Krachttraining draagt bij aan het beter presenteren van een hockeyer Door Roderick Schothorst

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krachttraining draagt bij aan het beter presenteren van een hockeyer Door Roderick Schothorst"

Transcriptie

1 Krachttraining draagt bij aan het beter presenteren van een hockeyer Door Roderick Schothorst Nick Meijer blij met krachttraining Oranje Nick Meijer is met z'n 22 jaar een speler waar het Nederlands team de komende tien jaar op moet gaan De international miste zowel de Olympische Spelen, de Champions Trophy als het Europees kampioenschap door blessures. Dat was geen toeval laat volgens Meijer. "Het missen van de Spelen was echt pech, maar voor het EK en de Champions Trophy was ik fysiek gewoon te zwak. Daarom trainen we tegenwoordig veel op kracht en dat is voor mij erg goed. Feit is dat ik meer mijn benen moet trainen. bouwen. (Bron: Sporttribune, 4 mei :13 - Alex van Vogelpoel.)

2 Voorwoord Over de auteur Roderick Schothorst heeft het artikel dat u nu leest, geschreven in het kader van de trainer/coach A cursus, module sportgezondheidsleer, in Schiedam in Op het moment van schrijven is hij speler en trainer van Heren 2 van Tempo 34 in Rotterdam. Onderwerp Wat kan krachttraining bijdragen aan het beter presenteren van een hockeyer op het veld/ tijdens de wedstrijd? Krachtraining valt in de categorie: anatomie en fysiologie. Hieraan verbonden zijn onderwerpen als: blessures, blessurepreventie, voeding & vocht. Deze onderwerpen worden echter niet behandelen in dit artikel. Plan van aanpak Het verslag bestaat uit een literatuur studie: internet, kranten & tijdschriften, praktijk voorbeelden en een interview met een fitnesstrainer/ atleet.

3 Voorwoord 3 Inleiding 5 H.1. WAT IS KRACHTTRAINING? De voordelen 9 H2. RESULTAAT Voordelen van Fitness 10 H3. BEGRIPPEN OVER KRACHTTRAINING A-specificiteit Krachttraining begrippen Afwisselen Afwisselen tussen boven- en onderlichaam Afwisselen tussen duw- en trekoefeningen Vooruitgang 15 H4. CONCLUSIE 16 Jeroen Delmee begint aan zijn laatste klus Oranje Heren heeft er een tweedaags verblijf in Papendal op zitten. Het accent lag tijdens de stage vooral op krachttraining. Delmee: We hebben twee dagen lang uitleg gekregen over het krachtprogramma. We gaan drie keer in de week krachttrainen, één keer extra dan in het verleden. Delmee vindt het een goede zaak dat er meer aandacht wordt besteed aan krachttraining. Het is goed voor je conditie, je snelheid en om blessures te voorkomen. En als we er fysiek beter voorstaan, komt ons technische surplus meer naar boven. (Bron: 08 mrt '06, KNHB Site)

4 Inleiding Onder fitness/ krachttraining wordt niet alleen het vergroten van de spiermassa bedoeld. Onder fitness moet je (spier)uithoudingsvermogen, kracht, snelheid/ explosiviteit en fysieke fitheid verstaan. Het hedendaagse hockey verlangt multifunctionele spelers op ieder niveau. Individueel gerichte kracht- en coördinatietrainingen dienen een essentieel onderdeel van een hockeytraining te zijn. Door het opwaarderen van de tactiek en er meer accent ligt op het verdedigen (niet verliezen) wordt het speelveld steeds kleiner gemaakt, maar in aanvallend opzicht ook langer. Verdere kenmerken zijn: Meer 1 tegen 1 duels. Kleinere ruimtes. Individuele sterkere tegenstanders. Daardoor dienen de vaardigheden en de handelingssnelheden te worden vergoot. Dit bereik je door: Verhoging van startsnelheid, beweeglijkheid, functionele coördinatie, reactiviteit en de conditionele aspecten. Gedoseerde arbeid leveren door betere conditionele eigenschappen meer 'energie' overhoudende speelsituaties en speelsituaties kunnen 'lezen'. Krachttraining is voor iedereen geschikt. Een programma dient voor zowel mannen als vrouwen goed uitvoerbaar te zijn. Een fitnessbegeleider of conditietrainer stemt het krachttrainingsprogramma af op de persoonlijke trainingsdoelstelling en maximale belastbaarheid. Wil je als hockeyer mee kunnen dan dien je fysiek conditioneel sterker te zijn dan je tegenstander. Krachttraining is dus van wezenlijk belang voor het beter presenteren van een hockeyer. Tot slot! In dit artikel is geen algemeen krachttraining schema voor de hockeyer opgenomen. Een schema dient per individuele speler te worden opgesteld. Iedere speler heeft een andere bouw, fysieke gesteldheid en eventuele blessures etc. Onderling overleg, tussen technische staf, fitness instructeur en speler is een vereiste. Verder is een goede en professionele begeleiding tijdens de oefeningen is onontbeerlijk. Dit artikel geeft wel inzicht in de verschillende termen binnen de discipline en uitleg over verschillende spiergroepen. Kwetsbare plekken Na een test in de voorbereiding heeft iedereen een inzicht in de kwetsbare plekken van zijn lichaam. Voor mij zijn dat er zes à zeven. Ik doe

5 H.1. WAT IS KRACHTTRAINING? Krachttraining is een trainingsvorm die in het bijzonder individueel, maar ook in groepsverband kan worden uitgevoerd met gebruik van krachttrainingapparatuur. Krachttraining gebeurt veelal binnen; een sportschool is daarvoor bijzonder geschikt. De oefeningen zijn een vorm van krachttraining waarbij de spieren een constante of een grotere weerstand te verduren krijgen. We maken onderscheid in krachtuithoudingsvermogen (vergoten explosiviteit) en bodybuilding (vergoten spiermassa). Een hockeyer heeft voornamelijk baadt bij het vergroten van de explosiviteit. Waarbij de weerstand door gewicht wordt gevarieerd. De weerstand wordt geleverd door apparaten, gewichten, banden of het lichaamsgewicht zelf. Krachttraining biedt naar mijn mening vele voordelen op gebied van kracht en fitheid voor hockeyers. 1.1 De voordelen Een hockeyer heeft voornamelijk baat bij een training gericht op: krachtuithoudingsvermogen, maximale kracht, explosieve kracht. Krachttraining is goed voor je (spier)conditie, je figuur, de verbranding en dus gewichtsvermindering en, uiteraard, voor je spieren. Sterke spieren verkleinen de kans op blessures aanzienlijk. Indien een hockeyer samen met een fitnessinstructeur een voor hem geschikt schema afwerkt levert dit vele fysieke voordelen op. Maar niet alleen fysiek gaat een hockeyer er op vooruit, het is ook goed voor: Een vermindering van het vetpercentage. Dit heeft als voordeel dat je over meer spieren beschikt en dus sneller sprint. Verhoogde spierkracht. Dit heeft als voordeel dat je harder slaat & pusht en verder scoopt. Verbeterde spieruithoudingsvermogen. Hierdoor kan je tot de laatste minuut krachtig kunnen pushen, flatsen of slaan. Meer spiervolume. Hierdoor ben je als hockeyer sterker in de 1 tegen 1 duels. Verbeterde lichaamsamenstelling. Een hockeyer heeft ontwikkelde beenspieren, maar om fysiek beter in balans te komen moet je dus ook je bovenbouw trainen. Krachtraining basis voor explosieve reacties Vakliteratuur over krachttraining bestaat al 60 jaar. De laatste vijf jaar ligt de nadruk steeds meer op krachttraining als basis voor explosieve reacties. Op het gebied van krachttraining heeft de specialist een motto: belast de spelers te zwaar, dan richt je onherstelbare schade aan. Doe je niet aan gerichte oefeningen, dan laat je zeker winst liggen. (Tione van de Goolberg. Oud-Topaltleet en conditietrainer Feyenoord. Algemeen Dagblad, oktober 2004.)

6 H2. RESULTAAT Belangrijk om te weten is dat wanneer je krachttraining doet, je sterker wordt, maar de zichtbare resultaten worden pas na twee maanden goed duidelijk. De toegenomen kracht in de eerste twee maanden is het gevolg van de samenwerking van de spieren (inter- en intramusculaire coördinatie), terwijl de hypertrofie (het groter worden van de spieren) pas na 8 weken een rol gaat spelen. (Bron: Internet.) Krachtraining biedt voor een volwassen hockeyer ontelbare voordelen. De meeste mensen geven gewichtsverlies als belangrijkste doel van hun fitness programma op, of ze willen er gespierder en fitter uitzien. Toch zorgen regelmatige fitness oefeningen niet alleen voor een mooier lichaam, maar biedt volgens de literatuur en internet bronnen het nog tal van andere voordelen. 2.1 Voordelen van Fitness (Bron: Praktijk, fitness trainers, literatuur & intranet.) 1. Een betere nachtrust Studies bewijzen dat mensen die drie maal per week een goed uitgebalanceerd programma voor krachttraining volgen, een betere nachtrust hebben dan mensen die dit niet doen. 2. Meer energie Regelmatig fitnessen verhoogt het gehalte aan endorfine in het menselijk lichaam, wat zorgt voor meer energie. 3. Een verbeterd zelfbeeld De meeste mensen die regelmatig fitnessen zien er niet alleen beter uit, ze voelen zich ook beter, zowel lichamelijk als geestelijk. 4. Een verhoogd metabolisme Het werken met gewichten komt je metabolisme enkel ten goede: zelfs als je niks doet, verbrand je meer energie. 5. Minder stress Het volgen van een fitnessprogramma vermindert stress: door het trainen daalt je bloeddruk en wordt het bloed sneller door je aders gepompt. 6. Grotere lenigheid Een goed uitgekiend programma verbetert je kracht en lenigheid, wat de kans op blessures verkleint. Partijen leveren minder blessures op Jos Geysel: Krachttraining moet niet tot hoofddoel worden verheven, een hockeyer wordt beter door te hockeyen. Dat betekent dat een goede training veel wedstrijdelementen dient te bevatten. Tijdens een partij hockey worden de spieren dus veel gevarieerder en afwisselender belast, dit vormt de verklaring voor het feit dat hockeytrainingen met partijen minder blessures opleveren dan speciale conditietrainingen. (Bron: Doetinchemse hockeyclub, 2005/)

7 H3. BEGRIPPEN OVER KRACHTTRAINING Een hockeyer is enkel gebaat bij krachttraining van de grote spiergroepen en enkele kleinere. (Noa. Fitness trainer RooftopSports Rotterdam,. November 2006.) De benen, armen en rug zijn de grote spiergroepen in ons lichaam. Voor krachttraining betekent dit dat je grote spiergroepen benen, borst, en rug traint vóór armen, buik en schouders. Hockeyers moeten alleen deze spiergroepen trainen om zo overbelasting en het bodybuilding effect tegen te gaan. Bij het trainen van de grotere spiergroepen wordt zowel mentaal als lichamelijk je systeem behoorlijk belast. Veel spieren moeten bij deze grotere groepen helpen de oefening af te maken. Een duidelijk voorbeeld hiervan is het trainen van de borst met het bankdrukken. Niet alleen je borstspieren worden hierbij belast maar ook je rug en je triceps werken behoorlijk mee om het gewicht te verplaatsten. Bij bodybuilding laat je de sporter met zware gewichten tillen in reeksen met telkens 10 tot 12 herhalingen. Tussendoor geef je hem amper pauze. Je pompt letterlijk de boel op. Een sporter die op die manier traint is als snel niet meer vooruit te branden. (Tione van de Goolberg. Oud-Topaltleet en conditietrainer Feyenoord. Algemeen Dagblad, oktober 2004.) 3.1. A-specificiteit De krachttraining heeft tot doel een aantal barrières in het lichaam weg te nemen. Kracht is daarbij nooit het enige middel.tijdens krachttraining wordt de hockeyer vooral geleerd om zijn spieren beter te benutten. De krachtstoename moet dan ook vooral gezocht worden in effectiever gebruik van de spieren. De meerwaarde van de krachttraining zit besloten in de a-specificiteit; door de trainingsprikkel heel geïsoleerd aan te bieden kan de belasting een stuk hoger zijn. (Bron: Internet.) 3.2. Krachttraining begrippen (Bron: Internet & literatuur.) De begrippen over krachttraining helpen bij het analyseren van de juiste individuele trainingsmethode(s) voor een hockeyer. 1. Herhaling (rep) Een volledige uitvoering van een oefening, van de startpositie tot de positie waarbij de spier zich maximaal aanspant en terug naar de startpositie, noemt men een herhaling. Om je ervan te verzekeren dat de oefening in haar gehele bewegingsbereik wordt uitgeoefend, moet je de oefening volledig uitvoeren. Een herhaling bij het bankdrukken is: de stang laten zakken tot aan je borst (excentrische beweging) en daarna weer optillen (concentrische beweging). 2. Set Een set is een groep herhalingen: wanneer je 10 herhalingen van een oefening uitvoert, waarna je even pauzeert, vormen deze 10 herhalingen samen 1 set. 3. One-rep max (1RM) One-rep max is het zwaarste gewicht dat je éénmaal (en slechts éénmaal) kan optillen. Je kan dit bepalen door de oefening met het gewicht effectief één maal uit te voeren (na een grondige opwarming) of je kan een gewicht kiezen waarmee je zes herhalingen kan uitvoeren. Dit komt ongeveer overéén met 70 tot 80% van je 1RM. De bepaling van je 1RM voor iedere oefening is zeer belangrijk om je trainingsintensiteit te bepalen. 4. Trainen tot muscle failure Trainen tot aan een fout (muscle failure) wil zeggen dat je een bepaalde oefening uitvoert, tot je het gewicht niet meer op de juiste manier kan optillen in de concentrische fase van de oefening. Elke oefening heeft tijdens de concentrische fase een stokkend punt, een punt waarop de combinatie van zwaartekracht en verminderde hefkracht de oefening het moeilijkst maakt. Normaal gezien is dit stokkend punt de plaats waar de spieren in

8 de fout gaan. Trainen tot aan een fout zorgt ervoor dat het grootst mogelijk aantal motoreenheden wordt aangesproken, wat zorgt voor een maximale spierweefselstimulatie. 5. Overlaadprincipe Trainen volgens het overlaadprincipe is een methode waarbij de spieren steeds zwaarder en zwaarder worden belast om de winst in kracht, spiermassa en uithoudingsvermogen zo groot mogelijk te maken. Wanneer je zware krachttraining doet en de spieren met trainingsarbeid overlaadt, wordt er lichte schade aan de spiervezels toegebracht. Je lichaam bouwt de spiervezels weer op en maakt ze sterker. 6. Vooruitgang Als je sterker en beter getraind wordt, zijn er minder motoreenheden (en dus minder spiervezels) nodig om dezelfde oefening uit te voeren. De spieren worden efficiënter in het uitvoeren van de oefeningen. Om er zeker van te zijn dat je spierkracht, spiermassa en uithoudingsvermogen blijft groeien, moet de krachttraining progressief zijn. Dit wil zeggen dat de intensiteit opgevoerd moet worden, anders stoppen je spieren met zich aan te passen en zullen ze niet verder groeien Afwisselen Het is van belang om verschillende spiergroepen te trainen en ook niet de zelfde oefeningen te blijven herhalen. Afwisselen is een vereiste Afwisselen tussen boven- en onderlichaam Het afwisselen van oefeningen voor het boven- of onderlichaam is vooral geschikt voor beginners. Verschillende oefeningen voor dezelfde zone na elkaar kan te vermoeiend zijn voor beginners. Wanneer je afwisselt tussen boven- en onderlichaam, krijgen de spieren meer tijd om zich te herstellen tussen de oefeningen Afwisselen tussen duw- en trekoefeningen Net als bij het afwisselen tussen boven- en onderlichaam is dit een trainingsmethode om de rustpauzes terug te brengen: terwijl u een trekkende oefening uitvoert (bijvoorbeeld zittend roeien) kan de tegenovergestelde spiergroep die gebruikt wordt bij duwende oefeningen (bijvoorbeeld bij bankdrukken) zich herstellen. Je hoeft dus niet te rusten en toch kan je alle oefeningen met maximale inspanning uitvoeren Vooruitgang Het is van belang de vooruitgang per speler nauwkeurig in de gaten te houden. Doormiddel van het testen van spierbelastbaarheid, spieruithoudingsvermogen en spierexplosiviteit. Schema s moeten in onderling overleg met de begeleider en betreffende speler aangepast worden. Eventueel moeten schema s in onderling overleg met de begeleider en betreffende speler aangepast worden.

9 H4. CONCLUSIE Onder fitness/ krachttraining wordt niet alleen het vergroten van de spiermassa bedoeld. Onder fitness moet je (spier)uithoudingsvermogen, kracht, snelheid/ explosiviteit en fysieke fitheid verstaan. Krachttraining moet niet tot hoofddoel worden verheven, een hockeyer wordt beter door te hockeyen. Maar uit studies blijkt dat gerichte en individueel specifieke krachttraining ontelbare voordelen heeft. Krachttraining draagt dus bij aan het beter presenteren van een hockeyer. Multifunctionele spelers Het hedendaagse hockey verlangt multifunctionele spelers op ieder niveau. Door veranderen van speltypes en beter worden van tegenstanders is krachttraining onontbeerlijk. Gerichte krachtraining draagt bij aan: Verhoging van startsnelheid, beweeglijkheid, functionele coördinatie, reactiviteit en de conditionele aspecten. Geschikt voor iedereen Krachttraining is voor iedereen geschikt. Een programma dient voor zowel mannen als vrouwen goed uitvoerbaar te zijn. Een fitnessbegeleider of conditietrainer stemt het krachttrainingsprogramma af op de persoonlijke trainingsdoelstelling en maximale belastbaarheid. De voordelen Een hockeyer heeft voornamelijk baat bij een training gericht op: krachtuithoudingsvermogen, maximale kracht, explosieve kracht. Een hockeyer is enkel gebaat bij krachttraining van de grote spiergroepen en enkele kleinere. Voor krachttraining betekent dit dat je grote spiergroepen benen, borst, en rug traint vóór armen, buik en schouders. Inter- en intramusculaire coördinatie De toegenomen kracht in de eerste twee maanden is het gevolg van de samenwerking van de spieren (inter- en intramusculaire coördinatie), terwijl de hypertrofie (het groter worden van de spieren) pas na 8 weken een rol gaat spelen. A-specificiteit Tijdens krachttraining wordt de hockeyer vooral geleerd om zijn spieren beter te benutten. De krachtstoename moet dan ook vooral gezocht worden in effectiever gebruik van de spieren. De meerwaarde van de krachttraining zit besloten in de a-specificiteit; door de trainingsprikkel heel geïsoleerd aan te bieden kan de belasting een stuk hoger zijn. Krachttraining begrippen De begrippen over krachttraining helpen bij het analyseren van de juiste individuele trainingsmethode(s) voor een hockeyer. Het is van belang om verschillende spiergroepen te trainen en ook niet de zelfde oefeningen te blijven herhalen. Afwisselen is een vereiste. Vooruitgang Het is van belang de vooruitgang per speler nauwkeurig in de gaten te houden. Doormiddel van het testen van spierbelastbaarheid, spieruithoudingsvermogen en spierexplosiviteit.

10 Bijlage 1. Krachttrainingsprogramma voor hockeyers* Training van de grote spiergroepen Training 1 (onderkant lichaam): Benen 1. Squat 10x 15x 3 series 2. Leg Curl om & om 20x 15x 3 series 3. Leg Press om & om pylometrisch 20x 15x 3 series 4. Met gewrichten springen Knieën doorbuigen 10x 15x 3 series Buik 1. Hoge situps nooit voeten klemmen of tegenhouden Knieën op, helemaal omhoog & terug 10x Weinig rust! 2. Crunsh 30x Weinig rust! Training 2 (bovenkant lichaam): Schouders en borst 1. Barbel Voorslaan en stoten 10x 15x 3 series 2. Bent over side 10x 15x 3 series 3. Exco 10x 15x 3 series Armen 1. Biceps 10x 15x 3 series 2. Triceps 10x 15x 3 series Rug 1. Dumbell Roll 10x 15x 3 series 2. Optrekken 10x 15x 3 series Hoofdklasse 2x anderhalf uur Overgansgklasse 2x een uur Eerste klasse 2x een half uur Tweede klasse 1x een uur Nb! Voor beste resultaat is min. 2x krachttraining per week vereist. * Stem te allen tijde de training individueel (leeftijd) specifiek samen!

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php

Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Vet-killer 320 Workout Introductie (eerste deel) Door: Jesse van der Velde http://vetkillerworkout.nl/index2.php Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach. Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Coach Copyright 2010 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-killer 320 Workout. Deze training,

Nadere informatie

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden.

Vet-killer 320 Workout. Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. Vet-killer 320 Workout Door: Jesse van der Velde http://jessevandervelde.com Copyright 2011 Jesse van der Velde Alle rechten voorbehouden. 1 Introductie Welkom bij de Vet-Killer 320 Workout. Dit is de

Nadere informatie

Krachttraining BSM VWO

Krachttraining BSM VWO Krachttraining BSM VWO Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur INHOUDSOPGAVE 1. POSITIEVE INVLOED OP JE LICHAAM... 3 2. COMPLEXE WERKING VAN SPIEREN... 6 DE SAMENSTELLING VAN SPIEREN... 6 DE BESTURING

Nadere informatie

4 DAGEN SPLIT SCHEMA

4 DAGEN SPLIT SCHEMA 4 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING HALF GEVORDERD / GEVORDERD Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

3 dagen splitschema. Fit.nl

3 dagen splitschema. Fit.nl 3 dagen splitschema Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

3 DAGEN SPLIT SCHEMA

3 DAGEN SPLIT SCHEMA 3 DAGEN SPLIT SCHEMA KRACHTTRAINING BEGINNER / HALF GEVORDERD Dit drie dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die drie keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is

Nadere informatie

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl

4 dagen splitschema. Fitness-tips.nl 4 dagen splitschema Dit vier dagen splitsschema is gemaakt voor een sporter die vier keer per week wil sporten en zijn hele lichaam wil trainen. Het schema is opgedeeld in drie dagen: Dag 1 (Borst & Triceps)

Nadere informatie

TRAININGSPLAN. Buikspieren

TRAININGSPLAN. Buikspieren TRAININGSPLAN Buikspieren Buikspieren, waarom zijn deze spieren belangrijk? Al een lange tijd benadrukken fitnessexperts het belang van een sterke kern. Dat houdt in: sterke buik- en rugspieren. Bewegingsexperts

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in het Pullbands.nl E-Book.

Hartelijk dank voor je interesse in het Pullbands.nl E-Book. Inhoudsopgave Inleiding... 3 Oefening 1: Chest press... 4 Oefening 2: Buikspieren en rug... 5 Oefening 3: Squat en sholderpress... 6 Oefening 4: Donkey kicks... 7 Oefening 5: Schuine en rechte buikspieren...

Nadere informatie

TRAININGS- HANDLEIDING

TRAININGS- HANDLEIDING 1 TRAININGS- HANDLEIDING 2 Frank den Blanken PT methode Fitness Intentie Techniek Deze methode is door Frank den Blanken ontwikkeld om betere / snellere resultaten te krijgen. Het is zo effectief doordat

Nadere informatie

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde.

Door Jesse van der Velde. www.jessevandervelde.com. Copyright 2011 Jesse van der Velde (Online Personal Trainer) www.jessevandervelde. Door Jesse van der Velde www.jessevandervelde.com Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer u een fysieke beperking,

Nadere informatie

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1

Core training. Door: Roeland Smits. Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Core training Door: Roeland Smits Roeland Smits Core training voor zwemmers 1 Voorbereiding krachttraining zwemmen: Core training: In eerste instantie zal er een grondige bases gelegd moeten worden waar

Nadere informatie

Wekelijkse Work Out!

Wekelijkse Work Out! Wekelijkse Work Out! Maandag - Conditie Wandeling Dinsdag - Driehoek Push Up Woensdag - Squat Donderdag - De Curl - Up Vrijdag - Boksen Zaterdag - Dips Zondag -Conditie Jumps INTRO Deze work out oefeningen

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Buik

3 Super Oefeningen Voor Je Buik 3 Super Oefeningen Voor Je Buik Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen. 3. Sluit

Nadere informatie

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes

http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Door Jesse van der Velde http://www.dieetwijzer.com/gezondegewoontes Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer

Nadere informatie

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066

Core. Sportstudio Sjàhto Dwarsdijk 3 7245 TV Laren (GLD) info@sjahto.nl 0573 421066 Core Wat is ClubJoy Core? ClubJoy Core is een efficiënte workout om in slechts 30 minuten op een snelle én verantwoorde manier je kernspieren te trainen. Je buik, billen en rug worden strakker en sterker.

Nadere informatie

Copyright 2015 Clean Nutrition Alle rechten voorbehouden

Copyright 2015 Clean Nutrition Alle rechten voorbehouden 1 Inhoudsopgave Begrippen... 3 - Oefeningen:... 3 - Sets:... 3 - Herhalingen.... 3 - Resultaat... 3 - Fullbody.... 3 - Split... 3 3 daags trainingsschema... 4 4 daags trainingsschema... 7 5 daags trainingsschema...

Nadere informatie

Fitness Handleiding e-book

Fitness Handleiding e-book Fitness Handleiding e-book Versie: 1.1 Auteur: H. Ter Beek 1 Even voorstellen. Voorwoord: Allereerst bedankt voor de interesse voor deze handleiding in de vorm van een e-book. Mijn naam is Henk ter Beek

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com

Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Dit is versie 1.1 van dit trainingsschema. Door: Jesse van der Velde Personal Trainer & Fitness Expert www.jessevandervelde.com Surf naar http://www.strakkebuikspieren.nl/gratis/ voor de nieuwste versie.

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel

3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel 3 Super Oefeningen Voor Je Schoudergordel Vooraf 1. Lees eerst de algemene trainingsinstructies, deze vind je als bijlage bij dit schema. 2. Doe altijd een warming up van 10 minuten voordat je gaat trainen.

Nadere informatie

Maar wat doen we dan wel?

Maar wat doen we dan wel? Maar wat doen we dan wel? Sociale omgeving (Ouders, school, vrienden) Coördinatie Gezondheid Kracht Talent/Aanleg Professionele trainer Speerwerpen Fysieke mogelijkheden Mentale Fitheid Techniek Explosiviteit

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator

WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator WandelTrainersDag 8 april Ronde 3 Nr. Titel workshop Naam presentator Waarom deze workshop? Tijdens de introductie heb ik het over mijn eigen sport gehad genaamd calisthenics (meer info op youtube). Deze

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal april 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal december 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Fit op de keuring. DIENSTENCENTRUM MEDISCHE KEURINGEN Goed gekeurd DEFENSIE PERSONELE DIENSTEN

Fit op de keuring. DIENSTENCENTRUM MEDISCHE KEURINGEN Goed gekeurd   DEFENSIE PERSONELE DIENSTEN DEFENSIE PERSONELE DIENSTEN Fit op de keuring DIENSTENCENTRUM MEDISCHE KEURINGEN Goed gekeurd Deze brochure is in beheer van: DienstenCentrum Medische Keuringen Bezoekadres Kattenburgerstraat 7 1018 JA

Nadere informatie

Algemeen trainingsschema scheidsrechters

Algemeen trainingsschema scheidsrechters Algemeen trainingsschema scheidsrechters Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, is het belangrijk het spel goed te kunnen volgen. Hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om je hierbij te helpen

Nadere informatie

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS

TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS TRAINENMETEENDOEL.NL KRACHTTRAINING VOOR WIELRENNERS Beste Wielerfanaat, Ik mijn fanatisme in sport heb ik me nooit beperkt tot 1 sport. Het nadeel daarvan is dat ik hooguit een vierde of vijfde plek scoorde

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

Van bewegen naar trainen

Van bewegen naar trainen Van bewegen naar trainen Charles Heus Sportfysiotherapeut J&C Sportrevalidatie Geblesseerd Trainingsfit Wedstrijdfit Arts / Fysio??? Trainer Pat 0% Fysio 100% Pijn en of Functionele beperking 1e fase:

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal februari 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Succes en veel plezier toegewenst!

Succes en veel plezier toegewenst! Voorwoord HOE VOER JE EEN OEFENING GOED UIT? Ten eerste door de beweging correct uit te voeren. Dat wil zeggen gecontroleerd en beheerst. Dat wil zeggen eerst de spieren opwarmen ('warming up'). Nooit

Nadere informatie

Hulde. aan de. hulk. Train je spieren en word sterker, slanker en gezonder

Hulde. aan de. hulk. Train je spieren en word sterker, slanker en gezonder Met work-out voor thuis! Hulde aan de hulk Train je spieren en word sterker, slanker en gezonder Trainen met halters en gewichten lijkt een mannending. Toch zouden niet alleen mannen, maar ook vrouwen

Nadere informatie

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk Is dit fitness schema geschikt voor jou? Om er zeker van te zijn dat dit een juist fitness schema voor jou is, vragen we je de BMI meter in te vullen.deze vind je op de homepage van www.lijflijn.nl. De

Nadere informatie

Krachttraining. Nelis Koeken

Krachttraining. Nelis Koeken Krachttraining Nelis Koeken Uitwerking en aanbevelingen krachttraining NAC Jeugd (Bovenbouw) seizoen 2014-2015 Inleiding Voor je ligt de handleiding krachttraining bedoeld voor de A en B elftallen van

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit

Nadere informatie

Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code

Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code Wilt u bij binnenkomst onderstaande vragenlijst invullen? su.vc/slokrachttraining of https://nl.surveymonkey.com/r/nmxw2ty of scan QR code Krachttraining Rini Braspenning Docent lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal oktober 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

HET MAKEN VAN EEN INTRODUCTIEPROGRAMMA VAN 8 WEKEN (lessenreeks) LGF 2.0

HET MAKEN VAN EEN INTRODUCTIEPROGRAMMA VAN 8 WEKEN (lessenreeks) LGF 2.0 LESVOORBEREIDINGS-FORMULIER beginsituatie analyse NAAM (voor- en Achternaam) DATUM les / training TIJD les / training Les / trainingsdoelstelling korte termijn Trainingsdoelstelling lange termijn BEGINSITUATIE

Nadere informatie

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017

Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Trainingsschema scheidsrechters amateur voetbal juli 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig. Om dit te bereiken

Nadere informatie

COOLING DOWN ( doe dit na elke training) OEFENINGEN KLAAR

COOLING DOWN ( doe dit na elke training) OEFENINGEN KLAAR Thuis Fitness Inhoud: VOORWOORD WARMING UP ( doe dit voor elke training) OEFENINGEN KLAAR COOLING DOWN ( doe dit na elke training) OEFENINGEN KLAAR 7 DAAGSE WORK OUT SCHEMA ( aantekening voor Stefan: dit

Nadere informatie

Wij hebben er voor gekozen om oefeningen te gebruiken die we ook tijdens de les uitvoeren. Zo kan je snel aan de slag.

Wij hebben er voor gekozen om oefeningen te gebruiken die we ook tijdens de les uitvoeren. Zo kan je snel aan de slag. 2 Hey! Goed dat je dit ebook hebt gedownload! Je kan zo nog meer resultaat boeken. Wij hebben namelijk drie korte workouts bedacht die je altijd en overal kan uitvoeren. Één workout duurt zo n 30 minuten.

Nadere informatie

Grondbeginselen van krachttraining

Grondbeginselen van krachttraining Grondbeginselen van krachttraining Tijdens de training hebben we het wel eens gehad over krachttraining en het belang hiervan. Van jongs af aan doet in principe elke wedstrijdjudoka tijdens de training

Nadere informatie

Krachttraining mannen

Krachttraining mannen Krachttraining mannen Dit schema is speciaal gemaakt voor mannen, die meer spiermassa en kracht willen opbouwen. Dit schema biedt je een full body workout, wat betekent dat al je spiergroepen aan bod zullen

Nadere informatie

Krachttraining mannen

Krachttraining mannen Krachttraining mannen Dit schema is speciaal gemaakt voor mannen, die meer spiermassa en kracht willen opbouwen. Dit schema biedt je een full body workout, wat betekent dat al je spiergroepen aan bod zullen

Nadere informatie

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010

Fit op de keuring. Goed gekeurd. DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Fit op de keuring Goed gekeurd DienstenCentum Medische Keuringen www.defensiekeuring.nl April 2010 Inhoud 2 Inleiding 5 3 Trainingsprogramma voor de keuring 6 4 Trainingsprogramma voor de militaire opleiding

Nadere informatie

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017

Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Trainingsschema assistent scheidsrechters amateur voetbal september 2017 Om voetbalwedstrijden goed te kunnen leiden, dien je het spel goed te kunnen volgen en hiervoor heb je een optimale conditie nodig.

Nadere informatie

Beginners mannen. Warming up

Beginners mannen. Warming up Beginners mannen Dit schema is geschikt voor alle mannen, die willen beginnen met krachttraining. Als je moeite hebt met het uitoefenen van sommige oefeningen, vraag dan één van onze fitnessinstructeurs

Nadere informatie

TRAINING BIJ BASIC-FIT

TRAINING BIJ BASIC-FIT TRAINING BIJ BASIC-FIT Kijk, zo ziet de plattegrond van een gemiddelde Basic-Fit er schematisch uit. Elke club bestaat uit 6 verschillende trainingszones, zodat je op allerlei manieren kunt sporten. Verbetert

Nadere informatie

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com

Use it or lose it Inside Out Health www.jenaidavanwijk.com 1 Disclaimer De oefeningen, trainingen, adviezen en instructies in deze PDF zijn gemaakt voor gezonde en blessurevrije mensen. Wanneer je een fysieke beperking, een blessure of klachten hebt van welke

Nadere informatie

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh

in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Testen en Meten in Sport Sportcafé Fysiotherapie Jeurissen & van den Ingh Mulder Smeekens Verschil 0.012 sec Phelps Cavic Verschil??? Real Madrid Atletico Madrid 3 e minuut blessuretijd Verweij Brodka

Nadere informatie

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen

Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Trainingsprogramma scheidsrechters ter voorbereiding op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen Om je optimaal voor te bereiden op de FIFA conditietest en het nieuwe voetbalseizoen 2016-2017

Nadere informatie

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op.

Voer de oefeningen voor het bovenlichaam (pagina 3) uit, gevolgd door de oefeningen voor de buikspieren en zet er een motiverend muziekje bij op. Zond Zater Vrijd Dond Woe Di Ma Zon Zat Vrij Don Woe Woe Di Ma Superfit Week 1 Vandaag: 30 minuten Cardio Vasculaire (CV) training. Probeer dit eens: 4 minuten power walking (lekker stevig doorstappen

Nadere informatie

TRAININGSLEER EN TRAININGSEFFECT. WWW.WAALSPORT.COM door T.Leenders. Krachttraining en praktijk

TRAININGSLEER EN TRAININGSEFFECT. WWW.WAALSPORT.COM door T.Leenders. Krachttraining en praktijk TRAININGSLEER EN TRAININGSEFFECT WWW.WAALSPORT.COM door T.Leenders. Krachttraining en praktijk Doelstelling - Wat is krachtraining? - Hoe ziet de krachttraining er in de praktijk uit? - Zin en onzin in

Nadere informatie

Krachttrainingsschema - niveau 5B

Krachttrainingsschema - niveau 5B Krachttrainingsschema - niveau 5B Warming-up Het doel van de warming-up is u zowel lichamelijk als mentaal voor te bereiden op de training. De lichaamstemperatuur, met name van de spieren, wordt verhoogd.

Nadere informatie

Krachttraining. Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij. Naam Klas Docent

Krachttraining. Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij. Naam Klas Docent Krachttraining Een krachttrainingsschema voor Bewegen, sport en maatschappij Naam Klas Docent Inhoudsopgave Inleiding... 3 Musculus biceps brachii... 4 Informatie... 4 Oefening... 4 Musculus pectoralis

Nadere informatie

Krachttraining vrouwen

Krachttraining vrouwen Krachttraining vrouwen Krachttraining vormt, ook als vrouw, een belangrijk onderdeel van je trainingsschema. Dit schema biedt je een full body workout, waarbij jij je hele lichaam zult trainen. Gebruik

Nadere informatie

Lesdag 11. Voeding, Bewegen & Gedrag 1

Lesdag 11. Voeding, Bewegen & Gedrag 1 Lesdag 11 Voeding, Bewegen & Gedrag 1 Lesdag 11 vbg Waar staan we? Theorie: Stofwisseling Bewegen en afvallen Krach@raining Bewegen Krach@raining PrakCjkopdracht proefcliënt Opdracht lesdag 12 vbg Voeding,

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt 1 DIËTEN IS TRAINEN Hongersnood! OM DIK TE WORDEN Als je gaat diëten denkt je lichaam dat het zich moet beschermen tegen een hongersnood. Je lichaam

Nadere informatie

Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden.

Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden. Seizoen 2015-2016 Natasja Maes Luc Smets [VOETBALFYSIEKE STAPPENPLAN] Fysieke training, voorbereidingsfasen, winterstop, krachttraining, sprongkracht, wedstrijden. Inhoud Voorbereiding Voetbalseizoen 2015-2016...

Nadere informatie

Verkoop en informatie:

Verkoop en informatie: Verkoop en informatie: Oude Singel 9, 3421 ED Oudewater Tel. 0348-568000 Fax 0348-568033 www.speeltoestellen.nl E-mail: info@speeltoestellen.nl Importeur van Outdoor Sport- en Fitnesstoestellen Zandbergen

Nadere informatie

P r e s e n t a t i e. Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke training

P r e s e n t a t i e. Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke training P r e s e n t a t i e Onderwerp: Het hoe, wat en waarom van fysieke Het hoe, wat en waarom van fysieke Fysieke & Agenda: Voorstellen/ inleiding Fysieke en het model van en prestatie en sporter Periodiseren

Nadere informatie

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding

Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Opleiding Physical Trainer Initiatie van de trainingsleer of fysieke voorbereiding Lesopbouw van de opleiding PCA Physical Trainer Dag 1 Intro, Evaluatielogica, Anatomie van het skelet, Anatomie van de

Nadere informatie

Testen en meten bij spelsporters in de AZ jeugdopleiding

Testen en meten bij spelsporters in de AZ jeugdopleiding Testen en meten bij spelsporters in de AZ jeugdopleiding Fysieke ontwikkeling meten -Sprint/sprong/%FT/kracht-snelheid -ISRT aeroob (sub-max / max) -intensiteit %HFmax -Voetbalarbeid: vermogen & capaciteit

Nadere informatie

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk

Alles weten over Bewegen en Afvallen Bekijk Is dit fitness schema geschikt voor jou? Om er zeker van te zijn dat dit een juist fitness schema voor jou is, vragen we je de BMI meter in te vullen. Deze vind je op de homepage van www.lijflijn.nl. De

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Beginners vrouwen. Warming up

Beginners vrouwen. Warming up Beginners vrouwen Dit beginners trainingsschema voor vrouwen biedt je een full body workout, waarbij je door middel van krachttraining al je spiergroepen zult trainen. Krachttraining heeft o.a. de volgende

Nadere informatie

Beginners vrouwen. Warming up

Beginners vrouwen. Warming up Beginners vrouwen Dit beginners trainingsschema voor vrouwen biedt je een full body workout, waarbij je door middel van krachttraining al je spiergroepen zult trainen. Krachttraining heeft o.a. de volgende

Nadere informatie

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen.

Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen. Training algemeen Training is oefenen, het verbeteren van prestaties. "Het regelmatig, systematisch toedienen van prikkels om de prestatie te verhogen." Prestatie Psychische eigenschappen o Motivatie o

Nadere informatie

SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2

SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2 SAMEN FIT DE ZOMER IN WEEK 2 Training 2 Challenge van de week De plank Laat zien in een filmpje hoelang jij kan planken. De winnaar krijgt een gratis sportshirt! Plaats je filmpje op Facebook of mail naar

Nadere informatie

WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN

WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN WARM UP SCHEMA; Inclusief self myofascial release/foam roller routine en aanvullende informatie over de foam roller. PT-NIJMEGEN Wat je moet weten; Een warming up is van cruciaal belang om optimaal te

Nadere informatie

Krachttraining. vrouwen

Krachttraining. vrouwen Krachttraining Warming up Een warming up is belangrijk om je lichaam klaar te maken voor inspanning. Hiervoor hebben wij de volgende toestellen beschikbaar: de fiets, crosstrainer, roeimachine, loopband,

Nadere informatie

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt

SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN. eenvoudig snel efficiënt SLANK WORDEN SLANK BLIJVEN eenvoudig snel efficiënt DIËTEN IS TRAINEN OM DIK TE WORDEN 1Als een beer in een winterslaap is en dus niets meer eet gedurende een lange tijd, doet de natuur iets slims. Het

Nadere informatie

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS

MEGAFITNESS TOTAL FITNESS Er is zoveel informatie beschreven op het Internet en in boeken over fitness, waardoor je vaak de bomen door het bos niet meer ziet. Je raakt ervan overstelpt en enigszins verward. Daarom deze basisprincipes

Nadere informatie

p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo

p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo Kader (fp blauw) Tijdsduur training 50 min Tijdsduur schema 12 weken Aantal keer per week

Nadere informatie

M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S

M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S JORELLAFIT M A X I M A L E K R A C H T E N S P I E R G R O E I I N T W E E M A A N D E N M E T D E Z E B E G I N N E R S S C H E M A ' S V O O R M A N N E N & V R O U W E N FULL-BODY Beginner trainingsprogramma

Nadere informatie

Beginners mannen. Warming up

Beginners mannen. Warming up Beginners mannen Dit schema is geschikt voor alle mannen, die willen beginnen met krachttraining. Als je moeite hebt met het uitoefenen van sommige oefeningen, vraag dan één van onze fitnessinstructeurs

Nadere informatie

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen!

En dit alles met als hoofddoel: het verbeteren van de prestaties op het veld en een zo hoog mogelijke eindklassering op de ranglijst die seizoen! Wat is TopFitTest? TopFitTest is een test- en adviesbureau dat gespecialiseerd is in het afnemen van sportspecifieke testen. Aan de hand van de testen kan optimaal advies worden gegeven om jou door middel

Nadere informatie

Gainchaser Athletics

Gainchaser Athletics Gainchaser Athletics Trainingsschema s voor snellere spiergroei E-Book Waarom Gainchaser Athletics? Gainchaser Athletics is gemaakt voor mensen met een doel in het leven. Mensen die er alles voor over

Nadere informatie

Instelling: Sport en Bewegen

Instelling: Sport en Bewegen LVF personal training Casper benen hypertrofie Naam student: kristiaan zwemmer Klas: Naam mentor/docent: Instelling: Sport en Bewegen Datum: 7-10 Tijd: 50 minuten Aantal personen: 1 mannen/vrouwen Lesopdracht:

Nadere informatie

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum

Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering. Erkend Fit!vak opleidingscentrum Fitnesstrainer B Lesdag 3 Trainingsleer & Periodisering Erkend Fit!vak opleidingscentrum www.start2move.nl Lesinhoud Evaluatie vragen hoofdstuk 2 gedragsverandering Hoofdstuk 8 Trainingsleer Periodiseren

Nadere informatie

Bijlage 2: 3.2 onderzoek

Bijlage 2: 3.2 onderzoek Bijlage : 3. onderzoek Ik heb een onderzoek gedaan naar de fitheid van de kinderen van groep 7 en 8 van de Sint Lambertus school in Asten. Ik heb eerst een enquête afgenomen, en heb daarna testjes afgenomen

Nadere informatie

Met deze sporten val je wél af

Met deze sporten val je wél af Met deze sporten van je wél af September 2012 Uitgegeven door Morpheus Instituut http://www.morpheus-emotionele-bevrijding.com 2 Het is niet toegestaan om deze manual te verkopen en / of door te verkopen.

Nadere informatie

Sport gezond. www.physiomotion.nl

Sport gezond. www.physiomotion.nl Sport gezond www.physiomotion.nl Haal het maximale uit je sport, ongeacht je leeftijd en lichamelijke conditie Ons team van gespecialiseerde sportfysiotherapeuten helpt je er graag bij. Je bent welkom

Nadere informatie

Top Tips voor. Bart Coumans. EFAA Fitness- & Personal Training Congres 15 februari 2009, Noordwijkerhout

Top Tips voor. Bart Coumans. EFAA Fitness- & Personal Training Congres 15 februari 2009, Noordwijkerhout Top Tips voor Krachttraining op Scherp Bart Coumans EFAA Fitness- & Personal Training Congres 15 februari 2009, Noordwijkerhout Programma Eigen Kracht 10.00 uur De Kracht van Eiwit Hans Wassink 11.15 uur

Nadere informatie

10 minuten training 1 Total Body

10 minuten training 1 Total Body 10 minuten training 1 Total Body Met deze 10 Minuten training train je het hele lichaam. Alle spiergroepen komen aan bod. Waarom 10 minuten trainingen? Voor veel mensen is het nog steeds moeilijk om een

Nadere informatie

Fysieke Training Waterpolo Dames. Richard Louman. Waterpolo programma

Fysieke Training Waterpolo Dames. Richard Louman. Waterpolo programma Fysieke Training Waterpolo Dames Richard Louman 1 december 2009 Richard Louman Fysiek trainer NOC*NSF: waterpolo dames, roeien, shorttrack Bewegingswetenschappen VU Amsterdam CSCS certificering Strength

Nadere informatie

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD?

AFSLANKPROGRAMMA MAN - CIRCUIT - 1 INTRODUCTIE UITLEG CIRCUIT UITLEG INTENSITEIT UITLEG RUST NOG NIET GENOEG GEHAD? AFSLANKPROGRAMMA MAN CIRCUIT INTRODUCTIE Gefeliciteerd: je hebt de eerste stap gezet om af te vallen bij BasicFit. Dit programma is speciaal ontwikkeld om je metabolisme te verhogen en je spiermassa te

Nadere informatie

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17)

VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) VOORBEREIDINGSPROGRAMMA TUSSENSEIZOEN (U14-U15-U16-U17) Zorg naast voldoende rust, dat je lichaam af en toe een fysieke prikkel krijgt. Buiten het loopschema dat je hieronder kan terugvinden raden we aan

Nadere informatie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie

Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) Blessure preventie Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken (EHBSO) & Blessure preventie Wie zijn wij? Wij zijn Procare fysiotherapie met praktijkruimtes in Gorinchem, Vuren en Herwijnen. Onze praktijken bieden naast diverse specialisaties

Nadere informatie

Fysieke vaardigheden 1 FYSIEKE VAARDIGHEDEN 1 (CVV04.1/CREBO:55029)

Fysieke vaardigheden 1 FYSIEKE VAARDIGHEDEN 1 (CVV04.1/CREBO:55029) FYSIEKE VAARDIGHEDEN 1 (CVV04.1/CREBO:55029) sd.cvv04.1.v1 ECABO, Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd in enige vorm of

Nadere informatie

Afvallen. Ook voeding is erg belangrijk voor een goed resultaat, ga voor meer info naar de Fit For Free balie.

Afvallen. Ook voeding is erg belangrijk voor een goed resultaat, ga voor meer info naar de Fit For Free balie. Afvallen Afvallen doe je niet alleen op de loopband of crosstrainer. Door cardio te combineren met krachttraining behaal je veel sneller je resultaat! Afvallen kan op verschillende manieren. Vaak wordt

Nadere informatie

p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo

p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo p. 1 Voorblad 3 dagen fullbody schema Transformatie van mij op achtergrond Donker doorzichtig vlak met titel Logo Kader (fp blauw) Tijdsduur training 50 min Tijdsduur schema 12 weken Aantal keer per week

Nadere informatie