Leeftijdsgroepen en soort training

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leeftijdsgroepen en soort training"

Transcriptie

1 Hoofdstuk 3 Leeftijdsgroepen en soort training 3.1 De leeftijdsgroepen De teams zijn in te delen in de volgende leeftijdsgroepen Kabouters/tijgertjes: 4 en 5 jaar Trainen 1 X in de week Mini's: 6 en 7 jaar Trainen 1 X in de week D-jeugd: 8 en 9 jaar Trainen 1 X in de week C-jeugd: 10, 11 en 12 jaar Trainen 2 X in de week B-jeugd: 13,14 en 15 jaar Trainen 2 X in de week A-jeugd: 16, 17 en 18 jaar Trainen 2 X in de week (minimaal 1 X met de senioren) Senioren: 19 jaar en ouder Trainen 2 X in de week Aan de Kabouters/tijgertjes, mini's en D-jeugd wordt de zogenaamde basistraining gegeven. De C-, B- en A-jeugd en de senioren krijgen een zogenaamde prestatietraining. 3.2 De basistraining Het is van belang binnen het kader van de basistraining onderscheid te maken tussen verschillende groepen, n.l. de groep kabouters/tijgertjes, mini's, D-jeugd. Dit onderscheid wordt niet alleen maar gemaakt op grond van leeftijd maar ook wat betreft ontwikkeling in geestelijk en lichamelijk opzicht verschillen deze beide groepen van elkaar. Dat het bovengenoemde consequenties heeft voor de motoriek is eveneens een bekend gegeven dat voortvloeit uit een andere lichamelijke structuur. Vergelijk daartoe de lichaamsgestalten (lichaamsbouw) maar eens met elkaar. Kabouters/tijgertjes (4 en 5 jaar) Kenmerken van de kleuter/kabouterleeftijd: De groei van de motorische vaardigheid neemt duidelijke vormen aan, maar met name de ledematen zijn nog kort en het hoofd in verhouding naar de romp nog groot. De groeiende coördinatie van de lichaamsbewegingen motiveert kleuters om grotere uitdagingen aan te gaan. Bewegen blijft een bron van vreugde; met name het bewegen op muziek stimuleert. Daarnaast werkt het gebruik van materialen sterk motiverend. De kleuter kan zichzelf testen in moed, volharding, evenwicht en zelfvertrouwen. De kleuter wordt zich beter bewust van zijn lichamelijke kwaliteiten. Ze "beheersen" de bewegingen die met de lichaamsdelen uitgevoerd kunnen worden en met name ontwikkelt zich het besef dat een handeling of oefening beter met de ene dan met de andere hand uitgevoerd kan worden. De oog-handcoördinatie verbetert. Het oog leidt en corrigeert de bewegingen van de hand

2 Omdat het waarnemingsvermogen groeit en daarnaast de kleuter beter in staat is iets onder woorden te brengen (grotere woordenschat), kan een kleuter verbale opdrachten begrijpen en uitvoeren. Al spelen deze kinderen graag alleen, het verlangen naar een spel samen met een partner of een groep groeit. Eenvoudige regels worden begrepen, aanvaard en toegepast. Voor de praktijk m.b.t. het kabouter/tijgerhandbal betekent dit: Laat de kabouters hun nieuwe omgeving, accommodatie, materialen ontdekken zodat zij zich veilig voelen. Als van een veilige omgeving sprake is voor de kabouter kan het creëren van een uitdagende sfeer volledig tot zijn recht komen. Het spel is de meest specifieke bezigheid van het jonge kind. Laat de kinderen door het spelen ontdekken wat de grenzen zijn Geef een voorbeeld, doe zelf voor. De basisvaardigheden waaronder het voortbewegen, het werpen, het tikken en ontwijken, en het bewegen op muziek worden op speelse wijze behandeld. De Mini's (6 en 7 jaar) In deze periode gaat het uiterlijk van de kleuter verdwijnen. Het kind is nog sterk gebonden aan thuis en is gesteld op een stuk veiligheid en geborgenheid. Hij of zij zal dan ook goed opgevangen moeten worden in vreemde situaties zoals de sportvereniging. Kenmerken van de mini's: Heeft een eigen leefwereld die nog voor een groot deel bestaat uit fantasie. Het spel begint eenvoudige regels te kennen (bijv. knikkeren, verstoppertje). De Mini speelt nog "met zichzelf". Partijspelen zijn daarom minder geschikt, omdat ze vragen om speloverzicht en de instelling ten opzichte van de tegenstander. De Mini beschikt daar nog niet over. De Mini kent nog geen taakverdeling binnen het spel. Als we de bal in het veld gooien dan rennen ze er allemaal op af. Spelen waarbij iedereen hetzelfde doet zijn zeer geschikt (tik-, vang- en hardloopspelen). De Mini kan zich nog maar kort concentreren, zodat we voor een goede afwisseling moeten zorgen. De bewegingen zijn overvloedig en niet doelgericht; dat wil zeggen dat de Mini alles vaak herhaalt en alle bewegingen uitvoert, inclusief nevenbewegingen. De Mini presteert kort en intensief en last vervolgens zelf rustpauzes in.

3 Voor de praktijk m.b.t. het werken met Mini's betekent dit: Bied veel tik-, vang- en loopspelen aan. Het loopspel is de basis voor een goede loopscholing. Veel ervaring opdoen met rollen, springen, vangen en werpen. Laat ze experimenteren met allerlei voorwerpen: ballen van verschillende grootte en gewicht. Geef veel estafettevormen. Het doel hiervan is prestatie erin brengen. Leer ze middels opdrachtvormen wennen aan allerlei mogelijkheden van de bal (balgevoel): rollen, tippen, stuiten enz. Leg niet te veel uit maar doe voor!. Geef ze de kans om alleen met de bal bezig te zijn. Blijf niet te lang bij dezelfde vorm stilstaan maar varieer veel. Aangezien loop-, spring- en werpbewegingen snel beheerst worden, kunnen eenvoudige mik- en trefspelen beoefend worden als voorbereiding op het Minihandbalspel. Van echt samenspel zal nog weinig sprake zijn; dus het begeleiden "om het spel" is zeer belangrijk en vergt veel energie. D-Jeugd (8 en 9 jaar) Dit kind wordt al iets zelfstandiger. De fantasiewereld wordt verwisseld voor de "echte" wereld. De beslotenheid van het gezin wordt verlaten om meer buitenshuis op onderzoek uit te gaan. Veel kinderen worden in deze leeftijd lid van een sportvereniging. Kenmerkend gedrag: Ze willen graag veel bewegen (sterke "bewegingshonger ). Overmatig en oneconomisch bewegen maakt plaats voor doelgericht bewegen. De D-jeugd wil zich graag met elkaar en anderen meten (wedijveren). Het willen spelen in groepen wordt belangrijk. De fysiek sterkste is meestal de leider. Op het gebied van de coördinatieve vermogens kan in het algemeen gesteld worden dat de behendigheid tussen het 7e en 10e levensjaar haar grootste ontwikkeling doormaakt. Voor de praktijk m.b.t. het werken met de D jeugd betekent dit: De bewegingsdrang is groot en moet benut worden om een aantal basisvaardigheden goed onder de knie te krijgen. Het wedijverelement wordt groter. Echter, het individu moet daardoor niet aan de aandacht ontsnappen. De groepsbinding blijft belangrijk. Eenvoudige technische elementen kunnen aangeleerd worden. Voordoen is en blijft belangrijk, optische informatie is een must! Men leert eenvoudige spelregels begrijpen. Tijdens het mini-handbalspel moet iedereen even lang spelen (ook in het doel). Veel variatie in de leerstof blijft gewenst. Oefenen in twee- of drietallen is mogelijk.

4 Het leren aan de afspraken en regels houden vereist van de leiding een consequent gedrag. 3.3 De opbouwtraining (overgang van basis naar prestatie) C Jeugd (10, 11 en 12 jaar) De lichaamsverhoudingen ontwikkelen zich tot een harmonisch evenwicht tussen lengte en breedte. De C-jeugd heeft sterk de neiging voor langere tijd met hetzelfde vriendje of vriendinnetje op te trekken. Naast het gevoel "erbij te horen" speelt ook de interesse voor elkaar, het op elkaar betrokken zijn een grote rol. De C-jeugd gaat geïnteresseerd nadenken over allerlei zaken. Kenmerkend gedrag: Het coördinatievermogen wordt groter. Men is meer gemotiveerd en doelgerichter bezig. De C-jeugd is in staat logisch na te denken over zijn eigen techniek. De wedijver neemt steeds meer toe; team- en partijspelen slaan aan. De C- jeugd toont de bereidheid om echt te trainen en te oefenen om het goed te doen. (= 1e vorm van selectie) Voor de praktijk m.b.t. het werken met de C- jeugd betekent dit: Het trainen in groepjes verhoogt het plezier en geeft minder ordeproblemen. Duurbelasting van ± 5 minuten is mogelijk. Het geven van groepsopdrachten is mogelijk. Spelen met moeilijke spelregels kunnen gespeeld worden. Men is in staat zelf spelregels aan te passen (te veranderen). Men is prestatie gericht. Voordeel is dat men nog meer technieken kan leren. Nadeel is dat er grote verschillen gaan ontstaan. Men begrijpt eenvoudige tactische handelingen en kan deze uitvoeren. Men wil alles perfect uitvoeren; dit vraagt een goede terug koppeling. Maak gebruik van specialisten uit de 1e teams. B-jeugd (13,14 en 15 jaar) en A-jeugd (16,17 en 18 jaar) In het voorgaande stuk hebben we gezien dat er tijdens die periode sprake was van een vooruitgang van de kwaliteit van bewegen door onder andere de verandering in lichaamsbouw. Globaal kan er gesteld worden dat in de eerste fase van de opbouwtraining voor de B-jeudigde er een achteruitgang van de kwaliteit van het bewegen ontstaat waarna er voor de A-jeugdige een verandering ten gunste optreedt.

5 De disharmonie bij de B-jeugd van de lichamelijke ontwikkeling gaat bij de A-jeugdige verdwijnen door een sterkere breedtegroei. (is tegenwoordig al eerder, aangezien de kinderen sneller rijper zijn) Voor het bewegen heeft dit tot gevolg dat wat in de eerste fase moeilijker verloopt nu makkelijker gaat en daardoor ook als prettiger ervaren wordt. Coördinatie en economie van bewegen zijn verbeterd en daardoor zijn ook vanzelfsprekend hogere prestaties mogelijk. In deze tweede fase kan een eigen stijl in de beweginguitvoering ontstaan. Conditioneel zijn deze jeugdigen tot meer in staat, hetgeen in een later verband aan de orde zal komen. Wat betreft de begeleiding zijn deze leden zeer gevoelig en vaak zal voor een eventuele verdere carrière als handballer hier een zeer belangrijke fase ingaan, mits er maar sprake is van een goede begeleiding. Lichamelijke, psychische en sociale kenmerken: Versnelde lichaamsgroei. Disharmonie (sporters hebben daar minder last van) Herkenbare geslachtskenmerken. Lengtegroei (extreem) in het begin van deze periode; breedte groei in het tweede deel; daarna meer volwassen uiterlijk. Bewegingen in het begin ongecoördineerd (degene die al langer sporten minder); in het tweede deel in staat tot samengestelde en verfijnde bewegingen. Op zoek naar eigen identiteit, onzekerheid. Volwassenen hebben er vaak moeite mee; de B-jeugd toont verzet. Er volwassen uitzien maar zich nog kind voelen. Grote idealen hebben. Aan het einde van deze periode komt een duidelijke keuze voor bijvoorbeeld leefomgeving, politieke waarheden, prestatieve of recreatieve sport. Het kritische vermogen wordt getoetst aan de werkelijkheid. Sterke binding met straatgroepen, sportgroepen e.d.; het gaat om idealen en ideeën. Leefstijl en de binding met groepen wordt bepaald door de mogelijkheid die men denkt te hebben binnen de volwassen maatschappij. Het aanspreken met "dames en heren" wordt als normaal ervaren. Liefdes ontstaan en kunnen definitieve vormen aannemen. Vriendschappen op basis van interesse en/of gelijkheid kunnen zeer hecht worden. Thuisfront is medebepalend voor het gedrag van de speler. Je kunt eventueel gesprekken met ouders hebben. Dit kan gewoon tijdens de training.

6 Voor de praktijk m.b.t. het werken met de B jeugd betekent dit: Degene die al langer handbalt is in staat complexe vormen onder de knie te krijgen. Voor degene die pas begint is veel herhalen een noodzaak. Goed spel wordt afgewisseld met onbeheerst, emotioneel gedrag en risicovol spel. Men gaat een sport/spelkeuze maken: prestatieve- of recreatieve wedstrijdsport.men wil steeds meer als volwassene benaderd worden. Langere duurprestaties zijn mogelijk. De fair-play gedachte moet veel aandacht krijgen. Verantwoording geven en laten nadenken over het teamgebeuren is belangrijk. Voor de praktijk m.b.t. het werken met de A jeugd betekent dit: Technische vaardigheden worden verfijnd en op de juiste wijze toegepast. Men vraagt om acceptatie van leefstijl en wil als volwassene behandeld worden! Deskundigen van de trainer is een vereiste (hij moet het hoe en waarom kunnen verklaren). Teveel hooi op de vork nemen komt regelmatig voor (school, uitgaan, en dan ook nog eens trainen!) Specialisatie (plaats in aanval of verdediging) neemt duidelijke vorm aan. Men kan een hoog nivo van fysieke conditie bereiken. Het is vooral begeleiden in plaats van leiden. Prestatieve wedstrijdsport is een middel om zich te willen realiseren. Men wil meer trainen om zich verder te bekwamen. Men wil meedenken in de trainingsplanning. 3.4 De prestatietraining De Senioren (19 jaar en ouder) De jongvolwassene gaat definitieve keuzes maken met het oog op de toekomst; beroep, levensovertuiging en partner. Ook binnen de sport worden die keuzes gemaakt: topsport, prestatieve- of recreatieve wedstrijdsport ; kiezen voor trainer of scheidsrechter. De volwassene zal op dit moment meestal niet meer van tak van sport veranderen. Wel zal voor de "topsporter" het moment komen om een stapje terug te doen. De praktijk laat ook zien dat er spelers zijn van boven de vijftig die wekelijks hun partijtje handbal spelen. Lichamelijke, psychische en sociale kenmerken: De volwassene is op ca. 20-jarige leeftijd volgroeid. Vanaf ongeveer 25 jaar begint het proces van veroudering, echter nog onmerkbaar. Toch gaan een aantal zaken moeilijker verlopen. Het beendergestel wordt stijver. De spierkracht neemt langzaam af (die is maximaal tussen 25 en 30 jaar). De ademhalingsfunctie wordt minder. Topprestaties worden door handballers geleverd tussen de 22 en 27 jaar

7 Het vermogen om kennis toe te passen precies waar het nodig is (intelligentie) neemt na het vijfentwintigste jaar af. De wijze van ervaring bepaalt welke activiteiten eerder "in verval" raken, dan andere activiteiten die men vaak heeft uitgevoerd of nog uitvoert. Na het veertigste jaar wordt geconcentreerd werken en trainen moeilijker; men heeft immers meestal al zijn plaats in de maatschappij verworven. Men is gewend geraakt aan een sociale structuur om zich heen. Regels, geboden en verboden zijn eigen gemaakt en men ondergaat ze meestal als natuurlijk. Werk, gezin, vereniging enz. bepalen de sociale relaties. In dorpen is de sociale controle groter dan in steden. Voor de praktijk m.b.t. senioren is bepalend voor welk sportspel de volwassene kiest. Recreatieve wedstrijdsport: Handballen om conditie en sociaal contact. Meedoen en plezier is belangrijk. Trainer is voorwaardescheppend. Men hoeft geen sportprestatie's meer te leveren. Een keer trainen is meer dan genoeg. Geen moeilijke trainingsstof geven. Men kan veel zelf regelen. Prestatieve wedstrijdsport: Handballen om zo goed mogelijk te presteren. Lichamelijke prestaties en sociaal contact. De trainer moet zeer deskundig zijn. Minimaal twee keer trainen Men blijft leergierig. Men kan zich aan strakke regels en afspraken houden.

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd:

BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep. 1. Benjamins en mini s. Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: BIJLAGE 1 Tips en tricks per leeftijdsgroep 1. Benjamins en mini s Benjamins (F- jeugd): Leeftijdskenmerken F - jeugd: Grote speldrang; ze doen dingen voor het plezier van het doen. Grote drang tot nabootsen.

Nadere informatie

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum

Informatie Voetbalschool v.v. Kollum Informatie Voetbalschool v.v. Kollum De Voetbalvereniging Kollum start een voetbalschool om haar jongste jeugdspelers te helpen om een completere voetballer te worden. De clubmensen achter deze voetbalschool

Nadere informatie

Methodieken en werkvormen Module 4: Leeftijdseigen kenmerken - Matrix ontwikkelgebieden

Methodieken en werkvormen Module 4: Leeftijdseigen kenmerken - Matrix ontwikkelgebieden Methodieken en werkvormen Module 4: Leeftijdseigen kenmerken - Matrix ontwikkelgebieden Maker: Trainersteam Regio Rondom de IJssel Functie: Trainer Regio Rondom de IJssel Datum van productie: 20 februari

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP!

Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Technisch Ontwikkeling Plan voor de voetballers uit de jeugd van Klein Dochteren TOP! Datum: 27-2-2013 Auteur: Herman Pasman, Technisch Jeugd Coördinator Voetbal Voetbal is een complex spel doordat er

Nadere informatie

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren.

Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Het doel van deze informatie is om een beter inzicht te krijgen van de keepers. En de specifieke keepers trainingen en begeleiding te verbeteren. Wat wordt er van een ( goede ) keeper verwacht? Dat de

Nadere informatie

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria.

Ksk Wavria Leerplan. Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Ksk Wavria Leerplan Leerplan jeugd-keepers Ksk Wavria. Keeperstraining. Opbouw van de keeperstraining. Warming-up. Lichamelijke oefeningen (lenigheid, kracht, coördinatie etc.). Bal oefeningen. Kerntraining

Nadere informatie

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden

Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende ontwikkelingsgebieden Bijlage: Voorbeeldschema van mijlpalen in de verschillende sgebieden Ontwikkeling 4-6 jaar 7-9 jaar 10-12 jaar Taal Opbouwen basiswoordenschat. Woordenschat en zinsbouw neemt sterk toe. Redelijk tot goed

Nadere informatie

Groesbeeks Glorie. Beleid: richtlijnen teamindeling

Groesbeeks Glorie. Beleid: richtlijnen teamindeling Groesbeeks Glorie Beleid: richtlijnen teamindeling Agenda Aanleiding Doelstelling Visie handbalvereniging Uitgangspunten Selectie criteria Jeugd Senioren Proces teamindeling Planning 2012 Onderwerpen voor

Nadere informatie

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel

Technisch jeugdbeleidsplan. Voetbalvereniging; FC Meppel CHRISTELIJKE SPORTVERENIGING FC MEPPEL OPGERICHT 24-2-1930 KONINKLIJK GOEDGEKEURD 20-7-1972 Clubhuis, sportpark Ezinge Telefoon 0522-255252 www.fcmeppel.nl, e-mail: fcmeppel@fcmeppel.nl Technisch jeugdbeleidsplan

Nadere informatie

Voetbalvisie D.O.S. Kampen

Voetbalvisie D.O.S. Kampen Voetbalvisie D.O.S. Kampen Algemeen: D.O.S. Kampen is een ambitieuze voetbalvereniging waar leden met veel plezier actief of passief bezig zijn met het voetbalspelletje. Deze voetbalvisie gaat over de

Nadere informatie

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV "Geef kinderen hun spel terug"

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV Geef kinderen hun spel terug Jeugdhandbal nieuwe stijl visie NHV "Geef kinderen hun spel terug" jeugdhandbal nieuwe stijl Jean Troquet Agenda 1. Uitleg nieuwe speelwijze 2. Training voor de E-Jeugd met leeftijdgerelateerde spelvormen

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen

ACTIEF TOEZICHT. Informeren en structurele maatregelen ACTIEF TOEZICHT Hoe kun je leerlingen minder lang laten stilzitten? Hoe jij de groep begeleidt, heeft een grote impact. Actief toezicht hangt samen met het ruimere begrip activerend toezicht. Door actief

Nadere informatie

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE

HIJS HOKIJ DEN HAAG GEDRAGSCODE Waarom een gedragscode? Eén van de methodes om ongewenst gedrag zoals agressie, vandalisme e.d. te beperken, is het opstellen van een gedragscode. De twee belangrijkste oorzaken van ongewenst gedrag zijn

Nadere informatie

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld.

Zelfbeeld. Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Zelfbeeld Het zelfvertrouwen wordt voor een groot deel bepaald door de ideeën die het kind over zichzelf heeft: het zelfbeeld. Een kind dat over het algemeen positief over zichzelf denkt, heeft meer zelfvertrouwen.

Nadere informatie

Aikibudo voor de jeugd 7-11 jaar

Aikibudo voor de jeugd 7-11 jaar H oewel Aikibudo voor bijna alle jeugd is, bestaat er een groot verschil in de vorm waarin het Aikibudo per leeftijdscategorie wordt aangeboden. Vanuit de ontwikkelingspsychologie zeggen we dat kinderen

Nadere informatie

ogen en oren open! Luister je wel?

ogen en oren open! Luister je wel? ogen en oren open! Luister je wel? 1 Verbale communicatie met jonge spelers Communiceren met jonge spelers is een vaardigheid die je van nature moet hebben. Je kunt het of je kunt het niet. Die uitspraak

Nadere informatie

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd

Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd Aan alle trainers van de afdeling E3 /E4 /E5 en F3 /F4 /F5 Jeugd De trainingen voor de periode Start tweede trainingsblok van 4 weken 29 maart F-teams / 01 april 2016 E-teams 05 april F-teams / 08 april

Nadere informatie

Neem notie van uw eigen categorie en leer hiermee om te gaan, zodat U momenten/situaties herkent en hierop kunt anticiperen.

Neem notie van uw eigen categorie en leer hiermee om te gaan, zodat U momenten/situaties herkent en hierop kunt anticiperen. 5 Leeftijdskenmerken Om te komen tot een optimale training is het goed te weten wat de specifieke kenmerken zijn die behoren bij een bepaalde leeftijd. Door het herkennen van deze kenmerken, kun je op

Nadere informatie

Protocol begaafdheid op de Curtevenne

Protocol begaafdheid op de Curtevenne Parklaan 3, Kortenhoef Postbus 118, 1243 ZJ Kortenhoef (035) 656 10 19 info@curtevennesc hool.nl www.curtevennesch ool.nl Protocol begaafdheid op de Curtevenne Ieder kind uniek en toch lekker samen Niet

Nadere informatie

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN?

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN? DOEL VAN DEZE CURSUS? VOLDOENDE VAARDIGHEDEN VERWERVEN OM KOMEND SEIZOEN ACTIEF EN ENTHOUSIAST TRAINING TE KUNNEN GEVEN AAN DE JEUGD VAN UNION WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? Schrijf allemaal minimaal

Nadere informatie

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen.

Jaarplan. Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Jaarplan Beleving is de belangrijkste voorwaarde om te leren en te ontwikkelen. Een goede sfeer is onmisbaar om een goed resultaat te bereiken; spelers moeten het naar hun zin hebben. Spel en wedstrijdvormen

Nadere informatie

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek,

4 INZICHTEN. De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, 4 INZICHTEN De vier inzichten in dit boekje zijn gebaseerd op de uitkomsten van het Trainer-Kind-Interactieonderzoek, waarbij 37 trainers en coaches een seizoen lang intensief zijn gevolgd. Dit onderzoek

Nadere informatie

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

Jeugdscheidsrechter. bij de D- en E-Jeugd. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! bij de D- en E-Jeugd Het jeugdhandbal veranderen is geen doel op zich. De sport aantrekkelijker, leuker en kindvriendelijk maken wel! Daarom is een nieuwe speelwijze ontwikkeld die de basis legt voor

Nadere informatie

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen

SPREEKBEURT HANDBAL. door Casper Houtepen SPREEKBEURT HANDBAL door Casper Houtepen Mijn onderwerp voor de spreekbeurt is handbal. Ik heb hiervoor gekozen omdat ik het zelf doe en ik het een leuke sport vind. Misschien willen door mijn spreekbeurt

Nadere informatie

In dit eerste artikel bespreken we wat je als Tenniskidsouder moet weten en doen als je kind op tennisles zit.

In dit eerste artikel bespreken we wat je als Tenniskidsouder moet weten en doen als je kind op tennisles zit. Als je ouder bent van een KNLTB Tenniskid Deel I In Tenniskids willen we alle kinderen de kans geven zich naar hun volle potentie te ontwikkelen niet alleen als tennisser, maar ook als mens. Als ouder

Nadere informatie

Kick-Off Workshop Train de trainer

Kick-Off Workshop Train de trainer Kick-Off Workshop Train de trainer Georganiseerd door: Marloes Faesen, sportconsulent In samenwerking met: -NKS: Lian Witteveen -SV Venray (locatie) 25 februari en 4 maart 2010 Agenda 19.30 19.45: Voorstelronde.

Nadere informatie

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg)

WELKOM. pupillen-trainers cursus. DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) WELKOM pupillen-trainers cursus DEEL 1: Oooow.. zit het zo! (de RODE lijn uitleg) * Koffie en thee: gratis voor deelnemers * Svp F/mini gesplitst van E aan tafel (zie bordjes) Deze avond is bedoeld voor:

Nadere informatie

Bij D.V.O.L. trainen Mini s in de leeftijd 5 en 6 jaar. In het jaar dat de Mini 7 jaar wordt, stroomt deze door naar de F-pupillen.

Bij D.V.O.L. trainen Mini s in de leeftijd 5 en 6 jaar. In het jaar dat de Mini 7 jaar wordt, stroomt deze door naar de F-pupillen. LEEFTIJDSCATEGORIE MINI-PUPILLEN In dit hoofdstuk worden de leeftijdskenmerken van de Mini-pupil, de spelregels, de afspraken en van deze leeftijdscategorie, de voetbaltechnische doelstelling en de belangrijkste

Nadere informatie

Welkom! Informatieavond:

Welkom! Informatieavond: Welkom! Informatieavond: Startsituatie : Het moet echt anders! Startsituatie : We leren kinderen niet meer voetballen Minder voetballen op straat Ouders die trainer zijn Overspelen? Posities? Weinig inzicht

Nadere informatie

TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017

TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017 TALENTONTWIKKELING platform AV 9 juni 2017 TALENTONTWIKKELING wat moet het opleveren? (1) BETER HANDELEN betere spelers maken sneller en betere keuzes (BESLISGEDRAG) Betere teams stemmen het handelen beter

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

Talentontwikkeling. Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost. Handbal. Voor sporters met passie, tactiek en ambitie!

Talentontwikkeling. Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost. Handbal. Voor sporters met passie, tactiek en ambitie! Talentontwikkeling Informatie over de Mini / D-jeugd pilot in de afdeling Oost In Zuid Holland zijn ze momenteel bezig in opdracht van het NHV, om de spelvisie en spelregels voor D-jeugd in een ander jasje

Nadere informatie

Themadag Jeugdatletiek

Themadag Jeugdatletiek Themadag Jeugdatletiek Fun in Athletics Belasting/Belastbaarheid & Vroege specialisatie door John IJzerman Atletiek Lopen Springen Werpen Reden? Atletiek is een moeilijke sport met diverse zeer uitlopende

Nadere informatie

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers

Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Tips voor het geven van training Door: Sjoerd Alvers Inleiding Zoals een speler in het veld leert van zijn fouten, zo moet ook een trainer dit doen. Training geven is een vak apart en dit vak is op onvoorstelbaar

Nadere informatie

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:...

SPORT en Conditie. Bron: www.wiskunde-vmbo.nl/.../module%202%20sport%20en%20conditie%202010.doc Module 2. Datum:... Module 2 SPORT en Conditie Datum:... Leerling:... Klas:... Dit ga je doen Je leert vanuit de theorie wat er precies bedoeld wordt met conditie, en waarom het zo belangrijk is. Want wanneer is je conditie

Nadere informatie

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan.

Club- en gedragsregels van CARTOUCHE. Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Club- en gedragsregels van CARTOUCHE Cartouche is een hockeyclub waar sportiviteit, gezelligheid en prestatie hand in hand gaan. Bij die sportiviteit, gezelligheid en prestatie hoort voor een belangrijk

Nadere informatie

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$

Sportief Coachen 2e Kaderavond. Een$sportbreed$programma$dat$spor/ef$gedrag$s/muleert$en$ongewenst$gedrag$aanpakt$ Sportief Coachen 2e Kaderavond Huiswerk - Opdrachtkaarten Programma Communicatie Kenmerken van de doelgroep Coachen Omgaan met winst en verlies Omgaan met ouders Omgaan met de scheidsrechter Huiswerk Opdrachtkaart

Nadere informatie

Specifieke Handleiding jeugdtrainers

Specifieke Handleiding jeugdtrainers Specifieke Handleiding jeugdtrainers (Mini, F en E pupillen) Inhoudsopgave Leeftijdskenmerken De wedstrijd Coachen/begeleiden tijdens de wedstrijd De training Trainingsaanpak Leeftijdskenmerken Als je

Nadere informatie

Spelen, werken, leren op het Slingertouw

Spelen, werken, leren op het Slingertouw Spelen, werken, leren op het Slingertouw Leer mij het zelf te doen. Opvoeden is jezelf overbodig maken Gras groeit niet door eraan te trekken, maar door de wortels water te geven. (Afrikaans spreekwoord)

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

Sporttechnisch Beleidsplan Con Zelo 2014-2016

Sporttechnisch Beleidsplan Con Zelo 2014-2016 Sporttechnisch Beleidsplan Con Zelo 2014-2016 Inhoud 1. Inleiding... 4 2. Algemeen... 5 2.1. Visie op verenigingsbeleid... 5 2.2. Doelstellingen... 5 2.2.1. Hoofddoelstellingen:... 5 2.2.2. Subdoelstellingen:...

Nadere informatie

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO

Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Opleidingsplan Keepers FC Maasland NO Woordje vooraf In ons specifiek opleidingsplan van de club, hebben we in grote lijnen al neergeschreven wat we juist verwachten van onze keepers. Omdat een goede opleiding

Nadere informatie

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet

Visie. Waterpolo Z & PC Nunspeet Visie Waterpolo Z & PC Nunspeet Inhoud Inleiding...3 De Waterpolo Commissie...3 Trainers en Coaches...4 Missie en Visie...5 Scheidsrechters en W officials...5,6 Trainingen en Teams...6,7,8 Inleiding De

Nadere informatie

B OEFENSTOF B-JUNIOREN

B OEFENSTOF B-JUNIOREN B OEFENSTOF B-JUNIOREN B-JUNIOREN TECHNISCH WERKPLAN VOOR B-JUNIOREN De kenmerken van B-junioren Veel spelers maken in de B-jeugd grote lichamelijke veranderingen mee. Dat gaat gepaard met de nodige emotionele

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis

Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis Pedagogisch beleidsplan Uit&Thuis Gastouderopvang is een kwestie van vertrouwen. Ouders moeten de zekerheid hebben dat hun kind ook in hun afwezigheid een verantwoorde opvoeding in een veilige omgeving

Nadere informatie

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind

Utrecht, Gooi & Vecht. Ondersteuning bij leven met een beperking. Zeer moeilijk lerend. Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Utrecht, Gooi & Vecht Ondersteuning bij leven met een beperking Zeer moeilijk lerend Uitleg over het leven van een zeer moeilijk lerend kind Inhoudsopgave Wat betekent het dat uw kind zeer moeilijk lerend

Nadere informatie

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag

Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Beleidsplan ten behoeve van de breedtesport - Handbalvereniging Hercules te Den Haag Inleiding De breedtesport commissie heeft, in navolging van het beleidsplan ten aanzien van de jeugd en de topsport

Nadere informatie

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen?

VISIE OPLEIDING PUPILLEN. Hoe leren we onze jeugd voetballen? 1 VISIE OPLEIDING PUPILLEN Hoe leren we onze jeugd voetballen? - door veel te voetballen, veel balcontacten, alles met de bal, plezier te maken - iedere speler een bal - door een goede opleiding en begeleiding

Nadere informatie

Esther Rozendaal (Radboud Universiteit Nijmegen)

Esther Rozendaal (Radboud Universiteit Nijmegen) Media? Gewoon opvoeden! Esther Rozendaal (Radboud Universiteit Nijmegen) De mediaconsument Ontwikkeling tot mediaconsument: 0 19 jaar Esther Rozendaal Radboud Universiteit Nijmegen 24 juni 2015 NJI Mini-congres

Nadere informatie

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013

TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 TRAINER: voetbaltraining Kaboutervoetbal (K2) seizoen 2012 2013 VERENIGING UVV-VOETBAL : ÉÉN IN SPORT EN SPORTIVITEIT Henri Wolf, versie 1.0, 04-07-2012 KABOUTERS BIJ UVV Hoe en waarom doen we het zo...?

Nadere informatie

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren.

IEDEREEN. Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. SPEELPLAATS regels Evenwichtsspelen Probeer zo goed mogelijk je evenwicht te bewaren. 1. Gebruik de borden enkel waarvoor ze dienen. 2. Wacht je beurt af en laat iedereen een keer. 3. Leg de evenwichtsborden

Nadere informatie

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken.

SDOB Jeugdopleiding. SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. Missie, Visie & Doelstellingen Missie SDOB is een vooruitstrevende en toonaangevende voetbalopleiding voor de regio Waterland en omstreken. SDOB is vooruitstrevend op het gebied van: Trainingsmethodes

Nadere informatie

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen.

Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Dan even mijn sport achtergrond. Ik heb als kind lang gehockeyd en getennist. Toen ik in Leiden kwam studeren ben ik bij Roomburg weer gaan hockeyen. Daar heb ik ook mijn scheidsrechterskaartgehaald en

Nadere informatie

activiteiten activiteiten

activiteiten activiteiten Doelgroep Kenmerken Motieven Acties vereniging KNLTB om te gaan of blijven tennissen producten, diensten en Jeugd Basisschool Rood Ontdekken Ontmoeten: vrienden Tenniskids vereniging Tenniskids programma:

Nadere informatie

Opleidingen trainer/coaches

Opleidingen trainer/coaches Opleidingen trainer/coaches Basisopleiding Coachen Workshop 1 Optreden als coach @KNHBAcademie https//www.facebook.com/knhb.nl www.hockey.warming-up.nl Inhoud workshop 1 - Kennismaking en programma - Leeftijdskenmerken

Nadere informatie

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving

1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Pedagogisch Beleidsplan 1.1. Het creëren van een veilige en vertrouwde omgeving Een veilige en vertrouwde omgeving is de basis van waaruit een kind zich kan gaan ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat

Nadere informatie

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ========================================

Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ======================================== Opleidings- en coachingsdoelstellingen JO9-Pupillen ======================================== Doel en aandachtspunten training: Het leren beheersen van de bal en het herkennen van de spelbedoelingen: ontwikkelen

Nadere informatie

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) HOOFDSTUK 1. ROL VAN DE COACH

KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) HOOFDSTUK 1. ROL VAN DE COACH KWALIFICATIESTRUCTUUR SPORT 2012 IJSHOCKEYTRAINER/COACH 2 (Teambegeleider) HOOFDSTUK 1. ROL VAN DE COACH DE ROL VAN DE COACH Om een succesvol ijshockeyprogramma te runnen moet de coach voorbereid zijn

Nadere informatie

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017

Leidraad JO6 SVV 04. SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging. Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 2017 Leidraad JO6 SVV 04 Technisch Jeugd Coördinatie SVV 04 Maart 2017 SVV 04 Schoonebeekse Voetbal Vereniging Tel 0524-531656 De Kampen 18 7761 CK Schoonebeek www.svv04.nl info@svv04.nl Revisie 0 2017

Nadere informatie

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie.

Ksk Wavria LEERPLAN. Leerplan U6. Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Ksk Wavria LEERPLAN Leerplan U6 Het is belangrijk op te leiden vanuit één gedachte, één visie. Algemeen De ontwikkeling van de spelers is belangrijker dan het resultaat van het team. Positief coachen is

Nadere informatie

Taxandria Handbal Oisterwijk Informatieboekje september 2015

Taxandria Handbal Oisterwijk Informatieboekje september 2015 Informatieboekje 2 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Even voorstellen... 6 Jeugdbeleid... 7 Technisch Jeugdbeleidsplan... 7 Spelregels... 7 Gedrag... 7 Supporters langs de lijn... 8 Trainingen... 9 Waar en

Nadere informatie

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander

1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander 1 e Periode: Balbezit en balbezit tegenstander. 2 e Periode: Omschakelen van balbezit eigen team naar balbezit tegenstander en Balbezit tegenstander naar balbezit eigen team. 3 e Periode: Completeren van

Nadere informatie

6.5. Cognitieve ontwikkeling. Lichamelijke ontwikkeling. Sociale/emotionele ontwikkeling. Seksuele ontwikkeling

6.5. Cognitieve ontwikkeling. Lichamelijke ontwikkeling. Sociale/emotionele ontwikkeling. Seksuele ontwikkeling Boekverslag door J. 1624 woorden 26 februari 2008 6.5 259 keer beoordeeld Vak Verzorging De verschillende soorten ontwikkelingen - cognitieve ontwikkeling - lichamelijke ontwikkeling - emotionele ontwikkeling

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Plus Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL

TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Inleiding: Bron: http://www.voltraweb.be/w%20d%20r%20-%20trainingsopbouw.doc TRAININGSOPBOUW VOLLEYBAL Hoe bouw je een training op? Een training staat niet alleen. Er zijn veel bijkomende factoren die

Nadere informatie

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs!

17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden. Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! 17 oktober 2015: Beweegdiploma voor trainers van andere bonden Verkorte opleiding Beweegdiploma nu ook voor trainers van niet gymnastiek clubs! Waarom het Beweegdiploma? In de leeftijd van 2 tot en met

Nadere informatie

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode

Protocol. overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Protocol overgang groep 1 2 groep 2 3 en verlengde kleuterperiode Opgesteld in september-november 2009 Inhoudsopgave Inleiding pagina 3 De schoolloopbaan van een kleuter pagina 4 Meetmomenten en oudergesprekken

Nadere informatie

Voorbeeldspelen / -oefeningen

Voorbeeldspelen / -oefeningen Blocks Athletic Skills Model (ASM). Alle rechten voorbehouden. Deze afbeeldingen mogen niet gekopieerd, geproduceerd, verspreid of gebruikt worden zonder uitdrukkelijke toestemming van ASM. 1 Voorbeeldspelen

Nadere informatie

C OEFENSTOF C-JUNIOREN

C OEFENSTOF C-JUNIOREN C OEFENSTOF C-JUNIOREN C-JUNIOREN TECHNISCH WERKPLAN VOOR C-JUNIOREN De kenmerken van C-junioren De leeftijdsgroep van de C junioren (12 tot 14 jarigen) laat hele grote verschillen zien. In deze leeftijdscategorie

Nadere informatie

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen.

Ouderavond VV Gorecht. Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Ouderavond VV Gorecht Presentatie ouderavond voor ouders van kinderen van F- en E leeftijdsgroepen. Programma Opening Doel van de ouderavond Kernwaarden VV Gorecht Wat zijn de kenmerken van E-pupillen?

Nadere informatie

Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden.

Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden. MEERJARENBELEID s.v.d.f.s. Hieronder volgt het meerjarenbeleid van de sportvereniging DFS te Opheusden. Het gaat om een periode van 5 jaren. Dit beleidsplan bevat de jaren 2010-2015. In het eerste seizoen

Nadere informatie

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe!

Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Op stap naar het 1 e leerjaar Wat is schoolrijpheid? Ook de ouders doen er toe! Lieven Coppens Vooraf De ontwikkeling van een kind verloopt op verschillende domeinen. Elk kind ontwikkelt op zijn eigen

Nadere informatie

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan

Leren/coachen van meisjes - Dingen om bij stil te staan De ontwikkeling van vrouwen en meisjes in het rugby heeft de afgelopen jaren flink aan momentum gewonnen en de beslissing om zowel heren als dames uit te laten komen op het sevenstoernooi van de Olympische

Nadere informatie

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen

OEFENVORMEN TACTIEK. Door Lucas van Krieken. A. Verdedigen OEFENVORMEN TACTIEK Door Lucas van Krieken A. Verdedigen B. Aanvallen De oefenstof zal echter ook heel veel de techniek aanspreken. Immers, zonder techniek kom je nooit hoog en blijf je dus in een laag

Nadere informatie

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt.

KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek 1e rapport: Datum gesprek 2e rapport: KIJK! 1-2 Bazalt Educatieve Uitgaven www.bazalt. KIJK! Lijst van: Schooljaar: Groep: Leraar: Datum gesprek : Datum gesprek : KIJK! Lijst 1. Basiskenmerken Een kind dat lekker in zijn vel zit, zal zich goed en vlot ontwikkelen. Het is van nature nieuwsgierig

Nadere informatie

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen

Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Technisch beleid HVV Tubantia Visie op talent, spelprincipes, coachen en trainen Motivatie Lerend vermogen Goede bewegers Gedrag Ruimtelijk georiënteerd Vrijspelen Dwingend verdedigen Sturen op ontwikkeling

Nadere informatie

wat komt er kijken bij een warming up?

wat komt er kijken bij een warming up? wat komt er kijken bij een warming up? tekst: Mike Barrell 1 Waarom moet een les met een warming-up beginnen? De meeste trainers zullen zeggen dat de warming up nodig is om je op een training voor te bereiden,

Nadere informatie

Aandachtspunten per leeftijdscategorie F- t/m A-jeugd

Aandachtspunten per leeftijdscategorie F- t/m A-jeugd Aandachtspunten per leeftijdscategorie F- t/m A-jeugd F -jeugd (6-8 jaar) * behoefte aan duidelijke leiding * gering concentratievermogen * individueel gericht, weinig sociaal -voelend * bewegingsdrang

Nadere informatie

Voorzitter en Sportkanjers

Voorzitter en Sportkanjers Voorzitter en Sportkanjers Doel: Dit mag nooit meer gebeuren en bij Veensche Boys kan het niet gebeuren omdat.. We praten over Sportief én opvoedkundig klimaat bij Veensche Boys Het is van groot belang

Nadere informatie

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020

Opbouw Presentatie. Missie. Kernwaarden. Do better. Did well. Bewust voortzetten. Projecten richting 2020 Opbouw Presentatie Missie Kernwaarden Norm Gedrag Did well Do better Bewust voortzetten Projecten richting 2020 Missie HV Abcoude is een familieclub waar sportiviteit, prestatie en plezier hand in hand

Nadere informatie

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel

Augustus DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers. Jeugdopleidingsplan DSC Kerkdriel Augustus 2016 DSC Kerkdriel De Leidraad Kanjers Lenard Weber / Hein Lamers Voor: Technische zaken DSC Kerkdriel September INHOUDSOPGAVE Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Planning 4 1 tegen 1 vormen

Nadere informatie

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14

Technisch plan. E-F pupillen Circuit. Willem Sinnige & Jelle Broerse. Coordinatoren overige D/E/F Pupillen. WV-HEDW Seizoen '13/'14 Technisch plan E-F pupillen Circuit Willem Sinnige & Jelle Broerse Coordinatoren overige D/E/F Pupillen WV-HEDW Seizoen '13/'14 TECHNISCH PLAN E-F CIRCUIT 1 Doel: Door kennis te delen met andere trainers,

Nadere informatie

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD

OPLEIDINGSPLAN K.S.C. WIELSBEKE JEUGD Wij volgen : Versie seizoen 2015 2016 Pagina 1 Doel : De jonge spelers een maximale kans geven om zich als voetballer optimaal te ontwikkelen, en dit door hen steeds met de best mogelijke mensen (trainers

Nadere informatie

Elk kind heeft recht op een coach

Elk kind heeft recht op een coach handout Workshop Jong geleerd, oud gedaan Elk kind heeft recht op een coach Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Uitgangspunten... 3 Pijlers... 3 Aandachtspunten... 3 Concentratie... 4 Samenwerking... 4 Gevoeligheid...

Nadere informatie

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf

Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf Tussendoelen sociaal - emotionele ontwikkeling: Omgaan met zichzelf 1. Wijst dingen aan die het wil, herkent zichzelf in de spiegel, is zich bewust waar het wel en niet van houdt. (Het kind wordt bewust

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Versie 1.0. Jeugdbeleid van Kaatsvereniging De Lytse Stuit, te Scharnegoutum

Versie 1.0. Jeugdbeleid van Kaatsvereniging De Lytse Stuit, te Scharnegoutum . Jeugdbeleid van Kaatsvereniging De Lytse Stuit, te Scharnegoutum Jeugdbestuur DLS 1-4-2014 Voorwoord Er zijn al verschillende kaatsverenigingen die er gebruik van maken; een jeugdbeleidsplan. Om als

Nadere informatie

Voetbalbeleidsplan 2011-2015. Oog op de toekomst, actie voor morgen

Voetbalbeleidsplan 2011-2015. Oog op de toekomst, actie voor morgen Oog op de toekomst, actie voor morgen Agenda 1. Opening/inleiding 2. Terugblik opbrengst beleidsavond februari 2010 3. Doelstellingen voetbal beleidsplan 2011 2015 4. Vragenronde 5. Afsluiting Overige

Nadere informatie

INTERESSE STUUR MAIL AAN : peter.vanriet@telenet.be of karelpeeters2@telenet.be

INTERESSE STUUR MAIL AAN : peter.vanriet@telenet.be of karelpeeters2@telenet.be In het kader van volgend seizoen is KVC Delta Londerzeel op zoek naar jeugdtrainers. Deze jeugdtrainers moeten binnen de opleidingsvisie van de club kunnen werken en de jeugdwerking van de club verbeteren.

Nadere informatie

Protocol Interne Scouting

Protocol Interne Scouting Protocol Interne Scouting 1. DOEL 1.1 Het doel is om uiteindelijk iedere speler op het juiste niveau en met plezier te laten spelen en trainen binnen de v.v. Hekelingen 1.2 Het scouten binnen de vereniging

Nadere informatie

Bij indeling van recreatieve teams: Teams op basis van gelijkwaardige kwaliteiten en leeftijdscategorie. Gelijkwaardige teams.

Bij indeling van recreatieve teams: Teams op basis van gelijkwaardige kwaliteiten en leeftijdscategorie. Gelijkwaardige teams. Selectiebeleid VV Gilze 2015 2020. Het selectiebeleid moet een middel zijn om de doelstellingen, die zijn bepaald in het technisch beleidsplan VV Gilze, te bereiken. Door middel van dit schrijven willen

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are." Sven Goran Eriksson

Inleiding. It's the difference in mental capacities that will determine who the real winners are. Sven Goran Eriksson Inleiding Eigenlijk kan je als sporter niet verliezen. Het wedstrijdresultaat staat voorop, maar er is duidelijk meer. Wie of wat bepaalt het resultaat? Talent. Conditie. Motivatie. Maar ook je mentale

Nadere informatie

Balbal Vista tikspelen

Balbal Vista tikspelen Balbal Vista tikspelen We zien dat (voetbal)trainers meer en meer tikspelen hanteren op trainingen en wedstrijdopwarmingen. Binnen Balbal Vista is dat een gewardeerd middel om sporters te laten ontwikkelen

Nadere informatie

Coach-de-Coach: Leeftijdsverschillen, wat kan jouw team aan?

Coach-de-Coach: Leeftijdsverschillen, wat kan jouw team aan? Coach-de-Coach: Leeftijdsverschillen, wat kan jouw team aan? Sabine van Ree & Bastiaan Bunnik Maandag 4 november 2013 Cognitieve ontwikkeling 4 stadia: - Sensomotorische stadium (0-2jr) - Preoperationele

Nadere informatie

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1

IJSHOCKEY SPORTLEIDER 1 1.4.1. JEUGD EN ONTWIKKELINGSFASES WAT MAAKT IJSHOCKEY ZO AANTREKKELIJK VOOR KINDEREN? De voordelen voor kinderen zijn talrijk. Ze leren technieken die hun behendigheid, kracht en coördinatie verbeteren.

Nadere informatie

Start to Move door Leo Neuteboom

Start to Move door Leo Neuteboom Start to Move door Leo Neuteboom 7 november 2015 Waarom start to Move? Ik wil dat iedereen verantwoord kan ( leren ) bewegen. Tijdens een bostraining zag ik adspirant sporters ouderwets de vergane trimbaan

Nadere informatie