POST IN ROOD. Hillegersberg-Schiebroek. Word vrijwilliger. Ledenmailing van de onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek 2013, nummer 1 (januari)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "POST IN ROOD. Hillegersberg-Schiebroek. Word vrijwilliger. Ledenmailing van de onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek 2013, nummer 1 (januari)"

Transcriptie

1 Hillegersberg-Schiebroek TPG Post Port betaald Port payé Pays-Bas Ledenmailing van de onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek In dit nummer: - Uitnodiging 11 januari - Nieuw welzijn. De toekomst van zorg en welzijn in Hillegersberg-Schiebroek - Eindelijk inrichting van braakliggend terrein van de oude gymzaal Donkersingel - Bezuinigingen en slim investeren. Deelgemeentebegroting 2013, mooier kunnen we het niet maken - Nieuw bestuurlijk model voor Rotterdam vanaf Verkiezingen voor gebiedscommissies in plaats van deelraden - Kans voor uw buurt. Bewonersinitiatief verbetert het woon- en leefklimaat. - Verslag van de bestuursinzet in Bestuursplannen voor Jaarvergadering 28 januari Agenda - Namen en rugnummers Word vrijwilliger Word vrijwilliger bij de PvdA. We zijn op zoek naar canvassers, bellers, bezorgers, schrijvers, projectleiders, helpende handen etc. Je kunt actief zijn in je eigen buurt. Bel of mail ons, dan maken we nader kennis. HiS@PvdARotterdam.nl of UITNODIGING Op 11 januari start de PvdA in Hillegersberg-Schiebroek het nieuwe jaar. We heffen het glas om 18 uur waarbij onze fractievoorzitter Ron Vermeulen, portefeuillehouder Edward Sterenborg en onderafdelingsvoorzitter Manon Marges een korte toost zullen uitspreken. Daarna is er een buffet van hapjes die iedereen heeft meegebracht. Locatie: Willem van Hillegaersbergstraat 38. Welkom vanaf 17:30 uur. Graag aanmelden via HiS@PvdARotterdam.nl of Redactie: HiS@PvdARotterdam.nl

2 Pagina 2 Nieuw welzijn De toekomst van zorg en welzijn in Hillegersberg-Schiebroek - door Edward Sterenborg Op 11 december jl is in de deelraad de beleidsnotitie over de toekomst van zorg en welzijn in de deelgemeente vastgesteld. Op 1 april aanstaande eindigt de huidige samenwerking met Thermiek, al jaren de welzijnsorganisatie voor de deelgemeente. Die datum is ook de start van het 'nieuwe welzijn'. Niet langer is het aanbod van de welzijnsorganisatie het uitgangspunt, vanaf nu is de vraag welke ondersteuning burgers nodig hebben om te kunnen meedoen aan de samenleving. Want dat is het waar het bij welzijn om gaat. Kinderen, jongeren moeten over de bagage beschikken om te functioneren in de samenleving. Dat gaat om taalvaardigheid, maar ook leren wat de do's en don'ts zijn als je gaat werken. Voor ouderen en kwetsbaren is het belangrijk dat ze zo lang als mogelijk zelfstandig kunnen blijven, al dan niet met ondersteuning. Door de bezuinigingen wordt het steeds belangrijker dat de professionals beschikbaar blijven voor degenen die dat echt nodig hebben. Dat betekent tevens dat voor veel anderen belangrijk wordt wat men wel zelf kan, in plaats van te focussen op wat men niet meer kan. Door de deelraad is een belangrijke stap gezet naar een aanpak waarbij de behoefte van onze inwoners centraal staat, waarin professionals meer de ruimte krijgen om te doen wat goed is en waarin de deelgemeente veel meer dan voorheen stuurt op de resultaten die moeten worden geboekt. De gehele notitie is te lezen via de website van de deelgemeente of van de PvdA in HiS. Eindelijk inrichting van de oude gymzaal Donkersingel Braakliggend terrein krijgt een invulling - door Manon Marges Waar vroeger een gymzaal stond aan de Donkersingel, ligt al jaren een stuk grond braak. De geplande bebouwing gaat -in ieder geval voorlopigniet door. Op initiatief van PvdA-fractievoorzitter Ron Vermeulen nam de deelraad van Hillegersberg- Schiebroek in 2011 een PvdA-D66-voorstel aan voor een tijdelijke inrichting. De meerderheid van de raad was het met het voorstel eens. Maar sindsdien gebeurde er weinig. De PvdA vond het te lang duren én wil dat de bewoners kunnen aangeven wat zij willen. De PvdA is het de bewoners gaan vragen en in dit voorjaar heeft de wijk eindelijk een eigen plek. Van 168 adressen hebben wij in september suggesties gekregen. Dat zijn er heel veel. De meeste mensen spraken we aan de deur, enkelen stuurden ons ideeën toe. De reacties zijn verschillend. Maar de meeste bewoners willen een deel groen, een mooi parkje. Mét speelgelegenheid voor kinderen. Er is ook behoefte aan een gezellige buurtplek voor jong tot oud, zonder dat dit overlast aantrekt. Deze conclusie én alle reacties van de bewoners rondom de het terrein van de oude gymzaal is in de deelraadsvergadering in oktober 2012 aangeboden aan portefeuillehouder mevrouw Zeegers. Ron Vermeulen heeft er op aangedrongen dat de nieuwe inrichting in het voorjaar echt klaar moet zijn.

3 Pagina 3 Bezuinigen en slim investeren in 2013 De deelgemeentebegroting 2013, mooier kunnen we het niet maken - door Manon Marges en Ron Vermeulen Bezuinigingen gaan in 2013, meer nog dan in 2012, pijn doen. Daar kunnen we niet omheen. Er zijn simpelweg veel minder euro s beschikbaar. Onze fractie in de deelraad en onze bestuurder hebben hun best gedaan om vooral op sociaal terrein de meest kwetsbaren de ondersteuning te blijven bieden die nodig is. En ook hun best gedaan om slim te bezuinigen. Slim Slim bezuinigen is bijvoorbeeld investeren in groen zodat die later veel minder onderhoud nodig hebben. Slim bezuinigen is ook hulp voor mensen blijven bieden in wijken waar meer mensen wonen die het nodig hebben en in andere wijken terug naar de basis. Door bezuinigingen zal er ook meer van bewoners zelf worden gevraagd voor de buitenruimte en is er weinig geld meer beschikbaar voor incidentele subsidies. Ouderenwerk De PvdA in Hillegersberg-Schiebroek heeft zich bij de begroting voor 2013 sterk gemaakt voor vrijwilligers die mede-bewoners ondersteunen, voor welzijn en zorg op basis kwaliteit en noodzakelijkheid, op voorkomen van armoede en op behoud van ouderenwerk ondanks bezuinigingen. Over het ouderwerk maken de raadsleden zich wel zorgen en zij zullen de ontwikkeling daarvan goed volgen. En dat geldt voor alle versoberingen. Nodig is het om te bezuinigen, maar de sociale voorzieningen mogen niet onder de grens van zakken van wat echt nodig is om bewoners die dat nodig hebben te blijven ondersteunen. Financiën Trots is de PvdA op de gezonde financiële situatie van de deelgemeente. Bezuinigingen zijn nodig om de financiën gezond te houden, maar met onze degelijke financiën komen we niet snel voor verrassingen te staan én kunnen eventuele meevallers snel worden ingezet waar dat het hardst nodig is. Dat laatste is voor de PvdA heel belangrijk. Blij is de PvdA ook met het budget van een ton voor verbetering van de leefbaarheid in Schiebroek-Zuid. Nu de fysieke ontwikkeling daar stagneert en verloedering op de loer ligt, is het belangrijk om integraal (dat wil zeggen tegelijkertijd sociaal, economisch en in de buitenruimte) te investeren. Dat kan met dit geld. Bezuinigen op In 2013 wordt hierop bezuinigd: gymzalen, cultuurbudget, hekken bij activiteiten, welzijnswerk, stimuleren economische ontwikkelingen, stadsontwikkeling. En hieraan wordt juist meer uitgegeven, soms om later goedkoper uit te zijn: duurzaam groenbeheer, bedrijventerrein Schiebroek, aanblijven van de cultuurscout, sociale aanpak voor jongeren en voor volwassenen, inrichten van Le Passage, investeringen in het Kleiwegkwartier en in Schiebroek-Zuid. Compromis De begroting is elk jaar weer een compromis tussen de wensen en inzichten van de politieke partijen in de deelraad. De bezuinigingen gaan pijn doen, maar mooier kunnen we het niet maken. De PvdA is daarom toch tevreden met het eindresultaat. Op de site van de deelgemeente zijn alle plannen voor 2013 en verder te vinden.

4 Pagina 4 Nieuw bestuurlijk model voor Rotterdam vanaf 2014 In 2014 verkiezingen voor gebiedscommissies in plaats van deelraden - door Manon Marges Op 20 december sprak de Rotterdamse gemeenteraad over een nieuw bestuurlijk model als alternatief voor de huidige deelgemeentebesturen. PvdA-raadslid Marco Heijmen: "De PvdA Rotterdam kiest voor een effectief en daadkrachtig gebiedsbestuur, met veel oog voor initiatieven van bewoners." De deelgemeenten heten straks gebieden of Stadskwartieren en worden bestuurd door 9 tot 15 rechtstreeks gekozen leden in bestuurscommissies. Er komt veel ruimte voor bewonersinitiatieven en gebiedsplannen moeten samen met bewoners worden opgesteld. Keuze PvdA De PvdA Rotterdam koos eind november in de ledenvergadering voor een sterk stadsbestuur vanaf de Coolsingel mét direct gekozen bestuurscommissies die samen met bewoners een gebiedsprogramma opstellen. Tijdens deze ledenvergadering heeft de onderafdeling Hillegersberg- Schiebroek via Manon Marges (voorzitter) en Rachid Elouachoun (woordvoerder in de fractie) voorstellen gedaan voor bevoegdheden en budgetten van de nieuwe gebiedscommissies en voor een minimale omvang voor de nieuwe gebiedsbesturen. Beide voorstellen kregen de steun van de PvdA en zijn door de stedelijke fractie succesvol meegenomen in de gemeenteraad. Bewonersparticipatie "De PvdA-fractie is ervan overtuigd dat een politiek bestuur vele malen succesvoller is wanneer het bewoners, ondernemers en zelforganisaties nadrukkelijk betrekt bij wat het wil bereiken en bewoners ook instrumenten aanreikt om daarbij zelf tot keuzes te komen. Succesvoller, want die betrokkenheid zal vaker leiden tot eigen inzet van die bewoners en ondernemers. Succesvoller, want het beleid is dan meer gestoeld op wat vanuit de wijken zelf gesignaleerd wordt. Succesvoller, want door bewoners nadrukkelijk te betrekken bij de te maken afwegingen is de kans op een breder draagvlak voor het gevoerde beleid groter." sprak Heijmen op 20 december de gemeenteraad toe. Vervolgens diende hij namens de PvdA en GroenLinks een motie in waarmee de ca. 2.5 miljoen euro aan besparingen als gevolg van de nieuwe politiek bestuurlijke structuur, rechtstreeks beschikbaar wordt gesteld voor projecten en initiatieven vanuit de wijken. Deze motie is aangenomen. Een verkozen burgernabij bestuur "En waar we overtuigd zijn van het belang bewoners intensief te betrekken, kiezen we ook nadrukkelijk voor een verkozen, burgernabij gebiedsbestuur. Wat bij bewoners verzameld wordt aan noden en wensen moet leiden tot een gerichte aanpak voor die bewoners. Een aanpak, aangejaagd door bestuurders die de noden en wensen van bewoners kennen, omdat ze de buurt kennen, omdat ze door de buurt verkozen zijn en dagelijks beschikbaar zijn om door die bewoners op de schouder getikt te worden." aldus PvdA-woordvoerder Marco Heijmen. Kijk op voor meer informatie over de bestuursmodellen.

5 Pagina 5 Kans voor uw buurt Bewonersinitiatief verbetert het woon- en leefklimaat - door Edward Sterenborg Deelgemeente Hillegersberg- Schiebroek biedt bewoners de gelegenheid het woon-, werk- en leefklimaat in hun buurt te verbeteren. De PvdA is een warm pleitbezorger van het bewonersinitiatief, want het zijn de bewoners zelf die initiatief nemen voor de dingen die zij belangrijk vinden. Initiatieven die bijdragen aan sociale cohesie in de straat of buurt zoals Kleur en fleur in uw straat, Schoon, heel en veilig, Talentontwikkeling voor wijkactiviteiten of Vrijwilligersactiviteiten voor kwetsbaren. Andere ideeën zijn vanzelfsprekend ook mogelijk. Elk initiatief moet aan een aantal regels voldoen: - Aanvragen worden toegekend op basis van de volgorde van ontvangst bij de deelgemeente. Op=op. - Het geld wordt beschikbaar gesteld nadat het bewonersinitiatief is uitgewerkt tot een uitvoerbaar plan met een begroting. - De aanvrager is zelf verantwoordelijk voor de uitvoering en doet dit vrijwillig, zonder materieel gewin en/of vergoeding. - De aanvrager kan aan andere partijen steun vragen en/of aanvullende financiering zoeken. Voorschieten is niet nodig, de deelgemeente maakt het bedrag in één keer over. Indienen van een initiatief gaat redelijk simpel. Een aanvraagformulier is te downloaden op de website van de deelgemeente ( of kan worden gehaald bij de receptie van het deelgemeentekantoor, Argonautenweg 23. Bestuursinzet 2012 Verslag van de bestuursinzet in door Fred Laforet en Manon Marges namens het onderafdelingsbestuur 2012 is een vol bestuursjaar geworden voor het onderafdelingsbestuur, zo kunnen we 2012 het beste samenvatten. Een vernieuwd bestuur is aan de slag gegaan, er is goed samengewerkt met de politieke vertegenwoordigers, we hebben kennisgemaakt met drie leden van de Tweede Kamerfractie, er is campagne gevoerd samen met andere onderafdeling en er is een leuk feestje gevierd. Daarnaast zijn er formele zaken gedaan, is intensief deelgenomen aan de discussies voor een nieuw bestuurlijk bestel in Rotterdam en zijn een aantal zaken voor het komend jaar voorbereid. Vernieuwing In de eerste helft van het jaar is vooral geïnvesteerd in vernieuwing van het onderafdelingsbestuur. Er zijn twee nieuwe mensen bereid gevonden voor onze onderafdeling actief te worden. Renée Seip is toegetreden tot het bestuur en Julia Dotulong heeft zich intensief beziggehouden met campagneactiviteiten in samenwerking met andere onderafdelingen. Helaas is de laatste inmiddels afgehaakt vanwege gebrek aan respons bij anderen. Manon Marges heeft in juni 2012 de voorzittershamer officieel overgenomen van Lia de Vries en het vernieuwde bestuur is na een ledenvergadering aan de slag gegaan. De ledenvergadering was gecombineerd met een politieke discussiebijeenkomst met toenmalig Kamerlid Metin Çelik over het Kunduzaccoord. Activiteiten in samenwerking Samenwerking met andere onderafdelingen op de Rechtermaasoever is met de campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen in een stroomversnelling

6 Pagina 6 gekomen. Er is samengewerkt op meerdere campagnedagen door collectief in de verschillende deelgemeenten de straat op te gaan. Op deze manier is er ondermeer twee keer in brede bezetting op en rond de Peppelweg geflyerd en heeft de campagnetram ook bij ons rondgereden. Grotere plannen waren er ook, maar niet alles is van de grond gekomen. De samenwerking met de andere onderafdelingen heeft na de zomer een structureler karakter gekregen. Er is afgesproken financiën op de eigen begroting vrij te maken voor gezamenlijke activiteiten, activiteiten worden in de agenda s op elkaar afgestemd en er ontstaan her en der nieuwe of grotere activiteiten. Het feestje dat wij organiseerden ter ere van toetreden van Tunahan Kuzu uit onze deelgemeente en Duco Hoogland tot de Tweede Kamer, is hier een mooi voorbeeld van. Op basis van de samenwerking én met steun van de afdeling konden we dit groots oppakken en hebben we heel veel mensen gezien. Plannen Pas in het korte najaar na de verkiezingen van september is het onderafdelingsbestuur aan de slag gegaan met de eigen plannen voor de toekomst. In het verlengde van de gepresenteerde plannen bij de bestuursverkiezing, is afgesproken dat onze inzet zich zeer bescheiden zal richten op het organiseren van (inhoudelijke) bijeenkomsten en daar waar we dat doen liefst in samenwerking met andere onderafdelingen, op een aantal formele zaken van belang van het voortbestaan van de onderafdeling en de toen nog geheel onzekere- voorbereiding voor de verkiezingen in 2014, op het ondersteunen van de raadsfractie én op het (her)investeren van contacten met de bewonersorganisaties in onze deelgemeente. Een aantal dingen hebben we daarvan inmiddels uitgevoerd of voorbereid. Donkersingel Een mooie actie is het onderzoek en de analyse die we samen met de fractie hebben gedaan naar de bewonersideeën voor een tijdelijke inrichting van het terrein van de voormalige gymzaal aan de Donkersingel. Over dit initiatief van Ron Vermeulen leest u elders meer. Een prettig voorbeeld van de ondersteuning die wij als bestuur aan de fractie kunnen bieden. Feest In het najaar heeft het onderafdelingsbestuur geen algemene ledenvergadering of onderafdelingsvergadering meer georganiseerd. Wel was er de feestelijke bijeenkomst met Tunahan en Duco. Een aantal formele zaken ter voorbereiding op de verkiezingen van 2014 zijn in overleg met het afdelingsbestuur Rotterdam uitgesteld tot er duidelijk is over deze verkiezingen in de deelgemeenten. En er zijn verschillende discussiebijeenkomsten over een nieuw bestuurlijk model door de afdeling Rotterdam georganiseerd waar niet alleen bestuursleden en politieke vertegenwoordigers van Hillegersberg-Schiebroek aan hebben deelgenomen, maar ook andere leden. Ledenvergadering Op 28 januari is de jaarvergadering van onze onderafdeling. Hier zullen wij niet alleen de jaarstukken presenteren, maar ook de eerste zaken in de aanloop naar 2014 met de leden bespreken. Plannen 2013 Wat zijn de bestuursplannen voor 2013? - door Fred Laforet en Manon Marges namens het onderafdelingsbestuur Het onderafdelingsbestuur stelt zichzelf voor 2013 een aantal doelen en wil daarbij een aantal zaken organiseren. Formele zaken Om te beginnen willen we uiteraard de formele zaken goed geregeld hebben. Hiervoor is om te beginnen een jaarvergadering uitgeschreven op 28 januari. Tevens zal het bestuur in samenwerking met de fractievoorzitter het functioneren van de politieke vertegenwoordigers evalueren en zal in een nader te bepalen vorm- een kieslijst en een programma moeten worden opgesteld welke in een ledenvergadering worden vastgesteld. Ook zal de campagne voor 2014 in 2013 grotendeels worden voorbereid. Dit willen we in samenwerking met de afdeling Rotterdam, andere onderafdelingen en een aantal actieve leden doen.

7 Pagina 7 Bewonersorganisaties Het onderafdelingsbestuur wil graag de contacten met bewonersorganisaties op korte termijn nieuw leven in blazen. Hiervoor zijn al voorbereidingen getroffen. De uitvoering zal in samenwerking met de fractie in de eerste helft van 2013 zijn. De buurten in Ook willen we in een aantal buurten goed zichtbaar zijn en blijven. Samen met de fractie zullen we minimaal twee keer in 2013 een actie houden in een buurt. Doelen zijn niet alleen zichtbaar zijn, maar ook inhoudelijk op de onderwerpen die in de buurt op het moment van ons bezoek van belang zijn. Voor deze acties zoeken we ook samenwerking met de stedelijke fractie en het afdelingsbestuur. Samenwerken In samenwerking met andere onderafdelingen worden ook enkele politieke bijeenkomsten en/of feestelijke bijeenkomsten georganiseerd. Hierin zullen wij niet direct het voortouw nemen. De structurele samenwerking met de onderafdelingen op de Rechtermaasoever zal door ons verder worden gestimuleerd en vorm gegeven. Hierin hebben wij een voortrekkersrol. Ook zullen wij de samenwerking met het afdelingsbestuur blijven zoeken en proberen zoveel als mogelijk samen op te trekken. JAARVERGADERING 28 JANUARI 2013 UITNODIGING Onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek houdt haar jaarvergadering op maandag 28 januari 2013, aanvang 20:00 uur. Locatie: Humanitas Akropolis, Achillesstraat 290. Op de agenda: - Jaarverslagen Begroting Nieuw bestuurlijk model in Rotterdam vanaf 2014 en de gevolgen voor onze deelgemeente - Verkiezingen 2014 Voorbereidende besluiten & gevolgen van het nieuw bestuurlijk model voor de onderafdeling. Wat betekent het nieuwe model van 9-15 gekozen leden van een gebiedscommissie voor (nieuwe) politieke vertegenwoordigers? Samen met de leden willen we hierover graag nadenken.

8 Pagina 8 Agenda 11 januari vanaf 17:30 uur Nieuwjaar PvdA HiS Willem van Hillegaersbergstraat 38 aanmelden via HiS@PvdARotterdam.nl 12 januari 15:30 uur Nieuwjaarsborrel PvdA Rotterdam FNV Gebouw, Pegasusweg januari 20:00 uur Commissie Schiebroek & Terbregge Deelgemeentekantoor, Argonautenweg januari 20:00 uur Commissie Hillegersberg Deelgemeentekantoor, Argonautenweg januari 20:00 uur Bestuursvergadering PvdA HiS 28 januari 20:00 uur Jaarvergadering PvdA HiS Humanitas Akropolis, Achillesstraat 290 Onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek HiS@PvdARotterdam.nl web: Bestuur Manon Marges, voorzitter, Fred Laforet, secretaris, Michel Lobzhanidze, lid (wnd penningmeester) Renée Seip, lid Lia de Vries, lid Deelraadsfractie Ron Vermeulen, fractievoorzitter, Rachid Elouachoun, secretaris Susanna Kos Chris Mast Dagelijksbestuur namens PvdA Edward Sterenborg, portefeuillehouder welzijn en onderwijs, e.sterenborg@his.rotterdam.nl 29 januari 20:00 uur Commissie ABZ Deelgemeentekantoor, Argonautenweg februari 20:00 uur Deelraad HiS Deelgemeentekantoor, Argonautenweg februari 20:00 uur Bestuursvergadering PvdA HiS 19 maart 20:00 uur Commissie Schiebroek & Terbregge 20 maart 20:00 uur Commissie Hillegersberg 26 maart 20:00 uur Commissie ABZ 9 april 20:00 uur Deelraad HiS Colofon Redactie: Manon Marges Fred Laforet Lia de Vries Redactieadres: HiS@PvdARotterdam.nl

POST IN ROOD. Hillegersberg-Schiebroek. Word vrijwilliger in het campagneteam

POST IN ROOD. Hillegersberg-Schiebroek. Word vrijwilliger in het campagneteam Hillegersberg-Schiebroek TPG Post Port betaald Port payé Pays-Bas Ledenmailing van de onderafdeling Hillegersberg-Schiebroek In dit nummer: - Uitnodiging ledenvergadering op maandag 16 september 2013 -

Nadere informatie

Samen Sterker Algemene Beschouwingen door Ron Vermeulen, fractievoorzitter 30 oktober 2012

Samen Sterker Algemene Beschouwingen door Ron Vermeulen, fractievoorzitter 30 oktober 2012 hillegersberg-schiebroek Samen Sterker Algemene Beschouwingen door Ron Vermeulen, fractievoorzitter 30 oktober 2012 Deze titel heeft de PvdA gekozen omdat het juist nu in deze moeilijke tijden van belang

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, Nadere regels bewonersinitiatieven Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, gelezen het voorstel van de directeur Activering & Welzijn van het cluster Maatschappelijke

Nadere informatie

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019

REGELING BEWONERSINITIATIEVEN 2019 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN MAASTRICHT, gelet op artikel 15,vierde lid van de Verordening Subsidies Vrijwilligersactiviteiten Welzijn en Zorg 2017. BESLUITEN tot vaststelling van de volgende Regeling

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201

Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Subsidieregeling Bewonersinitiatiefgelden 201 Bewonersinitiatieven Maastricht telt talloze bewoners, die zich belangeloos inzetten voor de stad en haar inwoners. Er ontstaan ook steeds meer initiatieven

Nadere informatie

Mail stichting Hartslag (2012-4-25)

Mail stichting Hartslag (2012-4-25) Via mail verstuurt aan: Empe-Tonden 28 mei 2012 College B&W Gemeente Brummen Mevrouw Reichgelt cc: Fractievoorzitters Politieke Partijen Gemeenteraad Brummen cc: Wijkraden Gemeente Brummen cc: stichting

Nadere informatie

Wat is het gebiedsnetwerk? Iedereen die betrokken is in het gebied. Dat gaat van jongerenwerkers, vrijwilligers tot straatvegers. Wat is de rol van de

Wat is het gebiedsnetwerk? Iedereen die betrokken is in het gebied. Dat gaat van jongerenwerkers, vrijwilligers tot straatvegers. Wat is de rol van de Bijeenkomst Gebiedscommissies en bewonersinitiatieven van idee tot uitvoering op maandag 19 mei 2014 in de Heulbrug. Aanwezig 70 deelnemers Anneke Boer van Pluspunt heet iedereen welkom. Ze stelt Remco

Nadere informatie

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Leeswijzer Naar aanleiding van de recente behandeling van bewonersinitiatieven in de afgelopen vergadering en daarbuiten

Nadere informatie

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla

Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Inbreng Tweede Termijn Kaderbrief Gijs Holla Dank u wel voorzitter, Graag wil ik beginnen met het danken van het college en haar ambtenaren voor de uitvoerige beantwoording van alle vragen die wij hadden.

Nadere informatie

IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie)

IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) IVN afdeling Dordrecht (Vereniging voor Natuur- en Milieueducatie) secretariaat; Pieter G. Slot Pelserstraat la 3311VP Dordrecht telefoon: 078-6350027 of 06-12148752 email: p.g.siot@planet.nl Aan de leden

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning

voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Wijkbudgetten 1-loket aanvraagformulier : voor evenementen, (buurt-)feesten en fuiven:praktische en financiële ondersteuning Reglement op de wijkwerking: basissubsidie voor buurtcomités Subsidie voor buurtgerichte

Nadere informatie

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017

VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) 24 oktober 2017 Van: VNG Aan: Stadhuis Onderwerp: Lbr. 17/060 - Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) Datum: dinsdag 24 oktober 2017 15:17:29 Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser B VNG ledenbrief Gratis Verklaring Omtrent

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting BIZ Schiebroek Maart Jaarverslag 2013 Stichting BIZ Schiebroek

JAARVERSLAG Stichting BIZ Schiebroek Maart Jaarverslag 2013 Stichting BIZ Schiebroek JAARVERSLAG 2013 Stichting BIZ Schiebroek Maart 2013 Inleiding Het op BT Schiebroek vindt plaats onder toezicht van de Stichting BIZ Schiebroek. Het bedrijventerrein Schiebroek is een zogenoemde Bedrijven

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014

Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Sociaal Makelen voor Krachtige Wijken Samenvatting van de rapportage tussentijdse evaluatie sociaal makelaarschap augustus 2013 december 2014 Uitgevoerd door Onderzoeksnetwerk Sociaal Domein Utrecht Initiatieven

Nadere informatie

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard

Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Verantwoord bezuinigen Waterland is het waard Inleiding Bezuinigen is keuzes maken. CDA, GroenLinks en SP kiezen sociaal De gemeente Waterland staat voor de taak om in de meerjarenbegroting fors te bezuinigen.

Nadere informatie

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum.

Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. Afdeling Hilversum Inleiding Voor u ligt het werkplan 2018 van het bestuur van de Partij van de Arbeid afdeling Hilversum. In de gemeenteraad is de PvdA met 3 leden vertegenwoordigd: deze periode is de

Nadere informatie

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen

Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voorzitter, Inbreng Ruben Mink Algemene beschouwingen Voordat ik kom tot de bijdrage van de CDA-fractie wil ik graag een groot compliment maken. Zoals u misschien wél verwacht had, gaat dat compliment

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Extra Verkiezingsnummer maart 2018

Extra Verkiezingsnummer maart 2018 De Rode Loper PvdA nieuwsbrief voor Akersloot, Bakkum, Castricum, Limmen en de Woude maart 2018 Redactie: Sjoerd Dijkstra, 0251 653616, sdijkstra20@gmail.com. Website: www.castricum.pvda.nl Extra Verkiezingsnummer

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER

NIEUWSBRIEF18. Wij stáán er voor VAN HET BESTUUR NIEUWE LEDEN: www.sgpgeldermalsen.nl 4/2015. Voor in uw agenda: NAJAARSVERGADERING 25 NOVEMBER VAN HET BESTUUR Het zomerreces is weer voorbij. Als u deze nieuwsbrief leest zijn de eerste commissievergaderingen en raadsvergaderingen al weer achter de rug. Er is veel wat aandacht vraagt, de zondagsontheiliging

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014

NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 AFDELING AMERSF0ORT-BUNSCHOTEN www.pvda-amersfoort.nl secretaris@pvda-amersfoort.nl NIEUWSBRIEF, NOVEMBER 2014 Woord van de voorzitter: Giro 555 en dichterbij huis. Er voltrekt zich een humanitaire ramp

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid

Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Subsidieregeling maatschappelijk initiatief stadsdeel Zuid Artikel 1 Begripsomschrijvingen In deze subsidieregeling wordt verstaan onder: a. algemeen bestuur: het algemeen bestuur van de bestuurscommissie

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Subsidiebeleidsregels ZEIL Fonds 2015 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden

Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden Het kan ook anders: een alternatieve begroting voor een sociaal en groen Naarden (uit te spreken op 5 november 2014 door Dries Bartelink, fractievoorzitter GroenLinks) GESPROKEN WOORD TELT Voorzitter,

Nadere informatie

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG

aan de SLAG Partij van de Arbeid aan de Wassenaarse SLAG R D aan de SLAG Partij van de Arbeid R D aan de Wassenaarse SLAG 0 ROOD AAN DE SLAG - NOVEMBER 2018 INHOUD Uitnodiging Algemene Ledenvergadering DONDERDAG 29 NOVEMBER 2018 Van de voorzitter Verslag afdelingsvergadering

Nadere informatie

Raadsfractie Dronten

Raadsfractie Dronten Raadsfractie Dronten De gemeenteraadsfractie van GroenLinks Dronten bestond in 2011 uit: Cebus Korteweg (fractievoorzitter) Paul Vermast (gemeenteraadslid) Albert Bleijenberg (burgerraadslid) Johan Banis

Nadere informatie

Jaarplan Amsterdam West 2015

Jaarplan Amsterdam West 2015 Jaarplan Amsterdam West 2015 Inleiding Dit jaarplan 2015 van de PvdA Amsterdam West schetst doelen en activiteiten van de vereniging voor het komende jaar. Het jaarplan heeft een overkoepelend karakter

Nadere informatie

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum Jaarplan 2018 Namens het afdelingsbestuur Secretaris Amsterdam Centrum 1 1. Inleiding 2. Vereniging en leden 3. Communicatie 2 1. Inleiding Samenstelling bestuur en fractie 2017 In de fractie en het bestuur

Nadere informatie

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010

GROENLINKS/PE. n i e u w s b r i e f. Juni 2010 GROENLINKS/PE n i e u w s b r i e f Juni 2010 Voorwoord In de week van de verkiezingen hierbij de nieuwsbrief van GroenLinks/PE. Aanstaande woensdag 9 juni is het zover. We mogen weer stemmen. Wie de jeugd

Nadere informatie

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013.

Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Openingswoord van CdK Ank Bijleveld-Schouten bij de bijeenkomst over burgerinitiatieven in Overijssel op 2 oktober 2013. Dames en heren, Wat fijn dat u vandaag bij ons bent. Ik heet u hartelijk welkom

Nadere informatie

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415

iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Registratiedatum:24A)972013 iiiiiiiiioiiiniiiui Registratienummer: 13.0003415 Titel/onderwerp: Beslissen over het initiatiefvoorstel 'Verbeteren omgeving Station Veiperpoorť Datum: 23 september 2013 Van:

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond

Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Voor en met elkaar : burgerinitiatieven worden beloond Verenigingen, stichtingen en instellingen barsten doorgaans van de ambities en toekomstplannen. Maar om ze te realiseren heb je financiële middelen

Nadere informatie

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter,

Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012. Voorzitter, Politieke bijdrage fractie PvdA begroting 2012 Voorzitter, In uw inleidende tekst geeft u aan dat zich niet wil laten gijzelen door het rijksbeleid en de daarbij behorende bezuinigingen. U wilt nu duidelijkheid

Nadere informatie

Folder Stimuleringssubsidie

Folder Stimuleringssubsidie Folder Stimuleringssubsidie In deze folder leest u meer over de stimuleringssubsidie van de gemeente Delft. De volgende vier vragen worden beantwoord: 1. Wat is een stimuleringssubsidie? 2. Waarvoor kan

Nadere informatie

Amsterdam Centrum. Jaarrekening 2014. Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV

Amsterdam Centrum. Jaarrekening 2014. Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV Amsterdam Centrum Jaarrekening 2014 Status: Versie 3 Vast te stellen door de ALV 1 Inleiding Voor u ligt de eerste versie van het financieel jaarverslag over 2014 van de afdeling Amsterdam Centrum van

Nadere informatie

Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties. Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013

Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties. Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013 Exploitatie en beheer door bewoners van wijkaccommodaties Quickscan onder Nederlandse gemeenten met meer dan 70.000 inwoners april 2013 Samenvatting van de resultaten Opdrachtgever Contactgegevens Contactpersoon

Nadere informatie

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000).

De perspectief nota en de najaarsnota lieten een positief beeld zien.(+137.000). Begroting 2015-2018 Begroting 2015-2018 11-11-2014 voor ons ligt de begroting 2014 2018. Voor de PvdA zijn de mensen belangrijk. Mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt die nu buiten spel staan, maar

Nadere informatie

Profiel kandidaten bestuur

Profiel kandidaten bestuur Profiel kandidaten bestuur 2018-2020 Inleiding In oktober 2018 treedt het huidige bestuur na 2 jaar af. Daarom zijn we opzoek naar een nieuw bestuur. In onderstaande tekst vindt u de profielschets voor

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Jaarverslag 2016 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2016 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2015 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en

De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en BUURT OpStand BUURT OpStand De SP fractie bezocht tijdens de 'Buurt OpStand' tour van december 2013 tot februari 2014 veel buurt en bewonersinitiatieven in de stad. In de gesprekken wilden we er achterkomen

Nadere informatie

WELKOM Extra Ledenvergadering

WELKOM Extra Ledenvergadering WELKOM Extra Ledenvergadering Liberaal Heemskerk (29 oktober 2012) AGENDA 1. Opening (Luuth van der Scheer) 2. Nieuwe situatie raadsfractie Liberaal Heemskerk - partij organisatie (Luuth van der Scheer)

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2015/41 1 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 12-5-2015 Nummer voorstel: 2015/41 Voor raadsvergadering d.d.: 23-06-2015 Agendapunt: 11 Onderwerp:

Nadere informatie

Workshop Wijkeconomie

Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie Workshop Wijkeconomie 1. JJJJJJJjjjj 1 Regie over eigen leven en omgeving Burgerkracht van klein tot groot 2 Monopolie op beleid naar de burger MANIFEST VAN ACTIEVE WIJKBEWONERS Gevraagd:

Nadere informatie

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden.

Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. s-hertogenbosch, 20 december 2013 Aan de voorzitter van de gemeenteraad, Namens de CDA fractie wil ik u graag het herziene initiatiefvoorstel Jeugdlintjes aanbieden. Marianne van der Sloot 1 Jeugdlintjes

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

Notulen van de openbare commissievergadering ABM

Notulen van de openbare commissievergadering ABM NotulenvandeopenbarecommissievergaderingABM Datum: Aanvangstijd: Eindtijd: Locatie: donderdag21juni2018 20.00uur 20.40uur RaadzaalgemeentehuisvanHuizen Aanwezig Voorzitterencommissiegriffier J.W.Meijerman(voorzitter)

Nadere informatie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie

Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Nieuwsbrief burgerpanel Overschie Resultaten 3 e peiling: communicatiemiddelen 3 februari 2014 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de derde peiling met het burgerpanel Overschie. De

Nadere informatie

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO

PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO PvdA Hillegom Antwoorden op vragen omroep BO Wat is de naam van uw partij? PvdA Hillegom Wie is uw lijsttrekker? Annemieke van Dijk en Fred van Loenen Wie is uw wethouderskandidaat? De PvdA heeft in Hillegom

Nadere informatie

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend,

Agendanummer: Registratienummer: Onderwerp: Maatschappelijk beleidskader. Purmerend, 27 oktober Aan de gemeenteraad van Purmerend, Agendanummer: 11-72 Registratienummer: 636378 Purmerend, 27 oktober 2011 Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: In een snel veranderende wereld is de uitdaging dat iedereen mee

Nadere informatie

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers?

Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? 7 maart 2014 Gratis parkeren... wat is het nut? Wat brengt het de ondernemers in Geldermalsen? Wat denken de winkeliers? www.gratisparkeren.nu gratisparkeren@sgpgeldermalsen.nl Gratis parkeren.. Heeft

Nadere informatie

Instellen Vrijwilligersfonds

Instellen Vrijwilligersfonds Openbaar Onderwerp Instellen Vrijwilligersfonds Programma Zorg & Welzijn BW-nummer Portefeuillehouder B. Frings Samenvatting De motie Vrijwilligersfonds, kleine moeite groot plezier roept ons college op

Nadere informatie

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa

Utrecht West. Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa Utrecht West Terugkoppeling Netwerkbijeenkomst 2 oktober 2014, Buurtcentrum Rosa We willen u als bewoner van Utrecht West graag informeren over de uitkomsten van de netwerkbijeenkomst in buurtcentrum Rosa.

Nadere informatie

Inleiding. Missie. Werkwijze

Inleiding. Missie. Werkwijze Jaarplan PvdA Amsterdam West 2017 Inleiding Dit jaarplan 2017 van de PvdA Amsterdam West schetst zijn doelen en activiteiten voor het komende jaar. Het jaarplan heeft een overkoepelend karakter en raakt

Nadere informatie

Nieuwsbrief CDA Teylingen

Nieuwsbrief CDA Teylingen View this email in your browser Nieuwsbrief CDA Teylingen 7 december 2018 Vernieuwde nieuwsbrief Zoals u ziet is het uiterlijk van de nieuwsbrief van het CDA Teylingen veranderd. In de vorige nieuwsbrief

Nadere informatie

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015

Sociale Kwaliteit. Brainstorm 9 december 2015 Sociale Kwaliteit Brainstorm 9 december 2015 Aanleiding Nieuw beleid sociale kwaliteit moet ontwikkeld worden. Binnen de Provincie tijdens de vorige Statenperiode is dit thema wegbezuinigd waardoor er

Nadere informatie

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH

Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Werkplan 2016 Afdeling s-hertogenbosch DENBOSCH.PVDA.NL TWITTER.COM/PVDADENBOSCH FACEBOOK.COM/PVDADENBOSCH Dit werkplan 2016 gaat over het tweede jaar van de bestuurscyclus van de gemeenteraad s-hertogenbosch

Nadere informatie

Participatieverslag Nieuw & Anders

Participatieverslag Nieuw & Anders Participatieverslag Nieuw & Anders Op 26 en 31 maart vonden twee bijeenkomsten plaats met de titel Nieuw & Anders plaats. Twee bijeenkomsten die druk bezocht werden door vrijwilligers, verenigingen en

Nadere informatie

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland

concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland concept Jaarplan 2018 Bestuur Gewest PvdA Noord Holland Inleiding. De PvdA staat er na Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar minder goed voor. We hebben een kleine Tweede Kamerfractie, een gedecimeerd

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016

Zorg en Welzijn. Introductie. April 2016 Versie: 1.0 april 2016 Introductie April 2016 Voor u ligt het werkplan 2016 van de thema-afdeling. Dit werkplan is een aanscherping van het concept-werkplan dat in 2015 in twee algemene ledenvergadering

Nadere informatie

De SP strijdt voor een sociaal alternatief. Dat doen we door middel van een campagne onder de naam Voor een sociaal Amsterdam.

De SP strijdt voor een sociaal alternatief. Dat doen we door middel van een campagne onder de naam Voor een sociaal Amsterdam. Jaarplan SP Amsterdam april 2013 april 2014 Voor een sociaal Amsterdam Volgens de SP kan en moet Amsterdam socialer. Het kabinet Rutte II treft de samenleving hard door het mogelijk te maken dat sociale

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Stad en raad Een Stadspanelonderzoek

Stad en raad Een Stadspanelonderzoek Stad en raad Een Stadspanelonderzoek Kübra Ozisik 13 Juni 2016 Laura de Jong www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Inleiding... 2 2. Resultaten... 3 2.1 Respons... 3

Nadere informatie

BESLISPUNTEN 1. Het subsidieplafond 2014 voor de Subsidieregeling Buurtbudget 2014 vast te stellen op 331.200.

BESLISPUNTEN 1. Het subsidieplafond 2014 voor de Subsidieregeling Buurtbudget 2014 vast te stellen op 331.200. RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4540779 Aan : Gemeenteraad Datum : 26 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder R.G.H. van Muilekom Agendapunt : B&W-vergadering : De Ronde :

Nadere informatie

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen

Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Werkplan 2016 bestuur afdeling Groningen Inleiding In dit werkplan van het bestuur kijken we terug op het afgelopen jaar en stellen we de speerpunten voor het komende jaar vast. Het werkplan zal samen

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje

Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Uitnodiging Voorjaarscongres 2013 Pers versus politiek, waakhond of schoothondje Donderdag 23 mei 2013 Ontvangst 9.00 uur Aanvang 9.30 uur Gemeentehuis De Bilt Hartelijk welkom in de gemeente De Bilt!

Nadere informatie

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Aanleiding Op 2 september heeft het college het volgende verzocht: Maak een voorstel betreffende de wijze waarop omwonenden worden geïnformeerd of betrokken

Nadere informatie

Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2007

Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2007 Vereniging Bewonerscommissies Prins Alexander JAARVERSLAG 2007 Vereniging Bewonerscommissies (VBC) Prins Alexander Niels Bohrplaats 536 3068 JK Rotterdam Telefoon 010 4563566 E-mail info@vbcpra.nl De VBC

Nadere informatie

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen.

VOORSTEL Het Wmo beleidsplan (De Beakens fersette, ek yn de Wmo) voor De Friese Meren vaststellen. RAADSVERGADERING VAN 31 OKTOBER Agendapunt: Correspondentienummer: ra1200074 Datum voorstel: 1 oktober Bijlagen: Wmo beleidsplan De Friese Meren 2013-2016 Reactie Wmo adviesraden, OSS en maatschappelijk

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord

Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Verkiezingsprogramma PvdA Feijenoord Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de Partij van de Arbeid. Wij staan voor een spreiding van kennis, macht

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg

Nieuwsflits. Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg Nieuwsflits Inhoud Evaluatieonderzoek naar de Regeling palliatieve terminale zorg 1. Adviesrapport bureau HHM is openbaar gemaakt Pagina 1 2. Conclusies en advies HHM voor toekomst Pagina 1 3. Kamerbrief

Nadere informatie

Faciliteren maatschappelijke initiatieven

Faciliteren maatschappelijke initiatieven gemeente Bronckhorst Z01C7ED5B0A Naam portefeuillehouder: A.A.L.M. Spekschoor Vergaderdatum 23 maart 2017 Registratie nr Z91054\Raad- 00209 Naam behandelend Telefoon behandelend E-mail behandelend W. Gouwenberg

Nadere informatie

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel.

Gesprekken met de Verenigingen Dorpsbelangen over de perspectiefwissel. Classificatienummer : Registratienummer : Onderwerp : Gesprekken perspectiefwissel Verenigingen Bespreking d.d. : 16-05-2011 Plaats : Gemeentehuis Slochteren Opgesteld door : E. Sander Datum : 6 juli 2011

Nadere informatie

Weyknieuws. Agenda: Algemene Ledenvergadering. Buurtcarrousel

Weyknieuws. Agenda: Algemene Ledenvergadering. Buurtcarrousel Weyknieuws 6E JAARGANG, NO.1, MAART 2009 NIEUWSBRIEF VAN DE WASSENAARSE BUURTVERENIGING BURGWEY HANDIGE ADRESSEN: Secretariaat: Prinsenweg 64 2242 EJ Wassenaar 070 5146492 info@burgwey.nl Contributie:

Nadere informatie

FW: Gecombineerde nieuwsbrief VKKL, Spirato, Knooppunt zorg

FW: Gecombineerde nieuwsbrief VKKL, Spirato, Knooppunt zorg A.van Beerendonk Van: Griffie Verzonden: woensdag 4 mei 2016 14:44 Aan: A.van Beerendonk Onderwerp: FW: Gecombineerde nieuwsbrief VKKL, Spirato, Knooppunt zorg Digitale leeszaal Van: VKKL, Spirato, Knooppunt

Nadere informatie

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk

Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Samenvatting Leefbaarheid in kaart voor sociale wijkteams Land van Cuijk Onderzoek naar de wensen, behoeften en bijdragen van inwoners uit Padbroek, Cuijk Alex de Veld, Daniëlle Damoiseaux MSc., dr. Martha

Nadere informatie

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad

Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Flexibele subsidies 2018: Thema - Samen voor de Stad Aanvraagperiode 27 augustus tot en met 5 oktober 2018 Flexibele subsidies 2018 Net als in voorgaande jaren kunnen vrijwilligersorganisaties ook in 2018

Nadere informatie

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven.

Het Buurt Informatie Netwerk (BIN) biedt kaders om deze afstemming en samenwerking vorm te geven. College Onderwerp: V200900347 Buurt Informatie Netwerk Oudheusden Collegevoorstel Inleiding: Veiligheid en je veilig voelen bepaalt in hoge mate het welzijn en welbevinden van bewoners in de wijk. Samenwerken

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Zienswijze op Regionale Agenda 2015-2018 MRE Registratienummer: 00529485 Op voorstel B&W d.d.: 18 november 2014 Datum vergadering: 9 december 2014 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten onskenmerk BB/U201500906

i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten onskenmerk BB/U201500906 m m ^., Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad V M G 1 i y Vereniging van Nederlandse Gemeenten informatiecentrum tel. (070) 373 8393 betreft Motie Boxtel/Noordoostpolder inzake Schaliegas plus

Nadere informatie

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen

Voordracht nieuw lid voor de Raad van Commissarissen Inhoudsopgave: Inleiding Samenstelling Algemeen Bestuur Adviezen en werkzaamheden Werkgroep Bewonerscommissies Werkgroep Communicatie Werkgroep Huuradvies Scholing Algemeen Bestuur Voordracht nieuw lid

Nadere informatie

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid

BESLUITENLIJST. Voorronde Open Huis. Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid BESLUITENLIJST Voorronde Open Huis Datum: 10 september 2015 Onderwerp: Discussienota herziening subsidiebeleid Aanwezig: Voorzitter: dhr. J. Buzepol Locogriffier: mw. A. van Wees (locogriffier) Leden:

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L

Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Wijkfeest zaterdag 9 september D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L D I G I T A L E J A A R G A N G 3 NR. 7 JUNI 2 E K W A R T A A L 2 0 1 7 Wijkraad Duiven-West bestaat 10 jaar! Op 25 mei 2007 is de Wijkraad Duiven-West opgericht. Dit betekent dat de wijkraad 10 jaar

Nadere informatie

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven

BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK. Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven BERICHTEN UIT DE PRAKTIJK Voorbeelden van hoe je een bericht voor een verkiezingsprogramma kunt schrijven Politieke partijen schrijven op dit moment hun verkiezingsprogramma s. Ze staan daarbij ook open

Nadere informatie

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013

1. Persbericht 20 juni 2013. 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 Inhoudsopgave 1. Persbericht 20 juni 2013 2. Verklaring van de burgemeester 20 juni 2013 3. Notitie van gemeentesecretaris; motivering voorgenomen ontslag 15 januari 2013 4. Voornemen tot ontslag 22 januari

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal

Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal Jaarverslag 2017 VLP Roosendaal Inhoudsopgave Voorwoord pagina 3 Doelstelling pagina 4 Beleidsplan 2017 pagina 4 Begrotingsbeleid pagina 4 Gebeurtenissen 2017 pagina 5 Bestuurssamenstelling pagina 5 Fractiesamenstelling

Nadere informatie