INHOUDS OPGAVE SOLOMO HEEFT DE TOEKOMST CONCURRENTEN WORDEN PADDENSTOELEN JASPER OLIEROOCK, STRATEGY DIRECTOR MOBTZU

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "INHOUDS OPGAVE SOLOMO HEEFT DE TOEKOMST CONCURRENTEN WORDEN PADDENSTOELEN JASPER OLIEROOCK, STRATEGY DIRECTOR MOBTZU"

Transcriptie

1 TRENDRAPPORT 2013

2 INHOUDS OPGAVE VOORWOORD #1 # 2 #3 #4 #5 #6 #7 #8 #9 #10 SOLOMO HEEFT DE TOEKOMST PHILIP KOK, CEO THE VALLEY CONCURRENTEN WORDEN PADDENSTOELEN JASPER OLIEROOCK, STRATEGY DIRECTOR MOBTZU HOEFT DIGITAAL ZICH NIET LANGER TE VERKLEDEN? JEROEN SMEETS, SENIOR ART DIRECTOR THE PEOPLE S VALLEY UNIQUE BUYING REASONS IN RELATIES ZIJN UNIVERSEEL GERBEN BUSCH, MANAGING DIRECTOR VERITATE VAN MUIS NAAR MENS VINCENT KOOPMANS, DESIGN DIRECTOR MOBTZU GOEDE BEDOELINGEN ZIJN NIET GOED GENOEG MEER KRIJN SMITS, CREATIEF DIRECTEUR PICKLE FACTORY WORDT DE PERSONA DE MAN OF VROUW VAN HET JAAR 2013? PATRICK BURGER, TECHNICAL DIRECTOR THE PEOPLE S VALLEY INDOOR NAVIGATIE. BINNEN IS HET NIEUWE BUITEN PHILIP PROVOOST, TECHNICAL DIRECTOR MOBTZU REVENGE OF THE NERDS SYTSE KOOISTRA, STRATEEG PICKLE FACTORY ALS APPARATEN MET ELKAAR PRATEN PHILIP PROVOOST, TECHNICAL DIRECTOR MOBTZU

3 03 VOORWOORD PHILIP KOK, CEO THE VALLEY De kracht van trendspotting is dat het ons vergezichten biedt op de mogelijkheden van techniek en innovatie. Onze fantasie wordt even geprikkeld. Daarnaast dient trendspotting een hoger doel: om trends al dan niet te omarmen. Trends kunnen waarde toevoegen aan een product of dienst. In 2011 verkocht De Bijenkorf tijdens de Drie Dwaze Dagen een 3d-printer voor nog geen 1250,-. Over twee jaar krijgen onze kinderen voor Sinterklaas waarschijnlijk een verkleinde versie hiervan. Dan kunnen ze hun eigen autootjes en sieraden ontwerpen en printen. Dergelijke vormen van innovatie bieden marketeers volop kansen bij het ontwikkelen van onderscheidende en innovatieve services. Wij bij the valley verdiepen ons dagelijks in relevante trends. Zo vinden we nieuwe wegen om technologie en innovatie toe te passen in marketing concepten voor onze klanten en hun eindgebruikers. Zo ontdekken we hoe trends kunnen bijdragen aan nieuwe business modellen die oplossingen bieden in periodes van krimp en bezuinigingen. Regeren is vooruitzien. In dit trendrapport bieden we een overzicht van technologische ontwikkelingen en marketing trends, die op korte en middellange termijn impact gaan hebben op de activatie van mens en merk. Volop inspiratie dus. We wensen je dan ook veel leesplezier!

4 02

5 05 #1 SOLOMO HEEFT DE TOEKOMST PHILIP KOK CEO THE VALLEY De winkelstraat wordt dé grote verliezer in De fantasieloze omgeving die in iedere gemeente verworden is tot een eenheidsworst met de bekende retail ketens. Het business model in de retail klopt niet meer: een starre en inspiratieloze omgeving met relatief hoge en inflexibele kosten. Verticale prijsbinding en de macht van de distributie zijn voorbij. De pure players halen de retailers steeds vaker in dankzij mooie webshops met een user experience van deze tijd. Daarnaast is het voor internationale toetreders steeds eenvoudiger om hun sterke merken snel en efficiënt naar Europa te brengen. De toekomst voor de retail zit hem dus in het flexibiliseren. Snel en doelmatig inspelen op de behoefte van de consument. De klant heeft het anno nu namelijk voor het zeggen,

6 06 waarbij hij geholpen wil worden door klantvriendelijke technologie. Het gaat niet meer om de vraag waar is mijn winkel? maar wel om de vraag waar is mijn klant? De komende fase voor retail zou ik willen bestempelen als SoLoMo. Social Local Mobile. Retailers leren hun klanten beter kennen door de inzet van social media, door zich in hen te verdiepen en profielen op te bouwen c.q. te verrijken. Weten wat de klant doet, waar en wanneer. Het in kaart brengen van de customer journey is een must. Zonder kennis van de reis van de klant blijven de retailers vervallen in een bombardement van reclameprikkels. We weten inmiddels dat deze vorm van marketing zinloos is geworden. Tijd dus om er mee te stoppen. Relevantie en timing is alles. Het begrijpen van de context waarin de klant zich begeeft en daarop inspelen met innovatieve en gebruiksvriendelijke technologieën. Mobiele concepten zullen in die ontwikkeling de game changer zijn. Ze maken het voor retailers mogelijk om hun klanten echt te raken. Vrijwel iedere klant in de winkel is in het bezit van een smartphone. Daarop wil hij betoverd en verrast worden. Hij wil aanbiedingen op maat en voordeel op de plaats van aankoop. Locatie is de nieuwe context. Retailers die dit combineren met het inzetten van trouwe klanten als mobile researcher zullen in 2013 voorop lopen in cross channel CRM. De winnende retailer in 2013 is degene die komt met een mobiel concept waarin loyaliteit, research en klantvoordeel geïntegreerd zijn. De hoogste tijd voor marketeers om deze nieuwe uitdaging te omarmen!

7 07 CONCURRENTEN WORDEN PADDENSTOELEN JASPER OLIEROOCK STRATEGY DIRECTOR MOBTZU #2 Alles wordt software boeken, muziek, geld. Dit heeft wereldwijd een enorme impact op de gevestigde merken. De verschuiving naar software creëert in combinatie met de steeds stijgende smartphone penetratie een nieuwe situatie.

8 08 Plotseling kunnen overal ter wereld concurrenten opstaan. Als paddenstoelen schieten ze uit de grond. Retail presence of heritage spelen opeens een veel kleinere rol. Het consumentenvertrouwen wordt vanaf nu vooral gebaseerd op transparantie, user experience en veiligheid. Laten we eens kijken naar het vijf krachten model van Porter dat de mate van concurrentie en daarmee de aantrekkelijkheid van een markt in kaart brengt. We zien dan dat deze ontwikkeling voor veel consumentenproducten aan drie van de vijf pijlers zaagt. 1. onderhandelingkracht van afnemers 2. potentiële nieuwe toetreders; en 3. mate van substitutie Nog nooit hadden consumenten zoveel macht als nu. Met behulp van sociale netwerken krijgen individuele consumenten steeds meer invloed op het reilen en zeilen van bedrijven. Door deze sociale netwerken en digitale platformen kunnen consumenten gezamenlijk een prijs bepalen voor producten. Sterker nog: consumenten kunnen zo participeren in product launches. Op het digitale platform Kickstarter worden dagelijks nieuwe potentiële concurrenten gelanceerd dankzij de financiële bijdrage van consumenten (in 2012 werden er al projecten gefinancierd). Nooit eerder konden nieuwe toetreders zo snel een groot marktaandeel behalen met digitale producten. Dit wordt nu mogelijk gemaakt doordat alles software wordt en de mensen deze software kunnen gebruiken op hun smartphone. In de digitale economie is substitutie bijna te verwaarlozen. Fysieke producten zijn bijna allemaal te kopiëren, voor software geldt dat

9 09 al helemaal. In China kennen ze geen copyright dus reken maar dat jouw product gekopieerd gaat worden. In het geval van software moet je je onderscheiden op het gebied van design, experience en veiligheid. Daarmee win je het vertrouwen en de gunst van de consument. Alle vijf marketing p s zijn zo maakbaar dat je maar een paar specialisten nodig hebt om snel een enorm marktpotentieel aan te boren. Naast het daadwerkelijke product is distributie één van de belangrijkste drivers van succes. Met een applicatie in de Apple Appstore en in de Google Play Store bereik je een wereldwijd publiek. Door slimme prijsstelling (premium vs freemium) en met een klein team van slimme mensen kun je enorme resultaten behalen. Voor de laatste P - die van promotie - biedt de digitale aard van deze producten ook volop kansen. Door in je product een koppeling met social te maken, is het niet alleen mogelijk om consumenten via social media over je product te laten praten maar stel je consumenten ook in staat je product direct aan te bieden aan andere consumenten. Deze nieuwe maakbaarheid van succes dwingt grote bedrijven om wendbaarder te worden en kritisch naar hun IT infrastructuur en business model te kijken. ER KOMT EEN MOBIELE GOLF AAN DIE ZIJN WEERGA NIET KENT Als je dat niet doet, is een start-up je straks te snel af. Er komt een mobiele golf aan die zijn weerga niet kent. Meer dan 30% van IT budgetten gaan straks naar mobile en cloud computing (dat zijn de cijfers waarmee IBM rekening houdt). Dit wordt niet alleen gedreven door emerging markets, maar ook door de Bring Your Own Device trend (BYOD).

10 10 Werknemers gebruiken hun eigen mobiele telefoon als zakelijke telefoon. Inmiddels werken al meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd op basis van BYOD. Dit aantal zal alleen nog maar stijgen. Hierbij volgt de zakelijke markt voor het eerst de consumentenmarkt. In het verleden zag je dat consumenten tools gebruikten die bijna net zo goed waren als professionele tools. Nu zijn de smartphones van consumenten perfect om ook zakelijk te gebruiken. Door deze ontwikkelingen is het niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven mobile first gaan ontwikkelen. Onlangs heeft ook een bedrijf als ING aangegeven dat ze vanaf nu mobile first denken bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Gerenommeerde bedrijven zien in dat ze óf zelf het technologische voortouw nemen, óf anderen de ruimte bieden om in het gat te springen. Er is geen enkele manier om aan deze ontwikkelingen te ontkomen. Zorg dat je vooraan zit of je valt achteraan af! Bij software bedrijven als Google en Facebook is dat al meer dan 1,5 jaar gaande. Inmiddels geldt mobile first voor alle branches die voor hun inkomsten afhankelijk zijn van de consument.

11 11 HOEFT DIGITAAL ZICH NIET LANGER TE VERKLEDEN? JEROEN SMEETS SENIOR ART DIRECTOR THE PEOPLE S VALLEY #3 Bij het ontwerpen van de iphone kalender vroeg Steve Jobs zijn ontwerpers om de uitstraling van een echte lederen agenda na te bootsen. Digitaal gedesignde elementen moeten lijken op objecten uit de echte wereld. Onder andere door deze aanpak zijn Apple producten zo natuurlijk en intuïtief te gebruiken.

12 12 Dit noemen we Skeuomorphism. Skeuo betekent werktuig in het Grieks (tool) en morph betekent vorm. Je ziet deze trend in veel apps en websites terug. Vormen van bijvoorbeeld post-its, tabs, houten texturen, vellen papier, metalen oppervlakten en realistische 3-D ontwerpen. Zo maken designers de online ervaring menselijker en realistischer. Toch gaat dat veranderen. Het komende jaar wordt minimalisme koning. Veel textuur-zware ontwerpen zullen wijken voor eenvoudigere sites. De Skeuomorphism trend maakt plaats voor de cleanere Authentically Digital stijl. In 2013 worden minder sites geïnspireerd door de vormgeving van Apple en meer door die van Microsoft en Google. Dat ik dat ooit nog zou opschrijven! Wat is Authentically Digital? Ik vond deze definitie: trouw aan de persoonlijkheid, geest en het karakter van geautomatiseerde technologie.

13 13 Een goed voorbeeld is de Windows 8 Metro-interface van Microsoft. Voorstanders roemen deze als directer, echter en beter aansluitend op het apparaat waarop het ontwerp wordt getoond. Twee stromingen die vinden dat hún filosofie het beste werkt bij de gebruikers. Met als grootste verschil dat de een intuïtiever aanvoelt en de ander beter aansluit op het device. Is dat wel zo? Het grote voordeel van Windows 8 is natuurlijk dat het op elk device hetzelfde is. Is dat ook meteen het nadeel? Is het niet beter om het design steeds op het device aan te passen? Misschien wel, maar budget wint het van de ideale situatie. Hoe dan ook denk ik dat het design van websites in 2013 meer Authentically Digital wordt. Waarom? Op online vlak wint heldere content het op dit moment van een goed gevoel. Veel online designers maakten al in 2012 gebruik van deze minimale stijl. We zagen steeds meer sites met

14 14 een plat design, veel wit, vierkante vormen, primaire kleuren, grote prachtige typografie, vaak geplaatst bovenop nog grotere images. VEEL ONLINE DESIGNERS MAAKTEN AL IN 2012 GEBRUIK VAN DEZE MINI- MALE STIJL met haar nieuwe logo, software en site. De site voldoet 100% aan alle bovengenoemde kenmerken en is daarnaast perfect responsive. Kortom, de online design trend in 2013: Skeuomorphism is uit en Authentically Digital is in. Maar...ik denk dat designers de twee stijlen zullen gaan mengen. Op zoek naar de ideale combinatie: een heldere content met een interactie die tastbaar blijft aanvoelen. Knoppen hebben geen ronde hoekjes meer en de verloopjes zijn weg. Scrollen mag, Flash niet en ze zijn natuurlijk responsive. Ook grote merken hebben hun huisstijl vereenvoudigd door deze stijl toe te passen. Ze gaan inmiddels voor one-color logo s. Veel eenvoudiger door te voeren en op alle devices snel te herkennen. Microsoft heeft met Windows 8 deze trend heel goed opgepikt en het in een stroomversnelling gebracht

15 15 UNIQUE BUYING REASONS IN RELATIES ZIJN UNIVERSEEL GERBEN BUSCH MANAGING DIRECTOR VERITATE #4 Boy meets girl (m/v, m/m, v/v). Alle zintuiglijke registers gaan open. De wijzers slaan vol uit in het groen. Je voegt de daad bij het woord. En daarmee is de eerste aankoop een feit. Valt het tegen, dan eindigt het met een drinkontbijtje. Bevalt het daarentegen steeds beter, dan is het niet meer vanzelfsprekend.

16 16 Je bent in de wolken. Sterker nog: Je zit eróp. Op een roze. Alles is mooi en leuk. Je photoshopt de onhebbelijkheden weg. Of denkt: dat verander ik wel. Die roze wolk is bij de één wat groter dan bij de ander, maar hoe het ook zij: hij lost een keer op, waarmee je uiteindelijk op aarde neerdaalt. Dan begint het eigenlijk pas. Tics of gewoontes gaan irriteren. Je blijkt tegen bepaalde zaken heel anders aan te kijken. Zij blijft maar zeuren over het kluslijstje dat nu eindelijk eens een keer moet worden afgewerkt. Hij laat zich uiteindelijk toch niet veranderen. Inderdaad, een relatie betekent werk aan de winkel. In je relatie moet je investeren. Dat je in een relatie moet investeren is volgens mij ook heel herkenbaar voor CEO s, marketingdirecteuren, sales directors, brand managers en customer service reps. Op zich geen vuiltje aan de lucht, als je maar weet wat er nodig is om je relatie te laten slagen. De Unique Buying Reasons. De redenen waarom je partner bij je wil blijven: Omdat je partner je een veilig gevoel geeft. Er altijd voor je is. Omdat je partner je merkbaar waardeert. EEN RELATIE BETEKENT WERK AAN DE WINKEL. IN JE RELATIE MOET JE INVESTEREN Door kleine attenties of soms grote cadeaus. Omdat je partner écht naar je luistert en daarmee steeds beter begrijpt wat je wil en waar je diepere behoeften liggen. Juist daarom je blijft inspireren. Ook na 10 jaar. Kortom: Het goede gevoel dat jou doet besluiten om je langdurig aan je partner te binden. In feite CRM in optima forma. Het is niet zozeer een trend als wel

17 17 een vurige wens voor 2013: dat diezelfde CEO s, marketingdirecteuren, sales directors, brand managers en customer service reps zich iets gaan realiseren. Namelijk dat de verwachtingen die mensen in hun hoedanigheid van consument hebben en de eisen die ze aan merkrelaties stellen, de Unique Buying Reasons, identiek zijn. Er voor je klanten zijn betekent nadenken over hun customer journey en die ondersteunen via een integrale contactstrategie, zodat je ze op de juiste tijd en plaats kunt bereiken met de juiste boodschap. Persoonlijk en relevant. Je waardering uitspreken voor hun klandizie betekent ze zo nu en dan een incentive sturen, bij voorkeur vanuit een loyaliteitsprogramma. Persoonlijk en relevant. Naar je klanten luisteren betekent dat je iets met hun mening doet, ze om input of hulp vraagt, ze bij je merk betrekt. Persoonlijk en relevant. Weten wat je klanten willen, dat doe je door in je database profielen te bouwen die inzicht geven in voorkeuren, wensen en gedrag. Zodat je daar op in kunt spelen met persoonlijk relevante aanbiedingen, hulp of advies. Daarmee bezorg je je klanten dat goede gevoel dat ze doet besluiten openlijk hun liefde te verklaren

18 18 en zich langdurig aan je te binden. CRM in optima forma. Enneh in tegenstelling tot wat ICT-leveranciers ons graag doen geloven, begint CRM niet bij de keuze voor een softwarepakket. Het begint bij inzicht in de wegen die mensen bewandelen op zoek naar jouw producten, diensten of informatie. En oprechte interesse in wat mensen drijft door voortdurend met ze in dialoog te blijven. econversations. Ik zou zeggen: Don t spread but share the word!

19 19 VAN MUIS NAAR MENS VINCENT KOOPMANS DESIGN DIRECTOR MOBTZU #5 De beste interface is geen interface. De GUI (Graphical User Interface) zoals die ooit werd bedacht in het Xerox Lab (muis, cursor, bureaublad, vensters e.d) heeft zijn langste tijd wel gehad. Weg met de interface!

20 20 Waarom die muis gebruiken als het ook gewoon met je vingers op het scherm kan? Of zelfs zonder een scherm aan te raken, zoals met spraak. Dag GUI, hallo NUI. Bij NUI (Natural User Interface) gebruik je je lichaam als besturing. De Nintendo Wii bestaat al sinds Het is met zijn Wii-mote in feite een tussenvorm van een NUI. Een tussenvorm, want je hebt bij de Wii nog steeds een apparaat in je hand. Sinds 2010 biedt Microsoft met Kinect al een echte NUI. Je lichaam is de controller voor wat er op het scherm gebeurt. De nauwkeurigheid is echter niet optimaal, prima voor een potje virtueel bowlen maar verder... Inmiddels is het Maak kennis met Leap Motion, de volgende stap in de NUI. Denk aan de futuristische beelden in de film Minority Report waar Tom Cruise met zijn handen door digitale documenten bladert. Met de techniek die nu beschikbaar is, zijn dit soort toepassingen geen science fiction meer. DEVICES DIE BESTUURD WORDEN MET GEBAREN

21 21 Leap Motion herkent zelfs de kleinste vingerbeweging. In 2013 zullen we steeds meer toepassingen en integraties zien van devices die bestuurd kunnen worden met gebaren. Een andere vorm van NUI waar we meer van gaan horen is spraak. Nu is het vaak nog een gimmick in de vorm van bijvoorbeeld Apple s Siri. Straks worden onze gesproken woorden bijvoorbeeld meteen omgezet naar een andere taal. Dat biedt op zijn zachtst gezegd revolutionaire mogelijkheden. Next level NUI? De volgende stap is uiteraard mind control. Apparaten aansturen door middel van gedachtes. Het brein als input device komt daarvoor wellicht iets te vroeg maar... hou het in de gaten.

22 22 GOEDE BEDOELINGEN ZIJN NIET GOED GENOEG MEER KRIJN SMITS CREATIEF DIRECTEUR PICKLE FACTORY #6 Mijn voorspelling voor 2012 was dat kneutermarketing hoogtij zou gaan vieren. Dat merken op sociale kanalen aan de slag zouden gaan met sympathieke, kleinschalige en zelfgeproduceerde initiatieven. Gisteren bedacht, vandaag gelanceerd en morgen weer vergeten.

23 23 Mijn voorspelling is uitgekomen. Helaas. Want natuurlijk zijn zelfgemaakte bedankjes voor de zoveelste like op Facebook leuk en natuurlijk zijn zelfbedachte inhakers op 21/12/12 ook best grappig. Maar de gemiddelde consument moet eind vorig jaar gillend gek zijn geworden van weer een marketing afdeling met allemaal een kerstmuts op het hoofd, proostend op het nieuwe jaar. Blijkbaar is goede content maken gewoon een vak. Een vak dat beter aan specialisten over gelaten kan worden dan aan stagiairs. In 2013 voorspel ik, en de wens is inderdaad de vader van de gedachte, een serieuze verbetering van de kwaliteit van content op social media. Voor bedrijven die volharden in goedbedoelde leukigheid, voorspel ik een massaal afhaken van volgers. Volgers die afhaken, het is tot nu toe een onbekend fenomeen. Dat komt vooral omdat het allemaal nog steeds nieuw is. Mensen waren niet gewend om met merken te kunnen communiceren of om merken toe te laten in hun conversaties. Pas sinds eind 2010 kunnen mensen massaal met merken communiceren. Omdat het nieuw is willen mensen die merken best even de kans geven. Maar de nieuwigheid is er zo langzamerhand wel een beetje af. Goede bedoelingen zijn vanaf 2013 niet goed genoeg meer. Als merk zul je daadwerkelijk meerwaarde moeten bieden in de tijdslijn van je doelgroep. Merken gaan dus de content die ze publiceren via hun (social media) platformen professionaliseren. Daarnaast zal de inbound content, de content ALS MERK ZUL JE DAADWERKELIJK MEERWAARDE MOETEN BIEDEN IN DE TIJDSLIJN VAN JE DOELGROEP

24 24 Veel interessanter is de footprint die een consument achterlaat op Facebook, Instagram, Pinterest of YouTube. Daar laten mensen hun voorkeuren spreken. Door zoiets simpels als een duimpje omhoog maar dus ook door de foto s die ze publiceren van hun liefhebberijen. Als we deze voorkeursdata kunnen koppelen aan profieldata of bijvoorbeeld aankoophistorie, kunnen we echt relevant gaan communiceren. die de consument produceert, ook professioneler behandeld worden. Dankzij het toverwoord CRM zijn marketeers jarenlang bezig geweest met het vergaren en opslaan van profieldata. Steeds vaker komen we er achter dat het adres en de NAW gegevens van een consument maar beperkte waarde hebben. Die gegevens werden ooit afgegeven om kans te maken op een ipad, of voor een proefabonnement. Ze zeggen weinig over triggers, drivers of barrières. In 2013 gaat de race om deze (big) data beginnen. Bedrijven gaan zich afvragen hoe ze die data in kaart kunnen brengen. Maar vooral hoe die data gestructureerd kan worden en hoe de data omgezet kan worden in nuttige informatie die weer gebruikt kan worden voor kwalitatieve, professioneel gemaakte en relevante content. Gelukkig is het cirkeltje zo weer helemaal rond!

25 25 WORDT DE PERSONA DE MAN OF VROUW VAN HET JAAR 2013? PATRICK BURGER TECHNICAL DIRECTOR THE PEOPLE S VALLEY #7 Begin jaren 90 van de vorige eeuw bestond de meest geavanceerde marketing uit (offline) direct mail. Eerst was dat schieten met hagel, later werden het persoonlijke brieven met geïndividualiseerde content voor geselecteerde doelgroepen.

26 26 Om (toekomstige) klanten echt te bereiken is de database met persoonsgegevens, interesses en koopgedrag van essentieel belang. Database marketing heeft daar dan ook haar oorsprong gevonden. Een andere ontwikkeling die zich meer recent in marketing heeft afgespeeld, is het ontstaan van vele nieuwe kanalen in het online spectrum: websites, mobiel, blogs, sociale media, marketing, etc. Marketeers hebben zich de afgelopen jaren suf gepiekerd welke kanalen voor welk doel in te zetten. Dat was op zich al een flinke uitdaging en veel bedrijven zijn er nog steeds druk mee bezig. In de afgelopen jaren zag je dat marketeers hun multi-channel kanalen in de regel best aardig op orde hadden. Toch beseften ze dat dat niet genoeg was. De gebruikerservaring moet ook over alle kanalen uniform zijn: de welbekende cross channel user experience. Dit betekent dat je alle content beschikbaar moet maken voor de kanalen die je gebruikt. Dit levert voor bedrijven nog een behoorlijke uitdaging op. De kanalen die ze -in het beste geval- net allemaal in place hebben, zijn vaak in verschillende systemen gemaakt. De content is meestal moeilijk uitwisselbaar, omdat het niet vanuit één centrale content database komt. Vaak moeten marketeers dezelfde content voor verschillende kanalen dus meerdere keren invoeren of met trukendozen aan elkaar knopen Dan heb je het nog maar over statische content. Uitgangspunt is dat de content op alle kanalen afgestemd is op individuele eigenschappen, interesses en koopgedrag. DE GEBRUIKERS- ERVARING MOET OVER ALLE KANALEN UNIFORM ZIJN: CROSS CHANNEL USER EXPERIENCE

27 27 Net als in direct mail marketing al sinds jaar-en-dag gebeurt hoe doe je dat in hemelsnaam? Via persona gedreven marketing: het targeten van content op je online kanalen, op basis van persona s. Bedrijven die dat doen, ervaren een enorme verbetering in de online resultaten. Persona gedreven communicatie gaat nog een stap verder dan cross channel communicatie. Het real-time aanpassen van je communicatie door kennis over je bezoekers staat hierbij centraal. Is dit wel mogelijk? Dat is een megaoperatie toch? Waar begin je? Aan deze aanpassingen gaan een aantal belangrijke stappen vooraf. Uitgangspunt is dat je weet welke persona s relevant voor je merk zijn, hoe je op basis van deze persona s profielen van je online bezoekers opbouwt en hoe je je content dynamisch toont door die kennis over je bezoekers. Om dit voor elkaar te krijgen start je bijvoorbeeld met een customer journey mapping of een contactstrategie. Maar wat als je die hebt?

28 28 Dan zit je nog met al die systemen die je aan elkaar moet knopen, toch? Inmiddels zijn er al methodes om je daar bij te helpen. Met centrale content en persona based communicatie. Die worden de komende tijd steeds verder ontwikkeld. Heel waarschijnlijk zullen ook nieuwe partijen op de trend inspelen en met nieuwe of betere tools te komen. De technieken om Persona Based Cross Channel marketing uit te voeren zijn volop in ontwikkeling. In 2013 zullen steeds meer bedrijven de stap maken.

29 29 INDOOR NAVIGATIE. BINNEN IS HET NIEUWE BUITEN PHILIP PROVOOST TECHNICAL DIRECTOR MOBTZU #8 Buiten weten we inmiddels precies waar we zijn én waar we heen gaan door naar een scherm te kijken. In onze auto vertelt een vriendelijke meneer of mevrouw hoe we moeten rijden. Binnen zijn we echter op ons eigen navigatievermogen aangewezen. Tot nu toe.

30 30 De bekende merken zijn al enige tijd op zoek naar de mogelijkheden voor indoor navigatie. De vraag is nog hoe. De voorkeur heeft navigatie die gebruik maakt van bestaande hardware en waarvoor geen additionele software nodig is. Google is bezig met indoor navigatie via driehoeksmetingen met WiFi. Apple onderzoekt iets vergelijkbaars. Nokia heeft een eigen omgeving gebouwd die tot op de centimeter nauwkeurig kan aangeven waar iemand zich bevindt of bijvoorbeeld waar je tas is. Deze technologie is echter gebaseerd op speciaal door Nokia ontwikkelde beacons en is nog in ontwikkeling. Zoals de zaken er nu voor staan biedt WiFi helaas geen oplossing. Apple heeft besloten bepaalde methoden private te maken die nodig zijn voor de driehoeksmeting. Android doet dit niet, daar kan gebruik van WiFi gemaakt worden. Je hebt dan nog wel een plattegrond met alle verdiepingen van het gebouw nodig. En in principe een mapmatch met de plekken waar de bureaus staan, de kasten, muren etc. Zo kan worden voorkomen dat een gebruiker INDOOR NAVIGATIE KAN HIER ZOWEL DE KLANT- TEVREDENHEID ALS DE CONVERSIE VERGROTEN bijvoorbeeld in een muur staat. Google laat dit heel mooi zien met hun eigen hoofdkantoor in Google streetview. Indoor navigatie wordt heel relevant voor bijvoorbeeld eventlocaties en vliegvelden. Ook gaat het een grote rol spelen in het retaillandschap. Nu al gebruikt bijna 50% van

31 31 de klanten in bijvoorbeeld bouwmarkten liever hun mobiel om meer informatie over producten te achterhalen dan het te vragen aan het winkelpersoneel. Als ze het personeel al iets vragen dan is dat vooral waar de producten liggen. Indoor navigatie kan hier zowel de klanttevredenheid als de conversie vergroten gaat de doorbraak worden voor indoor navigatie. Het zal zeker voor Nokia het moment van de waarheid worden. Er wordt ook onderzoek gedaan naar oplossingen zonder additionele hardware. Dus alleen met de accelerometer, kompas en vermoedelijk ook de laatst bekende positie met GPS. Dit zou een prachtige oplossing voor brandweer en politie zijn, om bij slecht zicht een doorgang te vinden. Met de introductie van Google Maps 6.0 wordt indoor navigatie al ondersteund, bijvoorbeeld in het vliegveld van San Fransico. Ik verwacht dat we dit jaar al een hamer kunnen kopen door gewoon hamer te googlen, via Google maps de dichtstbijzijnde bouwmarkt te vinden en binnen in de bouwmarkt op de kaart te zien waar de hamer ligt.

32 32 REVENGE OF THE NERDS SYTSE KOOISTRA STRATEEG PICKLE FACTORY #9 Verschillende typische elementen van nerds zijn best in. Zoals voorliefde voor gadgets, t-shirts met foute tekenfilmfiguren en de inmiddels niet uit het straatbeeld weg te denken bril met een dik zwart montuur.

33 33 Maar zijn nerds zelf eigenlijk ooit in geweest? En dan bedoel ik niet nerds uit het tv-programma Beauty & the Nerd, die na een metamorfose de mooiste vrouwen het bed in krijgen (dat schrijf ik niet alleen uit jaloezie). Nee, ik bedoel echt nerds zoals nerds ooit op deze wereld gezet zijn: mensen met een passie voor techniek en data en die daar mee om weten te gaan. Niet een hipster dus, maar de echte hardcore nerd. De tijd voor hardcore nerds is namelijk aangebroken. Sterker nog, als je nog geen nerd in dienst hebt op de marketingafdeling, stel ik voor om eerst die vacaturetekst te schrijven voordat je deze trend verder leest. Om de steeds digitaler wordende wereld om je heen te kunnen begrijpen, is het nodig om techniek en data te begrijpen. Of zoals Douglas Rushkoff het zegt: program or be programmed. Dat geldt voor jezelf en zeker voor je business. Misschien nog wat tips voor de vacaturetekst. Ik heb het niet over ALS JE NOG GEEN NERD IN DIENST HEBT, STEL IK VOOR OM EERST DIE VACATURE- TEKST TE SCHRIJVEN iemand die (de impact van de) digitale marketing trends snapt. Die is als het goed is al onderdeel van het marketingteam. Deze nerd is iemand die moet kunnen uitvogelen wat je met de bestaande bedrijfs- en klantdata kunt doen en welke data je wilt verzamelen in de toekomst. Om je klanten te leren kennen én daarmee sales te genereren. Hoe ga je er voor zorgen dat alle klantdata niet verloren gaat met de eventuele ondergang van Facebook? En waar haal je die data vandaan? Maak je bijvoorbeeld al gebruik van de 7(!) sensoren van de iphone om klantdata

34 34 te verzamelen via een app? Als je bedenkt dat bedrijfsdatabases ieder jaar met 97% groeien moet dat al genoeg zeggen. Daar zit een potentieel in waar je U tegen zegt. Rest nog één uitdaging: een sociale nerd vinden. En dát is nou net een eigenschap die vaak onderontwikkeld is bij deze mensen. Succes met de zoektocht en ik hoop dat je vroeger aardig bent geweest tegen de grijze muisjes op school. Anders zal hun wraak zoet zijn.

35 35 ALS APPARATEN MET ELKAAR PRATEN PHILIP PROVOOST TECHNICAL DIRECTOR MOBTZU #10 Apparaten die met elkaar in verbinding staan. Het fenomeen connected devices is volop in ontwikkeling. Neem nu de Nintendo Wii U die niet zo lang geleden is uitgekomen. Een gameconsole waarbij de controller zelf een display heeft waarop je op een nieuwe manier spelletjes kunt spelen.

36 36 Dit is pas het begin. Wat dacht je van billboards die gepersonaliseerde berichten laten zien van de persoon die voorbij loopt of fietst? Of mensen die met hun smartphones op gigantische billboards spelletjes spelen, alleen of zelfs tegen elkaar? Een winkelruit die tot leven komt zodra je er voor gaat staan? bordspel. Het device houdt dan de telling bij of is onderdeel van de looproute, waardoor deze dynamisch gemaakt kan worden. Een bekend voorbeeld in Nederland is de Essent E-thermostaat. Bedien waar je ook bent je thermostaat thuis met een app op je smartphone of tablet. Daarnaast zie je ook steeds meer ontwikkelingen waarbij de virtuele en de echte wereld met elkaar verbonden zijn. Een leuk voorbeeld is de game Skylanders. Mijn zoon speelt hiermee. Het is ongelooflijk wat er gebeurt. Een portal die geconnect is aan bijvoorbeeld een ipad, PS3 of andere gameconsole zorgt er voor dat als je er een poppetje op zet, deze figuur levend wordt in het spelletje. Alle informatie met betrekking tot het poppetje zit opgeslagen in het fysieke poppetje. Het is uitwisselbaar over de verschillende platformen. Er zijn ook voorbeelden dat het device onderdeel vormt van een Er komen echter ook initiatieven uit een heel andere hoek. Het moederbedrijf achter het bekende handsfree carsystem Parrot (ook een connected device) is al ver met het prototype van de Parrot Flower Power. Een apparaat dat je buiten naast je plant in de grond steekt en die zonlicht, vochtigheidsgraad temperatuur en de bemesting meet. ER KOMEN ECHTER OOK INITIATIEVEN UIT EEN HEEL ANDERE HOEK

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

Ameland binnen handbereik

Ameland binnen handbereik Ameland binnen handbereik Gauke Pieter Sietzema Hoofd ontwikkeling, SEO specialist & Sterc partner Hendrik Jan Hofstede Strateeg & internetmarketeer & Sterc partner VVV Ameland mobile - Ameland binnen

Nadere informatie

GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE

GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE CONVERTEER JE SOCIAL MEDIA FANS NAAR KLANTEN G R I P O P S O C I A L D ATA GET YOUR SOCIAL TRAFFIC BACK ON YOUR SITE Iedereen kent het probleem. Je hebt veel fans op social media. Je investeert in derden

Nadere informatie

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten?

Inleiding CUSTOMER TOUCH MODEL. Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Inleiding Is het mogelijk klanten zo goed te kennen dat je kunt voorspellen wat ze gaan kopen voordat ze dat zelf weten? Er zijn geruchten dat Amazon een dergelijke gedetailleerde kennis van haar klanten

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

Mediakit 2016 editie

Mediakit 2016 editie Mediakit 2016 editie Wij maken technologie begrijpelijk Contactgegevens Informatie over verkoop, traffic, redactie en de uitgever 2016 Titels: AndroidPlanet.nl iphoned.nl Smartphone.nl www.androidplanet.nl

Nadere informatie

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community

Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Community Oplossingen Interactie met en tussen klanten op een eigen Klant Community Opkomst van Social Media verandert klant contact Trend Beschrijving Consequenties Gebruik Social Media Ruim 70% van de

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

DVB MEDIA helpt u aan online succes!

DVB MEDIA helpt u aan online succes! DVB MEDIA helpt u aan online succes! WEBSHOPS WEBDESIGN SOCIAL MEDIA ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE INTERNETMARKETING MOBIELE APPS WWW.DVBMEDIA.NL Voor een complete internetstrategie 030-75 55 310 DVB MEDIA

Nadere informatie

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL

MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL MIX NATIONALE DHZ SESSIE 2015 ON- EN OFFLINE INTEGRATIE IN RETAIL @NIELSAARTS 18-03-2015 EVOLVE MOBILE Bij Evolve Mobile combineren we technologische innovaties om de mobiele klantervaring te verbeteren

Nadere informatie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie

THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE. Masterproef Propositie THE WEB 3.0 CLOTHING BUYING EXPERIENCE Masterproef Propositie Tom Knevels Communicatie & MultimediaDesign 2011-2012 KERNWOORDEN Online in combinatie met offline kopen, beleving/ervaring, vertrouwen, kledij

Nadere informatie

ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING

ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING ESSAY M-COMMERCE NEUROMARKETING Hoe kunnen m-commerce marketeers van Pull & Bear de app met behulp van neuromarketing de verkoop effectief stimuleren? Dennis Hofman 1603083 Concept design Rob van den Idsert

Nadere informatie

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE

Creat4u. www.icreat4u.nl COMPLETE WEBSITE. voor ondernemers. 47,50,- per maand zonder opstartkosten. ONZE VOORDELEN! EEN ALL-IN WEBSITE COMPLETE WEBSITE voor ondernemers 47,50,- per maand zonder opstartkosten. Een complete website voor uw onderneming en die ook nog goed vindbaar is, dat is wat we willen! Maar hoe? EEN ALL-IN WEBSITE ONZE

Nadere informatie

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren

7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren 7 ontwikkelingen waar de horecaondernemer van kan profiteren European Merchant Services 2015 1. Zorg ervoor dat u met de smartphone gevonden wordt Ondanks dat de groei van de smartphone inmiddels stabiliseert

Nadere informatie

04. Tablets kun je niet meer negeren

04. Tablets kun je niet meer negeren WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 04. Tablets kun je niet meer negeren Inleiding Tablets zijn als medium niet meer weg te denken. Maar nog te weinig bedrijven beseffen dit. Vroeger kwam het gebruik

Nadere informatie

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY

MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY MEDIABRANDS RETAIL BUYING STUDY LEGT KOOPGEDRAG EN DE ROL VAN MEDIA BLOOT IN DE NIEUWE OMNI CHANNEL REALITEIT ORIËNTATIE EN KOOPGEDRAG WAS NOG NOOIT ZO COMPLEX Retail zit in een turbulente periode. Winkelketens

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie

W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3. 07. De app in een goede mobiele strategie W H I T E P A P E R I N 5 M I N U T E N J U N I 2 0 1 3 07. De app in een goede mobiele strategie Introductie We ontwikkelden de afgelopen jaren verschillende consumenten apps. De wens van bedrijven om

Nadere informatie

DE KRACHT VAN PERSONALISATIE

DE KRACHT VAN PERSONALISATIE DE KRACHT VAN PERSONALISATIE StoryMail behandelt in deze guide de belangrijkste resultaten uit het onderzoek De kracht van personalisatie van Forrester (2015). Forrester interviewde 101 beslissingsbevoegden

Nadere informatie

Praxis 2020. Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014

Praxis 2020. Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014 Praxis 2020 Analytics & Big Data Expertgroep di. 8 sep 2014 2020: Consument verwacht meer Me-Commerce Shoppen gaat steeds minder om product en transac2e en meer om oriënta2evoorkeuren en persoonlijke context

Nadere informatie

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius

Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen. 18 september André Damsteegt Eric Soonius Magnutude 2012: Neemt ecommerce de plaats in van ERP? Een discussie over actuele ontwikkelingen 18 september André Damsteegt Eric Soonius 2 Korte introductie Magnus is groot en bekend geworden door onze

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Conversie Marketing Datum: juni 2016 Conversie marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg daarvan

Nadere informatie

Social Media, de basis

Social Media, de basis 1 Social Media, de basis Inhoud Doelstellingen Social Media Vormen van Social Media Tools social media Eigenschappen van de doelgroep Trends en ontwikkelingen Astrid Schiepers, www.donnadioggi.nl 2 Waarom

Nadere informatie

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel

Agenda. About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel Agenda About Mediamatic Mediamatic voor Naturalis Vormgeving Techniek Netwerk Community Naturalis fysiek virtueel About Mediamatic Mediamatic LAB, gespecialiseerd in informatiesystemen en community websites

Nadere informatie

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Werk aan de winkel wat betreft openheid, onderscheidingsvermogen en communicatiekanalen from Accenture and Microsoft 1 Werk aan de winkel wat betreft

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. Workshop Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? EVEN VOORSTELLEN E: Joost.Verest@iProspect.com T: +31 (0) 6 27 02 32 89 AGENDA 1. Toen & Nu 2. Gebruik van de zoekmachine 3. Search

Nadere informatie

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision

Werkplekvisie. Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision Werkplekvisie Hans van Zonneveld Senior Consultant Winvision De essentie De gebruiker centraal Verschillende doelgroepen Verschillende toepassingen Verschillende locaties Het beschikbaar

Nadere informatie

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee

Wat zijn de doelstellingen van uw. actief zijn? 28-10-2014. Online marketing: het belang van internet en je website. TenZer niet het eerste idee TenZer niet het eerste idee Online marketing: het belang van internet en je website Workshop 27 oktober 2014 Lead to Sale Creative Photostudio Vallen en opstaan En toen.. TenZer Probeer ervaren ondernemers

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

mobile recruitment solutions

mobile recruitment solutions mobile recruitment solutions 1OP DE 5 zoekt via een smartphone naar een nieuwe baan. Bent u klaar voor de mobiele sollicitant? Wat krijgt uw kandidaat te zien als hij of zij deze op een smartphone bekijkt?

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media

DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media DRIVING BUSINESS. Werkplaats orders genereren met Social Media Michel van Roon E-mail: mvroon@automotiveretail.nl Twitter: @michelvanroon Facebook: facebook.com/automotiveretail 01 WAT IS ER GEBEURD? 02

Nadere informatie

Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012

Smartphones. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012 Smartphones Het aandeel smartphones en tablets groeit hard in Nederland. De grafiek hieronder laat al zien dat in 2012 de penetratie van smartphones met 10% is toegenomen. Figuur 1 Our Mobile Planet, 2012

Nadere informatie

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat

77 De. facts & figures. het bereik van ons portfolio staat Hot Pink Media blijft zich als online blogger/influencers netwerk met een bereik van 8,6 miljoen per maand continue ontwikkelen. Met de lancering van het mannenlabel & ons travel channel verbreed Hot Pink

Nadere informatie

Content Strategie. Hoorcollege 2 9 september 2013

Content Strategie. Hoorcollege 2 9 september 2013 Content Strategie Hoorcollege 2 9 september 2013 Agenda HC2 Communicatie Basisprincipes content Content en platformen Content en SEO Owned, earned, paid media 2 3 4 5 6 Overtuigen en shared meaning Hoe

Nadere informatie

CHECKLIST WENSEN & EISEN

CHECKLIST WENSEN & EISEN CHECKLIST WENSEN & EISEN HEEFT U AL EEN HUISSTIJL VOOR UW BEDRIJF OF ORGANISATIE? Indien dat niet het geval is, begint hier het traject. De look-and-feel is erg belangrijk bij het aanspreken van de juiste

Nadere informatie

Video marketing voor makelaars 7 tips

Video marketing voor makelaars 7 tips Video marketing voor makelaars 7 tips Dus je wilt beginnen met video marketing? Erg slim, want nog lang niet alle makelaars gebruiken video, terwijl 85% van de huizen verkopers aangeeft dat ze liever een

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Online recruitment marketing

Online recruitment marketing Online recruitment marketing Plaats uw vacature niet langer willekeurig op diverse mediakanalen, maar bereik uw doelgroep snel én Effectief werven? Kies voor een online recruitment campagne! Als werkgever

Nadere informatie

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd

Frans de Hoyer GW Management. E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive. De wereld is veranderd Frans de Hoyer GW Management E-Mail Marketing (mysterye-mail) E-Mailnieuwsbrief Social media voor de Automotive De wereld is veranderd 1 We kopen online We plaatsen alles online 2 Dit onderdeel valt ineens

Nadere informatie

Beacons. Dichterbij de consument

Beacons. Dichterbij de consument Beacons Dichterbij de consument Inhoud Beacons: waarom? 3 Wat is het? Hoe werkt het? Toepassingen 5 Pushberichten op locatie Indoor navigatie De toekomst 7 www.qanda.nl 2 Beacons: waarom? www.qanda.nl

Nadere informatie

Hét model voor krachtige online advertising. See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing

Hét model voor krachtige online advertising. See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing Hét model voor krachtige online advertising See. Think. Do. Van Branding tot Performance. PauwR Digital Marketing Je bent adverteerder. Of je helpt adverteerders. Je besteedt veel geld aan offline en online

Nadere informatie

Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile?

Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile? Whitepaper: Klaar om te winnen met Mobile? Stationsplein 12-1 1211 EX Hilversum +31 (0) 35 531 1115 Klaar om te winnen met Mobile? De invloed van mobile op de conversie wordt door veel bedrijven nog altijd

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Wat zeggen je cijfers in Google Analytics?

Wat zeggen je cijfers in Google Analytics? Wat zeggen je cijfers in Google Analytics? Gerben van Ouwendorp (TMG) Remarke'ngevent, 26 maart 2015 Introductie @ouwendorp gerbenvanouwendorp En wie zijn jullie? En wat is jullie rol? Eigenaar Sales

Nadere informatie

LINKEDIN SOCIAL SELLING

LINKEDIN SOCIAL SELLING LINKEDIN SOCIAL SELLING MEER VERKOPEN MET LINKEDIN INHOUD WAAROM SOCIAL SELLING RADARMARKETING EN SOCIAL SELLING DE REIS VAN DE KLANT WAAROM LINKEDIN JOUW SALES PROFIEL SAMEN NETWERKEN SAMENDELEN VIND

Nadere informatie

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML.

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML. De impact van technologie op je nachtrust. Deze vind ik persoonlijk heel erg goed, mede ook door de inhoud. Hij ziet er naar mijn mening ook gaaf uit, simple maar dat spreekt me aan! Felle kleuren die

Nadere informatie

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord

Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Aanvulllende info Workshop Social Media Humanitas district Noord Defintie SocialMedia is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele

Nadere informatie

Wat kan B2B leren van B2C

Wat kan B2B leren van B2C Wat kan B2B leren van B2C De 8 belangrijkste learnings over e-commerce en online marketing Dylan Mouthaan & Martijn Stomphorst 17-09-2015 Agenda Totale ontwrichting B2B commerce? Waarom online verkopen?

Nadere informatie

WHITEPAPER INGREDIËNTEN VOOR SUCCESVOLLE B2B MARKTBEWERKING

WHITEPAPER INGREDIËNTEN VOOR SUCCESVOLLE B2B MARKTBEWERKING WHITEPAPER INGREDIËNTEN VOOR SUCCESVOLLE B2B MARKTBEWERKING UW PARTNER IN B2B MARKETING INTELLIGENCE Inleiding Het vak van de B2B marketeer is uitdagend. Sinds de crisis zijn de budgetten structureel verlaagd.

Nadere informatie

Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie.

Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie. Van big data naar smart data. Stappenplan voor B2B leadgeneratie. Van big data naar smart data Door big data te verzamelen en om te zetten in werkelijk bruikbare smart data creëert u nieuwe inzichten,

Nadere informatie

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen

Met Travel Builders naar een betere klantreis. Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Nieuwe kansen Met Travel Builders naar een betere klantreis Geen dikke map. Stuur uw klanten op reis met een App! Travel Builders neemt reisorganisaties mee op reis. Naast de prachtige reizen die u als reisorganisatie

Nadere informatie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie

Nieuw relatiemanagement- SCRM. Bestaande communities. Doelstellingen en strategie Nieuw relatiemanagement- SCRM 1 Social media audit Bestaande communities Doelgroep Doelstellingen en strategie Bestaande online communities Op welke social Media is het bedrijf Proximus reeds aanwezig?

Nadere informatie

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads

Van lead naar klant. Alles wat u moet weten over leads Van lead naar klant Alles wat u moet weten over leads Leads Voor de meeste websites is hét doel: leads. Ofwel, mensen of bedrijven die interesse hebben in uw product of dienst., potentiële klanten dus.

Nadere informatie

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365

CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 CREËER UW EIGEN ONLINE WERKPLEK MET WORKSPACE 365 Workspace 365 Creëer uw eigen online werkplek Tegenwoordig werken veel medewerkers via verschillende devices. Hierdoor is er steeds meer behoefte aan een

Nadere informatie

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête

M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag beïnvloeden de ontwikkelingen in de globale retailmarkt. Dat blijkt uit de enquête DigitasLBi presenteert nieuwe enquête over wereldwijd winkelgedrag en onthult enkele belangrijke trends voor Belgische markt Brussel, 24 april, 2014 M-commerce, sociale media en veranderend winkelgedrag

Nadere informatie

Disrupt Or Die Bart Strijker

Disrupt Or Die Bart Strijker Managing Director Digital Jaarbeurs, VNU EE @bartstrijker Meer praktijk dan theorie? Doet Overal verantwoordelijk digitaal VNU onderdeel jaarbeurs VNU internationaal China Snelle ontwikkeling Full time

Nadere informatie

Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment

Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment Winkelen zal en moet meer gaan concurreren met entertainment Twitter: #rwn14 Als je er altijd voor zorgt dat je als merk klaar bent voor NU, dan zal er ook altijd een toekomst voor je zijn! Beloftes voor

Nadere informatie

Samenvatting mediapartners Shopping2020

Samenvatting mediapartners Shopping2020 Samenvatting rapport expertgroep Future Touchpoints Centrale onderzoeksvraag: Wat zijn de dominante touchpoints voor shopping in 2020 en aan welke eisen moeten (online) retailers voldoen om hierop succesvol

Nadere informatie

INCMD-DDA TALENTENPROGRAMMA

INCMD-DDA TALENTENPROGRAMMA INCMD-DDA TALENTENPROGRAMMA Graag nodigen wij je uit om deel te nemen aan dit unieke programma, tot stand gekomen door samenwerking van Dutch Digital Agencies (DDA) en het landelijke opleidingenoverleg

Nadere informatie

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving

Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Begrijp je doelgroep en connect Search en Social voor de opbmale klant beleving Speaking Publishing Consulting Training European Search Personality 2015 www.stateofdigital.com - www.basvandenbeld.com -

Nadere informatie

Whitepaper Mobile commerce

Whitepaper Mobile commerce Whitepaper Mobile commerce Inhoudsopgave INLEIDING... 2 WAT IS M-COMMERCE?... 3 VAN E-COMMERCE NAAR M-COMMERCE... 3 HUIDIGE RESULTATEN... 4 THE NEXT STEP... 4 MOBILE FAST CHECKOUT... 5 MEER WETEN?... 5

Nadere informatie

Social Media Onderzoek 2014

Social Media Onderzoek 2014 1 Index Onderwerp Pagina Management Samenvatting 3 Rol binnen de organisatie 4 Voor welke doelen zet je social media in? 5 Welke kanalen zet je in? 5 Maakt de organisatie gebruik van een blog? 6 Hoe komt

Nadere informatie

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan?

MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? MOBILE STRATEGY Mobile strategy, hoe pak je dat aan? Hoe u bereikt dat mobile een strategisch onderdeel van uw bedrijfsvoering wordt INHOUD Wat is een mobile strategy? 3 Aanpak van een mobile strategy

Nadere informatie

Pascal van Zandvoort. directeur Pink Ice Solutions - 44 jaar getrouwd en 2 kinderen (10 en 17 jaar)

Pascal van Zandvoort. directeur Pink Ice Solutions - 44 jaar getrouwd en 2 kinderen (10 en 17 jaar) welkom Pascal van Zandvoort directeur Pink Ice Solutions - 44 jaar getrouwd en 2 kinderen (10 en 17 jaar) Onze ervaringen Meer dan 15 jaar ervaring met softwareontwikkeling, internet en online. Meer dan

Nadere informatie

Even kijken waar wij staan?

Even kijken waar wij staan? Even kijken waar wij staan? Het is nieuw omarmen of verwerpen? Het is wel een beetje eng! Ik heb geen zin om via Facebook te vernemen dat iemand een moeilijke stoelgang heeft. Privé is Privé en dat blijft

Nadere informatie

Allévo. Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat!

Allévo. Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat! Op weg naar de ultieme BYOD organisatie met informatie op maat! In 2012 heeft Allévo met behulp van Involvit haar twee websites én het intranet vervangen. Daarnaast heeft Allévo ook de eerste verkennende

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Affiliate Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Affiliate Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Affiliate Marketing Datum: juni 2016 Affiliate Marketing Ben je als ondernemer op zoek naar mogelijkheden om jouw dienst/product extra onder de aandacht te brengen? Of heb jij

Nadere informatie

7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE. En waarom dat voor u van belang is

7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE. En waarom dat voor u van belang is 7 INGREDIËNTEN VOOR EEN CONVERTERENDE LANDING PAGE En waarom dat voor u van belang is WHITEPAPER 2016 Een landing page is misschien wel het belangrijkste element in uw online marketingcampagne. Het is

Nadere informatie

WHITEPAPER INBOUND MARKETING

WHITEPAPER INBOUND MARKETING WHITEPAPER INBOUND MARKETING TeamForce Web Solutions BV Energieweg 47 4906 CG Oosterhout Nederland Postbus 6015 4900 HA Oosterhout Nederland Tel. +31 (0)162 468190 Fax +31 (0)162 468199 E mail:info@teamforce.com

Nadere informatie

Maak van elk bezoek een unieke ervaring

Maak van elk bezoek een unieke ervaring Maak van elk bezoek een unieke ervaring DE FOTOGRAFISCHE GECONNECTEERDE SPIEGEL Een vernieuwende technologie, ten dienste van jouw merken, winkelpunten, klanten en evenementen ? Hoe creëer je extra animo

Nadere informatie

Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015!

Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015! Hoe shopt en betaalt Generatie Z? CCV & Innopay! Onderzoek: januari 2015! Na 2020 is Generatie Z aan zet Generatie Z Verdeling! Besteedbaar inkomen per maand! 12-15 jaar: 42% 16-19 jaar: 59% 62% 38% >

Nadere informatie

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD

DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO s videoconferentie oplossing DÉ TOOL VOOR ONLINE VIDEOVERGADEREN VIA DE CLOUD OZMO cloud video conferentie voor elk bedrijf dat efficiënter wil werken OZMO levert de beste en meest gebruiksvriendelijke

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media

RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media RITHO Online Print Sign & events Doeltreffend gebruikmaken van social media 12 Tips & tricks 1. Social media - cijfers januari 2017 Bron: www.frankwatching.com 2. Social media - is voor alle leeftijden,

Nadere informatie

Recente ervaringen bij diverse kapsalons hebben geleerd dat de gemiddelde salon

Recente ervaringen bij diverse kapsalons hebben geleerd dat de gemiddelde salon Don t cut your margin! Recente ervaringen bij diverse kapsalons hebben geleerd dat de gemiddelde salon al snel 30.000 per jaar aan resultaat laat weglopen! Letterlijk wel te verstaan. Gewoon, omdat door

Nadere informatie

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden?

Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Webinar Social Media Marketing Hoe gebruikt u Google, Bloggen en Social Media om online goed gevonden te worden? Bram van Ast TeamForce Online Marketing Solutions Bazoon Marketing Services Welkom en Introductie

Nadere informatie

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers

End-note. Sven Noomen Wouter Heutmekers End-note Sven Noomen Wouter Heutmekers 2 Ok, en morgenvroeg? Voorstellen 25111978 14 8 4 6 23 25031981 12 3 1 1339 3 Think BIG Act SMALL 2011 Scale FAST 4 5 6 Visie & strategie Strategie Ondersteuning

Nadere informatie

Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones. Inisiatip 16 november 2014

Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones. Inisiatip 16 november 2014 Introductie in gebruik van Tablets & Smartphones Inisiatip 16 november 2014 Agenda Tablets & smartphones: wat is het precies? Veiligheid & Privacy Alles over apps Vraag maar raak http://youtu.be/itumo7vll0m

Nadere informatie

Bedrijf. Merk. Activiteit. Opvallen. Logo. Ontwerp. Samenhang. Verkoop. Succes. Uw klanten en leden zijn. interactief!

Bedrijf. Merk. Activiteit. Opvallen. Logo. Ontwerp. Samenhang. Verkoop. Succes. Uw klanten en leden zijn. interactief! Bedrijf Ontwerp Merk Logo Activiteit Samenhang Opvallen Verkoop Succes Uw klanten en leden zijn interactief! Reclamebureau Schetskamer staat u graag bij in het ontwikkelen van een interactieve app. Hoe

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap

Probeer nu GRATIS. Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Probeer nu GRATIS Start met het uitzenden van uw Narrowcasting boodschap Opensignage eenvoudig uw doelgroep informeren Zoekt u een eenvoudige manier om uw doelgroep te informeren via een beeldschermennetwerk?

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020

DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 DIGITAAL WERKEN OP WEG NAAR 2020 Doclogic Full Service Partner Digitaal Werken Richard Dobbe Senior Sales Consultant Even voorstellen Doclogic 1999-2009 Decos Richard Dobbe Senior Sales Consultant Autonomy

Nadere informatie

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk

Guy Coenen. 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk Guy Coenen 10 Tips om online geld te verdienen met freelance thuiswerk 2015 Inleiding Hoe kun je van huis uit geld verdienen met je computer? Wat zijn de beste manieren om freelance bij te verdienen? In

Nadere informatie

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016

Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Online Marketing Vraagstuk: Social Media Marketing Datum: juni 2016 Social Media Marketing De consument stelt steeds meer eisen. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in rap tempo op. Als gevolg

Nadere informatie

SUCCES IN DE PRAKTIJK

SUCCES IN DE PRAKTIJK SUCCES IN DE PRAKTIJK Wat u kunt leren van uw klant en concullega s Jonneke Heins - GfK GfK 2013 Succes in de praktijk Textilia Mode Experience 2013 1 Inhoud Markt Koper Toekomst Kansen Jonneke Heins Consultant

Nadere informatie

StepStone in cijfers April 2016

StepStone in cijfers April 2016 StepStone in cijfers April 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 5.579.141 Aantal bezoeken 1.394.184 Unieke bezoekers 803.439 Aantal jobs 5998 De

Nadere informatie

DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet.

DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet. DVB MEDIA kan uw bedrijf helpen om betere resultaten te bereiken met behulp van internet. WEBSHOPS WEBDESIGN SOCIALE MEDIA ZOEKMACHINE OPTIMALISATIE INTERNET MARKETING MICROSOFT OFFICE 365 WWW.DVBMEDIA.NL

Nadere informatie

gastcollege HvA, Iskander Smit, 26 mei 2009 ONTWERPEN VOOR MOBIEL INTERNET

gastcollege HvA, Iskander Smit, 26 mei 2009 ONTWERPEN VOOR MOBIEL INTERNET gastcollege HvA, Iskander Smit, 26 mei 2009 ONTWERPEN VOOR MOBIEL INTERNET agenda! korte intro Info.nl! onze visie op mobiel! ontwerpen voor mobiel! voorbeelden van deliverables! 3 tips voor goed design

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

StepStone in cijfers Januari 2016

StepStone in cijfers Januari 2016 StepStone in cijfers Januari 2016 Finding great people for great jobs StepStone in cijfers Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.683.229 Aantal bezoeken 1.203.462 Unieke bezoekers 699.806 Aantal jobs 4755

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting

Student Recruitment 2.0. Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Student Recruitment 2.0 Op zoek naar de beste studenten Samenvatting Inleiding Inhoudsopgave Ben jij op zoek naar jong talent? Zorg dan dat je up-to-date bent en vind de beste afstudeerders van top-universiteiten.

Nadere informatie

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland

18 december 2012. Social Media Onderzoek. MKB Nederland 18 december 2012 Social Media Onderzoek MKB Nederland 1. Inleiding Er wordt al jaren veel gesproken en geschreven over social media. Niet alleen in kranten en tijdschriften, maar ook op tv en het internet.

Nadere informatie