Kennen:lln. kennen de voedselpiramide waardoor ze weten dat gezonde voeding, voldoende beweging en water drinken belangrijk zijn.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kennen:lln. kennen de voedselpiramide waardoor ze weten dat gezonde voeding, voldoende beweging en water drinken belangrijk zijn."

Transcriptie

1 Reflectiekaart Met een aantal vbn. illustreren dat gezonde leefgewoontes een combinatie zijn van o.m. gezonde voeding, voldoende beweging en rust, hygiëne en preventie. Omschrijf wat kinderen volgens jou moeten kennen en kunnen Kunnen: lln. moeten voorbeelden kunnen geven waarin dat ze illustreren dat ze gezonde leefgewoontes hebben die een combinatie zijn van gezonde voeding, voldoende beweging, rust, hygiëne en preventie. Kennen:lln. kennen de voedselpiramide waardoor ze weten dat gezonde voeding, voldoende beweging en water drinken belangrijk zijn. Wat ga je evalueren? Evalueren of door voldoende sport en rust in combinatie met gezonde voeding en hygiëne of we een gezonde leefgewoonte hebben en onze conditie positief evolueert. (conditietest vooraf met de coopertest bepalen) Tanden poetsen, wassen, eten, sport wordt ook bijgehouden, een soort kalender bijhouden. (een paar weken) Hoe ga je evalueren? Door middel van een beginsituatie rond sport te creëren. Bv. drie minuten lopen op eigen tempo en kijken hoever ze gelopen hebben. (coopertest) en tijdens het thema topformactiviteiten (oefeningen rond uithouding, evenwicht, kracht en snelheid) als tussendoortjes. Onderzoekend leren rond eten, sport, rust, hygiëne, Eetkalender bijhouden en voor hygiëne een tandenpoetskalender. Wat ga je hiervoor gebruiken? Wie ga ik laten evalueren? Wanneer ga ik evalueren? Welke leeftijdsgroep ga ik evalueren? Kalender (hulpmiddel om de evaluatie te doen) : voeding, hygiëne, sport en rust. (klokje erbij) Topformactiviteiten. (op smartschool van onze school) Zelfevaluatie en klasevaluatie om bewustwording te creëren. Begin en op het einde. Dagelijks rond door de tussendoortjes te doen met de kinderen. 3 de graad

2 Evenwicht Bovenbouw Op de lijn stappen De leraar tekent een lijn op de speelplaats. De leerlingen proberen hierover te lopen, zonder hun voeten naast de lijn te plaatsen. Daarna proberen ze dit achterwaarts te doen. Daarna proberen ze dit achterwaarts, met gesloten ogen, te doen Wie naast de lijn stapt of zijn ogen opent, valt af. Met twee op één lijn De leraar tekent een lijn op de speelplaats. Twee leerlingen beginnen elk aan één kant van de lijn hierover te lopen. Ze moeten mekaar passeren zonder dat één van beiden de voeten langs de lijn zet. Balanceren Deze opdracht wordt per twee uitgevoerd. De twee leerlingen staan tegenover elkaar op zeer korte afstand, de voeten aaneengesloten. Ze houden mekaar met beide handen vast bij de polsen. Ze moeten allebei zo ver mogelijk naar achter leunen zonder uit evenwicht te geraken. Stokkenlopen De leerkracht legt stokken op één meter afstand van elkaar op de speelplaats (of tekent met krijt een aantal lijnen op één meter afstand van elkaar). De leerlingen moeten één per één hierover lopen. Ze moeten telkens één voet tussen de lijnen plaatsen (dus afwisselend links rechts). Daarna hinkelen ze tussen de stokken/lijnen door. Mogelijkheden zijn: links links rechts rechts rechts links links links rechts rechts Dit spel kan ook in teamverband worden uitgevoerd tegen elkaar.

3 Naar voren naar achteren We behouden de stokken/lijnen uit de vorige oefening. Nu doen de leerlingen twee stappen voorwaarts en één achterwaarts tot ze aan de overkant zijn. Daarna doen ze er drie voorwaarts en twee achterwaarts. Staande vertesprong Met deze oefeningen heb je gewerkt aan het algemeen evenwicht van de leerlingen. Evenwicht is bovendien zeer belangrijk voor het uitvoeren van de staande vertesprong. Als de leerlingen deze oefeningen hebben uitgevoerd, zijn ze klaar om de staande vertesprong uit te voeren.

4 Kracht Bovenbouw Buikspieren De leerlingen zitten naast elkaar of in een kring op de grond. Ze trekken de benen naar het lichaam toe en laten de benen dan weer zakken. De leerlingen zitten naast elkaar of in een kring op de grond met de benen gestrekt. Ze maken zwembewegingen met de benen (crawl). De leerlingen zitten naast elkaar of in een kring op de grond met de benen gestrekt. Ze heffen de benen zo hoog mogelijk en laten ze dan weer zakken. De benen blijven gestrekt. In eerste instantie mogen bij deze oefeningen de benen de grond raken. Als je klas opgewarmd en klaar is voor een uitdaging, laat ze dan de opdrachten uitvoeren zonder dat hun benen de grond raken. Rugspieren De leerlingen liggen op hun buik op de grond. Gebruik voor deze oefening eventueel een mat of een zachte ondergrond. Afwisselend klappen ze in hun handen voor het hoofd en boven het zitvlak. Hierbij heffen ze het hoofd en de schouders van de grond. De leerlingen liggen op hun buik op de grond. Ook hier is een zachte ondergrond (bijvoorbeeld een mat, of het gras) aangewezen. Ze doen alsof ze een verrekijker in de hand hebben en hiermee vliegtuigen nakijken. Ze bewegen dus met het hoofd en de handen heen en weer. Hierbij heffen ze het hoofd en de schouders van de grond. De leerlingen liggen op hun rug met de benen gebogen en de voeten plat op de grond. Ze plaatsen de handen boven de schouders op de grond met de vingers naar de schouders gekeerd. Ze duwen het lichaam opwaarts op de handen en de voeten totdat hun lichaam een brug vormt. Opgelet! Deze oefening ligt niet in ieders fysieke mogelijkheid. Een zachte ondergrond is aangeraden om pijnlijk vallen te vermijden.

5 Armspieren De leerlingen staan in handen- en voetensteun. Ze proberen afwisselend met hun linkerhand, hun rechteroor aan te tikken en omgekeerd. De leerlingen staan in handen- en voetensteun. Ze buigen de linkerarm en plaatsen de linkervoorarm op de grond. Daarna doen ze dit ook met de rechterarm. Ze zitten nu in kniezit steunend op de voorarmen. Vervolgens strekken ze de rechterarm weer en daarna ook de linkerarm. Nu staan ze weer in handen- en voetensteun. Beenspieren De leerlingen staan op een rij. Ze haken de wreef van de linkervoet in ter hoogte van de rechterkuit. Ze buigen en strekken hun rechterbeen. Ze voeren deze opdracht ook uit met het andere been. De leerlingen proberen ter plaatste zo hoog mogelijk te springen. Geef hen hierbij een uitdaging: proberen een opgehangen voorwerp aan te tikken met één of met beide handen tikken Kruiwagen rijden Deze oefening wordt per twee uitgevoerd. De leerkracht duidt een begin- en een eindlijn aan op de speelplaats. De ene leerling staat klaar op handen- en voetensteun, de benen gespreid. De andere leerling gaat tussen de benen van leerling 1 staan, grijpt hem/haar rond de dijen en tilt zijn/ haar benen op. Ze leggen de afstand tussen de twee lijnen af en wisselen bij het terugkeren van rol. Extra uitdagingen: de handen op één lijn proberen te plaatsen de handen proberen te kruisen

6 Nuummerspel De leerlingen worden in twee of meerdere groepen verdeeld. Ze gaan per groep in een rij achter mekaar staan. Elk lid van de groep krijgt een nummer (nummer 1 is de eerste in de rij, nummer 2 is de tweede in de rij, enzovoort). Als de leerkracht een nummer roept, dan lopen de leerlingen met die nummer naar voren en doen de afgesproken oefening. Als ze de oefening op de juiste manier hebben uitgevoerd lopen ze terug naar de rij en sluiten ze achteraan aan. Mogelijke oefeningen zijn: op één been springen over een bepaalde afstand hinkelen over een bepaalde afstand een aantal keer pompen vijf keer zo hoog mogelijk springen enzovoort De leerkracht kan de oefeningen vrijblijvend of om het snelst laten uitvoeren. Aflossing De leerlingen worden voor deze opdracht in twee of meerdere groepen verdeeld. Ze gaan per groep in een rij achter mekaar staan. Op x aantal meter afstand wordt een kegel geplaatst (dit kan ook een stoel of een boekentas zijn). Twee leerlingen uit de groep staan voor de rij en houden elk een uiteinde van een touw vast op kniehoogte. Op het signaal van de leerkracht begint de eerste leerling in de rij te lopen, hij springt over het touw, loopt rond de kegel en keert terug. Hij lost een van beide leerlingen met het touw af, en neemt zelf een uiteinde van het touw vast. Leerling twee begint nu te lopen, springt over het touw, loopt rond de kegel en keert terug. Hij lost de andere leerling af en neem het andere uiteinde van het touw vast. De groep waarvan het eerst alle leerlingen deze oefening hebben uitgevoerd, wint.

7 Duizendpoot De leerlingen staan in een rij achter elkaar. Elke leerling buigt het rechterbeen rugwaarts en grijpt op zijn/haar beurt ook de rechtervoet van de leerling voor hem/haar. De leerlingen leggen zo al hinkelend een bepaalde afstand af. Op bevel van de leerkracht wisselen de leerlingen van been. Deze oefening kan ook in twee of meerdere groepen als wedstrijd worden uitgevoerd. Touwtrekken De leerlingen worden verdeeld in twee groepen. De leerkracht tekent een middellijn op de speelplaats. De groepen staan elk aan één kant van de lijn op een rij. Ze houden een touw met een wimpel in het midden vast. De ploeg die het eerst iedereen van de andere ploeg over de middellijn trekt, wint. Staande vertesprong Deze oefeningen hebben als doel de algemene kracht van de leerlingen te verbeteren. Bovendien bereiden ze de leerlingen voor op de test staande vertesprong. Als ze al deze opdrachten hebben uitgevoerd, zijn ze klaar om de uitdaging aan te gaan en de test uit te voeren.

8 Snelheid Bovenbouw Per twee met een voorwerp De leerkracht tekent een beginlijn op de speelplaats. Op twee meter afstand van de beginlijn tekent hij een tweede lijn, op drie meter afstand een derde lijn, enzovoort. De leerlingen worden verdeeld in twee of meerdere groepen. Op het signaal van de leraar loopt de eerste leerling in de rij met een voorwerp in de hand naar de eerste lijn, legt het voorwerp daar neer en loopt terug naar de groep. Hij tikt leerling twee aan en die loopt naar de eerste lijn, raapt het voorwerp op en loopt ermee naar de tweede lijn. Hij legt het voorwerp daar neer en keert terug. De leerling die naar de achterste lijn loopt en het voorwerp opraapt, loopt ermee terug naar de groep. De ploeg die als eerste het voorwerp terug brengt, wint. Tikkertje kerkhof De leraar duidt een tikker aan. Degene die getikt wordt, gaat op de grond liggen/zitten. Hij/zij kan bevrijd worden als de andere spelers hem/haar met vier wegdragen naar het kerkhof. Je gebruikt hiervoor best een zachte ondergrond (een mat of het grasperk). Tikkertje haasje over De leraar duidt een tikker aan. Degene die getikt wordt, gaat voorover gebogen staan. Hij/zij kan bevrijd worden als er iemand over zijn/haar rug springt (haasje over) Aflossing tegen de klok De leerlingen staan in een kring. Een van de leerlingen heeft een bal in de handen. Op signaal van de leerkracht geeft hij de bal door in wijzerzin en begint te lopen rond de kring. De leerlingen geven de bal door in de kring. Raakt de lopende leerling terug op zijn plaats voor de bal bij hem/haar is? Diegene die de bal als laatste ontvangt, voert nu op zijn/haar beurt de oefening uit. Bij een groot aantal leerlingen, en dus een grote kring, tel je hoeveel keer men de bal in de kring kan rond geven vooraleer leerling één weer op zijn plaats staat.

9 Drie is te veel Alle leerlingen, op twee leerlingen na, vormen een koppel. De twee overgebleven leerlingen zijn kat en muis. De overige leerlingen lopen per twee, hand in hand, over de speelplaats. De kat probeert de muis te tikken. De muis loopt weg en kan zich veilig stellen door bij een koppel te gaan staan. Hij/zij vormt nu een koppel met diegene wiens hand hij/zij vastpakt. De andere leerling van het koppel wordt nu op zijn/haar beurt de kat. De oorspronkelijke kat wordt de mui en loopt op zijn/haar beurt weg. Shuttle Run Deze oefeningen hebben de leerlingen voorbereid op de test Shuttle Run. Na een opwarming zijn ze klaar om deze proef uit te voeren.

10 Uithouding Bovenbouw Heen en weer De leerkracht duidt een begin- en een eindlijn aan op willekeurige afstand van elkaar. Twee leerlingen lopen hand in hand. Op bevel van de leerkracht stoppen beide leerlingen. Eén van beide leerlingen gaat op zijn buik liggen. De andere leerling springt over leerling één en helpt hem/haar recht. Ze lopen samen verder tot aan de eindmeet. De leerlingen kunnen op bevel van de leerkracht van rol wisselen. Individueel met de bal De leerkracht duid een begin- en een eindlijn aan op willekeurige afstand van elkaar. Elke leerling heeft een goed botsende bal. Bij het horen van het startsignaal (door de leraar gegeven) beginnen de leerlingen al dribbelend met de voeten te lopen. Op signaal van de leerkracht wisselen ze van oefening en gaan ze over tot basketbaldribbel, de bal opgooien en vangen, enz. Wie is het snelst aan de eindmeet en terug en voert alle oefeningen correct uit? Kaartjes verzamelen De leerkracht verdeeld de groep in 4 ploegen. Voor elke ploeg tekent hij een vierkant op de speelplaats. In elk vierkant liggen evenveel kartonnen kaartjes. De leerlingen vertrekken op signaal van de leerkracht vanuit hun eigen kamp. Zij trachten binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk kaartjes uit het andere kamp te gaan halen en terug te brengen naar hun eigen kamp. Opgelet! De leerlingen mogen telkens maar één kaartje uit een ander kamp halen. Wie na het verlopen van de tijd het meeste kaartjes heeft verzameld, wint. Eenvoudig tikspel De leraar duidt een tikker aan. De andere leerlingen lopen vrij rond. Katje slinger: wie getikt wordt, geeft een hand aan de tikker. Ze moeten nu met twee verder tikken en samenwerken. Vanaf vier personen worden de tikkers gesplitst paren.

11 Lintje trekken Elke leerling krijgt een lintje dat hij/zij achteraan in zijn/haar broek steekt (ongeveer tien centimeter laten uithangen). De leerkracht duidt één of meerdere jagers aan die zoveel mogelijk lintjes proberen te verzamelen. Leerlingen waarvan het lintje wordt afgenomen, krijgen het terug op voorwaarde dat ze een aantal oefeningen uitvoeren. Mogelijke oefeningen zijn: 10 maal zo hoog mogelijk springen 10 maal springen en in de lucht een kwart, halve of hele draai uitvoeren 10 maal springen en de benen spreiden en sluiten 10 maal springen en daarbij de knieën zo hoog mogelijk optrekken 10 maal pompen 10 sit-ups uitvoeren Hindernissenparcours De leerkracht zet op de speelplaats een hindernissenparcours uit. Hij zet bijvoorbeeld tien boekentassen in een grote kring. Bij elke hindernis moet de leerling een opdracht uitvoeren. Mogelijke opdrachten zijn: zig-zag tussen de hindernissen doorlopen over de hindernissen lopen met gespreide benen de hindernis afwisselend met linker- of rechtervoet aantikken de hindernis aantikken met het zitvlak de hindernis afwisselend met linker- of rechterelleboog aantikken Dikke Bertha De leerkracht tekent twee lijnen met daartussen een afstand van ongeveer vier meter. De leerkracht duidt één leerling aan die plaats neemt tussen de twee lijnen. De andere leerlingen nemen plaats achter de lijnen. Op het signaal van de leerkracht lopen zij van de ene naar de andere kant. De leerling in het midden (Dikke Bertha) probeert de andere leerlingen in het voorbijlopen op te tillen. Wie wordt opgetild, helpt op zijn/haar beurt Dikke Bertha, tot er één winnaar overblijft.

12 Van lijn naar lijn De leerkracht duidt op de speelplaats een startlijn aan. Op drie meter tekent hij een eerste eindmeet, op vier meter een tweede, op vijf meter een derde, enz. Op het signaal van de leerkracht lopen de leerlingen van achter de startlijn naar eindmeet 1. Ze keren terug naar de startlijn. Aan de startlijn keren ze om en lopen ze naar de tweede eindmeet. Enzovoort. De afstand tussen de startlijn en de andere lijnen wordt dus steeds groter en de uithouding van de leerlingen wordt dus op de proef gesteld. Voorbijsteken Bij deze oefening lopen de leerlingen in een grote kring of een groot rechthoek. De leerling één staat één meter voor leerling twee, leerling twee staat één meter voor leerling drie, enz. Elke leerling heeft dus telkens één meter voorsprong op zijn achtervolger. Op signaal van de leerkracht beginnen de leerlingen te lopen. Wie wordt voorbijgestoken, valt af. De winnaar is diegene die het langste loopt zonder dat iemand hem/haar voorbijsteekt. Opgelet! De maximumtijd van deze proef is één minuut per leerjaar (bijvoorbeeld drie minuten voor het derde leerjaar). De leerkracht kan extra oefeningen aanbieden aan de voorbijgestoken leerlingen zodat deze niet te lang stilstaan. Duurloop Als je al deze oefeningen hebt uitgevoerd, is je klas klaar voor de test! Alle leerlingen lopen zes minuten lang, ieder op zijn/haar eigen tempo. Elke minuut geeft de leraar een signaal zodat de kinderen weten hoe lang ze nog moeten lopen.

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker?

Warming up. Shuttle tikkertje. Hoe lang? Doel van het spel Wat heb ik nodig? Organisatie. Start. Speelregels Hoe maak ik het makkelijker? Warming up Shuttle tikkertje warming up met shuttle 1 shuttle en evt. lint(en) voor de tikker(s) Alle kinderen lopen in de zaal, een tikker wordt aangewezen. Deze tikker heeft een shuttle in de hand waarmee

Nadere informatie

Statische rekoefeningen

Statische rekoefeningen Statische rekoefeningen Bovenlichaam Lage rugspieren Ga met je zitvlak op je hakken zitten. Duw je handen over de grond naar voren en buig je rug. Rek zover mogelijk uit. Kijk naar de grond. Houd deze

Nadere informatie

Bewegingstussendoortjes

Bewegingstussendoortjes Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Bewegingstussendoortjes Doelgroep: Eerste graad lager onderwijs. Bewegen en verkeer: Kinderen zijn psychomotorisch nog in volle ontwikkeling. Doorheen

Nadere informatie

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging

kuiten kuiten Quadriceps benen 1 OPDRACHT: maak de knipmes beweging Rudy Duvillier benen 1 maak de knipmes beweging benen 2 ter plaatse 15'' knieen hoog afwisselend L en R en met de armen eveneens afwisslend L en R hoog.(snel tempo) benen 3 B Bal moet gerold worden van

Nadere informatie

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest

2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof. Oefeningen voor een gezond lichaam en geest 2012 Editie v1.0 EquestrianMassage.nl F.S.A. Tuinhof Oefeningen voor een gezond lichaam en geest De Soldaat Dit is de eerste van de vier warming up oefeningen waarbij het doel is de hartslag te verhogen

Nadere informatie

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen.

LES 7. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, tikspelen, springen. LES 7. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Touwzwaaien: - De leerling zwaait heen en weer en landt op de bank. Brandweerspel: - Als brandweer handelt de leerling snel als zijn of haar brand geblust

Nadere informatie

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit

Estafettespelen. Beschrijving van de activiteit Estafettespelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Speelveld Benodigde begeleiders: / - Zie spelen! Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel 1. Ren-je-rot-race

Nadere informatie

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel:

Klap, stamp en sla. Opmerking. Tijd: 1-5 min. Deelnemers: minimaal 2 Materiaal: niets Opstelling: kinderen vormen tweetallen. Verloop van het spel: Klap, stamp en sla Deelnemers: minimaal 2 Opstelling: kinderen vormen tweetallen : De tweetallen tellen om de beurt tot 3. Eerst zegt de één 1, daarna de ander 2 en tot slot nummer één weer 3. Hierna begin

Nadere informatie

Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling

Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling Bijscholing 5 februari Gent Voorbereiding opbouw schoolslag (beenbeweging) en crawl Doelstellingen Activiteit Organisatie Materiaal/opmerkingen Opwarming: cardio-vasculaire prikkeling De lln worden in

Nadere informatie

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen

LES 41. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Doelspelen LES 41. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN Groep 3/4: Mikken met touwzwaaien. - De leerling kan al zwaaiend, met de voeten een pittenzakje in een hoepel leggen. Vies en lekkertje. - De loper rent als hij niet

Nadere informatie

Werkstuk LO Tikspelen

Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk LO Tikspelen Werkstuk door een scholier 1501 woorden 30 april 2007 6,1 57 keer beoordeeld Vak LO TIKSPELEN - Slingertikkertje - Slager en de Honden - 2 is te weinig, 3 is te veel - Tv tikkertje

Nadere informatie

Droogtraining op zwemschoolniveau

Droogtraining op zwemschoolniveau Droogtraining op zwemschoolniveau publicaties uit Pacokrant 20062011 Onderstaande publicaties rond lichaamsscholing komen uit de vroegere edities van de Pacokrant en zijn onder voorbehoud. Tijdens de workshop

Nadere informatie

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 )

LESFICHE. ORGANISATIE OEFENSTOF OPMERKING Vrij lopen in de zaal (10 ) Lesgever: Paul Corteyn, Eric Feyen, Nele Lesonderwerp: Coördinatie, afstand en timing Schouterden Club: VSB Specifiek thema: Actieve verdediging Datum: 27/12/2009 Doelstellingen Groep: Selectietraining

Nadere informatie

Tik me dan als je kan!

Tik me dan als je kan! Tik me dan als je kan! Tikspelen lijken ingebakken in het spelgedrag van kinderen. Jonge kinderen vinden het plezierig om weg te lopen van mama of papa die achter hen aankomt en dat zet zich verder als

Nadere informatie

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden

Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden WN Hou je rug en nek gezond! Oefeningen om rug-, buik-, en nekspieren in goede conditie te houden Oefeningen voor rug-, buik- en beenspieren Tillen, dragen, duwen en trekken van lasten is belastend voor

Nadere informatie

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp.

Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Gegevens te vinden op http://www.voorkomblessures.nl Romp Hieronder volgen verschillende oefeningen ter versterking van de romp. Oefening: Crunches Crunches versterken van de buikspieren voor het vergroten

Nadere informatie

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning:

LES 21. GROEP: 3 t/m 8 Springen, Tikspelen, Mikken. DOELSTELLINGEN: Groep 3/4. Freerunning: LES 21. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Free running: - De leerling kan op eigen niveau verschillende hindernissen passeren. Tikstrijd: - De tikker richt zich op alle lopers. - De leerling houdt

Nadere informatie

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk?

SPEL 1. Kangoeroe buidel-dief. Doel: Uitleg: Te moeilijk? Te makkelijk? SPEL 1 Kangoeroe buidel-dief Alle kangoeroe s (kinderen) hebben wat lekkers in hun buidel, op 1 kangoeroe na. Die kangoeroe probeert het lekkers van de andere kangoeroe s af te pakken totdat die alles

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Balanceren, jongleren, doelspelen. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Balanceren: - De leerling loopt zelfstandig (zonder hulp) in regelmatig tempo over een omgekeerde bank. Badminton: - De leerling slaat een shuttle onderhands

Nadere informatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie

GET FIT 2 HIKE Rompstabilisatie Rompstabilisatie Superman handen- en knieënsteun Ik strek mijn arm (of ) Ik strek mijn arm en tegenovergesteld elk / elke arm 2 seconden houden Superman met tikken handenen knieënsteun Ik strek mijn arm

Nadere informatie

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren.

LES 32. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Tikspelen, Balanceren. LES 32. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Beoordelen Koprol O De leerling komt niet zelfstandig rond op een dun turnmatje. V De leerling maakt zelfstandig een koprol op het dunne turnmatje. G De

Nadere informatie

Train your Core Stability with energy lab

Train your Core Stability with energy lab Aandachtspunten bij stabiliteitstraining Om effectief de houdingsspieren in de romp te trainen wordt wordt er op krachtuithouding gewerkt. Dit betekent dat er nooit met zware gewichten en korte herhalingen

Nadere informatie

POULEINDELING GROEP 5 & 6

POULEINDELING GROEP 5 & 6 2017 POULEINDELING GROEP 5 & 6 POULEINDELING GROEP 7 & 8 PLATTEGROND VERZAMELPUNTEN SCHOLEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE ROZE WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE GROEN WEDSTRIJDSCHEMA GROEP 5/6 POULE BLAUW

Nadere informatie

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen

Clinic Spelvormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen Clinic vormen Start2Volley-clinic 2 Seizoen 2016-2017 Inleiding Binnen deze clinic staan de spelvormen (het derde gedeelte binnen de jeugdtraining) centraal. De reden hiervoor ligt voor de hand. Nog al

Nadere informatie

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN:

LES 39 GROEP: 3 t/m 8 Springen, Hardlopen, Doelspelen DOELSTELLINGEN: LES 39 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Handstand: - De leerling doet een rol op een verhoogd vlak waarbij de afzet op de trampoline is. Doelspelen: - De leerling speelt in een groep van maximaal

Nadere informatie

Basisprogramma spieruithouding

Basisprogramma spieruithouding Basisprogramma spieruithouding Deze reeks spierversterkende oefeningen kunnen uitgevoerd worden zonder dat u beschikt over speciaal materiaal zoals fitnessapparatuur of gewichten. Er wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen

Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Oefeningen menselijk lichaam Eenvoudige bovenbeen spieroefeningen Eenvoudige oefeningen voor de bovenbeen spieren bijvoorbeeld na een operatie aan het kniegewricht of immobilisatie van het kniegewricht.

Nadere informatie

Core stability training

Core stability training Core stability training Oefening 1: Uitgangspositie: liggend op de buik. Plaats de ellebogen recht onder de schouders. De vuisten wijzen naar voren. Breng vervolgens de buik van de grond door te steunen

Nadere informatie

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam:

Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Rekoefeningen onderlichaam Hieronder staan enkele voorbeeld rekoefeningen voor het onderlichaam: Bilspieren Ga op de rug liggen. Hef de rechterknie en houd deze met beide handen vast. Trek de rechterknie

Nadere informatie

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma

Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP. Individueel voorbereidingsprogramma Tussenseizoensplanning 2015 KSV OOSTKAMP Individueel voorbereidingsprogramma Beste spelers, Het voetbalseizoen 2015-2016 nadert met rasse schreden. Tijdens de rustperiode is het je taak om het nieuwe seizoen

Nadere informatie

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan

LES 38 GROEP: 3 t/m 8 Handstand, mikken, over de kop gaan LES 38 GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 Handstand - De leerling kan als een spinnetje tegen de muur op lopen. Mikken - De leerling kan de bovenhandse strekworp gericht uitvoeren. Rollen: - De leerling

Nadere informatie

Core Stability - serie 1

Core Stability - serie 1 Inleiding Schaatsers zijn vaak zeer eenzijdig ontwikkeld, omdat veel trainingen die we voor het schaatsen doen, vooral gericht zijn op het verbeteren van de beenspieren. Met Core Stability train je je

Nadere informatie

De motorische ontwikkeling van het jonge kind

De motorische ontwikkeling van het jonge kind De motorische ontwikkeling van het jonge kind Balanceren Loopt en trekt speelgoed achter zich aan. Hij kan dit ook achteruitlopend en zowel met de linker als rechter hand Draagt tijdens het lopen in zowel

Nadere informatie

Cardioschema (50 minuten)

Cardioschema (50 minuten) Cardioschema (0 minuten) Programma Programma minuten» niveau Fiets minuten» niveau à minuten» minuten niveau» minuten niveau» minuten niveau Crosstrainer 0 minuten» minuten wandelen» lopen minuten aan

Nadere informatie

De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur:

De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur: Koningsspelen 26 april 2013 Pictogrammen De pictogrammen zijn geordend per soort spel. Elke speluitleg heeft dezelfde structuur: Het materiaal dat je nodig hebt De plaats waar het spel bij voorkeur gespeeld

Nadere informatie

playbook SPRINGSAUTE TIKTOUCHE BEESTBETE DARTFLECHE

playbook SPRINGSAUTE TIKTOUCHE BEESTBETE DARTFLECHE playbook TIKTOUCHE SPRINGSAUTE BEESTBETE DARTFLECHE 4321 hanengevecht De spelers gaan in de blauwe of rode rand staan. 2 spelers uit die de kring gaan in het midden staan. Deze 2 spelers zijn de hanen

Nadere informatie

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen)

- Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 2 (B2R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) Oefening 2 (6*) - Vertrekhouding

Nadere informatie

Stopcontact tikkertje

Stopcontact tikkertje Stopcontact tikkertje 5 tot 99 spelers 5 minuten : De tikkers worden uitgekozen (+/- 1 per 6). Deze tikkers hebben als doel iedereen zo snel mogelijk in een stopcontact te veranderen. Dit gebeurt door

Nadere informatie

Armoefeningen na een borstoperatie

Armoefeningen na een borstoperatie Armoefeningen na een borstoperatie 1 Geachte, U hebt zopas een borstoperatie ondergaan. In deze brochure vindt u een beschrijving van de oefeningen die de kinesitherapeut u gaat aanleren, zodat u deze

Nadere informatie

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1

SEVA-Yoga. Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 6 (B6R2) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan (nekwervel in verlengde van rugwervel en volledig ontspannen) - Thuiskomen in je lichaam, alle

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 VOETBAL. DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen hebben doormiddel van de 3 verschillende opdrachten kennis gemaakt met het dribbelen en mikken met een bal. - De leerlingen hebben hun eigen

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 7 8 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel

Inleiding. Kern A B A B A B A B A B A B A B. Groep 7 en 8 Les 1 Klassikale les. Kerndoel Les 1 Klassikale les Inleiding Kern zoals werpen vangen en voortbewegen met de bal. De leerlingen kunnen in looppas een bal gooien en vangen. 10 minuten - Kleine bal/stressbal - Bank zoals werpen en vangen.

Nadere informatie

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..)

(VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) SEVA-Yoga Elementaire basisbeschrijving van oefeningen REEKS nr. 4 (B4R2) (VEEL AANDACHT VOOR DE CONTROLE VAN DE ADEMHALING DOCH DIT WORDT NIET IN DETAIL BESCHREVEN..) Oefening 1 - Gewoon rechtop staan

Nadere informatie

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding

Stoelyoga. Navorming PVI. Basishouding Stoelyoga Navorming PVI Basishouding Zit met je rug tegen de leuning van de stoel. Je voeten staan stevig op de grond, benen op heupwijdte. Laat je handen ontspannen op je bovenbenen rusten met de palmen

Nadere informatie

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen

Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Individuele vendelreeksen Trommelreeks voor het Brechts Korpsvendelen Enkele algemene principes De tamboer leidt de gilde doorheen de reeks. Dit betekent o.a. dat de tamboer het tempo bepaalt. Hierbij

Nadere informatie

Uitwerking vrije lessen

Uitwerking vrije lessen Uitwerking vrije lessen Slakobabal - Verdeel de klas in twee teams, 1 veldpartij en 1 slagpartij. - De slagpartij zit op de bank en de veldpartij verdeeld zich over het veld. - De eerste leerling van de

Nadere informatie

Lessen 1 ste middelbaar

Lessen 1 ste middelbaar Lessen 1 ste middelbaar http://www.tourettesbenefit.com/art/art_v_050.gif Eindwerk basketbal Kim Weckx 5 Basketbal: Les 1 Lesonderwerp: kennismaking met basketbal DOELSTELLINGEN ACTIVITEITEN DIDACTISCHE

Nadere informatie

LES 28. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Tikspelen

LES 28. GROEP: 3 t/m 8 Zwaaien, Springen, Tikspelen LES 28. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Beoordelen Hurksprong: O De leerling steunt niet op de armen en loopt op de plank. V De leerling springt met 2 voeten op de plank en landt op de knieën

Nadere informatie

Ademhaling. Yoga Oefeningen

Ademhaling. Yoga Oefeningen Ademhaling We begonnen met een volledige ademhaling. Omdat te oefenen leg je je handen op je buik en adem je diep in. Je zult merken dat je buik uitzet. Je kunt je er heel bewust van zijn als je inademt.

Nadere informatie

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking

Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Trainingsprogramma Spierkrachtversterking Ook zonder blessures kun je bepaalde spieren of spiergroepen te versterken. Als spierversterkende oefeningen deel uitmaken van een trainingsprogramma met als einddoel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT

HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT INHOUDSTAFEL HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN REGLEMENT 2 HOOFDSTUK 2: AFLOSSINGSPROEVEN 2 HOOFDSTUK 3: BEHENDIGHEIDSPROEVEN 5 HOOFDSTUK 4: IN PLOEGEN 7-1 - Special Olympics Belgium september 2011 HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN

Nadere informatie

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat.

Per straatspeeldag staan er 5 spellen in. Er kan zelf gekozen worden welke spelen gepast zijn voor de doelgroep bij jullie in de straat. Activiteitenboekje In dit activiteitenboekje willen we de bewoners ondersteunen met het organiseren van sportactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Er staan sportactiviteiten in waar weinig sportmateriaal

Nadere informatie

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1

Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Lenigheidtrainingsschema - niveau 1 Oefening 1 - back cat Aandachtsgebied: onderste en bovenste rugspier Ga op uw knieën zitten. Zorg dat deze onder uw heupen staan. Uw tenen wijzen naar achteren. Plaats

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport www.schoolsupport.nl Sorteren kun je leren Leerinhoud: rubriceren, klanken onderscheiden. Materiaal: allerlei voorwerpen en bordjes. Locatie: klaslokaal (eventueel speelplaats). Groepsindeling: individueel. Tijdsduur: 10 minuten.

Nadere informatie

Vormen voor Warming up

Vormen voor Warming up Vormen voor Warming up Warming-up; panna-tikkertje 1. Maak een vak waarin alle spelers dribbelen met een bal. 2. Eén speler wordt als tikker aangewezen. 3. De tikker probeert zonder bal zoveel mogelijk

Nadere informatie

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken

Bewegingsthema: Springen. Klimmen. Mikken Lesonderdeel: Vak 1: Mikken Vak 2: Klimmen en rollen Vak 3: Touwtje/hoepel Springen Springen over zelf rondgedraaid touw Gooien, klimmen Bewegingsthema: Springen Klimmen Mikken Groep: 5 6 Lesweek 6 Les

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Dynamische stretching

Dynamische stretching Dynamische stretching We hebben een aantal dynamische stretchoefeningen op een rijtje gezet: 1. voorkant bovenbenen: hakken-billen 2. hamstrings: knieheffen 3. heupen, liezen en schouders: zijsluitpas

Nadere informatie

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN:

LES 34. GROEP: 3 t/m 8 Klimmen, tikspelen, Stoeien. DOELSTELLINGEN: LES 34. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Steile wand klimmen - De leerling klimt vlot met behulp van het touw tot bovenaan de berg. Stoeicircuit: - De leerling speelt zonder conflicten het spel

Nadere informatie

vv Woudenberg 26 oktober 2011

vv Woudenberg 26 oktober 2011 Agenda Samenvatting vorige bijeenkomst Aandachtspunten E-pupillen De behandelde oefeningen met een vervolg Looptraining Film Feyenoord Stabiliteitsoefeningen De meeste blessures op deze leeftijd zijn aan

Nadere informatie

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen.

LES 15. GROEP: 3 t/m 8 Over de kop gaan, Stoeispelen, Tikspelen. LES 15. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan achterover een koprol maken. - De leerling speelt zonder conflicten het spel enige tijd. - De leerling gooit de bal op het moment dat

Nadere informatie

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien.

- De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. LES 40. GROEP: 3/8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4: Klokkenluiden: - De leerling kan een medeleerling veilig heen en weer laten zwaaien. Airhockey: - De leerling kan de bal met een blokje naar de overkant schuiven.

Nadere informatie

Trainen met beperkt materiaal

Trainen met beperkt materiaal Trainen met beperkt materiaal Kristof De Loose - Vlaams-Brabants Symposium EVC Vilvoorde - 9 november 2015 Voorwoord Deze bundel bevat een aantal uitgewerkte algemene gedeeltes voor de jeugdtraining. Toch

Nadere informatie

M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 2018

M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 2018 M. E. J. N. B. K. E. B. S. S. Sluipwegtikkertje DAS BEURS 08 Deckers Gert: school de berk Hasselt, K.I.D.S. Hasselt (gert.deckers@deberk.be) .) Mens-erger-je-niet. a) De lln worden verdeeld in groepjes.

Nadere informatie

De vernieuwde spelvormen

De vernieuwde spelvormen De vernieuwde spelvormen Clinic 1 onderbouw (U9-U11-U13) Seizoen 2017-2018 Inleiding In deze syllabus wordt er vooral aandacht besteed aan de vernieuwde spelvormen voor de Start2Volley-tornooien. Wat toelichting:

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant.

Ga op de rug liggen. Buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Klap beide knieën naar één kant. BUIKSPIEREN Klap beide knieën naar één kant. Beweeg de kin naar de borst en kom met de romp een klein stukje recht omhoog. Houd 4 tellen vast en ga langzaam weer terug. Bij nekklachten, nek ondersteunen

Nadere informatie

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug.

Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Praktijkfolder Stabiliteitstraining van de lage rug. Oefeningen met een stok. Uitvoering A: Span de buikspieren aan neutraal blijft.30 herhalingen. Uitvoering B:Span de buikspieren aan neutraal blijft.

Nadere informatie

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken.

Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Enkele tips : training en opwarming Trainingen : Ga naar je trainingen! De trainer helpt mee jouw zwakkere punten te ontdekken. Geef nooit op. Het kan best even duren voor je conditie op peil is. Het belangrijkste

Nadere informatie

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen

Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Gymlessen (onderbouw) Zomerspelen Les 1: drie zomeroefeningen Inleiding: Roeien Kern: Drie zomeroefeningen Afsluiting: Reactiespel 10 minuten 25 minuten 10 minuten Olympische waarden: Bij de Olympische

Nadere informatie

Lesbrief les 3 groep 3 en 4 Energie voor drie

Lesbrief les 3 groep 3 en 4 Energie voor drie Lesbrief les 3 groep 3 en 4 Energie voor drie Lesdoelen De kinderen weten dat eten en drinken je verse energie geven om te bewegen. De kinderen weten dat eten en drinken ook zorgen dat je kunt groeien.

Nadere informatie

Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen.

Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen. OVERZICHT SPELLETJES Blad, steen, schaar Tenminste 2 personen Met Blad, steen, schaar bepaal je wie als eerste mag beginnen in een spel. Je kan het ook als spelletje op zichzelf spelen. Houd één hand in

Nadere informatie

Warming-up & Cooling-down

Warming-up & Cooling-down Warming-up & Cooling-down Atletiekvereniging Athloi Warming-up Het basisdoel van de warming up is de spieren voorbereiden op de arbeid die komen gaat. De temperatuur in de spieren ligt gemiddeld 2 graden

Nadere informatie

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL

OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL OEFENSTOF CIRCULATIE-MINIVOLLEYBAL NIVEAU 1 VANGEN, GOOIEN EN BEWEGEN ACCENTEN: VEELZIJDIG ONTWIKKELEN. BASISVAARDIGHEDEN VOOR IEDERE BALSPORT. BALVAARDIGHEID EN COÖRDINATIE. OOG - HAND, BALBAAN HERKENNING

Nadere informatie

Verplaatsingsspelletjes

Verplaatsingsspelletjes 1 Verplaatsingsspelletjes Grauwtje de ezel...1 Olifantenwaggel...2 Kamelenloop...2 Fluitsignaal...2 Roepen zoals je loopt...2 Wasknijper...2 Geblinddoekt de weg wijzen...2 Touwenparcours...2 Sluipen...3

Nadere informatie

10-lessenreeks Fitness

10-lessenreeks Fitness 10-lessenreeks Fitness Les 1 Opwarming 3 min doorstappen/ 1min rust/ 1 min crosstrainer 3 min lichte looppas / 1min rust/ 2 min crosstrainer 3 min lichte looppas/ 1min rust/ 3 min crosstrainer Fitness

Nadere informatie

Pleinspelen. Beschrijving van de activiteit

Pleinspelen. Beschrijving van de activiteit Pleinspelen Auteur: Marlies Vereecke Geschikte leeftijd: Alle Duur activiteit: / Terrein: Buiten Benodigde begeleiders: / - Zie spelen Beschrijving van de activiteit Inhoudstafel 1. Heks in de pan 2. Twee

Nadere informatie

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA.

Het NAGE NO KATA is samengesteld uit vijf groepen van telkens drie technieken. Deze groepen zijn uiteraard dezelfde als die van het NAGE WAZA. NAGE NO KATA 1. INLEIDING. In deze stijloefening vinden we alle basisprincipes terug van het JUDO: houding, verplaatsing, KUMI KATA, KUZUSHI, TSUKURI en KAKE. Het NAGE NO KATA betekent voor het NAGE WAZA

Nadere informatie

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON

LES 2. GROEP: 3 t/m 8 BADMINTON LES 2. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kunnen onderhands opslaan met een shuttle. - Ze houden het racket vast bij het handvat met de shake-hand greep. Groep 5/6 - Leerlingen spelen

Nadere informatie

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING

ZOMERPROGRAMMA RESPIRO: THUISTRAINING Beste Respiro klant U heeft ervoor gekozen om fit en actief te blijven tijdens de zomersluiting d.m.v. het krachttrainingsschema dat u thuis gaat uitvoeren. Het doel van dit schema is om uw kracht tijdens

Nadere informatie

Oefeningen voor beenspieren

Oefeningen voor beenspieren Oefeningen voor beenspieren Borstpass op één been Gooi de bal heen en weer. Staan op je rechtervoet betekent gooien met de linkerarm en andersom. Vang de bal met beide handen en gooi hem terug met één

Nadere informatie

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN.

Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN. Lesfiche 1 voor BuSO INDIVIDUELE STUURVAARDIGHEID TESTEN EN OEFENEN www.fietsometer.be DOELGROEP Alle opleidingsvormen van het buitengewoon secundair onderwijs. ONTWIKKELINGSDOELEN OV1-OV2 De leerling:

Nadere informatie

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten

Beweegpakket VAL-net. oefeningen voor patiënten Beweegpakket VAL-net oefeningen voor patiënten INLEIDING 3 OEFENINGEN 4 MEER INFORMATIE 32 2 Beste kinesitherapeut, Inleiding Dit Beweegpakket VAL-net bestaat uit een selectie van oefeningen die u kunt

Nadere informatie

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER

13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER 13. MICROBEWEGINGEN VOOR IN DE BADKAMER De badkamer is een uitgelezen plek voor MicroBewegingen. Als het goed is, kom je er ook meerdere malen per dag. Een mooie ruimte om eens te bekijken wat je daar

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Buikspieren

TRAININGSPLAN. Buikspieren TRAININGSPLAN Buikspieren Buikspieren, waarom zijn deze spieren belangrijk? Al een lange tijd benadrukken fitnessexperts het belang van een sterke kern. Dat houdt in: sterke buik- en rugspieren. Bewegingsexperts

Nadere informatie

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES

LES 22. GROEP: 3 t/m 8 FITNESSLES LES 22. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerling kan tijdens de inleiding bewegen op de maat van de muziek en gaat precies op tijd naar de volgende beweging. - De leerling heeft zich tijdens

Nadere informatie

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging.

Bewegen, bewegen, blijven bewegen. Doelstellingen. De leerlingen beleven plezier aan beweging. Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen zien in dat bewegen belangrijk is om fit en gezond te zijn. De leerlingen beleven plezier aan beweging. De leerlingen kunnen de oefeningen goed en geconcentreerd

Nadere informatie

Tussendoortjes boerderijklas

Tussendoortjes boerderijklas Tussendoortjes boerderijklas Beginsituatie 65 leerlingen: mogelijkheid tot verdelen in 2 e (34 lln) en 3 e leerjaar (31 lln) Grasveld/pleintje ter beschikking 1) Muziek: zoek het dierengeluid (10min) Elke

Nadere informatie

Oefeningen. voor de lage rug

Oefeningen. voor de lage rug Oefeningen voor de lage rug Stretching Alle stretchingsoefeningen worden aan elke zijde 2x herhaald. De oefeningen worden 30 seconden aangehouden. 1. Stretching M. Gastrocnemius (kuitspier) Neem een voor-

Nadere informatie

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit.

Simpele oefeningen voor een platte buik. Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Kom in actie >>> Voel je fit >> Simpele oefeningen voor een platte buik kaart 1 Werk aan uw centrale spieren met deze oefeningen en verbeter uw kracht, houding en stabiliteit. Sit-up >>> Back-Up >>> >>>

Nadere informatie

Peer Brouwers, Het begin

Peer Brouwers,  Het begin Het begin Je gewicht is gelijk verdeeld. Aan de polsen komen de armen omhoog tot op schouderhoogte. Breng eerst je ellebogen naar je toe. Zak dan door je knieën en duw iets naar beneden. Gewicht op links

Nadere informatie

Spel en oefenvormen voor hockey op school

Spel en oefenvormen voor hockey op school Spel en oefenvormen voor hockey op school Joeri Beunen Hockey is de ideale sport om op school aan te bieden. De leerlingen leren met anderen omgaan in groep, worden motorisch vaardiger en verwerven inzichten

Nadere informatie

Kantoorfitness op 1 M² met theraband

Kantoorfitness op 1 M² met theraband Kantoorfitness op 1 M² met theraband Avonts Erwin preventieadviseur en leerkracht lichamelijke opvoeding Gidpbw Antwerpen centrum Beginsituatie 1) Een te groot deel van de werknemers beweegt nog te weinig

Nadere informatie

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes

Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes Bewegingsvaardigheden Activiteit 9 Circustechnieken: jongleren met sjaaltjes x 50' Auteurs Stijn Briers, De Circusplaneet Doelen ET GO! OVSG ZILL De kinderen kunnen basishoudingen en -bewegingen nabootsen..

Nadere informatie

Jump-plan. Start to. Spring je fit! Spring mee! Vergeet niet te stretchen! week 1 TRAINING 1 & 2 TRAINING 3. mooi!

Jump-plan. Start to. Spring je fit! Spring mee! Vergeet niet te stretchen! week 1 TRAINING 1 & 2 TRAINING 3. mooi! Spring mee! Dit ELKE WEEK VIND JE IN FLAIR HET VOLGENDE START TO JUMP-PLAN! SISKA LAAT ZIEN HOE HET MOET OP WWW.FLAIR.BE/SPRINGJESLANK. ONTDEK ER OOK AL DE NIEUWE VOOR DE VOLGENDE WEKEN. TRAINING: X PER

Nadere informatie

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN:

LES 1. GROEP: 3 t/m 8 Trefbal DOELSTELLINGEN: LES 1. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4 - De leerlingen kennen de regels van trefbal en passen deze ook toe. - De leerling kan de bal ontwijken door achter in het vak te gaan staan. - De leerling

Nadere informatie

Bezoek :

Bezoek : " # $%&'()*) Bezoek : http://www.krachtbal.be "# # $ # $ $ $ % $ $ # # $$ # & ' $ (# ()() # # * # & # +,-).$# $ $ ) # # )) $ $ ) )# # )/0 $ # # )# # # ) ' $# $ 1 )) + &.# $ 0 $ $$ # # ) $$ # 2 & # # 3

Nadere informatie

Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk.

Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk. Beste speler, Hierbij vinden jullie het individuele programma voor U17/U21 seizoen '19-'20. Jullie komen/zitten op een leeftijd waar 'voorbereiding' op wat komt niet enkel meer wenselijk is, maar ook noodzakelijk.

Nadere informatie