Coördinatie of consolidatie van toezicht? Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Coördinatie of consolidatie van toezicht? Inleiding"

Transcriptie

1 - 1 - Lezing door directeur Schilder tijdens het congres Financiële consolidatie binnen Europa, georganiseerd door de Financiële Studievereniging Amsterdam (FSA) op 13 april Coördinatie of consolidatie van toezicht? Inleiding Dames en heren, het is een genoegen om vandaag te gast te zijn bij de Financiële Studievereniging Amsterdam, de FSA. Voor Amsterdamse (en misschien wel alle Nederlandse) financiëel-economische studenten is FSA denk ik een bekende afkorting. Maar FSA geniet ook in de wereld van het financiële toezicht alom bekendheid! Deze letters staan in Zweden en Denemarken voor Financial Supervisory Authority, in Japan voor Financial Services Agency, en in het VK voor Financial Services Authority. Het betreft de nationale toezichthoudende instanties in die landen, counterparts en collega s van de Nederlandse toezichthouders: DNB en AFM. In deze presentatie zal ik ingaan op toekomstige ontwikkelingen in het Europese toezicht op de financiële sector. Waarom is dat interessant tegen de achtergrond van financiële consolidatie? Banken, verzekeraars, effectenbedrijven en andere financiële instellingen staan onder toezicht van nationale toezichthouders. Bij internationale expansie krijgen deze bedrijven te maken met toezichthouders en toezichtregels in meerdere landen. Als de afstemming tussen de nationale toezichthouders onvoldoende is, worden de potentiële voordelen van internationale consolidatie niet optimaal benut. De kernvraag is dus hoe de afstemming tussen nationale toezichthouders kan worden geoptimaliseerd om beter aan te sluiten bij de gewenste ontwikkeling naar een geïntegreerde markt. Bovendien is een betere afstemming tussen toezichthouders specifiek van belang voor Nederlandse financiële bedrijven. Dit hangt samen met de sterke concentratie in de Nederlandse markt: Aantal instellingen in NL Concentratie in NL Banken 85 Top-5: 81% Verzekeraars 371 Top-6: 52% Pensioenfondsen 873 Top-10: 61% Ter vergelijking: De vijf grootste Nederlandse banken beslaan 81% van de Nederlandse markt, de vijf grootste Europese banken hebben slechts 17% van de Europese markt. Voor de Nederlandse instellingen levert binnenlandse consolidatie dan ook geen substantiële schaalvoordelen meer op. Willen onze grote instellingen uitbreiden dan zijn zij aangewezen op internationale expansie. Uitgaande van de huidige samenwerking tussen nationale toezichthouders zal ik uitleggen waarom de grenzen van dat model in zicht komen. Dan schets ik de verbeteringen die op korte termijn worden voorzien in Europese regelgeving. Tenslotte licht ik het zogenaamde lead supervisor-model toe, een model dat op de langere termijn tot echte efficiëntiewinsten kan leiden.

2 - 2 - Toezicht op internationaal opererende banken huidig model Bij het toezicht op internationaal opererende financiële instellingen wordt onderscheid gemaakt tussen de toezichthouder van het land waar de instelling haar hoofdzetel heeft, en de toezichthouders in de landen waar die instelling buitenlandse dochterbedrijven heeft. De eerste wordt thuisstaattoezichthouder of home toezichthouder genoemd. De landen waar buitenlandse dochters zijn gevestigd worden gaststaten of countries genoemd, de toezichthouders daar worden met gaststaattoezichthouder of toezichthouder aangeduid. De huidige afstemming tussen toezichthouders is gebaseerd op het zogenoemde home country control-beginsel. Volgens dit principe staat een financiële instelling onder toezicht van de home toezichthouder, dus de toezichthouder van het land waar het hoofdkantoor is gevestigd en waar de vergunning is afgegeven. De home toezichthouder houdt het overzicht op de gehele onderneming, dit wordt geconsolideerd toezicht genoemd. In het geconsolideerde toezicht heeft de home supervisor dus zicht op de moedermaatschappij, de binnenlandse dochters, èn de buitenlandse dochters. Dat brengt ons bij de gaststaattoezichthouder ofwel supervisor. Een buitenlandse dochter is namelijk een zelfstandige onderneming, een aparte juridische entiteit die een eigen vergunning nodig heeft om in het betreffende land te mogen opereren. Die vergunning wordt afgegeven door de toezichthouder in dat land, de supervisor. Vervolgens houdt de supervisor ook toezicht op de dochter. Het toezicht op de buitenlandse dochterbedrijven van internationaal opererende instellingen is dus een gecombineerde verantwoordelijkheid van de toezichthouder als vergunningverlenende instantie, en van de home toezichthouder vanwege het geconsolideerde toezicht.

3 - 3 - Home supervisor houdt geconsolideerd toezicht Host supervisors houden toezicht op in hun land gevestigde dochters Nationale toezichthouder supervisor X home supervisor Y supervisor Z HQ Internationaal opererende bank Dochter X Dochter Y Dochter Z Country X Country Y Country Z Deze figuur laat zien dat de home en de s verschillende rollen hebben maar op basis van gelijkwaardigheid onderling afstemmen; buitenlandse bankdochters onder toezicht staan van zowel home als s (twee toezichtpijlen die bij buitenlandse bankdochters uitkomen). Hoe pakt dit huidige toezichtmodel nu uit voor bijvoorbeeld een internationaal opererende bank, met dochters in acht andere EU-landen? Deze bank heeft te maken één home toezichthouder en tenminste acht verschillende nationale toezichthouders. (Als het een bank-verzekeraar betreft dan kunnen er aparte toezichthouders zijn voor het bancaire en verzekeringstoezicht.) Hoewel al die toezichthouders op hoofdlijnen dezelfde internationaal afgestemde normen aanhouden, kunnen zij ook eigen specifieke eisen opleggen, bijvoorbeeld op het gebied van interne beheersing. Tegen de achtergrond van toenemende financiële integratie in Europa, is het dan ook goed om eens na te denken over een ander, efficiënter model voor het financiële toezicht in Europa. Nog één opmerking voordat ik in ga op de toekomstige vormgeving van het toezicht: ik benader dit vooral vanuit het bancaire toezicht. Dat komt omdat juist het bankentoezicht een belangrijke internationale component heeft door het geconsolideerde toezicht. Bij verzekeraars is het geconsolideerde toezicht minder van toepassing. Het verzekeringstoezicht richt zich vooral op individuele instellingen (solo-toezicht). Daarom leent het zich vooralsnog wat minder voor een discussie over een meer Europese vormgeving van het toezicht. Toekomstige vormgeving van het toezicht: de kortere termijn Binnenkort wordt een belangrijke stap voorwaarts gezet ten opzichte van de huidige afstemming tussen nationale toezichthouders. Dit houdt verband met het nieuwe raamwerk voor kapitaaltoereikendheid van banken (veelal aangeduid met Basel-II). Dit raamwerk krijgt in Europa een wettelijke basis via de Europese CAD3-richtlijn. Deze

4 - 4 - richtlijn handhaaft de huidige wettelijke verantwoordelijkheden van home en toezichthouders, maar versterkt de rol van de consoliderende home toezichthouder. Eén van de aspecten waarbij de home toezichthouder meer zeggenschap krijgt is het toezicht op de invoering van het nieuwe raamwerk in de gehele groep. Hiervan wil ik twee elementen nader toelichten. Het eerste aspect is de rol van de home toezichthouder bij de modelvalidatie. Een belangrijk onderdeel van het nieuwe raamwerk is dat banken eigen risicomodellen mogen gebruiken bij de bepaling van de hoeveelheid aan te houden kapitaal. Zo n risicomodel moet echter wel ter goedkeuring aan de toezichthouder worden voorgelegd. In de genoemde Europese richtlijn is voorzien dat een bank die goedkeuring alleen bij de consoliderende home toezichthouder hoeft aan te vragen. Deze moet vervolgens in nauwe samenwerking met alle betrokken EU country toezichthouders tot een beslissing komen over goedkeuring van het risicomodel. Is na zes maanden nog geen overeenstemming bereikt, dan kan de consoliderende toezichthouder zelfstandig een beslissing nemen. Op dit specifieke punt van modelvalidatie treedt dus een verschuiving van de bevoegdheid op van de naar de home country toezichthouder. Meer bevoegdheden voor home supervisor m.b.t. coördinatie toezicht en modelvalidatie Nationale toezichthouder supervisor X home supervisor Y supervisor Z HQ Internationaal opererende bank Dochter X Dochter Y Dochter Z Country X Country Y Country Z Deze figuur laat zien dat de wettelijke verantwoordelijkheden niet zullen wijzigen t.o.v. huidige situatie; er wel meer bevoegdheden aan home worden toegekend. Mijn tweede opmerking betreft een kijkje in onze praktijk als home supervisor voor internationaal opererende banken. Hoe geven wij concreet invulling aan het toezicht op de groepsbrede invoering van Basel-II, en hoe betrekken we daar de collegatoezichthouders uit andere landen bij? Om te beginnen hebben wij de toezichthouders in alle landen waarin Nederlandse banken actief zijn per brief geïnformeerd over de wijze waarop DNB de implementatie van Basel-II bij de betreffende bank volgt.

5 - 5 - Daarna hebben we (per onder toezicht staande internationale bank) een bijeenkomst belegd met alle betrokken toezichthouders om uitgebreid te kunnen spreken over de stand van zaken bij de betreffende bank. Tevens was dit een goede gelegenheid voor de toezichthouders om andere toezichthouders op dezelfde bank te ontmoeten. In het vervolg van de samenwerking maken we onderscheid naar de mate waarin een dochter systeemrelevant is in een land. We noemen een bank systeemrelevant als een eventueel faillissement van die bank de financiële stabiliteit van het land in gevaar kan brengen. In landen waar de dochter systeemrelevant is zullen we logischerwijze intensiever met de supervisor optrekken dan in landen waar de bank slechts een kleine speler is. Al met al denk ik dat deze aanpak als consoliderend toezichthouder goed aanslaat. We krijgen positieve reacties van de toezichthouders en we zien bovendien dat een aantal collega toezichthouders eenzelfde benadering volgt. Voor onszelf is dit een goede manier om ervaring op te doen met de coördinatie van toezichtactiviteiten en de uitwisseling van toezichtinformatie. Dat zal van pas komen bij de ontwikkeling van een toezichtmodel voor de langere termijn. Want de consoliderend toezichthouder onder de nieuwe Europese richtlijn is weliswaar een verbetering ten opzichte van het huidige model, maar voor de echte efficiëntiewinst moeten we een stap verder gaan. Toekomstige vormgeving van het toezicht: de volgende stap Dat brengt mij bij de vormgeving van het toezicht op de wat langere termijn. Hier wil ik ingaan op het zogenoemde lead supervisor-model. Het lead supervisor-model werd gelanceerd door de EFR. Ik bedoel hier niet de Economische Faculteitsvereniging Rotterdam, de Rotterdamse tegenhanger van de FSA, maar de European Financial services Roundtable, een groep van grote Europese banken en verzekeraars. In dit model wordt de home toezichthouder verantwoordelijk voor het toezicht op een hele financiële onderneming, inclusief buitenlandse dochters. De home toezichthouder, die wordt aangeduid als lead supervisor, bepaalt zelfstandig de rapportagevereisten voor de gehele groep, valideert interne modellen op groeps- en op lokaal niveau, besluit over inspecties bij banken en coördineert de vergunningverlening. In dit model gaat de eindverantwoordelijkheid voor het toezicht op buitenlandse dochters dus van de toezichthouders over naar de lead supervisor. Dit is een essentieel kenmerk van het lead supervision-model, dat daarom scherp moet worden onderscheiden van het zojuist genoemde model met de consoliderende toezichthouder onder de nieuwe Europese richtlijn. De betrokkenheid van supervisors bij de buitenlandse dochters is en blijft echter van groot belang, zeker als de dochter systeemrelevant is in de gaststaat. Die betrokkenheid kan bijvoorbeeld worden vormgegeven doordat de lead supervisor de uitvoerende toezichtwerkzaamheden uitbesteedt aan de lokale toezichthouder. Op deze manier blijft de toezichthouder op de hoogte van de financiële situatie van de dochter in zijn land.

6 - 6 - Lead supervisor verantwoordelijk voor toezicht op hele groep met inschakeling van supervisors voor uitvoering Nationale toezichthouder supervisor X lead supervisor Y supervisor Z HQ Internationaal opererende bank Dochter X Dochter Y Dochter Z Country X Country Y Country Z Deze figuur laat zien dat lead supervision leidt tot verschuiving van formele verantwoordelijkheden; de s betrokken blijven, onder meer door de uitbesteding van het uitvoerende toezicht aan s (geknikte toezichtpijlen van lead, via op bankdochter); het toezicht efficienter wordt (aantal toezichtpijlpunten dat bij de bankdochters uitkomt is verminderd van twee naar één). Daarnaast is ook een wettelijk kader nodig waarin de overdracht van de eindverantwoordelijkheid voor buitenlandse dochters, van een toezichthouder naar de lead supervisor, wordt geregeld. Zo n wettelijk kader, zowel in de vorm van EUrichtlijnen als nationale wetgeving, moet de toezichthouders de zekerheid bieden dat zij bij het reilen en zeilen van buitenlandse dochters in hun land betrokken blijven. Een derde punt van aandacht betreft de harmonisatie van de depositogarantieregelingen. Zo n regeling voorziet erin dat, als een bank failliet gaat, de spaartegoeden van particulieren worden terugbetaald (tot een bepaald maximum). Onder het lead supervisor-model komen dochters van buitenlandse banken namelijk onder toezicht van de home toezichthouder, terwijl de tegoeden van spaarders onder de garantieregeling worden verzekerd. Deze inconsistentie zou moeten worden weggenomen, bijvoorbeeld door de deposito s bij dochters in de garantieregeling van de thuisstaat onder te brengen. Een andere mogelijkheid is de oprichting van een EU-breed depositogarantiestelsel. Hoewel er dus nog veel werk moet worden verzet ben ik dan ook voorstander van dit model. Het lead supervisor-concept biedt namelijk een belangrijke efficiëntieverbetering doordat de onder toezicht staande instelling nog maar één aanspreekpunt heeft voor het toezicht op de hele groep. Tevens hoeft zij maar aan één toezichtregime te voldoen. Dit

7 - 7 - betekent een aanzienlijke reductie van de toezichtlasten voor de instellingen. Tenslotte past het lead supervisor-model in een echte interne markt. Sommigen pleiten voor de vorming van een Europese toezichthouder, zij het dat de precieze vorm, het mandaat en de verantwoordelijkheden van een dergelijke autoriteit in de verschillende voorstellen uiteenlopen. Aan dit pan-europese model kleven echter de nodige bezwaren. De belangrijkste daarvan is dat de meeste financiële instellingen nog sterk nationaal georiënteerd zijn. Van de 8800 Europese banken is slechts een handjevol als echte pan-europese banken aan te merken. Om effectief te kunnen zijn moet het toezicht zo dicht mogelijk op de instellingen zitten. Een centrale Europese toezichthouder zou op te grote afstand van de instellingen komen te staan. Conclusie Resumerend kan ik zeggen dat grensoverschrijdende financiële consolidatie noopt tot een aanpassing van het huidige toezichtsysteem. Het model van de consoliderende toezichthouder uit de nieuwe Europese richtlijn, dat op de korte termijn zal gaan gelden, is een belangrijke stap voorwaarts. Verder vooruit kijkend pleit DNB voor het lead supervisor-model, waarbij een aantal aspecten moet worden uitgewerkt. Een verdergaande oplossing met één Europese toezichthouder lijkt voorbarig, gegeven de huidige stand van de financiële integratie. Dames en heren, hoe het toezicht er ook uit zal komen te zien, financiële consolidatie is gebaat bij een sterk toezicht, dicht bij de instellingen. Ik verwacht dan ook dat nationale toezichthouders, waaronder naast DNB de FSA s, de Financial Services Authorities en de Financial Supervisory Agencies, nog lange tijd bekend zullen blijven als hogelijk gewaardeerde instituten in de financiële wereld. Datzelfde wens ik de FSA waar ik vandaag te gast was, ook toe. Dank voor uw aandacht.

Maatwerk in het toezicht op banken in Europa

Maatwerk in het toezicht op banken in Europa De vormgeving van het bancaire toezicht in Europa staat ter discussie als gevolg van het toenemende belang van grensoverschrijdende bancaire activiteiten. Voorstellen zijn zelfs gedaan om te komen tot

Nadere informatie

Financiële integratie: op weg naar een nieuw toezicht?

Financiële integratie: op weg naar een nieuw toezicht? Hoofdstuktitel De financiële integratie in Europa neemt toe, maar er zijn soms nog aanzienlijke verschillen tussen de diverse segmenten van het financiële systeem. Zo bestaat slechts een beperkt aantal

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 DE Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 41742 25 november 2015 Regeling van de Minister van Financiën van 16 november 2015, 2015-0000018448, directie Financiële

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief

Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief Bankfaillissementen in historisch en internationaal perspectief Sinds het begin van de kredietcrisis zijn in Nederland drie bancaire instellingen omgevallen. Faillissementen in het bankwezen komen echter

Nadere informatie

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues

Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Spotlight Vrijstelling van tussenconsolidatie: een paar praktische issues Hugo van den Ende - Vaktechnisch bureau (National Office), Assurance Jaap Husson - Capital Markets & Accounting Advisory Services,

Nadere informatie

Modernisering van het prudentiële toezicht

Modernisering van het prudentiële toezicht Modernisering van het prudentiële toezicht Jan Sijbrand Directeur DNB Solvency II Symposium Amsterdam RAI 10 december 2012 Veranderingen in het toezicht De bankenunie Toezicht op verzekeraars Conclusie

Nadere informatie

Factsheet: De Bankenunie

Factsheet: De Bankenunie Factsheet: De Bankenunie Vandaag, 12 september, heeft de Europese Commissie haar voorstel met de titel Verordening overdracht taken en bevoegdheden naar ECB met betrekking tot prudentieel toezicht op banken

Nadere informatie

Datum 11 maart 2011 Betreft: Beperking van de aansprakelijkheid van de financiële toezichthouders

Datum 11 maart 2011 Betreft: Beperking van de aansprakelijkheid van de financiële toezichthouders > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.minfin.nl

Nadere informatie

De toekomst van de toezichthouder

De toekomst van de toezichthouder De toekomst van de toezichthouder Prof dr Arnold Schilder RA De Nederlandsche Bank Seminar Nauta Dutilh Noordwijk, 14 oktober 2004 1 Inleiding Volgens IMF is toezicht op de financiële sector in Nederland

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS 10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS Wat is er veranderd? Banken moeten aanzienlijk strengere regels volgen Na de crisis zijn er duizenden pagina s wetgeving gekomen om in de toekomst het risico op een crisis

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 10.9.2017 COM(2017) 499 final 2017/0229 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD tot wijziging van Besluit (EU) 2017/... van de Raad van 27 mei 2017 betreffende de ondertekening,

Nadere informatie

Bijlage 3: Toekomstige vormgeving Europees toezicht

Bijlage 3: Toekomstige vormgeving Europees toezicht Bijlage 3: Toekomstige vormgeving Europees toezicht 0. Aanleiding Het Nederlandse paper over hervorming van de internationale financiële architectuur dat geschreven is ter voorbereiding op de G20 bevat

Nadere informatie

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze

Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste. plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze (GESPROKEN WOORD GELDT) Majesteit, dames en heren! Qredits bestaat vijf jaar. Dat is een felicitatie waard: in de eerste plaats natuurlijk aan Qredits en haar medewerkers die deze organisatie in korte

Nadere informatie

Ministerie van Financiën

Ministerie van Financiën Ministerie van Financiën > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage Directie Financiële Markten Korte voorhout

Nadere informatie

Datum 21 december 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Ronnes en Oskam (beiden CDA) over binaire opties

Datum 21 december 2015 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Ronnes en Oskam (beiden CDA) over binaire opties > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17208 1 april 2019 Omzetbelasting. Beheer van gemeenschappelijke beleggingsfondsen; bijzonder overheidstoezicht Belastingdienst/Directie

Nadere informatie

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

NOTA VAN WIJZIGING. Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd: 32 622 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en het Burgerlijk Wetboek ter implementatie van richtlijn nr. 2009/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 13 juli 2009

Nadere informatie

Vragen over het depositogarantiestelsel. Depositogarantiestelsel

Vragen over het depositogarantiestelsel. Depositogarantiestelsel Vragen over het depositogarantiestelsel Depositogarantiestelsel Inhoud Inleiding 4 1 Het depositogarantiestelsel 5 2 Valt mijn bank onder het depositogarantiestelsel? 6 3 Kan ik aanspraak maken op een

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 11 september 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0229 (NLE) 12039/17 VOORSTEL van: ingekomen: 11 september 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: EF 186 ECOFIN 712

Nadere informatie

Toezicht nationale instellingen Betaalinstellingen en bijzondere projecten. Pagina 1 van 5

Toezicht nationale instellingen Betaalinstellingen en bijzondere projecten. Pagina 1 van 5 Inleiding Maarten Gelderman voor seminar "Zeven toezichttips om je instelling compliant te laten zijn" voor de sector betaalinstellingen van woensdag 9 september 2015 1 Toezicht nationale instellingen

Nadere informatie

Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels. 9 juni 2009, Wilfried Mulder

Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels. 9 juni 2009, Wilfried Mulder Presentatie Vereniging voor Pensioenrecht: Vormgeving en kansen door nieuwe pensioenvehikels 9 juni 2009, Wilfried Mulder Inhoud 1. Introductie APG 2. Vormen samenwerking pensioenfondsen 3. Werking IORP

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 4.4.2017 COM(2017) 164 final 2017/0075 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van de bilaterale overeenkomst tussen de

Nadere informatie

4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt

4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt 4 Regulering rating agencies, alternatieve beleggingsfondsen en derivatenmarkt In de vorige paragraaf 3 ging het vooral om verbetering van de bestaande regelgeving en toezicht. Onderwerp van deze paragraaf

Nadere informatie

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting)

Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Herziening regelgevend kader bescherming persoonsgegevens (uitgebreide samenvatting) Inleiding De Richtlijn bescherming persoonsgegevens van 1995 was een mijlpaal in de geschiedenis van de dataprotectie,

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 14.7.2016 C(2016) 4407 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 14.7.2016 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 600/2014 van het Europees Parlement en

Nadere informatie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT. overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.10.2016 COM(2016) 691 final/2 2013/0029 (COD) MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 294, lid 6, van het Verdrag betreffende de werking

Nadere informatie

Toetsingskader garantie ten behoeve van DGS Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden)

Toetsingskader garantie ten behoeve van DGS Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) Toetsingskader garantie ten behoeve van DGS Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) Inleiding Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de BES-eilanden) geldt, evenals voor Curaçao en Sint Maarten,

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 5.8.2015 COM(2015) 388 final VERSLAG VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de regels waaraan de toepassingsniveaus van de bancaire prudentiële vereisten

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Kredietcrisis en bankentoezicht

Kredietcrisis en bankentoezicht Factsheet #4 Kredietcrisis en bankentoezicht RIJK IN UITVOERING IN 18 FACTSHEETS Waar gaat het over? De kredietcrisis in de financiële sector leidde in het najaar van 2008 tot een serie interventies van

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 20 maart 2013 Betreft Beantwoording vragen lid Van Hijum

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 20 maart 2013 Betreft Beantwoording vragen lid Van Hijum > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Algemene pensioeninstelling(api) & Premiepensioeninstelling (PPI) Pensioenfondsendag Aon 1 oktober 2008

Algemene pensioeninstelling(api) & Premiepensioeninstelling (PPI) Pensioenfondsendag Aon 1 oktober 2008 Algemene pensioeninstelling(api) & Premiepensioeninstelling (PPI) Pensioenfondsendag Aon 1 oktober 2008 Agenda Behoeften werkgever Voldoen huidige uitvoerders aan behoeften? Voldoet API aan behoeften (mogelijkheden

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 729 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het verstrekken van vertrouwelijke gegevens of inlichtingen door de Nederlandsche

Nadere informatie

Artikel 1. Onderwerp en werkingssfeer

Artikel 1. Onderwerp en werkingssfeer L 107/76 25.4.2015 BESLUIT (EU) 2015/656 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 4 februari 2015 betreffende de voorwaarden krachtens welke kredietinstellingen overeenkomstig artikel 26, lid 2, van Verordening

Nadere informatie

Wijzigingsregeling in verband met de implementatie van de richtlijn beheerders van alternatieve belegginginstellingen

Wijzigingsregeling in verband met de implementatie van de richtlijn beheerders van alternatieve belegginginstellingen Wijzigingsregeling in verband met de implementatie van de richtlijn beheerders van alternatieve belegginginstellingen Regeling van de Minister van Financiën van kenmerk: nr. FM 2013/507 M, tot wijziging

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA s-gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer T.a.v. drs. A.P. Visser Lange Voorhout 8 Postbus Den Haag

Algemene Rekenkamer T.a.v. drs. A.P. Visser Lange Voorhout 8 Postbus Den Haag Nodoi landschc Algemene Rekenkamer T.a.v. drs. A.P. Visser Lange Voorhout 8 Postbus 20015 Den Haag Onderwerp Bestuurlijke reactie ARK-onderzoek "Toezicht op banken in Nederland" De Nederiandsche Bank N.V.

Nadere informatie

Informatie over toezicht. Toezicht

Informatie over toezicht. Toezicht Informatie over toezicht Toezicht Wilt u geld sparen, pensioen opbouwen of uzelf verzekeren tegen een risico? Dan moet u kunnen vertrouwen op financiële instellingen. Wat banken, verzekeraars en pensioen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 003 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht in verband met het nader regelen van het gebruik van het burgerservicenummer bij de uitvoering

Nadere informatie

Themadag Europa. Europa hoe werkt het? 30/11/2011. Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie

Themadag Europa. Europa hoe werkt het? 30/11/2011. Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie Themadag Europa Europa hoe werkt het? 30/11/2011 Sibylle Reichert Pensioenfederatie Tomas Wijffels Pensioenfederatie 2 Inhoud Europese Instellingen Europees Parlement Europese Raad Raad van de Europese

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 17.11.2017 COM(2017) 666 final 2017/0300 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake het standpunt dat namens de Unie in het Gemengd Comité EU-Zwitserland moet worden

Nadere informatie

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten

Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten Protocol Stroomlijning Kapitaaloverdrachten Dit protocol is goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering van het Verbond en de NVB. 1. Inleiding Het protocol heeft betrekking op het overdragen van kapitaal

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor het gebruik van een geavanceerde benadering (AMA) voor de berekening van de solvabiliteitseisen voor het operationeel risico

Aanvraagformulier voor het gebruik van een geavanceerde benadering (AMA) voor de berekening van de solvabiliteitseisen voor het operationeel risico Aanvraagformulier voor het gebruik van een geavanceerde benadering (AMA) voor de berekening van de solvabiliteitseisen voor het operationeel risico De Nederlandsche Bank Juni 2009 1. HET AANVRAAGFORMULIER

Nadere informatie

ADVIES /01 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN

ADVIES /01 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN ADVIES 1 2019/01 VAN DE RAAD VAN HET INSTITUUT VAN DE BEDRIJFSREVISOREN Correspondent Onze referte Datum sg@ibr-ire.be SVB 10.01.2019 Geachte Confrater, Betreft: Beroepsgeheim Dit advies is een bijwerking

Nadere informatie

Presentatie AIFMD Jeroen van Dijk

Presentatie AIFMD Jeroen van Dijk Presentatie AIFMD Jeroen van Dijk 24 mei 2011 INDEPENDENT INTERNATIONAL IN-BUSINESS Inhoudsopgave ANT Trust: AIFMD: - Korte introductie - Tijdslijnen - Wat is een AIF; vrijstellingen - Europees paspoort

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 2:26d, derde lid, en 3:3 van de Wet op het financieel toezicht;

Gelet op de artikelen 2:26d, derde lid, en 3:3 van de Wet op het financieel toezicht; Regeling van de Minister van Financiën van 2018-0000000000, directie Financiële Markten, tot wijziging van het Besluit aangewezen staten Wft en de Vrijstelingsregeling Wft in verband met de bilaterale

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

ACE 50+ Gegarandeerde levensverzekering Aanvullend voordeel:

ACE 50+ Gegarandeerde levensverzekering Aanvullend voordeel: ACE 50+ Gegarandeerde levensverzekering Vrije keuze verzekerd bedrag tot maximaal 12.630,- afhankelijk van uw leeftijd en de premie die u kiest Lage instappremies; vanaf 4,99 per maand Maximale aanvangsleeftijd

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 121 Invoering van een bankenbelasting (Wet bankenbelasting) Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014

Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014 Richtsnoeren Samenwerking tussen autoriteiten die zijn onderworpen aan de artikelen 17 en 23 van Verordening (EU) nr. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 NL Inhoudsopgave 1 Toepassingsgebied... 2 2 Doel...

Nadere informatie

Datum 24 februari 2017 Betreft Vragen van het lid Merkies (SP) over het bericht ''Trump draait nieuwe bankenregels Dodd-Frank terug''

Datum 24 februari 2017 Betreft Vragen van het lid Merkies (SP) over het bericht ''Trump draait nieuwe bankenregels Dodd-Frank terug'' > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Dit document maakt gebruik van bladwijzers.

Dit document maakt gebruik van bladwijzers. Dit document maakt gebruik van bladwijzers. NBA-handreiking 1138 21-11-2017 NBA-handreiking 1138 NBA-handreiking 1138 Van toepassing op: Onderwerp: Vraag en antwoord Datum: 21 november 2017 Status: NBA-handreiking,

Nadere informatie

Medisch behandeld worden in de EU

Medisch behandeld worden in de EU Medisch behandeld worden in de EU Waar moet je op letten? epecs European Patients Empowerment for Customised Solutions Algemeen E U R O P E S E REGELGEVING Onze Europese buurlanden 1 zijn veel dichterbij

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA 'S-GRAVENHAGE

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA 'S-GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500EA 'S-GRAVENHAGE Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD betreffende de sluiting van de overeenkomst tussen de Europese Unie en de Franse Republiek

Nadere informatie

Notitie toezicht openbaar onderwijs

Notitie toezicht openbaar onderwijs Notitie toezicht openbaar onderwijs 1. Taak/verantwoordelijkheid gemeente...1 2. Taakafbakening met Centrum financiële instellingen...1 3. Probleemstelling...2 4. Verbetervoorstellen...2 5. Conclusie en

Nadere informatie

Datum 3 juni 2016 Betreft Kamervraag van het lid Lodders (VVD) over het bericht Pensioenfondsen verhuizen naar België

Datum 3 juni 2016 Betreft Kamervraag van het lid Lodders (VVD) over het bericht Pensioenfondsen verhuizen naar België > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

Toespraak Frank Elderson over prioriteiten pensioentoezicht in 2015

Toespraak Frank Elderson over prioriteiten pensioentoezicht in 2015 Toespraak Frank Elderson over prioriteiten pensioentoezicht in 2015 Rotterdam, De Doelen, 11 december 2014 - Frank Elderson, lid van de directie van De Nederlandsche Bank (DNB), heeft een toespraak gehouden

Nadere informatie

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING

PC Advocaten Nieuwsbrief DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND. Contact ZZINLEIDING DE NIEUWE RICHTLIJN BETALINGSACHTERSTAND ZZINLEIDING Ongeveer 2,6% van alle facturen in de EU worden te laat of zelfs helemaal niet betaald. Vooral voor KMO s is dit problematisch gezien zij geen grote

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013

Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 CPD CPR Voorlichtingsbijeenkomst over de herziene BRL 2502 en de invoering van de CPR 17 januari 2013 Hotel Papendal Rense Kuil voorstellen Coördinator CE markerings activiteiten van Kiwa Nederland B.V.

Nadere informatie

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft

Datum 29 april 2011 Ons kenmerk TGFO-DDi Pagina 1 van 6. Betreft Financiële ondernemingen t.a.v. het Bestuur Datum 29 april 2011 Pagina 1 van 6 Betreft Beheerst Beloningsbeleid Geachte heer, mevrouw, Om ervoor te zorgen dat financiële ondernemingen ook in hun beloningsstructuren

Nadere informatie

DNB organisatievorm & governance

DNB organisatievorm & governance DNB organisatievorm & governance De Nederlandsche Bank (DNB) is de centrale bank, toezichthouder en resolutieautoriteit van Nederland. DNB wordt als naamloze vennootschap bestuurd door een directie, die

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 32 043 Toekomst pensioenstelsel Nr. 110 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 16 mei 2012 Naar aanleiding van de brief van 5 april 2012

Nadere informatie

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD

Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.10.2016 COM(2016) 694 final 2016/0343 (NLE) Voorstel voor een BESLUIT VAN DE RAAD inzake de sluiting, namens de Europese Unie, van een overeenkomst tot wijziging van de Overeenkomst

Nadere informatie

Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen

Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen Speciale nieuwsbrief over personentoetsingen Beste relatie, Hierbij ontvangt u de digitale nieuwsbrief van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze speciale nieuwsbrief over personentoetsingen is opgesteld

Nadere informatie

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122.

Wet van 13 maart 2016 op het statuut van en het toezicht op de verzekerings- of herverzekeringsondernemingen, de artikelen 107 tot 122. de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 35 88 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Mededeling Brussel, 2 juni 2017 Kenmerk: NBB_2017_18 uw correspondent:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie Nr. 1210 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE

Nadere informatie

Leergang Solvency II voor de financial

Leergang Solvency II voor de financial 22 maart - 19 april - 23, 24 mei - 21 juni 2013 Leergang Solvency II voor de financial Vergroot in 5 dagen uw effectiviteit bij de implementatie van SII Mercure Utrecht, Leergang Solvency II voor de financial

Nadere informatie

DSI CONGRES: SAMEN WERKEN AAN VERTROUWEN

DSI CONGRES: SAMEN WERKEN AAN VERTROUWEN Het moet echt beter: betere financiële dienstverlening voor de beste prijs. Rob Groenemeijer, NBV Integriteit en professionaliteit in de financiële dienstverlening DSI CONGRES: SMEN WERKEN N VERTROUWEN

Nadere informatie

Implementatie CNOSSOS in NL

Implementatie CNOSSOS in NL Implementatie CNOSSOS in NL Een blik vooruit door RIVM. Annemarie van Beek Dolf de Gruijter Inhoud 1. Achtergrond 2. Proces 3. Stand van zaken 4. Beslissingen die er uiteindelijk liggen 5. En nu verder.

Nadere informatie

Zorg dat jouw collega ook lid wordt van PEOPIL

Zorg dat jouw collega ook lid wordt van PEOPIL Zorg dat jouw collega ook lid wordt van PEOPIL John Beer is sinds september 2016 voorzitter van PEOPIL: de Pan-Europese organisatie van letselschadeadvocaten (PEOPIL) die in 1997 is opgericht omdat problemen

Nadere informatie

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL )

Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Eggens Instituut Module 2: Toegang tot financiële markten Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial Law (CSFL ) Registeropleiding Financieel Recht Certified Specialist Financial

Nadere informatie

De Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt als volgt gewijzigd:

De Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft wordt als volgt gewijzigd: CONSULTATIEVERSIE Besluit van ( datum), houdende wijziging van de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft van 15 november 2006 in verband met regels met betrekking tot de bescherming

Nadere informatie

kantoor Amsterdam Cruquiusweg HIG T 085 488 59 70 1019 AG Amsterdam F 085 488 59 71 www.halstenlawfifm.nl

kantoor Amsterdam Cruquiusweg HIG T 085 488 59 70 1019 AG Amsterdam F 085 488 59 71 www.halstenlawfifm.nl Reactie op consultatiedocument inzake Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondememingen Wft van de Stichting Auloriteil Financiële Markten d.d. 7 juli 2015 (" Consultatiedocument"). Inleiding Dc

Nadere informatie

Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland

Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland Praktijkvoorbeelden van Coöperatieven in Nederland Coöperatief Seminarie Brussel Februari 2014 Wilbert van den Bosch Grote Diversiteit NL Coops 1 Coöperatieve organisatie Ledenzeggenschap Geen aandeelhouders

Nadere informatie

Welkom. Datum: 25 april 2014

Welkom. Datum: 25 april 2014 Welkom Datum: 25 april 2014 Even voorstellen Ronald Stoel Directeur Personal Banking Ingrid van Doremalen Financial Planner ING Private Banking 2 Uw geldzaken op orde voor nu en later, dát is Financieel

Nadere informatie

1. Punt 43: Samenwerking in het kader van een gezamenlijk team waarbij functionarissen van Europol betrokken zijn

1. Punt 43: Samenwerking in het kader van een gezamenlijk team waarbij functionarissen van Europol betrokken zijn RAAD VAN DE EUROPESE UNIE Brussel, 5 april 2000 (17.04) (OR. en) 7316/00 LIMITE EUROPOL 4 NOTA van: Europol aan: de Groep Europol nr. vorig doc.: 5845/00 EUROPOL 1 + ADD 1 + ADD 2 + ADD 3 Betreft: Artikel

Nadere informatie

Partner van uw ambities

Partner van uw ambities Partner van uw ambities Professionnal van de financiële sector, erkend door en onderworpen aan het toezicht van de Commission de Surveillance du Secteur Financier (CSSF) uw activiteit ontwikkelt zich u

Nadere informatie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie

Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Meerjaren ontwikkelplan 2014-2016 Ouderraad Lindenborg Bevordering van ouderbetrokkenheid door uitwisseling van ideeën, informatie en inspiratie Januari 2014 Opbouw 1. OUDERRAAD LINDENBORG... 3 1.1 DUIDELIJKHEID

Nadere informatie

Bestuur en management in control

Bestuur en management in control 29 mei + 4 juni 2019 Bestuur en management in control E D U C AT I E S E S S I E Agenda Korte inleiding in risicomanagement Gastspreker: Alvin Zievinger (SETAR) Pauze: 15.15 15.35 Paneldiscussie Emily

Nadere informatie

AFM checklist beleggen in vastgoed

AFM checklist beleggen in vastgoed AFM checklist beleggen in vastgoed Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 - De belegging... 3 Is er een prospectus en/of financiële bijsluiter beschikbaar voor deze belegging?... 3 Valt de belegging onder het toezicht

Nadere informatie

Prof. Eddy Wymeersch. Financieel Forum O.Vl.

Prof. Eddy Wymeersch. Financieel Forum O.Vl. Prof. Eddy Wymeersch De crisis heeft verschillende landen tot institutionele hervormingen aangezet VK: Splitsing van de FSA: prudentieel naar Bank of England Duitsland: nog onbeslist, na initiële aankondiging

Nadere informatie

Duurzaamheid en klimaatrisico s

Duurzaamheid en klimaatrisico s Duurzaamheid en klimaatrisico s De rol van de financiële sector en de toezichthouder Henk Jan Reinders Amsterdam, 20 september 2018 Inleiding Agenda voor de presentatie DNB en duurzaamheid Klimaatrisico

Nadere informatie

Alfahulp en huishoudelijke hulp. Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014

Alfahulp en huishoudelijke hulp. Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014 Alfahulp en huishoudelijke hulp Rapportage Ons kenmerk: 11110 Juni 2014 Inhoudsopgave Geschreven voor Achtergrond & doelstelling 3 Conclusies 5 Resultaten 10 Bereidheid tot betalen 11 Naleven regels 17

Nadere informatie

Juli 2014. Phonak Hoor Protectie Plan

Juli 2014. Phonak Hoor Protectie Plan Juli 2014 Phonak Hoor Protectie Plan Solo-apparatuur is zowel klein als waardevol en wordt altijd meegedragen. Het risico van beschadiging, diefstal of verlies is daarom groot. Het Hoor Protectie Plan

Nadere informatie

Selectie commissarissen

Selectie commissarissen Selectie commissarissen 1 Profiel raad van commissarissen Rabo-model April 2014 1. Inleiding Het werving- en selectieproces vereist een grote mate van zorgvuldigheid. De samenstelling van de raad van commissarissen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 022 Wijziging van de Drank- en Horecawet met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde

Nadere informatie

De Minister van Financiën, Besluit: De Tijdelijke regeling invoering Wft wordt als volgt gewijzigd:

De Minister van Financiën, Besluit: De Tijdelijke regeling invoering Wft wordt als volgt gewijzigd: Directie Financiële Markten Datum Uw brief (Kenmerk) Ons kenmerk 15 augustus 2007 FM 2007-01901 M Onderwerp Regeling tot wijziging van de Tijdelijke regeling invoering Wft De Minister van Financiën, Gelet

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 27 863 Betalingsverkeer Nr. 45 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 27 mei 2013

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering)

FUNCTIEPROFIEL. VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) FUNCTIEPROFIEL VOORZITTER RAAD VAN TOEZICHT EN LID RAAD VAN TOEZICHT (profiel bedrijfsvoering) April 2016 DE ORGANISATIE Stichting is een onafhankelijke Nederlandse stichting die zich wereldwijd richt

Nadere informatie

Wet financiële betrekkingen met het buitenland

Wet financiële betrekkingen met het buitenland Wfbb Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaand onder: a. Ingezetenen: 1. natuurlijke personen, die hun woonplaats in Nederland hebben en in de bevolkingsregisters zijn opgenomen;

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 33 121 Invoering van een bankenbelasting (Wet bankenbelasting) A GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 22 mei 2012 Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

MiFID Nieuws. MiFID II: Wat nu te doen met de kennis- en bekwaamheidseisen?

MiFID Nieuws. MiFID II: Wat nu te doen met de kennis- en bekwaamheidseisen? Juni 2017 Met deze nieuwsbrief willen we je inzicht geven in de ontwikkelingen op het gebied van MiFID II. Per 3 januari 2018 treden de nieuwe vakbekwaamheidseisen uit de MiFID II richtlijn in werking.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 259 4 januari 2012 Regeling vaststelling bedragen 2012 ex artikelen 2 en 3 Besluit bekostiging financieel toezicht 23

Nadere informatie

Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen

Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen Prudentieel beleid Brussel, 24 oktober 2005 PPB/153 Uniforme brief aan de kredietinstellingen en de beursvennootschappen Geachte mevrouw, Geachte heer, Met haar brief van 3 juni 2005 (PPB/56) heeft de

Nadere informatie

Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven'

Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven' Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven' 1 Toezicht op bestuur Op 31 mei 2011 is het wetsvoorstel bestuur en toezicht (het "Wetsvoorstel")

Nadere informatie