneer je het huis betreedt veranderen de gevoelens. Je voelt een druk, een onbehagen. Nochtans, je dag was prima. Dan komt je partner

Nadere informatie

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT

3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT 3 HELPENDE TIPS OM BIJ JEZELF TE BLIJVEN ALS ER ANGST OF DWANG IN JE GEZIN VOORKOMT Thea van Bodegraven-Boonstra Maart 2016 Voorwoord Wat kun je verwachten in dit e-book? Als er iemand in jouw gezin last

Nadere informatie

2.1 Mediation met stiefgezinnen. Corrie Haverkort Marlijn Kooistra

2.1 Mediation met stiefgezinnen. Corrie Haverkort Marlijn Kooistra 2.1 Mediation met stiefgezinnen Corrie Haverkort Marlijn Kooistra Mediation met Stiefgezinnen gezin? De valkuilen van een samengesteld gezin De stiefouder voegt iets toe Ex-partners blijven samen ouders

Nadere informatie

Inleiding: 3. Over Wanda Vendrig 8. Ervaringen van cliënten 14. Wat is het geheim? Het stappenplan. 15

Inleiding: 3. Over Wanda Vendrig 8. Ervaringen van cliënten 14. Wat is het geheim? Het stappenplan. 15 1 INHOUDSOPGAVE: Inleiding: 3 Over Wanda Vendrig 8 Ervaringen van cliënten 14 Wat is het geheim? Het stappenplan. 15 Stap 1: Het gevoel verwerken over je scheiding 16 Stap2: Het gevoel verwerken over je

Nadere informatie

Casusconceptualisatie formulier

Casusconceptualisatie formulier Casusconceptualisatie formulier Naam therapeut. Datum: mei 2018 Initialen cliënte T. 17 jaar Korte omschrijving van de cliënt (zoals: leeftijd, huidige relaties en bezigheden, kinderen en enkele belangrijke

Nadere informatie

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union

OUDERSCHAPSPLAN als. trait-d union OUDERSCHAPSPLAN als trait-d union E.Groenhuijsen, 06-10-2011 1 Ouderschapslan als trait-d union Teveel kinderen verloren door scheiding het contact met een van de ouders (25%). Politiek, professionals

Nadere informatie

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen

Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie Bij volwassenen met een lichte verstandelijke beperkingen Dialectische Gedrags Therapie 2 1. Voor wie? Deze brochure geeft informatie over Dialectische Gedragstherapie (DGT).

Nadere informatie

Mediation bij en na scheiding

Mediation bij en na scheiding Advanced Therapy Mediation bij en na scheiding Ibtisam Rizkallah Wim Stoop Charlotte Stoop 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoudsopgave Wat is mediation?... 3 Wanneer biedt mediation de

Nadere informatie

VERTeL Het SAMEN. Kinderen in echtscheiding 010-30 70 518

VERTeL Het SAMEN. Kinderen in echtscheiding 010-30 70 518 VERTeL Het SAMEN Kinderen in echtscheiding 7.1 Hoe vertel je het de kinderen? Kinderen herinneren zich het gesprek waarin hun ouder hun echtscheiding aankondigen vaak hun hele leven. Het is een ingrijpend

Nadere informatie

Inhoud Inleiding: Het ouderschap na de scheiding Hoe kinderen de scheiding ervaren

Inhoud Inleiding: Het ouderschap na de scheiding Hoe kinderen de scheiding ervaren Inhoud Inleiding: Het ouderschap na de scheiding 11 Samen de toekomst onder ogen zien 12 Hoe kinderen de scheiding ervaren 12 Communicatie als uiting van liefde 13 Wat is het Zandkastelenprogramma? 15

Nadere informatie

Blijvende Aantrekkingskracht Curriculum

Blijvende Aantrekkingskracht Curriculum Blijvende Aantrekkingskracht Curriculum #1 Hoe aantrekkingskracht voor mannen in relaties werkt De vijf sleutels om met zijn hart in contact te kunnen komen. De redenen waarom een man zich emotioneel van

Nadere informatie

DEEL TWEE: OPDRACHTEN

DEEL TWEE: OPDRACHTEN DEEL TWEE: OPDRACHTEN WAARDEN- VERKENNING DUUR: 20 MINUTEN 2.1 WAARDENVERKENNING Om een beeld te krijgen van de ideeën van WAT? de deelnemers over belangrijke thema s rond arbeidsparticipatie begin je

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017

En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017 En ik dan? Workshop symposium Kind, Kerk en Echtscheiding 11 oktober 2017 Psalm 27: 10 Want mijn vader en mijn moeder hebben mij verlaten, maar de HEERE zal mij aannemen. Doelen workshop U weet wat echtscheiding

Nadere informatie

Gelukkig scheiden is een keuze!

Gelukkig scheiden is een keuze! Echtscheidingsexpert notaris Palko Benedek over kansen voor iedereen die in een echtscheiding zit: Gelukkig scheiden is een keuze! Wanneer je in een scheiding terecht komt, is communiceren vaak heel erg

Nadere informatie

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators.

Op onze website DeRegistermeditators.nl vind je de namen en contactgegevens van al onze mediators. Een goede scheiding Maak de scheiding samen met je (ex)-partner tot een beheersbare gebeurtenis door de zaken goed te regelen, te onderhandelen en in gesprek te blijven. Daardoor zullen punten, die onoverzichtelijk

Nadere informatie

Uw scheiding onze zorg

Uw scheiding onze zorg Uw scheiding onze zorg Uw scheiding onze zorg CARENT is opgericht door Judith van den Nieuwenhuijsen-Duits. Als fiscaal juriste is zij ruim 21 jaar werkzaam geweest bij diverse belastingadvieskantoren

Nadere informatie

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN

INHOUD. 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN INHOUD 3 Inleiding 4 Kiezen voor het leven DRIE GOUDEN TIPS OM VOLUIT TE LEVEN 7 Verdriet uit je hart en verdriet om je zorgen 11 De belangrijkste relatie is die met jezelf 14 In dankbaarheid ligt geluk

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 4 Eigenwaarde Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 4 Eigenwaarde Inhoud 2 1. Hoe zit het met je gevoel van eigenwaarde? 3 2. Welke talenten van jezelf ken je al? 4 3. Verborgen talenten & bewondering 6 4. Verborgen talenten & feedback

Nadere informatie

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk

Feedback geven. Feedback kan positief en negatief zijn. Negatieve feedback geven is moeilijk 2 12 Feedback geven Feedback is een boodschap over het gedrag of de prestaties van een ander. Feedback is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Je moet zo nu en dan kunnen zeggen dat het werk van de

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

Kliniek Ouder & Kind

Kliniek Ouder & Kind Kliniek Ouder & Kind Voor wie? Heb je last van heftige emoties zoals verdriet, somberheid, wanhoop, angst, boosheid of een wisseling van heftige emoties (dan weer blij, dan weer boos, dan weer verdrietig)

Nadere informatie

Werkboek les helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet Verdriet Schuldgevoel

Werkboek les helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet Verdriet Schuldgevoel Er zijn 4 soorten helende emoties boosheid, angst, pijn en verdriet. Boosheid is de 1 e emotie die vooral mannen vaak eerst voelen. De 3 andere liggen eronder. Vrouwen wordt geleerd om niet boos te mogen

Nadere informatie

Brochure: Scheiden & Mediation. Scheiden & Mediation. Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden

Brochure: Scheiden & Mediation. Scheiden & Mediation. Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden 1 Scheiden & Mediation Hoe u kunt scheiden zonder onnodig lijden 2 Wilt u zelf scheiden? Zegt uw partner te willen scheiden? Of is het een gezamenlijk besluit? Hoe bereidt u uw kinderen erop voor? Hoe

Nadere informatie

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen

Samenwerken met beide ouders. Do s en Don ts voor ouders en jeugdigen Overzichtskaart Richtlijn Scheiding en problemen van jedigen 1 Intake 2 Behandeling Samenwerken met beide oders 4 Do s en Don ts voor oders en jegdigen Richtlijn Scheiding en problemen van jegdigen www.richtlijnenjegdhlp.nl

Nadere informatie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie

Overzicht Groepsaanbod. Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Overzicht Groepsaanbod Mindfulness Chronische pijn Instapgroep Kerngroep SOVA Weerbaarheid Angst en depressie Waarom een groep of cursus? Waarom in een groep? Het kan zijn dat je het zelf prettiger vindt

Nadere informatie

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders.

Kijk maar naar enkele reacties van leerlingen en ouders. Inleiding 7 Steeds vaker komen we op school leerlingen tegen van wie de ouders gescheiden zijn. Eén op de drie huwelijken wordt ontbonden en veelal zijn daarbij kinderen betrokken. Uit onderzoek blijkt

Nadere informatie

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker

SCHEIDINGSATLAS. Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding. Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker SCHEIDINGSATLAS Kortdurend ondersteuningsprogramma over ouderschap na scheiding Mariska Klein Velderman en Fieke Pannebakker EN ZE LEEFDEN NOG LANG EN GELUKKIG? SCHEIDING - IMPACT OP OUDERS Één van de

Nadere informatie

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010

Herstel en Balans. Kanker zet je leven op zijn kop. De rol van de psycholoog. Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Herstel en Balans De rol van de psycholoog Maria Poppe GZ-psycholoog De Vruchtenburg maart 2010 Kanker zet je leven op zijn kop 1 Kanker, gevolgen voor de patiënt Heftige emoties. Verlies van controle

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Therapieën op een rijtje

Therapieën op een rijtje Therapieën Therapieën op een rijtje Psychomotorische therapie (PMT) P. 4 Psychomotorische gezinstherapie P. 4 Haptotherapie P. 6 Systeemtherapie P. 7 Groepstherapie P. 7 Muziektherapie P. 8 EMDR P. 9 Speltherapie

Nadere informatie

WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1

WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1 WERKEN ROND MACHT EN ONMACHT 1 Doel Het doel is om met de cliënt(en) informatie te geven over macht, met hen te bekijken hoe zij macht ervaren, welke overlevingspatronen ze hiervoor hebben ontwikkeld en

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene

Nadere informatie

E-book voor gescheiden ouders!

E-book voor gescheiden ouders! E-book voor gescheiden ouders BORGEN VAN DE STEM VAN IEDER KIND IN EEN SCHEIDINGSSITUATIE DE STEM VAN HET KIND IS DE SLEUTEL NAAR DE ONBEZORGDE TOEKOMST VAN IEDER KIND KIDSINBETWEEN/ KINDBEHARTIGER Inleiding

Nadere informatie

Verlies, verdriet en rouw

Verlies, verdriet en rouw Verlies, verdriet en rouw Albert Schweitzer ziekenhuis november 2013 pavo 0233 Inleiding Iemand die u dierbaar was, waar uw zorg naar uitging, is overleden. Het wegvallen van de overledene brengt wellicht

Nadere informatie

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn.

1. Welkom Stel de cursisten op hun gemak en heet ze welkom. Besteedt even aandacht aan mensen die eventueel niet aanwezig zijn. Terugkombijeenkomst Materialen: Iets te drinken cursusmateriaal 16 e bijeenkomst Agenda: 1. Welkom 05 min. 2. Invullen van vragenlijsten 15 min. 3. Bijpraten 20 min. 4. Rol van de cursus in het huidige

Nadere informatie

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.

Relaties. HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo. Relaties HDYO heeft meer informatie beschikbaar over de Ziekte van Huntington voor jongeren, ouders en professionals op onze website: www.hdyo.org Relaties kunnen een belangrijke rol spelen bij het omgaan

Nadere informatie

Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel

Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel Tri of Light Loslaten in 9 stappen en flowen vanuit hart & ziel Loslaten is geen kwestie van wilskracht, maar kan je leren! Loslaten in 9 stappen Loslaten van woede, haat, verdriet, verwachtingen, schaamte,

Nadere informatie

Groepstraining Kinderen uit de Knel

Groepstraining Kinderen uit de Knel Groepstraining Kinderen uit de Knel Ouders en kinderen uit de klem van de vechtscheiding start. Startpunt! Over ons Startpunt! is een associatie van vier ervaren mediators met hun wortels in de psychologie,

Nadere informatie

Beter leven, meer plezier

Beter leven, meer plezier Rob van Ginkel Training en Coaching Beter leven, meer plezier NLP strategieën voor een leven met plezier Inhoudsopgave Wat is NLP...3 De logica van angst...3 Vrijkomen van angst...3 Negatieve gevoelens

Nadere informatie

ABC Echtscheidingsbemiddeling

ABC Echtscheidingsbemiddeling ABC Echtscheidingsbemiddeling MAAK KENNIS MET ONZE DIENSTVERLENING Een goede scheiding is het begin van iets beters ABC Echtscheidingsbemiddeling 2013 Samenvatting Een goede scheiding is het begin van

Nadere informatie

Leer hoe je effectiever kunt communiceren

Leer hoe je effectiever kunt communiceren Leer hoe je effectiever kunt communiceren De kracht van geweldloze communicatie Hoe vaak kom je in een gesprek terecht waarin je merkt dat je niet meer zegt wat je wilt zeggen; dat je iets doet wat de

Nadere informatie

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19

Inhoud. Hallo!...5. Wie is wie? Even voorstellen...7. Wat is mijn PrOP? PrOP opstellen Doelen voor mijn PrOP...19 Inhoud Hallo!...5 Wie is wie? Even voorstellen...7 Wat is mijn PrOP?...9 1 PrOP opstellen...11 2 Doelen voor mijn PrOP...19 Ik verander mijn P!...23 3 Leren van anderen: het sociogram...25 4 Omgaan met

Nadere informatie

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen

7.2. Boekverslag door J woorden 13 juni keer beoordeeld. Filosofie. Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Boekverslag door J. 1355 woorden 13 juni 2003 7.2 54 keer beoordeeld Vak Filosofie Inhoudstafel Inleiding Rapport Interview Enqûete Bronnen Inleiding Het aantal jongeren dat bij een echtscheiding is betrokken

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie